Minnesanteckningar från gemensamt beredningsmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från gemensamt beredningsmöte"

Transkript

1 Datum Beteckning Beredningen för utbildningsfrågor samt Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Minnesanteckningar från gemensamt beredningsmöte Tid och plats: Fredagen den 21 november kl , Stiftsgården Åkersberg Närvarande beredningen för arbetsmarknad och näringslivsfrågor: Åsa Herbst, Ängelholm, ordförande Carina Ingelsson, Kävlinge Ingrid Carlsson, Kristianstad Erland Nilsson, Osby Lars-Åke Ståhl, sakkunnig, Ystad Dag Juhlin, Kommunförbundet Skåne Närvarande beredningen för utbildningsfrågor: Lars Ahlkvist, Hörby, ordförande Tommy Johansson, Östra Göinge Lennart Månsson, Simrishamn Håkan Olsson, Eslöv Litza Aschan, Kommunförbundet Skåne? Bo Sahlée, Kommunförbundet Skåne 1. Samverkan mellan beredningarna utifrån styrelsebeslutet , 54, (Dnr: ) Styrelsen har tilldelat utbildningsberedningen ett huvudansvar för vuxenutbildning, studie- och yrkesvägledning och valideringsfrågor i särskild samverkan med beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor. Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor har i sin tur huvudansvar för integrations- och migrationsfrågor i särskild samverkan med övriga beredningar. Vid dagens möte diskuterar beredningarna hur ett smidigt och okomplicerat samarbete kan ske gällande arbetsformer och hantering för att minska tidsspillan och missförstånd inom sakområdena. att respektive beredning har initiativrätt inom sakområdena för samverkan, att initiativen kommuniceras via minnesanteckningar, att ordförandena för beredningarna överlägger i de fall skiljaktiga meningar uppstår kring initiativ inom sakområdena, samt Postadress: Box 13, Klippan. Besöksadress: Storgatan 33, Klippan. Telefon: Telefax: Postadress: Box 53, Lund. Besöksadress: Baravägen 1, Lund. Telefon Telefax: Plusgiro: Bankgiro: Organisationsnummer: E-post: kansliet@kfsk.se Webb:

2 att avstämning sker vid behov av utvecklingen inom sakområdena genom gemensamt beredningsmöte. 2. Uppdrag att arbeta med samverkan inom Komvux i Skåne, (Dnr: ) Inom området Kommunal vuxenutbildning i Skåne arbetar de båda beredningarnas tjänstemän sedan två år tillbaka med gemensamma möten för ansvariga inom området Komvux i de skånska kommunerna. De flesta kommuner sänder representanter till mötena och en önskan om mera samverkan finns. I några hörn i Skåne har också Komvuxsamverkan utvecklats under de senaste åren. De olika förändringar inom Komvux som nu pågår och som också kommer att fortsätta utifrån de olika nationella utredningar och beslutsförslag som nu finns gör det ytterligare nödvändigt att samverka i regionen inom detta område. Med tanke på det goda resultat som uppvisats i samverkan inom gymnasieområdet föreslås en motsvarande organisation med styrgrupp och tjänstemannagrupp inom vuxområdet. Tjänstemannagruppen finns redan. att föreslå styrelsen att inleda ett arbete för samverkan mellan Skånes kommuner i vuxenutbildningen, samt att tillsätta en särskild politisk styrgrupp för arbetet. 3. Samverkansöverenskommelse med Region Skåne inom verksamhetsområdet utbildning, kunskap och kompetens, (Dnr: ) Beredningarnas sekreterare har sedan hösten 2007 i samverkan med tjänstemän inom Region Skåne utarbetat rubricerade och till minnesanteckningarna bilagda förslag till samverkansöverenskommelse. Beredningarna har var för sig med synpunkter behandlat förslaget till överenskommelse vilka redovisas vid dagens möte. Förslaget har remitterats till utbildningscheferna i kommunerna med huvudsakligen positivt gensvar. Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor har efter att ha bordlagt frågan önskat överläggningar med utbildningsberedningen om behovet av en samverkansöverenskommelse och kring inriktningen av densamma. I beredningarna diskussion ställs principfrågan om samverkan med en part som inte har ett operativt ansvar inom utbildningsområdet mot att utifrån Region Skånes utvecklingsansvar söka resurssamverkan inom ramen för det livslånga lärandet, entreprenörskap och internationell samverkan. Föreliggande samverkansöverenskommelsen omfattar inte grund- och gymnasieskolan. Beredningarna framhåller vikten av att största tydlighet måste finnas i ansvarsfördelningen mellan kommunerna och Region Skåne.

3 att inte ställa sig bakom föreliggande förslag till samverkansöverenskommelse, att en samverkansöverenskommelse tydligare måste klargöra ansvarfördelning och vilka samverkansområdena som avses, att sidorna 5 och 6 i de s.k. mallarna i föreliggande förslag till samverkansöverenskommelse kan användas för att utforma ett nytt förslag till överenskommelse, samt att framhålla till styrelsen vikten av att denna och andra samverkansöverenskommelser inom olika sakområden kommer till stånd och att frågan lyfts upp vid presidieöverläggningar med Region Skåne. 4. Valideringsfrågan, (Dnr: ) Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor har sedan 2004 på olika sätt arbetat engagerat med frågan. Beredningarnas handläggare har samarbetat i frågan. Samverkan med och stöd från regeringens Valideringsdelegation har skett. En regional samverkansgrupp som samordnats av förbundet har arbetat med att stödja och utbilda valideringspersonal i kommunerna. Projektverksamhet har stötts och utvecklats. Senast har projekt Synliggörande av nyanlända invandrares kompetens med Malmö Stad som huvudman engagerat 30 skånska kommuner i valideringsarbetet. Ett kompletterande 1 års-projekt med stöd av flyktingfonden, kommuner som medverkande och med Kommunförbundet Skåne som projektpartner planeras att starta vid kommande årsskifte. Beredningarna beslutade att gemensamt arrangera ett möte för att undersöka om intresse finns för att vidareutveckla ett brett och generellt valideringsarbete i Skåne genom byggandet av en regional stödplattform. En tjänstemannaskiss som bifogas dagens minnesanteckningar utarbetades som ett projektupplägg för att presenteras vid mötet. En bred inbjudan till branscher, myndigheter och organisationer bjöd in till ett möte den 2 oktober. Ett 15-tal representanter från olika aktörer deltog i mötet. Intresset från de närvarande var stort. Frånvaron av representanter från branscher och arbetsgivare var dock en besvikelse. Beredningarna diskuterar frågan och betonar valideringens generella betydelse i tider av ökande arbetslöshet och inför generationsväxlingen i arbetslivet.

4 att ställa sig bakom uppbyggnaden av en generell regional stödplattform för validering i Skåne, att föreslå styrelsen att i sin tur göra detsamma, samt att söka samverkanspartners för uppbyggnadsarbetet. 5. SFI/integrationsfrågor, (Dnr: ) Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor har huvudansvar för integrations- och migrationsfrågor. SFI är en viktig beståndsdel i integrationsarbetet och är en utbildningsfråga oftast kopplad till den kommunala vuxenutbildningen och är en angelägenhet för utbildningsberedningen. Beredningarna är överens om att det finns behov av utvecklingsinsatser inom SFI:n. Ett samverkansarbete inom Komvux som förslagits under punkt 2 ovan bör även omfatta SFI:n. Beredningarna noterar även att den Regionala överenskommelsen för Skåne län om samverkan kring introduktionen för asylsökande, flyktingar och andra invandrare (RÖK) inom fokusområde språk anger länsstyrelsen som huvudansvarig för åtgärder gällande SFI. att föreslå styrelsen att i samverkansarbete enligt punkt 2 ovan ta in SFI som ett delområde för samverkan mellan kommunerna, samt att vid revideringen av den Regional överenskommelsen (RÖK) återföra åtgärdsansvaret till kommunerna. 6. Information om samverkansarbete där både gymnasiet och komvux är involverat Ges en information kring samverkansarbetet i Skåne kring följande områden: Teknikcollege i Skåne. Idag finns det tre Teknikcollege ackrediterade hos oss samt ett i Blekinge. Ytterligare två är på gång. Samverkan Skåne Blekinge inom detta område. Samverkan rör alla utbildningar Gy Vux Ky-utbildningar högskola med starkt intresse från branschen. Vård- och omsorgscollege i Skåne. Skåne är idag ackrediterat som Vårdoch omsorgscollege. Samma typ av samverkan som ovan. Region Skåne en aktiv part i arbetet. Åtta lokala vård- och omsorgscollege på gång i Skåne. Naturbrukssamverkan. Med medel från Myndigheten för skolutveckling arbetar vi med att utveckla samverkan mellan de olika naturbruksutbild-

5 ningarna i Skåne. Detta gäller både gymnasiet och vuxenutbildningen. En gemensam KY-utbildning i Skåne inom jordbruk. Byggutbildningar. Samverkansdiskussioner med branschens organisationer kring praktikplatser och utbildningsinriktningar. att ta informationen till minnesanteckningarna. 7. Övrigt Informeras om projektet Vägledningsinfo.se som avser vägledning till vuxna och ungdomar på obekväma tider. Projektet har hamnat mellan stolarna i den omstrukturering som nu sker gällande statliga myndigheter inom utbildningsområdet. Skåne går in som en region som vill vara med om att rädda projektet. Åsa Herbst Ordförande Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor Lars Ahlkvist Ordförande Beredningen för utbildningsfrågor Dag Juhlin Sekreterare Bo Sahlée Sekreterare