Mätandets idé Träningsskola och individuellt program

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mätandets idé Träningsskola och individuellt program"

Transkript

1 Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 5: Mätandets idé och pengar Mätandets idé Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM I vardagen möter vi många företeelser som har med begreppet storlek att göra och våra sinnen uppfattar information om t ex längd och vikt (massa). Alla föremål i vår omgivning har storlek, däremot skiljer det mellan vilka typer av mått som är intressanta att använda. Vi pratar sällan om vikten på ett glas, däremot om volymen även om vi inte mäter den utan bara uttrycker det som: Hämta ett stort och två små glas. Hur mycket ett hopprep väger är oftast ointressant, men är det lagom långt till den som vill hoppa? I såväl träningsskolans som individuella programmets ämnesområden finns flera skrivningar som visar på vikten av att elever får utveckla sin förmåga att mäta. I första hand rör det sig mer om att göra jämförelser och uppfatta skillnader än att mäta med sedvanliga mätinstrument och måttenheter. Vardagsaktiviteter Recept och instruktioner hur de kan läsas och följas. Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Rutiner för måltider och hur måltider kan arrangeras : Måltider innehåller mycket som både kan och måste mätas, både vid tillagning och vid dukningen: Det behövs tillräckligt stor kastrull behövs för att kunna koka pastan men bara ett litet mått till saltet. Verklighetsuppfattning Längd, volym och massa och hur de kan mätas, storleksordnas och jämföras: Allt går att mäta och väga. Gör många jämförelser: boken är tung och fotot är lätt, halsduken är lång men vanten är kort. Motorik Undersöka och orientera sig i närmiljön: Till målarverkstaden är det kort väg, till simhallen är det lång väg. Natur och miljö Rumsuppfattning med hjälp av begreppen avstånd, riktning och läge för att orientera sig i närmiljön och i övriga samhället. Problemlösning av praktisk karaktär inom ämnesområdet, till exempel mätningar, jämförelser och uppskattningar: När Marian ska gå till Perssons livs går han förbi pizzerian, så livsmedelsaffären ligger längre bort. Är det längre väg från skolans entré till klassrummet än till gymnastikhallen? Individ och samhälle Orientering i närmiljön: Matsalen ligger på första våningen. Följ korridoren åt höger vid skolans entré. Boken står på andra hyllan i skåpet vid fönstret. 1 (7)

2 Hem- och konsumentkunskap Recept, instruktioner och information på förpackningar. Matlagning och bakning Konsumentkunskap, till exempel kvalitet, jämförpris och reklam: I frysdisken finns olika stora förpackningar med vaniljgräddglass. En förpackning med 1 liter kostar 20 kr och en förpackning med 2 liter kostar 35 kr. Vilken förpackning ska Raiza välja för att få mest för pengarna? Sammi ska baka bullar. I receptet för 50 bullar står det att det går åt en liter mjölk. Hur mycket mjölk behövs till 100 bullar (dubbelt så många)? Lektionsaktivitet: Jämföra och beskriva längd och vikt Syfte Avsikten med aktiviteten är att ge elever erfarenheter för att förstå innebörden i några aspekter av storlek och att få redskap för att kunna jämföra och beskriva likheter och skillnader hos storlek. Innebörden i storlek av längd och vikt (massa) exemplifieras genom direkta jämförelser, där resultaten kan beskrivas med uttryck som stor, lång, kort, tung, lätt och deras komparationsformer. Genom att undervisningen uppmärksammar matematiska ord och uttryck som hör till området ges eleven tillfälle att utveckla sin förmåga att förklara och resonera. Material Använd i så stor utsträckning vardagliga föremål, anpassade efter elevernas ålder, intressen och möjligheter att greppa och på andra sätt hantera föremål. En del förslag på material ges också i samband med enskilda aktiviteter. Beskrivning Arbetsgången bygger på en progression som i princip är densamma för längd och massa, och den kan även användas för konstruktion av aktiviteter till area och volym, se fördjupningen. De inledande undersökningarna handlar om att jämföra två objekt där skillnaden är lätt att uppfatta med ögonmått (längd) eller genom att väga i händerna (massa). Därefter fortsätter aktiviteterna med direkta och indirekta jämförelser där eleverna får storleksordna flera objekt. Introduktion och elevers dokumentation På några ställen ges förslag på en kontext som kan användas för introduktion. Ifall de inte passar eller om andra förslag används i undervisningen får andra introduktioner göras. Utgå från elevgruppen och försök fånga deras intresse. Syftet med en introduktion är att få eleverna förberedda, med på banan och gärna lite nyfikna på vad som ska komma. Att bara få en våg och några saker framför sig att fritt undersöka kan vara en väg in i undersökningar om mätandets värld. 2 (7)

3 Dokumentera med foto. Gör diktering eller låt, där det är möjligt, eleven själv skriva en kort text, alternativt berätta muntligt i en inspelning, om sina erfarenheter och upptäckter. Exempelvis jämförelser på balansvåg lämpar sig bra för att fotografera. Kanske kan fotona sedan sättas samman i en sekvens i någon form av album. Titta, läs, tolka, jämför tillsammans vad bilderna visar. Mäta längd Kontext Johanna hade en bild på världens starkaste man. Han är inte bara stark, han är stor också, sa hon. Vadå stor? Hur menar du? Vem är störst av oss? Johanna, Filip, Kari och Romina diskuterade. Det är jag, menade alla fyra och var säkra på sin sak. I så fall är ni lika stora, sa Alex. Vi får undersöka saken. Stor kan betyda olika saker. (Diskutera med eleverna vad stor kan vara.)vi kan börja med att se vem av er som har störst gorillamått, ja alltså så långt man når om man sträcker ut armarna rakt åt sidorna, så här. (Visa.) Johanna och Kari började. De ställde sig mitt emot varandra och sträckte armarna rakt åt sidan. Alex kontrollerade noga att spetsen på ena handens långfingrar låg jäms med varandra. Vem når längst åt andra hållet? Johannas längsta finger nådde lite bortanför Karis. Hennes gorillamått var störst. Johanna jämförde sedan med Filip och Romina. Johannas gorillamått var störst, större än både Filips, Karis och Rominas. Så här stort är mitt gorillamått (visa). Hur stort gorillamått har du? (Eleverna visar med händerna.) Förslag Fortsätt arbeta med berättelsen på den nivå som passar eleverna. Följande punkter är förslag på undervisningsinnehåll om att mäta längd. Låt eleverna jämföra sitt gorillamått med några kamraters på samma sätt som Johanna, Filip, Kari och Romina gjorde. Vems gorillamått är längst? Ordna i storleksföljd. Kommer det alltid att vara så? Samtala om förändringar som kan påverka. Alex påstod att gorillamåttet och kroppslängden brukade vara densamma. De kontrollerade. Tror eleverna att det stämde? Stämmer det för eleverna i din grupp? Samtala om hur det kan kontrolleras. Förslag: låt eleven lägga sig på golvet eller ställa sig vid en vägg med händerna sträckta rakt åt sidan. Markera sträckan på golvet eller väggen. Klipp en pappersremsa med gorillamåttet. Sätt upp vertikalt på väggen, så att eleven kan jämföra med kroppslängden. Ordna gorillamåttsremsorna i storleksföljd på väggen. (Var noga med att alla remsor börjar på samma nivå. Samtala om varför det är viktigt.) 3 (7)

4 Arbeta med lika lång, längre, kortare. Utgå från föremål i elevernas närmaste omgivning: klassrummet, korridoren och skolgården. Leta tillsammans efter föremål eller bygg med klossar något som är lika högt, lägre eller högre än något som finns i deras närmaste omgivning, t ex stolsitsen, knäna eller fönsterkarmen. Observera vilka strategier eleverna använder och hur de beskriver sina upptäckter. Leta tillsammans efter föremål med samma längd, alternativt längre eller kortare än t ex den egna foten, benet, pennan eller pekfingret. Låt eleverna uttrycka likheten/olikheten med hjälp av de relativa begreppen, på för eleven lämpligt sätt muntligt/peka/tecken. Låt eleverna parvis jämföra längden på underarmen (från armbågen till handleden), längden på underbenet (till knävecket), fotlängd och kroppslängd. Låt eleverna upptäcka att mätningen måste ha en gemensam utgångspunkt, exempelvis armbågen mot bordet eller hälen mot golvet. Samtala om resultaten av undersökningarna och hur de kan uttryckas. Låt eleverna ställa sig i ordning efter längd på underben, underarm eller fotlängd. Samtala om hur de kom fram till ordningen. Mäta massa Kontext Johanna hade en bild på världens starkaste man. Han är inte bara stark, han är stor också, sa hon. Vadå stor? Hur menar du? Vem är störst av oss? Johanna, Filip, Kari och Romina diskuterade. Det är jag, menade alla fyra och var säkra på sin sak. I så fall är ni lika stora, sa Alex. Vi får undersöka saken. Stor kan betyda olika saker. (Diskutera med eleverna vad stor kan vara.) Johanna, Filip, Kari och Romina kom fram till att ett exempel på stor kan vara hur mycket något väger. Hur kan man veta om en sak väger mer än en annan? Jag vet, sa Romina, man kan väga i händerna, så här. Hon tog en apelsin i ena handen och ett gem i den andra. Den här väger mest, det känner jag. Fortsätt arbete om att väga där det passar eleverna. Utgå från något av följande förslag: Väg i händerna Material: I princip vad som helst som finns tillgängligt. Frukter, grönsaker, pasta, bönor, muttrar, skruvar, bomull, knappar samt tomma burkar i olika storlekar. Låt eleverna jämföra en banan ett russin; en apelsin en clementin; ett äpple en vindruva; en potatis en makaron. Samtala om vad de känner. Lättast? Tyngst? Använd två lika stora burkar. Fyll den ena med bönor/muttrar/kulor/ knappar/spikar, den andra ska vara tom. Samtala om vilken burk som är tyngst/väger mest. Vilken som är lättast/väger minst. 4 (7)

5 Använd två lika stora burkar. Fyll den ena med bomull (stoppningsvadd), den andra med sand/bönor/muttrar/pärlor/knappar/spikar. Samtala om vilken burk som är tyngst/väger mest. Vilken som är lättast/väger minst. Fyll en liten och en stor burk med t ex bönor. Samtala om vilken som är tyngst/väger mest. Vilken som är lättast/väger minst. Fyll en liten burk med t ex bönor. Låt en större vara tom. Samtala om vilken som är tyngst/väger mest. Vilken som är lättast/väger minst. Använd fem burkar i olika storlek. Fyll med samma sak. Samtala om hur burkarna kan ordnas efter vikt. Använd elevernas gosedjur, ryggsäckar och ytterkläder. Jämför gosedjur med gosedjur etc. Vilken är tyngst? Lättast? Vilka är lika tunga? Mät med balansvåg Jämför vikten på olika föremål med hjälp av en balansvåg. Sådana finns i många olika utföranden. En enkel klädhängare kan fungera om ni inte har tillgång till en balansvåg, eller om föremålen är svåra att få plats med på den. Visa att när vågen är i jämvikt väger föremålen lika. Jämför två bananer, två potatisar, två böcker, två pennor, en banan en potatis, ett äpple en apelsin, en sko en stövel, två ryggsäckar, två jackor, en ryggsäck en jacka. Samtala om huruvida skillnaderna är små eller stora och hur resultaten kan beskrivas. Jämför fem objekt med varandra. Samtala om hur ni ska gå tillväga. Led in elevernas tankar på att jämföra objekten parvis i flera steg. Storleksordna. Samtala om hur man kan veta att ordningen stämmer. Informella och konventionella enheter När frågorna Hur mycket längre? och Hur mycket kortare? samt Hur mycket tyngre? och Hur mycket lättare? ska besvaras krävs en mätning som anger ett mätetal och en enhet. Inledningsvis kan informella enheter användas. För att de ska fungera måste dessa vara lika stora, t ex pennor, byggklossar, bultar, PET-flaskor och kulor. Hur många likadana pennor/byggklossar/bultar/pet-flaskor/kulor behövs för att mäta längden på bordstabletten, bänken eller halsduken? Använd samma enhet så att längderna kan jämföras, t ex att halsduken är fler pennor lång än bordstabletten. Jämför och beskriv tillsammans likheter och skillnader. 5 (7)

6 Elever som har svårt att gå myrsteg, tomtesteg etc kan använda färdiga fotavtryck som läggs ut på golvet. Rita av eller kopiera skosulor. Det finns också färdiga händer och fötter att köpa. Placera ut upp till 10 koner i korridoren. Se till att avstånden mellan dem är lika. Ge avståndet mellan två koner ett för eleverna intressant och spännande informellt namn, t ex giraffsteg, T Rex-steg (Tyrannosaurus Rex), etc. Låt eleverna förflytta sig längs sträckan. Stanna upp vid varje kon och bestäm tillsammans hur många T Rex-steg vi har gått. Samtala om hur långt är det från första konen till sista (talradsräkning). Hur lång är hela sträckan? Hur långt har vi förflyttat oss om vi går tillbaka samma väg? Markera t ex fjärde konen. Samtala om hur många T Rex-steg det är dit. Kontrollera tillsammans. Samlas vid den sista konen. Hur lång är sträckan om vi börjar i andra ändan? Samtala om hur långt är det därifrån till den första konen. Rör er baklänges (räkna bakåt på talraden) mot den första konen. Stanna upp vid varje kon på vägen och samtala om hur långt det är kvar till målet. Placera koner, med samma avstånd som tidigare längs andra sträckor inomoch utomhus. Gör mätningar på motsvarande sätt. Längs gångvägar finns ofta gatubelysning utsatta med jämna mellanrum. Bestäm och markera första och sista lyktstolpen som ni ska använda staketstolpar fungerar lika bra. Låt eleverna föreslå ett namn på måttenheten. Gör mätningar på motsvarande sätt som tidigare. Elever som klarar att räkna ett mycket begränsat antal mellanrum kan exempelvis förflytta sig framlänges så långt de kan räkna, 1, 2, 3, sedan vända sig om och förflytta sig baklänges eller på något annorlunda sätt ett mellanrum för att sedan förflytta sig framlänges och räkna 1, 2, 3 igen. Hur många likadana pennor/byggklossar/bultar/pet-flaskor/kulor behövs för att väga lika mycket som en potatis, en apelsin, en förpackning med näsdukar, en sko eller burkar med olika innehåll? Använd samma enhet så att vikterna kan jämföras, t ex att potatisen väger fler bultar och än näsduksförpackningen. Jämför och beskriv tillsammans likheter och skillnader. 6 (7)

7 Inför den konventionella enheten meter (m). Använd ett metermåttband (t ex från möbelföretag) eller gör ett band/snodd/snöre som är en meter långt. Låt eleverna hitta en referens på kroppen, t ex från golvet till, från den utsträckta armens långfinger till är det en meter. Låt även eleverna hålla i ytterändarna på meterbandet/-snodden/-snöret och känna efter hur lång en meter är. Inför den konventionella enheten kilo (kg). Visa ett kilo från en traditionell viktsats. Låt eleverna känna hur tung den är och låt dem fantisera om hur den känns att få på fingrarna eller tårna. Låt dem jämföra med en enlitersförpackning med vatten. Leta tillsammans efter föremål som är lättare, tyngre, ungefär lika tunga. Storleksordna föremålen tillsammans och låt eleverna beskriva relationerna. 7 (7)

Lektionsaktivitet: Mäta längd och massa

Lektionsaktivitet: Mäta längd och massa Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 5: Mätandets idé och pengar Lektionsaktivitet: Mäta längd och massa Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte I vardagen möter vi många företeelser

Läs mer

3AC. Att väga och jämföra. strävorna

3AC. Att väga och jämföra. strävorna strävorna 3AC Att väga och jämföra procedurer tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Aktiviteten avser att ge eleverna erfarenhet av att väga. De ska genom både direkta och indirekta jämförelser ges

Läs mer

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Geometri Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Om verkligheten ska bli begriplig

Läs mer

Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar

Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 7: Om tal och tid Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Syftet med aktiviteten är att ge erfarenheter

Läs mer

Lektionsaktivitet: Samla och hantera information

Lektionsaktivitet: Samla och hantera information Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Statistik Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM För att kunna fungera som så självständiga

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

Tid Muntliga uppgifter

Tid Muntliga uppgifter Tid Muntliga uppgifter Till uppgift 1 5 behövs en ställbar klocka. Tid Begrepp 1. Ställ elevnära frågor där du får svar på frågor om idag, igår och i morgon till exempel: Vilken dag är det idag? Vad gjorde

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet Sanden/riset

Lärarhandledning Aktivitet Sanden/riset Innehåll Aktivitet.... 2 Bakgrund.... 5 Elevexempel.... 6 Kartläggningsunderlag.... 7 1 HITTA MATEMATIKEN NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I MATEMATISKT TÄNKANDE I FÖRSKOLEKLASS. SKOLVERKET 2019. DNR.

Läs mer

Lärarhandledning Sanden/riset

Lärarhandledning Sanden/riset Lärarhandledning Sanden/riset Innehåll Aktivitet Sanden/riset 2 Bakgrund Sanden/riset 4 Kartläggningsunderlag Sanden/riset 5 Elevexempel Sanden/riset 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA MATEMATIKEN. SKOLVERKET

Läs mer

Försök med matematik och Mattehuset Tema Trollkarlen

Försök med matematik och Mattehuset Tema Trollkarlen Försök med matematik och Mattehuset Tema Trollkarlen PROVLEKTION: Att mäta runda saker Följande provlektion är ett utdrag ur Försök med matematik och Mattehuset Tema Trollkarlen. Lektionerna handlar om

Läs mer

Individuell utvecklingsplan HT 2014. Namn. Myrans Heldagsskola

Individuell utvecklingsplan HT 2014. Namn. Myrans Heldagsskola Individuell utvecklingsplan HT 2014 Namn Träningsskolans kursplan Myrans Heldagsskola Kommunikation (Svenska) Genom undervisningen inom ämnesområdet kommunikation ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar

Läs mer

Elevintervju, elevsvar Namn: Ålder:

Elevintervju, elevsvar Namn: Ålder: Namn: Ålder: 1 Subitisering. Uppfattar eleven ett litet antal i en blink, dvs utan att räkna? (1) Lägg antalskorten (kopieringsunderlag 2) i en osorterad hög med baksidan upp. Vänd upp ett kort i taget.

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll.

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll. ÖREBRO MATEMATIK, ÅR 3 1(5) Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll Eleven kan uttrycka sig muntligt, skriftligt och i handling på ett begripligt sätt med hjälp av vardagligt språk,

Läs mer

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna Gruppuppgift I. Tid Introduktion till eleverna I den här uppgiften ska ni få arbeta tillsammans. Det betyder att alla ska hjälpas åt med uppgiften. Det är viktigt att alla får säga vad de tycker och varför

Läs mer

Lektionsaktivitet: Vad kan hända?

Lektionsaktivitet: Vad kan hända? Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 3: Fantasi, mönster och sannolikhet Lektionsaktivitet: Vad kan hända? Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Innebörden i sannolikhet är en

Läs mer

parallellogram pentagon hexagon parallelltrapets

parallellogram pentagon hexagon parallelltrapets geometriska former och figurer Vad heter figurerna? Välj bland orden nedan. hexagon parallellogram parallelltrapets pentagon figur namn parallellogram pentagon hexagon parallelltrapets Hur många hörn och

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap Bedömningsstöd Hem- och konsumentkunskap Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Den hållbara lunchen Prov åk 9 I provet ska du visa kunskaper och förmågor att välja matvaror till lunchen,

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA SPRÅKET.

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Maria Österlund. I affären. Mattecirkeln Vikt 1

Maria Österlund. I affären. Mattecirkeln Vikt 1 Maria Österlund I affären Mattecirkeln Vikt 1 NAMN: Ringa in de vågar du känner till. I affären vägs en del varor i kassan. Ringa in de varor som brukar vägas i kassan. t.ex mat brev människor människor

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 1 Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Läs mer

Vad jag ska kunna! Åk 2

Vad jag ska kunna! Åk 2 Matematik Taluppfattning HT Taluppfattning Jag kan skriva talens grannar upp till 50. Jag kan läsa av tal som visas på olika sätt upp till 50, t.ex. pengar. Jag kan markera ut rätt tal på tallinjen upp

Läs mer

Vid varje terminsslut får eleverna praktiskt delta i städning och vi talar hela tiden om vikten av rengöring och förvaring.

Vid varje terminsslut får eleverna praktiskt delta i städning och vi talar hela tiden om vikten av rengöring och förvaring. I år 6 introducerar vi begrepp och metoder utifrån kursplanens centrala innehåll: matcirkeln och tallriksmodellen Frukost I år 6 får eleverna börja lära sig att självständigt läsa recept och instruktioner

Läs mer

b e g r e p p l ä n g d m ät n i n g Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

b e g r e p p l ä n g d m ät n i n g Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. strävorna 4C Längdlådor b e g r e p p l ä n g d m ät n i n g Avsikt och matematikinnehåll Elever behöver få många erfarenheter av att uppskatta och mäta storheter. Här presenteras förslag på några aktiviteter

Läs mer

Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F

Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F På jakt efter förmågor i undervisningen Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F Aktivitetens namn: Triangelmatte Syfte Undervisningen ska

Läs mer

MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN

MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN Så här arbetar vi: Matematiken är ett språk. Vår undervisning har som mål att eleverna ska förstå och kunna använda det språket. Vi arbetar med grundläggande begrepp

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Vad är pengarna värda?

Vad är pengarna värda? strävorna 2A Vad är pengarna värda? begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Syftet med aktiviteten är att ge exempel på hur pengars värde kan konkretiseras med hjälp av laborativt matematikmaterial.

Läs mer

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper.

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Lokala mål Tala och lyssna: Jag kan lyssna och förstå

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1

Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1 Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1 ditt eget matteproblem Skriv ditt namn här Anneli Weiland, HepPed A och O Matematik åk 1 Problemlösning 1 Kalle hade fem gamla böcker i sin låda. Nu fick han tre

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17 Idunskolans lokala pedagogiska planering Läsåren 2015/16 och 2016/17 Kommunikation Språket är elevens främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom kommunikation utvecklar eleven sin identitet,

Läs mer

räkna med vasa övningar att genomföra i vasamuseet

räkna med vasa övningar att genomföra i vasamuseet räkna med vasa övningar att genomföra i vasamuseet lärarhandledning 2 (av 2) övningar att genomföra i vasamuseet Denna handledning riktar sig till läraren som i sin tur muntligt instruerar sina elever.

Läs mer

ARBETE VAD ÄR DET? - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

ARBETE VAD ÄR DET? - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Inledning ARBETE VAD ÄR DET? När vi till vardags pratar om arbete är det en helt annan sak än begreppet arbete i fysikens värld. Ett lönearbete är t ex att arbeta som vaktpost utanför Buckingham Palace.

Läs mer

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord.

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord. Helena Eriksson Taluppfattning i heterogena elevgrupper I denna artikel presenteras en uppgiftsdesign som syftar till att utveckla elevers uppfattning av naturliga och rationella tal. Uppgifterna har använts

Läs mer

Aktiviteter. för cirkeldeltagare. Elisabet Doverborg & Görel Sterner

Aktiviteter. för cirkeldeltagare. Elisabet Doverborg & Görel Sterner Aktiviteter för cirkeldeltagare Elisabet Doverborg & Görel Sterner Nationellt centrum för matematikutbildning Göteborgs universitet September 2010 Första träffen Aktivitet: Vad ska bort? Material: Plockmaterial

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

Bilaga C Kartläggningsmaterial - Numeracitet Samtals- och dokumentationsunderlag numeracitet

Bilaga C Kartläggningsmaterial - Numeracitet Samtals- och dokumentationsunderlag numeracitet Bilaga C Kartläggningsmaterial - Numeracitet Samtals- och dokumentationsunderlag numeracitet Förberedelser och instruktioner Tid max: 70 min 1. Testledaren bör vara undervisande lärare i matematik alternativt

Läs mer

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3 Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3 Enligt de kursplaner som styr undervisningen i olika ämnen, finns nationella mål uppställda vad eleven ska ha uppnått kunskaper i skolår fem. I

Läs mer

Vårterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap

Vårterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap Syfte: Vårterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse

Läs mer

Kommentarmaterial, Skolverket 1997

Kommentarmaterial, Skolverket 1997 Att utveckla förstf rståelse för f r hela tal Kommentarmaterial, Skolverket 1997 Att lära sig matematik handlar om att se sammanhang och att kunna föra logiska resonemang genom att känna igen, granska

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Centralt innehåll. Vardagsrutiner och vardagsmiljö. Omvärld. Leva tillsammans. I årskurs 1-9

Centralt innehåll. Vardagsrutiner och vardagsmiljö. Omvärld. Leva tillsammans. I årskurs 1-9 VARDAGSAKTIVITETER Människor har i alla tider och i alla samhällen försökt förstå sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang som de ingår i. Att förvalta jorden så att en hållbar utveckling blir möjlig

Läs mer

2C 6C. Form logiska block. strävorna

2C 6C. Form logiska block. strävorna strävorna 2C 6C Form logiska block samband begrepp kreativ och estetisk verksamhet geometri Avsikt och matematikinnehåll När vi ser oss omkring är form en framträdande egenskap. För att kunna känna igen,

Läs mer

Matematiken i Lpfö 98 och Lpo 94

Matematiken i Lpfö 98 och Lpo 94 Matematiken i Lpfö 98 och Lpo 94 Rumsuppfattning lära sig hitta och lokalisera sig i rummet, utveckla inre rumsuppfattning, förstå lägen och placeringar och att föremål kan se olika ut om de avbildas från

Läs mer

Provkapitel Mitt i Prick matematik FK

Provkapitel Mitt i Prick matematik FK FK innehåll 1 2 Antal 1 5................................ 4 Begreppet lika många................ 5 Antal 1 8.............................. 22 Siffra antal, talraden............. 23 Tal och antal 1 och

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog läsåret 2015/2016 Särvux är till för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Det finns

Läs mer

Lektionsplanering. Matematik II och Erika Hörling (grupp 7) Uppsala universitet

Lektionsplanering. Matematik II och Erika Hörling (grupp 7) Uppsala universitet Lektionsplanering Område: Symmetri Del 1. Vårt område är symmetri. Symmetri finns överallt omkring oss och är någonting som alla elever stött på innan de börjar första klass, även om de inte är medvetna

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

Jämföra, sortera tillsammans reflektera!

Jämföra, sortera tillsammans reflektera! Jämföra, sortera tillsammans reflektera! Lärarens roll i barnens matematiklärande Matematik som språk Matematiska begrepp Samtala kring matematik Anna Kärre Förskollärare på Lännersta förskola Föreläsare

Läs mer

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter:

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter: Matematik 1-5 Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Implementering av individuella programmets ämnesområden i ett lärarperspektiv. Karolina Olsson, lärare Karin Persson, biträdande rektor

Implementering av individuella programmets ämnesområden i ett lärarperspektiv. Karolina Olsson, lärare Karin Persson, biträdande rektor Implementering av individuella programmets ämnesområden i ett lärarperspektiv Karolina Olsson, lärare Karin Persson, biträdande rektor GYSÄR13 höstterminen 2012 Häggviks gymnasium Skolverkets referensskola

Läs mer

Tillsammans med barn i åldrarna 5 6

Tillsammans med barn i åldrarna 5 6 Monica Kable Den är rund runt hela konstruera och förklara med Pinneman Tillsammans med barn i åldrarna 5 6 år på avdelningen Guldgruvan har jag arbetat med sagan Herr Pinnemans äventyr (Donaldsson, 2008)

Läs mer

Längd. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Längd. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Längd 2 Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson Till Läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten Eleverna tränar på längdenheterna millimeter, centimeter, decimeter, meter, kilometer och mil. De får kunskap

Läs mer

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha armar Stretcha underarmarna Sätt dig

Läs mer

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt Lokal pedagogisk planering Matematik år 2 Syfte Undervisningen i matematikämnet ska syfta till att eleverna ska utveckla kunskaper om matematik och visa intresse och tilltro till sin förmåga att använda

Läs mer

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Algebra Del 1 Upprepade mönster Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Det är välkänt att barn långt innan de börjat skolan utforskar och skapar mönster på olika sätt och med olika material. Ofta skapas

Läs mer

Lektionsaktivitet: Vi har ett problem

Lektionsaktivitet: Vi har ett problem Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 5: Problemlösning Lektionsaktivitet: Vi har ett problem Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Denna aktivitet handlar om att ge elever erfarenheter

Läs mer

Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika

Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika EKVATION i förskolan Förberedelser: litteratur-kursplaner

Läs mer

FRÅN MASSA TILL TYNGD

FRÅN MASSA TILL TYNGD FRÅN MASSA TILL TYNGD Inledning När vi till vardags pratar om vad något väger använder vi orden vikt och tyngd på likartat sätt. Tyngd associerar vi med tung och söker vi på ordet tyngd i en synonymordbok

Läs mer

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE Senast reviderad 2011-01-10 SID 2 (5) Instruktion till uppföljningsmaterialet Ansvarig för att fylla

Läs mer

Vikt. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Vikt. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Vikt Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 1 Till Läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten Den här boken inleds med viktbegreppen tung tyngre tyngst och lätt lättare lättast. Eleverna får bland annat

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Välkomna! Matematik finns överallt. Matematikbiennetten 2013 Malmö. Christina Svensson FoU Malmö-utbildning christina.svensson@malmo.

Välkomna! Matematik finns överallt. Matematikbiennetten 2013 Malmö. Christina Svensson FoU Malmö-utbildning christina.svensson@malmo. Matematik finns överallt Välkomna! Matematikbiennetten 2013 Malmö Christina Svensson FoU Malmö-utbildning christina.svensson@malmo.se Elisabeth Pettersson FoU Malmö utbildning elisabeth.pettersson@malmo.se

Läs mer

Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk

Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk Göteborg 20170621 Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk Av Christan Greven Tips och råd Anpassa schemat efter dig. Till exempel om du känner att 8 st armhävningar är för lite. Gör 10 st på varje set, eller

Läs mer

Välkomna till Jämföra, sortera tillsammans reflektera!

Välkomna till Jämföra, sortera tillsammans reflektera! Välkomna till Jämföra, sortera tillsammans reflektera! Matematik som språk Matematiska begrepp Samtala kring matematik Barns dokumentationer Anna Kärre, förskollärare, arbetar med barn i åldrarna 1-5-år

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Tema: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Fysik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

15 högskolepoäng. Grundläggande matematik fo r la rare med inriktning mot arbete i fo rskoleklass och grund-skolans a rskurs 1-3, 15 hp VT17

15 högskolepoäng. Grundläggande matematik fo r la rare med inriktning mot arbete i fo rskoleklass och grund-skolans a rskurs 1-3, 15 hp VT17 Grundläggande matematik fo r la rare med inriktning mot arbete i fo rskoleklass och grund-skolans a rskurs 1-3, 15 hp VT17 Provmoment: Tentamen Matematik, 5 hp, tillfälle 1 Ladokkod: TE01 Tentamen ges

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

Var är den? strävorna

Var är den? strävorna strävorna C Var är den? kommunicera uttrycksformer geometri Avsikt och matematikinnehåll Här ges förslag på några aktiviteter som sammantaget syftar till att vidga och fördjupa elevers rumsuppfattning,

Läs mer

Gilla matematik. Yvonne Franzon & Anette Skytt. Bedömningsstöd i matematik för grundsärskolans årskurs 1 6. Gilla Matematik

Gilla matematik. Yvonne Franzon & Anette Skytt. Bedömningsstöd i matematik för grundsärskolans årskurs 1 6. Gilla Matematik Yvonne Franzon & Anette Skytt Gilla matematik Bedömningsstöd i matematik för grundsärskolans årskurs 1 6 Gilla Matematik BEDÖMNINGSSTÖD FÖR GRUNDSÄRSKOLANS ÅRSKURS 1 6 Alla elever har med sig kunskaper

Läs mer

Statistik. Berit Bergius & Lena Trygg, NCM

Statistik. Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Statistik Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Bakåt i tiden förmedlades information muntligt, från man till man. När

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Höstterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap

Höstterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap Syfte: Höstterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse

Läs mer

STARKA ARMAR MED YOGA. 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STARKA ARMAR MED YOGA. 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STARKA ARMAR MED YOGA 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behöver inte kasta runt med tunga kettlebells för att få starka armar. Lugna yogaövningar

Läs mer

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera.

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera. Ljusets dag 1. Ljuset går rakt fram tills det bryts. Låt ljuset falla genom dörröppningen till ett mörkt rum. Se var gränserna mellan ljus och mörker går. Reflektera ljus ut i mörkret med t ex CDskivor,

Läs mer

Uppsala Universitet Instutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Matematik 2, Ht 2014 Tilde Henriksson, Hannah Kling, Linn Kristell

Uppsala Universitet Instutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Matematik 2, Ht 2014 Tilde Henriksson, Hannah Kling, Linn Kristell Del 1: Pedagogisk planering a) Vi har gjort två lektionsplaneringar med fokus på tvådimensionella geometriska figurer för årskurs 1-3. Utifrån det centrala innehållet i Lgr11 för årskurs 1-3 ska eleverna

Läs mer

Längd. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Längd. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Längd 1 Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson Till Läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten I den här boken tränar eleverna på de grundläggande längdbegreppen för att sedan gå vidare och förstå skillnaden

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Samtals - och dokumentationsunderlag

Samtals - och dokumentationsunderlag Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 2, dnr 2016:428 Samtals - och dokumentationsunderlag med uppgifter Numeracitet 1 Steg 2 3 Elever 9 år och äldre Samtals-

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

Om undervisningen. Att förstå tal. Förstå och använda tal en handbok

Om undervisningen. Att förstå tal. Förstå och använda tal en handbok Om undervisningen Inledningsvis kan man nöja sig med att uttrycka bråk muntligt. Vi bör uppmuntra eleverna att använda de språkliga uttrycken halv och fjärdedel när de delar i två eller fyra lika delar.

Läs mer

2. Kursplaner för särskild utbildning för vuxna

2. Kursplaner för särskild utbildning för vuxna 2. Kursplaner för särskild utbildning för vuxna PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ SOM MOTSVARAR DEN UTBILDNING SOM GES INOM TRÄNINGSSKOLAN INOM GRUNDSÄRSKOLAN Individ och samhälle Kurskod: SGRIND7 Verksamhetspoäng:

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet Lekparken

Lärarhandledning Aktivitet Lekparken Lärarhandledning Innehåll Aktivitet.... 2 Bakgrund.... 5 Elevexempel... 6 Bildunderlag.... 7 Kartläggningsunderlag....12 1 HITTA MATEMATIKEN NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I MATEMATISKT TÄNKANDE I FÖRSKOLEKLASS.

Läs mer

Kroppen. Studiematerial. TEMA:

Kroppen. Studiematerial. TEMA: Studiematerial. TEMA: Kroppen Studiematerial från Göteborgs Naturhistoriska Museum. Slottsskogen Östra, Museivägen 10, 413 11 Göteborg. 010-441 44 01 www.gnm.se Vad luktar det? Ta fram tre skålar. Lägg

Läs mer

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 4

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 4 Tryck.nr 47-11063-6 4711063_Omsl_T_Upp_Matte_4.indd Alla sidor 2014-01-27 07.32 TUMMEN UPP! Ç I TUMMEN UPP! MATTE KARTLÄGGNING ÅK 4 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs.

Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs. GRAMMATIK Boken är en kort berättelse i diktform om ensamhet, längtan och saknad. Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs. LÄSFÖRSTÅELSE 1. Beskriv hur kvällen

Läs mer

Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9

Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9 Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9 Kunskaps område Människa, djur och natur Centralt innehåll Kunskapskrav åk 9 grundläggande Människans upplevelse av ljud, ljus, temperatur,

Läs mer

Matematikvandring på Millesgården

Matematikvandring på Millesgården Matematikvandring på Millesgården Kort beskrivning Detta är en matematikvandring på Millesgården där läraren går runt tillsammans med klassen och gör gemensamma stopp där eleverna löser olika matematikuppgifter

Läs mer

Lokal studieplan för träningsskolan i vardagsaktiviteter för åk 1-9

Lokal studieplan för träningsskolan i vardagsaktiviteter för åk 1-9 Lokal studieplan för träningsskolan i vardagsaktiviteter för åk 1-9 Kunskaps område Vardagsrutiner och vardagsmiljö Centralt innehåll Kunskapskrav åk 9 grundläggande Recept och instruktioner och hur de

Läs mer