Verksamhetsberättelse. Riddersborgs Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse. Riddersborgs Förskola"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola

2 Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn som jobbar både åldersindelat i grupperna Upptäckare, Utforskare och Äventyrare och åldersblandat. Förskolans gård är väl planerad för att stimulera barnens olika behov oavsett ålder. Vi vill inte att ute och inne miljön konkurrerar med varandra. Inne miljön erbjuder en lugnare aktivitet, mat samt vila den kalla årstiden. På vår altan under tak erbjuder vi året om aktiviteter där barnen fritt väljer bland pussel, spel, lego, rita mm. Vi ser även våra skogar som våra uterum. Vi går till skogen, berget eller Mälaren flera gånger i veckan för att tillsammans med barnen skapa en naturpedagogisk verksamhet där vi jobbar efter Löfö 98:10 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att utskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap. Lpfö98:10 Vi följer barnens utveckling och lärande och anpassar aktiviteter efter barnens individuella behov och intresse. Vår mat lagar vi på förskolan och vi pedagoger turas om att vara dagens kock. Maten är vällagad mestadels från grunden, varierande och mycket god. Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer och ca 30% av vår mat är ekologisk. Vi som jobbar på Riddersborg: Annika Alfredsson Förskolechef Lotta Johansson Barnskötere Ida Lindblom Förskollärare Annica Johansson Barnskötare Nina Lundgren Barnskötare Vi tillsammans vill med barn och föräldrar skapa en förskola där alla känner sig välkomna, trygga och delaktiga i verksamheten.

3 Vi bjuder in föräldrar att delta i verksamheten, mailar berättelser och bilder från vår verksamhet varje vecka, informationsbrev varje fredag samt föräldrar möten varje termin. Vi bjuder in till utvecklingssamtal varje termin start där vi tillsammans samtalar om barnets olika behov och styrkor. Vi följer barnens lärande, dokumenterar detta med en pedagogiskdokumentation på vår förskola samt i barnens egna pärm Min bok Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i gruppen Lpfö 98:10 Vi är en godkänd Grön flagg förskola och jobbar med temat kretsloppet I vårt arbete med kretsloppet får vi in läroplanens alla olika delar så som matematik, språk och kommunikation, naturvetenskap och teknik, socialkompetens EQ, jagutveckling och motorik. Med hjälp av naturen väcker vi barnens nyfikenhet i allt vårt lärande och följer barnens utveckling och behov. Vi vill erbjuda barnen på Riddersborg en stressfri vardag med genus tänk, utmaningar, stimulerande aktiviteter samt att få utveckla sin egenperson och se sitt egenvärde och känna medinflytande. För att nå vårt gemensamma mål att låta barnen bli medvetna om deras inflytande tar vi till vara på barnens ideér och får in dem i verksamheten. Vi låter barnen bli medvetna om att de är en viktig del av verksamhetens innehåll genom att belysa detta i ord, bild och handling. Vi lyfter barnens tankar och idéer och låter hela gruppen få ta del av dem. I vårt likabehandlingsplansarbete arbetar vi konkret och kontinuerligt med trygghet, gemenskap och allas lika värde.

4 Äventyrarna Några av Äventyrarnas gemensamma önskemål inför terminen var att de ville gå till Stora Skogen, jobba i sina Vilseböcker, besöka biblioteket, leka lekar och spela spel I planeringen av deras sista termin på Riddersborg så tillgodoseddes dessa önskemål, såklart Barns inflytande När vi nu går till skogen så följer vi en karta över Hässelby. Vi tittar vart vi bor, i förhållande till Riddersborg och varandra. Vi märker upp vägen till våra olika utflyktsplatser, stannar upp och reflektera och vi utmana oss själva att gå lite längre. Hur stor är Stora Skogen? Vi tittar på kartan och utforskar mer. I skogen så upplever vi vårens förändring. Vi har haft ett stort arbete med träd och knoppar. Barnen har valt ut varsitt träd som de fördjupat sig i och fått mer kunskap. Vi har skapat och spelat spel i temat och blandat lek med lärandet De har även utmanat sig själva motoriskt, jagutveckling, när vi klättrar och sätter upp rep, där de måste använda hela kroppen och även våga Motorik Arbetet med Hitta Vilse har fortsatt och även avslutats med en kunskaps tipsrunda Äventyrarna har jobbat i Vilse boken på måndagar, då får de ny kunskap som sen praktiseras i skogen. Vi bygger, leker och får träning i samspel och empati. Att jobba i Vilse böckerna väcker även intresset för bokstäver. Vi letar och hittar bokstäver i naturen, samlar dem och målar bildar ord Terminen avslutades med ett arbete med Majas Alfabetssång. Ett inspirerande sätt att lära sig mer om bokstäver i naturen. Barnen får leta sina egna boktäver Språk och komunikation I Grön Flagg har vi fortsatt med våra frön som vi samlade i vintras. Vi väcker dem och planterar ner dem på nytt och lär oss om hela förloppet. Barnen vet vad ett frö behöver för att växa - Jord Sol Värme Vatten Kärlek Om växten inte klarar sig, så vet de oftast vad den inte har fått. Naturvetenskap och teknik Ett av delmålen i grön flagg var även att lära sig mer om Kroppens kretslopp. Det har varit ett mycket roligt och lärorikt tema. Barnen är väldigt nyfikna och drivande i sin vetgirighet. Vi går till biblioteket och lånar böcker och tar reda på.

5 Vi jobbar med kroppen i rörelsesånger, vi använder våra sinnen och betonar dem för barnen. Vi ritar av våra kroppsdelar och mäter oss på längden och följer hur vi växer. Vi har här även använt oss av kameran och fotograferat varandra och provat att rita symmetri av våra bilder. Matematik/teknik Veda och Barke är alltid med oss i vår vardag Det tredje temat i Grön flagg är Vattnets Kretslopp. Förloppet genom vår kropp, men även regnvattnets väg i Mälaren och vidare till reningsverk/avlopps verk. Äventyrarna har blivit Vatten vänner, ett arbete med Stockholm vatten, där det finns experiment, pyssel och kluriga frågor. Äventyrarna tycker väldigt mycket om frågor och gåtor i allmänt Vår morgonsamling på Riddersborg är väldigt viktig. Här ser vi varandra, enskilt och som grupp, och vi berättar om hur dagen/veckan ser ut. Vi sjunger mycket och fördjupar oss i kunskap om olika traditioner och händelser som sker under terminen. Vi har utöver Veda&Barke tagit hjälp av Alfons Åberg i terminens mål att beröra olika känslor. Vi är alla rädda När är du glad? Varför blir du ledsen? Socialt samspel/eq Äventyrarna har också dagar tillsammans med både Upptäckare och Utforskare för sig, samt heldagsutflykter alla tillsammans. I åldersblandade grupper så leker vi fritt/organiserat i parken eller i skogen. Vid vår fantastiska Mälaren så kan vi närvara och uppleva under terminen. Innan sommaren så är vi mycket vid vattnet och träsket, där vi håvar och luppar. Vi hittar små insekter som vi aldrig tidigare sett, vi lär oss något nytt och vi kommer ihåg om Allemansrätten. Efter sommaren så börjar ett nytt Äventyr för våra Äventyrare

6 Utforskare Vid terminens start önskade våra utforskare att ha ett möte, ett möte på riktigt på kontoret. På mötet hade barnen varit med och skrivit dagordningen, viktigt var att barnen skulle känna sig lyssnade på och att de fick sina röster hörda på detta möte. Här är den sociala träningen viktig samt EQ och egen jagutveckling. Alla fick komma till tals och säga det som var viktigt för personen som talade. Vi samtalade om polisens arbete, godis, grön flagg och sedan valde vi pedagoger en punkt, vad vill ni arbete med under våren? Barnens önskemål låg som grunden för vår planering för denna vår. I vårt Grön flagg arbete fortsatte vi jobba med kretsloppet. Vi har samtalat och följt naturens förändring på nära håll under våren, både i skogen, vid Mälaren och på vår gård. Vi har väckt våra frön som vi plockade i naturen i höstas och som sovit hela vintern. Vi planterade dem i små krukor och turades om att vattna och känna ansvar för dem. Vi har sett hur komposten förändrats under vintern och blivit fin jord, - oj va Hoppsan med vänner måste ha jobbat under vintern Vi har jobbat kring vattnet och dess kretslopp, lilla våt, vårt dricksvatten, renat vatten, snö, is och regn och behöver kroppen vatten? Kroppen är ett fantastiskt kretslopp som varit mycket spännande att jobba med. Vi har arbetat oss igenom nästan hela kroppens alla organ och blivit mycket kloka tillsammans I vårt arbete med kroppen får vi in mycket matematik som, längd, vikt, jämförelse, symmetri, tyngd och kraft mm. Vi har valt att jobba mycket i den stora skogen då våra utforskare tycker om att vara där. I den skogen upplever barnen skogen på riktigt och den erbjuden många utmaningar. Att leka fritt är gruppens styrka, en mycket fungerande grupp där fantasin lätt får ta stor plats. Stora skogen erbjuder då många spännande uterum att leka i men även utforska. Vi har flera gånger tagit med rep till skogen och gjort hinderbanor, gungor, balansövningar även lärt oss klättra upp för högre berg.

7 När man följer vårens framfart och förändring på nära håll märker man alla fåglar som sjunger och flyger nära oss. Vi har lärt oss namnen på många av våra vanligaste fåglar, pratat om stanna fåglar och flytt fåglar och tänker vara med och rösta på Sveriges nya national fågel. Barnen har ett stort intresse för våra småfåglar och arbetet har fångat alla barn i gruppen. Vi har även fått uppleva naturens grymma värd då några andungar utan mamma blev uppätna av den stora kråkan. En händelse som krävde samtal, diskussioner och efterarbete för gruppen, för att riktigt förstå hur naturen fungerar, det vi kallar naturvetenskap. Våra utforskare tycker om att sjunga och uppträda vilket vi gärna uppmuntrar. Med en ridå på gårdens altan och lite mikrofoner kan bet bli både konserter och teateruppsättningar. Barnen lär sig att våga ta för sig och synas, samarbeta, skapa egna sagor och fantisera tillsammans samt att uttrycka sig i på olika sätt. De dagar vi stannar på förskolans gård har vi följt upp arbetet i skogen, målat och skapat, lekt gemensamma lekar, sjungit och haft rytmik mm. Även jobbat vid elden på fredagarna med frukt och sångsamling. Denna utforskar grupp(alla utom två) är efter sommaren redo för att bli äventyrare. Ser fram emot en spännande höst tillsammans

8 UPPTÄCKARNA Upptäckarna har besökt Mälaren under våren. Vi har tittat på vilka fåglar som är kvar och hur många vi ser, vi har även funderat på fiskarna i vattnet och båtarna på vattnet (matematik). De som ville fick känna på Mälarens vatten -kallt sa nån och kurade ihop sig. Med vattenkannor gjorde vi små vattenfall och lät vattnet rinna tillbaka ned till Mälaren. Upptäckarna har legat och tittat och lyssnat på smältvatten i brunnar. Vi har tillsammans funderat på vart vattnet tar vägen: - Hem till mig - Till allt det andra vattnet Små funderingar i vårat grön flagg arbete. Grönflaggarbetet handlar denna period om vattnets kretslopp och kretsloppet inom oss. Vi har som Upptäckare fokuserat på sånt vi kan greppa, därför fokuserade vi på kroppens alla yttre delar och jobbat med dem på olika sätt. Vi fotograferar och jämför, och ser på varandras olikheter och likheter (social kompetens). I grönflaggarbetet gjorde vi ett experiment då vi hittade rådjursspillning. Vi planterade den och väntade för att se vad rådjuren äter. När det började växa i krukan kunde vi slå upp i en bok att de hade ätit Hässelbrodd. Under våren har vi fortsatt att jobba med våra djur i naturen. Djuren som vi lade till vintervila de väckte vi och repeterade kunskaperna kring. När insekterna vaknade upplevde mina Upptäckare detta som lite skrämmande. Därför gjorde jag en satsning på de mest skrämmande: Humlor och flugor. Med bilder och små plast djur närmade vi oss dem och pratade om vad de gör i naturen (naturkunskap) Bilderna fick hänga framme på gården, och Upptäckarna samlades ofta spontant där för att titta och fråga och fundera. Humlan vill ha blomma Inte Hugo Ganska snart uppstod ett lugn då vi var i skogen och insekterna kom flygande.

9 Med förstoringsglas,böcker och mer plast djur blev vi vänner med flera av insekterna vi har omkring oss tex: skalbaggar och myror. När vi försöker fånga små djur övas finmotoriken, och när vi behöver ta oss fram i naturen och även på väg till skogen får vi bra grovmotorik övning. Vid Mälaren har vi fortsatt att lära om djuren vi ser över, under och i vattnet (matematik). Med olika kikare (teknik) har vi spanat) Upptäckarna har fått prova på olika tekniker att skapa på. Vi har bland annat målat med stenkulor, spelat teater och berättat sagor för varandra, vilket har stärkt både språk/kommunikation och jagutvecklingen Veda & Barke har deltagit på våra pass och hjälpt till då någon Upptäckare har behövt lite extra stöd,eller hjälp pedagogen att visa något nytt vi ska få prova på,tex när de fick fotografera sig själva och naturen (teknik) Under våren har vi firat påsk och förskolans dag tillsammans med Utforskare och Äventyrare. Förskolans dag firades med maskerad tillsammans med Dungen och Gläntans förskolor.

10 Vi Upptäckare har även undersökt vad man kan göra med vatten under soliga och regniga dagar, tex: fått hjul att snurra, vägt hinkar, regnbågar, undersökt vattenpölens försvinnande mm. Djur som kommit i nöd( risk för drunkning) har vi räddat Våra småkryp har vi lärt känna och vet att de även har hjärtan som vi (EQ) Tack för denna trygga, roliga och lärorika vårtermin

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Höstterminen 2014 Riddersborgs Förskola Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Vårterterminen 2014. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Vårterterminen 2014. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Vårterterminen 2014 Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Riddersborg vt 2014 Riddersborg är en liten förskola med 22 barn och 5 pedagoger. Förskolan ligger på bottenvåningen

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2013. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2013. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Höstterminen 2013 Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Riddersborg ht 2013 Riddersborg är en liten förskola med 22 barn och 5 pedagoger. Förskolan ligger på bottenvåningen

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola 1 Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Miljöplan för Torpets Förskola

Miljöplan för Torpets Förskola Miljöplan för Torpets Förskola 2015-2016 Reviderad 2016-01-07 Torpets miljöplan På Torpets Förskola ska vi sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Årsberättelse Björke förskola

Årsberättelse Björke förskola Årsberättelse Björke förskola 2016-2017 Temaboken Under året har mycket av arbetet utgått från temaboken Hugo, elak, blodtörstig och jättefarlig. Boken handlar om krokodilen Hugo som mot sin vilja blivit

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012 Avdelning: Brogårds förskola Det systematiska kvalitetsarbetet MÅL för vår verksamhet 2011/2012 Brogårds förskolas verksamhetsidé, som tar stöd i den reviderade

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET Vt 2014 I grovplaneringen definieras hur verksamheten i stora drag ska läggas upp, sett till hur varje månad planeras samt vilket/vilka tema(n) som ska arbetas med under

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: Forngårdens Förskola User: solarna, Printdate: 2015-09-21 11:02 1 Verksamhetsbeskrivning User: solarna, Printdate: 2015-09-21

Läs mer

Samt fjärilslarver till våren

Samt fjärilslarver till våren Grovplanering för Trulleskogen hösten 2010 Våra gemensamma mål för Äsperöds fritidsverksamhet och som vi fokuserar på denna höst utifrån vår arbetsplan är: Delaktighet Vi vill utveckla barnens medvetenhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Barnen som går på Bäret (1-3år) bor på en vacker ö, Tranholmen. Runt omkring finns otrolig vacker natur.

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Månadsbrev december-januari-13

Månadsbrev december-januari-13 Månadsbrev december-januari-13 Det har nu hunnit bli nytt år och ny termin på förskolan. Vi har inte skrivit något månadsbrev sen november men här kommer en sammanfattning av vad vi gjort under december

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Barn- och utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Centrals förskola Förskolechef: Lisbeth Nilsson Telefonnummer: 135849/ 0733-135849 E-postadress: lisbeth.nilsson@kristianstad.se 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

Solglimtens verksamhetsplan

Solglimtens verksamhetsplan Solglimtens verksamhetsplan Väderlekens förskola Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan skall erbjuda

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Frilufts Förskolor Riddersborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Grunduppgifter

Frilufts Förskolor Riddersborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Grunduppgifter Frilufts Förskolor Riddersborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Ansvariga

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt PROJEKT ARBETET MÄNNISKOKROPPEN Period: HT 2014- VT 2015 Vi har arbetat mycket med projekt människokroppen som barnen har visat ett stort intresse för.

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

VÄLKOMMEN BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA TILL. Egna anteckningar:

VÄLKOMMEN BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA TILL.  Egna anteckningar: Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILL BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen Tema Kretslopp Vi har diskuterat tillsammans med barnen om de olika målen, kompostering, källsortering och nedbrytningsprocessen. Barnen tycker att det är spännande. - Varför vill maskarna ha våran mat?

Läs mer

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden.

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012

Kvalitetsredovisning 2012 Kvalitetsredovisning 2012 Läsåret 2011/2012 Klöverträsk förskola Ansvarig rektor: 2:1 Normer och värden Kvalitetsredovisning 2011-2012 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för att

Läs mer

GROVPLANERING BLÅBÄRET

GROVPLANERING BLÅBÄRET GROVPLANERING BLÅBÄRET Vt 2014 Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 15 barn 1 4 åringar och tre pedagoger. Just nu har vi 10 flickor och 5 pojkar. En dag på avdelningen Kommer man innan 8.00 på morgonen

Läs mer

Östers förskola. Arbetsplan

Östers förskola. Arbetsplan Östers förskola Arbetsplan 2010-2011 Förskolans uppdrag Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Läroplan för

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Tema vatten hösten 2012

Tema vatten hösten 2012 Tema vatten hösten 2012 Vi märkte redan under våren ett stort intresse för vatten hos barnen. Detta intresse ville vi spinna vidare på. Ämnet naturkunskap finns med i vår läroplan och att utforska vatten

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap

Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap Våra förutsättningar för läsåret: På Lillebo har vi en grupp på 13 barn i åldern 1-2,5 år. Hösten

Läs mer

REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13.

REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13. REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13. Förskola pedagogisk omsorg. Enhet: Kärna Förskoleenhet Förskolechef: Linda Hellberg Gustafson 1. PRESENTATION AV ENHETEN. Enheten

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

K V A L I T E T S G A R A N T I. Den lilla förskolan som erbjuder lugn och ro

K V A L I T E T S G A R A N T I. Den lilla förskolan som erbjuder lugn och ro K V A L I T E T S G A R A N T I Förskolan Akleja Sid 1 (6) Den lilla förskolan som erbjuder lugn och ro En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011

NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011 NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011 Lyans förskola Övergripande tema Arlanda - närmiljön Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Solstigensförskola

Verksamhetsberättelse för Solstigensförskola Verksamhetsberättelse för Solstigensförskola 2013-2014 Årets prioriterade mål Våra prioriterade mål för detta verksamhetsår har varit: Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven

Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband

Läs mer

Arbetsplan Älvbackens förskola

Arbetsplan Älvbackens förskola Arbetsplan Älvbackens förskola 2013/2014 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957 93 Pello

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 Bakgrund Änglagårds förskola i Alvesta ligger ett par kilometer utanför centrum i ett område med några affärer och små företag. Förskolan öppnades under 2012 i början

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV VÅGA VILJAS MÅNADSBREV OKTOBER 2012 Hösten är här för att stanna och vi njuter av klar luft, sol, regn, vattenpölar och all den roliga lek som oktober erbjuder på gården och i omgivningarna! Vi vill be

Läs mer

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Månsagårdens förskola Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013 ARBETSPLAN för Ryttarlidens förskola 2012/2013 Innehållsförteckning Välkommen till oss på Rýttarliden 1 Avdelningsinformation 2 Vår grundidé 3 Vår profil 4 Att få syn på lärandet genom pedagogisk dokumentation

Läs mer

Verksamhetsbrev dec -14

Verksamhetsbrev dec -14 Verksamhetsbrev dec -14 Under hösten har vi jobbat i våra grupper med vårt gemensamma projekt Min plats på jorden. Gruppen Prickarna (5-åringarna) har ritat självporträtt där barnen tittat lite närmare

Läs mer

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Höstterminen startade med två veckors inspirationsaktiviteter i närmiljön. Barnen gick på utflykt till bl.a lekplatser, fårhagen och till Landevi som höll på

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer