Lektionsaktivitet: Mäta längd och massa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lektionsaktivitet: Mäta längd och massa"

Transkript

1 Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 5: Mätandets idé och pengar Lektionsaktivitet: Mäta längd och massa Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte I vardagen möter vi många företeelser som har med begreppet storlek att göra. Våra sinnen uppfattar information om t ex längd, area, volym och vikt. Aktiviteten avser att ge erfarenheter och redskap för att förstå innebörden i några av storleksbegreppets olika delar samt att jämföra, bedöma, beräkna och beskriva dem på olika sätt. Eftersom begreppet storlek kommer igen i både längd och massa används samma kontext som utgångspunkt för båda undervisningsinnehållen. Innebörden i storlek exemplifieras genom direkta och indirekta jämförelser, där resultaten kan beskrivas med uttryck som stor, lång, kort, tung, lätt och deras komparationsformer samt mätningar där resultaten uttrycks med ett mätetal och en enhet. Genom att använda och uppmärksamma matematiska ord och uttryck som hör till området utvecklas elevens förmåga att förklara och resonera. Om arbetsgången Arbetsgången bygger på en progression som i princip är densamma för längd och massa, och den kan även användas för konstruktion av aktiviteter till area och volym, se fördjupningen. De inledande undersökningarna utgår från att jämföra två objekt där skillnaden är lätt att uppfatta med ögonmått (längd) eller genom att väga i händerna (massa). Därefter fortsätter aktiviteterna med direkta och indirekta jämförelser där eleverna också får storleksordna flera objekt. För att besvara frågor om hur lång, hur mycket längre/kortare; hur tung, hur mycket mer/mindre väger, behöver eleverna använda mätredskap för att få fram ett mätetal och ange vilken enhet som används. Enheterna som används är inledningsvis informella och de konventionella enheterna införs så småningom. För att eleverna ska förstå principerna för hur mätverktygen fungerar introduceras de i små steg. Aktiviteten visar också på samband mellan enheter. Dokumentera med foto. Gör diktering eller låt eleven själv skriva en kort text, alternativt berätta muntligt i en inspelning, om sina erfarenheter och upptäckter. Mäta längd Kontext Johanna hade en bild på världens starkaste man. Han är inte bara stark, han är stor också, sa hon. Vadå stor? Hur menar du? Vem är störst av oss? Johanna, Filip, Kari och Romina diskuterade. Det är jag, menade alla fyra och var säkra på sin sak. 1 (8)

2 I så fall är ni lika stora, sa Alex. Vi får undersöka saken. Stor kan betyda olika saker. Vi kan börja med att se vem av er som har störst gorillamått, ja alltså så långt man når om man sträcker ut armarna rakt åt sidorna, så här. (Visa.) Johanna och Kari började. De ställde sig mitt emot varandra och sträckte armarna rakt åt sidan. Alex kontrollerade noga att spetsen på ena handens långfingrar låg jäms med varandra. Vem når längst åt andra hållet? Johannas längsta finger nådde lite bortanför Karis. Hennes gorillamått var störst. Johanna jämförde sedan med Filip och Romina. Johannas gorillamått var störst, större än både Filips, Karis och Rominas. Så här stort är mitt gorillamått (visa). Hur stort gorillamått har du? (Eleverna visar med händerna.) Undervisningsinnehåll Följande punkter är förslag på undervisningsinnehåll om att mäta längd. Fortsätt arbeta på den nivå som passar eleverna. Låt eleverna jämföra sina gorillamått på samma sätt som Johanna, Filip, Kari och Romina gjorde. Vems gorillamått är längst? Ordna i storleksföljd. Kommer det alltid att vara så? Samtala om förändringar som kan påverka. Alex påstod att gorillamåttet och kroppslängden brukar vara desamma. De kontrollerade. Tror ni det stämde? Stämmer det i vår grupp? Samtala om hur det kan kontrolleras. Förslag: låt eleven lägga sig på golvet med händerna sträckta rakt åt sidan. Markera sträckan på golvet. Klipp en pappersremsa med gorillamåttet. Sätt upp vertikalt på väggen, så att eleven kan jämföra med kroppslängden. Ordna gorillamåttsremsorna i storleksföljd på väggen. Direkt jämförelse Låt eleverna parvis jämföra längden på underarmen (från armbågen till handleden), längden på underbenet (till knävecket), fotlängd och kroppslängd. Vilka förslag har eleverna om hur mätningarna kan göras? Låt eleverna upptäcka att mätningen måste ha en gemensam utgångspunkt, exempelvis armbågen mot bordet eller hälen mot golvet. Låt eleverna ställa sig i ordning efter längd på underarm/underben/ fotlängd/kroppslängd och sedan beskriva hur de kom fram till ordningen. Använd fem snören/pennor/spikar som är något olika långa. Låt eleverna arbeta i par med att storleksordna dem. Vilka strategier använder de? Hur uttrycker de sina upptäckter? Använd tre snören. Bestäm själv längden på ett. Låt eleverna göra ett som är dubbelt så långt och ett som är hälften så långt. Samtala om hur långa snörena är jämfört med varandra. Hur löser eleverna uppgiften? Hur uttrycker de resultaten? 2 (8)

3 Filippa hade jämfört hur långt det är runt midjan, låret och handleden. Hon hade ett band som precis räckte runt midjan. Samtala om hur många varv runt låret det kan ha räckt. Runt handleden? Låt eleverna undersöka hur det är för dem själva och sedan jämföra med kamraterna. Informella längdenheter Låt eleverna arbeta parvis med att mäta bredden på entrédörren, toadörren, korridoren, gångvägen och löparbanan med hjälp av utklippta skoavtryck. Samtala om var mätningen ska börja, att skoavtrycken ska placeras tätt samman, utan tomrum eller överlappning och hur de ska hantera sträckan om sista biten inte är ett helt skoavtryck långt. Hur många skoavtryck gick åt? Aktivera uttryck som lite mer än, drygt, lite mindre än, knappt. Mät samma sträckor med hjälp av klädnypor. Samtala om varför resultaten blir olika. Låt eleverna undersöka hur många klädnypor lång en Dominolåda är, en elevbänk, en penna, en kritask, en matta, etc. Hur många gem lång är Dominolådan, elevbänken, pennan, kritasken, mattan, etc? Låt eleverna redovisa. Jämför resultaten. Samtala om varför de är olika. Låt eleverna arbeta parvis med att mäta skruvmejslar, pennor, penslar, kritor, böcker, snäckor, kottar, etc med hjälp av multilinkklossar. Dokumentera de olika mätningarna. Låt dem berätta om arbetet och resultaten. Sätt samman rader med 3, 5, 8, 10, 13 multilinkklossar. Lägg centikuber tätt samman utmed varje rad. Hur många behövs? Kan eleverna beskriva sambandet? Mät samma pennor, skruvmejslar, pennor, penslar, kritor, böcker, snäckor, kottar, etc som i föregående mätning men nu med centikuber. Jämför mätningarna med tidigare resultat. Samtala om skillnaderna. 3 (8)

4 Formella längdenheter Klipp en remsa med hela rutor av centimeterrutat papper. Klistra färgat papper på denna, så att ungefär hälften av rutorna syns. Resultatet är en linjal utan siffror. Låt eleverna lägga en rad med centikuber, tätt samman. Lägg linjalen utmed raden och visa att avståndet mellan markeringarna på linjalen och längden på en kub är lika. Låt eleverna mäta samma föremål som de tidigare mätt med centikuber med sin egentillverkade linjal. Hur många bitar långa är de olika föremålen. Jämför resultaten med mätningen med centikuber. Låt sedan eleverna beskriva arbetet och sambandet mellan kuber och bitar på linjalen. Placera centikuber längs en meterstock eller meterlinjal. Resonera om sambandet mellan meter och centimeter. Vilka föremål i skolan är ungefär en meter? Ytterligare ett sätt att synliggöra mätning med och avläsning på linjalen är att använda en linjal med en skåra med lagom plats för centikuber. Eleven kan räkna antalet centikuber som föremålet är långt och också se mätetalet på linjalen. Använd meterstocken. Hur många hela meter lång är fönsterväggen, korridoren, skrivtavlan, etc? Lägg märke till hur eleverna löser problemet om de bara har tillgång till en meterstock. En beskrivning på att tillverka en egen meterstock finns på ncm.gu.se/node/2351. Som alternativ till meterstock kan en metersnodd tillverkas. Se Strävornaaktiviteten Längdlådor 4C, ncm.gu.se/media/stravorna/4/c/4c_langdlador.pdf Använd ett flera meter långt måttband. Undersök vad markeringarna innebär, meter, centimeter, kanske också decimeter. Låt eleverna använda måttbandet för att visa olika avstånd eller längder. Inled med enbart hela meter, t ex 1 meter, 3 meter, 9 meter. Gå vidare med hela meter och jämna tiotals centimetrar, t ex 1 meter 50 cm, 4 meter 90 cm, 7 meter 20 cm. Fortsätt med hela meter och olika antal centimetrar, t ex 2 meter 75 cm, 6 meter 48 cm, 9 meter 99 cm. 4 (8)

5 För att även få med decimeter är Annies kloss, som beskrivs i Mätandets idé, ett väl fungerande hjälpmedel. Mäta massa Kontext Johanna hade en bild på världens starkaste man. Han är inte bara stark, han är stor också, sa hon. Vadå stor? Hur menar du? Vem är störst av oss? Det är jag, menade alla fyra och var säkra på sin sak. I så fall är ni lika stora, sa Alex. Vi måste undersöka saken. Johanna, Kari, Romina och Filip diskuterade vad stor kan betyda. (Diskutera med eleverna vad stor kan vara). Johanna, Filip, Kari och Romina kom fram till att ett exempel på stor kan vara hur mycket något väger. Hur kan man veta om en sak väger mer än en annan? Jag vet, sa Romina, man kan väga i händerna, så här. Hon tog en apelsin i ena handen och ett gem i den andra. Den här väger mest. Det känner jag. (Sök på Världens starkaste man på Youtube ) Undervisningsinnehåll Fortsätt arbetet med att väga där det passar eleverna. Utgå från något av följande förslag. Väg i händerna Material: I princip vad som helst som finns tillgängligt. Frukter, grönsaker, pasta, bönor, muttrar, skruvar, bomull, knappar samt tomma burkar i olika storlekar. Låt eleverna jämföra en banan ett russin; en apelsin en clementin; ett äpple en vindruva; en potatis en makaron; potatis äpple. Vad känner de? Lättast? Tyngst? Lika? Använd två lika stora burkar. Fyll den ena med bönor/muttrar/kulor/ knappar/spikar, den andra ska vara tom. Vilken burk är tyngst/väger mest? Vilken är lättast/väger minst? Använd två lika stora burkar. Fyll den ena med bomull (stoppningsvadd), den andra med sand/bönor/muttrar/pärlor/knappar/spikar. Vilken burk är tyngst/väger mest? Vilken är lättast/väger minst? Fyll en liten och en stor burk med t ex bönor. Vilken är tyngst/väger mest? Vilken är lättast/väger minst? Fyll en liten burk med t ex bönor. Låt en större vara tom. Vilken är tyngst/väger mest? Vilken är lättast/väger minst? Använd fem burkar i olika storlek. Fyll med samma sak. Ordna efter vikt. Använd elevernas gosedjur, ryggsäckar och ytterplagg. Jämför gosedjur med gosedjur etc. Vilken är tyngst? Lättast? Vilka är lika tunga? Låt eleverna hämta var sin sten som får plats i den kupade handen. Jämför stenarnas vikt, två i taget. Storleksordna. 5 (8)

6 Låt eleverna söka efter något som är lika tungt som den egna stenen. Sök också efter något som väger mer och något som väger mindre än den egna stenen. Mät med balansvåg Jämför vikten på olika föremål med hjälp av en balansvåg. Sådana finns i många olika utföranden. En enkel klädhängare kan fungera om ni inte har tillgång till en balansvåg, eller om det är svåra att få plats med föremålen på den. Visa att när vågen är i jämvikt väger föremålen lika. Jämför två bananer, två potatisar, två böcker, två pennor, en banan en potatis, ett äpple en apelsin, en sko en stövel, två ryggsäckar, två jackor, en ryggsäck - en jacka. Samtala om huruvida skillnaderna är små eller stora och hur resultaten ska beskrivas. Jämför fem objekt med varandra. Storleksordna. Låt eleverna redogöra för hur de vet att ordningen stämmer. Använd jämförbjörnar om ni har sådana. Jämför en stor björn med småbjörnar. Hur många små behövs för att det ska väga lika? Gå vidare med fler stora björnar. Hur ser mönstret ut för hur många små som behövs? Jämför vikten på en mellanstor björn och en liten. Hur många små behövs för att väga lika? Hur många små björnar behövs för att väga lika mycket som en stor och en mellanstor björn? Informella och konventionella viktenheter När frågorna Hur mycket tyngre? och Hur mycket lättare? ska besvaras krävs en mätning som anger ett mätetal och en enhet. Inledningsvis kan informella enheter användas. För att det ska fungera måste de vara lika stora, t ex spikar, byggklossar, multilink, muttrar och kulor. Hur många likadana spikar (muttrar/klossar/skruvar/kulor/multilink) behövs för att väga lika mycket som en potatis, en banan, en apelsin, en sko eller burkar med olika innehåll? Använd samma enhet så att vikterna kan jämföras, t ex att potatisen väger tolv skruvar och bananen nio skruvar. Potatisen väger tre skruvar mer än bananen. 6 (8)

7 Låt eleverna berätta om hur mycket de olika föremålen väger. Jämför och beskriv likheter och skillnader. Inför de konventionella enheterna g, hg, kg. Centikuber, där en kub väger 1 g, är ett åskådligt material för att introducera dem. Hjälps åt att sätta samman tiostavar och tio tiostavar till en hundraplatta för att illustrera ett hekto(gram), d v s hundra gram. Fortsätt med tio hundraplattor, d v s tusen stycken i en kub, eller i en liten påse för att illustrera ett kilo(gram). Visa traditionella viktsatser. Jämför vikten av en centikub med en 1 g-vikt, hundraplattan med hekto(gram)vikten, tusenkuben med kilo(gram)vikten på balansvågen. Låt eleverna jämföra burkar och föremål med vikterna ett gram, ett hekto(gram) och ett kilo(gram), genom att väga i händerna. Vilka föremål väger mer än ett gram, men mindre än ett hekto(gram)? Mer än ett hekto(gram) men mindre än ett kilo(gram)? Mer än ett kilo(gram)? Låt eleverna leta efter föremål inne och ute, som väger ungefär 1 g, 10 g, 1 hg, 1 kg. Kontrollera med balansvågen. Väg en potatis, en banan, en apelsin, en sko och burkar med olika innehåll på balansvågen. Använd konventionella enheter för att bestämma vikten. Låt eleverna berätta om föremålens vikt. Jämför och beskriv likheter och skillnader. Ta fram en enkilosvikt. Låt eleverna känna på tyngden. Repetera att den väger 1 kilo(gram). Placera vikten på balansvågens ena sida och ett tomt genomskinligt mått med tydlig decilitergradering på vågens andra sida. Häll långsamt färgat vatten i litermåttet. Stanna upp vid varje markering. Samtala om hur mycket vatten har hällts i och om det väger lika som kilovikten. När väger det lika? Häll över vattnet i en enliters mjölkförpackning. Blir den full? Samtala om hur mycket vatten ni hällde i tio deciliter. Visa på sambandet mellan liter och deciliter. Jämför med enkilosvikten på balansvågen. Samtala om vikten på 1 liter vatten. Väg en 1-liters, en 1 1/2-liters och en 2-liters förpackning med vatten. Jämför vikten. Vilka samband finns? Fyll petflaskor i olika storlekar (33 cl, 50 cl, 150 cl, 200 cl) med vatten. Hur mycket väger varje flaska? Storleksordna. Beräkna skillnader. Låt eleverna ta reda på sin födelsevikt. (Skolsköterskan har oftast den uppgiften.) Hitta något som väger lika mycket. Visa vikten med konventionella enheter och storleksordna. Lägg enheter som motsvarar födelsevikten på en digital köksvåg. Vad visar displayen? Tolka siffrorna. Väg olika föremål på brevvåg, personvåg och köksvåg. Tolka gemensamt siffrorna som anger vikten. 7 (8)

8 Hur många av oss, och vilka, väger tillsammans lika mycket som världens starkaste man, som väger 150 kg? Diskutera: I vilka affärer finns det vågar? Var? Beskriv några. Vem får använda dem? Vad berättar de? Hur? I affären finns skyltar med kilopriset för olika varor. Hur kan den som sitter i kassan veta vad en påse äpplen kostar? Hur kan man ta reda på om det man betalt för en ostbit är rätt? 8 (8)

3AC. Att väga och jämföra. strävorna

3AC. Att väga och jämföra. strävorna strävorna 3AC Att väga och jämföra procedurer tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Aktiviteten avser att ge eleverna erfarenhet av att väga. De ska genom både direkta och indirekta jämförelser ges

Läs mer

Mätandets idé Träningsskola och individuellt program

Mätandets idé Träningsskola och individuellt program Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 5: Mätandets idé och pengar Mätandets idé Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM I vardagen möter vi många

Läs mer

Tid Muntliga uppgifter

Tid Muntliga uppgifter Tid Muntliga uppgifter Till uppgift 1 5 behövs en ställbar klocka. Tid Begrepp 1. Ställ elevnära frågor där du får svar på frågor om idag, igår och i morgon till exempel: Vilken dag är det idag? Vad gjorde

Läs mer

Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar

Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 7: Om tal och tid Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Syftet med aktiviteten är att ge erfarenheter

Läs mer

Vikt. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Vikt. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Vikt Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 1 Till Läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten Den här boken inleds med viktbegreppen tung tyngre tyngst och lätt lättare lättast. Eleverna får bland annat

Läs mer

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Geometri Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Om verkligheten ska bli begriplig

Läs mer

rektangel cirkel triangel 4 sidor 3 sidor 4 sidor

rektangel cirkel triangel 4 sidor 3 sidor 4 sidor geometriska former och figurer Vad heter figurerna? figur namn rektangel cirkel triangel Hur många sidor har varje figur? 4 sidor 3 sidor 4 sidor Para ihop varje föremål med en eller flera geometriska

Läs mer

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd Sid. 54-55 Längd Här får eleverna träna på att uppskatta föremåls längd i centimeter och sedan kontrollmäta. Observera att linjaler kan ha olika utseende. En del börjar med 0 längst ut i änden och har

Läs mer

Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1

Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1 Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1 ditt eget matteproblem Skriv ditt namn här Anneli Weiland, HepPed A och O Matematik åk 1 Problemlösning 1 Kalle hade fem gamla böcker i sin låda. Nu fick han tre

Läs mer

Längd. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Längd. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Längd 2 Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson Till Läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten Eleverna tränar på längdenheterna millimeter, centimeter, decimeter, meter, kilometer och mil. De får kunskap

Läs mer

Svikten. enheter. Innehåll Tid och temperatur Längd Vikt Volym Problemlösning Kan du? Hur gick det?

Svikten. enheter. Innehåll Tid och temperatur Längd Vikt Volym Problemlösning Kan du? Hur gick det? Svikten enheter Innehåll Tid och temperatur Längd Vikt Volym Problemlösning Kan du? Hur gick det? 2 11 12 17 18 23 24 29 30 31 7, 9, 11, 15, 17, 21, 23, 27, 29 11, 17, 23, 29, 32 På sidorna 11, 17, 23,

Läs mer

150 cm 2 m 70 dm. 280 cm 3,5 m 40 dm 3,50 0,50. 200 cm 1,5 2,5. 6 m. 30 cm 4 dm 500 mm. 2 m. 70 dm. 150 cm. 3,5 m. 40 dm. 280 cm.

150 cm 2 m 70 dm. 280 cm 3,5 m 40 dm 3,50 0,50. 200 cm 1,5 2,5. 6 m. 30 cm 4 dm 500 mm. 2 m. 70 dm. 150 cm. 3,5 m. 40 dm. 280 cm. Skriv sträckorna i storleksordning. Längdenheter: meter (m), decimeter (dm), centimeter (cm) och millimeter (mm). Längden 15 cm kan skrivas på olika sätt: 15 cm = 1 m 5 cm = 1,5 m eller 15 dm cm eller

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll.

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll. ÖREBRO MATEMATIK, ÅR 3 1(5) Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll Eleven kan uttrycka sig muntligt, skriftligt och i handling på ett begripligt sätt med hjälp av vardagligt språk,

Läs mer

Maria Österlund. I affären. Mattecirkeln Vikt 1

Maria Österlund. I affären. Mattecirkeln Vikt 1 Maria Österlund I affären Mattecirkeln Vikt 1 NAMN: Ringa in de vågar du känner till. I affären vägs en del varor i kassan. Ringa in de varor som brukar vägas i kassan. t.ex mat brev människor människor

Läs mer

Decimaltal. Matteord hela tal decimaltal tiondel hundradel. tusendel decimal decimaltecken

Decimaltal. Matteord hela tal decimaltal tiondel hundradel. tusendel decimal decimaltecken Decimaltal Mål När du har arbetat med det här kapitlet ska du kunna > förstå vad som menas med ett decimaltal > storleksordna decimaltal > multiplicera och dividera med 10, 100 och 1 000 > räkna med överslagsräkning

Läs mer

Vikt. Till läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Vikt. Till läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Vikt Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 2 Till läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten I den här boken får eleverna träna på viktenheterna gram, hektogram, kilogram och ton. Vi har valt att presentera

Läs mer

Vikt och volym. Kapitel 4 Vikt och volym

Vikt och volym. Kapitel 4 Vikt och volym Vikt och volym Kapitel 4 Vikt och volym I kapitlet får eleverna arbeta med vikt och volym. Avsnittet om volym tar upp enheterna liter, deciliter och centiliter. Avsnittet om vikt tar upp enheterna kilogram,

Läs mer

Trollpengar. I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar.

Trollpengar. I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar. Trollpengar I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar. 1 sten = 100 kronor 1 tallkotte = 10 kronor 1 pinne = 1 krona Ni ska nu samla

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

Försök med matematik och Mattehuset Tema Trollkarlen

Försök med matematik och Mattehuset Tema Trollkarlen Försök med matematik och Mattehuset Tema Trollkarlen PROVLEKTION: Att mäta runda saker Följande provlektion är ett utdrag ur Försök med matematik och Mattehuset Tema Trollkarlen. Lektionerna handlar om

Läs mer

parallellogram pentagon hexagon parallelltrapets

parallellogram pentagon hexagon parallelltrapets geometriska former och figurer Vad heter figurerna? Välj bland orden nedan. hexagon parallellogram parallelltrapets pentagon figur namn parallellogram pentagon hexagon parallelltrapets Hur många hörn och

Läs mer

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna Gruppuppgift I. Tid Introduktion till eleverna I den här uppgiften ska ni få arbeta tillsammans. Det betyder att alla ska hjälpas åt med uppgiften. Det är viktigt att alla får säga vad de tycker och varför

Läs mer

FACIT. Kapitel 3. Version

FACIT. Kapitel 3. Version FCIT Kapitel Version 0-0- Version 0-0- Två sätt att tänka vid division I samma division kan du tänka på två olika sätt. Hur mycket är? Delningsdivision bollar delas lika i två grupper. En grupp består

Läs mer

Matematik Formula, kap 3 Tal och enheter

Matematik Formula, kap 3 Tal och enheter Matematik Formula, kap 3 Tal och enheter Nedan berättar jag i punktform hur du ska arbeta och lite av det vi gör tillsammans. Listan kommer att fyllas på allteftersom vi arbetar. Då och då hittar du blå

Läs mer

Södervångskolans mål i matematik

Södervångskolans mål i matematik Södervångskolans mål i matematik Mål som eleverna lägst ska ha uppnått i slutet av det första skolåret beträffande tal och taluppfattning kunna läsa av en tallinje mellan 0-20 kunna läsa och ramsräka tal

Läs mer

I addition adderar vi. Vi kan addera termerna i vilken ordning vi vill: 1 + 7 = 7 + 1

I addition adderar vi. Vi kan addera termerna i vilken ordning vi vill: 1 + 7 = 7 + 1 BEGREPP ÅR 3 Taluppfattning och tals användning ADDITION 3 + 4 = 7 term + term = summa I addition adderar vi. Vi kan addera termerna i vilken ordning vi vill: 1 + 7 = 7 + 1 SUBTRAKTION 7-4 = 3 term term

Läs mer

Volym. ARBETSBLAD kopiering tillåten sanoma utbildning Mönster i talföljder. ARBETSBLAD kopiering tillåten sanoma utbildning. Fortsätt talföljden.

Volym. ARBETSBLAD kopiering tillåten sanoma utbildning Mönster i talföljder. ARBETSBLAD kopiering tillåten sanoma utbildning. Fortsätt talföljden. Volym Välj olika kärl. Uppskatta hur mycket du tror att varje kärl rymmer. Mät sedan kärlets volym. 1 :1 Mönster i talföljder Fortsätt talföljden. 1 -hopp. : Kärl Jag uppskattar kärlets volym Kärlets volym

Läs mer

b e g r e p p l ä n g d m ät n i n g Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

b e g r e p p l ä n g d m ät n i n g Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. strävorna 4C Längdlådor b e g r e p p l ä n g d m ät n i n g Avsikt och matematikinnehåll Elever behöver få många erfarenheter av att uppskatta och mäta storheter. Här presenteras förslag på några aktiviteter

Läs mer

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter:

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter: Matematik 1-5 Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och

Läs mer

MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN

MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN Så här arbetar vi: Matematiken är ett språk. Vår undervisning har som mål att eleverna ska förstå och kunna använda det språket. Vi arbetar med grundläggande begrepp

Läs mer

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord.

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord. Helena Eriksson Taluppfattning i heterogena elevgrupper I denna artikel presenteras en uppgiftsdesign som syftar till att utveckla elevers uppfattning av naturliga och rationella tal. Uppgifterna har använts

Läs mer

Mäta omkrets och area

Mäta omkrets och area Pedagogiska kartor, Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad Mäta omkrets och area Årskurs 3-4 Material: Eva Hörnblad och Angelina Briggner i samarbete med Kryddgårdsskolan www.malmo.se/pedagogiskakartor Trädets

Läs mer

Om undervisningen. Att förstå tal. Förstå och använda tal en handbok

Om undervisningen. Att förstå tal. Förstå och använda tal en handbok Om undervisningen Inledningsvis kan man nöja sig med att uttrycka bråk muntligt. Vi bör uppmuntra eleverna att använda de språkliga uttrycken halv och fjärdedel när de delar i två eller fyra lika delar.

Läs mer

Positionssystemet och enheter

Positionssystemet och enheter strävorna 5A 5C Positionssystemet och enheter uttrycksformer tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Aktiviteten utgår från en gammal och väl beprövad mall för att skapa struktur och ge förståelse för

Läs mer

Lektionsaktivitet: Samla och hantera information

Lektionsaktivitet: Samla och hantera information Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Statistik Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM För att kunna fungera som så självständiga

Läs mer

Vad är pengarna värda?

Vad är pengarna värda? strävorna 2A Vad är pengarna värda? begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Syftet med aktiviteten är att ge exempel på hur pengars värde kan konkretiseras med hjälp av laborativt matematikmaterial.

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Eleven skall laborativt kunna lösa en algebraisk ekvation med en obekant. Koppling till strävansmål: - Att eleven

Läs mer

EKORREN gillar maskiner och teknik. Olstorpe Skoogh Johansson Lundberg. Bilder av Tomas Karlsson STEG 1. Grundbok 1B

EKORREN gillar maskiner och teknik. Olstorpe Skoogh Johansson Lundberg. Bilder av Tomas Karlsson STEG 1. Grundbok 1B MATTE MOSAIK EKORREN gillar maskiner och teknik. GRÄVLINGEN funderar noga på allting. Olstorpe Skoogh Johansson Lundberg Bilder av Tomas Karlsson BÄVERN är duktig på att tillverka saker. STEG 1 Grundbok

Läs mer

Vad jag ska kunna! Åk 2

Vad jag ska kunna! Åk 2 Matematik Taluppfattning HT Taluppfattning Jag kan skriva talens grannar upp till 50. Jag kan läsa av tal som visas på olika sätt upp till 50, t.ex. pengar. Jag kan markera ut rätt tal på tallinjen upp

Läs mer

Arbetsblad 1:1. 1 Svara i bråkform hur stor andel av den stora rutan som är. 2 Svara i decimalform hur stor andel av den stora rutan som är.

Arbetsblad 1:1. 1 Svara i bråkform hur stor andel av den stora rutan som är. 2 Svara i decimalform hur stor andel av den stora rutan som är. Arbetsblad 1:1 Tal i bråkform och i decimalform Grundbok: grundkurs s. 8 blåkurs s. 0 1 Svara i bråkform hur stor andel av den stora rutan som är a) grå b) kryssad c) prickad d) vit 2 Svara i decimalform

Läs mer

Läxa nummer 1 klass 3

Läxa nummer 1 klass 3 Läxa nummer 1 klass 3 Skriv ditt namn i triangeln som ett konstverk! Det här är din läxbok för klass 3. Du kommer att få en läxa i veckan. Där det står X skriver du vilket tal X är under eller över X:et.

Läs mer

Förmågor och Kunskapskrav

Förmågor och Kunskapskrav Fysik Årskurs 7 Förmågor och Kunskapskrav Använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle F Y S I K Använda fysikens

Läs mer

Matematik Formula, kap 3 Tal och enheter

Matematik Formula, kap 3 Tal och enheter Matematik Formula, kap 3 Tal och enheter Nedan berättar jag i punktform hur du ska arbeta och lite av det vi gör tillsammans. Listan kommer att fyllas på allteftersom vi arbetar. Då och då hittar du blå

Läs mer

Matematik. Mål att sträva mot. Mål att uppnå. År 1 Mål Kriterier Eleven ska kunna. Taluppfattning koppla ihop antal och siffra kan lägga rätt antal

Matematik. Mål att sträva mot. Mål att uppnå. År 1 Mål Kriterier Eleven ska kunna. Taluppfattning koppla ihop antal och siffra kan lägga rätt antal Matematik Mål att sträva mot Vi strävar mot att varje elev ska utveckla intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik utveckla sin förmåga att

Läs mer

Matematik. Namn: Datum:

Matematik. Namn: Datum: Matematik Namn: Datum: Multiplikation, tabell 2 och 4. Hur många ben har djuren tillsammans? + = = + + = = + + + + = = + = = + + + = = Skriv färdigt multiplikationen! 3 4 = 4 2 = 2 5 = 4 6 = 4 0 = 4 5

Läs mer

34 Plus och minus. Elevbok Safaridelen sidan 32 Diagnos sidan 44 Förstoringsglaset sidan 46 Kikaren sidan 50 Längd sidan 54

34 Plus och minus. Elevbok Safaridelen sidan 32 Diagnos sidan 44 Förstoringsglaset sidan 46 Kikaren sidan 50 Längd sidan 54 2 Plus och minus Kapitlet behandlar addition och subtraktion inom talområdet 0-100 med uppgifter som 42 + 3 och 45 3. Vid uträkningen blir det inga tiotalsövergångar. Till en början får eleverna hjälp

Läs mer

Arbetsblad 1:1. 1 Svara i bråkform hur stor andel av den stora rutan som är. 2 Svara i decimalform hur stor andel av den stora rutan som är.

Arbetsblad 1:1. 1 Svara i bråkform hur stor andel av den stora rutan som är. 2 Svara i decimalform hur stor andel av den stora rutan som är. Arbetsblad 1:1 Tal i bråkform och i decimalform Grundbok: grundkurs s. 8 blåkurs s. 0 1 Svara i bråkform hur stor andel av den stora rutan som är a) grå b) kryssad c) prickad d) vit 2 Svara i decimalform

Läs mer

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall Koll på 2A matematik FACIT Läxbok Hanna Almström Pernilla Tengvall Sanoma Utbildning 1Volym Vad rymmer mest? Ringa in. Vad rymmer minst? Ringa in. Ta fram tre olika föremål som rymmer olika mycket. Rita

Läs mer

1Mål för kapitlet. Tal i decimalform. Förmågor. Ur det centrala innehållet 0? 1 15,9 19,58 158,9 15,89. Problemlösning. Metod

1Mål för kapitlet. Tal i decimalform. Förmågor. Ur det centrala innehållet 0? 1 15,9 19,58 158,9 15,89. Problemlösning. Metod Taluppfattning Kapitlets innehåll I kapitel möter eleverna decimaltal för första gången. Det första avsnittet handlar om vårt talsystem och att de hela tal eleverna tidigare jobbat med går att dela in

Läs mer

Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning

Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning Eleven skall år 1 Begrepp Jämförelse- och storleksord, t.ex. stor, större, störst. Positionssystemet

Läs mer

MatteSafari Kikaren 2A Facit

MatteSafari Kikaren 2A Facit MatteSafari A Facit 1 Tal Kom ihåg enheterna! Matilda ger 30 bananer till Fredrik och 8 bananer till Elise. Hur många bananer ger Matilda bort? Till sidorna 6 10 i MatteSafari A 30 + 8 = 38 38 bananer

Läs mer

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall Koll på 2B matematik FACIT Läxbok Hanna Almström Pernilla Tengvall Sanoma Utbildning 7 7Addition, subtraktion Dubbelt. Skriv. 2 + 2 = 5 + 5 = + = + = 6 8 9 + 9 = 7 + 7 = 8 + 8 = 6 + 6 = 8 6 2 Tiokamrater.

Läs mer

Kommentarmaterial, Skolverket 1997

Kommentarmaterial, Skolverket 1997 Att utveckla förstf rståelse för f r hela tal Kommentarmaterial, Skolverket 1997 Att lära sig matematik handlar om att se sammanhang och att kunna föra logiska resonemang genom att känna igen, granska

Läs mer

Lärarhandledning Sanden/riset

Lärarhandledning Sanden/riset Lärarhandledning Sanden/riset Innehåll Aktivitet Sanden/riset 2 Bakgrund Sanden/riset 4 Kartläggningsunderlag Sanden/riset 5 Elevexempel Sanden/riset 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA MATEMATIKEN. SKOLVERKET

Läs mer

Samtals - och dokumentationsunderlag

Samtals - och dokumentationsunderlag Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 2, dnr 2016:428 Samtals - och dokumentationsunderlag med uppgifter Numeracitet 1 Steg 2 3 Elever 9 år och äldre Samtals-

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Den norska lyrikern Inger Hagerup ger ett exempel på hur mätbara egenskaper kan uttryckas i sin dikt Myran:

Den norska lyrikern Inger Hagerup ger ett exempel på hur mätbara egenskaper kan uttryckas i sin dikt Myran: Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 5: Mätandets ide och pengar Mätandets idé Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Mätning ger oss förutsättningar och underlag för att ordna, överblicka

Läs mer

Matematik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Matematik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2013/2014 Matematik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Fysik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

ARBETE VAD ÄR DET? - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

ARBETE VAD ÄR DET? - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Inledning ARBETE VAD ÄR DET? När vi till vardags pratar om arbete är det en helt annan sak än begreppet arbete i fysikens värld. Ett lönearbete är t ex att arbeta som vaktpost utanför Buckingham Palace.

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet Sanden/riset

Lärarhandledning Aktivitet Sanden/riset Innehåll Aktivitet.... 2 Bakgrund.... 5 Elevexempel.... 6 Kartläggningsunderlag.... 7 1 HITTA MATEMATIKEN NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I MATEMATISKT TÄNKANDE I FÖRSKOLEKLASS. SKOLVERKET 2019. DNR.

Läs mer

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper.

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Lokala mål Tala och lyssna: Jag kan lyssna och förstå

Läs mer

Matematik klass 2 Problemlösning nummer 2

Matematik klass 2 Problemlösning nummer 2 Matematik klass 2 Problemlösning nummer 2 Anneli Weiland Matematik åk 2 Problemlösning 1 Tor hade sjutton gamla bilar i sitt rum. Nu fick han tre nya. Hur många har han då? 17+3=20 Tor har 20 bilar nu.

Läs mer

PENGAR TILLBAKA 2. GEOMETRI P. Ett snöre på 5 dm klipps i bitar som är 8 cm långa. Hur många bitar på 8 cm går det att få? E P Påbörjad lösning

PENGAR TILLBAKA 2. GEOMETRI P. Ett snöre på 5 dm klipps i bitar som är 8 cm långa. Hur många bitar på 8 cm går det att få? E P Påbörjad lösning 2. GEOETRI P R PENGAR TILLBAA Ett snöre på 5 dm klipps i bitar som är 8 cm långa. Hur många bitar på 8 cm går det att få? E P Påbörjad lösning E R Löser problemet och ger korrekt svar E Redovisningen är

Läs mer

Densitet Tabellen nedan visar massan och volymen för olika mängder kopparnubb.

Densitet Tabellen nedan visar massan och volymen för olika mängder kopparnubb. Tid Vi har inte en entydig definition av tid. Tid knytas ofta till förändringar och rörelse. Vi koncentrerar på hur vi mäter tiden. Vi brukar använda enheten sekund för att mäta tiden. Enheten för tid

Läs mer

För att få reda på vad elever tänker räcker det ofta att bara börja prata om

För att få reda på vad elever tänker räcker det ofta att bara börja prata om Pirjo Repo Burkexperimentet Genom att förse elever med konkret material och låta dem arbeta fritt med en frågeställning kan vi få ta del av hur de resonerar. En undersökning av burkar ger här en inblick

Läs mer

FACIT Ö1A Ö1B. 1 a 25 b 40 c 50 d 500. 2 a 24 b 36 c 40 d 400. 3 a 70 90 110 b 700 900 1100 c 200 250 300 d 100 125 150 e 120 150 180.

FACIT Ö1A Ö1B. 1 a 25 b 40 c 50 d 500. 2 a 24 b 36 c 40 d 400. 3 a 70 90 110 b 700 900 1100 c 200 250 300 d 100 125 150 e 120 150 180. FACIT Ö1A 1 a 25 b 40 c 50 d 500 2 a 24 b 36 c 40 d 400 3 a 70 90 110 b 700 900 1100 c 200 250 300 d 100 125 150 e 120 150 180 Ö1B 1 a 3311 b 2042 2 a 2468 b 3579 c 1953 3 a 5566 b 7432 c 9876 4 a 1205

Läs mer

Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1

Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1 Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1 Sifferträning... 1-5 Sifferstöd...6 Antal och siffror... 7-13 Min talbok... 14-19 Kulramsbilder 1-10... 20-21 Tärningsbilderna...22 Talblock...23 Tiostaplar...

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Förskoleklassen År 1 År 2 År 3 År 4 År 5 År 6. Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall

Förskoleklassen År 1 År 2 År 3 År 4 År 5 År 6. Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Lokal kursplan i matematik Tal antal, mönster talmönster räkna antal oavsett föremålens storlek jämföra antalet föremål i två mängder genom att parbilda dem, t.ex. en tallrik till varje barn. räkna föremål

Läs mer

7 Tryck. 2 Hur stort är ditt tryck mot golvet? 3 Ordfläta 4 Räkneuppgifter på tryck

7 Tryck. 2 Hur stort är ditt tryck mot golvet? 3 Ordfläta 4 Räkneuppgifter på tryck 7 Tryck 7.1 1 Kraft och tryck 2 Hur stort är ditt tryck mot golvet? 3 Ordfläta 4 Räkneuppgifter på tryck 7.2 OH1 Vattentorn 5 Vattnets lyftkraft 6 När flyter ett föremål på en vätska? 7 Arkimedes princip

Läs mer

Innehåll och förslag till användning

Innehåll och förslag till användning Övningar för de första skolåren med interaktiv skrivtavla och programmet RM Easiteach Next generation. Materialet är anpassat till och har referenser till. Innehåll och förslag till användning De interaktiva

Läs mer

Storvretaskolans Kursplan för Matematik F-klass- år 5

Storvretaskolans Kursplan för Matematik F-klass- år 5 2010-11-01 Storvretaskolans Kursplan för Matematik F-klass- år 5 Skolan skall i sin undervisning sträva efter att eleven : utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den

Läs mer

A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999

A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999 3-poängsproblem 1. 1000 100 + 10 1 =? A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999 2. Miriam har 16 kort, fyra av varje färg: 4 spader, 4 klöver, 4 ruter och 4 hjärter. Hon vill lägga dem på rutnätet här bredvid

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Tema: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

STARTAKTIVITET 2. Bråkens storlek

STARTAKTIVITET 2. Bråkens storlek STARTAKTIVITET 2 Bråkens storlek Arbeta gärna två och två. Rita en stjärna över de bråk som är mindre än 1 2. Sätt ett kryss över de bråk som är lika med 1 2. Rita en ring runt de bråk som är större än

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksidan 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

Lärarhandledning. Bråk från början. en tredjedel ISBN 978-91-86611-44-6

Lärarhandledning. Bråk från början. en tredjedel ISBN 978-91-86611-44-6 Lärarhandledning Bråk från början en tredjedel ISBN ---- Innehåll Arbeta med bråk............................. Sidorna -................... Sidorna -................... Sidorna 0-................. Sidorna

Läs mer

Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl )

Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl ) Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl. 9.15 10.15) I den här uppgiften ska du teckna eller måla ett mönster. Välj ett av de verktyg som du har tagit med dig till provet, till exempel en sax eller en penna.

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning BONNIERS. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning BONNIERS. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1B Lärarhandledning BONNIERS 8 Minus Kapitlet inleds med en repetition av subtraktion i talområdet 0-10, så att eleverna kan

Läs mer

Prov Fysik 2 Mekanik

Prov Fysik 2 Mekanik Prov Fysik 2 Mekanik För samtliga uppgifter krävs om inte annat står antingen en tydlig och klar motivering eller fullständig lösning och att det går att följa lösningsgången. Skriv gärna på provpapperet

Läs mer

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Matematik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta

Läs mer

Matematiskt luffarschack

Matematiskt luffarschack Matematiskt luffarschack - idé från Valentina Chapovalova Luffarschack är en lagtävling där lagen ska lösa uppgifter på tid. På varje uppgift ska man endast lämna in svar. På en lapp skriver man uppgiftens

Läs mer

205. Begrepp och metoder. Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com

205. Begrepp och metoder. Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com 205. Begrepp och metoder Bo Sjöström bo.sjostrom@mah.se Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com Hur hög är en stapel med en miljon A4-papper? 100 st 80 grams har höjden 1 cm 1000 1 dm 1 000 000 1000 dm

Läs mer

Maria Österlund. Kojan. Mattecirkeln Längd 1

Maria Österlund. Kojan. Mattecirkeln Längd 1 Maria Österlund Kojan Mattecirkeln Längd 1 NAMN: När Maja och Matilda ska bygga en koja behöver de kunna mäta. De hittar en gammal ritning med följande mått: Maja och Matilda hämtar en meter-linjal. Använd

Läs mer

1. Mattias säljer tomater på torget. Anders köper två tomater av Mattias. Vad kostar tomaterna per kg?

1. Mattias säljer tomater på torget. Anders köper två tomater av Mattias. Vad kostar tomaterna per kg? NOG 2000 vår Högskoleverket 2 1. Mattias säljer tomater på torget. Anders köper två tomater av Mattias. Vad kostar tomaterna per kg? (1) Anders betalar 3,40 kr för tomaterna. (2) Den ena tomaten väger

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle vill ha en mobil. Alla hans vänner har mobiler. De spelar, fotar och ringer på sina mobiler och Olle känner sig utanför. När Olle kommer hem, upptäcker

Läs mer

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen ska genomföras under perioden 16 mars 24 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

Ecolier för elever i åk 3 och 4

Ecolier för elever i åk 3 och 4 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 16 mars 2017 Ecolier för elever i åk 3 och 4 Tävlingen ska genomföras under perioden 16 mars 24 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp Ecolier för elever i åk 3 och 4

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp Ecolier för elever i åk 3 och 4 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp Ecolier för elever i åk 3 och 4 Tävlingen genomförs under perioden 21 mars 29 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare. Sista dag för

Läs mer

Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika

Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika EKVATION i förskolan Förberedelser: litteratur-kursplaner

Läs mer

Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9

Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9 Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9 Kunskaps område Människa, djur och natur Centralt innehåll Kunskapskrav åk 9 grundläggande Människans upplevelse av ljud, ljus, temperatur,

Läs mer

FACIT. Kapitel 3. Version

FACIT. Kapitel 3. Version FACIT Kapitel Version 0-0- Version 0-0- Två sätt att dela I samma division kan du tänka på två olika sätt. Hur mycket är? Delningsdivision bollar delas lika i två grupper. En grupp består av bollar. Kontroll:

Läs mer

Ämnesprovet i årskurs 3 ska fylla flera syften. Det ska dels vara ett stöd

Ämnesprovet i årskurs 3 ska fylla flera syften. Det ska dels vara ett stöd Astrid Pettersson & Anette Skytt Hur gick det? Ämnesprov i matematik för årskurs 3, 2009 Under våren 2009 genomfördes för första gången nationella ämnesprov i matematik och svenska för årskurs 3. Eftersom

Läs mer

Ett band från början till slut

Ett band från början till slut Ett band från början till slut Det här är berättelsen om ett nybörjarband, från att det sätts upp tills det är färdigvävt. Brickvävning går ut på att mäta upp ett antal lika långa trådar, trä dem i hålen

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer