Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012"

Transkript

1 Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Datum: torsdagen den 25 oktober kl Närvarande: Staffan Markström, Mare Boreale, ordförande Marion Eckardt, Halland landsbygd och kustbygd Lennart Ruder, Lappland Lars Norin, Hälsingebygden Per Andersson, Mitt i Småland Hans- Erik Hacke Näslund, Höga Kusten Torgny Lundquist, Ystad Österlen Annika Andersson, Sjuhärad (del av mötet) Lars Björneld, Ranrike Leopold Sjöström, Leaders representant i ÖK Maria Gustafsson Beata Allen Anmält förhinder: Jeanette Lewald, Södertäljes landsbygd Lennart Myrman, Bergslagen Charlotte Liliemark, Kustlandet 1 Mötets öppnande Staffan förklarar mötet öppnat 2 Val av ordförande, sekreterare och justeringsman Staffan Markström ordförande Beata Allen sekreterare Per Andersson justerare 3 Godkännande av dagordningen Annika lyfter frågan om samverkansgruppen ska vara delaktiga i att utse ullbaggevinnaren i kategorin årets Leader. Den 7 november röstar Landsbygdsnätverkets styrgrupp fram 1(6)

2 vinnarna i de olika kategorierna. Sammanlagt återstår 21 projekt rösta på. Underlag med presentation av projekten skickas ut till styrgruppen den 31 oktober. Samverkansgruppen kan ge Annika vägledning inför röstningen. De i samvekansgruppen som har synpunkter eller kunskaper om de nominerade projektet lämnar dessa till Annika senast den 5 november. Dagordningen godkändes. 4 Minnesanteckningar från den 28 september Föregående mötes minnesanteckningar godkänndes och lades till handlingarna. 5 Rapporter Regionala möten Syd Har ett möte den 7 november om framtida program. I oktober träffades ordföranden, verksamhetsledare och länsstyrelsehandläggare i Skåne. Diskussionerna handlade om framtiden. Man tillsatte en arbetsgrupp på fyra personer för att jobba fram kontakter och förslag för framtida arbete. Har haft kontakt med länets riksdagsman. Ny landshövding från 1 oktober, Margareta Pålsson. Sydost Träff i Målilla den 12 oktober, 8 av 10 områden deltog. På träffen diskuterades den kommande workshopen i riksdagen, man förbereder mobilisering och kontakter med riksdagsledamöter. Vill gärna ha mer info om workshopen för att underlätta dialogen med riksdagsledamöterna. En majoritet av områdena har påbörjat mobilisering inför kommande programperiod. För att ta reda på om Leader gör skillnad kommer en utvärdering att genomföras av Doing Rural. Sju projekt i varje leaderområde i regionen ska intervjuas, dessutom ska utvärderarna intervjua KS-ordföranden och kommunchef och en enkät ska skickas till kommunstyrelsen respektive kommun. Nästa träff är bokad till den maj. Väst Hade utbildningsdag om ledarskap och utveckling i går, 10 av 12 områden var representerade. Utbildningen var skräddarsydd för Leader, utbildningen var mycket bra för arbetet framöver, för både personal, projekt och organisation. Den 14 december har Leader Ranrike en dag för utvärdering. Man har också haft förberedande diskussioner om eventuell ändring av det geografiska området för Leader Ranrike. Mitt Hade en träff den 12 september. Ska ha lunch till lunchmöte i slutet av året. Har haft diskussion i LAG om nästa programperiod. 2(6)

3 Norr Länsstyrelsen i Västerbotten har tillsatt en person för att komma till rätta med de problem med ansökningar som finns. Brev har skickats ut till alla projekt i Norr- och Västerbotten om att rekvirera pengar oftare. Har haft informella möten med kommuner för att få feedback på verksamheten, en viktig fråga att diskutera är hur vi arbetar tillsammans. Ett samverkansprojekt mellan Spira 4-kanten och Mare Boreale där projektägarna har träffats för att utbyta erfarenheter och inspirerat varandra för framtida satsningar inom områdena. Förenklingar, förbättringar och utveckling av leaderprocesserna har även livligt diskuterats. Totalt har 40 projektägare medverkat. Ny landshövding i Norrbottens län från den 1 oktober, Sven-Erik Österberg. Styrgruppen för Landsbygdsnätverket Styrgruppen för Landsbygdsnätverket träffar LD den 27 november. Om det finns något medskick från samverkansgruppen skickas detta till Maria eller Beata. Open Days Jenny Nylund deltog på Open Days i Bryssel. Hon har sammanfattat konferensen i ett dokument som är fritt att sprida. Rapporten är publicerad på Landsbygdsnätverkets webbplats. Nedan följer några punkter som Jenny lyfte under presentationen för samverkansgruppen: - Deltagarna hade låg kunskap om Leader. - Definiera betydelsen av Leader. - Ta först beslut om Sverige vill jobba med multifonder, först därefter kan man diskutera detaljer och budget. - Stäng inga dörrar. - Det flesta är positiva till Leader men man tycker att det är bökigt, svårt och dyrt, vilket ökar risken för att fler inte bryr sig om att söka stöd genom Leader. - Lars Wikström har tillsatts för att ta fram underlag för hur man på bästa sätt kan få till ett multifondsamarbete. Utredningen ska pågå fram till mars Diskussion - Titta på erfarenheterna från Leader II då man jobbade med olika fonder - De resultat som kommer från tankesmedjorna ska Lars W och Maria G sammanställa. - Sverige säger avvakta med skrivandet av nya strategier, andra länder gör tvärt om. - Leader behöver ett tydligt uppdrag om att köra igång arbetet med strategierna, även om inga resurser tillsätts. Samverkansgrupen ger Jenny ett stort tack för att ha fångat upp de frågor som är högst angelägna för hela Leader-Sverige. Informationen ger hopp till det lokala leaderarbetet. Sammanfattningen är att vi får ta tag i bollen och köra själva. ÖK Leopold redogör från mötet med ÖK. Tre rapporter finns att läsa på Landsbygdsnätverkets webbsida. Leopold lyfte både glädjeämnen och problem, det blev en del repetition från tidigare rapporter men det var ändå värdefullt att lyfta detta. 3(6)

4 Carl-Fredrik tog utanför mötet upp frågan om att eventuellt överföra pengar mellan axlarna för att finansiera förberedelsearbetet med lokala utvecklingsstrategier. Jordbruksverket äger frågan, en avstämning ska göras efter nyåret för att se om det är möjligt att flytta pengar. Pasi Kemi, Jordbruksverket, ansvarar för frågan. Per och Torgny håller kontakt med Pasi. Kommissionen beslutar inte om programändringar efter juni Detta innebär att en omgående förberedelse av frågan är nödvändig. Anledningen till att vänta med överföringen var att Jordbruksverket och samverkansgruppen kom överens om att man ville låta Leader få komma igång med projektbeslut efter den omfördelningsprocess som har pågått under året. Kommande möten med ÖK ligger i januari och i maj. Det är viktigt att Leopold är med på samverkansgruppens möten inför varje ÖK. Per Andersson och Torgny Lundquist stämmer av med Pasi Kemi angående eventuell överföring av pengar mellan axlarna samt överföring av pengar från axlarna till TA-medel (mobiliseringsinsatser i leaderområdena inför kommande programperiod t.ex. skrivandet av ny strategi.) 6 Ekonomiskt utfall och budget för samverkansgruppen Ekonomisk avstämning per oktober gås igenom. Det är inga större förändringar från föregående månad. Samverkansgruppen fortsätter med budgetuppföljning vid varje möte. 7 Uppvaktning om Leader till landsbygdsdepartementet Bra om vi avvaktar med dialogen med departementet tills arbetet med nya programmet har kommit lite längre. Viktigt att ha ett möte med Calle L och Maria A innan arbetet med SWOT-analyserna är klara. Maria redogör för processen med nya programmet: - SWOT-analyser pågår året ut, Carin Wallin och Maria Ahlsved ansvariga - Politisk ledning antar inriktning av landsbygdsprogrammet i början av Åtgärdsformuleringar, klara vid halvårsskiftet Landsbygdsnätverkets kansli ingår i några av departementets projektgrupper; - Knowledge transfer & Innovation (Beata) - Konkurrenskraftig jord- och skogsbruk (Hans-Olof) - Leader (Maria) - Livskvalitetsfrågor (Pasi, programledningen) Programformuleringar förhandlas och beslutas av regeringen. Tjänstemän tar fram underlag till politiken (SWOT, remissvar, tekniskt underlag) 4(6)

5 Samverkansverktyg för mulitfondsamordning Landsbygdsnätverket har tillsammans med departementet genomfört ett antal tankesmedjor för att hitta samordningsvinster med multifondsamordning, utifrån de verktyg som har presenterats: - Leader - ITI - Stadsutveckling Staffan kontaktar Maria Ahlsved för möte om input till leaderdelen i SWOT-arbetet. Lars Norin går igenom delarna för Leader och ITI i leveransunderlaget till partnerskapsöverenskommelse. 8 Workshop i riksdagen Maria har haft kontakt med Irene Oskarsson (KD) angående datum för workshopen i riksdagen., hon föreslår den 16 januari på eftermiddagen. Landsbygdsdepartementet bjuds in till workshopen. Staffan gör programutkast för workshopen den 16 januari. 9 Ordförande och verksamhetsledarträff den 27 november 57 anmälda till träffen hittills. Annika lämnar mötet Stort tack till Marion som har jobbat fram ett mycket bra program. Det vore värdefullt om vi kan utse en djävulens advokat som lyssnar in vilka risker som finns i det avslutande arbetet och som sammanställer dessa under träffen. Per Andersson lyssnar in de risker som kan finnas i avslutsprocessen, dokumenterar dessa för presentation under träffen. Marion Eckardt och Annika Andersson får deras kostnader för medverkan på träffen den 27 november täckta av samverkansgruppens budget. En uppaning till alla från samverkansgruppen som deltar att marknadsföra sig själv och sin roll i gruppen. 5(6)

6 10 ELARD Ett förslag på vilken typ av medlem i ELARD som är lämpligt för Leader i Sverige ska presenteras den 27 november för beslut. Förslaget är att Leader i Sveriges medlemskap i ELARD blir inledningsvis som informationsmottagare. Kostnader för resor till ELARDs medlemsträffar står Landsbygdsnätverket för. Kostnader för medlemsavgifter till ELARD läggs in i samverkansgruppens budget för Finlands arbete med förberedelse av Leader Staffan har haft ett samtal med Maria A på landsbygdsdepartementet om hur Finland har lagt upp programmeringsarbetet. Maria kände inte till deras arbetssätt men tyckte att det var intressant att få veta mer om. 12 Jordbruksverkets nya rutiner för ändring av bankkonto Lennart Ruder har mailat Johan Fors och Carin Alfredsson på Jordbruksverket för att få en förklaring till de ändrade rutinerna för ändring av bankkontonummer och om dessa går att förändra. Inget svar har ännu kommit. Per Andersson har fått information från sin länsstyrelse om att de nya rutinerna gäller. 13 Övrigt Marion berättar att hon ska leda ett samtal om lokalt ledd utveckling på nästa Landsbygdsforum den 14 november i Skövde. Temat för samtalet är; Hur kan lokal utveckling bidra till näringslivsutveckling? Landsbygdsforum är en del av genomförandet av landsbygdsstrategin. Detta forum är det andra i ordningen. Torgny Lundquist och vice ordförande i Leader Ystad Österlen deltar på forumet. 14 Avslutning Staffan tackar och avslutar mötet. 6(6)

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund.

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Karl Johan Adolfsson, Leader

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Jenny Björk, Leader Spira Fyrkanten Maria

Läs mer

Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp

Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp Datum: torsdagen den 23 feb. kl. 15.00 16.30 ca Närvarande: Lennart Myrman, Jenny Hellman,

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm Närvarande: Christer Hederberg ordförande Karl Johan Adolfsson Jörgen Nilsson Tomas Öhlund Carina

Läs mer

Kartläggning av fondsamverkan

Kartläggning av fondsamverkan 2016-10-13 Kartläggning av fondsamverkan För att få en lägesbild av hur kontaktytor i dag ser ut mellan Leader och övriga fondaktörer i syfte att stärka flerfondsperspektivet, har samordningsgruppen för

Läs mer

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET ~ LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-06-01 Au 106 Dnr KS 0103/2016 Förfrågan om förnyat ställningstagande för ett gemensamt leaderarbete i Bergslagen,

Läs mer

Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling

Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Minneanteckningar från mötet 2015 08 24 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Deltagare: Josefin Heed Hela Sverige ska leva, Matilda Göransson LRF, Matilda Björkqvist Länstyrelsen Skåne, Mårten Andersson

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med Leaders samverkansgrupp för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp i Fiskebäckskil den 9 maj

Minnesanteckningar vid möte med Leaders samverkansgrupp för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp i Fiskebäckskil den 9 maj Minnesanteckningar vid möte med Leaders samverkansgrupp för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp i Fiskebäckskil den 9 maj Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale, ordf Per Andersson,

Läs mer

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader 2012-12-10 Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader den 2012-11-27 Staffan hälsar välkomna och berättar om träffens syfte. Det är viktigt att hämta in kunskaper och erfarenheter och ge varandra

Läs mer

2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm

2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm 2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm I det följande ges noteringar, kommentarer med synpunkter från möte med leaders ordföranden den 4 feb i Stockholm. Anteckningarna

Läs mer

OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA

OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA Kvartal 3 2012 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av nätverkets medlemmar. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar varje år vilka prioriterade teman

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening. Protokoll interimsstyrelse URnära Ideell förening Tid: Torsdag den 15 oktober kl 17.30-19.30 Plats: Ersboda slöjd, Umeå Närvarande, Maria Bahlenberg, Christer Lindvall, Enar Jonsson, Roger Sandström (tom

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med samordningsgruppen för Lokalt ledd utveckling 2014 06 19 Plats: Stadshotellet Katrineholm

Minnesanteckningar från möte med samordningsgruppen för Lokalt ledd utveckling 2014 06 19 Plats: Stadshotellet Katrineholm Minnesanteckningar från möte med samordningsgruppen för Lokalt ledd utveckling 2014 06 19 Plats: Stadshotellet Katrineholm Närvarande: Gustaf Westring FOG Kustlandet Tommy Swahn Leader Leader-region Mitt,

Läs mer

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström Vad säger utvärderingen av Leader 2007-2013? Preliminära resultat Cecilia Waldenström 2015-10-07 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi jobbat 2. Leadermetoden - tillämpas den? 3. Projektens

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Femgruppen. Att kunna fungera som en referensgrupp gentemot det traditionella landsbygdsprogrammet LLU.

Femgruppen. Att kunna fungera som en referensgrupp gentemot det traditionella landsbygdsprogrammet LLU. Lokal utveckling i hela landet! I Sverige finns under programperioden 2014-2020 53 godkända leaderområden. Se karta på nedan. 48 har prioriterats av Jordbruksverket och fått medel att arbete med LLU (Lokalt

Läs mer

Protokoll nr 1/2015 från möte med Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Protokoll nr 1/2015 från möte med Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet ÖK-sekretariatet 2015-09-09 Protokoll nr 1/2015 från möte med Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Tid: Den 17 juni 2015 Plats: Dagordning:

Läs mer

Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte

Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte Leadergrupper och andra som är engagerade i Leaderfrågor från hela landet nu träffas vi åter för att utbyta erfarenheter! På anmälningsblanketten kan du

Läs mer

Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm

Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm 1(5) Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm Rapport från Lasse Carlsson, Hela Sverige ska leva Dagen inleddes med att Nätverkets ordf Peter Melin beskrev dagens upplägg med speeddating,

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna. Ideell förening Sida 1 av 6 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 5 december 2017, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade

Läs mer

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 alla medlemmar i styrelsen för FoU Välfärd! Årets första styrelsemöte blev inställt. Därför skickar jag ändå här

Läs mer

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Sid 1 Plats: Galtsjöns Wärdshus, Ronneby Tid: 24 oktober 2011, kl.1000-1200, 1300-1500 Närvarande: Inez Arbrahamzon, ordförande

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Sammanträde 2014-04-25

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Sammanträde 2014-04-25 Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Tid: 2014-04-25 kl. 10:00 12:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Mats Karlsson (S), Göteborgs Stad, ordförande Frånvarande: Malin Welin, Försäkringskassan,

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020. Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020. Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16 Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020 Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16 Min presentation Inledning Generell info Budget Tidsplan Gårdsstöd LFA Miljöstöd Flerfond CLLD Transnationell komponent

Läs mer

Hans-Åke Donnersvärd, Bjurholms kommun Karl-Johan Bergmark, Robertsfors kommun, vice ordförande Johan Gammelgård, Umeå kommun, ordförande

Hans-Åke Donnersvärd, Bjurholms kommun Karl-Johan Bergmark, Robertsfors kommun, vice ordförande Johan Gammelgård, Umeå kommun, ordförande Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik ANTECKNINGAR 1(6) Kommunchefsgruppen Dag 2013-12-12 Tid Kl. 13.30 19.00 Plats ande Örnsköldsvik, Stadshuset, rum Vågön Fjällräven Center,

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Protokoll styrelsemöte Svenska Downföreningen nr 03

Protokoll styrelsemöte Svenska Downföreningen nr 03 Protokoll styrelsemöte Svenska Downföreningen nr 03 Tid 17 mars 2018 Plats Närvarande Världskulturmuseet i Göteborg Ordinarie ledamöter: Veronica Magnusson Hallberg Mattias Andersson Anne-Charlotte Lallerman

Läs mer

DAGS ATT BYGGA BROAR MELLAN TVÅ PROGRAMPERIODER

DAGS ATT BYGGA BROAR MELLAN TVÅ PROGRAMPERIODER Kvartal 2 2013 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som bemannas av Landsbygdsnätverkets medlemsorganisationer. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar vilka prioriterade

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011.

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Närvarande: Anders Johansson Rebecca Källberg Thomas Norrby Oscar Kjellberg Ulla Herlitz Nils

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl:

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl: Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea 2017-05-03, kl: 10.00-14.00 Beslutande: Linnea Lindberg (o) Per Dahlgren (p) Anna Ludvigsson (i) Stig-Lennart Karlsson (o) Kjell Öjeryd (p) Sören Granberg (p)

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

1.3 Justerare Protokollet justeras av samtliga som varit närvarande på AUsammanträdet. Därefter sänds det ut till hela styrelsen.

1.3 Justerare Protokollet justeras av samtliga som varit närvarande på AUsammanträdet. Därefter sänds det ut till hela styrelsen. Lisa Hagström E-post: lisa.hagstrom@ikff.se Protokoll AU 13 juli Närvarande: Ansa Eneroth Åsa Frostfeldt Kirsti Kolthoff Alexandra Sundberg Lisa Hagström Petra Tötterman Andorff Birgitta Lorentzi 0 Runda

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Landsbygdsnätverket 2014-2020

Landsbygdsnätverket 2014-2020 Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras och sprids. Metoder utvecklas och sprids. De organisationer och myndigheter

Läs mer

Årsrapport Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling.

Årsrapport Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling. Årsrapport 2015 Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Bakgrund Det svenska regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling har en budget på sammanlagt 282,7 miljoner

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland PROTOKOLL Nr 5/2015 Styrelsesammanträde med motionsgenomgång Tid Kl 09.00-17.40 Plats Sparbanken Skaraborg, Skara Närvarande Sofia Karlsson, ordförande, fr

Läs mer

Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp

Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp Övergripande mål Övergripande mål Landsbygdsnätverket ska förbättra genomförandet av landsbygdsprogrammet och förstärka programmets insatser

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-07 Dnr 6.7-2017-11 Protokoll Årsmöte Datum: 15 november 2017 Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Presidium Kommunal:

Läs mer

DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT

DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT Kvartal 2 2012 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av nätverkets medlemmar. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar varje år vilka prioriterade teman

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Christer Aronsson Ewa Jonsson Helena Bucht (via video) Katja Vuollet Carlsson Malin Andersson Margareta Sundsten

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät

Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät Landsbygdsnätverkets styrgrupp har sedan något år tillbaka efterlyst en bättre bild om behovet av forskningsbaserad kunskap. Frågan

Läs mer

Styrelsemöte Sverok Väst

Styrelsemöte Sverok Väst Närvarande: Cecilia Hällstrand, Martin Brosser, Joakim Öfverholm, Sigrid Svensson, Svetozar Kljajin, Simon Österlund, Mikael Jönsson 1. Mötet öppnas Cecilia Hällstrand öppnade mötet klockan 18:36. 2. Val

Läs mer

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs.

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs. 9 december 2010 Protokoll Styrgruppsmöte 8 december 2010 Uddevalla stadshus 13.45-15.40 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Lennart Lagerfors, GR Marie Johansson, Vara Martin Gustafsson,

Läs mer

ÅRSMÖTE 2017 Föreningen Klimatkommunernas årsmötesdagar mars 2017 i Jönköping

ÅRSMÖTE 2017 Föreningen Klimatkommunernas årsmötesdagar mars 2017 i Jönköping KALLELSE OCH DAGORDNING ÅRSMÖTE 2017 Föreningen Klimatkommunernas årsmötesdagar 30-31 mars 2017 i Jönköping Jönköping ljuset vid Vättern och den forna tändsticksstaden 1 Välkomna till Klimatkommunernas

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Landsbygdsnämnden. Protokoll Ln 16/2015. Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset

Landsbygdsnämnden. Protokoll Ln 16/2015. Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset Protokoll Ln 16/2015 Landsbygdsnämnden Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Hannah Ljung (C) Anna Hedström (S) Larz Lundberg (FP) Karl-Gustav Granberg (S)

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset, Norsjö Tid: 15 oktober 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Ulrika Renström Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson

Läs mer

1. Mötets öppnande Anders hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Anders hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. Protokoll nr 11 Styrelsemöte 131017+18 Plats: Varberg Ordförande Anders Wikström Af Bygg Vice ordf. Lotta Andersson Af Bygg Kassör Christina Vari Af Hylte Sekreterare Kerstin Bernehag Af City Studieorganisatör

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör Datum: 2012-09-05 Tid 9-14 Plats: Mötesplats Enhörna Beslutande: Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tage Gripenstam Anna Nienhüysen Lars-Gunnar Thor Peter Friström Ansa Borin Elisabet Aschan Övriga deltagare:

Läs mer

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015 Riktlinjer för arbetsgrupper Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015 Varför arbetsgrupper? Deltagare i arbetsgrupper ska bidra till nätverkets mål om att stärka aktörers förmåga till landsbygdsutveckling

Läs mer

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Uppföljning av resultat och lärdomar från nätverksträff Landsbygdsnätverkets syfte med konferensen: o Förbättra genomförandet och förstärka det svenska

Läs mer

Kommunchefsgruppen ANTECKNINGAR 1(6) Dag Tid Umeå, Umeå Folkets Hus, rum: Nanna

Kommunchefsgruppen ANTECKNINGAR 1(6) Dag Tid Umeå, Umeå Folkets Hus, rum: Nanna Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik ANTECKNINGAR 1(6) Kommunchefsgruppen Dag 2014-01-22 Tid 09.00 12.00 Plats ande Övriga deltagande Umeå, Umeå Folkets Hus, rum: Nanna Hans-Åke

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare)

Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare) AU Telefonmöte 20140425 Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare) 1. Justerad Arbetsordning NSPH Skåne Arbetsordningen har justerats enligt

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Justerat 2014-09-26 Patientnämnden Tid Onsdagen den 17 september kl. 9 11.30 Plats Närvarande ledamöter Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen

Läs mer

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12. 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10 Kulturberedningen Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

LAG-gruppen beslöt att uppta Olof Karlsson som medlem i URnära ideell förening och tillika LAGgrupps representant för privat sektor Robertsfors.

LAG-gruppen beslöt att uppta Olof Karlsson som medlem i URnära ideell förening och tillika LAGgrupps representant för privat sektor Robertsfors. Sid 1(6) Öppet sammanträde Protokoll LAG-grupps möte URnära Tid: 4 oktober kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och riktar ett

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 5 februari 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 3 februari 2014 Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Protokoll - Föreningsrådet i Ale

Protokoll - Föreningsrådet i Ale Protokoll - Föreningsrådet i Ale Datum och tid Tisdag 18 juni 2019, kl 18.30-20.15 Plats Närvarande Förhinder Övriga Carlmarks väg 4, Älvängen Christer Bergström Gunilla Wallengren Hidajet Hadzic Sven-Erik

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2015-10-26 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00-14.45 Ordförande: Berit Martinsson Ledamöter:

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 4 december 2013. 10 december 2013. GR Göteborg, 13.00-15.00

Protokoll. Styrgruppsmöte 4 december 2013. 10 december 2013. GR Göteborg, 13.00-15.00 10 december 2013 Protokoll Styrgruppsmöte 4 december 2013 GR Göteborg, 13.00-15.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Daniel Eek, Göteborgs stad Monica Dahlberg, Göteborgsregionens

Läs mer

Finspångs Samordningsförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 9 Styrelsemöte. Sammanträdesdatum 2013-12-20. tom 87

Finspångs Samordningsförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 9 Styrelsemöte. Sammanträdesdatum 2013-12-20. tom 87 Finspångs Samordningsförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 9 Plats och tid: Kommunhuset - Regnaren, Finspång kl. 08.30 - Beslutande: Ulrika Jeansson (s) Finspångs kommun Anna Creutz, (c) Landstinget

Läs mer

Ärendeförteckning

Ärendeförteckning Minnesanteckningar Kommunrevisionen Ärendeförteckning 191-205 191 Mötet öppnas 192 Justeringsperson 193 Fastställa dagordningen 194 Inkomna/avsända handlingar 195 Tidigare minnesanteckningar 2015-11-27

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014 Protokoll Sammanträde med styrelsen för Nr 7-2014 Torsdag 16 oktober 2014, kl.18:30 Hagatorpet, Tranemo Närvarande Ledamöter Suppleant Konsulenter Kansli Agneta Berlin Karin Johansson Fredrik Plumppu Johan

Läs mer

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Föreningens firma Föreningens firma är LEADER Terra et Mare. 2 Föreningens ändamål Föreningen har som mål att genomföra EU-programmet LEADER Terra et Mare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

Styrgruppens möte den 15 december 2016

Styrgruppens möte den 15 december 2016 2016-12-15 Protokoll Styrgruppens möte den 15 december 2016 Länsstyrelsen i Göteborg klockan 13.00-15.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsens Veterinär-

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Utvärdering av Leader och framöver. Cecilia Waldenström

Utvärdering av Leader och framöver. Cecilia Waldenström Utvärdering av Leader 2007-2013 och framöver Cecilia Waldenström 2016-10-18 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi gått till väga 2. Svar på frågorna 3. Hur gå vidare rekommendationer

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma :::::

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: ::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: Leaderträffen - Varberg - 2016 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Stina Nilss och Josefina Andersson VI Josefina Andersson Coompanion Halland.

Läs mer

Ärendeförteckning 93-105

Ärendeförteckning 93-105 Minnesanteckningar Kommunrevisionen Ärendeförteckning 93-105 93 Mötet öppnas 94 Justeringsperson 95 Fastställa dagordningen 96 Inkomna/avsända handlingar 97 Minnesanteckningar 2014-05-21 98 Revisionens

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Ärendeförteckning 14-28

Ärendeförteckning 14-28 Minnesanteckningar Kommunrevisionen Ärendeförteckning 14-28 14 Mötet öppnas 15 Justeringsperson 16 Fastställa dagordningen 17 Inkomna/avsända handlingar 18 Revisionens egen budgetuppföljning 19 Minnesanteckningar

Läs mer

Lägesrapport för för lokalt ledd utveckling

Lägesrapport för för lokalt ledd utveckling Lägesrapport för för lokalt ledd utveckling Data t.o.m. 13 mars 2018 Pasi Kemi EU-programenheten Disposition av lägesrapporten 1. Risk för återtag av EU-medel (N+3), uppdatering av läget. 2. Beslut om

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 13.00-15.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader 2012-12-10 Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader den 2012-11-27 Anteckningar från gruppdiskussionerna Gruppdiskussion 1 Personal, budget, arbetsuppgifter 2014 Hur blir vi en god arbetsplats

Läs mer

Välkommen till ESV:s seminarium

Välkommen till ESV:s seminarium Välkommen till ESV:s seminarium En framgångsrik EU-revision bidrar till att förvaltnings- och kontrollsystemen i medlemsstaten Sverige utvecklas och förbättras bidrar till att EU kommissionen i samarbete

Läs mer