Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högadalsskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högadalsskolan"

Transkript

1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högadalsskolan Läsåret

2 Innehållsförteckning 1. Högadalsskolans organisation läsåret s Mål och vision s Våra styrdokument s Utvärdering av förra årets plan s Förankring av planen s Värdegrund för Högadalsskolan s Ansvarsfördelning s Rektor 7.2 Lärare och annan skolpersonal 7.3 Vårdnadshavare 7.4 Elever 8. Främjande och förebyggande arbete s Handlingsplan och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandling s Vid enstaka tillfällen 9.2 Vid upprepade tillfällen 9.3 Om diskriminering och kränkande behandling ej upphör 9.4 När elev utsätts för kränkande behandling av en vuxen 9.5 När vuxen utsätts fr kränkande behandling av elev 9.6 Kränkningar och trakasserier på nätet. 10. Dokumentation och uppföljning Bilagor: Bilaga 1 - Lag om förbud mot diskriminering, samt förbud mot kränkande behandling enligt skollagen. Bilaga 2 - Elevens riskbedömning av Högadalsskolans skolgård Bilaga 3 - Anmälan Bilaga 4 - Kommunikation och åtgärder Bilaga 5 - Återrapportering 1. Högadalsskolans organisation läsåret :

3 Högadalsskolans verksamhet präglas av nyfikenhet och engagemang. Eleverna beskriver vid utvärderingen 2015 att de trivs och att Högadalsskolan är en bra skola. Vi månar om ömsesidig respekt, delaktighet, trygghet och glädje. Skolan är belägen i ett naturskönt område en kort promenad från Mölnlycke centrum. På skolan arbetar ca 300 barn och 40 engagerade pedagoger och övrig personal tillsammans. Pedagogerna arbetar i arbetslag kopplat till respektive årskurs. Verksamheten består av två förskoleklasser med integrerat fritidshem, tio klasser åk 1-5, tre fritidshem samt en fritidsklubb för åk 4-5. På Högadalsskolan arbetar vi i arbetslag där personalen som möter eleverna gör detta både under skoltid och fritidshemstid. Vi har en helhetssyn kring elevens hela dag i förskoleklass/ skola och fritidshem. Denna plan inbegriper därmed både förskoleklass, skola samt fritidshem och fritidsklubb. Skolan leds av två rektorer. För åk F-3 är rektor Jonas Ambjörnsson ansvarig, för åk 4-5 är rektor Marcus Warnby ansvarig. Rektor är alltid ansvarig för att planen följs och att åtgärder vidtas. 2. Mål och vision: Högadalsskolan rustar sina elever för framtiden. Detta innebär inte bara ämneskunskaper och färdigheter, utan också att medvetandegöra en demokratisk värdegrund och motverka all slags diskriminering, trakasserier och kränkningar. - Vi vill skapa en trygg miljö, där gott uppförande och ömsesidig respekt ligger till grund för all kunskapsutveckling och övrig verksamhet. - Vi vill att alla elever känner sig sedda och att ingen utsätts för diskriminering, trakasserier eller kränkningar i någon form. - Vi vill att samtliga på skolan ska vara väl bekanta med planen mot kränkande behandling och dess mål. 3. Våra styrdokument: Högadalsskolans arbete mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och läroplanen. - Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering av elever på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning samt ålder. Skolan ska dessutom arbeta förebyggande mot detta - Skollagens kapitel 6 understryker att all kränkande behandling som inte är diskriminering eller trakasserier också är förbjudet. Skolan ska arbeta förebyggande även mot dessa frågor.

