Reviderad Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reviderad 2015-11-04. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan 2015-2016"

Transkript

1 Reviderad Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

2 Skapat den Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar - individuell utveckling. - inlärning. - trivsel och välbefinnande. Mentor ska: föra coachande samtal med sina mentorselever uppmuntra och stödja eleverna för att stärka deras självkänsla ansvara för löpande kontakt med sina mentorselevers vårdnadshavare inhämta information från ämneslärare om mentorselevers kunskapsutveckling erbjuda och genomföra utvecklingssamtal tillsammans med sina mentorselever och deras vårdnadshavare och informera om skolgång informera om anpassningar vid behov föra upp elevärenden på dagordningen vid arbetslagsmöten efter diskussion i arbetslaget lämna in ärendeblankett till EHT föra fram önskemål om särskilt stöd till EHT via ärendeblankett delta i olika möten som berör eleven, till exempel elevhälsokonferenser ansvara för upprättande av eventuell pedagogisk kartläggning och åtgärdsprogram ansvara för att rätt dokumentation förs, vid exempelvis pedagogisk kartläggning, och arkiveras i arkivet hjälpa till med att sätta långsiktiga individuella mål följa upp elevens frånvaro Specialpedagog ska: arbeta i nära samarbete med arbetslag/mentor/ämneslärare/eht stödja och handleda undervisande lärare vid behov erbjuda stöd och råd gällande anpassat material ha det övergripande ansvaret i arbetslaget för att pedagogiskt särskilt stöd sätts in bistå mentor vid upprättande av pedagogisk kartläggning tillsammans med arbetslaget arbeta för en inkludering av eleverna i klassen och därför stötta elever i mesta möjliga mån i klassrummet se till att ärenden rörande elever i arbetslaget tas upp i EHT samt, efter ärendet tagits upp i EHT, återkoppla till arbetslaget sammanställa insatser och betygsläge för eleverna och kontinuerligt redovisa för EHT delta i uppföljning och utvärdering av den lokala skolans utveckling för att kunna möta behoven hos alla elever ge stöd vid övergångar, såväl interna som externa ha kontakt med andra skolformer och institutioner som BUP, socialtjänst, skolpsykolog eller liknande delta i nätverksträffar

3 Reviderad Elevhälsogruppen (EHT) består av Biträdande rektor ansvarig för Elevhälsoarbetet på delegation från rektor Skolsköterska ansvarig för elevhälsans medicinska insats (EMI) /representant från Resurscentrum Specialpedagoger representanter för varje arbetslag. Studie- och yrkesvägledare vid behov resurs i EHT. Ansvarig för övergång grundskola/gymnasium och för yrkesinformation. Socionom i skola ansvarar för skolans kurativa insatser/representant från Förebyggande Enheten i kommunen. Logoped och skolpsykolog deltar med regelbundenhet. Ytterst ansvarig för elevhälsan är rektor. Elevhälsoärenden i EHT Ett elevhälsoärende initieras av personal på skolan genom att en anmälan lämnas till EHT. Specialpedagog i berört arbetslag lyfter ärendet under EHT:s möte. Anmälan blir underlag för EHT:s arbete och de olika kompetenserna i gruppen tillvaratas allt efter ärendets karaktär. Anmälan sker genom dokumentet Elevärende till EHT som finns i V-klass. Anmälan ska innehålla: anledning till/syfte till att eleven bör tas upp i EHT (oro på något sätt, önskan om att gå vidare med t ex EHK eller vidare utredning). dokumentation av elevens svårigheter/problem/vad oron gäller mer specifikt. information om vilka åtgärder som tidigare vidtagits. Personal som gjort en anmälan till EHT kan bjudas in för att redogöra för ärendet. Vid EHT-mötet skall minnesanteckningar föras över diskussion och ev. beslut. Återkoppling ska därefter ske till mentor och arbetslag. Beslut om särskilt stöd tas av EHT:s mötesordförande som fattar beslut på delegation från rektor. EHT ansvarar för att handledning ges till elevassistenter och övrig resurspersonal. EHT strävar efter ett tydligare förebyggande och hälsofrämjande arbetssätt. Dessa faktorer lyfts och analyseras vid varje mötesträff. Förslag från EHT förs vidare till skolans ledningsgrupp. Elevhälsokonferens (EHK) Då beslut om EHK fattats förbereds denna i EHT som beslutar om vilka som ska delta i konferensen. Ytterligare förberedande möte organiseras vid behov. I möjligaste mån förbereds kallade inför mötet Bitr. rektor kallar skriftligen alla deltagare och inbjudan skickas och diarieförs av kanslist.

4 Skapat den Protokoll från EHK ska skrivas och förvaras i elevakten i arkivet. Ett ex. skickas av kanslist till vårdnadshavare för underskrift. Beslut om anpassad studiegång, enskild undervisning och särskild undervisningsgrupp får ej delegeras utan fattas av rektor. Mentor i samråd med specialpedagog/annan stödperson informerar om beslut till berörd personal. Vid EHK beslutas om ev. uppföljning och vem som är ansvarig för denna. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram skall, enligt Skollagen och allmänna råd, upprättas då eleven behöver Särskilt stöd. Beslut om detta fattas i EHT. Åtgärder i form av extra anpassningar utförs av undervisande pedagog i daglig verksamhet och dokumenteras löpande. Personal kring eleven är skyldig att anmäla till rektorn (via dokumentet Elevärende till EHT om behov av särskilt stöd föreligger trots stöd och extra anpassningar av undervisningen. Rektor är ansvarig för att initiera en utredning. I denna görs en kartläggning av elevens skolsituation. Visar det sig att eleven är i behov av särskilt stöd ska åtgärdsprogram upprättas. Det är även rektors beslut om åtgärdsprogram inte ska utarbetas. Ansvaret för att åtgärdsprogram upprättas åvilar mentor med stöd av specialpedagog och undervisande lärare. Elev och vårdnadshavare skall ges möjlighet att delta i upprättandet. Åtgärdsprogram ska: - vid behov beröra alla skolsituationer - såväl den fysiska som den sociala miljön - tydliggöra styrkor hos eleven. - beskriva hur skolan ska förändra sin verksamhet så att eleven förväntas nå kunskapskraven. - tydliggöra ansvar för åtgärderna. Innehåller åtgärdsprogrammet sekretessbelagda uppgifter, skall det förvaras så att sekretessen tillvaratas. Åtgärdsprogrammet ska: Lämnas till skolkanslist som sedan placerar åtgärdsprogrammet i elevens elevakt i arkivet (nytt lå 2015/16) Delges vårdnadshavare. Särskilt stöd Exakt vad som menas med särskilt stöd är svårt att låta formulera i ord. När extra anpassningar ej räcker för att garantera elevens väg mot målen ska därför en anmälan om detta lämnas in till EHT av mentor. EHT kan då besluta om utredning om behov av särskilt stöd föreligger.

5 Reviderad I skolans organisation finns följande åtgärder att tillgå vid behov av särskilt stöd. Tre salar används för olika former av insatser dessa är 51:an, 108:an samt 31:an. Inom dessa lokaler kan olika former av strukturerat särskilt stöd organiseras. Till exempel stöd till elever där den primära inlärningssvårigheten utgår från någon form av språklig karaktär. Målgruppen är elever där den språkliga förmågan är av den karaktären att den ger återverkningar för den språkliga förståelsen och därmed påverkar elevens kunskapsutveckling. Eller där inlärningsproblematiken är grundad i inre och yttre faktorer. Fungerar det inte i klassrummet trots anpassningar och särskilda insatser kan eleven vid vissa tillfällen behöva ta del av undervisning i en mindre grupp. Det kan gälla elever som tar del av undervisningen i klassen på grund av sociala skäl men huvudsakligen kan tillgodogöra sig kunskap i en mindre grupp. Utöver detta kan extraordinära insatser organiseras - då mentor behöver stöd vid utökad föräldrakontakt. - för att se till att berörda elever kommer till lektionerna. - då stöd i klassrum/korridorer/matsal behövs för elever. Detta ska vara ett komplement till ordinarie verksamhet kring en elev mentor ska fortfarande vara ansvarig och i samråd med specialpedagog/skolledning lägga upp stödinsatserna. Utöver dessa tre verksamheter ska det även ges olika former av stöd i klass av undervisande lärare, elevassistent eller specialpedagog. Inkluderande skola Organisationen kring elevhälsa på Hagalidskolan grundar sig i en bredare syn på den inkluderande skolan, där inkludering inte enbart är integrering eller en fråga om placering. En inkluderande skola som vilar på tre grundpelare. Det handlar om placering där elever med svårigheter huvudsakligen ska finnas i de vanliga klassrummen, men även om att varje individ ska trivas, ha kamrater och nå en god måluppfyllelse. Den tredje grundpelaren i den inkluderande tanken är gemenskapen. Alla elever ska känna sig delaktiga i ett demokratiskt samarbete där olikheter ses som en tillgång. Denna organisation skapar en studiemiljö där elevens behov är tydligt i centrum och där målet är att alla elever ska fungera i vanliga klasser. Olikheter ska ses som tillgångar och eleverna ska erbjudas möjligheter till ett mångfacetterat stöd. Elevhälsans organisationen som helhet ska bli bättre på att förebygga, anpassa bemötande, miljö och kommunikationssätt gentemot elever med särskilda behov. Skolans elevhälsoarbete utvärderas skriftligt varje termin. Resultatet ligger sedan till grund för kommande arbete. Varje termin avsätts även en heldag till EHT för att tex. fördjupa sig i elevhälsofrågor, resursfördelning eller organisationsanalys. Förebyggande/hälsofrämjande arbete Ett av skolan identifierade utvecklingsområden är det hälsofrämjande/förebyggande arbetet. Under läsåret 2015/2016 fokuserar vi särskilt på detta inom elevhälsoarbetet. Exempel på detta:

6 Skapat den Skolans stödorganisation syftar till att i god tid kartlägga kommande behov och därefter anpassa organisationen Elevhälsan arbetar med systematiskt utvecklingsarbete där verksamheten utvärderas regelbundet. Stödorganisationen utvärderas veckovis på EHT sam terminsvis på EHTs heldagar Skolan jobbar med tydliga överlämningsrutiner mellan olika skolor i syfte att i god tid få en bra bild av elevens behov och därmed kunna anpassa verksamheten Elevhälsan initierar organisatoriska/schemaförändringar Hälsosamtal hålls på skolan av SSK EHT följer varje termin upp skolans övergripande frånvarosituation ner på individnivå Skolans SISK jobbar bland annat med: Skilda världar, Stödsamtal, Cope, HBTQ Skolan jobbar med ett nytt arbetssätt gällande likabehandling kallat Likabehandlingsarbete 2.0, Under läsåret genomförs HASP som är ett förebyggande arbete där SISK, SSK och SYV samarbetar för att tidigt visa att elevhälsan finns och kan erbjuda olika former av stöd och aktiviteter, The Squad Nytt för terminen är även ett elevinitiativ med syfte att stärka trygghet och trivsel på skolan. The Squad är en plats där alla ska känna sig välkomna på skolan!

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Skapat den 2014-08-14 Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar

Läs mer

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET Ludvigsborgs Elevhälso Team LET LET Målsättningen med LETs arbete är att aktivt och kontinuerligt hjälpa, stödja och skapa de bästa förutsättningar att klara sitt skolarbete för de elever på Ludvigsborgs

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011

ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011 UPPSALA KOMMUN STORVRETASKOLAN 2009-06-15 ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011 Syfte med elevhälsoplanen: att beskriva elevhälsoarbetet och arbetsgång samt att ange ramar för ansvar. Mål

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Handlingsplan för resursgruppen

Handlingsplan för resursgruppen Handlingsplan för resursgruppen Läsåret 2013-2014 Resursgruppens uppdrag Resursgruppen ska, med olika insatser, skapa goda lärandesituationer för att elever i behov av särskilt stöd, ska nå målen för utbildningen.

Läs mer

Antimobbningsgruppen. Erika Aspers Erik Larsson Åsa Högemark Paula Chavez Dan Carlsson Annvi Adolfsson Inga Jurefors Marie Lengdell

Antimobbningsgruppen. Erika Aspers Erik Larsson Åsa Högemark Paula Chavez Dan Carlsson Annvi Adolfsson Inga Jurefors Marie Lengdell EHT- information Antimobbningsgruppen Erika Aspers Erik Larsson Åsa Högemark Paula Chavez Dan Carlsson Annvi Adolfsson Inga Jurefors Marie Lengdell Stödinsatser Extra anpassningar Intensifiera extra

Läs mer

Att genom hälsofrämjande och förebyggande insatser arbeta för att skapa en god och positiv lärmiljö för skolans samtliga elever.

Att genom hälsofrämjande och förebyggande insatser arbeta för att skapa en god och positiv lärmiljö för skolans samtliga elever. GOTTSUNDASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2016-17 Inledning Gottsundaskolan är en 6-9 skola belägen i södra Uppsala. Skolan leds av rektor och biträdande rektor, som har ett övergripande ansvar. I skolans ledningsgrupp

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Fisksätraskolan ELEVHÄLSOPLAN 2015 16

Fisksätraskolan ELEVHÄLSOPLAN 2015 16 Fisksätra skolan Fisksätraskolan ELEVHÄLSOPLAN 2015 16 Innehåll Elevhälsoteamet Inledning Stödinsatser Utredning Åtgärdsprogram Pedagogisk utredning Ansvarsfördelning Rutiner vid elevärenden Elevhälsoteamet

Läs mer

Elevhälsoplan. För Brickebackens skola F-6 och fritidshem. Jag har en plan! En elevhälsoplan! En elevhälsoplan är ingenting utan en engagerad personal

Elevhälsoplan. För Brickebackens skola F-6 och fritidshem. Jag har en plan! En elevhälsoplan! En elevhälsoplan är ingenting utan en engagerad personal Dnr: 2-15:1 Elevhälsoplan För Brickebackens skola F-6 och fritidshem Jag har en plan! En elevhälsoplan! En elevhälsoplan är ingenting utan en engagerad personal Senast reviderad januari 2015 Brickebackens

Läs mer

Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas"

Svar på motion (S) om alla elevers rätt att lyckas 2015-12-10 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utredningsavdelningen 2015UTN/0507 Utbildningsnämnden Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas" Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-13 Lichron Teknik AB Rektorn vid Lichron Teknikgymnasium, Värnamo Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn i Lichron Teknikgymnasium i Värnamo kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Tillsyn och granskning Skolinspektionen kvalitetsgranskning i utbildningen för nyanlända

Läs mer

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshemmet, F-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd UN 2016/1136 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-04-20 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Konsultation med skolan

Konsultation med skolan Konsultation med skolan När ett barn utreds och vid uppföljning av insatser behöver socialsekreterare i de flesta fall konsultera den pedagogiska kompetens som finns runt barnet för bedömning av barnets

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Arbetet med elever i behov av stöd och särskilt stöd (åtgärdsprogram)

Arbetet med elever i behov av stöd och särskilt stöd (åtgärdsprogram) Arbetet med elever i behov av stöd och särskilt stöd (åtgärdsprogram) Tingdammsskolan 2014 Tingdammsskolan Arbetet med elever i behov av stöd och särskilt stöd (åtgärdsprogram) Innehåll Stöd och särskilt

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Arbetsplan. För. Paradisskolans Gröna Arbetslag 7-9. Läsåret 15/16

Arbetsplan. För. Paradisskolans Gröna Arbetslag 7-9. Läsåret 15/16 Arbetsplan För Paradisskolans Gröna Arbetslag 7-9 Läsåret 15/16 Vision och verksamhetens inriktning Trollhättans stads vision Trollhättan en stolt och innovativ stad med plats för framtiden Verksamhetens

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Österåkers kommun Tråsättraskolan Datum: 2013-08-21 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013/2014 MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Inledning Grunden för Likabehandlingsplanen är Lagen mot förbud mot diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan

Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan för Förskola 2011 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 Läroplan förskolan... 3 FÖRSKOLANS MÅL... 3 VAD ÄR KRÄNKANDE BEHANDLING? DEFINITIONER... 4 SÅ

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Reviderat 2014-10- 01 Innehåll Handlingsplan för elevhälsa... 3 Sverigefinskaskolans handlingsplan... 4 Syftet med handlingsplanen:... 4 Målet

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Utredningen om samhällsorientering för nyanlända invandrare. Sverige för nyanlända

Utredningen om samhällsorientering för nyanlända invandrare. Sverige för nyanlända Sverige för nyanlända Sverige för nyanlända SOU 2010:16 1. Utgångspunkter 2. Direktivet 3. Arbetssätt 4. Betänkandet & förslagen 5. Pedagogiska utgångspunkter 6. Omfattning & tidpunkt 7. Innehåll 8. Språk

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN PLAN FÖR FRÄMJANDE AV LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGANDE AV DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 Upprättad 2014-09-01 Revidering under hösten 2015 1 INNEHÅLL Likabehandlingsplan...

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Uppdaterad 2015-02-15. Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER

Uppdaterad 2015-02-15. Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER Uppdaterad 2015-02-15 Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 5 6 7 Inledning Under sjukhusvistelsen/från början Elevens skolgång Allmänt Sena komplikationer PRODUKTION:

Läs mer

Tällbergs skola och fritidshem

Tällbergs skola och fritidshem Organisation: 131121 Tällbergs skola och fritidshem Verksamhetsplan 2013/2014 Elever 75 Fritidshem 38 inskrivna Personal 12 Organisation Rektor Karin Elfving Skolassistent Kicki Glaad Klassindelning: Klass

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 1, dnr 2016:428 Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Steg 1 2 3 Läs mer om anpassning i

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Älvdalens kommun genomförde tillsyn av Älvdalens kommun under

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Förväntansdokument Bodals Skola F-9

Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Läsåret 2014-2015 Inledning Detta förväntansdokument syftar till att tydliggöra vilka förväntningar förskoleklass, skola och fritids har på vårdnadshavare och elever,

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling

Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling Billeshögsskolan / fritidshem Inger Forsén Upprättad i april 2015 Inledning Alla förskole-

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Köpings kommun Förskolan Solbacken Läsår 2015 2016 Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero.

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Mål Alla som arbetar på Södertälje friskola arbetar aktivt för att motverka mobbning och diskriminering.

Läs mer

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd Skollagen 3 kap. 3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

JA! Registratorn på utbildningsdepartementet u.registrator@regeringskansliet.se

JA! Registratorn på utbildningsdepartementet u.registrator@regeringskansliet.se tillgänglighet hemmasittare aggie@prestationsprinsen.se prestationsprinsen.se Hemmasittar-projekt om arbetet kring skolfrånvaro bland Sveriges kommuner och skolor Prestationsprinsen och Skandias stiftelse

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9

Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9 Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9 Det är skollagen (20010:800) kapitel 6 som reglerar skolans arbete att upptäcka och utreda samt förebygga kränkande behandling. Utifrån denna lagstiftning

Läs mer

Arbetsplan för Kometen

Arbetsplan för Kometen Köpings kommun Arbetsplan för Kometen Läsår 2015 2016 Lena Malmberg, Lotta Zilén 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem. Verksamheten

Läs mer

Södertäljes skolor lyfter. Antagen av kommunstyrelsen 3 september 2010

Södertäljes skolor lyfter. Antagen av kommunstyrelsen 3 september 2010 Södertäljes skolor lyfter Antagen av kommunstyrelsen 3 september 2010 2 Vi har börjat vår resa uppåt och alla ska med. Det kan ta tid, men vi ger oss inte. Bakgrund Kommunstyrelsen uppdrog till kommundirektör

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012 Antal svar: 50 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vika År 2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Tove Jensen pedagoger Lena Johansson Planen gäller från 2015-03-01

Läs mer

efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor

efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor Sammanfattande rapport 2012-04-10 Sammanfattande rapport efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor 1(13) 1 Tillsyn av Prolympia AB s grundskolor Skolinspektionens uppdrag är att bevaka att elever får

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

VÄLKOMMEN. till Asmundtorps och Härslövs förskolor

VÄLKOMMEN. till Asmundtorps och Härslövs förskolor VÄLKOMMEN till Asmundtorps och Härslövs förskolor Förskolor som är fyllda av lärande möten i glädje och harmoni. Tillsammans övar vi (barn, vårdnadshavare och pedagoger) färdigheter och kompetenser för

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan

Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan Gäller från augusti 2012 2012-06-26/CO 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Arbetsgång vid stödinsatser 4 Flödesschema vid stödinsatser

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstad Namn på skolhuvudmannens företrädare (förvaltningschef

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-05-10 Dnr 43-2011:199 Beslut för grundskola efter tillsyn i Brukets skola, Åtorps skola samt Svartå skola i Degerfors kommun Beslut 2011-05-10 2 (21) Dnr 43-2011:199 Degerfors kommun cay.flyden@degerfors.se

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Innehåll Bakgrund...3 Inledning...4 Placeringskommunens ansvar - Socialtjänsten...6 Placeringskommunens ansvar avlämnande skola:...8 Vistelsekommunens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola

Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola En kulturskola med hög kvalitet En kulturskola med hög kvalitet har ett utbud som ger möjlighet till både bredd och fördjupning. Där finns speciella undervisningsformer

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Adolfsbergs intraprenad Förskolorna Skeppet och Skutan 2015-2016 1. Vision Trygghetsarbete handlar om att skapa en förskola som

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola. Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 6 Beslut Skolinspektionen 2014-03-26 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid Kårsta skola jeanette.wass.andersson@vauentuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Kårsta

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Fastebolskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Fastebolskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Elevhälsoplan för Tuna skola

Elevhälsoplan för Tuna skola Elevhälsoplan för Tuna skola 2014-08-04 2 (10) Innehåll Inledning... 3 Arbetsgrupper... 3 Elevhälsoplanens grund... 4 Syftet med elevhälsoplanen... 4 Ansvar för elevhälsoarbetet... 4 Mål med elevhälsoarbetet...

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01

Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01 Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01 för planering av verksamhetens innehåll och genomförande utifrån Lpfö 98/10 1. Pedagogiskt område: Förskola - Hem 2. Nulägesbeskrivning Vad står vi nu? 1-5

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Mariedals förskola 2015/2016 Mariedals vision Mariedals förskola ska vara trygg för

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sid 1 (6) 2016-01-08 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2016 Nynässkolan Innehållsförteckning Förord sid 2 Styrdokument sid 3 Definition av kränkande behandling sid 3 Utvärdering sid

Läs mer

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele Elevhälsoplan Kastellskolan 2013-2014 Skolans arbete ska vila på en grund av kunskap om vad som främjar elevens lärande och utveckling. Styrdokumenten för skolan är tydliga med att alla elever ska få den

Läs mer

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x Skolkollen nr 10 Särskilt stöd, rätt utbildning Stämmer Stämmer vis Stämmer x INSATSER För att uppmärksamma elever i behov av stöd lyfter varje arbetslag i elevhälsan de elever som riskerar att nå målen.

Läs mer