Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Breviksskolan i Oxelösunds kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Breviksskolan i Oxelösunds kommun."

Transkript

1 Oxelösunds kommun Tomas Ekholnn tomas.ekholm oxelosund.se efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Breviksskolan i Oxelösunds kommun Skolinspektionen. Box 156, Lund.

2 1(11) Inledning Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet i årskurs 7-9 under hösten 2016 och början av Det övergripande syftet med granskningen är att granska om de elever som har behov av studiehandledning på modersmålet får tillräckligt stöd för att utveckla sina ämneskunskaper så att de uppnår de kunskapskrav som minst ska uppnås. Granskningen inleddes med att 40 skolor i landet valdes ut. Detta urval gjordes slumpmässigt bland de skolor som enligt senast tillgänglig statistik (Skolverkets sammanställning den 15 oktober 2015) hade minst 10 nyalända- /nyinvandrade elever. Därefter kontaktades skolorna för en telefonintervju med rektor kring studiehandledning på modersmålet. I ett andra steg gjordes därefter ett urval om 15 verksamheter som ingår i granskningen. Huvudkriteriet för att en verksamhet ska bli aktuell för urvalet är inte bara att det finns elever som har behov av studiehandledning på modersmålet, utan att studiehandledning faktiskt tillhandahålls. Breviksskolan i Oxelösunds kommun besöktes den 11 och den 12 januari Ansvariga inspektörer har varit utredare Renata Grelak och utredare Åsa Lindbäck. I samband med besöket på skolan genomfördes intervjuer med ett urval av elever som får studiehandledning på modersmålet, studiehandledare, ämneslärare, rektor och representant för huvudmannen. I detta beslut redovisar Skolinspektionen iakttagelser, analyser och bedömningar. I de fall Skolinspektionen identifierat väl fungerande inslag finns dessa beskrivna i beslutet och därefter följer en beskrivning av de utvecklingsområden som bedömts vara mest centrala att prioritera på skolan. När kvalitetsgranskningen i dess helhet är avslutad redovisas de samlade resultaten i en övergripande kvalitetsgranskningsrapport. Målsättningen är att samtliga rektorer och huvudmän som ingått i granskningen kan använda rapporten i utvecklande syfte. Den kan också fungera som ett stöd för andra rektorer och huvudmän som har elever som är i behov av studiehandledning på modersmålet. Det enskilda beslutet kan därmed sättas in i ett större sammanhang.

3 2(11) Sammanfattande bedömning Skolinspektionens kvalitetsgranskning visar att samarbetet mellan studiehandledare och ansvariga ämneslärare fungerar väl. Studiehandledare och ämneslärare har en kontinuerlig dialog kring elevernas kunskaper och förförståelse för ämnet. Studiehandledare använder lärares pedagogiska planering som grund för planeringen av studiehandledning. De är också införstådda med de mål undervisningen ska riktas mot samt vad varje elev behöver fokusera på för att utvecklas mot målen. Studiehandledare och ansvariga ämneslärare stämmer regelbundet av med varandra hur det går för eleven och anpassar studiehandledningen utifrån elevernas förutsättningar och behov. Granskningen visar vidare att den studiehandledning som bedrivs på skolan till övervägande del utgör ett adekvat stöd för eleverna. Studiehandledningen genomförs på ett sådant sätt att centrala begrepp och termer inte enbart översätts utan vid behov också sätts in i ett sammanhang utifrån aktuellt ämnesområde. Huvudmannen och rektorn behöver dock vidta åtgärder för att säkerställa att studiehandledare och ansvariga ämneslärare ges den kompetensutveckling som behövs för att de på bästa sätt ska kunna stötta flerspråkiga elevers utveckling av ämneskunskaper. Väl fungerande inslag Skolinspektionen bedömer att följande inslag i Breviksskolans arbete med studiehandledning på modersmålet fungerar väl: Ämneslärare och studiehandledare planerar studiehandledningen tillsammans med utgångspunkt i en bedömning av elevens språk- och ämneskunskaper. Identifierat utvecklingsområde I syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer Skolinspektionen att ett utvecklingsarbete i första hand behöver inledas inom följande områden: Huvudman och rektor behöver se till att studiehandledare och ämneslärare får relevant kompetensutveckling utifrån de behov som skolan har identifierat. Exempelvis handlar det om kompetensutveckling för studiehandledare beträffande deras stödjande uppdrag och för ämneslärarna om interkulturellt förhållningssätt.

4 3(11) Beskrivning av huvudman och besökt verksamhet Oxelösunds kommun ligger i Södermanlands län och har drygt invånare. Inom kommunen finns det sammanlagt fyra grundskolor. Breviksskolan som Skolinspektionen i denna granskning har besökt är en skola för elever i årskurs 6-9. Skolan ligger både centralt och naturnära och har drygt 400 elever. Lärare arbetar i arbetslag runt en årskurs i taget, det vill säga varje arbetslag har samma elever under fyra år. Skolenheten leds av en rektor. Ansvaret för studiehandledning på modersmålet ligger på rektorn vilket innebär att det inte finns några centralt anställda studiehandledare. När en nyanländ elev kommer till skolan tas eleven emot av skolans så kallade mottagningsenhet som genomför kartläggning av elevens kunskaper och skolbakgrund. Inledningsvis får eleven sin undervisning i en förberedelsegrupp för att så småningom få placering i en ordinarie klass. I samband med klassplaceringen får eleven en mentor och ett individuellt schema av vilket framgår vilka ämnen eleven ska få i den ordinarie klassen och vilka ämnen som ska läsas med förberedelsegruppen. Vid tiden för skolbesöket är det flest elever i årskurs 7-9 som får studiehandledning på arabiska och dan. I båda dessa språk finns det studiehandledare anställda på skolan, som dock jobbar i olika omfattning. Samtliga studiehandledare ingår i det/de arbetslag som ansvarar för undervisning av de elever som är i behov av studiehandledning. Skolinspektionens bedömningar Nedan redogör Skolinspektionen mer utförligt för sina bedömningar kring frågeställningarna. 1. Stöttas elevens utveckling av ämneskunskaper genom att studiehandledaren på modersmålet och ansvariga ämneslärare arbetar tillsammans? 1.1 Planerar studiehandledare på modersmålet och ansvariga ämneslärare tillsammans med utgångspunkt i en bedömning av elevens språk- och ämneskunskaper?

5 4(11) Skolinspektionens bedömning Skolinspektionen bedömer att skolans arbete med att planera studiehandledning med utgångspunkt i en bedömning av elevens språk- och ämneskunskaper i huvudsak fungerar väl. Studiehandledare på modersmålet och ansvariga ämneslärare samverkar kring planeringen av studiehandledningen som dels utgår från lärares pedagogiska planeringar, dels bygger på en kontinuerlig dialog inom arbetslaget. De olika formerna av kommunikation leder också till att studiehandledare och ämneslärare har en gemensam bild av elevernas kunskaper och förståelse för ämnet. Detta utgör en av utgångspunkterna för planeringen. Skolinspektionens utredning Studiehandledare och ämneslärare samverkar kring planeringen av studiehandledningen I intervjuer med studiehandledare och ämneslärare framkommer att ämneslärama delar sina pedagogiska planeringar med studiehandledarna. Av planeringarna framgår vilka mål som undervisningen i det aktuella ämnet riktar sig mot samt vilka kunskapskrav som eleverna behöver arbeta med för att utvecklas mot målen. Med vilken framförhållning ämneslärarna bidrar till planeringen av studiehandledningen kan dock enligt biträdande rektor skilja sig beroende på ämnet och läraren. Vissa ämneslärare har en tydlig planering för en hel termin medan andra planerar från dag till dag. "Studiehandledare lyfter själva att de inte kan få ett prov ena dagen och översätta det till nästa dag" säger biträdande rektorn. De intervjuade eleverna uppger att studiehandledarna tar del av lärares planeringar och att de därför vet vad det är som de som arbeta med under studiehandledningen. Vidare uppger eleverna att lärarna kommer med förslag på uppgifter eller med prov som eleverna kan göra med hjälp av studiehandledaren. Studiehandledarna uppger att de har tid avsatt för planering och att de utgår från lärares pedagogiska planering och det material som klassen ska jobba med för att förbereda sig inför mötet med eleven. Men både studiehandledarna och ämneslärarna lyfter vikten av "det personliga samtalet". Även rektorn beskriver i intervjun att studiehandledningen bygger på en dialog mellan studiehandledare och ämneslärare. Enligt rektorn ska studiehandledare vara med på arbetslagsmöten men i praktiken har vissa studiehandledare större möjligheter än andra att delta i samtliga möten. "Det blir sviktande för studiehandledare för mindre språkgrupper" säger biträdande rektorn. Samtidigt uttrycker rektorn att det är studiehandledarnas och lärarnas ansvar att se till att de har dialog kring eleverna.

6 5(11) Studiehandledning planeras med utgångspunkt i en bedömning av elevers språk- och kunskapsutveckling Lärarna uppger att den aktuella organisationen av studiehandledning, som innebär att studiehandledarna följer klassens ordinarie undervisning samt ingår i skolans arbetslag, underlättar för samverkan och planeringen. En av lärarna beskriver hur hen, tillsammans med studiehandledaren, kommer att gå igenom aktuell lektionsplanering samt vad som förväntas av eleverna inom det aktuella arbetsområdet. Även studiehandledarna beskriver att de hela tiden kommunicerar kring studiehandledning i arbetslaget. En studiehandledare tillägger "Om jag inte hinner kontakta ämnesläraren kommer läraren till mig och berättar vilket material de ska jobba med". De intervjuade studiehandledarna och ämneslärarna uppger sig vara nöjda med den ömsesidiga kommunikationen. En studiehandledare beskriver att om en fråga dyker upp kan hen vända sig till ämnesläraren eller elevens mentor. Vidare uppger såväl studiehandledarna som ämneslärarna att diskussion kring elevernas behov och kunskapsutveckling kontinuerligt sker i arbetslaget. "Eftersom vi jobbar mest med dem [eleverna] och vi förstår språket vet vi vad de behöver" säger en studiehandledare. Eleverna uppger att de diskuterar kunskapskrav och mål med studiehandledare och ämneslärare. En av de intervjuade eleverna ger exempel då studiehandledaren och ämnesläraren hade en dialog kring vilken hjälp eleven behövde för att höja sitt betyg i ett ämne. 1.2 Följer studiehandledare på modersmålet och ansvariga ämneslärare tillsammans kontinuerligt upp elevens kunskapsutveckling? Skolinspektionens bedömning Skolinspektionen bedömer att studiehandledares och ansvariga ämneslärares kontinuerliga uppföljning av elevens kunskapsutveckling fungerar väl. Granskningen visar att ämneslärare och studiehandledare regelbundet stämmer av med varandra hur det går för eleven och vid behov justerar upplägg och genomförande av studiehandledningen. De för också en dialog med eleven om elevens kunskapsutveckling. Skolinspektionens utredning Elevernas behov och progression följs upp i samverkan mellan studiehandledare och ämneslärare Enligt rektorn är studiehandledarnas löpande dialog med undervisande lärare om elevernas situation fastslaget i den uppdragsbeskrivning som har utarbetats för varje studiehandledare. Rektorn uppger att skolledningen har, genom att

7 6(11) knyta studiehandledare till skolans arbetslag, skapat förutsättningar för informationsutbyte kring elevernas språk- och kunskapsutveckling. "I arbetslaget kan de [studiehandledarel få information och ge information om eleverna" säger biträdande rektorn. Rektorn tillägger att studiehandledarna inte ska agera som tolk utan att de faktiskt känner eleverna och ser deras utveckling. Vidare säger rektorn att studiehandledarna är mycket engagerade i eleverna och att de kommer och berättar om de känner oro för vissa elever. Studiehandledarna och ämneslärarna uttrycker samstämmigt i intervjuer att de tillsammans kontinuerligt följer upp enskilda elevers kunskapsutveckling och behov. Lärare berättar att en sådan uppföljning sker under lektionens gång, vid provtillfällen och i samtal med studiehandledaren. Vidare lyfter såväl studiehandledarna som ämneslärarna arbetslagets regelbundna möten som ett viktigt forum där elevernas progression, starka sidor och behov diskuteras. "Där kan vi också prata ifall vi har märkt att det är någon elev som behöver mer studiehandledning än vad eleven har. Eller också tvärtom" säger en lärare. Eftersom studiehandledning ges under ordinarie lektioner uppger lärarna att det underlättar för dem att kontinuerligt följa elevernas progression. "Förut var det mer prov- och resultatinriktat. Nu kan vi se progressionen i klassrummet", säger en lärare. Enligt studiehandledarna signalerar de ibland till lärare att material eller uppgifter behöver anpassas till en elev. Lärare och studiehandledare säger att de för en dialog när elevernas kunskapsutveckling i de olika ämnena ska bedömas, men att det alltid är tydligt att det är läraren som ansvarar för att sätta betygen. Eleverna får återkoppling på sin kunskapsutveckling Studiehandledarna berättar att de har dialog kring elevers behov och kunskapsutveckling inte enbart med ämneslärarna utan också med eleverna. Eleverna bekräftar i intervjuer att de får löpande återkoppling från studiehandledare eller ämneslärare var de befinner sig kunskapsmässigt. Eleverna säger också att deras ämneslärare följer upp med dem hur det gick på studiehandledningen och ifall den hjälpte dem att förstå ämnesområdet. Samtliga intervjuade uppger att studiehandledarna också närvarar vid utvecklingssamtal där elever, elevernas vårdnadshavare och elevernas mentorer deltar. 2. Ges eleven adekvata förklaringar och kontextualiseringar av ämnesspecifika begrepp och terminologi? 2.1 Ges eleven genom studiehandledningen adekvat stöd i att utveckla sina ämneskunskaper?

8 7(11) Skolinspektionens bedömning Skolinspektionen bedömer att den studiehandledning som bedrivs på skolan till övervägande del ger eleverna ett adekvat stöd i att utveckla sina ämneskunskaper. Granskningen visar att studiehandledning som regel ges som direkt hjälp under en pågående lektion och att den typen av stöd uppskattas av såväl eleverna som ämneslärarna. Det framkommer också att eleverna ges förklaringar av begrepp på olika sätt och att studiehandledarna försäkrar sig om att eleverna förstår. Studiehandledare använder sig vid behov av såväl svenska som elevernas modersmål samt sätter ämnesterminologi och begrepp i ett för eleven meningsfullt sammanhang. Men skolan skulle kunna överväga om det finns elever som bättre gynnas av studiehandledning som går ut på att hjälpa eleverna att befästa och repetera kunskaper eller att ge dem förförståelse för ämnet. Skolinspektionens utredning Studiehandledning under pågående lektion dominerar Av studiehandledares uppdragsbeskrivning framgår att det ingår i rollen som studiehandledare att, utifrån elevens individuella förutsättningar, avgöra om studiehandledning ska ske innan, under eller efter genomförda lektioner. Enligt rektorn och biträdande rektorn förekommer alla dessa modeller på skolan, dock i olika utsträckning. Den studiehandledning som eleverna får under sin första tid på skolan, i den så kallade förberedelsegruppen, ses som ett sätt att förbereda dem inför undervisning i den ordinarie klassen. När eleverna väl har slussats ut och deltar i lektioner med sin ordinarie klass är det vanliga att de får studiehandledning under en pågående lektion. Vidare uppger rektorerna att det även finns möjlighet att använda drop-in tid då studiehandledare är tillgängliga för eleverna så att de kan komma med olika uppgifter. Lärarna beskriver i intervjun att de under de senaste åren har prövat olika modeller för studiehandledning. Studiehandledarna har bland annat varit med i klassrummet men de har även arbetat med sina språkgrupper i en annan del av skolan. Lärarna uppger att de har sett fördelar med att arbeta med studiehandledning i klassrummet och därför är det den modell som numera dominerar. Enligt lärarna underlättar det för studiehandledarna eftersom de hör vad som gås igenom och vad som pågår när de är med på klassens gemensamma genomgångar och i övrigt följer den ordinarie undervisningen. Lärarna beskriver att det även är lättare för dem att följa elevernas arbete och deras progression samt vid behov komma in och ta sitt ansvar som undervisande ämneslärare. Studiehandledarna och ämneslärarna säger i intervjun att studiehandledning som syftar till att ge eleverna förförståelse för ämnet sällan förekommer. Både ämneslärama och studiehandledarna uttrycker att de inte hinner med detta då

9 8(11) de har valt att ge eleverna stöd i klassrummet. Studiehandledarna uppger dock att eleverna bland annat kan använda inläsningstjänst för att själva förberedda sig inför en kommande lektion. "Vi har visat eleven vägen till att få förkunskaper men det är mycket upp till eleverna också", säger en studiehandledare. På Skolinspektionens fråga om eleverna tror att de skulle bli hjälpta av studiehandledning som syftar till att ge dem förf örstålse inför en kommande lektion svarar en av eleverna: "Ja, det skulle kunna vara bra. Då förstår vi vad läraren säger och vi kan bli effektivare i klassen och svara på frågorna som lärarna har och fråga läraren om saker". Även en av ämneslärarna uppger i intervjun att det som eventuellt skulle kunna bli bättre med studiehandledningen är att hitta tid för att kunna förberedda eleverna inför lektioner genom att ge dem förkunskaper. Studiehandledare förklarar och kontextualiserar begrepp och terminologi Studiehandledarna beskriver hur de arbetar med eleverna för att på bästa sätt stödja deras språk- och kunskapsutveckling. De uppger bland annat att stödet behöver anpassas till varje enskild elev. Vissa elever får det material som studiehandledaren har förberett och klarar mycket på egen hand, medan andra behöver aktiv hjälp och stöttning. En studiehandledare beskriver hur hen anpassar stödet till de elever som inte har någon skolbakgrund. Enligt studiehandledaren lär sig eleverna snabbare om de jobbar med praktiska exempel. "Att bara översätta leder inte till att eleverna lär sig lika snabbt" säger studiehandledaren. En studiehandledare berättar att hen kommit överens med ämnesläraren att skapa ordlistor med svåra ämnesbegrepp som både översätts till elevens modersmål och förklaras. Studiehandledarna ger i intervjuer några exempel på hur de sätter in ämnesbegrepp och termer i ett sammanhang som eleverna känner igen. När eleverna jobbade med demokrati diskuterade de betydelsen av ett fritt samhälle. Studiehandledaren har då jämfört kvinnors rättigheter och skyldigheter i Sverige och elevens hemland. Lärarna uttrycker i intervjun att den studiehandledning som elever får i deras ämnen inte enbart handlar om översättning utan också om att sätta det aktuella ämnesområdet i ett sammanhang. Samtidigt tillägger ämneslärarna att det skiljer sig mellan olika studiehandledare hur mycket de jobbar med att enbart översätta och hur mycket de ägnar sig åt att förklara för eleven. Eleverna uttrycker i intervjuer att studiehandledarna är måna om att eleverna har förstått genom att förklara, ge exempel eller visa olika hjälpmedel på intemet. Eleverna får stöd i att tillägna sig ämnesterminologi på såväl svenska som modersmålet Studiehandledarna beskriver att studiehandledning genomförs växelvis på

10 9(11) modersmålet och på svenska. Först går studiehandledarna igenom det aktuella momentet på modersmålet och successivt "slänger in" motsvarande begrepp på svenska. På så sätt får eleverna tillägna sig ämnesterminologi på båda språken. En av de intervjuade studiehandledarna berättar vidare att hen efter genomgången på båda språken försäkrar sig om eleverna har förstått vad begreppen betyder. När eleverna ska jobba med de tilldelade uppgifterna berättar studiehandledaren att hen först kollar om de kan svara på frågan. "Då kan de svara på vilket språk de vill bara för att jag vill se att de har förstått begreppen", säger studiehandledaren. Därefter formulerar eleverna, med studiehandledarens hjälp, svaren på svenska. Rektorn och biträdande rektorn uppger att syftet med studiehandledningen är att eleverna ska utvecklas kunskapsmässigt, både i ett specifikt ämne och i svenska. Eleverna ska därför kunna visa sina ämneskunskaper på modersmålet. Men samtidigt ska de uppmuntras att använda och lära sig det svenska språket. "I verkligheten är det kanske lite för mycket på modersmålet. Där kan en studiehandledare möta motstånd i att eleverna väljer att svara på modersmålet" säger biträdande rektorn. 2.2 Ges studiehandledare på modersmålet och ansvariga ämneslärare den kompetensutveckling som krävs för att kunna stötta elevens utveckling av ämneskunskaper? Skolinspektionens bedömning Skolinspektionen bedömer att den kompetensutveckling som erbjuds studiehandledare och ansvariga ämneslärare behöver vidareutvecklas för att dessa i ännu högre grad ska kunna stötta elevernas kunskapsutveckling. Granskningen visar att studiehandledarna kontinuerligt skaffar sig kunskap om kursplaner och ämnesspecifik terminologi. Här ligger ett stort ansvar på studiehandledare och ämneslärare och höga krav på den samverkan som sker dem emellan. Skolan har identifierat behov av kompetensutveckling för studiehandledare beträffande deras stödjande uppdrag men även för ämneslärarna om interkulturellt förhållningssätt. Rektorn behöver därför säkerställa att såväl studiehandledarna och ämneslärarna får och fullföljer den kompetensutveckling som krävs för att de på bästa sätta ska kunna stötta flerspråkiga elevers kunskapsutveckling. Skolinspektionens utredning Studiehandledare skaffar sig insikt i kursplaner och ämnesspecifika begrepp Studiehandledarna, lärarna och rektorn uppger samstämmigt i intervjuerna att studiehandledares bakgrund har stor betydelse ifråga om nödvändiga kunskaper för att kunna stötta eleverna i olika ämnen. De studiehandledare som Skolinspektionen intervjuat har själva en pedagogisk bakgrund och de uppger

11 10(11) att de har relevant kompetens för uppdraget. Studiehandledarna uppger vidare att de får kunskap om respektive ämnes mål och kunskapskrav genom lärares pedagogiska planeringar. Enligt dem handlar det om ett löpande arbete för att tillägna sig såväl mål som ämnesspecifika begrepp och terminologi. "Jag måste vara förberedd om eleven kommer med en fråga för att de ska ha förtroende för mig" säger en studiehandledare. Enligt lärare har studiehandledarna kunskap om respektive ämnes mål och kunskapskrav samt behärskar ämnets terminologi i tillräcklig omfattning för att stödja eleverna så att de når de kunskapskrav som minst ska uppnås. Men lärarna tillägger att det skiljer sig mellan olika studiehandledare hur mycket ämneskunskap de har. Lärarna berättar att det ställs stora krav på studiehandledare att förbereda sig och lägga mycket tid på att läsa in sig på ett arbetsområde. Att vara med på lektionerna är också ett sätt att ta till sig nödvändiga kunskaper, uppger lärarna. Enligt eleverna är deras studiehandledare kunniga och har tillräcklig kunskap för att kunna hjälpa dem i de olika ämnena. Vidare säger eleverna att studiehandledare kan få hjälp av ämneslärare med att förstå och förklara för eleven svårare moment inom ett ämne. Kompetensutveckling för studiehandledare och ämneslärare behöver stärkas Studiehandledarna uppger i intervjun att de efterfrågar en utbildning som riktar sig till studiehandledare, något som en grannkommun har planerat att anordna. Utbildningen har dock ännu inte påbörjats och enligt biträdande rektorn är det osäkert om och när den startar. Vidare uppger studiehandledarna att de på arbetslagsmöten kan lyfta frågor om exempelvis skillnader mellan olika länders skolsystem eller styrdokument. En studiehandledare beskriver: "I Sverige är det mest frågor om att eleven ska vara självgående och självständig. Eleverna från Syrien saknar den biten". Enligt studiehandledaren har lärarna i arbetslaget uppmärksammats på detta men det händer sällan att den typen av diskussioner förs på skolövergripande nivå. Inte heller har de intervjuade studiehandledarna deltagit i någon fortbildning gällande flerspråkiga barns språk- och kunskapsutveckling. De intervjuade lärarna berättar att de har blivit erbjudna en utbildning som handlar om nyanlända elever men att de på grund av tidsbrist fick prioritera ned detta. I övrigt har lärare i svenska som andraspråk fått någon form av fortbildning och varit piloter för övriga lärare på skolan.

12 11(11) Biträdande rektorn och rektorn uppger i intervjun att de har uppmärksammat behov av kompetensutveckling, framför allt hos de lärare som tar emot eleverna när de slussas ut från förberedelsegruppen till ordinarie klass. Dessa lärare behöver fortbildning i interkulturellt förhållningssätt. En grupp lärare kommer enligt rektorn att delta i en sådan utbildning inom någon månad. Vidare uppger rektorerna att "språkutvecklingsarbetet" är ytterligare ett område där lärarnas kompetenser behöver höjas. Enligt rektorn borde det finnas en mer systematisk lösning för att säkerställa att studiehandledarna har relevant kompetens för uppdraget. Rektorerna uttrycker att det bör finnas en utbildning för studiehandledare så att de får lära sig grundläggande kunskaper om det svenska skolsystemet. Studiehandledarna behöver också avgränsade arbetsuppgifter; "det har funnits studiehandledare som har tagit för stort ansvar socialt", säger biträdande rektorn. Rektorerna inväntar svar från grannkommunen som eventuellt ska anordna en utbildning för studiehandledare. Uppföljning Huvudmannen ska senast den 16 augusti 2017 skriftligt redovisa till Skolinspektionen vidtagna åtgärder samt resultat av de vidtagna åtgärderna. Redogörelser skickas per post till Skolinspektionen, Box 156, Lund eller per e-post till skolinspektionen.lund@skolinspektionen.se med en kopia till föredragande inspektör. Hänvisa till Skolinspektionens diarienummer för granskningen (dnr :3531) i de handlingar som sänds in. På Skolinspektionens vägnar f Gabriel Brandström Enhetschef 6;~ ata Glak Utredare

Norrtälje kommun Dnr :3531. Beslut

Norrtälje kommun Dnr :3531. Beslut fin Skolinspektionen ElesItC Norrtälje kommun Niclas Gustafsson niclas.gustafsson@norrtalje.se Beslut efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Långsjöskolan i Norrtälje kommun

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Nytorpsskolan i Göteborgs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Nytorpsskolan i Göteborgs kommun Beslut Huvudman angeredaandered.goteborg.se Rektor judit.beres.lagerquistaandered.gotebord.se Beslut efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Nytorpsskolan i Göteborgs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet på Gränsskolan i Haparanda kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet på Gränsskolan i Haparanda kommun rin kkk-- Skolinspektionen Huvudman haparandaakommun.se Dnr 400-2015:3531 Rektor tuija.larssonahaparanda.se efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet på Gränsskolan i Haparanda kommun

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet på Högastensskolan i Helsingborgs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet på Högastensskolan i Helsingborgs kommun kontaktcenter@helsingborg.se liselotte.johansson@helsingborg.se efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet på Högastensskolan i Helsingborgs kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet Borlänge grund- och gymnasieskola Innehåll Vad är studiehandledning? 3 Studiehandledning ur ett interkulturellt perspektiv 3 Studiehandledning möjliggör

Läs mer

Redovisning till Skolinspektionen avseende kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Nytorpsskolan, dnr :3531

Redovisning till Skolinspektionen avseende kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Nytorpsskolan, dnr :3531 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-07 Diarienummer N131-0093/17 Sektor utbildning Katarina Olvik Telefon 031-365 00 00 E-post: katarina.olvik@angered.goteborg.se Redovisning till Skolinspektionen avseende

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Hälsinggårdsskolan i Falu kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Hälsinggårdsskolan i Falu kommun esiut Falu kommun kontaktcenterafalun.se Rektor anette.m.blonnqvistafalun.se Beslut efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Hälsinggårdsskolan i Falu kommun Skolinspektionen.

Läs mer

Bjuvs kommun Dnr :6993. Beslut

Bjuvs kommun Dnr :6993. Beslut en li Skolinspektionen Beslut Bjuvs kommun 2017-06-28 Dnr 400-2016:6993 Beslut för Jens Billeskolan 7-9 i Bjuvs kommun efter kvalitetsgranskning av undervisningens organisation på skolor där det finns

Läs mer

Beslut. en Skolinspektionen

Beslut. en Skolinspektionen en Skolinspektionen Beslut Landskrona School of Sports AB Box 654 261 25 Landskrona 2017-05-23 Dnr 400-2016:6993 Roland Schoultze roland.schoultzealasos.se Beslut för LA School of Sports i Landskrona kommun

Läs mer

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut Beslut Huvudman 2017-05-19 info@adm.kunskapsskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor linda.noaksson@adm.kunskapsskolan.se Beslut för Kunskapsskolan Jönköping i Jönköpings kommun efter kvalitetsgranskning av

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Liljestensskolan 1 i Götene kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Liljestensskolan 1 i Götene kommun Beslut Huvudman ciotene.kommunadotene.se Rektor anna.helqessonaciotene.se Beslut efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Liljestensskolan 1 i Götene kommun Skolinspektionen. Box

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2014:03. Utbildningen för nyanlända elever

Sammanfattning Rapport 2014:03. Utbildningen för nyanlända elever Sammanfattning Rapport 2014:03 Utbildningen för nyanlända elever Sammanfattning Skolinspektionen har granskat utbildningen för nyanlända elever i årskurserna 7-9. Granskningen genomfördes i tio kommunala

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Flens Kristna Skola AB info@flenskristna.se daniel.steeen@flenskristnaskola.se Flens Kristna Skola AB Org. nr 818501-0470 Beslut för förskoleklass och grundskola efter riktad tillsyn av Flens Kristna

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-08 Jönköpings kommun Rektorn vid Rosenlundsskolan F-6 Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Rosenlundsskolan F-6 i Jönköpings kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Studiehandledning. Utmaningar och möjligheter

Studiehandledning. Utmaningar och möjligheter Studiehandledning Utmaningar och möjligheter Roza Risteska förstelärare Elham Shakhtour förstelärare Rahmatulah Sarwari pedagogisk uppdrag Studiehandledning Digitala verktyg: bl.a. Google Classroom, ITL

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av skolornas arbete för att förebygga studieavbrott i gymnasieskolan vid Katedralskolan i Uppsala kommun 1 (6) Innehåll Inledning sid. 1 Bakgrundsuppgifter om Katedralskolan

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen en B Skolinspektionen Beslut Stiftelsen Fria InterMiliaskolan 2017-06-07 Rektor Riita Paananen riita.paananen@intermilia.se Dnr 400-2016:6993 Beslut för Fria InterMiliaskolan i Motala efter kvalitetsgranskning

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Beslut. efter tematiska kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Rutsborgskolan i Lomma kommun. Beslut. Lomma kommun

Beslut. efter tematiska kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Rutsborgskolan i Lomma kommun. Beslut. Lomma kommun Beslut Lomma kommun info@lomma.se 2018-09-27 Dnr 400-2018:1482 Beslut efter tematiska kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Rutsborgskolan i Lomma kommun Inledning Skolinspektionen har med

Läs mer

Huvudman; Dnr :6993 Rektor: Beslut

Huvudman; Dnr :6993 Rektor: Beslut Beslut Huvudman; 2017-05-24 peter.bergstrom@futuraskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor: catharina.tornberg@futuraskolan.se Beslut för Futuraskolan Rådan i Sollentuna kommun efter kvalitetsgranskning av undervisningens

Läs mer

Publiceringsår Studiehandledning på modersmålet i årskurs 7 9

Publiceringsår Studiehandledning på modersmålet i årskurs 7 9 Publiceringsår 2017 Studiehandledning på modersmålet i årskurs 7 9. 2 (29) Kvalitetsgranskning 2017 Diarienummer: 400-2015:3531 Foto: Thomas Henrikson 3 (29) Innehållsförteckning Förord... 4 Sammanfattning...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5739 Lunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut Tillsyn i Sorgenfriskolan 2010-10-13 Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Sorgenfriskolan i stadsdel Södra Innerstaden i Malmö kommun Beslut Tillsyn i Sorgenfriskolan 2010-10-13

Läs mer

Beslut. rin Skolinspektionen

Beslut. rin Skolinspektionen rin Skolinspektionen Beslut Anton utbildning AB marcus.sundin@antonskolan.com beritiennartsson@antonskolan.com 2017-10-09 Dnr 400-2016:6993 Rektor Ann-Christin Berglund ann-christin.berglund@antonskolan.com

Läs mer

Ellithan AB Dnr :6993 Rektor Britt Holmgren Beslut

Ellithan AB Dnr :6993 Rektor Britt Holmgren Beslut rin Skolinspektionen Beslut Ellithan AB 2017-09-25 britt.holmgren@hamnaskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor Britt Holmgren britt.holmgren@hamnaskolan.se Beslut för HamnaSkolan i Söderhamns kommun efter kvalitetsgranskning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Svalövs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Parkskolan belägen i Svalövs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla gymnasium i Järfälla kommun. Skolinspektionen.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla gymnasium i Järfälla kommun. Skolinspektionen. Beslut Järfälla kommun info@jarfalla.se Rektor Mariella.augustssonajarfalla.se 2017-11-02 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla

Läs mer

Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- Dnr :6994 bonse. Beslut

Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- Dnr :6994 bonse. Beslut Beslut Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- bonse Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Göteborgs kommun Skolinspektionen. Telefon: 08-586 080 00, Postadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10888 Härnösands kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i grundskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. Kunskapsskolan Dnr :6993

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. Kunskapsskolan Dnr :6993 Beslut Kunskapsskolan 2017-06-07 info@kunskapsskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor Kunskapsskolan Saltsjöbaden emil.burman@kunskapsskolan.se Beslut för Kunskapsskolan Saltsjöbaden i Nacka kommun efter kvalitetsgranskning

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut Beslut Prolympia AB info@prolympia.se 2018-03-01 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10009 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gärdesskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Gärdesskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15 Systematiskt kvalitetsarbete i Solnas skolor - Resultatsammanställning - Betygssättning - KVALITETSREDOVISNING (publ) Maj Juni Aug - VERKSAMHETSPLAN (publ) - Utkast 1/gensvar/slutgiltig - Delårsbokslut

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Skälbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Skälbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering t 6N v Skolinspektionen Stockholms kommun kontaktcenter@stockholm.se 2017-05-17 Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23 069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens. klagomålshantering vid Bollnäs kommun. Beslut

Beslut. Skolinspektionen. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens. klagomålshantering vid Bollnäs kommun. Beslut Bollnäs kommun bollnas@bollnas.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23 069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 08 00 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9807 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Växthuset belägen i Mölndals kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9807 Tillsyn i Växthuset

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Ösbyskolan Rektorn vid Ösbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av den fristående grundskolan Ösbyskolan i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman eva.hoas@danderyd.se Beslut Verksam hetschef vid sjukhusskolan gunnarrydwik@edu.danderyd.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Danderyds kommun Box 2320 403

Läs mer

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola Uppsala 2017-01-26 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola 1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Nyanländ

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Viksjöskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Viksjöskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun r'n Beslut Dnr 44-2015:4209 Assareds skolkooperativ Ek för. Org.nr. 716445-1390 jan.andersson@assaredsskolan.se styrelsen@assaredsskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Assaredsskolan

Läs mer

Beslut. efter tematiska kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Rödebyskolan i Karlskrona kommun. Beslut

Beslut. efter tematiska kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Rödebyskolan i Karlskrona kommun. Beslut Beslut Karlskrona kommun karlskronakommun@karlskrona.se 2018-05-07 Dnr 400-2018:1477 Beslut efter tematiska kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Rödebyskolan i Karlskrona kommun Inledning

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-10-02 Dnr 43-2011:4845 Lidingö kommun Lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Bodals skola agneta.wemnell@lidingo.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Bodals skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun Återkoppling 2017-12-11 Dnr 400-2016:11445 Göteborgs kommun info@educ.goteborg.se Rektor Ylva Holmen ylva.holmen@ml.goteborg.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola 1 (9) Stockholms kommun för grundskola efter tillsyn i Rålambshovsskolan belägen i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress Sveavägen 159 2 (9) Tillsyn i Rålambshovsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5931 Utbildningsservice i Västerås AB Org.nr. 556670-8615 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Västerås Internationella Skola & Förskola i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069,

Läs mer

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering Beslut Dals-Eds kommun kommun@dalsed.se Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Dals-Eds kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 2320, 403 15 Göteborg Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Vi har inte satt ord på det

Vi har inte satt ord på det Sammanfattning Rapport 2012:8 Vi har inte satt ord på det En kvalitetsgranskning av kunskapsbedömning i grundskolans årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat lärares utgångspunkter i arbetet

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:571 Trollhättans kommun maria.major@trollhattan.se Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Grundsärskolan Trollhättans stad i Trollhättans kommun 2 (9) Tillsyn i Grundsärskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4784 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tingvallaskolan S i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Tingvallaskolan S har genomfört tillsyn av Säffle kommun under

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:26 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tretjärnsskolan i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Tretjärnsskolan har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Brunnby skola M-I handelsbolag Org.nr. 916774-4359 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brunnbyskolan belägen i Höganäs kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 44-2015:9569 Aprendere Skolor AB Org.nr. 556455-9523 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Min skola Östermalm belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Min skola Östermalm har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:9126 Kävlinge kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Rinnebäcksskolan belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever 2015-03-16 Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever Innehållsförteckning Handlingsplan för nyanlända elever på Lagersbergsskolan Lagersbergsskolans organisation kring nyanlända elever Välkomsten

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Dnr 43-2016:24 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Klastorpsskolan belägen i Stockholms kommun 2(7) Tillsyn i Klastorpsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Skolinspektionen 2012-10-10 Ulricehamns kommun komrmon@ulricehaita-i.se Rektorn vid Gällstads skola, Marbäcks skola, Tvärreds skola och Vegby skola maria.persson@ulricehamn,se Beslut för grundskola

Läs mer

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Vittra Frösunda, belägen i Solna kommun. Beslut

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Vittra Frösunda, belägen i Solna kommun. Beslut Beslut Vittraskolorna AB info@vittra.se 2018-06-20 Dnr 400-2018:1489 Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Vittra Frösunda, belägen i Solna kommun Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet Stockholm AB belägen i Stockholms stad, med PPS AB som huvudman

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet Stockholm AB belägen i Stockholms stad, med PPS AB som huvudman Beslut PPS AB infoappsab.com 2017-11-10 Dnr 400-2016:6992 Rektor Cybergymnasiet Stockholm AB homankadiracybenumnasiet.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Åstorps kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kvidinge skola belägen i Åstorps kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik

Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik 01 Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. 01 Modersmål Studiehandledning Eget ämne Modersmålsläraren planerar

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10013 Stockholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Magelungsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Magelungsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Höörs kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Sätoftaskolan belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1,

Läs mer

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan 1. Framgångsfaktorer för en ökad måluppfyllelse för nyanlända elever Forskning på området pekar på ett antal centrala framgångsfaktorer i undervisningen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5633 Avesta kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Åvestadalskolan i Avesta kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut Skolinspektionen 2015-01-26 Pysslingen Förskolor och Skolor AB Rektorn vid Alfaskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Alfaskolan i Solna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Tingsholmsgymnasiets nationella program i Ulricehamns kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Tingsholmsgymnasiets nationella program i Ulricehamns kommun Beslut Ulricehamns kommun kommunaulricehannn.se Rektor matthias.nordgrenaulricehamn.se 2017-11-10 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Ab Skolinspektionen Dnr 43-2016:10935 Luleå kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Luleå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Höörs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Ringsjöskolan belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö stad kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorerna vid Torsviks skola karin.brodenandersson@lidingo.se (F 3) stefan.anderman@lidingo.se (4 6) sara.dahl@lidingo.se (7 9) för grundskola efter tillsyn

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola egn Skolinspektionen Beslut Höörs kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Tjörnarps skola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB

Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB Beslut Växjö Fria Gymnasium AB Org. nr 556584-7836 Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB efter riktad tillsyn i Växjö Fria Gymnasium i Växjö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stiftelsen Orionskolan Org.nr. 834001-7915 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orionskolan belägen i Gotland kommun 2(8) Uppföljning av tillsyn i Orionskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2016:10459 Norrköpings kommun norrkoping.kommun@norrkoping.se för gymnasieskola efter tillsyn i Ebersteinska gymnasiet 5 i Norrköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Bergshyddan AB Org.nr. 556551-0392 för grundsärskola efter tillsyn i Solhagaskolan (tidigare Hyddans skola) belägen i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola %.0 Skolinspektionen Dnr 43-2017:5372 Karlstads kommun karlstadskommun@karlstad.se Hammarö kommun kommunkvhammaro.se för gymnasieskola efter tillsyn i Karlstads kommun och Hammarö kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2014:7714 Eksjö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Grevhagsskolan belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Åbyskolan 1 i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2(6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens kiagomålshantering

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens kiagomålshantering Tierps kommun medborciarservicetierp.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens kiagomålshantering vid Tierps kommun. Box 330, 581 03 Linköping. Telefon: 08-586 082 89. www.skolinspektionen.se 1 (7)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-20 Söderhamns kommun bam-utbilcmmgsnarrmden@soder^ Rektorerna vid Norrtullskolan liselotte.rrelin@soderharnn.se gunilla.nauwerckstefansson@soderharnn.se Beslut för förskoleklass

Läs mer

Skolans arbete med extra anpassningar. Ulf Pantzare Utredare/projektledare

Skolans arbete med extra anpassningar. Ulf Pantzare Utredare/projektledare Skolans arbete med extra anpassningar Ulf Pantzare Utredare/projektledare Nya bestämmelser i skollagen 1 juli 2014 Om det befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, ska

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Huddinge kommun barn-utbildning@huddinge.se Rektorn vid Sjödalsgymnasiet bo.milton@huddinge.se för gymnasieskola efter tillsyn av Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer