Årsredovisning 2011 Rågsved 1 förskolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning 2011 Rågsved 1 förskolor"

Transkript

1 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSNÄMND RÅGSVED 1 FÖRSKOLOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (15) Handläggare: Annika Kindblom Telefon: Årsredovisning 2011 Rågsved 1 förskolor Sammanfattande analys Förskolechefen är ytterst ansvarig för hela verksamheten. Hon är alltid informerad och delaktig i alla beslut. Hon har varje år medarbetarsamtal med alla anställda. Vår handledare/coach arbetar med direkt handledning till varje arbetslag. Hon följer upp avdelningarnas arbetsplaner, arbetssätt, uppgifter, dokumentation, arbete med resursbarn kontinuerligt. Vår handledare/coach har mentorsamtal och uppföljningssamtal med nya och gamla pedagoger. Vi har haft en brukarundersökning där föräldrar fått lämna synpunkter och åsikter. Dessa har sedan följts upp på arbetsplatsträff av förskolechefen. Varje avdelning har diskuterat sitt resultat och kommit fram till vilka åtgärder som behöver vidtas. Föräldrarna får återkoppling på sina synpunkter och åsikter dels muntligt på föräldramöten eller i samtal, men även i månadsbladet som varje avdelning har. Vi erbjuder utvecklingssamtal som rör enskilt barn. När barnen byter avdelning erbjuder vi omvända samtal för att föräldern ska få möjlighet att själv berätta om sitt barn. Enhetens åtaganden följs upp av förskolechef och personal på följande sätt: arbetsplatsträffar, avdelningsmöten, planeringsdagar, utvärderingsdagar, vid reflektionstillfällen och i medarbetarsamtal. Vi har erfarenhetsdagar där vi delger varandra kunskap inom enheten. Vår hemsida är ett forum där vi beskriver vårt kvalitetsarbete. Pedagogerna får ta del av aktuell forskning och litteratur kopplad till verksamheten. Språk och kommunikation genomsyrar hela vår verksamhet. Vi har fortsatt vår satsning på hälsa och friskvård både för barn och personal. Vi har en årskalender där vi skriver in vad som kommer att hända under året både stort och smått. Det gör att alla i enheten på ett enkelt och tydligt sätt har kontroll på när saker ting sker. Genom vår föräldraaktiva inskolning får föräldrarna en bättre insyn i vår verksamhet. Vi bjuder in föräldrarna så ofta de har möjlighet. Vår grupp som arbetar med föräldrasamverkan har i uppdrag att se till att vi tillgodoser föräldrarnas önskemål och följer upp det som vi bestämmer.

2 SID 2 (15) Barnen blir delaktiga i vårt kvalitetsarbete genom intervjuer och samtal där vi tar reda på intressen och önskemål. Pedagogerna observerar och dokumenterar det barnen gör i sin vardag för att kunna planera och reflektera över aktiviteter och rutiner. Barnen får också vara med i planering och uppföljning i stor utsträckning. Personalen blir delaktiga genom arbetsplatsträffar, avdelningsmöten, planering, reflektionsmöten, utvärdering och erfarenhetsdagar. Vi har gruppindelningar med olika ansvarsområden. Vid medarbetarsamtal får varje pedagog möjlighet att påverka sin situation och uttrycka vad de känner och tycker. Alla har fått läsa igenom vår värdegrund och verksamhetsplan noga. Varje arbetslag har sedan fått arbeta fram en arbetsplan som är anpassad till just deras avdelning. Där ska de konkret beskriva hur de i handling arbetar. Vår bedömning är att alla blir mer engagerade och intresserade om de själva får ansvar och förtroende. Man växer av att klara uppgifter och av att få visa vad man kan. Utvecklingen av antalet brukare, brukar - och medarbetarenkäten, det ekonomiska resultatet, sjukfrånvaron och personalomsättningen. Vi har inte haft några svårigheter att få barn till våra förskolor i enheten. Enligt brukarundersökningen 2011 jmf med 2010 och 2009 års undersökningar så har brukarna blivit mer nöjda. De ekonomiska resultaten de senaste åren har varit mycket bra. Vi har kunnat visa en budget i balans med visst överskott. Gällande sjukfrånvaron så har vi arbetat systematiskt med att följa upp den varje månad, på arbetsplatsträffar och i den loka samverkansgruppen. Vi har en frånvaro på ca 3,7 %. Personalomsättningen har varit låg. Vi har gjort vissa omfördelningar mellan förskolorna. Vi har tre pedagoger i enheten som går på distansutbildning till förskollärare. Vilket gör att vi på sikt kommer att höja förskollärartätheten i enheten. Under hösten så har enheten få en förskola till som kommer att tillhöra Rågsved 1. Förskolan har fem avdelningar och 18 personal.

3 SID 3 (15) Uppföljning av Kommunfullmäktiges inriktningsmål KF:s INRIKTNINGSMÅL 1: 1. Stockholm ska vara en attraktiv, trygg, tillgänglig och växande stad för boende, företagande och besök KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.3 Stockholms livsmiljö ska vara hållbar KF:s indikatorer Andel av stadens storkök eller storhushåll i stadens verksamheter som sorterar ut matavfall för biologisk behandling Periodens utfall Årsmål KF:s årsmål Period 100 % 100 % 40 % 2011 Andel av stadens verksamheter som sorterar ut förpackningar och papper (alla nämnder/bolag) 100 % 100 % 100 % 2011 Andel inköpta ekologiska livsmedel i staden i kronor av totala värdet av inköpta livsmedel (alla nämnder) 16 % 16 % Verksamhetsberättelse 2011 Förvaltningens verksamheter ska bidra till en hållbar utveckling och bedrivas utifrån nämndens miljöplan Rågens förskolor ska verka för en hållbar utveckling och livsmiljö.

4 SID 4 (15) Vi har en miljögrupp som ansvarar för miljöarbetet i enheten. Alla pedagoger arbetar aktivt med miljöfrågor med både barn och föräldrar. I år har vi arbetat mot Grön Flagg. Vårt tema har varit Hälsa och Livsstil. KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.6 Stockholmarna ska vara nöjda med kultur- och idrottsmöjligheterna i Stockholm Förskolan och fritiden ska erbjuda barn och ungdomar professionella konst- och kulturupplevelser samt ge dem möjligheter att uttrycka sig i eget skapande Nämndens indikatorer Andel förskoleavdelningar där barnen upplevt minst en professionell kulturupplevelse under året Periodens utfall Årsmål Period 100 % 100 % 2011 Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Den strategiska barn- och ungdomskulturplanen "Kultur i ögonhöjd" ska implementeras i förskolans och fritidens verksamheter. Alla barn ska få möjlighet att utveckla sitt eget skapande samt få ta del av olika former av kultur. Alla barn har fått någon form att kultur under året. Alla barn har fått använda sitt eget skapande i olika former. KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.7 Stockholmarna ska vara trygga och nöjda med städning samt renhållning Personer som har upplevt våld i nära relationer ska erbjudas råd och stöd Rågens Förskolor ska ge råd och stöd till föräldrarna vid misstanke om våld.

5 SID 5 (15) Vi har gett råd och stöd vid ett par tillfällen under året. Stadsdelsområdet ska upplevas som rent och tryggt Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Enheterna ska kontinuerligt diskutera krishantering och säkerhetsförebyggande frågor på APT, för att samtliga medarbetare ska ha god kunskap om vad som gäller i den egna verksamheten.

6 SID 6 (15) KF:s INRIKTNINGSMÅL 2: 2. Kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 2.2 Förskolor och skolor i Stockholm ska ge barn vad de behöver för att lära och utvecklas KF:s indikatorer Periodens utfall Årsmål KF:s årsmål Andel enheter som genomför systematiskt barnsäkerhetsarbete 100 % 100 % tas fram av nämnden Period 2011 Resultatet av enheternas självvärdering avseende utveckling och lärande inom förskola 4 3,3 3, KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Stadsdelsnämnderna ska erbjuda förskolans medarbetare kompetensutveckling och erbjuda medarbetarna pedagogisk grundeller vidareutbildning till barnskötare eller förskollärare Förskolans och fritidens verksamheter ska arbeta med att stärka barnens och ungdomarnas empatiska och sociala förmåga - arbetet ska bidra till jämställdhet, respekt och likabehandling samt motverka rasism och främlingsfientlighet Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Förskolornas likabehandlingsplaner ska utvärderas och uppdateras i samband med kvalitetsredovisningen. Varje barns sociala och empatiska förmåga ska stärkas. Arbetet ska bidra till jämställdhet, respekt och likabehandling.

7 SID 7 (15) Vi lägger stor vikt vid att ha ett respektfullt bemötande mot både barn och vuxna. Man hälsar alltid på alla. Vi strävar efter att ha en positiv attityd och att vara goda förebilder. Vi jobbar med olika former av konfliktlösning dels genom samtal, drama och olika sagor. Vi tillämpar demokratiska metoder där barnen får vara med och ta beslut i olika former. Barnens självkänsla stärks genom att de får känna att de lyckas i olika situationer. 2. Förskolan ska arbeta med barnens matematiska och naturvetenskapliga förmågor Alla barn ska få möjlighet att utvidga och utmana sin matematiska och naturvetenskapliga förmåga. Vi har under året utarbetat olika arbetssätt under detta åtagande. Man kan se tydliga resultat genom att både barn och pedagoger har en betydligt bättre uppfattning om ord och begrepp inom området. Vi kan se resultat av att barnen tycker att det är roligare att räkna, sortera, klassificera då det finns engagerade vuxna. De förstår vad matematik och naturvetenskap är på ett tydligare sätt. All personal i enheten har under april fått fortbildning om hur man tillsammans med barnen kan arbeta med matematik och naturvetenskap på förskolan. Vi har haft ett flertal pedagoger som gått utbildning genom Lärarlyftet med fokus på språk och matematik. 3. Förskolan ska arbeta med barnens språkliga och kommunikativa förmågor Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Inom varje förskoleområde ska en årlig kartläggning göras av vilka modersmål som talas av barn och personal. Stadsdelens språkprogram ska synliggöras och användas i förskolorna.

8 SID 8 (15) Varje barn ska få möjlighet att utveckla ett rikt och nyanserat talspråk samt sin förmåga att kommunicera och uttrycka tankar. Alla pedagoger har fått intern fortbildning i vårt språkarbete. Vi kan genom vår "Beskrivning av barnets språkutveckling" se resultat av det enskilda barnets utveckling. Denna ligger sedan till grund för hur pedagogerna skall arbeta och vad man skall lägga fokus på. Den används inte som ett bedömningsunderlag till det enskilda barnet. Vi kan generellt se resultat i att alla barn utökat sitt ordförråd och sätt att uttrycka sig. Genom kartläggning av barnets modersmål och i samarbete med föräldrarna har vi kunnat höja modersmålets status. Då modersmålet används aktivt i hemmet, ser vi resultat i barnets språkutveckling på båda språken. Barn och föräldrar är mer stolta över sitt modersmål. Över lag har alla fått en bättre fonologisk medvetenhet, både barn och pedagoger. Språkarbetet har förtydligas. Vi kan se resultat av ett aktivt litteraturarbete genom att varje avdelning fått redovisa. Vi har kunnat se resultat av vårt samarbete med Rågsvedsskolan genom olika utvärderingar och samtal. 4. Förskolan ska arbeta hälsofrämjande med inriktning mot rörelse och kost Rågens förskolor ska genom information och utbildning medverka till en hälsosam och fysiskt aktiv livsstil för såväl barn som personal. Barnen utnyttjar och efterfrågar rörelseaktiviteter. Vi ser och hör att barnen älskar att ha idrott. De vet hur man byter om och duschar efteråt. Vi ser resultat genom att barn som slutat hos oss kommer tillbaka och saknar vår idrott. Alla blivande skolbarn kan åka skridskor! Alla kan åka framåt, bakåt, resa sig då man ramlat och bromsa. Alla kan sätta på sig sina skridskor själva, dock inte knyta. Alla femåringar har fått vattenvana genom vår simskola. Några barn har också lärt sig att simma. Föräldrarna ser till att barnen kan delta i våra olika idrottsaktiviteter. Vi märker att föräldrarna engagerar sig i dessa aktiviteter genom att de kommer på avslutningarna. De ser till att barnen har med sig skridskor och idrottskläder till förskolan. Föräldrar har sökt till vår enhet tack vare våra idrottsaktiviteter. Alla barn har fått näringsriktig kost. Vi kan se resultat från skolor och föräldrar genom att de hör av sig till oss på förskolan och berättar.

9 SID 9 (15) 5. Förskolan ska låta alla barn delta i planering och utvärdering utifrån sina förutsättningar Alla barn ska efter sin förmåga, få möjlighet till planering och utvärdering av sina aktiviteter och få sitt lärande synliggjort. Barnen vågar, kan och vill uttrycka sina åsikter och önskemål. Barnen talar ofta om för oss om något är bra eller dåligt. Barnen har blivit mer medvetna om sitt eget lärande. Alla barn är unika och det visar vi på bl.a. genom barnens portfoliopärm. Den synliggör varje individuellt barns lärande och läroprocess. Barnen kan själva se och följa sitt lärande ex. "titta vilken konstig gubbe jag ritade när jag var liten och nu ritar jag jättebra gubbar" osv. Vi ser resultat vid observationer av vad barnen väljer att leka och göra och även hur de förhåller sig till varandra och demokratiska dilemman. Vår inne och utemiljö stimulerar barnens spontana lek. De hittar möjligheter för lek och sysselsättning av olika slag på egen hand. 6. Förskolan ska kontinuerligt dokumentera barnens utveckling och lärande samt kommunicera mål och arbetssätt med föräldrarna Alla föräldrar ska ges möjlighet till insyn i verksamheten och inflytande över sitt barns lärande och utveckling. Resultat från vår föräldrasamverkan får vi främst då vi har samtal vid inskolning, omvända samtal, utvecklingssamtal och genom den dagliga kontakten. Vi har utarbetat mallar för olika former av utvärderingar. Dessa synliggör sedan resultatet för oss. Föräldrarna deltar i de olika aktiviteter vi inbjuder till och de vågar komma med synpunkter och önskemål. Många önskar plats på våra förskolor och rekommenderar oss till vänner och bekanta. Vi har haft en brukarundersökning under våren Vi hade en svarsfrekvens på 63 % vilket vi får vara nöjda med. Resultatet i årets enkät är mycket bra. 7. Förskolan ska i samarbete med föräldrarna och närliggande skolor arbeta för att barnen får en smidig övergång till skolan Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse

10 SID 10 (15) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Den reviderade läroplanen för förskolan ska implementeras. Rågens förskolor ska verka för ett förtroendefullt samarbete med förskoleklasserna i närliggande skolor för att underlätta övergången till annan verksamhet för varje enskilt barn. När det gäller resultat av samarbetet med skolan så får vi det i utvärderingar och i samtal med skolan. De framhäver ofta att barnen från våra förskolor kan åka skridskor, har bra motorik och kan rutiner vid idrott. Många har bra förberedelser inför läsning och skrivning. Vi får positiv respons gällande barnens fonologiska kunskaper. Vi ser resultat av vårt lässamarbete dels genom att våra förskolebarn och skolans elever skapar en slags gemenskap, men även att alla parter blir mer stolta över sitt modersmål. Läsning får också en högre status. Samarbetet har även lett till olika träffar under det övriga året. Det har underlättat övergången till skolan. Övergången till skolan blir trygg och okomplicerad för barnen. Vi har talat gott om skolan samt genom dialog med föräldrar och barn gjort det synligt att vi har en bra kontakt med skolan. Avslutningssamtalen tillsammans med föräldrarna har varit lättsamma och trevliga. Vi har uppmuntrat föräldrarna till att kontakta skolan om/när de har övriga frågor angående skolstarten och se till att vi har kontaktuppgifter etc. nära tillhands om det skulle behövas. Vid överlämning till skolan skickar vi med "skolmappen" som bland annat innehåller en transkriberad text, teckningar och en intervju KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 2.4 Stockholms stad som arbetsgivare ska erbjuda spännande och utmanande arbeten KF:s indikatorer Periodens utfall Årsmål KF:s årsmål Sjukfrånvaro (alla nämnder/bolag) Period 3,73 % 6 % 4,8 % 2011 Nämndens verksamheter ska vara attraktiva arbetsplatser

11 SID 11 (15) Nämndens indikatorer Andel medarbetare som har en individuell kompetensutvecklingsplan. Periodens utfall Årsmål Period 100 % 100 % 2011 Andel medarbetare som har haft medarbetarsamtal under året. 100 % 100 % 2011 Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Alla chefer ska uppmärksamma medarbetare som varit sjuka mer än 4 gånger de senaste 6 månaderna, eller varit sjuka mer än 15 dagar, med ett samtal. Enheterna ska arbeta för goda resultat i den stadsövergripande medarbetarundersökningen. Nämndens samlade resultat ska ligga på stadens snitt. För att höja medvetandet om jämställdhetsoch mångfaldsaspekter ska enheterna fortlöpande föra dialog om dessa frågor. Förvaltningens personalpolicy ska gås igenom på APT. Diskussion ska föras om vad personalpolicyn innebär konkret för den egna arbetsplatsen. Utifrån skyddsronder, psykosociala enkäten och medarbetarundersökningen ska alla arbetsplatser ta fram handlingsplaner för att säkra en god arbetsmiljö Rågens förskolor ska vara en attraktiv arbetsplats genom att arbeta aktivt för att motverka och förebygga ohälsa och genom att bedriva ett systematiskt arbetsmiljö- och rehabiliteringsarbete. Vi har en friskvårdsgrupp i enheten som ansvarar för all vår friskvård i enheten.

12 SID 12 (15) Vi lägger hög vikt vid ett gott samarbete och en stor öppenhet över hela enheten. Vi har en helhetssyn på arbetet med barnen vilket innebär att alla som arbetar hos oss är lika viktiga. Vi lägger hög vikt vid ett att ha en god insyn i verksamheten. Vi tar emot många studenter från lärarutbildningen, SFI, olika barnskötarutbildningar, praoelever, studiebesök av olika slag, intervjuer och olika inspelningar m.m. Vi är noga med att ta vara på personalens idéer och lyssnar på deras åsikter. Det är viktigt att alla känner att de kan bidra med något till verksamheten.

13 SID 13 (15) KF:s INRIKTNINGSMÅL 3: 3.Stadens verksamheter ska vara kostnadseffektiva KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 3.1 Budgeten ska vara i balans Verksamheterna ska rymmas inom tilldelad budget Rågens förskolor ska ha en budget i balans vid årets slut. Vi har en budget i balans med ett visst överskott. Analys av resultaträkning Uppföljning av driftbudget Resultatenheter Analys av balansräkning Investeringar Försäljningar av anläggningstillgångar Betydande projekt som inte är investeringar Ombudgeteringar Medel för lokaländamål Övrigt KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 3.2 Alla verksamheter staden finansierar ska vara effektiva Förvaltningens resurser ska utnyttjas effektivt Rågens förskolor ska använda de tilldelade resurserna på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Vi har varit noga med att använda de resurser vi har haft på ett effektivt och bra sätt under året.

14 SID 14 (15) Synpunkter och klagomål De klagomål som kommit upp är personalens bemötande, kläder som försvunnit och barn som bits. Vi har tagit klagomålen på största allvar. Vi har diskuterat på APT hur viktigt det är med ett bra bemötande och att alla måste skärpa sig. Gällande att kläder har försvunnit så har vi försökt skapa bättre rutiner angående barnens kläder. Angående barn som bits så har berörd avdelning gjort en handlingsplan. All återkoppling har lämnats till brukarna muntligt genom samtal med pedagog och förskolechef. Övrigt Enhetens internkontroll Vi har följt upp städningen varje månad på arbetsplatsträffar. Städningen har varit mycket ojämn. Det har vi påpekat och åtgärder har vidtagits. Vi har anmält alla fel och brister till SISAB gällande våra lokaler. Inspektioner Skolinspektionen har granskat förskoleverksamheten i Enskede Årsta Vantör. Alla förskolechefer, några pedagoger och brukare från varje enheten blev intervjuade. Slutrapporten visade en del brister på som kommer ligga som utvecklingsarbete i stadsdelen. Brukarundersökningen Vi har haft en brukarundersökning under våren. Vi hade en svarsfrekvens på 63 % vilket vi får vara nöjda med. Resultatet i årets enkät är mycket bra. Alla avdelningar i enheten har analyserat sitt resultat och gett sina brukare återkoppling. Det vi kan se generellt är att hårt arbete ger resultat. Index per frågeområde Utveckling och lärande 84 % nöjdhet jmf: Stadsdelen 75 % och Staden 77 % Normer och värderingar 88 % nöjdhet jmf: Stadsdelen 83 % och Staden 85 % Barns inflytande 81 % nöjdhet jmf: Stadsdelen 75 % och Staden 77 % Samverkan med hemmet 85 % nöjdhet jmf: Stadsdelen 74 % och Staden 76 % NFI=nöjd föräldraindex Rågsved 1 78 jmf: Stadsdelen 70 och Staden 71 % Jämställdhets-och mångfaldsarbete. Vi har utarbetat en likabehandlingsplan som är väl förankrad hos alla medarbetare och brukare. Vi har en kontinuerlig kontakt med våra brukare. Vi bjuder in till enskilda samtal. Vi är noga med att informera att vi har en likabehandlingsplan

15 SID 15 (15) och att vi arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald. Vi behandlar alla lika oavsett ålder, kön, religion, etnisk tillhörighet eller social bakgrund. Bilagor Risk-väsentlighetsanalysen Rågsved VB 2011 Uppföljning jämst o mångfaldsarbete Rågsved 1 VB 2011 Sammanställning klagomål synpunkter Rågsved 1

Rågsved 1 förskolor Verksamhetsberättelse VB 2013

Rågsved 1 förskolor Verksamhetsberättelse VB 2013 Rågsved 1 förskolor Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (19) Handläggare: Annika Kindblom Telefon: 50820237 Till Rågsved 1 förskolor Rågsved 1 förskolor Verksamhetsberättelse VB 2013 Rågsved 1 förskolor 124 61

Läs mer

Verksamhetsberättelse VB 2014 för Rågsved 1 förskolor

Verksamhetsberättelse VB 2014 för Rågsved 1 förskolor Rågsved 1 förskolor Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (19) Handläggare Annika Kindblom Telefon: 50820237 Till Rågsved 1 förskolor Verksamhetsberättelse VB 2014 för Rågsved 1 förskolor Förslag till beslut Rågsved

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010 Gärdets förskolor

Verksamhetsberättelse 2010 Gärdets förskolor ÖSTERMALM GÄRDETS FÖRSKOLOR Handläggare: Chatarina Örner TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-57- 1.2.1. SID 1 (17) 2011-01- 27 Verksamhetsberättelse Gärdets förskolor Sammanfattande analys Den sammanfattande analysen

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Förskolan Vågavilja K V A L I T E T S G A R A N T I

Förskolan Vågavilja K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Dnr 1. 2.1.11-2012 Förskolan Vågavilja Förskolan som ligger på stor kuperad gård, granne med naturen och Långsjön Förskolan Vågavilja ligger i Herrängens villaområde

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan Lugnetskolans förskola

Verksamhetsplan Lugnetskolans förskola Verksamhetsplan Lugnetskolans förskola Inledning Inledning Lugnets förskola en mötesplats för små och stora Lugnets förskola startar hösten 2011 i tillfälliga lokaler i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Den

Läs mer

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling

Läs mer

Förskolan Rödkulla K V A L I T E T S G A R A N T I

Förskolan Rödkulla K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Dnr 1,2.1.11-2012 Förskolan Rödkulla Förskolan som utvecklar miljön utifrån barns idéer och tankar Förskolan Rödkulla ligger mitt i Herrängens villaområde med

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Smultronbackens förskola arbetsplan 2015-2016

Smultronbackens förskola arbetsplan 2015-2016 Smultronbackens förskola Förskolechef: Patricia Lea-Myhrberg Datum 2015-08-21 Sidan 1(7) Smultronbackens förskola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Västanvinden 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Västanvinden 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Västanvinden 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Förskolorna Arken och Regnbågen Rågsved 2

Förskolorna Arken och Regnbågen Rågsved 2 K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) 1 Förskolorna Arken och Regnbågen Rågsved 2 Askersundsgatan 8 Rågsveds skolgränd 5 Förskolebarnens framtidstro - vår utmaning Utgångspunkten i vår verksamhet är

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Nytorgets förskolor. stockholm.se

Nytorgets förskolor. stockholm.se Nytorgets förskolor Sid 2 (29) Sid 3 (29) Sid 4 (29) Sid 5 (29) Sid 6 (29) Sid 7 (29). KF:s inriktningsmål: 1. Ett Stockholm som håller samman KF:s mål för verksamhetsområdet: 1.1 Alla barn i Stockholm

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLOR FARSTA STADSDELSNÄMND

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLOR FARSTA STADSDELSNÄMND S FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA, FRITID, KULTUR SID 1 (7) 2007-09-25 KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLOR FARSTA STADSDELSNÄMND 2007 Box 6027 122 06 Enskede. Telefon 08-508 18 000. Fax 08-508 18 158 elisabet.wahlstedt@farsta.stockholm.se

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Förskolebarnens utveckling - vår utmaning

Förskolebarnens utveckling - vår utmaning K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Familjedaghem Högdalen-Örby Förskolebarnens utveckling - vår utmaning Familjedaghem för dig som vill ha både tryggheten att vistas i en lugn miljö med få barn

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning. Vi vänder oss till alla barn och föräldrar. Vi skapar en brygga för barnen

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning. Vi vänder oss till alla barn och föräldrar. Vi skapar en brygga för barnen Sid 1 (5) Rågens Förskolor Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Vi vänder oss till alla barn och föräldrar Vi skapar en brygga för barnen Vi är kreativa pedagoger Vi möter barnen utifrån deras behov

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kritan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS.

VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS. K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Dalens förskolor VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS. Dalens förskolor består av fyra förskolor, med sammanlagt

Läs mer

Förskolan Akleja K V A L I T E T S G A R A N T I

Förskolan Akleja K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Akleja Förskolan Akleja ligger mitt i Herrängens villaområde, med närhet till Herrängens skola. Förskolan ryms i ett fristående hus med ljusa lokaler.

Läs mer

Gemensam Arbetsplan för Förskolan Innehållsförteckning:

Gemensam Arbetsplan för Förskolan Innehållsförteckning: Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan 2011-2013 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Snösätra förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I. Bäverhyddan Bäverbäcksgränd 5. Rödmyran Bäverdammsgränd 5

Snösätra förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I. Bäverhyddan Bäverbäcksgränd 5. Rödmyran Bäverdammsgränd 5 K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Snösätra förskolor Bäverhyddan Bäverbäcksgränd 5 Rödmyran Bäverdammsgränd 5 Tusenskönan Spårfinnargränd 12 Klippan Bjursätragatan 72 Snösätra förskolor är en arena

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Arbetsmarknadsenheten Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1-002-2014 Sid 1 (8) Handläggare: Lena Hallqvist Telefon: Till Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Förslag till beslut

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Nyberg Anki 2013-08-30 Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Kunskapsnämndens mål 2013 under MEDBORGAR Resultaten för lärande och kunskap förbättras

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tornet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Strukturella förutsättningar och organisation ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSNÄMND

Kvalitetsredovisning. Strukturella förutsättningar och organisation ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSNÄMND ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSNÄMND RÅG SVE D 1 FÖRSKOLOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (16) 2014-10-14 Handläggare: Annika Kindblom Telefon: 50820237 Kvalitetsredovisning Strukturella förutsättningar

Läs mer

K V A L I T E T S G A R A N T I. Den lilla förskolan som erbjuder lugn och ro

K V A L I T E T S G A R A N T I. Den lilla förskolan som erbjuder lugn och ro K V A L I T E T S G A R A N T I Förskolan Akleja Sid 1 (6) Den lilla förskolan som erbjuder lugn och ro En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Förskolan Eken K V A L I T E T S G A R A N T I

Förskolan Eken K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Förskolan Eken Förskolan där barnens nyfikenhet är förutsättningen för en kreativ och lustfylld resa i lärandet En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2009 FÖR SNÖSÄTRA FÖRSKOLOR

VERKSAMHETSPLAN 2009 FÖR SNÖSÄTRA FÖRSKOLOR VERKSAMHETSPLAN 2009 FÖR SNÖSÄTRA FÖRSKOLOR Förskolechef: Ann-Sofie Hesselbom Förskolan Bäverhyddan Bäverbäcksgränd 5 124 62 Bandhagen 08-508 20 215 Förskolan Tusenskönan Spårfinnargränd 12 124 63 Bandhagen

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014

Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014 Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014 1. Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Fjärdhundra förskola är belägen i ett litet samhälle

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Mariagårdens förskola Förskola Mariagården Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning)

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, utvecklar

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2015/2016 FSO Kompassen 1.Förvaltningens åtagande Barn och vårdnadshavare upplever att de är trygga

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Verksamhetsplan Snösätra förskolor

Verksamhetsplan Snösätra förskolor ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSNÄMND SNÖSÄTRA FÖRSKOLOR Handläggare Ann-Sofie Hesselbom Verksamhetsplan Snösätra förskolor Inledning Förskolebarns framtidstro - vår utmaning! Vi stimulerar barnens utforskarlust

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Verksamhetsplan för Tällbergs förskola 2013/2014

Verksamhetsplan för Tällbergs förskola 2013/2014 Verksamhetsplan för Tällbergs förskola 2013/2014 Verksamhetsplan 2013/2014 Vision Vi vill frambringa trygga och harmoniska barn som visar respekt för alla. Vi vill ha en förskola där alla ska känna tillit.

Läs mer

Mitt i City förskolor

Mitt i City förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Mitt i City förskolor Ingress Vår verksamhetsidé är: I Mitt i Citys förskolor får varje barn utifrån sina egna förutsättningar leka, lära och utvecklas i utforskande

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Strukturella förutsättningar och organisation. Underlag, källor och kvalitetsarbetets genomförande

Kvalitetsredovisning. Strukturella förutsättningar och organisation. Underlag, källor och kvalitetsarbetets genomförande Kvalitetsredovisning Strukturella förutsättningar och organisation Gubbängens förskolor består av fem förskolor belägna i Gubbängen. Förskolorna har funktionsmässiga lokaler med fungerande innemiljöer.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Övergripande bild av verksamheten. Förutsättningar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR

Kvalitetsredovisning. Övergripande bild av verksamheten. Förutsättningar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR RÅG SVE D 1 FÖRSKOLOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (20) 2010-09-09 Handläggare: Annika Kindblom Telefon: 0761220237 Kvalitetsredovisning Övergripande bild av verksamheten Vår enhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015

Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015 Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015 Förskolan Bränningevägens verksamhet utgår från uppdraget i Läroplanen där kartläggning, uppföljning, utvärdering och utveckling ingår i kvalitetsuppföljningen.

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Vi erbjuder en förskoleverksamhet som lägger grunden för barnets livslånga lärande

Vi erbjuder en förskoleverksamhet som lägger grunden för barnets livslånga lärande K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Dalens förskolor Vi erbjuder en förskoleverksamhet som lägger grunden för barnets livslånga lärande Barn, föräldrar och besökare skall känna sig välkomna till

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Förskolan ska vara trygg, utvecklande och lärorik för alla! Förskoleverksamhetens

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 er Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 Vår värdegrund på Kirsebergstornets förskola Vi pedagoger som arbetar på Kirsebergstornets förskola vill att barnen ska mötas i en öppen, varm och demokratisk

Läs mer

Lokal arbetsplan Lekåret

Lokal arbetsplan Lekåret Lokal arbetsplan Lekåret 2012-2013 Södra Haga förskola Förskolan för glädje, lek och lärande Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer