Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader"

Transkript

1 Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader den Staffan hälsar välkomna och berättar om träffens syfte. Det är viktigt att hämta in kunskaper och erfarenheter och ge varandra stöd för ett bra avslut. Det är bättre att förutse händelser istället för att reagera på händelser. Per Andersson kommer att gå runt och lyssna in vilka risker som vi kan se inför avslut, dessa kommer att presenteras i slutet av dagen. Målet med dagens gruppdiskussioner är att vi ska tar fram ett manus till nytta för avslutsarbetet. Information från Jordbruksverket Johan Fors Drygt 90 % av pengarna är beslutade vilket är mycket positivt. Men fortf återstår mycket att genomföra och betala ut. LAG:s planering för avslut Planera avslutet i god tid Tidsplan Samråd LAG/personal/finansiärer Stäm av med lst under planeringen. JV arbetar också för att länsstyrelserna ska främja ett bra avslut av Leader i detta programmet Stöd kommer från SJV Ta ställning till Fortsatt verksamhet eller likvidering Personal Finansiering likviditetsplanering o Ofta krymper LAG-potten ihop mot slutet. Spara inte för mycket i de sista betalningsansökningarna inom Driftsåtgärden och egna projekt. o Möjligt att överlåta stödutbetalning till exempelvis bank eller kommun kontakta Johan o Finansierar kommunerna efter 2013? Hur får eventuellt överskott av offentliga pengar hanteras efter avslut? Överenskommelse med Kommunerna! Hur sent tar lst emot ärenden. Se Samordningsmeddelande 4/2012 på Ladan Säg upp avtal i tid o Hyresavtal, försäkringar, revisor m.m. 1(7)

2 Efter de sista driftskostnaderna Spara inte för mycket i betalningsansökningar. Då kan handläggningen dra ut mer i tid Ha kvar personal för de sista uppgifterna, utbetalningar, bokföring, arkivering m.m. Inte tillåtet att periodisera kostnader som ligger efter sista betalningsansökan Däremot bör LAG hinna producera projektkataloger m.m. och finansiera det med stöd inom Driftsåtgärden Kvalitet hela vägen Avtalet med Länsstyrelsen gäller t.o.m I vissa avseenden bedöms LAG som en offentlig aktör. Men oavsett det är det viktigt att allt hanteras korrekt och det inte uppstår kritik mot genomförandet av Leader Säkra tillräckligt personalbehov Support tills projekten är avslutade Slutrapporter ska godkännas av LAG Slututvärderingar av god kvalitet Arkivering av LAG:s bokföring + projekthandlingar i 10 år. Av en kommun? SJV uppdaterar den info om arkivering som finns och lägger detta i Leaderguiden. LAG:s arkivering av projekthandlingar omfattar inte kopior av original som arkiveras av länsstyrelsen. Men t.ex. mail som rör projekt, LAG-protokoll m.m. Kontaktperson för bl.a. utvärderingar och revisioner ska utses om LAG lägger ned sin verksamhet Fortsättning eller avvekling Beslut måste tas av föreningsstämman Se över stadgarna även om föreningen inte läggs ned Var det/blir det rätt geografiska område? Likartade förhållanden? Utifrån nytt program? Nya inriktningar/prioriterade områden? Fler fonder? o Skapa effektivitet i området så det fungerar (storlek) När kommer guider från SJV? Efter denna dag börjar JV att sammanställa allt som är viktigt inför avslutet. När det är klart kommer det mailas ut till alla LAG-ordföranden, Leaderkontoren samt även länsstyrelserna. Maila kommentarer, behov till Johan eller leader@jordbruksverket.se Råd för avveckling eller inte? Tulpan har föreslagit att åtminstone delvis andra Leaderområden kan bli mer optimalt KOM har föreslagit att öppna upp för nya grupperingar/konstellationer och inte bara befintliga LAG SJV tar fram tydliga råd kring beslut om eventuell avveckling av föreningen vilket läggs in i det dokument som nämnts kring avslutsfrågorna 2(7)

3 Gränsen för maxinvånare i ett område, går det att höja till ? Avvakta utredning som L-dep gör kring bl.a. fondsamordning innan Leaderkartan spikas. Eventuellt kan EU-kommissionen komma att godkänna en övre gräns på invånare, men inom EU:s ram måste det också bestämmas hur stora Leaderområden vi ska ha i Sverige. Kanske också hur små. Hur länge måste kanslierna bemannas? Måste det finnas en VL? Det måste finnas en VL kvar så länge man inte har tagit alla beslut, även ändringsbeslut som rör ändrad finansiering i projekten. Måste finnas kunnig personal som borgar för att alla uppgifter som ligger på LAG hanteras korrekt Thérèse Ljungqvist Ansvarsområden: Programledning, budgetfrågor, deltar i förvaltningskommitté i Bryssel Vikten av att hålla finansieringsandelar per LAG och åtgärd (meddelande 16/2010) Hur kan vi använda pengar från överfinansierade projekt till andra? Vissa områden har tagit in för mycket övrig off medfinansiering, det innebär att kommande projekt bör genomföras med enbart projektstöd. Om ett projekt är överfinansierat, Vem riktas återkrav? För mycket övrig off medfinansiering ersätter anslaget. Anslaget brinner inne, För lite övrig off medfinansiering innebär att EU-pengar inte kommer att utnyttjas Kan man lägga in en spärr i systemet? Kommer att stoppa vid beslut om stöd när nivån är uppnådd på nationell nivå Kan innebära att enskilda LAG som får kompensera för andra Utrymme att flytta pengar mellan åtgärder Finns fortfarande möjligheter, först till kvarn gäller, meddelande utskickat Tak för samarbetsåtgärden? OK på totalnivå Om budgeten inte går åt? Det är viktigt att pengarna utnyttjas. Vi tittar på olika alternativ: 1. Eventuellt får vi längre fram undersöka om det finns behov av ytterligare omfördelning mellan LAG. Det måste i så fall ske i samråd med länsstyrelserna och LAG. 2. Full frihet till omfördelning mellan åtgärder. Detta innebär en förändring i axelbalansen (det är en juridisk fråga att utreda om det är möjligt). Det påverkar även möjligheten att uppfylla målen i programmet. 3. Att vi drar in pengar vid visst datum och att de får avropas. 3(7)

4 Kanske finns det ytterligare alternativ eller någon kombination av dem. Reservprojekt? Ha en lista med bra projekt som kan genomföras på kort tid, besluta inte med villkor Nästa programperiod Inga gamla leaderområden ska ha fördel gentemot nya TA kan användas. Om en omfördelning av pengar i axel 4 till TA genomförs kan dessa pengar användas till strategiskrivning. Driftåtgärden kan användas för projekt som handlar om innevarande period och som sträcker sig efter 2013, men inte enbart för förberedelser av nytt program! Däremot kan pengar användas till analyser och lärande insatser i form av utvärdering och uppföljning av denna programperiod för att ha som underlag till kommande strategiskrivningar. Börje Karlsson Regeringen har gett SJV i uppdrag att ha ett sekretariat för utvärdering av kommande landsbygdsprogram ( ) inkl utvärdering i efterhand av nuvarande program ( ). Upphandling av utvärderare sker under nästa år. Klara senast 2015 enligt förordningen. Börje följer måluppfyllnaden i projektet. Ser bra ut med antalet projekt, målen kommer att uppfyllas om antalet delprojekt i paraplyprojekten räknas som egna projekt. Två viktiga effektmål som slututvärderarna skall bestämma utfallet för är, Årsverken Nettoförädlingsvärde mkr Resultat av projekt Viktigt att sysselsättningsresultaten kommer till sin rätt. Samma gäller ekonomisk tillväxt där data för besöksnäring är särskilt viktigt (övernattningar, dagsbesökare) då det är så stor del av projekten som är inriktade på att öka turism/besöksnäring. Förstudiernas andel av antalet projekt ligger på 40 %, viktigt att klargöra vad förstudierna har lett till, vad nästa steg blev! Att det blev följdprojekt? Och inte minst visa de förstudier som lett till att verksamhet fortsatt eller startat utan att stöd krävts för efterföljande verksamhet. Nya indikatorer Kommer fler? Finns inga planer på att ändra de senaste anvisningarna för slutrapporterna (de som kom ut i maj i år) Går det att justera indikatorerna? Alla indikatorer används och har grund i de olika leaderområdenas utvecklingsstrategier. 4(7)

5 Erfarenheter från tidigare avslut Annika Andersson Att tänka på Översyn av alla pågående projekt- se över om det behövs omprövningsbeslut för att kunna använda ev. överblivna pengar till annat. Starta paraplyprojekt för att hämta hem resterande pengar. Lägg arbetstid för kanslipersonal i paraplyprojekt. Finansiering Räntepengar Överbliven LAG-pott Annan finansiering för att driva verksamhet under 2014 utan EU och statliga pengar, ta dialogen med kommunerna!! Avsluta den pågående verksamheten Stödmeddelande från Jordbruksverket har skickats ut ang arkivering för ca 1 år sedan. Infon ska uppdateras och förtydligas. Vad vill vi lämna efter oss? Sjuhärad gjorde en projektkatalog Några har gjort magasin som skickades ut till alla hushåll Film Fixa till hemsidorna, bra info, lätt att hitta, enhetlig info Projektmässa, en dag för finansiärer, en dag för allmänheten. Dagarna med olika fokus. Projektresa, politiker, tjänstemän, LAG, allmänheten. Studiebesök, statistik för varje kommun, avsluta med workshop med både bakåt och framåtblick. Statistik, vad vill vi redovisa? Vad hände med de projekt som fick avslag? Många av dem har fortsatt och verkställt sina idéer. Ideella insatser i avslutade projekt Motsvarande 40,4 årsarbeten Tacka och visa uppskattning till de som har medverkat på olika sätt De som tog initiativ Alla LAG Personal Projektägare/PL Ideella krafter Beslutsfattare Hur håller vi ångan upp i LAG och på kanslierna? 5(7)

6 Vi behöver kompetenta LAG och kompetenta kanslier! ELARD Petri Rinne Deltagaravgifterna kommer att bli stödberättigade i nya programperioden för alla länder. Målsättningar för Finlands ordförandeskap: 1. Stärka och sprida leadermetoden 2. Förbättra införandet 3. Utöka medlemsantalet 4. Supporta TNC 5. Ta fram kvalitativa rapporter om föreningen Toolkit ENRD: Se PPT-presentation för mer information om ELARDs verksamhet. Samverkansgruppens ursprungliga förslag på Sveriges medlemskap var att inledningsvis bli associated member. Under mötet lyftes förslag på att redan från början satsa på att bli full member. Landsbygdsnätverkets kansli skickar förfrågan till alla VL och OF så att frågan kan hanteras i respektive område. Medlemskapet är uppdelat i olika nivåer, med olika kostnader och med olika mandat. Olika alternativ för medlemskap: Observing member, 0 kr, får varken tala ellr rösta på möten Associated member, 500, får tala men inte rösta på möten Full member, /LAG och år, full tal- och rösträtt Landsbygdsnätverket står för kostnader för resor till ELARD:s medlemsträffar under nästa år (1 representant). Medlemsavgiften för Sverige (500 ) läggs in i samverkansgruppens budget för Kostnaden för respektive leaderområde står leaderområdet själva för. Kostnaden är stödberättigad. 6(7)

7 Risker som Per har lyssnat in under dagen: 1. Personal, tappa komptens på kansliet och i LAG 2. Informationen från myndigheter är aningen seg, luddig, inkonsekvent, retroaktiv 3. Glappet mellan två programperioder 4. Varierande villkor, försäkringar, kompetensutveckling, personalansvar 5. Uppstramade regler skapar längre handläggningstider, många revisioner i flera led/nivåer Kommande möten 10 dec landsbygdsdepartementet 16 jan möte med riksdagen om Leader och framtiden 7(7)

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd Leaderguiden 2016-04-26 Till skillnad från programperioden 2007-2013 kommer inte ideella resurser att ingå som en privat medfinansiering i projektens budget. Under programperioden 2014-2020 kommer det

Läs mer

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader 2012-12-10 Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader den 2012-11-27 Anteckningar från gruppdiskussionerna Gruppdiskussion 1 Personal, budget, arbetsuppgifter 2014 Hur blir vi en god arbetsplats

Läs mer

2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm

2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm 2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm I det följande ges noteringar, kommentarer med synpunkter från möte med leaders ordföranden den 4 feb i Stockholm. Anteckningarna

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Datum: torsdagen den 25 oktober kl. 14.00 15.30 Närvarande:

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Stadgar. Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening.

Stadgar. Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. Stadgar Utveckling Hälsingebygden, ideell förening 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 2 Ändamål Föreningen har till ändamål att bedriva allmännyttig verksamhet

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland Vad är Leader? Liane Persson Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland EU:s Landsbygdsprogram 2007-2013 Tre insatsområden Förbättrad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer

Ekonomisk hantering på leaderkontoren

Ekonomisk hantering på leaderkontoren Ekonomisk hantering på leaderkontoren Vi kommer bland annat att prata om: driftstöd till löpande kostnader och ledning förskott likviditet LAG-pott bokföring attestering och kontrasignering tillsyn av

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka förberedande

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 5 Bilagor Närvaroförteckning Beslut Nordmalings kommun Beslut Vännäs kommun Intresseanmälningar byaplaner

URnära Ideell förening Sida 1 av 5 Bilagor Närvaroförteckning Beslut Nordmalings kommun Beslut Vännäs kommun Intresseanmälningar byaplaner Ideell förening Sida 1 av 5 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 17 januari 2018, kl. 17.30-18.30 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Enar Jonsson öppnar dagens möte

Läs mer

Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754

Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754 2015-05-28 Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754 1. Föreningens Firma Föreningens firma är Leader Mellansjölandet, ideell förening. 2. Ändamål Föreningen har som vision att

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

Utbildning i lokalt ledd utveckling 12-13 maj 2015

Utbildning i lokalt ledd utveckling 12-13 maj 2015 Utbildning i lokalt ledd utveckling 12-13 maj 2015 Kompletteringar av strategier Avsnitten: Målvärden (under 7.5) Uppföljning och utvärdering (12.) Börje Karlsson, Landsbygdsanalysenheten SMARTa mål Specifikt

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: förberedande stöd metoden budget urvalskriterier Karolina Dahlberg, Ulrika Holmgren, Anna

Läs mer

Avsiktsförklaring 1 (2) 2010-01-18

Avsiktsförklaring 1 (2) 2010-01-18 1 (2) 2010-01-18 Avsiktsförklaring Erbjudande till LAG Att teckna ett Anordnaravtal FAS 3 / FAS 2 med Arbetsförmedlingen samt snarast ta emot en person FAS 2, i syfte att utveckla metoder för sysselsättning

Läs mer

Beskriv kort och konkret ditt projekt genom att svara på följande frågor

Beskriv kort och konkret ditt projekt genom att svara på följande frågor Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Stadgar. Valberedningen/stadgegrupp föreslår bildademötet att anta bifogade stadgar. Förslag till

Stadgar. Valberedningen/stadgegrupp föreslår bildademötet att anta bifogade stadgar. Förslag till Förslag till Stadgar Förslag till stadgar har diskuterats vid följande tillfällen: AU: 2015-05-27, 2015-09-28 Valberedning/stadgegrupp: 2015-05-27, 2015-09-17, 2015-10-08 Valberedningen/stadgegrupp föreslår

Läs mer

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Org nr 802441-9189 får härmed avge Årsbokslut för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Innehåll: sida Verksamhetsberättelse 1-3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Underskrifter styrelse/lag 6

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Bokslut

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund.

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Karl Johan Adolfsson, Leader

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl:

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl: Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea 2017-05-03, kl: 10.00-14.00 Beslutande: Linnea Lindberg (o) Per Dahlgren (p) Anna Ludvigsson (i) Stig-Lennart Karlsson (o) Kjell Öjeryd (p) Sören Granberg (p)

Läs mer

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna Leaderguiden 1(8) 2017-04-07 Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna EU ställer krav på att den som har fått stöd ska informera om det och visa EUoch Leader-logotyperna. Det är

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Förslag till stadgar för den ideella föreningen Leader Göteborgs Insjörike

Förslag till stadgar för den ideella föreningen Leader Göteborgs Insjörike Förslag till stadgar för den ideella föreningen Leader Göteborgs Insjörike 1 Föreningens namn Leader Göteborgs Insjörike. 2 Föreningens ändamål Föreningen har som allmännyttigt ändamål att genomföra lokalt

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om projektstöd inom

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Jenny Björk, Leader Spira Fyrkanten Maria

Läs mer

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Dagens program 09.30 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 10.15 Venet, så gjorde vi 10.55 Bensträckare 11.00 Vad gäller inför ansökan? 11.45 Lunch (80 kr, betalas kontant)

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern Stadgar 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern 2 Föreningens ändamål och syfte Föreningens syfte är att verka för att uppnå målen i den lokala utvecklingsstrategin under programperioden 2014-2020. Fiskeområde

Läs mer

Jordbruksverkets svar på frågorna som vi fick in via fiskeområdesnätverket

Jordbruksverkets svar på frågorna som vi fick in via fiskeområdesnätverket 2012-12-14 Fiskerienheten Tobias Kreuzpointner, 036-15 62 22 Annelie Ström, 036-15 63 28 Jordbruksverkets svar på frågorna som vi fick in via fiskeområdesnätverket Alla frågor rörande den framtida programperioden

Läs mer

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-projekt i arkiven FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-regler i Sverige EU:s direktiv måste Sverige göra om till svensk lag Förordningar gäller direkt

Läs mer

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Föreningens firma Föreningens firma är LEADER Terra et Mare. 2 Föreningens ändamål Föreningen har som mål att genomföra EU-programmet LEADER Terra et Mare

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav Leaderguiden 1(10) 2017-12-21 Användning av EU-logotyp och andra informationskrav EU ställer krav på att den som har fått stöd ska informera om det och visa EUoch Leader-logotyperna. Det är olika krav

Läs mer

Stadgar för föreningen Växtlust Värmland

Stadgar för föreningen Växtlust Värmland Stadgar för föreningen Växtlust Värmland 1 Föreningens namn (firma) Föreningen Växtlust Värmland. 2 Föreningens vision Med gemensamma krafter formar vi Växtlustområdet med ekonomisk, social och ekologisk

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om företagsstöd

Läs mer

Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP)

Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-06-21 Dnr: 12-5055 1(6) Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP) 1.1 Inledning PTS har fått i uppdrag av regeringen

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening. Protokoll interimsstyrelse URnära Ideell förening Tid: Torsdag den 15 oktober kl 17.30-19.30 Plats: Ersboda slöjd, Umeå Närvarande, Maria Bahlenberg, Christer Lindvall, Enar Jonsson, Roger Sandström (tom

Läs mer

2012-01-01 2012-12-31

2012-01-01 2012-12-31 PROJEKTSTÖD - slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i ansökningshandlingarna

Läs mer

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund L02-2011 Protokoll LAG Terra et Mare 30 maj 2011 Tid: 16.00-18.40 Plats: Stenungsögården, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Lars Strömberg Gösta Andersson Bert Olsson Tomas Börgesson Rolf Andersson

Läs mer

Guide för att bilda Leaderområden Version 1

Guide för att bilda Leaderområden Version 1 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Guide för att bilda Leaderområden Version 1 Använd Jordbruksverkets dokument Leader inom landsbygdsprogrammet som bakgrundsmaterial

Läs mer

Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp

Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp Datum: torsdagen den 23 feb. kl. 15.00 16.30 ca Närvarande: Lennart Myrman, Jenny Hellman,

Läs mer

LAG:s roll och ansvar

LAG:s roll och ansvar LAG:s roll och ansvar Carin Alfredsson Karolina Dahlberg Kerstin Jansohn Ulrika Holmgren Synpunkter från några av er: Hur få mer tid till mobilisering och proaktivt arbete? Hur stimulera projektentusiasmen

Läs mer

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning Denna blankett använder du när du vill söka utbetalning av projektstöd inom Leader. Tänk på: Din ansökan om slututbetalning måste ha kommit in till länsstyrelsen

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar

Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för föreningar - Du som söker är en förening, minst tre företag i samarbete eller

Läs mer

Bilaga 7. Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet

Bilaga 7. Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet 1 Figur 2 Organisationsstruktur, lokalt ledd utveckling Figur 3 Centrala aktörer i uppföljnings- och utvärderingsverksamheten 2 Tabell 1. Övergripande

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849)

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) 1 Firma Föreningens firma är Leader Gränslandet, ideell förening. 2 Ändamål Föreningen ska verka inom ramen för Landsbygdsprogrammet 2007 2013. Föreningen

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs]

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs] Stadgar för föreningen [namnet på er förening] Antagna på årsmötet [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Namn på förening Föreningens namn är [namnet på er förening] KOMMENTAR: Namnet är till för att bekräfta för andra parter

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april Ändringar i administrationen av lokalt ledd utveckling en uppföljning inom landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Uppföljningen

Läs mer

SLUSS Selektivt Långsiktigt Uthålligt Sikfiske i Södra Bottenhavet

SLUSS Selektivt Långsiktigt Uthålligt Sikfiske i Södra Bottenhavet SLUSS Selektivt Långsiktigt Uthålligt Sikfiske i Södra Bottenhavet Theres Sundberg, verksamhetsledare för Leader Gästrikebygden Leaderträff tema fiske Arlanda 17 Januari 2018 Vår Leaderstrategi Leader

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

Samhällsorientering i samverkan

Samhällsorientering i samverkan Samhällsorientering i samverkan Cecilia Gustafsson och Lisa Alm Spridningsseminarium den 8 december 2010 Samhällsorientering i samverkan Syfte Nyanlända flyktingar, skyddsbehövande med flera ska få tillgång

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

Slutrapport Bilaga 4. Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening

Slutrapport Bilaga 4. Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening Slutrapport Bilaga 4 Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening Kontaktpersoner Anders Nilsson OsbyNova AB Box 171 283 23 Osby 0479-528 120, 0709-31 81 20 osbynova@osby.se Lars-Åke

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet

Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet www.jordbruksverket.se Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet Så här fyller du i blanketten Ange det projektnamn som du har angivit i projektplanen och som även

Läs mer

EU-strategi för sydöstra Skåne

EU-strategi för sydöstra Skåne EU-strategi för sydöstra Skåne 1 Vägledande riktlinjer för vårt agerande kring gemensamma EU-frågor Vad ska denna gemensamma EU-satsning leda till? Vilka effekter vill vi uppnå? Med hjälp av denna strategi

Läs mer

Utveckla Roslagen och Stockholms Skärgård UROSS

Utveckla Roslagen och Stockholms Skärgård UROSS Årsredovisning för Utveckla Roslagen och Stockholms Skärgård UROSS Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Utveckla Roslagen och Stockholms Skärgård 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Utveckla Roslagen

Läs mer

Guide för projektledare

Guide för projektledare HÖGSKOLAN PÅ ÅLAND KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Sida 1 av 5 GUIDE FÖR PROJEKTLEDARE Uppgjort av: Godkänt av: Rektor Edvard Johansson Dok. nr: B.3.2-2 Lena Nyman-Wiklund Granskat av: Q-team Godkänt datum: 18.04.2011

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Stockholm den 6 oktober 2017 www.leaderlinne.se Leader Linné Småland Förening verksam i åtta kommuner EU-medel för landsbygdsutveckling

Läs mer

Föreningens ändamål är att främja landsbygdsutveckling i enlighet med Leader Nedre Dalälven 3 utvecklingsstrategi inom lokalt ledd utveckling.

Föreningens ändamål är att främja landsbygdsutveckling i enlighet med Leader Nedre Dalälven 3 utvecklingsstrategi inom lokalt ledd utveckling. Antagna vid konstituerande stämma 2015-05-08 STADGAR FÖR LEADER NEDRE DALÄLVEN 3 IDEELL FÖRENING 1. NAMN Föreningens namn är Leader Nedre Dalälven 3 ideell förening. 2. ÄNDAMÅL Föreningens ändamål är att

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Kommunchefsgruppen ANTECKNINGAR 1(6) Dag Tid Umeå, Umeå Folkets Hus, rum: Nanna

Kommunchefsgruppen ANTECKNINGAR 1(6) Dag Tid Umeå, Umeå Folkets Hus, rum: Nanna Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik ANTECKNINGAR 1(6) Kommunchefsgruppen Dag 2014-01-22 Tid 09.00 12.00 Plats ande Övriga deltagande Umeå, Umeå Folkets Hus, rum: Nanna Hans-Åke

Läs mer

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER 1 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER Granskningsdatum

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset Norsjö, sammanträdesrum Björnen Tid: 22 oktober 2008, kl 18-21.00 Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av justerare 3. Presentation av styrelsen 4.

Läs mer

ANDELSÄGAREFÖRENINGEN DEMONSTRATIONEN 5 INSTRUKTION FÖR STYRELSEN

ANDELSÄGAREFÖRENINGEN DEMONSTRATIONEN 5 INSTRUKTION FÖR STYRELSEN Bilaga 1 till Stadgarna ANDELSÄGAREFÖRENINGEN DEMONSTRATIONEN 5 INSTRUKTION FÖR STYRELSEN 1. Styrelsens uppdrag Styrelsens uppdrag att förvalta fastigheten omfattar både byggnad och mark (se bil 1). Uppdraget

Läs mer

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU Energieffektiva byggnader i sydost - en satsning på teknik och FoU VERKSAMHETSIDÉ Energieffektiva byggnader en mötesplats på Växjö Universitet mellan forskningens och marknadens aktörer såsom Fastighetsägare

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer