Lektionsaktivitet: Vi har ett problem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lektionsaktivitet: Vi har ett problem"

Transkript

1 Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 5: Problemlösning Lektionsaktivitet: Vi har ett problem Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Denna aktivitet handlar om att ge elever erfarenheter av problemlösning. Syftet med ett enskilt problem kan vara att lyfta fram en problemlösningsstrategi, en viss problemtyp eller ett specifikt matematikinnehåll. En klok problemlösningsstrategi är ofta att arbeta tillsammans med andra. Många Nobelpristagare är utmärkta förebilder! Material Material anpassas till valda problem. Beskrivning De problem som har valts ut och presenteras här har olika fokus, vilka beskrivs i Problemlösning i matematik, Moment A. Problem för dramatisering De problem för dramatisering som presenteras här är hämtade från Kängurun Matematikens hopp. Kängurutävlingen genomförs i mars varje år och syftet är att skapa intresse för matematik med hjälp av intressanta problem. Kängurun består av flera tävlingsklasser, från förskoleklass upp till senare del av gymnasiet. Tävlingsklassen Milou är bland annat anpassad efter att det finns elever som inte kan läsa. Texterna är därför mycket kortfattade så att läraren vid behov kan läsa högt och läsa flera gånger. Några kommentarer kring problemen och förslag på fortsatt arbete finns under varje problem och fler förslag finns på Kängurutävlingens webbsidor. För att underlätta vid sökning har årtalet lagts till vid problemets nummer. Gemensam problemlösning Lektionsaktivitetens båda uppsättningar med kort för gemensam problemlösning har lite olika karaktär. Problemet Djur på rad förutsätter att det finns djur att plocka med, men det behöver inte vara exakt som på fotot. Så som problemet är konstruerat blir det inget entydigt svar i förhållande till de djur som finns på bilden. Vi kan inte veta vilket av de röda djuren som står som tvåa respektive fyra, vi kan inte heller veta om hästen som står sist är grön eller orange eller kanske rent av är ett blått föl. Det ger tillfälle att problematisera de lösningar som eleverna finner. Kan det finnas fler sätt att lösa problemet på? Hur i så fall? Problemet Vilket tal är jag? har däremot bara ett korrekt svar. Eleverna bör ha tillgång till något plockmaterial. Det behöver inte vara kuber som på bilden, men ett material där alla delar ser lika ut (t ex markörer, stenar, bönor, dekorationsstenar) så att eleverna inte behöver lägga energi på att urskilja färg eller form. På varje kort finns ord som kan behöva förklaras och diskuteras: större än, mindre än, delbart och udda. 1 (11)

2 Öppna problem Här i lektionsaktiviteten ges förslag på två sorters öppna problem. Det ena förslaget bygger på Dagens tal som är en undervisningsaktivitet många känner igen och använder. Den andra sortens problem konstrueras genom att starta med facit i en lärobok och sedan formulera problemen utifrån svaren. Introduktion En bra öppningsreplik är Vi har ett problem. Det gemensamma tilltalet är viktigt och signalerar att nu ska vi hjälpas åt. Det handlar inte om att bli först färdig utan att tillsammans ta sig an en utmaning. Processen står i fokus, inte svaret. Och det får ta den tid det tar. Till varje enskilt problem behövs en instruktion så att alla förstår vad som ska hända, och kanske finns det material att dela ut eller roller att fördela. Elevers dokumentation Det är inte nödvändigt att alltid låta eleverna dokumentera allt de gör. Ibland kan glädjen över att ha löst ett problem vara tillräckligt för att det ska bli ett bestående minne. Dramatiseringen och agerandet kan bli en minneskrok för eleverna som läraren kan återkoppla till: Kommer ni ihåg när vi? Vad hände då? En dramatiserad problemlösning kan bli en liten film. När problemet är löst och genomarbetat spelas en redovisning med lösning eller lösningar in. Det är kul att titta på en sådan film, men framförallt är det bra repetition. Beroende på problemets innehåll finns det många sätt att dokumentera. Tänk igenom sekvensen konkret halvkonkret halvabstrakt abstrakt. Hur långt kan enskilda elever komma? Vad ska dokumenteras gemensamt? Vad gör eleverna på egen hand? Variation och progression Problemlösning i matematik är ett område som är välförsett med material, några exempel: I Matematiklyftet finns problemlösningsmoduler från åk 1 3 upp till och med gymnasiet. I Nämnaren finns i varje nummer en problemavdelning. Alla problem med lösningar och kommentarer finns tillgängliga på Nämnaren på nätet. Bland alla böcker som finns om problemlösning är en av de mer använda Rika matematiska problem av Kerstin Hagland, Rolf Hedrén och Eva Taflin. Problemen i boken har bland annat den egenskapen att de kan börja användas redan med de yngsta eleverna och utvecklas och fördjupas upp på högskolenivå. Med andra ord en källa för att finna problem som kan passa flertalet elever. I denna dels fördjupning finns ytterligare förslag på problemsamlingar. 2 (11)

3 2010:4 Halsdukar och mössor Dramatisera: Använd två olika mössor och två olika halsdukar. Låt eleverna prova sig fram hur de kan kombineras. Kan eleverna hitta något system för att se om de har upptäckt alla kombinationer? Kan de motivera varför det inte går att kombinera på fler sätt? Kommentar: [4] Här kan den randiga mössan kombineras med antingen en randig eller en grå halsduk, dvs två olika lösningar. Med den grå mössan finns motsvarande möjligheter. Totalt finns fyra lösningar. Diskutera med eleverna om hur de kan dokumentera sina lösningar. Här kan de visa olika abstraktionsnivåer, från det konkreta att laborera med mössor och halsdukar till att gradvis övergå till bilder och tabeller: Ersätt plaggen med plockmaterial, t ex markörer. Visa med bilder vilket plagg en markör representerar. Lägg markörerna så det blir tydligt att alla kombinationer har kommit med. Två olika sätt att visa de möjliga kombinationerna. Röd och lila markör representerar mössor, blå och grön markör representerar halsdukar. Använd Hur många sätt? (2011:5) för att utmana med ett problem som har samma lösning som ovan men där det blir krångligt att börja med att klä på sig plaggen. Här är det enklare att gå direkt till bilder och sedan plockmaterial. 3 (11)

4 2012:12 Hänga tvätt Dramatisera: Spänn upp ett klädstreck och häng upp handdukar. Låt en elev åt gången vara pappa och hänga upp olika antal handdukar. Bokför tydligt så alla kan se hur många klädnypor som används till varje antal handdukar. Kommentar: [10] När eleverna har hängt klart, resonera om hur man kan tänka när man vill ta reda på antalet klädnypor när man vet hur många handdukar som ska hängas. Hur blir det om strecken inte är tillräckligt långa så tvätten måste hängas på två streck? Vad händer om det är stora handdukar (eller lakan) som måste ha en klädnypa på mitten också? Häng andra plagg, t ex byxor och strumpor. Hur många klädnypor behövs för byxor? För strumpor? Gör bilder av klädstreck där upphängningen följer ett mönster (färg, plagg, storlek, etc). 4 (11)

5 2011:6 Var är Kängu? Dramatisera: Använd en tallinje på golvet som eleverna kan gå och hoppa på. Gör gärna linjen fast men ha lösa talkort så att talområdet enkelt kan varieras. Använd elevers namn och låt alla hoppa eller agera på möjligt sätt. Låt två elever starta från olika positioner och efterfråga om och var de möts efter ett visst antal hopp. Kommentar: [9] Tallinjen kan fungera som ett redskap för att t ex undersöka och storleksordna tal, öva stegräkning och utveckla räknestrategier. Använd tio (tjugo) kartongark i två färger, fem alternativt tio av varje färg, för att skapa en talrad som synliggör femstrukturen. Arken ska vara tillräckligt stora för att eleverna ska kunna gå på dem. Tejpa fast dem på golvet. Observera att arken inte ska ha några talsymboler, då undviker vi att eleverna bara läser av siffrorna när de arbetar med talen. Låt eleverna gå på talraden och räkna högt, uppåt och nedåt. Det är svårare med nedåträkning, så vänta med det tills eleven är säker på uppåträkning. Använd alltid samma startpunkt. Uppmuntra eleverna att utnyttja femstrukturen i talraden. - Hur kan du utan att räkna från början hitta talet 7 (5 och 2), talet 8 (5 och 3), talet 10 (5 och 5) osv. - Uppmuntra eleverna att använda tiostrukturen på en talrad med 20 kartongark. Hur kan du utan att räkna från början hitta talet 11, 19, 15, 17, 12? - Gå på talraden och räkna högt på varje steg. Gå på talraden och räkna bara högt på varannat steg 1, 2, 3, 4, 5, och 1, 2, 3, 4, 5, Diskutera udda och jämna tal. 5 (11)

6 2013:10 Musen Maja Dramatisera: Gör på riktigt. Använd både elever och personal så förhållandena mellan flickor och pojkar stämmer. Övergå sedan till att ha namnade möss av något slag. Kommentar: [två bröder och fyra systrar] Diskutera vad det innebär att Maja har tre systrar. Hur många flickor finns det bland syskonen? Hur många bröder har Maja? Hur många bröder har hennes syster Kajsa? Vad vet vi om Långsvans? Hur många bröder finns det bland syskonen? Är Långsvans en av dem? osv. Hur är det i (musen) Stinas familj? Hon har fem bröder och två systrar. Hur många bröder har hennes bror Ulrik? (Musen) Putte har fem bröder och två systrar. Hur många systrar och bröder har hans syster Mimmi? Hur många syskon finns i familjen? Filippa har sju klasskamrater som är flickor (kvinnor). I samma klass går Olle. Han har sex klasskamrater som är pojkar (män). Hur många elever (studerande) finns det i klassen? Nu är mängden så stor att det troligen blir nödvändigt att gå över till markörer. 6 (11)

7 2010:6 Hur många hopp? Dramatisera: Låt eleverna vara kängurur. Låt tre flickor och tre pojkar vara kängurur, eller markera med exempelvis någon huvudbonad vilka elever som hör till den vänstra respektive högra gruppen. Först kan de bara göra, dvs se till att alla kommer förbi varandra utan att räkna antalet hopp. Sedan kan någon form av bokföring läggas till. Exempelvis kan en åskådare lägga en kula/ställa en penna i en burk för varje hopp. Räkna sedan antalet gemensamt. Kommentar: [9] Blir det lika många hopp hur djuren än hoppar? Pröva med att alla på vänstersidan hoppar först eller alla på högersidan. Jämför med om de turas om med en från varje sida. Hur blir det om antalet kängurur minskar eller ökar i en eller båda grupperna? 7 (11)

8 Djur på rad Några djur väntar på att få komma in i hagen. Hur ser kön ut? Några djur väntar på att få komma in i hagen. Hur ser kön ut? Hästen som står först är gul. Två djur är röda. Några djur väntar på att få komma in i hagen. Hur ser kön ut? Några djur väntar på att få komma in i hagen. Hur ser kön ut? I mitten står en kalv. Längst bak står en häst. 8 (11)

9 Vilket tal är jag? Jag är större än 3. Jag är ett udda tal. Vilket tal är jag? Vilket tal är jag? Jag är delbart med 3. Jag är mindre än 13. Vilket tal är jag? Vilket tal är jag? 9 (11)

10 Öppna problem Dagens tal Det kanske vanligaste öppna problemet som används i matematikundervisning är olika varianter av Dagens tal. Eleverna får ett givet tal och ska ge exempel på hur en räkneoperation som leder till dagens tal kan se ut. Variationerna är snudd på oändliga: hur dagens tal väljs, vilka räkneoperationer som ska användas eller inte, om uppgifterna ska skrivas enligt en särskild förlaga, vilket talområde som är aktuellt, hur många exempel eleverna ska ge eller hur lång tid uppgiften ska hålla på, Eleverna kan arbeta enskilt och sedan sammanställa förslagen gemensamt, eller kan eleverna arbeta i par och skriva långa kedjor: 5 = = = 6 1 = 1 5 = 15/3 = 25 = 2,5 + 2,5 = = 5000/1000 = En stor fördel med detta problem är att alla kan delta på sin nivå. I artikeln Skillnaden är två beskriver matematikdidaktikerna Anne Watson och John Mason hur fantastiskt långt man kan komma bara genom att jobba med en så pass enkel differens som två. Det som först kan tyckas vara en för de flesta ganska trivial uppgift visar sig ha bärighet både långt upp på gymnasienivå och för såväl lärarstuderande som kompetensutveckling för lärare. Svar från facit Följande svar är plockade från facit i en matematiklärobok: 6 kg, 10 m, 8 grader, 50 %, 9 m, 475 kr, 40. Uppgifterna skulle kunna lyda: (6 kg). Joan och Elisabet ska köpa frukt till en gårdsfest. De pratar med Fredrik i fruktaffären och han säger att det behövs nog 6 kg frukt om det ska räcka till alla. Vilka sorters frukter köper Joan och Elisabet? Hur mycket köper de av varje sort? (10 m). Bosse och Kajsa ska köpa bräder till kanten runt sandlådan. Pengarna räcker till 10 m brädor. Hur kan sandlådan se ut? Hur många kanter kan den ha? (8 grader). Mormor som bor i Malmö och hennes syster Alma som bor i Kiruna diskuterade vädret. De kom fram till att det var 8 grader varmare i Malmö än i Kiruna. Hur varmt var det i Malmö? Hur varmt var det i Kiruna? (50 %). Hjalmar har köpt en varm, skön tröja på rean. Det var rea! 50 % på alla tröjor! Hur mycket fick Hjalmar betala för tröjan? Vad hade den kostat om det inte hade varit rea? (9 m). Klassen hade på ett par olika sätt uppskattat hur hög en lyktstolpe på skolgården var. De enades om att den var ungefär 9 m. Hur hög skulle den kunna vara om man kunde mäta exakt? (475 kr). Eskil var med pappa och handlade presenter till mamma och Anja. Vad köpte de? Vad kostade de olika sakerna? (40). Ett tal är avrundat till 40. Vilket skulle talet kunna vara? 10 (11)

11 Litteratur och referenser Hagland, K., Hedrén, R. & Taflin, E. (2005). Rika matematiska problem inspiration till variation. Stockholm: Liber. Mason, J. & Watson, A. (2002). Skillnaden är två. Nämnaren 2002:4. Länkar Kängurutävlingen ncm.gu.se/kangaru Nämnarens Problemavdelning ncm.gu.se/arkivn 11 (11)

Didaktiska perspektiv på matematikundervisning 2

Didaktiska perspektiv på matematikundervisning 2 Didaktiska perspektiv på matematikundervisning 2 Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet. Välkommen till denna andra modul om möjligheter och utmaningar i matematikundervisningen

Läs mer

Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar

Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 7: Om tal och tid Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Syftet med aktiviteten är att ge erfarenheter

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Ecolier 2010 Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också lösningsförslag. De flesta problem kan lösas på flera sätt och med olika representationsformer.

Läs mer

1A 2,4F. Gemensam problemlösning tal. strävorna

1A 2,4F. Gemensam problemlösning tal. strävorna strävorna 1A 2,4F Gemensam problemlösning tal problemlösning begrepp kommunikation taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Att låta elever i grupp lösa problem om tal. Eleverna ges möjlighet att kommunicera

Läs mer

Lösningar och arbeta vidare med Milou 2011

Lösningar och arbeta vidare med Milou 2011 Kängurutävlingen 2011 Lösningar och arbeta vidare med Milou 2011 Övningsuppgiften Hundarna kommer ut vid B. Labyrinter är mytomspunna och ofta förknippade med magisk kraft. Läs om den spännande historien

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2009 Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också några olika lösningsförslag. De flesta problem kan lösas på flera sätt och

Läs mer

Lektionsaktivitet: Samla och hantera information

Lektionsaktivitet: Samla och hantera information Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Statistik Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM För att kunna fungera som så självständiga

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2017, svar och lösningar Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också lösningsförslag. Ett underlag till hjälp för bokföring

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp

Kängurutävlingen Matematikens hopp Kängurutävlingen Matematikens hopp Arbeta vidare med Cadet 2017 Årets Känguruproblem kan direkt kopplas till innehållet i kursplanerna för åk 9 samt för Ma1. Få av problemen är direkta rutinuppgifter utan

Läs mer

Alla dessa möjligheter

Alla dessa möjligheter Karin Landtblom Alla dessa möjligheter kombinatorik och resonemang I denna artikel diskuteras övningar i kombinatorik. Vilka tankegångar kan väckas vid arbete med dem och hur kan eleverna resonera? Idéer

Läs mer

Anpassning av problem

Anpassning av problem Modul: Problemlösning Del 7: Anpassning av problem Anpassning av problem Kerstin Hagland och Eva Taflin Detta är en något omarbetad text från boken: Hagland, K., Hedrén R., & Taflin, E. (2005). Rika matematiska

Läs mer

Mönster statiska och dynamiska

Mönster statiska och dynamiska Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 3: Fantasi, mönster och sannolikhet Mönster statiska och dynamiska Berit Bergius & Lena Trygg, NCM I många matematiska aktiviteter ska deltagarna

Läs mer

Matematik Åk 3 Tal och räkning

Matematik Åk 3 Tal och räkning FA C I T Lgr 11 Matematik Åk 3 Tal och räkning Catherine Bergman Maria Österlund Kan du använda och beskriva tal? Hur långt kan du räkna framåt? Jag kan räkna till: Hur långt kan du räkna bakåt? Jag kan

Läs mer

Vad är det som gör skillnad?

Vad är det som gör skillnad? Vad är det som gör skillnad? Pedagogisk Inspiration Maria Dellrup Elisabeth Pettersson Nafi Zanjani Team Munkhättan Lotta Appelros Morin Iwona Charukiewicz Gudrun Einarsdottir Dammfriskolan Emma Backström

Läs mer

a) 1 b) 4 a) b) c) c) 6 a) = 4 b) = 6 c) = 6 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? 4. Beräkna. 3. Hur många?

a) 1 b) 4 a) b) c) c) 6 a) = 4 b) = 6 c) = 6 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? 4. Beräkna. 3. Hur många? 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? Exempel a) 1 2 b) 4 5 a) b) c) c) 6 7 3. Hur många? 4. Beräkna. Exempel 1 + 2 = 3 a) 3 + 1 = 4 a) 4 b) 5 b) 4 + 2 = 6 c) 3 + 3 = 6 c) 3 d) 2 GILLA

Läs mer

Välkommen till. Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Milou, för elever i förskoleklass åk 2. Till läraren. Lycka till med årets Känguru!

Välkommen till. Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Milou, för elever i förskoleklass åk 2. Till läraren. Lycka till med årets Känguru! Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Milou, för elever i förskoleklass åk 2 Syftet med Kängurun är att skapa intresse för matematik med hjälp av intressanta problem. Vår

Läs mer

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Planering Del 1: Redovisning av Uppgift till seminarium 6 Undervisning genom problemlösning Del 2: Grupparbete: rika matematiska problem (förberedelse till SRE2)

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Ecolier 017, svar och lösningar Här följer korta svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Ett underlag till hjälp för bokföring av klassens resultat finns att hämta på

Läs mer

tjugofyra tvåhundratrettioåtta Skriv talet som kommer efter. Skriv talet som kommer före. Fortsätt att skriva talen som kommer efter.

tjugofyra tvåhundratrettioåtta Skriv talet som kommer efter. Skriv talet som kommer före. Fortsätt att skriva talen som kommer efter. läsa, skriva och storleksordna tal antal Skriv talet som kommer efter. 6 7 79 80 699 700 869 870 Skriv talet som kommer före. 26 27 49 50 899 900 59 540 Fortsätt att skriva talen som kommer efter. 296

Läs mer

Kunskap om samband mellan lässvårigheter

Kunskap om samband mellan lässvårigheter görel sterner Lässvårigheter och räknesvårigheter Här presenteras några exempel på hur specialundervisning i matematik kan läggas upp med tanke på svårigheter kopplade till fonologi, arbetsminne, automatiseringsprocesser

Läs mer

Taluppfattning. Talområde 10-20. Systematisk genomgång tal för tal

Taluppfattning. Talområde 10-20. Systematisk genomgång tal för tal Taluppfattning Talområde 10-20 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens träningsmaterial Wendick-modellen består av en serie med strukturerade träningsmaterial

Läs mer

Välkommen till. Kängurutävlingen Matematikens hopp 2011 Milou, för elever i förskoleklass åk 2. Till läraren. Lycka till med årets Känguru!

Välkommen till. Kängurutävlingen Matematikens hopp 2011 Milou, för elever i förskoleklass åk 2. Till läraren. Lycka till med årets Känguru! Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2011 Milou, för elever i förskoleklass åk 2 Kängurutävlingen genomförs i år den 17 mars. Syftet med Kängurun är att skapa intresse för matematik

Läs mer

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Milou, för elever i förskoleklass åk 2

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Milou, för elever i förskoleklass åk 2 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Milou, för elever i förskoleklass åk 2 Kängurutävlingen genomförs i år den 21 mars. Om den 21 mars inte passar går det bra att genomföra

Läs mer

Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer

Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer Görel Sterner Artikel ur Svenska Dyslexiföreningens och Svenska Dyslexistiftelsens tidskrift Dyslexi aktuellt om läs- och skrivsvårigheter

Läs mer

genom berikning inom det matematiska område klassen arbetar med. Modellen är verkligen enkel: en äggkartong med plats för ett visst antal ägg.

genom berikning inom det matematiska område klassen arbetar med. Modellen är verkligen enkel: en äggkartong med plats för ett visst antal ägg. Jorryt van Bommel Räkna med ägg När elever möter matematikinnehåll genom arbete med konkret och laborativt material är det av vikt att steget från konkret arbete till abstrakt och generell matematik inte

Läs mer

Kängurutävlingen 2017 NCM 1

Kängurutävlingen 2017 NCM 1 Kängurutävlingen 2017 Arbeta vidare med Benjamin 2017 Nu är tävlingsdelen av Kängurun avslutad, men vi hoppas att problemen ska kunna vara underlag för många intressanta diskussioner. I samband med genomgång

Läs mer

Statistik. Berit Bergius & Lena Trygg, NCM

Statistik. Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Statistik Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Bakåt i tiden förmedlades information muntligt, från man till man. När

Läs mer

2 A Skenorna i A överlappar varandra minst. Det finns bara ett hål mellan skruvarna. 3 E 6 Bakom triangeln gömmer sig 3 vilket leder till svaret 6.

2 A Skenorna i A överlappar varandra minst. Det finns bara ett hål mellan skruvarna. 3 E 6 Bakom triangeln gömmer sig 3 vilket leder till svaret 6. Kängurutävlingen 2015 Ecolier, svar och lösningar Facit Ecolier 1 E 15 2 A Skenorna i A överlappar varandra minst. Det finns bara ett hål mellan skruvarna. 3 E 6 Bakom triangeln gömmer sig 3 vilket leder

Läs mer

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte.

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte. Problemlösning i fokus Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte. Matematik ska vara spännande och roligt! Undervisningen i matematik

Läs mer

Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen

Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen - MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR EPA-modellen Total tidsutgång 8o min och uppåt Enskilt Par Alla Planera och organisera. Kollegialt samarbete Välja ut ett lärandemål/centralt

Läs mer

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp Ecolier för elever i åk 3 och 4

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp Ecolier för elever i åk 3 och 4 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp Ecolier för elever i åk 3 och 4 Tävlingen genomförs under perioden 21 mars 29 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare. Sista dag för

Läs mer

Under hösten 2008 deltog jag i en kurs som hette Matematikundervisning

Under hösten 2008 deltog jag i en kurs som hette Matematikundervisning Astrid Karlsson Mönsterproblem i dubbel bemärkelse Med utgångspunkt i det rika problemet Stenplattor synliggörs skillnader i elevers lösningar och hur problem som behandlar mönster kan leda in eleverna

Läs mer

Att utveckla taluppfattning genom att dela upp tal är mycket vanligt i de

Att utveckla taluppfattning genom att dela upp tal är mycket vanligt i de Jorryt van Bommel Räkna med ägg När elever möter matematikinnehåll genom arbete med konkret och laborativt material är det av vikt att steget från konkret arbete till abstrakt och generell matematik inte

Läs mer

Med tabell menas enligt Nationalencyklopedin en koncentrerad, överskådlig

Med tabell menas enligt Nationalencyklopedin en koncentrerad, överskådlig Kerstin Hagland Ta till en tabell Tabeller används traditionellt som stöd för minnet, men de kan även utgöra ett bra verktyg vid problemlösning. Med hjälp av en tabell kan man systematiskt undersöka givna

Läs mer

Vad är pengarna värda?

Vad är pengarna värda? strävorna 2A Vad är pengarna värda? begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Syftet med aktiviteten är att ge exempel på hur pengars värde kan konkretiseras med hjälp av laborativt matematikmaterial.

Läs mer

Taluppfattning. Talområde Systematisk genomgång tal för tal

Taluppfattning. Talområde Systematisk genomgång tal för tal Taluppfattning Talområde 10-20 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie med strukturerade kartläggnings- och träningsmaterial

Läs mer

Lärarhandledning Mönster

Lärarhandledning Mönster Lärarhandledning Mönster Innehåll Aktivitet Mönster 2 Bakgrund Mönster 4 Kartläggningsunderlag Mönster 5 Elevexempel Mönster 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA MATEMATIKEN. SKOLVERKET 2018. 1 Mönster Aktivitet

Läs mer

Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg

Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg Vad ska man ha matematik till? Vardagslivet Yrkeslivet Skönheten och konsten Underbart att veta att det finns räcker inte det+ LGR11 Undervisningen ska

Läs mer

Minifakta om djurungar på landet

Minifakta om djurungar på landet TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi träffa några av de vanligaste djurungarna på en gård. Vi får träffa föl, kalvar, griskultingar, lamm och kycklingar. Vi får

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

Facit och kommentarer Ecolier 2019

Facit och kommentarer Ecolier 2019 Facit och kommentarer Ecolier 2019 1 E 2 C 5+5+1+1 3 A tisdag Om det var söndag igår är det måndag idag. 4 D,, Det kvadratiska hålet kommer att hamna tre rutor från mittvikningen och då syns motorcykeln.

Läs mer

Hundrarutor, markörer, penna och miniräknare. På följande sidor finns hundrarutor för kopiering.

Hundrarutor, markörer, penna och miniräknare. På följande sidor finns hundrarutor för kopiering. strävorna 4A 100-rutan taluppfattning färdighetsträning mönster Avsikt och matematikinnehåll På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta

Läs mer

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen ska genomföras under perioden 16 mars 24 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Slumpförsök för åk 1-3

Slumpförsök för åk 1-3 Modul: Sannolikhet och statistik Del 3: Att utmana elevers resonemang om slump Slumpförsök för åk 1-3 Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Andreas Eckert, Linnéuniversitetet I följande text beskrivs

Läs mer

Taluppfattning 0-100

Taluppfattning 0-100 Taluppfattning 0-100 Med tiotalsövergångar Systematisk genomgång av talområden Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Om Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie med strukturerade kartläggnings-

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

KURSBESKRIVNING - MATEMATIK

KURSBESKRIVNING - MATEMATIK KURSBESKRIVNING - MATEMATIK ARBETSOMRÅDE TAL OCH DECIMALTAL ÅK 6 (HT 2016) Daniel Spångberg Varför finns det tal? Finns det olika sorters tal? Och har det någon betydelse var de olika siffrorna i ett tal

Läs mer

Lärarhandledning Tärningsspel

Lärarhandledning Tärningsspel Lärarhandledning Tärningsspel Innehåll Aktivitet Tärningsspel 2 Bakgrund Tärningsspel 5 Kartläggningsunderlag Tärningsspel 7 Elevexempel Tärningsspel 8 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA MATEMATIKEN. SKOLVERKET

Läs mer

KURSBESKRIVNING - MATEMATIK

KURSBESKRIVNING - MATEMATIK KURSBESKRIVNING - MATEMATIK ARBETSOMRÅDE TAL OCH DECIMALTAL ÅK 6 (HT 2016) Jeff Linder, Daniel Spångberg, Emil Ohlander Varför finns det tal? Finns det olika sorters tal? Och har det någon betydelse var

Läs mer

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Geometri Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Om verkligheten ska bli begriplig

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Milou 2019, facit och kommentarer Vi hoppas att problemen i Milou blev en spännande och positiv upplevelse för både elever och lärare. Nu kan ni diskutera och kontrollera lösningarna

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Tema: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

Svar och lösningar Benjamin

Svar och lösningar Benjamin Kängurutävlingen 2015 Svar och lösningar Benjamin 1 B 2 C Det räcker att uppmärksamma att ett spegelvänt R inte förekommer på paraplyet. 3 A 2 svart En grå kvadrat som ska bli svart. En svart kvadrat som

Läs mer

Arbeta vidare med aritmetik 2018

Arbeta vidare med aritmetik 2018 Arbeta vidare med aritmetik 2018 I det här materialet har vi samlat problem inom aritmetik från flera olika tävlingsklasser, från Ecolier till Student. Årtal Varje år förekommer det problem som utgår från

Läs mer

Pedagogiskt café. Problemlösning

Pedagogiskt café. Problemlösning Pedagogiskt café Problemlösning Vad är ett matematiskt problem? Skillnad mellan uppgift och problem - Uppgift är något som eleven träffat på tidigare, kan lösa med vanliga standardmetoder - Matematiskt

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Modul: Förskoleklass Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, Maria L. Johansson, Troels Lange, Tamsin Meaney, Eva Riesbeck, Anna Wernberg, Malmö högskola, Luleå tekniska

Läs mer

Mattepilotträffens innehåll

Mattepilotträffens innehåll Välkomna! Mattepilotträffens innehåll 16.30 16.40 Fika och presentation 16.40 17.00 Bodil- broar i matematikundervisningen 17.00 17.15 Virge och Ingela- om broar 17.15 18.15 Åsa- brobygge med workshop

Läs mer

Arbeta vidare med Ecolier 2010

Arbeta vidare med Ecolier 2010 Arbeta vidare med Ecolier 2010 Nu är tävlingsdelen av Kängurun avslutad, men vi hoppas att problemen ska kunna vara underlag för många intressanta diskussioner. I samband med genomgång passar det bra att

Läs mer

Matematikutveckling i förskoleklassen

Matematikutveckling i förskoleklassen Glittmark, Magnusson, Olsson & Terner Matematikutveckling i förskoleklassen Som en konsekvens av att elever som får intensivundervisning i åk 9 visar stora brister i taluppfattning satsar Varbergs kommun

Läs mer

En typisk medianmorot

En typisk medianmorot Karin Landtblom En typisk medianmorot I artikeln Läget? Tja det beror på variablerna! i Nämnaren 1:1 beskrivs en del av problematiken kring lägesmått och variabler med några vanliga missförstånd som lätt

Läs mer

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall Koll på 1A matematik FACIT Läxbok Hanna Almström Pernilla Tengvall Sanoma Utbildning Hur många och lika många 1Hur många? Skriv. III 3 I IIII II IIII III 1 4 2 5 3 Rita lika många. valfri valfri 2 KAPITEL

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet Tärningsspel

Lärarhandledning Aktivitet Tärningsspel Innehåll Aktivitet.... 2 Bakgrund.... 5 Elevexempel.... 6 Spelplan och sifferkort.... 8 Kartläggningsunderlag.... 9 1 HITTA MATEMATIKEN NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I MATEMATISKT TÄNKANDE I FÖRSKOLEKLASS.

Läs mer

Förkunskaper De blå sidorna övar hantering av talraden medan de gröna sidorna förutsätter grundläggande aritmetiskt kunnande.

Förkunskaper De blå sidorna övar hantering av talraden medan de gröna sidorna förutsätter grundläggande aritmetiskt kunnande. strävorna A B Talserier kreativ verksamhet logiska resonemang taluppfattning algebra Avsikt och matematikinnehåll Genom arbete med talserier kan elever öva upp färdighet i att hantera tal. Aktiviteten

Läs mer

MatteSafari Kikaren 1B Facit

MatteSafari Kikaren 1B Facit MatteSafari 1B Facit Till sidorna 73 i MatteSafari 1B Vilka har samma svar? Måla dem i samma färg. 2 1 2 6 18 4 3 Nina har fiskar. Olle har 6 färre. 4 18 3 4 4 4 1 5 5 3 18 6 Hur många fiskar har Olle?

Läs mer

Subtraktion olika antal decimaler

Subtraktion olika antal decimaler 3A Subtraktion olika antal decimaler lösa rutinuppgifter taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Av erfarenhet vet lärare att många elever som kan subtrahera heltal korrekt får problem när det är olika

Läs mer

Hur stor är sannolikheten att någon i klassen har en katt? Hur stor är

Hur stor är sannolikheten att någon i klassen har en katt? Hur stor är Karin Landtblom Hur sannolikt är det? Uttrycket Hur sannolikt är det på en skala? använder många till vardags, ofta med viss ironi. I denna artikel om grunder för begreppet sannolikhet åskådliggör författaren

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Milou 2018, svar och korta kommentarer Vi hoppas att problemen i Milou blev en spännande och positiv upplevelse för både elever och lärare. Nu kan ni diskutera och kontrollera

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

Arbeta vidare med Benjamin

Arbeta vidare med Benjamin Arbeta vidare med Benjamin Nu är tävlingsdelen av Kängurun avslutad, men vi hoppas att problemen ska kunna vara underlag för många intressanta diskussioner. I samband med genomgång passar det bra att låta

Läs mer

Svar och korta lösningar Benjamin 2006

Svar och korta lösningar Benjamin 2006 3 poäng Svar och korta lösningar Benjamin 2006 1. B 2006 2005 + 2007 är lika mycket som 2 2006. 2. D 2 309 415 687 Det kort man lägger först längst till vänster, måste ha så litet tal till vänster som

Läs mer

PROBLEMLÖSNING. strategier och övningar för åk 4-6 kopieringsunderlag. Innehållsförteckning

PROBLEMLÖSNING. strategier och övningar för åk 4-6 kopieringsunderlag. Innehållsförteckning strategier och övningar för åk 4-6 kopieringsunderlag Innehållsförteckning Vad är problemlösning? 2 Lärarsida - Problem för pedagoger 3 Att läsa och lösa problem 4 Självskattning 5 Strategier Innehåll,

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet Mönster

Lärarhandledning Aktivitet Mönster Innehåll Aktivitet.... 2 Bakgrund.... 5 Elevexempel... 6 Kartläggningsunderlag.... 7 1 HITTA MATEMATIKEN NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I MATEMATISKT TÄNKANDE I FÖRSKOLEKLASS. SKOLVERKET 2019. DNR. 2019:568

Läs mer

Släkttavlor i genetiken

Släkttavlor i genetiken Släkttavlor i genetiken I den här övningen får du följa hur olika egenskaper och sjukdomar hos människan går i arv från generation till generation. Alla egenskaper och sjukdomar som är med i övningen bestäms

Läs mer

2C 6C. Form logiska block. strävorna

2C 6C. Form logiska block. strävorna strävorna 2C 6C Form logiska block samband begrepp kreativ och estetisk verksamhet geometri Avsikt och matematikinnehåll När vi ser oss omkring är form en framträdande egenskap. För att kunna känna igen,

Läs mer

1 D Linjerna på de plattorna går inte diagonalt. 2 E Båda djuren kommer ut, men vägarna möts inte.

1 D Linjerna på de plattorna går inte diagonalt. 2 E Båda djuren kommer ut, men vägarna möts inte. Svar och lösningar 1 D Linjerna på de plattorna går inte diagonalt. 2 E Båda djuren kommer ut, men vägarna möts inte. 3 C: 1 och 3 4 C: David 5 B: 2 Flytta myntet på toppen och myntet som ligger i mitten

Läs mer

För att få reda på vad elever tänker räcker det ofta att bara börja prata om

För att få reda på vad elever tänker räcker det ofta att bara börja prata om Pirjo Repo Burkexperimentet Genom att förse elever med konkret material och låta dem arbeta fritt med en frågeställning kan vi få ta del av hur de resonerar. En undersökning av burkar ger här en inblick

Läs mer

Kortfattade lösningar med svar till Cadet 2006

Kortfattade lösningar med svar till Cadet 2006 3 poäng Kängurun Matematikens hopp Cadet 2006 Kortfattade lösningar med svar till Cadet 2006 1 B 2 0 0 6 + 2006 = 0 + 2006 2 A De tal som ger rest 2 är 8 och 38, summan är 46. 3 D Första siffran längst

Läs mer

Begrepps- och taluppfattning Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal.

Begrepps- och taluppfattning Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal. MATEMATIK ÅR1 MÅL Begrepps- och taluppfattning Kunna talbildsuppfattning, 0-10 EXEMPEL Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal. Kunna

Läs mer

Matematik. Namn: Datum:

Matematik. Namn: Datum: Matematik Namn: Datum: MÅL Att välja räknesätt vid problemlösning. Milton är 0 år. Hans pappa är 45 år. Hur mycket äldre är hans pappa? Svar: Lena köper en bok som kostar 85 kronor och en penna för 24

Läs mer

Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt

Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt Modul: Problemlösning Del 1: Matematiska problem Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt Var och en av oss har föreställningar om vad matematik är. Dessa föreställningar är ofta ganska

Läs mer

Uppsala Universitet Instutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Matematik 2, Ht 2014 Tilde Henriksson, Hannah Kling, Linn Kristell

Uppsala Universitet Instutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Matematik 2, Ht 2014 Tilde Henriksson, Hannah Kling, Linn Kristell Del 1: Pedagogisk planering a) Vi har gjort två lektionsplaneringar med fokus på tvådimensionella geometriska figurer för årskurs 1-3. Utifrån det centrala innehållet i Lgr11 för årskurs 1-3 ska eleverna

Läs mer

Från talrad till tallinje

Från talrad till tallinje 2A Från talrad till tallinje begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Denna sträva består av delaktiviteter med syfte att utveckla elevernas förståelse för tal, från naturliga till irrationella,

Läs mer

Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning B O N N I E R S. Andra upplagan, reviderade sidor

Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning B O N N I E R S. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Siw Elofsdotter Meijer Margareta Picetti Pernilla Falck Safari 2B Lärarhandledning B O N N I E R S 6 Tal K6 Kapitlet tar upp tal till och med 500 och inleds med att eleverna räknar 100 i taget.

Läs mer

Välkommen till. Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Milou, för elever i förskoleklass åk 2. Till läraren. Lycka till med årets Känguru!

Välkommen till. Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Milou, för elever i förskoleklass åk 2. Till läraren. Lycka till med årets Känguru! Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Milou, för elever i förskoleklass åk 2 Syftet med Kängurun är att skapa intresse för matematik med hjälp av intressanta problem. Vår

Läs mer

Under läsåret arbetade jag med. Konkretion av decimaltal. En nödvändig ingrediens för förståelse. maria hilling-drath

Under läsåret arbetade jag med. Konkretion av decimaltal. En nödvändig ingrediens för förståelse. maria hilling-drath maria hilling-drath Konkretion av decimaltal En nödvändig ingrediens för förståelse Här presenteras ett sätt att förstärka begrepp kring decimaltal. Med hjälp av tiobasmaterial får eleverna bygga tal för

Läs mer

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord.

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord. Helena Eriksson Taluppfattning i heterogena elevgrupper I denna artikel presenteras en uppgiftsdesign som syftar till att utveckla elevers uppfattning av naturliga och rationella tal. Uppgifterna har använts

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Avsnitt / arbetsområde: Undersöka med Hedvig Ämnen som ingår: Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild, So,

Läs mer

Taluppfattning Systematisk genomgång tal för tal

Taluppfattning Systematisk genomgång tal för tal Taluppfattning 10-20 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie strukturerade kartläggnings- och träningsmaterial

Läs mer

Taluppfattning Utan tiotalsövergångar. Systematisk genomgång av talområden

Taluppfattning Utan tiotalsövergångar. Systematisk genomgång av talområden Taluppfattning 0-100 Utan tiotalsövergångar Systematisk genomgång av talområden Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie strukturerade kartläggnings-

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Tid: Onsdagen den 29 augusti kl 17.30-20.00 Skolinspektionen (2009). Undervisningen i matematik utbildningens innehåll och ändamålsenlighet. Skolinspektionens

Läs mer

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen:

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen: Modul: Algebra Del 8: Avslutande reflektion och utvärdering Distributiva lagen Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Distributiva lagen a (b + c) = a b + a c Den distributiva lagen kallas den räknelag

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

Exempel på uppgifter från års ämnesprov i matematik för årskurs 3

Exempel på uppgifter från års ämnesprov i matematik för årskurs 3 Exempel på uppgifter från 2010 2014 års ämnesprov i matematik för årskurs 3 Innehåll Inledning... 5 Skriftliga räknemetoder... 6 Huvudräkning... 8 Udda tal och positionssystemet... 11 Likheter, tallinjen

Läs mer

Bråkcirkel och tallinje

Bråkcirkel och tallinje strävorna A Bråkcirkel och tallinje begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Förmåga att använda fakta om bråkuttryck på ett rationellt sätt bygger på förståelse för bråkuttrycks samband (mellan

Läs mer

Rika matematiska problem

Rika matematiska problem Rika matematiska problem Författare: Kerstin Hagland, Rolf Hedrén, Eva Taflin Här finner du ett antal matematiska problem hämtade ur boken. Du kan skriva ut sidorna och använda exempelvis i din undervisning.

Läs mer

Kommentarmaterial, Skolverket 1997

Kommentarmaterial, Skolverket 1997 Att utveckla förstf rståelse för f r hela tal Kommentarmaterial, Skolverket 1997 Att lära sig matematik handlar om att se sammanhang och att kunna föra logiska resonemang genom att känna igen, granska

Läs mer

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b, eller 1c

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b, eller 1c Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 0 Cadet för elever i åk 8, och för elever som läser kurs a, b, eller c Tävlingen genomförs under perioden mars mars. Uppgifterna får inte

Läs mer