Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun"

Transkript

1 Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum Diarienummer 1(11) Adress Förskoleområdet Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Verksamhetsåret Handläggare Bo Sundberg E-post: Bo.Sundberg@tierp.se

2 2(11) Innehåll Inledning sid 3 Fakta om Förskoleområdet sid 4 Underlag för att ta fram kvalitetsredovisningen sid 5 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning sid 6-8 Förutsättningar för verksamhetens måluppfyllelse sid 9 Redovisning av måluppfyllelse sid 10 Sammanfattning sid 10 Förslag till åtgärder sid 11 Bilaga 1: Informationsblad till föräldrar/beskrivning av området Bilaga 2: Årsredovisning 2009 Bilaga 3: Likabehandlingsplan för Förskoleområdet Bilaga 4: Skolinspektionens rapport över tillsyn av förskoleverksamheten Bilaga 5: Skolinspektionens uppföljningsbeslut

3 3(11) Inledning Detta är den samlade bilden av förskoleverksamheten i Förskoleområdet för verksamhetsåret utifrån förskolechef och biträdande förskolechefers syn, med hänsyn tagen till fakta och synpunkter beskrivna under Underlag för att ta fram kvalitetsredovisningen. För en samlad bild av hela kommunens förskoleverksamhet hänvisas till Kvalitetsredovisning av Tierps kommuns skolverksamheter För en mer detaljerad bild av varje förskola och pedagogisk omsorg/dagbarnvårdarlags verksamhet hänvisas till Kvalitetsredovisning för förskolorna Humlegården, Vallskoga, Mattisborgen, Grodan, Björkgården, Tegelbruket, Kyrkbyn, Tallbacken, Ekorren och Solgläntan samt dagbarnvårdarlagen Kottarna och Trollbacken.

4 4(11) Fakta om Förskoleområdet Förskoleområdet består av förskolor och pedagogisk omsorg/familjedaghem i orterna Tierps köping, Kyrkbyn, Månkarbo, Söderfors och Mehedeby i Tierps kommun enligt bilaga 1. Totalt finns det 10 förskolor med tillsammans 28 förskoleavdelningar och 9 dagbarnvårdare i området. I området fanns det i snitt under år 2009, 485 barn inskrivna i verksamheten varav 92% på förskolor och 8% i familjedaghem. Av dessa var det vid årsskiftet 25 st 4-5 åringar med plats i allmän förskola. Vid samma tidpunkt var 21 barn placerade enligt skollagen 2a kap 9 (barn med behov av särskilt stöd), därutöver tillkommer minst ett tiotal barn som är i behov av särskilt stöd men som ännu inte har sådan placering eller inte kommer att ansöka om sådan. 45 barn har annat modersmål/annan etnisk bakgrund, av dessa var 29 placerade på förskolan Mattisborgen. Personalbemanningen vid årsskiftet var 9 årsarbetare i familjedaghemmen (numer benämnt pedagogisk omsorg) och på förskolorna var det 47,2 årsarbetare med förskollärarutbildning eller motsvarande, 24,4 årsarbetare med barnskötarutbildning eller motsvarande och 2,5 årsarbetare utan pedagogisk utbildning i tjänst. Bemanningen fluktuerar under året beroende på antalet barn och är lägre under hösten och högre under våren. På förskolorna fanns också tillsammans 3,3 årsarbetare kökspersonal. Arbetsledningen bestod under året av 2,9 årsarbetare förskolechef och biträdande förskolechefer och i staben fanns 1,5 årsarbetare administrativa assistenter. I området finns en ledningsgrupp bestående av förskolechef, biträdande förskolechefer, specialpedagog från Resurscentrum för barn och 11 arbetslagsledare, 1 för varje förskola och 1 från ett dagbarnvårdarlag. Vid årsskiftet var 11 tillsvidareanställda medarbetare inte i tjänst beroende på sjukdom, barnledighet eller annan ledighet. Totalt antal medarbetare var vid årsskiftet 119 st, varav 102 tillsvidareanställda i tjänst, 6 långtidsvikarier och 11 ej i tjänst.

5 5(11) Underlag för att ta fram kvalitetsredovisningen Underlaget till denna kvalitetsredovisning finns att hämta i följande skrifter och samtal: Varje arbetslag i Förskoleområdet (arbetslag är en avdelning på förskola eller dagbarnvårdarna på en geografisk ort) skriver i december och juni en utvärdering av terminens verksamhet. Tierps kommun använder utvärderingsmetoden/kvalitetsbedömningen Ecers, i Förskoleområdet genomförs den av förskolechef och biträdande förskolechefer. Under arbetsåret har 6 avdelningar besökts enligt Ecers, den genomsnittliga bedömningen på dessa avdelningar är 4,3 på den 7 gradiga skalan. Ekonomiska prognoser. Årsredovisning Redovisas som Bilaga 2. Här finns beskrivningar och analyser som inte återupprepas i själva kvalitetsredovisningen. För en fullständigare bild av 2009 års verksamhet rekommenderas att läsa årsredovisningen. Utöver detta så är det utvecklingssamtal, chefers besök i verksamheten, diskussioner i ledningsgrupp, samverkansgrupp, fortbildningsgrupp, köksträffar och på områdets pedagogdagar som ligger till grund för detta dokument. Samverkan mellan chefer och föräldrar sker framförallt via områdets föräldraråd som träffas 5 gånger per år och där föräldrar från samtliga avdelningar och dagbarnvårdarlag har möjlighet att ha representanter med. Skolinspektionens besök i juni 2009 och rapport Bilaga 4.

6 6(11) Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning I den föregående kvalitetsredovisningen tog vi upp ett antal förslag till åtgärder (kursiv text nedan) utan inbördes rangordning, här redovisar vi i samma ordning vad som hänt med dessa. Skapa och/eller uppdatera hemsidor för varje förskola/dagbarnvårdarlag Inte klart beroende på diskussioner om det ska vara särskilda hemsidor eller om informationen kan rymmas inom systemet e-tjänst för barn omsorg där föräldrar kan få information och som inloggad ansöka om nya schematider, lämna inkomstuppgifter mm. Se via nätet på barnomsorg.tierp.se Prova schemaläggningssystemet Time-care i några fler verksamheter Vallskoga förskola har varit med i systemet från senhösten 2008, Humlegården har påbörjat från senvåren En medarbetare på Vallskoga är 25 % av sin tjänst en av Time-Cares huvudadministratörer och utbildare. Från hösten 2009 har förskolorna Mattisborgen, Björkgården, Tallbacken och Solgläntan gått in i systemet. Under året har vi sett behov av ha träffar med schemaansvariga från varje förskola som har Time-Care för att utbyta erfarenheter och kunna hjälpa varandra. Fler ändamålsenliga lokaler så att antalet barn i grupperna kan minska Ej klart, utbyggnaden av Vallskoga förskola med 1 avdelning har tillsvidare lagts på is, dels beroende på ekonomin och dels beroende på de eventuella fornminnen som kan finnas på det kommande bostadsområdet Vallskoga Gärde, vilket gör att bygglov inte kan beviljas för en utbyggnad av Vallskoga förskola innan det är undersökt. Ökat stöd till barn med annat modersmål Delvis åtgärdat, inom området har resurser omfördelats så att Mattisborgen, som har 29 av de 45 barn med annat modersmål som finns i området, fått större personaltilldelning än vad barnantalet ger. Kvarstår en omfördelning av resurser totalt i kommunens förskoleverksamhet till förmån för barn med annat modersmål. En tjänst på 40% för hela kommunen som samordnare av insatser, bland annat it-stöd, för personal som har barn med annat modersmål finns from och året ut. Detta var en av punkterna Skolinspektionen bedömde att åtgärder behövdes.

7 7(11) Minska de fysiska arbetsmiljöproblemen Kvarstår delvis, framförallt är det bullerproblemen som är svåra att komma tillrätta med. Barnen låter fortfarande och bullerdämpande åtgärder provas fortlöpande, under året har flera förskolor bytt ut bord mot nya med bullerdämpande bordsskiva vilket dämpar slammer från byggmaterial, porslin mm. Barnen delas också ofta i mindre grupper bland annat för ljudnivåns skull. Se över problemet med vikarieanskaffnngen Börjat titta på system med vikariebokning via SMS. Öka tydligheten i fördelningen av ansvar och arbetsuppgifter mellan chef, administration, arbetslagsledare, arbetslag och enskild medarbetare Detta arbete har fortsatt i områdets ledningsgrupp, alla medarbetare har haft möjlighet att lämna sina synpunkter på detta. En sammanställning av alla synpunkter kommer att göras och diskuteras vidare i olika konstellationer i området. Öka möjligheterna att ta vara på kompetensen inom verksamheten för att fortbilda varandra En viss ökning av besök hos varandra med eller utan barn kan skönjas. Öka planeringstiden I och med de kraftiga besparingsåtgärder som krävdes from maj 2009 så beslutade områdets samverkansgrupp att under 2010 minska planeringstiden från 3 tim/v till 2 tim/v i förskolan, detta för att inte all besparing skulle ligga på fler barn per årsarbetare. Uppmuntra och stötta friskvårds och sammansvetsande aktiviteter i arbetslagen Sker kontinuerligt och framförallt sammansvetsande aktiviteter har ökat, ofta har handledararvoden för högskoleelever använts för studiebesök och liknande och i samband med detta har även andra aktiviteter genomförts för en ökad sammanhållning och laganda. I och med besparingsåtgärder så finns inga medel avsatta för friskvårdsinsatser under Utveckla arbetet mot skolplanens mål Hållbar utveckling Det är inte några fler arbetslag än Myggan som ansökt om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling. Flera arbetslag beskriver i utvärderingar att framförallt arbetet med återvinning utvecklats ytterligare. En del arbetslag, som enligt vår bedömning har ett arbetssätt som motiverar certifiering eller utmärkelse, har valt att inte ansöka om t.ex Grön Flagg utan istället lägga den tid som ansöknings- och uppföljningsarbetet tar på det direkta arbetet i dessa frågor med barngruppen.

8 8(11) Utveckla uteverksamheten Temat för diskussionerna på pedagogeftermiddagarna hösten 2009 var utveckla uteverksamheten. Dessa diskussioner med tillhörande artikelstudier, studiebesök mm har lett till att de flesta utemiljöer har förstärkts med mer material och redskap bland annat för mätning och vägning och att det är en ännu mer planerad verksamhet även ute. Ta del av och analysera de mål som elever lägst ska ha uppnått i slutet av tredje skolåret i matematik och svenska. Målen har spritts till arbetslagen och diskussioner förts framförallt bland dem som arbetar med 4-5 åringar. NTA-lådorna som finns i förskoleklass och skolan har börjat användas av flera arbetslag, och det är ett praktiskt exempel på den röda tråden från förskola till skola där materialet används utifrån barnens ålder och mognad. En fortsatt satsning på fortbildning av arbetslagsledarna, eventuellt med hjälp av Förskolelyftet. En arbetslagsledare har anmält sig till Förskolelyftets Att leda en förskola för barns språkliga och matematiska utveckling Följa och utvärdera nya inskolningsmodeller som prövas i området och i övriga landet, bland annat den så kallade föräldraintensiva inskolningen. De avdelningar som hittills provat nya inskolningsmodeller är försiktigt positiva, eftersom det sammanfaller med färre personal per barn så är det svårt med relevanta jämförelser. Öka samarbetet med flyktingmottagningen Samarbetet har ökat med regelbundna träffar mellan området och flyktingmottagningen.

9 9(11) Förutsättningar för verksamhetens måluppfyllelse Budgeten för området uppgick 2009 till 50,8 miljoner kronor och resultatet blev 51,7 miljoner kronor. (se bilaga Årsredovisning 2009) Kostnaden per barn blev i snitt kr (51,7 miljoner kronor delat med 485 barn). Personaltätheten var i familjedaghemmen 4,1 barn/dagbarnvårdare och på förskolorna 5,9 barn/årsarbetare. Snittbarnet i familjedaghem hade en omsorgstid på 29,2 tim/v och i förskolan hade snittbarnet en omsorgstid på 28,7tim/v. Av den pedagogiska personalen på förskolorna var , 58 % förskollärare, 37 % barnskötare och 5 % utan pedagogisk utbildning. Fortbildningsinsatser: All personal; Pedagogförmiddagar Lekens betydelse Vissa i arbetslagen: Handledarutbildning. Första hjälpen. TAKK. Pecs. NTA. Alla kan lära sig matematik. Barn med försenat tal och språk. Autism.

10 10(11) Måluppfyllelse Vår bedömning av årets verksamhet är att trots stora besparingskrav vilket medfört färre vuxna i barngrupperna så har verksamheterna i stort sett nått mot målen i läroplanen, svårigheten vid fler barn per vuxen är att det inte i lika hög grad går att individanpassa verksamheten så att varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda. I likhet med redovisningen i förra årets kvalitetsredovisning så kvarstår utifrån Ecers-bedömningar arbete med att utveckla kulturell mångfald och jämställdhet. Sammanfattning Verksamhetsåret har präglats av att lågkonjunkturen slog hårt mot kommunen med många varsel och uppsägningar i industrin med följd att en åtgärdsplan för anpassning till minskade skatteintäkter antogs i Kommunstyrelsen i maj Detta medförde att utöver två ombudgeteringar under våren på tillsammans kr som till stor del klarades med osthyvelsprincipen så måste vi till hösten 2009 minska personaltätheten från vårens 5,8 barn per årsarbetare till 6,0 barn per årsarbetare. Inför 2010 års budget blev ramarna radikalt mindre. Området fick en budget på 2,8 milj mindre än 2009 med samma barnantal och med löneökningar som också skulle ingå. Detta ledde till beslut i områdets samverkansgrupp att inte allt skulle tas på att minska personaltätheten utan också på besparingar på material, minskad fortbildning, ingen friskvård, minskad personalrepresentation, minskade anslag till arbetskläder, frukost, mellanmål och företagshälsovård. Trots detta så innebar det för 2010 att budgeten räcker till 6,6 barn per årsarbetare. För att säkerställa en rimlig säkerhetsnivå beslutade samverkansgruppen att minska planeringstiden i förskolan från 3 tim/vecka till 2 tim/vecka under Konsekvenserna av detta är så här långt att vi inte kan vara lika generösa mot föräldrar som är föräldralediga att få välja tider själva för sina barn, att det enbart är tid för arbete och studier plus restid som gäller för barnets tider, detta drabbar särskilt skiftarbetande med korta tider för barnen. Detta för att kunna vara så mycket personal som möjligt när de flesta barnen är på plats. För att planeringstiden ska räcka till allt så erbjuds föräldrar för närvarande ett föräldrasamtal per år istället för som tidigare två per år. I verksamheten så innebär det bland annat färre utflykter, mindre tid för individuell träning, ännu mer samarbete mellan avdelningar istället för vikarier och att verksamheten inte är lika välplanerad som tidigare.

11 11(11) Förslag till åtgärder utifrån årets kvalitetsredovisning (utan inbördes rangordning) Utvärdera inskolningsmodeller Utvärdera den minskade planeringstiden Följa upp konsekvenserna av övriga sparåtgärder, framförallt i avseende på sjukfrånvaron. Analysera och komma med förslag till utveckling av arbetet med kulturell mångfald och jämställdhet. Detta påpekas även av Skolinspektionen i sin rapport. Uppmuntra arbetslagen att ta del av andras erfarenheter inom och utanför vår egen verksamhet genom studiebesök, litteratur och annan studie mm. Uppmuntra till studier via Förskolelyftet. Öka samarbetet med barnhabiliteringen för att gemensamt ta tillvara varandras resurser för att stötta barn med behov av särskilt stöd Analysera och ta tillvara synpunkter i medarbetarenkät som genomförts under senvåren. Tierp i oktober 2010 Bo Sundberg Vivianne Lindén Agneta Person Ramsten

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Dokumentnamn Kvalitetsredovisning 2008-2009 Datum 2009-09-07 Diarienummer 1(12) Adress Förskoleområdet Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Verksamhetsåret 2008-2009

Läs mer

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet Förskola Förskoleområdet Innehållsförteckning RESULTATRÄKNING... 3 UPPDRAG... 4 ANALYS AV ÅRETS VERKSAMHET... 5 Måluppfyllelse - god ekonomisk hushållning... 5 Måluppfyllelse - andra övergripande verksamhetsmål...

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Dokumentnamn Kvalitetsredovisning 2008-2009 Datum 2009-09-07 Diarienummer 1(12) Adress Förskoleområdet Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Verksamhetsåret 2008-2009

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Kvalitetsredovisning Vallskoga förskola,tierps Kommun. Inledning. Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-09 till VT-10.

Kvalitetsredovisning Vallskoga förskola,tierps Kommun. Inledning. Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-09 till VT-10. Dokumentnamn 1(6) Datum 2010-12-17 Diarienummer Adress Kvalitetsredovisning Vallskoga förskola,tierps Kommun Inledning Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-09 till VT-10. Fakta om Vallskoga förskola

Läs mer

2009-11-30. Kvalitetsredovisning För Vallskoga förskola i Tierps Kommun. Inledning. Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-08 till VT-09.

2009-11-30. Kvalitetsredovisning För Vallskoga förskola i Tierps Kommun. Inledning. Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-08 till VT-09. Dokumentnamn 1(5) Datum 2009-11-30 Diarienummer Adress Kvalitetsredovisning För Vallskoga förskola i Tierps Kommun Inledning Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-08 till VT-09. Fakta om Vallskoga

Läs mer

Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-10-17 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Gläntan, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-12-06 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Bollen, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg 1september 2012 VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg Enheten Vattmyra förskolor startade den 1 juli 2012. I enheten ingår;

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Humlegården 09-10 Datum 2010-07-01 Adress Humlegårdens förskola Nämndemansgatan 4 815 41 Tierp Diarienummer 1(9) Kvalitetsredovisning Humlegårdens förskola 2009-2010 Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-10-07 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SKATTKAMMARENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Bergshamra förskoleenhet är en enhet i förändring och utveckling. Med nytt ledarskap arbetar vi

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Blåhammarens förskola

Blåhammarens förskola Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Blåhammarens förskola Tommy Lundberg 2014-06-17 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Ekonomiskt resultat 2013 och prognos 2014 Budget 2013 Bokslut, resultat

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2009-06-17 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(10) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Förkolan Passaren. Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12

Förkolan Passaren. Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12 1 Förskolan Passaren Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3-4 Beslutade mål och åtgärder 4 Slutord 6 Dokumenttyp Redovisning

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2015-07-13 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2014-2015 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola Kvalitetsredovisning 2010-2011 Gredelby Förskola a a Postadress: Knivsta kommun, Gredelby förskola 741 75 Knivsta Besöksadress: Häradsvägen 13, 741 75 Knivsta Tel: 018-34 79 40 Grundfakta Gredelby förskola

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Förskolan Solstrålen 2009/2010 Vision: Alla barn och all personal skall uppleva trygghet och trivsel. Lärande ger glädje och möjligheter. Innehållsförteckning

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15. Laxå kommuns förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15. Laxå kommuns förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15 Laxå kommuns förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-28, 97, dnr BUN 2015057 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan?

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Barnomsorg Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Religion var det roligaste ämnet eftersom jag lärde mig så mycket om andra kulturer. Annika, 31 år Svenska är roligast för då kan jag läsa böcker

Läs mer

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Årsplan Läsår 13/14 Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Beskrivning av förutsättningar Upptagningsområde Antal avdelningar Antal barn Antal personal Varav barnskötare

Läs mer

Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Ingela Mellbin Förskolechef

Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Ingela Mellbin Förskolechef Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Ingela Mellbin Förskolechef Amiralens förskoleområde Innehållsförteckning 1. Organisationsöversikt 2. Lagar och förordningar 3. Förskolechefens

Läs mer

Tillsyn av förskolan Pelikanen Måbra Förskolor

Tillsyn av förskolan Pelikanen Måbra Förskolor Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-12-13 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Pelikanen, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Pelikanen Måbra Förskolor Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Andel förskollärare, %

Andel förskollärare, % Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 214-4-27 Ärende/nr: 214/4 Kultur- och utbildningsnämnden Rapport- Uppföljning personal, barn statistik SCB 213 Per den 1 oktober varje år samlar

Läs mer

Arbetsplan Lingonbackens förskola

Arbetsplan Lingonbackens förskola Sandvikens kommun Arbetsplan Lingonbackens förskola 2015-2016 Kunskapsförvaltningen Datum 20150831 Sidan 2(7) Lingonbackens arbetsplan 2015-2016 I analyserna från Lingonbackens kvalitetsredovisning för

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun.

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun. (PN Beslut Dnr 43-2014:8683 Åmåls kommun Bam.utbildning@amal.se Beslut för förskola efter tillsyn i Åmåls kommun 2 (8) ]syn 2v iförrskoleverksamheten i Åmåls komrrun har genomfört tillsyn av Åmåls kommun

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef Verksamhetsplan 2013 Caroli förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Kerstin Norlander Förskolechef Caroli förskoleområde Innehållsförteckning 1:1 Organisations översikt..3 1:2 Organisationsplan för Caroli

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/2017. Förskolechef: Suzanne Rath Tel E-post:

Verksamhetsplan 2016/2017. Förskolechef: Suzanne Rath Tel E-post: Verksamhetsplan 2016/2017 Förskolechef: Suzanne Rath Tel. 070-575 14 15 E-post: suzanne.rath@andanteforskolor.se Västra vägen 11 A 169 61 Solna Tel. 08-730 00 01 E-post: vastravagen@andanteforskolor.se

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Svar på Skolinspektionens inspektionsra p- port gällande kommunala förskolor i Skä r- holmens stadsdelsförvaltning.

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Svar på Skolinspektionens inspektionsra p- port gällande kommunala förskolor i Skä r- holmens stadsdelsförvaltning. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN BARN, UNGA OCH FRITI D TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-11-30 Handläggare: Ellika Eriksson Telefon: 08-508 24 401 Bilaga 7 Svar på Skolinspektionens inspektionsra

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Barn och personal i förskola hösten 2008

Barn och personal i förskola hösten 2008 1 (7) Barn och personal i förskola hösten 2008 I denna promemoria ges en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper under 2008. Bland annat behandlas frågor om inskrivna

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret

Kvalitetsredovisning Läsåret Kvalitetsredovisning Läsåret 2010-2011 Fullriggarens förskola Förskolechefens namn: Helena Johnsson Telefonnummer: 0733-139364 E-postadress: helena.johnsson@kristianstad.se 1 Innehållsförteckning 1. Presentation

Läs mer

Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Vår vision På Kryssets

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011. Ickorrbackens förskola

Kvalitetsredovisning 2010/2011. Ickorrbackens förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 Ickorrbackens förskola Agneta Lindbergh Förskolechef Norra förskoleenheten Sid 2 (9) Innehållsförteckning 1 Inledning 3-4 2 System för kvalitetsarbete.4 3 Områden som ska

Läs mer

Det systematiska kvalitetsarbetet

Det systematiska kvalitetsarbetet Det systematiska kvalitetsarbetet Kungsängens förskolor 2014-01-02 Rev: 2014-10-27 -Utvecklingssamtal med föräldrar Kungsängens förskolor Verksamhetens pedagogiska år -Uppföljning av Läroplanens mål -Projektuppföljning

Läs mer

Kvalitetsredovisning För. Tallåsgårdens och Trollgårdens förskolor Valbo skolområde. Förskolechef Karin Nordkvist

Kvalitetsredovisning För. Tallåsgårdens och Trollgårdens förskolor Valbo skolområde. Förskolechef Karin Nordkvist Kvalitetsredovisning 08-09 För Tallåsgårdens och Trollgårdens förskolor Valbo skolområde Förskolechef Karin Nordkvist 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Grundfakta sid 3-4 System för kvalitetsarbete

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Arvika kommun. Beslut Dnr : Arvika kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Arvika kommun. Beslut Dnr : Arvika kommun. Dnr 43-2016:10746 Arvika kommun arvika.kommun@arvika.se för förskola efter tillsyn i Arvika kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (8) s beslut Föreläggande förelägger med stöd

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2017-08-21 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Prästkragen avdelningarna: Myran, Björnen, Räven, Ekorren och Snigeln Läsåret 2016-2017 Inledning Varje avdelning på förskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2016-09-12 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2015-2016 Inledning Varje avdelning på förskolan Solängen har

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Bråstorpsskolan Rektor Ann-Sofie Lindén Adress Kalkstensvägen 2 Postadress 591 53 Motala Telefon 0141-22 54 69 Fax 0141-588 75 E-post ann-sofie.linden@motala.se Barn/elever enl. budget vt 2009 Personal

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007/08

KVALITETSREDOVISNING 2007/08 KVALITETSREDOVISNING 2007/08 Bergsätter Rektor Carina Berger Svensson Adress Duvedalsg 17 Postadress 591 61 Motala Telefon 0141-225761 Fax 0141-50982 E-post carina.berger.svensson@motala.se Barn/elever

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Möjligheternas förskola - att trivas och utvecklas i! Vi utbildar Världsmedborgare! Vi står inför en nytt spännande läsår med nya och gamla barn, starta upp

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Tillsammans når vi toppen!

Tillsammans når vi toppen! Dnr 2016/33 Id 19990 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillsammans når vi toppen! Årsredovisning 2015 Förskolorna Lunden, Kotten och Junibacken Förskola för barn från 1 till 5 år. Öppettider 05.15-18.30

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Barn- och utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Centrals förskola Förskolechef: Lisbeth Nilsson Telefonnummer: 135849/ 0733-135849 E-postadress: lisbeth.nilsson@kristianstad.se 1 Innehållsförteckning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD - LÄSÅRET 2009/2010 -

KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD - LÄSÅRET 2009/2010 - KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD - LÄSÅRET 2009/2010 - OMRÅDE: Ankarets förskola NÄMND:SDF Centrum MALMÖ DEN 201015 UPPGIFTSLÄMNARE: NAMN: Anita Hansson TEL: 040-349221 Om vår verksamhet! Inledning Jag

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret 2016-2017 Inkluderar: Förskolan Förskolan Förskolan 1 INNEHÅLL INNEHÅLL Innehåll 2 Inledning 3 Organisation

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2016-09-12 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Prästkragen avdelningarna: Myran, Björnen, Räven, Ekorren och Snigeln Läsåret 2015-2016 Inledning Varje avdelning på förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2ör Kvalitetsredovisning Förskolan Tegelbruket Verksamhetsår 2008/2009 Inledning Förskolan Tegelbruket startade hösten 2007. Den är belägen i ett område med hyreslägenheter. I närheten finns skogsbackar,

Läs mer

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning för Kullsta förskola 2006/2007. Kort presentation av förskolan. Kullsta förskola ligger i norra delen av centralorten Nynäshamn. Förskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 2 (okt-dec), hösten 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 2 (okt-dec), hösten 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 2 (okt-dec), hösten 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013. Rektor

Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013. Rektor Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013 Rektor Innehåll 1 Redovisning av särskilda insatser och åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och effekter av dessa som genomförts

Läs mer

Havskorallen september 2016

Havskorallen september 2016 Inledning: I vårt arbete I Grön flagg har vi under de kommande terminerna bestämt att ta ett uppehåll. Under fem år har vi arbetat med att utveckla ett miljötänk och en hållbar utveckling med hjälp av

Läs mer

ELEVENS/LÖVETS FÖRSKOLA GRANKULLENS FÖRSKOLA HAPARANDA STAD KVALITETSREDOVISNING 2006

ELEVENS/LÖVETS FÖRSKOLA GRANKULLENS FÖRSKOLA HAPARANDA STAD KVALITETSREDOVISNING 2006 ELEVENS/LÖVETS FÖRSKOLA GRANKULLENS FÖRSKOLA HAPARANDA STAD KVALITETSREDOVISNING 2006 1. INLEDNING Områdets föregående kvalitetsredovisning hade sin utgångspunkt i personalens bedömningar av sitt arbete

Läs mer

Familjedaghemmen Sävar. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14

Familjedaghemmen Sävar. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 1 Familjedaghemmen Sävar Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3-7 Slutord 8 Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Gävle kommun. Beslut Dnr :3915. Gävle kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Gävle kommun. Beslut Dnr :3915. Gävle kommun rn Beslut Gävle kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Gävle kommun Tillsyn i Gävle kommun Beslut 2 (7) har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Jag vill, jag kan, jag vågar

Jag vill, jag kan, jag vågar Jag vill, jag kan, jag vågar KVALITETSREDOVISNING 2007 Förskolan Godkänd och antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-20 Ljusdals Kommun Illustration av Linus Larsson, Lillhaga Förskola FÖRSKOLA

Läs mer

Underlag budgetuppföljning till BUN

Underlag budgetuppföljning till BUN Underlag budgetuppföljning till BUN 190409 Analys budget 2018 Barn och utbildningsnämnden redovisade ett större underskott 2018 än prognostiserat. En analys har gjorts där orsaker identifierats. I detta

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken.

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: :23 1

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: :23 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Vattmyra förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Vattmyra

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Inlämnad av Eva Hoffström 1 Inledning Som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Hagalund är ett mångkulturellt område och det återspeglar sig i antalet barn på förskolorna med

Läs mer

2010-08-24 1(9) Kvalitetsredovisning för Förskolan Ekorren och dagbarnvårdare i Mehedeby. Dokumentnamn Kvalitetsredovisning läsåret 2009-2010

2010-08-24 1(9) Kvalitetsredovisning för Förskolan Ekorren och dagbarnvårdare i Mehedeby. Dokumentnamn Kvalitetsredovisning läsåret 2009-2010 Dokumentnamn Kvalitetsredovisning läsåret 2009-2010 Datum 2010-08-24 Diarienummer 1(9) Adress Förskolan Ekorren, Mehedeby Söderforsvägen 9 A 815 93 Tierp Kvalitetsredovisning för Förskolan Ekorren och

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SÖRGÅRDENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan Skolnämnden 2017 05 19 Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal

Läs mer

Arbetsplan för. Klippans Förskola

Arbetsplan för. Klippans Förskola Arbetsplan för Klippans Förskola Verksamhetsåret 2016/2017 VERKSAMHETENS FÖRUTSÄTTNINGAR Klippans förskola är en fristående förskola med en kristen profil. Den drivs av Stiftelsen Kristen Barnomsorg i

Läs mer

Verksamhetsplan för Tällbergs förskola 2013/2014

Verksamhetsplan för Tällbergs förskola 2013/2014 Verksamhetsplan för Tällbergs förskola 2013/2014 Verksamhetsplan 2013/2014 Vision Vi vill frambringa trygga och harmoniska barn som visar respekt för alla. Vi vill ha en förskola där alla ska känna tillit.

Läs mer

Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm

Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-02-23 Handläggare: Yvonne Alenius Telefon: 08-508 12 107 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-03-22 Kompletterande uppföljning

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret

Kvalitetsredovisning Läsåret Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012 Soltunets förskola Nora kommun Innehållsförteckning Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 0 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 0 Verksamhetens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg

PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg 2018-10-15 Sammanfattning Antalet barn i förskoleåldern 1 5 år ökar i Nynäshamns kommun. Vid prognosperiodens slut 2028 beräknas antalet ha ökat

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 4 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 4 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer