Verksamhetsberättelse. Vårterterminen Riddersborgs Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse. Vårterterminen 2014. Riddersborgs Förskola"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Vårterterminen 2014 Riddersborgs Förskola

2 Verksamhetsberättelse Riddersborg vt 2014 Riddersborg är en liten förskola med 22 barn och 5 pedagoger. Förskolan ligger på bottenvåningen av en fristående villa i Hässelby villastad nära skola, centrum och kommunikationer. Vi har en trivsam och inspirerande förskolegård samt inomhusmiljö som stimulerar barnen till skapande, lek och fantasi. Vi besöker dagligen vår natur i närområdet och ser naturen som ett fantastiskt rum för lärande, lek och upptäcker. Med oss i verksamheten finns Veda & Barke, två dockor som fungerar som ett pedagogiskt hjälpmedel, en länk mellan barn och vuxen eller mellan barnen i olika vardags situationer. Veda och Barke är med oss i vårt dagliga arbete även när vi firar vårens ankomst på valborg, förskolans dag, påsk, midsommar eller uppmärksammar andra kulturers högtider mm. Vi jobbar i åldersblandade grupper Äventyrare (5 år) Utforskare (3-4 år) Upptäckare (1-2 år) Vi jobbar även åldersblandat där vi tar hänsyn till barnens olika behov och utveckling. Annika Alfredsson Förskolechef 40tim/v Susanna Rosén Förskollärare 20tim/v 13/ / Lotta Johansson Barnskötare 40tim/v Annica Johansson Barnskötare 40tim/v Nina Lundgren Barnskötare 40tim/v En vakant tjänst i slutet av terminen. Vi som pedagoger på Riddersborg lagar vår egen mat, den som öppnar på morgonen förbereder maten som sedan färdigställs innan lunch i köket på förskolan eller i skogen. Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer och lagar mat som är allsidig, anpassad till dagens aktivitet och mycket god. Drygt 25% av vår mat är ekologisk, däribland alla våra mejeriprodukter. Vi som pedagoger följer våra barn i dess utveckling, planerar verksamheten och terminen efter barnens intresse och behov. Vi ser barnens lärande på nära håll och finner det naturligt att jobba efter förskolans läroplan Lpfö 98:10 Naturvetenskap och teknik, matematik, språk och kommunikation, social kompetens och EQ, jag utveckling och motorik. Vi dokumenterar barnens lärande på ett pedagogiskt sätt på förskolan, barnens egen min bok, hemsidan och i våra mail till vårdnadshavarna.

3 Vi pedagoger jobbar alltid framåt mot nya strävans mål, läser och diskuterar kring pedagogisk litteratur, träffar andra pedagoger för att utbyta erfarenheter samt går kontinuerligt på inspirerande föreläsningar. Alla pedagoger har en nära och god relation men vårdnadshavarna på förskolan. Delger dagarna med bilder och text via mail och bjuder även in dem att delta i vår verksamhet. Daglig kontakt och samtal ser vi som en viktig del av vårt arbete, alla ska känna sig sedda och hörda på varje dag. Vi har föräldrar möten varje termin samt aktiviteter tillsammans i något aktuellt tema. På samtalen med föräldrarna varje termins start samtalar vi kring barnets olika behov och utvecklings områden och lyfter fram barnets olika styrkor som vi på förskolan sedan tar till vara och arbetar med. Vi är en godkänd Grön flagg förskola och har denna termin fortsatt jobbat med temat Livs stil och hälsa. Vårt gemensamma mål var att lyfta fram hur människan mår bra och vägen dit. Barnen har jobbat fram kompis regler, sätt att göra kompisen glad, och lärt sig att vara rädda om varandra och om sig själv. Vi har jobbat med bilder, sånger, sagor, skapande, musik och lekar för att nå barnen på ett pedagogiskt sätt. Vi avslutar detta tema i grön flagg i slutet av denna termin med en rolig baklänges dag Att ha roligt är viktigt för oss alla för att må bra! Förskolans likabehandlings plan är ett arbete som vi arbetat fram tillsammans med barnen, har tagit tillvara barnens tankar, funderingar och berättelser, den finns att läsa på vår hemsida. Likabehandlingsplanen gå hand i hand med vårt Unicef material som värnar om barnens lika rätt i samhället. För att stärka barnens självkänsla har vi valt att jobba med skapande. I skapande finns inga rätt och fel. Vi vill ta tillvara barnens kreativitet och låta allt få ett värde, både stort och smått. Vi ville visa att ALLT barnen gör är ett skapande, att ALLT de gör, är precis så bra som de tycker. Och att ALLA KAN! Konst är abstrakt och kan se väldigt olika ut. Vårt ART arbete har gått hand i hand med vårt arbete med likabehandlingsplanen, där vi samtalat och jobbat mycket med lika- olika och att våga ta plats och synas, som är en rättighet

4 I vårt arbete med Art så har Läroplanen varit vår grund och vi har vävt in de olika strävansmålen på vägen, ex: Jagutveckling Förskolan skall stäva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för sina egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv. Vi samtalar runt Grindslanten, vi lyssnar och tar hänsyn till varandra. Vi tar reda på konstnärens tankar och barnen resonerar själva om ett verk. Motorik Grov/Fin Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

5 UPPTÄCKARNA I vår lilla Upptäckargrupp är vi tre Upptäckare och en pedagog. Våra strävansmål i Upptäckargruppen har varit gemenskap att stärka den medvetna individen och barnen har utvecklats mycket. Vi har jobbat och lärt oss mycket om djur och natur, men framförallt om oss själva. Tillsammans har vi vuxit som grupp, varje liten Upptäckare har utvecklats till en egen liten person. De har hjälpt varandra att tex resa sig upp, hämta saker och försökt hjälpa varandra vid på och avklädning. När någon slagit sig och varit ledsen har de tröstat varandra och kommit med små måbra gåvor som tex spaden de försökte ta innan de föll. Vi har tillsammans visat samma omtanke för djuren vi mött och naturen vi är i. Ett härligt bevis på socialkompetens/eq. Vi har lärt om de små djuren i skogen och gjort experiment för att locka fram dem. De små djuren i komposten har vi tittat på och följt deras arbete. I resultatet (jorden) har vi planterat olika frön och potatis. Potatisen hoppas vi få skörda till hösten, ett litet av några naturvetenskapligt experiment. Tillsammans med Veda & Barke har vi lärt om djur och växter i naturen. Vi jobbade mycket med myrorna och andra små insekter som gömmer sig i stubben. Vi har tittat på hur många ben de har och räknat benen och sett att några helt saknar ben, vi har jämfört om de är stora eller små och på så sätt fått in matematik i lärandet. Veda & Barke har visat oss nya saker och varit med i stunder då vi varit osäkra( tex; att gå nära myrstacken).

6 När vi tillsammans varje dag undersöker, studerar, tittar nära, känner, luktar, frågar och tar hjälp av böcker för att söka svar på frågor vi har, då vi samtalar kring funderingar och nyheter så övar vi naturligt på språk och kommunikation. Vi har också varit noga med att namnge saker vi ser och vad vi gör för att stärka ord och begrepp. Detta har resulterat i att barnen kan färdriktning, färger och lägesbeskrivningar. I naturen möter vi ständigt på nya hinder där vi måste klättra, krypa,hoppa och gå för att ta oss fram, för att ta oss till naturen har vi promenerat en längre bit och då ibland i trafiken, så man måste hålla i vagnen eller en kompis. Allt detta gör att vi blir duktiga på vår grovmotoriska utveckling och får lättare när vi tex provar att klä på och av oss eller klättra upp på en stol. Vi har ritat, målat och skapat i olika material, både stort och smått, vilket har hjälpt oss bli duktiga på vår finmotorik. När vi varit i naturen har de plockat med små insekter, barr och annat litet de hittat på marken, på förskolan har de övat på och avklädning med bla blixtlås och knäppen, vilket också är bra för finmotoriken. Under terminen har vi tillsammans med övriga barn lekt organiserade lekar. Det har varit olika lekar som stärker jagutvecklingen, då de bla fått öva sig på att stå i centrum tex kom alla mina Riddersborgsbarn. När vi leker och lär i naturen så utmanar vi oss till nya möjligheter och nya kunskaper. Vi upptäcker våra kroppars kunskaper och gränser samt det inre kunnandet. Tillsammans med de övriga på förskolan har vi pratat, tittat och jobbat med jordglobens många barns olika förutsättningar och olikheter. Vi har pratat om dessa olikheter och likheter och om hur våra egna familjer ser ut. Upptäckarna har fått göra som de andra barnen men efter sin egna förmåga och utvecklingsnivå. Ett väldigt bra sätt att jobba med likabehandlingsplanen på. Små människor som utvecklats stort under en termin full med tillfällen fyllda av roliga, trygga och lärorika stunder.

7 UTFORSKARE I år har vi varit 4st stora utforskare och 11 små utforskare och fick en ny utforskar kompis i april. Våra dagar börjar alltid med samling på Riddersborg, den här terminen har vi fokuserat på kompis tema och årstids sånger mm. Vi läser, samtalar och arbetar kring olika böcker, sagopåsar eller sånger i ämnet. Barnen är delaktiga och är med och styr innehållet. Här får barnen tidigt träna både den sociala kompetensen och jagutveckling. De dagar då utforskarna jobbar själva har vi fortsatt att med kompis tema, lekt många olika organiserade lekar. I början var det lite svårt med alla nya regler och att våga, men vi har haft mycket hjälp av Veda och Barke som har varit ett bra stöd tex att få ligga bredvid någon i mitten av ringen. Alla har blivit duktiga att leka och våga tillsammans, följa lekens gemensamma regler och utveckla sin EQ (emotionell intelligenskvot) I skogen har vi jobbat mycket med Gerd Strandbergs uppgiftskort, där får vi träna matematiska begrepp - Mäta med snören, - slå tärning och göra olika uppdrag,- göra naturtavlor i skogen, här kommer symmetri, antal, sortering mm in i lärandet. Vi samlar vackra saker ifrån naturen som vi sedan på förskolan tar kort på, vi lägger vikten på skapande processen och fångar stunden med kameran för att sedan kunna samtala kring lärandet och barnens egna tankar. Vi har även jobbat och lärt oss om Stubben, genom att leta små kryp och luppat på dem sen har vi slagit i böcker och tagit reda på vilka djur som lever i stubben. Vårt lärande i skogen lockar till att hitta många spännande utmaningar i både naturkunskap och teknik. Vi har ofta haft med oss rep till skogen som vi antingen har knutit upp mellan träden och gått balans på eller så har vi lärt oss att gå upp för ett berg genom att dra sig upp med hjälp av repet, nu vågar och kan alla det med stora stolta leenden. Vi har även bestigit Johannelundatippen, Hässelbys högsta punkt. Att sedan samtala kring tyngd och kraft och ställa oss frågor som, Varför är jobbigare att gå uppför än nerför? Hur känns det i kroppen när vi jobbar grovmotoriskt? I skogen får vi naturligt jobba både grov och finmotoriskt. När vi har haft frilek har många av barnen lekt Labyrint (ett barnprogram från tv). Här har det varit viktigt att som pedagog lyssna in barnens intressen och medinflytande i leken. Att vara med i deras lek och fantasi både aktivt och på håll. Se vad som pågår i leken och samtala kring detta tillsammans med barnen.

8 Vi har ätit vår lunch i skogen, eldat och lagat vår mat på förskolans eldstad och lagat Krabbelurer. Vi har haft många härliga naturupplevelser vid Mälaren: - Sett hur dimman lättat och förvandlats till solsken, - matat fåglarna och sett när de ligger och ruvar i vassen samt när de dyker och kommer upp igen, -fiskat med vass strån, - plockat och sorterat strandfynd, - badat fötterna en super varm dag, - Bäversafari. Här får vi tid för samtal och diskussioner kring våra upplevelser och ser vikten av att ge barnen utrymme för språk och kommunikation. Heldagsutflykterna tillsammans med de andra barnen på förskolan har varit roliga och upplevelserika dagar i Riddersvik och på vackra berget Här fångar vi dagen och njuter av skog, fantasi och varandra. Vissa fredagar och några förmiddagar när utforskarna har varit själva på gården har vi lekt med dockorna, picknick sakerna, utklädningskläderna och uppträtt med sång i mikrofonerna när en riktig ridå gått upp. Barnen har fått en lugn dag då vi lyssnat på deras önskemål och behov. Vi har haft brandövning på förskolan. Vi pedagoger spelade en liten teater med hjälp av legogubbar, ett hus, brandbil och en telefon som vi visa hur man ringer (112 lätt att slå) alla visste redan numret till larmcentralen. En dag åkte vi på studiebesök till Brandstation, det var riktigt spännande och roligt. Vi fick se allting brandbilar, kläderna, stången, ambulanserna mm. Att tillsammans åka iväg med buss är både spännande och lärorikt. Vi samtalar om vår närmiljö, visar hänsyn till medtrafikanter samt tränar att lyfta blicken och vara närvarande i händelser. Håll Sverige rent ordnar en skräpplockarvecka som vi var med på. Vi plockade skräp på vägen till våra skogar och vår närmiljö. Riddersborgs skräp sopsorterade vi nere vid återvinningsplatsen och pantburkarna pantade vi på Ica och stoppade pengarna i vår spargris. Detta gick hand i hand med vårt Grön flagg arbete Livsstil och hälsa. ( se separat dokument) I vår dagliga verksamhet lyfter vi lärandet och synliggör detta i pedagogiska dokumentationer. Där visar vi tydligt barnens lärande, medinflytande och strävansmål. Jagutveckling, EQ, socialkompetens, matematik, naturkunskap och teknik, språk och kommunikation och motorik är läroplanens olika rubriker som vi dagligen jobbar medvetet med.

9 ÄVENTYRARE Äventyrarna dag börjar alltid med en samling tillsammans med förskolans alla barn. Vi säger god morgon till varandra, vi berättar om hur dagen/veckan ser ut och vi sjunger sånger utefter årstid och teman. Vi har även den här terminen, Hälsa och Livsstil, som fokusering inom vårt Grön Flagg arbete. Morgonsamlingarna är en bra stund att skapa lärorika tillfällen på, inom detta. Vi berör empati och känslor genom sagor och sånger. Vi resonerar med barnen om ordet Kompis, vad eller vem är det? Socialt samspel/eq Veda och Barke är en stor del i Äventyrarnas vardag. De är med oss som kompisar i gruppen. För oss pedagoger så kan vi även använda dem i pedagogiskt syfte, vid olika uppkomna situationer. Det känns naturligt och det blir också lättare för barnen att vara delaktiga i förloppet. Språk/Kommunikation I skogen har vi fördjupat oss mer i det vi redan lärt oss. Vi jobbar med trädet. Barnen har valt ut ett varsitt träd, som de fokuserar extra på, och som vi följer under terminen. Utvecklingen från knopp till löv. Vi tar hjälpa av ett Knoppspel, memory, som på ett kul sätt får oss att känna igen de olika knopparna på träden. Barnen får lättare att hitta och framför allt, känna igen dem! - Titta, här är Jätten Kastanj! Barnen skapar också varsina knoppar av toarullar. Vi besöker våra träd kontinuerligt och ser förvandlingen. Vi leker Alla byter träd, som är en kull lek. Vi söker efter mer kunskap i våra läroböcker! Vilket träd blir äldst? Vilket träd är minst? Vi fotograferar, jämför och vi resonerar. - Titta, mitt träd är mindre än ditt! Men det kan bli äldre! Vi mäter också varandra. Vem är minst av oss? Men vem är äldst? Vi upplever vårens förvandling med och i skogen, vi luppar på stubben! Vem bor där nu, vem äter vem? Vi går till kärret i Riddersvik, där vi håvar och letar grodor. Tyvärr hittar vi inga, men många andra småkryp som ser roliga ut i luppen. Naturvetenskap/Teknik Äventyrarna har också jobbat vid Mälaren. Vi pratar säkerhet och Allemansrätt. Vi tar temperaturen på vattnet och vi fyller i olika varianter av diagram. Vi använder klossar när vi räknar grader, drar ifrån och lägger till. Temperaturen stiger och den sjunker. Matematik.

10 Men det viktigaste av allt, vi njuter av alla olika sinnes intryck Mälaren ger oss. Vi badar fötterna en varm och solig dag! Vi lyssnar på vågorna som skvalpat Sagan om Lilla Våt har berättat om vattnets kretslopp och vi har kokat, ångat och renat vatten för att förtydliga för När vi jobbar med Hitta Vilse (Civilförsvaret) så känner sig Äventyrarna extra stora, det är deras skolträning. Vi arbetar i en bok med olika uppgifter och det känns lite som på riktigt, som i skolan. De får träna på att känna igen bokstäver och siffror, skriva och se olika mönster. Mycket av det de lär sig vid bänken praktiserar vi sen i skogen. Vi lägger mönster av naturmaterial, vi låtsas ringer mobilnummer och vi går en kunskaps tipspromenad m.m. Här kommer vi även in på känslor, trygghet, familjen, vad är jag bra på? osv. Jagutveckling På Riddersborgs gård erbjuds många olika aktiviteter. Äventyrarna har tyckt mycket om att bygga lego och att vara på baksidan, där de sparkar boll och leker kull lekar. Att klä ut sig, dansa och spela musik är också populärt. Rita, skriva, klippa, tejpa och pyssla i massor, Art skapande dagar och att sköta om vår gård, har präglat dagarna på gården. Motorik Grov/Fin Vi planterar blommor och grönsaker i våra rabatter. Vi lär oss om vad allt levande behöver för att det skall växa och må bra. Men även vi ska må bra! I Riddersborgs, Likabehandlingsplan/arbete, så har barnen varit delaktiga både individuellt och som grupp för att tillsammans skapa trygga, roliga och lärorika dagar som Äventyrare. Nu stundar nya Äventyr för detta härliga gäng! Alla är laddade och redo. Så jag säger bara LYCKA TILL och ha kul

11 ART För att stärka barnens självkänsla har vi valt att jobba med skapande. I skapande finns inga rätt och fel, vi vill ta tillvara barnens kreativitet och låta allt få ett värde både stort och smått. Vi jobbar ofta i små åldersblandade grupper för att barnen ska få chansen att synas och höras och även hitta styrkan i sig själv bland de barnen man inte alltid brukar jobba med. Att få sitt skapande insatt i en guldram känns stort och man känner att det man själv skapat har ett värde. Vårt ART arbete går hand i hand med vårt arbete med likabehandlingsplanen, där vi samtalat och jobbat mycket med lika- olika och att våga ta plats och synas som är en rättighet. Vi presenterar det nya temat för barnen i början av året. - Vad tror ni att ART är för någonting? - Artur! - Känner någon igen ordet artist? - Ja!! Ropar de flesta barnen. Artist är dom som sjunger Namnen på flera kända artister kommer upp och några börjar sjunga Att måla tavlor, spela teater, skapa i olika material, sjunga, konstverk tex är ART Vi planerar i vårt arbete i stort och börjar arbeta med ART, spännande och se vart temat tar vägen..

12 Vi har erbjudit barnen flera olika vägar att inspireras och stärkas, och vi har även väckt deras nyfikenhet för konst. Vi tänkte närmiljö, konstnärer, skulpturer, olika material, naturpedagogik, skapande, fotografera osv Tillsammans med barnen har vi verkligen lyckas med vårens arbete och Riddersborgs barn har förvandlats till många kreativa och stolta konstnärer!! Vi ser nu konsten i vår vardag, med Riddersborg och med våra familjer. På vägen till bussen, i Centrum m.m. Vi pratar om konst hemma och berättar: - När jag blir stor ska jag bli konstnär. Barnen vågar mer, de provar och är väldigt stolt över det de gjort, vilket syns! De är kreativa och fantasifulla, vilket känns! De ser skapande överallt. Av allt material kan det bli något! Vi hjälper till med att skapa en hållbar utveckling! Barnens självkänsla växer JAG KAN! I vårt arbete med Art så är Läroplanen vår grund och vi väver in de olika strävansmålen på vägen, ex: Jagutveckling Förskolan skall stäva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för sina egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv.

13 Vi samtalar runt Grindslanten, vi lyssnar och tar hänsyn till varandra. Vi tar reda på konstnärens tankar och barnen resonerar själva om ett verk. Motorik Grov/Fin Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap. Barnen har fått prova på många olika sätt att skapa!

Verksamhetsberättelse. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Höstterminen 2014 Riddersborgs Förskola Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2013. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2013. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Höstterminen 2013 Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Riddersborg ht 2013 Riddersborg är en liten förskola med 22 barn och 5 pedagoger. Förskolan ligger på bottenvåningen

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012 Avdelning: Brogårds förskola Det systematiska kvalitetsarbetet MÅL för vår verksamhet 2011/2012 Brogårds förskolas verksamhetsidé, som tar stöd i den reviderade

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Barnen som går på Bäret (1-3år) bor på en vacker ö, Tranholmen. Runt omkring finns otrolig vacker natur.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Verksamhetsplan. Vårterminen Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan. Vårterminen Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2013 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Sångsvanens förskola Svanen Övergripande Läsåret 2012 2013 På avdelning Svanen arbetar 2,25 % förskollärare och en barnskötare på 75

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Plutos verksamhetsplan

Plutos verksamhetsplan Plutos verksamhetsplan 2017-2018 Barngruppen Oliwer -12 Olivia -12 Tage -12 Nova -13 Klas -13 Isabela -13 Gustav -13 Bror -13 Cornelia -14 Isac -14 Adrian -14 Vilma -14 Lea -14 Klara -15 Matteo -15 Melvin

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Barn- och utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Centrals förskola Förskolechef: Lisbeth Nilsson Telefonnummer: 135849/ 0733-135849 E-postadress: lisbeth.nilsson@kristianstad.se 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

för Havgårdens förskola

för Havgårdens förskola Verksamhetsplan för Havgårdens förskola H.t.2012- v.t.2013 Beskrivning av vår verksamhet Havgårdens förskola ingår i Nättraby rektorsområde och är den äldsta förskolan i området. Förskolan ligger centralt

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET Vt 2014 I grovplaneringen definieras hur verksamheten i stora drag ska läggas upp, sett till hur varje månad planeras samt vilket/vilka tema(n) som ska arbetas med under

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV MARS Vi reflekterade över frågan Har ni bara lekt idag? I leken sker massor med lärande och utveckling!

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV MARS Vi reflekterade över frågan Har ni bara lekt idag? I leken sker massor med lärande och utveckling! VÅGA VILJAS MÅNADSBREV MARS 2013 Vi reflekterade över frågan Har ni bara lekt idag? I leken sker massor med lärande och utveckling! Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av

Läs mer

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument Verksamhetsplan Tra dga rdens fo rskola 2017/2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Frilufts Förskolor Riddersborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Grunduppgifter

Frilufts Förskolor Riddersborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Grunduppgifter Frilufts Förskolor Riddersborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Ansvariga

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Solstigensförskola

Verksamhetsberättelse för Solstigensförskola Verksamhetsberättelse för Solstigensförskola 2013-2014 Årets prioriterade mål Våra prioriterade mål för detta verksamhetsår har varit: Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg,

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: Forngårdens Förskola User: solarna, Printdate: 2015-09-21 11:02 1 Verksamhetsbeskrivning User: solarna, Printdate: 2015-09-21

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Årsta 2 förskolor. Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik.

Årsta 2 förskolor. Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. K V A L I T E T S G A R A N T I 1 (7) Årsta 2 förskolor Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. Pedagogisk verksamhet, omvårdnad och

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Miljöplan för Torpets Förskola

Miljöplan för Torpets Förskola Miljöplan för Torpets Förskola 2015-2016 Reviderad 2016-01-07 Torpets miljöplan På Torpets Förskola ska vi sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Östers förskola. Arbetsplan

Östers förskola. Arbetsplan Östers förskola Arbetsplan 2010-2011 Förskolans uppdrag Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Läroplan för

Läs mer

Arbetsplan Älvbackens förskola

Arbetsplan Älvbackens förskola Arbetsplan Älvbackens förskola 2013/2014 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957 93 Pello

Läs mer

Plutos verksamhetsplan

Plutos verksamhetsplan Plutos verksamhetsplan 2016-2017 Barngruppen Oliwer Lindqvist -12 Olivia Engdahl -12 Tage Granberg -12 Nova Thorén -13 Klas Eriksson -13 Isabela Penate Öberg -13 Gustav Svärd -13 Bror Fors -13 Cornelia

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke I huvudet på Linda Hej igen, Det är med stor förundran jag inser att det redan nalkas sommar och terminsavslut. Ett tydligt tecken är att det snart

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt PROJEKT ARBETET MÄNNISKOKROPPEN Period: HT 2014- VT 2015 Vi har arbetat mycket med projekt människokroppen som barnen har visat ett stort intresse för.

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola 1 Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09 Förskolan Mål och arbetsplan 2008/09 1 ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR SVENSKA FÖRSKOLAN I NAIROBI. Vi skall bedriva en god pedagogisk verksamhet enligt läroplanen för förskolan. Vi skall utnyttja det faktum att

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Reviderad 150824 Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1 åringar, 1-2 åringar 2-3 åringar,

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Barn med behov av särskilt stöd... 16

Barn med behov av särskilt stöd... 16 Målsättning Innehållsförteckning Verksamhetens innehåll och pedagogiska mål... 3 Normer och värden... 3 Barns utveckling och lärande... 5 Barnens inflytande... 7 Förskola och hem... 9... 15 Barn med behov

Läs mer

Lyckans mål 2016/2017

Lyckans mål 2016/2017 Lyckans mål 2016/2017 Innehållsförteckning Vårt tema- I böckernas värld 2 Matematik 3 Språk 4 Förskola-Hem 5 Värdegrundsarbete 6 Teknik-Naturvetenskap 7 Vårt tema Vårt tema för verksamhetsåret 2016/2017

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer