Parkeringsutredning centrala Vetlanda. Dagens parkeringsbehov och behov i framtiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parkeringsutredning centrala Vetlanda. Dagens parkeringsbehov och behov i framtiden 2011-03-21"

Transkript

1 Parkeringsutredning centrala Vetlanda Dagens parkeringsbehov och behov i framtiden

2

3 INNEHÅLL 1. INLEDNING Bakgrund och uppdrag Metod Avgränsningar Arbetsgrupp DAGENS PARKERING I CENTRALA VETLANDA Utbud Parkeringsavgifter i Vetlanda Beläggning idag år 2011, all parkering Beläggning idag på den centrumnära parkeringen Beläggning idag på den övriga parkeringen (Perifer parkering) Parkeringsbeläggning - summering Central parkering Övrig parkering Summering all parkering, uppdelat på centralt och perifert Korrigering av handelsmax till dimensionerande tid UTVECKLINGSPLANER I VETLANDA Stadsplaneförändringar - Föreslagna åtgärder inom 5 år PARKERINGSBEHOV FÖR PARKERINGEN INOM 5 ÅR Centrumnära parkeringen Parkeringsefterfrågans utveckling Till följd av utveckling av handeln Till följd av planförändringar Parkering år Ej centrumnära parkering FRAMTIDA PARKERINGSBEHOV EFTER ÅR 2015 MOT ÅR SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER Parkeringen i Vetlanda idag till år Parkeringen i Vetlanda idag och fram till år P-däcken P-avgifter i Vetlanda UPPDRAGSGRUPP... 31

4

5 1. INLEDNING 1.1. Bakgrund och uppdrag Vetlanda kommun arbetar med en centrumplan för det framtida Vetlanda. Centrumplanen är en del av en fördjupad översiktsplan som ska tas fram för Vetlandas centralort. Tidsperspektivet översiktsplanen är år Som ett led i centrumplanen görs en översyn av parkeringen i stadskärnan. NIRAS har fått i uppdrag att utföra en parkeringsutredning som ska ge en bild av hur parkeringsbehovet ser ut i stadskärnan idag. Utredningen diskuterar tillgång och efterfrågan på parkering i dagsläget år 2011 samt hur den kan komma att utvecklas för åren fram mot 2015 och Parkeringsutredningen tar hänsyn till kommunens planer gällande exploatering samt vad pågående handelsutredning 1 pekar på för utvecklingsmöjligheter. Parkeringsutredningen tar också hänsyn till hur det allmänna resandet med bil och befolkningsutvecklingen påverkar bilplatsbehovet i centrum Målet är att parkeringsutredningen ska fungera som stöd i framtagande av centrumplanet och ge svar på frågan om ny parkering behöver skapas eller omplaneras Metod Kommunen har som underlag till denna utredning räknat antal parkerade bilar under en vecka i januari. Detta material har sedan använts för att beskriva parkeringsbehovet under olika tidpunkter och i olika delområden. Den beläggning som råder under handelsmax, en lördag, har räknats upp till dimensionerande månad samt till normal lönehelg. NIRAS kommer att analysera den av kommunen utförda beläggningsstudien för parkeringen i stadskärnan. Vidare kommer NIRAS att beräkna parkeringsbehovet idag och identifiera överskott eller underskott av parkering i olika delar av Vetlandas stadskärna. NIRAS kommer vidare att beräkna hur mycket nyexploatering i stadskärnan påverkar genom att befintlig parkering byggs bort. Samtidigt pågår en handelsutredning som kommer att beskriva åtgärder för en utvecklad stadskärna och bra handel. Slutsatserna av denna kommer också att fungera som underlag för parkeringsplanering i framtiden. 1 Handelsutredning för Vetlanda, NIRAS (31)

6 1.3. Avgränsningar Utredningen behandlar Vetlandas stadskärna, se karta. Figur 1: Karta över Centrala Vetlanda och område som denna parkeringsutredning behandlar (inom svart linje). I Vetlanda finns både parkeringsanläggningar i p-hus samt markparkering, både markparkeringsytor och gatuparkering. Utredningen behandlar endast den allmänt tillgängliga parkeringen. I den allmänt tillgängliga parkeringen ingår den kommunala parkeringen samt några privatägda parkeringar Arbetsgrupp NIRAS parkeringsutredning har utförts av Johan Ericsson (huvudansvarig) Thomas Hellström och Maria Burman. Kommunens arbetsgrupp har bestått av representanter från Vetlanda kommun, Tekniska kontoret Urban Lund, utredningsingenjör, Jan-Åke Johansson, planchef och Assienah Mooki Morosini, planarkitekt. 6 (31)

7 2. DAGENS PARKERING I CENTRALA VETLANDA 2.1. Utbud Totalt finns det allmänt tillgängliga bilplatser i centrala Vetlanda. NIRAS bedömer att av dessa ligger 743 bilplatser inom bra centrumnära avstånd. Mest attraktiva under handelns maxtid brukar vara de bilplatser som ligger inom ett område med ett maxavstånd på m mätt från handelns tyngdpunkt. Som bakgrund till detta har vi använt erfarenhetstal baserat på undersökningar som pekar på att parkering inom ett gångavstånd på 2 min, ca 150 från handel kan betraktas för handeln nyttig parkering. Vetlandas stadskärna är något spretig utbudsmässigt då H&M och JC:s gamla lokal ligger på ena sidan av stadskärnan medan ONOFF, Willys m.fl ligger på andra sidan. Mest värdefull för handeln är sådan parkering som ligger inom ca 75 m. Det största antalet av alla platser inom utredningsområdet ligger i sådant läge att de är attraktiva för handeln. Detta gäller dock inte lördag då det är avgiftsfri parkering på den kommunala parkeringen. Vi definierar i denna utredning övrig parkering, den som ligger mer perifert med hänsyn taget till handelns läge. De mer perifera platserna ligger ofta bra till för annan typ av parkering så som arbetsparkering, parkering till bostäder och övrig besöksparkering. Figur 2: Centrumnära parkering, lägen och antal platser. 7 (31)

8 I kartan ovan visas de parkeringsytor som är de mest attraktiva platserna för Vetlandas centrumhandel (inom svart linje). Figur 3: Mindre centralt belägen parkering, lägen och antal platser. I kartan ovan syns de parkeringsytor som ligger mer perifert med hänsyn till centrumhandeln (inom svart linje) PARKERINGSAVGIFTER I VETLANDA Det finns idag ca 340 avgiftsbelagda allmänt tillgängliga bilplatser i centrala Vetlanda. Alla dessa platser ligger inom det centrala området. Ca 80 st är privatägda platser och 260 st är kommunala. Avgifterna på den kommunala parkeringen ligger på 4 och 8 kr per timme. De kommunala platserna är avgiftsfria på helger. Avgiften för de privatägda platserna ligger på 5 kr per timme. Dessa platser är till skillnad från de kommunalägda parkeringarna inte avgiftsfria på helger. 8 (31)

9 Beläggning BELÄGGNING IDAG ÅR 2011, ALL PARKERING Vetlanda Kommun har utfört beläggningsstudie för all allmänt tillgänglig parkering i centrala Vetlanda. Beläggningsstudien har utförts under en vecka och tider som räknats är måndag-fredag förmiddag och eftermiddag samt lördag lunch under vecka 4. Beläggningsstudien har sedan kompletterats med räkningar kvällstid under vecka 8. Vi kommer nedan att visa hur beläggningen varierar under olika veckodagar och tidpunkter dels totalt, men också inom olika delområden samt beroende på parkeringens reglering. Det är vanligtvis en fredag eller lördag, då handeln i stadskärnan har sin maxtidpunkt, som är dimensionerande för en stadskärnas parkeringsbehov. När beläggning når över 90% kan det betraktas som att parkering är fullbelagd. Det är vid beläggning över 90% som parkeraren upplever parkeringen som full och aktivt måste söka plats. I grafen nedan visas hur beläggningen ser ut totalt sett i hela centrala Vetlanda uppdelat på vardag förmiddag, eftermiddag och kväll samt fredag och lördag. 70% Beläggning en vecka, alla platser 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Vardag fm genomsnitt Vardag em genomsnitt Vardag kväll genomsnitt tisdag fm torsdag fm fredag em lördag Figur 4: Total beläggning under olika tider under veckan. Om denna beläggning studeras mer noggrant och delas upp på dagar syns att beläggningen är som mest knappt 60 % på alla de platser som räknats en tisdag förmiddag. En beläggning på 60 % innebär 9 (31)

10 Beläggning ca 750 samtidigt parkerade bilar. En tisdag förmiddag kan också betraktas som tidpunkt för arbetsmax. Under handelsmax en lördag beläggningen totalt sett endast 43% vilket innebär ca 530 samtidigt parkerade bilar som mest. Kvällstid är det som mest en beläggning på 12%. Sett till det totala antalet bilplatser i centrala Vetlanda finns det en tydlig överkapacitet i dagsläget under alla tider såväl under tidpunkter för boendemax, arbetsmax och handelsmax BELÄGGNING IDAG PÅ DEN CENTRUMNÄRA PARKERINGEN För att mer noggrant studera beläggningen under vissa tider har vi definierat för stadskärnan och dess handel mer nyttig och mindre nyttig parkering (se karta ovan). Totalt antal platser inom detta område är ca 742 st. Av dessa är 337 st avgiftsbelagda. Om man ser till genomsnittsbeläggningen är den låg under alla tider över veckan sett. På lördagen närmar sig beläggningen 50 % totalt sett till alla de platser som vi definierat som centrumnära. 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Beläggning på centrumnära platser, 742 platser Vardag fm Vardag em Vardag tisdag fm torsdag fm fredag em genomsnitt genomsnitt kväll genomsnitt lördag Figur 5: Beläggning på de centrumnära platserna under olika tider av veckan På den parkering som vi ovan definierade som mest central var beläggningen i genomsnitt 39 % under arbetsmax (vardag fm), 12 % under boendemax (vardag kväll), samt 47% under lördag lunch (handelsmax). Beläggningen är således låg även inom denna centrumnära parkering, särskilt märks en skillnad mellan olika typer av parkering som parkering i p-hus eller p-garage och markparkering. 10 (31)

11 Beläggning Det finns två p-hus, ovanför gallerian och på taket till gamla Åhléns. Två anläggningar som ligger i bra centrumnära läge med många platser men som har mycket låg beläggning. Figur 6: Åhlénstakets parkering Figur 7: P-däck ovanpå gallerian Beläggning centrumnära platser, fördelat på typ av parkering 70% 60% 50% 40% 30% Parkering gata 20% 10% 0% Parkering p- hus Parkering markyta Vardag fm Vardag em vardag kväll fredag em lördag Figur 8: Beläggningens variation över veckan, centrumnära parkering. Uppdelat på gatuparkering, parkering markyta och p- däck. I grafen ovan syns särskilt den låga genomsnittsbeläggningen för de två p-husen. Gatuparkering och parkering på markyta har högre beläggning som ökar till nästan 60 % under handelsmax. En tidig slutsats som kan dras av detta är att besökare till Vetlanda väljer markparkering framför parkering i p-husen. För att ytterligare studera denna centrumnära parkering studerar vi denna avseende skillnader i beläggning mellan avgiftsbelagd parkering och fri parkering. I denna uppdelning 11 (31)

12 Axelrubrik har vi valt att exkludera de två p-husanläggningarna då det är uppenbart att besökare till Vetlanda väljer bort dessa anläggningar. 80% 70% 60% 50% 40% Beläggning centrumnära platser, fria platser och avgiftsplatser OBS här att huvudelen av den avgiftsbelagda parkeringen är gratis under helg Avgiftsbelagd 30% 20% Fri parkering, exklusive garagen 10% 0% Vardag fm Vardag em vardag kväll fredag em lördag Figur 9. Beläggningens variation över veckan, centrumnära parkering. Uppdelat på avgiftsbelagd parkering och fri parkering Avgiftsbelagda parkeringen har låg beläggning under vardagar. På fredagar syns en viss ökning på dessa platser. På helgen är den kommunala parkeringen avgiftsfri och då ökar också beläggningen. Några ytor är särskilt belastade. Willys parkering som ligger centralt i förhållande till centrum har relativt hög beläggning under både vardagar och lördag. I övrigt märks hög beläggning på de mycket centrala platserna runt torget på lördagar då det är avgiftsfritt. Centrumnära Antal platser Tisdag fm Beläggning Lördag Beläggning Gallerian % 29 19% G:a Konsum Industrigatan % 22 92% Delfin % 30 37% Biografen % 4 22% G:a ICA-hallen % 15 38% Torget % % Åhlenstaket % 1 2% ONOFF % 10 50% Willys stora % 79 83% Willys lilla (Folkets hus) % 15 39% Gatuparkering % % Totalt % % Tabell 1: Beläggning på centrumnära platser under arbetsmax och handelsmax. Fetade siffror är där det är hög beläggning 12 (31)

13 I tabellen ovan syns beläggningen under arbetsmax och handelsmax. I kartan nedan visas bilder för den centrala parkeringen. I kartan visas beläggningen för p-anläggningarna samt för sammanräknat gatuparkering och kantstensparkering. Beläggning under arbetsmax (tisdag fm) och handelsmax (lördag) presenteras för respektive anläggning. Figur 10: Beläggning på den centrala parkeringen under arbetsmax (tisd fm svarta siffror) resp handelsmax (lörd, lila siffror). 13 (31)

14 Beläggning BELÄGGNING IDAG PÅ DEN ÖVRIGA PARKERINGEN (PERIFER PARKERING) Totalt antal platser inom detta område är ca 498 st och alla dessa platser är avgiftsfria. Beläggningen är i genomsnitt 74% under vardag förmiddag, 58% under vardag eftermiddag och 36% under lördag. Kvällstid är det som mest en beläggning på knappt 13%. 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Beläggning övrig parkering, 498 bpl Vardag fm Vardag em Vardag tisdag fm torsdag fm fredag em lördag genomsnitt genomsnitt kväll genomsnitt Tidpunkt vecka Figur 11: Beläggning på övrig parkering under olika tider av veckan Om särskilt belastade p-ytor studeras har ytorna Gladan N och Gladan S under vardag fm en beläggning på 88% resp 98%. Samtidigt har dessa p-ytor mycket låg beläggning på lördagar med som mest 42 % på Gladan N. Parkeringen vid Netto har också hög beläggning relativt sett, över 70% på vardagar och fullbelagt på fredag em och lördag. Perifer Antal platser Tisdag fm Beläggning Lördag Beläggning Gladan N % 30 42% Gladan S % 41 26% Netto % 47 96% Bangårdsgatan stora P % 15 28% Bangårdsgatan långtid-p % 2 20% Vesslan % 13 41% Gatuparkering % 33 27% Tabell 2: Beläggning på övrig parkering under arbetsmax och handelsmax. 14 (31)

15 I tabellen ovan syns beläggningen under arbetsmax och handelsmax. Gladan, Bangårdsgatan är hårt belastad under arbetsmax medan Netto har hög belastning under arbetsmax och är av förklarliga skäl hårt belastad under handelsmax. Övrig parkering är lågt belastad under handelsmax. Figur 12: Beläggning på övrig parkering (icke central) under arbetsmax (tisd fm svarta siffror) resp handelsmax (lörd, lila siffror). Figur 13: Bild över markparkering Gladan en vardag Figur 14: Bild över Nettos parkeringsyta en vardag 15 (31)

16 2.2. Parkeringsbeläggning - summering Idag finns ett tydligt överskott på parkering i Vetlanda totalt sett. Maxbelastning totalt sett inträffar under en tisdag förmiddag då totalbeläggningen är 58 % vilket innebär 527 lediga platser av platser CENTRAL PARKERING På den parkering som vi ovan definierade som mest central var beläggningen i genomsnitt 39% under arbetsmax (vardag fm) vilket innebär 450 lediga platser, 12% under boendemax (vardag kväll) vilket innebär 612 lediga platser (Åhlénsgaraget är stängt kvällstid), samt 47% under lördag lunch (handelsmax) vilket innebär 395 lediga platser av 743 platser. Särskilt tydligt är det överskott som finns i och med de lågt utnyttjade p-anläggningarna (ovanpå gamla Åhléns och på gallerian), som mest endast 15-20% beläggning trots fri parkering. Detta är ett tydligt tecken på att besökare till Vetlanda i första hand väljer att parkera i markplan ÖVRIG PARKERING Vad gäller den mer perifera parkeringen är den främst nyttjad som parkering för arbetande i Vetlanda. Det syns tydligt i beläggningssiffrorna som visar ett genomsnitt på 79% under arbetsmax (tisdag fm) vilket innebär 107 lediga platser av 498 platser. Under lördag under lördag lunch (handelsmax) är beläggningen endast 36% vilket innebär 317 lediga platser SUMMERING ALL PARKERING, UPPDELAT PÅ CENTRALT OCH PERIFERT All parkering Boendemax Arbetsmax Handelsmax Ledigt antal platser som minst Vardag kväll Tisdag fm Lördag Vid maxbelastning 12% 58% 43% 527 bpl av bpl Centrumnära parkering Boendemax Arbetsmax Handelsmax Ledigt antal platser som minst Vardag kväll Tisdag fm lördag Vid maxbelastning 12% 43% 47% 395 bpl av 743 bpl Perifer Parkering Boendemax Arbetsmax Handelsmax Ledigt antal platser som minst Vardag kväll Tisdag fm lördag Vid maxbelastning 12% 79% 36% 107 bpl av 498 bpl Tabell 3: All parkering och beläggning totalt och i delområden under arbetsmax resp handelsmax. 16 (31)

17 Parkering under sen kvällstid, dvs maxtidpunkt för boendeparkering är låg inom hela utredningsområdet, både i det centrala och i det övriga området. Däremot är det relativt hög beläggning strax utanför det centrala området på Kanalgatans förlängning norrut, Storgatans förlängning västerut m.fl. Det är utanför utredningsområdet som den större andelen bostäder ligger och då belastas gatunätet kvälls- och nattetid av parkerande bilar på ett annat sätt än i centrala Vetlanda. Denna belastning kommer inträffa även inom centrala delarna om man på sikt bygger mycket bostäder här och inte tillgodoser behovet av parkering för nya bostäder Korrigering av handelsmax till dimensionerande tid. Handelsmax ligger infaller under lördag. I den centrala delen finns det under denna tiden ett behov på ca 348 bpl. April och oktober månader är så kallat dimensionerande månad för handeln, och dimensionerande tid i månaden är fredag till lördag under lönehelg. Parkeringsräkningen i Vetlanda har utförts under januari under en vecka innan löning. Skillnad i beläggning mellan lönehelg och övriga helger kan vara så mycket som 10%. Det finns normalt en skillnad i beläggning mellan januari månad och någon av de dimensionerande månaderna april och oktober och även den kan vara så mycket som 10%. NIRAS räknar med att beläggningen inom den centrumnära parkeringen bör räknas upp med minst 20% till dimensionerande månad och för lönehelg. Efter uppräkning enligt detta innebär det att behovet en normal lördag idag kan uppgå till ca 420 bpl inom den centrumnära parkeringen. 17 (31)

18 3. UTVECKLINGSPLANER I VETLANDA Det finns planer på att utveckla centrala Vetlanda på olika sätt. Till viss del kommer denna parkeringsutredning fungera som underlag till en fördjupad översiktsplan. I och med att arbetet pågår är inte alla planer så pass långt gångna att det går att säga vilken typ av utbyggnad som är aktuell eller hur stora tillskott i ytor som kommer att tillkomma fram till år För det framtida parkeringsbehovet i centrum är det viktigt att ha en bedömning av totalt tillkommande ytor då dessa påverkar behovet av antal parkeringar och läge för dessa. Tekniska kontoret i Vetlanda anger ett antal områden i centrala Vetlanda där arbete pågår för att inrymma ny bebyggelse. I tabellen nedan har NIRAS gjort en uppskattning av hur mycket som är troligt tillkommer fram till och med år Stadsplaneförändringar - Föreslagna åtgärder inom 5 år Förändring/exploatering Trolig verksamhet Befintligt antal bilplatser som försvinner, max Planerad utbyggnad av parkering Centrumnära påverkar central parkering Torget+Stadsgata -50 bpl 20 bpl Rekreation, park -15 bpl 0 bpl Sammanräknat, centrumnära -65 bpl 20 bpl -45 bpl Ej Centrumnära påverkar mer perifer parkering Vesslan, Expl bostäder och ev handel Sammanräknat, ej centrumnära bpl Sammanräknat, Totalt -97 bpl 20 bpl -77 bpl Tabell 4: Sammanställning av förändringar i Vetlanda centrum inom 5 år. Uppdelat på centrumnära och ej centrumnära 18 (31)

19 Figur 15: Förändring inom 5 år i området med den mest centrumnära parkeringen. Torget, Storgatan och Kanalgatan. 19 (31)

20 Figur 16. Förändring inom 5 år i område med den mindre centrumnära parkeringen. Här p-ytan Vesslan som exploateras inom 5 år. Summerat skulle dessa förändringar kunna innebära ett totalt nettobortfall på 77 bilplatser inom 5 år. Av dessa ligger 65 bilplatser inom det centrala området. Några platser kan tillskapas i och med förändringar kring torget. På kort sikt, inom 5 år kan det bli aktuellt att nettobortfallet av bilplatser uppgår till 45 bilplatser inom det centrala området. 20 (31)

21 4. PARKERINGSBEHOV FÖR PARKERINGEN INOM 5 ÅR 4.1. Centrumnära parkeringen PARKERINGSEFTERFRÅGANS UTVECKLING Parkeringsefterfrågan påverkas utöver utvecklingsplaner även av ett antal grundförutsättningar som alla hänger ihop. Befolkningsförändring i Vetlanda Antalet invånare i Vetlanda kommun visar enligt av kommunen upprättade prognoser att folkmängden som idag är ca kommer att vara densamma år Biltäthet i Vetlanda 526 personbilar i trafik per invånare år Det innebär att det finns ca registrerade fordon i Vetlanda kommun. Biltätheten har den senaste 9-årsperioden gått upp med ca 7%, dvs ca 0,7% per år. Vetlandas biltäthet kan jämföras med några näraliggande kommuner. Värnamo har 521 bilar per invånare och Eksjö har 507 bilar per invånare. Snittet för Jönköpings län och rikssnittet ligger på 492 resp. 462 bilar per invånare. NIRAS bedömning är att ökningen av biltätheten i Vetlanda kommer att fortsätta men i lite mindre omfattning än tidigare år. Vi räknar med ca 0,5 % per år mellan åren 2011 och Allmänt bilresande i och omkring Vetlanda Vi räknar med 1 % ökat bilresande per år fram emot år Detta tillsammans med något ökad biltäthet i Vetlanda och omkringliggande kommuner kan dagens behov skrivas upp med ca 1,5 % per år, dvs med ca 8 % fram till och med år 2015 till följd av generellt ökat bilresande samt att biltätheten ökar i Vetlanda. Det innebär att dagens framräknade bilplatsbehov på 390 bilplatser enligt ovan kan skrivas upp med ca 8% för att visa på behovet år Det ger ett behov år 2015 på 455 bpl inom det centrumnära området TILL FÖLJD AV UTVECKLING AV HANDELN Handelsutredningen pekar på att Vetlandas centrumhandel skulle behöva vissa tillskott, både i ny handelsyta och genom nya varumärken, för att utvecklingen ska vara positiv de närmaste åren. Bl a föreslås i ett första skede att kvm ny handel etableras i centrum. I första hand föreslås detaljhandel med inriktning på hem och fritid ex Clas Ohlson samt en sportbutik. Arbetar Vetlanda väldigt ambitiöst med detta kan uppemot kvm handel kunna inrymmas i centrum, marknaden medger detta. 21 (31)

22 Inom 5 år Handelsyta bedömt p-behov (bpl/1000 kvm) Bilplatsbehov Scenario Scenario Tabell 5: Två scenarier hämtade ur handelsutredningen kring utbyggnad av handel i centrum. Källa: NIRAS Utöver detta pekar handelsutredningen även på att stärka restaurangutbudet i centrum. NIRAS bedömer att en satsning på en eller möjligen två restauranger med en sammanlagd omsättning på ca 10 Mkr vore realistisk och bra för stadskärnan. Vi bedömer att det då fram mot år 2015 behövs upp mot 50 bilplatser. Maxbehovet är troligen lunchtid under vardagar. I Vetlanda har diskuterats en etablering av en större dagligvarubutik. En sådan kan läggas externt eller så kan man försöka få in butiken i ett centrumnära läge för att stimulera befintlig centrumhandel. Om det ex.vis etableras en butik på kvm dagligvaruyta kan det behövas ca 200 bilplatser. Detta eventuella p-behov är inte medtaget i NIRAS bedömningar nedan. Det är en så pass stor förändring, om denna skulle förläggas inom stadskärnan att den kräver en separat studie. För denna parkeringsutredning räknar vi att det som mest byggs ut handel enligt scenario 2 ovan samt restaurangutbyggnad. Det ger det en ökning på parkeringsbehov inom den centrumnära parkeringen på ca 175 bpl. Dagens bilplatsbehov 420 bpl Förändring mot 2015 Ökat behov mht ökat resande med bil och ökad biltäthet Ökad handel Ökad restaurang Totalt bilplatsbehov år bpl +175 bpl +50 bpl 680 bpl Tabell 6: Summering av påverkansfaktorer och totalt centrumnära bilplatsbehov år Således blir det centrumnära bilplatsbehovet ca 680 bpl år Idag finns ca 743 platser som ligger centrumnära. Detta innebär att det kommer att finnas ett fortsatt överskott på ca 63 bilplatser år TILL FÖLJD AV PLANFÖRÄNDRINGAR Enligt ovan sammanställda planförändringar och läge för dessa innebär det att det inom 5 år kan försvinna ca 45 bpl inom den centrumnära parkeringen utan hänsyn att bilplatser ersätts (bortsett från planerna kring torget). 22 (31)

23 PARKERING ÅR 2015 Totalt innebär det att det kommer att finnas ett överskott på knappt 20 bilplatser på den centrumnära parkering år Viktigt att komma ihåg är att de två lågt utnyttjade p-däcken ovanpå gallerian och Åhléns är att med i dessa beräkningar. Ovanstående stadsplaneförändringar skapar såklart ett tillkommande bilplatsbehov i sig. Hur mycket beror på vilken typ av verksamhet som tillkommer. Dock är de förändringar som ska ske inom kort inom den centrala delen av sådan karaktär (Bl a är förändring av torget samt rekreationstråk vid ån) att de troligtvis inte kommer att generera något nytt behov Ej centrumnära parkering På samma sätt som i avsnitt ovan måste det räknas med att bilplatsbehovet kommer att öka fram till och med år Den ej centrumnära parkeringen är relativt hårt belastad under arbetsmax, en vardag fm. Totalt är beläggningen då 79 % vilket innebär att bilplatsbehovet är ca 390 bilplatser. Denna siffra påverkas av den allmänna trafikökning och biltäthet som beräknas öka med ca 8% under 5-årsperiod fram till och med år Det ger ett totalt bilplatsbehov på ca 420 bilplatser i de ej centrumnära delarna. Dessa ej centrumnära delar påverkas troligen av en exploatering inom 5 år då p-ytan Vesslan byggs bort, -32 bpl. Detta innebär att utbudet av parkering minskas till 466 bilplatser (förutsatt att dessa inte ersätts). Detta summerat ger att behovet år 2015 under arbetsmax för den ej centrumnära parkeringen kommer att uppgå till 420 bilplatser på ett utbud av 466 bilplatser (en beläggning på 90%) Totalt sett kommer parkeringen i de ej centrumnära delarna att räcka till. Här finns dock ett problem och det är att några ytor är överbelastade. Gladan, Nettoparkeringen samt Bangårdsgatan har alla en beläggning som är över 80 % en tisdag eftermiddag. Reserven i detta område är gatuparkeringen, dock ligger en stor del av denna mycket perifert även för arbetsplatsparkering. Även Vesslan som byggs bort har hög beläggning. Med hänsyn till dess läge vid Bangårdsgatan kan det innebära ytterligare belastning för det näraliggande Bangårdsgatan. Detta i sin tur kan innebära att högbelastning på några p-ytor utanför det mest centrumnära området ger att parkering spiller över på mer centrumnära platser. Exempelvis ligger p-ytan Delfin centrumnära men relativt nära Nettoparkeringen, Vesslan och Gladan. Exempel P-ytan Vesslan som kan komma att bebyggas har idag en beläggning på som mest 26 parkerande bilar. Då denna yta exploateras trängs dessa parkerande bilar ut till annan parkering. Närmast inom detta område ligger Bangårdsgatans p-yta och Storgatans kantstensparkering. Dessa parkeringar har dock vid samma tidpunkt hög beläggning. Totalt är det 12 platser lediga på Bangårdsgatans p-yta och 6 platser lediga på Storgatans kantstensparkering. Viktigt är att det vid exploatering av Vesslan tas 23 (31)

24 hänsyn till detta så att antingen platser kan skapas på denna tomt eller att det planeras för utökad parkering utmed Bangårdsgatan och Storgatan. Vad gäller Gladan och Netto så kommer dessa på sikt riskera att bli överbelastade. De som inte får plats här trycks ut mot dels Järnvägsgatan som har ca 40 platser lediga vid samma tid. Risken är dock att de parkerande vid Netto, Gladan som inte får plats kommer att söka sig mot den mer centrumnära parkeringen (Se bilder nedan). Här kan Parkeringen ovanpå Gallerian bli en avlastning. tydliggörs med exempelvis skyltning. Men då krävs att denna anläggning Figur 17: Exploatering vid Vesslan gör att dagens p-behov på platsen måste tas om hand av intilliggande anläggningar. 24 (31)

25 Figur 18: Överbelastning av Gladan och Netto trycker ut behovet som intilliggande anläggningar måste ta om hand. 25 (31)

26 5. FRAMTIDA PARKERINGSBEHOV EFTER ÅR 2015 MOT ÅR 2020 Figur 19: Planerad exploatering längre frami tiden efter år Källa: Vetlanda kommun. Denna exploatering ligger i lägen som innebär att ca 168 bilplatser inom centrala delen kommer att försvinna förutsatt att de inte planeras in någon ny parkering. Exploateringen och bortbyggda innebär att det bilplatsöverskott som finns idag helt byggs bort och vi får ett underskott på Med hänsyn till dagens behov och behov och tillgång år 2015 kommer det att finnas ett underskott i det centrumnära området mot år 2020, på minst 150 bilplatser, (i det centrumnära området). Då är centrumnära platserna inklusive p-däcken fullt utnyttjade en lördag under handelsmax. Klart är att när ovanstående genomförs mellan åren 2015 och 2020 behöver bortbyggd parkering ersättas på både Biografparkeringen och på Vesslan samt att de centrala p-anläggningarna Åhlénstaket och Gallerian på allvar aktiveras. Viktigt är att komma ihåg att dessa exploateringar i sig skapar ett bilplatsbehov oavsett om det blir bostäder, handelsytor eller arbetsplatser. Detta behov är osäkert att fram utan att det finns konkreta planer på yta och verksamhet. 26 (31)

27 6. SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER 6.1. Parkeringen i Vetlanda idag till år 2015 Den centrumnära parkeringen har idag inte några kapacitetsproblem i centrala Vetlanda. Under den dimensionerande lördagen finns det på den centrala parkeringen ett överskott på ca 320 bpl. Om Vetlanda centrum satsar enligt förslag i handelsutredning samt förändrar enligt föreslagna planer kommer parkeringsbehov och utbud vara i balans år En ev centrumnära dagligvarubutik och dess parkeringsbehov är dock inte medräknad. Det går att utföra de pågående förändringsarbetena och utveckla handeln, utbudet av bra centrumnära parkering finns. Totalt innebär det att det kommer att finnas ett överskott på knappt 20 bilplatser på den centrumnära parkering år Viktigt att komma ihåg är att med i dessa beräkningar är de två lågt utnyttjade p-däcken ovanpå gallerian och Åhléns. Balans i centrumnära parkering år 2015 under dim handelstimmar. Inkluderat de båda p-däcken Figur 20: Parkeringen, centrumnära år Det är dock viktigt att centrumutvecklingsarbetet tar höjd inför de planer som ligger mellan åren Särskilt kan det då bli tal om verksamheter som innebär ökat parkeringsbehov ex om bostäder byggs. 27 (31)

28 6.2. Parkeringen i Vetlanda idag och fram till år Fram mot år 2020 kommer det att bli parkeringsbrist inom det centrala parkeringsområdet till följd av exploateringsplaner och parkering byggs bort (kanske så mycket som 170 bpl). Detta kan ge ett underskott på så mycket som 150 bpl behov under handelns maxtimme. Om all exploatering mellan åren genomförs behöver bortbyggd parkering ersättas dels för att platser försvinner och dels för att nya exploateringar i sig medför ett ökat behov i området (behovet hänger på vad det blir för verksamheter). Det är mellan åren värdefullt om planeringsarbetet för exploatering kan läggas upp på ett sådant sätt att det finns en reserv för centrumparkering också efter år NIRAS inser naturligtvis att marken kan behövas till annat, men det vore bra med en viss flexibilitet för framtiden P-däcken Vetlanda har genom Åhléns p-däck och Galleriagaraget en bra reserv. En idé är att man redan nu börjar arbeta för att dessa platser ska få högre beläggning. De kommer att behövas framöver. Gallerians p-däck skulle redan idag kunna fungera som en bra avlastning för parkeringen vid Gladan. Dock kräver detta att p-däcken aktiveras och blir attraktiva, och det genom en rad åtgärder: - Vägvisning mot anläggningarna - Skyltning vid infart - God belysning i rampen och i anläggningen - Allmän städning och uppfräschning av ytskikt - Ev övervakning Figur 21:Gallerians öde p-däck och dess något anonyma tillfartsramp 28 (31)

29 Figur 22: Åhlénstakets p-däck och dess mycket anonyma tillfart och dess relativt mörka och trånga tillfartsramp Det finns några saker att arbeta med för att på allvar aktivera p-däcken i Vetlanda. Utöver marknadsföring, skyltning och vägvisning krävs mer attraktiv parkering. Med en trevlig färgsättning på väggar och golv och med bra belysning kan en mer välkomnande miljö skapas. Figur 23:Ett garage som målats i trevliga färger samt bra belyst och välstädat ökar trygghetskänslan. Foto: RA Golv AB 6.4. P-avgifter i Vetlanda Avgiftssystemet idag har en förhållandevis liten negativ påverkan på besökares benägenhet att besöka centrala Vetlanda idag. Större delen av de avgiftsbelagda platserna är gratis på helgerna. Om avgiften tas bort riskerar bra handelsnära parkering att belastas hårt - och under lång tid - under vardagar, vilket gör att ex vis arbetande kommer att tränga bort handelskunder på vardagseftermiddagar. Fördelningen är idag relativt bra med långtidsparkering för arbetande mer perifert och korttidsparkering mer centralt. 29 (31)

30 Ca 80 av de avgiftsbelagda kommunala platserna på gatumark regleras med p-mätare vilket begränsar uppehållstiden till 30 min. Om nya moderna parkeringsautomater införs kommer det dels bli enklare att betala och dels att bli mer attraktivt att parkera under lite längre tid. Den begränsande tiden på 30 min avskräcker troligtvis en del från att parkera på dessa platser under längre tid (det ett hinder att behöva gå och fylla på automaten). Figur 24: De gamla p-mätarna och en hänvisning till en biljettautomat. Det är viktigt att man upprätthåller god service för parkerande om man har fortsatt betalparkering i Vetlanda. I första hand ska det vara enkelt att betala. Kunden ska ha nära till betalautomat, gärna inom 50 m. Möjlighet att betala med mobiltelefon och kontokort bör finnas. NIRAS bedömer det inte aktuellt att införa avgift på helger i dagsläget i övrigt förändra avgifterna. Möjligtvis kan det vara intressant att gå mer på djupet gällande parkeringsavgifter efter år 2015 om det visar sig svårt att bygga tillräcklig och bra centrumnära parkering. Då kan avgifterna användas för att styra parkeringen i centrala Vetlanda. Det kan då också finnas skäl att arbeta med parkeringsavgifter som intäktskälla till kommunen. Då behövs en optimering av avgifter göras exempelvis genom att en zonindelning skapas där dagens perifera parkering skulle ha en lägre avgift och centrumnära p-avgifter höjs något, eller att avgifterna varierar map område och/eller tid på dagen/i veckan. Det kan då också behövas en utökad organisation för parkeringsplanering och övervakning. I arbetet med avgiftsplanering för parkering är det viktigt att studera omkringliggande städer och handelsplatser samt bevaka deras utveckling och planering av avgiftssättning. Det är också viktigt att hitta en balans i avgiftssättningen gentemot privata p-anläggningar inom staden. 30 (31)

31 7. UPPDRAGSGRUPP Hör gärna av er om ni har frågor eller funderingar avseende rapporten och dess innehåll. NIRAS Sweden AB Property Consultants Development Box STOCKHOLM Johan Ericsson, Trafikkonsult (Projektledare) Thomas Hellström seniorkonsult, marknads- och parkeringsanalytiker (31)

Parkering i centrala Vetlanda - Nulägesbeskrivning

Parkering i centrala Vetlanda - Nulägesbeskrivning VETLANDA KOMMUN Parkering i centrala Vetlanda - Nulägesbeskrivning Björn Carlsson Andréa Palmberg SWECO SOCIETY AB Granskningsversion 0.9 Slutlig version 1.0 Dokumentversioner 2016-12-22 Uppdragsnummer

Läs mer

ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV

ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV Stadsbyggnadskontoret Göteborg Viproj AB april 2010 rev juni 2010 1 Uppdraget Stadsbyggnadskontoret genom Johan Henriksson har givit Viproj AB i uppdrag att bedöma erforderligt

Läs mer

PM, Handel vid Nettovägen en jämförelse kring trafikalstring för handel och logistikcentral

PM, Handel vid Nettovägen en jämförelse kring trafikalstring för handel och logistikcentral Datum 2012-03-15 Grontmij, Väg och trafik Johan Ericsson PM, Handel vid Nettovägen en jämförelse kring trafikalstring för handel och logistikcentral Inledning och bakgrund Denna PM beskriver trafikalstring

Läs mer

Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m

Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m UPPDRAG Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m UPPDRAGSNUMMER 2125357000 UPPDRAGSLEDARE Joakim Ax RAPPORTFÖRFATTARE Joakim Ax (huvudförfattare) Emma Wiklund (medförfattare) DATUM Parkeringsutredning

Läs mer

Saltsjöbaden centrum 2013-08-26

Saltsjöbaden centrum 2013-08-26 Saltsjöbaden centrum 2013-08-26 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING... 5 2. UPPDRAG... 5 3. KIABS ARGUMENTATION... 6 4. AXFOODS SYN... 7 5. ICAS SYN... 7 6. NIRAS BEDÖMNING... 8 6.1. Efterfrågan växer... 8 6.2.

Läs mer

Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts.

Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts. 24, rev 2013-07-04 Nacka Strand framtida parkeringsbehov Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts. Föreslagna

Läs mer

Parkeringsutredning Gredbyvägen

Parkeringsutredning Gredbyvägen Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Olov Åslund, 016-710 11 54 Parkeringsutredning Gredbyvägen En konsekvens av föreslagen åtgärd om att öppna upp Gredbyvägen

Läs mer

Parkeringsutredning Värtavägen. Grontmij AB Väg & Trafik

Parkeringsutredning Värtavägen. Grontmij AB Väg & Trafik Grontmij AB Väg & Trafik Rapport Grontmij AB Väg och Trafik Projektgrupp Grontmij Uppdragsledare: Johan Ericsson Handläggare, analys: Ida Örtegren Handläggare, fältmätning och analys: Vahid Nouri Fältmätning:

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

Parkeringsutredning kvarteret Fältet WSP Samhällsbyggnad

Parkeringsutredning kvarteret Fältet WSP Samhällsbyggnad Parkeringsutredning kvarteret Fältet 2008-09-16 WSP Samhällsbyggnad 2 (11) 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 2 Resultat...4 2.1 Parkeringsräkning...4 2.2 Befolkning och bilägande...5

Läs mer

Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka. Trafik- och parkeringsutredning 2013-06-10

Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka. Trafik- och parkeringsutredning 2013-06-10 Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka Beställare Kungsbacka kommun Stadshuset 434 81 Kungsbacka Beställarens representant Lars Björkman Konsult Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774

Läs mer

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING PM NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING 2017-11-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 PARKERINGSNORM...4 1.2.1 GRUNDINTERVALL... 4 1.2.2 LÄGESBASERAT PARKERINGSTAL... 5 1.2.3 PROJEKTSPECIFIKT

Läs mer

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, 113 65 STOCKHOLM, TEL. 08-545 556 30, ORG. NR. 55 66 24-68 55 P M T r a f i k P a r k e r i n g s u t r e d n i n g H y t t a n 1 2 & 1 6 201 8-0 5-24 STRUCTOR.SE

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Beräkning av trafikalstring från handel och industri vid Bastekärr Skee

Beräkning av trafikalstring från handel och industri vid Bastekärr Skee STRÖMSTADS KOMMUN Beräkning av trafikalstring från handel och industri vid Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 010-850 10 00 Dokumentnr:

Läs mer

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-01-04 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Trafikutredning - Parkeringsanalys Stationsområdet Skara

Trafikutredning - Parkeringsanalys Stationsområdet Skara Trafikutredning - Parkeringsanalys Stationsområdet Skara SKARA KOMMUN 17-1- ALP MARKTEKNIK AB Parkeringar med begränsad tid, 1 min, en eller två tim 17-1-19 p-tid P-plats 2 2 tim 97 45 dagtid 32 32 (kv

Läs mer

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Parkeringspolicy för Vara kommun Gäller fr.o.m. 2016-XX-XX Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Sammanfattning Syftet med en parkeringspolicy är att ge en gemensam inriktning för hur parkeringsfrågor

Läs mer

Parkeringsnorm för Lomma kommun

Parkeringsnorm för Lomma kommun Bilaga 1. Parkeringsnorm för Sammanfattning Parkeringsnormerna i detta dokument är vägledande och anger minimikrav för vilken parkeringsnorm som ska användas för bland annat boende och arbetsplatser i.

Läs mer

Ärende 18. Parkering i centrum - beslut om utvecklingsinriktning

Ärende 18. Parkering i centrum - beslut om utvecklingsinriktning Ärende 18 Parkering i centrum - beslut om utvecklingsinriktning Tjänsteskrivelse 1 (5) 2016-05-12 KS 2012.0386 Handläggare Bosse Björk Parkering i centrum - framtida utveckling och finansiering Sammanfattning

Läs mer

STAMPEN / NORRA GÅRDA PARKERINGSSTRUKTUR RAPPORT. Göteborgs Stads Parkerings AB Viproj AB

STAMPEN / NORRA GÅRDA PARKERINGSSTRUKTUR RAPPORT. Göteborgs Stads Parkerings AB Viproj AB STAMPEN / NORRA GÅRDA PARKERINGSSTRUKTUR RAPPORT Göteborgs Stads Parkerings AB Viproj AB Augusti 2004 1 INNEHÅLL SID SAMMANFATTNING 2 UTREDNINGSOMRÅDETS INNEHÅLL 4 BILPLATSBEHOV 8 BEFINTLIGA BILPLATSER

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2016-06-13 PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN 2016-06-13 KUND Anna Steinwandt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 371 84 Karlskrona KONSULT

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

Utvärdering av försök med fri parkering

Utvärdering av försök med fri parkering PM 2009-06-09 1 (8) TF 2006/894 Kungsgatan 42 745 80 Enköping Isabell Lundberg Tfn 0171-62 50 28 Mobiltfn 070-162 50 28 e-post isabell.lundberg@enkoping.se Tekniska nämnden Utvärdering av försök med fri

Läs mer

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 Tuna Park Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 1 Sammanfattning 1 1.1 Bilplatsbehov 1 1.2 Nyalstrad biltrafik, totalt 1 1.3 Fördelning på

Läs mer

Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken

Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Johan Örn, 016-710 54 79 Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken I samband med exploatering öst om

Läs mer

Nydala Karlslund Norresand Centrum Maxi Söder Centrum Målaregården Brogård Handelsområden utbredning 1 Handelsverksamhet i centrum. Källa: Centrumplanen 2013 Restaurang 16 3 040 60 Nyckeltal över antal

Läs mer

Parkering på Sundsvik 1:27 - Nilsson-tomten

Parkering på Sundsvik 1:27 - Nilsson-tomten 1 (8) Parkering på Sundsvik 1:27 - Nilsson-tomten 1 Inledning Sunne kommun planerar tillsammans med en exploatör för att möjliggöra byggande av bostäder och affärslokaler i centrala Sunne på fastigheten

Läs mer

Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik Parkeringsutredning daterad

Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik Parkeringsutredning daterad 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik 1990-2007... 4 Parkeringsutredning daterad 2013-07-04 (sommarpraktikant Didrik Almqvist)... 4 Rundringning

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

Tekniska nämnden Tekniska nämndens arbetsutskott

Tekniska nämnden Tekniska nämndens arbetsutskott 304 2011 03 24 30 87 463 2011 03 10 26 68 Dnr 2010/847.514 2010 11 04 Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01 (2011 08 01) Bilagor: Zonindelning Luleå centrum 2010, bil 1 Zonindelning Luleå centrum 2011, bil

Läs mer

Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar

Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar 2 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar 2016... 6 Inventering av cykelparkeringar 2016... 13 Slutsats av inventering 2016...

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNES TRAFIKKONFERENS

KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNES TRAFIKKONFERENS KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNES TRAFIKKONFERENS 2017-05-17 Johan Kerttu JOHAN KERTTU Arkeolog och högskoleingenjör, arkeringsnörd Trafikkonsult på Trivector 2 UPPLÄGG Parkeringsnormer Parkering vid bostäder Parkering

Läs mer

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01

Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01 Kommunfullmäktige 2011 05 30 94 185 Kommunstyrelsen 2011 05 16 114 240 Arbets och personalutskottet 2011 04 26 85 168 Dnr 10.748 514 Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01 Bilagor: Zonindelning Luleå centrum

Läs mer

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN Antagen av KF 2010-09-22 93 PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN FÖRORD Arbetet med att ta fram Parkeringsnorm för Vårgårda kommun har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte Lundberg,

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Torp Segelhotellet 2013-06-26

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Torp Segelhotellet 2013-06-26 UNITED BY OUR DIFFERENCE trafik pm Torp Segelhotellet 2013-06-26 Medverkande Beställare: Norden Etablering AB Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Göteborg Kontakt: Bo Lindelöf, 010-722 72 49, bo.lindelof@wspgroup.se

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg.

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. 180710 Göteborgs Stad Sammanfattning Planområdet ligger inom zon A för

Läs mer

Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges

Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges PARKERINGSTAL FÖR CYKEL BOSTÄDER Verksamhet Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges Flerbostadshus 20 25 1,8 2,3/bostad Särskilda boendeformer Äldreboende 5 10 cpl/1000 kvm BTA 0,3 cpl/boende

Läs mer

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, 113 65 STOCKHOLM, TEL. 08-545 556 30, ORG. NR. 55 66 24-68 55 P M T r a f i k P a r k e r i n g s u t r e d n i n g - N y b e b y g g e l s e i H u s b y 2018-04-

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg UNITED BY OUR DIFFERENCE trafikutredning Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg December 2013 Medverkande Beställare: ICA Fastigheter Sverige AB Kontakt: Jan-Anders Börjesson Konsult:

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340)

PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340) Blad 1 PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340) SAMMANFATTNING Föreslagna normtal för olika lokaltyper

Läs mer

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Titel: Parkeringsnorm Landskrona stad Datum: 2016-05-30 Beställare: Birthe Bunke, Landskrona stad Konsult: Karin Caesar, Tyréns (uppdragsnummer: 263 083) PARKERINGSNORM

Läs mer

Parkeringsutredning. Rymdtorget, Bergsjön

Parkeringsutredning. Rymdtorget, Bergsjön Parkeringsutredning Rymdtorget, Bergsjön 2014-08-22 ÅF Infrastructure AB, Kvarnbergsgatan 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46 10 505 30 09. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

Parkeringsutredning Spånga Kyrkväg

Parkeringsutredning Spånga Kyrkväg Parkeringsutredning Spånga Kyrkväg PM Parkering Stockholm 2010 06 16 Beställare: Exploateringskontoret Pernilla Ngo Göran Nordberg Tyréns AB 2 (7) 1.1 Om och bakgrund till uppdraget En parkeringsstudie

Läs mer

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Förutsättningar Vi utreder ett huvudscenario: Nästan all handel restauranger och service koncentreras till Ursviks Torg. En eller ett par serveringar

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Trafik-PM Konsekvensen för trafik på närliggande vägnät i samband med utbyggnadsplanerna vid Villa Brevik

Trafik-PM Konsekvensen för trafik på närliggande vägnät i samband med utbyggnadsplanerna vid Villa Brevik Konsekvensen för trafik på närliggande vägnät i samband med utbyggnadsplanerna vid Villa Brevik Grontmij AB Väg & Trafik Vår referens Morteza Ghoreishi Johan Ericsson Rapport Innehåll Bakgrund... 3 Nuvarande

Läs mer

PM TRAFIKALSTRING & BULLER

PM TRAFIKALSTRING & BULLER PM TRAFIKALSTRING & BULLER Bakgrund Torsås kommun planerar att planlägga ett nytt område för handel/centrumändamål på ca 1,3 ha norr om Bergkvaravägen inom Torsås 2:42. Rubricerat PM syftar till att studera

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11 HÅLLBART? Frågan om stationsområdet i Höör handlar Frågan om tillgänglighet till platsen rör sig på flera nivåer. Det handlar både om hur man kommer till och från, men också om hur man kan röra sig på

Läs mer

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-07 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Utredning Kommunalt parkeringsbolag

Utredning Kommunalt parkeringsbolag TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Datum Diarienummer 2013-11-04 KS 2013/516 1 (5) Utredare Mats Åstrand 0410-733618, 0734 422949 mats.astrand@trelleborg.se Utredning Kommunalt parkeringsbolag Ärendebeskrivning

Läs mer

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 Stockholm-Globen 2017-09-25 WSP Sverige AB WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880

Läs mer

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Antagen av kommunfullmäktige, 20 Antagen av: Kommunfullmäktige, 20 Dokumentägare: Kommundirektören Dokumentnamn: Parkeringspolicy för Örnsköldsviks

Läs mer

Vision centrumutveckling

Vision centrumutveckling Vision centrumutveckling Habo kommun Antagandehandling 2013-11-28 1. Bakgrund Bostadsförsörjningsplan blir en centrumutvecklingsplan År 2010 beslutade kommunstyrelsen i Habo att kommunen skulle ta fram

Läs mer

Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011

Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011 Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011 På uppdrag av Exploateringskontoret Stockholms Stad har genomförts en parkerings- och trafikutredning för Gällerstagränd i Hagsätra.

Läs mer

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Förord Få frågor väcker engagemang som parkeringar. Det kan handla om antalet parkeringsplatser, platsernas placering

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 Hammarshus Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE BEDÖMNING... 5 1.1. Hammarshus köpcentrum... 5 1.2. Påverkan - dagligvaruhandel... 5 1.2.1.

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Kommunstyrelsen 2010-03-15 57 140 Arbets- och personalutskottet 2010-02-22 33 75 Dnr 10.64-315 marskf10 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag

Läs mer

Parkeringsstudie Kv.Gengasen, Örby

Parkeringsstudie Kv.Gengasen, Örby Grontmij AB Väg & Trafik Koncept Vår referens Väg & Trafik, Jan-Erik Hollander, Vahid Nouri Rapport Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och uppdrag... 4 Metod... 5 Information om området... 6 Inventering...

Läs mer

Datum Kv Urmakaren i Ystad Klövern AB Trafikutredning innehållande trafikalstring och parkeringsbehov

Datum Kv Urmakaren i Ystad Klövern AB Trafikutredning innehållande trafikalstring och parkeringsbehov RAPPORT 1 (8) Handläggare Sofie Widesjö Tel +46 10 505 38 62 Mobil +46 70 385 56 71 Fax +46 10 505 38 01 sofie.widesjo@afconsult.com Datum 2014-10-14 Uppdragsnr 596739 Kv Urmakaren i Ystad Klövern AB Trafikutredning

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3 1(7) Antagandehandling 2011-08-19 Dnr PLAN 08-0060:14 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM Centrala Kristianstad, Kristianstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3 En tredje utställning

Läs mer

Kungsbacka. Stadshusets utbyggnad i Kungsbacka stad. Parkeringsutredning. 2009-04-27, rev 2009-06-05

Kungsbacka. Stadshusets utbyggnad i Kungsbacka stad. Parkeringsutredning. 2009-04-27, rev 2009-06-05 Kungsbacka Beställare Projektledare Kungsbacka stad Stadshuset 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 Hasse Andersson Konsult Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg 031-50 70 00 Ebbe

Läs mer

PM Parkering Ernst Torulfsgatan

PM Parkering Ernst Torulfsgatan PM 1 (10) Handläggare Henrik Rönnqvist Tel +46 (0)10 505 47 13 Mobil +46 (0)70 373 83 18 Fax +46 10 505 30 09 henrik.ronnqvist@afconsult.com Datum 2012-11-09 Trafikkontoret Göteborg Björn Lindgren Click

Läs mer

Parkeringsutredning Pennygången med omnejd

Parkeringsutredning Pennygången med omnejd PM 2014:53 Rasmus Sundberg Pontus Gunnäs Joachim Karlgren 2014-12-05 Parkeringsutredning Pennygången med omnejd 1. Inledning 1.1 Bakgrund Vid Pennygången i Högsbohöjd, cirka 12 kilometer söder om centrala

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Tekniska nämnden 2010 01 27 15 42 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 01 14 24 58 Dnr 2009/894.315 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag

Läs mer

DETALJPLAN FÖR STANSTORP 1:177 M.FL TRAFIKPM

DETALJPLAN FÖR STANSTORP 1:177 M.FL TRAFIKPM UPPDRAGSNUMMER 12600906 DETALJPLAN FÖR STANSTORP 1:177 M.FL - TRAFIK SWECO SOCIETY MATILDA DAHLQVIST DAVID EDMAN 2 (14) Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 4 2 Parkering 5 2.1 Parkeringsberäkning 5

Läs mer

Parkering i Haga. Februari 2000. Trafikutredning. Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00

Parkering i Haga. Februari 2000. Trafikutredning. Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00 Parkering i Haga Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00 Februari 2000 Trafikutredning Denna rapport har, på uppdrag av Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag, utarbetats av Christer Olsson, Gatubolaget

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning. ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för NAJADEN 7 i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl Beställare: Falkenbergs kommun Box 293 31123 Falkenberg Beställarens representant: Johan Risholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Uppdragsnr: 101 02 38 Filnamn

Läs mer

Våga vilja växa! Trafik och parkeringsutredning för del av centrum i Herrljunga. Utredning inom: Enheten för Gata & Park, sektionen Trafik

Våga vilja växa! Trafik och parkeringsutredning för del av centrum i Herrljunga. Utredning inom: Enheten för Gata & Park, sektionen Trafik DIARIENUMMER: FASTSTÄLLD: VERSION: 0.9 SENAST REVIDERAD: 2015-12-04 GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Gata & Park Trafik och parkeringsutredning för del av centrum i Herrljunga Utredning inom:

Läs mer

Johanneberg kring Viktor Rydbergsgatan Parkeringsstruktur

Johanneberg kring Viktor Rydbergsgatan Parkeringsstruktur Johanneberg kring Viktor Rydbergsgatan Parkeringsstruktur Meddelande 9:2003 Trafikkontoret Parkering 1 2 FÖRORD Det är fullt av parkerade bilar på gatorna i stora delar av staden. Läget är kärvt såväl

Läs mer

Parkeringsnorm - vad är det?

Parkeringsnorm - vad är det? Parkeringsnorm - vad är det? Parkeringsnormen innehåller regler för hur många bilplatser som fastighetsägare skall ställa i ordning vid nybyggnad samt vid större om- och tillbyggnad. Antalet bilplatser

Läs mer

PiteåPanelen. Parkeringsavgifter. Rapport 26. Maj 2014 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Parkeringsavgifter. Rapport 26. Maj 2014 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 26 Parkeringsavgifter Maj 2014 Anett Karlström Kommunledningskontoret Parkeringsavgifter Samhällsbyggnad har av Teknik- och servicenämnden fått i uppdrag att utreda parkeringsavgifter

Läs mer

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13 Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46

Läs mer

MAREN- SAMMANFATTNING UTVECKLINGSARBETE FAS 2

MAREN- SAMMANFATTNING UTVECKLINGSARBETE FAS 2 Dokumentnamn Vår referens Datum Uppdragsnr Lennart Holmström Stockholm 2007-04-25 311556 MAREN- SAMMANFATTNING UTVECKLINGSARBETE FAS 2 Bakgrund Marenområdet i Södertälje har under många år varit föremål

Läs mer

Parkeringstal. för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26

Parkeringstal. för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26 Parkeringstal för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26 Datum: 2014-05-26 Slutversion Beställare Projektledare Referensgrupp Kvalitetsgranskning Mikael Anderson, Gatuchef Kävlinge kommun Björn Petersson,

Läs mer

RAPPORT - TRAFIK. Fjällvyn Loftsdalen. Upprättad av: Truls Persson. Granskad av: Olov Näslund. Uppdrag. Datum UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT - TRAFIK. Fjällvyn Loftsdalen. Upprättad av: Truls Persson. Granskad av: Olov Näslund. Uppdrag. Datum UPPDRAGSNUMMER RAPPORT - TRAFIK Uppdrag Fjällvyn Loftsdalen UPPDRAGSNUMMER 16034 Uppdragsledare Truls Persson Datum 2016-08-25 Upprättad av: Truls Persson Granskad av: Olov Näslund Innehållsförteckning 1 Uppdrag och

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

PARKERINGSINVENTERING

PARKERINGSINVENTERING PARKERINGSINVENTERING Bergholmsbacken 1 2017-11-24 Beställare: Exploateringskontoret, Stockholms stad Mohammed Al Kamil Uppdragsorganisation: Sweco Society Adelinn Persson Söör (uppdragsledning) Julia

Läs mer

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Beräkning av parkeringsbehov samt mobilitetsåtgärder Författare Uppdragsgivare Martin Forsberg, Koucky & Partners FB Bostad Kontaktperson Martin

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ARANÄS STADSDEL

PARKERINGSUTREDNING ARANÄS STADSDEL PARKERINGSUTREDNING ARANÄS STADSDEL 2013-06-05 Titel: Parkeringsutredning Aranäs stadsdel Utgivningsdatum: 2013-06-05 Utgivare: Kungsbacka kommun Kontaktperson: Camilla Graad Konsult: Ramböll Sverige AB

Läs mer

Parkeringsutredning Norregård

Parkeringsutredning Norregård 1 PM 2015:22 Johan Kerttu Karin Neergaard 2015-03-20 Parkeringsutredning Norregård seniorbostäder i Falsterbo 1. Inledning 1.1 Bakgrund och syfte Denna utredning behandlar ändring av detaljplan för Norregård

Läs mer

Program för parkeringar

Program för parkeringar Program för parkeringar i Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-03-27 30 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Syfte... 2 Geografiska avgränsningar... 2 Ställningstaganden parkering...

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

Trafik- och parkeringsutredning Eneby Torg Enebyberg, Danderyd

Trafik- och parkeringsutredning Eneby Torg Enebyberg, Danderyd Datum / Version: 2011-08-25 / 2 Dok.nr: Sidan 1 av 11 Trafik- och parkeringsutredning Eneby Torg Enebyberg, Danderyd HANDLÄGGARE: DATUM / VERSION: Johan Nilsson 2011-08-25 / 2 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR):

Läs mer

VA-UTREDNING Kv. Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Oskarshamns kommun A 5012

VA-UTREDNING Kv. Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Oskarshamns kommun A 5012 VA-UTREDNING Oskarshamns kommun PM 2015-03-10 Upprättad av: Jonas Mörhed Granskad av: Reino Erixon Godkänd av: Reino Erixon A 5012 VA-UTREDNING Oskarshamns kommun KUND ICA Fastigheter AB Truckgatan 15

Läs mer

RAPPORT. Nybro kommun. Parkeringsutredning Nybro. Sweco TransportSystem AB. Kristofer Lilja. Uppdragsnummer 2222099. Malmö 2014-06-05 1 (19)

RAPPORT. Nybro kommun. Parkeringsutredning Nybro. Sweco TransportSystem AB. Kristofer Lilja. Uppdragsnummer 2222099. Malmö 2014-06-05 1 (19) Nybro kommun Parkeringsutredning Nybro Uppdragsnummer 2222099 Malmö 2014-06-05 Sweco TransportSystem AB Kristofer Lilja 1 (19) Sweco Hjälmaregatan 3, 211 18 Malmö Telefon +46 (0)10 4846600 www.sweco.se

Läs mer

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN Dagligvaruutredning- Umeå Ersboda UMEÅ KOMMUN 24 MAJ 2019 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Umeås befolkningsutveckling 4 3 Dagligvaruhandelns utveckling 7 4 Dagligvaruhandeln i Umeå 8 4.1 Dagligvaruhandeln i närområdet

Läs mer

ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14

ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14 1(10) ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14 Bakgrund Ytorna centralt i staden är begränsade och det finns många anspråk på att utnyttja dessa. Det innebär att all ny parkering för utvecklingen

Läs mer

Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden. Meddelande 10:2003. Trafikkontoret Parkering

Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden. Meddelande 10:2003. Trafikkontoret Parkering Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden Meddelande :23 Trafikkontoret Parkering 2 3 Förord Parkeringsproblemen dagtid hade under slutet av 9-talet och början av 2- talet blivit allt större i stora

Läs mer

Trafikutredning för Kortedala Torg Maj 2010

Trafikutredning för Kortedala Torg Maj 2010 0 Trafikutredning för Kortedala Torg Maj 2010 COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 GÖTEBORG Telefon: 010-850 10 00 1 FÖRORD Denna studie syftar i första hand till att utgöra underlag till planprogram

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer