Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser"

Transkript

1 Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser Elcertifikatsystemet har varit ett lyckat system som bidragit till förnybar kraft till låg kostnad. Ambitionshöjningen som ökar målet med 2 TWh väntas gå igenom den 21 oktober. Det kommer år 2016 att finnas drygt 14 TWh att bygga fram till 2020 för att inte målet ska överskridas. Det finns med råge potential att nå målet och att dessutom överskrida det. Hur stora investeringarna blir beror bl.a. på priset på el och elcertifikat, utbyggnaden av överföringskapacitet, transparens över planerade projekt, övriga stödsystem och en eventuell förlängning av elcertifikatsystemet. Överskottet på drygt 16 TWh kommer med ny kvotkurva att minska från år 2016 och falla till ca 1-6 TWh år Priset på elcertifikat väntas stiga kontinuerligt och i snabbare takt när överskottet ses minska. Priser på över 200 SEK kan nås relativt snart och historiska priser på drygt 300 SEK är inte omöjligt. Det finns dock en risk att utbyggnadsmålet överskrids, framförallt om investeringar i småskalig energi ökar (där transparens saknas). Händer det finns risk att priset kollapsar.

2 Bakgrund och mål med elcertifikatsystemet Ambitionen att bygga ut den förnybara energin utgår ifrån de energipolitiska målen till 2020 som finns inom EU, där Sverige i ett av målen ska uppnå minst 49 % förnybar energi. Riksdagen höjde ambitionen genom ett nationellt mål om minst 50 % förnybar energi till Under 2013 låg Sverige över målgränsen med 52 % förnybar energi i systemet. Syftet med systemet är att nå kostnadseffektiva investeringar. Det har också varit ett lyckat system som har bidragit med mycket förnybar energi till en förhållandevis låg kostnad för konsumenterna (jämfört med t.ex. feed-in tariffer). Under 2014 kostade det konsumenter 2,8 öre/kwh vilket är mycket lågt jämfört med t.ex. Tysklands över 50 öre/kwh. Producenter av förnybar el inom systemet får ett elcertifikat per producerad megawattimme. Detta gäller i högst 15 år. Elcertifikaten kan sedan säljas när som helst fram till och med mars år 2035 (om systemet inte förlängs). Detta är alltså utbudssidan i systemet. När elcertifikatsystemet startade i Sverige år 2003 var målet att öka den förnybara produktionen med 10 TWh från 2002 till År 2006 höjdes målet till 17 TWh till 2016 och sedan höjdes målet ytterligare år 2009 till 25 TWh till år År 2012 gick Norge med och vi fick ett gemensamt system. Detta för att på mest kostnadseffektivt sätt nå förnybarhetsmålen. Detta gemensamma system gäller till och med år 2035 och målet är bidra med 26,4 TWh förnybar produktion till år 2020 (före ev. ambitionshöjning). Anledningen till att det blev just 26,4 TWh är att Sverige har kvar sitt mål om 25 TWh till år 2020 (jmf år 2002) och man räknade ut att då skulle det saknas 13,2 TWh när det gemensamma systemet började gälla år Norge skulle ha samma mål och därför blev målet från 2012 till 2020 just 26,4 TWh (13,2+13,2). Utbyggnaden finansieras genom kvotplikt. Förbrukare (med vissa undantag) köper elcertifikat kopplat till sin förbrukning. Denna kvotkurva kan justeras vid kontrollstationer för att styra mot målet. Detta är alltså efterfrågesidan i systemet. Ambitionshöjning Riksdagen beräknas den 21 oktober att besluta om en ambitionshöjning om 2 TWh till år Målet höjs då från ett mål om 26,4 TWh ny förnybar elproduktion jmf med år 2012 till 28,4 TWh ny förnybar elproduktion. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är emot utökningen. Även Sverigedemokraterna är emot och anser dessutom att dagens elcertifikatsystem bör fasas ut snarast möjligt. Centerpartiet ställer sig bakom förslaget (nu när skatteundantagsförändringen tas med i höstbudgeten istället och inte i denna proposition). Vänsterpartiet ställer sig också bakom höjningen (och vill dessutom undersöka den elintensiva industrins undantag från kvotplikt). Förslaget beräknas gå igenom omröstningen.

3 Status idag - utbyggnad Utbyggnadstakten är viktig för priset på elcertifikat då produktionen av förnybar kraft i systemet står för utbudet av elcertifikat. Blir utbudet högre än efterfrågan (kvotkurvan) så ökar överskottet och priset går generellt ner och tvärtom. År 2002, före elcertifikatsystemet startade, så producerade Sverige 70,2 TWh förnybar energi. Ungefär 90 % av detta kom från vattenkraft. Fram till Norge gick med år 2012 så bidrog systemet med drygt 13 TWh ny förnybar produktion varav ca hälften kom från biokraft och ca en tredjedel från vindkraft. Sedan starten på det gemensamma systemet med Norge har elcertifikatsystemet bidragit till 10,3 TWh ny förväntad förnybar årsproduktion. Under 2014 byggdes det 3,3 TWh i Sverige och 0,8 TWh i Norge. Vindkraften stod för 67 % av ökningen under år 2014 och i Norge var det främst ny vattenkraft. Tilldelning elcertifikat per kraftslag (källa: Energimyndigheten) Prognoser på utbyggnad Det finns nu kvar (år ) 16,1 TWh förnybar elproduktion att bygga i elcertifikatsystemet för att nå målet på 26,4 TWh (= 18,1 TWh kvar om/när ambitionshöjning till 28,4 TWh går igenom). Enligt Energimyndighetens årsrapport 2014 måste det byggas förnybar kraft med förväntad produktion på 2,93 TWh/år för att nå målet på 26,4 TWh till år Se graf nedan.

4 Hur stor är då potentialen? Kommer vi klara målet? Finns risk att vi till och med överskrider det? De flesta är överens om att potentialen finns för att nå målen, även med ambitionshöjningen. Vi har dock sett en tydlig minskning i investeringar i främst vindkraft på grund av det låga priset på el och elcertifikat. Svensk vindenergi räknar med tillkommande effekt på 608 MW under 2015 eller 4 TWh tillkommande årsproduktion. Det gör att det i så fall finns 14,1 TWh kvar i förväntad årsproduktion kvar att bygga de fem åren mellan 2016 till 2020, alltså ungefär lika mycket som det har byggts de senaste fyra åren (inkl. prognosen). Då räknar jag med att ambitionshöjningen gått igenom. Norge En av anledningarna till att utbyggnaden av vindkraft i Norge har gått så långsamt har varit att näten inte varit tillräckligt utbyggda. Nu ska det investeras i näten och Statnett räknar med att den förnybara produktionen ska kunna öka med 13,2 TWh till I Norge finns nu planerade vindkraftprojekt på ca 33,3 TWh varav knappt 10 TWh är godkända (dock endast ca 20 GWh är i konstruktionsfas ännu). När det gäller vattenkraft så finns nära 17 TWh projekt varav drygt 5 TWh är godkända och man räknar med att åtminstone ytterligare 2 TWh ska kunna hinna godkännas och byggas i tid. Räknar vi med att bara hälften av godkända vind- och vattenkraftprojekt i Norge blir byggda i tid så har vi 8,5 TWh ny förnybar produkton från Norge. Det lämnar 5,6 TWh kvar till Sverige (för att komma upp i 14,1 TWh som vi kom fram till fanns kvar i systemet mellan ). Sverige Det finns över 18 TWh tillståndsgiven förnybar kraft i Sverige och ytterligare drygt 30 TWh planerat/ansökt. Det är främst vindkraft men även ca 1,5-2 TWh bio (t.ex. Värtanverket). Potentialen finns alltså där med råge! Det är dock många projekt (främst vindkraft) som ligger på is och det är till stor del en prisfråga om och när dessa projekt kommer startas upp. Solkraft finns inte med här då utbyggnaden hittills varit så långsam. Med den nya höstbudgeten i Sverige så ökar dock sannolikheten för en kraftigare utbyggnad av solkraft i Sverige. Bl.a. har analysföretaget Nena ökat sin prognos för solenergi betydligt och menar att denna småskaliga solcellsutbyggnad kan vara svår att hålla reda på då det inte finns några tydliga register över vilka certifikatberättigade produktionsvolymer som är på väg in i systemet. Totalt Totalt sett finns alltså med råge potentialen att nå målet och att dessutom överskrida det. Hur stora investeringarna kommer att bli beror dock på flera faktorer som bl.a. priset på el och elcertifikat, utbyggnaden av överföringskapacitet från norra till södra Sverige och inom Norge, transparens över planerade projekt, övriga stödsystem samt en eventuell förlängning av elcertifikatsystemet.

5 Balans i systemet Det är ett stort överskott i elcertifikatsystemet. Överskottet ökar konstant vilket beror på att produktionen är högre än förväntat (som kvotkurvan är beräknad efter). Tilldelningen sker ju inte efter installerad effekt utan efter faktiskt produktion vilket gör att väderfaktorer spelar stor roll. Under 2014 annulerades 17,8 TWh elcertifikat medan det producerades drygt 18,5 TWh. Det ledde alltså till ett ytterligare ökat överskott. Överskottet idag beräknas till ca 16 TWh. Med ny föreslagen kvotkurva kommer dock efterfrågan/annulleringen av elcertifikat att öka kraftigt och överskottet beräknas minska snabbt. Då gäller dock att utbyggnadsprognoser som leder fram till att målet precis nås i tid stämmer. Modeller vi har tagit del av visar att med den nya kvotkurvan så kommer överskottet att börja minska från år 2016 och totalt sett falla med ca TWh från 2015 till Överskottet kommer alltså år 2020 ha gått ner från dagens 16 TWh till ca 1-6 TWh. Sedan bör det ackumulerade överskottet ligga här tills vi närmar oss 2035 då vi bör komma ner till balans (0 i överskott/underskott) om vi precis når målet. Om det installeras så mycket att målet på 28,4 TWh överskrids så försvinner efterfrågan och elcertifikaten blir inte värda något vilket drabbar alla i systemet som då sitter med värdelösa certifikat och/eller som har räknat med den intäkten i sina kalkyler. Prisutveckling historiskt och prognos framåt Priset på elcertifikat är nu det lägsta någonsin (genomsnittspris per år). Det ackumulerade överskottet är samtidigt det högsta någonsin. I grafen nedan syns tydligt korrelationen mellan överskott och pris på elcertifikat. Priset var som högst år 2008 och 2009 (över 300 SEK/MWh) och då var den ackumulerade balansen drygt 4 TWh Ack. överskott Pris elcert Vi kan redan nu se att priserna har börjat stiga (se graf på nästa sida för de senaste 12 månaderna) vilket till stor del beror på förväntan inför beslut om kvotpliktshöjningen den 21 oktober. Sedan mitten av augusti har priset stigit med drygt 20 SEK. Det är dock flera aktörer, t.ex. energibolag, som ännu inte har köpt in elcertifikat enligt den nya kvotpliktskurvan (för sina fastpriskontrakt) och därför tror vi att efterfrågan kommer öka ytterligare efter att beslut är taget och därmed bör även priserna kunna stiga ytterligare de närmaste månaderna.

6 Elcert spotpris Från år 2016 och framåt tror vi sedan att prisuppgången kan bli skarpare, så fort den nya kvotkurvan är i bruk och överskottet därmed börjar minska i verkligheten. Vi kan nå över 200 SEK inom något år. Stämmer sedan antaganden i tidigare avsnittet om balans att vi åter från ca 2020 kommer ha en balans på ca 1-6 TWh under flera års tid så kan alltså mycket väl priset på elcertifikat åter komma upp i nivåer runt 300 SEK från ca år 2020 och ligga där i flera år framåt. Hur långt upp priserna når beror bland annat på hur lång tid det tar innan investeringarna som nu har avtagit kommer igång igen. Vi har nyligen sett en kraftigt avtagande investeringstakt och det tar ett par år innan en nedgång i investeringsbeslut får genomslag i utbyggnadstakt. Om det sedan dröjer innan investeringar kommer igång igen så finns risk att priserna når upp mot 300 SEK redan innan Om vi istället fram mot 2020 ser att vi har en mycket kraftig utbyggnadstakt så såg vi tidigare att det finns potential att närma oss målet i snabb takt vilket skulle göra att prisutvecklingen kanske vänder runt 200 SEK istället. Då kan priserna till och med falla ner mot 0 SEK så småningom. Mer om detta i senare stycke. Utfallsrummet är alltså mycket stort längre fram och beror främst på hur utbyggnadstakten ser ut i förhållande till målet när vi närmar oss Några externa prognoser som komplement Vi har tittat på flera externa analyser kring elcertifikat och de flesta håller med vår syn på priser i framtiden med den nya kvotkurvan. Bergen Energi skriver bl.a. att när överskottet överstiger 10 TWh så sjunker priserna under 200 SEK/MWh och tvärtom. De menar också att överskottet kommer falla kraftigt de närmaste åren på en kombination av minskade investeringsbeslut och ökade kvotkurvor. Marketskraft menar att mars-16 kontraktet kan stiga till över 180 SEK innan kontraktet går i leverans. På längre sikt säger de att det finns en möjlighet att priset når upp till 270 SEK för Mars-18 kontraktet. Analysinstitutet SKM Syspower ser också priser på över 200 SEK från år 2019 och framåt.

7 Kan elcertifikat bli värdelösa priset nå ner till 0 SEK? Ja, detta är en risk. Det är mycket viktigt att investerare har en bra överblick över vilka projekt som planeras och hur mycket som finns kvar inom systemet. Det finns nu betydligt bättre statistik över de större projekt som planeras och startas än tidigare vilket gör det lättare. Allt finns dock inte med, speciellt när det gäller mer småskaligt. Om målet överskrids förstör det för alla då efterfrågan försvinner och certifikaten i systemet blir värdelösa. Efter regeringens förslag om nytt investeringsstöd för solceller som väntas gå igenom så har det skrivits flera debattartiklar om risken för priskollaps för elcertifikat. Bl.a. Nena bedömer att den småskaliga solcellsutbyggnaden i Sverige kan ta fart på allvar från Denna småskaliga utbyggnad kan dessutom bli svår att hålla reda på då de inte registreras på samma sätt och därför ökar risken för att elcertifikatpriset kollapsar efter år 2020 menar de. De menar att samtidigt som investeringsstödet sätts in så minskar också investeringskostnaderna. Det gäller då att vindkraftsinvesterarna håller reda på detta och minskar sin utbyggnad med lika mycket. Med den ambitionshöjning som det troligen tas beslut om i oktober så minskar dock risken för överutbyggnad och basscenariot är ändå fortfarande att det inte kommer gå så långt och att vi kommer få se betydligt högre priser på elcertifikat de närmaste åren. Vi kommer den 13 november att anordna ett seminarium i Malmö kring Hur kommer vindkraften utvecklas i nuvarande marknad. Håll ögonen öppna efter inbjudan och kontakta richard.havinger@modity.se om ni är intresserade! Författare: Mia Bodin Analytiker mia.bodin@modity.se

Bodecker Partners. Vindkraftseminarie Eolus Vind

Bodecker Partners. Vindkraftseminarie Eolus Vind Vindkraftseminarie Eolus Vind 2019-01-26 Vi är BODECKER PARTNERS Oberoende rådgivning och förvaltning av Elcertifikat, utsläppsrätter och nordiska elprisrisker FRAMTIDEN FÖR ELCERTIFIKATEN? Elcertifikat

Läs mer

Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge

Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge Roger Östberg Analysavdelningen Energimyndigheten NORWEA, Oslo 2011-03-30 Gemensam elcertifikatmarknad med Norge - historik och pågående process Elcertifikatsystemet

Läs mer

Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge

Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge Roger Östberg Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel ZERO10 23 nov. 2010 Energiutblick Den 15-17 mars 2011 håller Energimyndigheten en nordisk energikonferens

Läs mer

Steget före med dina energiaffärer

Steget före med dina energiaffärer Steget före med dina energiaffärer Politiska klimatåtgärder Avgörande händelser och påverkan på elpriset Mia Bodin, Modity Energy Trading Agenda 1. Kort om Modity Energy Trading 2. Politiska klimatåtgärder

Läs mer

André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se

André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se Förnybar el med Gröna certifikat André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se Agenda Allmänt om elcertifikatsystemet - hur det fungerar Statistik,

Läs mer

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg Vindkraftutbyggnad Svensk Vindenergi 2016-10-04 Tomas Hallberg Vind 2016 26-27 oktober Münchenbryggeriet, Stockholm Välkommen, vi ses på Vind! Vindkraftsutbyggnad 2016 Totalt vid utgången av 2015 Vindkraftverk:

Läs mer

Priser och marknadsutsikter

Priser och marknadsutsikter Priser och marknadsutsikter 218-5-25 VI ÄR BODECKER PARTNERS FREDRIK BODECKER har 2 års erfarenhet av energihandel inom el, gas, kol, olja och miljöinstrument. Han har varit verksam i ledande befattningar

Läs mer

Problemstillinger knyttet til et norsk/svensk elsertifikatmarked. Martin Johansson

Problemstillinger knyttet til et norsk/svensk elsertifikatmarked. Martin Johansson Problemstillinger knyttet til et norsk/svensk elsertifikatmarked Martin Johansson Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel Energidagarna i Oslo den 14 oktober Historik Elcertifikat infördes den

Läs mer

SMÅSKALIG VATTENKRAFT

SMÅSKALIG VATTENKRAFT SMÅSKALIG VATTENKRAFT STÖD MED GRÖNA CERTIFIKAT I SVERIGE CHRISTER SÖDERBERG SMÅKRAFTVERKENS RIKSFÖRENING OSLO 9 MARS 2009 Korsnäs kraftverk utanför Falun. Elcertifikat Sverige 2009-03-09 1 STÖD TILL FÖRNYBARA

Läs mer

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen Januari 2010 Siffror 1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kwh Sveriges totala elproduktionseffekt år 2009 = cirka 34 000 MW Sveriges sammanlagda

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Yttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 2014-05-08 Er ref: Eva Centeno López Diarienr: N2014/734/E Lina Palm Lina.Palm@skogsindustrierna.org +46 8 762 7949 +46 70 397 1449 Yttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation

Läs mer

Elcertifikat, elpris och handel med utsläppsrätter. Mia Bodin Bodecker Partners

Elcertifikat, elpris och handel med utsläppsrätter. Mia Bodin Bodecker Partners Elcertifikat, elpris och handel med utsläppsrätter Mia Bodin 2017-06-13 VI ÄR BODECKER PARTNERS Oberoende rådgivning...och förvaltning av Elcertifikat, EUA och nordiska elprisrisker Den nordiska Elmarknaden

Läs mer

Detaljerade uppgifter om elcertifikatsystemet avseende kvotplikt och tilldelning av elcertifikat i Sverige

Detaljerade uppgifter om elcertifikatsystemet avseende kvotplikt och tilldelning av elcertifikat i Sverige STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 1 (5) Analysavdelningen Enheten för operativa styrmedel Detaljerade uppgifter om elcertifikatsystemet 2003-2013 avseende kvotplikt och tilldelning av elcertifikat i Sverige

Läs mer

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi Ett svensk-norskt elcertifikatsystem Kjell Jansson Svensk Energi Alltid i fokus 2 3 155 000 GWh Elanvändningen i Sverige 1990- (rullande 12-månadersvärde) (december) 153 000 Total förbrukning inkl. förluster

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Till: Energimyndigheten Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Svensk Vindenergi välkomnar Energimyndighetens översyn

Läs mer

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi Ett svensk-norskt elcertifikatsystem Kjell Jansson Svensk Energi Alltid i fokus 2 3 155 000 153 000 151 000 GWh Elanvändningen i Sverige 1990- (rullande 12-månadersvärde) Total förbrukning inkl. förluster

Läs mer

Remissvar på Energimyndighetens rapport Kontrollstation 2017 för elcertifikat Delredovisning 2 (ER2016:99)

Remissvar på Energimyndighetens rapport Kontrollstation 2017 för elcertifikat Delredovisning 2 (ER2016:99) Stockholm 2016-11-25 Miljö-och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på Energimyndighetens rapport Kontrollstation 2017 för elcertifikat Delredovisning 2 (ER2016:99) (M2016/02399/Ee) Branschföreningen

Läs mer

Vindkraftutbyggnadförutsättningar

Vindkraftutbyggnadförutsättningar Vindkraftutbyggnadförutsättningar och prognos Svensk Vindenergi 2015-09-29 Tomas Hallberg Agenda Statistik och prognos Förutsättningar Styrmedel Nätinfrastruktur Vikande lönsamhet Goda vindlägen Vind 2015

Läs mer

Detaljerade uppgifter om elcertifikatsystemet avseende kvotplikt och tilldelning av elcertifikat i Sverige

Detaljerade uppgifter om elcertifikatsystemet avseende kvotplikt och tilldelning av elcertifikat i Sverige STEM061 ver.w-3.2, 07-0- 1 () Analysavdelningen Enheten för förnybar el Detaljerade uppgifter om elcertifikatsystemet 03- avseende kvotplikt och tilldelning av elcertifikat i Sverige Uppgifterna som redovisas

Läs mer

Elcertifikatsmarknaden i Sverige

Elcertifikatsmarknaden i Sverige Elcertifikatsmarknaden i Sverige Roger Östberg Analysavdelningen Energimyndigheten Norges Energidager 2011 14 oktober Agenda Om ambitionsnivån Det svenska regelverket Erhållen utbyggnad i Sverige Handel

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Till: Energimyndigheten Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Svensk Vindenergi välkomnar Energimyndighetens översyn

Läs mer

LAGÄNDRINGAR 1 JANUARI 2007

LAGÄNDRINGAR 1 JANUARI 2007 Energimyndigheten informerar om elcertifikatsystemet Lagändringar OM ELCERTIFIKAT Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem som syftar till att öka den förnybara elproduktionen med 17 TWh

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

Det här är elcertifikatsystemet

Det här är elcertifikatsystemet MEDDELANDE 1 (7) Datum 2003-04-23 Dnr Det här är elcertifikatsystemet Den 1 maj år 2003 införs elcertifikatsystemet som ska ge en ökad elproduktion från sol, vind, vattenkraft och biobränslen. Systemet

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-02-14 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 7, år 2014 vecka 7, år 2014 2 (19) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,2 procentenheter och

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE N2014/734/E

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE N2014/734/E SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2014-05- 16 REMISSYTTRANDE N2014/734/E Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Till: Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Er referens: N2014/734/E Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Svensk Vindenergi välkomnar

Läs mer

Historisk utveckling av det svenska elcertifikatsystemet

Historisk utveckling av det svenska elcertifikatsystemet Handling Datum 1 (18) Utkast version 1.0 Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 2013-10-24 Historisk utveckling av det svenska elcertifikatsystemet Handling Datum 2 (18) Utkast version 1.0 Kontrollstation

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

Stockholm 2010-12-15. Till Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM. Er referens: N2010/2438/E

Stockholm 2010-12-15. Till Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM. Er referens: N2010/2438/E Stockholm 2010-12-15 Till Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Er referens: N2010/2438/E Yttrande över Energimyndighetens rapporter Åtgärder för att skydda elkunden mot för höga elcertifikatpriser, Gemensamt

Läs mer

Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss. Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB

Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss. Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB www.nilsan.se Elcertifikat Certifikat Certifikat pris MWh El El pris 2 IEAs granskning av Sveriges Energipolitik

Läs mer

Fortsatt satsning på förnybar elproduktion. Utveckling av elcertifikatsystemet

Fortsatt satsning på förnybar elproduktion. Utveckling av elcertifikatsystemet Fortsatt satsning på förnybar elproduktion Utveckling av elcertifikatsystemet Sammanfattning Svensk Vindenergi ger i denna PM föreningens syn på det nuvarande stödsystemet för vindkraft, dess utmaningar

Läs mer

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr Elcertifikat: Kvartalsrapport nr 1 2019 Maj 2019 Detta är en sammanställning framtagen av Norges vassdrags- och energidirektorat (NVE) och Energimyndigheten om statusen i elcertifikatmarknaden. Rapporten

Läs mer

Vattenfalls synpunktet på Energimyndighetens rapport ER 2016:09 Kontrollstation 2017 för elcertifikatsystemet

Vattenfalls synpunktet på Energimyndighetens rapport ER 2016:09 Kontrollstation 2017 för elcertifikatsystemet Vattenfall AB Evenemangsgatan 13 16979 Solna Sverige Till: Miljö- och energidepartementet E-post: m.registrator@regeringskansliet. m.remisser-energi@ regeringskansliet.se Date: 25-11-2016 Contact: Claes

Läs mer

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 10 maj 2017 Martin Johansson Enheten för förnybar energi Några viktiga utgångspunkter 100 procent förnybart till 2040 Ingen tvångsnedstängning av

Läs mer

En svensk-norsk elcertifikatsmarknad. ÅRSRAPPORT FöR 2013

En svensk-norsk elcertifikatsmarknad. ÅRSRAPPORT FöR 2013 En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FöR 2013 2 Innehållsförteckning Förord 3 Nyckeltal för år 2013 4 Så här fungerar elcertifikatsmarknaden 5 Måluppfyllelse 14 Tilldelning av elcertifikat 18

Läs mer

Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12

Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12 Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12 Modity Energy Trading Energihandel som skapar kundvärden Modity ska vara en attraktiv och självklar motpart i alla former av bilateral och marknadsbaserad

Läs mer

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr Elcertifikat: Kvartalsrapport nr 3 2018 november 2018 Detta är en sammanställning framtagen av Norges vassdrags- och energidirektorat (NVE) och Energimyndigheten om status i elcertifikatsmarknaden. Rapporten

Läs mer

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr Elcertifikat: Kvartalsrapport nr 2 2018 augusti 2018 Detta är en sammanställning framtagen av Norges vassdrags- och energidirektorat (NVE) och Energimyndigheten om status i elcertifikatsmarknaden. Rapporten

Läs mer

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr Elcertifikat: Kvartalsrapport nr 4 2018 februari 2019 Detta är en sammanställning framtagen av Norges vassdrags- och energidirektorat (NVE) och Energimyndigheten om status i elcertifikatsmarknaden. Rapporten

Läs mer

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Vindkraft i Sverige - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Svensk Vindenergi 125 medlemsföretag Internationella kraftbolag Kommunala kraftbolag Projekteringsföretag

Läs mer

Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Sammanfattning av Energimyndighetens och NVEs rapporter Syftet med denna publikation är att sammanfatta innehållet i de rapporter som NVE och Energimyndigheten

Läs mer

Finansiering av 30 TWh ny förnybar el till 2020

Finansiering av 30 TWh ny förnybar el till 2020 Finansiering av 30 TWh ny förnybar el till 2020 Redovisning av Uppdrag rörande ambitionshöjning i elcertifikatsystemet till 2020 ER 2015:07 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-1 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 49 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 32,3 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Energiöverenskommelsen. Gustav Ebenå Energimyndigheten

Energiöverenskommelsen. Gustav Ebenå Energimyndigheten Energiöverenskommelsen Gustav Ebenå Energimyndigheten Påminnelse om EKs uppdrag Energikommissionen ska lämna underlag till en bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken redovisa resultatet

Läs mer

En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 2018

En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 2018 En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 2018 Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se. E-post: energimyndigheten@arkitektkopia.se Statens

Läs mer

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång!

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Vindkraft Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Klimatförändring är ett faktum V i t ä n k e r p å m o r g o n d a g e n s e n e r g i b e h o v -

Läs mer

HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna

HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna Vad påverkar elkostnaden? Elpris Sätts på marknaden, utbud och efterfrågan avgör Skatter och subventioner Beslutas av politiken, nationellt

Läs mer

Flertalet elbolag bryter mot ny konsumentlag

Flertalet elbolag bryter mot ny konsumentlag Pressmeddelande 2007-01-17 Flertalet elbolag bryter mot ny konsumentlag Åtskilliga elbolag bryter mot lagen. Den 1 januari 2007 trädde Förändringar i lagen om elcertifikat i kraft, vilket ska underlätta

Läs mer

Biokraftvärme isverigei framtiden

Biokraftvärme isverigei framtiden Biokraftvärme isverigei framtiden Kjell Andersson Svebio Ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser 1990 2009 1 Sveriges energianvändning 2010 Vindkraft; Naturgas; 3,2 TWh (0,8%) 14,4 TWh 3,6%) Värmepumpar

Läs mer

Klimatcertifikat för grönare transporter. Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Torsdagen den 20 mars, 2104

Klimatcertifikat för grönare transporter. Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Torsdagen den 20 mars, 2104 Klimatcertifikat för grönare transporter Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Torsdagen den 20 mars, 2104 Inledande frågor Kvotplikten är här för att stanna hur kan den utformas för att gynna biobränslen

Läs mer

Elcertpriset under hård press. Hur ser framtiden ut?

Elcertpriset under hård press. Hur ser framtiden ut? NVE Vindkraftseminarium 2012 Elcertpriset under hård press. Hur ser framtiden ut? Trondheim 4-5 juni 2012 Peter Chudi SKM Svensk Kraftmäkling AB NVE Vindkraftseminarium 4-5 juni 2012 1 Tre budskap om elcertmarknaden

Läs mer

Vindkraft - ekonomi. Sara Fogelström 2013-03-26

Vindkraft - ekonomi. Sara Fogelström 2013-03-26 Vindkraft - ekonomi Sara Fogelström 2013-03-26 Ekonomi Intäkter: Försäljning av el på Nord Pool Försäljning av elcertifikat Elpris Spotpris Fleråriga avtal 40 öre/kwh Elcertifikat Elcertifikatsystemet

Läs mer

Vindkraftsutbyggnad i Sverige

Vindkraftsutbyggnad i Sverige Vindkraftsutbyggnad i Sverige Förutsättningar och prognos Balingsholm 1 oktober 2014 Tomas Hallberg Svensk Vindenergi Förutsättningar och prognos Kontrollstation 2015 Elcertifikat 2020-2030 EU:s 2030-ramverk

Läs mer

Vindkraftens utveckling

Vindkraftens utveckling Vindkraftens utveckling Fredrik Dolff Noden för näringslivs- och affärsutveckling Nätverket för vindbruk fredrik.dahlstrom.dolff@vgregion.se 010-441 40 33 Elproduktionen i Sverige och utveckling av vindkraft

Läs mer

Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat

Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat Anna Bergek Linköpings universitet & UiO Presentationen är baserad på en rapport till Finansdepartementets

Läs mer

För en bred energipolitik

För en bred energipolitik 2008-07-09 För en bred energipolitik 1 Socialdemokraterna ENERGISAMTAL Det behövs en bred energiuppgörelse Det är nu två år sedan centerpartiet ensidigt bröt den breda och mångåriga blocköverskridande

Läs mer

VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne

VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne PROGRAM Marknadsundersökning Kalendarium Vindkraft Solenergi Mingel och julfika MARKNADSUNDERSÖKNING Jag kommer från

Läs mer

Handeln med elcertifikat

Handeln med elcertifikat Handeln med elcertifikat 2011-02-10 Peter Chudi, SKM 1 Energi Norge konferensen 11 mars 2010 PRODUKTER Noterade Spot Terminsprodukter Onoterade Flerårsavtal Fast pris kontrakt för löpande produktion Monetarisering

Läs mer

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr Elcertifikat: Kvartalsrapport nr 2 2016 Augusti 2016 Detta är en sammanställning framtagen av Norges vassdrags- och energidirektorat (NVE) och Energimyndigheten om status i elcertifikatsmarknaden. Rapporten

Läs mer

Elcertifikat. Sammanfattning. De viktigaste händelserna inom. Politik och omvärldsbevakning med fokus. Energimyndigheten om de fallande.

Elcertifikat. Sammanfattning. De viktigaste händelserna inom. Politik och omvärldsbevakning med fokus. Energimyndigheten om de fallande. Bodecker Partners 2016 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Elcertifikat A Sammanfattning E Prisutveckling De viktigaste händelserna inom Vad har påverkat priserna de senaste elcertifikat under det senaste

Läs mer

Om en gemensam svensk-norsk elertifikatmarknad

Om en gemensam svensk-norsk elertifikatmarknad Bilaga Stockholm, 8. december 2010 Om en gemensam svensk-norsk elertifikatmarknad Protokoll från arbetet mellan september 2009 till december 2010 1 Bakgrund Med hänvisning till avsiktsförklaringen om utvecklingen

Läs mer

Nätverket för vindbruk

Nätverket för vindbruk Nätverket för vindbruk Balingsholm onsdag 2 oktober 2013 Tomas Hallberg Svensk Vindenergi Valvindar i branschen Svensk Vindenergi Prognos för vindkraftsutbyggnad Ekonomiska förutsättningar för branschen

Läs mer

Vindkraft är en baktung investering som behöver elcertifikat under 15 år

Vindkraft är en baktung investering som behöver elcertifikat under 15 år Vindkraft är en baktung investering som behöver elcertifikat under 15 år 2014-01-14 2014-01-16 Page 1 Det som ger oss problem är inte vad vi inte vet utan vad vi är helt övertygade om, men som visar sig

Läs mer

Klimatcertifikat för fordonsbränsle

Klimatcertifikat för fordonsbränsle Klimatcertifikat för fordonsbränsle en idéskiss Nils Andersson Nilsan Energikonsult AB www.nilsan.se I samarbete med Energigas Sverige Nilsan Energikonsult AB 17 maj, 2013 Sid 1(10) Innehållsförteckning

Läs mer

Windcap Fond 1 AB. Halvårsrapport

Windcap Fond 1 AB. Halvårsrapport Windcap Fond 1 AB Koncern Halvårsrapport 2010-06-30 Periodens utveckling i sammandrag Intäkterna uppgick till 6 242 kkr Rörelseresultat uppgick till 4765 kkr Avskrivningarna uppgick till -3863 kkr och

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-15 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 51 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 31,2 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-03-07 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 10, år 2014 vecka 10, år 2014 2 (18) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,0 procentenheter och

Läs mer

Klimatcertifikat för mer biodrivmedel Kvotplikt 2.0. Karin Jönsson, E.ON Sverige AB Gasdagarna, 24 oktober Båstad

Klimatcertifikat för mer biodrivmedel Kvotplikt 2.0. Karin Jönsson, E.ON Sverige AB Gasdagarna, 24 oktober Båstad Klimatcertifikat för mer biodrivmedel Kvotplikt 2.0 Karin Jönsson, E.ON Sverige AB Gasdagarna, 24 oktober Båstad Kan klimatcertifikat för drivmedel styra mot en fossiloberoende fordonsflotta? För att uppnå

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-01-24 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 4, år 2014 vecka 4, år 2014 2 (17) Sammanfattning Fyllnadsgraden i Sveriges vattenmagasin är 60,1 procent i slutet av vecka 3

Läs mer

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr Elcertifikat: Kvartalsrapport nr 4 2016 Februari 2017 Detta är en sammanställning framtagen av Norges vassdrags- och energidirektorat (NVE) och Energimyndigheten om status i elcertifikatsmarknaden. Rapporten

Läs mer

Kvartal 2 2014 2014-07-14

Kvartal 2 2014 2014-07-14 Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-04-11 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 15, år 2014 vecka 15, år 2014 2 (18) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,1 procentenheter och

Läs mer

Bodecker Partners

Bodecker Partners 2019-02-01 Vi är BODECKER PARTNERS Oberoende rådgivning och förvaltning av Elcertifikat, EUA och nordiska elprisrisker Oberoende rådgivning...och förvaltning av Elcertifikat, EUA och nordiska elprisrisker

Läs mer

Uppgraderat elcertifikatsystem Åtgärder som resulterat i positiva förhandsbesked. Martin Johansson. Enheten för operativa styrmedel

Uppgraderat elcertifikatsystem Åtgärder som resulterat i positiva förhandsbesked. Martin Johansson. Enheten för operativa styrmedel Uppgraderat elcertifikatsystem Åtgärder som resulterat i positiva förhandsbesked Martin Johansson Handläggare Enheten för operativa styrmedel Bakgrund om elcertifikatsystemet Elcertifikat infördes den

Läs mer

Erik Larsson Svensk Fjärrvärme. Nordvärme, Ålesund

Erik Larsson Svensk Fjärrvärme. Nordvärme, Ålesund Gröna certifikat för el konsekvenser för fj ärrvärm en Erik Larsson Svensk Fjärrvärme 1 I nnehåll Gröna certifikat i allmänhet RECS Svensk fjärrvärmes mål KVV och förnybart Svenska systemet När är certifikat

Läs mer

Kontrollstation 2017 för elcertifikat en delredovisning (ER201609) M2016/01587/Ee.

Kontrollstation 2017 för elcertifikat en delredovisning (ER201609) M2016/01587/Ee. Till m.registrator@regeringskansliet.se Kontrollstation 2017 för elcertifikat en delredovisning (ER201609) M2016/01587/Ee. Svensk Vindkraftförening är tacksamma för att ha fått möjligheten att lämna synpunkter

Läs mer

Yttrande över promemorian Elcertifikatssystemet vissa frågor inom kontrollstation 2017

Yttrande över promemorian Elcertifikatssystemet vissa frågor inom kontrollstation 2017 Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

2014-04-28. Landstinget Blekinge. Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler

2014-04-28. Landstinget Blekinge. Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler 2014-04-28 Landstinget Blekinge Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler 2 Elproduktion från vindkraft Bakgrund Landstinget Blekinge är delägare

Läs mer

Underlag för fastställande av kvoter för beräkning av kvotplikt

Underlag för fastställande av kvoter för beräkning av kvotplikt 1 (9) Analysavdelningen Enheten för styrmedel och tillsyn Roger Östberg Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Underlag för fastställande av kvoter för beräkning

Läs mer

Windcap Fond 2 AB Halvårsrapport

Windcap Fond 2 AB Halvårsrapport Windcap Fond 2 AB Halvårsrapport 2010-06-30 Periodens utveckling i sammandrag (exklusive intressebolag) Intäkterna uppgick till 147 kkr Rörelseresultat uppgick till -131 kkr Resultatet före skatt och minoritetens

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2013-12-13 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 50, år 2013 vecka 50, år 2013 2 (19) Sammanfattning Fyllnadsgraden i Sveriges vattenmagasin är 67,4 procent i slutet av vecka

Läs mer

Kvartal 4 2014 2015-02-13

Kvartal 4 2014 2015-02-13 Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 2012

En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 2012 En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 212 2 Innehåll Förord 3 Nyckeltal för år 212 4 Så här fungerar elcertifikatsmarknaden 5 Måluppfyllelse 14 Tilldelning av elcertifikat 18 Annullering

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 18. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 18. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 18 Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Under vecka 18 har vårfloden fortsatt i både Sverige och Norge. Samtidigt börjar den svenska kärnkraften

Läs mer

POTENTIAL ATT UTVECKLA VATTENKRAFTEN - FRÅN ENERGI TILL ENERGI OCH EFFEKT

POTENTIAL ATT UTVECKLA VATTENKRAFTEN - FRÅN ENERGI TILL ENERGI OCH EFFEKT POTENTIAL ATT UTVECKLA VATTENKRAFTEN - FRÅN ENERGI TILL ENERGI OCH EFFEKT Energilunch den 2 december 2015 Gun Åhrling-Rundström, Svensk Energi Bakgrund Idag och i framtiden förväntas mer elproduktion som

Läs mer

En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 2014

En svensk-norsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 2014 En svensknorsk elcertifikatsmarknad ÅRSRAPPORT FÖR 214 Innehållsförteckning Förord 5 Nyckeltal för år 214 6 Så fungerar elcertifikatsmarknaden 7 Måluppfyllelse 16 Tilldelning av elcertifikat 2 Annullering

Läs mer

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr

Elcertifikat: Kvartalsrapport nr Elcertifikat: Kvartalsrapport nr 3 2016 Novemberi 2016 Detta är en sammanställning framtagen av Norges vassdrags- och energidirektorat (NVE) och Energimyndigheten om status i elcertifikatsmarknaden. Rapporten

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-2-9 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 7 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 33,5 EUR/MWh, vilket var lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Prisdiskussioner och Moditys senaste prognoser

Prisdiskussioner och Moditys senaste prognoser 2014-11-14 Prisdiskussioner och Moditys senaste prognoser Inledning I detta månadsbrev har vi delat upp prisdiskussionen i tre delar; kort sikt (Q1-15), medellång sikt (år 2015) samt lång sikt. För analysen

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:179

Regeringens proposition 2016/17:179 Regeringens proposition 2016/17:179 Nytt mål för förnybar el och kontrollstation för elcertifikatssystemet 2017 Prop. 2016/17:179 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13

Läs mer

Dubbla Nättariffer. Av Anders Pettersson

Dubbla Nättariffer. Av Anders Pettersson Dubbla Nättariffer Av Anders Pettersson Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 2 2. Dubbla nättariffer 2 3. Övereffektavgifter 3 4. Fast avgift 3 5. Mätavgift 3 6. Nätnytta 3 7. Effektsänkning 4 8. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Behåll budgetramen för solcellsstödet, sänk stödnivån och öka antalet solcellsinstallationer med 50 procent

Behåll budgetramen för solcellsstödet, sänk stödnivån och öka antalet solcellsinstallationer med 50 procent Svensk Solenergi till regeringen Stockholm 31 oktober 2018 Behåll budgetramen för solcellsstödet, sänk stödnivån och öka antalet solcellsinstallationer med 50 procent Sammanfattning Den avgående regeringen

Läs mer

Erik Thornström. Styrmedel för bioenergi, energieffektivisering och kraftvärme 2013-02-27

Erik Thornström. Styrmedel för bioenergi, energieffektivisering och kraftvärme 2013-02-27 Styrmedel för bioenergi, energieffektivisering och kraftvärme Erik Thornström 1 Innehåll Kraftvärmen idag Nationella styrmedel EU:s styrmedel Svensk Fjärrvärmes syn på aktuella styrmedelsfrågor gällande

Läs mer

Tidpunkt för godkännande av anläggning

Tidpunkt för godkännande av anläggning Tidpunkt för godkännande av anläggning Roger Östberg Seminarium 9 juni Gardemoen Uppdraget Utreda behovet av att införa en tidpunkt för när anläggningar måste vara driftsatta för att kunna godkännas för

Läs mer

Vindkraftstatistik 2016 Nationell-, länsvis- och kommunal statistik

Vindkraftstatistik 2016 Nationell-, länsvis- och kommunal statistik Vindkraftstatistik 2016 Nationell-, länsvis- och kommunal statistik ES2017:2 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post:

Läs mer

Ramöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna

Ramöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna Ramöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna Grundpelare Den svenska energipolitiken ska bygga på samma tre grundpelare som energisamarbetet

Läs mer

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren El från förnybara källor Den nya torktumlaren Många stora förändringar Ved (förnybart) Kol och olja Kol och olja Kol, olja och vattenkraft (förnybart) Kol, olja och vattenkraft Vattenkraft och kärnkraft

Läs mer

Nedan följer synpunkter våra och förslag Skälen till att Sverige kan få svårt att uppnå målet är flera.

Nedan följer synpunkter våra och förslag Skälen till att Sverige kan få svårt att uppnå målet är flera. Här kommer Svensk Vindkraftförening och SERO:s remissvar på Energimyndighetens skrivelse Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 N2014/734/E Vi delar i stort Energimyndighetens identifiering av vilka

Läs mer