Parkeringsnorm - vad är det?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parkeringsnorm - vad är det?"

Transkript

1 Parkeringsnorm - vad är det? Parkeringsnormen innehåller regler för hur många bilplatser som fastighetsägare skall ställa i ordning vid nybyggnad samt vid större om- och tillbyggnad. Antalet bilplatser som krävs hänger samman med verksamhetens art och bebyggelsens area. Kommunens skyldigheter och rättigheter att kräva anordnande av parkeringsplatser regleras i plan- och bygglagen (3 kap 15 och 16 ). Normen omfattar inte någon parkeringsplan, dvs var i centrum parkeringsplatserna skall placeras. Dessa frågor behandlas i den fysiska planeringen eller i samband med bygglovprövning av enskilda byggnadsobjekt. Ändringar och nyheter Följande ändringar har gjorts i den hittills gällande parkeringsnormen: Området för vilket normen skall gälla har utökats. Området sammanfaller med den s k zon 1. Indelningen i verksamhets- eller lokaltyper har i vissa avseenden förenklats, dvs flera verksamhetstyper har getts samma normtal. Normer har även införts för samlingslokaler och bostäder, vilket inte fanns tidigare. Normtalen för samnyttjande av bilplatser har differentierats. Begreppen begränsat respektive obegränsat samnyttjande har införts. Klarare tillämpningsregler har införts. Reglerna för upplåtelse av kommunal mark för parkering (tidigare benämnt parkeringsköp) har utgått. Dessa frågor behandlas separat.

2 Områdesavgränsning Området inom vilket normen skall gälla är identiskt med den s k zon 1. Zon 1 utgör den centrala delen av tätorten som bedömts vara av särskilt strategisk betydelse för befintlig och framtida centrumutveckling.

3 Normtal Erforderligt antal bilplatser per 1000 kvm bruttoarea (BTA): Verksamhet (användningssätt) Ej samut- Begränsat Obegränsat nyttjande samutnyttjande samutnyttjande Livsmedelshandel Restaurang, hotell, post Övrig detaljhandel samt kontor och jämförlig verksamhet 18 14,5 12 Samlingslokaler 25* 20* 17* Bostäder i flerbostadshus 0,8 bilplatser/lägenhet. Ej reduktion vid ev samnyttjande. Bostäder i småhus (1-2 lägenh) 2,0 bilplatser/lägenhet. Ej reduktion vid ev samnyttjande. * Antal bilplatser/100 kvm rumsarea i lokalens huvudsal Särskild utredning om bilplatsbehovet skall göras i följande fall: Om en viss verksamhets parkeringsbehov kan antas skilja sig väsentligt från vad ovanstående normtal ger. Om en fastighet innehåller olika verksamheter, integrerade med varandra (t ex centrumhuset). Vid beräkning av parkeringsbehov för verksamheter som inte återfinns i förteckningen (t ex industrier). Definitioner Parkeringsplats Bilplats Bruttoarea (BTA) Yta för uppställning av flera fordon. Yta för uppställning av enskilt fordon. Sammanlagd area för våningsplanen i en byggnad, begränsad av ytterväggarnas utsida. Tekniska utrymmen, förråd och lager m m i annat plan än bottenplanet skall inte inräknas. Inte heller fristående garage eller skärmtak över bilplatser, som skall tillgodose verksamhetens bilplatsbehov. Rumsarea i samlingslokaler Den area som begränsas av rummets innerväggar. Tillägg skall göras för ev läktare. Arean för upphöjd scen eller podium skall frånräknas.

4 Ej samnyttjande Begränsat samnyttjande Obegränsat samnyttjande Parkeringsplatsen är avsedd för en viss fastighet eller verksamhet. Enskild bilplats får reserveras. Minst 50 procent av platserna skall upplåtas för besökare (för livsmedelshandel, hotell och postkontor minst 80 procent). Tidsbegränsad parke ring kan tillåtas. Samnyttjande mellan flera fastigheter och/eller mellan flera verksamheter inom samma fastighet. Parkeringsplatsen får reserveras för boende, arbetande och be sökare till de berörda fastigheterna/verksamheterna. Enskild bilplats får endast reserveras för boende samt för handikap pade. Tidsbegränsad parkering kan tillåtas. Samnyttjande mellan flera fastigheter och/eller mellan flera verksamheter inom samma fastighet. Parkeringsplatsen får inte reserveras för enbart de berörda fastighe terna/verksamheterna. Enskild bilplats får endast reserveras för handikappade. Tidsbegränsad parkering kan tillåtas. Tillämpning Normen skall tillämpas i följande fall: Vid nybyggnad. Vid om och/eller tillbyggnad av verksamhetsutrymmen (ej vid fasadändringar eller vid om- och tillbyggnad av biutrymmen). Vid ändring av användningssätt. Vid om- och tillbyggnad eller ändrad användning av del av fastighet skall bilplatsbehovet ordnas för hela fastigheten. Vid ombyggnad eller vid mindre tillbyggnad (högst 20 procent av byggnadsarean) samt vid ändrad användning inom befintlig byggnad reduceras det framräknade platsbehovet med 10 procent (gäller ej vid obegränsat samnyttjande). Vid samnyttjande mellan flera fastigheter skall bindande avtal genom förrättning enligt anläggningslagen eller genom servitut företes innan bygglov beviljas. Gångavståndet mellan en fastighets entré och dess parkeringsplats får inte överstiga 200 meter. För bostäder får gångavståndet endast i undantagsfall överstiga 50 meter. Alla parkeringsplatser som helt eller delvis är avsedda för besökare skall skyltas. Enhetliga skyltar tillhandahålls av tekniska kontoret.

5 Minst 5 procent av bilplatserna skall vara reserverade för handikappade. Bredden på en bilplats får inte understiga 2,25 meter. Bilplats för handikappade skall vara minst 3,0 meter bred. Miljö- och byggnämnden fastställer parkeringsbehovet i samband med bygglovprövning. Bakgrund Den nu gällande parkeringsnormen har tillämpats sedan Anledningen till att normen infördes var i första hand en ambition att säkerställa anläggandet av parkeringsplatser i takt med bebyggelseutvecklingen i tätortens centrala delar. Som underlag för normtalen fanns en utredning, som utfördes under perioden november februari Utredningen omfattade parkeringsräkningar och parkeringsvaneundersökningar samt jämförelser med förhållandena i andra orter av liknande storlek. Slutligen gjordes prognoser om framtida biltäthet med utgångspunkt från statistiskt material. Den nuvarande parkeringsnormen innehåller också regler för avlösen och parkeringsköp, dvs villkoren för upplåtelse av kommunal mark för parkering. Miljö- och byggnämnden, som svarar för normens tillämpning, har påpekat att det föreligger svårigheter att tolka normen på ett enhetligt sätt. Bland annat anses reglerna för samnyttjande som oklara. Gränserna för det område inom vilket normen gäller behöver revideras. Nyligen presenterade utredningar om parkeringsköp ger också anledning att se över reglerna. Kommunstyrelsens arbetsutskott har i oktober 1993 uppdragit till kommunstyrelsekontoret att göra en översyn av parkeringsnormen. Överväganden Vid utarbetandet av den nya parkeringsnormen har följande överväganden lagts till grund för det framlagda förslaget: De tidigare fastlagda normtalen kan i stort sett anses rättvisande och korrekta. De gamla normtalen bestämdes med utgångspunkt från en viss tillväxt i bilanvändningen. Nutidens miljöambition är inriktad på att minska bilismen. Å andra sidan kan påstås att goda parkeringsmöjligheter bidrar till en bättre luft- och ljudmiljö i tätorten, eftersom risken för parkeringsplatsletande bilister minskar. God tillgång på parkeringsplatser är även en viktig konkurrensfaktor för att göra Götene mera attraktivt som serviceort. Ökad omsättning på parkeringsplatserna skall eftersträvas. Det är inte praktiskt möjligt att dimensionera parkeringsplatserna för extrema situationer i form av marknadsdagar och liknande arrangemang. Till och med på fredagseftermiddagar och lördagar kan det uppstå trängsel på de mest centralt belägna platserna. Vid sådana tillfällen måste något längre gångavstånd accepteras.

6 Förhållandena torde kunna förbättras genom effektivare samnyttjande jämte bättre skyltning. Begränsning av parkeringstiden är också en effektiv metod för at öka omsättningen. Sådan begränsning finns redan i dag, men övervakas inte. Införande av en s k parkeringszon med generella parkeringstider kombinerat med övervakning under högbelastade perioder bör övervägas. Fördelarna med samnyttjande skall tas till vara. Om flera verksamheter utnyttjar samma parkeringsplats ökar verkningsgraden och platsbehovet minskar. Det kan dock finnas fall där man önskar begränsa samnyttjandet i viss omfattning, t ex för att kunna reservera en grupp bilplatser för hyresgäster eller anställda. För att tillgodose behovet av differentierade samnyttjandeformer har begreppen begränsat respektive obegränsat samnyttjande införts. För att uppmuntra ett obegränsat samnyttjande har normtalen för denna kategori sänkts något. Enligt den hittills gällande parkeringsnormen minskas normtalen med i genomsnitt 27 procent vid samnyttjande. I förslaget minskas normtalen för begränsat och obegränsat samnyttjande med 20 respektive 33 procent. Miljökonsekvenser Ur miljösynpunkt kan det synas som en klar fördel att göra centrumområdet bilfritt. Varutransporter samt utrycknings- och arbetsfordon måste självfallet tillåtas, men personbilstrafiken skulle i princip kunna förbjudas. Fördelarna i form av minskat buller, minskade avgasutsläpp och ökad trafiksäkerhet är uppenbara. Tyvärr är denna radikala miljöåtgärd inte genomförbar, i varje fall inte i dagens situation. Ett förbud mot privatbilism i centrum kräver ett annat distributionssystem för dagligvaror och andra tyngre transporter. Hur paradoxalt det än kan låta, torde en ökad tillgång på lätt tillgängliga parkeringsplatser bidra till en förbättrad miljö. Ju snabbare man hittar en parkeringsplats, ju mindre trafik och ju bättre trafikmiljö. Brist på parkeringsplatser i centrum leder på sikt till att handeln söker sig till externa lägen, i bekväm anslutning till de större trafiklederna. En sådan utveckling medför en utarmning av tätortens centrala delar och ökar behovet av energikrävande och miljöpåverkande transporter. Kommunen kan bidra till en förbättrad trafikmiljö i centrum genom att i första hand vidta åtgärder för att underlätta tillgängligheten och öka omsättningen på parkerade fordon. I andra hand kan nya parkeringsplatser anläggas i centrumområdets utkanter och upplåta dessa till fastighetsägarna på fördelaktiga villkor. Effekten härav kan bli att tomtmark som i dag utnyttjas för parkering förvandlas till gröna ytor! Referenser: Parkeringslexikon, ISBN Bilplatsbehov i en kommun, ISBN

7 VILLKOR FÖR UPPLÅTELSE Administrativa förutsättningar Kommunen kan ställa mark till enskilda fastighetsägares förfogande för att tillgodose deras behov av bilplatser för boende, anställda och besökare. Marken som upplåts skall ha planmässiga förutsättningar att utnyttjas för parkering. Gator, torg och annan s k allmän-platsmark kan inte upplåtas för enskilt nyttjande. Kommunens företrädare gentemot nyttjare är kommunstyrelsen, som kan delegera beslutsrätten enligt bestämmelserna i kommunallagen. Fastställande av viss fastighets parkeringsbehov sker av miljö- och byggnämnden, oftast i samband med prövning av ansökan om bygglov. Innan avtal om upplåtelse träffas, skall samråd ske mellan kommunstyrelsen och miljö- och byggnämnden. Dessa regler är i första hand avsedda att tillämpas för markupplåtelse inom det område i Götene centrum som omfattas av särskild parkeringsnorm. Upplåtelse skall ske i överensstämmelse med normens tillämpningsregler. Reglerna kan även i tillämpliga delar användas vid markupplåtelse utanför det i normen avgränsade området. Upplåtelseformer Överenskommelse om upplåtelse sker normalt genom tecknande av nyttjanderättsavtal. Om nyttjare så påfordrar, kan inrättas gemensamhetsanläggning enligt anläggningslagen eller tillskapas servitut. Avtal om upplåtelse skall utformas så att ömsesidig stabilitet i förhållandet mellan parterna garanteras. Parkeringsplatsers läge och anordnande En parkeringsplats som upplåts till enskild nyttjare skall vara lämpligt belägen i förhållande till nyttjarens fastighet. I parkeringsnormen anges att avståndet från en fastighets entré till dess parkeringsplats inte får överstiga 200 meter. För bostäder gäller ett längsta avstånd av 50 meter, som endast i undantagsfall får överskridas. Parkeringsplatsens läge och antal bilplatser skall preciseras i överenskommelsen om upplåtelse. Kommunen svarar i normalfallet för parkeringsplatsens iordningställande, drift och underhåll. Ytbeläggning, målning och uppsättande av eventuella avbärare eller andra anordningar skall ske i enlighet med rådande praxis. Kommunen svarar också för att skyltar sätts upp och underhålls.

8 Taxa Avgiften för varje bilplats, som upplåts enligt ovan, bestäms till kronor. Avgiften utgör engångsavgift och gäller vid avtal träffade före utgången av år Avgiften är inte belagd med mervärdesskatt. Avgiftens storlek skall indexregleras varje år per den 1 januari, med utgångspunkt från den årsvisa förändringen av entreprenadindex E 84 för vägentreprenader. Första indexregleringen skall alltså ske i januari 1996, varvid regleringen skall baseras på indexförändringen under perioden oktober oktober Det framräknade beloppet skall avrundas till närmaste hundratal kronor. Som underlag för indexberäkningen skall följande schablonmässiga antaganden gälla för anläggning och drift: 2/3 av kostnaden hänförs till grusöverbyggnad. Entreprenadindex E 84 litt 231 oktober 1994: 178,4. 1/3 av kostnaden hänförs till asfaltbeläggning. Andra typer av beläggning an-tas dra samma kostnad. Entreprenadindex E 84 litt 241 oktober 1994: 135,9. Om nyttjare påfordrar att nyttjanderätten regleras enligt anläggningslagen eller genom servitut, skall kostnaderna härför betalas av nyttjaren. Vid upplåtelse genom arrende eller annan form av hyresavtal bestäms den årliga arrende/hyresavgiften till 1/10 av ovan angiven avgift, dvs kronor för år BAKGRUND Den nuvarande parkeringsnormen, som tillämpats sedan 1987, innehåller även regler för avlösen och parkeringsköp, dvs villkoren för upplåtelse av kommunal mark för parkering. Miljö- och byggnämnden, som svarar för normens tillämpning, har påpekat att det föreligger svårigheter att tolka normen på ett enhetligt sätt. Bland annat anses reglerna för samnyttjande som oklara. Gränserna för det område inom vilket normen gäller behöver revideras. Nyligen presenterade utredningar om parkeringsköp ger också anledning att se över reglerna. Kommunstyrelsens arbetsutskott har i oktober 1993 uppdragit till kommunstyrelsekontoret att göra en översyn av parkeringsnormen. ÖVERVÄGANDEN Vid utarbetandet av de reviderade villkoren för markupplåtelse har följande överväganden lagts till grund för det framlagda förslaget: Villkoren för upplåtelse redovisas i separat handling. Den tidigare gällande parkeringsnormen omfattade både normtal med tillhörande tillämpningsregler samt villkor för upplåtelse av kommunal mark.

9 Parkeringsnormen och reglerna för upplåtelse har inget direkt samband med varandra. Vid eventuell översyn och revidering kan det vara en fördel att kunna behandla normtalen och upplåtelsevillkoren var för sig. Avgiftens storlek har kontrollerats. Vid den tidigare normens upprättande år 1987 gjorde en beräkning av kostnaden för en bilplats. Beräkningen omfattade kostnader för mark, anläggande, underhåll samt kapitalisering grundad på en avskrivningstid av 33 år. Beräkningen gav ett pris (=avgift) av kronor per bilplats. Avgiften har därefter indexuppräknats årligen med utgångspunkt från vägbyggnadsindex. En förnyad beräkning har utförts i februari Beräkningen har gjorts med utgångspunkt från gällande priser för mark och anläggningskostnader och jämförts med indexutvecklingen under perioden Tillämpningsreglerna har setts över. I slutet av 1980-talet fördes en debatt om lagenligheten av parkeringsköp. Efter utredningar i frågan har bostadsdepartementet konstaterat att anordnande av parkeringsutrymme kan tillgodoses genom parkeringsköp. Något behov av att införa ett uttryckligt lagstöd har inte ansetts föreligga. För att ett avtal skall anses lagenligt bör dock följande huvudkrav vara tillgodosedda: Parkeringsplatsen måste preciseras i avtalet, vara av bestämd storlek och bestämt läge. Parkeringsrätten måste bibehållas till förmån för den fastighet som skall utnyttja utrymmet. De föreslagna tillämpningsreglerna har utformats med beaktande av ovan nämnda krav. Referenser: Parkeringsköp, ISBN Parkeringslexikon, ISBN Antagen av kommunfullmäktige den 30 okt 1995, 74 att gälla fr o m den 30 nov 1995 (laga kraft)

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN Antagen av KF 2010-09-22 93 PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN FÖRORD Arbetet med att ta fram Parkeringsnorm för Vårgårda kommun har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte Lundberg,

Läs mer

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13 Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

Promemoria om PARKERINGSKÖP. Uppdraget

Promemoria om PARKERINGSKÖP. Uppdraget 1 Promemoria om PARKERINGSKÖP Uppdraget Trelleborgs kommun har för avsikt att införa möjligheter till parkeringsköp i samband byggnationer där parkeringsmöjligheter inte kan tillgodoses på den egna tomten

Läs mer

VA TAXA HEBY KOMMUN. Gäller fr.o.m. 2015-01-01. V A & A v f a l l s e n h e t e n

VA TAXA HEBY KOMMUN. Gäller fr.o.m. 2015-01-01. V A & A v f a l l s e n h e t e n VA TAXA HEBY KOMMUN 2015 Gäller fr.o.m. 2015-01-01 V A & A v f a l l s e n h e t e n TAXA FÖR HEBY KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Antagen av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 186.

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340)

PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340) Blad 1 PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340) SAMMANFATTNING Föreslagna normtal för olika lokaltyper

Läs mer

Taxa för Jönköpings kommuns VA-VERKSAMHET 2016. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-29 267

Taxa för Jönköpings kommuns VA-VERKSAMHET 2016. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-29 267 Taxa för Jönköpings kommuns VAVERKSAMHET 2016 Antagen av kommunfullmäktige 20151029 267 1 TAXA För Jönköpings kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 20151029 1 Till

Läs mer

Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun

Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun Antagen av byggnadsnämnden september 2013 BN 2011/74 Innehåll Inledning..3 Vad säger plan- och bygglagen?... 3 Vem är ansvarig?... 3 En balanserad parkeringsförsörjning...

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING. Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-20, 127 (gäller from 2011-01-01)

ÅSTORPS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING. Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-20, 127 (gäller from 2011-01-01) TAXA för ÅSTORPS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-20, 127 (gäller from 2011-01-01) 1 För att täcka kostnader för Åstorps kommuns allmänna vatten- och

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av Tekniska nämnden 2006-10-24, 243 Gäller fr o m 2007-01-01 Taxa för Värnamo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Förvaltningen av va-anläggningen handhas

Läs mer

PARKERINGSNORM. för bilar i Bollebygds kommun

PARKERINGSNORM. för bilar i Bollebygds kommun PARKERINGSNORM för bilar i Bollebygds kommun 2009-10-08 FÖRORD Kommunen har det övergripande ansvaret för planeringen av parkering. Det är byggnads- och miljönämnden som skall ange var och hur många parkeringar

Läs mer

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Rapport Norra Tyresö Centrum 2014-05-12 Version 1,0 RAPPORT 2 (12) Datum Författare Version Ändring 2014-05-12 Karl/Hedda 1,0 RAPPORT 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund...4

Läs mer

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg 1/7 Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg Beslut i Trafiknämnden 1992-11-12 304 Nämnden beslöt bifalla kontorets förslag: godkänna mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Läs mer

Höörs kommun va-taxa textdel antagen av KF 2000-12-20.doc sida 1 av 9 VA-TAXA

Höörs kommun va-taxa textdel antagen av KF 2000-12-20.doc sida 1 av 9 VA-TAXA Höörs kommun va-taxa textdel antagen av KF 2000-12-20.doc sida 1 VA-TAXA för Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktig den 2000-12-20. Förvaltningen av va-anläggningen

Läs mer

Taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen inom Norrköping Vatten AB:s verksamhetsområde.

Taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen inom Norrköping Vatten AB:s verksamhetsområde. Taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen inom Norrköping Vatten AB:s verksamhetsområde. Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-15 att gälla från och med 2009-02-01 Förord Lagen om allmänna vattentjänster

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (11) TAXA FÖR HÖGANÄS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (11) TAXA FÖR HÖGANÄS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (11) Ersätter KFS 2013:11 2013:35 TAXA FÖR HÖGANÄS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Höganäs kommun.

Läs mer

Taxa för Mölndals stads allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Mölndals stads allmänna vatten- och avloppsanläggning MÖLNDALS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för Mölndals stads allmänna vatten- och avloppsanläggning Gäller från och med den 1 april 2014. Antagen av kommunfullmäktige 17 november 2010, rev 23 oktober 2013

Läs mer

VA-TAXA FÖR VIMMERBY KOMMUN

VA-TAXA FÖR VIMMERBY KOMMUN VA-TAXA FÖR VIMMERBY KOMMUN Gäller fr.o.m. 2013-10-01 Enligt särskilt ägardirektiv fastställer Vimmerby Energi & Miljö AB:s styrelse prissättningen för vatten och avlopp. Senaste prisjustering gäller fr.o.m.

Läs mer

för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXA för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Kommunfullmäktige 2013-11-19 Kf 109 Förvaltningen av va-anläggningen handhas under Kommunstyrelsen av Va-verket. 1 För att täcka

Läs mer

VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Dessa taxeföreskrifter är antagna av kommunfullmäktige 2009-08-27 och trädde i kraft 1 januari 2010. Taxenivåerna ses i regel över årligen.

Läs mer

TAXA FÖR ALLMÄN VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Beslutad av Kommunfullmäktige att gälla f o m 2016-01-01

TAXA FÖR ALLMÄN VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Beslutad av Kommunfullmäktige att gälla f o m 2016-01-01 1 OLOFSTRÖMS KOMMUN TAXA FÖR ALLMÄN VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Beslutad av Kommunfullmäktige att gälla f o m 2016-01-01 1 För att täcka kostnader för Olofströms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER För LEVA i Lysekils allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXEFÖRESKRIFTER För LEVA i Lysekils allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXEFÖRESKRIFTER FÖR ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING GÄLLER FRÅN 2012-01-01 TAXEFÖRESKRIFTER För LEVA i Lysekils allmänna vatten- och avloppsanläggning Lagen om allmänna vattentjänster (Vattentjänstlagen

Läs mer

TAXA 2012. 2011-11-17 2011/0376-543 Tn 2011/0523-543 Ks. Samhällsbyggnadsförvaltningen VA-avdelningen

TAXA 2012. 2011-11-17 2011/0376-543 Tn 2011/0523-543 Ks. Samhällsbyggnadsförvaltningen VA-avdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen VA-avdelningen 2011-11-17 2011/0376-543 Tn 2011/0523-543 Ks TAXA 2012 för Tanums kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15,

Läs mer

för VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning i Lunds kommun

för VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning i Lunds kommun TAXA för VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning i Lunds kommun Antagen av kommunfullmäktige den 24 september 2015. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Lunds kommun är VA

Läs mer

VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN

VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 2.4 VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN 2013 Antagen av kommunfullmäktige 2010-04-26 Reviderad av kommunfullmäktige 2010-12-13 Reviderad av kommunfullmäktige 2011-11-14 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

2015 ÅRS VA-TAXA. 1. Anläggningsavgifter (engångsavgifter) sida 1 2. Brukningsavgifter (årliga avgifter) sida 12

2015 ÅRS VA-TAXA. 1. Anläggningsavgifter (engångsavgifter) sida 1 2. Brukningsavgifter (årliga avgifter) sida 12 1(14) 2015 ÅRS VA-TAXA 1. Anläggningsavgifter (engångsavgifter) sida 1 2. Brukningsavgifter (årliga avgifter) sida 12 för Åre kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2(14) Taxa för Åre kommuns allmänna

Läs mer

VA-taxa. Antagen av kommunfullmäktige, Askersunds kommun 2009-11-30, 2010-12-20, 2011-11-28, 2013-02-25, 2014-11-24 och 2015-11-30.

VA-taxa. Antagen av kommunfullmäktige, Askersunds kommun 2009-11-30, 2010-12-20, 2011-11-28, 2013-02-25, 2014-11-24 och 2015-11-30. VA-taxa 2016 Antagen av kommunfullmäktige, Askersunds kommun 2009-11-30, 2010-12-20, 2011-11-28, 2013-02-25, 2014-11-24 och 2015-11-30. 1 TAXA för ASKERSUNDS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

TAXA för Säters kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning

TAXA för Säters kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning TAXA för Säters kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011. Avgifterna i taxan är reviderade av KF den 30 november 2015 och gäller fr.o.m 2016-01-01.

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN. Svar på motion (S) Inför flexibel parkeringsnorm för billigare. bostäder och ett klimatsmart Värmdö. Förslag till beslut.

VÄRMDÖ KOMMUN. Svar på motion (S) Inför flexibel parkeringsnorm för billigare. bostäder och ett klimatsmart Värmdö. Förslag till beslut. VÄRMDÖ KOMMUN Tjänsteskrivelse Handläggare Moa Öhman Kansli- och utredningsavdelningen Diarienummer 15KS/192 Kommunstyrelsen Svar på motion (S) Inför flexibel parkeringsnorm för billigare bostäder och

Läs mer

Piteå Renhållning & Vatten AB 2013 års Taxa för allmänna vatten och avloppsanläggningar i Piteå Kommun

Piteå Renhållning & Vatten AB 2013 års Taxa för allmänna vatten och avloppsanläggningar i Piteå Kommun Piteå Renhållning & Vatten AB 2013 års Taxa för allmänna vatten och avloppsanläggningar i Piteå Kommun www.pireva.se info@pireva.se TAXA FÖR ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR I PITEÅ KOMMUN att

Läs mer

För Hässleholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar.

För Hässleholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar. VA-TAXA För Hässleholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar. Taxan är antagen av kommunfullmäktige 2010-01-25 enligt 1 och uppdaterad enligt beslut i kommunfullmäktige 2014-12-15 enligt 185.

Läs mer

Taxa för Ödeshögs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar

Taxa för Ödeshögs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Taxa för Ödeshögs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Gällande från och med 2014-05-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-17, 7 2014-02-17 Diarienummer 60/2012-041 Innehållsförteckning Sida

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Taxa för Sollentuna kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-26, 55/2014. Huvudman Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Sollentuna Energi

Läs mer

Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Söderhamn NÄRA AB.

Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Söderhamn NÄRA AB. TAXA för Söderhamns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxeföreskrifterna fastställdes av kommunfullmäktige 2009-12-14. Avgiftsbeloppen fastställdes av Söderhamn NÄRAs styrelse 2014-10-20.

Läs mer

Författningssamling för Region Gotland TAXA FÖR REGION GOTLANDS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

Författningssamling för Region Gotland TAXA FÖR REGION GOTLANDS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXA FÖR REGION GOTLANDS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av regionfullmäktige (kommunfullmäktige) 1987-02-09. Ändrad 2000-12-18, 2003-09-15, 2004-02-16, 2006-11-27, 2007-12-17, 2008-12-15,

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

VA-taxa 2014. Antagen av kommunfullmäktige 18 november 2013 att gälla från och med 1 januari 2014.

VA-taxa 2014. Antagen av kommunfullmäktige 18 november 2013 att gälla från och med 1 januari 2014. VA-taxa 2014 Antagen av kommunfullmäktige 18 november 2013 att gälla från och med 1 januari 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Taxa...2 Anläggningsavgifter ( 5-13).4 Brukningsavgifter ( 14-21)..9 Taxans införande.

Läs mer

Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Aneby Miljö & Vatten AB. Avgifter

Läs mer

TAXA för allmänna vattentjänster

TAXA för allmänna vattentjänster TAXA för allmänna vattentjänster 2015 i Gagnefs kommun Antagen av kommunfullmäktige i Gagnef, 2014-12-22 282, dnr 2014:933/04 1 TAXA för Gagnefs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av

Läs mer

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2010-05-04 SBN/2010:510

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2010-05-04 SBN/2010:510 SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2010-05-04 SBN/2010:510 Järva 2:1, bliv. kv. Måldomaren, Brita-Kolas allé, Paradgatan, Feroxgatan Uppförande av stadsradhus 28

Läs mer

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 1 PLANBESKRIVNING Detaljplan RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 2 RIKSGRÄNSEN 1:11 RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun

Läs mer

Parkeringsnorm för Lomma kommun

Parkeringsnorm för Lomma kommun Bilaga 1. Parkeringsnorm för Sammanfattning Parkeringsnormerna i detta dokument är vägledande och anger minimikrav för vilken parkeringsnorm som ska användas för bland annat boende och arbetsplatser i.

Läs mer

Ö s t e r s u n ds kommun

Ö s t e r s u n ds kommun VA-taxa Ö s t e r s u n ds kommun Gäller fr o m 2015-01-01 tills vidare VA-taxa 1 för Östersunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige den 23:e oktober 2014. Huvudman

Läs mer

Obebyggd fastighet: fastighet som enligt detaljplan är avsedd för bebyggande, men inte ännu bebyggts.

Obebyggd fastighet: fastighet som enligt detaljplan är avsedd för bebyggande, men inte ännu bebyggts. VA-TAXA 2015 för Ulricehamns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Ulricehamns Energi AB. Avgifter enligt denna taxa skall betalas

Läs mer

VA-taxa Hällefors kommun 2015

VA-taxa Hällefors kommun 2015 VA-taxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Anläggningsavgifter... 5 Brukningsavgifter.. 10 Taxans införande 13 2 TAXA för Hällefors kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN

PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden 2018-03-22 49 1 Parkeringsnorm Antalet parkeringsplatser beräknas utifrån ett grundtal för respektive användning, se nedan under rubriken Grundtal.

Läs mer

Gäller från 2016-01-01 VA-TAXA FÖR ÖSTERÅKERSVATTEN AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR I ÖSTERÅKERS KOMMUN 1(9)

Gäller från 2016-01-01 VA-TAXA FÖR ÖSTERÅKERSVATTEN AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR I ÖSTERÅKERS KOMMUN 1(9) Gäller från 2016-01-01 VA-TAXA FÖR ÖSTERÅKERSVATTEN AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR I ÖSTERÅKERS KOMMUN 1(9) ROSLAGSVATTEN AB genom ÖSTERÅKERSVATTEN AB TAXA för Österåkers kommuns allmänna

Läs mer

VA-TAXA 2015 FÖR MUNKEDAL KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR

VA-TAXA 2015 FÖR MUNKEDAL KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Dnr 2014-485 VA-TAXA 2015 FÖR MUNKEDAL KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Taxa 2015 avseende anläggningsavgifter antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 99 Taxa 2015 avseende brukningsavgifter

Läs mer

Vatten- och avloppstaxa

Vatten- och avloppstaxa Vatten- och avloppstaxa 2015 Antagen av Kommunfullmäktige i Malung- Sälens kommun 2014-12-15 för att gälla från 2015-01-01 Innehållsförteckning Anläggningsavgifter ( 5 13)... 4 Brukningsavgifter ( 14 22)...

Läs mer

VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01

VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01 VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01 1 VA-TAXA fr o m 2015-01 - 01 För Hallstahammars kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-taxan är antagen av tekniska nämnden 2014-11-17. Huvudman för den

Läs mer

För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014

För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014 För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014 Innehåll Allmänt ( 1 4) Sidan 1 BETALNINGSANSVARIG 3 2 AVGIFTER 3 3 AVGIFTSSKYLDIGHET 3 4 FASTIGHETSINDELNING 4 Anläggningsavgifter ( 5 11) 5 BOSTADSFASTIGHET

Läs mer

Taxa för Marks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 151/2015.

Taxa för Marks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 151/2015. Taxa för Marks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 151/2015. Huvudmannen för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Marks kommun.

Läs mer

TAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING.

TAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING. 1 TAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING. Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 124. Huvudman för den allmänna vatten och avloppsanläggningen är Öckerö kommun. Avgifter

Läs mer

Tranemo kommun VA-taxa 2013 Tekniksektionen. TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

Tranemo kommun VA-taxa 2013 Tekniksektionen. TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-TAXA 2013 TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige den 2012-11-19 141. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Tranemo kommun.

Läs mer

2 Avgiftstyper Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter.

2 Avgiftstyper Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter. Reviderad Kf 2009-09-28. Gällande from 2010-01-01 Reviderad Kf 2010-06-21. Gällande from 2010-08-01 Reviderad Kf 2011-09-26. Gällande from 2012-01-01 Reviderad Kf 2012-12-17. Gällande from 2013-01-01 Reviderad

Läs mer

för Strömstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar

för Strömstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Vatten- och avloppstaxa 2016 1(12) TAXA för Strömstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Antagen av kommunfullmäktige i Strömstads kommun 2015-12-17 Huvudman för den allmänna vatten- och

Läs mer

Riktlinjer för parkering underlag för bedömning av parkeringsbehov

Riktlinjer för parkering underlag för bedömning av parkeringsbehov Gårdsten Stampen B Stampen C Stampen A Bagaregården Björkekärr Långgatorna D Långgatorna A Långgatorna C Långgatorna B Johanneberg 5 % ledigt boende dag boende natt besök 1

Läs mer

ALVESTA KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

ALVESTA KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING ALVESTA KOMMUN VA-taxa 2016 FÖR ALVESTA KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Förvaltningen för Samhällsplanering 342 80 ALVESTA 0472-15000 TAXA FÖR ALVESTA KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2005-03-14 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer 2004:6-51 Antagen av kommunfullmäktige 2005-06-22 och lagakraftvunnen 2006-06-01 Detaljplan för BOSTÄDER VID FINNGÖSASKOLAN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING En

Läs mer

Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum

Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum Stadsbyggnadskontoret GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum Forellen 17, Bollmora 2:1, Bollmora 2:588 Inom Tyresö kommun, Stockholms län. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.03

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.03 VA-taxa 2012 för Kungsörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2007-11-26, 213. Förvaltningen av VA-anläggningen handhas under Kungsörs KommunTeknik AB och dess styrelse

Läs mer

Stenungsunds kommun. Taxa. för Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Stenungsunds kommun. Taxa. för Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Stenungsunds kommun Taxa för Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXA för Stenungsunds kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den. Huvudman för

Läs mer

Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna va-anläggningar är Staffanstorps kommun.

Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna va-anläggningar är Staffanstorps kommun. Författning 4.7.2 Antagen av kommunfullmäktige 200/12 Reviderad kommunfullmäktige 37/13 Reviderad av kommunfullmäktige 72/15 Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2015 Huvudman

Läs mer

VA-TAXA 2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156. www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se. Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50

VA-TAXA 2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156. www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se. Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50 VA-TAXA 2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156 Kalmar Vatten AB Box 822, 391 28 Kalmar Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50 www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se Bolag Huvudman

Läs mer

VA-taxa. Fastställd av Laxå kommunfullmäktige 2009-11-25. Taxan gäller från 2010-01-01, avgiftsjusterad från 2015-01-01

VA-taxa. Fastställd av Laxå kommunfullmäktige 2009-11-25. Taxan gäller från 2010-01-01, avgiftsjusterad från 2015-01-01 VA-taxa 2015 Fastställd av Laxå kommunfullmäktige 2009-11-25 Taxan gäller från 2010-01-01, avgiftsjusterad från 2015-01-01 1 Kontakt med Laxå Vatten AB Hemsida: www.laxavatten.se e-post: info@laxavatten.se

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges

Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges PARKERINGSTAL FÖR CYKEL BOSTÄDER Verksamhet Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges Flerbostadshus 20 25 1,8 2,3/bostad Särskilda boendeformer Äldreboende 5 10 cpl/1000 kvm BTA 0,3 cpl/boende

Läs mer

Taxa. Vatten och avlopp. Mariestads kommun. Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14

Taxa. Vatten och avlopp. Mariestads kommun. Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14 Taxa Vatten och avlopp Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14 VA-taxa för Mariestads kommun Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Sida: 2 (16) Taxa för Mariestads kommuns allmänna

Läs mer

VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2014-04-28 38 Ovanåker kommun är huvudman för den allmänna VA-anläggningen. Förvaltningen av VA-anläggningen

Läs mer

Nedanstående avgifter är antagna av kommunfullmäktige 2015-11-26 342 och gäller från och med 2016-01-01.

Nedanstående avgifter är antagna av kommunfullmäktige 2015-11-26 342 och gäller från och med 2016-01-01. TAXA för Eksjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2009-11-26 190. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Eksjö Energi AB. Avgifter enligt

Läs mer

VA-taxa. För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01

VA-taxa. För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01 VA-taxa För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01 Innehållsförteckning Inledning ( 1-4).2 Anläggningsavgifter

Läs mer

för Kramfors kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

för Kramfors kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXA för Kramfors kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige att träda i kraft från och med 2015-01-01. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Kramfors

Läs mer

TAXA för Finspångs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014

TAXA för Finspångs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014 1(13) 1(13) TAXA för Finspångs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014 Taxans konstruktion är antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2008. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Läs mer

för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 1 (12) TEKNIK-, SERVICE- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN VA-taxa för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 271 Bollnäs kommun är huvudman för den allmänna

Läs mer

VA-taxa 2016 För Trollhättans kommuns allmänna VA-anläggning

VA-taxa 2016 För Trollhättans kommuns allmänna VA-anläggning VA-taxa 2016 För Trollhättans kommuns allmänna VA-anläggning Innehållsförteckning Anläggningsavgifter ( 5 12)... 4 Brukningsavgifter ( 13 21)... 9 1 VA-TAXA 2016 för Trollhättans kommuns allmänna vatten-

Läs mer

Taxa. Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa KS14-355 346. Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa KS14-355 346. Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi KS14-355 346 Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2014-11-11 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 86 Innehåll

Läs mer

TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Sida 1(9) TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Förvaltningen av VA-anläggningar handhas under kommunstyrelsen av gatukontoret nedan kallat VA-verket. 1 För att

Läs mer

Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2013

Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2013 FÖRFATTNING 4.7.2 Antagen av kommunfullmäktige 200/12 Reviderad kommunfullmäktige 37/13 Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2013 Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna

Läs mer

Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus

Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2011-03-09 SID 1 (5) SBN/2011:151 TJÄNSTESKRIVELSE Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus Förslag till beslut i stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

VA-taxa för SEVAB Strängnäs Energis allmänna vatten- och avloppsanläggning

VA-taxa för SEVAB Strängnäs Energis allmänna vatten- och avloppsanläggning 1 (11) VA-taxa för SEVAB Strängnäs Energis allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-20, 206 Förvaltningen av VA-anläggningen handhas av SEVAB Strängnäs Energi AB nedan

Läs mer

Antagen Kf 110, 2008-12-17. VA-taxa. för Åtvidabergs Vatten AB:s allmänna Vatten- och Avloppsanläggning. Giltig from 2009-01-01

Antagen Kf 110, 2008-12-17. VA-taxa. för Åtvidabergs Vatten AB:s allmänna Vatten- och Avloppsanläggning. Giltig from 2009-01-01 Antagen Kf 110, 2008-12-17 VA-taxa för Åtvidabergs Vatten AB:s allmänna Vatten- och Avloppsanläggning Giltig from 2009-01-01 TAXA för Åtvidabergs Vatten AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen

Läs mer

VA-taxa För Degerfors Kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Gäller från och med 2013-07-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-29

VA-taxa För Degerfors Kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Gäller från och med 2013-07-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-29 VA-taxa För Degerfors Kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Gäller från och med 2013-07-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-29 Innehållsförteckning Anläggningsavgifter 5-13 sid 2 Brukningsavgifter

Läs mer

Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Kommunfullmäktige 2014-11-10 Att gälla från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-10, gällande från och med 2015-01-01.

Läs mer

Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka. Trafik- och parkeringsutredning 2013-06-10

Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka. Trafik- och parkeringsutredning 2013-06-10 Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka Beställare Kungsbacka kommun Stadshuset 434 81 Kungsbacka Beställarens representant Lars Björkman Konsult Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774

Läs mer

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången STRÖMSTADS KOMMUN Sida 13 (33) Kommunstyrelsen 2012-09-12 KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången Kommunstyrelsen beslutar föreslå

Läs mer

VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156

VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156 VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156 TAXA För Arboga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, KF 156. Huvudman för den

Läs mer

Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Gäller fr.o.m. 2015 01-01 Taxa för Vännäs kommun allmänna vatten- och avloppsanläggningar antagen av kommunfullmäktige 2014-12-08 129 INNEHÅLL

Läs mer

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan...

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan... Detaljplaner Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering utan tillåtelse av

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR JANUARI 2016 MOBILITY MANAGEMENT Mobility Management () är ett koncept för att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder

Läs mer

TAXA 2012. för. Allmänna vatten- och avloppsanläggningar

TAXA 2012. för. Allmänna vatten- och avloppsanläggningar TAXA 2012 för Allmänna vatten- och avloppsanläggningar Taxan antagen av kommunfullmäktige 2012-02-20, Kf 22 dnr 2011-000521 (gäller fr o m 2012-04-01) Förvaltning av VA-anläggningen handhas av Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR

VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Antagen Kf 1995-12-20, 100 Dnr 95/278 34 Ändrad Kf 2004-11-17, 64 Dnr 04/207 04 Ändrad Kf 2008-11-12, 97 Dnr 08/200 34 Indexjusterad

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 84 VA-TAXA. för Munkedal kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 84 VA-TAXA. för Munkedal kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 84 VA-TAXA för Munkedal kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla från och med 2016-01-01 Innehåll ANLÄGGNINGSAVGIFTER ( 5 14)... 3 BRUKNINGSAVGIFTER

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016

DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016 DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016 VA-avgifter Avgifter skall betalas till Dals-Eds kommun. Avgifter för 2016 är uppräknade med 2% (förbrukning) resp. 3% (anslutning) Taxa 2015 Inkl. moms 2016 Inkl. moms Fast

Läs mer

TAXA 2015. För Mullsjö kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning

TAXA 2015. För Mullsjö kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning 1(14) TAXA 2015 För Mullsjö kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning Antagen av Mullsjö kommunfullmäktige( 56Dnr 2010/1017, 2010-05-25) att gälla fr.o.m. 2010-07-01 Avgifter i Taxan är justerade i

Läs mer

VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN. Tillämpning 1-4. Anläggningsavgifter 5-12. Brukningsavgifter 13-19. Taxans införande 20

VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN. Tillämpning 1-4. Anläggningsavgifter 5-12. Brukningsavgifter 13-19. Taxans införande 20 VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN Tillämpning 1-4 Anläggningsavgifter 5-12 Brukningsavgifter 13-19 Taxans införande 20 1 Tillämpning Taxa för Vetlanda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning i enlighet

Läs mer

PBL kunskapsbanken 2013-06-25

PBL kunskapsbanken 2013-06-25 PBL kunskapsbanken PBL kunskapsbanken enbart om detaljplaner Nerladdat av TUNAFORSNYTT tunaforsnytt.se från Boverket http://www.boverket.se/vagledningar/pbl-kunskapsbanken/skapa-pdf/ 2013-06-25 Innehåll

Läs mer

VATTEN OCH AVLOPPSTAXA

VATTEN OCH AVLOPPSTAXA VATTEN OCH AVLOPPSTAXA 2015 Lagstadgad mervärdesskatt ingår i de i taxan angivna beloppen. Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-20, gäller från 2015-01-01. VA-Taxa 2010 1 Taxa för Lekebergs kommuns allmänna

Läs mer

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31 Utformning 15/22 nithällar. Dessa ger även en god framkomlighet för rullstolar och personer som har svårare att gå, samt ger ledning för synskadade. Hällar läggs lämpligen i vilt förband. Utbyte av beläggning

Läs mer