Brf Montrose. Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brf Montrose. Stockholm"

Transkript

1 Brf Montrose Stockholm Sustend AB 2015

2 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS PÅ - Säkerställ att alla i styrelsen förstår underhållsplanen och är överens om dess innehåll. Fråga er kundansvarige om något är oklart, det kostar inget. BESLUTA - Bestäm så fort som möjligt vilka åtgärder som ska genomföras under innevarande och nästa år. Med hjälp av Planima kan ni själva enkelt flytta åtgärder och er kundansvarige hjälper gärna till om ni vill göra ändringar i planen. SKAPA RUTINER - Inför fasta rutiner för hur ni ska arbeta med underhållsplanen och hur den ska uppdateras, så att det effektiva underhållsarbete ni startat kan fortsätta år efter år. Här är tjänsten Sustend Uppdatering Underhållsplan oumbärlig! Lägg även gärna ut underhållsplanen på er hemsida då det skapar mer engagemang i arbetet. PROJEKTERA OCH UPPHANDLA - En detaljerad projektering och upphandling i konkurrens hjälper er att säkra kvaliteten och minimera kostnaderna. Vi hjälper gärna till med detta och mycket mer som del av tjänsten Sustend Byggledning. VARJE ÅR 1. Styrelsen samlas och diskuterar den nyss framtagna/uppdaterade underhållsplanen. 2. Utifrån planen beslutas vilka åtgärder som ska genomföras nästa år. 3. Projektering och upphandling av nästa års underhåll inleds innan årsskiftet. Upphandling av de stora projekten bör vara färdigställt under januari-februari. 4. Projekten genomförs och följs upp så att alla erfarenheter kan läggas i planen. 5. Planen uppdateras utifrån de nya förutsättningarna och erfarenheterna.

3 SAMMANFATTNING Hela underhållsplanen på en sida, enkelt och tydligt! NUVARANDE STATUS Fastigheten är i gott skick men det finns ett antal viktiga undantag främst i form av utvändiga arbeten som kräver åtgärder för att inte riskera följdskador. GRÖN - Inget eller mycket lite eftersatt underhåll förekommer. Planen är utformad för att kunna arbeta förebyggande och på så vis bibehålla den goda statusen under lång tid framöver. KOMMANDE ÅTGÄRDER Rekommenderade projekt Akuta åtgärder 2016 Energideklaration och utvändigt Inga akuta åtgärder 2017 OVK och fönster EKONOMI Avsättning för framtida underhåll Rekommenderad: Nuvarande: kr/år kr/år

4 INNEHÅLL INTRODUKTION... 1 BAKGRUND - VAD ÄR UNDERHÅLLSPLANERING?... 1 SYFTE - VARFÖR UNDERHÅLLSPLANERA?... 4 METOD - SÅ HÄR HAR VI TAGIT FRAM ER UNDERHÅLLSPLAN... 5 DEL 1 - GUIDE... 7 INFORMATION OM FASTIGHETEN... 7 HISTORIK... 9 BESIKTNINGSRAPPORT...10 AKTUELLT UNDERHÅLL OCH PROJEKTINDELNING...33 EKONOMISKA NYCKELTAL...35 DEL 2 - UNDERHÅLLSPLAN UNDERHÅLLSÅTGÄRDER OCH KOSTNADER PER ÅR...37 UNDERHÅLLSÅTGÄRDER OCH KOSTNADER PER KATEGORI...37 EKONOMISK ANALYS...37 SLUTSATS...38 INTRODUKTION En kort introduktion till fastighetsunderhåll och hur vi har tagit fram er underhållsplan. DEL 1 - GUIDE Ger djupare förståelse om fastighetens olika delar, deras skick och vilka åtgärder som krävs. DEL 2 - UNDERHÅLLSPLAN Fastighetsägarens arbetsverktyg där alla projekt, åtgärder och kostnader finns i olika vyer.

5 Sida 1 av 38 INTRODUKTION Du läser nu en Sustend Underhållsplan, ett ypperligt verktyg som hjälper er att få full koll på fastigheten och säkerställa att den kommer kunna stå kvar i långa tider framöver. BAKGRUND - VAD ÄR UNDERHÅLLSPLANERING? För att veta vad underhållsplanering är och varför det är så praktiskt behövs några grundläggande definitioner. Först av allt: vad är underhåll egentligen? Underhåll är själva kärnan av fastighetsägandet och är den aktivitet som har störst inverkan på fastighetsägarens ekonomi och verksamhet. Ett väl genomfört underhållsarbete har en rad avgörande fördelar och säkerställer att huset kan skapa stora värden för sina ägare och brukare under många generationer framöver. UNDERHÅLL är åtgärder som återställer en funktion till ursprunglig status. Underhåll kan vara Planerat (förebyggande) eller Felavhjälpande. Ett av underhållsplaneringens huvudsyften är att minimera andelen Felavhjälpande underhåll, eftersom det ofta är betydligt dyrare och krångligare. Exempel: det är ofta billigare att laga ett tak innan det börjat läcka snarare än att laga det då läckor och kostsamma fuktskador redan har uppstått. Underhållsåtgärder är ofta större, kostsamma och återkommer mindre än en gång per år. DRIFT är ett närliggande begrepp och är åtgärder som bibehåller en funktion. Dessa åtgärder är ofta många, små och återkommer minst en gång per år. Vanliga exempel är smörjning av lås, filterbyten, byte av ljuskällor och gräsklippning. Drift hanteras löpande av driftpersonalen och dessa åtgärder finns inte med i underhållsplanen. INVESTERINGAR är åtgärder som höjer fastighetens standard gentemot den ursprungliga. Exempel kan vara installation av säkerhetsdörrar eller byte till bergvärme. Många underhållsåtgärder har ofta karaktären av investeringar eftersom en viss standardhöjning ofta sker när man byter ut en komponent till en ny och bättre motsvarighet. Renodlade standardhöjningar, till exempel byte till annan typ av värmesystem, ingår dock inte i underhållsplanen om det inte önskats uttryckligen eller redan beslutats då planen tas fram.

6 Sida 2 av 38 EN VÄRDEFULL ARBETSMETODIK Underhållsplaneringen utgör fastighetsägarens viktigaste verktyg för att strukturera, genomföra och följa upp underhållet. Grunden i arbetsmetodiken utgörs av själva underhållsplanen. Underhållsplanering är dock, tvärtemot vad många tror, inte enbart ett dokument eller ett IT-system. Det innebär snarare ett arbetssätt som genomsyrar hela förvaltningen. Genom att arbeta aktivt med underhållsplaneringen som grund kan fastighetsägaren planera långsiktigt, få en bra struktur för underhållet och arbeta förebyggande vilket ger ett antal fördelar. DEN ÅRLIGA ARBETSPROCESSEN Underhållsplanen utgör grunden i styrelsens årliga arbetsprocess. När planen presenterats bör styrelsen snarast möjligt besluta om nästa års åtgärder och före dessa vidare till projektplanering och nästa års budget. Därefter utförs åtgärderna och efter färdigställandet följs arbetet upp. Planen uppdateras genom en förnyad årlig besiktning, där utförda åtgärder bockas av, eventuella omprioriteringar görs och priser uppdateras. Med den uppdaterade planen är styrelsen sedan redo för att besluta om nästa års åtgärder och budget. Den ekonomiska förvaltaren får i och med detta en årlig koll på föreningens ekonomi så att avsättningar och avgiftsnivå är anpassade till husets underhållsbehov. VIKTEN AV KONTINUERLIG UPPDATERING Underhållsplanen är ett levande planeringsverktyg. För att hålla kostnadsnivån aktuell och kunna stämma av underhållsarbetet bör planen uppdateras årligen. Då utförs en ny besiktning och genomgång tillsammans med styrelsen. Utförda åtgärder bockas av, andra flyttas och ändras och prisnivåerna justeras. Vår tjänst Sustend Uppdatering Underhållsplan är en god garanti för att underhållsplanen uppdateras och därmed fortsätter att komma till användning under många år framöver.

7 Sida 3 av 38 VAD SÄGER LAGEN? Det finns ett antal lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd som reglerar hur underhållet av en fastighet ska skötas. De viktigaste av dessa är: Bostadsrättslagen 5 Bostadsrättsföreningens stadgar skall ange [ ] 7. de grunder enligt vilka medel skall avsättas för att säkerställa underhållet av föreningens hus Kommentar: Avsättning av medel för underhåll ska enligt lag göras av alla bostadsrättsföreningar, men det är inte tydligt hur detta ska göras i praktiken. En riktig underhållsplan ger föreningen ett konkret svar på vad som kan vara en passande avsättningsnivå. 4 Sedan tillträde medgetts är föreningen skyldig att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick, i den mån ansvaret inte enligt 12 vilar på bostadsrättshavaren. Kommentar: Styrelsen måste hålla lägenheter, hus och mark i gott skick. Det är dock viktigt att ha en tydlig gränsdragning för vad bostadsrättshavaren ansvarar för om konflikter ska undvikas. Plan- och bygglagen (PBL) 14 Ett byggnadsverk ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4 i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Kommentar: Styrelsen är ansvarig för att byggnaden hålls i vårdat skick. Det räcker inte heller att bara att underhålla huset, det måste göras rätt! Boverkets Byggregler (BBR) 2:51 Innan byggnader eller delar av dem tas i bruk bör det finnas skriftliga instruktioner för hur och när idrifttagande och provning samt skötsel och underhåll ska utföras. Detta för att de krav på byggnader och deras installationer som följer av dessa föreskrifter och av huvudförfattningarna ska uppfyllas under brukstiden. Vid ändring av byggnader kan befintliga instruktioner behöva kompletteras eller uppdateras. Dokumentationen ska anpassas till byggnadens användning samt till installationernas omfattning och utformning. [ ] En plan för periodiskt underhåll bör omfatta 30 år. Kommentar: En underhållsplan anpassad till varje byggnads unika utformning och förutsättningar ska finnas på plats redan när huset byggts, och bör sträcka sig över en lång tidsperiod.

8 Sida 4 av 38 SYFTE - VARFÖR UNDERHÅLLSPLANERA? Det finns många tydliga fördelar att hämta för de fastighetsägare som kommer igång med underhållsplanering som arbetsmetodik. De viktigaste av dessa är: Skapar TRYGGHET för styrelse och medlemmar Ger en objektiv och detaljerad bild av hur alla delar av huset mår Berättar exakt vad som behöver göras nu och på lång sikt Minskar risken för obehagliga överraskningar Säkerställer att föreningen tar ut rätt avgift för att klara framtida kostnader Skapar en bättre boendemiljö utan hälso- och miljöfaror Säkerställer att styrelsen följer lagen och fullföljer sitt fastighetsägaransvar För nya hus: identifierar oupptäckta byggfel och ser till att byggaren åtgärdar dem Bättre EKONOMI idag och på lång sikt Minskade kostnader genom smart samordning av underhåll i färdiga projekt Jämnar ut underhållskostnaderna över tid Reducerar andelen dyrt akut underhåll Maximerar fastighetens och lägenheternas värde över tid Gör det enklare att låna - bankerna gillar Sustend Underhållsplan! Få reda på fastighetens verkliga driftskostnader idag och på lång sikt Ett mycket EFFEKTIVT sätt att sköta fastigheten Ta beslut direkt på fakta och färdiga belopp, slipp onödigt tjat Ger fokus på rätt saker: att driva underhållsprojekt istället för att fastna i småfrågor En årlig checklista med färdiga projektförslag sparar väldigt mycket tid Mindre personberoende tack vare användarvänliga system och fasta rutiner Går mycket snabbt att få in nya ledamöter i underhållsarbetet Ekonomiska förvaltare, revisorer, entreprenörer, förvaltare, fastighetsskötare, mäklare, köpare - alla hittar informationen de behöver i planen! Läs mer på vår hemsida: Sustend Underhållsplan för bostadsrättsföreningar.

9 Sida 5 av 38 METOD - SÅ HÄR HAR VI TAGIT FRAM ER UNDERHÅLLSPLAN Du läser resultatet av ett gediget besiktnings- och analysarbete utfört av våra byggkonsulter. Dessa steg ingår i processen för att ta fram er plan: Förarbete - Vi hämtar in en mängd information om fastigheten via våra system och genom att ställa frågor till boende, styrelse, personal m.m. Ritningar och övrig dokumentation studeras. Besiktningar - Våra byggkonsulter besiktigar samtliga delar, fotograferar, analyserar och utför olika typer av mätningar såsom mängdning och fuktmätning. Bearbetning - Planens olika delar arbetas fram på kontoret. Här deltar ofta ännu fler kollegor som var och en bidrar med sina specialistkompetenser inom olika områden. Åtgärder beräknas, prissätts, prioriteras och planeras så att de bildar väl samordnade projekt. Besiktningsrapporten och övriga delar skrivs, förses med foton och packas ihop till ett snyggt och lättarbetat dokument. Leverans - Planen levereras som PDF samt läggs upp i Planima, där ni själva kan arbeta vidare med den om så önskas. Planen och övriga filer vi tar fram under processen, såsom foton och ritningar, laddas även upp i Fastighetsarkivet. Detta är en kostnadsfri tjänst för våra kunder där ni kan lagra era fastighetsrelaterade filer. Presentation - Byggkonsulten som ansvarar för er plan kommer ut och presenterar planen, svarar på frågor och hjälper er komma igång med det fortsatta arbetet. Uppföljning - Vi hör av oss för att säkerställa att ni är nöjda samt att ni kommit igång med planen. Om ni vill ändra något så ordnar vi det kostnadsfritt.

10 Sida 6 av 38 Besiktningen genomfördes under november månad Planen startar sträcker sig 30 år framåt i tiden. Den omfattar samtliga delar av fastigheten där föreningen ansvarar för underhållet. Innehållet är uppdelat i: Mark Fasader Tak Invändigt (allmänna utrymmen) Installationer Priserna i planen är inklusive moms och inklusive 15% byggherrekostnader. Detta är ett påslag som görs för att inkludera alla indirekta kostnader som uppstår när åtgärderna ska genomföras såsom projektering, projektledning och besiktningar. Kostnaderna i denna underhållsplan är framtagna genom en sammanvägning av referensvärden från prisdatabaser, erfarenheter från tidigare liknande objekt samt prisuppgifter direkt från leverantörer och entreprenörer. Det är inte möjligt att garantera att kostnaden för det faktiska genomförandet blir den som anges i denna plan. Faktorer som kan påverka priset för genomförandet kan bland annat vara entreprenörers beläggningsnivå, tid på säsongen, fastighetens utformning, tillgänglighet och specifika önskemål.

11 Sida 7 av 38 DEL 1 - GUIDE I detta kapitel beskrivs fastighetens olika delar och deras underhållsbehov. Syftet är att ge alla läsare, oavsett kunskap inom underhåll, en tydlig bild av hur fastigheten mår och vad som behöver göras framöver. Kapitlet ger en komplett bakgrund till de åtgärder och kostnader som finns i Del 2 - Underhållsplan. INFORMATION OM FASTIGHETEN Fastighetsbeteckning Björknäs 1:861 Adress Vintervägen 1, Saltsjö-boo Byggår 2007 Antal lägenheter 25 st Total boarea (BOA) m 2

12 Sida 8 av 38 KORT BESKRIVNING Fastigheten består av ett punkthus, tre parkvillor och en innergård. Grund Stomme Fasader Tak Ventilation Värme Vatten och avlopp El Betongplatta på mark Trä/Stålstomme Kompositskivor Papp Mekanisk från- och tilluft med värmeåtervinning (FTX) Direktverkande el och luftburen värme Avloppsrör av plast/gjutjärn. Varm- och kallvattenledningar av koppar. Egna elmätare för lägenheter. ARKITEKTUR Trevligt område med hus i nyfunktionalistisk stil, med stilrena kompositfasader. Till skillnad från den ursprungliga funktionalismen bryter nyfunkisstilen gärna av fasaderna med varierande kulörer och förskjutna huskroppar. Arkitekterna har lagt mycket fokus på hög standard, underhållsfria materialval och de boendes trivsel. Lägenheterna har fått rymliga balkonger och gården är välkomnande samt trivsam med mycket grönska. Alla hus är konstverk, oavsett utformning och tidsepok. Med sina tidstypiska detaljer och material är de viktiga kulturhistoriska objekt som bjuder kommande generationer på en lärorik resa bakåt i tiden. Underhållet ska givetvis ta hänsyn till det arkitektoniska uttrycket och ska bevara husets säregna uttryck, något vi lägger stor vikt vid i underhållsplaneringen. Arkitekt Grappa Arkitektur och Form

13 Sida 9 av 38 HISTORIK Nedan följer en kronologisk sammanställning av de större underhållsåtgärder som genomförts på fastigheten. Den grundar sig på information som erhållits från fastighetsägaren. För att kunna bedriva ett framgångsrikt underhållsarbete är det viktigt att denna historik hålls uppdaterad kontinuerligt, minst på årlig basis. På så vis kan framtida beslutsfattare se vad som gjorts och när, och på så vis bättre kunna planera framåt. År Underhållsåtgärder 2010 Fasadrenovering på samtliga hus 2011 Byte värmepump hus Byte ytterdörrar i samtliga parkvillor hus Målning utvändigt av förråd 2012 Byte värmepump hus Byte filter i samtliga värmepumpar i parkvillorna hus OVK alla hus 2013 Till- och frånluftsflöde justerat 2013 Byte till metallslangar i samtliga värmepumpar 2013 Byte filter i samtliga värmepumpar i parkvillorna hus Glaslister bytta i samtliga entréer i parkvillorna 2014 Målning och förbättringsarbete i samtliga entréer 2014 Byte filter i samtliga ventilationsanläggningar 2014 Fläktmotor bytt i hus 1A st varmvattenberedare bytt i hus 1A 2014 Sophuset målat utvändigt 2014 Fallskydd i alla dagvattenbrunnar monterade 2015 Byte av ventilationsanläggning i hus 1A 2015 Omålning och justering av samtliga parkeringsplatser 2015 Stamspolning i samtliga hus

14 Sida 10 av 38 BESIKTNINGSRAPPORT Besiktningsrapporten beskriver fastighetens status och underhållsbehov uppdelat på dess olika delar. Iakttagelser redovisas enkelt och tydligt med ord och bild. Kapitlet syftar till att skapa förståelse och ge en komplett bakgrund till de åtgärder och kostnader som redovisas senare i Del 2 - Underhållsplan. MARK Fastighetens markanläggning är en mycket viktig del av helheten, men dock ofta nedprioriterad till förmån för byggnaderna. Här ska människor och varor kunna transporteras säkert till och från huset och erbjuda en trivsam miljö för dem som vill njuta av den friska luften. MARKYTOR Markytorna består främst av asfalterade gångvägar och parkeringsplatser samt betongplattor i blandade kulörer vid entréer. Ytorna är generellt i gott skick. Efter 30 år bedöms dock sättningar ha ökat och de kommer vara mycket slitna i ytan, varför byte av asfalten och plattorna då är lämpligt.

15 Sida 11 av 38 Vid entrén till hus 1a har ett par betongplattor spruckit och glidit isär ursprunglig läggning. Dessa behöver nu bytas ut och justeras innan någon snubblar på plattorna. På köpet får man då också hela och snygga plattor i symmetrisk läggning. Linjemålningen på parkeringsplatserna målades detta år. Tydliga linjer vilket underlättar att parkera. Ett intervall på 15 år kan förutsättas om man forsätter måla med riktig linjemassa som man nu gjort. Utanför hus 1a står entrékuren som består av aluminium. Ett material som står sig underhållsfritt länge. Dock kan den svarta kulören blekna med åren och kommer då att behöva målas. När den väl fått sig ett lager färg bör den sedan målas med ett intervall på åtta år.

16 Sida 12 av 38 Avbärarräcket består av varmgalvaniserat stål med ett lager färg. Räcket har blivit något nött och slitet. En målning läggs därför in i planen. Vid parkeringen står avbärarstaketet i trä. Denna har nyligen blivit påkörd och behöver därör nu riktas upp och justeras. Samtliga skärmväggar vid parkvillorna består av trä och är svartmålade. En återkommande målning vart åttonde år bör göras på samtliga skärmväggar och staket för att bevara dagens goda skick. Då dessa målades 2007 är det nu dags att måla skärmväggar och staket.

17 Sida 13 av 38 Stängelstaketet längs med utsidan av fastighetens tomt är nu i behov av byte av stängselnät då detta lossnat på flertal ställen. I samband med detta bör även staketstolparna målas med en rostskyddande färg då rosten gjort sitt intåg. Vid parkvillorna står två betongmurar som idag är helt obehandlad. Dessa kommer dock att behöva målas inom 20 år då det annars finns risk för karbonatisering. Karbonatisering är en naturlig process som pågår i all betong som utsätts för luftens koldioxid. Den innebär att betongens kemiska sammansättning gradvis ändras från högt till lågt ph-värde. När värdet nått en viss gräns skyddar inte längre betongen armeringen från rostangrepp. Om fukt då finns i betongen börjar armeringen att rosta. Då ökar järnets volym betydligt. Denna kraft är så stark att betongen sprängs sönder med dyrbara skador som följd. Den gamla villfarelsen att betong är underhållsfritt, har därför med åren fått se sig besegrad av naturens faktum. Om skadorna inte hunnit uppstå, kan man därför med relativt enkla medel skydda betongen från denna process, att då måla med en karbonatiseringsskyddande färg. Genom denna relativt billiga åtgärd kan betongmurens livslängd förlängas betydligt och betydligt dyrare skador förebyggs.

18 Sida 14 av 38 KRINGBYGGNADER På gården finns det förrådshus där fasaderna består av målad träpanel. Dessa målades 2012 förutom sophuset som fick sig en ommålning Träpanelen är fint skick. Vid nästa målning föreslås att samtliga förrådshus målas samtidigt för att erhålla en rationell förvaltning.

19 Sida 15 av 38 FASADER Denna del av byggnadens skal är ofta det första man möter och det som ger fastigheten mycket av sin karaktär och själ. En välmående fasad skyddar mot väder och vind och ser till att huset håller sig varmt, tyst och torrt. FASADMATERIAL Samtliga huskroppars fasader är klädda nästan helt med kompositskivor. Dessa är mycket tåliga mot väder och vind och håller längre än de 30 år som planen sträcker sig. Ett mycket smart materialval för den som vill spara stora underhållskostnader! Man bör dock göra en översyn av infästningarna för att säkerhetsställa att skruvarna sitter som de ska och för att minimera risken för att skivorna ska trilla ner. Översynen läggs in med ett intervall på 10 år.

20 Sida 16 av 38 Vissa kulörer på kompositskivorna är mer känsliga för solljus vilket resulterar i att dessa bleknar. Detta verkar uppstå som mest på parkvillornas burspråk. Det ger dock en rustik och trendig känsla på fasaderna. Inga åtgärder inom underhållsplanens 30 år krävs. Vill man måla eller byta dessa partier anses det som en investering och inget underhåll, eftersom det är en ren estetisk åtgärd. Fasaderna kring entréerna på parkvillorna är klädda med en isolerskiva med putsstruktur. Ytorna har här blivit målade varför denna åtgärd kommer att få återkomma. Vart 16:e år är lämpligt då det skyddande läget förlänger livslängden på de färgade ytskikten. Skicket är ännu gott. SOCKEL

21 Sida 17 av 38 Sockeln består av så kallat "Prefab-betongelement". Vilket innebär att betongelementen gjutits i fabrik och sedan transporterats. Ett material som står sig underhållsfritt över underhållsplanens tidshorisont. ENTRÉER Entrépartiet av ek utsätts dagligen för stora påfrestningar och får stå emot många slag och sparkar. Entrépartiet är i gott skick. Men kommer att behöva sitt underhåll om några år. Då i form av en nedslipning av lacken till friskt, ljust trä och därefter påföra en försvarlig mängd lack serverad i flera omgångar och gärna med mellanliggande lackslipningar. Denna behandling bör sedan återkomma vart sjätte år för att partiet ska bibehålla ett förstklassigt utseende. Ett alternativ för att minska slitaget på dörren är att installera en automatisk dörröppnare. Då behöver ingen röra partiet, vilket kommer att återspeglas i ett betydligt mindre underhåll och därmed större förutsättningar för bibehållen fräschör. Lägg därtill den praktiska funktionen att slippa dra upp dörren varje gång man står med händerna fulla med matkassar, så är lyckan fullständig. DÖRRAR

22 Sida 18 av 38 Förrådshusens ståldörrar lämnades utanför ommålningen. Skicket är något slitet på samtliga ståldörrar. En målning är därför aktuell för att undvika att rosten knackar på dörren med större och dyrare kostnader som följd. Lägenhetsdörrarna byttes ut 2011 och är i gott skick. Dörrarna är fabriksmålade och står sig länge innan de behöver målas. När de väl fått den behandlingen kommer de att behöva målas vart åttonde år. FÖNSTER Fönstren har 2+1-glas och består av en utvändig ram av aluminium. Tack vare materialets beständighet behövs ingen målning. Kulören bedöms också som beständig och ingen målning planeras heller av estetiska skäl. För att samliga fönster ska fortsätta hållas i ett enhetligt gott skick, planeras dock för en justering och smörjning vart 10:e år.

23 Sida 19 av 38 BALKONGER Balkongerna består av en konstruktion av stål och ramas in av ett räcke av aluminium. Undersidan av balkongerna är klädda med mineritskivor. Inget planerat underhåll behövs och lämnas därför utanför planen. De två översta balkongerna har skärmtak av profilerad plåt. Byte av plåten görs efter 25 år, då en målning av plåten ligger i samma prisklass. TRAPPOR OCH LOFTENTRÈER Trapporna och räckena upp till lägenheterna består av stål och aluminium. Likväl här är detta material underhållsfritt i många år framåt.

24 Sida 20 av 38 Däremot består pelarna och stommen till loftentréerna av trä. Dessa är i dagsläget något slitna och behöver målas innan fukten hittar sig in och får rötskador som följd. Entrétaken ligger väl skyddade från väder och vind samt är i gott skick. Ett målningsintervall på 16 år kan förutsättas. Trallen uppe på loftarna är i behov av oljning. Detta bör sedan återkomma var tredje år. TAKFOT Takfoten består av trä och ger ett bra skydd till fasaderna mot oväder och fuktbelastning. Målning behöver ske vart 16:e år för att erhålla dagens goda skick.

25 Sida 21 av 38 STUPRÖR OCH HÄNGRÄNNOR Stuprör och hängrännor är av det förnämliga materialet aluzink. Detta är nämligen tåligare än plåtisol som är det mer vanliga materialet som används. En livslängd på 40 år kan påräknas, varför byte hamnar utanför planen. Den längsgående falsen är också vänd utåt, vilket är helt korrekt. På det viset upptäcks eventuella frostsprängningar snabbare. Längst ned är de försedda med automatiska lövrensare. Detta förenklar förvaltningen och minskar också risken för frostsprängningar orsakade av stopp i lövsilen.

26 Sida 22 av 38 TAK Trots att man inte alltid lägger märke till det så är taket en oerhört viktig del av byggnadens skal, både tekniskt och estetiskt. Taket tar ständigt emot stora mängder nederbörd och dess utformning ska se till att det transporteras bort utan att huset och dess invånare blir blöta. TAKBELÄGGNINGAR Taken är låglutande och täckta med papp på samtliga hus. Så mycket papp är det nu inte, rättare sagt inget alls eftersom dagens takpapp består av bärande glasfiberväv och olika skikt av bitumenprodukter och stenkross på ytan. Benämningen papp hänger dock fortfarande med, vilket nästan är lite synd eftersom namnet inte ger ett så beständigt och bra intryck av materialet som det faktiskt är. Runt trettio år kan nämligen förflyta i ur och skur och brännande sol innan materialet ger upp och behöver bytas. Skicket är gott. TAKLUCKOR Totalt tre stycken takluckor finns på hus 1a. Beslagen på samtliga luckor har nu börjat rosta. Innan rosten sprider sig och äter upp stålet bör dessa nu bytas ut.

27 Sida 23 av 38 TAKSÄKERHET Taksäkerheten så som linfästen, takstegar och snörasskydd är varmgalvaniserat. Det håller längre än pappen, men ska bytas tillsammans med denna som säkerhet. Nuvarande uppsättning av takstegen på en träbräda på hus 1a är endast en tillfällig lösning och kommer på sikt inte att hålla speciellt länge. Byte av träbrädan till ett mer anpassat material läggs av säkerhetsskäl in som aktuellt underhållsbehov. Fastighetsägaren är enligt lag skyldig att hela fastighetens tekniska funktioner upprätthålls. Detta inbegriper också taksäkerhetsutrustningen. Om denna brister i funktion, finns risk för livsfara. Ändå är detta allt för vanligt på svenska fastigheter. För att förbättra taksäkerheten, håller för tillfället en ny branschstandard på att tas fram. I denna föreslås bland annat en återkommande besiktning av taksäkerheten. Vi föreslår att detta görs vart femte år för att kunna ge trygghet både till fastighetsägaren som bär ansvaret och till den personal som ska beträda taket. Detta är en mer detaljerad besiktning än underhållsbesiktningen, där bland annat infästningar kontrolleras. Besiktningen bör utföras av sakkunnig i taksäkerhet, vilka kan hittas på:

28 Sida 24 av 38 INVÄNDIGT De som bor eller arbetar i fastigheten får förmånen att njuta av dess inre. Här finner man lägenheter, lokaler och ofta en uppsjö av olika utrymmen som inte är lika välbesökta, såsom förråd och vindar. I underhållsplanen ingår dock enbart de allmänna invändiga utrymmena. TRAPPHUS Trapphusen är i gott skick utan speciellt stort slitage. En ommålning av trapphusen planeras vart 20:e år. Trappan är av cementmosaik, även kallat "terrazzo" och golven på viloplanen av klinkerplattor. Båda materialen är mycket slitstarka material utan något planerat underhållsbehov. Dock bör klinkerplattornas fogar ses över och kompletteras vid behov vart 20:e år i samband med trapphusmålningen.

29 Sida 25 av 38 Postboxen i entrén eliminerar behovet av brevinkast i lägenhetsdörrarna. Postutdelningen kan också ske effektivare med mindre trafik i trapphusen vilket minskar slitage på både brevbärare och hus. Postboxen byts efter 30 år. FÖRRÅD OCH CYKELRUM I förråden består golvet av obehandlad betong. För att binda det damm som släpper naturligt föreslås att golvet dammbinds. Det innebär att en färglös vätska påförs golvet som impregnerar betongen något och därmed minskar absorptionsförmågan. Det ger också en fräschare och mer lättstädad yta. Detta görs endast på gångarna, då förråden inte kan anses åtkomliga. I cykelförrådet går asfalten in från parkeringen. Inget underhåll behövs här då slitaget ej är betydligt.

30 Sida 26 av 38 SOPRUM Likt lägenhetsförråden består golvet av betong även i soprummet som nu behöver dammbindas. Dammbindningen gör golvet lättare att hålla rent samt minskar risken för odörer från soporna. Väggarna är klädda med obehandlade mineritskivor. För att inte skapa framtida underhåll på dessa väggar föreslås det att sätta upp avbärarplank i sopkärlens höjd. Med tiden sliter sopkärlen på väggarna vilket då kan elimineras med hjälp av planken som skydd. VIND På vinden finns fastighetens teknikrum. Här är väggar och tak målade och golvet lagt med plastmatta. Målning av väggar och tak görs i samband med trapphuset vart 20:e år och plastmattan bör då bytas ut för att erhålla ett fräscht teknikrum vars ytor inte glöms bort. Inte minst för att nå samkörningseffekten med att göra så mycket som möjligt samtidigt, vilket underlättar förvaltningen.

31 Sida 27 av 38 INSTALLATIONER Ofta dolda, men helt avgörande för att huset ska fungera. Huset ska värmas och kylas, el och vatten ska fram och frisk luft ska cirkuleras bland mycket annat. Installationerna är ofta i drift dygnet runt och kräver aktivt förebyggande underhåll eftersom skador eller driftstopp snabbt kan få mycket svåra följder. VÄRME Uppvärmning sker med luftburen värme genom värmeåtervinning och med oljefyllda elradiatorer samt värmegolv i badrum. Hus 1a har en central varmvattenberedare medans parkvillorna har separata beredare tillhörande varje lägenhet. ENERGIDEKLARATION Energideklaration är ej utförd för fastigheten. Enligt Lag (2006:985) om energideklaration för byggnader, ska detta finnas. Syftet med energideklarationen är först och främst att minska miljöbelastningen från Sveriges fastighetsbestånd, vilken är stor. Samtidigt får fastighetsägaren en god överblick över energianvändningen och får på så sätt underlag för att utföra åtgärder som även kan spara stora summor pengar.

32 Sida 28 av 38 VENTILATION Fastigheten är försedd med mekanisk till- och frånluft med energiåtervinning (FTX) via ett aggregat på vinden i punkthuset och separata i parkvillorna. Det innebär att friskluften kommer in via tilluftskanaler på taket och sedan in i FTX-aggregatet och sprids sedan ut från tilluftsventiler i lägenheterna. Innan luften strömmas ut på taken via frånluftsdon i badrum, passerar den uppvärmda inomhusluften FTX-aggregatet på vinden som använder energin i frånluften till att värma upp den kalla inkommande luften. För detta system krävs obligatorisk ventilationskontroll (OVK) vart tredje år, vilket läggs in i planen. Vart 18:e år är det av brand- och hygieniska skäl lämpligt att rensa frånluftskanalerna från det fett, damm och andra partiklar som samlas under årens lopp. På så vis uppnås ett bättre flöde i anläggningen och förutom de säkerhetsmässiga aspekterna kan även en lägre energiförbrukning uppnås. Enligt styrelsen förekommer smuts från ventilationskanalerna. Byte av nya filter gjordes nyligen, och om problemet kvarstår bör en rensning av kanalerna istället göras. Livslängden på FTX-aggregatet bedöms till 20 år.

33 Sida 29 av 38 VATTEN Vattenledningarna är av koppar. De har en livslängd långt utöver planens tidshorisont. De kan också hålla olika länge beroende på framförallt vattnets kvalitet, vilket gör det svårare att bedöma livslängden. Vattnet värms upp via varmvattenberedare på vinden. Byte av denna och samtliga komponenter redovisas i Del 2 av underhållsplanen. I badrummen är ledningarna monterade utvändigt, vilket är en stor fördel, då eventuella vattenläckor kan upptäckas betydligt lättare. Dessutom råkar inte någon hemmafixare borra hål i ledningarna som annars är "osynliga".

34 Sida 30 av 38 AVLOPP Avloppsstammarna har en förväntad livslängd långt utöver vad planen sträcker sig och behöver därför inte ingå i denna. Stamspolning gjordes detta år då ett stopp förekom i en av stammarna. Däremot behöver ingen rutinmässig spolning av ledningarna planeras för. Detta görs enbart i de fall återkommande stopp förekommer, vilket inte är något som ska förväntas. EL Föreningens ansvar för elanläggningen gäller fram till lägenheternas gruppcentraler. Därefter tar de boendes ansvar vid. Elcentralerna och stamledningarna har en mycket lång livslängd. När bytesbehov föreligger är det snarare av modernitetsskäl än att utrustningen rent fysiskt blivit utsliten.

35 Sida 31 av 38 BELYSNING De olika belysningarna med deras respektive underhållsåtgärder har noterats i Del 2 av underhållsplanen där åtgärder, intervall och kostnader kan studeras. Livslängden för samtliga är 30 år. Därefter blir det svårt att få tag på reservdelar och betydligt mer energieffektiv belysning går att få tag på. Utöver dessa aspekter kan även lysvärdet ökas betydligt genom ett byte vilket ger en trevligare miljö för de som vistas i och kring fastigheten. HISS Fastigheten är utrustat med en linhiss. Hissmaskinen sitter i hisschaktet och styrningen sitter vid sidan av hissen. Allt håller under en lång tid framöver, men finns med i planen för att ekonomisk beredskap ska finnas när det behöver bytas.

36 Sida 32 av 38 TELE Portkodlåset uppvisar ett gott skick och bedöms hålla i ytterligare 12 år innan byte blir aktuellt.

37 Sida 33 av 38 AKTUELLT UNDERHÅLL OCH PROJEKTINDELNING I detta kapitel sammanfattas alla aktuella underhållsåtgärder, d.v.s. de åtgärder som är akuta eller eftersatta och därmed bör genomföras omgående. Av olika skäl, oftast ekonomiska, är det dock ibland svårt att genomföra allt aktuellt underhåll direkt. Detta kapitel: Allt aktuellt underhåll samlat Del 2 - Underhållsplan: Utspritt i samordnade projekt Aktuellt underhåll För fastigheter med stort aktuellt underhåll har vi gjort en färdig projektindelning och prioritering i Del 2 - Underhållsplan nedan. På så vis kan ni bocka av det som är mest akut först och samtidigt samordna underhållet så att ni sparar pengar och arbetar så effektivt som möjligt. Bara att sätta igång med underhållsprojekten, helt enkelt! I vissa fall är det aktuella underhållet så litet eller så finns det tydliga fördelar med att hantera allt under ett och samma år. I dessa fall görs ingen projektindelning. AKTUELLT UNDERHÅLLSBEHOV MARK Målning avbärarplank Justering och byte enstaka spruckna betongplattor Byte skrapgaller entré hus 1a Målning avbärarräcke i stål Målning trä avbärarstaket Riktning och justering avbärarstaket Byte nätstängsel Målning stängselstolpar Målning skärmväggar trä Målning ståldörr sophus Målning ståldörrar förrådshus Byte enstaka trasig panel förrådshus Målning ståldörr cykelförråd

38 Sida 34 av 38 FASADER Målning träpelare entréer Oljning trall entréer TAK Byte rostiga beslag takluckor Byte infästningsanordning takstege INVÄNDIGT Dammbindning golv lgh-förråd 1c Dammbindning golv elrum Dammbindning golv förrådshus Dammbindning golv sophus Montering avbärarplank väggar sophus INSTALLATIONER Energideklaration SUMMA Kostnader i denna tabell är inklusive moms och 15% byggherrekostnader. Fastighetens aktuella underhållsbehov uppgår till kr. MOTIVERING TILL PROJEKT OCH PRIORITERING Det första årets projekt innefattar energideklaration, dammbindning av förrådsgolven och utvändiga åtgärder i form av målning av dörrar samt skärmväggar. Nästkommande år innefattar OVK och fönsterjustering. Därefter anses det eftersatta underhållet släckt och i fas, vilket underlättar den kommande underhållsplaneringen och förvaltningen.

39 Sida 35 av 38 EKONOMISKA NYCKELTAL Nedan presenterar vi några av de viktigaste nyckeltalen gällande föreningens ekonomi. Detta för att ge en rättvisande bild av föreningens ekonomiska status och visa hur en ev. lånefinansiering av aktuellt underhåll påverkar situationen. SUMMA AKTUELLT UNDERHÅLL: kr (se föregående avsnitt) NETTOSKULD (Nettoskuld = Räntebärande skulder - Likvida medel) Ett mer rättvisande mått på föreningens totala skuldsättning än att enbart titta på lånens storlek, eftersom nettoskulden också tar hänsyn till föreningens likvida medel. Stora skulder behöver alltså inte vara oroande, så länge det finns tillgångar som kan användas för att täcka föreningens kostnader och amortera på lånen. Miljoner kr ,173 17,753 1,419 Långfristiga skulder Likvida medel Nettoskuld Nettoskuld (kr) Totalt Per lgh Per m2 BOA Idag Efter lånefinansiering Nyckeltal per m2 BOA = Lågt = Medel > kr = Högt SKULDKVOT (RÄNTEKÄNSLIGHET) (Skuldkvot = Räntebärande skulder / Totala intäkter) Detta nyckeltal visar föreningens förmåga att hantera sina skulder genom att sätta den totala skuldsättningen i förhållande till intäkterna. Detta nyckeltal visar även föreningens räntekänslighet, d.v.s hur många procentenheter som intäkterna måste höjas för varje procentenhet som föreningens räntor stiger. Skuldkvot Idag 13 Efter lånefinansiering 13 Nyckeltal per m2 BOA 1-5 = Lågt 6-10 = Medel > 10= Högt

40 Sida 36 av 38 SAMMANFATTNING Föreningens nettoskuld är medelhög. Det finns sannolikt utrymme att öka belåningen om inga andra alternativ finns men på sikt bör en tydlig amorteringsstrategi utarbetas för att sänka nettoskulden till lägre nivåer. På så vis får föreningen större handlingsfrihet och bättre möjligheter att hantera stora och oförutsedda kostnader i framtiden. Föreningens skuldkvot är hög. Detta kan bli problematiskt om räntorna höjs eftersom det då kan krävas en snabb avgiftsökning, vilket sällan är önskvärt bland medlemmarna. Skuldsättningen bör minskas genom en tydlig amorteringsplan och det bör även övervägas om intäkterna behöver höjas för att få en bättre balans på sikt.

41 Sida 37 av 38 DEL 2 - UNDERHÅLLSPLAN Underhållsplanering ska vara enkelt! Just därför använder vi Planima, en användarvänlig webbapplikation utvecklad speciellt för detta ändamål. I Planima kan ni själva göra ändringar i planen och enkelt testa hur olika scenarion påverkar teknisk och ekonomisk planering. Genom att arbeta med Planima säkerställer ni att underhållsplanen blir användbar i många år framöver. Kapitlen nedan är automatiskt skapade utdrag ur Planima. Användarlicens i Planima i 6 månader ingår för alla Sustends kunder med nivå Bas och högre. Inloggningsuppgifter har skickats med mail till föreningens kontaktperson. UNDERHÅLLSÅTGÄRDER OCH KOSTNADER PER ÅR Denny vy är en enkel checklista över vad som ska göras varje år och hur mycket det kommer att kosta. Här är det enkelt att lägga till, flytta, ändra eller ta bort åtgärder så att planen alltid stämmer överens med verkligheten. Kostnader, beräkningar och diagram uppdateras i realtid allt eftersom användaren gör ändringar i planen och allt sparas automatiskt. UNDERHÅLLSÅTGÄRDER OCH KOSTNADER PER KATEGORI I denna vy sorteras alla åtgärder efter Kategori och Läge istället för år. På så vis blir det enkelt att exempelvis se alla underhållsåtgärder som ligger under kategorin "Tak", eller direkt se hur många fönster som finns i fasaderna. Denna vy är utmärkt för att få en detaljerad överblick över olika delars underhållsbehov och den är även mycket praktisk när det är dags att upphandla olika åtgärder tack vare att alla mängder och styckpriser visas här. EKONOMISK ANALYS Hur mycket kostar underhållet egentligen? Hur mycket ska vi spara varje år? Hur stor andel av kostnaderna är akuta? Här finns svaren. I den ekonomiska analysen kan ni enkelt se hur underhållsåtgärderna påverkar den ekonomiska planeringen. Ni kan snabbt testa fram en passande avsättningsnivå till underhållsfonden och se hur underhållskostnaderna fördelar sig på olika Kategorier och Status.

42 Sida 38 av 38 SLUTSATS Fastigheten är i gott skick men det finns ett antal viktiga undantag främst i form av energideklaration och utvändiga arbeten som kräver åtgärder för att inte riskera följdskador. Genom att börja arbeta med denna underhållsplan blir det enkelt att ta hand om huset på lång sikt samt säkerställa en sund ekonomisk planering så att resurser finns när de behövs. Vi tackar för att vi fått förtroendet att upprätta er Sustend Underhållsplan och vi hjälper gärna till med att svara på frågor och hjälpa er vidare i underhållsarbetet! SUSTEND AB PROJEKTANSVARIG BYGGKONSULT Den projektansvarige byggkonsulten har haft övergripande ansvar för framtagandet av underhållsplanen och hjälper er gärna om ni har frågor. Niklas Skogqvist BITRÄDANDE BYGGKONSULT Den biträdande byggkonsulten har deltagit i olika skeden av framtagandet av planen. Andreas Engberg

43 Underhållsplan År 2016 till 2045 Brf Montrose Björknäs 1:720 Datum för utskrift: Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på

44 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Översikt Grundläggande information om underhållsplanen. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 1 / 30

45 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Björknäs 1:720 Adress Vintervägen Saltsjö-boo Boarea (BOA) 1785 m2 Lokalarea (LOA) 0 m2 Benämning på underhållsplan i webbapplikation Underhållsplan Brf Montrose 2016 till 2045 Startår 2016 Slutår 2045 Moms på kostnadssummor Inkl (25%) Kostnadstillägg för byggherrekostnader (%) 15.0% Årlig indexuppräkning av kostnader (%) 2.0% Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 2 / 30

46 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Åtgärder per år Denna vy sammanställer samtliga underhållsåtgärder per år. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 3 / 30

47 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Total kostnad planerat underhåll per år kr kr Kostnad kr kr Okategoriserat Mark Fasader Tak Invändigt Installationer Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 4 / 30

48 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte enstaka trasig panel förrådshus Mark Förrådshus Enskild åtgärd Eftersatt kr Byte infästningsanordning takstege Tak Hus 1a Enskild åtgärd Planerad kr Byte nätstängsel Mark Upprepas: 30 år Eftersatt kr Byte rostiga beslag takluckor Tak Hus 1a Enskild åtgärd Eftersatt kr Byte skrapgaller entré hus 1a Mark Upprepas: 30 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Soprum Upprepas: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Elrum 1 Upprepas: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Förrådshus Upprepas: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Lägenhetsförråd 1c Upprepas: 5 år Planerad kr Energideklaration Installationer Värme Upprepas: 10 år Eftersatt kr Justering och byte enstaka spruckna betongplattor Mark Enskild åtgärd Eftersatt kr Målning avbärarplank Mark Upprepas: 16 år Planerad kr Målning avbärarräcke i stål Mark Upprepas: 8 år Planerad kr Målning skärmväggar trä Mark Upprepas: 8 år Planerad kr Målning ståldörrar förrådshus Mark Förrådshus Upprepas: 8 år Eftersatt kr Målning ståldörr cykelförråd Mark Cykelförråd Upprepas: 8 år Eftersatt kr Målning ståldörr sophus Mark Sophus Upprepas: 8 år Eftersatt kr Målning stängselstolpar Mark Upprepas: 8 år Eftersatt kr Målning trä avbärarstaket Mark Upprepas: 8 år Planerad kr Målning träpelare entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 8 år Eftersatt kr Montering avbärarplank väggar Invändigt Soprum Enskild åtgärd Planerad kr Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 3 år Planerad kr Riktning och justering avbärarstaket Mark Enskild åtgärd Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 5 / 30

49 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Målning avfluftningsrör Tak Hus 1a Upprepas: 10 år Planerad kr OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepas: 3 år Planerad kr Slipning och lackning entréparti Fasader Hus 1 a Upprepas: 6 år Planerad kr Smörjning och justering fönster Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 10 år Planerad kr Smörjning och justering fönster Fasader Hus 1 a Upprepas: 10 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Målning träpanel Mark Sophus Upprepas: 8 år Planerad kr Målning träpanel Mark Cykelförråd Upprepas: 8 år Planerad kr Målning träpanel Mark Förrådshus Upprepas: 8 år Planerad kr OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 6 / 30

50 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Dammbindning golv Invändigt Soprum Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Lägenhetsförråd 1c Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Förrådshus Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Elrum 1 Upprepad: 5 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte pump vvc vind teknikrum Installationer Värme Upprepas: 15 år Planerad kr Byte reglerventiler vind teknikrum Installationer Värme Upprepas: 15 år Planerad kr Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr Slipning och lackning entréparti Fasader Hus 1 a Upprepad: 6 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 7 / 30

51 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte avbärarplank Mark Upprepas: 16 år Planerad kr Målning avbärarräcke i stål Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning betongmur vid hus 1 c Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 8 år Planerad kr Målning entrékur 1a Fasader Hus 1 a Upprepas: 8 år Planerad kr Målning ispolerskivor med putsstruktur entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 16 år Planerad kr Målning lgh dörrar Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 8 år Planerad kr Målning skärmväggar trä Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörrar förrådshus Mark Förrådshus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörr cykelförråd Mark Cykelförråd Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörr förråd 1 c Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 8 år Planerad kr Målning ståldörr sophus Mark Sophus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning stängselstolpar Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning takfot Tak Hus 1a Upprepas: 16 år Planerad kr Målning trä avbärarstaket Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning trä entrétak Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 16 år Planerad kr Målning trä foder lgh dörrar Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 8 år Planerad kr Målning träpelare entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 8 / 30

52 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr Översyn infästningar kompositskivor Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 10 år Planerad kr Översyn infästningar kompositskivor Fasader Hus 1 a Upprepas: 10 år Planerad kr Rensning ventilationskanaler Installationer Ventilation Upprepas: 18 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Dammbindning golv Invändigt Elrum 1 Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Förrådshus Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Lägenhetsförråd 1c Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Soprum Upprepad: 5 år Planerad kr Energideklaration Installationer Värme Upprepad: 10 år Planerad kr OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 9 / 30

53 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte avbärarstaket Mark Upprepas: 20 år Planerad kr Byte blandare Invändigt Vind teknikrum Upprepas: 20 år Planerad kr Byte brevlådor Mark Upprepas: 20 år Planerad kr Byte flaggstång Mark Upprepas: 20 år Planerad kr Byte plastmatta Invändigt Vind teknikrum Upprepas: 20 år Planerad kr Byte portkodlås Installationer Tele Upprepas: 20 år Planerad kr Byte värmegivare lägenheter? Installationer Ventilation Upprepas: 20 år Planerad kr Byte vattenutkastare Fasader Hus 1 b - d Upprepas: 20 år Planerad kr Byte vattenutkastare Fasader Hus 1 a Upprepas: 20 år Planerad kr Målning avfluftningsrör Tak Hus 1a Upprepad: 10 år Planerad kr Målning trapphus Invändigt Trapphus Upprepas: 20 år Planerad kr Målning väggar och tak Invändigt Elrum 1 Upprepas: 20 år Planerad kr Målning väggar och tak Invändigt Vind teknikrum Upprepas: 20 år Planerad kr Målning väggar och tak Invändigt Lägenhetsförråd 1c Upprepas: 20 år Planerad kr Smörjning och justering fönster Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 10 år Planerad kr Smörjning och justering fönster Fasader Hus 1 a Upprepad: 10 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 10 / 30

54 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte värmepumpar/aggregat hus 1b- 1c Installationer Värme Upprepas: 20 år Planerad kr Målning träpanel Mark Sophus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning träpanel Mark Cykelförråd Upprepad: 8 år Planerad kr Målning träpanel Mark Förrådshus Upprepad: 8 år Planerad kr Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr Slipning och lackning entréparti Fasader Hus 1 a Upprepad: 6 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Linjemålning parkeringsplatser med linjemassa Mark Upprepas: 15 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 11 / 30

55 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Dammbindning golv Invändigt Soprum Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Elrum 1 Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Förrådshus Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Lägenhetsförråd 1c Upprepad: 5 år Planerad kr Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 12 / 30

56 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte elradiator elrum Installationer El Upprepas: 25 år Planerad kr Byte elradiatorer lägenheter Installationer El Upprepas: 25 år Planerad kr Byte elradiatorer trapphus Installationer El Upprepas: 25 år Planerad kr Byte elradiator lägenhetsförråd 1c Installationer El Upprepas: 25 år Planerad kr Byte elradiator lägenhetsförråd 1c Installationer El Upprepas: 25 år Planerad kr Byte elradiator vind teknikrum Installationer El Upprepas: 25 år Planerad kr Byte profilerad plåt översta balkonger Fasader Hus 1 a Upprepas: 25 år Planerad kr Målning avbärarplank Mark Upprepad: 16 år Planerad kr Målning avbärarräcke i stål Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning betongmur vid hus 1 c Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Målning entrékur 1a Fasader Hus 1 a Upprepad: 8 år Planerad kr Målning lgh dörrar Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Målning skärmväggar trä Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörrar förrådshus Mark Förrådshus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörr cykelförråd Mark Cykelförråd Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörr förråd 1 c Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörr sophus Mark Sophus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning stängselstolpar Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning trä avbärarstaket Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning trä foder lgh dörrar Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Målning träpelare entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 13 / 30

57 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte hissmaskin Installationer Hiss Upprepas: 28 år Planerad kr Byte korginredning Installationer Hiss Upprepas: 28 år Planerad kr Byte styrning Installationer Hiss Upprepas: 28 år Planerad kr Byte tryckknappar vån plan Installationer Hiss Upprepas: 28 år Planerad kr Byte tryckknappsats i hiss Installationer Hiss Upprepas: 28 år Planerad kr Översyn infästningar kompositskivor Fasader Hus 1 a Upprepad: 10 år Planerad kr Översyn infästningar kompositskivor Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 10 år Planerad kr OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr Renovering FTX-aggregat vind teknikrum Installationer Värme Upprepas: 20 år Planerad kr Slipning och lackning entréparti Fasader Hus 1 a Upprepad: 6 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 14 / 30

58 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Dammbindning golv Invändigt Förrådshus Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Soprum Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Elrum 1 Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Lägenhetsförråd 1c Upprepad: 5 år Planerad kr Energideklaration Installationer Värme Upprepad: 10 år Planerad kr Målning träpanel Mark Cykelförråd Upprepad: 8 år Planerad kr Målning träpanel Mark Sophus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning träpanel Mark Förrådshus Upprepad: 8 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 15 / 30

59 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte belysning cykelrum Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte belysning elrum Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte belysning förrådshus Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte belysning lägenhetsförråd 1c Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte belysning lägenhetsförråd 1c Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte belysning soprum Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte belysning trapphus Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte belysning vind teknikrum Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte betongplattor Mark Upprepas: 30 år Planerad kr Byte entrébelysning hus 1a Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte fasadbelysning cykelförråd Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte fasadbelysning förrådshus Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte fasadbelysning hus 1a Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte fasadbelysning hus 1b-d Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte fasadbelysning sophus Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte fläktkåpor Tak Hus 1a Upprepas: 30 år Planerad kr Byte krönplåt Tak Hus 1a Upprepas: 30 år Planerad kr Byte krönplåt Tak Hus 1b-d Upprepas: 30 år Planerad kr Byte pollarbelysning gård Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte postbox Invändigt Trapphus Upprepas: 30 år Planerad kr Byte pump vvc vind teknikrum Installationer Värme Upprepad: 15 år Planerad kr Byte reglerventiler vind teknikrum Installationer Värme Upprepad: 15 år Planerad kr Byte snörasskydd Tak Hus 1a Upprepas: 30 år Planerad kr Byte stolpbelysning gård Installationer El Upprepas: 30 år Planerad kr Byte takluckor Tak Hus 1a Upprepas: 30 år Planerad kr Byte takpapp Tak Hus 1a Upprepas: 30 år Planerad kr Byte takpapp Tak Hus 1b-d Upprepas: 30 år Planerad kr Byte takpapp Mark Cykelförråd Upprepas: 30 år Planerad kr Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 16 / 30

60 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Byte takpapp Mark Förrådshus Upprepas: 30 år Planerad kr Byte takpapp Mark Sophus Upprepas: 30 år Planerad kr Byte varmvattenberedare 800 liter vind teknikrum Installationer Värme Upprepas: 30 år Planerad kr Byte vindskiveplåt Mark Cykelförråd Upprepas: 30 år Planerad kr Byte vindskiveplåt Mark Förrådshus Upprepas: 30 år Planerad kr Byte vindskiveplåt Mark Sophus Upprepas: 30 år Planerad kr Målning avfluftningsrör Tak Hus 1a Upprepad: 10 år Planerad kr Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr Omläggning asfalt parkering Mark Upprepas: 30 år Planerad kr Smörjning och justering fönster Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 10 år Planerad kr Smörjning och justering fönster Fasader Hus 1 a Upprepad: 10 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 17 / 30

61 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte avbärarplank Mark Upprepad: 16 år Planerad kr Målning avbärarräcke i stål Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning betongmur vid hus 1 c Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Målning entrékur 1a Fasader Hus 1 a Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ispolerskivor med putsstruktur entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 16 år Planerad kr Målning lgh dörrar Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Målning skärmväggar trä Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörrar förrådshus Mark Förrådshus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörr cykelförråd Mark Cykelförråd Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörr förråd 1 c Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Målning ståldörr sophus Mark Sophus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning stängselstolpar Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning takfot Tak Hus 1a Upprepad: 16 år Planerad kr Målning trä avbärarstaket Mark Upprepad: 8 år Planerad kr Målning trä entrétak Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 16 år Planerad kr Målning trä foder lgh dörrar Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Målning träpelare entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 8 år Planerad kr Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 18 / 30

62 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1: Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Dammbindning golv Invändigt Soprum Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Förrådshus Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Elrum 1 Upprepad: 5 år Planerad kr Dammbindning golv Invändigt Lägenhetsförråd 1c Upprepad: 5 år Planerad kr OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr Slipning och lackning entréparti Fasader Hus 1 a Upprepad: 6 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Oljning trall entréer Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 3 år Planerad kr Rensning ventilationskanaler Installationer Ventilation Upprepad: 18 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Byte varmvattenberedare NIBE 270 liter vind teknikrum Installationer Värme Upprepas: 30 år Planerad kr Målning träpanel Mark Cykelförråd Upprepad: 8 år Planerad kr Målning träpanel Mark Sophus Upprepad: 8 år Planerad kr Målning träpanel Mark Förrådshus Upprepad: 8 år Planerad kr OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) Installationer Ventilation Upprepad: 3 år Planerad kr kr Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 19 / 30

63 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental Åtgärd Kategori Läge Intervall Status Total kostnad* Linjemålning parkeringsplatser med linjemassa Mark Upprepad: 15 år Planerad kr Översyn infästningar kompositskivor Fasader Hus 1 a Upprepad: 10 år Planerad kr Översyn infästningar kompositskivor Fasader Hus 1 b - d Upprepad: 10 år Planerad kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 20 / 30

64 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Åtgärder per kategori Denna vy visar alla åtgärder uppdelat på fastighetens olika kategorier och lägen. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 21 / 30

65 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Fasader Namn Nästa år Intervall Föreg. år Mängd Enhet Styckpris Total kostnad* Hus 1 a Byte profilerad plåt översta balkonger m2 840 kr kr Byte vattenutkastare st kr kr Målning entrékur 1a m1 240 kr kr Översyn infästningar kompositskivor st kr kr Slipning och lackning entréparti m kr kr Smörjning och justering fönster lgh 400 kr kr Hus 1 b - d Byte vattenutkastare st kr kr Målning betongmur vid hus 1 c m2 540 kr kr Målning ispolerskivor med putsstruktur entréer m2 360 kr kr Målning lgh dörrar st kr kr Målning ståldörr förråd 1 c st kr kr Målning trä entrétak m2 360 kr kr Målning trä foder lgh dörrar m2 240 kr kr Målning träpelare entréer m1 240 kr kr Oljning trall entréer m2 240 kr kr Översyn infästningar kompositskivor st kr kr Smörjning och justering fönster lgh 400 kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 22 / 30

66 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Installationer Namn Nästa år Intervall Föreg. år Mängd Enhet Styckpris Total kostnad* El Byte belysning cykelrum st kr kr Byte belysning elrum st kr kr Byte belysning förrådshus st kr kr Byte belysning lägenhetsförråd 1c st kr kr Byte belysning lägenhetsförråd 1c st kr kr Byte belysning soprum st kr kr Byte belysning trapphus st kr kr Byte belysning vind teknikrum st kr kr Byte elradiator elrum st kr kr Byte elradiatorer lägenheter st kr kr Byte elradiatorer trapphus st kr kr Byte elradiator lägenhetsförråd 1c st kr kr Byte elradiator lägenhetsförråd 1c st kr kr Byte elradiator vind teknikrum st kr kr Byte entrébelysning hus 1a st kr kr Byte fasadbelysning cykelförråd st kr kr Byte fasadbelysning förrådshus st kr kr Byte fasadbelysning hus 1a st kr kr Byte fasadbelysning hus 1b-d st kr kr Byte fasadbelysning sophus st kr kr Byte pollarbelysning gård st kr kr Byte stolpbelysning gård st kr kr Hiss Byte hissmaskin st kr kr Byte korginredning st kr kr Byte styrning st kr kr Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 23 / 30

67 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Byte tryckknappar vån plan st kr kr Byte tryckknappsats i hiss st kr kr Tele Byte portkodlås st kr kr Värme Byte pump vvc vind teknikrum st kr kr Byte reglerventiler vind teknikrum st kr kr Byte värmepumpar/aggregat hus 1b-1c st kr kr Byte varmvattenberedare 800 liter vind teknikrum Byte varmvattenberedare NIBE 270 liter vind teknikrum st kr kr st kr kr Energideklaration lgh 300 kr kr Renovering FTX-aggregat vind teknikrum st kr kr Ventilation Byte värmegivare lägenheter? lgh kr kr OVK (Obligatorisk ventilationskonroll) lgh 450 kr kr Rensning ventilationskanaler lgh kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 24 / 30

68 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Invändigt Namn Nästa år Intervall Föreg. år Mängd Enhet Styckpris Total kostnad* Elrum 1 Dammbindning golv m2 120 kr kr Målning väggar och tak m2 360 kr kr Förrådshus Dammbindning golv m2 120 kr kr Lägenhetsförråd 1c Dammbindning golv m2 120 kr kr Målning väggar och tak m2 360 kr kr Soprum Dammbindning golv m2 120 kr kr Montering avbärarplank väggar m1 300 kr kr Trapphus Byte postbox st kr kr Målning trapphus plan kr kr Vind teknikrum Byte blandare st kr kr Byte plastmatta m2 480 kr kr Målning väggar och tak m2 360 kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 25 / 30

69 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Mark Namn Nästa år Intervall Föreg. år Mängd Enhet Styckpris Total kostnad* Cykelförråd Byte takpapp m1 540 kr kr Byte vindskiveplåt m1 300 kr kr Målning ståldörr cykelförråd st kr kr Målning träpanel m2 360 kr kr Förrådshus Byte enstaka trasig panel förrådshus st kr kr Byte takpapp m2 540 kr kr Byte vindskiveplåt m1 300 kr kr Målning ståldörrar förrådshus st kr kr Målning träpanel m2 360 kr kr Sophus Byte takpapp m2 540 kr kr Byte vindskiveplåt m1 300 kr kr Målning ståldörr sophus st kr kr Målning träpanel m2 360 kr kr Ospecificerat läge Byte avbärarplank m1 300 kr kr Byte avbärarstaket m1 600 kr kr Byte betongplattor m kr kr Byte brevlådor st kr kr Byte flaggstång st kr kr Byte nätstängsel m1 720 kr kr Byte skrapgaller entré hus 1a st kr kr Justering och byte enstaka spruckna betongplattor Linjemålning parkeringsplatser med linjemassa st kr kr st 540 kr kr Målning avbärarplank m1 180 kr kr Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 26 / 30

70 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Målning avbärarräcke i stål m1 180 kr kr Målning skärmväggar trä m2 360 kr kr Målning stängselstolpar st 200 kr kr Målning trä avbärarstaket m1 300 kr kr Omläggning asfalt parkering m2 420 kr kr Riktning och justering avbärarstaket st kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Tak Namn Nästa år Intervall Föreg. år Mängd Enhet Styckpris Total kostnad* Hus 1a Byte fläktkåpor st kr kr Byte infästningsanordning takstege st kr kr Byte krönplåt m1 400 kr kr Byte rostiga beslag takluckor st kr kr Byte snörasskydd m1 720 kr kr Byte takluckor st kr kr Byte takpapp m2 540 kr kr Målning avfluftningsrör st 700 kr kr Målning takfot m1 450 kr kr Hus 1b-d Byte krönplåt m1 350 kr kr Byte takpapp m2 540 kr kr * Totala kostnader avrundas till närmaste tusental. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 27 / 30

71 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Ekonomisk Analys Här presenteras användbara analyser och nyckeltal. Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 28 / 30

72 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Underhållskostnad per år kr Underhållskostnad BOA per år 148kr / m2 Underhållskostnad LOA per år - Underhållskostnad baserat på status Eftersatt : 1.1 % Planerad : 98.9 % Planerad Eftersatt Highcharts.com Underhållskostnad baserat på kategorier Tak : 11.5 % Invändigt : 3.9 % Fasader : 13.6 % Installationer : 40.1 % Mark : 30.9 % Installationer Mark Fasader Invändigt Tak Highcharts.com Avsättningsanalys Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 29 / 30

73 UNDERHÅLLSPLAN Björknäs 1:720 Avsättningsanalys kr kr kr Fondsaldo kr kr kr kr Fondsaldo vid rekommenderad avsättning Fondsaldo vid nuvarande avsättning Nuvarande avsättning per m2 (BOA) 30 kr / m2 Rekommenderad avsättning per m2 (BOA) 148 kr / m2 Rekommenderad årlig avsättning till fond för underhåll kr Nuvarande årlig avsättning till fond för underhåll kr Saldo i fond för underhåll vid utgången av senaste räkenskapsår kr Detta är en exporterad version av en underhållsplan i webbapplikationen Planima. Läs mer på Sida 30 / 30

74 Vi tänker längre än vad näsan räcker. Till och med på hus och personer som inte finns ännu. Det här är inget vi skriver för att vara märkvärdiga. Det är en nödvändighet. Vi måste börja tänka långsiktigt. Tänka hållbarhet. Det spelar ingen roll om du äger en etta i en bostadsrättsförening eller ett helt fastighetsbestånd, långsiktighet är nyckeln till en lyckad investering. Det är här Sustend kommer in i skärmen. Vi är byggkonsulter som är experter på att bygga, vårda och utveckla fastigheter. Detta arbete har vi förpackat i tre huvudpaket och ett brett utbud av kompletterande tjänster. Stockholm Drivhjulsvägen 30 A Hägersten info@sustend.se Göteborg Gamlestadsvägen Göteborg info@sustend.se

Barkarby Allé Samfällighet. Järfälla

Barkarby Allé Samfällighet. Järfälla Barkarby Allé Samfällighet Järfälla 2016-03-18 www.sustend.se Sustend AB 2015 Sustend Underhållsplan MINI 2016-03-18 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT EN LÄS PÅ - Säkerställ

Läs mer

Brf Slalombacken. Stockholm 2015-10-12

Brf Slalombacken. Stockholm 2015-10-12 Brf Slalombacken Stockholm 2015-10-12 www.sustend.se Sustend AB 2015 Sustend Underhållsplan 2015-10-12 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS PÅ - Säkerställ

Läs mer

Underhållsplan. År 2015 till BRF Sanbacka nr 1. BRF Sandbacka nr 1. Datum för utskrift:

Underhållsplan. År 2015 till BRF Sanbacka nr 1. BRF Sandbacka nr 1. Datum för utskrift: Underhållsplan År 2015 till 2044 BRF Sanbacka nr 1 Datum för utskrift: 2015-12-04 Översikt Grundläggande information om underhållsplanen. Sida 1 / 20 Underhållsplanens inställningar Benämning på underhållsplan

Läs mer

Brf Slalombacken. Stockholm

Brf Slalombacken. Stockholm Brf Slalombacken Stockholm 2016-08-30 www.sustend.se Sustend AB 2016 Sustend Uppdatering Underhållsplan 2016-08-30 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS

Läs mer

Underhållsplan. Brf Körsbäret 19-21. Annedal 23:19, 23:20, 23:21. Datum för utskrift: 2015-03-05

Underhållsplan. Brf Körsbäret 19-21. Annedal 23:19, 23:20, 23:21. Datum för utskrift: 2015-03-05 Underhållsplan Brf Körsbäret 19-21 Datum för utskrift: 2015-03-05 Översikt Grundläggande information om underhållsplanen. Adress Nilssonsberg 411 43 GÖTEBORG Boarea (BOA) 30232 m2 Lokalarea (LOA) 2459

Läs mer

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Västra Johannelund Stockholm Rejäl Byggkonsult AB 2014

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Västra Johannelund Stockholm Rejäl Byggkonsult AB 2014 REJÄL UNDERHÅLLSPLAN Bostadsrättsföreningen Västra Johannelund Stockholm TM www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 214 ENKELT OCH TYDLIGT En kort sammanfattning av underhållsplanen Fastigheten är

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

Underhållsplan. År 2016 till Gjuteriet 9 brf. Gjuteriet 9. Datum för utskrift:

Underhållsplan. År 2016 till Gjuteriet 9 brf. Gjuteriet 9. Datum för utskrift: Underhållsplan År 2016 till 2045 brf Datum för utskrift: 2017-11-29 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Översikt... 2 Om fastigheten... 5 Åtgärder per år... 8 Åtgärder per kategori... 19 Åtgärdsbeskrivningar

Läs mer

Sustend Underhållsplan Bostadsrättsföreningen Gubbero 17 Göteborg 2015-01-16. www.sustend.se Sustend AB 2014

Sustend Underhållsplan Bostadsrättsföreningen Gubbero 17 Göteborg 2015-01-16. www.sustend.se Sustend AB 2014 Sustend Underhållsplan Bostadsrättsföreningen Gubbero 17 Göteborg TM www. Sustend AB 2014 Enkelt och tydligt En kort sammanfattning av underhållsplanen Fastigheten har en del aktuellt underhåll. Genom

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel.

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel. UNDERHÅLLSPLAN för HSB:s Brf Berglandet Underhållsplanen är utarbetad av styrelsen i brf Berglandet. Syftet med underhållsplanen är i första hand att visa när i tiden det är dags för föreningen att påbörja

Läs mer

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN REJÄL UNDERHÅLLSPLAN Spara tid och pengar genom planerat underhåll Det är ett välkänt faktum att planerat och förebyggande underhåll är avsevärt billigare än akut och eftersatt underhåll. Trots att de

Läs mer

Underhållsplan Brf Odin. Brf Odin Östervärngatan Malmö Flerfamiljshus 1 4. Förening. Organisationsnummer

Underhållsplan Brf Odin. Brf Odin Östervärngatan Malmö Flerfamiljshus 1 4. Förening. Organisationsnummer Underhållsplan 2017-2036 Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Tomtyta, kvm Lägenhetsyta, kvm Byggnadstyp Antal huskroppar Antal våningar Östervärngatan

Läs mer

Brf Kungslyckan Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår Stomme: Ombyggnadsår

Brf Kungslyckan Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår Stomme: Ombyggnadsår Underhållsplan 2017-2036 Förening Kungsgatan 24, Malmö Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Tomtyta, kvm Lägenhetsyta, kvm Byggnadstyp Antal huskroppar

Läs mer

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken 2 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 1. Allmänna uppgifter... 3 Uppgifter... 3 Allmän information... 3 Beskrivning underhållsplan...

Läs mer

Underhållsplan Brf Kopparsticket

Underhållsplan Brf Kopparsticket Underhållsplan 217-246 Förening Organisationsnummer 769617-237 Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh 1946 58 Antal lokaler 4 Tomtyta, kvm 331 Lägenhetsyta, kvm 3293 Lokalyta, kvm 254 Byggnadstyp

Läs mer

Underhållsplan Brf Hanaholm 789. Brf Hanaholm Antal lokaler. 17 Tomtyta, kvm

Underhållsplan Brf Hanaholm 789. Brf Hanaholm Antal lokaler. 17 Tomtyta, kvm Underhållsplan 2017-2046 Förening Organisationsnummer 769617-1292 Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh 1953 0 136 Antal lokaler 17 Tomtyta, kvm 7881 Lägenhetsyta, kvm 9828 Lokalyta, kvm

Läs mer

BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist

BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist PLANERAT UNDERHÅLL/ KOSTNADER FASTIGHETSUNDERHÅLL 1(6) Byggnadsår:1897 UTVÄNDIGA BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist

Läs mer

Upprättad av : Jan Fagerström Datum: Benny Jansson Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostn ex moms

Upprättad av : Jan Fagerström Datum: Benny Jansson Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostn ex moms 1 (8) Tak Ej med på den här besiktningen Fasad mot Godkänd Mindre putssläpp under fönsterbleck (luftventiler?) Luntmakargatan Hål efter infästningar av skyltar och stuprör, risk för frostskador Kontrolleras

Läs mer

Brf Västgötagatan. Göteborg

Brf Västgötagatan. Göteborg Brf Västgötagatan Göteborg 2018-09-21 www.sustend.se Sustend AB 2018 Sustend Uppdaterad Underhållsplan 2018-09-21 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Underhållsplan Brf Kolonnen 4. Brf Kolonnen 4. Flerfamiljshus 1 6. Förening. Byggnadstekniska uppgifter

Underhållsplan Brf Kolonnen 4. Brf Kolonnen 4. Flerfamiljshus 1 6. Förening. Byggnadstekniska uppgifter Underhållsplan 16-36 Förening Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Antal lokaler Tomtyta Lägenhetsyta Lokalyta Byggnadstyp Antal huskroppar Antal våningar 199 59 5 54 Flerfamiljshus

Läs mer

Brf Signalisten 2 Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår

Brf Signalisten 2 Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår Underhållsplan 217-246 Förening Organisationsnummer 76964-3467 Byggnadstekniska uppgifter Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Tomtyta, kvm Lägenhetsyta, kvm Lokalyta, kvm

Läs mer

Genomförda underhålls- och förbättringsåtgärder i Brf. Västeråshus 19.

Genomförda underhålls- och förbättringsåtgärder i Brf. Västeråshus 19. Genomförda underhålls- och förbättringsåtgärder i Brf. Västeråshus 19. Under årens lopp har nedanstående åtgärder genomförts syftande till att bevara husen i gott skick med minsta möjliga kostnader för

Läs mer

Brf Essinge Udde 1 Primusgatan Upprättad av Peter Stridh och Maria Hyborn

Brf Essinge Udde 1 Primusgatan Upprättad av Peter Stridh och Maria Hyborn Underhållsplan Bostadsrättförening Essinge Udde 1 2014 till 2034 Brf Essinge Udde 1 Primusgatan 106-110 Upprättad av Peter Stridh och Maria Hyborn Uppdrag 2014-12-04 På uppdrag av styrelsen för Brf Essinge

Läs mer

Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 utkast 2005-08-24

Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 utkast 2005-08-24 Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 Version 1.1-2006-03-01 1 Inledning... 1 1.1 Underhåll av planen... 2 2 Kortsiktig teknisk plan plan för innevarande år... 3 3 Långsiktig teknisk plan... 4 3.1

Läs mer

JS Besiktningstjänst AB BRF HOLMGÅRD 1 2015-03-11

JS Besiktningstjänst AB BRF HOLMGÅRD 1 2015-03-11 BYGGNADSFÖRTECKNING Byggnadsförteckningen beskriver hur underhållsplanen är strukturerad. Vanligen sker uppdelningen efter befintlig situationsplan och numreras på liknande sätt. Byggår BOA LOA UBA Anger

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19 Fastighet Veken 5 Brf Bondegatan 51 Bondegatan 51, i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19 Brf Bondegatan 51 Kv Veken 5 Bondegatan 51 116 33 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09 Handläggare Johan Widell Tel +46 (0)10 505 12 44 Mobil +46 (0)76 770 88 43 Fax +46 10 505 00 10 johan.widell@afconsult.com Datum 2013-01-09 Brf Sjöviksskogen Kv Årstaberg 4 Underhållsplan ÅF-Infrastructure

Läs mer

Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2010

Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2010 Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep 2009 31 aug 2010 Axet 3 :: 100 000:- Ränndalar mot gatan åtgärdas Buskage ersätts med cykelställ/gräsmatta 30 000:- A 80 000:- A Axet

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Solstrålen

Bostadsrättsföreningen Solstrålen Underhållsplan 20 Bostadsrättsföreningen Solstrålen Innehållsförteckning. 2. 3. 4.. Allmänna uppgifter Fastighetsfakta Besiktningsutlåtande Grunddata Sammanställning Sida 3 Sida 4 Sida -0 Sida -3 Sida

Läs mer

Statusbesiktning. Takfönster. Brf Västgötagatan Göteborg

Statusbesiktning. Takfönster. Brf Västgötagatan Göteborg Takfönster Brf Västgötagatan Göteborg Sustend AB 2018 Innehåll Introduktion... 1 Bakgrund... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Information om fastigheten... 2 RESULTAT... 3 TAKFÖNSTER... 3 Besiktning läckage takfönster...

Läs mer

Axets planerade underhåll 17/18, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2018

Axets planerade underhåll 17/18, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2018 2017-10-17 Axets underhållsplan 2017-2018 Sid 1 Axets planerade underhåll 17/18, Sammanfattning för perioden 1 sep 2017 31 aug 2018 Axet 3 :: 8 720 000:- Tak och fasadrenovering 8 000 000 Na träd planteras

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

Underhållsplan

Underhållsplan Underhållsplan 2017-2031 Bostadsrättsföreningen Maria Park 3 Helsingborg 1. Inledning. 2. Området. 3. Besiktning. 4. Kostnadsplan Underhållsplan Bostadsrättsföreningen Maria Park 3 Upprättad maj 2017 Jan

Läs mer

Detta är Sustend. Ett högre syfte

Detta är Sustend. Ett högre syfte Detta är Sustend Vad gör egentligen en byggkonsult? Den frågan får vi med jämna mellanrum och det är väl ett bevis på att det behöver förklaras. Ett bra sätt att förklara vad en byggkonsult gör är att

Läs mer

INNEHÅLL DEL 1 UNDERHÅLL 9 DEL 2 UNDERHÅLLSPLANER 23. Förord 3 Innehåll 5

INNEHÅLL DEL 1 UNDERHÅLL 9 DEL 2 UNDERHÅLLSPLANER 23. Förord 3 Innehåll 5 FÖRORD Den här boken vänder sig till alla som avser att underhålla sin fastighet och som är intresserad av underhållsplanering. Ingen byggnad är helt eller för evigt underhållsfri och det finns mycket

Läs mer

UTLÅTANDE INVENTERING. Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg. Kvadrantgatan 86, Göteborg

UTLÅTANDE INVENTERING. Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg. Kvadrantgatan 86, Göteborg 1(4) UTLÅTANDE INVENTERING Fastighet: Adress: Fastighetsägare: Uppdragsgivare: Besiktningens ändamål: Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg Kvadrantgatan 86, 415 16 Göteborg Lokalförvaltningen, Göteborgs

Läs mer

Underhållsplan för Brf Veterinären 5 & 6

Underhållsplan för Brf Veterinären 5 & 6 Underhållsplan för Brf Veterinären 5 & 6 Underhållsplanen har utförts av projektledare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB Byggnadsteknisk förvaltning. Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad

Läs mer

Strandgatan 17, Sundellsgatan 3a-h. Läderlappen bostad AB. Läderlappen bostad AB. Strandgatan 17, 953 32 HAPARANDA. växlande molnighet.

Strandgatan 17, Sundellsgatan 3a-h. Läderlappen bostad AB. Läderlappen bostad AB. Strandgatan 17, 953 32 HAPARANDA. växlande molnighet. Sid 1 (9) Besiktningsnr: ÖSS-4215-16538242 Fastighetsbeteckning: Läderlappen 2 Fastighetens adress: Fastighetsägare, namn: Uppdragsgivare, namn: Uppdragsgivare, adress: Strandgatan 17, Sundellsgatan 3a-h

Läs mer

Förtydligande av ansvarsfördelning i enlighet med stadgar i Bostadsrättsföreningen Sanda Backe i Upplands Väsby

Förtydligande av ansvarsfördelning i enlighet med stadgar i Bostadsrättsföreningen Sanda Backe i Upplands Väsby Lägenheten Fasad Föreningen utvändig målning Medlemmen Entrédörr utvändig målning invändig målning, lås, handtag, invändigt foder, glas, ringklocka, brevinkast Bad /våtrum Kök stammar till lägenheten (ledning

Läs mer

Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus

Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus BRF.TINGET - NACKA UNDERHÅLLSBEHOV Rev 2017-05-24 Belopp inkl. moms BYGGNADSDEL BRIST/ FEL/ SKADA BEDÖMND PRIORITET BEDÖMND Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus

Läs mer

Bilaga 6: Underhållsdatabas

Bilaga 6: Underhållsdatabas Sida 1 (15) Företag 08125 BRF SOLSKENET I LUND Markyta: M1 MARKYTOR 12111 Asfalt körbar, omläggning, maskinläggning 500-1000 978,0 m² 2025 25 197 165 1,00 m2 12122 Asfalt gångbar, omläggning, maskinläggning

Läs mer

Åtgärd Mängd Nästa år Intervall, Föreg. år Kostnad

Åtgärd Mängd Nästa år Intervall, Föreg. år Kostnad Urval: Planerat underhåll.nivå lika med Egenskaper.Kostnadsfaktor lika med 1,40 Egenskaper.Kostnadsfaktornotering lika med Inkl omk och moms.. lika med 000 Företag.Företag lika med 31147 Sida

Läs mer

Underhållsplan för Brf Frisksportaren

Underhållsplan för Brf Frisksportaren Underhållsplan för Brf Frisksportaren Underhållsbesiktningen har utförts av projektledare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB Byggnadsteknisk förvaltning Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Fastighet Visningen Brf Visningen Visningsgatan 10 i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Brf Visningen Kv Visningen Visningsgatan 10 117 99 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Styrmannen på Norra Älvstranden Göteborg 2014-03-19. www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 2014

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Styrmannen på Norra Älvstranden Göteborg 2014-03-19. www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 2014 REJÄL UNDERHÅLLSPLAN Bostadsrättsföreningen Styrmannen på Norra Älvstranden Göteborg TM www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 2014 ENKELT OCH TYDLIGT En kort sammanfattning av underhållsplanen Fastigheten

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

Underhållsplanering. Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB. Grundläggande. Syfte 2012-11-18. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

Underhållsplanering. Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB. Grundläggande. Syfte 2012-11-18. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB Underhållsplanering Per Lilliehorn Grundläggande Varje satsad krona är en möjlighet! Kan öka fastighetens värde! Fukt och vatten förstör våra hus! Fokus på tak, rör och risker för fukt! Tidiga små åtgärder

Läs mer

Teknisk fastighetsförvaltning. Grundbegrepp drift och underhåll

Teknisk fastighetsförvaltning. Grundbegrepp drift och underhåll Teknisk fastighetsförvaltning Grundbegrepp drift och underhåll Förvaltningsföretag: bolag vars verksamhet består i att äga och förvalta fast eller lös egendom, t.ex. fastigheter eller värdepapper. Förvaltning:

Läs mer

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Arne Elmroth Professor em. i Byggnadsfysik Brf. Storuven, Rekorderlig Renovering Åtgärder som genomförts 1. Ny takvåning på en av byggnaderna med energieffektiv

Läs mer

BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER

BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER FÖNSTERBYTE I FÖRENINGEN - BAKGRUND Våra fönster är från byggår (1947). Fönstrens kvalitet var bättre på den tiden, men även 70 år är lång tid. Underhållet har även varit varierande

Läs mer

Upprättad: 2007-06-14 Underhållsplan för perioden 2007 --- 2026

Upprättad: 2007-06-14 Underhållsplan för perioden 2007 --- 2026 Bf Håkan Underhållsplan 2007 - version 2007-08-02 AG Kalkylsidor 1/(5) 0 ALLMÄNNA UPPGIFTER Namn: Bf Håkan i Malmö Kontaktperson: Jan & Annika Kluge Moms: 25% Byggår: 1901 Gatuadress: Slussgatan 12 I Lägenheter:

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

Bild på fastighet. Tomt area 1184 m²

Bild på fastighet. Tomt area 1184 m² Fastigheten Kv Melonen 2 Brf Melonen Underhållsplan 2018 - Bild på fastighet Tomt area 1184 m² Bostäder Lokaler Totalt 1436 m² 0 m² 1436 m² HUS Bygg Byggnader Trapphus Våningar Antal lägenheter/brf:er

Läs mer

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar

Läs mer

Brf Västgötagatan. Göteborg

Brf Västgötagatan. Göteborg Brf Västgötagatan Göteborg www.sustend.se Sustend AB 2015 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS PÅ - Säkerställ att alla i styrelsen förstår underhållsplanen

Läs mer

Riksbyggen Brf Malmöhus 15. Information om rörinfodring, eluppgradering samt värmeåtervinning Anna Larsson

Riksbyggen Brf Malmöhus 15. Information om rörinfodring, eluppgradering samt värmeåtervinning Anna Larsson 2018-12-10 Riksbyggen Brf Malmöhus 15 Anna Larsson Information om rörinfodring, eluppgradering samt värmeåtervinning Riksbyggen Malmö i Samverka med Riksbyggens Brf Malmöhus 15 Anna Larsson Projektledare

Läs mer

Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf

Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf Uppsala 2004-12-01 Rev 1: 2009-07-09 Rev 2: 2012-03-30 (denna version) Hydracon Sverige AB Fålhagsleden 57 UPPSALA Upprättad av: Joakim Hammarsten Denna revidering utförd

Läs mer

Underhållsplan för Brf Jasminen 9 & 10

Underhållsplan för Brf Jasminen 9 & 10 Underhållsplan för Brf Jasminen 9 & 10 Underhållsplanen har utförts av projektledare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum Projekt-och byggledning. Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad avser index

Läs mer

Fukt kontrollmetoder. Vad beror fuktfläcken på? Hur och när ska man göra fuktronder?

Fukt kontrollmetoder. Vad beror fuktfläcken på? Hur och när ska man göra fuktronder? Fukt kontrollmetoder Hur och när ska man göra fuktronder? Vad beror fuktfläcken på? Det har uppstått en missfärgning i taket i en lokal, vi vet inte varför. Hade vi kunnat förebygga den och hur skulle

Läs mer

Underhållsplan Axet 2

Underhållsplan Axet 2 2004-09-07 A 2 Sid 1 Underhållsplan 2004-2005 Axet 2 Planerade åtgärder Objekt Intervall Status 04/05 05/06(2 år) 06/07 (3 år) 07/08 (4 år) 08/09 (5år) Övrigt Utvändigt Tak Matr 30 Ren 92 Färg 10 Äldre

Läs mer

Anteckningar från HSB Södra vägens budget & informationskväll, 27 november 2013!

Anteckningar från HSB Södra vägens budget & informationskväll, 27 november 2013! Anteckningar från HSB Södra vägens budget & informationskväll, 27 november 2013! Till denna kväll kom 27 personer, styrelsen inkluderad. Lars presenterade styrelsen och hur kvällen är upplagd. *Maggan

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt 1 (5) BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1 UNDERHÅLLSPLAN 1. Objekt Föreningen äger och förvaltar fastigheten Briggen 1, Lidingö Stad. Tomten har en areal av 1 920 kvadratmeter och har förutom byggnaden gräsmattor

Läs mer

Energideklaration sammanställning

Energideklaration sammanställning Energideklaration sammanställning Brf Blomgläntan Alingsås 2009-09-30 Utförd av: Hans Malmer 1(7) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Blomgläntan utfört energideklaration av fastigheten. Syftet med denna

Läs mer

RAPPORT FRÅN UNDERHÅLLSBESIKTNING Underhållsplan 2013

RAPPORT FRÅN UNDERHÅLLSBESIKTNING Underhållsplan 2013 Ort och Datum Lund 2013-09-03 Handläggare Gabriel Ljungberg 1 (7) Brf Solskenet RAPPORT FRÅN UNDERHÅLLSBESIKTNING Underhållsplan 2013 Riksbyggen Mellersta Skåne har uppdaterat er underhållsplan genom underhållsbesiktning

Läs mer

Brf Ekoxen. Stockholm

Brf Ekoxen. Stockholm Brf Ekoxen Stockholm 2016-03-14 www.sustend.se Sustend AB 2015 Sustend Underhållsplan TOTAL 2016-03-14 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS PÅ - Säkerställ

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL

BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL KONSULT BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL SAMMANSTÄLLNING AV RESULTAT AV UNDERHÅLLSBESIKTNING BRF TOPPSOCKRET, HÖKARÄNGEN, STOCKHOLM 2010-10-20 Göran Sjölund BRF TOPPSOCKRET BESLUTSUNDERLAG INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Underhållsplan för Brf Lyckeby

Underhållsplan för Brf Lyckeby Underhållsplan för 2016 tom 2036-20 år Anders Englund Byggingenjör SBR Perfecta Projektledning VAT: SE556664719301 Fannys väg 5 131 54 Nacka Tel: +46 8 549 038 90 Fax: +46 8 549 038 91 E-post: info@perfecta-projektledning.se

Läs mer

Underhållsplanering. Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult

Underhållsplanering. Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult Underhållsplanering Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult Grundläggande Varje satsad krona är en möjlighet! Kan öka fastighetens värde! Fukt och vatten förstör våra hus! Fokus på tak, rör och risker för fukt!

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 Plats: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37. Vi har tidigare lovat att hålla ett informationsmöte om kommande renoveringar av tak, fasader

Läs mer

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden?

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden? Enkel Energikartläggning Start av inventeringen Inled processen med att lista vilka byggnader som anläggningen innefattar. Gå sedan igenom varje byggnad med ett eget inventeringsprotokoll. Anläggningens

Läs mer

Rapport Inventering Kungshamns Skola

Rapport Inventering Kungshamns Skola Rapport Inventering Kungshamns Skola Upprättad av Sandra Andersson Ramböll Sverige AB Division.Projektledning Lasarettsgatan 4A 452 37 Strömstad Telefon 010-615 60 00 Fax 0526-600 44 www.ramboll.se Organisationsnummer

Läs mer

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen Balkongbesiktning En guide från Balkongföreningen Balkong föreningen Balkongen är en viktig byggnadsdel, både funktionellt och estetiskt, som tyvärr ofta blir förbisedd gällande underhåll. Det ligger på

Läs mer

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING sida 1 av 5 HOSPITALGATAN 6 Marstrand RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING HOSPITALSGATAN Hospitalgatan 6 sida 2 av 5 sida 3 av 5 BESKRIVNING OMRÅDET Förbos fastighet med adress Hospitalgatan 6 är belägen i

Läs mer

Komplett stomme till flerbostadshus

Komplett stomme till flerbostadshus Fördelarna med vår stomme Komplett stomme till flerbostadshus...för arkitekten Det är utsidan som räknas. Åtminstone om man vill ha en vacker fasad. Om du bygger med LK Putsvägg får du en helt fogfri fasad.

Läs mer

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER Instrument för miljöstyrning En miljöbedömning ger dig kunskap om dina fastigheters miljöbelastning. Systemet redovisar olika miljönyckeltal

Läs mer

UnderhållsplanNäktergalen 27

UnderhållsplanNäktergalen 27 UnderhållsplanNäktergalen 27 Fastighetsägare Kvarter Ort Byggnadsår Ombyggnadsår Skapad av UHP skapad UHP uppdaterad Brf näktergalen 27 Näktergalen 27 Stockholm 1923 Pontus Marin 2016-10-24 Omfattning

Läs mer

Brf Sirius 8. Stockholm

Brf Sirius 8. Stockholm Brf Stockholm 2015-12-07 www.sustend.se Sustend AB 2015 Sustend Underhållsplan BAS 2015-12-07 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS PÅ - Säkerställ att

Läs mer

EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTFÖRENINGEN BARNHUSET 5

EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTFÖRENINGEN BARNHUSET 5 EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTFÖRENINGEN BARNHUSET 5 1. Allmänna förutsättningar 2. Beskrivning av fastigheten 3. Byggnadsbeskrivning, teknisk status. 4. Taxeringsvärde 5. Förvärvskostnader 6. Finansieringsplan

Läs mer

Generellt om föreningen

Generellt om föreningen Generellt om föreningen När köpte föreningen huset? Brf Bornholm byggdes 1953 54 och har varit en bostadsrättförening från start. Vem var byggherren? HSB Fastighetsbeteckning Bornholm 8 Adresser Köpenhamnsvägen

Läs mer

Hyresgästsamråd. Storholmen 3 och 5 Storholmsbackarna 2-44 Projekt-ID: 6001. Datum 2015-02-02 Tid 18.00-20.00 Plats Storholmsbackarna 10

Hyresgästsamråd. Storholmen 3 och 5 Storholmsbackarna 2-44 Projekt-ID: 6001. Datum 2015-02-02 Tid 18.00-20.00 Plats Storholmsbackarna 10 Fastighetsutveckling Distrikt Söderort Hyresgästsamråd Storholmen 3 och 5 Storholmsbackarna 2-44 Projekt-ID: 6001 Datum 2015-02-02 Tid 18.00-20.00 Plats Storholmsbackarna 10 Närvarande Anita Sundh Hyresgäst

Läs mer

Västerlanda. Underhållsplan

Västerlanda. Underhållsplan Västerlanda Underhållsplan Scouterna Box 420 34 Telefon: +46 8-555 065 00 Webb: www.scouterna.se The Guides and Scouts of Sweden 126 12 Stockholm Fax: +46 8-555 065 99 E-post: info@scouterna.se 1 Innehållsf

Läs mer

Checklista för flerbostadshus

Checklista för flerbostadshus 1 (8) Checklista för flerbostadshus Övergripande frågor om egenkontroll 1 Långsiktlig planering och underhåll av fastigheterna Del A När byggdes fastigheten? Hur länge har ni ägt fastigheten? Har ni fastigheter

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Millegarne 2:36

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Millegarne 2:36 Utgåva 1:1 2013-03-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Millegarne 2:36 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

1 BESIKTNINGSRAPPORT 3 UNDERHÅLLSPLAN 10 ÅR 4 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR 5 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR 10 ÖVRIGT MÄNGDFÖRTECKNING ÅTGÄRDSPLAN 2017

1 BESIKTNINGSRAPPORT 3 UNDERHÅLLSPLAN 10 ÅR 4 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR 5 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR 10 ÖVRIGT MÄNGDFÖRTECKNING ÅTGÄRDSPLAN 2017 1 BESIKTNINGSRAPPORT SAMT FÖRESKRIFTER. 2 MÄNGDFÖRTECKNING 3 UNDERHÅLLSPLAN 10 ÅR SAMMANDRAG OCH PER BYGGDEL 4 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR SAMMANDRAG OCH PER BYGGDEL 5 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR FONDAVSÄTTNING

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN OCH PLANERAT UNDERHÅLL (PU) Mjölby kommun

UNDERHÅLLSPLAN OCH PLANERAT UNDERHÅLL (PU) Mjölby kommun UNDERHÅLLSPLAN OCH PLANERAT UNDERHÅLL (PU) Mjölby kommun Efter ett långt uppehåll med PU har man beslutat att upprätta en PU-plan. Man kan konstatera att K behöver 62 miljoner första året. Realistisk är

Läs mer

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem + = energismart När du står inför att bygga nytt hus har du alla möjligheter att redan från början välja rätt och få

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN Brf. Skogslindarna

UNDERHÅLLSPLAN Brf. Skogslindarna November, 2010 Oktober, 2011 UNDERHÅLLSPLAN Brf. Skogslindarna ÅF-Infrastruktur AB Frösundaleden 2 169 99 STOCKHOLM Tel 010-505 00 00 Fax 010-505 00 10 Nytänkande med erfarenhet INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1

Läs mer

Grupp: Benämning: Antal: A pris: Totalt: Prioritet: Asfalt terass, omläggning 350 kvm 875 kr kr

Grupp: Benämning: Antal: A pris: Totalt: Prioritet: Asfalt terass, omläggning 350 kvm 875 kr kr Brf Kolonnen 4 SBC-gruppen T1 Mark T1.1 Markytor 22 Fasadkomplettering Asfalt terass, omläggning 350 kvm 875 kr 306 250kr Intervall: Vart 50:e år 1994 Förutsätter ny gjutning ovanpå befintlig beläggning.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:362

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:362 Utgåva 1:1 2014-10-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Västerhejde Vibble 1:362 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING Brf Skogsparken 5 i Haninge, H105

TEKNISK BESKRIVNING Brf Skogsparken 5 i Haninge, H105 TEKNISK BESKRIVNING Brf Skogsparken 5 i Haninge, H105 MARK Kallförråd med storlek ca 6 m2 ingår med placering i närheten av bostaden, kallförråd till bostad 26 och 29 är placerade vid parkeringsanläggning

Läs mer

Mäklarinformation: BRF Fyrtornet 1 (orgnr )

Mäklarinformation: BRF Fyrtornet 1 (orgnr ) Mäklarinformation: BRF Fyrtornet 1 (orgnr 769604-3020) Adress: Hemsida: E-post: BRF Fyrtornet 1 www.fyrtornet1.se info@fyrtornet1.se Åsögatan 185 nb 116 32 STOCKHOLM Fakta om fastigheten och lägenhetsfördelning

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Mässen i Järvastaden Solna 2014-02-14. www.rejalbyggkonsult.se

UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Mässen i Järvastaden Solna 2014-02-14. www.rejalbyggkonsult.se UNDERHÅLLSPLAN Bostadsrättsföreningen Mässen i Järvastaden Solna www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 2013 ENKELT OCH TYDLIGT En kort sammanfattning av underhållsplanens resultat Fastigheten är

Läs mer

Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro

Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro Bedömning av byggnadernas byggtekniska skick, renoveringsmöjligheter och behov av underhåll. Samt prioritering

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1 Utgåva 1:1 2013-10-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rektorn 1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Bf Bulten U.P.A. Stockholm

Bf Bulten U.P.A. Stockholm Bf Bulten U.P.A. Stockholm www.sustend.se Sustend AB 2016 Sustend Underhållsplan BAS Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS PÅ - Säkerställ att alla i

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-09-04

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-09-04 Fastighet Postbonden 1 Brf Timmerhögen Timmermansgatan 44, i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-09-04 Brf Timmerhögen Fgh Postbonden 1 Timmerhögen 44 118 55 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm

Läs mer

Brf Punktsnurran Uppsala

Brf Punktsnurran Uppsala Brf Punktsnurran Uppsala Protokoll från konditionsbesiktning och underhållsplan Upprättad 2016-03-20 Byggkonsult Urban Nilsson Tångvägen 15, 744 51 Morgongåva Tel 0707-56 77 25 E-post: urban.byggkonsult@gmail.com

Läs mer

Brf Ingenjören 6 Blekingegatan 12, 12A, 12B Stockholm

Brf Ingenjören 6 Blekingegatan 12, 12A, 12B Stockholm Funderar du på att renovera din lägenhet? Som bostadsrättshavare har du många rättigheter, men även en del skyldigheter. Att äga en bostadsrätt innebär inte att du äger lägenheten. Det innebär medlemskap

Läs mer