Verksamhetsberättelse. Höstterminen Riddersborgs Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2013. Riddersborgs Förskola"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Höstterminen 2013 Riddersborgs Förskola

2 Verksamhetsberättelse Riddersborg ht 2013 Riddersborg är en liten förskola med 22 barn och 5 pedagoger. Förskolan ligger på bottenvåningen av en fristående villa i Hässelby villastad nära skola, centrum och kommunikationer. Vi har arbetat fram en trivsam och inspirerande förskolegård som stimulerar barnen till lek och fantasi. Vi besöker dagligen vår natur i närområdet och ser naturen som ett fantastiskt rum för lärande, lek och upptäcker. Med oss i verksamheten finns Veda & Barke, två dockor som fungerar som ett pedagogiskt hjälpmedel, en länk mellan barn och vuxen eller mellan barnen i olika vardags situationer. Veda och Barke är med oss i vårt dagliga arbete även när vi firar vårens ankomst på valborg, förskolans dag, påsk, midsommar eller uppmärksammar andra kulturers högtider mm. Vi jobbar i åldersblandade grupper Äventyrare (5 år) Utforskare (3-4 år) Upptäckare (1-2 år) Vi jobbar även åldersblandat där vi tar hänsyn till barnens olika behov och utveckling. Annika Alfredsson Förskolechef 40tim/v Susanna Rosén Förskollärare 20tim/v Fom. 13/11-13 Susanne Andreasson Förskollärare 40tim/v tom 31/10-13 Lotta Johansson Barnskötare 40tim/v Annica Johansson Barnskötare 40tim/v Nina Lundgren Barnskötare 40tim/v Vi som pedagoger på Riddersborg lagar vår egen mat, den som öppnar på morgonen förbereder maten som sedan färdigställs innan lunch i köket på förskolan eller i skogen. Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer och lagar mat som är allsidig, anpassad till dagens aktivitet och mycket god. Vi som pedagoger följer våra barn i dess utveckling, planerar verksamheten och terminen efter barnens intresse och behov. Vi ser barnens lärande på nära håll och finner det naturligt att jobba efter förskolans läroplan Lpfö 98:10 Naturvetenskap och teknik, matematik, språk och kommunikation, social kompetens och EQ, jag utveckling och motorik. Vi dokumenterar barnens lärande på ett pedagogiskt sätt på förskolan, barnens egen min bok, hemsidan och i våra mail till vårdnadshavarna.

3 Vi som pedagoger jobbar alltid framåt mot nya strävans mål, läser och diskuterar kring pedagogisk litteratur, träffar andra pedagoger för att utbyta erfarenheter samt går kontinuerligt på inspirerande föreläsningar. Alla pedagoger har en nära och god relation men vårdnadshavarna på förskolan. Delger dagarna med bilder och text via mail och bjuder även in dem att delta i vår verksamhet. Daglig kontakt och samtal ser vi som en viktig del av vårt arbete, alla ska känna sig sedda och hörda på varje dag. Vi har föräldrar möten varje termin samt aktiviteter tillsammans i något aktuellt tema. På samtalen med föräldrarna varje termins start samtalar vi kring barnets olika behov och utvecklings områden och lyfter fram barnets olika styrkor som vi på förskolan sedan tar till vara och arbetar med. Vi är en godkänd Grön flagg förskola och har denna termin fortsatt jobbat med temat Livs stil och hälsa. Vårt gemensamma mål var att lyfta fram hur människan mår bra och vägen dit. Barnen har jobbat fram kompis regler, sätt att göra kompisen glad, och lärt sig att vara rädda om varandra och om sig själv. Vi har jobbat med bilder, sånger, sagor, skapande, musik och lekar för att nå barnen på ett pedagogiskt sätt. Vårt jobb med detta tema fortsätter även en bit in på nästa termin och vi ser fram emot nya spännande arbeten med barnen. Vi har arbetat fram en Likabehandlings plan för Riddersborg. Ett arbete som vi arbetat fram tillsammans med barnen, tagit tillvara deras tankar, funderingar och berättelser. Ligger nu ute på vår hemsida. Likabehandlingsplanen gå hand i hand med vårt Unicef material som värnar om barnens lika rätt i samhället. Vi kommer nästa termin fortsätta att stärka barnen i sin självkänsla och jagutveckling och utmana dem på olika sätt. Att lyfta fram konsten, att våga och tro på sig själva.

4 Äventyrare Ht 2013 Jagutveckling I Riddersborgs Grön flagg arbete så har vi kompistema. Hur är en bra kompis? Är jag en bra kompis? Vad gör en bra kompis? Hur vill jag inte bli behandlad? Diskussionerna får alla att tycka till och veta hur man ska behandla/vill bli behandlad. Barnen växer av att få bekräftelsen Fokus får alla att bli medvetna och stärkta. Vem är JAG, är också ett pågående arbete i gruppen. Vad jag heter och vad jag bor m.m. men även frågor som - Vad kan jag? Vad vill jag bli bättre på? Vad är roligt/mindre kul m.m. är frågor som vi frågat varandra. Under terminen så har barnen fyllt på med tankar som de kommit på och som växt fram under arbetets gång. Vi har använt oss av barnens Min Bok, där ser Äventyrarna tydligt hur de utvecklas inom de olika områdena. Hitta Vilse berör olika känslor rädd, ensam, vilse, modig, hungrig, glad m.m. Vi pratar runt detta. Vi berättar sagor på samlingen och vi lyfter olika situationer för barnen att känna igen sig i. Och diskuterar fram ev. lösningar. Äventyrarna (alla barn) har delats in i en mindre åldersblandad grupp där målet är att stärka det individuella barnets jagutveckling/självkänsla. Socialkompetens/EQ Ett av Riddersborgs Grön Flagg mål är God kamratskap på vår förskola. Ta hänsyn och lyssna på varandra. Bli stark som individ, i sig själv samt sin omvärld. Vi började prata om hur en bra kompis är? Barnen kom på en massa bra förslag och vi skrev en kompis tips lista. Vi använde oss av sagor på morgonsamlingarna som berörde, kompis, empati, vänner, ensam m.m. Sagor som barnen känner igen och som de kunde relatera till ex. Pricken, Sagan om den lilla Gumman, Tummen m.m. Här har vi även använt Veda&Barke som ett pedagogiskt hjälpmedel. De är med och tar upp olika händelser som kan uppstå på förskolan. Det blir lättare att se dockorna agera och känna för dem, och det blir tydligt för barnen. Vi kan diskutera hur vi tror Barke känner sig osv.

5 Vi gör grupp övningar(tillsammans går det bättre, hjälpa varandra) och använder oss av organiserade lekar(hänsyn, regler, förståelse) för att stärkas i det sociala samspelet. När vi jobbar i skogen, med natur och djur, så väcker vi barnens intresse och deras förmåga att ta hänsyn till det levande. Barnen visar stor empati för våra djur i naturen! Allemansrätten hjälper till att vägleda barnen till ett respektfullt handlande. Vi har även gjort en likabehandlings plan för Riddersborg. Vi har kartlagt verksamheten/miljön (med och utan barn) ur barnens perspektiv, för att kunna erbjuda en trygg och säker miljö för alla! Motorik Barnens dagliga verksamhet fylls med motoriska utmaningar som erbjuds på ett naturligt sätt i skog och natur. I vårat Hitta Vilse arbete så har barnen byggt en koja i Stora Skogen. Den har krävt mycket motoriska övningar och vi har använt oss av olika redskap, såsom såg och kniv. De har tillsammans skapat ett hem, där de sedan fortsatt sin kreativa och fantasifulla lek. Vi har tagit tillvara skogens material, bär och svamp, där vi jobbat temainriktat, med fortsatt skapande - blåbärsteckningar, blåbärspaj, svampar i lera och höstlandskap. För att få in mer planerad motorik i skogen så har vi använt oss av snören/rep. Barnen har fått kämpa och dra sig upp/ner från branta backar. De har även spänt upp egna kluriga banor till varandra. I Grön Flagg arbetet så har vi pratat om vår hälsa. Vad mår jag bra av? Vad behöver just min kropp? Vad mår jag INTE bra av Äventyrarna har fått titta i tidningar, klippt och klistrat bilder i temat. Vi har kompleterat vår aktiva vardag med fokus på vila, lugn och sinnesstunder På fredagar får barnen tillfälle att utvecklas i olika uttrycksformer. Vi erbjuder drama, musik, sång och rörelse, utklädnings kläder både som organiserad och fri verksamhet.

6 Språk och kommunikation Vi samtalar med varandra hela tiden vi tränar i vardagen även att lyssna på varandra, vänta och våga tala/tycka. Det är en viktig del i en Äventyrares dag på Riddersborg. I den lilla gruppen, Äventyrarna, så finns utrymme för att skapa den individuella tryggheten i kommunikation. I Grön Flagg arbetet så pratar vi om kompisar och hur vi är mot varandra. Kommunikationen i barnens lek har blivit fokuserat via det arbetet. På morgonsamlingarna så blir alla sedda och hörda i stor grupp. Vi läser sagor, tittar på bilder och sjunger. Den här terminen har vi haft Suss (pedagog) här och hon har spelat gitarr och sjungit med barnen. På fredagar får barnen tillfälle att utvecklas i olika uttrycksformer, dans, drama, rörelse, musik. Äventyrarna har även provat att fotografera själva med kameran, fotat varandra, sig själva eller vad som helst. Vi har använt oss av datorn för att söka information, tittat på bilder och sina egna fotade bilder. Matematik Matematik använder vi oss av hela tiden i vår vardag och med de fasta rutiner vi har på Riddersborg. Vi räknar, delar, mäter barn, äpplen och pinnar m.m. Vi som pedagoger är med och förstärker och tydliggör dessa situationer för barnen. I Äventyrarnas egna kommunikation och lek så är det stort fokus på ålder och längd (stor, liten, mindre m.m.). Detta leder till många olika matematiska diskussioner på barnens nivå. Vi pedagoger flikar in i och lyfter olika problemställningar för dem och som de får reflektera över. - Är man snabbast om man är störst? - Den minsta är smidig och kan klättra högst! - Hitta en pinne som är mindra än den längsta - Är det den älsta som ska gå först i ledet? m.m Vi tävlar, vi gör led i olika konstelationer, vi samlar antal och letar m.m. I vårat Hitta Vilse arbete så jobbar vi med siffror. Vi tränar på att räkna, känna igen och skriva av. Vi följer även Mälarens förändring nu under hösten/vintern. Vi tempar vattnet och vi upplever med våra sinnen. Vi pratar om grader, sjunker, stiger. Vi räknar ut skillnaden från sist

7 Naturvetenskap/Teknik Årstiden och sommarens förvandling till höst har gett många lärorika tillfällen naturligt för Äventyrarna. Vi började med TRÄDET som det händer mycket med nu och delvis också för att trädet finns med i Hitta Vilse boken som en stor del att jobba runt. Vi tittar i skogen och där vi är på olika sorters träd. Trädets olika delar - löv, stam, blommor, frukt, barr m.m. Vi leker med trädet och vi gömmer oss bakom. Nära trädets stam bor SVAMPEN. Vi letar, plockar och luppar på svampen. Vi lär oss om vem som tycker om svampen, vem som verkligen behöver den och vem den hjälper, kretslopp! Frågorna kommer med följd av lärandet, vi söker i böcker efter mer kunskap. Vi skapar med naturmaterial. Vi gör ett höstlandskap med mossa, nypon, kottar och egengjorda svampar av lera. Barnen har målat blåbärsteckningar. De har byggt en Vilse koja av material från skogen samt använt redskap som såg och kniv. Via Allemansrätten så får barnen mer kunskap om vad vi får och inte får göra med vår natur. Den finns alltid aktuell i vår vardag. Vi har under terminen följt Mälarens förvandling. Vi tempar vattnet och vi pratar om vad som händer med livet i vattnet nu framåt vintern Och vad händer med vattnet? Utforskare Ht 2013 Socialkompetens Jagutveckling och EQ: För att kunna jobba efter barnens individuella behov har vi denna termin delat upp utforskarna i 3 olika grupper. Alla barn blir sedda och lyssnade på ett mycket nära sätt. Vi jobbat intensivt med kamratskap, hur är en bra kompis? Att hjälpa varandra, visa hänsyn och med att visa medkänsla. Vi använder Veda och Barke som ett pedagogiskt hjälpmedel, de har tagit upp många olika händelser som dykt upp i barngruppen. Att med hjälp av dockor få ta del av situationer och händelser och få se det ur ett helt annat perspektiv gör att det blir bra diskussioner med barnen om vardagens olika händelser. Morgonsamlingens innehåll har denna termin fokuserat kring dessa frågor, vi har jobbat med olika böcker och bilder och utifrån det lyft olikheter, likheter, kamratskap och relationer. Även sånger, rörelser och barnens delaktighet har fokuserat på att stärka den sociala kompetensen.

8 Att få känna grupptillhörighet är viktigt, vi har skapat en vägg inne på förskolan där vi har ritat självporträtt och kort skrivit något personligt om varje barn. Att se sitt eget skapande på väggen tillsammans med andras arbeten skapar en känsla av att man är viktig och att man tillhör gruppen på ett mycket tydligt och enkelt sätt. Efter ett mycket intensivt arbete förra terminen stannar idag många barn upp när det händer en kompis något och försöker hjälpa eller hämta hjälp. Att stanna upp och lyssna på sin kompis, fråga vad som hänt? Att vänta på varandra och att förstå att alla är olika är viktigt och den empatiska förmågan har stärkts i barngruppen. Vi kopplar ihop vår naturpedagogik med läroplanens uppdrag på ett tydligt sätt. Med hjälp av ett arbetsmaterial som heter Rede har vi lyft frågor som, Hur känns det att vara ensam som vissa djur i skogen? Är ni ensamma ibland? När vill man vara ensam? Att flytta som fåglarna varje höst och vår? Har ni flyttat? Hur känns det? Att dramatisera och leka tillsammans är stärkande och mycket roligt med barngruppen. Vi har dramatiserat ute i skogen och jobbat och lagt upp leken så att gruppen är starka tillsammans. Vi kommer att fortsätta denna dramatisering under vintern för att stärka barnens utveckling. För att säkerhetsställa barnens trygga vardag så jobbar vi nu fram en likabehandlingsplan på förskolan. Vi har kartlagt verksamheten och försökt hitta ställen där barnen kan utsättas för kränkning eller otrygghet. Barnen har varit delaktiga i arbetet där vi gått trygghetsvandringar med barnen i små grupper. Vi sammanförde barnens och pedagogernas tankar och gjorde en åtgärdsplan för eventuella händelser som kan förekomma. Ett aktivs arbete som ska vara levande i verksamheten varje dag. Att få större medinflytande och fler valmöjligheter stärker barnens jagutveckling samtidigt som barnen behöver tydliga vuxna som är vägvisare. Vi försöker att hitta en lagom balans där barnen styr dagen och vi pedagoger är med och lyssnar av barnens behov, vi inspirerar barnen och väcker deras tankar och funderingar för att sedan låta barnen styra vad/ hur fortsättningen blir. I vår pedagogiska dokumentation synlig gör vi barnens lärande, barnen växer i sin självkänsla när de skaffar sig kunskap. Att veta, kunna och förstå är viktigt för att få barn att växa och bli starka.

9 Motorik Motoriken är så självklar för oss som är mycket ute i naturen, hela våra dagar är fyllda av motorik utan att vi tänker på att vi tränar den. När vi har varit i Brunnsparken har vi ofta med oss bollar, bandyklubbor och rockringar det blir härlig träning kring detta. Vi har delat oss i olika grupper för att det ska bli bra för alla, en del orkar gå långt medan andra orkar gå lite kortare. Alla grupper har jobbat med samma saker men efter sin egen förmåga. Vi har tränat och kämpat mycket med att klara av sin egen utrustning. Det är väldigt roligt och stärkande att sköta sin fika och lunch packning själv i skogen. Det har visats ett stort intresse på egenhand för att rita och klippa, det har även byggts mycket små lego. Vi tränade även finmotoriken genom att arbeta med lera i våra olika projekt, det blev myror och olika garderobsmonster. Matematik Matematik finns med oss hela dagarna i förskolan utan att man tänker på det. Turtagning, sortering, avstånd, klassificering, antal, vikt mm. Denna termin har vi jobbat lite extra med tyngd och kraft. I skogen jobbar vi oss fram i terrängen, men varför är det så mycket jobbigare att gå uppför än nerför? Samtalar med barnen om hur jorden vill att vi stannar på marken och att den vill dra oss tillbaka när vi kämpar oss upp. Barnen är med i diskussionen och vi försöker att förstå genom att se hur allt som vi släpper ramlar ner på marken. För att göra det extra tydligt så tar vi hjälp av rep som vi hänger ut för ett berg. Vi kämpar oss upp med hjälp av repet, många av barnen kommer på tekniken hur man lättast har repet som hjälpmedel. Ser att några av barnen har kommit på katapulten J De tar en boll och en spade för att sedan hoppa på så att bolen flyger iväg. Vi testar detta även i skogen med en större sten, häv metoden. Vi hjälps år att få in en pinne under stenen, oj vad starka vi blir med hjälp av pinnen, stenen lyfter sig! Utan hävstången hade vi inte en chans att lyfta stenen. Barnen funderar och försöker själva med mindre stenar. När barnen får frågan vad kraft är? Spänner alla sina muskler i armarna och säger: titta va stark jag är!! Att kraft är mycket mer än så får bli fortsättning på lärandetj

10 Språk och kommunikation Den här terminen har vi fortsatt att fokusera på sagor. Morgonsamlingen har kretsat kring en saga/bok varje vecka. Vi har delat våra grupper i mindre grupper för att alla ska bli sedda och få komma till tals. Det har varit mycket bra samtal i grupperna. På måndagar jobbar vi också i små grupper där det ger många tillfällen till samtal. På höstlovet var vi på filmvisning och såg två Alfons Åberg filmer. Vi jobbade vidare med de två böckerna under veckan. Det blev både högläsning i stora och små grupper där vi kunde diskutera utifrån bilderna. När barnen har ritat fritt finns det utrymme för samtal tillsammans med en pedagog tex. Vad har du ritat? Kan du skriva ditt namn eller din första bokstav. Naturvetenskap och teknik Under höstterminen har vi arbetat med allemansrätten, dvs vad man får och inte får göra i naturen. Vi har haft med oss ett bildmaterial till skogen, där barnen har fått kommunicera med varandra/och komma överens om, ifall bilden skall ligga på den gröna eller den röda platsen, dvs får/får inte. Vi har följt naturens skiftningar från sommar till höst och funderat på - vad är det som händer med träden eftersom de tappar sina löv. Vi har också pratat om kretsloppet och använt oss av just löv, maskar och Riddersborgs kompost. Komposten är ett bra sätt att låta barnen följa naturens kretslopp. På gården har vi letat maskbajshögar för att se hur ny jord bildas. I skogen har vi plockat blåbär. Det blev naturligt att arbeta kring blåbär- då skogen var full av dem. Vi upptäckte att bären kan ge färg, att formen är rund, att de är söta, att de är hårda men mjuka om man trycker på dem och att bären har ätits av djur (det såg vi på avföringen). Vi tog med oss ett stormkök för att visa att man kan tillaga bären. Vi kokade en god kräm som vi åt det till efterrätt. Vi funderade kring hur man lagade mat när man inte hade kök. I skogen har vi följt myrans liv. Vi har tittat hur myrstacken ser ut vid varmt resp- kallt väder (Se separat papper).

11 Vi har också varit vid Mälaren och sett hur vattnet förändras beroende på årstiden. Vi har lärt oss att vattenytan ser väldigt olika ut om det blåser eller är vindstilla. Vi funderade kring luften, att den kan användas som en motor, att vi kan samla den i en påse (den tar plats), att ballonger som fylls med luft kan lyfta från marken. Upptäckare ht 2013 Jagutveckling En Upptäckare är världens mitt punkt i allt. För att behålla lite av denna säkerhet måste vi fortsätta att bygga upp barnens självkänsla. De måste få hjälp att behålla kunskapen om vad de själva kan och vill. Vi övar tillsammans i grupp eller enskilt på att klara av saker vi behöver klara av. Vi får göra rörelsesånger där vi blir säkrare på att agera inför andra, och stå i centrum. Pedagogerna berättar sagor som blir bekanta och ger oss en trygghet och säkerhet på vad som kommer att ske. Dagarna på förskolan har rutiner så att vi vet vad som kommer att ske. Upptäckarna uppmuntras att utforska sin nyfikenhet genom upptäckter och egna experiment. Sådant som man är osäker på får man extra hjälp att bli säkrare på. Matematik Vi Upptäckare gör ständigt nya matematiska upptäckter i vår vardag. Tillsammans räknar vi saker och människor och djur runt omkring oss. Varje dag får vi beräkna avstånd till saker omkring oss för att inte snubbla eller missa att ta/fånga. Pedagogerna berättar VAR allting finns tex: -under stolen ligger din blåa strumpa. Vi ser och upplever saker på nära och långt håll. Saker och människor samt djur runt omkring oss,har olika storlekar, färg, material och form.

12 När vi varje dag är i naturen kan vi på olika sätt uppleva naturen med alla våra sinnen genom alla årstiderna. Naturvetenskap och teknik Vi upplever ständigt naturen som Upptäckare,eftersom vi ständigt är nära den på olika sätt. tex: vi tappar ofta balansen och ramlar och då upptäcker vi saker när ansiktet är nära marken. Varje dag är ett nytt äventyr för oss. Vi upplever naturen med våra sinnen, vi experimenterar med vatten och jord. Vi följer snäckans silvriga spår och förundras över maskens långsamma kropp och myrans snabba steg på våra kroppar. I komposten följer vi fruktens förvandling till jord. Vi är med då de större barnen plockat upp potatisen de planterade i den gamla kompostjorden. Vi får vara med vid arbetet av vår dokumentation framför datorn och se samt diskutera vad vi lärt och upplevt. Bilder på oss är vi med och laminerar för att sättas upp på förskolan. Vi lär oss använda bestick, sax och andra redskap. Vi får prova oss fram att bygga och gräva med sand, klossar och andra byggmaterial. Socialkompetens EQ Att vara social är inget man kan från början. Som Upptäckare måste vi lära oss att umgås med många i olika åldrar och på olika platser. Vi måste lära oss att dela leksaker och leka på samma plats bredvid någon annan. När vi åker vagnen till skogen får vi lära oss att dela utrymme. Vi kan försöka umgås/kommunicera med kompisen bredvid. På förskolan eller i naturen får vi dela både utrymme och saker. Vi lär oss visa vänskap med bla kramar och klappar samt vänligt tonfall. Pedagogerna berättar sagor om vänskap samt visar oss hur vi skall bete oss mot växter och djur, samt varandra.

13 Språk och kommunikation Upptäckare är en grupp utan ett språk,en upptäckare använder sig av många språk. De är duktiga på att kommunicera med kroppen, miner, ljud och gester. Som pedagog kan jag hjälpa dem genom att vara aktiv närvarande och namnge saker och händelser. Tillsammans skapar vi språket. Det är viktigt att tala med Upptäckaren och inte till den för att vi skall skapa ett samarbete och respekt. Vad vi än gör så samtalar vi och sätter ord, tex: nu tar vi på den högra skon. Upptäckarna övar ständigt i leken på att göra sig förstådda med varandra. I början med kroppen och sedan med mera och mera språk. Vi sjunger sånger och gör rörelser för att lära lekfullt.när vi ritar och målar ser vi på det vi skapat, och reflekterar och kommenterar tillsammans. Barnen får se på riktig konst och på det sköna som naturen bjuder på. Motorik Vi som är Upptäckare har MYCKET att lära om motorik. Både för hela kroppen och den lilla handen med fingrar. Som tur är så finns nyfikenheten alltid närvarande! Det undersöks och pillas och upptäcks i stort och i smått. Fingrar känner sig fram över olika material och kroppar som försöker ta sig fram på platt mark och över hinder. Vi upptäcker att vi i naturen är större/längre än vissa växter, men också att vi är mindre/kortare än andra. Vi lär oss att gå säkert i trappor och klättra upp i sandlådan,för att där kunna gräva, bygga, känna,smaka mm.tillsammans med de övriga kompisarna leker vi lekar tex: tittut och ta fatt. På samlingarna sjunger vi rörelser sånger där vi lär om kroppen mm. Upptäckare skapar bla med färger och lera samt med lego och klossar. Denna termin har vi även skapat med egen tillverkad geggamoja färg.

14 Grön flagg Upptäckarna är med i arbetet med grön flagg och förskolans område hälsa och livsstil, tillsammans med de förskolebarnen. Vi har pratat mycket om hur vi ska må bra genom att äta rätt och har visat på hur vi kan må bra och få andra att må bra. Alla grupper har jobbat med samma saker fast med fokus i sin åldersgrupp och vad den klarar av. För en Upptäckare är ett bra sätt att må bra tex då man kan säga Stopp! Och visa att NU räcker det. Men även visa att man tycker om någon är viktigt både för den som ger kramen och för den som får kramen. Att kunna dela med sig är också ett ömhetsbevis. Vi rör oss mycket i vardagen men försöker att visa på lite extra hur viktigt det är med lite extra rörelse sånger och hinderbanor. Veda och Barke kan vara med och visa detta genom att en tex har ätit frukost och den andra inte, -VAD händer? Vi läser sagor med må bra tema tex. Grodan och kärleken, Grodan blir glad mfl Förskolan jobbar med komposten och följer djurens arbete med avfallet. I den färdiga jorden planterar vi nytt. Kretsloppet i komposten är lika viktig som livets övriga kretslopp.

15

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Höstterminen 2014 Riddersborgs Förskola Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Solgläntan Solgläntan är en småbarnsavdelning med 16 barn ht-15 i åldrarna ett - tre år. Personalen består from okt 2014 av en förskollärare/

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) 2012-10-30 2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN MUNKEBO FÖRSKOLA 2 (8) Lokal arbetsplan

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan ska

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13 VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA Grovplanering Anemonen Vt-13 Avdelningen: Förskolan Regnbågen ligger i Vårby Haga på Mastvägen 4. Regnbågen består av sex avdelningar. Avdelningen Anemonen har 16 barn

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap

Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap Våra förutsättningar för läsåret: På Lillebo har vi en grupp på 13 barn i åldern 1-2,5 år. Hösten

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 Kvalitetsredovisning för Smultronställets förskola år 2009 Smultronstället är en blandkooperativ förskola som drivs som en ekonomisk

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Blå V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-178350 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Prästkragen Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Prästkragens förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består av

Läs mer

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten.

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten. Arbetsplan Balders Hages Förskola Reviderad 2015 Värdegrund Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Trollskogen Läsår 2015/2016

Trollskogen Läsår 2015/2016 Trollskogen Läsår 2015/2016 Våra tankar kring temat Nytt tema för läsåret är Guldlock och de 3 björnarna. Guldlock kommer att respektera språket samt vänskap/kamratskap, hon kommer att komma och hälsa

Läs mer

Förskolan Trollsländan

Förskolan Trollsländan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (12) Förskolan Trollsländan Vi vill erbju d a v a rje barn e n f ö r skole tid f ull av gläd je, vänskap, läran de och med mång a utman in gar i le kfullt utforsk

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren Verksamhetsplan Haren 0 UTVÄRDERING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN 2007-2008! Arbetslag: HAREN Personal: Karin Johansson, Josefin Johansson, Carina Andersson, Ann Engström DETTA SER VI FRAM EMOT UNDER

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Sandtorpet Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA Så här är vår vecka för t ex 3-5-åringar på Fjädern: Den första dagen i traditionell förskolemiljö med mycket

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014-2015 Mumintrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se 25 augusti 2015 [FOKUSOMRÅDE

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LOKAL ARBETSPLAN Tamburkontakt Lokal arbetsplan Minigiraffen - lugn och trygg lämning - man blir sedd och bemött både vid hämtning och lämning - informationsutbyte - någon personal möter upp vid lämning/hämtning

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06 SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång jag gör något som barnet kan göra själv tar jag bort möjligheten för barnet att lära sig lära

Läs mer

GROVPLANERING HUNDKEXET

GROVPLANERING HUNDKEXET 2014-02-11 GROVPLANERING HUNDKEXET Vt 2014 Hundkexets grundverksamhet och grovplanering utifrån LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetmål. 8 Januari Vi jobbar ihop gruppen och lär känna varandra. Vi tränar

Läs mer

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden.

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Fokus under året På Sporren har vi fortsatt att lyfta det naturvetenskapliga lärandet och dess olika aspekter. Detta läsår har barnen utforskat luft på olika sätt.

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ VINSBO FÖRSKOLA Barnantal Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - F/P 07 08 09 10 11 12 Mumintrollet

Läs mer

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år. Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef Hej! Nu är det snart dags att avsluta det här året på Fårdala Simmets förskolor Båten, Gunghästen, Pusslet och Sagan för att fira jul och nyår. Jag önskar att ni alla får umgås med era barn, nära och kära

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 3 VERKSAMHETSIDÉ sid 4 styrdokument sid 4 vision sid 5 FÖRSKOLANS UPPDRAG sid 6 förskolans uppdrag sid 6 profil sid 8 lek sid 9

Läs mer

Mål för verksamheten på avdelning Myran

Mål för verksamheten på avdelning Myran Mål för verksamheten på avdelning Myran Vi hälsar er och ert barn välkomna till avdelning Myran på Syrsans förskola. Här på förskolan vill vi ge barnen en trygghet men också en stimulerande verksamhet

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

Verksamhetsplan KÅSAN I UR OCH SKUR

Verksamhetsplan KÅSAN I UR OCH SKUR Verksamhetsplan KÅSAN I UR OCH SKUR 2013 1 Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Storkåsans förutsättningar... 4 Utomhusmiljön... 4 Inomhusmiljön... 4 Värdegrund... 5 Målsättning... 5 Mål för hösten-13/våren-14...

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle 2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med

Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med 181 Matematikinspiration för förskolan Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med matematikprofil i Alingsås kommun. Båda har erfarenhet av praktiskt matematikarbete,

Läs mer

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan I Språkets värld Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: 2014-04-23 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Förskolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 1(8) Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Enhet: Uteförskolan Vinden Ansvarig: AnnCharlotte Olai 2(8) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola,

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, läsåret: 2015-2016 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar.

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. V 3 När jag tänker tillbaka på terminen som gått så dyker flera härliga bilder upp, flera av dem har pedagogera

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:07 1

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:07 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Annikas Barnomsorg Kvalitetsredovisning Pedagogisk omsorg Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Annikas

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Välkommen Till Fredriksdals Förskola Avdelning Trollstjärnan Fredriksdals Förskola Trollstjärnan Innehållsförteckning Välkomna till Fredriksdals Trollstjärnans profil Förskolans Grund-idé Lek & Skapande

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Sjölyckans förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre herrgård och Tuggelite förskolor. Förskola: Skåre Herrgårds förskola

Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre herrgård och Tuggelite förskolor. Förskola: Skåre Herrgårds förskola Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre herrgård och Tuggelite förskolor Förskola: Skåre Herrgårds förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: Kastanjen Personal: Anita 85%,

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Klinte/Sanda förskoleområde Förskolan Holken Verksamhetsåret 2014/2015 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 Skutansförskola ~ 1 ~ Övergripande tema Arlanda - närmiljön Under läsåret 2010/2011 kommer vi att arbeta med tema Arlanda, det kommer genomsyra

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer