Västerbyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling till

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Västerbyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling till"

Transkript

1 Västerbyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling till

2 Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av Västerbyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling: Grundskola 7-9. Vi kommer fortsättningsvis att endast använda ordet planen då vi syftar på Planen mot diskriminering och kränkande behandling. Ansvariga för planen: Rektor, arbetslag och lärare med särskilt ansvar för utvärdering, uppföljning och sammanställning av planen. Lagar och förordningar Diskrimineringslagen och skollagen Enligt 3 kap 14 och 15 i diskrimineringslagen ska utbildningsanordnare som bedriver verksamhet enligt skollagen främja elevers lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder. Utbildningsanordnare ska också vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att någon elev utsätts för trakasserier. Motsvarande om huvudmannens skyldighet att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra kränkande behandling återfinns i 6 kap.7 Skollagen. I 3 kap. 16 diskrimineringslagen (2008:567) står att likabehandlingsplanen ska innehålla en redogörelse för vilka åtgärder som utbildningsanordnaren avser att påbörja eller genomföra under det kommande året. Motsvarande skyldighet för den årliga planen mot kränkande behandling återfinns i 6 kap. 8 Skollagen (2010:800). Definitioner Diskriminering: Särbehandling utan saklig grund. Direkt diskriminering: Elev diskrimineras med direkt koppling till diskrimineringsgrund. Indirekt diskriminering: Skolan diskriminerar elev eller elevgrupp genom att tillämpa en viss bestämmelse eller regel som egentligen skapats för andra syften. Diskrimineringsgrund: I Sverige finns sju skyddade diskrimineringsgrunder. Dessa är: kön etnisk tillhörighet religion funktionshinder ålder sexuell läggning könsöverskridande identitet. Trakasserier: Kränkning av någons värdighet med direkt koppling till diskrimineringsgrund. Kränkande behandling: Kränkning av någons värdighet utan koppling till diskrimineringsgrund. Mobbning: När en eller flera personer upprepade gånger kränker annan person och det råder ojämn maktbalans. Mobbning är inget juridiskt begrepp men ingår i begreppet kränkande behandling.

3 Västerbyskolans värdegrund: Fornängsskolan/Västerbyskolan 2013/2014: Alla människor har samma värde och rätt till respekt. Hur vi interagerar med varandra, med elever och vårdnadshavare är en stor del av den kultur som präglar en skola - denna aspekt av verksamheten försvårar eller underlättar vårt arbete. Varje möte gör skillnad. Varje elev ska få utvecklas, känna växandets glädje och få erfara den tillfredsställelse som det ger att göra framsteg och övervinna svårigheter. Vi fokuserar på medmänniskans resurser och möjligheter. Generositet. Vi möter elever och vårdnadshavare som medmänniskor. Problem löses utifrån grundtanken att man tillsammans förmår mer än vad man kan ensam. Västerbyskolans vision: Varje elev känner sig trygg och respekterad i skolan. Västerbyskolan arbetar utifrån följande grundtanke: Alla människor har samma värde och rätt till respekt. På Västerbyskolan tolereras inga kränkningar. De vuxna är goda förebilder i situationer där människor umgås med varandra. Ingen vuxen ser på när en elev far illa, utan agerar för att stoppa beteenden som uppfattas som kränkande. Eleverna vänder sig med förtroende till en vuxen för att få hjälp i olika situationer. Planen gäller från Planen gäller till Skolans mål: Alla elever känner en social gemenskap som ger trygghet, vilja och lust att lära. Skolans mål uttrycks på samma sätt i vår utvecklingsplan för läsåret 2013/2014. Målet är utformat utifrån Lgr 11, Normer och värden: Skolans mål är att varje elev respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor och kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen. samt Kommunstyrelsens mål för skolorna i Götene: Alla får ett gott bemötande.

4 Elevernas delaktighet: Elever från elevrådet har under vårterminen 2013 hjälpt till att ha synpunkter på skolans enkät och några frågor ändrades för att bli enklare förstå. Alla skolans elever svarade sedan på enkät om trivsel och likabehandling. Elevrådet har diskuterat och kartlagt läget på skolan under möten och utbildningsdagar. De har också samlat in synpunkter från sina klasskamrater. Elevernas synpunkter och förslag har använts i personalens diskussioner. Konkreta förslag från eleverna har blivit planerade åtgärder i planen. Personalens delaktighet: Resultat av kartläggningar har presenterats för personalgruppen. Diskussioner utifrån resultaten har resulterat i konkreta förslag till åtgärder. Förankring av planen: Resultat av kartläggningar och nya planerade åtgärder presenteras för elever, vårdnadshavare och skolans personal. Rektor besöker alla klasser för att informera om den nya planen. Rektor presenterar också innehållet i planen genom skriftlig information till alla vårdnadshavare samt på möten för vårdnadshavare. Lärare visar planens koppling till skolarbetet och klasserna arbetar med ord och begrepp från planen. Planen finns på skolans hemsida. Utvärdering och analys av föregående plan: Utvärderingen av skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling under läsåret 2012/2013 visar att vi har kartlagt problemområden som är aktuella på skolan men att vi varit för splittrade i vårt arbete. Våra områden för utveckling och åtgärder under läsåret var: språkbruket på skolan begrepp matsalsplatser tydligare arbete med planen Resultatet av elevenkät visar att vi till stor del har samma problem som föregående år. Vi behöver alltså noga överväga hur vi ska gå vidare för att lyckas i vårt arbete. Ett stort problem för skolan är att eleverna inte ser någon röd tråd i arbetet och tycker att det är otydligt vad planen handlar om. Beroende på arbetsområden eller specifika behov i elevgrupper har planen tydliggjorts i olika grad i olika klasser. Flera av punkterna finns kvar som utvecklingsområden i vår nya plan eftersom vi inte haft någon systematik i arbetet sett ur skolperspektiv. Planerade gemensamma aktiviteter blev inte av eftersom det saknades samordning av arbetet och planeringen har sett alltför olika ut i olika grupper. Systematik i arbetet och mer gemensamt arbete behövs för att alla ska se vad skolan står för. Även om arbetet skett systematiskt i klasserna så ser eleverna ingen röd tråd i skolans arbete. Elever uttrycker att de vill prata mer om vad planen innehåller och att skolans arbete ska bli tydligare och mer gemensamt. Eleverna känner sig inte heller delaktiga i arbetet och känner inte till planens syfte och innehåll. De ser inte att vi kopplar arbetet med planen till det vardagliga arbetet. Därför kommer vårt arbete under kommande läsår att vara inriktat på att förankra planen, få fler elever mer delaktiga i arbetet med planen och att strukturera skolans arbete med likabehandling.

5 Främjande insatser Namn: Samband mellan LPP och planen. En punkt i vår LPP ska vara kopplingen till planen. Områden som berörs av insatsen: Förankring av planen och diskrimineringsgrunderna. Mål och uppföljning: Elever och personal ska se kopplingen mellan planen och det vardagliga arbetet. Vi vill se att kunskapen om planens innehåll och diskrimineringsgrunderna har ökat bland eleverna när vi genomför enkät i april. Eleverna ska se att det finns kopplingar mellan planen och olika arbetsområden. Insats: När ett arbetsområde planeras ska vi se över vilka diskrimineringsgrunder som är möjliga att beröra i undervisningen. Vi skriver in kopplingen mellan undervisning och diskrimineringsgrunderna i våra LPP. Vid de tillfällen då kopplingar finns så presenterar vi dem för eleverna. Namn: Bestämda platser i klassrum och matsal. Områden som berörs av insatsen: Kränkande behandling, trygghet och studiero. Mål och uppföljning: Matro i matsalen. Eleverna känner trygghet vid grupparbeten. Elever ska arbeta med olika personer. Eleverna behöver inte känna osäkerhet om var de kan höra till. De vet att vuxna tar ansvar för gruppindelning. Upplevelsen av matro mäts i enkäter. Insats: Lärare bestämmer gruppindelningar och platser. Vi varierar platser och sättet att gruppera eleverna. Namn: Schemalagd handledartid. Områden som berörs av insatsen: Diskrimineringsgrunderna, kränkande behandling, förankring av planen. Mål och uppföljning: Regelbundet arbete med värdegrund och likabehandling i klasserna och i personalgrupp. Elevråd är med och samordnar insatser för att säkerställa att det finns ett gemensamt arbete på skolan. Insats: Ta fram gemensamma trivselregler i klasserna och följa upp. Diskussioner om gemensamma frågor för skolan, till exempel områden för förbättring. Förbereda elevrådsfrågor. Ny mall för klassrådsprotokoll där kopplingen till elevrådet är tydlig. Förslag på löpande arbete med trivselfrågor i klasserna: 1. Hur känner vi igen när det är ett gott klimat i klassen? Beskriv ett fåtal konkreta punkter och bevis, till exempel att alla hälsar på varandra. Betona att det också är vår arbetsmiljö, att vi vuxna är en i gruppen och det ger oss möjlighet att styra. Utgå från det som står i planen och resultaten av våra kartläggningar. 2. Prata återkommande om hur vi har det (förslag: tre veckors intervall) på klassrådstid. Jämför på en skala med hur vi vill ha det. Utvärdera min egen insats Hur långt har vi kommit, hur mycket har du bidragit? 3. Reflektion kring hur vi förbättrar resultatet, inklusive självreflektion. Vi sätter upp nya mål.

6 Namn: Årscykel Områden som berörs av insatsen: Systematiskt och gemensamt likabehandlingsarbete. Mål och uppföljning: En fungerande årscykel där aktiviteterna är kända på skolan. Insats: Månadens planerade insatser presenteras på hela skolan första måndagen i varje månad. Vi följer också upp föregående månads aktiviteter i samband med detta. Likabehandlingsarbetet årscykel Augusti Första arbetsveckan: genomgång av rutiner med personal. Repetition av planen och de resultat som framkommit i kartläggningar. Rastvaktsschema upprättas. September Vi utformar trivselregler på klassrådstid. Sker klassvis med handledarna och kan innebära olika kriterier i olika klasser även om vi använder samma upplägg. Påbörja arbetet med att sätta upp mål, utvärdera och formulera nya mål ungefär i tre-veckors intervaller. Presentation i klasserna av kartläggningens resultat. Diskussion och förslag till åtgärder. Skolövergripande frågor behandlas i elevrådet. Personalen ser över rastvaktsschema och ändrar vid behov. Åk 7 väljer representanter till elevrådet. Oktober Utbildning av elevrådet. Förslag till åtgärder utifrån kartläggning och klassernas diskussioner. Elevrådet börjar planeringen av en gemensam aktivitet som främjar skolandan. Elevrådet börjar arbetet med utformning av ordningsregler. Nya planen klar. November Rektor gör klassbesök och informerar om likabehandlingsarbetet. Skriftlig information om den nya planen till vårdnadshavare. Första kartläggningsaktivitet med elevgrupp. Sammanställning av resultat. December Presentation av kartläggningens resultat. Diskussion i personal- och elevgrupper. Januari Planering av aktiviteter utifrån kartläggning och klassernas diskussioner. Elevrådet gör utvärdering av rastvaktsschemat. Februari Gemensam aktivitet för att främja skolandan. Mars April Elevenkät om trivsel och likabehandling genomförs i alla årskurser. Enkäten sammanställs. Maj Resultat av enkäten presenteras på handledartid för eleverna och diskuteras i klasserna. Diskussionen förs vidare till elevrådet. Halvdag för elevrådet där åtgärder för nästa års arbete diskuteras. Juni Resultat av enkät och elevernas synpunkter presenteras för personalgruppen. Diskussioner utifrån kartläggningen.

7 Namn: Rastvaktssystem. Områden som berörs av insatsen: Trygghet, kränkande behandling Mål och uppföljning: Eleverna känner sig trygga på rasterna. Elevrådet utvärderar i januari. Insats: Rastvaktsschema upprättas i augusti och justeras vid behov i september. Vi utvärderar tillsammans med eleverna i januari. Vid dessa tillfällen ska vi kartlägga vid vilka tider och var på skolan behovet är störst och vi planerar schemat efter det. Vi följer upp enligt vår årscykel. Namn: EHT. Områden som berörs av insatsen: Trygghet, diskriminering, kränkningar, särskilt stöd. Mål och uppföljning: Kränkningsärenden hanteras systematiskt och skolan har en helhetsbild av elever. Insats: Regelbundna möten för EHT-personal där också lärare deltar med frågor kring enskilda elever. EHT-gruppen diskuterar och fördelar ansvar om de anser att elevens behov av stöd behöver utredas. Rektor fördelar också arbete till EHT-personal då han får in anmälan om kränkningar, i de fall då han anser att dessa åtgärder behövs. Ansvarig: Rektor sammankallar EHT, handledare anmäler ärenden. Datum när det ska vara klart: EHT följer upp ärenden som de får ansvar för enligt tidsplan.

8 Förebyggande åtgärder Namn: Eleverna involveras i kartläggningen Områden som berörs av åtgärden: Diskrimineringsgrunderna, kränkande behandling Åtgärd: Elever från elevrådet är med och planerar kartläggningsaktiviteter utifrån föregående års utvärdering. I klassrådet kartläggs upplevelsen av stämningen på skolan och fler elever involveras i aktiviteter. Kartläggningarna från elevrådet kopplas till klassråden. Motivera åtgärd: Vår kartläggning har varit ensidig och osystematisk. Det behövs gemensam planering så att hela skolan involveras. Vi vill ha en bättre bild av nuläget under året så att vi kan ta tag i problem när de uppstår. Elever har inte känt sig delaktiga i arbetet i tillräckligt hög grad. Mål och uppföljning: Eleverna känner sig delaktiga i utformandet av aktiviteter och ny plan. Ansvarig: Rektor och vuxna ansvariga för elevråd. Datum när det ska vara klart: Se årscykel. Namn: Tydligare arbete med planen Områden som berörs av åtgärden: Diskrimineringsgrunderna, kränkande behandling, trygghet och studiero, förankring av planen. Åtgärd: Lektioner kring olika begrepp i planen på handledartid. Vi visar hur skolarbetet är relaterat till planen och varför vi arbetar med det. Även normkritiskt: till exempel diskussioner då elever får roller för att se olika perspektiv. Personalen planerar och bestämmer gemensamt vilka begrepp som ska tas upp i alla klasser. Planeringen ska ske på gemensamma personalmöten så att alla kan presentera månadens begrepp och aktiviteter den första måndagen i varje månad. Motivera åtgärd: Eleverna känner inte till innehållet och syftet med planen. Flera elever har gett förslaget att vi ska prata mer om vad som står i planen mot diskriminering och kränkande behandling och visa hur det hör ihop med undervisningen Mål och uppföljning: Alla elever känner till planen och dess innehåll. Synliggörandet av olika normer är ett mål i sig men konkreta orättvisor på skolan kan rättas till. Enkät i april visar om fler elever känner till planen. Ansvarig: Handledare är ansvariga för att arbetet sker kontinuerligt i klassen. När nya planen är klar. Datum när det ska vara klart: April 2014.

9 Namn: Gemensamt förhållningssätt kring trygghet och studiero Områden som berörs av åtgärden: Trygghet och studiero. Mål och uppföljning: Alla lärare har likartade rutiner vid genomförande av lektion. Eleverna känner igen rutinerna och att lärare har samma förhållningssätt. Åtgärd: Gemensamt beslut om vissa ramar för lektion. Lektionsplanering: innehåll, tid. Gula lappen (ordningsregler på skolan) Gemensam inledning: mål för lektionen, repetition, presentation. Gemensam avslutning: Lärare avslutar lektionen. Motivera åtgärd: Vi behöver tydliga lektionsrutiner så att eleverna känner igen sig. Ansvarig: Alla undervisande lärare Datum när det ska vara klart: gäller från 4 november Namn: Språkbruk Områden som berörs av åtgärden: Diskrimineringsgrunderna, kränkande behandling. Åtgärd: Personal reagerar när vi hör oönskat språkbruk. Genom observation ta reda på vad det negativa språkbruket på skolan innebär. För att underlätta kartläggning har vi konstruerat ett observationsschema för språkbruk. Vi presenterar resultatet av kartläggning och diskuterar vad det står för i personalgrupp och i klasserna. Diskussionsfråga: Vad blir konsekvenserna av olika typer av språkbruk? Vilka normer ligger till grund för olika språkbruk och hur påverkar det andra människor? Material som vi har på skolan för att arbeta med frågorna är till exempel Bryt, Likabehandling i skola och förskola och I normens öga. Motivera åtgärd: Många elever tycker att språket på skolan ofta innehåller kränkande uttryck och vill minska svordomar och nedsättande kommentarer. Mål och uppföljning: Vårt mål är att synliggöra språkbruket på skolan och minska kränkande behandling. Eleverna är medvetna om varför aktiviteter kring språkbruk på skolan genomförs. Vi följer upp kartläggning med diskussioner om resultat. Upplevelsen av språkbruket mäts i den årliga enkäten. Ansvarig: All personal. När ska det vara klart: Se årscykel.

10 Åtgärda: Rutiner vid kränkning Policy: Rektor är ansvarig för att utredning påbörjas då någon form av kränkning blir känd. Lärare eller annan personal som får kännedom om kränkande behandling är enligt skollagen skyldig att anmäla detta till rektor. Rektor är i sin tur skyldig att föra informationen vidare till huvudmannen. Rektor vänder sig i första hand till berörda elevers handledare för att få hjälp med utredning. Om handledare inleder en utredning på eget initiativ så meddelas rektor snarast om ärendet. Lärare som får kännedom om kränkning eller diskriminering vänder sig till berörda handledare. Om flera handledare är berörda av ärendet så gör de upp ansvarsfördelningen tillsammans. Om kränkning skett mellan elev och personal, håller alltid rektor i utredningen. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling: Elevens trivsel är en punkt under utvecklingssamtal med elev/vårdnadshavare. Återkommande trivselenkäter bland eleverna. Personalen diskuterar gemensamt förhållningssätt till kränkningar. Personalen är uppmärksam på signaler om att elev verkar vara utanför. Regelbundna EHT- möten. Lärarpersonal kan komma till elevhälsoteamet med frågor kring elever. Rastvakter är uppmärksamma på bråk och oro bland elever. Personal som elever och föräldrar kan vända sig till vid kränkning/diskriminering: Elevens handledare, annan vuxen på skolan, rektor Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av andra elever: Vi använder oss av följande modell vid utredning: Personal som får kännedom om något som kan betraktas som kränkande behandling eller trakasserier ingriper och tar reda på vad som hänt. Rektor och handledare för berörda elever informeras skriftligt om att något hänt. Det är viktigt att handledare informeras snarast eftersom rektor i första hand vänder sig till handledare för att få hjälp med utredning. Enskilt samtal med elev som blivit utsatt för kränkning eller trakasserier. Överenskommelser om hur eleven behöver hjälp att hantera händelsen eller annat som känns angeläget. Tid för uppföljning bestäms i samband med samtalet. Vårdnadshavare informeras om händelsen och överenskommelser som gjorts. Första gången ska kontakten vara direkt, till exempel genom telefonsamtal. Fortsatta kontakter kan ske på annat sätt. Enskilt samtal med elev som utsatt någon för kränkning eller trakasserier. Överenskommelse om åtgärder för att stoppa vidare kränkningar eller trakasserier. Tid för uppföljning bestäms i samband med samtalet. Vårdnadshavare kontaktas och informeras. Första gången ska kontakten vara direkt, till exempel genom telefonsamtal. Fortsatta kontakter kan ske på annat sätt. Uppföljning vid överenskommet datum. Enskilt samtal med varje elev. Kontinuerlig uppföljning, för att se att kränkningen upphört. Uppföljningsintervall bestäms med elev.

11 Rekommendationen är att två vuxna deltar i samtal med elev och att samtalsledaren är densamma vid alla tillfällen. Samtal och överenskommelse dokumenteras på blankett Anmälan till rektor om kränkande behandling. Dokumentationen lämnas snarast till rektor. Rektor kan besluta om att någon annan än handledare är lämplig att hålla i utredningen, till exempel personal från EHT-teamet. Detta kan gälla då elev utsatts/utsätter någon för upprepade kränkningar eller då annat i elevens skolsituation motiverar detta. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av personal/när personal kränks av elev: Rektor håller i utredningen. Rektor får kännedom om något som kan vara kränkning eller trakasserier mellan elev och personal. Enskilt samtal med elev/personal som blivit utsatt för kränkning eller trakasserier. Enskilt samtal med elev/personal som utsatt någon för kränkning eller trakasserier. Överenskommelse om åtgärder för att stoppa vidare kränkningar eller trakasserier. Tid för uppföljning bestäms i samband med samtalet. Elevs vårdnadshavare kontaktas och informeras. Första gången ska kontakten vara direkt, till exempel genom telefonsamtal. Fortsatta kontakter kan ske på annat sätt. Kort uppföljning av överenskommelsen. Kontinuerlig uppföljning, för att se att kränkningen upphört. Rutiner för uppföljning: Överenskommelse om uppföljning görs i de enskilda samtalen och i samråd med vårdnadshavare. Överenskommelse om uppföljning ska finnas med i dokumentationen. Om kränkning eller trakasserier inte upphör efter vidtagna åtgärder, upprepas arbetsmodellen ev. med annan samtalsledare. Om kränkningar ändå fortsätter kan kontakt med RC, sociala myndigheter eller polismyndighet vara aktuell.

Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10

Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10 Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10 Skolans likabehandlingsplan regleras utifrån två lagar: Diskrimineringslagen och Skollagen kap 14. Likabehandlingsplanen beskriver skolans arbete för att

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-3, fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen är framtagen av kamratstödjarna Korsbackaskolan och reviderad av arbetslag, elevhälsoteam, kamratstödjarna och ledningsgruppen. Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar 2014-2015 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och fritidshem Ansvariga för planen All personal

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Datum för upprättande: 2016-11-14 Planen gäller för läsåret:2016/2017 Ansvarig: Claes Hellborg

Läs mer

Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING THUNMANSKOLAN. Läsåret 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING THUNMANSKOLAN. Läsåret 2015/2016 1 (8) LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING THUNMANSKOLAN Läsåret 2015/2016 Respekt, vänlighet och omtanke 2 (8) Mål Alla som vistas, kortare eller längre tid personal, elever och vårdnadshavare

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Denna plan gäller för all verksamhet vid Charlottenborgsskolan - förskoleklass,

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Datum 2014-12-18. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15.

Datum 2014-12-18. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15. Brogårdsgymnasiet Datum 2014-12-18 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Friskolan Nytorps likabehandlingsplan

Friskolan Nytorps likabehandlingsplan Friskolan Nytorps likabehandlingsplan Inledning Friskolan Nytorps likabehandlingsplan är utformad i enlighet med Skollagen, Diskrimineringslagen samt Skolverkets allmänna råd för arbete mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Särskolans verksamhet, som regleras

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan)

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) 1. Skolans förhållningssätt Vår vision är att ingen elev på Hjärupslundsskolan ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Datum för upprättande 161031 Planen gäller för läsåret 2016/2017 VISION Vår vision

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Brogårdsgymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Eleverna och lärandet i fokus. 2018/2019 1 Rev 180930 Innehåll Sida 3 Vision och Mål 3 Styrdokument 3 Begreppsförklaringar 3 Förutsättningar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Juni 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-01-01 2017-08-31. Innehållsförteckning 1. Likabehandlingsplanen 2. Skolans likabehandlingsarbete 3. Rutiner för

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 170918 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem. Läsår: 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gärdslösa Förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gärdslösa Förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gärdslösa Förskola 2015 2016 På vår förskola är man respekterad för den man är! Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Gärdslösa

Läs mer

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planengrundskola, förskoleklass och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor Jönköping Planen gäller från 2015-01-01 till 2015-12-31 Ansvarig för planen: Rektor 1 Innehållsförteckning 1. Begreppsförklaring... 3 2. Vår vision... 4 3. Delaktighet i framtagande av plan..... 4 4. Förankring

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

Verksamhetsåret Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Verksamhetsåret Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Verksamhetsåret 2019-2020 Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Värdegrund 3 Inledning 4 Information och förankring 5 Utvärdering och

Läs mer

Innehåll: Ansvariga för planen. Vår vision. Delaktighet. Förankring av planen. Utvärdering. Kartläggning och utvärdering av 2017/2018 års plan

Innehåll: Ansvariga för planen. Vår vision. Delaktighet. Förankring av planen. Utvärdering. Kartläggning och utvärdering av 2017/2018 års plan Innehåll: Ansvariga för planen Vår vision Delaktighet Förankring av planen Utvärdering Kartläggning och utvärdering av 2017/2018 års plan Kartläggning inför 2018/2019 års plan Resultat och analys Insatser

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen 1 Likabehandlingsplan för förskolan 2013-08-05 Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt. Vi ska aktivt arbeta för att barnen ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Introduktionsprogrammen a för planen Bitr. rektor är ytterst ansvarig för planen.

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling gällande för Lorensberga skolan åk 4-9 läsåret

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling gällande för Lorensberga skolan åk 4-9 läsåret Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling gällande för Lorensberga skolan åk 4-9 läsåret 2010-2011 Likabehandlingsarbetet regleras i Diskrimineringslagen (likabehandlingsplanen) Skollagen 14 kapitel

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att planen

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9

ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9 ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9 TRYGGHETSPLAN 2013/2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Adolfsbergsskolan 7-9 Innehållsförteckning: Inledning s. 1 Visioner för barn i Örebro kommun Ny lagstiftning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Ramunderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ramunderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ramunderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundskola, grundsärskola och fritidsverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Hållänget förskolas likabehandlingsplan

Hållänget förskolas likabehandlingsplan Hållänget förskolas likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Alla på vår förskola ska visa respekt för varandra Verksamhetsåret 2014-2015 2014-09-10 Till dig med barn på

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan 2014-01-09 Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan Transtenskolan arbetar utifrån fyra ledord, kunskap, lust, bemötande och respekt. Skolan har två uppdrag enligt läroplanen, ett demokratiuppdrag

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer