Kollektivtrafiknämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kollektivtrafiknämnden"

Transkript

1 Sven Tufvesson Avd Ledning YTTRANDE Datum (10) Regionstyrelsen Yttrande över budgetdirektiv Fortsatt utveckling och förbättringar 2014 Kollektivtrafiken i Skåne har utvecklats mycket snabbt, vilket bland annat visar sig i årliga resandeökningar sedan regionen bildades och att det idag sker mer än dubbelt så många resor som vid starten. Under 2012 gjordes ca 149 miljoner resor. Den skånska kartan för kollektivtrafiken har på många sätt ritats om och i viktiga delar förändrats genom betydelsefulla infrastrukturinvesteringar såsom Öresundsbron, nya västkustbanan och Citytunneln. har samtidigt påtagit sig stora investeringar i nya tåg och ett markant förbättrat trafikutbud med både tåg och buss. Under den här perioden har verksamheten också känt av sårbarheten i infrastrukturen. Kapacitetsbrist och eftersatt underhåll har gett störningar med följd att tåg ställts in, sämre framkomlighet och minskad punktlighet i både tåg och busstrafiken, och därav också minskat förtroende bland kunderna. För kollektivtrafiknämnden var 2012 ett i flera stycken positivt år då leveransen i trafiken förbättrades och gav påtagliga förbättringar i punktligheten, framför allt inom tågtrafiken. Kundernas nöjdhet ökade också under året. vill för 2014 lyfta fram vikten av att det sker en fortsatt utveckling och förbättring av kollektivtrafiken för att åstadkomma både ökad kundnytta och samhällsnytta. Nämnden bygger förslag till budget 2014 på av fastställt Trafikförsörjningsprogram Behov och åtgärdsanalys inför 2014 Fler och nöjdare kunder (kundperspektivet) ska skapas genom en väl utbyggd kollektivtrafik, hög kvalitet och tillförlitlighet, hög tillgänglighet, god service och trevligt bemötande. En verksamhet som genom bra kundtillfredställelse får trogna kunder och som gärna återkommer. Postadress: Skånetrafiken, Hässleholm Besöksadress: Andra Avenyen 7 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum Dnr [Diarienummer] 2 (10) Ett attraktivt trafikutbud som inte enbart fokusera på befintliga kunder utan med förmåga att lyckas attrahera nya kunder - dagens icke kunder. Kollektivtrafiken ska bidra till att stärka Skånes utveckling (verksamhetsperspektivet) genom att binda samma Skånes felkärniga struktur med effektiva och bra resmöjligheter inom Skåne och till angränsande regioner och Danmark. Ett attraktivt kollektivtrafiknät ska skapa gynnsamma förutsättningar att vidga Skåne som en sammanhållande och funktionell region med avseende på arbete, utbildning, boende, service, kultur och fritid. Effektivitet i trafiken skapas genom att hushålla med resurser och använda resurserna till nytta för flest kunder. Det handlar om väl genomförd upphandling med genomarbetade förfrågningsunderlag och där upphandlingen kan ske med intresse från många. har kring upphandling och avtalsmodell valt en ny väg med bland annat ökad delaktighet och större kundfokus. Följande aktiviteter och händelser påverkar verksamheten 2014 Bättre kapacitet och förbättringar i tågutbudet Tågtrafiken är med sin karaktär och uppbyggnad strukturbildande och utgör grunden för kollektivtrafiksystemet i Skåne. Öresundstågen erbjuder kunderna det snabbaste färdsättet och har därmed bäst förutsättningar att attrahera nya kunder från biltrafiken. Planeringen inför 2014 handlar om att säkerställa kapacitet i nuvarande utbud genom att använda tågen optimalt utifrån resandet, dvs köra längre tåg där resandet så kräver. Resandet i helgtrafiken ökar och det föranleder utbyggnad av turutbudet på Västkustbanan Malmö-Göteborg och på södra stambanan till Växjö/Kalmar. Tillkommande turer bedöms få god kostnadstäckning. Pågatåg Nordost december 2013 December 2013 startar som planerat den utbyggda tågtrafiken på sträckorna Hässleholm Växjö (Krösatåg), Hässleholm Markaryd och Hässleholm- Kristianstad Bromölla (- Sölvesborg/Karlshamn) och samtidigt öppnas ett stort antal nya tågstationer på mellanliggande ort. Ambitionen har varit att få tillstånd en utbyggnad till Karlshamn som tyvärr inte lyckats denna gång varför målsättningen är att så snart som möjligt få till trafik till Blekinge. För kollektivtrafiken i Skåne är Pågatågsutbyggnaden en milstolpe och i landet en unik satsning på modern kollektivtrafik. Pågatågens förgrening i nordöstra Skåne och till grannregionerna stärker kollektivtrafikens attraktivitet genom att erbjuda helt nya förutsättningar att resa snabbt och effektivt. Tillgängligheten ökar genom det tiotalet nya stationer som samtidigt öppnas.

3 Datum Dnr [Diarienummer] 3 (10) Nya Pågatåg med hög komfort och kapacitet Inför 2014 är nämndens målsättning att alla de nya Pågatågen av den första beställningen (49) ska vara i full drift och att de äldre tågen då är utbytta. För kunderna blir den stora skillnaden bättre kapacitet med fler sittplatser i en fräsch och ny miljö. På motsvarande sätt som för Öresundstågen sker inför tidtabellsplaneringen 2014 en noggrann genomlysning för att använda tågen (dubbelkoppling) där flest reser. Trafikens nya villkor blir en viktig utgångspunkt för den fortsatta marknadsbearbetningen att locka nya kunder till kollektivtrafiken. Äldre Pågatåg (X11) kommer att ingå i den nya nordösttrafiken och konvertereringen till Krösatåg innehåller också en rekonditionering. Den flerkärniga miljonstaden och kollektivtrafik i framkant Kollektivtrafikens utmaning för att kunna bidra till att realisera den flerkärniga och gröna miljonstaden Skåne blir ett nästa steg i utvecklingen. Öresundståg, Pågatåg och i kombination med det finmaskiga nätet av busstrafik i regionen och staden, ger snabbare effektiva tågresor, lite mer långsammare regionala/lokala tågresor från många orter och ett brett utbud av busstrafik. Tillsammans binder de samman länet, ökar den geografiska tillgängligheten i länet och till grannregioner, och stärker den regionala utvecklingen. Den flerkärniga miljonstaden behöver kollektivtrafik som ligger i framkant. Kollektiva resor som med mycket effektiva restider underlättar rörligheten mellan de tre centra i Skåne- Malmö/Lund, Helsingborg och Kristianstad. kommer under 2013 utreda förutsättningarna för en tredje dimension i tågsystemet med snabbtåg. MalmöExpressen sommaren 2014 Sommaren 2014 startar en av stadstrafikens största omdaning på många år med det helt nya konceptet superbuss Malmö och som kommer att marknadsföras till kund under namnet MalmöExpressen. Ett avgörande steg för att möta framtiden och det resandebehov som redan finns och som förväntas fortsätta att öka. En internationell trafiklösning som finns i många storstäder under begreppet BRT och som nu får en svensk variant anpassad till våra förutsättningar med de viktiga elementen: insteg i alla dörrar, nya hållplatslösningar och trafik i övervägande egna körbanor med hög prioriterad framkomlighet. Fordonen i Malmö blir ca 24 meter långa och med stort miljöfokus som innebär mycket låga utsläpp genom kombination elhybrid/fordonsgas. Innovationer för smartare produkter och tjänster Kollektivtrafiken är under stark utveckling såväl kring tekniken i fordon som i sättet att förmedla information, ta betalt för resan och att skapa trygghet till kund. Den nya avtalsmodellen som tillämpas för trafiken bygger på nytänkande och ett nytt mera innovativt synsätt för framtidens samarbete. Möjligheterna att använda innovationsupphandlingar som ett sätt att utveckla och stimulera marknaden ska prövas.

4 Datum Dnr [Diarienummer] 4 (10) Framtidens betallösningar Nuvarande betallösning har begränsningar som sätter gränser för framtiden. Utvecklingen inom området går mycket snabbt. Införandet av kontantfritt har gett ytterligare fokusering på frågeställningen. Kunderna efterfrågar nya smarta lösningar med hjälp av modern teknik. Nämnden fäster stor viktigt vid att det blir enklare att lösa biljett. Inträdet i kollektivtrafik måste bli lättare och mer tillgängligt. Målet är att kunderna ska behöva göra så få aktiva handlingar som möjligt. ser det angeläget att under året starta upp arbetet kring framtidens betallösningar. I första skedet genom att forma krav och förväntningar. I nästa steg ser nämnden mot bakgrund av marknadsförutsättningar och den extremt snabba teknikutvecklingen denna upphandling som mycket lämplig att driva genom en innovationsupphandling. För att leda och driva den förstudie som är en nödvändighet för att rätt forma kommande innovationsupphandling, planerar nämnden att inrätta ett projektkontor (ca 4 personer). Ambitionen är att direkt på det nya året 2014 starta upp projektkontoret. Först efter förstudien kan en mer detaljerad planering ske av själva innovationsupphandlingen. Nya biljetter och nytt förladdat Jojo-kort Under 2013 införs en ny mobil biljett i Skånetrafikens reseplanerare APP för alla typer av enkelresor inom Skåne, som hanterar de flesta bank- och kreditkort (även utländska). I slutet på 2013 införs ett nytt förladdat kontantkort utan rabatt med laddning 50 kr. Detta kort kommer att erbjudas brett i befintliga säljkanaler- exempelvis detaljhandel, kiosker, hotell etc. Försäljningsorganisationen med externa serviceombud och ombud har successivt byggts ut sedan införandet av kontantfritt för att skapa bättre täckning. Nya biljettformer lanseras under hösten 2013 bland annat till företag och förutsättningar att införa en tur och returbiljett kommer att utredas efter det test som sker under Eurovision i Malmö. Grunderna för ett regionalt seniorkort i Skåne utreds också under 2013 Nytt digitalt kundmöte och nya tjänster Under utvecklas det digitala kundmötet genom en helt ny hemsida, förbättrad och mer kundvänlig e- handel samt nytt kundsystem med effektivare kundhantering. Bland annat ingår flera nya, enkla Jojotjänster, där en prenumerationslösning och automatisk laddning av Jojokort har hög prioritet. Det nya digitala kundmötet innehåller också möjligheter till effektivare marknadsföring till utvalda målgrupper (CRM).

5 Datum Dnr [Diarienummer] 5 (10) Spårvagnar i Skåne (SPIS) Planeringsarbetet kring spårvagnar i Skåne (SPIS) fortgår. Särskilt fokus har frågeställningen nu i Lund. Nämndens roll blir att svara för genomförande och handla upp trafiken när väl beslut om infrastruktur och finansiering finns. Kristianstadslänken tas i drift I Kristianstad invigs inför tidtabellsskifte i december 2013 den nya kollektivtrafiklänken som på ett påtagligt sätt förbättrar och stärker kollektivtrafikens villkor. Det skapas gena körvägar i egna körfält med hög framkomlighet. Stora delar av centrum påverkas och tidigare resecentrum flyttas till järnvägsstationen som nu blir ett samlat nav för all kollektivtrafik. Ett gemensamt visionsarbete med Kristianstad kommun är samtidigt under utveckling. Effektiviseringar i trafiken för nya satsningar och utbyggnad av regionalt busstråk Lund Sjöbo Möjligheten att genom effektiviseringar i trafiken styra om resurser till större kundnytta sker i det affärsplanearbete som förvaltningen driver med trafikföretagen. Fortsatta effektiviseringar ska bidra till att kunna möta nya utmaningar. I samverkan med berörda kommuner har ett nytt trafikupplägg tagits fram för sträckan Lund- Sjöbo. Det innebär i korthet att tidigare SkåneExpressen 6 (Ystad-Sjöbo-Lund) utgår och ersätts av en ny pendellinje på del av sträckan med hög turtäthet (ca 7minuterstrafik i pendlingstider). Satsningen innebär både omdisponering och behov av en utbyggnad. Produktutveckling har bestämt att det under 2013 ska tas fram en ny strategi för produktutveckling. Arbetet ska ta hänsyn till övergripande marknadsförutsättningar och detaljer som definierar en produkt eller tjänst och dess värden. Och fokus blir att se till vilka nya värden som kan adderas till en viss produkt och hur dagens produkter kan göras mer attraktiv och efterfrågad av kund genom andra förändringar och anpassningar. Regionfullmäktige har tidigare beslutat att utveckla en expressbusstrafik med hög klass efter ombyggnad av E22 SkåneExpressen 2.0 och ett liknande upplägg har initierats av Östra Göinge kommun med flera med sk superbuss (dubbeldäckare) på sträckan Kristianstad Älmhult. Med en ny produktstrategi som grund ska det vara möjligt att successivt från 2014 kunna inleda omställningen och anpassningen av de olika produkterna. Nya trafikförsörjningsprogrammet för 2015 får en viktig roll i detta arbete. Tillgänglighet Arbetet fortsätter för att tillgänglighetsanpassa all trafik. I första hand prioriteras till de delar av trafiken där flest reser. Det som återstår handlar främst om hållplatser på landsbygd och i städer. Ansvar som i allt väsentligt ligger på Trafikverket och länets kommuner.

6 Datum Dnr [Diarienummer] 6 (10) Fordonsparken är idag anpassad för de högre kraven om tillgänglighet. Trygghet För kunderna är det av särskild vikt att fortlöpande få information om trafiken. Nämnden driver ett särskilt projekt kring att utveckla och förbättra informationen till kund med målsättningen att öka tryggheten och säkerheten. Skånetrafikens trafikinformationscentral (TICen) har en nyckelroll i den organisation som skapats. TICen samlar upp, analyserar och för vidare all information till kund genom de olika kanalerna. Nämnden vill nu säkerställa att TICen kan fungera hela trafikdygnet. Nya kunder genom lokal marknadsbearbetning och pendlarexperiment Framöver kommer mer fokus att läggas på lokala aktiviteter när det gäller att informera och väcka intresse för att resa kollektivt. Denna grundsyn ingår som en viktig del i den nya avtalsmodellen och där trafikföretagen tar ett direkt ansvar för att driva och genomföra lokala kampanjer. Under 2013 startar nya trafikavtal i bland annat stadstrafiken i Helsingborg och Lund, och motsvarande sker för regionbusstrafiken i Söderslätt till Malmö och för trafiken norr om Kristianstad. Den första utvärderingen av det stora pendlarexperimentet hösten 2012 med ca testresenärer, visar mycket gott utfall. Det är dock ännu för tidigt att dra några mera säkra slutsatser då erfarenheterna från liknande projekt i landet visar att det tar tid för genomslag. En fortsättning planeras under Kommersiell kollektivtrafik ger möjligheter Kommersiell kollektivtrafik har hittills fått litet genomslag i landet och i Skåne. Nämnden arbetar vidare med den samverkan som etablerats med Flygbussarna och kommer under 2013 att ställa samman ett samlat erbjudande till alla intresserade. Syftet är att göra det enkelt och lätt för kund genom bland annat att samla informationen, utnyttja gemensamma hållplatser och bytespunkter och på lite sikt kunna erbjuda samordnande betallösningar för hela resan. Serviceresor och framtida strategi Arbetet med brister i serviceresor efter den organisatoriska förändringen i oktober 2012 har haft stort fokus. Viktiga framsteg har skett och verksamheten befinner sig nu i ett läge som är bättre än före omläggningen. Idag är det 24 av länets kommuner som har överlämnat ansvaret för färdtjänsten till regionen. Arbetet med en strategi kring den fortsatta utvecklingen för serviceresor (sjukresor och färdtjänst) har inletts med målsättningen att kunna behandlas i nämnden under 2013.

7 Datum Dnr [Diarienummer] 7 (10) Ny avtalsmodell med trafikföretagen Under 2013 börjar de första nya avtalen gälla enligt den nya avtalsmodellen. Det påverkar verksamheten på flera sätt bland annat tar trafikföretagen hand om detaljplaneringen av tidtabellen. Trafikföretagen blir samtidigt ansvariga för en utvecklad lokal marknadsföring. Det skapas med trafikföretagen en ny gemensam plattform där båda parter blir beroende av kundernas val. Trafikföregens ersättning kopplas till en större andel via drivande resandeincitament. Stadstrafiken Lund har tillsammans med Lunds kommun uppdaterat det gemensamma visionsarbetet. En mer omfattande översyn av stadstrafikens linjer och turutbud inleds under året med målsättningen att kunna inarbetas i tidtabellsskifte i december Viktiga frågor i Lund är integrationen mellan stads- och regiontrafiken, och framtida behov av servicelinje. 3. s vision, mål och strategikarta s ansvar tar sin utgångspunkt i s vision, mål och strategikarta, och syftar till att förena hög kundnytta med prioriterad samhällsnytta. mäter och följer upp verksamheten kontinuerligt genom ett antal strategiska mål för de olika verksamhetperspektiven. De viktigaste måltalen gällande resande, marknadsandelar och kundnöjdhet ingår också i s strategikarta. Kunderna som reser är Skånetrafikens viktigaste målgrupp, vilket följer s mål om nöjda medborgare. s mål bryter förvaltningen ned i en verksamhetplan baserat på de fyra perspektiven kund, verksamhet, medarbetare och ekonomi. Verksamhetplanen byggs upp kring strategier - önskade lägen, för att nå vision och mål. Till dessa kopplas aktiviteter som ska leda till måluppfyllelse. I varje trafikavtal ska finnas en nedbruten verksamhetsplan för vad parterna gemensamt enats om att åstadkomma och vägen dit. Resandet har ökat varje år sedan starten och uppgår nu till ca 149 miljoner resor. Marknadsandelarna ökar successivt (mäts som andel av alla motorburna resor) och ligger nu på ca 25 procent. Målet är en marknadsandel på 40 procent år Kundnöjdheten har från en högre nivå 2005 successivt minskat bröts denna nedåtgående trend och kortsiktigt är målet att åter öka från drygt 60 procent nöjda till 70 procent. 4. s styrande dokument Skånes olika styrande dokument utgör grund för nämndens arbete. Mest tydligt blir detta genom Trafikförsörjningsprogrammet. Trafikförsörjningsprogrammet är en viktig del i s roll som regional kollektivtrafikmyndighet och som anger mål och inriktning för den samlade regional kollektivtrafiken i Skåne samhällsfinansierad och kommersiell.

8 Datum Dnr [Diarienummer] 8 (10) Infrastrukturplanering i form av RTI-planer och annan infrastruktursatsning harmoniserar med mål och visioner i Trafikförsörjningsprogrammet och bildar grund för kollektivtrafikens långsiktighet. 5. s varumärkesstrategi och kommunikationspolicy Inom förvaltningen pågår översyn att Skånetrafikens varumärkesstrategi och kommunikationsplan för att harmonisera med. 6. Förbättringar, kvalitetshöjningar och effektiviseringar Inom verksamheten ställs höga krav på effektivitet, resurshushållning och prioriteringar av begränsade resurser. Varje skattekrona ska ge bästa möjliga nytta, vilket också återspeglar det uppdrag nämnden lägger till förvaltningen. Effektiviseringar och ökad produktivitet ska skapa grunden för att ta tillvara och tillgodogöra sig ständiga förbättringar. Utvecklad styrning och kontroll Inom förvaltningen drivs ett målmedvetet arbete för att stärka och förbättra det egna arbetet med uppföljning och verksamhetsstyrning. Ny teknik införs som ger andra möjligheter att följa upp och läsa av hur verksamheten förändras. Sammantaget ska detta kunna leda till ännu bättre underlag och en tydligare grund för ledning och styrning. Trafikföretagen har naturligt en central roll i förändringsarbetet och formerna för samverkan och samarbete prövas dels i anslutning till ny upphandling dels i de gemensamma affärsplaner- Affe-planerna. En ny och bättre grund för effektiv planering och drift skapas därigenom som stärker trafikföretagens delaktighet och ansvar. Genom att redan i upphandlingsprocessen öppna upp för dialogen med trafikföretagen skapas tidigt ett gemensamt fokus med förutsättningar att leda till en starkare vinn vinn situation. Effektiviseringar i trafiken Att använda resurser optimalt förutsätter ett öppet förhållningssätt till effektiviseringar. Det blir åtgärder som naturligt sker årligen. Denna inriktning har förvaltningen och framtida utbyggnad ser nämnden kommer att behöva ske genom både nya trafiksatsningar och genom omprövningar av trafiksatsningar med lågt utnyttjande. Högre kvalitet i leveransen Stort fokus de senaste åren har lagts på att komma tillrätta med trafikens bristande kvalitet. Främst har det handlat om tågtrafikens sämre punktlighet, otillräcklig kapacitet och inställda tåg. En rad åtgärder har vidtagits och flera av dessa ligger utanför s ansvarsområde. Staten och kommunerna viktiga aktörer Trafikverkets många dagliga åtgärder för tågtrafiken börjar successivt ge effekt. Tågtrafikens stora utmaning handlar om bristande infrastruktur och

9 Datum Dnr [Diarienummer] 9 (10) underhåll samt och otillräcklig spårkapacitet i centrala delar av spårsystemet. Framkomlighetsåtgärder i städerna, i samverkan med kommunerna, börjar ge effekt även om mycket återstår för att komma tillrätta med dagens problem. Trafikens bättre leverans går nu att utläsa i ökad kundnöjdhet. Utvecklad samverkan internt inom ska också bidra positivt till effektivare drift och lägre kostnader. 7. Regional utvecklingsstrategi för Skåne Verksamheten blir på många sätt involverad i det arbete som nu pågår kring regional utvecklingsstrategi. Det handlar både om deltagande i olika seminarieövningar och mera handfast i den pågående översynen av Trafikförsörjningsprogrammet. Programmet tar sin utgångspunkt i kommande RUS. 8. Folkhälsa Moderna kollektivtrafik ger friskare kunder och bättre miljö. Forskning visar att kollektivresande har bättre kondition. Miljön påverkas positivt när fler ställer bilen. s satsning på fossilfri kollektivtrafik är ett viktigt steg i att bidra till bättre folkhälsa. 9. Intoleras i den egna verksamheten och i Skåne Kollektivtrafikens snabba tillväxt har skapat många nya arbetstillfällen som genom samverkan med arbetsförmedling och trafikföretag kunnat fyllas med personer med kort tid i Sverige. För många har på detta sätt jobbet som bussförare eller tågvärd blivit det första inträdet på den svenska arbetsmarkanden. Det har också tillfört många nya dimensioner i mötet mellan kollegor. Samhörighet, förståelse och tolerans är nyckelfrågor för att lyckas. Förvaltningens egen organisation har på liknande sätt tillförts ny viktig kompetens genom medarbetare med annan bakgrund. Även här bygger framgång på öppenhet, förståelse och respekt för olikheter. 10. Ungdomsarbetslösheten Kollektivtrafiken har en viktig roll för att erbjuda bra resmöjligheter till arbete eller utbildning. För ungdomsgrupperna är detta särskilt viktigt då många ofta saknar körkort eller tillgång till bil. Kollektivtrafiken i Skåne har ett brett och stort utbud som bör täcka de flesta resbehoven. 11. Fossilfritt Skåne 2020 Omställningen av fordonsparken från fossila drivmedel till i första hand miljövänlig biogas pågår. Med några få undantag skulle busstrafiken idag kunna ställas om till alternativ drift om det fanns tillräcklig biogasproduktion. Andelen biogas ökar successivt men räcker idag bara till ca 60 procent av behoven i Skåne. Resten tillförs idag som naturgas. s mål är fossilfri stadstrafik 2015 och regionbusstrafik 2018.

10 Datum Dnr [Diarienummer] 10 (10) 12. Attraktiv arbetsplats som utvecklar medarbetarna Förvaltningen Skånetrafiken utgör med ca 280 medarbetare en mindre del av den samlade verksamheten om totalt ca personer. Rollen innebär i sig många utmaningar med en operativ verksamhet som i allt väsentligt utförs av fristående trafikföretag upphandlade i konkurrens. Förvaltningen arbetar aktivt för att anpassa och utveckla organisationen genom medarbetarskapet och ledarskapet. Chefer och medarbetare har tydligt ansvar och roller som följs upp i Springlife och medarbetarenkäter och genom individuella målkort. Delaktighet och möjlighet att påverka sin egen arbetssituation blir viktiga delar i att bygga en positiv organisation som söker tillvarata kompetens och vill engagera och motivera medarbetare. Mats Persson Ordförande Henrik Dagnäs Direktör

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2017-02-06 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-06 09.30 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken 1.

Läs mer

Skånetrafiken. Det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken. Det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken Det självklara valet för dig som reser i Skåne Allt började 1999 Två skånska län blir ett Flygande start för Skånetrafiken Vilka vi är och vad vi gör En förvaltning inom Region Skåne Driva

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2016-03-14 1 (7) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-03-14 09.30-16.00 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 25-35 Datum 2014-04-28 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2014-04-28 kl. 09.30-12.00 Plats: Skånetrafiken, Hässleholm Beslutande Mats Persson (FP), ordf Lars Johansson (M), 1:e vice ordf,

Läs mer

Förbättringar i verksamheten för ökad kundnytta SAMMANFATTNING KVARTAL 2

Förbättringar i verksamheten för ökad kundnytta SAMMANFATTNING KVARTAL 2 Förbättringar i verksamheten för ökad kundnytta SAMMANFATTNING KVARTAL 2 2013 Skånetrafiken Rapport Juli 2013 1 Förbättringar i verksamheten för ökad kundnytta Kvartal 2 2013 Uppföljning av aktivitetsplanerna

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Jan-Åke Bergmark Affärsområdeschef Buss Södra PM Datum 2015-06-09 Dnr 1501483 1 (7) Trafikplan Buss 2016 Inledning Med Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015 har fastställt ambitioner och planer för

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015. Kommundialog November 2013

Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015. Kommundialog November 2013 Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015 Kommundialog November 2013 Tidplan 2013 2014 oktober november december januari februari mars Arb. med utkast Utkast Samråd Slut- RTN 7/2 Ev just. förslag KTN 3/2

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 1-9 Datum 2014-02-03 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2014-02-03 kl. 09.30-12.50 Plats: Skånetrafiken, Hässleholm Beslutande Mats Persson (FP), ordf Lars Johansson (M), 1:e vice ordf, Stefan

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande Kommersiell kollektivtrafik i Skåne Ett samlat erbjudande Oktober 2013 Tillsammans för en växande kollektivtrafik Det ska vara grönt, lönt och skönt att åka kollektivt i Skåne. Alla goda krafter måste

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Annika Bondesson AO buss norra annika.bondesson@skanetrafiken.se PM Datum 2015-01-28 Dnr 1402702 1 (8) Trafikupphandling 2015 förfrågningsunderlag och utvärderingsmodell Inledning Trafikupphandling 2015

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017 Mål och strategier för Skånetrafiken KTN den 6 februari 2017 Skånetrafikens uppdrag Verksamhetsplan vs Trafikförsörjningsprogram 2016 Grunder för kollektivtrafikens utveckling i Trafikförsörjningsprogrammet

Läs mer

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE FEMKLÖVERNS KOLLEKTIVTRAFIKSATSNINGAR Budgetförutsättningar inför 2012 Mats Persson 25 oktober 2011 Klimatsmarta transporter och jobbpolitik Attraktiv kollektivtrafik underlättar rörligheten att välja

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Vad har hänt sedan sist vi sågs? Frukostmöte med Gunnar Alexandersson

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Elna Henriksson Sekreterare 044-309-30-60 elna.henriksson@skane.se Datum 2008-05-07 1 (5) Sammanställning av beredningens dialog kring framtidens kollektivtrafik

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-03-14 1 (2) 16 Yttrande. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Diarienummer 1402020 Kollektivtrafiknämndens beslut 1. Kollektivtrafiknämnden tillstyrker

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande Kommersiell kollektivtrafik i Skåne Ett samlat erbjudande Kommersiellt erbjudande Region Skåne riktar detta erbjudande till trafikföretag som vill bedriva kommersiell regional kollektivtrafik i Skåne enligt

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland Mål, delmål och strategier Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region Delmål 1 2 3 4 Resandet fördubblas Nöjdhet 85-90 % Förbättra för alla resenärsgrupper Miljöpåverkan

Läs mer

Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål. Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson

Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål. Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson Korta Miljöfakta från Skånetrafiken Korta miljöfakta 2009 Följande sträcka kördes: Tåg (Öresundståg+Pågatåg) Regionbuss

Läs mer

Skånetrafikens investeringsyttrande

Skånetrafikens investeringsyttrande Sara Kroon Datum 2019-03-05 Enhetschef Ekonomi Version 1 0451-288529 Dnr Sara.Kroon@Skanetrafiken.se Skånetrafikens investeringsyttrande 2020-2022 Övergripande Kollektivtrafiken i Skåne är en fråga som

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden Utbildning 2015

Kollektivtrafiknämnden Utbildning 2015 Kollektivtrafiknämnden Utbildning 2015 Utbildningsdagar 9 februari heldag 16 mars halvdag 27 april halvdag 8-9 juni utbildningsdagar - dag 1 De 3 första utbildningsdagarna Ämnesområdena Grunder och kort

Läs mer

2012 2015 Verksamhetsplan 2012 2015 Verksamhetsplan

2012 2015 Verksamhetsplan 2012 2015 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2012 2015 B Innehållsförteckning Förord 4 5 Nuläge 6 17 Uppdrag 18 25 Verksamhetsidé och Vision 26 37 Trafikutveckling 38 45 46 57 Handlingsprogram 58 71 Organisation 72 81 2011 minnesvärda

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Bakgrund Kollektivtrafikmyndigheten ska i ett trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Genomförandeavtal Elbuss Ystad

Genomförandeavtal Elbuss Ystad Emma Eriksson emma.eriksson@skanetrafiken.se 0451-284000 2018-04-27 Genomförandeavtal Elbuss Ystad 1 Parter och avtalets bakgrund Mellan Ystads kommun, org. nr 212000-1181 nedan benämnt Kommunen, och Region

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi Region Skåne har statens

Läs mer

Skånetrafikens kvalitetsrapport Januari 2015. Kundnöjdhet - Punktlighet Resande

Skånetrafikens kvalitetsrapport Januari 2015. Kundnöjdhet - Punktlighet Resande Skånetrafikens kvalitetsrapport Januari 2015 Kundnöjdhet - Punktlighet Resande 1 Bakgrund Kvalitetrapporten kommer månadsvis och beskriver Skånetrafikens aktuella läge samt resultatet hittills under året.

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län

Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala Kollektivtrafikens uppdrag Kollektivtrafiken ska bidra till hållbar utveckling Långsiktig uthållig ekonomisk tillväxt Social sammanhållen utveckling Hållbar

Läs mer

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Anders Jönsson Tågstrateg Telefon: +46 40 675 30 24, +46 72 599 77 98 E-post: anders.e.jonsson@skane.se PROJEKTPLAN Datum 2015-10-26 1 (8) Tågstrategi

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne STRUKTURBILD FÖR SKÅNE Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne Att använda kunskapsunderlag i politiska beslutsprocesser Hur vi enats om strategiska inriktningar? Hur vi förankrat resultat? Hur

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-25 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avtal för höghastighetsjärnväg

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Magnus Andersson Affärsområdeschef Tåg 0451-288506 Magnus.Andersson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500643 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Tågtrafiken inför T16

Läs mer

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken 2017-2025 Långsiktig vision för den regionala kollektivtrafiken Nära till Sveriges Solsida År 2050 har Kalmar

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik

Framtidens kollektivtrafik Framtidens kollektivtrafik Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland www.lio.se Ett modernt sätt att resa Kollektivtrafiken fyller flera viktiga funktioner i vårt samhälle. En bra kollektivtrafik

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Kollektivtrafiknämndens yttrande

Kollektivtrafiknämndens yttrande Datum 2017-05-15 Kollektivtrafiknämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget 2018-2020 Region Skånes gemensamma målkarta

Läs mer

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK AGENDA Inledning Hallandstrafikens målbild från vision till verkstad - Det här är Hallandstrafiken - Nöjdaste kunder och invånare i landet! - Kundvård genom ny teknik och marknadsaktiviteter Dagens trafik

Läs mer

Er billig kollektivtransport godt nok? Kerstin Gustafsson, Planeringschef, Skånetrafiken

Er billig kollektivtransport godt nok? Kerstin Gustafsson, Planeringschef, Skånetrafiken Er billig kollektivtransport godt nok? Kerstin Gustafsson, Planeringschef, Skånetrafiken Skånetrafikens affärsmodell Våra värderingar Skånenytta KundSkap Tydlighet Glädje Tillsammans Vision Skånetrafiken

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Skånetrafiken Upphandling av busstrafik Trelleborg stad och regiontrafik, dnr 333/2017 Bilaga Trafikbeskrivning 1 (18) Innehåll

Skånetrafiken Upphandling av busstrafik Trelleborg stad och regiontrafik, dnr 333/2017 Bilaga Trafikbeskrivning 1 (18) Innehåll 1 (18) Innehåll Region Skånes och s ambitioner för kollektivtrafiken i Skåne...2 Det aktuella avtalsområdet...3 Övergripande information...3 Information om nuvarande (2018) trafik samt bytespunkter...3

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Verksamhetsutveckling och affärsrelationer grunden skapas vid upphandlingen

Verksamhetsutveckling och affärsrelationer grunden skapas vid upphandlingen Verksamhetsutveckling och affärsrelationer grunden skapas vid upphandlingen Västtrafikmodellen Från Beställar- Leverantörsroller till Partnerskap Upphandling i Göteborg 2013-11-28 Västtrafik i siffror

Läs mer

Rapport om kollektivtrafiken i Skåne juli 2018

Rapport om kollektivtrafiken i Skåne juli 2018 Full fart framåt! Rapport om kollektivtrafiken i Skåne juli 2018 En bra kollektivtrafik för Skåne framåt Centerpartiet anser att en bra kollektivtrafik i hela Skåne är avgörande för att klara miljö- och

Läs mer

Pågatåg Nordost 2009

Pågatåg Nordost 2009 Pågatåg Nordost 2009 1 Pågatåg Nordost 2009 G&G 2007-08-13 Göran Svärd Ringvägen 21 28023 Hästveda 070-261 71 11 Pågatåg Nordost 2009 2 Pågatåg Nordost 2009 Uppdraget från 7 kommuner. Ge en samlad redovisning

Läs mer

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Delårsrapport 2013 Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Inledning 1 Medborgar / kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Ekonomiperspektivet 4 Fördjupad

Läs mer

Budget 2013 Länstrafiken

Budget 2013 Länstrafiken Budget 2013 Länstrafiken Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Kollektivtrafiken ska ses som Det naturliga resvalet och bedrivas med omtanke om kunderna samt erbjuda prisvärda, enkla

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-12-09 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala utvecklingsnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2017 löper trafikavtal

Läs mer

Rapport Kvalitetsmätning ombord våren 2012

Rapport Kvalitetsmätning ombord våren 2012 Rapport Kvalitetsmätning ombord våren 2012 Bakgrund Syftet med Undersökningen Kvalitetsmätning ombord, KM är att mäta hur resenärerna upplever kvaliteten och servicen ombord (leveransen) och med denna

Läs mer

Kommunförbundet Lund 23 januari 2015

Kommunförbundet Lund 23 januari 2015 Kommunförbundet Lund 23 januari 2015 Lars Hellström Affärsområdeschef Serviceresor Katrin Nilsson Platschef Färdtjänst Hässleholm Per Tranström Affärsutvecklare Serviceresor Uppstartsmöte med kommunerna

Läs mer

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 5 december 2016

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 5 december 2016 Mål och strategier för Skånetrafiken KTN den 5 december 2016 Skånetrafikens uppdrag Den röda tråden Vision Långsiktiga mål Strategier Region Skånes vision är Livskvalitet i världsklass. Vi bidrar till

Läs mer

Så här reser du med Jojo Serviceresor

Så här reser du med Jojo Serviceresor serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor Detta är Jojo Serviceresor Jojo Serviceresor är ett kort som du använder både för resa med Skånetrafikens bussar och tåg samt för resa med färdtjänst.

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 PÅGATÅG NORDOST 2009 NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM HÖÖR KRISTIANSTAD MARKARYD OSBY PERSTORP SÖLVESBORG ÄLMHULT Älmhult Markaryd Killeberg Vittsjö Osby Älmhult Markaryd Bjärnum Hästveda Killeberg

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2016-05-31 1 (7) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-05-31 09.00 Plats: Brösarp, Brösarps Gästgifveri

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0. Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0. Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm SEXTON KOMMUNER ISAMVERKAN TILLSAMMANS MED NÄRINGSLIVET OCH REGIONERNA ALVESTA BROMÖLLA HALMSTAD HELSINGBORG HÄSSLEHOLM

Läs mer

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET VI BYGGER 16 NYA STATIONER I SKÅNE OCH SMÅLAND så att fler kan ta tåget till arbete, skola och fritid PROJEKT PÅGATÅG NORDOST OCH KRÖSATÅG Kommer du också att ta tåget? NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

Läs mer

Tåg- och busstrafiken i nordöstra Skåne från 15 dec

Tåg- och busstrafiken i nordöstra Skåne från 15 dec Tåg- och busstrafiken i nordöstra Skåne från 15 dec Pågatåg nordost och Krösatåg Busstrafikutredningen Mats Ohlsson, affärsutvecklare tåg Bakgrund och huvudtankar Kraftfull satsning på kollektivtrafiken

Läs mer

Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval.

Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval. Mats Ohlsson Regionala utvecklingsnämnden Affärsutvecklare Skånetrafiken Beslutsunderlag 2017-11-23 0451-288596. mats.ohlsson@skanetrafiken.se Trafikplikt Öresundstågstrafik beslutsunderlag 1. Bakgrund

Läs mer

Positionspapper, arbete

Positionspapper, arbete POSITIONSPAPPER OCH POLICYDOKUMENT Positionspapper, arbete Uppdrag från RSS 16 mars Samråd Myndigheterna 18 april Utkast WSP Delredovisning för Kollektivtrafikutskottet 26 juni Samråd Myndigheterna 25

Läs mer

Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd

Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd Serviceinriktad verksamhet med hög kvalitet Resor Punktlighet NKI Nöjd Kund 2 (7) NKI Serviceresor Senaste resa Självbetjäning Attraktiv arbetsgivare Anställningsvolym

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-10-31 1 (2) 85 Nya biljetter och taxor i kollektivtrafiken Diarienummer 1602931 Kollektivtrafiknämndens beslut Kollektivtrafiknämnden föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 hela DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 Trängseln i Skåne hotar tillväxten! enom det geografiska läget spelar den skånska infrastrukturen en viktig roll, bland annat som del i en transitregion

Läs mer

Seminarium samordning trafikantveckan. 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef

Seminarium samordning trafikantveckan. 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef Seminarium samordning trafikantveckan 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef Blekingetrafiken AB 38 anställda i Karlskrona och Karlshamn Trafiken körs på entreprenad Landstinget Blekinge och kommunerna

Läs mer

Målbild 2020 SKNO. Fokusering sker på - arbetsmarknad - utbildning - infrastruktur

Målbild 2020 SKNO. Fokusering sker på - arbetsmarknad - utbildning - infrastruktur Målbild 2020 SKNO Fokus för Skåne Nordost är att fler, främst ungdomar, har arbete. Målsättningen är att alla mellan 16-29 har arbete, studieplats eller praktik. Fokusering sker på - arbetsmarknad - utbildning

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 För tiden 2017-01-01-2017-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2018-11-06 Diarienummer:

Läs mer

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare:

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare: Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00 Deltagare: Leif Nilsson, ordf. Region Dalarna Claes Annerstedt, VD Dalatrafik Bengt Benjaminsson, Trafikchef Dalatrafik Bakgrund: Idag den 9 februari presenterar

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad

Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad joakim.agartsson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-28 Dnr [Diarienummer] 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Upphandling av spårvagnar,

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Sverige behöver rusta sin infrastrukt För att göra transporter till och från svenska företag

Läs mer

Trafikplan Buss 2017

Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 A. Trafiksatsningar för nöjdare och fler kunder B. Effektivisera och ompröva för ökad kundnytta C. Basutbud öppettider enligt utfästelser i Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16. Bengt Nilsson

Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16. Bengt Nilsson Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16 Bengt Nilsson Skånska framgångsfaktorer 160 140 120 100 80 60 tåg (milj) regbuss (milj) stad (milj) totalt

Läs mer

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 20 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel på möjlig zonindelning i alt 2 fasta cirkelzoner Miljö- och klimatstrategi (12 bilder) Miljö- och klimatstrategi

Läs mer

Övergripande mål, strategier och mål 2018

Övergripande mål, strategier och mål 2018 Maria Holmgren 20171117 Övergripande mål, strategier och mål 2018 Övergripande mål Skånes tillväxt är beroende av att invånare kan resa till och från jobbet, studier eller fritidsaktiviteter på ett hållbart

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Uppföljningsrapport kollektivtrafik Blekinge 2016

Uppföljningsrapport kollektivtrafik Blekinge 2016 Uppföljningsrapport kollektivtrafik Blekinge 2016 Uppföljningsrapport kollektivtrafik Blekinge 2016 Dnr: 17/00421 Version A, Regionstyrelsen informerad 2017-06-14 /magfo 2 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer