Handbok för projektansökan. Linnaeus-Palme partnerskap 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handbok för projektansökan. Linnaeus-Palme partnerskap 2015"

Transkript

1 Handbok för projektansökan Linnaeus-Palme partnerskap 2015

2 Förord Handboken är tänkt att ge dig vägledning, stöd och råd när du fyller i institutionens projektansökan för Linnaeus-Palme partnerskap. Om du har frågor om ansökan eller behöver råd i utformningen av er projektidé är du välkommen att kontakta ansvarig handläggare; vxl tel: , e-post: linnaeuspalme@uhr.se. Om ansökan Du fyller i och skickar in projektansökan online. Länk till ansökan finns på Universitetsoch högskolerådets webbplats Du ska inte skicka in några papperskopior. Har ni tidigare beviljats bidrag i minst två år kan ni söka för två läsår. Om er ansökan avser två år med liknande upplägg år 1 och år 2, ska innehållet i samtliga utbyten specificeras i ansökan. Vi avgör därefter om projektet ska beviljas för ett eller två år. Aktiviteter som är möjliga att söka bidrag för är lärarutbyte, utvärderingsresa, språkutbildning för lärare och studentutbyte. Samtliga frågor i ansökan är obligatoriska att besvara för att den ska registreras som giltig. En ogiltig ansökan går inte vidare i behandlingen utan avslås utan att kvalitetsbedömas. Giltighetskriterier för programmet finns på sidan Bedömning av ansökan på utbyten.se. För att vara giltig är det viktigt att ansökan: finns med på lärosätets ramansökan, sammanställningen av samtliga projektansökningar har ett aktuellt yttrande från den utländska institutionen som stödjer ansökan bifogat. Sista dag att skicka in projektansökan och ramansökan, sammanställningen av lärosätets samtliga projektansökningar, till Universitets- och högskolerådet är den 15 november, eller närmast efterföljande vardag om den 15:e infaller på en lördag eller söndag. Ansökan om bidrag från programmet Linnaeus-Palme partnerskap består dels av institutionens ansökan projektansökan, dels av lärosätets sammanställning av samtliga projektansökningar ramansökan, som ska godkännas av rektor. För att kunna skicka in institutionens projektansökan måste lärosätets ramansökan vara klar. Kopia av ramansökan ska bifogas varje institutions projektansökan. Ramansökan är ett Worddokument som laddas ned från utbyten.se. Ni kan samtidigt som ni söker bidrag inom Linnaeus-Palme söka bidrag inom andra program som Universitets- och högskolerådet har hand om. Vi tar i dess fall hänsyn till nationell spridning i vår bedömning av vilka projekt som beviljas. Vi lämnar besked om att ansökan är ogiltig två veckor efter sista ansökningsdatum. Beslut avseende ansökningar som kvalitetsgranskas lämnas i mitten av mars Vi har inte möjlighet att lämna förhandsbesked. Universitets- och högskolerådets beslut om bidrag kan inte överklagas enligt SFS 2012:811. Lycka till med er ansökan! Sida 1 (23)

3 Innehållsförteckning Förord... 1 Om ansökan... 1 Ansökan online kom igång med ditt användarkonto... 3 Sökande organisation sida Sökande (Linnaeus)... 3 Uppgifter för utbetalning... 4 Partnerorganisation sida Partner (Palme)... 4 Kontaktperson sida Prefekt eller motsvarande... 4 Samordnare... 4 Utbyte sida Projektbeskrivning sida Syfte och mål... 5 Bakgrund och förutsättning... 5 Förväntade resultat... 7 Bekräfta och skicka in sid Bilaga 1. Villkor Linnaeus-Palme partnerskap Bilaga 2. Ekonomiska villkor Linnaeus-Palme partnerskap Schablonbeloppen Giltiga kostnader Bilaga 3. Ämneskoder Bilaga 4. Exempel på yttrande från Palme-institutionen Sida 2 (23)

4 Ansökan online kom igång med ditt användarkonto Ansökan ska och kan endast registreras online. Länken till online-ansökan hittar du på vår webbplats utbyten.se Ansökan Linnaeus- Palme partnerskap. För att kunna fylla i en ansökan behöver du skapa ditt eget användarkonto till ansökningssystemet. Du skapar användarkontot genom funktionen logga in och registrera dig. När du skapat ditt användarkonto följer du anvisningarna i ansökningssystemet. När du skickat in ansökan får du ett diarienummer som du använder när du kontaktar Universitets- och högskolerådet. En bekräftelse på att din ansökan mottagits av Universitets- och högskolerådet skickas till den e-postadress du angivit när du skapade ditt användarkonto. All information kring din ansökan sker via ditt användarkonto. Alla typer av beslut och besked angående ditt ärende skickas till den e-postadress som angivits i ansökan, samt till prefekt, Palme-kontaktperson samt lärosätets LPsamordnares e-postadresser. Det finns möjlighet att lägga till ytterligare kontaktpersoner. Om kontaktperson läggs till i systemet, får även de samtliga beslut och besked angående ditt ärende. Palme-institutionens yttrande behöver du ha som ett fristående dokument innan du börjar fylla i ansökan så att du kan ladda upp dokumenten där de ska bifogas. Yttrandet kan vara en utskrift av ett e-postmeddelande, kopia på fax eller kopia på ett samarbetsavtal. I yttrandet ska det tydligt framgå att den utländska institutionen stödjer den aktuella ansökan. Sökande organisation sida 1 Sökande (Linnaeus) Börja med att kryssa i om projektet tidigare beviljats medel från Linnaeus-Palmeprogrammet med aktuell samarbetspartner eller inte. Har projektet beviljats tidigare ska ni ange dess unika projektnummer (t.ex. KTH-001), som efter år 1 alltid ska anges på samtliga ansökningar. Projektnumret återfinns i det beslutsbrev som gäller för projektet. (Notera att det inte är tidigare ansökans idnummer eller diarienummer.) Ange även antal år ni som ni tidigare beviljats medel. Kommande frågor i ansökan baseras på den uppgiften. Ange adressuppgifter till sökande institution och lärosäte, dvs. det lärosätet vars rektor godkänner villkoren för Linnaeus-Palme partnerskap. Villkoren innebär att det är ni som svensk part som genomför ansökan, ansvarar för projektet och rapporteringen om ansökan beviljas. Deltagande institutioner ansvarar för att sköta fördelningen av bidrag etcetera sinsemellan. Villkor för Linnaeus-Palme finns i bilaga 1. Sida 3 (23)

5 Ange i rullistan inom vilket ämnesområde projektet ska verka. Samtliga ämnesområden och ämneskoder finns i bilaga3. Ange officiell e-post till det sökande lärosätet. Uppgifter för utbetalning Beviljade medel betalar vi ut till det plus- eller bankgironummer som du anger i ansökan. De uppgifter du anger för kontoinbetalning, organisationsnummer och pluseller bankgiro, måste tillhöra en och samma organisation. För att kunna lokalisera de utbetalda pengarna anger du en utbetalningstext. Är du osäker på vilken text som är lämplig, stäm av med ekonomiavdelningen på ert universitet. Ange max 50 tecken, övrig text kommer inte med. Observera att Universitets- och högskolerådet inte betalar ut bidrag till privata personkonton. Partnerorganisation sida 2 Partner (Palme) Här anger du adressuppgifter till den utländska institutionen. Ladda också upp för ansökan aktuellt yttrande från partnerinstitutionen. Exempel på hur ett yttrande kan utformas, se bilaga 4. Palmepartens kontaktperson anger du på sida 3 Kontaktpersoner. Kontaktperson sida 3 Här fyller du i kontaktuppgifter till de personer som kommer ta del av ansökan: prefekt eller motsvarande på den svenska institutionen, kontaktperson Linnaeus, kontaktperson Palme samt Linnaeus-Palme-samordnaren på det svenska lärosätet. De personer som du anger här kommer att få ta del av beslut mm gällande projektet. Du kan lägga till flera kontaktpersoner. Prefekt eller motsvarande Prefekt eller motsvarande är den person på institutionen som har det yttersta ekonomiska ansvaret för projektet. Prefekten kan besluta om att ansökan ska dras tillbaka om projektet inte anses vara ekonomiskt förankrat hos denne, då det krävs viss medfinansiering. Samordnare Samordnaren för Linnaeus-Palme på det svenska lärosätet ansvarar för att informera lärosätets rektor om lärosätets samtliga Linnaeus-Palme-projekt, sammanställningen över samtliga Linnaeus-Palme-projekt som rektor ska godkänna och som därefter ska bifogas ansökan innan du skickar in projektansökan. Utbyte sida 4 Här fyller du i typ av utbyte, antal deltagare och längd på utbytet. Budgeten ska vara ett stöd för er som söker medel för ett partnerskapsprojekt. Bidrag beviljas i form av schablonbelopp baserat på antal deltagare och hur väl dessa är motiverade. För mer information om möjliga aktiviteter och schablonbeloppen, se sidan Ekonomi och budget på utbyten.se. De administrativa bidragen läggs till med automatik beroende på vilka aktiviteter du ansöker om och baserat på antalet deltagare. Eventuella merkostnader förväntas de lärosäten som deltar stå för själv. Sida 4 (23)

6 Projektbeskrivning sida 5 Här ska du skriva in relativt mycket text och information. Om du inte har tid eller möjlighet att fylla i all information på en och samma gång kan du spara sidan. Du kan sedan gå tillbaka för att fylla på med text vid ett senare tillfälle. Alla rutor måste vara ifyllda för att du ska kunna spara sidan, vilket du kan lösa genom att exempelvis skriva ett ord i varje ruta. Om frågan i formuläret rör en aktivitet som ni inte tänker söka, skriv Ej relevant i rutan. Samtliga frågor som rör de aktiviteter som ingår i ansökan ska besvaras. Du kan inte hänvisa till en tidigare ansökan eller rapport, exempelvis genom att besvara en fråga med se tidigare ansökan. Ett sådant svar gör att frågan anses obesvarad. Tänk på att: besvara frågorna utifrån samtliga parters perspektiv för att belysa ömsesidigheten besvara frågorna utifrån ett vad-, hur- och varför-perspektiv för att ge ett utvecklat svar på frågan. Syfte och mål Projektet ska ligga i linje med programmets syfte, mål och förväntade resultat. Se sidan Förväntade resultat för Linnaeus-Palme partnerskap på utbyten.se. Där står samtliga resultat som ett utbyte förväntas ge. A. SYFTE OCH MÅL 1. Beskriv projektets syfte och mål och hur de relaterar till de långsiktiga målen för Linnaeus-Palme programmet. Här beskrivs mål, förväntade resultat och hur de sökande avser att nå de satta målen. Fokus bör ligga på ömsesidighet, akademiskt syfte och långsiktighet. Bakgrund och förutsättning B. PROJEKTPLAN 1. Beskriv projektets övergripande upplägg och ange en projektplan för de år som ni avser söka medel inom Linnaeus-Palme. (Gärna i punktform med planerade aktiviteter per år) 2. Beskriv hur de aktiviteter ni söker är kopplade till projektets syfte och programmets mål. Ange en tidsplan för planerade utbyten, redogör för hur undervisningen kommer ske och motivera antalet deltagare. Projektet ska ha en långsiktig planering men utrymme finns för att ändra riktning utifrån den kontinuerliga lärandeprocess som uppstår i ett projekt. Medel kan bara beviljas för ett eller två år i taget men en bra ansökan ska visa vilken tanke som finns för de kommande årens samarbete. Sida 5 (23)

7 C. FÖRUTSÄTTNINGAR 1. Vilka förberedelser har ni gjort inför ansökan? Till exempel tidigare aktiviteter eller förberedelseresor. 2a. Hur tänker ni förbereda deltagande lärare på respektive lärosäte? 2b. Hur tänker ni förbereda och introducera deltagande studenter på respektive lärosäte? En väsentlig del i bedömningen av ansökan är hur väl projektet förmår att genomföra de planerade aktiviteterna och nå målen. 3. Söker ni extramedel för språkkurs/er? 4. Söker ni extramedel för visumresa/or? Ange vad ni söker under fliken Utbyte. Observera att extramedel för visumresa endast gäller resor till och från ambassad i samband med visumansökan och inte visumkostnader. D. SAMARBETE OCH ÖMSESIDIGHET 1. Vilka är respektive institutions starka sidor och på vilket sätt kan ni komplettera varandra akademiskt? Relatera även till respektive institutions utvecklingsbehov. 2. Beskriv ansvarsfördelningen mellan parterna vad gäller planering och förberedelser av projektinnehåll, kommunikation etc. Det ska finnas en tydligt formulerad akademisk nytta för båda parter med det samarbete ansökan gäller. Hur väl ansökan beskriver ett ömsesidigt samarbete är avgörande vid bedömningen. För att nå en ömsesidighet är det viktigt att inte se den svenska institutionen som givare av kunskap och partnerinstitutionen som mottagare. Samarbetet måste bygga på ett genuint kunskaps-/erfarenhetsutbyte. Beskriv på vilket sätt ni kommer att samarbeta. Hur kommer ansvarsfördelningen att se ut under projektets olika faser? Finns samarbetsavtal? Hur länge har samarbetet pågått? Partnerinstitutionernas olika roller och ansvar i projektet ska framgå tydligt. E. RISKHANTERING OCH ETISK DISKUSSION 1a. Beskriv vilka risker som kan uppstå under projektets gång som kan hindra projektets måluppfyllelse. 1b. Hur kommer ni hantera de identifierade riskerna- om de uppstår? 2a. Vilka etiska frågor/dilemman kan uppstå i projektet? 2b. Hur förhåller ni er till de etiska frågorna ni identifierat? Relevanta risker som kan uppstå och hur de kommer att hanteras är viktigt att beskriva i ansökan. Det kan exempelvis gälla interna aspekter som otillräckliga resurser och svårigheter att rekrytera studenter eller externa faktorer som konflikter och epidemier. Sida 6 (23)

8 Varje ansökan ska även identifiera och förhålla sig till de etiska dilemman som kan uppstå i samarbetet genom att presentera en etisk reflektion. Etiska dilemman kan t ex uppstå utifrån sociala, ekonomiska, religiösa, kulturella, hierarkiska eller genderrelaterade aspekter. F. UTVÄRDERING 1. Beskriv hur och vid vilka tillfällen partnerskapet ska utvärderas av studenter, lärare och kontaktpersoner vid Linnaeus- respektive Palme-institutionen. 2. Om ni söker utvärderingsresor: Motivera ert behov av utvärderingsresor och beskriv hur de ska bidra till att stärka ert samarbete. Beskriv även kortfattat upplägget för respektive utvärderingsresa och varje deltagares funktion. Det ingår även i projektsamarbetet att arbeta med utvärderingar för att förbättra rutinerna kring kommunikation och förberedelser inom samarbetet. Tänk på att utvärdering ska ske med samtliga parter och deltagare. Motivera syftet med sökta utvärderingsresor och presentera en övergripande planering. Ange även vilka frågeställningar som är centrala i utvärderingen och vilka delar i samarbetet som behöver utvecklas. Frågorna ska besvaras för båda parterna. Om ni inte söker utvärderingsresor, skriv ej relevant. Förväntade resultat De här delarna är nya för Förväntade projektresultat på individnivå ska kunna utläsas av de svar ni ger på frågorna nedan. Ni förväntas göra en uppskattning av nuläget på den svenska institutionen under A-frågan. Var ärliga, det vi vill se är er utveckling under projektets gång. På B- och C-frågorna vill vi att ni beskriver era kommande insatser samt ert ömsesidiga arbete mot programmålen. Vad kommer respektive part få ut av projektet? Ni kan inte veta men försök ända att beskriva hur ni tänker er resultatet på lärar- och studentnivå. G. RESULTAT LÄRARE I A-delen av frågorna 1-4 ska ni presentera en uppskattning för lärarna vid Linnaeusinstitutionen. Svaren kommer att ligga till grund för vår långsiktiga resultatuppföljning och bedömning av hur projektet utvecklas. I B-delen av samma frågor ska ni redogöra för hur båda parterna ska arbeta ömsesidigt med måluppfyllelsen inom projektet. 1a. Beskriv intresset för att arbeta med globala frågor bland lärarna på Linnaeusinstitutionen. 1b. Hur ska projektet arbeta med att öka och fördjupa intresset hos samtliga deltagande lärare? 2a. Beskriv kompetens/förmåga att arbeta med globala frågor bland lärarna på Linnaeus-institutionen. 2b. Hur ska projektet öka kompetensen/förmågan att arbeta med globala frågor hos samtliga deltagande lärare? Sida 7 (23)

9 Med globala frågor avser vi ämnesområden som demokrati, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, jämställdhet, global hälsa, miljö/klimat och fattigdomsbekämpning. 3a. Beskriv hur lärare på Linnaeus-institutionen idag använder sina globala kunskaper i undervisningen. 3b. Hur ska projektet leda till ett tillvaratagande av samtliga deltagande lärares nya globala kunskaper och erfarenheter? Att ha globala kunskaper innebär t ex att vara insatt i globala frågor, ha erfarenhet av globala sammanhang och/eller att ha ett globalt perspektiv på sitt ämnesområde. Det kan också handla om språkkunskaper, kommunikation, förmåga att hantera en mångkulturell studentgrupp, anpassningsbarhet och flexibilitet. Här får ni gärna ge exempel på hur nya erfarenheter och kunskaper ska spridas och integreras i undervisningen på respektive institution efter genomförda utbyten. 4a. Finns det strukturer/metoder vid Linnaeus-institutionen för att ta till vara studenters internationella erfarenheter/arbeten? Beskriv vilka. 4b. Hur ska projektet leda till ett ökat tillvaratagande av studenters internationella erfarenheter/arbeten vid respektive institution? Med strukturer/metoder avser vi t ex kurser med globala inslag, bank med fallstudier eller studentmaterial, katalog med studentuppsatser etc. H. RESULTAT STUDENTER I A-delen av frågorna 1, 2 och 4 ska en uppskattning göras utifrån de studentgrupper som finns vid Linnaeus-institutionen. Dessa svar kommer att ligga till grund för den långsiktiga resultatuppföljningen. På övriga frågor ska ni svara för både Linnaeus- och Palme-institutionen och samtliga deltagande studenter. 1a. Beskriv intresset för att verka i globala sammanhang bland studenterna på Linnaeus-institutionen. 1b. Hur ska projektet arbeta med att öka intresset hos samtliga deltagande studenter? Att verka i globala sammanhang kan till exempel innebära att inom ett ämnesområde kopplat till globala frågor arbeta utomlands, med bistånd eller med internationella relationer. Det kan också handla om att på annat sätt aktivt delta i sammanhang där globala frågor har en central roll. 2a. Beskriv förmågan/kompetensen att verka i globala sammanhang bland studenterna på Linnaeus-institutionen. 2b. Hur ska samtliga deltagande studenters förmåga/kompetens att verka i globala sammanhang öka genom projektet? Med förmåga/kompetens avser vi här språkliga/kommunikativa färdigheter, initiativförmåga, kulturell förståelse, praktiska färdigheter, flexibilitet och anpassningsförmåga, samarbetsförmåga, självkänsla, analysförmåga, ledarskapsförmåga. Sida 8 (23)

10 2c. Hur ska projektet leda till ökad (fördjupad/breddad) kunskap inom ämnesområdet? Med ämnesområden avser vi det ämne som varit i fokus inom projektet. 3. Hur ska projektet arbeta för att ge samtliga deltagare nya verktyg och kontakter som underlättar för dem att ta sig fram, fungera och verka i globala sammanhang? Med verktyg menar vi till exempel vara språk, nätverk, nya arbetsmetoder, kommunikationskanaler och interkulturell kompetens. Kontakterna kan exempelvis vara inom utbildning, näringsliv, yrkesliv och civila samhället. 4a. Beskriv engagemanget för globala frågor bland studenterna vid Linnaeusinstitutionen. 4b. Hur ska ni i projektet arbeta för att öka engagemanget hos samtliga deltagande studenter? Med globala frågor avser vi ämnesområden som demokrati, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, jämställdhet, global hälsa, miljö/klimat och fattigdomsbekämpning. I. ALLMÄNT LINNAEUS OCH PALME STUDENTUTBYTEN 1. Är studenterna garanterade valbara kurser på engelska under utbytet? 2. Kommer studenternas utbytesstudier att kunna tillgodoräknas? 3. Finns rutiner för urval och mottagande av studenter på respektive lärosäte? 4. Finns planering för hur studenterna ska integreras i ordinarie undervisning om utbytet innehåller praktikmoment? 5. Om ni svarat nej på någon av frågorna ovan, motivera varför. Dessa frågor är främst till för att ge oss en bild av hur långt ni kommit i förberedelserna kring praktiska frågor kopplade till studentutbyten. Om de här grundläggande förutsättningarna saknas, kan det ligga till grund för avslag på ansökan om studentutbyten. J. ETISK PRÖVNING 1. Etisk prövning är obligatorisk för projekt där samarbetet innefattar humanförsök/- studier och/eller djurförsök. Intyg ska då skickas till Universitets- och högskolerådet. Har ansökan om etisk prövning gjorts? I de fall där samarbetet innefattar humanförsök/-studier och/eller djurförsök måste en etisk prövning göras och ett yttrande från en etisk kommitté skickas in till Universitetsoch högskolerådet. Är detta inte aktuellt för ert projekt svarar ni nej. Bekräfta och skicka in sid 6 Här får du en sammanställning av ansökan och kan enkelt gå tillbaka till olika delar och redigera vid behov. För att kunna skicka in institutionens projektansökan måste lärosätets ramansökan vara klar. Kopia av ramansökan ska du bifoga institutionens projektansökan. Skriv därför ut en kopia av översikten och skicka till lärosätets Linnaeus-Palmesamordnare för att er projektansökan ska kunna ingå i ramansökan. Sida 9 (23)

11 Du kan även skriva ut ansökan för egen räkning. På denna sida ska du även intyga att rektor eller rektors motsvarighet har accepterat villkoren, vilket du vet efter att lärosätets ramansökan är klar. Du kan inte ändra något, eller skicka in kompletterande uppgifter, efter att du skickat in ansökan. Var därför noga med att kontrollera att alla uppgifter och bifogade dokument är korrekta innan du trycker på Skicka in. Bilagor i form av kurskataloger, digitala presentationer eller övriga dokument ska du inte bifoga ansökan. Ansökan bedöms efter de svar du ger på frågorna, och eventuella bilagor förutom yttrande från den utländska partnern vägs inte in i bedömningen. Sida 10 (23)

12 Bilaga 1. Villkor Linnaeus-Palme partnerskap 1. BESLUT Universitets- och högskolerådet beslut om beviljande av medel meddelas via e-post till kontaktperson Linnaeus, prefekt eller motsvarande, kontaktperson Palme samt lärosätets Linnaeus-Palme-samordnare. I beslutet specificeras beviljade medel samt de särskilda villkor som gäller. 2. SYFTE Beviljade medel gäller för genomförande av aktiviteter i enlighet med beskrivning i ansökan. Programmet består av två delar: Linnaeus - utresande lärare och studenter Palme - inresande lärare och studenter Medel utgår i form av stipendier till studenter och ett resebidrag för lärare som delvis ska täcka resor, kost och logi under utbytet. Lärarutbyten Lärarutbyte ska omfatta minst 21 dagar (inklusive resdagar) och max 56 dagar och avse heltidsundervisning om minst 10 timmar/vecka. Läraren ska undervisa på grundnivå eller avancerad nivå inom det reguljära kursutbudet på respektive institution. Kortare utbyten än den stipulerade minimitiden är inte godkända och kan leda till återkrav av hela det beviljade beloppet för utbytet. Språkutbildning Språkutbildning gäller för de lärare som ska delta i ett lärarutbyte. Språkutbildningen ska genomföras före lärarens undervisningsuppdrag. Observera att en lärare endast kan beviljas en språkresa vid ett tillfälle under hela den åttaåriga projektperioden. Studentutbyte Ett studentutbyte ska omfatta minst 12 och max 40 veckor (2 terminer) och avse heltidsstudier inom reguljära kurser på grundnivå eller avancerad nivå vid respektive institution. Hela studietiden ska tillgodoräknas inom den ordinarie utbildningen. Studenten ska ha studerat minst ett år på högskolenivå före utbytesperioden. Enbart studenter registrerade på deltagande institution, eller motsvarande, får tilldelas stipendium. Linnaeus-student ska vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Sverige, alternativt nordisk medborgare som varit folkbokförd i Sverige minst ett år vid avresa. Sida 11 (23)

13 Palme-student ska inneha medborgarskap i ett av de länder som finns på lista över giltiga partnerländer för att kunna delta i ett studentutbyte. Inga kursavgifter får tas ut mellan parterna. Kortare utbyten än 12 veckor är inte godkända och kan medföra återkrav på hela det beviljade beloppet för utbytet. Utvärderingsresor Utvärderingsresan ska genomföras av vid respektive institution anställd lärare. Om två planeringsresor beviljats i en riktning kan en av deltagarna även vara administratör med internationellt ansvar. Utvärderingsresan ska omfatta minst en veckas vistelse (inklusive restid) och syfta till en gemensam uppföljning och utvärdering av de aktiviteter som genomförts i projektet, ur såväl ett akademiskt som ett administrativt perspektiv. Extra medel för Palmedeltagares visumresor I de fall Palmedeltagare måste genomföra extra resor i samband med visumansökan kan extra medel beviljas om kostnaderna motiveras i ansökan. 3. GILTIGHET Beviljade medel ska utnyttjas inom den giltighetsperiod som anges i beslutet. Observera att beslutet kan avse 1- eller 2-åriga projektperioder. 4. FINANSIERING Beviljat belopp och beviljat antal deltagare framgår av beslutet. Lärarutbyten Resebidraget för lärarutbyten beviljas i form av ett grundschablonbelopp för 21 dagar (3 veckor). Av dessa ska godkända kostnader motsvarande kr/resa kunna redovisas i slutrapport. Linnaeus-lärares resebidrag för miniminivån 3 veckor är kr och för maxnivån 8 veckor kr (en ökning med kr/vecka). Palme-lärares resebidrag för 3 veckor är kr och för 8 veckor kr (en ökning med kr/vecka). I de fall då genomförda lärarutbyten blir mer än 3 dagar kortare än beviljad veckoschablon reduceras bidraget med motsvarande ett veckobelopp. Språkutbildning Medel för språkutbildning beviljas i form av ett schablonbelopp per deltagare efter bedömning av motiverat belopp i ansökan. Studentutbyte Linnaeus-stipendiet är kr för en termin och kr för två terminer. Palme-stipendiet är kr för en termin och för två terminer. Sida 12 (23)

14 I de fall då genomfört studentutbyte understiger en termin eller omfattar en kortare period än vad som beviljats ska stipendiet reduceras med 850 kronor per vecka för utresande Linnaeus-studenter och med kronor per vecka för inresande Palmestudenter. Utvärderingsresor Medel för utvärderingsresor beviljas i form av ett schablonbelopp baserat på antal deltagare i respektive riktning. Extra medel för Palmedeltagares visumresor Medel beviljas i form av ett schablonbelopp per deltagare efter bedömning av motiverat belopp i ansökan. Administrativa bidrag Det administrativa bidraget är till för täcka en del av deltagande institutioners ökade kostnader för administration i samband med utbytet, samt utvärdering och uppföljning av projektet. Bidraget kan fördelas mellan de deltagande parterna i ett projekt. Projekt som beviljas lärar- och/eller studentutbyten får ett projekteringsbidrag om kronor. För projekt som endast beviljats utvärderingsresor utgår inget projekteringsbidrag. Utöver detta får projektet även: kronor per deltagare i lärarutbyte (Linnaeus och Palme) kronor extra för Palme-lärarutbyte som ersättning till svenska lärosäten för ökade arbetsgivaravgifter i samband med lärarutbyte. Detta belopp kan återkrävas om inget utbyte genomförs kronor per deltagare i studentutbyte. Lärosätet kan använda det administrativa bidraget till indirekta kostnader (OH). Indirekta kostnader täcks inte av bidraget för resor och stipendier, och lärosätet får alltså inte dra av för OH-kostnader från dessa bidrag. De beviljade medlen är inte avsedda att vara en heltäckande finansiering. Deltagande institutioner och lärosäten förbinder sig därmed att stå för den medfinansiering som deltagande i programmet kan innebära. Enligt 8 kap. 5 i inkomstskattelagen (1999:1229) är stipendier för utbildning mestadels skattefria. Vi rekommenderar er att kontakta Skatteverket vid tveksamhet. 5. UTBETALNING AV BIDRAG Efter beslut av Universitets- och högskolerådet betalas medel ut till det bank- eller plusgironummer som finns angivet i ansökan. Observera att utbetalning inte kan ske till privata konton. 6. ÄNDRINGAR OCH ÅTERBETALNING Universitets- och högskolerådet måste omgående underrättas om: - Projektansvarig institution inte avser att påbörja projekt efter att beslut om beviljade medel meddelats. Sida 13 (23)

15 - Projektet inte kan genomföras i enlighet med ansökan på grund av omständigheter där Utrikesdepartementets reserekommendationer gäller. Utbetalt bidrag som inte disponeras enligt ansökan och Universitets- och högskolerådets beslut ska återbetalas på begäran av Universitets- och högskolerådet. 7. RAPPORT Beviljad institution och lärosäte ansvarar för att slutrapport skickas in till Universitetsoch högskolerådet. Slutrapportering sker efter avslutad projektperiod. I de fall projektet beviljats medel för en 2-årig projektperiod ska en delrapport göras efter år 1. På begäran måste deltagande kunna styrkas genom kvitton som bekräftar de totala kostnaderna för resorna och färdbevis i form av till exempel boardingkort. Verifikationerna måste sparas på lärosätet i fem år för en eventuell revision. All information kring hur rapporteringen ska ske finns på vår webbplats: 8. VISUM OCH VACCINATIONER Det är Institutionens skyldighet att kontrollera och följa de visumregler och krav på vaccinationer som gäller i de mottagande länderna. 9. FÖRSÄKRINGAR Det är deltagande institutioners skyldighet att deltagare i programmet är försäkrade innan utresa. Kontakta Kammarkollegiet för mer information ( 10. UD-REKOMMENDATIONER Delatagaren har ett eget ansvar att inför och under sin utlandsresa hålla sig informerad om Utrikesdepartementets (UD:s) reserekommendationer beträffande resmålet, det land och/eller den region man ska vistas i. (Information finns på ETISK GRANSKNING För projekt som har svensk medverkan och innefattar humanförsök, humanstudier eller djurförsök är det obligatoriskt att komplettera ansökan med godkännande från etikprövningsnämnd enligt lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor, respektive från djurforskningsetisk nämnd enligt djurskyddslagen (1988:534) samt, där så är möjligt, godkännande från lokal myndighet i partnerlandet. Den svenska parten ansvarar för att en kopia av godkännandet lämnas i samband med ansökan. Kravet på etiskt godkännande och inlämning av kopia till Universitets- och högskolerådet gäller också då ändringar i den ursprungliga projektplanen görs. 12. GODKÄNNANDE Sida 14 (23)

16 Härmed intygas att de allmänna villkoren för Linnaeus-Palme partnerskap vid ansökningstillfället är godkända av rektor, prefekt eller motsvarande med ekonomiskt ansvar för verksamheten vid den svenska institutionen. Sökande enhet är vid ansökningstillfället införstådd med programmets ramar och kriterier med regler och ekonomiska riktlinjer. Sida 15 (23)

17 Bilaga 2. Ekonomiska villkor Linnaeus-Palme partnerskap De medel som beviljas betalar Universitets- och högskolerådet ut i form av olika schablonbidrag för resekostnader, uppehälle, försäkring samt för språkliga och kulturella förberedelser. Schablonen är densamma för alla länder och oavsett hur lång tid projekttiden är. Schablonerna täcker inte alla tänkbara kostnader inom projektet. Därför får deltagande institutioner räkna med en viss egeninsats. Generellt ger vi rådet att utgå från att godkända kostnader är utgifter som betraktas direkt kopplade till själva utbytet och resan. Nedan finns mer specifika rekommendationer kring vilka kostnader som får rymmas inom projektbudgeten och när vi kan komma att begära återkrav. De ekonomiska posterna och rekommendationerna är inte fullständigt uttömmande utan endast en vägledning. Kontakta en handläggare om ni är osäkra på en utgift. Schablonbeloppen Lärarutbyten Linnaeus-lärare, grundbelopp för 3v (inkl resdagar) kr. Påslag med 2 000kr/vecka. Max antal veckor 8, vilket motsvarar kr kr av schablonbeloppet är beräknat till godkända resekostnader. Palme-lärare, grundbelopp för 3v (inkl resdagar) kr. Påslag med 5 000kr/vecka. Max antal veckor 8, vilket motsvarar kr kr av schablonbeloppet är beräknat till godkända resekostnader. Studentutbyten Linnaeus-studentutbyte, minibelopp för 12 veckor kr, därefter ökning per vecka med 850kr. 1 termin (20v)26 800kr. Max 2 terminer (40v) kr. Palme-studentutbyte, minibelopp för 12 veckor kr, därefter ökning per vecka med 2 000kr. 1 termin (20v)56 000kr. Max 2 terminer (40v) kr. Språkutbildning 1-2 veckors intensivkurs språkutbildning. Schablonbelopp att söka per deltagare: 7 500kr; kr; kr; kr. Extra medel för Palme-deltagares resa vid visumansökan Schablonbelopp att söka per deltagare: 2 000kr; 5 000kr; kr Utvärderingsresa Utvärderingsresa i utlandet: kronor per deltagare, maximalt kronor. Utvärderingsresa i Sverige: kronor per deltagare, maximalt kronor. Bidrag för administration kr per deltagare i lärarutbyte (Linnaeus och Palme) kronor extra för Palme-lärarutbyte som ersättning till svenska lärosäten för ökade arbetsgivaravgifter i samband med lärarutbyte. Beloppet kan krävas tillbaka om inget utbyte genomförs. Sida 16 (23)

18 2 000 kronor per deltagare i studentutbyte kronor projekteringsbidrag, endast projekt med lärar- och studentutbyten. Utbetalningen av beviljade medel görs i samband med att beslut om bifall meddelas deltagande institutioner. Giltiga kostnader Resor Det ekonomiska bidraget ska täcka de internationella flygresorna, ekonomiklass. Inom ramen för flygresor ingår även eventuella avbeställningsskydd. Resor inom landet för att ta sig till och från flygplats är också giltiga kostnader. Även resor med alternativa färdsätt utifrån miljöhänsyn godkänns. Att hyra en bil för transporter av deltagare mellan olika institutioner, praktiker etcetera godkänns så länge det sker inom projektetperioden samt har direkt koppling till projektet. Nöjesresor godkänns inte. Exempel som betraktas som nöjesresa är safariresa samt skidresa. Vill deltagaren ändå göra en sådan resa på sin lediga tid ska den bekostas på annat sätt samt förläggas utanför utbytet. Logi Kostnader för logi för alla godkända deltagare inom Linnaeus-Palme programmet godtas. Logikostnader utanför projektperioden är inte giltiga. Vaccinationer Vaccinationskostnader för samtliga deltagare inom Linnaeus-Palmeprogrammet är giltiga. Visum Visumkostnader för samtliga deltagare inom Linnaeus-Palmeprogrammet är giltiga. Även resor till och från ambassad kan godkännas om det krävs för visumhanteringen. Försäkring Utgifter för försäkring av såväl de svenska som de utländska deltagarna godkänns. Såväl utresande som inresande studenter och lärare ska vara försäkrade. Genom Kammarkollegiet kan de flesta svenska lärosäten försäkra inkommande studenter och lärare samt utresande studenter. De svenska lärarna är vanligtvis redan försäkrade genom Kammarkollegiet ( Representation Kostnader för representation i samband med planeringsresa godkänns för de som deltar i planeringsresan. Nöjen Sida 17 (23)

19 Kostnader för nöjen godkänns inte. Till nöjen räknas till exempel utflykter till Gröna Lund, guidade turer, studiebesök till nationalparker och viktiga historiska platser med mera. Gåvor Kostnader för gåvor ryms inte inom projektkostnaden utan får räknas till institutionernas egen finansiering. Avgifter Inga studie- eller kursavgifter får tas ut för de studenter som deltar. Administrativa kostnader Det administrativa bidraget är till för täcka en del av de ökade kostnader deltagande institutioner får för administration i samband med utbytet, samt utvärdering och uppföljning av projektet. Bidraget kan med fördel fördelas mellan de deltagande parterna i ett projekt. Exempelvis kan bidraget användas till att täcka kostnader för involverad kontaktpersons arbete med ansökan och rapportering. Indirekta kostnader (OH) Utöver det administrativa bidraget får deltagande lärosäte inte dra mer medel av de beviljade bidragen i indirekta kostnader. Bidrag från programmet ger inte deltagande lärosäten full kostnadstäckning för projektet, utan detta ska räknas till lärosätenas medfinansiering. Sida 18 (23)

20 Bilaga 3. Ämneskoder Ämnesområde Svenska Pedagogik och lärarutbildning Konst och media Musik, dans och dramatik Religion och teologi Historia och arkeologi Filosofi och etik Främmande språk Litteraturvetenskap och lingvistik Samhälls- och beteendevetenskap Nationalekonomi, ekonomisk historia Statsvetenskap Psykologi Sociologi, etnologi, kulturgeografi Journalistik och information Företagsekonomi, handel och administration Code Fields of Education 1 Education 11 Education 110 Education, not further defined 111 Education science 112 Training for pre-school teachers 113 Teacher training without subject specialization 114 Teacher training with subject specialization 119 Education, not elsewhere classified 188 Education, inter-disciplinary programmes 2 Arts and humanities 21 Arts 210 Arts, not further defined 211 Audio-visual techniques and media production 212 Fashion, interior and industrial design 213 Fine arts 214 Handicrafts 215 Music and performing arts 219 Arts, not elsewhere classified 22 Humanities (except languages) 220 Humanities (except languages), not further defined 221 Religion and theology 222 History and archaeology 223 Philosophy and ethics 229 Humanities (except languages), not elsewhere classified 23 Languages 230 Languages, not further defined 231 Language acquisition 232 Literature and linguistics 239 Languages, not elsewhere classified 288 Arts and humanities, inter-disciplinary programmes 3 Social sciences, journalism and information 31 Social and behavioural sciences 310 Social and behavioural sciences, not further defined 311 Economics 312 Political sciences and civics 313 Psychology 314 Sociology and cultural studies 319 Social and behavioural sciences, not elsewhere classified 32 Journalism and information 320 Journalism and information, not further defined 321 Journalism and reporting 322 Library, information and archival studies 329 Journalism and information, not elsewhere classified 388 Social sciences, journalism and information, inter-disciplinary programmes 4 Business, administration and law 41 Business and administration Sida 19 (23)

21 Juridik Biologi, biokemi Miljövetenskap Fysik, kemi, geovetenskaper Matematik och statistik ICT, Data-och Systemvetenskap Ingenjörsvetenskap 410 Business and administration, not further defined 411 Accounting and taxation 412 Finance, banking and insurance 413 Management and administration 414 Marketing and advertising 415 Secretarial and office work 416 Wholesale and retail sales 417 Work skills 419 Business and administration, not elsewhere classified 42 Law 421 Law 429 Law, not elsewhere classified 488 Business, administration and law, inter-disciplinary programmes 5 Natural sciences, mathematics and statistics 51 Biological and related sciences 510 Biological and related sciences, not further defined 511 Biology 512 Biochemistry 519 Biological and related sciences, not elsewhere classified 52 Environment 520 Environment, not further defined 521 Environmental sciences 522 Natural environments and wildlife 529 Environment, not elsewhere classified 53 Physical sciences 530 Physical sciences, not further defined 531 Chemistry 532 Earth sciences 533 Physics 539 Physical sciences, not elsewhere classified 54 Mathematics and statistics 540 Mathematics and statistics, not further defined 541 Mathematics 542 Statistics 549 Mathematics and statistics, not elsewhere classified 588 Natural sciences, mathematics and statistics, inter-disciplinary programmes 6 Information and Communication Technologies (ICTs) 61 Information and Communication Technologies (ICTs) 610 Information and Communication Technologies (ICTs), not further defined 611 Computer use 612 Database and network design and administration 613 Software and applications development and analysis 619 Information and Communication Technologies (ICTs), not elsewhere classified 688 Information and Communication Technologies (ICTs), interdisciplinary programmes 7 Engineering, manufacturing and construction 71 Engineering and engineering trades 710 Engineering and engineering trades, not further defined 711 Chemical engineering and processes 712 Environmental protection technology 713 Electricity and energy 714 Electronics and automation Sida 20 (23)

22 Arkitektur, samhällsbyggnad, Byggkonst Lantbruk Skogsbruk Tandvård Medicin (Läkarutbildning) Sjuksköterskebarnmorskeutbildning Terapi och rehabilitering Social omsorg Socialt arbete Tjänster, tjänstesektorn 715 Mechanics and metal trades 716 Motor vehicles, ships and aircraft 719 Engineering and engineering trades, not elsewhere classified 72 Manufacturing and processing 720 Manufacturing and processing, not further defined 721 Food processing 722 Materials (glass, paper, plastic and wood) 723 Textiles (clothes, footwear and leather) 724 Mining and extraction 729 Manufacturing and processing, not elsewhere classified 73 Architecture and construction 730 Architecture and construction, not further defined 731 Architecture and town planning 732 Building and civil engineering 739 Architecture and construction, not elsewhere classified 788 Engineering, manufacturing and construction, inter-disciplinary programmes 8 Agriculture, forestry, fisheries and veterinary 81 Agriculture 810 Agriculture, not further defined 811 Crop and livestock production 812 Horticulture 819 Agriculture, not elsewhere classified 82 Forestry 821 Forestry 829 Forestry, not elsewhere classified 83 Fisheries 831 Fisheries 839 Fisheries, not elsewhere classified 84 Veterinary 841 Veterinary 849 Veterinary, not elsewhere classified 888 Agriculture, forestry, fisheries, veterinary, inter-disciplinary programmes 9 Health and welfare 91 Health 910 Health, not further defined 911 Dental studies 912 Medicine 913 Nursing and midwifery 914 Medical diagnostic and treatment technology 915 Therapy and rehabilitation 916 Pharmacy 917 Traditional and complementary medicine and therapy 919 Health, not elsewhere classified 92 Welfare 920 Welfare, not further defined 921 Care of the elderly and of disabled adults 922 Child care and youth services 923 Social work and counselling 929 Welfare, not elsewhere classified 988 Health and Welfare, inter-disciplinary programmes 10 Services 101 Personal services Sida 21 (23)

23 1010 Personal services, not further defined 1011 Domestic services 1012 Hair and beauty services 1013 Hotel, restaurants and catering 1014 Sports 1015 Travel, tourism and leisure 1019 Personal services, not elsewhere classified 102 Hygiene and occupational health services 1020 Hygiene and occupational health services, not further defined 1021 Community sanitation 1022 Occupational health and safety 1029 Hygiene and occupational health services, not elsewhere classified 103 Security services 1030 Security services, not further defined 1031 Military and defence 1032 Protection of persons and property 1039 Security services, not elsewhere classified 104 Transport services 1041 Transport services 1049 Transport services, not elsewhere classified 1088 Services, inter-disciplinary programmes Övriga, allmänna utbildningar 00 Sida 22 (23)

24 Bilaga 4. Exempel på yttrande från Palmeinstitutionen Alla ansökningar måste innehålla ett skriftligt yttrande från den utländska Palmeinstitutionen. Du laddar upp yttrandet digitalt i ansökan i samband med att du skickar in ansökan. Du kan inte komplettera efter sista ansökningsdag. Tänk på att yttrandet ska vara aktuellt. Gamla yttranden som skickats in vid exempelvis tidigare ansökningar godkänns inte. Yttrandet behöver inte vara i original, det går bra med ett inskannat dokument, e-post meddelande, faxkopia eller liknande. Yttrandet ska skrivas under av projektansvarig på den utländska institutionen, alternativt av institutionens prefekt (motsvarande). Yttrandet ska vara skrivet på engelska eller översatt till svenska. Ett skriftligt yttrande ska: Vara daterat Påvisa att samarbetet rör det aktuella Linnaeus-Palme projektet Vara underskrivet av ansvarig person med titel på mottagande/inbjuden Palme-institution. Exempel: Yttrande över ansökan till programmet Linnaeus-Palme gällande samarbete mellan institutionen för xxx vid högskolan i xxx och institutionen xxx vid universitetet i xxx. Härmed intygar vi att vi, institutionen för xxx vid universitetet i xxx, stödjer den aktuella ansökan för samarbete inom programmet Linnaeus- Palme läsår / Vi står bakom de i ansökan angivna ramarna för vårt samarbete. Ort Datum Underskrift och titel We hereby declare that we, the Department of XXX at the University of XXX, supports the current application for cooperation in the program Linnaeus-Palme academic year / We acknowledge the framework for our cooperation stated in the application. City/Location Date Signature and title Sida 23 (23)

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 201

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 201 Handbok för projektansökan Atlas praktik 201 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas praktik. Om du har frågor om ansökan eller

Läs mer

Handbok för projektansökan. Athena planering 2015

Handbok för projektansökan. Athena planering 2015 Handbok för projektansökan Athena planering 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Athena planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2015 Direktförmedlande organisation Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Praktikantprogrammet

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas planering 2015

Handbok för projektansökan. Atlas planering 2015 Handbok för projektansökan Atlas planering 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer för programmet Athena 2014 1. INTRODUKTION De medel som beviljas betalar Universitets- och högskolerådet ut i form av schablonbidrag för resekostnader,

Läs mer

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015 Handbok för ansökan Minor Field Studies stipendier 2015 Förord Välkommen till Minor Field Studies, programmet för insamling av material i fält för examensarbeten. Syftet med denna handbok är att ge dig

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2017

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2017 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2017 1 Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas konferens. Om du har frågor om ansökan är

Läs mer

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 Kriterier och prioriteringsgrunder vid bedömning av ansökningar inom Linnaeus-Palme

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2016 Vidareförmedlande organisationer Sida 1 (8) Handbok Praktikantprogrammet 2016 Vidareförmedlande organisationer Förord Handboken är tänkt att ge dig

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas Konferens 2014

Handbok för projektansökan. Atlas Konferens 2014 Handbok för projektansökan Atlas Konferens 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Linnaeus-Palme partnerskap 2017 Sida 1 (26) Om ansökan Den här handboken är tänkt att ge vägledning, stöd och råd till dig som ska skriva en projektansökan inom Linnaeus-Palme

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2016 Direktförmedlande organisationer Handbok Praktikantprogrammet Direktförmedlande organisationer Förord Handboken är tänkt att ge dig som ska ansöka om

Läs mer

Ramar och kriterier för Atlas planering 2017

Ramar och kriterier för Atlas planering 2017 Ramar och kriterier för Atlas planering 2017 Syfte och mål Syftet med Atlas planering är att främja utvecklingen av internationella kontakter inom det offentliga skolväsendet och bland fristående skolor

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7) Ramar och kriterier 2018-09-14 Linnaeus-Palme planering 2018 1 (7) Innehåll Ansökningsomgång Linnaeus-Palme planering 2018 3 Om programmet... 3 Aktivitetsperiod och utbytesperiod... 4 Vidareförmedling

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme partnerskap (13)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme partnerskap (13) Ramar och kriterier 2017-03-30 Linnaeus-Palme partnerskap 2017 1 (13) Innehåll Om programmet... 3 Nyheter i ansökningsomgången... 5 Överenskommelse mellan UHR och projektägaren... 5 Aktivitetsperiod och

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas förberedande besök 2015

Handbok för projektansökan. Atlas förberedande besök 2015 Handbok för projektansökan Atlas förberedande besök 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare

Läs mer

Ramar och kriterier Atlas praktik 2017

Ramar och kriterier Atlas praktik 2017 Ramar och kriterier Atlas praktik 2017 Syfte och mål Projekt inom Atlas praktik ska förutom individuell kompetensutveckling för elever främja skolans internationalisering, bland annat genom att stödja

Läs mer

Ramar och kriterier. Minor Field Studies

Ramar och kriterier. Minor Field Studies Ramar och kriterier Minor Field Studies Ramar och kriterier för Minor Field Studies Minor Field Studies Minor Field Studies (MFS) är ett stipendieprogram som tar i beaktande både utvecklingen av den enskilda

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas praktik 2016 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas praktik. Om du har frågor om ansökan eller

Läs mer

Riktlinjer för 2015-2016 och 2015-2017. Linnaeus-Palme

Riktlinjer för 2015-2016 och 2015-2017. Linnaeus-Palme Riktlinjer för 2015-2016 och 2015-2017 Linnaeus-Palme Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1 Programmet Linnaeus-Palme... 2 1.2 Generella principer... 3 1.3 Ett program som utvecklas... 4 1.4 Stödformer inom Linnaeus-Palme...

Läs mer

(-07) (-93) Högskoleexamen. Science X X X X. /Filosofie. Science * X. /Filosofie

(-07) (-93) Högskoleexamen. Science X X X X. /Filosofie. Science * X. /Filosofie Sammanställning av huvudområden på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Biblioteks- och Library and Information Science Filosofie Arts informationsvetenskap Bild Art Education --- --- Bildpedagogik

Läs mer

Handbok för projektrapportering

Handbok för projektrapportering Handbok för projektrapportering Athena utbyten 2015 Förord Nu är det dags att rapportera projekt inom Athena utbyten. Handboken är tänkt att ge dig som projektägare vägledning, stöd och råd när du fyller

Läs mer

LINNAEUS-PALME RIKTLINJER FÖR LÄSÅREN 2013-2014 OCH 2013-2015

LINNAEUS-PALME RIKTLINJER FÖR LÄSÅREN 2013-2014 OCH 2013-2015 LINNAEUS-PALME RIKTLINJER FÖR LÄSÅREN 2013-2014 OCH 2013-2015 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Programmet Linnaeus-Palme...3 1.2 Generella principer...4 1.3 Ett program som utvecklas...5 1.4 Stödformer inom

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

(-07) (-93) Högskole- Arkeologi Archaeology Filosofie Arts X X X X Biblioteks- och

(-07) (-93) Högskole- Arkeologi Archaeology Filosofie Arts X X X X Biblioteks- och Sammanställning av huvudområden på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Huvudområde Engelsk översättning Förled Engelskt efterled Examensrätt Kandidat Arkeologi Archaeology Filosofie Arts

Läs mer

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå Inom ramen för SIDA: s program Minor Field Studies (MFS) kan Högskolan Dalarna erbjuda stipendier på 25 000

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas planering 2016 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Examensrätt. Library and Information Science Filosofie Arts X X X X

Examensrätt. Library and Information Science Filosofie Arts X X X X Huvudområden på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet (Konstnärliga examina med huvudområde och examensrätt redovisas längst ner i egen tabell) Huvudområde Engelsk översättning Förled Engelskt

Läs mer

(-07) (-93) Högskoleexamen. Biblioteks- och informationsvetenskap. Library and Information Science Filosofie Arts X X X X

(-07) (-93) Högskoleexamen. Biblioteks- och informationsvetenskap. Library and Information Science Filosofie Arts X X X X Huvudområden på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet (Konstnärliga examina med huvudområde och examensrätt redovisas längst ner i egen tabell) Biblioteks- och informationsvetenskap Library

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas planering 2017 Om ansökan Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Linnaeus-Palme Riktlinjer för läsåren 2012-2013 och 2012-2014 1

Linnaeus-Palme Riktlinjer för läsåren 2012-2013 och 2012-2014 1 Linnaeus-Palme Riktlinjer för läsåren 2012-2013 och 2012-2014 1 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Programmet Linnaeus-Palme... 3 1.2 Generella principer... 3 1.3 Ett program som utvecklas... 5 1.4 Stödformer

Läs mer

Handbok Delrapport. Athena utbyten

Handbok Delrapport. Athena utbyten Handbok Delrapport Athena utbyten Förord Delrapportering Resultaten av beviljade utbyten mäts vid rapporteringen. Du rapporterar online genom ditt användarkonto för Athena utbyten. 1. När er ansökan beviljades

Läs mer

Handbok för projektrapportering

Handbok för projektrapportering Handbok för projektrapportering Atlas partnerskap projekt beviljade 2015 Förord Nu är det dags att rapportera ert projekt inom Atlas partnerskap. Handboken är tänkt att ge dig som projektägare/ansvarig

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2015

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2015 Handbok för projektansökan Atlas partnerskap 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas partnerskap. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2014

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2014 Handbok för projektansökan Atlas partnerskap 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Statistik ICM

Statistik ICM Statistik ICM 2015-2017 2016-09-23 Rebecka Herdevall Uppgifter från interimsrapporteringen i MT+ 1 juni 2016 Totalt antal rapporterade mobiliteter för svenska lärosäten 70 60 61 50 40 30 20 21 Antal rapporterade

Läs mer

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer 1. Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Förutsättningar för organisationer att delta

Läs mer

affärsjuridik Commercial and Tax Law affärsjuridik Commercial and Tax Law affärsjuridik Laws (LL.M) with a Major in Commercial and Tax Law

affärsjuridik Commercial and Tax Law affärsjuridik Commercial and Tax Law affärsjuridik Laws (LL.M) with a Major in Commercial and Tax Law Master Master (120 credits) Magister Kandidat Bachelor 31 december 2011 Eamensbenämning Huvudområde Filosofie...eamen Kandidateamen Bachelor of Mastereamen Master (...) of Filosofie...eamen Filosofie kandidateamen

Läs mer

Athena Programinformation

Athena Programinformation Athena Programinformation Information om Athena Syfte Resultatfokus Statistik Programinformation Rapportering Förutsättningar för ett lyckat projekt Syfte Inom resultatstrategin för kapacitetsutveckling

Läs mer

Minor Field Studies (MFS) stipendium 2015

Minor Field Studies (MFS) stipendium 2015 1 (5) 2015-03-24 STOCKHOLMS UNIVERSITET UTLYSNING 2015-03-24 Minor Field Studies (MFS) stipendium 2015 utlyser totalt fyra stipendier för fältarbete till studenter på s master- och kandidatprogram (inklusive

Läs mer

Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017

Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017 Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017 Beskrivning av och syfte med programmet Minor Field Studies (MFS) är en stödform inom det svenska biståndet som administreras av Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Allmänna villkor Atlas planering Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor Atlas planering Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas planering 2018 Allmänna villkor för bidrag inom Atlas planering 2018 Vid tillämpning av de allmänna villkoren definierar vi följande begrepp enligt nedan: Huvudman kommuner,

Läs mer

2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013

2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013 2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013 Susanne Hagström Larsson Program Onsdag 4 sept 10.30-12.30 Programinformation 12.30-13.30 Lunch 13.30-15.00 Metodövning 15.00-15.30 Kaffe 15.30-16.30

Läs mer

Handbok för projektansökan. Athena 2014

Handbok för projektansökan. Athena 2014 Handbok för projektansökan Athena 2014 Förord Välkommen till Athena. Programmet för globalt utbyte inom yrkesutbildning. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när

Läs mer

Anvisningar för bedömning av MFS-stipendieansökningar

Anvisningar för bedömning av MFS-stipendieansökningar Rektor RIKTLINJER 2015-10-06 Dnr HS 2015/769 Anvisningar för bedömning av MFS-stipendieansökningar 1. Bakgrund Dessa anvisningar avser Högskolan i Skövdes (HS) arbete med bedömning av Minor Field Studies-stipendieansökningar.

Läs mer

Programinformation Praktikantprogrammet

Programinformation Praktikantprogrammet 2015-09-22 Madelene Johansson Karin Cederergren Programinformation Praktikantprogrammet Innehåll 9.40-10.10 Presentation av deltagare, uppföljning av föreläsning 10.10-10.40 FIKA 10.40-11.30 Programinformation

Läs mer

Stipendium för fältarbete utanför EU/EES inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå

Stipendium för fältarbete utanför EU/EES inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå Stipendium för fältarbete utanför EU/EES inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå Högskolan Dalarna erbjuder fem resestipendier på 5 000 kr vardera till studenter vid Högskolan Dalarna, för

Läs mer

Allmänna villkor Atlas partnerskap Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor Atlas partnerskap Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas partnerskap 2018 Allmänna villkor för bidrag inom Atlas partnerskap 2018 Vid tillämpning av de allmänna villkoren definierar vi följande begrepp enligt nedan: Huvudman

Läs mer

Minor Field Studies 2017/ september 2017 kl

Minor Field Studies 2017/ september 2017 kl Minor Field Studies 2017/18 14 september 2017 kl 16.15-17.30 ? Program kl 16.15-17.30 Introduktion Helena Björck, Studentavdelningen Att tänka på vid ansökan Michael Tedengren, Inst. ekologi, miljö och

Läs mer

Internationellt kulturutbyte

Internationellt kulturutbyte Sida 1 / 7 Internationellt kulturutbyte ANSÖKAN OM BIDRAG INOM BILD OCH FORM UTSTÄLLNINGAR OCH ARBETS- ELLER STUDIEVISTELSE I UTLANDET 1. UPPGIFTER OM SÖKANDE Fält markerade med * är obligatoriska Förnamn*

Läs mer

Om Fortes resebidrag 2013-06-27

Om Fortes resebidrag 2013-06-27 2013-06-27 Om Fortes resebidrag Medel för utrikes resor bör i första hand sökas inom ramen för en projektansökan. Forskare kan dock söka separata resebidrag för utrikes resor i följande fall: För att presentera

Läs mer

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå Inom ramen för SIDA: s program Minor Field Studies (MFS) kan Högskolan Dalarna erbjuda stipendier på 27 000

Läs mer

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Sida 1 av 8 KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya rektors- eller nämndbeslut,

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Anvisningar för nätverksbidrag 2014

Anvisningar för nätverksbidrag 2014 2013-12-11 Anvisningar för nätverksbidrag 2014 Nätverksbidragen skall underlätta för forskare inom Fortes ansvarsområde att samarbeta över institutions- och fakultetsgränser. Forte stöder i första hand

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Ramar och kriterier. Minor Field Studies

Ramar och kriterier. Minor Field Studies Ramar och kriterier Minor Field Studies Ramar och kriterier för Minor Field Studies Minor Field Studies Minor Field Studies (MFS) är ett stipendieprogram som tar i beaktande både utvecklingen av den enskilda

Läs mer

FAS utlyser nätverksbidrag inom forskningsområdena Dopning, Tobak och Spelberoende (DTS)

FAS utlyser nätverksbidrag inom forskningsområdena Dopning, Tobak och Spelberoende (DTS) 2012-10-12 FAS utlyser nätverksbidrag inom forskningsområdena Dopning, Tobak och Spelberoende (DTS) Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap (FAS) har nyligen genomfört en internationell utvärdering

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

Om FAS utlandsstipendier

Om FAS utlandsstipendier Om FAS utlandsstipendier FAS utlandsstipendier skall göra det möjligt för forskare inom FAS ansvarsområde att vistas vid en utländsk forskningsinstitution för forskning och vidare meritering. Syftet är

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG LITTERÄRA EVENEMANG I UTLANDET För sista ansökningsdag, se Kulturrådets hemsida ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Fokus Framåt inom Minor Field Studies och Linnaeus-Palme Programspecifik information

Fokus Framåt inom Minor Field Studies och Linnaeus-Palme Programspecifik information Fokus Framåt inom Minor Field Studies och Linnaeus-Palme Programspecifik information 2016-05-26 Jacob Dygeus Therese Lindström Innehåll Vart är vi på väg? - Vad är målet med vår globala resa? Program information

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten!

Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten! Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten! Personuppgifter Alla bidrag söks av och tilldelas personer, ej grupper eller organisationer.

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav, omfattning och innehåll

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav, omfattning och innehåll Utbildnings- och forskningsenheten Chefsbeslut 2015-01-27 Ärende nr 6-15 Beslut Bilaga Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav, omfattning och innehåll Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

Beslutas att fastställa särskild behörighet för masterprogram enligt handling.

Beslutas att fastställa särskild behörighet för masterprogram enligt handling. PROTOKOLL LINKÖPINGS UNIVERSITET Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Dekanus Närvarande: Ulf Nilsson dekanus Ingela Wiklund föredragande Maria Boberg sekr 1 Särskild behörighet för masterprogram

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer

Om Fortes konferensbidrag

Om Fortes konferensbidrag 2013-06-27 Om Fortes konferensbidrag Syftet med konferensbidragen är att underlätta kontakter och erfarenhetsutbyte mellan svenska och utländska forskare samt tillföra kunskaper från det internationella

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av MFS-stipendieansökningar

Riktlinjer för bedömning av MFS-stipendieansökningar Rektor BESLUT 2015-10-06 Dnr HS 2015/769 Riktlinjer för bedömning av MFS-stipendieansökningar Härmed revideras Riktlinjer för bedömning av MFS-stipendieansökningar vid Högskolan i Skövde. De reviderade

Läs mer

Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018

Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018 Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018 Gäller fr.o.m. 2016-05-18 1. Inledning... 3 1.1 Syfte och mål... 3 1.2 Förutsättningar för lärosätet att delta i programmet... 3

Läs mer

STYRGRUPP. Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

STYRGRUPP. Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap STYRGRUPP Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Sökt belopp (per år): Diarienummer (ifylls av ICLD): År 1: År 2: År 3: Styrgruppens längd (ska följa den sökta projektlängden, 1, 2 el 3 år):

Läs mer

Athena Upptaktsseminarium

Athena Upptaktsseminarium 2014-09-03 Athena Upptaktsseminarium Madelene Johansson Therese Hadland Program för dagarna Ons 3 sep 10.30-12.30 Programinformation Athena 12.30-13.30 Lunch 12.30-13.30 Lunch 13.30-14.00 Migrationsverket

Läs mer

Ansökningsformulär för utlandsstudier/praktik 2015 inom följande utbytesprogram (kryssa för det som är aktuellt)

Ansökningsformulär för utlandsstudier/praktik 2015 inom följande utbytesprogram (kryssa för det som är aktuellt) Ansökningsformulär för utlandsstudier/praktik 2015 inom följande utbytesprogram (kryssa för det som är aktuellt) Ansökningsdatum 2015 Linnaeus Palme (LP), HT 2015 MFS, magister/master-uppsats, HT2015 MFS,

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas partnerskap Ansökningsomgång 2019 Kontaktuppgifter: Universitets- och högskolerådet E-mail: atlas@uhr.se Telefon: 010 470 03 00 För mer information om Atlas partnerskap,

Läs mer

Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren

Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren SENAST UPPDATERAD: 2019-10-13 1 (6) Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren ANSÖKAN 1. När är sista dag för att lämna in ansökan inom Europeiska Solidaritetskåren? Aktuella ansökningstider

Läs mer

Bilaga 1, Huvudområden för generella examina vid Mälardalens högskola Senast reviderad 2015-06-01

Bilaga 1, Huvudområden för generella examina vid Mälardalens högskola Senast reviderad 2015-06-01 Sida 1 av 7 Bilaga 1, n för generella examina vid Mälardalens högskola Senast reviderad 2015-06-01 Arbetslivsvetenskap/ Work Life Studies Arbetsvetenskap/ Work Science Biologi/ Biology Byggnadsteknik/

Läs mer

Handbok för rapportering

Handbok för rapportering Handbok för rapportering Minor Field Studies 2017 Nu är det dags att rapportera beviljade stipendiemedel inom Minor Field Studies. Rapporteringen gäller slutrapport för lärosäten respektive stipendiats

Läs mer

UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER

UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER ATLAS PARTNERSKAP 2012 UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER Information Atlas Allmänt om Internationella programkontoret Atlas syfte Fakta ansökningsomgång Projektadministration Förutsättningar för ett lyckat

Läs mer

Ansökningsformulär för utlandsstudier/praktik 2016 inom följande utbytesprogram (kryssa för det som är aktuellt)

Ansökningsformulär för utlandsstudier/praktik 2016 inom följande utbytesprogram (kryssa för det som är aktuellt) Ansökningsformulär för utlandsstudier/praktik 2016 inom följande utbytesprogram (kryssa för det som är aktuellt) Ansökningsdatum HT2015 för VT2016 Linnaeus Palme (LP), VT 2016 1 oktober 2015 MFS, VT 2016

Läs mer

Informationblad om höstens utlysning av Minor Field Studies-stipendier. Ansökan skickas in senast den 28 september, klockan 12.00

Informationblad om höstens utlysning av Minor Field Studies-stipendier. Ansökan skickas in senast den 28 september, klockan 12.00 Informationblad om höstens utlysning av Minor Field Studies-stipendier Ansökan skickas in senast den 28 september, klockan 12.00 Är du intresserad av att inom ramen för examensarbetet utföra en mindre

Läs mer

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS)

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Sida 1 av 8 MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Förutsättningar En förutsättning för att beviljas medel ur programmet är att projektet bidrar till Nordisk nytta,

Läs mer

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av stöd till insatser

Läs mer

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS)

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Sida 1 av 9 MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Maria Högemark Internationell handläggare Maria.hogemark@su.se Sektionen för internationell mobilitet Studentavdelningen Dagens

Läs mer

Vanliga frågor och svar inom Erasmus+ Ung och Aktiv

Vanliga frågor och svar inom Erasmus+ Ung och Aktiv SENAST UPPDATERAD: 2019-10-13 1 (5) Vanliga frågor och svar inom Erasmus+ Ung och Aktiv ANSÖKAN 1. När är sista dag för att lämna in ansökan inom Erasmus+? Aktuella ansökningstider finns på MUCF:s webbplats.

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

1 Särskild behörighet Masterprogram (Till Studiehandboken 2017) Dnr LiU

1 Särskild behörighet Masterprogram (Till Studiehandboken 2017) Dnr LiU PROTOKOLL Delegationsbeslut FST del 2016-061 1(1) Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Delegationsbeslut Närvarande: Ulf Nilsson Kia Ölvander Maria Boberg dekanus föredragande sekreterare 1 Särskild

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial REDOVISNING SAMVERKAN MED KOMPONISTER För sista redovisningsdag, se Kulturrådets beslut. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 Susanne Hagström Larsson Program 09.00 09.30 Registrering & kaffe 09.30 10.00 Välkomsthälsning Sten Vesterman, chef Internationella avd. Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet 2014-11-14 Rebecka Herdevall Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet International Credit Mobility Utomeuropeisk mobilitet översikt Bygger vidare på Erasmus Mundus Action 2 Mobilitet för studenter och personal

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Frågor och svar om Projektrummet

Frågor och svar om Projektrummet 1(6) Senast uppdaterad 2008-08-21 Frågor och svar om Projektrummet FRÅGOR OCH SVAR OM PROJEKTRUMMET... 1 1. Hur ändrar jag uppgifter för min organisation eller mitt arbetsställe?... 2 2. Hur ändrar jag

Läs mer

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS)

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Sida 1 av 9 MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet.

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bilaga till beslut om bidrag Version 2011:2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1. Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet

Läs mer

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015 Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015 by the way... Utlandsstudierna var det svåraste och mest krävande jag någonsin gjort. Men herregud vad jag växt som människa. Lätt det bästa jag

Läs mer

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Sida 1 av 7 KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya rektors- eller nämndbeslut,

Läs mer