Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor"

Transkript

1 Bilaga Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor Ledamöter Beredningen har haft följande ledamöter: Patric Åberg (M) ordf, Östra Göinge Ann-Sofi Turesson (M), Kävlinge Tomas Petersson (M), Malmö Niklas Larsson (C), Osby Henrik Thott (KD), Helsingborg Pierre Månsson (L), Kristianstad Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Malmö Pierre Esbjörnsson (S), Skurup Kerstin Persson (S), Klippan Ola Möller (S), Helsingborg Heléne Fritzon (S), Kristianstad Beredningen har biträtts av följande tjänstemän: Luisa Hansson, ekonomichef, Svedala Åke Grönvall, ekonomidirektör, Vellinge Robert Odeberger, ekonomichef, Hörby Björn Sjölin, ekonomichef, Kommunförbundet Skåne Sammanträden Beredningen har haft fem sammanträden under året. Samtliga har ägt rum på Kommunförbundet Skånes lokaler, Gasverksgatan 3A, Lund Ärenden och frågor Under året har följande frågor behandlats: 1. Instruktioner till Kommunförbundet Skånes beredningar Kommunförbundet Skånes styrelse beslutade den 4 december 2015 om instruktioner till beredningarna. Bla står det att beredningarnas roll är att bereda frågor till styrelsen för beslut och att uppdrag till beredningarna kommer från styrelsen. Beredningarna kan dock vända sig till styrelsen med önskan om att få Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, Lund Webbadress: kfsk.se Telefon:

2 utveckla ett visst område eller arbeta med en viss fråga och kan komma från beredningarna eller från tjänstemän som, via beredningarna identifierar behov av att arbeta med vissa frågor. 2. Dialogmöten med de skånska riksdagsledamöterna 22 april och 14 oktober Två dialogmöten har ägt rum under 2016, i april och oktober, då de skånska riksdagsledamöterna och Kommunförbundet Skånes styrelse, ledamöterna i beredningarna och energikontorets styrgrupp deltagit i tematiserade samtal och diskussioner utifrån frågeställningar som lyfts fram av styrelsen och beredningarna. Inför dessa dialogmöten har beredningarna på sina sammanträden förberett och bl.a. diskuterat innehåll mm på dialogmötena. Återkoppling har också gjorts i beredningarna efter dialogmötena. 3. Nytt hälso- och sjukvårdavtal Ett nytt Hälso- och sjukvårdavtal har tagits fram och godkänts av både Hälso- och sjukvårdsnämnden och de skånska kommuner. Grundavtalet gäller fr.o.m och kan sägas upp fr.o.m med 18 månaders uppsägning. Den del som utgör utvecklingsplanen kan sägas upp fr.o.m med 18 månaders uppsägning. Beredningen har vid samtliga fem sammanträden 2016 fått information om arbetet med införandet av det nya Hälso- och sjukvårdsavtalet samt om bildandet av den politiska organisationen och tjänstemannaorganisationen i syfte att följa upp och genom olika initiativ stödja implementeringen av avtalet. Detta för att skapa förutsättningar för att uppsatta mål i avtalet uppnås med särskild fokus på implementering, förvaltning, utveckling och att säkerställa att uppföljning och utvärdering sker i enlighet med avtalet, inklusive de ekonomiska konsekvenserna. 4. Yttrande över betänkandet Översyn av ersättning till kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt Vid beredningens sammanträde 14 mars beslutades att föreslå styrelsen att Kommunförbundet Skåne skulle yttra sig över betänkandet Översyn av ersättning till kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt. Remissen gick ut till samtliga remissinstanser från Finansdepartementet i slutet av januari, varav åtta skånska kommuner. Eftersom remisstiden var kort fanns inte tid för att ärendet att hinna passera styrelsen som sammanträdde 22 april. Arbetsutskottet beslutade därför den 5 april att ge beredningen i uppdrag att ta fram ett yttrande. Yttrandet togs fram där synpunkter inhämtades från de skånska kommuner som var remissinstanser. Styrelsens presidium godkände yttrandet per capsulam och yttrandet skickades till Finansdepartementet i slutet av april. 5. Skrivelse till Finansdepartementet avseende riktade statsbidrag Vid beredningens sammanträde 14 mars beslutades att föreslå styrelsen att Kommunförbundet Skåne skulle upprätta en skrivelse till Finansdepartementet angående synen på riktade statsbidrag i förhållande till generella statsbidrag. Kommunförbundet Skåne 2(5)

3 Arbetsutskottet beslutade den 5 april att ge beredningen i uppdrag att ta fram en skrivelse och påtala de skånska kommunernas syn på riktade statsbidrag. Vid upprättandet av skrivelsen Färre riktade statsbidrag och fler generella statsbidrag till kommunerna inhämtades synpunkter från ekonomicheferna i de skånska kommunerna. Skrivelsen godkändes av styrelsen den 17 juni och skickades därefter till Finansdepartementet. 6. Möte med kommunpolitiker i KKR Hovedstaden och KKR Själland Beredningen har under 2016 diskuterat möjligheten för träff med politiker (borgmästare) i KKR Hovedstaden och KKR Själland. KKR är en lokal organisation av KL, Kommunernes Landsforening (motsvarande SKL) medan Kommunförbundet Skåne inte har den kopplingen till SKL utan är en intresseorganisation för de skånska kommunerna. Kontakt togs under 2016 med tjänsteman på KKR Huvudstaden men ett eventuellt besök har lagts på is tills vidare. 7. Frågeställningar till ekonomicheferna i de skånska kommunerna angående flyktingsituationen Vid beredningens sammanträde 13 maj fick de adjungerande ekonomicheferna i beredningen och Björn Sjölin i uppdrag att analysera de ekonomiska konsekvenserna tfa den flyktingsituation som rådde hösten En enkät med sex frågor kring volymer, statsbidrag, byggnation samt fordran på Migrationsverket skickades ut till samtliga 33 ekonomichefer i de skånska kommunerna i juni månad. Svar inkom från samtliga kommuner och dessa svar sammanställdes av Kommunförbundet Skåne. Sammanställningen visade bl.a. att den sammanlagda fordran på Migrationsverket låg på drygt 2,2 miljarder kr. En genomgång av vad de inkomna svaren givit för resultat presenteras på beredningens sammanträde 26 augusti och för ekonomicheferna vid ekonomichefskonferensen den 23 september. Motsvarande frågeställningar som skickades till ekonomicheferna i juni 2016 kommer att ställas igen i februari Beredningens ekonomichefer kommer att gå igenom frågorna innan utskicket i februari och göra vissa justeringar i frågeställningarna och komplettera med ytterligare frågor. Analys av det som framkommer i de svar som då inkommer kommer sedan att lämnas till beredningen under våren Remiss Nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga Remissen Nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga skickades ut i juni från Regeringskansliet till samtliga remissinstanser, varav fem skånska kommuner. Vid sammanträdet den 26 augusti diskuterade beredningen om även Kommunförbundet Skåne skulle yttra sig i frågan. Beredningen ansåg Kommunförbundet Skåne 3(5)

4 frågan viktig och ordförande Patric Åberg fick uppdrag att föreslå styrelsen att även Kommunförbundet Skåne yttrade sig i ärendet. Styrelsens presidium gav beredningen i uppdrag att skriva ett förslag till yttrande. Detta yttrande godkändes av styrelsen i september och skickades därefter till Regeringskansliet. 9. Kammarrättens dom gällande ersättning för personlig assistans Kammarrätten meddelade dom den 2 juni gällande ersättning för personlig assistans. Domen innebar att Hässleholms kommun skulle utbetala ersättning motsvarande 280 kr per timme för personlig assistans som den enskilde brukaren betalat till annan assistansanordnare än kommunen. Omsorgsnämnden i Hässleholm hade tidigare tagit beslut om att ersättning för personlig assistans för år 2014 (det år domen gällde) skulle uppgå till 264 kr/tim, dvs det belopp som budgeterats till de uppdrag som utförs av kommunen. Samma ersättning skulle då gälla för de privata utförarna. Beslutet i Kammarrätten innebar ökade kostnader för Hässleholms kommun. Beredningen gav Björn Sjölin i uppdrag att ställa frågan till de skånska kommunernas ekonomichefer. Det framkom då att i stort sett alla kommuner budgeterat med schablonersättningen på 280 kr, vilket då innebar att domen i Kammarrätten inte genererade ökade kostnader för dessa kommuner. 10. Skrivelse till Migrationsverket avseende de skånska kommunernas fordran på Migrationsverket Efter beredningens sammanträde i augusti tog Kommunförbundet Skåne, på initiativ av styrelsen presidium, fram ett förslag till skrivelse till Migrationsverket med anledning av de skånska kommunernas fordran på Migrationsverket. Den totala fordran från de 33 kommunerna uppgick vid halvårsskiftet 2016 till ca 2,2 miljarder kronor. Detta framkom av de svar som inkom från ekonomicheferna i samband med de frågeställningar som skickades ut, på uppdrag av beredningen för kommunalekonomiska frågor, med anledning av flyktingsituationen hösten Skrivelsen godkändes av styrelsen och skickades till Migrationsverket i slutet av augusti. 11. Skatteavtalet Sverige-Danmark På finansdepartementet pågår sedan ett par år tillbaka en utvärdering av skatteavtalet Sverige-Danmark. När Kommunförbundet Skåne senast i oktober 2016 kontaktade departementet framkom att denna utvärdering ännu inte var slutligen genomförd. Kommunförbundet Skånes styrelse beslutade i juni 2012 att överlämna en skrivelse till regeringen där man bla påtalade att kommunerna bör kompenseras för Kommunförbundet Skåne 4(5)

5 effekterna av gällande skatteavtal. Det framkom vid senaste kontakten med departementet att någon sådan skrivelse inte fanns diarieförd på regeringskansliet. Efter diskussion i beredningen vid sammanträdet den 28 oktober beslutas att göra en skrivelse till Kommunförbundet Skånes styrelse där beredningen föreslog att styrelsen tillsammans med Region Skåne och Länsstyrelsen ska driva frågan om kompensation till kommunerna till följd av effekterna av skatteavtalen med bla Danmark. Styrelsen beslutade den 9 december att driva frågan och att undersöka möjligheterna till stöd från Region Skåne och Länsstyrelsen. 12. Skrivelse till styrelsen gällande ett samlat grepp kring invandring och integration Beredningen beslutade vid sammanträdet den 28 oktober att göra en skrivelse till styrelsen och påtala att styrelsen bör utse en av beredningarna att ta ett samlat grepp om frågor rörande flyktingmottagande, ensamkommande barn, integration av personer som fått uppehållstillstånd och etableringsreformen mm. Förslaget var att beredningen för kommunalekonomiska frågor skulle få ett uppdrag att ta ett helhetsgrepp kring dessa frågor gentemot styrelsen. Styrelsen beslutade den 9 december att ge beredningen för kommunalekonomiska frågor uppdrag att samordna frågor kring flyktingsituationen, integration, etablering på arbetsmarknaden och motsvarande ur ett kommunalekonomiskt perspektiv samt att ge uppdrag till övriga beredningar att under 2017 återkomma med rapport om hur man arbetar med frågan. Kommunförbundet Skåne 5(5)

Avdelning för offentlig förvaltning Stockholm

Avdelning för offentlig förvaltning Stockholm 2019-04-23 Handläggare: Finansdepartementet Björn Sjölin Avdelning för offentlig förvaltning 0728-854735 103 33 Stockholm Remissvar - Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting

Läs mer

Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne

Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne Skånes kommuner 2018-12-19 Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne Här nedan kommer viktig information kring ny finansieringsmodell

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Länstal 2016 2015-11-17 Län Anvisningsbara platser Planeringstal, självbosatta Totalt Fördelningsnycklar Arbetsmarknad 34% Arbetslösa 34% Omsättning 33%

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Aktuellt inom integrationsområdet oktober 2015 Prognos 2015 Prognos 2016 Migrationsverkets prognoser Under 2014 sökte 81

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Malmö stad 2018

Företagsklimatet i Malmö stad 2018 Företagsklimatet i stad 2018 Om undersökningen i stad Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne

Förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-01-25 KLK 2018/1105 Handläggare Redovisningschef Anders Ekström Kommunledningskontoret Ekonomiavdelningen 0451-26 70 00 0709-818057 anders.ekstrom@hassleholm.se

Läs mer

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner Lund 2018-02-28 Sammanfattning av: KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner KEFUs uppdrag och sammanfattningens

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Om ensamkommande barn. Sally Persson Regional expert

Om ensamkommande barn. Sally Persson Regional expert Om ensamkommande barn Sally Persson Regional expert April 2016 Antal asylsökande ensamkommande flickor och pojkar 2015 Åtta största nationaliteterna 2015 Migrationsverkets beslut 2015 61 1 097 426 AVSLAG

Läs mer

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar Minnesanteckningar Beredningen för Samhällsbyggnads-, miljö-, kultur- och fritidsfrågor Tid och plats 25 augusti 2016, 13:15-16:00, Gasverksgatan 3, Lund Närvarande Övriga Marika Bjerstedt Hansen (s) Osby,

Läs mer

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP)

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) 1 Plats och tid: Grå, 2013-09-26 kl 13:15-16:30 Beslutande: Övriga närvarande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Hans-Börje Andersson,

Läs mer

Kommunmöte Hälso- och sjukvårdsavtalet. Bjuv Hörby Helsingborg och Hässleholm Ystad

Kommunmöte Hälso- och sjukvårdsavtalet. Bjuv Hörby Helsingborg och Hässleholm Ystad Kommunmöte Hälso- och sjukvårdsavtalet Bjuv 2015-11-20 Hörby 2015-11-23 Helsingborg och Hässleholm 2015-12-01 Ystad 2015-12-03 1. Bjuv 2. Bromölla 3. Båstad 4. Eslöv 5. Hörby 6. Höör 7. Helsingborg 8.

Läs mer

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017 Företagsklimatet i stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner Lund 2018-02-28 Sammanfattning av: KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner KEFUs uppdrag och sammanfattningens

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Arbetsutskottet 2011-03-15 1 (14) Plats och tid Närvarande Ledamöter Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Stefan Lundgren (m), ordförande Maria Winberg Nordström (fp) Bo Polsten (fp),

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Styrelsen 2011-04-08 1 (13) Plats och tid Närvarande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Stefan Lundgren (m), ordförande Thomas Håkansson (m)

Läs mer

6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013

6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013 Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet 2014-02-18 Sida 1 av 7 Ärendeförteckning 6-9 6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013 7 Bldandet av en regional utvecklingsenhet

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads-

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- Datum Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor 2009-03-13 Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: fredagen den 13 mars 2009, kl. 13.00

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2017

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Ann-Margret Kjellberg, ordförande, Båstad. Bo Carlqvist, ordförande, Malmö. Niklas Karlsson, ordförande. Elin Gustafsson.

Ann-Margret Kjellberg, ordförande, Båstad. Bo Carlqvist, ordförande, Malmö. Niklas Karlsson, ordförande. Elin Gustafsson. Ann-Margret Kjellberg, ordförande, Båstad Peter Persson, Bjuv Janet Andersson, Eslöv Anders Svensson, Kristianstad Inger Åbonde, Tomelilla Eva Örtegren, Landskrona Stefan Pinjefors, Malmö Marie Nilsson,

Läs mer

Företagsklimatet i Skåne län 2019

Företagsklimatet i Skåne län 2019 Företagsklimatet i län 2019 Om undersökningen i län Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 9 Bygg Handel 19 19 1-38 Industri Tjänster till företag 1 11 6-2 33 Transport Jordbruk, skogsbruk 9 8

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2017

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316

Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/316 2012-04-05 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner BESLUT 1 (4) Datum Diarienummer A. 2016-10-10 851 28845-2016 Länets kommuner, e-post: info@bjuv.se; burlovs.kommun@burlov.se; kommunstyrelsen@bromolla.se; bastads.kommun@bastad.se; kommunstyrelsen@eslov.se;

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden KALLELSE 2006-08-15 Tid: Torsdag 2006-08-24 kl 14.30 Plats: Konferensrum, plan 5, Skånehuset, Kristianstad Kallade: Ewa Pihl Krabbe ledamot (s) ordförande Anna-Kerstin

Läs mer

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde. Tid: , kl 13:30-15:30 Sammanträdesrum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde. Tid: , kl 13:30-15:30 Sammanträdesrum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Sjukvårdsnämnd Kryh PROTOKOLL 46 54 Datum 2015-10-29 1 (4) Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde Tid: 2015-10-29, kl 13:30-15:30 Plats: Sammanträdesrum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-09-17 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 17 september 2013, klockan

Läs mer

Scandic Star, Glimmervägen 5, Lund kl. 09.00-12.00. Enligt bilagda närvaroförteckning

Scandic Star, Glimmervägen 5, Lund kl. 09.00-12.00. Enligt bilagda närvaroförteckning Förbundsmöte 2011-05-13 1 (22) Plats och tid Scandic Star, Glimmervägen 5, Lund kl. 09.00-12.00 Beslutande Enligt bilagda närvaroförteckning Övriga deltagare Stig Ålund Marianne Ivarsson Utses att justera

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Plats och tid PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-01-17 1 (11) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 15.04 17.10 samt 17.15 17.54. Beslutande Ulrika Thulin,

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.25 16.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Ajournering 15.00-15.07 Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND A 15 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige i Hässleholm 2002-12-16, 226 Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby,

Läs mer

Kay Stark och Andreas Jörgensen. Kommunhuset (omedelbar justering)

Kay Stark och Andreas Jörgensen. Kommunhuset (omedelbar justering) 1(6) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 13.00 13.20, 14.20 14.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justerare Justeringens plats och tid

Läs mer

PRIO Hur gick det i Skåne?

PRIO Hur gick det i Skåne? PRIO 2015 Hur gick det i Skåne? Tabell 5. Kommuner som inte uppfyller grundkraven Kommuner Grundkrav 1 Grundkrav 2 Bjurholm Ej skickat underlag Ej skickat underlag Båstad Ej skickat underlag Ej skickat

Läs mer

Företagsklimat Ranking Malmö

Företagsklimat Ranking Malmö Företagsklimat Ranking 2012 Malmö 2012 04 23 Varför är företagsklimatet viktigt? Bättre företagsklimat Fler och växande företag Fler jobb arbetsmarknaden vidgas Grupper som stängs ute kommer in 1 Unga

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2014 Nr 106 Motion av Magnus Olsson (SD) angående att säga upp avtalen med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Skåne län (Dnr STK-2014-200)

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER APRIL 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på april 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-april 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:00-14.00 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Laila Borger (S) Gunilla Berglund (C) Maarit Hessling

Läs mer

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S)

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S) Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2016-06-28 Sammanträdestid 14.30 15.15 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Per Svensson (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Fördjupad samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen Skånemodellen

Fördjupad samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen Skånemodellen MÖTESANTECKNING, 17 NOVEMBER 2017 Dialogmöte med representanter från riksdagen och tjänstepersoner från skånska kommuner om arbetsmarknadsfrågor, mottagande och etablering av nyanlända I november 2017

Läs mer

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 2015-03-24 1 (17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP),

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Start kl 11.00 slut kl 14.50

Start kl 11.00 slut kl 14.50 Styrelsen 2013-10-03 1 Plats och tid Beslutande Araslövs Golfkro, Färlöv Start kl 11.00 slut kl 14.50 Pierre Månsson, Kristianstad (ordförande) Lotta Hellström, Bromölla Lars Ahlkvist, Hörby Tommy Hall,

Läs mer

Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert dnr Fi2018/03212/K)

Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert dnr Fi2018/03212/K) Generaldirektören 2019-05-06 Diarienummer 1.4.1-2019-5821 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert

Läs mer

Helen Larsson, FUB för Lisen Ekdahl Astrid Strömblad, Hjä-Lungsj för Ingvar Malmström. Iréne Persson, Sekreterare. Anna-Lena Päkkilä.

Helen Larsson, FUB för Lisen Ekdahl Astrid Strömblad, Hjä-Lungsj för Ingvar Malmström. Iréne Persson, Sekreterare. Anna-Lena Päkkilä. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Högalid Storstugan, kl. 13.30 15.40 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anna Gustavsson (KD) ordförande Evert Storm, AstmAll, V ordf Irene Nilsson (S) ON Lena

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Elna Henriksson Sekreterare 044-309-30-60 elna.henriksson@skane.se Datum 2008-05-07 1 (5) Sammanställning av beredningens dialog kring framtidens kollektivtrafik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Foto: Miriam Preis. Gästnätter i Skåne

Foto: Miriam Preis. Gästnätter i Skåne Foto: Miriam Preis Gästnätter i Skåne Rapport maj 2018 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas starkt i utländska gästnätter under maj... 4 3 De utländska gästnätterna ökar i nästan samtliga marknader...

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n

Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n Skåne län Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp)

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp) Datum Beteckning 2011-01-11 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 11 januari 2011, kl. 09.00-10.45,, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars Ahlkvist (m), ordförande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 39 50 Datum 2019-08-27 1 (6) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2019-08-27, kl 13.00 14.50 Plats: Rum Öresund, Skånevåningen, Malmö

Läs mer

DAGORDNING. Datum 2015-03-24. Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet

DAGORDNING. Datum 2015-03-24. Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2015-03-24 1(7) Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande

Läs mer

RIKSDAGENS Dnr 12/2012 ARVODESNÄMND Sven Johannisson VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2011

RIKSDAGENS Dnr 12/2012 ARVODESNÄMND Sven Johannisson VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2011 RIKSDAGENS Dnr 12/2012 ARVODESNÄMND Sven Johannisson VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2011 Godkänd av nämnden vid sammanträde den 10 april 2012 1 1. Inledning Riksdagens arvodesnämnd är en självständig myndighet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum 2, kl. 08.30-08.50 Beslutande Ledamöter Urban Widmark (M) ordförande Lars-Göran Wiberg (C) vice ordförande Tommy Nilsson (S) Tjänstemän Utses att

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (5) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-06-10 Plats Baltzarsgatan 4, vån 2 Klockan 10.00 11.20 Paragrafer 68-78 Närvarande Ledamöter: Katrin

Läs mer

Copyright Sven Persson. Gästnätter i Skåne

Copyright Sven Persson. Gästnätter i Skåne Copyright Sven Persson Gästnätter i Skåne Rapport januari oktober2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bättre än rikssnittet... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5

Läs mer

Kommunkontoret

Kommunkontoret Sida 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret 09.00 12.10 Beslutande Leif Andersson, ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Marianne Zackrisson, ledamot Marie Gärdby,

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 588 607 Datum 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg - vice ordförande Jana Lund Anders

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund DAGORDNING Datum 2017-02-15 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd Sund kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-15 09.00-15.00 Plats: Rum Axel Ebbe, Lasarettet i

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 380 401 Datum 2015-03-24 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-24 kl. 10.00 14.45 Plats: Regionhuset, Malmö ande Jeanette Hillding - ordförande Birgit Hansson - vice

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tjänsteskrivelse fritidsnämnden Fritidsnämndens deltagande på utbildning och konferens 2015 FRI

Tjänsteskrivelse. Tjänsteskrivelse fritidsnämnden Fritidsnämndens deltagande på utbildning och konferens 2015 FRI SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-09-30 Vår referens Carina Svensson Administrativ assistent Carina.Svensson@malmo.se Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse fritidsnämnden 2015-10-22

Läs mer

DAGORDNING. Datum Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet

DAGORDNING. Datum Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (6) Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande

Läs mer

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 4 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder och

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-03-09 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Gästnätter i Skåne Kvartalsrapport jan-mar Foto Anders Hjemdahl

Gästnätter i Skåne Kvartalsrapport jan-mar Foto Anders Hjemdahl Gästnätter i Skåne Kvartalsrapport jan-mar 2019 Foto Anders Hjemdahl Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Benchmark... 4 3 De utländska gästnätterna minskar... 5 4 Utveckling per boendeformer... 6 5 12 av

Läs mer

Minnesanteckningar beredningen för hälsa och social välfärd

Minnesanteckningar beredningen för hälsa och social välfärd 2019-02-22 Minnesanteckningar beredningen för hälsa och social välfärd Tid: 2019-02-22 kl. 13.00-15.30 Plats: Kommunförbundet Skåne, Gasverksgatan 3A Lund, plan 4 Carina Nilsson, Malmö Marianne Eriksson,

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-05-31 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.25 15.22 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2006-04-20 1

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2006-04-20 1 Vård- och omsorgsnämnden 2006-04-20 1 Plats och Tid sammanträdesrum Norrtull 2006-04-20, kl 08.00-12.00 Beslutande Anne Sörqvist (c), ordförande Anelia Dotcheva (c) Terttu Martinsson (c) Inger Herfindal

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-10-26 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne Datum Beteckning 2012-10-23 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 23 oktober 2012, kl. 09.00-11.15, Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 Mål nr 7311 7406-17 meddelat i Stockholm den 16 april 2018 KLAGANDE 1 96. Se bilaga Ombud för 1 96: Advokat Maria Lidbom Advokatfirman LA Partners Aktiebolag Box

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER JULI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på juli 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-juli 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2009-05-26 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Bertil Axelsson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 maj 2009, kl. 08.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Sessionssalen,

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-04-12 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkande parter: Kommunerna i Skåne och Kommunförbundet Skåne Inledning Avtalande kommuner i Skåne har

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden DAGORDNING Datum 2016-03-03 1 (5) Sammanträde i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ledamöter och ersättare i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden kallas till sammanträde.

Läs mer

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde Sjukvårdsnämnd Kryh PROTOKOLL 11 19 Datum 2015-03-11 1 (4) Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde Tid: 2015-03-11, kl 09:30-14:00 Plats: Sammanträdesrum Gåsen, sjukhuset i Hässleholm Beslutande

Läs mer

Systemfel mottagande och etablering av nyanlända

Systemfel mottagande och etablering av nyanlända MÖTESANTECKNING, 19 JUNI 2017 Dialogmöte med representanter från riksdagen och tjänstepersoner från skånska kommuner om systemfel i mottagande och etablering av nyanlända I juni 2017 träffade representanter

Läs mer

Företagsamheten 2017 Skåne län

Företagsamheten 2017 Skåne län Företagsamheten 2017 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Nytt hälso- och sjukvårdsavtal. Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne

Nytt hälso- och sjukvårdsavtal. Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne Nytt hälso- och sjukvårdsavtal Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne Utvecklingsområden Utvecklingsplanen omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden under avtalsperioden: utveckling

Läs mer

Kommunkontoret

Kommunkontoret SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.20 15.50 Beslutande Övriga deltagande Gert Stark (S), Ljusnarsbergs kommun, ordförande Siv Sander (S), Hällefors kommun, vice

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-09-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Överenskommelse mellan Region Skåne och kommunerna i Skåne län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ärende 8 SN 2018/197

Överenskommelse mellan Region Skåne och kommunerna i Skåne län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ärende 8 SN 2018/197 Överenskommelse mellan Region Skåne och kommunerna i Skåne län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ärende 8 SN 2018/197 Sida 31 av 108 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-03 Dnr: SN

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport april 2014 Förväntningarna på den nationella ekonomiska utvecklingen har ökat under den senaste tiden. Jämförs medelvärdet för BNP-tillväxten

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-08-17 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer