Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet"

Transkript

1 Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

2 * Om nyanlända barn och ungdomar och deras bakgrund * Om organisation och stödstrukturer * Om skolans interna arbete * Om vårdnadshavare och det omgivande samhället * Sammanfattningsvis: Vad behöver och kan göras?

3 Nyanlända barn och ungdomar och deras bakgrund

4 *Vill vara normala, som alla andra, gå i en riktig klass, läsa alla ämnen och få betyg *Betydelse av att snabbt lära sig svenska (motivation) *Mycket vilja, ambition och motivation (åtminstone under vissa faser i utbildningen) *Behöver hjälp och stöd, pedagogiskt och socialt *Uppmuntran och känslan/tecken på att de rör sig framåt, att de utvecklas *Ser tydliga livschanser i det svenska utbildningssystemet *Betydelse av att läsa koderna (kulturell anpassning) *Positiva förebilder

5 *Ambition *Resiliens *Interaktionskapitalet *Tidigare kunskaper och erfarenheter *Modersmål

6 * Jag går nu i årskurs 9 på Språkintroduktionen, utbildar mig, jag vill läsa på universitet. Jag vill fortsätta med min utbildning. Det spelar ingen roll hur gammal jag blir. Jag vill bli en nyttig människa för samhället, så tänker jag. Jag vill läsa sociologi. Jag har en bra känsla, som sagt jag gillar Sverige, det är bra land, jag är nöjd, går till skolan, har mina mål och hoppas kunna nå mina mål. Jag har en bra framtid!

7 * Intervjuer med tio nyanlända barn i grundskoleåldern, med ursprung i Syrien, på en skola för nyanlända. * Barn kommer från ett skolsystem präglat av absolut lärarauktoritet, disciplin och mycket läxor. * I Sverige möter de ett mottagandesystem i skolan präglat av demokratiska relationer, självständigt arbete och omhändertagande. Elevinflytande, kritiskt tänkande, grupparbete, eget ansvar, lärare som fritidsledare och vuxenvän är dock nya företeelser i de intervjuade nyanlända elevers skolvardag. En elev som aldrig ifrågasatt sin lärare tidigare möter ett skolsystem som uppmuntrar till kritiskt tänkande och ifrågasättande. * Barnen ger uttryck för att deras tidigare kunskaper inte tas till vara och oroar sig för sin framtid. Uppfattar skolan som alldeles för mjuk och lek- och fritidsorienterad. * Den främsta krocken uppstår mellan, å ena sidan, elevernas övertygelser om att de har en mycket god skolgrund att stå på med sig från hemlandet, höga ambitioner och vilja att lära sig, utvecklas och få bra betyg, och, å andra sidan, vad de uppfattar som den svenska skolans negligering av deras skolbakgrund och förkunskaper i kombination med den avslappnade och fritidsorienterade dagliga verksamheten.

8 Det känns som att lärarna försöker tömma oss på den gamla kunskap som vi hade, och fylla i med ny. Jag har glömt vad jag har lärt och hur jag har lärt mig. Det är svårt, jag sitter i klassen och nickar ja ja ja, som om jag förstår, men jag förstår nästan ingenting. Kanske ett ord i varje mening. Ibland talar fröken en hel eftermiddag utan att jag har förstått något förutom när vi gör saker då förstår jag lite. (Karim, elev) * Mina betyg från hemlandet räknas inte här. Jag har fått A i nästan allt förutom bild. Jag hatade min f.d. bildlärare så jag erkänner att jag är dålig på att rita och lägga färger och sånt. De frågade mig vad jag hade i det ämnet och det ämnet och sedan lämnade jag mina betyg till min lärare här på skolan, men hon säger nu att jag inte är godkänd i so och engelska, bara matte är jag godkänd i. (Hanane, elev) * I mitt land gick jag i årskurs 8 men här är jag placerad i årskurs 7, när jag frågade min lärare sa hon att det är din årskurs här i Sverige. Om jag förlorar en årkurs betyder det att jag går om ett år. Jag mår inte bra på grund av det. Varför gör de så mot oss? Det är inte bara jag. Det är flera som är behandlade på samma sätt. Min kompis vill inte gå till skolan. Det kommer att ta lång tid för oss att komma in på universitetet. Jag vill bli pilot. (Samira, elev) * När jag var i hemlandet så pluggade jag mycket. Varje gång jag kommer hem sitter jag mer än fem timmar och pluggar och pluggar till nästa dag. Här gör jag mina läxor på tio minuter sedan är det slut. Jag vill läsa mer och säger till lärarna att jag vill göra mera läxor men hon säger det räcker så du måste ha din fritid också. Vadå fritid jag vill lära mig säger jag. Om jag läser själv räknas det inte som skola. Vi har mycket fritid och lite skola här tycker jag. Jag vill lära mig mer. (Omar, elev) * Lärandet är mycket bättre i mitt hemland, där lärde jag mig saker. Jag glömmer saker som jag har lärt mig där. Jag var duktig i skolan innan men nu känner jag mig dum för att jag inte kan lära mig nu. Allt jag kan om matte lärde jag mig innan. (Rami, elev)

9 Det som händer är att de nyanlända eleverna börjar ifrågasätta lärarnas arbetssätt. Eleverna talar om lärare som behandlar dem med respekt men börjar snart klaga över att deras kunskapsinhämtning, deras tidigare skolbetyg och deras nuvarande årskursplacering inte motsvarar den tidigare standarden, något som inte sällan leder till missnöje och även konflikter. *Den gamla skolan var måhända odemokratisk och lärarna stränga, men den var seriös och riktig, fokuserad på kunskapsinhämtning och lärande. *I den nya skolan är alla snälla och trevliga, men det är ingen riktig skola, som de intervjuade elevernas uppfattningar skulle kunna sammanfattas som. *I ljuset av dessa insikter framstår behovet av kartläggning som ännu viktigare, men inte bara för att kartlägga vad eleverna har läst och vad de kan, utan kanske framförallt för att lärarna skall kunna förstå hur lärandet gick till. Fakta om tidigare skolgång och förståelse för dess grundläggande mekanismer är två faktorer som mottagandet och inkluderingen skall bygga på.

10 *Ensamkommande? Allt fler *Den biologiska faktorn? Allt äldre *Utbildningsbakgrund? Allt kortare och kvalitetsmässigt ojämnare *Den socioekonomiska bakgrunden? Allt lägre gällande föräldrarnas högskoleutbildning *Segregationen? Allt större *Kulturen? Vågar vi prata om kulturella skillnader? Värderingar? Hur yttrar de sig? En del av problemet eller lösningen?

11 Organisation och stödstrukturer

12 * Förskolan direkt integrering * Förskoleklass antingen direkt integrering eller särskild undervisningsgrupp, förberedelseklass ej möjligt * Grundskolan: a) Central mottagningsenhet vem är ansvarig? b) Förberedelseklass c) Direkt inkludering d) Skolor för nyanlända e) Alla från hela kommunen samlas i en skola * Språkintroduktion * De flesta hamnar i kommunala enheter. Har friskolor ett särskilt ansvar här?

13 *Segregation och integration *Exkludering och inkludering *Svenska som andraspråk och andra ämnen *Lärarkategorier som primärt arbetar med nyanlända (sva, modersmålslärare, studiehandledare) och ämneslärare *Föräldrar och lärare *Elevernas motivation och ambitioner och de skolprofessionellas uppfattning om vad som är realistiska mål att sträva efter *De skolprofessionellas vilja att göra det som behövs och konkreta hinder svåra att handskas med *Elevernas problem och elevernas styrkor *Elevernas heterogena bakgrund och homogena organisatoriska och pedagogiska strukturer

14 * Övergångar, dokumentation, elever som flyttar ofta * Att hamna mellan stolarna - Samverkan internt * Bristande kännedom om barnets rättigheter Behov av fortbildningar * Många nyanlända * Underdimensionerad elevhälsa * Studie- och yrkesvägledning räcker inte till * Lokaler * Kvalificerad personal * Hur mycket får man improvisera?

15 *Varken FBK eller direkt inkludering i ordinarie klsser i sig garanterar likvärdig utbildning för de nyanlända eleverna. *Paradoxalt nog verkar förberedelseklasserna temporärt skapa en känsla av pedagogisk och social inkludering, medan det motsatta gäller för ordinarie klasser. *Övergång från FBK till ordinarie system är den svaga länken i nyanlända elevers utbildning. *Nyanlända elevers skolsituation handlar också om de hierarkier och strukturer som eleverna möter i skolan normer som gör dem exkluderbara.

16 * Förberedelseklasser bromsar interaktioner mellan nyanlända och majoriteten * Nyanlända i förberedelseklasser (i synnerhet i den avancerade gruppen) utvecklar relationer både inom den egna språkgruppen och över språkgränserna (både norska och engelska används). Språkutvecklingen befrämjas. * De som tenderar att vara kvar i FBK för nybörjare (mestadels polskt och arabiskt talande) uppfattas av lärarna och andra elever vara längst ned i skolans hierarki. De utvecklar främst relationer inom den egna språkgruppen och de eleverna tenderar att även under lektionerna prata sinsemellan på sitt modersmål, något som kritiseras av lärarna. Lärarna skyller på elevernas motivation: polska barn vill återvända hem, arabiskt talande har svag skolbakgrund och missbrukar friheten. Språkutvecklingen bromsas. * In educational policy it is argued that the exceptions from the ordinary principles are only temporary, and that introductory classes will increase minority language students ability to be included in the longer run. For the most marginalised students, however, one can question whether these policy prospects are realistic. (s.599)

17 *Gruppformering och avskiljande utifrån vissa centralt fastställda principer skapas gruppen elever på Språkintroduktionen och genom organiseringen av deras utbildning avskiljs de från andra elever. Avskiljandet pekas sedan ut som ett problem i sig, inte minst av ungdomarna själva! *Individualisering och Homogenisering samtidigt stipuleras det att gruppens medlemmar (elever på Språkintroduktionen) skall behandlas individuellt och erbjudas individuella vägar genom systemet. Lärarna uppfattar det som svårt och tenderar följaktligen att hantera eleverna som en grupp. För detta får de kritik av olika statliga myndigheter och i forskningen. Både Individualiseringen och Homogeniseringen pekas således ut som ett problem. *Ungdomarnas bakgrund skolrelaterade kunskaper, inklusive språket, bedöms som otillräckliga och de oberoende variablerna (ålder, utbildningsbakgrund och den socioekonomiska faktorn) som alltför stora hinder mot framtiden. Många lider av stress och psykisk ohälsa.

18 *Kvantiteten de senaste åren har antalet elever på Språkintroduktionen mångdubblats i vissa kommuner, vilket uppfattas som det främsta problemet. Inga egentliga organisatoriska anpassningar har gjorts. *De professionellas kunskaper i hur denna grupp, utifrån individualisering och med de beskrivna svårigheterna skall hanteras i utbildningen, pekas ut som ett problem. I synnerhet oroväckande är huvudmannens bristfälliga kunskaper om regelverket och den bristande styrningen av verksamheten (ingen utbildningsplan). *Skillnader en stor dos av flexibilitet har tillförts systemet, något som har lett till stora skillnader mellan kommuner i hur utbildningen organiseras och genomförs. Skillnaderna pekas ut som ett problem i sig (likvärdigheten urholkas).

19 *Elever skickas till Språkintroduktionen med hänvisning till att de behöver utbildning med tyngdpunkt i det svenska språket. I praktiken innebär det att de saknar svenska och skall bygga upp det på Språkintroduktionen. *Därmed förmodar vi att de skall få gå över till andra program när de har uppnått tillräckliga kunskaper i svenska. *Vad som är tillräckligt är inte reglerat. Det finns inte något gemensamt bedömningsmaterial, utan skolorna gör egna bedömningar, utifrån egna kriterier när övergången skall göras. I vissa kommuner går eleverna över ganska snabbt, medan de i andra är kvar på Språkintroduktionen år efter år. *Lagen föreskriver visserligen att elevernas språkutveckling kontinuerligt skall följas och utvärderas, men det återstår det faktum att alla får göra det utifrån egna principer.

20 *Skolpersonal som kämpar (i kommunal motvind!), bryr sig och är inte rädda för att improvisera med lärande och inkludering som grund. *Fler och fler huvudmän börjar förstå att utbildningen för nyanlända kräver genomtänkt planering, aktiv styrning, uppföljning, resurser, extra personal och ansvarsutkrävning. *Statens ökande intresse för nyanlända elever och därmed mer resurser, tydligare lagstiftning och stöd. De senaste signalerna indikerar att det rör sig om en hållbar satsning. *Civilsamhällets ökande intresse för integration, inte minst engagemanget för nyanlända flyktingbarn, vilket öppnar för skolornas samarbete med det omgivande samhället *Nyanlända barns egna resurser

21 *Policyramverk förankrat i lagstiftningen, stark utveckling som utgår från nationell nivå (resurser, initiativ, kontroller mm.) *Tydligt ansvar: huvudmän och rektorer *Tydlig distans till lagens skrivningar om barn med särskilda behov: definition samt begränsning till att betraktas som nyanländ i upp till fyra år *Tydlighet i att insatserna skall utgå från elevens individuella förutsättningar och behov *Tydliga ansträngningar att inte exkludera nyanlända elever från skolans sociala och pedagogiska sammanhang *Perspektivskifte: övergången till ordinarie klass villkoras inte enbart av kunskaper i svenska språket, utan av elevens sammantagna möjligheter att tillgodogöra sig ordinarie undervisning (Skolverkets allmänna råd). *En del satsningar från regeringen främst genom Skolverket, men också satsningar på utländska lärare *Positiv offentlig diskurs om nyanlända i utbildningen

22 Skolans interna arbete

23 * Ledning och stimulans, extra anpassningar, särskilt stöd - Studiehandledning * Prioriterad timplan, garanterat antal undervisningstimmar, anpassad studiegång * Svenska som andraspråk, andra ämnen, vilka skall prioriteras, alla eller fem/nio strategiskt valda plus kärnämnena? * Betygssättning * De pedagogiska strukturerna är flexibla vilket öppnar för det som är lagstiftningens egentliga intention: Genomtänkt planering och kontinuerlig uppföljning utifrån lärarnas professionella bedömning och elevernas individuella förutsättningar och behov.

24 *Ämnesundervisning på elevens modersmål *Studiehandledning i ett ämne på svenska *Kamratstödjare/Elevassistent/Resursperson *Kulturell länk mellan hem och skola *Åtgärd som sätts in för att en elev upplever sociala svårigheter i skolan *Tolkverksamhet *Läxhjälp *Modersmålsundervisning

25 * Studiehandledarna skall utifrån sina goda kunskaper i svenska och elevens första språk (eller något annat språk som eleven behärskar) samt utifrån sina kunskaper om hemlandets och det svenska utbildningsväsendets organisatoriska och pedagogiska strukturer hjälpa till vid den inledande kartläggningen samt handleda elever i deras arbete med att tillägna sig ämnesinnehåll på sitt modersmål eller något annat språk eleven behärskar. * Studiehandledarnas roll är att också stötta och främja utvecklingen av nyanlända elevers modersmål genom successivt införande av nya begrepp och fördjupning/nya betydelser av de eleven redan behärskar. * Studiehandledaren är således inte enbart ämneslärarens passiva instrument för förmedling av ämnesstoffet, utan en aktiv utvecklare av elevens språk- och ämneskunskaper. * Studiehandledarna skall handledas av ämneslärarna. * Studiehandledarna behöver tid, resurser, samverkan och uppskattning för att kunna utföra sina arbetsuppgifter med hög kvalitet. * Vilka pedagogiska principer vilar denna stödåtgärd på? Vem har insyn? * Vilket ämne skall prioriteras: elevernas svagaste eller starkaste?

26 *Studiehandledning finns inte överhuvudtaget *Studiehandledning finns i mycket begränsad utsträckning *Studiehandledning är uteslutande kopplad till elevens placering i förberedelseklass och inte till elevens behov *Studiehandledarna är isolerade från elevens lärandesammanhang *Studiehandledarna samarbetar endast med lärare i svenska som andraspråk, inte med ämneslärarna, ingen eller ytterst begränsad gemensam planering *Liten förståelse bland skolpersonalen om vad studiehandledning går ut på och vad det är till för *Studiehandledarnas språkliga och ämnesmässiga kompetens? *När elever skäms över studiehandledarnas närvaro i klassrummet eller känner att de missar något om de får studiehandledning i ett annat rum och parallellt med ämnesundervisningen *När studiehandledare upplever att de stör lektionen

27 Vårdnadshavare och det omgivande samhället

28 * Hur nyanlända föräldrar uppfattar och erfar skolan måste betraktas i relation till en bredare kontext av lokal mottagning och social status. Välkomnande klimat, respektfullt bemötande och lämpligt boende är de viktigaste aspekterna. * När myndigheterna inte kan tillhandahålla boende eller jobb försöker de nyanlända att förlita sig på det egna sociala nätverket, vilket förutsätter fysisk närhet. I många fall finns nätverket i segregerade och stigmatiserade områden, vilket i sig leder till ett av de största problem de nyanlända föräldrarna upplever, och i synnerhet i relation till barnens utbildning, nämligen trångboddhet med upp till 13 personer i en trerummare. * Även efter relativt kort tid i Sverige och trots bristande kunskaper i svenska och trots uteslutande mediekonsumtion från hemlandet, var föräldrarna väl medvetna om etniska hierarkier mellan svenskar och invandrare. I segregerade områden gjorde föräldrarna en direkt koppling mellan inga svenskar och utbildningens kvalitet. * Föräldrarna hade inga egentliga reflektioner om skolornas organisatoriska modeller (förberedelseklasser eller direkt integrering) eller den tillämpade pedagogiken. De söker inte aktiv involvering i skolans dagliga praktiker. Men de söker information, respektfullt bemötande och kontinuerlig kommunikation, något som skulle få dem att känna sig inkluderade. * Det går inte att etablera någon koppling mellan skolornas organisatoriska modeller och sättet att bemöta/kommunicera med föräldrarna. Dessa är oftast avhängiga individuella lärare och deras engagemang.

29 *Utsatta barn *Uppfostra föräldrar *Flexibilitet

30 Vad behöver och kan göras?

31 *De andra eleverna i skolan och andra barn i kontexter utanför skolan är den största och i alldeles för liten utsträckning utnyttjade resursen för nyanlända barns språk- och kunskapsutveckling (integration!). *En självklar förutsättning är att nyanlända och icke-nyanlända vistas i samma byggnader och att skolpersonalen hjälper till i interaktionerna.

32 * Genom regelbundna och kvalitativa interaktioner kan nyanlända elever stärka både sitt sociala och kulturella kapital, men i förlängningen leder det också till något större * Initiera insatser som går ut på att skapa tillfällen i skolvardagen där interaktion mellan nyanlända och majoriteten möjliggörs * Interaktioner leder till empowerment, i detta fall tillägnande av: språk, självförtroende, kommunikationsförmåga, avmystifiering av kulturella koder * Det viktiga också är de relationer som skapas mellan nyanlända och majoriteten (socialt kapital) samt * Känslan att vi är välkomna och de bryr sig och ni är välkomna och vi bryr oss (samhällskontrakt som bygger på erkännande, ömsesidiga förväntningar och tillit) som insatserna lägger grunden till. * Det mångkulturella samhället, som vi så gärna omhuldar och säger oss vilja ha, skapas, bekräftas och utvecklas genom dessa interaktioner och samhällskontrakt och inte genom välmenande och högtidliga politiskretoriska deklarationer.

33 *Förmågan att kunna erkänna det enskilda barnets migrationsbakgrund och flyktingerfarenheter, och samtidigt *Kunna se bortom den bakgrunden och de erfarenheterna!

34 * Individuell approach till varje nyanländ elev, hans/hennes styrkor och utmaningar * Se till att eleven så ofta som det bara är möjligt inkluderas i interaktioner med andra elever som både möjliggör och förutsätter språkanvändningen * Kom ihåg att nyanlända inte bara lär sig ett nytt språk, utan alla skolämnen som alla andra barn (not just language learners but first and foremost learners) * Bekräfta gärna dina elever ofta, visa intresse för deras bakgrund, de skall få känna sig viktiga och synliga, uppmuntra dem, visa på positiva förebilder * Var inte rädd att ställa kunskapskrav * Ta hjälp av modersmålslärare och studiehandledare för att förstå vilka inlärningstekniker dina elever brukar använda, för att förbereda undervisningsmaterial, genomföra och utvärdera undervisningen. Dock, ha ett kritiskt perspektiv på alla råd av typen sådana är dom. Ta hjälp av specialpedagog hellre än att kulturalisera! * Se till att få till stånd frekvent, öppenhjärtlig och ärlig kommunikation med vårdnadshavarna. För att kunna göra det måste du se till att lyfta dem till jämlik nivå * Var nyfiken på utvecklingen inom området genom att följa forskningen, gå på seminarier, vara aktiv med kollektivt lärande * Det finns inga silver bullets! Använd dig av dina professionella lärarerfarenheter, kunskaper och utbildning när du möter och arbetar med nyanlända. Tillsammans med de ovannämnda punkterna och stöd från huvudmannen kan du komma långt!

Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet nihad.bunar@buv.su.se *De senaste decennierna har det svenska utbildningsväsendet tagit emot, integrerat och inkluderat

Läs mer

Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet nihad.bunar@buv.su.se There is no magic bullet. Research can give us promising lines of thinking, but never a

Läs mer

Nyanlända elever. Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet nihad.bunar@buv.su.se

Nyanlända elever. Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet nihad.bunar@buv.su.se Nyanlända elever Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet nihad.bunar@buv.su.se Generella organisatoriska modeller gentemot nyanlända i Sverige Förberedelseklasser

Läs mer

Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet nihad.bunar@buv.su.se *Strukturellt missgynnade områden och deras skolor (Urban education) från lokalsamhällets

Läs mer

Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever

Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2018-06-19 63 Innehållsförteckning Inledning... 2 Bestämmelser om nyanlända elevers utbildning... 2

Läs mer

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan 1. Framgångsfaktorer för en ökad måluppfyllelse för nyanlända elever Forskning på området pekar på ett antal centrala framgångsfaktorer i undervisningen

Läs mer

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik 1 (6) 2014-12-22 Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Kommentar till regeringens proposition 2014/15:45 Utbildning för nyanlända elever mottagande och skolgång Definition och målgrupper Begreppet

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2014:03. Utbildningen för nyanlända elever

Sammanfattning Rapport 2014:03. Utbildningen för nyanlända elever Sammanfattning Rapport 2014:03 Utbildningen för nyanlända elever Sammanfattning Skolinspektionen har granskat utbildningen för nyanlända elever i årskurserna 7-9. Granskningen genomfördes i tio kommunala

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan Jelena Vasic lärare IK Mats Fahlgren lärare IK Kajsa Andersson rektor Agnetha Ehrenholm bitr rektor Organisation av nyanlända elever på

Läs mer

Utbildning för nyanlända elever

Utbildning för nyanlända elever Utbildning för nyanlända elever 2015-12-02 Åsa Strand Kunskapsresultat Behöriga till gymnasieskolan: 85 procent av eleverna födda i Sverige 26 procent av eleverna som kommit till Sverige de senaste fyra

Läs mer

Den goda organisationen

Den goda organisationen Den goda organisationen - Om nyanlända elevers mottagande i skolan Peter Ekborg, biträdande generaldirektör, Skolinspektionen Skolan ett område där barnkonventionen redan är stark Nyinvandrade barn - migrationsläget

Läs mer

Nyanlända elevers integrering och lärande centrala faktorer ur ett språkpedagogiskt perspektiv

Nyanlända elevers integrering och lärande centrala faktorer ur ett språkpedagogiskt perspektiv Nyanlända elevers integrering och lärande centrala faktorer ur ett språkpedagogiskt perspektiv Symposium 2012 Lärarrollen i svenska som andraspråk Om att möta flerspråkiga elever i sin undervisning Nationellt

Läs mer

RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47

RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47 Juni 2017 RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47 Inledning Dessa rutiner är en del av Utbildningsförvaltningens arbete med att skapa en utbildning som

Läs mer

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 1 Handlingsplan för nyanlända elever på Brevikskolan Med nyanlända elever avses elever som inte har svenska som modersmål och inte heller behärskar

Läs mer

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15 Systematiskt kvalitetsarbete i Solnas skolor - Resultatsammanställning - Betygssättning - KVALITETSREDOVISNING (publ) Maj Juni Aug - VERKSAMHETSPLAN (publ) - Utkast 1/gensvar/slutgiltig - Delårsbokslut

Läs mer

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun Vårt gemensamma ansvar Mottagandet ska vara

Läs mer

Nyanländas lärande. Linda Castell, Lund 16 september 2016

Nyanländas lärande. Linda Castell, Lund 16 september 2016 Nyanländas lärande Linda Castell, Lund 16 september 2016 Framgångsfaktorer Mina guldkorn Tydlig organisation röd tråd Tydlighet i roll- och ansvarsfördelning på alla nivåer Bemötande och förhållningssätt

Läs mer

Att främja nyanlända elevers lärande. Inger Bergendorff

Att främja nyanlända elevers lärande. Inger Bergendorff Att främja nyanlända elevers lärande Inger Bergendorff Innehåll Vad görs på nationell nivå för att främja nyanlända elevers lärande? Hur kan ett bra mottagande se ut? Vad är studiehandledning på modersmålet?

Läs mer

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun.

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Varje barn ha rätt till utbildning. Undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Läs mer

Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket. Malmköping 2 juni 2014

Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket. Malmköping 2 juni 2014 Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket Malmköping 2 juni 2014 Rätten till utbildning Alla nyanlända barn och ungdomar i Sverige har rätt att gå i skolan. Denna rätt gäller oavsett skälet till

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för mottagande av nyanlända elever

Riktlinjer och rutiner för mottagande av nyanlända elever Riktlinjer och rutiner för mottagande av nyanlända elever förskoleklass, fritidsverksamhet, grundskola årskurs 1 9 grundsärskola årskurs 1 9 Dokumenttyp Riktlinjer och rutiner Fastställd 2017-03-13 15

Läs mer

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda,

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda, Välkomna till konferens för samordnare inom nyanländas lärande Arlanda, 2016-09-02 Skolverkets arbete Regeringsuppdrag: Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända

Läs mer

Dagens program. SMS-frågor VÄXA FÖR FRAMGÅNG. Nyanlända elever i fokus. Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande. Allmänna råd Bedömning

Dagens program. SMS-frågor VÄXA FÖR FRAMGÅNG. Nyanlända elever i fokus. Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande. Allmänna råd Bedömning Dagens program VÄXA FÖR FRAMGÅNG Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande 10.00 Nyanlända elever i fokus Organisation för mottagande Kartläggning: Steg 1 och 2 12.00 Lunch 13.00 Kartläggning:

Läs mer

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever 2015-03-16 Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever Innehållsförteckning Handlingsplan för nyanlända elever på Lagersbergsskolan Lagersbergsskolans organisation kring nyanlända elever Välkomsten

Läs mer

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever Mottagande av nyanlända och flerspråkiga barn/elever 1 Vision Varje barn och elev med utländsk bakgrund ska ges den kunskap de har rätt till för att nå målen för utbildningen. Mål Öka likvärdigheten mellan

Läs mer

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola Uppsala 2017-01-26 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola 1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Nyanländ

Läs mer

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet Borlänge grund- och gymnasieskola Innehåll Vad är studiehandledning? 3 Studiehandledning ur ett interkulturellt perspektiv 3 Studiehandledning möjliggör

Läs mer

Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna

Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna Att normalisera och inkludera Mottagningen av nyanlända elever Planering av nyanlända

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Välkomsten är en mottagningsenhet för nyanlända grundskoleelever i Vänersborgs kommun. Här startar de sin skolgång i svensk skola och mottagandet sker kontinuerligt under terminstid.

Läs mer

Barn som flytt en riskgrupp för psykisk ohälsa

Barn som flytt en riskgrupp för psykisk ohälsa Barn som flytt en riskgrupp för psykisk ohälsa Mikael Drackner - Göteborg 8/2 2018 bris.se VAD VET VI? I samarbete med Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet Hur vanligt är det? Post-traumatiska

Läs mer

Lärarsamverkan i undervisning av elever med annat modersmål än svenska

Lärarsamverkan i undervisning av elever med annat modersmål än svenska 1(8) Lärarsamverkan i undervisning av elever med annat modersmål än svenska Vi kan inte låta eleverna vänta tills de lärt sig ett andraspråk innan de kan lära sig allt annat. De lär sig saker medan de

Läs mer

Att stärka nyanlända elevers identitet och skolans demokratiska processer genom kartläggning

Att stärka nyanlända elevers identitet och skolans demokratiska processer genom kartläggning Att stärka nyanlända elevers identitet och skolans demokratiska processer genom kartläggning Anniqa Sandell Ring FLIN, Stockholms universitet 8 mars 2016 Utgångspunkter för presentationens innehåll Vilka

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" (5)

Bilaga 1. Bilaga till Stöd för nulägesanalys (5) 1 (5) Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" I de riktade insatserna för nyanländas lärande ska en nulägesanalys av de olika skolformernas verksamhet (förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande

Läs mer

1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till?

1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till? Max Strandberg 1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till? Nej det kan man aldrig göra. Man får antingen sluta att ge läxor som eleverna behöver

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av och undervisning för nyanländ elev i Strängnäs kommuns utbildningsväsende

Riktlinjer för mottagande av och undervisning för nyanländ elev i Strängnäs kommuns utbildningsväsende 1/10 Beslutad när: 2017-11-23 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-01-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Utbildningschef BUN/2017:319-003 Barn- och utbildningsnämndens verksamhet

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Strategiprogram för mångfald och likvärdighet om välkomnande av nyanlända barn, elever och familjer med annat modersmål än svenska, andraspråksinlärare, flerspråkighet, modersmålsstöd, modersmålsundervisning,

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Likvärdig utbildning i svensk grundskola? Elevers möjligheter att uppnå goda studieresultat

Läs mer

Modersmålsträning/Modersmålsundervisning. och Studiehandledning. i Landskrona kommun Barn- och utbildningsförvaltningen

Modersmålsträning/Modersmålsundervisning. och Studiehandledning. i Landskrona kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Modersmålsträning/Modersmålsundervisning och Studiehandledning i Landskrona kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Bakgrund Barn- och utbildningsnämnden beslöt vid sitt sammanträde 2000-12-06 (BUN 80

Läs mer

Instruktioner till skolan

Instruktioner till skolan Instruktioner till skolan Detta bildspel är ett stöd för er i mötet med nyanlända elevers vårdnadshavare på ett föräldramöte eller välkomstmöte. Bildspelet innehåller 27 bilder med ett innehåll som nyanlända

Läs mer

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 2 (7) Syfte Språk är människans bästa redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Läs mer

Multikulturelle Skoler 2015 16-17.11 UCC

Multikulturelle Skoler 2015 16-17.11 UCC Nyanlända elevers integrering och lärande centrala faktorer ur ett språkdidaktiskt perspektiv Multikulturelle Skoler 2015 16-17.11 UCC Professor Monica Axelsson Institutionen för språkdidaktik Stockholms

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54)

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) REMISSVAR 2017-10-26 Dnr 3.9:0563/17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) (U2017/02610/S) Inledning Utbildning är en grundläggande

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola Denna plan avser elever i skolor med Kristianstads kommun som huvudman. Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag.

Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag. Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag. Syftet med uppdraget som samordnare: att organisera och tillvarata Skolverkets kompetensutvecklingsinsatser

Läs mer

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt?

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Fokus på nyanlända Citat från Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Andraspråkstalande elevers behov av språkutveckling innebär inte att de ska få allt för enkla uppgifter, utan att de ska få

Läs mer

Studiehandledning. Utmaningar och möjligheter

Studiehandledning. Utmaningar och möjligheter Studiehandledning Utmaningar och möjligheter Roza Risteska förstelärare Elham Shakhtour förstelärare Rahmatulah Sarwari pedagogisk uppdrag Studiehandledning Digitala verktyg: bl.a. Google Classroom, ITL

Läs mer

Språk- och kunskapsutveckling

Språk- och kunskapsutveckling Sammanfattning Rapport 2010:16 Språk- och kunskapsutveckling för barn och elever med annat modersmål än svenska Skolinspektionens rapport 2010:16 Diarienummer 40-2009:1849 Stockholm 2010 Foto: Ryno Quantz

Läs mer

Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända barn och elever

Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända barn och elever PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända barn och elever Grundskola och språkintroduktion Örebro kommun 2017-08-30 Bou 1348/2017 orebro.se

Läs mer

KAN-projektet. Kartläggning av nyanlända elevers utbildningssituation och övergångar i grundskolan

KAN-projektet. Kartläggning av nyanlända elevers utbildningssituation och övergångar i grundskolan KAN-projektet Kartläggning av nyanlända elevers utbildningssituation och övergångar i grundskolan Vänersborg och Trollhättan September 2016 januari 2018 Forskare: Kerstin Von Brömssen, Karin Kittelman

Läs mer

Nyanlända elevers lärande

Nyanlända elevers lärande Nyanlända elevers lärande Mälardalens högskola 12 november Luisella Galina Hammar Nyanlända elevers skolresultat Under de senaste två åren har andelen nyanlända elever som uppnår behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN

Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN Ht 2016 Språkutvecklande plan Fagersjö-Magelungsskolan Bakgrund: Skolan skall sträva efter att varje elev: Utvecklar ett rikt och nyanserat språk samt förstår

Läs mer

Nyanlända barn i Stockholms skolor. Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk

Nyanlända barn i Stockholms skolor. Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk Nyanlända barn i Stockholms skolor Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk 1 Den svenska skolans värdegrund Den svenska skolan vilar på demokratiska värden. Skolan

Läs mer

Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik

Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik 01 Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. 01 Modersmål Studiehandledning Eget ämne Modersmålsläraren planerar

Läs mer

Hur underlättar vi för de nyanlända eleverna att nå kunskapsmålen? RUC, Umeå universitet, och Skolverket

Hur underlättar vi för de nyanlända eleverna att nå kunskapsmålen? RUC, Umeå universitet, och Skolverket Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Hur underlättar vi för de nyanlända eleverna att nå kunskapsmålen? - Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund RUC, Umeå universitet, och Skolverket

Läs mer

Slutrapport. Nyanländas lärande. år stockholm.se. Viktor Engström och Anita Fagervall Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad

Slutrapport. Nyanländas lärande. år stockholm.se. Viktor Engström och Anita Fagervall Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad Slutrapport Nyanländas lärande år 2014-2016 stockholm.se Viktor Engström och Anita Fagervall Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad Sammanfattning I vårt uppdrag att utvärdera ett antal nyanlända elevers

Läs mer

Från vision till verklighet

Från vision till verklighet Stora kliv mot nytt liv Linköping 25-26 september 2017 Från vision till verklighet Ingalill Hägglund Kristina Ansaldo Cecilia Rosengren Politiska mål i Stockholm En sammanhållen stad Förbättra förutsättningarna

Läs mer

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:1 2017-01-26 U2017/00300/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer

Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända elever

Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända elever 14 december 2012 Till Utredare Marie-Hélène Ahnborg Utredningssekreterare Fredrik Lind Utbildningsdepartementet Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända

Läs mer

Yttrande över delbetänkande SOU 2016:12, Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål

Yttrande över delbetänkande SOU 2016:12, Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål 1 (5) 2016-02-26 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Utbildningsdepartementet Yttrande över delbetänkande SOU 2016:12, Ökade möjligheter till modersmålsundervisning

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska Regeringsbeslut I:2 2015-06-04 U2015/3356/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid

Läs mer

- Med betoning på det pedagogiska ledarskapet

- Med betoning på det pedagogiska ledarskapet Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Umeå och Luleå Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning på det pedagogiska ledarskapet Skolverket RUC, Umeå universitet RUC Luleå tekniska

Läs mer

Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem

Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem Läsåret 2017 2018 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Kunskaper, bedömning och betyg... 4 3. Enhetens prioriteringar i kvalitetsarbetet...

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Eva Westergren Holgén Nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - 2012-10-10 Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning

Läs mer

Språkcentralen Malmö Stads kraftkälla för nyanlända elever i grundskolan. Stockholm april 2016 Ability Partner

Språkcentralen Malmö Stads kraftkälla för nyanlända elever i grundskolan. Stockholm april 2016 Ability Partner Språkcentralen Malmö Stads kraftkälla för nyanlända elever i grundskolan Stockholm 26-27 april 2016 Ability Partner Välkomna till SPRÅKCENTRALEN Språkcentralen som kraftkälla Förskolor SVA-lärare Skolor

Läs mer

Svenske erfaringer med integration af nyankomne elever i Malmö kommune Sverige

Svenske erfaringer med integration af nyankomne elever i Malmö kommune Sverige Svenske erfaringer med integration af nyankomne elever i Malmö kommune Sverige Beata Engels Andersson, Enhetschef Språkcentralen Grundskoleförvaltningen Malmö Stad Multikulturelle Skoler 25. november 2016

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 PM 2017:225 RIV (Dnr: 110-1171/2017) Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING

VERKSAMHETSBESKRIVNING VÄLKOMSTEN VERKSAMHETSBESKRIVNING Välkomsten, Trollhättans Stad 2017-05-19 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 2 Definitioner och begrepp... 3 Välkomsten ny i svenska skolan... 4 Välkomstens

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017 Resultatprofil Ängbyskolan Läsåret 2016/2017 Vad är en resultatprofil I resultatprofilen redovisas respektive skolas organisation, antal elever och pedagogisk personal, resultat som uppnåtts hos eleverna

Läs mer

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan 2015-09-11 Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Inledning I skollagen anges att bildningsnämnden ansvarar för att alla

Läs mer

Mottagning av nyanlända barn i grundskolan

Mottagning av nyanlända barn i grundskolan Mottagning av nyanlända barn i grundskolan Rekommendationer från projekt Barnintroduktion i Jämtlands län. Dessa rekommendationer är ett förslag på hur mottagande och inskolning av nyanlända flyktingbarn

Läs mer

Insatser på huvudmannanivå

Insatser på huvudmannanivå Insatser på huvudmannanivå Insatser för att öka förståelsen för och förmågan att arbeta med det systematiska kvalitetsarbetet. Insatser för att öka kvaliteten i det förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbetet.

Läs mer

molndal.se Modersmålsenheten

molndal.se Modersmålsenheten Modersmålsenheten Aktuell situation Ny lagstiftning 1/1-16 Åtgärdsprogram Material, länkar mm Nyanlända Ht -15 Valda skolor Stretered 29 Skånhälla 4 Krokslätt 7 Hallen 8 Ekhaga 11 Sörgården 5 Sinntorp

Läs mer

Nyanländ. Eleven anses inte vara nyanländ efter fyra år i den svenska skolan.

Nyanländ. Eleven anses inte vara nyanländ efter fyra år i den svenska skolan. Mötet med nyanlända Hej! Nyanländ En elev som anlänt till Sverige nära skolstarten eller under sin skoltid och som inte har svenska som modersmål och att det behärskar svenska bristfälligt eller inte alls.

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever. 1 (5) 2017-02-24 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Yttrande avseende SOU 2016:77, En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Mottagande och lärande för nyanlända Anpassas till aktuell skolform

Mottagande och lärande för nyanlända Anpassas till aktuell skolform Mottagande och lärande för nyanlända Anpassas till aktuell skolform Verksamhet Bildning Reviderad 2015-02-23 0 Innehållsförteckning Bakgrund, mål och syfte s 2 Mottagande s 3 Introduktion s 5 Individuell

Läs mer

11 september 2014 lämnades remiss till lagrådet med flera förslag till förändringar av skollagen:

11 september 2014 lämnades remiss till lagrådet med flera förslag till förändringar av skollagen: Bakgrund Regeringsuppdrag Forskningsresultat Departementsskrivelse med förslag på hur mottagandet och undervisningen av nyanlända elever i de obligatoriska skolformerna, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

BARN OCH UTBILDNING Strategiprogram för mångfald och likvärdighet

BARN OCH UTBILDNING Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Bilaga 2 0 (13) BARN OCH UTBILDNING Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Om arbetet med nyanlända och flerspråkiga barn och elever i Sundsvalls kommunala förskolor och skolor 1 (13) Innehåll Bästa

Läs mer

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun 2016-03-23 Flerspråkiga och nyanlända barn och elevers rättigheter kommunens skyldighet Alla barn och ungdomar har rätt till utbildning oavsett bakgrund.

Läs mer

Skolgång för nyanlända elever nuläge och utmaningar

Skolgång för nyanlända elever nuläge och utmaningar Skolgång för nyanlända elever nuläge och utmaningar Upplägg Asylsökande barn äldre än tidigare Faktorer som påverkar elevernas skolgång direkt/indirekt SKL:s arbete med frågor som rör nyanlända elever

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Processbeskrivning för mottagande, organisation och undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion

Processbeskrivning för mottagande, organisation och undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion Sida 1 (5) undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion Processbeskrivningen är ett stöd för att säkerställa likvärdighet och kvalitet i skolans arbete med nyanlända elever. Innehåll: Förutsättningar

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Skolverkets kartläggningsmaterial. för bedömning av nyanlända elevers kunskaper

Skolverkets kartläggningsmaterial. för bedömning av nyanlända elevers kunskaper Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper Nya bestämmelser 2016 En nyanländ elevs kunskaper ska bedömas om en sådan bedömning inte är uppenbart onödig. (3 kap. 12 c

Läs mer

Hur gör ni pedagogisk kartläggning?

Hur gör ni pedagogisk kartläggning? LiSetten nummer 3/2013 hade tema pedagogisk kartläggning. I tidningen publicerades delar av en enkät om hur olika skolor arbetar med pedagogisk kartläggning. Detta dokument innehåller alla frågor och svar

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Kvalitetsrapport Vedevågs skola

Kvalitetsrapport Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola 2015-2016 1 Innehåll 1. GRUNDFAKTA... 4 2. RESULTAT... 5 2.1 Normer och värden... 5 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanernas mål... 6 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Breviksskolan i Oxelösunds kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Breviksskolan i Oxelösunds kommun. Oxelösunds kommun Tomas Ekholnn tomas.ekholm oxelosund.se efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Breviksskolan i Oxelösunds kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Strategi Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2015-12-16 Giltighetstid 2015-12-16 årlig översyn Ansvarig funktion Diarienummer

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6)

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Skolinspekti lönen Utbildningsdepartementet 2013-05-20 103 33 Stockholm 1(6) Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Sammanfattning Skolinspektionen anser sammanfattningsvis

Läs mer

Manual Pedagogisk bedömning inför mottagande till grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum

Manual Pedagogisk bedömning inför mottagande till grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum Manual Pedagogisk bedömning inför mottagande till grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum Reviderad april 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning ---------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Betänkande av Utredningen om elever som kommer till Sverige under grundskolans senare årskurser Stockholm 2017 SOU 2017:54 Sammanfattning Utredningen

Läs mer

Kartläggning av nyanlända elevers lärande i samhällsorienterande ämnen

Kartläggning av nyanlända elevers lärande i samhällsorienterande ämnen Kartläggning av nyanlända elevers lärande i samhällsorienterande ämnen GEOGRAFI, HISTORIA, RELIGIONSKUNSKAP OCH SAMHÄLLSKUNSKAP Nyanlända elever - en heterogen grupp Gemensamt är att alla har varit i

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer för nyanländas elevers rätt till utbildning, inklusive checklista.

Göteborgs Stads riktlinjer för nyanländas elevers rätt till utbildning, inklusive checklista. Göteborgs Stads riktlinjer för nyanländas elevers rätt till utbildning, inklusive checklista. (beslutade av KF 2014-12-11, Dnr 0523/13) För unga nya göteborgare är utbildning och inkludering viktiga förutsättningar

Läs mer

Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz. Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d.

Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz. Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d. Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d. rektor/forskare 1 Skolans/förskolans utmaningar Pedagogiska utmaningar såsom språkutveckling,

Läs mer