Avdelning för offentlig förvaltning Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avdelning för offentlig förvaltning Stockholm"

Transkript

1

2

3

4

5 Handläggare: Finansdepartementet Björn Sjölin Avdelning för offentlig förvaltning Stockholm Remissvar - Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) skickade regeringskansliet ut kostnadsutjämningsutredningens betänkande på remiss till 338 remissinstanser, bland annat till samtliga kommuner och landsting. Remissvaren ska ha inkommit till Finansdepartementet senast den 17 maj Betänkandet innehåller förslag på förändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting, som är en del av det kommunalekonomiska utjämningssystemet. Kommunförbundet Skåne, som är de 33 skånska kommunernas intresseorganisation, har inte fått betänkandet på remiss men dess styrelse har ändå beslutat att lämna remissvar ur ett principiellt perspektiv för de skånska kommunerna. I samband med remissvar i rubricerat ärende vill Kommunförbundet Skåne åter påpeka att de riktade statsbidragen endast bör användas i undantagsfall och då med tydliga riktlinjer samt att flertalet av de befintliga riktade statsbidragen bör övergå till att bli generella. Nedan följer ett antal synpunkter från Kommunförbundet Skåne på ovan nämnda betänkande: Övergripande kommentarer: Kommunförbundet Skåne menar att, till följd av gällande tidplan för inlämnande av remissvar, ett införande av ny modell för kostnadsutjämning inte bör ske före 1 januari 2021 och då med beaktande av de synpunkter som lämnas i remissvaret. Ett av målen med översynen var att förenkla och göra kostnadsutjämningssystemet mer lättbegripligt. Kommunförbundet Skåne anser att den nya utredningen blivit än mer teknisk och komplicerad än nuvarande kostnadsutjämning. Kostnadsutjämningen måste kunna vara mer lättförståelig för de politiker och tjänstepersoner som vill kunna sätta sig in i modellen. Det införandebidrag som utredningen föreslår, där kompensation ges första åren till de kommuner som får störst negativ förändring, bör finansieras med statliga medel och inte gemensamt av kommunerna. Det är av vikt att effekter av gränspendlingen till Danmark för de skånska kommunerna finns med som beräkningsunderlag i de olika beräkningsmodellerna. Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, Lund Webbadress: kfsk.se Telefon:

6 Förskola och fritidshem: Kommunförbundet Skåne ställer sig positiv till införande av socioekonomisk kompensation men det är samtidigt svårt att bedöma om det är rimliga faktorer som föreslås i utredningen. Förskoleklass och grundskola: Utredningen föreslår ingen socioekonomisk kompensation i kostnadsutjämningen för förskoleklass och grundskola med hänvisning till det riktade stadsbidraget för likvärdig skola. Kommunförbundet Skåne anser inte att det är rimligt att socioekonomisk kompensation ska ske utanför den ordinarie kostnadsutjämningen i form av ett tillfälligt riktat statsbidrag. Nämnda statsbidrag bör istället lyftas in som generellt statsbidrag och socioekonomisk omfördelning ska ske i kostnadsutjämningssystemet. Gymnasium: Modellen ger kompensation för alla i åldern år, vilket innebär kompensation även för ungdomar som i stället för att gå gymnasieutbildning väljer att jobba. Här borde någon form av reducering till följd av detta införas i modellen. Individ- och familjeomsorg: Rädda barnens barnfattigdomsmått utifrån hushållets inkomststandard och/eller försörjningsstöd är en tveksam variabel. Detta kan anses vara påverkbart eftersom det räcker att en familj fått försörjningsstöd en gång för att det ska kvalificeras som barnfattigdom. Utredningen svarar inte på varför man inte enbart använder kriteriet om hushållens inkomststandard. Kommunal vuxenutbildning: Modellen kräver att variablerna uppdateras ofta för att vara aktuella eftersom detta är kopplat till en invånargrupp som i stor omfattning bedöms röra sig mycket mellan kommunerna och därmed gör att variablerna ofta förändras. Äldreomsorg: Prislapparna i modellen är uppräknade utifrån tidigare empiri. Här bör man framöver titta på ny empiri. Befolkningens levnadsålder ökar successivt och framsteg sker löpande inom vården som påverkar insatserna, vilket gör att prislapparna inom äldreomsorgen som utredningen använder sig av också bör ses över. Det är positivt att normkostnaden för gifta/ogifta ersätts med sammanboende/ ensamboende. Verksamhetsövergripande kostnader: Här borde utredaren lagt mer fokus på att titta på variablerna och inte bara räkna upp befintliga. KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE Patric Åberg Ordförande Kommunförbundet Skåne 2(2)

7 Bilaga Verksamhetsberättelse 2018 Beredningen för kommunalekonomiska frågor Ledamöter Beredningen har haft följande ledamöter: Patric Åberg (M) ordf, Östra Göinge Annsofie Thuresson (M), Kävlinge Tomas Petersson (M), Malmö Niklas Larsson (C), Osby Henrik Thott (KD), Helsingborg Kerstin Persson (S), Klippan Ola Möller (S), Helsingborg Anders Rubin (S) v ordf, Malmö Karl-Erik Olsson (S), Simrishamn Philip Sandberg (L), Lund Katarina Honoré (S), Kristianstad Beredningen har biträtts av följande tjänstemän: Luisa Hansson, ekonomichef, Svedala Åke Grönvall, ekonomidirektör, Vellinge Ann-Christin Walméus, ekonomichef, Sjöbo Björn Sjölin, ekonomichef, Kommunförbundet Skåne Sammanträden Beredningen har haft fem sammanträden under året, varav fyra möten har ägt rum på Kommunförbundet Skåne, Gasverksgatan 3A, Lund och ett möte på Scandic hotell, Lund. Ärenden och frågor Under året har följande frågor behandlats: Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, Lund Webbadress: kfsk.se Telefon:

8 1. Dialogmöten med de skånska riksdagsledamöterna 20 april och 9 november Två dialogmöten har ägt rum under 2018, i april och november, då de skånska riksdagsledamöterna och Kommunförbundet Skånes styrelse, ledamöterna i beredningarna och energikontorets styrgrupp deltagit i tematiserade samtal och diskussioner utifrån frågeställningar som lyfts fram av styrelsen och beredningarna. Inför dessa dialogmöten har beredningen bla diskuterat innehåll mm på dialogmötena. Återkoppling har också gjorts i beredningen efter dialogmötena. Tre huvudteman diskuterades på dialogmötet 20 april: civilförsvar, kommunernas kostnader för integration (se KEFU-rapporten) och partiöverskridande valfrågor ur ett skånskt perspektiv. Vid dialogmötet 9 november diskuterades bla hur dialogmötena ska utformas under kommande mandatperiod, styrelsens prioriterade områden samt nationell påverkansagenda. 2. Hälso- och sjukvårdsavtalet uppföljning av avtalet KEFU har sedan 2016 ett uppdrag att följa upp kostnadsutvecklingen i de skånska kommunerna och Region Skåne till följd av HS-avtalet som startade Vid beredningens sammanträde 15 juni informerade Mattias Haraldsson, KEFU, hur långt detta arbete framskridit och att det fn är fyra kommuner som är behjälpliga i detta arbete dvs Helsingborg, Landskrona, Hässleholm och Tomelilla. Ny återkoppling från KEFU under KEFU:s analys av etableringsersättningens samband till ekonomiskt bistånd efter etableringstidens utgång i Skånes kommuner Den analys av de konsekvenser som uppstår för de skånska kommunerna när etableringsersättningen för nyanlända upphör under 2018 och 2019, som KEFU tog fram hösten 2017 och som presenterades vid beredningens sammanträde 15 december samma år, redovisades för styrelsen i februari En presentation av analysen gjordes även vid dialogmötet med de skånska riksdagsledamöterna 20 april (se pkt 1ovan) med efterföljande diskussion. 4. Ökade pensionskostnader tfa höjda lärarlöner i kommunerna I början av 2018 tillfrågades KPA Pension om de kunde göra beräkningar av de ökade pensionskostnaderna för den förmånsbestämda ålderspensionen för lärarkollektivet med anledning av det statliga lönelyftet. Syftet var att belysa vad lärarlönelyftet kommer att kosta de skånska kommunerna till den del som inte täcks av statsbidraget. Kommunerna skickade in underlag till Kommunförbundet Skåne som sammanställde detta och vidarebefordrade till KPA. Med dessa underlag gjorde KPA en premieprognos för den förmånsbestämda ålderspensionen för Redovisning av resultatet presenteras för beredningen vid sammanträdet 15 juni av Sven Lannhard, KPA. Av de 28 kommuner som lämnat uppgifter visar sammanställningen på en kostnadsökning för den förmånsbestämda ålderspensionen år 2022 på ca 100 Mkr i form av ökade Kommunförbundet Skåne 2(3)

9 premier för de 26 kommuner som har en försäkringslösning och med sammanlagt ca 70 Mkr år 2022 för Lund och Malmö som skuldför sina pensionskostnader. På mötet 15 juni gav Sven Lannhard även information till beredningen hur pensionssystemet är uppbyggt. 5. Information och diskussion angående kommunernas ökade kostnader för LSS samt angående finansieringsprincipen Vid beredningens sammanträde 28 september informerade Peter Sjöquist, som jobbar inom sektionen för ekonomisk analys på SKL, om kostnadsutvecklingen avseende verksamhet för personer med funktionsnedsättning, finansieringsprincipen och kopplingen till LSS samt om den pågående översynen av LSS som överlämnades till regeringen 10 januari Kostnadsutjämningsutredningen Vid beredningens sammanträde 30 november informerade Anders Norrlid om de förändringar som föreslås i kostnadsutjämningsutrednings betänkande (SOU 2018:74) som överlämnades till regeringen 1 oktober. Anders Norrlid jobbar på RKA men har under en period varit en av utredarna på regeringskansliet som tagit fram betänkandet till kostnadsutjämningsutredningen. Förslaget som presenterades innebär att ett antal kommuner vinner på förslaget och ett antal förlorar, så även bland de skånska kommunerna. Efter genomgång och diskussion beslutade beredningen föreslå styrelsen att Kommunförbundet Skåne ska yttra sig över betänkandet ur ett principiellt perspektiv och att ge beredningen för kommunalekonomiska frågor i uppdrag att ta fram ett förslag yttrande. Styrelsen beslutade vid sammanträdet 7 december att ett yttrande ska tas fram för beslut i styrelsen. Beredningen ger Björn Sjölin och de adjungerande ekonomicheferna i uppdrag att ta fram ett förslag till yttrande över betänkandet. Kommunförbundet Skåne 3(3)

10 Bilaga 3 Kommunförbundet Skåne Beredningen för kommunalekonomiska frågor Frågor som hanterats i beredningen under perioden

11 Kommunalekonomiska beredningen 2016 Yttrande över betänkandet Översyn av ersättning till kommuner och landsting för sk dold mervärdesskatt (april) Skrivelse till Finansdepartementet avseende riktade statsbidrag (juni) Frågeställningar till ekonomicheferna i de skånska kommunerna angående flyktingsituationen (juni) Presentation för beredningen över svar från ekonomicheferna (aug) Skrivelse till Migrationsverket avseende de skånska kommunernas fordran på Migrationsverket (aug) Yttrande över remiss Nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn (sep) Skrivelse till styrelsen avseende skatteavtalet Sverige-Danmark (okt) Skrivelse till styrelsen gällande ett samlat grepp kring invandring och integration (okt)

12 Kommunalekonomiska beredningen 2017 Skrivelse till styrelsen om uppdrag till beredningen att göra en analys med hjälp av KEFU av etableringsersättningens samband med ekonomiskt bistånd efter etableringstidens utgång (mars) Uppdrag enligt ovan av styrelsen (maj) Överenskommelse om uppdrag till KEFU (juni) Information från Migrationsverket (juni) Information från Arbetsförmedlingen (okt) Återrapportering från KEFU av deras analys (dec) Löpande rapportering om uppföljningen av hälso- och sjukvårdsavtalet, kostnadsutvecklingen Delrapport från KEFU om arbetet enligt punkten ovan (dec)

13 Kommunalekonomiska beredningen 2018 Information om kostnadsuppföljningen avseende hälso- och sjukvårdsavtalet (juni) Redovisning och diskussion på dialogmötet med riksdagsledamöterna 20 april avseende KEFU:s analys av etableringsersättningens samband med ekonomiskt bistånd efter etableringstidens utgång. Redovisning av KPA pension avseende premieprognos för den förmånsbestämda ålderspensionen med anledning av ökade pensionskostnader för lärare i kommunerna (juni) Information från SKL kring kommunernas ökade kostnader för LSS (sep) Information från regeringskansliet angående kostnadsutjämningsutredningens betänkande (nov) Uppdrag att ta fram remissvar avseende kostnadsutjämningsutredningens betänkande (nov)

Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor

Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor Bilaga 2017-01-17 Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor Ledamöter Beredningen har haft följande ledamöter: Patric Åberg (M) ordf, Östra Göinge Ann-Sofi Turesson (M), Kävlinge

Läs mer

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-05-09 ERT DATUM 2019-02-08 DIARIENR 2019/35-4 ER BETECKNING Fi2018/03212/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen

Läs mer

Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne

Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne Skånes kommuner 2018-12-19 Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne Här nedan kommer viktig information kring ny finansieringsmodell

Läs mer

Utdrag ur sammanträdesprotokoll

Utdrag ur sammanträdesprotokoll 70 Svar på remiss från Finansdepartementet av betänkandet Lite mer lika - Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (KS/2019:101) Kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner Lund 2018-02-28 Sammanfattning av: KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner KEFUs uppdrag och sammanfattningens

Läs mer

Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert dnr Fi2018/03212/K)

Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert dnr Fi2018/03212/K) Generaldirektören 2019-05-06 Diarienummer 1.4.1-2019-5821 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert

Läs mer

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner Lund 2018-02-28 Sammanfattning av: KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner KEFUs uppdrag och sammanfattningens

Läs mer

Yttrande över betänkande SOU 2018:74 Lite mera lika, översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (Diarienummer Fi 2018/03212/K)

Yttrande över betänkande SOU 2018:74 Lite mera lika, översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (Diarienummer Fi 2018/03212/K) 1 Kommunledningskontoret Jan Öhlin jan.ohlin@nassjo.se Till 0380-51 88 61 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkande SOU 2018:74 Lite mera lika, översyn av kostnadsutjämningen för kommuner

Läs mer

Kommunmöte Hälso- och sjukvårdsavtalet. Bjuv Hörby Helsingborg och Hässleholm Ystad

Kommunmöte Hälso- och sjukvårdsavtalet. Bjuv Hörby Helsingborg och Hässleholm Ystad Kommunmöte Hälso- och sjukvårdsavtalet Bjuv 2015-11-20 Hörby 2015-11-23 Helsingborg och Hässleholm 2015-12-01 Ystad 2015-12-03 1. Bjuv 2. Bromölla 3. Båstad 4. Eslöv 5. Hörby 6. Höör 7. Helsingborg 8.

Läs mer

Om ensamkommande barn. Sally Persson Regional expert

Om ensamkommande barn. Sally Persson Regional expert Om ensamkommande barn Sally Persson Regional expert April 2016 Antal asylsökande ensamkommande flickor och pojkar 2015 Åtta största nationaliteterna 2015 Migrationsverkets beslut 2015 61 1 097 426 AVSLAG

Läs mer

Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) 1(8) Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Sammanfattning Regeringen beslutade under hösten 2016 att göra en översyn av systemet för kostnadsutjämning

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne

Förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-01-25 KLK 2018/1105 Handläggare Redovisningschef Anders Ekström Kommunledningskontoret Ekonomiavdelningen 0451-26 70 00 0709-818057 anders.ekstrom@hassleholm.se

Läs mer

Remiss - SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting

Remiss - SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting 1 [10] Referens Johan Westin Mottagare Kommunstyrelsen Remiss - SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting Förslag till beslut Kommunstyrelsen överlämnar tjänsteskrivelse

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Utredaren ska analysera i vilken utsträckning som de olika delmodellerna i kostnadsutjämningen fångar upp strukturella kostnadsskillnader,

Utredaren ska analysera i vilken utsträckning som de olika delmodellerna i kostnadsutjämningen fångar upp strukturella kostnadsskillnader, Kommittédirektiv Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting Dir. 2016:91 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att göra en

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads-

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- Datum Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor 2009-03-13 Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: fredagen den 13 mars 2009, kl. 13.00

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n

Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n Skåne län Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 )

LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 ) LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 ) Betänkande av Kostnadsutjämningsutredningen Håkan Sörman, särskild utredare Anders Norrlid, huvudsekreterare Fi 2016:12

Läs mer

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Länstal 2016 2015-11-17 Län Anvisningsbara platser Planeringstal, självbosatta Totalt Fördelningsnycklar Arbetsmarknad 34% Arbetslösa 34% Omsättning 33%

Läs mer

6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013

6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013 Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet 2014-02-18 Sida 1 av 7 Ärendeförteckning 6-9 6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013 7 Bldandet av en regional utvecklingsenhet

Läs mer

Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen. Budgetdagen 22 maj 2019

Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen. Budgetdagen 22 maj 2019 Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen Budgetdagen 22 maj 2019 Kostnadsutjämningens tre dimensioner 1. Åldersstruktur Andel äldre: 12 % i Knivsta, 20 % i riket och 33 % i Rättvik 2. Behovsskillnader

Läs mer

Datum Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen, (SOU 2011:39)

Datum Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen, (SOU 2011:39) KS 8 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2011-08-30 Diarienummer KSN-2011-0354 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala

Läs mer

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP)

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) 1 Plats och tid: Grå, 2013-09-26 kl 13:15-16:30 Beslutande: Övriga närvarande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Hans-Börje Andersson,

Läs mer

Systemfel mottagande och etablering av nyanlända

Systemfel mottagande och etablering av nyanlända MÖTESANTECKNING, 19 JUNI 2017 Dialogmöte med representanter från riksdagen och tjänstepersoner från skånska kommuner om systemfel i mottagande och etablering av nyanlända I juni 2017 träffade representanter

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Aktuellt inom integrationsområdet oktober 2015 Prognos 2015 Prognos 2016 Migrationsverkets prognoser Under 2014 sökte 81

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/8 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.00 14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande J Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Överenskommelse mellan Region Skåne och kommunerna i Skåne län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ärende 8 SN 2018/197

Överenskommelse mellan Region Skåne och kommunerna i Skåne län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ärende 8 SN 2018/197 Överenskommelse mellan Region Skåne och kommunerna i Skåne län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ärende 8 SN 2018/197 Sida 31 av 108 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-03 Dnr: SN

Läs mer

PRIO Hur gick det i Skåne?

PRIO Hur gick det i Skåne? PRIO 2015 Hur gick det i Skåne? Tabell 5. Kommuner som inte uppfyller grundkraven Kommuner Grundkrav 1 Grundkrav 2 Bjurholm Ej skickat underlag Ej skickat underlag Båstad Ej skickat underlag Ej skickat

Läs mer

Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen. Anders Folkesson Budgetdagen 17 maj 2019

Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen. Anders Folkesson Budgetdagen 17 maj 2019 Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen Anders Folkesson Budgetdagen 17 maj 2019 Kostnadsutjämningens tre dimensioner 1. Åldersstruktur Andel äldre: 12 % i Knivsta, 20 % i riket och 33 % i

Läs mer

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkande parter: Kommunerna i Skåne och Kommunförbundet Skåne Inledning Avtalande kommuner i Skåne har

Läs mer

Sammanträde med beredningen för kommunalekonomiska frågor. Regionhuset i Lund, Baravägen 1, Lund

Sammanträde med beredningen för kommunalekonomiska frågor. Regionhuset i Lund, Baravägen 1, Lund Datum Beteckning 2009-05-14 Tomas Nilsson 046 71 99 37 Minnesanteckningar Sammanträde med beredningen för kommunalekonomiska frågor Tid 14 maj 2009, kl 09.00-12.00 Plats Beslutande Frånvarande Övriga Regionhuset

Läs mer

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 2015-03-24 1 (17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP),

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Arbetsutskottet 2011-03-15 1 (14) Plats och tid Närvarande Ledamöter Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Stefan Lundgren (m), ordförande Maria Winberg Nordström (fp) Bo Polsten (fp),

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar

Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar YTTRANDE Vårt dnr: 2015-06-12 Avdelningen för ekonomi och styrning Anders Folkesson Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande beträffande Statskontorets utredningar Delmodellen för förskola, fritidshem

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Styrelsen 2011-04-08 1 (13) Plats och tid Närvarande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Stefan Lundgren (m), ordförande Thomas Håkansson (m)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Blad 1 (32) Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Blad 1 (32) Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2019-04-16 Blad 1 (32) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 8.15-16.15 Susanne Hansson (s), ordförande

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-10-26 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Överenskommelsens innebörd Uppföljning

Överenskommelsens innebörd Uppföljning Datum Beteckning 2018-09-17 18-7-2 Förslag till Överenskommelse mellan Skånes kommuner och Region Skåne om samverkan vid utskrivning från somatisk och psykiatrisk sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Riksdagen

Läs mer

Remiss - Betänkandet-Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39)

Remiss - Betänkandet-Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39) Dnr KS-2011-328 Dpl 01 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunledningskontoret Tjänsteskrivelse 2011-08-15 Ingemar Granath, 054-540 10 47 ingemar.granath@karlstad.se Kommunstyrelsen Remiss - Betänkandet-Likvärdiga

Läs mer

Fördjupad samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen Skånemodellen

Fördjupad samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen Skånemodellen MÖTESANTECKNING, 17 NOVEMBER 2017 Dialogmöte med representanter från riksdagen och tjänstepersoner från skånska kommuner om arbetsmarknadsfrågor, mottagande och etablering av nyanlända I november 2017

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-09 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Företagsamheten 2017 Skåne län

Företagsamheten 2017 Skåne län Företagsamheten 2017 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-11-16 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Åsele kommuns yttrande över utredningen Lite mer lika översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Åsele kommuns yttrande över utredningen Lite mer lika översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Åsele kommuns yttrande över utredningen Lite mer lika översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Ärendebeskrivning Finansdepartementet har gett kommunen tillfälle att yttra

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Minnesanteckningar beredningen för hälsa och social välfärd

Minnesanteckningar beredningen för hälsa och social välfärd 2019-02-22 Minnesanteckningar beredningen för hälsa och social välfärd Tid: 2019-02-22 kl. 13.00-15.30 Plats: Kommunförbundet Skåne, Gasverksgatan 3A Lund, plan 4 Carina Nilsson, Malmö Marianne Eriksson,

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING OKTOBER 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på läget i oktober 2014 samt en jämförelse mot läget i oktober månad

Läs mer

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost:

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost: Datum Beteckning 2013-05-31 Handläggare Katarina Rasmusson Telefon: 046/71 99 43 Minnesanteckningar från dialogkonferens mellan Beredningen för Vård- och omsorgsfrågor och socialnämndspresidier och socialchefer

Läs mer

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner BESLUT 1 (4) Datum Diarienummer A. 2016-10-10 851 28845-2016 Länets kommuner, e-post: info@bjuv.se; burlovs.kommun@burlov.se; kommunstyrelsen@bromolla.se; bastads.kommun@bastad.se; kommunstyrelsen@eslov.se;

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-03-09 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER APRIL 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på april 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-april 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-29 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018 Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2018-01-22 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018

Läs mer

Anders Jonsson. Ekonomi/finans Reviderad kostnadsutjämning 2002 m.m. (endast på Kommunförbundets webbplats)

Anders Jonsson. Ekonomi/finans Reviderad kostnadsutjämning 2002 m.m. (endast på Kommunförbundets webbplats) Cirkulärnr: 2001:84 Diarienr: 2001/1304 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Anders Jonsson Finanssektionen Datum: 2001-06-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Reviderad

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-01-15 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-09-28 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2016-09-28 kl.09.00-16.00 (ca.) Styrbord/Babord, Dockplatsen

Läs mer

Yttrande över remiss - Översyn av kostnadsutjämning för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Yttrande över remiss - Översyn av kostnadsutjämning för kommuner och landsting (SOU 2018:74) 1(7) 70 Dnr 2019-000123 Yttrande över remiss - Översyn av kostnadsutjämning för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Beslut Arbetsutskottet ställer sig bakom yttrandet över utredning Lite mer lika översyn

Läs mer

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet PM 2008: RVII (Dnr 326-4231/2007) Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND A 15 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige i Hässleholm 2002-12-16, 226 Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby,

Läs mer

promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för

promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för BESLUTSUNDERLAG 1(3) Ledningsstaben Josefin Bjäresten 2013-01-31 LiÖ 2012-4173 Landstingsstyrelsen Remissvar Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Bakgrund

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:17 Diarienr: 2001/0094. Anders Jonsson. Datum:

Cirkulärnr: 2001:17 Diarienr: 2001/0094. Anders Jonsson. Datum: Cirkulärnr: 2001:17 Diarienr: 2001/0094 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Anders Jonsson Finanssektionen Datum: 2001-01-19 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Definitiv

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp)

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp) Datum Beteckning 2011-01-11 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 11 januari 2011, kl. 09.00-10.45,, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars Ahlkvist (m), ordförande

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-05-31 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Scandic Star, Glimmervägen 5, Lund kl. 09.00-12.00. Enligt bilagda närvaroförteckning

Scandic Star, Glimmervägen 5, Lund kl. 09.00-12.00. Enligt bilagda närvaroförteckning Förbundsmöte 2011-05-13 1 (22) Plats och tid Scandic Star, Glimmervägen 5, Lund kl. 09.00-12.00 Beslutande Enligt bilagda närvaroförteckning Övriga deltagare Stig Ålund Marianne Ivarsson Utses att justera

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-09-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-08-17 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Malmö stad 2018

Företagsklimatet i Malmö stad 2018 Företagsklimatet i stad 2018 Om undersökningen i stad Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358 SEPTEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på september 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januariseptember 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport december 2013 Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå I diagrammet nedan presenteras en sammanställning av samtliga BNP-prognoser som släppts av större prognosinstitut och

Läs mer

Näringsliv Skåne. Foto: Anders Ebefeldt Studio e. Konjunktur och

Näringsliv Skåne. Foto: Anders Ebefeldt Studio e. Konjunktur och Näringsliv Skåne Foto: Anders Ebefeldt Studio e Konjunktur och arbetsmarknad Rapport januari 2012 1 Konjunktur och arbetsmarknad Konjunkturläget Konjunkturprognoserna fortsätter att bli allt dystrare.

Läs mer

KS 24 23 MAJ 2012. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

KS 24 23 MAJ 2012. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta KS 24 23 MAJ 2012 KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-15 Diarienummer KSN-2011-0444 Kommunstyrelsen Motion av Marlene Burwick och Erik Pelling (båda S) om att det är dags

Läs mer

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL?

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Koll på Läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan: SPF Seniorerna, PRO och Apoteket AB Samarbetet startade år 2010 med målet att nå en bättre läkemedelsanvändning bland äldre.

Läs mer

Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74)

Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt ärendenr: Avdelningen för ekonomi och styrning Anders Folkesson Måns Norberg Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74) Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar Minnesanteckningar Beredningen för Samhällsbyggnads-, miljö-, kultur- och fritidsfrågor Tid och plats 25 augusti 2016, 13:15-16:00, Gasverksgatan 3, Lund Närvarande Övriga Marika Bjerstedt Hansen (s) Osby,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tjänsteskrivelse fritidsnämnden Fritidsnämndens deltagande på utbildning och konferens 2015 FRI

Tjänsteskrivelse. Tjänsteskrivelse fritidsnämnden Fritidsnämndens deltagande på utbildning och konferens 2015 FRI SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-09-30 Vår referens Carina Svensson Administrativ assistent Carina.Svensson@malmo.se Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse fritidsnämnden 2015-10-22

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsutskottet

Arbetsmarknads- och integrationsutskottet Kallelse Föredragningslista Arbetsmarknads- och integrationsutskottet 1(1) 2019-02-13 Sammanträde Arbetsmarknads- och integrationsutskottet Plats och tid Stadshuset, Kompassen kl 8.30 Ordförande Sekreterare

Läs mer

Ann-Margret Kjellberg, ordförande, Båstad. Bo Carlqvist, ordförande, Malmö. Niklas Karlsson, ordförande. Elin Gustafsson.

Ann-Margret Kjellberg, ordförande, Båstad. Bo Carlqvist, ordförande, Malmö. Niklas Karlsson, ordförande. Elin Gustafsson. Ann-Margret Kjellberg, ordförande, Båstad Peter Persson, Bjuv Janet Andersson, Eslöv Anders Svensson, Kristianstad Inger Åbonde, Tomelilla Eva Örtegren, Landskrona Stefan Pinjefors, Malmö Marie Nilsson,

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-08-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Klippan 15 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Klippan 15 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet Resultat Workshop Klippan 15 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet Kommunförbundet Skåne Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER JULI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på juli 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-juli 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S), ordförande Thomas Löfgren (M) Håkan Andersson (C), vice ordförande Anneli Persson (S) Pernilla

Läs mer

Öppna jämförelser Gymnasiet. (Läsåret 2012/2013)

Öppna jämförelser Gymnasiet. (Läsåret 2012/2013) Öppna jämförelser Gymnasiet 2014 (Läsåret 2012/2013) Andel elever som slutför inom 3 år exkl IV Öppna jämförelser - Gynnasieskola 2014 A1. Andel elever som fullföljt gymnasieutbildning inom tre år exkl.

Läs mer

Marcus Holmberg Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Finanssektionen Datum:

Marcus Holmberg Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Finanssektionen Datum: Cirkulärnr: 2001:85 Diarienr: 2001/1334 Handläggare: Sektion/Enhet: Irene Lindström Marcus Holmberg Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Finanssektionen Datum: 2001-07-04 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen

Läs mer

Det sammanfattande resultatet av augusti statistiken kan sammanfattas i följande. Det totala antalet gästnätter i augusti för Skåne län var 717 257

Det sammanfattande resultatet av augusti statistiken kan sammanfattas i följande. Det totala antalet gästnätter i augusti för Skåne län var 717 257 AUGUSTI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på augusti 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-augusti 2013, samt en jämförelse över

Läs mer

Maj-Lis Åkerlund. Finanssektionen

Maj-Lis Åkerlund. Finanssektionen Cirkulärnr: 2000:115 Diarienr: 2591/2000 Handläggare: Sektion/Enhet: Maj-Lis Åkerlund Datum: 2000-11-08 Mottagare: Rubrik: Sektionen för Socialtjänst Finanssektionen Socialnämnd/motsvarande Handikappfrågor

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013 FEBRUARI 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på februari 2014 samt en jämförelse mot februari månad 2013. Med gästnätter på kommunnivå avses gästnätter

Läs mer

Förändringarna föreslås genomföras år 2020, vilket ställer krav på en snabb beredning i regeringskansliet.

Förändringarna föreslås genomföras år 2020, vilket ställer krav på en snabb beredning i regeringskansliet. Sammanfattning Uppdraget Den kommunalekonomiska utjämningen består av inkomstutjämning, kostnadsutjämning, strukturbidrag, införandebidrag och regleringsbidrag/-avgift. Jag har haft regeringens uppdrag

Läs mer

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde. Tid: :00-15:30 Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde. Tid: :00-15:30 Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 55 62 Datum 2018-12-05 1 (4) Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde Tid: 2018-12-05 13:00-15:30 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Maria Nyman Stjärnskog (S), ordförande

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i november för Skåne län var 51 683

Antalet utländska gästnätter i november för Skåne län var 51 683 NOVEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på november 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januarinovember 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:204 Diarienr: 1998/3151. Datum: 1998-12-16

Cirkulärnr: 1998:204 Diarienr: 1998/3151. Datum: 1998-12-16 Cirkulärnr: 1998:204 Diarienr: 1998/3151 Handläggare: Sektion/Enhet: Herman Crespin Finanssektionen Datum: 1998-12-16 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Kommunala utjämningsutredningens

Läs mer