Likabehandlingsplan. Sigtunaskolan Humanistiska Läroverkets plan mot diskriminering och kränkande behandling GRUNDSKOLAN & GYMNASIESKOLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan. Sigtunaskolan Humanistiska Läroverkets plan mot diskriminering och kränkande behandling GRUNDSKOLAN & GYMNASIESKOLAN"

Transkript

1 Likabehandlingsplan Sigtunaskolan Humanistiska Läroverkets plan mot diskriminering och kränkande behandling GRUNDSKOLAN & GYMNASIESKOLAN Planen gäller under perioden

2 Vision På Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL, känner sig alla elever trygga, sedda och hörda samt väl bemötta. Skolans miljö präglas av värme, trygghet och respekt för den enskilde individen. Skolan är fri från diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande behandling. Alla människor har lika värde och bejakande av mångfald genomsyrar hela verksamheten. Skolan och internatet erbjuder en trygg och inspirerande miljö där varje individ utvecklas till sin fulla potential, såväl personligt som akademiskt. SSHLs vision är en inkluderande miljö i en anda av humanistiska värden. Dessa möjliggör att eleverna utvecklas till aktiva och ansvarskännande samhällsmedborgare samt världsmedborgare som erkänner alla människors lika värde. Lagar och styrdokument Likabehandlingsarbetet ska genomsyra alla skolans verksamheter och detta regleras genom skolans styrdokument; läro- och ämnesplaner, skollagen, diskrimineringslagarna samt FN-konventionerna om Barnets rättigheter och Mänskliga rättigheter. Skolans värdegrundsarbete ska präglas av kunskap om demokrati och mänskliga rättigheter och praktiseras genom demokratiska arbetssätt, där elevers inflytande och delaktighet ligger i fokus. Skolans demokratiska uppdrag är att främja elevernas lärande om demokrati och värdegrund för att utveckla goda samhällsmedborgare. En del i uppdraget är att motverka kränkande behandling. Enligt Skollagen 1 kap. 5 ska utbildningen utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Var och en som verkar i skolan ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling. Det råder nolltolerans på skola och internat mot alla former av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande behandling. Kränkande behandling är ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet. Kränkande behandling behöver inte vara kopplad till någon av diskrimineringsgrunderna, även knuffar och utfrysning kan vara kränkande behandling. Trakasserier är när någon blir kränkt utifrån någon av diskrimineringsgrunderna. De sju diskrimineringsgrunderna är: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, åldersdiskriminering.

3 Sexuella trakasserier är kränkningar av sexuell natur som kränker någons värdighet. D iskriminering styrs av diskrimineringslagen. För att en diskriminering ska klassas som en diskriminering ska den utgå ifrån någon av diskrimineringsgrunderna. I diskrimineringslagen finns bestämmelser som har till ändamål att motverka diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter inom utbildningsområdet. Sedan 1 januari 2017 gäller nya bestämmelser som handlar om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen. Skolor har fått ett större ansvar att arbeta förebyggande och främjande för att motverka diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier. Det aktiva arbetet ska ske i fyra steg, undersöka, analysera orsaker, åtgärda och följa upp.

4 Likabehandlingsåret Januari Resultatet från enkäten presenteras för personal på ett personalmöte. Februari Lärare presenterar resultatet för eleverna. Lärarna gör en kort sammanställning av eleverna synpunkter gällande resultatet på klassnivå och skickar därefter den kortfattade analysen till likabehandlingsgruppen. Mars Skolans kurator sammankallar och genomför gruppintervjuer med slumpvis valda elever i alla årskurser. Till grund i diskussionerna ligger resultaten från trivselenkäten. April Gruppintervjuer genomförs med personal med enkätresultatet som utgångspunkt. Maj Allt insamlat material granskas och analyseras av likabehandlingsgruppen. Utifrån granskning tas förslag på främjande och förebyggande åtgärder fram. I det material som granskas ska följande delar finnas med:

5 Enkätresultat Sammanställning av gruppintervjuer med elever Sammanställning av gruppintervjuer med personal Återkoppling från lärare i och med genomgång av resultat och annat arbete med likabehandlingsfrågor. Återkoppling från elever när det gäller arbete med fokusområden (minienkäter i anslutning till arbetet) Sammanställning och analys av samtliga incidentrapporter från året. Juni Likabehandlingsplan och fokusområden arbetas fram. En elevgrupp är med och tycker till om planen. Juli Lov Augusti Likabehandlingsplanen skickas ut till lärare som går igenom den med sina mentorselever. Fokusområden presenteras. Föräldrar får ta del av Likabehandlingsplanen. September Det främjande och förebyggande arbetet som bygger på fokusområdena inleds och fortgår under skolåret. Oktober Arbete med fokusområden fortgår. November Den årliga enkäten skickas ut till elever och personal. Den ligger öppen ca 2 veckor. December Enkät resultaten sammanställs och analyseras av Lb-gruppen. Ansvariga för planen Ansvarig för Likabehandlingsplanen är skolans huvudman. Likabehandlingsgruppens uppdrag innebär att arbeta aktivt med insatser från Likabehandlingsplanen under läsåret. Likabehandlingsgruppen ansvarar även för utvärdering av tidigare års plan samt för kartläggning och analys av resultaten inför den årliga revideringen av planen. Elever och personalens delaktighet i Likabehandlingsplanen Alla elever går igenom Likabehandlingsplanen i början av läsåret. I samband med det arbetet sammanställer mentorn elevernas åsikterna och skickar till kuratorn.

6 När resultaten från enkäten är klara hålls gruppsamtal med slumpvis utvalda elever om orsak och vad som skulle kunna förändras. Kommande förebyggande och främjande insatser diskuteras med representanter från skolans elevföreningar. Personal är med och tycker till och ger förslag på insatser innan planen fastställs. Förankring av planen Aktuell Likabehandlingsplan ska alltid finnas på hemsidan, SchoolSoft och i MangeBac för personal, elever och vårdnadshavare att ta del av. Mentorer går igenom Likabehandlingsplanen med sina mentorselever varje år. Vid skolstart, på ett personalmöte, redovisas årets fokusområde och rutiner kring likabehandlingsarbetet för samtlig personal. Rutiner i likabehandlingsarbetet Kartläggning Områden som berörs i kartläggningen är följande: Kränkande behandling, kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. I kartläggningen ingår följande moment: Likabehandlingsgruppen går igenom förebyggande och främjande insatser från föregående år. Resultat från trivselenkät. Respons från elever, deras reflektion på likabehandlingsplanen. Gruppsamtal med elever i fokusgrupper med utgångspunkt i resultat från trivselenkät. Samtal med representanter från elevföreningar. Samlade incidenter. Kartläggning och analys av nuläget Förebyggande och främjande insatser från föregående år: Åldersanpassat material för att arbeta med Likabehandlingsplanen skickades ut till samtliga mentorer. Återkoppling skulle ske till kuratorn men dessvärre uteblev återkopplingen i vissa fall. Representanter från Friends föreläste om sociala medier för samtliga lärare i början av läsåret. Kuratorn föreläste om normkritik under pedagogdagarna för lärarna. Johanna Gunnarsson (fd polis) föreläste för gymnasieelever om konsekvenser av nätanvändande.

7 Skolans olika elevföreningar anordnade aktiviteter för eleverna för att bidra till trivsel, gemenskap och lära känna varandra. Ex på aktiviteter är 7:ornas och 1:ornas Hjärter ess middag, karneval under mentorstiden samt andra events under alla hjärtans dag osv. En ny elevorganisation har bildats på elevernas initiativ. Den heter Nobis och ska arbeta med jämställdhet och genusfrågor samt psykisk hälsa. Skolans fysiska miljö har setts över för att möta alla elever. Det som framkom var att toaletterna på skolan kan vara könsneutrala. Det har även installerats duschväggar på internathem där det saknades. Kuratorn har under året varit ute i olika klasser och åldrar och pratat om normer, sexuella trakasserier och sociala medier. Trivselenkäten har visat på följande resultat: Den årliga trivselenkäten vid SSHL skickas ut till elever och personal i november varje år. Den ligger öppen ca 2 veckor. Läsåret svarade 77,6 % av eleverna på enkäten. Resultatet har sammanställts och analyserats av likabehandlingsgruppen.

8

9

10 Följande frågor handlar om upplevd trygghet på olika platser. Humlan upplever elever som tryggast och internet otryggast.

11 Resultaten skiljer sig inte nämnvärt från året innan. Resultaten från trivselenkäten visar att de flesta eleverna på skolan känner sig trygga och är inte oroliga över att bli illa behandlade eller kränkta. SSHLs vision är att alla elever på skolan känner sig trygga och aldrig oroliga för att bli illa behandlade eller kränkta, varken av andra elever eller personal. Det som sticker ut i enkäten som skolan behöver arbeta mer med är huruvida elever berättar för personalen om de märker att en elev blir kränkt/illa behandlad. Dessutom om elever anser att personal agerar när de märker/får veta att en elev blir illa behandlad/kränkt. Vad gäller otrygga platser på skolan är det ingen plats som sticker ut på frågan var man känner sig otrygg. Den plats där elever upplever sig tryggast är Humlan (skolans cafe). Den plats där flest är otrygga är internet.

12 Det som framkommit från eleverna är följande: Skolan behöver bli bättre på att informera och återkoppla till eleverna när något inträffar och vilka åtgärder som görs och varför. Många elever upplever att det inte händer något när vuxna blir informerade om till exempel incidenter. Elever upplever att mentorstiden inte används på ett värdefullt sätt. För att man som elev ska vilja berätta om saker som händer måste man känna ett förtroende för den vuxna, annars berättar man inte. Detta ser väldigt olika ut beroende på vilken mentor man har, enligt eleverna. Elevernas förslag på saker som kan göras: Göra mer roliga saker tillsammans med sin mentor Mer roliga aktiviteter mellan elever och lärare, t ex brännboll/fotboll mellan elever och personal Mer aktiviteter mellan den svenska och engelska sidan Mer samarbetsövningar och dylikt under mentorstiden Påminna ofta och prata om värdegrund och väva in den i annan undervisning Skolan informerar om vad verksamheten gör i samband med incidenter Vid varje nytt läsår ska alla elever skriva på ett kontrakt som innefattar ordningsregler och värdegrund Måla skolans värdegrund på synlig plats i Instan (över studiecentret) Alla lärare ska förespråka skolans värdegrund och lägga upp en plan för hur de ska arbeta med dessa frågor tillsammans med sina elever Elevhälsan ska synas mer. Alla ska veta vem man kan gå till om man mår dåligt. De flesta incidenter som inkommit under läsåret till Likabehandlingsgruppen har innefattat kränkningar och sexuella kränkningar som skett på nätet (sociala medier). Kön, könstillhörighet är områden som ofta berörs, både på nätet och i andra miljöer. Skolan ser att det finns problematiska strukturer i fråga om könsnormer. Skolan har många elevföreningar som under året arbetat väldigt aktivt med främjande insatser som ska stärka trivsel, en positiv känsla för skolan och elevdelaktighet. Skolan anser att det föreningsliv som finns på skolan är värdefullt och ska stöttas och uppmuntras även i fortsättningen. Utifrån kartläggningen kommer skolan arbeta med följande fokusområden nästa läsår. Stärka tilliten mellan elever och personal Mentorstid (alla diskrimineringsgrunder) Normkritik (alla diskrimineringsgrunder)

13 Förebyggande insatser Övergripande mål: Tilliten mellan elever och personal stärks och kunskap om värdegrund och likabehandling ökar. Personal och elever får även en ökad kunskap om normkritik och en ökad kunskap om konsekvenser av ett negativt nätanvändande. Insatser: Under pedagogdagarna i början av läsåret är tid avsatt för att mentorer ska kunna planera årets likabehandlingsarbete som ska ske under mentorstiden. Information till samtlig personal i början av terminen om Likabehandlingsplan och fokusområden Kuratorn kommer att tillhandahålla material samt förslag på struktur och hur man som mentor kan arbeta med olika områden såsom värdegrund, nätet, osv. Under mentorstiderna kommer ett mer strukturerat arbeta implementeras där normkritik, värdegrund och likabehandling kommer att ingå. Mentorerna är ansvariga för att arbetet genomförs med stöd från elevhälsan och skolledare. Kuratorn kommer gå ut i alla klasser i högstadiet och prata om olika områden. Arbete kommer att utvärderas av Likabehandlingsgruppen när insatserna är genomförda samt vid trivselenkäten. Främjande insatser Övergripande mål: Alla elever ska känna sig trygga och uppleva en gemenskap på skolan. Varje individ ska behandlas respektfullt oavsett kön, könsidentitet och/eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller ålder. Elevföreningar på skolan har ca 4 aktiviteter var per år. Dessa ska stärka trivsel och gemenskap. Likabehandlingsgruppen och skolledare är ansvariga för att se över elevorganisationernas arbete. Eleverna själva är ansvariga för att genomföra de planerade aktiviteterna. Skolan värdegrund kommer att målas på synlig plats i Instan som en påminnelse om vilka värden som skall råda på skolan. Kurator i samråd med elevrådet och Pia Lötbom är ansvariga för att det sker under året. Delar av elevhälsan ska vara synliga i Instan under vissa tider i veckan. Den stora anslagstavlan i Instan ska användas för information från Likabehandlingsgruppen och ska uppdateras kontinuerligt. Likabehandlingsgruppen är i samråd med elevföreningen Nobis ansvariga för att tavlan hålls uppdaterad och att aktuell information finns.

14 Skolan har ett rikt utbud av fritidsaktiviteter i form av till exempel rodd, fotboll, innebandy, drama, musik med mera. Ansvarig för dessa aktiviteters utförande är fritiden. Skolan kommer under året att anordna en turnering av olika inslag mellan elever och personal. Ansvarig för planering och utförande är fritiden. Arbetet kommer att utvärderas i slutet av läsåret i samband med kartläggning.

15 Policy och rutiner Incidentrapport Om personal får kännedom eller indikationer om diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling ska detta skyndsamt rapporteras till Likabehandlingsgruppen och/eller rektor. All personal ska dokumentera händelser och incidenter som kommer till deras kännedom. Samtliga händelserapporter ska lämnas till sin närmaste chef. Likabehandlingsgruppen handlägger ärendet och ser till att det blir arkiverat. Dokumentation Samtliga incidentrapporter dokumenteras och arkiveras. Det upprättas alltid en arbetslogg där det löpande arbetet dokumenteras. Förebyggande insatser som sätts in utifrån händelser dokumenteras. Personal som elever och föräldrar kan vända sig till Om någon elev känner sig, eller får vetskap om att en annan elev blir kränkt eller diskriminerad, är det viktigt att skolan får kännedom om detta. Rutinen är att eleven underrättar mentor eller annan personal som eleven känner förtroende för. Det går även bra att direkt vända sig någon i Likabehandlingsgruppen, se nedan. Koordinatorer för Likabehandlingsgruppen Terese Dyrén (kurator) terese.dyren@sshl.se Anna Johansson (lärare IB) anna.johansson@sshl.se Elevhälsan Erika Karnehed Fromm (skolsköterska) erika.karnehed_fromm@ssh.se Internat Ann Thyrén Granström (hemförälder) ann.thyrengranstrom@sshl.se Ola Olsson (hemförälder) ola.olsson@sshl.se Skola Sheida Delgoshaei (lärare grundskola) sheida.delgoshaei@sshl.se Anna Kalles (lärare gymnasiet) anna.kalles@sshl.se Skolledare (Expeditionen) Carina Nilsson (rektor/vd) carina.nilsson@sshl.se Thomas Persson (Tf internatchef) thomas.persson@sshl.se

16 Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av andra elever Vid misstanke om kränkning eller då en elev känner sig kränkt av en annan elev ska mentor, Likabehandlingsgruppen eller rektor kontaktas. All information kring kränkande behandling ska gå via Likabehandlingsgruppen och komma till rektors kännedom. Likabehandlingsgruppen samlar skyndsamt in fakta i ärendet. All information och samtliga kontakter och åtgärder dokumenteras. Utredning och kartläggning påbörjas. Rektor handlägger alla ärenden där lärare och övrig personal är berörda. Vid misstanke om brott ska polisanmälan göras. Eventuell polisanmälan för skolans räkning görs av rektor. Vid svåra personskador och tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa underrättas omedelbart Arbetsmiljöverket. Rektor ansvarar för anmälan och lärare Ulf Andersson (huvudskyddsombud) administrerar anmälan. Rektor ansvarar att anmälan till socialtjänsten görs när behov föreligger. Den utsatta eleven kallas till samtal med ansvariga i Likabehandlingsgruppen. En handlingsplan upprättas. Eventuella stödåtgärder vidtas. Föräldrar till en utsatt omyndig elev kontaktas i samförstånd med den utsatte. Den som har utövat trakasserier eller kränkande behandling, kallas till ett samtal med någon/några i Likabehandlingsgruppen. Den som utsätter någon för trakasserier eller kränkande behandling upplyses vid detta samtal om att: Likabehandlingsgruppen känner till vad som sker/har skett. Ansvariga i Likabehandlingsgruppen ser mycket allvarligt på det som sker/har skett. Det är elevens ansvar att se till att alla handlingar av detta slag omedelbart upphör. Vårdnadshavare till omyndig elev som utövat trakasserier eller kränkande behandling informeras om vad som har hänt. Ansvariga i Likabehandlingsgruppen kontaktar föräldrarna. Är eleven myndig sker detta i samråd med eleven. Uppföljningssamtal bör ske inom en vecka, med fortsatt uppföljning vid behov. Den utsatta eleven ska då ha upplevt att trakasserierna eller den kränkande behandlingen har upphört. Allt vad som skett i ärendet skall dokumenteras och handläggas av ansvariga i Likabehandlingsgruppen.

17 Handlingsplan följs upp och utvärderas. Huvudansvarig är rektor i samarbete med ansvariga i Likabehandlingsgruppen. Om trakasserierna eller den kränkande behandlingen inte upphör kan åtgärder som skriftlig varning, utvisning eller avstängning från skolan bli aktuella. (5 kap. SkolL.) Ärendet avslutas då den utsatte känner sig trygg och nöjd med de vidtagna åtgärderna. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks eller diskrimineras av personal Om elev känner sig kränkt eller diskriminerad av lärare/personal ska rektor kontaktas. Rektor utreder genom att samla fakta om det inträffade. Den dokumenterade informationen som är av betydelser för elevhälsans arbete delges dem. Rektor kallar medarbetaren till samtal och beroende på allvaret i det inträffade vidtas erforderliga disciplinära åtgärder i enlighet med gällande avtal. I lindriga fall kan ett samtal vara tillräckligt. Medarbetaren har rätt att ta med sin fackliga representant. Vid behov kan Likabehandlingsgruppen bistå vid samtalen. Uppföljningssamtal sker efter tre veckor av rektor. Eventuella ytterligare åtgärder beslutas och vidtas av rektor eller parterna själva vid denna uppföljning. Om eleven har blivit utsatt för kränkning eller diskriminering informeras vårdnadshavare till omyndig elev skyndsamt av rektor. Polisanmälan görs alltid vid misstanke av brott. Rektor bevakar att konflikten får en varaktig lösning. Vid fall av att elev kränker eller trakasserar en lärare är detta en arbetsmiljöfråga och behandlas utifrån gällande regelverk. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks eller diskriminerats av rektor Om elev känner sig kränkt eller diskriminerad av rektor ska huvudman kontaktas.

18 Huvudman utreder genom att samla fakta om det inträffade. Den dokumenterade informationen som är av betydelser för elevhälsans arbete delges dem. Huvudman kallar rektor till samtal och beroende på allvaret i det inträffade vidtas erforderliga åtgärder i enlighet med gällande avtal. I lindriga fall kan ett samtal vara tillräckligt. Vid behov kan Likabehandlingsgruppen bistå vid samtalen och elevhälsan erbjuder den som blivit kränkt stöd i den form som situationen kräver. Uppföljningssamtal sker efter tre veckor av huvudman. Eventuella ytterligare åtgärder beslutas och vidtas av huvudman eller parterna själva vid denna uppföljning. Om eleven har blivit utsatt för kränkning eller diskriminering informeras vårdnadshavare till omyndig elev skyndsamt av huvudman. Polisanmälan görs alltid vid misstanke av brott. Huvudman bevakar att konflikten får en varaktig lösning.

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Sigtunaskolan Humanistiska Läroverkets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Sigtunaskolan Humanistiska Läroverkets plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Sigtunaskolan Humanistiska Läroverkets plan mot diskriminering och kränkande behandling GRUNDSKOLAN & GYMNASIESKOLAN Planen gäller under perioden 2017-08-21 2018-06-15 Vår vision På

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uddevalla Gymnasiesärskola 2016-2017 Innehållsförteckning Handlingsplan... 0 Bakgrund...2 Lagar och styrdokument...2 Definitioner och begrepp... 3 Gymnasiesärskolans

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Läsåret 2018-2019 Värdegrund Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Attendo Individ och Familj AB - Box 28-575 21 Eksjö Tel. 0730-660 116 - - lisbeth.lindstrom@attendo.se 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan

Läs mer

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan)

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) 1. Skolans förhållningssätt Vår vision är att ingen elev på Hjärupslundsskolan ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan och för Vuxenutbildningen och Yrkeshögskolan i Eslöv

Likabehandlingsplan och för Vuxenutbildningen och Yrkeshögskolan i Eslöv Likabehandlingsplan 2016 och 2017 för Vuxenutbildningen och Yrkeshögskolan i Eslöv Vuxenutbildningen i Eslöv är en trygg och trivsam lärmiljö för alla. Ingen ska utsättas för kränkande behandling, diskriminering

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD 2016-09-01 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Postadress: Axel Johnsonsväg 6, 651 84 Karlstad Besöksadress: Axel Johnsonsväg 6. Webb: www.karlstad.se/yh Tel: 054-540 14 40 E-post: yrkeshogskolan@karlstad.se

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Friskolan Nytorps likabehandlingsplan

Friskolan Nytorps likabehandlingsplan Friskolan Nytorps likabehandlingsplan Inledning Friskolan Nytorps likabehandlingsplan är utformad i enlighet med Skollagen, Diskrimineringslagen samt Skolverkets allmänna råd för arbete mot kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013 Inledning/vision Det åligger samtliga vuxna vid Södervångskolan att

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Brogårdsgymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Årjängs gymnasieskola

Årjängs gymnasieskola Årjängs gymnasieskola plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 INNEHÅLL 1. Inledning... - 2 - Syfte... - 2 - Mål... - 2 - Lagar... - 3 - Viktiga definitioner... - 3-2. Att utreda

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.: 0583-810 00

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Gammelgårdens förskola 2018 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning

Läs mer

Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Landalaskolan läsår 2015/2016 Landalaskolan Södra Viktoriagatan 48-52 Göteborg Hemsida: www.centrum.goteborg.se

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel Likabehandlingsplan för trygghet och trivsel Innehåll Innehåll Lagar och styrdokument... Värdegrund... Mål för likabehandlingsarbete... Vad är diskriminering och trakasserier?... Kränkande behandling...

Läs mer

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Djuptjärns förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2014/2015

Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2014/2015 Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2014/2015 Lapplands Gymnasium Hjalmar Lundbohmsskolan Enhet1, Enhet2, Enhet3 och Enhet4 http://www.kommun.kiruna.se/barn-ochutbildning/ Gymnasieskola

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Klinteskolans fritidshem

Klinteskolans fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Klinteskolans fritidshem Läsåret 2015-2016 Reviderad 2015-09-22 Jessica Nilsson, rektor Klinte/Sanda SO Inledning Vår likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Ekonomiprogrammet Läsår 15/16 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-01-01 2017-08-31. Innehållsförteckning 1. Likabehandlingsplanen 2. Skolans likabehandlingsarbete 3. Rutiner för

Läs mer

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Teknikprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildningsförvaltningen Stockholms stad Sida 1 (8) 2019-01-15 Lindeparkens gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2018/2019 Sida 2 (8) Verksamhetsform som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola

Likabehandlingsplan för Broarps skola Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2017-2018 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan som syftar till att förverkliga skolans vision. Vision: Vår skola ska präglas av respekt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR SMEDBY SKOLA

TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR SMEDBY SKOLA 2013-10-21 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR SMEDBY SKOLA 2013-2014 2013-10-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller...

Läs mer

Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor

Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor 1 Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass-årskurs 1-9 och Fritidshem. Ansvariga för planen Rektorer på samtliga enheter. Trygghetsteam,

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium

Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium Mål och värdegrund Lindholmens Tekniska gymnasium har som vision: Att varje elev ska nå ett steg längre än vad hon/han trodde var möjligt. För att

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Herrgårdens förskola

Herrgårdens förskola Herrgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Gäller för perioden 100901-110831 Ett krav finns på att en likabehandlingsplan ska tas fram (enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling. Montessoriförskolan Fröhuset 17/18

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling. Montessoriförskolan Fröhuset 17/18 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Montessoriförskolan Fröhuset 17/18 1 Innehållsförteckning Montessoriförskolan Fröhuset 17/18... 1 Inledning... 3 Vision och syfte... 3 Definitioner...

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1. Bakgrund och lagtext Vårt mål är att Globala gymnasiet ska vara fritt från förekomst av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Postadress: Axel Johnsonsväg 6, 651 84 Karlstad Besöksadress: Axel Johnsonsväg 6. Webb: www.karlstad.se/yh Tel: 054-540 14 40 E-post: yrkeshogskolan@karlstad.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Möllans förskola 2016/2017. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Möllans förskola 2016/2017. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Möllans förskola 2016/2017 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm

Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm Plan mot kränkande behandling För allas lika värde och jämställdhet, mot diskriminering och kränkande behandling på Komvux i Bjurholm. Likabehandlingsplanen gäller

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar.

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola, Förskoleklass och Fritidshemmet Ankaret F Ö R E T A G 1 Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola,

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan vid Ahlafors Fria Skola

Likabehandlingsplan vid Ahlafors Fria Skola LÄSÅRET 16-17 Likabehandlingsplan vid Ahlafors Fria Skola Beskrivning över likabehandlingsplanen vid Ahlafors Fria Skola Förord : Sedan 1 januari 2009 och 1 augusti 2010 regleras likabehandlingsarbetet

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

Danderyds gymnasium. Likabehandlingsplan

Danderyds gymnasium. Likabehandlingsplan Danderyds gymnasium Likabehandlingsplan läsåret 2018-2019 1. Vision Ambition, engagemang och gemenskap genomsyrar verksamheten på Danderyds gymnasium. Tillsammans arbetar vi i en anda av glädje, ansvarstagande

Läs mer

Laxå september 2016

Laxå september 2016 Laxå september 2016 Innehållsförteckning Förskolan Saltängens plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Grunduppgifter... 3 Lagtext... 4 Begrepp... 5 Diskriminering... 5 Trakasserier... 5 Kränkande

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Stjärnans/ Ankomstens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjärnans/ Ankomstens plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå 15 juni 2016 1 Stjärnans/ Ankomstens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen grundskola Reviderad: 2016-06-15 av Marina Tålsgård a

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan. Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Läsåret 2015/2016 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 3 1.2 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Metod 3 2. Definition av begrepp

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2019/2020 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Prästkragen Vision På förskolan Prästkragen förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer