Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014

2 1 Uppdrag, mål och arbetssätt Samtliga länets miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och Region Halland samverkade 2014 genom Miljösamverkan Halland med syftet att effektivisera framför allt tillsynen inom miljö- och hälsoskydd och livsmedel i länet. Detta gjordes genom att samutnyttja medverkande aktörers kompetens och resurser och till att utifrån rådande lagrum säkra en likvärdig bedömningsgrund. Samverkan ska medföra effektivare resursutnyttjande, ökat erfarenhetsutbyte och större möjligheter att gå på djupet i olika frågor och åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling av det kommunala miljöarbetet i Hallands län. Miljösamverkans insatser ska vara konkreta, avgränsade och operativt inriktade. Detta utesluter inte insatser med inriktning på information, riktlinjer, m.m. Miljösamverkan Hallands högsta beslutande organ utgörs av Styrgruppen. Styrgrupp är cheferna för miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i länets kommuner. Samverkan sker i huvudsak genom ämnesvis och i tid avgränsade projekt. Förslag på projekt kommer in från miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna och behandlas i styrgruppen som fattar beslut om igångsättande. För varje projekt bildas en projektgrupp. När projektet är godkänt av styrgruppen presenteras resultatet genom webb, rapporter eller seminarier. Region Halland samordnar och administrerar projekten genom en anställd utvecklare. Följande kommuner ingick i samverkan under 2014, Kungsbacka kommun, Varbergs kommun, Falkenberg kommun, Halmstad kommun, Hylte kommun och Laholms kommun.

3 2 Verksamhetsstyrning Styrgrupp Styrgruppen sammanträdde fem gånger under i Halmstad i Laholm i Varberg i Halmstad (Verksamhetsplan fastställdes) i Falkenberg Samarbete med Västra Götaland Med utgångspunkt i den samverkan mellan Halland och Västra Götaland som etablerades under projektet Tillsynsutveckling i Väst (TUV), påbörjade Miljösamverkan Halland under 2014 ett fortsatt samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland (MVG). Det fortsatta samarbetet efter TUV beskrevs i en avsiktsförklaring blev en övergångsperiod för mer konkreta diskussioner om hur vi ska arbeta ihop rent praktiskt. Samarbetet innebär inga organisatoriska eller budgetmässiga förändringar, utan handlar om ett samarbete för att få större utväxling av insatta resurser samt öka spridningen på våra projekt när vi blir fler kommuner. Förutom avsiktsförklaringen har en kommunikationsstrategi och plattform för det fortsatta samarbetet tagits fram med en tillhörande aktivitetsplan. Sammarbetet innebär bland annat: Gemensamma projekt som är öppna för kommuner i båda länen. Projektledning för respektive projekt fördelas mellan Miljösamverkan Halland och MVG. Båda miljösamverkan ansvarar tillsammans för projekt och aktiviteter som framkommit som en följd av TUV. Gemsamma utbildningsinsatser. Gemensamma styrgruppsmöten där styrgrupperna för MVG och Miljösamverkan Halland träffas träffades styrgrupperna tre gånger, , , Verksamhetsplan och budget Arbetet med verksamhetsplaneringen påbörjades i maj En inventeringsblankett skickades ut till kommunerna, där de kunde fylla i inom vilka arbetsområden som de hade behov av att arbeta med i projektform. Detta sammanställdes och skickades till kommunerna, tillsammans med de projektförslag som kommit in från MVG. Kommunerna fick därefter prioritera vilka projekt som de avsåg att delta i under Verksamhetsplanen togs sedan fram i dialog med MVG. Nytt för Miljösamverkan Halland var att man planerar två år framåt istället för ett.

4 3 Verkställandet av verksamhetsplanen för gjordes av styrgruppen Revidering av verksamhetsplanen skedde Länets kommuner och Region Halland finansierade Miljösamverkan Halland. Kommunerna betalade 2 kronor per invånare och år. Nedan är en ekonomisk redovisning över 2014, Tabell 1. I budgeten 2014 fanns ett överskott från 2013 vilket gjorde att man fick ett överskott i budgeten även detta år. Utgående saldo (överskottet) flyttas över till 2015 års budget. Nätverksträffar, omfattar lunch och fika i samband med projektmöten. Mer detaljerad information kan fås av teres.heidermark@regionhalland.se eller andrea.teranoman@regionhalland.se. Miljösamverkan 2014 Intäkter Upplupen intäkt fakturering kommuner Fakturering kommuner skickats aug Summa Kostnader Personalkostnader, T Gustavsson 1/1-31/12, A Udd 1/4-31/8, A Teran Öman 1/8-31/ Kurs- och konferensavgifter Resor Nätverksträffar, förtäring Konsult i projekt Administrativa kostnader, telefon och dator Summa Utgående saldo Tabell 1. Ekonomisk redovisning Tillsynsprojekt Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status Projektet startade i början av 2011 och var finansierat med LOVA - bidrag (Lokala vattenvårdsåtgärder). Projektet syftade till att utveckla effektiva, systematiska åtgärder så att näringsbelastningen i de mest belastade vattendragen i Halland minskar. I projektet deltog kustkommunerna, Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad och Laholm, i vilka

5 4 övergödningsproblematiken är uttalad. Projektgruppen träffades en gång under 2014 ( ). Ett slutseminarium och workshop anordnades på Halmstad teater. Totalt deltog 56 personer. Presentationerna för de olika delarna fungerade bra. Åhörarmaterial hade mailats ut i förväg till deltagarna. Till workshopen delades deltagarna in i 6 olika grupper. Synpunkter från gruppernas diskussion dokumenterades och sammanställdes i en utvärdering. Några synpunkter från diskussionerna var att man vill arbeta vidare med kretsloppslösningar, att fosforverktyget är användbart vid tillsynen och för rådgivning samt att man behöver arbeta mer avrinningsområdesvis. Tidsgränsen för slutrapport till Länsstyrelsen av detta projekt förlängdes till Nyckelfaktorerna som man lärt sig av projektet är att det är viktigt med samsyn och utveckling. Både mellan kommunerna men även mellan handläggarna för lantbrukstillsyn och tillsyn av enskilda avlopp. Man har lärt sig mycket av varandra. Man kom också fram till att det är viktigt att se helheten för att kunna minska övergödningsproblemen i vattendragen genom att fokusera på både avlopp- och lantbrukstillsyn. Genom konsultuppdragen är det bekräftat att det är klokt att arbeta inom avrinningsområden alternativt delavrinningsområden, för att minska övergödningen inom vattendragen. Klicka här för att läsa hela rapporten. Vattendirektivet Lantbrukstillsyn Projektet påbörjades och avslutades Effektmålet var att förbättra statusen i vattenförekomster i Halland samt öka lantbrukarnas hushållning med gödselmedel, genom ökad kunskap och samsyn hos miljö- och hälsoskyddsinspektörer och lantbrukare kring skäliga åtgärder för att minska mängden näringsämnen till vattendragen. Projektmålet var att anordna tre utbildningstillfällen, ta fram gemensamma bedömningsgrunder och tillsynsplan samt bedriva tillsyn med Ekologgruppens fosforverktyg. Kommunerna Kungsbacka, Varberg, Halmstad, Laholm och Falkenberg har deltagit i projektet. Projektgruppen har träffats två gånger under 2014 ( och ). Projektet skulle egentligen avslutats men blev förlängt till Det gemensamma bedömningsunderlaget som har arbetats fram under projektet skickades på remiss till Havs- och vattenmyndigheten (HaV), Jordbruksverket, Naturvårdsverket, VÄXA och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Svaren från VÄXA och LRF var utförliga och innehöll en del synpunkter om bedömningsunderlaget. De tyckte bland annat att underlaget var förenklat och man eftersökte mer individuell prövning. Bedömningsunderlaget ansågs också något för hårt mot lantbrukaren. Jordbruksverkets kritik var mer allmänt hållen med de tyckte, som VÄXA och LRF, att underlaget var något förenklat. Havs- och Vattenmyndigheten och Naturvårdsverket gav ingen specifik kommentar på materialet. Projektgruppen tog till sig av kritiken och justerade bedömningsunderlaget efter synpunkterna.

6 5 Förutom det gemensamma bedömningsunderlaget arbetade man fram en åtgärdslista med ett förklarande brev till lantbrukaren, en tillsynsstrategi och en beskrivning av vattenvårdsplan. Tillsynsbesök med fosforverktyget utfördes av kommunerna Varberg och Laholm. Syftet med besöken var att medföra utveckling av och erfarenhetsutbyte kring Fosforverktyget. Erfarenheterna diskuterades under projektgruppsmötet och finns att läsa om i slutrapporten. Slutrapporten finns att läsa här. Kosttillskott Projektet påbörjades och avslutades Effektmålet var att uppnå säkra prestationshöjande kosttillskott i Halland, genom hög kompetens och samordnad tillsyn. Projektmålet var att anordna ett seminarium, utföra inventering av verksamheter med prestationshöjande kosttillskott samt bedriva tillsyn på verksamheterna med framtagen checklista, lista på substanser och bedömningsgrunder. De kommuner som deltagit i projektet är Laholm, Halmstad, Falkenberg och Kungsbacka. Inget projektmöte hölls under Projektet skulle egentligen avslutas men slutrapporten blev inte klar fören Detta på grund av att man inte hade någon projektledare för projektet under våren. 25 olika produkter granskades enligt den framtagna checklistan. Utav dessa bedömdes två produkter som skadliga och tre produkter som felmärkta enligt lagstiftningens krav. Av de skadliga produkterna förbjöds en, och den andra produkten plockades frivilligt bort av verksamhetsutövaren. Påpekade märkningsbrister åtgärdades också. Klicka här för att läsa hela slutrapporten. Minireningsverk Projektet påbörjades och avslutades Effektmålet var att förbättra statusen i vattenförekomster i Halland, genom ökad kunskap om egenkontroll hos ägare av minireningsverk och ökad kännedom hos miljökontoren om driften av befintliga minireningsverk. Målet med projektet var att anordna studiebesök, utföra enkätundersökning, skicka ut framtagen information samt bedriva tillsyn med framtagen checklista, bedömningsgrunder och beslutsmallar. Kommunerna Falkenberg, Laholm, Halmstad, Kungsbacka och Göteborg har deltagit i projektet. Under 2014 har projektgruppen träffats fyra gånger ( , , och ). En checklista som ska användas vid tillsynsbesök av minireningsverk samt bedömningsgrunder för denna har gjorts. 49 tillsynsbesök gjordes under tillsynsperioden. Tillsynsbesöken pågick från till En Checklistan för egenkontroll till fastighetsägarna samt ett informationsbrev gjordes för att öka deras kunskap om egenkontroll. Enligt projektplanen skulle även mallar för beslut göras, detta hann projektgruppen dock inte med och det prioriterades därför bort. Beslutsmallar från

7 6 kommunerna Göteborg och Kungsbacka spreds däremot till övriga kommuner i projektet. För att läsa slutrapporten klicka här. Animaliska biprodukter Detta är ett projekt där både Miljösamverkan Halland och MVG medverkar. Projektet startade i maj 2014 och MVG är projektledare. Under 2014 har projektgruppen träffats fyra gånger ( , , och ) samt haft ett kortare onlinemöte ( ). Reglerna inom ABP är snåriga och det behövs tydligare vägledning om vad som gäller i olika tillsynssituationer, vem som gör vad och vad som förväntas av tillsynsmyndigheterna. Målet med projektet är att ta fram underlag samt bedriva tillsyn i butiker, bidra med underlag för en ökad tillsynsvägledning från centrala myndigheter samt försöka utreda ansvarsfördelningen inom detta område. För att få tillsyn utförd och öka inspektörernas kunskaper genomförs också en tillsynskampanj som en del i projektet. Denna startade i mitten av oktober 2014 och kommer pågå fram till februari Inför tillsynskampanjen har projektgruppen tagit fram material i form av en checklista för tillsynen, en vägledning till checklistan samt ett informationsbrev som ska skickas ut till butiker innan tillsynsbesöket. Ett samarbete med en ABP-grupp som har bildats på Sveriges kommuner och landsting har upprättats inom projektet. Detta för att vara pådrivande och bollplank gentemot de centrala myndigheterna avseende deras vägledning. Från Hallands län är det endast Falkenberg som är med i projektgruppen. I Tillsynskampanjen deltar även Kungsbacka, Varberg, Hylte och Laholm. För att läsa mer om projektet klicka här. Märkning av livsmedel Projektet påbörjades i december 2014 och drivs av MVG. Från Hallands län är Halmstad kommun med i projektgruppen. Målet med projektet är att öka kunskapen om de nya reglerna hos livsmedelsverksamheter och livsmedelsinspektörer samt se till att dessa tillämpas korrekt av livsmedelsföretagen. Projektgruppen träffades en gång under 2014 ( ). På uppstartsmötet bestämdes mer konkret vad som ska ingå i projektet. Bland annat kommer man att ha en tillsynskampanj i april Innan detta kommer projektgruppen att ta fram information om de nya reglerna kring märkning av livsmedel till inspektörerna, material för tillsynskampanjen i form av checklista och en vägledning till denna samt informationsblad till företag som märker, förpackar eller säljer livsmedel. Projektgruppen kommer stämma av det framtagna materialet med livsmedelsverket. För att läsa mer om projektet klicka här.

8 7 Inomhusmiljö Projektet startade under hösten 2014 och MVG är projektledare. Ingen från Halland är med i projektgruppen. Målet med projektet är ökad kompetens om frågor gällande inomhusmiljö, och därigenom effektivare tillsyn på området som på sikt ska medföra minskade olägenheter för människors hälsa. Projektgruppen utförde under hösten 2014 en enkät som gick ut till alla miljö- och hälsoskyddskontor i Västra Götaland och Halland. I enkäten fick miljö- och hälsoskyddsinspektörer fylla i vad det helst ville att projektet inriktar sig på. Resultatet av enkäten blev att projektet kommer att inriktas på två områden: Fukt och mögel respektive Ventilation. På områdena ska byggnadsteknik och påverkan på människans hälsa belysas. Projektgruppen kommer i vår att planera utbildningsdag för Miljö- och hälsoskyddsinspektörer från Halland och Västra Götaland. För att läsa mer om projektet klicka här. Länsträffar Handläggarträffar Miljösamverkan Halland har deltagit vid en handläggarträff för livsmedel, , i Kungsbacka samt handläggarträff för hälsoskydd , i Halmstad. Samverkansgrupper En samverkansträff hölls om dagvatten. Syftet med mötet var att miljö- och hälsoskyddsinspektörer i Halland skulle få möjlighet att öka sin samsyn inom dagvattentillsyn. MVG hade ett tillsynsprojekt inom dagvatten där man uppdaterade handledarstöd kring dagvatten. Denna utgick man ifrån under mötet. Utvecklaren gjorde en sammanställning av de viktigaste som kom fram under mötet. Klicka här för att läsa sammanställningen. Utbildning Utbildning inom kommunikation- och bemötande anordnades för nyanställda i två omgångar och Varje omgång innehöll 3 utbildningsdagar. Denna gjordes i samarbete med MVG och bygger på den utbildning som gjordes under projektet Tillsynsutveckling i Väst (TUV). Läs mer här. Utbildning i Energifrågor i miljötillsynen anordnades tillsammans med Energikontoret, Energimyndigheten och Länsstyrelsen Läs mer här.

9 8 Kommunikation Miljöpresidier Miljöpresidierna sammanträdde två gånger, i Varberg och i Falkenberg. Miljösamverkan Hallands webbplats Miljösamverkan Halland uppdaterar sin webbplats, kontinuerligt. Här finns alla rapporter och material som tagits fram inom projekten. Nyhetsbrev Digitala nyhetsbrev skickades ut , och Nyhetsbreven skickades till miljö-och hälsoskyddsförvaltningarnas officiella e-post, presidierna i miljöoch hälsoskyddsnämnderna i Halland, handläggare på Länsstyrelsen Halland samt till berörda inom Region Halland. Omvärldsbevakning Fokus på Miljösamverkan Hallands omvärldsbevakning låg på Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Jordbruksverket, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Tillsyns- och föreskriftsrådet samt Miljösamverkan Sverige. Miljösamverkan i landet Miljösamverkan Halland deltog inte på någon projektledarträff Rapporter och material som tagits fram i projekt publicerades på Miljösamverkan i Sveriges hemsida.

10 Miljösamverkan Halland Samtliga länets miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och Region Halland samverkade 2014 genom Miljösamverkan Halland, som syftade till att skapa samsyn och effektivisera framför allt tillsynen inom miljö- och hälsoskydd och livsmedel i länet. Samverkan ska medföra effektivare resursutnyttjande, ökat erfarenhetsutbyte och större möjligheter att gå på djupet i olika frågor och åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling av det kommunala miljöarbetet i Hallands län. Miljösamverkans insatser ska vara konkreta, avgränsade och operativt inriktade. Detta utesluter inte insatser med inriktning på information, riktlinjer, m.m. Huvudmän Kommunerna i Halland Adress Region Halland, Miljösamverkan Halland, Box 517, Halmstad Webbplats Utvecklare Teres Heidermark Tel teres.heidermark@regionhalland.se Andrea Teran Öman (vikarie) Tel andrea.teran-oman@regionhalland.com

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2012

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2012 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2012 1 Uppdrag, mål och arbetssätt Samtliga länets miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och Region Halland samverkade 2012 genom Tillsynssamverkan Halland,

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2014

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2014 iljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2014 RS130135 iljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2014 1 Innehåll ppdrag, mål och arbetssätt... 2 Verksamhetsstyrning...3 iljöpresidier...3 Styrgrupp...3 tvecklare...3

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2013

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2013 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2013 1 Uppdrag, mål och arbetssätt Samtliga länets miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och Region Halland samverkade 2013 genom Miljösamverkan Halland med

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016 Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016 Fastställd av styrgruppen 2014-09-15 Dnr: RS140366 1 Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt... 2 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland... 2 Verksamhetsstyrning...3

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Projekt

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Verksamhetsplan och budget 2012 Miljösamverkan Stockholms Län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Projektbeskrivning Vattendirektivet lantbrukstillsyn

Projektbeskrivning Vattendirektivet lantbrukstillsyn 1(5) Vattendirektivet lantbrukstillsyn 1. Projektgrupp Annika Olsson, Kungsbacka Lisa Carlsson, Kungsbacka Louise Adolphsson, Varberg Karl-Inge Johansson, Varberg Kristina Lindfeldt, Falkenberg Rune Liljenberg,

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Verksamhetsplan och budget 2013 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(6) Projekt Minireningsverk : 2013-03-28 Tid: 9.00-14.30 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Kristin Broman, Varberg Jonas Persson, Falkenberg Johan Cederbrink, Halmstad

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post:

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post: Verksamhetsberättelse 2012 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Kosttillskott

Minnesanteckningar Projekt Kosttillskott 01054 1(5) Projekt Kosttillskott : 2013-03-20 Tid: 9.00-14.30 Plats: Resultatet, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Marianne Löfgren, Kungsbacka Carina Holm, Kungsbacka Annika Gustafsson, Falkenberg

Läs mer

Minnesanteckningar - Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status

Minnesanteckningar - Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status 01054 1(10) - Metodutveckling för inom vattenförekomster med sämre än Projektgruppen : 2013-04-30 Tid: 9.00-15.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Anders Gustafsson, Kungsbacka

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(5) Projekt Minireningsverk : 2014-09-29 Tid: 9.00-15.00 Plats: Kompetensen (entréplan), Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Erik Matsson, Kungsbacka Emy Ekholm, Halmstad Ingela Caswell,

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Uppdaterad på gemensamt styrgruppsmöte den 8 september 2016. (Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj 2014, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg.) Avsiktsförklaring

Läs mer

Projektplan för projekt Inomhusmiljö

Projektplan för projekt Inomhusmiljö 4 mars 2015 Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts och projektplanen är därmed fastställd. Projektplan

Läs mer

Protokoll Styrgruppsmöte

Protokoll Styrgruppsmöte 1(6) : 2016-12-15 Tid: 09.30 12:00 Plats: Länsstyrelsen i Halland Deltagare: Annika Ekvall, Kungsbacka Stefan Andersson, Varberg Anders Ramberg, Falkenberg Ingegerd Andersson, Halmstad Patrik Giehler,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014 Verksamhetsberättelse för 2014 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014 2015-01-15 Miljösamverkan Värmland startade 2008. Sedan starten har Miljösamverkan arbetat för att vidareutveckla projektet

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

Asylboenden Slutrapport Januari 2017

Asylboenden Slutrapport Januari 2017 Asylboenden Slutrapport Januari 2017 Sida 1 av 16 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och ramar... 4 3. Styrgrupp... 4 4. Projektgrupp... 4 5. Syfte och mål... 5 6. Omfattning och inriktning...

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg. Uppdaterad september 2018. Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(7) Projekt Minireningsverk : 2013-11-12 Tid: 9.00-15.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Marie Karlsson, Kungsbacka Frans Karlsson, Falkenberg Johan Cederbrink,

Läs mer

Protokoll. Information om Miljösamverkan just nu. Protokoll

Protokoll. Information om Miljösamverkan just nu. Protokoll 1(9) : 2015-12-03 Tid: 09.30 12:00 Plats: Hylte, Torups Gästgivaregård Deltagare: Annika Ekvall, Kungsbacka Stefan Andersson, Varberg Anders Ramberg, Falkenberg Ingegerd Andersson, Halmstad Stefan Andersson,

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006 TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2006-08-28 RH06090 FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT September 2006 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg 1

Läs mer

MILJÖTILLSYN VID LANTBRUK

MILJÖTILLSYN VID LANTBRUK TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2007-06-13 RH06090 MILJÖTILLSYN VID LANTBRUK SLUTRAPPORT Juni 2007 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017 Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017 Fastställd av styrgruppen Dnr: RS150219 1 Innehåll Verksamheten 2016-2017...3 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland...3 Projektöversikt... 4 Projekt

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 5 februari 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 3 februari 2014 Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland 2011 Miljösamverkan Värmland 2 (5) Inledning Miljösamverkan Värmland startade 2008 och bedrivs i samverkan mellan Region Värmland,

Läs mer

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Sammanställd av projektledare Lasse Lind i samråd med projektgruppen och fastställd 12 augusti 2015 efter granskning av projektets faddrar 1.

Läs mer

Projektplan för projekt Reach

Projektplan för projekt Reach 30 juli 2015 Projektplanen har granskats och fastställts av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplan för projekt Reach Syfte Projektets syftar till är att

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Utsikt från Vetteberget i Fjällbacka. Foto Anna Malmros Februari 2014 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn... 3 Ledning

Läs mer

Animaliska biprodukter i butiker. Resultat av tillsynskampanj i Västra Götaland och i Halland

Animaliska biprodukter i butiker. Resultat av tillsynskampanj i Västra Götaland och i Halland Animaliska biprodukter i butiker Resultat av tillsynskampanj i Västra Götaland och i Halland 2014-2015 Augusti 2015 Innehåll Sammanfattning... 4 Tillsynskampanjen och stöd för tillsynen... 5 Syfte och

Läs mer

Projektplan för Märkningsprojektet

Projektplan för Märkningsprojektet Datum 2015-03-31 Projektplan för Märkningsprojektet Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan år 2015-2016: Märkning av livsmedel De nya märkningsreglerna ska börja tillämpas från den 14 dec 2014. Då ändras

Läs mer

Konsortieavtal avseende projekt Miljösamverkan Stockholms Län

Konsortieavtal avseende projekt Miljösamverkan Stockholms Län AVTAL Dnr: 2008/xxxx Konsortieavtal avseende projekt Miljösamverkan Stockholms Län Parter Kommunförbundet Stockholms Län, nedan benämnt KSL, och Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms stad har träffat

Läs mer

Minnesanteckningar - Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status

Minnesanteckningar - Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status 1(11) - Metodutveckling för inom vattenförekomster med sämre än Projektgruppen : 2013-02-07 Tid: 9.00-15.00 Plats: Helheten, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Katarina Barone, Varberg Johanna

Läs mer

Projektbeskrivning Enskilda avlopp (fosforfällor)

Projektbeskrivning Enskilda avlopp (fosforfällor) Projektbeskrivning Enskilda avlopp (fosforfällor) Bakgrund Många vattenförekomster är påverkade av för höga näringsämneshalter. Enligt EU:s vattendirektiv ska alla vattendrag som omfattas av direktivet

Läs mer

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Lantbruk Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Projektrapport 2015 Sammanfattning Under 2014 genomfördes ett projekt inom lantbruk i MÖTA:s regi. Projektet syftade till att ta fram underlag som en blankett

Läs mer

Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar

Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts

Läs mer

Projektplan - Dagvatten

Projektplan - Dagvatten Projektplan - Dagvatten Bakgrund En effektiv dagvattenrening är viktigt för att avlasta hav och övriga recipienter från föroreningar, mikropartiklar m.m. Det finns olika tekniker och system för dagvattenhantering

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Slutrapporten har granskats och godkänts av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Slutrapporten är därmed fastställd. Inventering av förorenade områden Slutrapport

Läs mer

Samsyn inom livsmedelskontrollen i Halland

Samsyn inom livsmedelskontrollen i Halland Samsyn inom livsmedelskontrollen i Halland Livsmedelsprojekt 2010-2012 Laholms, Halmstads, Falkenbergs, Hylte, Varbergs och Kungsbacka kommun samt Länsstyrelsen Sammanfattning Livsmedelslagstiftningens

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Skype, kl. 13.15-15.30 ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö- och klimatsamverkan Christina

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare

Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare 1 Vill vi diskutera och berätta om 1. Vattenförvaltningen och tillsyn enligt MB 2. MVG inför 2011,

Läs mer

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Dnr 09/0111 Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Bakgrund Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge är ett samverkansorgan, inom miljöoch hälsoskyddsområdet, mellan samtliga kommuner i Kronoberg

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Slutrapport Foto: Peter Jonasson Mars 2017 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och ramar... 4 3. Styrgrupp... 4 4. Projektgrupp...

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post:

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post: Verksamhetsberättelse 2016 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkan 3

Läs mer

Förbränning Tillsyn. Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar. Uppdrag. Bakgrund.

Förbränning Tillsyn. Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar. Uppdrag. Bakgrund. Projektplan för version 2010-05-26 Förbränning Tillsyn Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar Uppdrag Bakgrund Syfte Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Jönköpings län

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Jönköpings län 2018 Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Jönköpings län Styrgruppen Miljösamverkan Jönköpings län 2019-02-27 Miljösamverkan Jönköpings län Miljösamverkan Jönköpings län är ett samarbete mellan alla kommuner

Läs mer

Projektplan för projektet Tillsyn på mindre lantbruk

Projektplan för projektet Tillsyn på mindre lantbruk Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts och projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan f

Verksamhetsplan för Miljösamverkan f Beslutad av styrgruppen 017-06-13 Verksamhetsplan för Miljösamverkan f 018-00 Miljösamverkan f Bakgrund och syfte Miljösamverkan f är ett samarbete mellan alla kommuner i Jönköpings län, Länsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post:

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post: Verksamhetsberättelse 2015 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektets organisation Styrgrupp Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Arbetsgrupp Referensgrupp Dnr Uppdrag och mål Deltagare 2 Organisation Inledning

Läs mer

Byggsamverkan Kronoberg Verksamhetsplan 2015

Byggsamverkan Kronoberg Verksamhetsplan 2015 Byggsamverkan Kronoberg Verksamhetsplan 2015 inklusive underlag för 2016 Organisation Styrgrupp Samordnare Nätverk Byggchefer Bygghandläggare Presidie- och handläggarträffar Projekt Utbildning Fastställd

Läs mer

Protokoll Styrgruppsmöte

Protokoll Styrgruppsmöte 1(6) : 2016-03-03 Tid: 09.30 12:00 Plats: Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Falkenberg Deltagare: Stefan Andersson, Varberg Anders Ramberg, Falkenberg Ingegerd Andersson, Halmstad Patrik Giehler, Laholm

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2009 Reviderad genom styrgruppens beslut på sammanträde 8 december 2009 2 1 Innehåll VERKSAMHETEN

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2013

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2013 2014-01-22 Miljösamverkan Värmland startade 2008. Sedan starten har Miljösamverkan arbetat för att vidareutveckla projektet

Läs mer

Utbildning om provtagning och analys av avlopps- och processvatten

Utbildning om provtagning och analys av avlopps- och processvatten Miljöskydd Utbildning om provtagning och analys av avlopps- och processvatten Slutrapport Bakgrund och projektbeskrivning Många verksamheter har processer som genererar förorenat vatten som i förlängningen

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 4 december 2013. 10 december 2013. GR Göteborg, 13.00-15.00

Protokoll. Styrgruppsmöte 4 december 2013. 10 december 2013. GR Göteborg, 13.00-15.00 10 december 2013 Protokoll Styrgruppsmöte 4 december 2013 GR Göteborg, 13.00-15.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Daniel Eek, Göteborgs stad Monica Dahlberg, Göteborgsregionens

Läs mer

Projektplan för projekt buller

Projektplan för projekt buller 2011-09-12 Projektplan för projekt buller Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan 2012: Projektet är ett service- och kompetensprojekt, och fortsätter från 2011. Kurser och seminarier blir en viktig

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 13.00-15.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Fastställd av styrgruppen den 5 december 2016 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Den 27 november, kl. 13.15-15.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning,

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 26 september september Länsstyrelsen Vänersborg

Protokoll. Styrgruppsmöte 26 september september Länsstyrelsen Vänersborg 28 september 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 26 september 2012 Länsstyrelsen Vänersborg 13.00-15.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Caroline Hagström, Vara Monica

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn!

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Jönköpings län

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Jönköpings län Beslutad av styrgruppen 2018-05-24 RJL 2018-1452 Verksamhetsplan för Jönköpings län 2019-2021 Jönköpings län Jönköpings län är ett samarbete mellan alla kommuner i Jönköpings län, och Region Jönköpings

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017 Fastställd av styrgruppen 2015-06-18 Dnr: RS150219 Uppdaterad 2016-04-05 1 Innehåll Verksamheten 2016-2017...3 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland...3

Läs mer

Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet

Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet 2017-11-28 Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan enligt miljöbalken 2015-2017

Tillsynsvägledningsplan enligt miljöbalken 2015-2017 Tillsynsvägledningsplan enligt miljöbalken 2015-2017 Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2015-2017 Förord Enligt miljötillsynsförordningen (2011:13) ska länsstyrelserna ha en plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2020 Fastställd av styrgruppen den 26 september 2017 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län

Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län 2015-2017 2015:2 Titel: Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län 2015-2017 Huvudförfattare: Mikael Wulff, Miljöenheten Medförfattare: Lena Strömvall,

Läs mer

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan Kommunikationsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Syfte och målsättning med en kommunikationsplan... 2 Målgrupper... 2 Kommunikationskanaler... 2 Mallar och listor... 2 Utgående information från Miljösamverkan...

Läs mer

Minnesanteckningar - Minireningsverk

Minnesanteckningar - Minireningsverk 1(5) 01054 - Minireningsverk Projektgruppen Datum: 2014-11-12 Tid: 9.00-12.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Ingela Caswell, Halmstad Frans Karlsson, Falkenberg Nina

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Projektplan Fritidsbåtshamnar 2

Projektplan Fritidsbåtshamnar 2 Projektplan Fritidsbåtshamnar 2 Datum: -01-28 Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Ändringar har utförts efter synpunkter och godkänts.

Läs mer

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs.

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs. 9 december 2010 Protokoll Styrgruppsmöte 8 december 2010 Uddevalla stadshus 13.45-15.40 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Lennart Lagerfors, GR Marie Johansson, Vara Martin Gustafsson,

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2013

Miljöbalksdagarna 2013 Miljöbalksdagarna 2013 Monika Magnusson - Naturvårdsverket Camilla Zetterberg - Kemikalieinspektionen Ann Lundström Havs- och vattenmyndigheten Helena Olsson - Jordbruksverket Agneta Holmström - Socialstyrelsen

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 kl. 13.15-16.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö-

Läs mer

Miljösamverkan Sverige

Miljösamverkan Sverige Miljösamverkan Sverige Nationell samverkan för bättre tillsyn Roligt Effektivt Utvecklande Ingela Höök och Carina Lif, projektledare Miljöbalken Lagtext Förordningar Föreskrifter EU-direktiv drygt 10 st

Läs mer

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2009

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Göta landsregionen,

Läs mer

Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda. Energitillsyn 2011 Jönköpings län

Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda. Energitillsyn 2011 Jönköpings län Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda Energitillsyn 2011 Jönköpings län Miljösamverkan f Samarbetsprojekt för effektivare miljötillsyn i Jönköpings län Miljösamverkan f är ett samarbete mellan kommunerna

Läs mer

Miljösamverkan Halland Kommunikationsplan

Miljösamverkan Halland Kommunikationsplan Miljösamverkan Halland Kommunikationsplan Vi arbetar för hållbar utveckling och underlättar för våra kunder att följa lagar och krav som leder till bra miljö och hälsa, säkra livsmedel och god djurhållning.

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborg, kl. 09.00-12.00. ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsens

Läs mer

CISTERNER SLUTRAPPORT

CISTERNER SLUTRAPPORT TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2006-10-20 RH06090 CISTERNER SLUTRAPPORT Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg 1 + 46 (0)35-17 98 00 + 46

Läs mer

Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011

Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011 Senast uppdaterad: 2010-10-26 (efter styrgruppsmötet) Dokument: VP MÖTA 2011 Sidan: 1 av 2 Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011 Miljöskydd

Läs mer

Projektplan för projekt Vattenförvaltningen och tillsyn enligt miljöbalken

Projektplan för projekt Vattenförvaltningen och tillsyn enligt miljöbalken 2011-09-09 Projektplan för projekt Vattenförvaltningen och tillsyn enligt miljöbalken Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan 2011: Genomförandet av EG:s ramdirektiv för vatten i Sverige har bland annat

Läs mer

2014-04-10 Projektplan för IED-tillsyn av Industriutsläppsdirektivet

2014-04-10 Projektplan för IED-tillsyn av Industriutsläppsdirektivet 2014-04-10 Projektplan för IED-tillsyn av Industriutsläppsdirektivet Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverkets ( f.d. Miljövårdsdirektörerna) tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan

Läs mer

Det här är Miljösamverkan Västra Götaland

Det här är Miljösamverkan Västra Götaland Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2005 2004 Det här är Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Västra Götaland är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen,

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2018 och uppföljning av 2017 års plan för tillsynsvägledning Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Fastställd av styrgruppen den 14 juni 2012 exklusive ekonomiavsnittet. Reviderad och fastställd i sin helhet av styrgruppen den 5 december 2012.

Läs mer