4 - Läroplanen lyfter att skolan skall motverka alla tendenser till diskriminering och kränkande behandling. Det är dessutom skolans uppgift att bemöta detta med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser. Se ytterligare information om diskriminering samt förbud mot kränkande behandling enligt våra styrdokument i bilaga 1 4. Utvärdering av förra årets plan: Utvärdering har gjorts tillsammans med vårdnadshavare, elever och personal vid olika tillfällen under det gångna läsåret. Personalen har vid läsårsstart tillsammans i arbetslagen reflekterat över föregående års arbete samt fört en dialog kring förslag till reviderad plan. Eleverna har gjort en riskbedömning tillsammans med personalen enligt bilaga 4 som även ligger till grund för planen som gäller läsåret 2015/ Utifrån ovanstående konstateras följande förbättringsområden: - Att fortsätta utveckla rastsystemet och att ALLA har speciell uppsikt mot otrygga områden som bland annat fotbollsplanen, skogen, cykelstället och berget bakom Delfinen. - Att arbeta för att alla ska känna sig trygga i omklädningsrummen på gymnastiken. - Att arbeta för att alla vuxna snabbt och på ett bra sätt får information och kunskap kring individuella handlingsplaner för olika elever. 5. Förankring av planen Planen presenteras för personal och elever under läsårets första vecka i syfte att förankra planen samt även ge var och en möjlighet att reflektera kring kompletteringar/ förändringar. Detsamma gäller vårdnadshavare som inför första Brukarådet ges möjlighet att ge sina reflektioner. Alla vårdnadshavare informeras om planen vid årets första föräldramöte samt via information vid skolstart. 6. Värdegrund för Högadalsskolan Alla elever ska gå till Högadalsskolan och känna sig trygga, sedda och stimulerade. Vi lever alla i sammanhang där vi påverkar och påverkas av varandra. Allt som sker, sker i samspel mellan människor. Därför: Månar vi om våra barns trygghet. Arbetar vi för att stärka våra barns självförtroende. Ser vi till varje elevs styrkor och synliggör dessa. Arbetar vi för att barnen ska få goda kamratrelationer. Arbetar vi för jämställdhet Ska alla visa hänsyn och respektera alla. Talar vi med och inte om varandra Motverkar vi negativa beteenden men stödjer de inblandade personerna. Vi är allas skola. Motverkar vi all form av diskriminering och kränkande behandling.

5 Det vardagliga arbetet präglas av tolerans och respekt. Alla barn ska känna att vuxna bryr sig. Då konflikter uppstår vill vi förstå svårigheterna och problemen som leder till dessa situationer och ge var och en av de inblandade en möjlighet att göra sig hörd. Vi arbetar för att stödja och hjälpa barnen i hur man löser olika konflikter samt att förstå hur och varför de uppstår. För att detta ska kunna genomföras har elever, vårdnadshavare och skola ett gemensamt ansvar 7. Ansvarsfördelning 7.1 Rektor Det är rektors ansvar att: - all personal får kännedom om att när diskriminering, trakasserier och/ eller kränkande behandling förekommer ska åtgärder vidtas. - det på skolan ska finnas Elevhälsoteam (EHT) bestående av rektor, specialpedagog, skolsköterska, kurator och psykolog som bland annat arbetar med att förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. - det på skolan finns ett Trygghetsråd som tillsammans med arbetslag och elevhälsoteam aktivt motverkar diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. - all personal, elever och föräldrar informeras om denna plan och ordningsregler samt dess innehåll minst en gång varje år. - uppdatera planen och skolans ordningsregler varje år tillsammans med personal, elever och föräldrar. - vid behov kontakta andra myndigheter. 7.2 Lärare och annan skolpersonal Det är lärarens och annans skolpersonals ansvar att: - följa skolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling. - åtgärder vidtas då diskriminering, trakasserier och kränkande behandling upptäcks och då anmäla. Alla vuxna ingriper om de ser att någon behandlas illa, reder ut händelsen genom att prata med de inblandade samt informerar föräldrar och annan vårdnadshavare. - ha tillsyn över elevers verksamhet på raster, speciellt vid de platser som eleverna har lyft som otrygga områden. - kontinuerligt diskutera frågor kopplade till denna plan på konferenser.

6 - kontinuerligt diskutera likabehandlingsfrågor med elever på klassråd, elevråd och vid uppkomna situationer. - att bemöta alla elever och all personal på ett respektfullt sätt. 7.3 Vårdnadshavare Det är vårdnadshavares ansvar att: - vara ett föredöme och stödja planens budskap. - vända sig till ansvarig pedagog vid oklarheter. 7.4 Elever Det är alla elevers gemensamma ansvar att: - påtala all kränkande behandling som sker på skolan. - bemöta elever och all personal på ett respektfullt sätt. 8. Främjande och förebyggande arbete - Utifrån utvärderingen prioriteras: 1. Rastvärdar rör sig på skolgården enligt uppgjord rastvaktsslinga. 2. Bra bemanning vid omklädningsrummen för att skapa trygghet. 3. Stående punkt på arbetslagsmöten gällande individuella handlingsplaner samt vem som ansvarar för att meddela personal som ej ingår i arbetslaget. Vikarieinformationen skall innehålla en punkt Kontakta någon ordinarie personal för att förhöra dig om det är något av vikt gällande enkilda barn som du behöver veta. - Vi har Kompissamtal/ värdegrundssamtal Alla klasser ska ha någon form av kompissamtal ett par gånger i månaden. Den kultur man gemensamt bestämt skall råda i klassrummet och ute på skolgården. Där har alla rätt att uttrycka sin åsikt och vara sig själva. (se bilaga1) - Trygghetsråd Varje arbetslag har en representant som ingår i trygghetsrådet. Skolkurator är med i rådet och är sammankallande. Gruppen träffas regelbundet för att samla information och inventera klimatet på skolan. Läsåret 2015/2016 består trygghetsrådet av. - Ordningsregler Skolan har gemensamma ordningsregler som revideras tillsammans med eleverna i slutet av vårterminen samt presenteras för personal, vårdnadshavare och elever vid läsårsstart. - Klassråd

7 Varje vecka har klasserna klassråd där man tar upp frågor som är aktuella för klassen och även sådant som man vill föra vidare till elevrådet. Där ges också information från elevrådet. - Elevrådet Träffas kontinuerligt under terminen, cirka en gång i månaden. Elevrådet anordnar vissa aktiviteter för hela skolan. De medverkar vid framtagningen av ordningsregler. och är ett forum för frågor som rör eleverna och tar och får frågor till och från klassråden. - Rastvärdar På skolgården finns personal ute varje rast. De bär reflexvästar för att synas bättre. - Matvärdar Varje klass har alltid minst en lärare som äter med dem i matsalen. - Elevhälsoteam (EHT) Det är rektor, skolkurator, skolpsykolog, skolsköterska, specialpedagog som har möte på skolan varannan tisdag och som kan kallas in vid behov däremellan. Pedagogerna kan också anmäla ärenden till EHT. - Fadderverksamhet mellan klasserna Alla klasser från F-5 har en fadderklass. Dessa arbetar tillsammans flera gånger per termin med olika tema, aktiviteter, friluftsdagar och olika sammansvetsande teman. - Sammansvetsande aktiviteter Varje årskurs har sin speciella uppgift att utföra varje år. Förskoleklasserna framför julsånger, åk 1-adventsfirande, åk 2-julspel, åk 3- sjunger in våren, Valborg. Åk 4- Lucia och åk 5- avslutningen - Kartläggning varje år Vi använder oss av de befintliga enkäterna som görs centralt i år 2 och 5 samt genomför också en trivselenkät bland alla skolans barn/elever. Kontinuerligt över året ser vi över elevernas måluppfyllelse. - Riskbedömning Varje år görs en riskbedömning kopplat till vilka åtgärder som behöver vidtas för att eliminera riskerna. (Se bilaga 2) 9.Handlingsplan och åtgärder vid diskriminering och annan kränkande behandling 9.1 Vid enstaka tillfälle: Den personal som upptäcker trakasseri, kränkning eller diskriminering ska omedelbart reagera och ingripa. När den akuta situationen klarats ut meddelas berörd personal som sedan pratar med sina elever. Berörd personal eller ingripande personal dokumenterar (anmälan om kränkande behandling, skada och /eller tillbud)

8 det inträffade och tar kontakt med hemmet. Anmälan enligt bilaga 3 lämnas till rektor, som i sin tur anmäler vidare till huvudmannen (Härryda kommun-registrator) Berörd personal och ingripande personal dokumenterar de kontakter och åtgärder som gjorts enligt bilaga 4 samt återrapporterar enligt bilaga Vid upprepade tillfällen: 1. Anmäl till rektor enligt bilaga Om beteendet fortsätter, kopplas Trygghetsteamet in. Situationen kartläggs av arbetslaget och därefter vidtas åtgärder, t ex återkommande samtal för att ändra ett oönskat beteende samt att reda ut den uppkomna situationen. Berörd personal tar kontakt med de inblandades vårdnadshavare. 3. Efter en veckas uppsikt hålls samtal med de inblandade eleverna för avstämning och uppföljning. Eleverna hålls under uppsikt även fortsättningsvis. Samtalen dokumenteras. Samlade dokument lämnas till rektor för arkivering och anmälan till skolhuvudman. Vid behov kopplas elevhälsoteamet in, som tillsammans med berörd personal och trygghetsteamet ser över hur arbetet ska fortlöpa. 4. Samtalen och åtgärderna dokumenteras enligt bilaga 4 samt bilaga 5 om/när situationen är löst. 9.3 Om kränkningarna och diskrimineringen inte upphör: Rektor kallar elev och vårdnadshavare till möte på skolan där man upprättar en plan för att komma till rätta med problemet. Rektor gör en bedömning om det ska göras anmälan till socialtjänst eller polis. Tid för uppföljning bokas in och samtalen dokumenteras. Om skolan inte klarar av utredning och åtgärder på egen hand kontaktas UTK Härryda kommun. 9.4 När elev utsätts för diskriminering och annan kränkande behandling av en vuxen: 1. Händelsen anmäls till rektor enligt bilaga Vårdnadshavare informeras. 3. Rektor utreder det inträffade för att sedan åtgärda och följa upp ärendet med samtal och dokumentation. 4. Rektor följer upp ärendet med elev och vårdnadshavare. 5. Rektor har regelbundna samtal med den personal som kränkt eleven och tar upp hur nuvarande kontakt med berörd elev fungerar. 6. Rektor rapporterar till skolhuvudman.

9 9.5 När vuxen utsätts för kränkande behandling av elev: 1. Tillbudsanmälan skrivs av den utsatta vuxne. 2. Rektor blir informerad och vidtar åtgärder. 3. Vårdnadshavare blir informerade. 9.6 Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling på nätet: Om nätkränkningarna har en koppling till skolan, om det exempelvis påverkar elevernas relationer, har skolan ett ansvar att reagera. 1. Rektor informeras, händelsen/situationen anmäls, bilaga Vårdnadshavare kontaktas. 3. Berörd personal utreder händelsen/situationen och dokumenterar kontakter och åtgärder som har gjorts samt vad utredningen visar enligt bilaga Rektor beslutar om vidare åtgärder, t ex möten, polisanmälan, socialtjänst. 5. Man försöker lösa händelsen mellan de inblandade och deras vårdnadshavare. 6. Rektor anmäler till skolhuvudman. 10. Dokumentation och uppföljning Trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling anmäls och dokumenteras enligt bilag 3, 4 och 5. Arbetet utifrån denna plan utvärderas och följs upp kontinuerligt i arbetslagen, trygghetsteamet, elevrådet, elevhälsoteamet och brukarrådet samt inför varje läsårs start, då vår plan revideras. Jonas Ambjörnsson rektor F-3 Marcus Warnby rektor 4-5

10

11

12

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högadalsskolan Läsåret 2016-2017 Reviderad augusti 2016 Innehållsförteckning 1. Högadalsskolans organisation läsåret 2015-2016 s. 3 2. Mål och vision s.

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Högadalsskolan Läsåret 2018-2019 Upprättad 2018-08-24 2 (10) Högadalsskolans organisation läsåret 2018-2019 På Högadalsskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Högadalsskolan

Likabehandlingsplan. för. Högadalsskolan Likabehandlingsplan för Högadalsskolan Reviderad maj 2014 Värdegrund för Högadalsskolan Alla barn skall kunna gå till Högadalsskolan och känna sig trygga, sedda och stimulerade. Vi lever alla i sammanhang

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Djupedalskolans grundskola, grundsärskola och fritidsklubb. Läsåret 2015-2016

Plan mot kränkande behandling för Djupedalskolans grundskola, grundsärskola och fritidsklubb. Läsåret 2015-2016 Plan mot kränkande behandling för Djupedalskolans grundskola, grundsärskola och fritidsklubb. Läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Djupedalskolans organisation för läsåret 2015-2016...

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skå skola. Mål och vision. Trygghet Glädje - Lärande. Lagen

Likabehandlingsplan för Skå skola. Mål och vision. Trygghet Glädje - Lärande. Lagen Likabehandlingsplan för Skå skola Mål och vision Trygghet Glädje - Lärande Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt, vi vill att eleverna ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KULLINGSBERGSSKOLAN Alingsås Augusti 2015 Definition av kränkande behandling Definitionen är hämtad ur boken Ny Skollag i praktiken, som gäller fr.o.m.

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2015-2016 Hällingsjöskolan Grundskola 1-5, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb Enligt diskrimineringslagen och skollagen måste skolan arbeta aktivt för att förebygga och förhindra

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Jörlandaskolan Typ av dokument Plan Dokumentägare Rektor Jörlandaskolan Beslutat av Rektor Jörlandaskolan Giltighetstid Läsåret 18/19 Till och

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Vretaskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-2 inklusive fritidshem Bakgrund och syfte Vretaskolans

Läs mer

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Uppdaterad 2015-03-10 Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Mål vid Morups Friskola Ingen mobbning, trakasserier eller annan särbehandling på grund av

Läs mer

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola F-9, fritidshem Läsår 16/17, 17/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Munspelets skola 2018-08-21 1(10) Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan för skola och fritidshem Upprättad 2009-11-13 Reviderad

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling. Lillåns Södra skola 2014/15

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling. Lillåns Södra skola 2014/15 Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Lillåns Södra skola 2014/15 2 Innehåll 1. Lagstiftning... 4 2. Vision... 5 3. Uppföljning, utvärdering och analys av trygghetsplanen

Läs mer

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Förskoleklass Grundskola 1-5 Fritidshem Fritidsklubb 1 Innehåll: 1. Inledning. 2. Vision 2013/2014. 3. Mål

Läs mer

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Innehåll Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Attendo Individ och Familj AB - Box 28-575 21 Eksjö Tel. 0730-660 116 - - lisbeth.lindstrom@attendo.se 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling för Bygdsiljums förskoleklass, skola och fritidshem Läsåret 2013/2014 Bygdsiljums skola tillämpar barn- och elevskyddslagen (2006:67). Det är enligt lagen en rättighet för

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

uppdaterat augusti-17 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18

uppdaterat augusti-17 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Skå skola/fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN. Skå skola/fritidshem LIKABEHANDLINGSPLAN Skå skola/fritidshem 2015-2016 1 Likabehandlingsplan för Skå grundskola/fritidshem Mål och vision Trygghet Glädje - Lärande Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Innehåll Inledning... 3 Definitioner... 3 Vår vision... 4 Långsiktiga mål för det främjande

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nya Skolan Trollhättan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nya Skolan Trollhättan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nya Skolan Trollhättan 17-08-31 Nya Skolans vision Det skall kännas bra i magen I den bästa av skolor I den bästa av skolor skapas förutsättningar

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 18/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Säteriskolan Läsår 2017/2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2017-11-28 2! (! 10) Om Säteriskolan Säteriskolan är en F-5 skola med ca

Läs mer

Sandåkerskolan. Likabehandlingsplan

Sandåkerskolan. Likabehandlingsplan Sandåkerskolan Likabehandlingsplan 1. Mål och vision... 3 2. Vad betyder orden?... 3 2.1 Diskriminering... 3 2.2 Trakasserier... 3 2.3 Kränkande behandling... 3 2.4 Mobbning... 3 3. Så säger lagen... 4

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola

Likabehandlingsplan för Broarps skola Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2017-2018 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan som syftar till att förverkliga skolans vision. Vision: Vår skola ska präglas av respekt

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017

Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017 Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan, Grundskolans fritidshem Syrenen, Nyponrosen och Polstjärnan,

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

G\Exp\Likabehandlingsplan Skå skola

G\Exp\Likabehandlingsplan Skå skola Likabehandlingsplan för Skå skola Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt, vi vill att eleverna ska känna sig sedda och ingen ska utsättas för diskriminering,

Läs mer

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-3, fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att planen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass årskurs 1-4 och fritidshem Ansvariga för

Läs mer

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem.

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Ansvarig för planen: Bakgrund till planen: Rektor Leif

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen 1 Likabehandlingsplan för förskolan 2013-08-05 Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt. Vi ska aktivt arbeta för att barnen ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 150424 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling TINGBERGSSKOLAN F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-08-11 DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GRUNDUPPGIFTER VERKSAMHETSFORMER SOM OMFATTAS AV PLANEN Grundskola, förskoleklass

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ormkärrskolan Inger Burström rektor Grunduppgifter Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Ormkärrskolan Verksamhet Planen gäller för grundskolan,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola Rev. 2015-03-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans trygghetsteam 5. ElevHälsoTeam (EHT)

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola Dingtuna Skolor Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering 2011-2012 Dingtuna skola ig: Margareta Vestlund Rektor Innehållsförteckning och vision 2 Vad betyder orden? 2 Så säger

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Åbyggeby skola Reviderad vt 2011 2011-03-08 Innehållsförteckning sida 2 sida 3 sida 4 sida 5 sida 6 Inledning Så säger lagen Definition Målsättning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar.

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola, Förskoleklass och Fritidshemmet Ankaret F Ö R E T A G 1 Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola,

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 Reviderad augusti 2014 1 Innehållsförteckning 1. Vår vision 2. Till dig som elev 3. Till dig som vårdnadshavare 4. Till dig som personal

Läs mer