Betygsskala: Underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Betygsskala: Underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG)."

Transkript

1 Studiehandledning för Verksamhetsförlagd utbildning 2 med inriktning mot ämneslärare, 7.5 hp (4PE137) Kursen ges inom ämneslärarprogrammet 90 hp på avancerad nivå. Under kursen behandlas följande sex områden anpassade till studentens tidigare val av ämnen. Dessa områden omfattar: ledarskap, planering/genomförande av undervisning, utvärdering/utveckling av undervisning, samverkan/samarbete med kollegor såväl som vårdnadshavare, allmän/ ämnesdidaktik och dokumentation/bedömning/betygssättning. Betygsskala: Underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). Mål Kursen syftar till att utveckla den studerandes förmåga att möta barn och elever samt förhålla sig till faktorer som styr och formar barn och elevers lärande. Kursen syftar vidare till att utveckla de studerandes förmåga att kommunicera och leda undervisning. Kursen ska utveckla de studerandes förmåga att reflektera över det egna lärandet och utvecklingen av den egna yrkeskompetensen. Vidare syftar kursen till att utveckla de studerandes förmåga att samverka med kollegor, föräldrar och vårdnadshavare. Efter genomgången kurs skall den studerande: visa god förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot elever planera, genomföra, dokumentera och utvärdera undervisning i ämnet motivera resonemang och didaktiska val rörande undervisning utifrån forskning och beprövad erfarenhet dokumentera, analysera och bedöma elevers lärande och utveckling i förhållande till aktuella styrdokument använda digitala lärresurser och estetiska uttrycksformer i den pedagogiska verksamheten skapa stimulerande lärmiljöer samt leda undervisningen med utgångspunkt i den aktuella gruppens förutsättningar och behov utifrån ett mångfalds och jämlikhetsperspektiv identifiera och reflektera över sina behov av ytterligare kunskap och utveckling i sin kompetens i det pedagogiska arbetet skriftligt och muntligt visa god förmåga till dialog med kollegor samt föräldrar och vårdnadshavare problematisera det egna ämnet utifrån samhället och skolans värdegrund Kursens upplägg Kursen genomförs dels genom introduktion, seminarier och förberedelser och dels i form av auskultationer och undervisning under handledning av lokala lärarutbildare (LLU), vilket innebär deltagande i övrigt lärararbete, självstudier och dokumentation. OBS! Den verksamhetsförlagda utbildningen förutsätter obligatorisk närvaro och aktivt deltagande.

2 Examination och bedömningskriterier Studenten examineras och bedöms i relation till kursens mål. Detta sker genom: inlämning av den reflekterande studieplanen (Se uppgifterna). fullgjord praktikperiod (stäms av i samråd med LLU). skriftligt omdöme i samråd med LLU (omdömesblankett). genomfört alla uppgifter, inklusive trepartssamtal (Se uppgifterna). vetenskapligt baserad VFU rapport (Se uppgifterna). Betygskriterierna För betyget G krävs att: studenten bedöms ha tillräckliga kunskaper i kursens alla målområden (se speciell omdömesblankett). den reflekterande studieplanen, trepartssamtal och övriga uppgifter bedömts med godkänt. VFU rapporten bedömts med G. För betyget VG krävs förutom kriterierna för G att: att VFU rapporten bedömts med VG. studenten bedöms ha utvecklade kunskaper i kursens alla målområden (se speciell omdömesblankett). Följande kriterier används vid bedömningen av VFU rapporten: För att få betyget G krävs att studenten: skriver rapporten enligt anvisningar i bilaga 2 och redogör för kursens alla kunskapsområden inom ramen 2500 till max ord. Arbeten som överstiger 3000 ord kommer inte att godkännas. att rapporten innehåller ett acceptabelt skriftligt språk baserat på tydliga argument. att diskussioner i rapporten bygger på erfarenheter från VFU perioden och relevant kurslitteratur. För att få betyget VG krävs att studenten: uppfyller kraven för G. att språket är vetenskapligt och använder sig av relevanta termer från kurslitteraturen att argumentationen är präglat av färdigheten till reflektion, där erfarenheterna av praxis omvärderas eller analyseras med hjälp av litteratur och de teoretiska ingångar den erbjuder. att rapporten ger en tydlig bild av en progression i utvecklingen av sin lärarroll, vilket innebär att studenten redogör tydligt för hur praxis och teori har påverkat denna process av förändring i didaktiskt handlingskompetens, vilka problem/paradoxer som uppstod i reflektionen över praxis/teori samt hur studenten tog sig vidare på ett sätt som hjälpte dem att lösa problem/paradoxer.

3 Övriga föreskrifter Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning erbjuds möjlighet till ytterligare ett examinationstillfälle. Om synnerliga skäl föreligger kan Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper efter anhållan bevilja den studerande ytterligare ett tillfälle. Den lokala lärarutbildarens (LLU) ansvar Kommunen och den lokala lärarutbildaren (LLU) ansvarar för studentens utbildning under den verksamhetsförlagda tiden. LLU har en skyldighet att ta till sig den information (kursuppgifter, rutiner mm.) som ges av kursledare och institutionen. Studenten upprättar tillsammans med LLU en studieplan där en tydlig planering över den verksamhetsförlagda tiden arbetas fram. Det är heltidsstudier (40 timmars vecka) som avses och inom den tidsramen ingår auskultation, möten, samt uppgifter i enlighet med de som beskrivs i studiehandledningen. Det är viktigt att studenten får, med LLU som diskussionspartner, ta över ett visst ansvar för olika delar av verksamheten. I slutet av kursen skriver LLU ett skriftligt omdöme enligt Omdöme gällande verksamhetsförlagd utbildning omdömesblanketten. Omdömet skickas till kursansvarig e post: lennart.rolandsson@edu.uu.se alt. till Lennart Rolandsson, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Box 2136, Uppsala Övrig information Språkverkstad Det finns en Språkverkstad vid Uppsala universitet som är öppen för alla studenter som vill ha hjälp med skriftlig eller muntlig framställning. Vid Språkverkstaden kan du boka tid hos en handledare för kostnadsfri rådgivning. För mer information, se: Fusk och plagiat Inom universitetet strävar vi efter att du som student skall utveckla vetenskaplig hederlighet grundad i Vetenskapsrådets etiska riktlinjer. Det är därför viktigt att man som student är medveten om var gränsen går mellan vad som är tillåtet respektive otillåtet när du skriver dina texter. Samtliga lärare är ålagda att vara uppmärksamma på alla försök till fusk och att till prefekt eller studierektor anmäla när misstanke om plagiat/fusk föreligger eller har konstaterats. Ta del av universitetets policy i denna fråga på: Kursfakta Kursen ges av: Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

4 Besöksadress Blåsenhus, von Kraemers Allé 1 Postadress Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Box Uppsala Telefon Telefon: (växel), ankn. (direkt) Telefax: Webbadress Kontakt Studierektor: Ola Winberg, ola.winberg@edu.uu.se, Kursledare: Lennart Rolandsson, lennart.rolandsson@edu.uu.se, VFU koordinator: Mats Bratteby, mats.bratteby@uadm.uu.se, VFU administration: Karin Berg, karin.berg@edu.uu.se, Kursmoment vid universitet Torsdag 3 mars, kursintroduktion Introduktion av kursen. Uppgifterna presenteras och beskrivs i ett större sammanhang. Med utgångspunkt i studiehandledningen diskuterar vi kursens mål, den individuella studieplanen samt riktlinjer för VFU rapporten. Torsdag 12 maj, avslutning Officiell avslutning av kursen. Uppföljning av VFU perioden. Inlämning av uppgifter. Studenter har möjlighet att utbyta idéer och gjorda erfarenheter.

5 Litteratur Litteraturlista har tagits fram och har anpassats efter studenternas behov med litteratur som hjälper dem att uppnå målen för kursen. Central litteratur som lästs tidigare under studenternas utbildning (kärnkurser) återanvänds för att inte mängden litteratur ska bli för stor i relation till uppdraget i skolan. Gustavsson, Bernt (2009). Utbildningens förändrade villkor: nya perspektiv på kunskap, bildning och demokrati. 1. uppl. Stockholm: Liber (s ) Klafki, Wolfgang (1995). Didactic analysis as the core of preparation of instruction. Journal of Curriculum Studies. Vol 27 (1), p Lundgren, Ulf P., Säljö, Roger & Liberg, Caroline (red.) (2014). Lärande, skola, bildning: [grundbok för lärare]. 3., [rev. och uppdaterade] utg. Stockholm: Natur & kultur. Skolverket (2013) Allmänna råd med kommentarer om utvecklingssamtalet och den skriftliga individuella utvecklingsplanen. Stockholm: Skolverket: Skolverket (2014) Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Stockholm: Skolverket: Referenslitteratur Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola (2011). Stockholm: Skolverket: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (2011). Stockholm: Skolverket: Uljens, Michael (red.) (1997) Didaktik. Lund: Studentlitteratur.

6 Bilaga 1 Kursens olika uppgifter Figuren beskriver kursens upplägg. Viktigt är att uppgifterna lämnas in i den ordning som beskrivs enligt figuren. Att inlämningsdatum hålls är av stor vikt för att möten (S1 och S2) skall kunna genomföras som planerat. Se Bilaga 1 för en utförlig beskrivning av respektive uppgift. 1) Uppgift 1 Den reflekterande studieplanen (uppe på studentportalen senast den 18/3 kl. 23:59) Enligt Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämndens riktlinjer för verksamhetsförlagd Utbildning (VFU) ska studenten med hjälp av lokal lärarutbildare (LLU) formulera en individuell studieplan (Se bilaga 1). Studieplanen utarbetas i samråd med lokal lärarutbildare. Bilder och tillhörande berättelser laddas upp av studenten på egen DPY för andras kommentarer. 2) Uppgift 2 De olika perspektiven (uppe på studentens DPY senast den 14/4, kl.23:59) Reflektion (se nedan för mer information) på insamlad data laddas upp av studenten. 3) Uppgift 3 Trepartssamtalet (underlag skickas tre dagar innan samtalet skall hållas) Samtalet upprättas och modereras av studenten. Utgångspunkten tas i det pedagogiska arbete som studenten genomfört och den dokumentation som studenten gjort i uppgifterna 1, 2 och 3. Studenten distribuerar underlaget tre dagar innan trepartssamtalet skall hållas. 4) Uppgift 4 VFU rapporten (uppe på studentportalen senast den 20/5, kl 23:59) Studenten reflektera över, analysera och på olika sätt dokumentera sina erfarenheter. En vetenskapligt baserad VFU rapport sammanställs (se bilaga 2). Om tidigare uppgifter genomförts med omsorg kan de med fördel användas i rapporten. 5) Omdömet (Studenten lägger upp dokumentet på studentportalen senast den xx/5 kl.23:59) Blanketten skrivs under av LLU OCH studenten den sista veckan i samråd. Laddas upp som inskannad pdf fil.

7 Uppgifterna i detalj Under kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) erbjuds du verksamhetsförlagd utbildning (VFU). I denna utbildningsform förväntas du utveckla en yrkesmässig beredskap för professions och skolutveckling men även ett vetenskapligt förhållningssätt. Med andra ord en förmåga långt utöver praktiska metodisk kunskap (undervisning). Följande uppgifter syftar till att Du som lärarstudent skapar ett underlag och arbetsmaterial att utgå ifrån för bedömning och lärande. Uppgifterna måste därför lösas i den ordning de står och lämnas in i tid. De skall därutöver innehålla förutsättningar för att ett samtal skall kunna hållas med involverade parter.

Studiehandledning för kursen:

Studiehandledning för kursen: Studiehandledning för kursen: Verksamhetsförlagd utbildning 1 med inriktning mot ämneslärare, 7.5 hp (4PE125) Kursen ges inom ämneslärarprogrammet 90 hp på avancerad nivå. Kursen utgår från tre viktiga

Läs mer

Studiehandledning för Verksamhetsförlagd utbildning 2 med inriktning mot ämneslärare, 15 hp (4PE137)

Studiehandledning för Verksamhetsförlagd utbildning 2 med inriktning mot ämneslärare, 15 hp (4PE137) Studiehandledning för Verksamhetsförlagd utbildning 2 med inriktning mot ämneslärare, 15 hp (4PE137) Kursen ges inom ämneslärarprogrammet 90 hp på avancerad nivå. Under kursen behandlas följande sex områden

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning 3 med inriktning mot ämneslärare, 7.5 hp (4PE139)

Verksamhetsförlagd utbildning 3 med inriktning mot ämneslärare, 7.5 hp (4PE139) Verksamhetsförlagd utbildning 3 med inriktning mot ämneslärare, 7.5 hp (4PE139) Kursen ges inom ämneslärarprogrammet 90 hp på avancerad nivå. Kursen utgår från tre viktiga områden i lärares arbete; didaktik,

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning 1 (VFU 1) MED INRIKTNING MOT ÄMNESLÄRARE, 7.5 HP (4PE125)

Verksamhetsförlagd utbildning 1 (VFU 1) MED INRIKTNING MOT ÄMNESLÄRARE, 7.5 HP (4PE125) Verksamhetsförlagd utbildning 1 (VFU 1) MED INRIKTNING MOT ÄMNESLÄRARE, 7.5 HP (4PE125) Vem är jag? Lennart Rolandsson Arbetat vid EDU sedan aug 15 Filosofie doktor (mars 15) Fysikerlinjen UU (86-90) Läst

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning 3 med inriktning mot ämneslärare, 7.5 hp (4PE139)

Verksamhetsförlagd utbildning 3 med inriktning mot ämneslärare, 7.5 hp (4PE139) Verksamhetsförlagd utbildning 3 med inriktning mot ämneslärare, 7.5 hp (4PE139) Kursen ges inom ämneslärarprogrammet 90 hp på avancerad nivå. Kursen utgår från tre viktiga områden i lärares arbete; didaktik,

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Uppgifter, innehåll och examination

Uppgifter, innehåll och examination Studiehandledning för Verksamhetsförlagd utbildning 2 med inriktning mot ämneslärare, 15 hp (4PE137) Kursen ges inom ämneslärarprogrammet 90 hp på avancerad nivå. Under kursen behandlas följande sex områden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Studenten ges utrymme att utveckla handlingskompetens genom att pröva, lyckas, misslyckas och utvecklas vidare i en självreflekterande process. Undersökande

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Handledning för VFU-besök

Handledning för VFU-besök B Handledning för VFU-besök 2011 års lärarprogram Enheten för studievägledning och VFU inom lärarprogrammen December 2015 Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att förankra lärarutbildningen

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPP11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

Kursbeskrivning UM7026

Kursbeskrivning UM7026 Kursbeskrivning UM7026 Verksamhetsförlagd utbildning IV Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4-6 VT 2019 Version 2018-12-03 1 Kursansvarig, lärare och administrativ personal Kursansvarig: Inger

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Att vara VFU-lärare Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Lärarutbildningen idag och VFU Regleringen av Lärarutbildningen - Nationellt - vid Örebro universitet Uppdraget som VFU-lärare

Läs mer

VFU i matematik ht 2015 MÅL

VFU i matematik ht 2015 MÅL VFU i matematik ht 2015 MÅL Syftet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om och utveckla förmågan att leda och undervisa i matematik utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt i relation till

Läs mer

Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem

Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem Välkommen till kursen! Välkommen till den avslutande Verksamhetsförlagda kursen på utbildningen. I den här kursen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP)

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) VT-15 Till studenter och handledare Den praktiska delen av lärarutbildningen har alltid inneburit ett tillfälle

Läs mer

Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Studiehandledning. ht 2015 Ämneslärarprogrammet Ledarskap för ämneslärare, 7,5 hp 4PE002

Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Studiehandledning. ht 2015 Ämneslärarprogrammet Ledarskap för ämneslärare, 7,5 hp 4PE002 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Studiehandledning ht 2015 Ämneslärarprogrammet Ledarskap för ämneslärare, 7,5 hp 4PE002 1 Kursintroduktion Ledarskap I skolans uppdrag ingår

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning för kursen Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU HT12

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid Södertörns högskola och

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LPK310, Pedagogik, kommunikation och ledarskap - specialisering Pedagogiskt arbete, 30,0 högskolepoäng Education, Communication and Leadership - directed towards

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Distans HT Vecka 44-48

Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Distans HT Vecka 44-48 Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Distans HT - 2017 Vecka 44-48 Välkommen till kursen U0003P. Denna studiehandledning vänder sig till dig som studerande och till dig som är VFU-handledare i

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. KURSPLAN KPU 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

Studiehandledning U0003P VFU 1

Studiehandledning U0003P VFU 1 Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Campus Vårterminen 2017 Vecka 6-10 Välkommen till kursen U0003P! Denna studiehandledning vänder sig till dig som studerande och till dig som är VFU-handledare

Läs mer

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte Dagens innehåll Inledning Kort presentation Studiegång Förskollärarprogrammet Kursens innehåll och lärandemål Diskussion och erfarenhetsutbyte Studiegång Förskollärarprogramm I lärarutbildningen finns

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan. 1 (5) VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING MED ÄMNESDIDAKTIK I, INRIKTNING GYMNASIET, 15 HÖGSKOLEPOÄNG TEACHING PRACTICE WITH DIDACTICS I, IN UPPER SECONDARY SCHOOL, 15 CREDITS Basdata Kursen ingår i verksamhetsförlagd

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LRFP10, Fritidshem som social praktik för lärare i fritidshem, 7,5 högskolepoäng Leisure-time centers as social practice for children's leisure and learning, 7.5

Läs mer

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Konstnärliga fakulteten LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Studiehandledning U0003P VFU 1

Studiehandledning U0003P VFU 1 Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare DISTANS Höstterminen 2016 Vecka 44-48 Välkommen till kursen U0003P! Denna studiehandledning vänder sig till dig som studerande och till dig som är VFU-handledare

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LAU935 Professionell förändring i läraryrket, 30 högskolepoäng Professional Development in the Teacher Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Uppdrag, ledarskap och undervisning grundnivå (VAL, ULV)

Uppdrag, ledarskap och undervisning grundnivå (VAL, ULV) Kursplan Uttagen: 2016 04 04 Uppdrag, ledarskap och undervisning grundnivå (VAL, ULV) Mission, leadership and teaching Basic level (VAL, ULV) 7.5 högskolepoäng Kurskod: 6PE179 Inrättad: 2014 11 07 Inrättad

Läs mer

PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits

PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits Grundnivå/First

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits 1(5) 8LOA64 Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Fo rskolla rarprogrammet Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

FRITIDSPEDAGOGIK 2 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 7,5HP

FRITIDSPEDAGOGIK 2 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 7,5HP FRITIDSPEDAGOGIK 2 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 7,5HP Termin: Vt 18 Kurskod: 971G34 Kursansvarig: Lina Lago GRUNDLÄRAR MED INRIKTNING FRITIDSHEM VID LINKÖPINGS UNIVERSITET, CAMPUS NORRKÖPING Fritidspedagogik

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid och utformar kursen utifrån

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att förankra lärarutbildningen

Läs mer

Specialpedagogik Special Education

Specialpedagogik Special Education Kursplan Uttagen: 2009-09-16 Inrättad: 2006-10-13 Specialpedagogik Special Education Högskolepoäng: 7.5 Kurskod: 6PE009 Ansvarig enhet: Pedagogiska inst SCB-ämne: Specialpedagogik Huvudområde: Inget huvudområde

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning till

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3,

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Kursbeskrivning US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Verksamhetsförlagd utbildning III 16 hp Vt 2019 5/3 20/5 Tre seminarier på Campus 1 Kursansvar och administrativ personal Kursansvariga: Cecilia Eskilsson (CHVFÄ3)

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan och är en

Läs mer

Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp

Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp Kursplan Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp Supervised Placement Course III: Dimensions of the Teaching Profession I, 15 ECTS, 15.0 Credits Högskolepoäng: 15.0 hp Kurskod: 6PE116

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Studiehandledning

Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Studiehandledning Uppsala universitet Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Studiehandledning ht 2014 Ämneslärarprogrammet Ledarskap för ämneslärare gy, 10 hp 4PE099 1 Innehåll Kursintroduktion...

Läs mer

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen, Stockholms universitet Samverkanskonferensen 2013-10-10 Syfte Likvärdighet vad gäller förväntade studieresultat

Läs mer

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG Curriculum Studies and Communication, 10 Credit Points (15 ECTS) LÄRDOK-KOD: 1. BESLUT OCH RIKTLINJER

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Konstnärliga fakulteten LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen

Läs mer

Kursbeskrivning UM89UU. Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014

Kursbeskrivning UM89UU. Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014 Kursbeskrivning UM89UU Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014 Kursansvarig och administrativ personal Kursansvarig: Veronica Jatko Kraft veronica.jatko@mnd.su.se 08 1207 6623 Kursadministratör:

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid och utformar kursen utifrån

Läs mer

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum DNR LIU 2012-00260 1(5) Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-05-16 Revideringsdatum 2018-05-22

Läs mer

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 1(5) 2015-11-13 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@edu.su.se Kursens

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Uppdaterat 20171226 Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi Studiehandledning FYSIOTERAPI FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp Grundnivå HT 2015/ Annelie Gutke GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen

Läs mer

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Följande blanketter är samlade här (ett blad vardera): 1. Självvärdering - ifylls av den studerande. 2. VFU-besök - ifylls av besökande

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning till

Läs mer

Bedömningsunderlag för VFU

Bedömningsunderlag för VFU Bedömningsunderlag för VFU Kurs: Verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 Kurskod: UKG522 Tid: HT16, vecka 36-45 (totalt 50 dagar) Kursansvarig: Monica Hallström mam@hig.se Student: Personnummer:

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Verksamhetsförlagd utbildning III. 15 högskolepoäng. Inriktning vård och omsorg YP22LÄ

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Verksamhetsförlagd utbildning III. 15 högskolepoäng. Inriktning vård och omsorg YP22LÄ 1 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Verksamhetsförlagd utbildning III 15 högskolepoäng Inriktning vård och omsorg Vårterminen 2018 YP22LÄ 2 Kursens innehåll Vfu III omfattar 50

Läs mer

Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018

Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018 Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018 2018-10-03 1 Innehållet idag: Framtidens lärarutbildning

Läs mer

Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden Maria Jansdotter Samuelsson

Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden Maria Jansdotter Samuelsson Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden 2016-03-17 Maria Jansdotter Samuelsson Reviderade lärandemål för VFU. Förskollärarprogram, grundlärarprogram, ämneslärarprogram, yrkeslärarprogram samt Kompletterande

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Namn: (Textat) Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) 1 Tillhörande: Studentens namn Personnummer

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Verksamhetsförlagd utbildning III. 15 högskolepoäng. Inriktning Yrke YP22LÄ

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Verksamhetsförlagd utbildning III. 15 högskolepoäng. Inriktning Yrke YP22LÄ 1 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Verksamhetsförlagd utbildning III 15 högskolepoäng Inriktning Yrke Höstterminen 2019 YP22LÄ 2 Kursens innehåll Vfu III omfattar 50 arbetsdagar,

Läs mer

KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng

KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng Development and Assessment, 15 credits Kurskod: LUUN16 Fastställd av: Utbildningschef 2015-12-04 Reviderad av: Utbildningschef 2016-12-20

Läs mer

Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet

Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet Dnr: ENGL13/20172 Lärarutbildningsnämnden Engelska Kursplan Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet Kurskod: Kursens benämning: ENGL13 Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet

Läs mer

USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp

USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp 1 (5) USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan i programmet Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt-17

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt-17 Riktlinjer för VFU4 170201 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Vt-17

Läs mer

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits)

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) HÖGSKOLAN I HALMSTAD Sektionen för Lärarutbildning KURSPLAN Dnr Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) Kurskod: LNY204 Kursplanen är godkänd

Läs mer

Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp

Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp Education A, Special Education Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Ämnesläraren som reflekterande praktiker The subject teacher as a reflective practitioner

Ämnesläraren som reflekterande praktiker The subject teacher as a reflective practitioner Kurskod ÄKPM 22 Kursens titel Engelsk titel Nivå Huvudområde Högskolepoäng Beslutsuppgifter Ändringsuppgifter Ämnesläraren som reflekterande praktiker The subject teacher as a reflective practitioner Avancerad

Läs mer

Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik

Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik Kursplan Uttagen: 2014-09-26 Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik Teaching and Learning - Curriculum Theory and Didactics 7.5 högskolepoäng Kurskod: 6PE155 Inrättad: 2014-05-20 Inrättad

Läs mer

Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp

Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp Studiehandledning för Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp Kurskod: LPAK05 (KPU5, VAL5) Vårterminen 2019 Karlstads universitet Datum: 2018-11-29 Kursledare: Joakim Wendell VFU-ansvarig: Mikael Svanberg

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Verksamhetsförlagd utbildning III. 15 högskolepoäng. Inriktning yrke YP22LÄ

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Verksamhetsförlagd utbildning III. 15 högskolepoäng. Inriktning yrke YP22LÄ 1 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Verksamhetsförlagd utbildning III 15 högskolepoäng Inriktning yrke Höstterminen 2018 YP22LÄ 2 Kursens innehåll Vfu III omfattar 50 arbetsdagar,

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits)

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) Högskolan i Halmstad Enheten för lärarutbildning Kursplan Dnr512-2005-1899 Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) Kurskod: LNY Kursplanen är

Läs mer

Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp

Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp Education A, Physical Education and Health, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Kursbeskrivning i franska 9AFR71. Franska 91-97,5hp

Kursbeskrivning i franska 9AFR71. Franska 91-97,5hp LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för kultur och kommunikation Franska Ht 20 Kursbeskrivning i franska 9AFR71 Franska 91-97,5hp Akademiskt skrivande på avancerad nivå 1 Franska (91-97,5hp), Akademiskt

Läs mer