Kartläggning av fondsamverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av fondsamverkan"

Transkript

1 Kartläggning av fondsamverkan För att få en lägesbild av hur kontaktytor i dag ser ut mellan Leader och övriga fondaktörer i syfte att stärka flerfondsperspektivet, har samordningsgruppen för lokalt ledd utveckling tagit initiativ till att göra en enkel kartläggning. Kartläggningen handlar om att ta reda på vilka aktiviteter och träffar som har genomförts eller som planeras att genomföras, vilken samverkan i övrigt som finns samt vilka eventuella behov för stärkt flerfondssamverkan man har kunnat konstatera. Utifrån kartläggningens resultat kommer samordningsgruppen att jobba vidare med insatser som behövs för att få till en stärkt flerfondsamverkan. Det kan vara aktiviteter på nationell nivå men det kan också handla om att sprida goda exempel från lyckade samarbeten på lokal och regional nivå. Resultaten kommer också att diskuteras specifikt med de olika fondaktörerna. Första utskicket av enkäten skickades ut till alla LAG-ordföranden och verksamhetsledare via samordningsgruppens leaderrepresentanter med start från den 14 september. En påminnelse skickade ut från Landsbygdsnätverkets kansli direkt till målgruppen utan mellanled den 29 september. Totalt 26 svar har registrerats. Enkätfrågorna De frågor som skulle besvaras i enkäten var: 1. Vilken kontakt har LAG/leaderkansli med följande fondaktörer? Socialfonden Regionalfonden Havs- och fiskerifonden Landsbygdsfonden Annan 2. Har ni kontakt med regionalt utvecklingsansvarig/regionalt tillväxtansvarig? Om ja, beskriv vilka aktiviteter, kontakter och utbyte som finns. Om nej, planerar ni att inleda kontakt? 3. När det gäller projektidéer inom social och regionalfonden, uppmuntrar ni då också prsumtiva sökande om möjligheten att göra en förstudie inom Leader som sedan kan resultera i projekt som söks direkt hos ESF-rådet eller Tillväxtverket? 4. Beskriv era behov av aktiviteter i syfte att stärka flerfondsamverkan på lokal och regional nivå. 1(6)

2 Sammanfattning 26 av 48 leaderområden har svarat på enkäten, det motsvarar 54 % av totalt antal områden. Det största bortfallet finns i region Öst. Eftersom vi vet att strukturfondpartnerskapet för Småland och Öarna har tagit initiativ till att bjuda i alla leaderområden i regionen, som till största del motsvarar region Öst, har vi vetskap om att en samverkansprocess har påbörjats. Av svaren att döma är Länsstyrelsen och Regionen viktiga aktörer för samverkan i genomförandet av Leader. Så gott som alla svarande uppger att de har kontakt i skiftande omfattning med representanter för Länsstyrelsen. Norr Man uppger att de kontakter som finns i dag fungerar bra och att man inte ser behov av ytterligare aktiviteter. Av svaren att döma finns det dock ingen regelbunden aktivitet för kontakt som inkluderar alla leaderområden och fondaktörer inom region Norr. Södra Norrland Det finns ett tydligt uttalat behov av att få till en kontinuerlig samverkan mellan olika fondaktörer inom region Södra Norrland i syfte att utbyta kunskaper och erfarenheter. Man lyfter problemet med att Leader inte ligger i fas med övriga program, vilket gör att det kan bli svårt att hänvisa sökande från Leader till andra eftersom medel i andra program redan är uppbokade. Mälardalen Det finns ett uttalat önskemål om att få till kontaktytor för samverkan mellan olika fondaktörer i syfte att öka kunskapen om varandra och de olika fondernas möjligheter. Man lyfter också vikten av att öka förståelsen om det ömsesidiga ansvaret för att tänka strategiskt och korsbefrukta projektinitiativ. Väst Det saknas kontaktytor med de olika fondaktörerna. Man upplever att olika fondaktörer har en låg kunskap om Leader vilket gör att utbytet och kontakterna än så länge i princip har varit obefintliga. Man efterfrågar hjälp med att komma igång med bra samverkansytor för att kunna bygga upp kunskap tillsammans och därigenom skapa synergieffekter. Öst Inom området för region Öst har partnerskapet för Småland och öarna tagit initiativ till att samla representanter från alla leaderområden och de olika fondaktörerna vid ett tillfälle för att höja kunskapen om varandras uppdrag i syfte att få till en fungerande samverkan i praktiken. Detta första möte blev väldigt uppskattat av alla parter och man planerar för fortsatta träffar. Syd Region Syds leaderområden uppger att man har många och väl fungerande kontaktytor och nätverk men trots det efterlyser en majoritet av de svarande fler regionala nätverk, möten och utbyten med relevanta aktörer för att sprida idéer och framgångsrika metoder. 2(6)

3 Regionvis sammanställning av enkätsvaren Samordningsgruppen har delat in Leader-Sverige i sex regioner, se bilaga 1. Svaren är sammanfattade utifrån denna regionala indelning. Norr Fyra av sju leaderområden i region Norr har svarat på enkäten, av dessa hanterar 3 områden medel från EJFLU, ERUF och ESF. 1 område medel enbart från EHFF. Samtliga svaranden uppger att de har kontakter med Länsstyrelsen. Två av de svarande uppger att de har kontakt med Tillväxtverket och ESF-rådet. Ett område uppger att telefonkontakt tas vid behov, två områden uppger att de har regelbundna träffar med ESF-rådet, Tillväxtverket och länsstyrelsen. Ett område uppger att de har kontakt och träffar med regionalt utvecklingsansvariga på länsstyrelsen. Ett område uppger att de ännu inte hunnit ta kontakt med någon annan fondaktör men att man kommer att göra detta under hösten. Fiskeområdet uppger att de har kontakt med Havsmyndigheten, Jordbruksverkets fiskerienhet och länsstyrelsen vad gäller genomförandet av EHFF. Två områden uppger att de jobbar med möjligheten att bevilja förstudier genom Leader som i nästa steg Man uppger att de kontakter som finns i dag fungerar bra och att man inte ser behov av ytterligare aktiviteter. Av svaren att döma finns det dock ingen regelbunden aktivitet för kontakt som inkluderar alla leaderområden och fondaktörer inom region Norr. Södra Norrland Fyra av åtta leaderområden i region Södra Norrland har svarat på enkäten, av dessa hanterar 2 områden medel från EJFLU, ERUF, ESF och EHFF 1 område medel EJFLU, ERUF och ESF 1 område medel från EJFLU och ERUF Samtliga svaranden uppger att de har kontakter med Länsstyrelsen och Regionen. Två av de svarande uppger att representanter från Regionen är ledamöter i LAG. Två av dessa områden uppger också att de har samverkansträffar, ett annat område uppger att de har gemensamma informationsträffar och att de medverkar i en internationell samverkansgrupp för regionen. Det framgår inte av enkätsvaren om alla leaderområden i region Södra Norrland deltar i dessa samverkansträffar. Två områden svarar att de har kontakter med Tillväxtverket och ESF-rådet. Tre områden uppger att de har kontakt med länsstyren vad gäller frågor om genomförandet av EHFF. Notera att även ett leaderområde som inte hanterar medel från fonden uppger att de har kontakt med länsstyrelsen i frågor som berör EHFF. Två områden uppger att de jobbar med möjligheten att bevilja förstudier genom Leader som i nästa steg Det finns ett tydligt uttalat behov av att få till en kontinuerlig samverkan mellan olika fondaktörer inom region Södra Norrland i syfte att utbyta kunskaper och erfarenheter. Man lyfter problemet med att Leader 3(6)

4 inte ligger i fas med övriga program, vilket gör att det kan bli svårt att hänvisa sökande från Leader till andra eftersom medel i andra program redan är uppbokade. Mälardalen Fyra av åtta leaderområden i region Mälardalen har svarat på enkäten av dessa hanterar 2 områden medel från EJFLU, ERUF och ESF 1 område medel från EJFLU, ESF och EHFF 1 område medel från enbart från EHFF Samtliga svaranden uppger att de har kontakter med Länsstyrelsen och i viss del med Regionen. Ett leaderområde svarar att de tillsammans med Regionen och Länsstyrelsen har tagit initiativ till fondsamverkan mellan samtliga aktörer i form av arbetsmöten och workshoppar. Ett område svarar att de har kontakt med Tillväxtverket. Tre områden uppger att de jobbar med möjligheten att bevilja förstudier genom Leader som i nästa steg Det finns ett uttalat önskemål om att få till kontaktytor för samverkan mellan olika fondaktörer i syfte att öka kunskapen om varandra och de olika fondernas möjligheter. Man lyfter också vikten av att öka förståelsen om det ömsesidiga ansvaret för att tänka strategiskt och korsbefrukta projektinitiativ. Väst Sex av elva leaderområden i region Väst har svarat på enkäten av dessa hanterar 1 område medel från EJFLU, ERUF, ESF och EHFF 4 områden medel från EJFLU, ERUF och ESF 1 område medel från EJFLU och ESF Alla områden uppger att de har kontakt med länsstyrelse och Regionen. Fyra av områdena uppger att de har kontakt med regionalt tillväxtansvariga. Två av de svarande uppger att de har kontakt med Tillväxtverket och ESF-rådet. Fem områden uppger att de jobbar med möjligheten att bevilja förstudier genom Leader som i nästa steg Det saknas kontaktytor med de olika fondaktörerna. Man upplever att olika fondaktörer har en låg kunskap om Leader vilket gör att utbytet och kontakterna än så länge i princip har varit obefintliga. Man efterfrågar hjälp med att komma igång med bra samverkansytor för att kunna bygga upp kunskap tillsammans och därigenom skapa synergieffekter. Öst Två av åtta leaderområden i region Öst har svarat på enkäten av dessa hanterar 1 område medel från EJFLU, ERUF, ESF och EHFF 1 område medel från EHFF Båda svarar att de har regelbunden kontakt med Region och länsstyrelse. En svarande lyfter ett behov av att stärka samverkan med regionerna men att man i övrigt är nöjd med de nätverk som finns. Ett område uppger att de jobbar med möjligheten att bevilja förstudier genom Leader som i nästa steg kan resultera i rena ESF- eller ERUF-ansökningar. 4(6)

5 Inom området för region Öst har partnerskapet för Småland och öarna tagit initiativ till att samla representanter från alla leaderområden och de olika fondaktörerna vid ett tillfälle för att höja kunskapen om varandras uppdrag i syfte att få till en fungerande samverkan i praktiken. Detta första möte blev väldigt uppskattat av alla parter och man planerar för fortsatta träffar. Syd Sex av åtta leaderområden i region Syd har svart på enkäten av dessa hanterar 3 områden medel från EJFLU, ERUF, ESF och EHFF 3 områden medel från EJFLU, ERUF och ESF Alla områden uppger att de ha kontakter med länsstyrelsen och Regionen. Två områden uppger att de har kontakt med ESF-rådet och Tillväxtverket. Fyra områden uppger att de jobbar med möjligheten att bevilja förstudier genom Leader som i nästa steg Region Syds leaderområden uppger att man har många och väl fungerande kontaktytor och nätverk men trots det efterlyser en majoritet av de svarande fler regionala nätverk, möten och utbyten med relevanta aktörer för att sprida idéer och framgångsrika metoder. 5(6)

6 Region Antal LAG EJFLU ERUF ESF EHFF Norr Tornedalen 2020 X X X Tornedalen Haparanda skärgård X Polaris 2020 X X X - Spira Mare 2020 X X X - Lappland 2020 X X X - Vindelälven X Skellefteå Älvdal X X - - Södra Norrland sam X X X - Höga Kusten X X - - Sjö, skog och fjäll X X X - Mittland plus X X X X Hälsingebygden X - X - Dalälvarnas utvecklingsområde X X X - Gästrikebygden X X X X Nedre Dalälven X X X - Mälardalen Upplandsbygd X X X - Stockholmsbygd X - X X Mellansjölandet X X X - Mälardalen X X X - 6(6)

7 Södermanland X X X - Sörmlandskusten X Väst Bohuskust och gränsbygd X X X X Södra Bohuslän X X X - Längs Göta Älv X X X - Göteborgs Insjörike X X X - Nordvästra Skaraborg X X X - Östra Skaraborg X X X - Sjuhärad X - X - Växtlust Värmland X X X - Närheten X X X - Vänern X Framtidsbygder Dalsland Årjäng Munkedal X X X - Öst Leader Vättern X Folkungaland X Kustlandet X X - - Leader Västra Småland X X X - Astrid Lindgrens Hembygd X X - - Leader Linné X X X - Sydost Leader X X X X Gute X X X X Syd Halland X X X X Nordvästra Skåne med Öresund X X X X LAG PH X X X - Skånes Ess X X X - MittSkåne X X X - 7(6)

8 Lundaland X X X - Söderslätt X X X - Sydöstra Skåne X X X X (6)

Lägesrapport för för lokalt ledd utveckling

Lägesrapport för för lokalt ledd utveckling Lägesrapport för för lokalt ledd utveckling Data t.o.m. 13 mars 2018 Pasi Kemi EU-programenheten Disposition av lägesrapporten 1. Risk för återtag av EU-medel (N+3), uppdatering av läget. 2. Beslut om

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Sökande Utvecklingsområde Kontaktperson Telefon Mobiltelefon Mailadress Föreningen Leader Tornedalen

Sökande Utvecklingsområde Kontaktperson Telefon Mobiltelefon Mailadress Föreningen Leader Tornedalen Sökande Utvecklingsområde Kontaktperson Telefon Mobiltelefon Mailadress Föreningen Leader Tornedalen Tornedalen 2020 Håkan Wikman 0980-75550 070-2332301 wikman@lannis.se Gällivare kommun Leader Polaris

Läs mer

Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten.

Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten. Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten. Betyder: Fantastiska möjligheter för utveckling längs kuster, i skogs- och jordbruksbygder

Läs mer

Kartläggning av fondsamverkan inom lokalt ledd utveckling

Kartläggning av fondsamverkan inom lokalt ledd utveckling Kartläggning av fondsamverkan inom lokalt ledd utveckling Genomförd av Landsbygdsnätverkets grupp för fondsamordning inom lokalt lett utveckling Beata Allen Oktober 2018 "Svårigheterna och besvären med

Läs mer

Årsrapport Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling.

Årsrapport Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling. Årsrapport 2015 Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Bakgrund Det svenska regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling har en budget på sammanlagt 282,7 miljoner

Läs mer

Kartläggning av fondsamordning mellan regionala och lokala fondaktörer

Kartläggning av fondsamordning mellan regionala och lokala fondaktörer Kartläggning av fondsamordning mellan regionala och lokala fondaktörer Genomförd av Landsbygdsnätverkets grupp för fondsamordning inom lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Beata Allen November 2018

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

16 Lokalt ledd utveckling projekt inom havs- och fiskeriprogrammet

16 Lokalt ledd utveckling projekt inom havs- och fiskeriprogrammet LOKALT LEDD UTVECKLING PROJEKT INOM HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET KAPITEL 16 16 Lokalt ledd utveckling projekt inom havs- och fiskeriprogrammet En uppföljning av stöd inom havs- och fiskeriprogrammet 2014

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram SER 2013-11-08 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: förberedande stöd metoden budget urvalskriterier Karolina Dahlberg, Ulrika Holmgren, Anna

Läs mer

Arbetsplan Leader i Landsbygdsnätverket

Arbetsplan Leader i Landsbygdsnätverket Arbetsplan Leader i Landsbygdsnätverket 2017-2018 Innehåll Bakgrund och syfte... 4 Aktiviteter... 7 Plan... 10 Leveransplan... 10 Kommunikationsplan... 12 Uppföljnings- och utvärderingsplan... 12 Arbete

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

Avgränsning av områden

Avgränsning av områden Avgränsning av områden Annelie Ström Jordbruksverket 036-15 63 28 annelie.strom@jordbruksverket.se Fyra fonder Socialfonden - ESF Regionala utvecklingsfonden - ERUF Landsbygdsfonden - EJFLU Havs- och fiskerifonden

Läs mer

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström Vad säger utvärderingen av Leader 2007-2013? Preliminära resultat Cecilia Waldenström 2015-10-07 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi jobbat 2. Leadermetoden - tillämpas den? 3. Projektens

Läs mer

Lägesrapport. Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden Samordningsenheten Pasi Kemi

Lägesrapport. Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden Samordningsenheten Pasi Kemi Lägesrapport Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden 2017-05-16 Samordningsenheten Pasi Kemi Lägesrapport Handläggningstiderna måste ner! Beror på: - Ökat söktryck

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Leader Bohuskust och gränsbygd

Leader Bohuskust och gränsbygd Leader Bohuskust och gränsbygd Leader Bohuskust och gränsbygd - samverkan för hållbar framtid i hav, skärgård och inland Fond Beslutad offentligt stöd till projekt eller utfall efter avslutning Tilldelad

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening. Protokoll interimsstyrelse URnära Ideell förening Tid: Torsdag den 15 oktober kl 17.30-19.30 Plats: Ersboda slöjd, Umeå Närvarande, Maria Bahlenberg, Christer Lindvall, Enar Jonsson, Roger Sandström (tom

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Regional leaderträff i region Mitt

Regional leaderträff i region Mitt Regional leaderträff i region Mitt 2015 06 08 Välkommen och presentationsrunda Katarina Hedberg, ordf Leader Utveckling Hälsingebygden Katarina Nordin, Leader Sjö skog fjäll Tommy Jirhed, Krokoms kommun,

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Spira Mare Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget!

Spira Mare Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget! Spira Mare 2020 Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget! Spira Mare 2020 Lite tråkig fakta! Spira Mare 2020 Leader-metoden Leader är en metod där privat, ideell och offentlig

Läs mer

Ett rikare halland genom lokala initiativ

Ett rikare halland genom lokala initiativ Ett rikare halland genom lokala initiativ LING H DD UTV E E L CK LOKAL T Sammanställning av projektstatus, projektmedel för Lokalt Ledd Utveckling Halland 2017-03-16 AL A ND L Totalt för Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Uppföljningen är gjord av Tina Wallin

Uppföljningen är gjord av Tina Wallin Projekt som berör integration en uppföljning inom landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet,

Läs mer

Erfarenhetsutbyte under nationella leaderträffen i Borgholm Pass om normer och fördomar kring stad och land

Erfarenhetsutbyte under nationella leaderträffen i Borgholm Pass om normer och fördomar kring stad och land Erfarenhetsutbyte under nationella leaderträffen i Borgholm 2018 Pass om normer och fördomar kring stad och land Samtalsledare: Elinor Forsberg, Lokalt ledd utveckling Halland. Frågeställning: Vilka fördomar

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Utvärdering och uppföljning av LLU

Utvärdering och uppföljning av LLU Utvärderingssekretariatets verksamhet syftar till att utvärdera de EU-fondsfinansierade program för vilka Jordbruksverket är förvaltande myndighet. Programmen finansieras av de fyra ESI-fonderna i Sverige

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Kort om Tillväxtverket Nationell myndighet med regional närvaro Ca 400 medarbetare 10 orter Europeiska Struktur- och Investeringsfonder i Sverige Socialfonden 22% Regionalfonden

Läs mer

Start för efterlängtad. Nya möjligheter med flerfondslösningen Text: Ingrid Whitelock Foto: Martin Boulanger

Start för efterlängtad. Nya möjligheter med flerfondslösningen Text: Ingrid Whitelock Foto: Martin Boulanger NYHETSBREV från Landsbygdsnätverket Tema: Lokalt ledd utveckling Nr 9 2015 Fiskefrågor samlas i annat leaderområde sid 3 Start för efterlängtad leaderförening sid 4 Subgroup arbetar med lönsningar på EU-nivå

Läs mer

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016 Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016 Läget i samtliga program Total beslutsram Av total ram Beslutat 2015 Beviljat/ (ansökningar) Skåne och Blekinge Småland

Läs mer

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Stockholm den 6 oktober 2017 www.leaderlinne.se Leader Linné Småland Förening verksam i åtta kommuner EU-medel för landsbygdsutveckling

Läs mer

SPIRA MARE 2020 2007-2013 Leader-metoden

SPIRA MARE 2020 2007-2013 Leader-metoden 2007-2013 Leader-metoden Spira Fyrkanten Mare Boreale Polaris 2014-2020 Lokalt Ledd Utveckling med Leader-metoden Spira Mare 2020 Helikopter-perspektiv på utvecklingsområdet Bedömning av landskapstypen

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte

Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte Leadergrupper och andra som är engagerade i Leaderfrågor från hela landet nu träffas vi åter för att utbyta erfarenheter! På anmälningsblanketten kan du

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april Ändringar i administrationen av lokalt ledd utveckling en uppföljning inom landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Uppföljningen

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagar våren Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz. myh.se

Kompetensförsörjningsdagar våren Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz. myh.se Kompetensförsörjningsdagar våren 2018 Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz Aktuellt om yrkeshögskolan Hur går det för de som gått en YHutbildning? Vad tycker arbetslivet om YH? Expandera med

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november 2018 #framtidensvardkompetens Program Presentation av diskussionsunderlaget Samverkansstruktur på nationell

Läs mer

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 6 december 2017

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 6 december 2017 Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Möte med strukturfondspartnerskapet 6 december 2017 Aktuellt beslutsläge december 2017 Insatsområde Antal projekt Beviljat, mnkr Kvar att använda, mnkr 1. Samverkan

Läs mer

Sammanställning enkät

Sammanställning enkät Sammanställning enkät Exempel på goda rutiner och samarbetsformer. Antal utskick:140 Antal svar: 56 Svarsfrekvens: 40% Antal LAG som svarat: 33 Antal länsstyrelser som svarat: 23 Nedan framgår de olika

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige. Reglab, Jobbregionen, Lena Andreasson och Cecilia Nilsson

Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige. Reglab, Jobbregionen, Lena Andreasson och Cecilia Nilsson Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige Reglab, Jobbregionen, 2016-03-10 Lena Andreasson och Cecilia Nilsson Strukturfondspartnerskapet Västsverige Lag om Strukturfondspartnerskap Prioritera bland

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Vad är ett Leader område? Liaison Entre Actions de Dèveloppement de l Economie Rurale.

Läs mer

Information om LEADER Sydöstra Skåne

Information om LEADER Sydöstra Skåne Information om LEADER Sydöstra Skåne LEADER Sydöstra Skåne Kristin Persson Verksamhetsledare, Leader Y-Ö lag@ystad-osterlenregionen.se Innehållsförteckning Leadermetoden Sammanfattning av den lokala utvecklingsstrategin

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat Klimatsynk Nationellt samarbete för energi och klimat Programbudget, 2014-2020, inkl medfinansiering Totalt inkl. medfinansiering SEK TO1 TO2 TO3 TO4 TO7 TA tot. Exkl. TA Totalt Stockholm 268-238 89-25

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande Margareta Fries förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Margareta Fries förklarade mötet öppnat. Titel Diarienummer Version Datum Sida Protokoll LAG-sammanträde 2016-02-11 145/16 1.0 2016-02-11 1 av 3 Protokoll LAG-sammanträde Tid: 18.00-21.10 Plats: Kommunhuset, Sjöbo Närvarande ledamöter: Margareta

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Lokalt Ledd Utveckling Halland Organisationsnr: Fabriksgatan 1a Hyltebruk SWEDEN

VERKSAMHETSPLAN Lokalt Ledd Utveckling Halland Organisationsnr: Fabriksgatan 1a Hyltebruk SWEDEN VERKSAMHETSPLAN 2019 Prioritetsområden 2019: Under 2018 har medlemskåren gemensamt tagit fram en verksamhetsidé för organisationen. Verksamhetsplanen ska under kommande år genomsyras av att genomföra verksamhetsidén.

Läs mer

Kennet Johansson. ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna

Kennet Johansson. ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna Kennet Johansson ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna Europa 2020 Sammanhållningspolitiken 351,8 miljarder euro Regional utvecklingsstrategi Hösten 2013 Regering Våren 2014

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Berg Härjedalen Krokom Åre Östersund LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI LEADER SJÖ, SKOG & FJÄLL

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Berg Härjedalen Krokom Åre Östersund LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI LEADER SJÖ, SKOG & FJÄLL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI LEADER SJÖ, SKOG & FJÄLL Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Berg Härjedalen Krokom Åre Östersund 2014-2020 Maj 2018 Populärversion för utskrift www.sjoskogfjall.se 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 1 Förutsättningar just nu Lokalt ledd utveckling i Landsbygdsfond och Havs- och fiskerifond Gemensamma strategier där det är möjligt

Läs mer

Bilaga 1. Fastighetsbranschens efterfrågan på arbetskraft. En bilaga till huvudrapport genomförd av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Bilaga 1. Fastighetsbranschens efterfrågan på arbetskraft. En bilaga till huvudrapport genomförd av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd. Fastighetsbranschens efterfrågan på arbetskraft Bilaga 1 En bilaga till huvudrapport genomförd av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd. Stockholm i September 2009 www.utbildningsnamnden.se Bilaga 1 uppdelning

Läs mer

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna Leaderguiden 1(5) 2016-10-28 Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna EU ställer krav på att den som har fått stöd ska visa EU-logotypen vid information om stöd, information om

Läs mer

Ett rikare halland genom lokala initiativ. Sammanställning av projektstatus, projektmedel för Lokalt Ledd Utveckling Halland

Ett rikare halland genom lokala initiativ. Sammanställning av projektstatus, projektmedel för Lokalt Ledd Utveckling Halland Ett rikare halland genom lokala initiativ Sammanställning av projektstatus, projektmedel för Lokalt Ledd Utveckling Halland 2017-12-06 Totalt för Lokalt Ledd Utveckling Halland 11 589 428 kr 25% 21 688

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund.

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Karl Johan Adolfsson, Leader

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum i'isala ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 205-05-26 7 (0) 40 Dnr 205/433 Leader Nedre Dalälven 3; avsiktsförklaring, medfinansieringsintyg samt utseende av representant

Läs mer

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm,

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm, ,!?T~ REGERINGEN Näringsdepartementet Regeringsbeslut 14 2013-01-31 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand N2013/571/RT N2012/ 5447/ RT Uppdrag respektive erbjudande i fråga om målet för

Läs mer

Radioundersökningar. Rapport II 2015. TNS Sifo. Radioundersökningar

Radioundersökningar. Rapport II 2015. TNS Sifo. Radioundersökningar Radioundersökningar Rapport II 2015 TNS Sifo Radioundersökningar TNS Sifo 2015 1531602 TNS Sifo Radioundersökningar Rapport II 2015, lokala områden Denna rapport omfattar data avseende radiolyssnandet

Läs mer

Regional Leaderträff i Vänersborg, region Väst

Regional Leaderträff i Vänersborg, region Väst 2015 06 03 Regional Leaderträff i Vänersborg, region Väst Deltagare Ingrid Guldbrand, Lst Väst Ove Ringberg, Fiskeområde Vänern Ewa Ryhr Andersson, VL Växtlust Värmland Johanna Melkersson, Projektkoord.

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Leader Nordvästra Skaraborg Ideell förening Org nr

Verksamhetsberättelse 2016 Leader Nordvästra Skaraborg Ideell förening Org nr Verksamhetsberättelse 2016 Leader Nordvästra Skaraborg Ideell förening Org nr 802498-0354 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Verksamhetsåret 2015-09 16-2016-12-31 Innehållsförteckning BESKRIVNING AV FÖRENINGENS VERKSAMHET...

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Ett rikare halland genom lokala initiativ

Ett rikare halland genom lokala initiativ Ett rikare halland genom lokala initiativ LING H DD UTV E E L CK LOKAL T Sammanställning av projektstatus, projektmedel för Lokalt Ledd Utveckling Halland 2018-03-14 AL A ND L Totalt för Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Datum: torsdagen den 25 oktober kl. 14.00 15.30 Närvarande:

Läs mer

Miljö, Klimat och Energi

Miljö, Klimat och Energi Miljö, Klimat och Energi Energi och koldioxidsnål ekonomi Erik Brandsma Politikerforum 23 september 2016 Energimyndigheten: Regionalt energiperspektiv Energieffektivisering via Regionalfonden Därutöver

Läs mer

Leader i Sverige 2007 2012

Leader i Sverige 2007 2012 Leader i Sverige 2007 2012 Foto: Ola Ekström Under 2007-2012 startades 3 360 leaderprojekt, varav 1 465 blev klara under samma period. Den vanligaste inriktningen bland projekten är turism följt av bygdeutveckling.

Läs mer

Regionalt utvecklingskapital. Helena Gidlöf

Regionalt utvecklingskapital. Helena Gidlöf Regionalt utvecklingskapital Helena Gidlöf 2016-05-24 Inkluderade finansieringskällor Egna resurser Länens medfinansiering av projekt och program, driftbidrag/verksamhetsbidrag ERUF Beviljade medel 2007-2013.

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2017-10-18 Utvärdering av ESI-fondernas

Läs mer

Fördjupade uppföljningar

Fördjupade uppföljningar Fördjupade uppföljningar Syfte att visa resultat från programmen och genomförandet Följ vår blogg, Programmen och pengarna, så får du senaste nytt! Alla färdiga uppföljningar läggs ut på jordbruksverket.se/utvardering

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Jenny Björk, Leader Spira Fyrkanten Maria

Läs mer

Strategisk projektutveckling

Strategisk projektutveckling www.regionvasterbotten.se Strategisk projektutveckling Presentation i Lycksele den 14 maj 2014 Liv Öberg liv.oberg@regionvasterbotten.se Stärka länets förutsättningar Med projekt som arbetsmetod För att

Läs mer

Dataanalys av representationen vid Scouternas stämmor

Dataanalys av representationen vid Scouternas stämmor Datum 2017-09-07 Dataanalys av representationen vid Scouternas stämmor Bakgrund och syf te Stämman 2016 tog beslutet att efter Scouternas stämma 2016 utvärdera upplevelsen av samt representationen på Scouternas

Läs mer

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet ESF-teamet Maria Can, Koordinator Tel: 0724-52 85 73/ E-post: maria.can@linkoping.se Karin Tjärnlund, Projektutvecklare Tel: 0724-52 95 35/ E-post: karin.tjarnlund@linkoping.se Bakgrund Samordningsförbunden

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Att bygga region erfarenheter från bildandet av regioner.

Att bygga region erfarenheter från bildandet av regioner. Att bygga region erfarenheter från bildandet av regioner Lisbet.mellgren@skl.se susanne.sahlin@rvn.se Intensivt utredande Regionutredningen (SOU:1992:63) Västsverigeutredningen (SOU:1992:66) Regionberedningen

Läs mer

LLU i nordöstra Göteborg

LLU i nordöstra Göteborg LLU i nordöstra Göteborg Hållbar utveckling mellan stad och land Peter Rundkvist Projektledare Utveckling Nordost Business Region Göteborg Bakgrund Hösten 2013: Gamla Leader Göta Älv Vänersborg, Trollhättan,

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Vad är Teknikcollege?

Vad är Teknikcollege? Julia Utbult Vad är Teknikcollege? En kvalitetsstämpel som visar att kommunen, skolan och företagen samverkar för att utveckla utbildningar som kan tillgodose teknikindustrins behov av kvalificerad arbetskraft.

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09:

Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09: A77_, 47 f " k0 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09:00-12.00 Beslutande Catrine Ek (MP), ordforande Daniel Adborn (FP) Harry Bouveng (M) Bodil Toll (M) Thomas Johansson

Läs mer

EU:s Sammanhållningspolitik

EU:s Sammanhållningspolitik EU:s Sammanhållningspolitik 2014-2020 Programläge 2013-01-29 En stärkt strategisk inriktning Europa 2020 Samordnad politik mellan Sammanhållningspolitiken, landsbygdspolitiken och Havs- och fiskeripolitiken

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka förberedande

Läs mer

Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) , 382, 390 och (Diarienummer: N RTS)

Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) , 382, 390 och (Diarienummer: N RTS) 2018-09-06 KS/298/2018 1 (6 ) Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Kommunstyrelsen 162, 2018-09-12 Anna-Sofia Kulluvaara Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) 372-375,

Läs mer