DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN"

Transkript

1 Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas Herrmann

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund, syfte och tema Arbetsprocessen (Open Space-metoden) Prioriteringsprocess Hur vi går vidare? Rapporter från arbetspassen Frivilligt arbete Hot eller möjlighet? Unga hjärtan i brand Hur stimulera frivilliga/-organisationer till samverkan med kommunen? Integrera org. - samhälle Gränsen Komplement i Äldreomsorgen Gräns mellan proffs o frivilliga inom särskilda omsorger Hur kan föreningar/ideella org. samverka bättre? En första utvärdering Dagens agenda totalt 8 ämnen togs upp av deltagarna!

3 1 Inledning 1.1 Bakgrund, syfte och tema Den 2 oktober genomfördes den andra av tre regionala konferenser som genomförs under hösten Runt om i landet möts vi till dialogkonferenser om hur vi kan hitta stöd för idéburna organisationer och frivilligt arbete för att på det sättet utveckla vår gemensamma välfärd. Idéburna organisationer runt om i Sverige bidrar varje dag till allas liv genom engagemang, kvalitet, utveckling och resultat. Organisationernas viktigaste resurs och grundläggande identitet är deras frivilliga. Frivilligt arbete spelar en viktig roll för gemenskapen i samhället och för befolkningens folkhälsa. Men hur kan detta viktiga arbete stödjas på ett bra sätt? Finns det bra metoder, eller idéer om hur vi kan utveckla ett stöd för organisationerna och deras frivilliga arbete? Hur kan en framtidsinriktad samverkan mellan idéburna och offentliga aktörer se ut? Alla med ett intresse för frågan är välkomna och det kostar ingenting. Vår förhoppning är att du ska hitta någon konferens i närområdet som du kan delta i, men självfallet är du välkommen när som helst, om något annat datum stämmer bättre. Vi bjuder på fika och spännande samtal, och resultaten av alla våra idéer kommer att utgöra grunden för ett flerårigt utvecklingsprojekt. (från inbjudan) Deltagarna arbetade med nedanstående tema. Hur kan vi samarbeta för att utveckla samhället tillsammans? Totalt deltog ca 30 personer. Detta dokument innehåller allt material som producerades under dagen. Här i inledningen presenteras bakgrund och syfte, arbetsprocessen beskrivs och resultaten presenteras. I kapitel 2 finns bilder på de 7 arbetsrapporterna. 1.2 Arbetsprocessen (Open Space-metoden) Open Space-mötet startade med en tom vägg. Efter en kort introduktion inbjöds deltagarna att ta upp de frågor och idéer som de tyckte var mest intressanta. Sammanlagt togs 8 ämnen upp. Varje deltagare valde de ämnen de ville arbeta med under de två arbetspassen. 7 arbetsrapporter producerades (några ämnen kan ha slagits ihop). De fyra principerna och lagen är ledstjärnor i Open Space. De tydliggör vars och ens ansvar att följa sitt engagemang och använda tiden på bästa sätt. Lagen om rörlighet/ Använd fötterna betyder att du kan gå vart man vill, när du vill under dagen. Kommer du någon gång i en situation där du varken lär eller kan tillföra använd fötterna och gå någon annanstans. I slutet av dagen gjordes en prioritering av vad som kändes viktigast. Det fanns under hela kvällen möjlighet att ta initiativ till fortsatt arbete, även om detta inte var huvudsyftet med konferensen. Innan avslutningscirkeln (då alla fick möjlighet att kommentera dagen) inbjöds till en utvärderingsreflektion vad man lärt och upplevt under dagen. Se kapitel 3. Open Space-mötet leddes av Thomas Herrmann, Open Space Consulting. För mer info och praktiska tips om metoden se:

4 1.3 Prioriteringsprocess Efter en stund för att läsa rapporter och mingla fick deltagarna skriva sitt svar på tema frågan. Sedan arbetades mha metoden 35:an för att poängsätta de olika förslagen. Det betonades att övningen är ett kreativt samskapande där allas visdom nyttjas, inte en konkurrensmässig tävling! Ämne Poäng Samverka över gränserna. Ge och ta varandra. Vara lyhörd tydlig. 26 Lyssna på ungdomarna. Våga samarbeta med andra aktörer 24 Ge förutsättningar för att frivillig sektorn och det offentliga kan komplettera varandra 22 Lära om varandra = bättre relationer! 22 Politisk samsyn rörande betydelsen av frivilligarbete 22 Samverka över gränserna mellan offentligt och ideellt. Men även inom det offentliga 22 respektive ideella! Förändra/anpassa gamla strukturer och regler till verkligheten (dagens samhälle) för 19 att ta tillvara på fler människors engagemang. Se varandra som pusselbitar i ett stort pussel där alla bitar behövs för att bilden ska bli 19 fullständig Kommunen bjuder in föreningslivet för förutsättningslös dialog kring hur vi 18 tillsammans kan utveckla samhället Se möjligheter. Se inga hinder. 18 Vi kan bara samverka på riktigt om det är runt ett konkret & specifikt ämne 17 Genom att mötas o föra dialog om hur vi tillsammans kan utveckla samhället 16 Uppmuntra det lilla engagemanget så att det kan få näring & växa 15 Ytterligare dialog om vilka förutsättningar 14 Genom att samverka offentligt civilsamhälle 11 Engagera flera. En person en uppgift 10 Våga samarbeta, ta första kontakt 10 Samverkan över alla gränser 10 Kommentar: Några av deltagarna behövde gå tidigare, 18 personer var kvar i den sista delen av konferensen. En praktisk beskrivning av metoden 35an finns på vår resursmapp på hemsidan.

5 1.4 Hur vi går vidare? Huvudsyftet med konferensen var att samla idéer och kunskap och kartlägga engagemang inför en ansökan om ett huvudprojekt. Materialet sammanställs direkt efter denna konferens och mailas ut till alla som deltog. Dagens konferens är den andra i en serie av tre regionala konferenser som genomförs i höst. Resultaten av konferenserna kommer att användas som underlag i förstudiens slutrapport. Slutrapporten kommer att presenteras vid förstudiens avslutningskonferens den 21 februari 2013 i Stockholm. Slutrapporten och inbjudan till avslutningskonferensen kommer att förmedlas till alla deltagare vid de regionala konferenserna. Tanken med förstudien är att den ska leda till en ansökan om ett 4-årigt kunskapsinriktat projekt med ett antal regionala/lokala pilotprojekt. Om förstudien visar att ett sådant intresse finns kommer projektgruppen att lämna in en fullständig ansökan till regeringen efter avslutningskonferensen. Det konkreta resultatet av kvällens arbete var de 7 arbetsrapporter. Flera av rapporterna innehöll även förslag på nästa steg. 9 av deltagarna anmälde intresse för ett eventuellt huvudprojekt. Deltagarna valde att inte ta några egna initiativ till fortsatt arbete idag. Men när det än börjar så är det rätt tid möjligheterna finns även framöver. Allt det material som producerats idag innehåller en mängd idéer som kan komma till nytta i olika sammanhang i framtiden. Stärkta relationer/nätverk är en viktig bieffekt att ta tillvara också! Se deltagarförteckning som skickas till alla deltagare.

6 2 Rapporter från arbetspassen 2.1 Frivilligt arbete Hot eller möjlighet?

7 2.2 Unga hjärtan i brand

8 2.3 Hur stimulera frivilliga/-organisationer till samverkan med kommunen?

9 2.4 Integrera org. - samhälle

10 2.5 Gränsen Komplement i Äldreomsorgen

11 2.6 Gräns mellan proffs o frivilliga inom särskilda omsorger

12 2.7 Hur kan föreningar/ideella org. samverka bättre?

13 3 En första utvärdering Under avslutningen gavs möjlighet att reflektera kring arbetsdagen. Först presenterades Utvecklingskompassen och därefter gjordes en enkel utvärdering av lärandet. Utvecklingskompassen relaterar till fem aspekter som är viktiga i alla verksamheter likväl som i varje människa. I mitten har vi syftet, i detta fall temat för dagen. Ett tydligt syfte är viktigt för att sätta igång något. UTVECKLINGSKOMPASSEN* Ledarskap behövs för att föra syftet framåt. Inledningsvis gavs tydliga ramar av handledaren, därefter syntes stort individuellt ledarskap, delat bland deltagarna. Var och en tog ett stort eget ansvar. Visionen behövs för att föra syftet framåt. Många idéer växte fram i mötet och kanske föddes eller stärktes visioner i processen? Gemenskap/samhörighet är viktig för att arbetet skall bli utfört effektivt. Energin föreföll hög i mötet och ett o annat skratt! Organisering behövs också för att få något gjort. Mycket blev uträttat utan någon direkt styrning under Open Space-mötet. Den tydliga struktur som gavs inledningsvis var tillräcklig för att deltagarna skulle organisera/leda sig själva utifrån sitt engagemang. Sammanfattning: När ledarskapet, utifrån ett klart syfte, visar vägen. När visionerna inspirerar och när man arbetar i stor gemenskap, skapas organiseringen/organisationen utav sig själv - ett självorganiserande system skapades. Vi betonade att ett riktigt Open Space-möte sträcker sig över längre tid gärna flera dagar. Deltagarna föreföll trots den korta tiden ha uppfattat mycket av styrkorna i metoden. *Utvecklingskompassen/The Medicine Wheel Tool är ett användbart verktyg att reflektera kring, när man vill starta upp en ny verksamhet/projekt liksom för att stämma av befintliga verksamheter. Vi rekommenderar att starta med syftet och därefter följa ordningen enligt ovan. Mer info finns på vår hemsida.

14 Huvudsyftet med utvärderingsaktiviteten var att de ska bidra till arbetet genom att fånga och återkoppla lärandet. Vi inbjöd till samtal två och två och dokumentation av vad man upplevt och lärt under eftermiddagen. Därefter gick ordet runt i en s k avslutningscirkel, där mer erfarenheter och tankar delades. Lycka till i arbetet att för att utveckla samhället! Thomas Herrmann, processledare idag.

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Haninge den 4 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Folkets Hus, Göteborg den 7 december 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Överenskommelsen Regeringskansliet Idéburna organisationer inom det sociala området Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra?

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? Wapnö Gård, Halmstad den 3 juni 2014 Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Gastronomiska Samtal Halland Processledning och dokumentation:

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-MÖTET

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-MÖTET Radisson Blu Linköping den 11 januari 2011 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-MÖTET Arrangör: Trafikverket Installationsenheten Processledning och dokumentation: Thomas Herrmann thomas@openspaceconsulting.com

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OMVÄRLDSDAGEN

DOKUMENTATION FRÅN OMVÄRLDSDAGEN Folkets Hus, Karlskoga den 15 januari 2015 DOKUMENTATION FRÅN OMVÄRLDSDAGEN Arrangör: Karlskoga kommun Processledning och dokumentation: Thomas Herrmann www.openspaceconsulting.com Innehållsförteckning

Läs mer

Forum Lärum: Hur höjer vi kunskapsresultaten i skolorna i Lerums kommun?

Forum Lärum: Hur höjer vi kunskapsresultaten i skolorna i Lerums kommun? Forum Lärum: Hur höjer vi kunskapsresultaten i skolorna i Lerums kommun? Tisdagen den 31 januari 2017 genomfördes detta möte på Årummet i Lerum. Kommunalråd Lill Jansson hade bjudit in till samtal. Totalt

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Resultat från dialogkonferenser Attityder till skola och utbildning - Skolresultaten en angelägenhet för alla i Karlskoga.

Resultat från dialogkonferenser Attityder till skola och utbildning - Skolresultaten en angelägenhet för alla i Karlskoga. Resultat från dialogkonferenser Attityder till skola och utbildning - Skolresultaten en angelägenhet för alla i Karlskoga Möckelngymnasiet den 17 november 2015 Mötesplats Alfred Nobel den 19 november 2015

Läs mer

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013 GENOMFÖRANDEPLAN 2013-03-22 1 (5) Dnr 12/6955 Ekonomi och styrning Malin Svanberg Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013 1. Delprojekt Välfärdsutveckling genom

Läs mer

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola?

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Tankesmedja för bybor i Rönnäs fjärding i Ullvi skola, onsdag 10 april 2014 Arrangör: Rönnäs Fjärding (med stöd

Läs mer

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar Dokumentation planeringsmöte 23 januari 2017 1. Inledning Inför den kommande konferensen

Läs mer

STARKARE TILLSAMMANS!

STARKARE TILLSAMMANS! Lokalt engagemang SCOUTERNAS VISION är unga som gör världen bättre. Det innebär bland annat att vi som scouter själva engagerar oss i vår omvärld. Det syns bland annat tydligt i scoutmetoden lokalt och

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 STADSBYGGNADSKONTORET Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 Bildcollage från kvällen Kvällen, som hade temat Du får snart fler grannar,

Läs mer

Dokumentation från workshop med Open Space Technology Västerås Stad

Dokumentation från workshop med Open Space Technology Västerås Stad Dokumentation från workshop med Open Space Technology Västerås Stad 2017-03-23 EPS Human Invest AB Anåsbergsvägen 22 439 34 ONSALA Tfn: +46300 615 05 Cell/Mobil: +46706-89 85 50 E-Mail: eva@epshumaninvest.se

Läs mer

INTERNAT Styrdokument för missbruksoch beroendevården i Skåne.

INTERNAT Styrdokument för missbruksoch beroendevården i Skåne. Stifsgården Åkersberg den 1-2 Juni 2009 INTERNAT Styrdokument för missbruksoch beroendevården i Skåne. Arrangör: Kommunförbundet Skåne och Region Skåne. Processledning och dokumentation: Thomas Herrmann

Läs mer

Återrapportering av Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område överenskommelse för år 2012 mellan staten och

Återrapportering av Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område överenskommelse för år 2012 mellan staten och Dnr 12/0146 2012-09-28 Avdelningen för vård och omsorg Återrapportering av Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område överenskommelse för år 2012 mellan staten och

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM)

10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM) ÅTERRAPPORTERING 2014-02-26 1 (5) Ekonomi och styrning Malin Svanberg Återrapportering EBP 10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM) Under 2013 har KIM-projektet (Kommunalt och

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus

STADSBYGGNADSKONTORET. Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus STADSBYGGNADSKONTORET Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus 2012-01-30 2 (5) Bildcollage från kvällen Mötet inleds Många deltog på kvällens möte Flera ämnen togs upp Annonsering

Läs mer

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans?

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? KIMprojektet Kommunalt och Ideellt Medskapande Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? Vårt dnr 2 (13) Innehåll Innehåll... 2 Varför vill vi genomföra projektet?... 3 Vad

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds

Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds 2018-05-15 Linköpings kommun linkoping.se Innehåll 1. Inledning 3 2. Tillit till kommunen 4 3. Upplevelser av processen 5 4. Dialogmötenas

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun

Medarbetarskap i Umeå kommun Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget www.umea.se/kommun 2 Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

En samling i storgrupp. på brännpunkterna

En samling i storgrupp. på brännpunkterna En samling i storgrupp med fokus på brännpunkterna SAMTALA OM BISKOPSBREVET OM DIAKONI Diakoni är självklar i kyrkans liv. Just därför är det också viktigt att vi fortlöpande samtalar om vad diakoni betyder,

Läs mer

Konvergera/skörda och göra handlingsplaner!

Konvergera/skörda och göra handlingsplaner! Konvergera/skörda och göra handlingsplaner! När vi arbetar med kreativa processer finns oftast en ambition att gå vidare för att skapa handling. Då behöver mötesdesignen innehålla en konvergerande del

Läs mer

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap G RÖNA SKÖNA LE DARSKAPET LEV SOM DU LÄR BRY DIG MÖJLIGGÖR Samtalsunderlag upptäck och lär tillsammans Detta samtalsunderlag är utformad som en s.k. lärgrupp

Läs mer

Utvärdering av dialogmötet 5 oktober Svar från politiken

Utvärdering av dialogmötet 5 oktober Svar från politiken Utvärdering av dialogmötet oktober 0 - Svar från politiken Utvärdering dialogmötet oktober sammanställning Den oktober 0 hölls ett dialogmöte mellan Linköpings kommun och den idéburna sektorn. Inbjudna

Läs mer

Vårt uppdrag ÖVNING INSTRUKTIONER TILL HANDLEDAREN. Delar. Syfte: Att klargöra uppdraget, dess förutsättningar och utmaningar.

Vårt uppdrag ÖVNING INSTRUKTIONER TILL HANDLEDAREN. Delar. Syfte: Att klargöra uppdraget, dess förutsättningar och utmaningar. Vårt uppdrag INSTRUKTIONER TILL HANDLEDAREN ÖVNING Uppdrag och riktning 1 Syfte: Att klargöra uppdraget, dess förutsättningar och utmaningar. Tid: cirka 3 timmar Det här behöver ni: Blädderblocksblad Tuschpennor

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP?

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? INTRODUKTION Deltagare: Tid: Ni behöver: HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? Helst alla i gruppen 1 till 3 timmar Det här aktivitetsbladet, en plats att träffas på Varför ska vi göra det

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Den 11 mars möttes nära 130 personer i Eslövs medborgarhus för att under en dag fokusera på hur samverkan kan vara ett

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

INSTRUKTION LAB. Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT. 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4.

INSTRUKTION LAB. Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT. 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4. INSTRUKTION LAB Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4. Finansiering 5. Planering 6. Genomförande 7. Efterarbete NORDICCITYNETWORK.COM

Läs mer

En överenskommelse mellan staten och den ideella sektorn i Sverige: framväxt, status och framtida utmaningar

En överenskommelse mellan staten och den ideella sektorn i Sverige: framväxt, status och framtida utmaningar En överenskommelse mellan staten och den ideella sektorn i Sverige: framväxt, status och framtida utmaningar HÅKAN JOHANSSON (SOCIALHÖGSKOLAN, LUNDS UNIVERSITET), PRESENTATION CIFRI (CPH) KONFERENS APRIL

Läs mer

Region Skåne om Överenskommelsen i Eslöv v 2010 11 24. Ideella sektorn/ Civilsamhället och kommunerna. Jan Linde SFFF jan.linde@folkhalsoarbete.

Region Skåne om Överenskommelsen i Eslöv v 2010 11 24. Ideella sektorn/ Civilsamhället och kommunerna. Jan Linde SFFF jan.linde@folkhalsoarbete. Region Skåne om Överenskommelsen i Eslöv v 2010 11 24 Ideella sektorn/ Civilsamhället och kommunerna. Jan Linde SFFF jan.linde@folkhalsoarbete.se Kommunstyrelsepolitiker Deltagit i SKL:s arbete med Civilsamhället

Läs mer

Välkomna till Verksamhetsdag!

Välkomna till Verksamhetsdag! Välkomna till Verksamhetsdag! Syfte med dagens arbete Hitta arbetssätt för regionala styrgruppen, som för vårt gemensamma arbete framåt Dagens agenda Fika 9.30-10.00 Lunch 11.30-12.30 Fika 14.30-15.00

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020!

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! För att skapa en hållbar landsbygd är unga en viktig grupp att få med i arbetet med att ta fram nya lokala och regionala strategier.

Läs mer

Lärprojektet Utvärdering av samverkansdialogerna

Lärprojektet Utvärdering av samverkansdialogerna Lärprojektet Utvärdering av samverkansdialogerna 1. Hur bedömer du lärprojektet Utvärdering av samverkansdialogerna som helhet? 1 = Mycket dåligt, 5 = Mycket bra 2. Kommentar Antal svarande: 4 - Mycket

Läs mer

Sunnemodellen. Läs mer om det nya tankesättet på sista sidan.

Sunnemodellen. Läs mer om det nya tankesättet på sista sidan. Sunnemodellen Inledning Varför medborgardialog? Det vi vinner på medborgardialog är att vi får fler infallsvinklar och kan finna nya oväntade lösningar. Vi får bättre underlag och förståelse för beslut

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja Handledning För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar Diskutera, prioritera och skriv här det ni vill och ska förverkliga. Gå därför igenom de idéer och tankar ni tagit upp under arbetet

Läs mer

ENGAGEMANGSGUIDER 2011 Nätverksträff 1 En sammanfattning

ENGAGEMANGSGUIDER 2011 Nätverksträff 1 En sammanfattning ENGAGEMANGSGUIDER 2011 Nätverksträff 1 En sammanfattning Den första nätverksträffen 2011 i projektet Engagemangsguider pågick mellan den 9-10 juni på Södra Teatern i Stockholm. Ett önskemål bland de Engagemangsguider

Läs mer

Bildningspolicyn är en viktig grund för Svenska Röda Korsets förenings- och verksamhetsutveckling.

Bildningspolicyn är en viktig grund för Svenska Röda Korsets förenings- och verksamhetsutveckling. Inledning Röda Korsets humanitära uppdrag och den stora utmaningen för hela rödakorsrörelsen är att förbättra situationen för och tillsammans med de mest utsatta. Röda Korsets kompetens speglas av förmågan

Läs mer

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Arrangör: Sociala samverkansrådet Moderator: Ingrid Bexell Hulthén Text och foto: Malin Helldner Bakgrund I mars 2010 bildades ett samverkansråd i Göteborg.

Läs mer

Rapport Projekt Affärsutveckling

Rapport Projekt Affärsutveckling Rapport Projekt Affärsutveckling Qniv Våren 2009 Projektledare Marianne Örtengren Ulrika Sandström Enkät och rapport: Ulrika Sandström Nära coaching ulrika@naracoaching.se Sammanfattning Under våren 2009

Läs mer

Till Partsrådets konferens kring omvärldsbevakning - 8 och 9 april 2013

Till Partsrådets konferens kring omvärldsbevakning - 8 och 9 april 2013 Till Partsrådets konferens kring omvärldsbevakning - 8 och 9 april 2013 Partsrådet är både unikt och spännande Lite om Partsrådet Partsrådet är en ideell förening, där centrala parterna (Arbetsgivarverket

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Winn Winn West. Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling

Winn Winn West. Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling Winn Winn West Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling Winn Winn West Projektet som breddar idrottens betydelse från traditionell folkrörelseverksamhet till en aktiv aktör i Västra

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Anders Hjorth Malin Andersson

Anders Hjorth Malin Andersson Anders Hjorth Hjortanders@hotmail.com 0722-22 17 89 Malin Andersson malin.andersson@boras.se 033-35 73 61 Vad är Överenskommelsen i Borås? En avsiktsförklaring/plattform för hur samarbetet ska fungera

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Datum: 2013-05-14 Plats: Markuskyrkan, Björkhagen Metod: Open Space Sammarnställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden-Björkhagen

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun ÖK Idé Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun VILL DU VARA MED OCH GÖRA UDDEVALLA TILL EN PLATS FÖR ALLA? Samverkan med idéburna sektorn mycket viktig för både anställda

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

Dialogmöte Flyktingsituationen

Dialogmöte Flyktingsituationen Dialogmöte Flyktingsituationen 3 februari kl. 8.30 10.00 Sensus-salen, Studentgatan 2 i Malmö Bakgrund Händelseutvecklingen i samband med flyktingsituationen är omvälvande och har väckt ett enormt engagemang

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden sidan 5 Utveckling

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande.

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande. MEDARBETAR POLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett gott liv.

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016 Workshop äldres psykiska hälsa 4 februari 2016 Program 08:30 Introduktion 08:45 Föreläsning: Riv 65-årsgränsen och rädda liv vad du med små medel kan göra för att möta äldre med psykisk ohälsa. Susanne

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014

KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014 KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014 KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM Vilka intressekonflikter kan uppstå i mötet mellan betalande turister, frilufts människor och vattenbrukare? Får alla

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Dokumentation Kommunalt & idéburet medskapande

Dokumentation Kommunalt & idéburet medskapande Dokumentation Kommunalt & idéburet medskapande 28/1 2015 Kommunalt och Ideellt medskapande i Vilhelmina 28/1 2015 Den 28 februari möttes 42 personer ifrån idéburen och offentlig verksamhet i länet på Hotell

Läs mer

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan Din Kropp Projekt av Arbetslag D / Väskolan DIN KROPP Introduktion Vårt arbetslag hör hemma på Väskolan utanför Kristianstad. Vi undervisar dagligen elever i åk 6-9, men har i detta projekt valt att arbeta

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Tidig AT handledning Bakgrund Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Redan vid antagningen till AT tjänst, samt sedan under första placeringen, var det tydligt för oss att vi saknade någon som kunde

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor 1(5) Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är Lunds kommun och organisationer/föreningar i Lund som tillhör den idéburna sektorn. Idéburen

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Glöden

Handlingsplan. 2013/2014 Glöden 2012-06-27 Sid 1 (8) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Glöden S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna!

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Kompetensloggboken Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Att använda din kompetensloggbok Under hela din studietid kommer du att samla på dig en mängd värdefull kompetens i form av

Läs mer

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag:

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag: Allmänna pedagogiska tips För dig som ska leda en grupp och söker inspiration eller variation följer här några tips som kan vara användbara för att börja ett möte eller utbildningstillfälle, värma upp

Läs mer

Utvärdera din kommunikation

Utvärdera din kommunikation Utvärdera din kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Vill ha feedback på ditt sätt att kommunicera som ledare Vill stämma av dina medarbetares förväntningar på hur du kommunicerar med dem Vill

Läs mer

Sammanställning av FSO medlemskonferens. med Lisa Moraeus 20 sept 2017

Sammanställning av FSO medlemskonferens. med Lisa Moraeus 20 sept 2017 Sammanställning av FSO medlemskonferens med Lisa Moraeus 20 sept 2017 Onsdagen var bokad sedan länge och efterlängtad. Då kom föreningscoachen och föreläsaren Lisa Moraeus till vår medlemskonferens. Vi

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen. Forum för det civila samhället hur formas samhällsagendan?

Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen. Forum för det civila samhället hur formas samhällsagendan? Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen Forum för det civila samhället hur formas samhällsagendan? 2012-06-14/15 Ramverket - civil dialog i Europa National överenskommelser

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Östergötland 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer