Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Byggklossens förskola - Kubens avdelning Från 2018 till Verksamhetsformer som omfattas av planen förskolor Ansvariga för planen Jenny Jonsson Elevernas delaktighet i utarbetandet av planen Barnen är delaktiga genom att vara med och samtala om kamratskap och om vilka regler vi har på förskolan (kompis-regler/sol, materialet "kompisböcker", Bamses material om värdegrund och Byggklossens gemensamma värdegrundsmaterial) Vi lånar aktuella böcker i ämnet på biblioteket. Vi tar tillvara och uppmärksammar barnens synpunkter och tankar. Barnens delaktighet är på deras nivå. Vårdnadshavarnas delaktighet i utarbetandet av planen Vårdnadshavarna ges möjlighet till delaktiga vid utvecklingssamtal, förskoleråd, enkäter, föräldramöten och via information i månadsbrev. Personalens delaktighet i utarbetandet av planen Personalen deltar vid uppföljning och utvärdering av planen i samband med utvärderingen av det systematiska kvalitetsarbetet. Alla vuxna, inom förskolan, informeras och ska känna till samt aktivt arbeta för att planen mot diskriminering och kränkande behandling följs. Alla vi som arbetar i förskolan har ett ansvara och en skyldighet att se och ingripa vid alla former av kränkande behandling - om inte kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Personalen arbetar dagligen med värdegrundsarbetet i verksamheten. Kartläggning av risker Kartläggningsmetoder Vi har använt oss utav "Hus-modellen" förslag 1.nulägesrapporter. obeservationer Områden som berörs i kartläggningen 1(10)

2 Kränkande behandling Kön Könsidentitet och könsuttryck/könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning Sexuell läggning Ålder När det gäller diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning så innefattar kartläggningen även en undersökning om bristande tillgänglighet enligt 1 kap. 4 (3) diskrimineringslagen. Hur eleverna har involverats i kartläggningen Barnen har getts möjlighet till delaktighet i kartläggningen genom samtal i samband med barnintervjuer och genom vårt värdegrundsarbete. Hur personalen har involverats i kartläggningen Arbetslagen ansvarar för att skaffa sig kunskaper om barn/barngruppens situation på förskolan genom observationer, dokumentationer och samtal med barn/barngrupp, kollegor och föräldrar i olika forum. Vi har använt oss utav frågorna "FAQ om likabahandling i förskolan, som personalen fick ta del av genom ett "roll spel" på kompetensutvecklingsdagen. Samt att personalen på APT tillsammans i grupper diskuterat punkter ur "husmodellen förslag1, "förenklad", denna inbjuder till planerade och strukturerade diskussioner i hela arbetsgruppen. Resultat av kartläggning De områden som uppmärksammades mest var diskriminering, kränkningar, kön, könsidentitet samt religion. Efter en kartläggning utifrån "trygghetsvandring" och "Hus modellen" har vi kunnat observerat följande: Det förekommer mest konflikter i stängda rum utan någon vuxens närvaro, men även när barnen står och väntar på sin tur t.ex. vid toalettbesök, i hallen eller vid matsituationen. Utomhus finns det även undanskymda hörn eller vrår där vi vuxna inte alltid har uppsikt över barnen.finns personal närvarande när barnen har frilek? Är det tillräckligt många vuxna ute på gården och vars är de vuxna i förhållande till barnen? 2(10)

3 De kränkningar/diskrimineringar som sker är: puttar, knuffar, hotelser (då kommer min pappa och slår dig) utfrysningar och att barnen skrattar åt varandra, inte med varandra. Även att många barn har ett "hårt/fult" språkbruk mot varandra som inte alltid låter så trevligt. Vi har barn med olika familjekonstellationer men många av våra dokument är uppbyggda efter gamla traditionella normer. Detta känns inte som en bra förutsättning för att barn och föräldrar ska känna stolthet och tillit till förskolan. Vi benämner våra rum olika, dociks/dockvrå/lägenheten - vad innebär det ur ett genusperspektiv? Personalen bör bli bättre på att uppmärksamma den kulturella mångfalden på förskolan, så att barnen känner sig stolta över sig själva och sin etniska tillhörighet. Mål Mål med skolans arbete mot diskriminering och kränkande behandling är "Vi ska stäva efter att ett arbetssätt där vi respekterar varandra och kan glädjas tillsammans. Vår verksamhet ska präglas av lek, lärande, omsorg och delaktighet. Där ingen form av diskriminering, trakassering eller kränkande behandling är tillåten. Förskolan ska vara en trygg plats för alla!" Åtgärder för främjande av lika rättigheter och möjligheter De åtgärder som planeras ska omfatta diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionsnedsättning. Det rekommenderas att även diskrimineringsgrunderna könsöverskridande identitet eller uttryck samt ålder beaktas. Det finns inget direkt krav på att bedriva ett främjande arbete för att motverka kränkande behandling, men det rekommenderas starkt. Åtgärd nr Vad ska göras? När? Vem är ansvarig? När ska uppföljning ske? 1 Vi vuxna ska finns i barnens närhet både inne och ute. 2 Vi jobbar med Bamses värdegrundsmaterial samt använder litteratur som diskussionsunderlag och dialog 3 Personalen skapar förutsättningar för att barnen kan Alltid när tillfälle ges Alla vuxna på Byggklossen Dagligen Personalen på Kuben dagligen Personalen på Kuben Vid utvärdering i juni Vid utvärdering i juni Vid utvärdering i juni 3(10)

4 utveckla sina förmågor och intressen utan att de begränsas av stereotypa föreställningar 4 Vi pratar tillsammans med barnen, utifrån ålder och mognad, om vikten av att vi alla är olika.oavsett religion, minoritet, familjebildningar. dagligen personalen på Kuben vid utvärdering i juni 4(10)

5 Åtgärder för att förebygga kränkande behandling och diskriminering De åtgärder som planeras ska syfta till att avvärja de risker som finns för diskriminering, trakasserier, bristande tillgänglighet eller kränkande behandling som finns i verksamheten. Åtgärd nr Vad ska göras? När? Vem är ansvarig? När ska uppföljning ske? 1 Närvarande pedagoger- vi måste vara där barnen är för att aktivt kunna lyssna in och ingripa när vi hör eller ser något som inte är ett okey beteende. Förskolan har ett fostrande uppdrag enligt läroplanen. Vi behöver sätta gränser, tillrättavisa ett beteende, inte en personlighet Införa zoner ute där det alltid ska finnas en vuxen. Regelbundet kartlägga barnen trygghet och trivsel samt deras uppfattning om förekomsten av diskriminering, kränkande behandling och trakasserier. * Analysera kartläggningen för att identifiera risker * Utvärdera tidigare insatser. 2 Personalen arbeta aktivt med värdegrundsmaterialet tillsammans med barnen. Låta barnen efter ålder och mognad, se filmer från UR om bl.a"ugglan och kompisproblemet". 5(10)

6 3 Vi möblerar om på avdelningarna så att det finns rum i rummen. där fokus ligger på har vi kan utmana barns lärande och utveckling oavsett kön och könsidentitet. Vi tänker mer medvetet om våra rumsbenämningar.. 4 Vi köper in en mångkulturell almenacka där vi kan ta del av hur andra religioner och traditioner firas och uppmärksammans, samt att vi försöker på ett konkret sätt synliggöra mångfalden på avdelningarna.vi synliggör olika familjekonstellationer i verksamheten genom att låna barnböcker om regnbågsfamiljer. Vi uppdaterar våra telefonlistor med att inte ha kolumner med "mamma" resp. "pappa" information, utan vårdnadshavarna benämns endast vid namn istället. Rutiner för akuta situationer Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Som vuxna i förskolan har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beseende - om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet! * Personalen ska verka för att skapa positiva möten * Personalen ska vara aktiva och närvarande bland barnen både inne och utomhus 6(10)

7 * Ta ansvar för att direkt ta tag i situationer som uppstår Förskolan har en skyldighet att agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett barn känner sig kränkt. Förskolan ska utreda vad som hänt och vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar. 1. Vi ingriper direkt när vi upptäcker eller hör att någon utsätts för kränkningar 2. Vi tar reda på vad som hänt och vilka som är inblandade 3. Samtal med de inblandade 4. Förskolechef, berörda föräldrar och medarbetare informeras (ansvar punkt 1-4: den person som sett eller hört något kränkande). 5. Skriftlig anmälan angående upplevd diskriminering och/eller kränkande behandling görs till huvudman (ansvar: förskolechef) 6. Utredning görs och dokumenteras, (ansvar: pedagog alt. förskolechef) 7. Uppföljning genomförs och dokumenteras, (ansvar: pedagog elt förskolechef) Alla vuxna som arbetar inom förskolan ska känna till och aktivt arbeta för att planen för likabehandling följs. Det är allas ansvar att föra fram tankar och idéer till kontaktpersonerna rörande rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling. Kontaktpersoner: Samverkansgruppen är tillika skyddskommitté för både barn och vuxna. Rutiner för att anmäla misstanke om trakasserier och kränkande behandling Dessa riktlinjer följs: * Vid misstänkt mobbning, diskriminering eller kränkande behandling informeras förskolechefen, som i sin tur är skyldig att föra anmälan vidare till huvudmannen, det gäller alla kränkningar eller misstänkta kränkningar. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev trakasserar eller kränks av andra elever Förskolan har en skyldighet att utreda så fort det finns kännedom om att det kan förekomma kränkande behandling. Om en situation uppstår där ett barn känner sig kränkt av ett annat barn måste pedagogen agera omedelbart. Den pedagog som uppmärksammat händelsen ansvara för att samtala med samtliga som varit delaktiga i situationen. dessa rutiner följs: - Samtal med berörda parter, barn barn, om vad som hänt. samtalet sker för att kunna kartlägga orsaken till händelsen. - Försök ta del av hela händelseförloppet av alla inblandade, allt dokumenteras. I vissa fall räcker det 7(10)

8 med att ställa frågor till barnen och genom deras svar få händelsen utredd och utagerad. I andra situationer kan kartläggningen bli mer omfattande och involvera fler barn och pedagoger - Samtal med berörda barns föräldrar, informera om situationen utan att nämna det andra barnet namn - Informera förskolechef - Dokumentation, vad, när och hur, behövs eventuella stödåtgärdet? -Ansvarig pedagog följer upp de berörda barnet/barnen så länge behovet kvarstår. Uppföljning bör ske inom två till tre veckor -Vid stödåtgärd ska den ansvariga pedagogen dokumentera och datera situationen/händelsen samt ger en återkoppling till övriga pedagoger. -Om trakasserierna fortsätter trots stödinsatser kontaktas föräldrarna för samtal med personal och om det behövs förskolechef, för fortsatta åtgärder, där både akuta och långsiktiga åtgärder ingår. Omorgansisera gruppen eller ett anpassat värdegrundsarbete kan också vara tänkbara åtgärder. -Förskolan ska anmäla varje ärende vidare till förskolechefen och om anledning finns gör även förskolechefen en anmälan till socialtjänsten. -Övrig berörd personal informeras för att kunna hjälpa till att observera. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev trakasseras eller kränks av personal Om en situation uppstår där en pedagog upptäcker att en annan pedagog kränker ett barn så ska pedagogen gå in i den akuta situationen. Det är viktigt att förskolan agerar skyndsamt när det finns misstanke om att ett barn kan ha blivit kränkt av någon anställd. Dessa riktlinjer följs: - Varje pedagog har ansvaret för att meddela förskolechefen då man anser att en annan pedagog har kränkt ett barn. - Förskolechef eller någon annan med motsvarande ledningsfunktion bör ansvara för denna typ av utredning. Samtal sker enskilt med den vuxne och ifrågasätter ordval eller handling med stöd av likabehandlingsplanen. - En vuxen som barnet känner sig trygg med samtalar med barnet för att få en uppfattning om hur barnet upplevde situationen. - Barnets vårdnadshavare informeras - En analys görs av händelsen. var, när och varför sker kränkningen? har det skett tidigare? hur yttrar sig kränkningen? vilka faktorer på organisations-, grupp- och individnivå påverkar uppkomsten av kränkningen. Dokumenterar vad som hänt, när och hur, samt en handlings/ åtgärdsplan - Förskolechefen erbjuder den anställde stödsamtal 8(10)

9 - Förskolechefen kontaktar den anställdes fackliga organisation - I vissa fall vidtas en arbetsrättslig åtgärd, varning, omplacering, eller dyl.. Rutiner för uppföljning av åtgärder vid trakasserier och kränkande behandling Uppföljning av åtgärder med berörda barn och deras föräldrar eller anställda ska kontinuerligt följas upp tills det att kränkningen upphört. *Förskolechef följer upp ärendet med berörda personer och kontrollerar att lagen följs. * Ansvarig pedagog/förskolechef följer upp de berörda barnet/barnen så länge behovet kvarstår. * Utvärdering av utredningen, åtgärderna och dokumentationen ska ske. vad gjorde förskolan bra? vad kunde göras bättre? nådde förskolan målet med de vidtagna åtgärderna? * På kvalitetsdagen ses rutiner och arbetssätt över för att förebygga att liknande händelser inträffar igen. Rutiner för dokumentation av åtgärder och uppföljning Alla gjorda insatser i ett ärende, oavsett om det är personal eller barn som utfört handlingen, ska dokumenteras skriftligt och arkiveras. För att underlätta dokumenteringen så finns ett tydligt dokument utarbetat för vår förskoleområde. Förankring av planen Förankring hos elever Genom vårt värdegrundsmaterial får barnen, i den dagliga verksamheten, ta del av våra grundläggande värderingar. Förankring hos vårdnadshavare Vårdnashavare informeras om handlingsplanen vid introduktion, föräldramöte samt vid utvecklingssamtal och förskoleråd. Planen finns också på hemsidan och är där tillgänglig för alla föräldrar. Förankring hos skolans personal Personalen informeras om planen på arbetsplatsträffar och områdesträffar, innehållet i planen genomsyras av att vi ständigt lyfter och diskuterar dess innehåll och betydelse. Planen ingår som en del i förskolans systematiska kvalitetsarbete. Vikarier, nyanställd personal och VFU-studenter informeras om planen som ska finnas på varje 9(10)

10 avdelning. Utvärdering Vid periodens slut ska planen utvärderas. Utvärderingen ska tillsammans med kartläggningen ligga till grund för utarbetandet av nya mål, åtgärder och rutiner. Utvärderingen ska också dokumenteras i nästa års plan. Resultat av utvärderingen av fjolårets plan Kartläggning har skett genom att all personal på arbetsplatsträffar fått använda "Hus modellen" som underlag för en utvärdering. Genom diskussioner i smågrgupper har personalen gått igenom vad som har fungerat bra och vad som har fungerat mindre bra. Alla i verksamheten har getts möjlighet att lyfta fram sina tankar och åsikter innan revidering påbörjas. Barnens tankar och åsikter har representeras genom den dagliga verksamheten, bland de äldre barnen gjordes barnintervujer. I förskolerådet ges vårdnadshavarna möjlighet att utvärdera och uttrycka förslag på ändringar i planen. Även i utvecklingssamtal samt i den dagliga kontakten har föräldrarna getts möjlighet att framföra sina åsikter. Vi har genom detta sammanställt och analyserat vad Byggklossen behöver fokusera på just nu. De områden som uppmärksammades mest var diskriminering, kränkningar, kön, könsidentitet samt religion. Vid samtal och diskussioner framkom det att vi bör tänka på att förankra vårt likabehandlingsarbete bättre hos barnen och föräldrarna. Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan Förskolechef och personal har tillsammans varit delaktiga i utvärderingsarbetet. De äldre barnen har samtalat i samlingarna tillsammans med pedagogerna om vårt värdegrundsarbete. där de kunnat framföra sina åsikter och funderingar. Ansvarig för att årets plan utvärderas Jenny Jonsson Juni 2019 x Årets plan ska utvärderas senast 10(10)

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Trollsländans förskola Från 2017 till 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Ansvariga för planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Byggklossens förskola Från 2018 till 2019. Verksamhetsformer som omfattas av planen yngre blocket Ansvariga för planen

Läs mer

Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Tallbackens förskola Från ht 2017 till ht 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Ansvariga

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Stormens fsk Från 2017-10 till 2018-10 Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 Ansvariga för planen Andreas

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Måsens förskola Från HT 2017 till VT 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola, 1-5 år. Ansvariga

Läs mer

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Arbetsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Utkikens förskola Från 4/9-18 till 4/10-19 Verksamhetsformer som omfattas av planen. Förskola Ansvariga för planen

Läs mer

Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2017/2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen och förskolechefen på Ekbackens

Läs mer

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Drängens förskola Från ht 2017 till vt 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola barn 1-3 år Ansvariga

Läs mer

Hjärtums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2015/2016

Hjärtums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2015/2016 s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Vår vision På vår förskola skall inget

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017 Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsform: Förskola Ansvariga för planen Hela arbetslaget, förskolechefen

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-06-13 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerad,

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Brunnsnäs förskola Upprättad januari 2014 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Villekullas förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef, personal på Villekulla

Läs mer

Slåttergubbens förskola

Slåttergubbens förskola Slåttergubbens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 151201-161130 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen, ledningsgruppen

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

2014-2015. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14

2014-2015. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14 2014-2015 Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14 Fågelstigens förskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2014-2015

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Djuptjärns förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, Jörlanda 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Erja Svensson, förskolechef Vår

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN EKARÅSVÄGENS FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0

LIKABEHANDLINGSPLAN EKARÅSVÄGENS FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0 LIKABEHANDLINGSPLAN EKARÅSVÄGENS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: 2017-09-04 Version: 1.0 Likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 1 Grunduppgifter

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2018/2019 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

Årans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Årans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015-08-01-2016-07-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Ryrsjöns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ryrsjöns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef och all personal på förskolan. Vår vision På vår förskola ska

Läs mer

Pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Pedagogisk omsorg

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Pedagogisk omsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, förskola Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola 1-5 år 161201-171130 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola

Läs mer

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR

LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 2016 LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR Lidingö församling POSTADRESS: Box 1029, 181 21 Lidingö BESÖKSADRESS: S:ta Annagården, Kvarnvägen

Läs mer

Slåttergubbens förskola

Slåttergubbens förskola Slåttergubbens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 161201-171130 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen, ledningsgruppen

Läs mer

Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Kullborgs förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Kullborgs förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Kullborgs förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef Planen gäller 2018-11-31 2019-10-31

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Förskolan Pilbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Pilbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Pilbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Frostkåge förskola Från 171001 till 180930 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen

Läs mer

Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år Ansvariga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Mariagårdens förskola Förskola Mariagården Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Rävekärrs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rävekärrs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rävekärrs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef All personal som arbetar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Elin Pettersson Rektor Katarina

Läs mer

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Regnbågens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Regnbågens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gottsta förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gottsta förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottsta förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer Planen gäller förskoleverksamhet. Vision Vår vision är att allas lika värde respekteras i en trygg och

Läs mer

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Bakgrund. 3. Grunduppgifter...3. Utvärdering...4. Kartläggning och främjande insatser utifrån diskrimineringsgrunderna..6

Bakgrund. 3. Grunduppgifter...3. Utvärdering...4. Kartläggning och främjande insatser utifrån diskrimineringsgrunderna..6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Innehållsförteckning Bakgrund. 3 Grunduppgifter...3 Utvärdering.....4 Kartläggning och främjande insatser utifrån diskrimineringsgrunderna..6

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Smultronets förskola Från ht 2017 till vt 2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola barn 4 5 år Ansvariga

Läs mer

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Heli Lindström,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer: Planen gäller förskoleverksamhet. Vision På Hallsta förskola ska alla barn känna sig trygga, sedda och respekterade för den de är oavsett

Läs mer

Förskolan Lockropets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lockropets plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 14/15 Förskolan Lockropets plan mot diskriminering och kränkande behandling På Lockropet känner vi respekt gentemot varandra och har förståelse för människors olikheter Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Tellus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tellus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tellus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen En och enhalvavdelningsförskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vårbacka Förskola 2013-2014 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att värna barnens rättigheter och skall genomsyra allt arbete på Vårbacka Förskola!

Läs mer

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Nystads förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING STALLGÅRDEN FÖRSKOLA 2018-2019 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller... 3 Information

Läs mer

Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Utterns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Utterns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Utterns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017-2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

1 av 7 2015-02-13 08:33. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Läsår vt15/ht15

1 av 7 2015-02-13 08:33. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Läsår vt15/ht15 1 av 7 2015-02-13 08:33 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår vt15/ht15 2 av 7 2015-02-13 08:33 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Samtliga

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kullerbyttans förskola avdelning solsstrålen 2017 2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola barn 1 5

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nolängens förskola Läsår 2017-2018 Innehåll Innehåll... 1 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 4 Kartläggning...

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Hasselbackens förskola Upprättad januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ansvariga för planen

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå 15 augusti 2016 1 Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef Greta Särefors Sara Wallin,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Förskolan Björkstugans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Björkstugans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Björkstugans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2013

LIKABEHANDLINGSPLAN 2013 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013 PUMPMAKARGÅRDENS FÖRSKOLA ANSVARIG: MARIA ASKENBERG Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Ulrika Ågren Likabehandlingsansvarig

Läs mer

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer