Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012"

Transkript

1 Datum Beteckning Birgitta Henecke Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012 Närvarande: Tomas Johansson, Åsa Melkersson, Siv Wilborgsson Christer Olofsson, Martin Persson (ordf), Birgitta Henecke (sekr) och Emma Wolf. 1. Mötets öppnande. Martin öppnade mötet och hälsade välkomna. 2. Minnesanteckningar från föregående möte Godkändes och lades till handlingarna. 3. Styrgruppens roll Martin framhöll att det för att projektet ska bli framgångsrikt krävs en tydlig styrning och ledning, liksom ett markerat engagemang från styrgruppsmedlemmarna. Det har dock varit svag uppslutning på styrgruppens möten. Martin betonade att förväntningar på projektet är höga och det är viktigt att det skapas goda förutsättningar att infria dessa. En enighet fanns i styrgruppen om att det kan finnas anledning till en något högre mötesfrekvens till hösten. Christer påpekade att samarbetet mellan kommunerna i det sydöstra hörnet är begränsat, vilket medför att hans mandat som företrädare för kommunerna blir otydligt. Det är följaktligen en fråga som behöver lyftas med kommunerna i sydöst. Nordöstra hörnet ska diskutera vem som ska ersätta Karin som ordinarie styrgruppsmedlem. Åsa försöker få klarhet i detta och återkommer vid nästa möte. För att utveckla samarbetet i styrgruppen föreslog Martin ett tvådagars internat i slutet av augusti. Emma presenterade förslag på konferensanläggningar. Beslöts att en kick-off hålls lunch till lunch den augusti på Skåne Tranås vandrarhem. Birgitta bokar och återkommer med information. (OBS! Nämnda datum för internatet har senare ändrats till den augusti) Postadress: Box 53, Lund. Besöksadress: Porfyrvägen 8, Lund. Telefon: Telefax: Plusgiro: Bankgiro: Organisationsnummer: E-post: kansliet@kfsk.se Webb:

2 4. Lokalfrågan Martin har varit i kontakt med KFSK:s förbundsdirektör Göran Persson angående att Birgitta fortfarande saknar kontor eller annan fast arbetsplats. Även Birgitta har därefter talat med Göran som ansåg att en extern arbetsplats kunde vara ett alternativ. Birgitta presenterade de fyra olika alternativ som hon hittills hämtat in information om: två olika företagshotell (Media Evolution i Västra hamnen resp. ett kontorshotell vid Triangeln), Malmö högskola respektive FoU Malmö. För- och nackdelar med de olika alternativen diskuterades. Siv ansåg att möjligheterna att hitta en fast plats i KFSK:s lokaler först borde undersökas närmare och åtog sig att göra så. Frågan tas upp på nytt vid nästa styrgruppsmöte. 5. Publicering, presentation och uppföljning av den inledande inventeringen Inventeringen av kommunernas utvecklingsbehov och forskningsanvändning har presenterats vid presidiemöte den 20 mars och förvaltningschefsmöte den 23 mars, liksom för Lunds utvecklingsledare den 13 april och ett nationellt kommunnätverk, bestående av 14 kommuner av Lunds storlek, den 14 april. Inventeringen kommer även att redovisas vid en föreläsning för Båstads ledningsgrupp den 29 april (som en del av en allmän presentation av FoU Skola och en skola på vetenskaplig grund), för Skåne Nordväst den 30 april samt vid KFSK:s möte för utvecklingsledare den 2 maj. Vid det sistnämna tillfället avsätts även tid för diskussioner om de utvecklingsområden och behov av forskningsstöd som framkommit. Vid förvaltningschefsmötet den 25 maj tas inventeringen upp på nytt som ett underlag för gruppdiskussioner. Syftet är att precisera framkomna utvecklingsområden och vilken typ av aktiviteter som bör kopplas till dessa. Så snart Emma sett över layout och liknande läggs promemorian ut på webbsidan. Birgitta har på Martins förfrågan kontrollerat kostnaden för eventuell rapporttryckning. Styrgruppen beslöt att det är tillräckligt med publicering av en pdf-version som är tillgänglig via webben. Birgitta kallar kontaktpersonerna till en träff i september för uppföljning av den inledande inventeringen. 6. Utvärdering av vårens föreläsningsserie Antalet anmälda till FoU Skolas tre föreläsningar under våren uppgick sammantaget till 261. Av de 261 anmälda deltog 227 personer. Ett relativt högt frånfall (16 anmälda per tillfälle) fanns vid de två senare föreläsningarna. Ett stort antal intresserade fanns samtidigt på en reservlista, men till följd av att avanmälan i de flesta fall kom i sista stund eller inte alls, kunde endast ett fåtal av dessa reserver erbjudas plats.

3 Vi kommer därför framöver ändra villkoren för avanmälan. Sammantaget representerade deltagarna 22 av 32 medlemskommuner. Framför allt Helsingborg, Lund och Svedala hade ett högt antal deltagare. Helhetsbilden är dock att deltagandet har varit relativt väl spritt i regionen. Emma beskrev resultatet av webbenkäten. Svarsfrekvensen på webbenkäten har varit förhållandevis hög och varierat mellan procent. Enkäten visar att andelen deltagare som fann föreläsningarnas innehåll intressant och relevant genomgående var i majoritet. De flesta ansåg även att tidsomfattningen var lagom. En helhetsbedömning av varje föreläsning visade på följande andel mycket nöjda: Tomas Kroksmark, den 1 mars: 78 procent Mona Holmqvist, den 22 mars: 58 procent Eva Minten och Per Kornhall, den 18 april: 76 procent Övriga var ganska nöjda med undantag för den andra föreläsningen, där det även förekom en mindre andel (3 procent) missnöjda. Som förklaring nämns främst en relativt lång allmänt hållen inledning innan innebörden av learning study började behandlas, men också att fokus riktades mot tidigare stadier. De önskemål framöver som uttryckts i enkäten gäller bland annat följande: Uppföljning och fler utbildningstillfällen Konkreta exempel (på hur skolor arbetar framgångsrikt). Viktigt med koppling teori praktik Ännu mer om hur aktuell forskning ska förankras i skolan Aktuell forskning kring förskola och fritidshem behöver också lyftas fram Föreläsningar om bedömning för lärande Goda och intressanta föreläsare från andra delar av landet eller världen som vi inte har så lätt tillgång till annars Tillgång till PPP innan föreläsning Bord för anteckning FoU Skola kommer att sträva efter att ta tillvara de önskemål som framkommit. Föreläsningsserien har genererat ett överskott på ca kr som därmed kan användas för framtida aktiviteter. Martin ansåg att utvärderingen bör tas upp på förvaltningschefsmötet den 25 maj. I synnerhet finns anledning att resa frågan om varför vissa kommuner hittills inte deltagit. Emma skapar presentation till förvaltningsmötet med diagram för deltagande.

4 7. Lägesrapport - Kontaktyta gentemot politiker I samband med en presentation av FoU Skola har Kommunförbundets styrelse uttryckt önskemål om en kontaktyta till verksamheten i form av en politisk referensgrupp eller liknande. Siv föreslog istället en fortsatt återkoppling till beredningen och ansåg inte att någon ny grupp behövs. Styrgruppen instämde i detta. Beslöts samtidigt att FoU Skola framöver även ska bjuda in politiker till föreläsningar och andra aktiviteter av relevans. - Uppföljning av vårens föreläsningsserie Vårens föreläsningsserie följs upp med en föreläsning i Kristianstad där lokala exempel redovisas den 11 sep. Arrangemanget sker i samarbete med Kristianstads kommun som står för lokalen. Ängelholm presenterar vid detta tillfälle arbetet med att forma Strövelstorpsskolan till en modellskola. Därutöver redovisas exempel på arbete med learning study från Kristianstad, Trelleborg och Örkelljunga. Inbjudan går i förväg ut till de som deltagit i vårens föreläsningsserie, med en kopia för kännedom till förvaltningscheferna i berörda kommuner. Någon vecka därefter följer en bredare inbjudan. - Höstens föreläsningsserie om Inkludering dess villkor och förutsättningar Inbjudan sänds ut inom den närmaste tiden. Serien har omarbetats utifrån styrgruppens önskemål. Birgitta beskrev upplägget (finns tillgängligt på webbsidan). Samtliga föreläsningar hålls i Tandläkarhögskolans aula i Malmö med plats för ca 200 personer. Även denna serie följs upp med lokala exempel i februari Det påbörjade FoU-projektet om inkludering i Ifous regi, där bland annat Höör och Landskrona deltar, är ett givet inslag. Beslöts att ta upp frågan om fler relevanta exempel på förvaltningschefsmötet den 25 maj. Inbjudan till den avslutande föreläsningen med lokala exempel går ut i höst. - FoU-projekt om digitaliseringen i skolan i samarbete med Ifous Den inledande inventeringen visade att användningen av digitala lärverktyg i skolan allmänt ses som ett centralt utvecklingsområde. Forskningsstödet för relevanta vägval upplevs samtidigt som svagt. Förvaltningschefen i Lidköping vid Vänern har tagit initiativ till att inleda ett FoU-projekt med detta tema i samarbete med Ifous. Fem kommuner i Skåne (Eslöv, Kristianstad, Landskrona, Ystad och Vellinge) har anmält intresse av att ingå projektet. Ett första idé- och planeringsmöte hålls i KFSK:s lokaler den 5 juni.

5 - IKT-studie i Staffanstorp i samarbete med Malmö högskola Arbetet med att samla in underlag för att planering av en pilotstudie av Staffanstorps arbete med att ta fram digitala verktyg för modersmålsstöd i förskolan har påbörjats av fil dr Karin Jönsson, Malmö högskola. Ambitionen är att ett utkast till projektplan ska finnas i juni. - Forskardagar och forskningscirklar Kommunernas önskemål om forskardagar, med korta redovisningar av pågående forskning, och forskningscirklar har tagits upp med regionens lärosäten. Samtliga lärosäten har uttryckt ett intresse för att bidra. Malmö högskola har nämnt möjligheter till en forskardag redan under hösten 2012 och har en lång tradition av forskningscirklar, inte minst i samarbete med Malmö stad. Utbildningsvetenskapliga institutionen vid Campus Helsingborg vill erbjuda en forskardag under våren 2013, i samband med att en antologi om utbildningsvetenskaplig forskning publiceras. En förfrågan om intresse för att ordna forskningscirklar har skickats i ut till det utbildningsvetenskapliga nätverket, bestående av ett 80-tal forskare inom olika discipliner vid Lunds universitet. Högskolan i Kristianstad önskar en samplanering av initiativen och att FoU Skola kallar till gemensamma planeringsmöten. Dessutom efterfrågas ett nytt gemensamt avtal om forskningscirklar som ersätter befintlig verksamhet i form av den så kallade Tankesmedjan. Styrgruppen såg inte något behov av detta utan menade att det initialt kan vara intressant att ta del av de olika möjligheter som var och ett av lärosätena har att erbjuda. - Nätverk och förmedlingscentral för forskarutbildade i samarbete med Forskarnätet Skåne/Forskningsambassadörerna Möjligheter till och intresse för att skapa ett regionalt nätverk för forskarutbildade och forskarstuderande lärare diskuteras på ett möte med Forskarnätet Skåne/Forskningsambassadörerna den 9 maj. Birgitta träffar sedan projektledarna för Forskarnätet den 24 maj för att konkretisera planera och utforma ansökan om externa medel. - Kommunsamverkan utifrån utvecklingsarbetet i ParT/Utsikter i Helsingborg och Landskrona Vid ett informations- och samverkansmöte i Helsingborg deltog representanter från fem kommuner (Bjuv, Eslöv, Hörby, Tomelilla, Osby). Utifrån det inledande mötet önskade projektledningen för ParT/Utsikter relativt snart en intresseanmälan om konkret samverkan och en sådan förfrågan sändes därför ut av FoU Skola. Märkbart var att flertalet upplevde att förfrågan om konkret samverkan kom i ett för tidigt skede. Tomelilla visade dock intresse och ett nytt möte mellan de aktuella kommunerna har planerats in i slutet av maj. En ny inbjudan till vidgad samverkan kan möjligen ske därefter.

6 - Kvalitet i förskolan ett utvecklingsarbete i samverkan med Högskolan i Kristianstad En forskargrupp vid högskolan i Kristianstad bjöd via FoU Skola in till ett möte den 20 mars om forskningsprojektet Kvalitet i förskolan där samarbetskommuner söktes. Åtta kommuner visade ett initialt intresse för detta: Eslöv, Hässleholm, Landskrona, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Ystad och Östra Göinge. Efter återupprepade kontakter med forskargruppen från Birgittas sida har framkommit att synnerligen särskilda omständigheter har uppstått som har medfört att återkoppling utifrån det inledande mötet hittills inte skett, men att sådan kommer så snart som möjligt. - Sammanställning av möjligheter till extern finansiering Arbete pågår med en sammanställning av stipendier för kompetensutveckling och utvecklingsarbete inom skolväsendet. En student på mastersnivå har anlitats för det grundläggande arbetet. Slutrapport redovisas den 21 maj. Efter översyn och bearbetning bör en presentation kunna läggas ut på webbsidan i juni. - Medverkan i externa föreläsningar Birgitta medverkar på Framtidens lärande i Stockholm den 14 maj och har till hösten anlitats för en längre föreläsning (90 min) på Skoldagarna i Malmö den 30 oktober. Ersättningen om kr tillfaller FoU Skola. 8. Övrigt Siv framhöll att styrgruppen behöver följa upp kvaliteten i den pågående tankesmedjan. Ett ekonomiskt underskott finns dessutom, då en kommun avbrutit medverkan. Siv meddelade att en uppmaning kommer att gå ut från KFSK:s sida om att säga upp avtalet om Tankesmedjor utifrån de synpunkter som inkommit från kommunerna i samband med inventeringen. 9. Nästa möte Nästa möte hålls den 14 juni kl i Kommunförbundet Skånes lokaler i Lund.

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 2 mars 2012

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 2 mars 2012 Datum Fou skola 2012-03-15 Birgitta Henecke 0709 71 99 29 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 2 mars 2012 Närvarande: Tomas Johansson, Kerstin Melén - Gyllensten,

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012 Datum 2012-11-15 Birgitta Henecke 0709 71 99 29 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012 Närvarande: Eva Liljekvist-Borg, Kerstin Melén-Gyllensten, Åsa Melkersson,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013 Datum Beteckning 2012-07-04 Birgitta Henecke Tfn 0709-71 99 29 Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013 Närvarande: Tomas Johansson, Eva Liljekvist-Borg, Kerstin Melén-Gyllensten,

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp)

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp) Datum Beteckning 2011-01-11 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 11 januari 2011, kl. 09.00-10.45,, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars Ahlkvist (m), ordförande

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Datum Beteckning 2009-02-13 Dnr 09-7-45 Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Delrapport nr 3 för regionalt stöd för standardiserade bedömningsinstrument - ASI ett samarbetsprojekt mellan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015 Datum Beteckning 2015-12-15 Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015 Plats: Kommunförbundet Skåne, Gasverksgatan 3A, Lund, 4:e våningen Tid: 09.00 12.00 Närvarande:

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Malmö stad 2018

Företagsklimatet i Malmö stad 2018 Företagsklimatet i stad 2018 Om undersökningen i stad Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund

Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund 32 kommuner 3-årigt inledande avtal 1 juli 2011 2014, förlängt till 1 juli 2015 1 kr per invånare och år FoU-enhet inom KFSK, en vetenskaplig

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER APRIL 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på april 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-april 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne Datum Beteckning 2011-10-25 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 25 oktober 2011, kl. 09.00-12.00, Medborgarhuset i Eslöv, B-salen Närvarande Lars Ahlkvist (m),

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-09 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-29 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-11-16 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne

Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne Datum Beteckning 2010-10-20 Siv Wilborgsson 0709-719938 Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne Under hösten 2009 förde ett antal kommuner en dialog med Malmö högskola

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358 SEPTEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på september 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januariseptember 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Välkomna till vårens Geodataseminarium

Välkomna till vårens Geodataseminarium Välkomna till vårens Geodataseminarium Info från GDSS Styrgrupp den 18 mars Enkäten om våra träffar Resultat Slutsatser Möten med Lantmäteriet Allmän info/diskussioner Arbetet med Nationellt/Regionalt

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-10-26 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013 FEBRUARI 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på februari 2014 samt en jämförelse mot februari månad 2013. Med gästnätter på kommunnivå avses gästnätter

Läs mer

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017 Företagsklimatet i stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-08-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-04-12 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2017

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-08-17 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-03-09 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-09-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-05-31 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

BJUVS KOMMUN 2006 Bilbälten - allmän. BROMÖLLA KOMMUN 2006 Bilbälten - allmän

BJUVS KOMMUN 2006 Bilbälten - allmän. BROMÖLLA KOMMUN 2006 Bilbälten - allmän BJUVS KOMMUN 2006 Mätplats: Bjuv N. Storg 3 8/9 kl 1100-1300 11/9 kl 0730-0930 Bjuv Kvarng/Sjukhusv 8/9 kl 1100-1400 11/9 kl 0730-0930 Föraren Man 458 341 799 105 111 216 563 452 1015 81,3 75,4 78,7 Kvinna

Läs mer

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne Datum Beteckning 2012-10-23 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 23 oktober 2012, kl. 09.00-11.15, Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars

Läs mer

Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA!

Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA! Förskole konferens 3 juni 2014 Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA! Vardag, vetenskap och vision hur möts de i förskolan? Serie med fem seminarier december 2013 april 2014 - Dokumentation

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-01-15 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2017

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling RAPPORT Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling RAPPORT Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2018-08-16 1 (14) Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne Utveckling

Läs mer

Företagsamheten 2017 Skåne län

Företagsamheten 2017 Skåne län Företagsamheten 2017 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Minnesanteckningar Styrgruppen Vård- och omsorgscollege i Skåne

Minnesanteckningar Styrgruppen Vård- och omsorgscollege i Skåne Datum Beteckning 2009-06-17 Christel Nilsson 0709 668748 e-mail. christel.nilsson@kfsk.se Minnesanteckningar Styrgruppen Vård- och omsorgscollege i Skåne Tid: torsdagen den 17 juni klockan 13.30 15.30

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING Augusti 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på läget i augusti 2014 samt en jämförelse mot läget i augusti månad

Läs mer

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost:

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost: Datum Beteckning 2013-05-31 Handläggare Katarina Rasmusson Telefon: 046/71 99 43 Minnesanteckningar från dialogkonferens mellan Beredningen för Vård- och omsorgsfrågor och socialnämndspresidier och socialchefer

Läs mer

Det sammanfattande resultatet av augusti statistiken kan sammanfattas i följande. Det totala antalet gästnätter i augusti för Skåne län var 717 257

Det sammanfattande resultatet av augusti statistiken kan sammanfattas i följande. Det totala antalet gästnätter i augusti för Skåne län var 717 257 AUGUSTI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på augusti 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-augusti 2013, samt en jämförelse över

Läs mer

Överenskommelsens innebörd Uppföljning

Överenskommelsens innebörd Uppföljning Datum Beteckning 2018-09-17 18-7-2 Förslag till Överenskommelse mellan Skånes kommuner och Region Skåne om samverkan vid utskrivning från somatisk och psykiatrisk sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Riksdagen

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i december för Skåne län var 54 270

Antalet utländska gästnätter i december för Skåne län var 54 270 DECEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på december 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-december 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport april 2014 Förväntningarna på den nationella ekonomiska utvecklingen har ökat under den senaste tiden. Jämförs medelvärdet för BNP-tillväxten

Läs mer

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL?

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Koll på Läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan: SPF Seniorerna, PRO och Apoteket AB Samarbetet startade år 2010 med målet att nå en bättre läkemedelsanvändning bland äldre.

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i november för Skåne län var 51 683

Antalet utländska gästnätter i november för Skåne län var 51 683 NOVEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på november 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januarinovember 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018 Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2018-01-22 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING OKTOBER 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på läget i oktober 2014 samt en jämförelse mot läget i oktober månad

Läs mer

Skånegemensam geodatainsamling

Skånegemensam geodatainsamling Skånegemensam geodatainsamling Nuvarande avtal Ny gemensam upphandling? 2018-06-05, GDSS Enkät under juni 2016, Intresse och omfattning av flygbilder, laserskanning och stråkvisa snedbilder 30 av 33 st.

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING December 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på december 2014 och det ackumulerade antalet gästnätter för januaridecember

Läs mer

Företagsklimatet i Skåne län 2019

Företagsklimatet i Skåne län 2019 Företagsklimatet i län 2019 Om undersökningen i län Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 9 Bygg Handel 19 19 1-38 Industri Tjänster till företag 1 11 6-2 33 Transport Jordbruk, skogsbruk 9 8

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER JULI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på juli 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-juli 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkande parter: Kommunerna i Skåne och Kommunförbundet Skåne Inledning Avtalande kommuner i Skåne har

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02

Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02 Datum Beteckning 201-03-17 046-71 99 38 Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02 Närvarande: Birgit Nilsson Viveca Olsson Krister Dagneryd Yvonne Sjöstrand Anna Karlsdotter Lisbeth

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER MAJ 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på maj 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-maj 2013, samt en jämförelse över tid. Med

Läs mer

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP)

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) 1 Plats och tid: Grå, 2013-09-26 kl 13:15-16:30 Beslutande: Övriga närvarande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Hans-Börje Andersson,

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE

Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE Ramavtal om samverkan mellan kommunerna/gymnasieförbund i Skåne samt Blekinge och Lunds universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING September 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på läget i september 2014 samt en jämförelse mot läget i september

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 Mål nr 7311 7406-17 meddelat i Stockholm den 16 april 2018 KLAGANDE 1 96. Se bilaga Ombud för 1 96: Advokat Maria Lidbom Advokatfirman LA Partners Aktiebolag Box

Läs mer

Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas Växjö möte 4 dec Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne

Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas Växjö möte 4 dec Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas Växjö möte 4 dec 2014 Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne Databasen 17 600 växtnäringsbalanser 8 105 specifika gårdar 4 125 gårdar där det finns två balanser

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tjänsteskrivelse fritidsnämnden Fritidsnämndens deltagande på utbildning och konferens 2015 FRI

Tjänsteskrivelse. Tjänsteskrivelse fritidsnämnden Fritidsnämndens deltagande på utbildning och konferens 2015 FRI SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-09-30 Vår referens Carina Svensson Administrativ assistent Carina.Svensson@malmo.se Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse fritidsnämnden 2015-10-22

Läs mer

Copyright Sven Persson. Gästnätter i Skåne

Copyright Sven Persson. Gästnätter i Skåne Copyright Sven Persson Gästnätter i Skåne Rapport januari oktober2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bättre än rikssnittet... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5

Läs mer

Copyright Martin Olsson. Gästnätter i Skåne

Copyright Martin Olsson. Gästnätter i Skåne Copyright Martin Olsson Gästnätter i Skåne Rapport januari november 2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bättre än rikssnittet... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska...

Läs mer

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner BESLUT 1 (4) Datum Diarienummer A. 2016-10-10 851 28845-2016 Länets kommuner, e-post: info@bjuv.se; burlovs.kommun@burlov.se; kommunstyrelsen@bromolla.se; bastads.kommun@bastad.se; kommunstyrelsen@eslov.se;

Läs mer

Nytt hälso- och sjukvårdsavtal. Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne

Nytt hälso- och sjukvårdsavtal. Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne Nytt hälso- och sjukvårdsavtal Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne Utvecklingsområden Utvecklingsplanen omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden under avtalsperioden: utveckling

Läs mer

Företagsamheten 2018 Skåne län

Företagsamheten 2018 Skåne län Företagsamheten 2018 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012 Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011 MalmöLundregionen Augusti 2012 Rapporten är framtagen av Avdelningen för samhällsplanering, stadskontoret, Malmö stad Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor

Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor Bilaga 2017-01-17 Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor Ledamöter Beredningen har haft följande ledamöter: Patric Åberg (M) ordf, Östra Göinge Ann-Sofi Turesson (M), Kävlinge

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport december 2013 Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå I diagrammet nedan presenteras en sammanställning av samtliga BNP-prognoser som släppts av större prognosinstitut och

Läs mer

2.3 Regionala samverkansrådet för skollagsstyrda verksamheter, RSS.

2.3 Regionala samverkansrådet för skollagsstyrda verksamheter, RSS. Datum Beteckning 2016-02-08 Margareta Serder Verksamhetsberättelse FoU skola 2015 FoU skolas verksamhet drivs av en vetenskaplig ledare. Under verksamhetsåret har två vetenskapliga ledare avlöst varandra

Läs mer

foto Mickael Tannus Statistik för Skånes inkvartering

foto Mickael Tannus Statistik för Skånes inkvartering foto Mickael Tannus Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport september 2015 2015 11 06 Tourism in Skåne / Rapporttitel Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne fortsätter utvecklas bättre

Läs mer

Copyright Studio e. Gästnätter i Skåne

Copyright Studio e. Gästnätter i Skåne Copyright Studio e Gästnätter i Skåne Rapport januari december 2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bättre än rikssnittet... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5 4

Läs mer

Statistik för Skånes inkvartering

Statistik för Skånes inkvartering Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport augusti 2015 2015 10 08 Tourism in Skåne / Rapporttitel Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Gästnätter i Skåne utvecklas bättre än för Sverige totalt...

Läs mer

Gästnätter i Skåne. Rapport januari-maj Fotograf: Carolina Romare

Gästnätter i Skåne. Rapport januari-maj Fotograf: Carolina Romare Gästnätter i Skåne Rapport januari-maj 2017 Fotograf: Carolina Romare Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skånes utveckling... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5 4 Samtliga boendeformer

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Foto Malin Lauterbach. Gästnätter i Skåne

Foto Malin Lauterbach. Gästnätter i Skåne Foto Malin Lauterbach Gästnätter i Skåne Rapport januari-mars 2017 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skånes utveckling... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5 4 Camping ökar mest...

Läs mer

Barns hälsa i Skåne. Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård

Barns hälsa i Skåne. Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Barns hälsa i Skåne Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Årsrapport 2017- Insamling av statistik från samtliga BVC i Skåne BARNS HÄLSA Amning Rökfri miljö Övervikt och fetma

Läs mer

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar Minnesanteckningar Beredningen för Samhällsbyggnads-, miljö-, kultur- och fritidsfrågor Tid och plats 25 augusti 2016, 13:15-16:00, Gasverksgatan 3, Lund Närvarande Övriga Marika Bjerstedt Hansen (s) Osby,

Läs mer

När kommunerna sätter forskningsagendan. Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp

När kommunerna sätter forskningsagendan. Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp När kommunerna sätter forskningsagendan Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp En av SLUs 19 samverkanslektorer Ansvarig för samverkan inom SLU

Läs mer

Företagsklimat Ranking Malmö

Företagsklimat Ranking Malmö Företagsklimat Ranking 2012 Malmö 2012 04 23 Varför är företagsklimatet viktigt? Bättre företagsklimat Fler och växande företag Fler jobb arbetsmarknaden vidgas Grupper som stängs ute kommer in 1 Unga

Läs mer

Gästnätter i Skåne Månadsrapport augusti 2016

Gästnätter i Skåne Månadsrapport augusti 2016 Gästnätter i Skåne Månadsrapport augusti 2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne har bäst utveckling av storstadsregionerna... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5 4 Hotell ökar

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Datum 2010-03-09 Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: Fredag den 5 mars, kl. 10.00 15.00,

Läs mer

Gästnätter i Skåne Rapport januari-april 2017

Gästnätter i Skåne Rapport januari-april 2017 Gästnätter i Skåne Rapport januari-april 2017 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skånes utveckling... 4 3 De utländska gästnätterna går starkt framåt... 5 4 Samtliga boendeformer ökar... 5 5 Positiv utveckling

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1)

Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1) Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-08 Vår referens Sofia Sjödin Utredningssekreterare sofia.sjodin@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan från Transfer Syd GYVF-2015-3852

Läs mer

Företagsamheten Skåne län

Företagsamheten Skåne län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

PRIO Hur gick det i Skåne?

PRIO Hur gick det i Skåne? PRIO 2015 Hur gick det i Skåne? Tabell 5. Kommuner som inte uppfyller grundkraven Kommuner Grundkrav 1 Grundkrav 2 Bjurholm Ej skickat underlag Ej skickat underlag Båstad Ej skickat underlag Ej skickat

Läs mer

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Bakgrund I Skåneregionen finns sedan 2011 en regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund,

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Skåne län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Skåne län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Skåne län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (183) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade

Läs mer

foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering

foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport november 2015 2015 01 22 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne fortsätter utvecklas bättre än Sverige totalt... 4 3 Gästnätter

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för tandvårdsstyrning Anneli Gurenius Handläggare 044-309 35 16, 0768-870 235 anneli.gurenius@skane.se Datum 2014-02-17 1 (6) Till kontaktpersoner för

Läs mer

Regionalt samarbete för säkert vatten. Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018

Regionalt samarbete för säkert vatten. Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018 Regionalt samarbete för säkert vatten Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018 Vattenbrist i Skåne Uppmärksammades 1930-40 talen Vombverket (1949) Vombsjön Ringsjöverket (1963)

Läs mer