OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA"

Transkript

1 Kvartal En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av nätverkets medlemmar. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar varje år vilka prioriterade teman som arbetsgrupperna ska jobba med. Under 2012 har 10 arbetsgrupper varit igång. Här kan du läsa mer om vad som händer i grupperna. OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA Under hösten har alla arbetsgrupper träffats, både de som är avslutade och de som fortfarande pågår. Likt tidigare årliga träffar med grupperna har ett viktigt syfte varit att skapa samarbeten mellan arbetsgrupperna. Utmaningen har varit att hitta en bra metod för att bygga och synliggöra idéer och möjligheter till samarbete. Det känns som att vi lyckades i år. Det är också nu hög tid för arbetsgrupperna att sammanfatta de viktigaste lärdomarna och medskicken till det nya landsbygdsprogrammet. En viktig fråga är; har arbetsgruppernas resultat gett avsedd verkan hos målgruppen och finns det andra mottagare som man inte har tänkt på? Den 11 september träffades alla arbetsgrupper för att lära om varandras resultat. Årets träff var utformad som en opponering, varje grupp fick läsa in en annans grupps resultat och förbereda konstruktiva frågor och synpunkter som presenterades och diskuterades under träffen. Medverkade gjorde också två av forskarna från vetenskapliga rådet för att iaktta och reflektera över vad de hörde under opponeringen. Ganska omedelbart upplevde alla deltagare att detta var ett fantastiskt bra sätt att lära om varandra och hitta samarbetsidéer. Många aha-upplevelser kunde konstateras. Den 12 september var det dags för arbetsgrupperna att presentera de viktigaste lärdomarna för regeringskansliet och för Jordbruksverkets LINA-grupp. Presentationerna följdes av diskussioner, även nu kunde vi konstatera att arbetsgruppernas lärdomar och resultat möttes med beundran. Träffen ledde till att Jordbruksverket bl.a. ska göra en intern reportageserie om varje arbetsgrupp. Sammanhängande landskapsområden Nytt informationsmaterial Gruppen håller nu på att utarbeta nytt informationsmaterial som riktar sig till olika målgrupper. Arbetsgruppen har tagit fram utkast till informationsmaterial: 1. Ett studiecirkelmaterial med goda exempel riktad till lokala utvecklingsgrupper. 2. En broschyr till länsstyrelserna om hur man får till stånd samverkan.

2 3. Powerpoint-presentation med ljud om vikten av samverkan och till beslutsfattare. 4. Ett informationsblad riktat till kommunernas planerare. 5. Ett informationsblad riktat till LAG Kontakt har tagits med Studiefrämjandet med förhoppning om att få hjälp med att färdigställa studiecirkelmaterialet till lokala utvecklingsgrupper. Materialet kommer att färdigställas under hösten. Arbetsgruppen har deltagit vid Landsbygdsriksdagen med ett Seminarium med titeln Att lyfta ett landskap med bl.a. mycket uppskattat inslag om projektet Tulltorpsån. Seminariet var fullbokat. 2 Ungdomar Ungagemang Ungemangsträffar kommer att genomföras på följande platser: Sydöstra Sverige Leader Linné, Sydöstra Småland och Blekinge genomför sitt Ungagemang i månadsskiftet oktober/november Mellansverige Leader Inlandet, Leader Närheten, Leader Gästrikebygden och Leader Kustlinjen Uppland Leader Upplandsbygd, SLU Norrbotten Leader Polaris genomför sitt Ungagemang i början av 2013 Som mentor och stöd för genomförandet arbetar Jasmine Sundblad från Vi Unga. Hon var också var projektledare för det nationella Ungagemang i Fagersta Flaggskeppsprojekt inom Östersjöstrategin Ungagemang blir också det svenska bidraget i det gemensamma flaggskeppsprojekt inom Östersjöstrategin som Svenska Institutet lovat finansiering för. Projektet har två teman: ungas engagemang och delaktighet i sin bygds utveckling samt stöd till innovationer och innovatörer på landsbygden. 14 olika partners från Finland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige skall under tre års tid besöka och delta i olika evenemang och aktiviteter med den inriktningen för att identifiera goda exempel och metoder för att involvera ungdomar i större grad och för att skapa ett innovationsvänligt klimat på landsbygden. Metoder och modeller skall jämföras och ett ömsesidigt lärande skall ske. I slutet av projektet planeras nationella konferenser i varje land för att sprida erfarenheterna och utmana politiker och andra beslutsfattare att tillämpa de goda metoderna i sin region.

3 Integration Spridning av material Integrationsgruppen har under sommaren fortsatt med spridning av de verktyg som togs fram under våren, d v s: En checklista till handläggare som kommer i kontakt med målgruppen (har skickats till handläggare på leaderkontoren och inom länsstyrelserna, till kommunerna samt till arbetsförmedlingarna) En flyer med information om hur man söker projekt. En webbsida där gruppens rapporter mm finns samlade. Även Newsmillsrapporten har spridits till kommuner och arbetsförmedlingar. Seminarium 24 okt Gruppen kommer att genomföra ett seminarium den 24 okt i Stockholm med målgruppen handläggare av integrationsprojekt på länsstyrelser och leadergrupper, samt projektledare för integrationsprojekt. Även de integrationslotsar som finns inom arbetsförmedlingarna kommer att bjudas in. Seminaret, som är en uppföljning av de två seminarier gruppen genomförde förra vintern, kommer att visa på goda exempel, ge inspiration och ge möjlighet till diskussion om praktiskt integrationsarbete och fördjupat erfarenhetutbyte. Gruppen medverkade i två seminarier om integration på Landsbygdsriksdagen. Totalt samlades ca 60 deltagare. Träff i Järva I samarbete med Järva bygdekontor genomför gruppen ett träff om landsbygden den 15 oktober för att nå främst somalier i Stockholmsområdet. 3 Kapitalförsörjning Rapporten Kapitalförsörjningsgruppens slutrapport finns nu också med en engelsk sammanfattning. En flyer är framtagen som kort beskriver rapporten och som hänvisar till allt material som finns på hemsidan. Rapporten kommer att fortsätta att marknadsföras under hösten. Europeisk konferens i Riga Nils Lagerroth och Oscar Kjellberg från arbetsgruppen samt Leo Padazakos deltog i en europeisk konferens i Riga 28 juni om lokal kapitalförsörjning. Konferensen arangerades av ENRD Contact Point och det lettiska Landsbygdsnätverket. En rapport från träffen är framtagen. ENRD Contact Point genomför en ny träff i Bryssel om kapitalförsörjning på landsbygden den 26 oktober.

4 Lokalekonomidagarna 2012 Flera av gruppens medlemmar medverkade aktivt vid lokalekonomidagarna (LEK) den juni. Landsbygdriksdagen 2012 Arbetsgruppen genomförde ett seminarium vid landsbygdsriksdagen som handlade om lokala sparbolag och andra exempel om lokal kapitalförsörjning. Fyra praktiker berättade om hur de har börjat arbeta med kapitalförsörjningsfrågor lokalt. Deltagarna fick också se en första demoversion av det nu i stort sett klara webbaserade verktyget som tagits fram av arbetsgruppen. Artikel i magasinet Rural Review Oscar Kjellberg har skrivet en artikel om gruppens arbete i Contact points tidning Rural Review. Workshop i november Gruppen planerar en ny workshop i Åre i november. Träffen blir en uppföljning till den Think Tank som genomfördes i maj och som gav goda uppslag till den bok som gruppen hoppas kunna medverka till att färdigställa inför Nordiska ministerrådets möte i Åre i juni Förnybar energi Arbetsgruppen planerar för tre race som ska hållas under hösten. Racen syftar till att underlätta för lokal energiomställning. Racen kommer att genomföras på följande platser: Norderön i Jämtland den 6 oktober. Orust den 24 oktober. Platsen för tredje racet är ännu inte beslutad. Arbetsgruppen deltog på Landsbygdsriksdagen med två seminarier med titeln; Energiomställning av och med landsbygden. Seminarierna var fullbokade och mycket uppskattade. Samverkansgruppen Leader Synpunkter på Tulpan Samverkansgruppen har tagit fram ett PM med synpunkter på underlaget till nytt landsbygsprogram, som har skickats till Landsbygdsdepartementet. Synpunkterna har även via de regionala representanterna skickats ut till leadergrupperna för att vara ett eventuellt underlag till deras respektive remissvar. Synpunkter på omfördelning Gruppen har gett synpunkter på den omfördelning i leaderbudgeten mellan olika leadergrupper som f n genomförs. Gruppen för

5 också en diskussion med programledningen för landsbygdsprogrammet om hur en finansiering av strategskrivararbetet kan formas. Detta för att redan i nuvarande programperiod kunna starta arbetet med utvecklingsstrategier för kommande programperiod. ELARD Samverkansgruppen kommer att representeras vid ELARDS möte i Marseille i slutet av september. ELARD är en europeisk organisation för leadergrupper och nationella leadersammanslutningar. En diskussion förs i gruppen om medlemskap i ELARD där hänsyn tas till hur gruppens pengar kan användas samt vilka principer som gäller för medlemskap. Kommunikationsstrategi Gruppen har diskuterat en kommunikationsstrategi för att i olika sammanhang kunna presentera Leader. Samverkansgruppen genomförde ett seminarium på landsbygdsriksdagen med rubriken Så här utvecklas landsbygden med Leader som metod. 5 Metoder för att stödja entreprenörer Uppföljning av tidigare race Arbetsgruppen håller på med en uppföljning över hur länen gått vidare med samordning av coachande och rådgivande insatser. Den 3 okt är representanter från gruppen med på LD-21 mötet, dessutom deltar representanter från länsstyrelsen i Örebro som berättar om sina positiva erfarenheter från Bästa Supporten. Gruppen har låtit ta fram en film om Bästa Supporten. Artiklar om två andra lösningar, Idéarenan och Idéutmaningen, har tagits fram och allt material finns på Landsbygdsnätverkets webbplats. Gruppen genomförde ett seminarium på landsbygdsriksdagen. Deltagarna fick ta del av Bästa Supporten och Idéarenan samt hur Verksamt.se är tänkt att utvecklas. Några av de mest genomgående medskicken från deltagarna på seminariet var att vi måste se till att sprida dessa exempel till fler och göra Verksamts.se mer känt bland entreprenörerna på landsbygden. Landsbygdsanpassning av Verksamt.se En mindre grupp inom arbetsgruppen, att stödja entreprenörer, arbetar med ett förslag till landsbygdsanpassning av verksamt.se. i samarbete med Tillväxtverket. En landsbygdsanpassning av verksamt.se kommer att kunna ske i ettapper. Till en början kompletteras sidorna med branschguider, inspirationsmaterial och rådgivare. Under 2013 kommer Tillväxtverket att utveckla portalen ytterligare genom olika projekt, representanter från arbetsgruppen kommer att finnas med i det arbetet. Europeiska nätverkets fokusgrupp Knowledge Transfer & Innovation Vid mötet med fokusgruppen den 12 juli i Bryssel diskuterades inriktningen av gruppens arbete samt hur arbetet ska läggas upp innehållsmässigt och tidsmässigt. Fokusgrupens övergripande målsättning är att komma med

6 rekommendationer till utformning av det nya landsbygdsprogrammet när det gäller stöd till kunskapsöverföring och innovation. Gruppens arbete ska vara klart till ERDN:s konferens Succesful Programming i början på december i år. Stärkt konkurrenskraft i de gröna näringarna Arbetsgruppen har tagit fram en arbetsplan som ska godkännas av på styrgruppsmötet den 18 sept. 6 Vetenskapliga rådet Fallstudier av ullbaggevinnare Caroline Wigren håller på att sammanställa sin forskning om entreprenörers drivkrafter där hon haft Landsbygdsnätverkets tre tidigare ullbaggevinnare i företagskategorin som fallstudier. Tillsammans med nätverkskansliet håller hon också på att ta fram en populärversion av slutsatserna. Kartläggning om behov och tillgång av landsbygdsforskning Kartläggningen om praktikers tillgång till forskning om landsbygdsutveckling, som rådet ska genomföra, är nu på gång och beräknas skickas ut i oktober. Årets stora nätverksträff Forskarna i rådet kommer att medverka i reflekterande samtal med tidigare års Ullbaggevinnare vid höstens stora nätverksträff den 26 november. Kommunala landsbygdsutvecklare Träff med landsbygdsutvecklarna Den 6 september bjöds landsbygdsutvecklare i kommuner in till en träff för erfarenhetsutbyte i Ronneby. En dokumentation från träffen är sammanställd av Sarah Bragée, från Thyréns, som också inledde träffen med ett föredrag om trender, själ och identitet. Totalt har 38 kommuner deltagit aktivt i Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedjor och på den fysiska träffen för landsbygdsutvecklare.

7 Behov av nätverk Det finns ett påtagligt behov av att denna yrkeskår behöver ett eget nätverk för att ge varandra tips och idéer, men också för att knyta samarbeten. Tre landsbygdsutvecklare har frivilligt anmält intresse av att delta i den kommande planeringen för fortsatta aktiviteter inom deras nätverk. Landsbygdsutvecklarna har skapat en sluten facebookgrupp där de löpande kan dela med sig av tips. Fysisk planering 7 Plangruppen slutrapporterade sitt arbete vid styrgruppsmötet den 13 mars i år. Arbetet med att sprida materialet som gruppen tagit fram pågår för fullt. Över 2500 besökare har hittills varit inne på webbsidan. Merparten av besöken är på Hur-sidan. Därutöver har filmen på Youtube visats 1352 visningar. Gruppens kartläggning om kommunernas planering i landsbygder har presenterats tillsammans med resultatet från nätverkschecken om ridleder för Landsbygdsdepartementets Hästforum vid deras temamöte om hästen i planeringen. Representanter från gruppen samt två av våra lärande exempel Olofströms kommun och Kramfors kommun genomförde två välbesökta seminarier på landsbygdsriksdagen. Den största svårigheten är inte att få folk att acceptera nya idéer - det svåra är att få dem att överge de gamla! Eva Zaar Målet med Landsbygdsnätverket är att samla nationella aktörer för att kunna genomföra landsbygdsprogrammet på ett bättre och mer effektivt sätt. Landsbygdsprogrammets övergripande mål är att stödja en hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling av landsbygden i Sverige. Landsbygdsnätverket skapar genom sitt arbete möjligheter till mötesplatser där parter på lokal, regional, nationell och internationell nivå kan byta erfarenheter samt kunskaper om bl.a. metodutveckling.

DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT

DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT Kvartal 2 2012 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av nätverkets medlemmar. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar varje år vilka prioriterade teman

Läs mer

DAGS ATT BYGGA BROAR MELLAN TVÅ PROGRAMPERIODER

DAGS ATT BYGGA BROAR MELLAN TVÅ PROGRAMPERIODER Kvartal 2 2013 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som bemannas av Landsbygdsnätverkets medlemsorganisationer. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar vilka prioriterade

Läs mer

ARBETSPLANERNA ÄR BESLUTADE

ARBETSPLANERNA ÄR BESLUTADE INFO FRÅN ARBETSGRUPPERNA Kvartal 1 2017 En stor del av arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av representanter från nätverkets medlemsorganisationer. styrgrupp beslutar varje år vilka

Läs mer

Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans!

Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans! Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans! Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011.

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Närvarande: Anders Johansson Rebecca Källberg Thomas Norrby Oscar Kjellberg Ulla Herlitz Nils

Läs mer

Aktivitetsplan Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012

Aktivitetsplan Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012 Aktivitetsplan 2012 Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012 1 Övergripande mål Landsbygdsnätverket ska förbättra genomförandet av landsbygdsprogrammet och förstärka programmets insatser för landsbygdens

Läs mer

Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp

Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp Övergripande mål Övergripande mål Landsbygdsnätverket ska förbättra genomförandet av landsbygdsprogrammet och förstärka programmets insatser

Läs mer

Landsbygdsnätverket 2014-2020

Landsbygdsnätverket 2014-2020 Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras och sprids. Metoder utvecklas och sprids. De organisationer och myndigheter

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden Per Hasselberg, Maria Elinder www.landsbygdsnatverket.se Rikskonferens Naturbruk, 27 april 2018 Västervik Landsbygdsnätverket 2014-2020

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Datum: torsdagen den 25 oktober kl. 14.00 15.30 Närvarande:

Läs mer

MÅLSTYRNINGEN SKA BLI TYDLIGARE

MÅLSTYRNINGEN SKA BLI TYDLIGARE INFO FRÅN ARBETSGRUPPERNA Kvartal 4 2016 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av representanter från nätverkets medlemsorganisationer. Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016. Fastställd av styrgruppen 25 maj

Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016. Fastställd av styrgruppen 25 maj Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016 Fastställd av styrgruppen 25 maj 1 Sammanfattning Vilka som kommunicerar och vad som kommuniceras Under 2015-2016 ska de personer i Landsbygdsnätverket

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014 Riktlinjer för arbetsgrupper Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014 Varför arbetsgrupper? Deltagare i arbetsgrupper ska bidra till nätverkets mål om att stärka aktörers förmåga till landsbygdsutveckling

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas När du kommer som ny till en svensk stad kan det ofta vara svårt att förstå var alla människor håller hus. Folk möts kanske inte ute på

Läs mer

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät

Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät Landsbygdsnätverkets styrgrupp har sedan något år tillbaka efterlyst en bättre bild om behovet av forskningsbaserad kunskap. Frågan

Läs mer

lathund Innehåll. för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019.

lathund Innehåll. för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019. lathund för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019. Innehåll. Introduktion...2 Sammanställning...2 EU-medel landsbygdsutveckling, innovation, kultur, med mera...2 Jordbruksverket

Läs mer

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov.

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. Stadgar för det nationella Landsbygdsnätverket 2020 Upprättade juni 2014 Reviderade september 2014 Reviderade 21 juni 2018 Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. 1. Ändamål

Läs mer

Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling

Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling 2014-2020 2016-01-19 1 Bakgrund Den här kommunikationsstrategin beskriver hur vi ska prioritera och ger vägledning om hur vi ska kommunicera lokalt ledd

Läs mer

3. Föregående protokoll från telefonmötet den 20 augusti

3. Föregående protokoll från telefonmötet den 20 augusti Styrelsemöte HSSL Göteborgsregionen tisdagen den 25 september 2018 kl 16-ca 19 i Hindås station Närvarande: Bert Olsson, Ulla Herlitz, Erik Bick, Holger Andersson, Mette Waldrop, Maria Jerenvik, Ulrik

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport

1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport Sid 1 (6) Statusrapport till styrgrupp Projektets namn: MedUrs Rapportperiod: augusti - november Rapporten har skrivits av: Therese Lundgren 1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport Beskriv

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Naturturism i Uppsala län

Naturturism i Uppsala län Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism i Uppsala län - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin 2010-05-10 HS Konsult AB Journalnummer: 2009-3403 Innehållsförteckning

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov.

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. Upprättad 2014-06- Bestämmelser för det nationella landsbygdsnätverket 2020 Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. 1. Ändamål Det svenska landsbygdsnätverket 2020 ändamål

Läs mer

Den ideella sektorn i landsbygdsprogrammet

Den ideella sektorn i landsbygdsprogrammet Datum: 2010-10-08 Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Jnr 2008-3426 Jnr 2008-3457 Forskarsamverkan Skärgårdarnas Riksförbund Kristina

Läs mer

Tematisk arbetsgrupp. Kapitalförsörjning

Tematisk arbetsgrupp. Kapitalförsörjning Tematisk arbetsgrupp Kapitalförsörjning Innehållsförteckning Plan för tematisk arbetsgrupp Kapitalförsörjning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 2 Mål... 4 2.1 Effektmål... 4 2.2 Produktmål... 4 2.3 Tidplan...

Läs mer

Bilaga 7.1. Förslag till. Årsberättelse 2013 2014-03-06

Bilaga 7.1. Förslag till. Årsberättelse 2013 2014-03-06 Bilaga 7.1 Förslag till Årsberättelse 2013 2014-03-06 Årsberättelse 2013 för Hela Norden ska leva Inledning Hela Norden ska leva (HNSL) startade 1994 som ett nätverk där alla nordiska länder deltog. Därefter

Läs mer

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015 Riktlinjer för arbetsgrupper Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015 Varför arbetsgrupper? Deltagare i arbetsgrupper ska bidra till nätverkets mål om att stärka aktörers förmåga till landsbygdsutveckling

Läs mer

Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling

Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Minneanteckningar från mötet 2015 08 24 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Deltagare: Josefin Heed Hela Sverige ska leva, Matilda Göransson LRF, Matilda Björkqvist Länstyrelsen Skåne, Mårten Andersson

Läs mer

Julmyra Horse Center framtidens hästhållning

Julmyra Horse Center framtidens hästhållning Julmyra Horse Center framtidens hästhållning Hagar vid Julmyra Horse Center. Projektägare: Julmyras vänner, ideell förening Projektledare: Carin Barrsäter Kommun: Heby Dnr: 81 Jnr: 2011 2137 Projekttid:

Läs mer

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor Till dig som arbetar med Leader Leader till gagn för landskapsfrågor 2 Foto omslag: Shutterstock Foto: Catharina Engström Hellström Landskapsperspektiv en väg till samverkan Vi har alla ett förhållningssätt

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 9 maj 2014.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 9 maj 2014. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 9 maj 2014. Närvarande: Ulla Herlitz Jörgen Andersson Oscar Kjellberg Magnus Nordgren Rebecca Källström Thomas

Läs mer

Nordiska måltidsberättelser

Nordiska måltidsberättelser 2009-05-07 Nordiska måltidsberättelser 1. Projektledare, e-post och telefon Tomas Carlsson, tomas.carlsson@hellefors.se, 070-2122591, 0591-64136 2. Projektstart och slut samt erhållna medel från NNM Tiden

Läs mer

Miljö, Klimat och Energi

Miljö, Klimat och Energi Miljö, Klimat och Energi Energi och koldioxidsnål ekonomi Erik Brandsma Politikerforum 23 september 2016 Energimyndigheten: Regionalt energiperspektiv Energieffektivisering via Regionalfonden Därutöver

Läs mer

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Lantbrukarnas riksförbund Thomas Bertilsson Hela Sverige ska leva Staffan Bond Aktivera gillesmedlemmar

Läs mer

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder 2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Förändringar vi vill få till stånd som direkt följd av våra prioriteringar...

Läs mer

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma :::::

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: ::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: Leaderträffen - Varberg - 2016 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Stina Nilss och Josefina Andersson VI Josefina Andersson Coompanion Halland.

Läs mer

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna oss? Regional handlingsplan för Kronobergs län Dokumentation från klimatanpassningsmöte, Alvesta 14 november 2012 Seminariet är en del av Länsstyrelsens

Läs mer

Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. Sammanfattning. Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12

Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. Sammanfattning. Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12 Kyrkomötet Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12 Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet Sammanfattning I detta betänkande behandlas motion 2009:31 om Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. I motionen

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Nytt landsbygdsprogram

Nytt landsbygdsprogram Nytt landsbygdsprogram Regeringsuppdrag till Jordbruksverket och Skogsstyrelsen att ta fram förslag till nytt landsbygdsprogram Jordbruksverkets projekt Tulpan tar fram underlag I styrgruppen: Jordbruksverket,

Läs mer

Anne Graf. Kommunikation

Anne Graf. Kommunikation Anne Graf Kommunikation Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU www.northsweden.eu Rådgivning Påverkan Information INTRESSEBEVAKNING PROGRAMBEVAKNING Håll koll på Bryssel Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer

Gender Smart Arena. Gender Contact Point-dagen Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT

Gender Smart Arena. Gender Contact Point-dagen Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT Gender Smart Arena Gender Contact Point-dagen 2019-03-13 Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT Projektfakta Projektperiod: Juni 2018 Maj 2020 Projektbudget: 4,9 miljoner kronor Projektägare: Luleå

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008 5 februari Närvarande Peter Melin, ordförande Christina Linderholm Gun Rudquist Inger Normark Lotti Jilsmo

Läs mer

Kartläggning av fondsamverkan

Kartläggning av fondsamverkan 2016-10-13 Kartläggning av fondsamverkan För att få en lägesbild av hur kontaktytor i dag ser ut mellan Leader och övriga fondaktörer i syfte att stärka flerfondsperspektivet, har samordningsgruppen för

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Handlingsplan. Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren Fastställd

Handlingsplan. Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren Fastställd Handlingsplan Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren 2016-2020 Fastställd 2016-02-02 [INNEHÅLL Handlingsplan: innehåller vision, mål, insats- och utvecklingsområden som bygg- och fastighetsnätverket

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm

Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm 1(5) Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm Rapport från Lasse Carlsson, Hela Sverige ska leva Dagen inleddes med att Nätverkets ordf Peter Melin beskrev dagens upplägg med speeddating,

Läs mer

Protokoll från möte med Landsbygdsnätverkets styrgrupp den 25 26 maj i LRFs Lokaler i Stockholm

Protokoll från möte med Landsbygdsnätverkets styrgrupp den 25 26 maj i LRFs Lokaler i Stockholm Protokoll från möte med Landsbygdsnätverkets styrgrupp den 25 26 maj i LRFs Lokaler i Stockholm Närvarande: Peter Melin, Jordbruksverket, ordförande Maria Dirke, Ekologiska lantbrukarna Tore Johnsson,

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Möte med Nordic Baltic Rural Networks i Jäneda 2015 03 18-19

Möte med Nordic Baltic Rural Networks i Jäneda 2015 03 18-19 2015-06-03 Möte med Nordic Baltic Rural Networks i Jäneda 2015 03 18-19 Två gånger per år träffas landsbygdsnätverkens kanslipersonal och även ibland representanter från förvaltningsmyndigheterna runt

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Jenny Björk, Leader Spira Fyrkanten Maria

Läs mer

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets integrationssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Integration Rydaholm Journalnummer: 201-3006

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Hela Sverige ska leva Uppsala län Stavby 110 747 94 ALUNDA hemsida www.helasverige.se/uppsala-laen Mobil 070 299 42 22 e-post info@lbruppsala.se

Läs mer

Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet.

Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet. Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet. Landsbygdsnätverket 2014 Kommuner och landsting vill, kan och vågar

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Syfte: att sammanställa länsstyrelsernas erfarenheter av att jobba med

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016

Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016 Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016 Dalarna Innehåll Om Hela Sverige ska leva Dalarna 1 Vårt uppdrag enligt våra stadgar: 2 Om verksamhetsplanen 2 Strategi för 2016 2018 3

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Tankesmedja om fondsamordning sammanfattande medskick

Tankesmedja om fondsamordning sammanfattande medskick Tankesmedja om fondsamordning sammanfattande medskick Vi kan uppnå så mycket mer om vi samordnar arbetet mellan fonderna bättre i nästa programperiod. Det är det centrala budskapet från Landsbygdsnätverket

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Älvlandskapet Nedre Dalälven biosfäransökan till Unesco

Älvlandskapet Nedre Dalälven biosfäransökan till Unesco Älvlandskapet Nedre Dalälven biosfäransökan till Unesco Invigning av Biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven Foto: Leif Öster Projektägare: Nedre Dalälvens intresseförening (NeDa) Projektledare: Cristina

Läs mer

Goda exempel och inspiration från landsbygdsprojekt och aktiviteter

Goda exempel och inspiration från landsbygdsprojekt och aktiviteter R E S U R S C E N T R A F Ö R K V I N N O R I S V E R I G E Goda exempel och inspiration från landsbygdsprojekt och aktiviteter September 2012 www.winnet.se Quadruple Helix Central Baltic Quadruple är

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Nominering - årets miljösatsning Med checklista

Nominering - årets miljösatsning Med checklista Nominering - årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Energieffektivisering i landsbygdsbutiker i Örebro län Journalnummer:

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 4 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09:

Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09: A77_, 47 f " k0 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09:00-12.00 Beslutande Catrine Ek (MP), ordforande Daniel Adborn (FP) Harry Bouveng (M) Bodil Toll (M) Thomas Johansson

Läs mer

Utvärdering ERUF SFP Småland och Öarna, 7 dec 2018 Emelie Johansson, Uppföljning och Utvärdering, Tillväxtverket

Utvärdering ERUF SFP Småland och Öarna, 7 dec 2018 Emelie Johansson, Uppföljning och Utvärdering, Tillväxtverket Utvärdering ERUF 2014-2020 SFP Småland och Öarna, 7 dec 2018 Emelie Johansson, Uppföljning och Utvärdering, Tillväxtverket Syftet med utvärderingar är att förbättra kvaliteten på programmens utformning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Arbetsplan arbetsgrupp Integration

Arbetsplan arbetsgrupp Integration Arbetsplan arbetsgrupp Integration 1 Ändringslogg för dokumentet Version Datum Ändring Signatur 1 2015-05-18 Första utkast till arbetsplan 2 2015-09-02 Andra utkast till arbetsplan NL 3 2015-09-11 Tredje

Läs mer