Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 2 mars 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 2 mars 2012"

Transkript

1 Datum Fou skola Birgitta Henecke Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 2 mars 2012 Närvarande: Tomas Johansson, Kerstin Melén - Gyllensten, Åsa Melkersson, Christer Olofsson, Martin Persson (ordf), Birgitta Henecke och Emma Wolf (sekr). 1. Inledning Ordförande hälsade deltagarna välkomna och föreslog ytterligare två punkter under övriga frågor. 2. Minnesanteckningar från föregående möte Godkändes. Åsa uppmärksammade att det saknades notering om orienteringsmöte med Högskolan i Kristianstad. Birgitta tydliggjorde att ett sådant skett i januari, det vill säga efter det förra styrgruppsmötet, då bland annat en utförlig presentation av befintliga forskningsområden gavs. 3. Nya medlemskommuner Ystad och Tomelilla har nu undertecknat avtalet för den regionala samverksansorganisationen kring en skola på vetenskaplig grund. Av Skånes 33 kommuner är det fr o m årsskiftet endast Malmö som inte deltar. 4. Resultat av den inledande inventeringen. Synpunkter på utkast till PM. Under mötet togs endast principiella kommentarerna upp. Deltagarna ombads skicka övriga kommentarer till Birgitta så snart som möjligt. På ett övergripande plan ansåg styrgruppen att promemorian gav en god lägesbeskrivning och en värdefull grund för det fortsatta utvecklingsarbetet i regionen. Tolkningar av den uttalade betydelsen av rektors pedagogiska ledarskap och förskolans transformation diskuterades och korrigerades delvis under mötet. Beslutades att utkastet till promemoria skickas ut för synpunkter till samtliga förvaltningschefer en vecka inför redovisningen den 23 mars. Birgitta får sedan i Postadress: Box 53, Lund. Besöksadress: Porfyrvägen 8, Lund. Telefon: Telefax: Plusgiro: Bankgiro: Organisationsnummer: E-post: kansliet@kfsk.se Webb:

2 uppgift att avgöra vilka redigeringar som krävs. Efter det skickas den bearbetade promemorian till styrgruppen för en sista reflektion via e-post, inför publicering på webbsidan. Eventuell publicering i rapportform diskuteras vid nästa möte. 5. Lägesrapport Tankesmedjan Det har i samband med inventeringen framkommit viss kritik och förslag till utveckling av Tankesmedjans verksamhet, vilka framförts till ansvariga vid högskolorna i Malmö och Kristianstad. Förslag har även framkommit om en nystart i annan form, bland annat i form av forskningscirklar med en tydlig vetenskaplig anknytning och större ämnesbredd, där förutom befintliga högskolor även Campus Helsingborg och FoU Skola ingår som parter. Styrgruppen såg positivt på detta förslag, samtidigt som man insåg att förverkligandet kommer att ta märkbara tidsresurser från FoU Skolas sida. Styrgruppen menade att frågan om tankesmedjans framtid, utifrån vad som framkommit, behöver lyfts på förvaltningsmötet den 23 mars. Seminarier under hösten 2012 och våren 2013 FoU skola har tillsammans med specialpedagogiska myndigheten (SPSM) planerat två seminarier hösten 2012 och två seminarier våren 2013 med huvudtemat inkludering förutsättningar och villkor. Följande föreläsare har bokats: 9 oktober, professor Claes Nilholm, HKL i Jönköping 8 november, fil dr Roger Åkerblom, MaH 22 januari, professor Jerry Rosenqvist, Hkr 28 februari, tekn dr Catrin Tuvesson, SPSM I samtliga fall gäller eftermiddagstid, kl Enligt planerna medverkar även rådgivare från SPSM för att dela med sig av beprövad erfarenhet. SPSM har erbjudit sig att bidra med lokal i Malmö för ca 40 personer och med videodokumentation. Endast en mycket låg deltagaravgift behöver därmed tas ut. Styrgruppen ansåg att fler platser bör erbjudas, minst ett hundratal, med anledning av att temat är av hög relevans för många kommuner. Att deltagaravgiften därmed kan behöva höjas något ansågs inte utgöra något problem. Emma fick i uppgift att kontrollera om det kan finnas lätt nåbara lokaler av större omfång att tillgå vid aktuella datum. Eventuell videodokumentation sågs inte som en central fråga. Kommunsamverkan utifrån ParT/Utsikter FoU Skola har tillsammans med ansvariga för arbetet inom ParT/Utsikter i Helsingborg bjudit in till ett regionalt informations- och samverkansmöte den 14 mars. Sju kommuner har anmält intresse att delta. Mötet kan ses som ett led i arbetet med att verka för resultatspridning inom regionen och uppmuntra samverkan och därmed ett mer kumulativt utvecklingsarbete.

3 Regional samverkanspartner i EU Cominius-ansökan för FoU-projekt Projektets syfte är att nå förbättrade kunskapsresultat genom att stärka skolledarens förmåga till analys av processer och resultat samt att urskilja verkningsfulla åtgärder för att främja lärande. FoU skola ingår som regional samverkanspartner till Helsingborg som samverkar med Sandnes i Norge, med motsvarande stöd av ett norskt kommunalförbund. FoU Skolas roll är enligt planerna följande: Samverkan med det norska kommunalförbundet för att utröna möjligheter till ytterligare samverkan mellan norska och svenska kommuner samt för att utveckla formerna för resultatspridning över landsgränserna, liksom mellan och inom kommuner Rektorsnätverk med medverkan av ett par rektorer från ett större antal kommuner för kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom projektets tema Föreläsningsserie med forskare som kan belysa projektets tema utifrån olika perspektiv Spridning av delrapporter via FoU Skolas webbsida Beslut om eventuellt beviljande meddelas i juni Diskussion om forskningsprojekt med MAH Möten har skett med en forskare inom svenska/ämnesdidaktik vid MaH, fil dr Karin Jönsson, och representanter för Vellinge respektive Staffanstorps kommun för att diskutera forskningsbaserade studier av pågående utvecklingsarbete. Styrgruppen uttryckte att ett intresse kan finnas från flera kommuner för forskningsstudier av det utvecklingsarbete som bedrivs i stor skala i Vellinge och mindre skala i flera andra kommuner, vad gäller att skriva sig till läsning med hjälp av Ipads eller datorer. Birgitta fick i uppgift att ta kontakt med IFOUS för att diskutera en studie i större skala. Frågan tas upp när Martin och Birgitta träffar IFOUS vd Jens Johansson den 20 mars. Det projekt som bedrivs i Staffanstorp kring utveckling av applikationer i Ipads för att stödja modersmålsstöd i förskolan ansåg styrgruppen samtidigt vara av mer unik karaktär, om än av mer allmänt intresse. Vällovligt om det kan följa upp av MaH och resultera i en vetenskaplig artikel. Birgitta framförde att oklarheter fortfarande finns om finansieringen. Kontakter med IFOUS Kontakter har tagits med IFOUS som är angelägna om att alla kommuner i Skåne ska ingå som medlemmar. Inga erbjudande om sänkning av avgiften vid en kollektiv anslutning kan dock ges. Däremot utlovas 10 extra prenumerationer på tidskriften 360 för de kommuner i Skåne som vill ansluta sig.

4 Kontakter med Norge och Danmark Birgitta har varit i Danmark och fört inledande samtal med representanter för Laboratorium för forskningsbaseret skoleudvikling og pedagogisk praksis vid Aalborgs universitet. Intresse för fortsatt kontakt och samarbete med vår regionala samverkansorganisation har uttryckts. Möte har även skett med den norske professorn Thomas Nordahl, verksam vid Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SePU), Høgskolen i Hedmark. Thomas Nordahl har arbetat fram det s k LP-modellen, för analys och utveckling av Lärande miljö och Pedagogisk Praktik, som tillämpas av ett stort antal norska och danska skolor. Möjligheter och intresse finns för översättning till svenska förhållanden. FoU Skola skulle mycket väl kunna översätta en väl beprövad modell av detta slag. Det kräver dock i så fall ett visst tidsutrymme och det behöver diskuteras om det är en önskvärd prioritering. Besök av SKL och KLS Representanter från SKL besöker FoU Skola/Kfsk i Lund dels i mars, dels under april månad för att bland annat diskutera utveckling av samverkan. Birgitta ger mer information efter mötena. Även KLS, kommunförbundet för Stockholms län, har efterfrågat ett studiebesök under våren. Behov av nya nätverk I samband med inventeringen har önskemål framförts om nya nätverk i FoU Skolas regi. För det första har det gällt nätverk för utvecklingsledare för att ge stöd i arbetet med att utveckla en skola på vetenskaplig grund. Ett befintligt nätverk finns dock redan i Kfsk:s regi där FoU Skola getts möjlighet att få utrymme på dagordningen. Styrgruppen menade att frågan om nätverk för utvecklingsledare och precisering av syfte behöver lyftas på förvaltningschefsmötet den 23 mars. För det andra har ett behov av ett regionalt nätverk för forskarutbildade och forskarstuderande lärare lyfts i samband med kommunbesöken. Birgitta har haft kontakt med Forskarnätet Skåne som har visat ett intresse för att skapa en slags förmedlingscentral utifrån lärares forskningskompetens. Birgitta får i uppdrag att undersöka möjligheterna för samarbete med Forskarnätet Skåne i denna fråga. Behov av sammanställning av möjligheter till extern finansiering I samband med kommunbesöken har efterfrågats var man kan söka medel och stipendier för kommunala forsknings- och utvecklingsprojekt. Birgitta har börjat sondera och haft kontakter med universitetsansvariga inom området, men saknar utrymme för sammanställning inom den närmaste tiden. Birgitta vill därför anlita en student för en första sammanställning. Styrgruppen beslutar att bevilja kr av befintliga medel för ett sådant uppdrag.

5 6. Övrigt Uppföljning av föreläsningen den 1 mars Bordläggs till nästa möte. PM om intentionerna med skollagens bestämmelse om en skola på vetenskaplig grund Bordläggs till nästa möte. 7. Nästa möte Den 27 april, kl , i Kommunförbundet Skånes lokaler, Porfyrvägen 8 i Lund.

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012 Datum 2012-11-15 Birgitta Henecke 0709 71 99 29 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012 Närvarande: Eva Liljekvist-Borg, Kerstin Melén-Gyllensten, Åsa Melkersson,

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012 Datum Beteckning 2012-06-03 Birgitta Henecke 0709 71 99 29 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012 Närvarande: Tomas Johansson, Åsa Melkersson, Siv Wilborgsson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013 Datum Beteckning 2012-07-04 Birgitta Henecke Tfn 0709-71 99 29 Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013 Närvarande: Tomas Johansson, Eva Liljekvist-Borg, Kerstin Melén-Gyllensten,

Läs mer

Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund

Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund 32 kommuner 3-årigt inledande avtal 1 juli 2011 2014, förlängt till 1 juli 2015 1 kr per invånare och år FoU-enhet inom KFSK, en vetenskaplig

Läs mer

Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne

Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne Datum Beteckning 2010-10-20 Siv Wilborgsson 0709-719938 Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne Under hösten 2009 förde ett antal kommuner en dialog med Malmö högskola

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02

Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02 Datum Beteckning 201-03-17 046-71 99 38 Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02 Närvarande: Birgit Nilsson Viveca Olsson Krister Dagneryd Yvonne Sjöstrand Anna Karlsdotter Lisbeth

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015 Datum Beteckning 2015-12-15 Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015 Plats: Kommunförbundet Skåne, Gasverksgatan 3A, Lund, 4:e våningen Tid: 09.00 12.00 Närvarande:

Läs mer

2.3 Regionala samverkansrådet för skollagsstyrda verksamheter, RSS.

2.3 Regionala samverkansrådet för skollagsstyrda verksamheter, RSS. Datum Beteckning 2016-02-08 Margareta Serder Verksamhetsberättelse FoU skola 2015 FoU skolas verksamhet drivs av en vetenskaplig ledare. Under verksamhetsåret har två vetenskapliga ledare avlöst varandra

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Beredningen för utbildningsfrågor. Bilaga 76 2012-04-24. Datum

Verksamhetsplan 2012. Beredningen för utbildningsfrågor. Bilaga 76 2012-04-24. Datum Bilaga 76 Datum 2012-04-24 Verksamhetsplan 2012 Beredningen för utbildningsfrågor Postadress: Box 53, 221 00 Lund. Besöksadress: Porfyrvägen 8, Lund. Telefon: 046-71 99 00 Telefax: 046-71 99 30 Plusgiro:

Läs mer

Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA!

Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA! Förskole konferens 3 juni 2014 Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA! Vardag, vetenskap och vision hur möts de i förskolan? Serie med fem seminarier december 2013 april 2014 - Dokumentation

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne ULF försöksverksamhet Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne 2019-04-08 Vad är ULF? ULF Utveckling, Lärande, Forskning En nationell försöksverksamhet 2017-2021 På uppdrag av regeringen 125 mkr

Läs mer

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp)

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp) Datum Beteckning 2011-01-11 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 11 januari 2011, kl. 09.00-10.45,, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars Ahlkvist (m), ordförande

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Datum Beteckning 2009-02-13 Dnr 09-7-45 Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Delrapport nr 3 för regionalt stöd för standardiserade bedömningsinstrument - ASI ett samarbetsprojekt mellan

Läs mer

Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling

Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling Seminarium Högskolan Kristianstad Skol- och fritidsförvaltningen, Helsingborgs Stad Johan Olsson Swanstein, Utvecklingschef Bakgrund Helsingborgs

Läs mer

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost:

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost: Datum Beteckning 2013-05-31 Handläggare Katarina Rasmusson Telefon: 046/71 99 43 Minnesanteckningar från dialogkonferens mellan Beredningen för Vård- och omsorgsfrågor och socialnämndspresidier och socialchefer

Läs mer

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne Datum Beteckning 2012-10-23 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 23 oktober 2012, kl. 09.00-11.15, Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

Noteringar från möte i Samrådsgrupp för hjälpmedelsfrågor

Noteringar från möte i Samrådsgrupp för hjälpmedelsfrågor Datum 2015-12-10 Representanter från regionen Susanna Stenevi Lundgren, SUS Malmö Charlotte Sönne, Hjm Helsingborg Yvonne Sommerfeldt, Hjm Skåne Cecilia Nilsson, VuxHab Lund Representanter från kommuner

Läs mer

Forskning och utveckling för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Forskning och utveckling för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-22 Handläggare: Katarina Arkehag 08-508 33 032 Cecilia Göransson 08-508 33 707 Till Utbildningsnämnden 2013-02-07 Forskning

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013.

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013. Datum Beteckning 2013-12-04 Telefon 0709719926 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013. Närvarande: Ann Letorp Seth Pettersson

Läs mer

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS)

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lunds universitet /Campus Helsingborg Malmö högskola Högskolan Kristianstad Högskolan i Halmstad

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Datum 2010-03-09 Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: Fredag den 5 mars, kl. 10.00 15.00,

Läs mer

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Bakgrund I Skåneregionen finns sedan 2011 en regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund,

Läs mer

Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009

Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009 Datum Beteckning 2009-11-18 Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009 Närvarande: Inger Björkvist Lars Edgren Karen Lagercrantz Roger Larsson Åsa Ratcovich Margareta Rämgård Ingvar Wiberg Anders Wigerfelt

Läs mer

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne Datum Beteckning 2011-10-25 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 25 oktober 2011, kl. 09.00-12.00, Medborgarhuset i Eslöv, B-salen Närvarande Lars Ahlkvist (m),

Läs mer

Minnesanteckningar Styrgruppen Vård- och omsorgscollege i Skåne

Minnesanteckningar Styrgruppen Vård- och omsorgscollege i Skåne Datum Beteckning 2009-06-17 Christel Nilsson 0709 668748 e-mail. christel.nilsson@kfsk.se Minnesanteckningar Styrgruppen Vård- och omsorgscollege i Skåne Tid: torsdagen den 17 juni klockan 13.30 15.30

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 6 februari 2017

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 6 februari 2017 Datum Beteckning 2017-02-10 072-885 4868 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 6 februari 2017 Närvarande: Ulrika Hjort Monica Dahl Seth Pettersson

Läs mer

Gemensam beräkningsmodell för interkommunal ersättning inom vuxenutbildningen i Skåne, Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlshamn

Gemensam beräkningsmodell för interkommunal ersättning inom vuxenutbildningen i Skåne, Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlshamn I Kommunförbundet Skåne 2013-05-29 SAMVERKANSAVTAL avseende Gemensam beräkningsmodell för interkommunal ersättning inom vuxenutbildningen i Skåne, Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlshamn Postadress:

Läs mer

2012-10-09 FÖRBÄTTRINGSRAPPORT. Barbro Hansson Silviasyster

2012-10-09 FÖRBÄTTRINGSRAPPORT. Barbro Hansson Silviasyster Datum 2012-10-09 FÖRBÄTTRINGSRAPPORT Kommun: Sjöbo kommun Syfte hur vill vi ha det i framtiden: Boende, arbetsplats och ansvarig person: Demensteamet i Sjöbo Kommunens demensteam kommun ska komma i kontakt

Läs mer

Minnesanteckningar Planeringsorganet för gymnasiesamverkan

Minnesanteckningar Planeringsorganet för gymnasiesamverkan Datum Beteckning 2011-02-18 Jan-Åke Johansson, 0709-71 99 52 jan-ake.johansson@kfsk.se Minnesanteckningar Planeringsorganet för gymnasiesamverkan Tid: Fredagen den 18 februari 2011 klockan 13.00 16.00

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 10 maj 2017

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 10 maj 2017 Datum Beteckning 2017-05-16 072-885 4868 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 10 maj 2017 Närvarande: Ulrika Hjort Monica Dahl Seth Pettersson

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

Ramavtal. Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE VFU

Ramavtal. Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE VFU Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE VFU Ramavtal om samverkan mellan kommunerna i Skåne och Lunds Universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola gällande verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner 151110 Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner Dialog om ett förbättrat samspel Kommunförbundet Skåne driver sedan 2014, tillsammans med Skånes kommuner, ett nätverk för planerare. Nätverket träffas två

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar Minnesanteckningar Beredningen för Samhällsbyggnads-, miljö-, kultur- och fritidsfrågor Tid och plats 25 augusti 2016, 13:15-16:00, Gasverksgatan 3, Lund Närvarande Övriga Marika Bjerstedt Hansen (s) Osby,

Läs mer

Minnesanteckningar Advisory board 29 mars 2016

Minnesanteckningar Advisory board 29 mars 2016 Datum Beteckning 2016-03-29 Advisory board Minnesanteckningar Advisory board 29 mars 2016 Närvarande Hannie Lundgren, Region Skåne Peter Andreasson, Örkelljunga kommun Lena Ekelund, SLU Gerd Johansson,

Läs mer

LIKA men OLIKA LIKA SPECIALPEDAGOGISK RIKSKONFERENS STADIONMÄSSAN I MALMÖ, 13-14 NOVEMBER 2014. Svenska förbundet för Specialpedagogik

LIKA men OLIKA LIKA SPECIALPEDAGOGISK RIKSKONFERENS STADIONMÄSSAN I MALMÖ, 13-14 NOVEMBER 2014. Svenska förbundet för Specialpedagogik SPECIALPEDAGOGISK RIKSKONFERENS STADIONMÄSSAN I MALMÖ, 13-14 NOVEMBER 2014 LIKA men OLIKA LIKA Svenska förbundet för Specialpedagogik ARRANGÖR: SÖDRA SVERIGES FÖRENING FÖR SPECIALPEDAGOGIK Torsdag 13 november

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

Minnesanteckningar Planeringsorganet/Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan

Minnesanteckningar Planeringsorganet/Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan Datum Beteckning 2012-03-26 Jan-Åke Johansson, 0709-71 99 52 Minnesanteckningar Planeringsorganet/Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan Tid: Fredagen den 23 mars 2012 klockan 13.00 ca 14.30 Plats:

Läs mer

Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009

Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009 Datum Beteckning 2009-08 30 Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009 Närvarande: Stig Ålund, Ingvar Wiberg, Inger Björkvist, Åsa Ratcovich, Karen Lagercrantz, Margareta Rämgård

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Anmält förhinder Gerhard Gunnarsson Kommunförbundet Skåne Ja

Kommunförbundet Skåne. Anmält förhinder Gerhard Gunnarsson Kommunförbundet Skåne Ja Protokoll Fört vid styrgruppsmöte för ENTRIS 2.0 Kallade: Närvarande Sandra Olsson Region Skåne Ja Thomas Mattsson Företagarna Ja Kristin Andersson Malmö Högskola Ja Madelaine Agosti Högskolan i Kristianstad

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 27 september 2016

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 27 september 2016 Datum Beteckning 2016-09-27 072-885 4868 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 27 september 2016 Närvarande: Anneli Flink Ulrika Hjort Seth

Läs mer

Minnesanteckningar Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan

Minnesanteckningar Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan Datum Beteckning 2012-09-24 Jan-Åke Johansson 0709-719952 Minnesanteckningar Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan Dag och tid: Fredagen den 21 september 2012, klockan 14.00 ca 15.45 Plats: Stiftsgården

Läs mer

Vetenskaplig ledare Utbildningsförvaltningen Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid vuxenutbildningen Piteå kommun Förskollärare Piteå kommun

Vetenskaplig ledare Utbildningsförvaltningen Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid vuxenutbildningen Piteå kommun Förskollärare Piteå kommun Piteå Utbildningsvetenskapliga Råd (PUR) Tid:, kl 13:00-16:00 Lokal: Stadshuset, Ovalen Närvarande: Kristina Hansson Sara Wiklund Lars Uhlin Linda Jansson Jennie Bodin Ulrika Bergmark Mats Danell Malin

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Inkludering. Vi söker oss ofta till dem. ÄRgemenskap

Inkludering. Vi söker oss ofta till dem. ÄRgemenskap Inkludering handlar om social gemenskap och olikhet berikar en grupp. Det menar professor Claes Nilholm. På Nossebroskolan har professor Bengt Persson dessutom kunnat se att det gynnar elevernas måluppfyllelse.

Läs mer

Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid Komvux Piteå kommun. Universitetslektor Luleå universitet. Rektorsutbildningen Umeå universitet

Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid Komvux Piteå kommun. Universitetslektor Luleå universitet. Rektorsutbildningen Umeå universitet Piteå Utbildningsvetenskapliga Råd (PUR) Tid:, kl 13:00-16:00 Lokal: Ovalen, Stadshuset Närvarande: Kristina Hansson Utbildningsförvaltningen Christina Wiklund Sara Wiklund Lars Uhlin Linda Ström Linda

Läs mer

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete 5075 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning/fou-enheten PM Sida 1 (5) 2018-03-15 Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete Utbildningsförvaltningens arbete med forskning

Läs mer

När kommunerna sätter forskningsagendan. Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp

När kommunerna sätter forskningsagendan. Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp När kommunerna sätter forskningsagendan Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp En av SLUs 19 samverkanslektorer Ansvarig för samverkan inom SLU

Läs mer

När kommunerna sätter forskningsagendan

När kommunerna sätter forskningsagendan När kommunerna sätter forskningsagendan Presentation av ett pågående projekt inom Formas utlysning Hållbart samhällsbyggande Stockholm 17 november 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp En av

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Minnesanteckningar Planeringsorganet/Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan

Minnesanteckningar Planeringsorganet/Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan Datum Beteckning 2011-09-27 Jan-Åke Johansson, 0709-71 99 52 jan-ake.johansson@kfsk.se Minnesanteckningar Planeringsorganet/Förvaltningschefsgruppen för gymnasiesamverkan Tid: Fredagen den 16 september

Läs mer

Glappet mellan skolans praktik och forskningen

Glappet mellan skolans praktik och forskningen Lärardagarna Örebro kommun 2017 Glappet mellan skolans praktik och forskningen Charlotta Pettersson, fil. dr., forsknings- och utvecklingssamordnare Specialpedagogiska skolmyndigheten, lektor Örebro universitet

Läs mer

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning PM 1 (3) 2007-03-27 Diarienummer: M:A 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne Förslag Fakultetsstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Peter Nilsson Telefon 0709-719924 2010-03-02. Fördjupad information om BYGE! (Mars 2010)

Peter Nilsson Telefon 0709-719924 2010-03-02. Fördjupad information om BYGE! (Mars 2010) BYGE! BALTIC YOUTH GOES EUROPE Peter Nilsson Datum Telefon 0709-719924 2010-03-02 Fördjupad information om BYGE! (Mars 2010) Vad är BYGE!? BYGE! är ett tvåårigt utvecklingsprojekt som leds av Kommunförbundet

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: 2014-11-11 Tid: Tisdagen den 11 november 2014, kl. 13.00-16.00 Plats: Närvarande: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla Peter Heie,

Läs mer

Protokoll för styrgruppsmöte FoU-skola

Protokoll för styrgruppsmöte FoU-skola Protokoll för styrgruppsmöte FoU-skola 2018-12-06 Plats: Kommunförbundet Skåne, Lund, våning 4 Tid: 13.00 16.00 Närvarande: Roberto Citterio (ordförande), Elena Zukauskaite, Johan Lundgren, Inga-Britt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Specialpedagogiska seminarier

Specialpedagogiska seminarier Specialpedagogiska seminarier Uppföljning av konferensen Rektor med vetande En seminarieserie för speciallärare, specialpedagoger och skolledare 23 september i Malmö 4 oktober i Växjö 10 oktober i Kristianstad

Läs mer

Presentation av kommunbesöken hösten 2014 Piteå

Presentation av kommunbesöken hösten 2014 Piteå Presentation av kommunbesöken hösten 2014 Piteå 150313 Målbild för FoUI FoUI Norrbotten ska stärka samverkan inom och mellan kommunerna vad gäller kunskapsbildning inom socialtjänst, skola, kommunövergripande

Läs mer

Forskningsplattformen Lärande i samverkan. Seminarium 20 november 2017

Forskningsplattformen Lärande i samverkan. Seminarium 20 november 2017 Forskningsplattformen Lärande i samverkan Seminarim 20 november 2017 Dagens program 14.00 Presentation av Forskningsplattformen Lärande i samverkan Vad innebär det att vara ett plattformsprojekt? Hr kan

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Minnesanteckningar workshop med färdplanens arbetsgrupper Eslöv den 25 januari 2012 Närvarande Se separat deltagarlista längst bak i dokumentet. Totalt 33 personer Dagordning Kort sammanfattning av färdplansarbetet

Läs mer

Mål med Beslutsstöd i Bjuv och Åstorp 2012

Mål med Beslutsstöd i Bjuv och Åstorp 2012 Datum Beteckning 2012-05-24 grupp 1 Bjuv och Åstorp Birgitta Halses Utbildningsledare/leg.arbetsterapeut Telefon:0709-81 91 93 birgitta.halses@simrishamn.se Arbetsmaterial Mål med Beslutsstöd i Bjuv och

Läs mer

Rekommendation att anta Avsiktsförklaring för skolrelevant forskning inom kommunen

Rekommendation att anta Avsiktsförklaring för skolrelevant forskning inom kommunen KSL KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMSLIV STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli -12-16 REKOMMENDATION 2008-12-12 Bilaga Dnr2008/0057 *ba#ml*m*wqk%a& #-mw*^*w»w"wawk^#^w»w&awkmwm«* För kännedom: Utbildningsnämnd

Läs mer

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP)

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) 1 Plats och tid: Grå, 2013-09-26 kl 13:15-16:30 Beslutande: Övriga närvarande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Hans-Börje Andersson,

Läs mer

Kallelse/Inbjudan till Räddsam-Skåne konferens den 19 oktober och chefsmöte den 20 oktober

Kallelse/Inbjudan till Räddsam-Skåne konferens den 19 oktober och chefsmöte den 20 oktober INBJUDAN 2015-09-15 150301 Kallelse/Inbjudan till Räddsam-Skåne konferens den 19 oktober och chefsmöte den 20 oktober Kommunförbundet Skåne inbjuder till höstens traditionella konferens för räddningscheferna

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren

Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren Mötesanteckningar till regionalt styrgruppsmöte för Vård- och omsorgscollege Höglandet Tid 2018-02-20 kl. 09.00-11.00 Plats Kallade Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren Helena Martinson, arbetsgivare

Läs mer

Hållbar jämställdhet. Ägare av utvecklingsarbetet Hållbar jämställdhet är: Förvaltningschef Kjell-Ove Petersson e-post: kjell-ove.petersson@kalmar.

Hållbar jämställdhet. Ägare av utvecklingsarbetet Hållbar jämställdhet är: Förvaltningschef Kjell-Ove Petersson e-post: kjell-ove.petersson@kalmar. Ägare av utvecklingsarbetet Hållbar jämställdhet är: Förvaltningschef Kjell-Ove Petersson e-post: kjell-ove.petersson@kalmar.se Kontaktperson på Barn- och ungdomsförvaltningen i Kalmar kommun Birgitta

Läs mer

Skolfams årsmöte 2016

Skolfams årsmöte 2016 Föredragningslista: 1. Mötets öppnande Skolfams årsmöte 2016 2. Förslag av dagordning 3. Presentation av Skolfams-organisation /årshjulet. 4. Val av ledamöter och suppleanter enligt lista. 5. Val av valberedningsprocess

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads-

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- Datum Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor 2009-03-13 Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: fredagen den 13 mars 2009, kl. 13.00

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet Högskolan Kristianstad bjuder in förskolans lärare och ledare till en föreläsningsserie med rubriken: Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad kan det betyda i ett förskoleperspektiv? Förskolans

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Arbetsutskottet 2011-03-15 1 (14) Plats och tid Närvarande Ledamöter Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Stefan Lundgren (m), ordförande Maria Winberg Nordström (fp) Bo Polsten (fp),

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

FOU SKOLA Margareta Serder Vetenskaplig ledare för FoU Skola. Berättelsen om verksamheten för den nyfikne

FOU SKOLA Margareta Serder Vetenskaplig ledare för FoU Skola. Berättelsen om verksamheten för den nyfikne 017-01-27 Datum Beteckning FOU SKOLA 2016 SAMMANFATTNING Den regionala samverkansorganisationen FoU Skola, som verkar för kommunerna i Skåne samt Sölvesborg, sammanfattar i denna rapport verksamhetens

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Styrelsen 2011-04-08 1 (13) Plats och tid Närvarande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Stefan Lundgren (m), ordförande Thomas Håkansson (m)

Läs mer

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning En annorlunda seminarieserie läsåret 2013 2014 Välkommen till en annorlunda seminarieserie Skollagen betonar att utbildning ska vila på vetenskaplig grund

Läs mer

Strategiskt informationsförsörjning med sikte på ett långsiktigt digitalt bevarande i de 33 skånska kommunerna

Strategiskt informationsförsörjning med sikte på ett långsiktigt digitalt bevarande i de 33 skånska kommunerna Datum Beteckning 2015-06-15 Projektplan Niclas Bendroth Clausenborg niclas.b.clausenborg@kfsk.se Kommunchefer, kommundirektörer och stadsdirektörer i de skånska kommunerna Erbjudande om deltagande i projekt

Läs mer

Forskningsanvändning och utvecklingsbehov

Forskningsanvändning och utvecklingsbehov Forskningsanvändning och utvecklingsbehov En inledande inventering i 32 kommuner oktober 2011 januari 2012 Birgitta Henecke 2012-04-01 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Syfte... 4 Metod...

Läs mer

Leda för likvärdig skola

Leda för likvärdig skola Innovation, forskning och utveckling i skola och förskola Leda för likvärdig skola FoU-program 2017-2020 katarina.arkehag@ifous.se. 076-3134614 Utgångspunkter? Likvärdig utbildning Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE

Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE Ramavtal om samverkan mellan kommunerna/gymnasieförbund i Skåne samt Blekinge och Lunds universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola

Läs mer

Visa lärare. Uppföljning av pilotprojektet. Vetenskap i Skolan. Visa lärare 1

Visa lärare. Uppföljning av pilotprojektet. Vetenskap i Skolan. Visa lärare 1 Visa lärare Uppföljning av pilotprojektet Vetenskap i Skolan Visa lärare 1 Förord Kommunförbundet Skåne har skapat en regional samverkansorganisation, FoU Skola, som innebär att 32 kommuner samarbetar

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/11 N Y T T F R Å N SIKTA SIKTA- Skånes missbruks och beroendevård i utveckling ett utvecklingsarbete i samverkan mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne Kommunförbundet Skåne och Region Skåne

Läs mer

Minnesanteckningar från gemensamt beredningsmöte

Minnesanteckningar från gemensamt beredningsmöte Datum Beteckning 2008-11-24 Beredningen för utbildningsfrågor samt Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Minnesanteckningar från gemensamt beredningsmöte Tid och plats: Fredagen den 21

Läs mer

Minnesanteckningar Chefer för barn- och elevhälsa/stödsenheter 2012-10-24

Minnesanteckningar Chefer för barn- och elevhälsa/stödsenheter 2012-10-24 Datum Beteckning 2012-10-25 Siv Wilborgsson 046-71 99 38 Minnesanteckningar Chefer för barn- och elevhälsa/stödsenheter 2012-10-24 Närvarande: Ingrid Berg Brynje Lotta Ljungström Sanna Nyberg Lars Möller

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Thomas Pettersson, ordförande i Regionala medicinska rådet hjärta/kärl 60

Thomas Pettersson, ordförande i Regionala medicinska rådet hjärta/kärl 60 PROTOKOLL 1(7) 2004-10-15 57-71 Protokoll fört vid sammanträde i Växjö, 2004-10-15 med Södra Regionvårdsnämnden Närvarande 2004-10-15 Landstinget Kronoberg Erling Persson (s) Göran Giselsson (m) Ragnar

Läs mer

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Bilaga 75 Datum Beteckning 2012-04-24 Dnr 12-6-1 Siv Wilborgsson Telefon 0709 719938 Styrelsen Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Beredningen för utbildningsfrågor beslutade den

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen,

Läs mer