Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige Sida 1 / 1"

Transkript

1 Fullmäktige Sida 1 / / /2013 Tekniska nämnden Stadsstyrelsen Fråga om underhåll, sanering och nedläggning av lekparker Beredning och upplysningar: Pirjo Sirén, tfn E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi Förslag Stadsstyrelsen Fullmäktige antecknar redogörelsen för kännedom som svar på Mari Nevalainens och 30 andra ledamöters fråga av om underhåll, sanering och nedläggning av lekparker samt konstaterar att frågan är slutbehandlad. Beslut Bilaga Tilläggsmaterial Redogörelse Fullmäktige: Stadsstyrelsens förslag godkändes enhälligt. 6 Esimerkki puistosuunnitelmasta: Nihtimäki 7 Esimerkki Nihtimäen puiston kustannuksista - Valtuustokysymys Mari Nevalainen och 30 andra ledamöter ställde en fråga om underhåll, sanering och nedläggning av lekparker. I frågan ombads svar på frågor om lekparker. Nedan finns först frågan och därefter svar på den. Vilka EU-direktiv styr byggande och underhåll av lekparker och på vilket sätt? EU-kraven som gäller lekparker berör särskilt säkerhet och produktsäkerhet. Dessa direktiv har beaktats i Finlands lagstiftning. Konsumentsäkerhetslagen /920 ersatte den tidigare "lagen om konsumtionsvarors och konsumenttjänsters säkerhet /75". Konsumentsäkerhetslagen från år 2011 föreskriver, att den som äger och underhåller en lekplats (den som erbjuder tjänsten) ska se till att lekplatsen är säker, oberoende av hur gamla lekplatser och redskap det är frågan om. Enligt lagen ska staden eller den som erbjuder lekplatstjänsten för bostadsbolaget ha tillräcklig information om riskerna. Man måste se till att inga hälsorisker medförs för den som använder lekplatsen och redskapen på den. För säkerheten för fastigheternas lekredskap svarar bostadsbolagen eller bostadssamfunden.

2 Fullmäktige Sida 2 / 2 Konsumentsäkerhetslagen från år 2011 förutsatte också att den som erbjuder tjänsten upprättar ett säkerhetsdokument. Esbos tekniska central har upprättat säkerhetsdokument med riskbedömningar för alla lek- och invånarparker samt några andra grönområdestjänster. Innan leverantören börjar tillhandahålla tjänsten görs dessutom för varje ny lek- och invånarpark en anmälan i enlighet med anmälningsskyldigheten i 2011 års konsumentsäkerhetslag. Lekparkerna underhålls i Esbo, liksom på övriga håll i Finland, av staden, eftersom underhållet bygger på markanvändnings- och bygglagen samt 2011 års konsumentsäkerhetslag. I Esbo sköts underhåll av lekparker antingen av en upphandlad, privat områdesentreprenör (Hagalund, Norra Esbo) eller av affärsverket Esbo stadsteknik. Underhållet av lekparker är systematiskt arbete som görs varje vecka och för skötseln finns anvisningar på riksnivå. Åtgärderna för skötsel är definierade enligt den riksomfattande skötselklassificeringen för grönområden VHT Vanligen är lekparkernas skötselklass A2 A3, beroende på lekparkens delområde. Ifall ett enskilt redskap eller en utrustning på lekplatsen inte uppfyller standarden för säkerhet, behöver lekplatsen ifråga inte genast byggas om i sin helhet. Då kan underhållet låta reparera eller om möjligt ersätta ett enskilt lekredskap med ett motsvarande. Ifall det inte är möjligt att reparera eller ersätta ett lekredskap har underhållet en skyldighet att omedelbart avlägsna redskapet. Vad innebär EU-direktiven för de parker som hotas med nedläggning som arbete och kostnader? I genomsnitt kostar det cirka euro att bygga om en lekplats. Kostnaderna beror på storleken på lekplatsen och på de specifika åtgärder som görs. Bifogat finns som exempel 2013 års situationsplan och kostnadsförslag för planområdet parken Knektbacken per betäckning. Utgående från dem kan man i stora drag uppskatta kostnader och kostnadsfördelning för olika byggnadsdelar. I genomsnitt kostar det cirka euro per år att underhålla en ny lekplats. Att förnya eller reparera ett enskilt lekredskap kostar från några hundra euro upp till tiotusen euro beroende på hurdant skick redskapet är i, åtgärden som görs och redskapets storlek samt dess mångsidighet. Till exempel de årliga underhållskostnaderna för Mikkelsbrantens lekpark är Parkens areal är m 2. Invånarparkernas årliga underhållskostnader är större. Till exempel de årliga underhållskostnaderna för Mattbys invånarpark är Parkens areal är m 2. Kostnadsuppgifterna grundar sig på Esbos kvadratmeterpris i skötselklass A2 på 2,20 euro/m 2. De underhållsåtgärder som allmänt görs vid lekparkernas årliga underhåll är: Vår- och höststädning:

3 Fullmäktige Sida 3 / 3 - sandborttagning, avlägsnande av biologiskt avfall Renhållning - tömning av avfallskärl - uppsamling av skräp på området - renhållning av det gjutna säkerhetsunderlaget - kontroll av avfallskärlens funktion och utbyte av kärl mot nya vid behov. Skötsel av växtligheten: - klippning av gräsmattan (gödsling, kalkning), ifyllning - klippning av buskage - klippning av träd - bekämpning av ogräsväxter - avlägsnande av farliga träd - kontroll av trädens stöd. Säkerhetskontroller av lekredskap - regelbundna visuella säkerhetskontroller - två verksamhetsmässiga säkerhetskontroller och en årskontroll, över vilka man gör skriftliga rapporter. Underhållsåtgärder för lekredskap - utbyte av söndriga delar mot nya - demontering och avlägsnande av söndriga lekredskap - målande av lekredskap - montering av nya lekredskap - utbyte av sanden på lekområdet en gång om året - tillförsel av säkerhetssand och vid behov uppluckring. Underhåll av lekplatsens konstruktioner - underhåll av staket och portar, underhåll, målande - underhåll, iståndsättning och målande av skyddstak, bänkar, bord, trappor och andra konstruktioner - säkrande av portarnas funktion vintertid - underhåll av lekparkernas informationstavlor - att se till att lekområdet är säkert, bedömning och avlägsnande av risker. Iståndsättning efter vandalism - avlägsnande av klotter på lekplatserna - iståndsättning och förnyande av söndriga lekredskap, avfallskärl och konstruktioner - iståndsättning eller förnyande av dålig växtlighet. Ytmaterial - iståndsättning och utjämning av ytor av stenmjöl, transport och utbredning av nytt material - plogning av leder med vinterunderhåll - avlägsnande av ogräsväxter från leder och ytor av stenmjöl - utbredning av beläggningsmaterial.

4 Fullmäktige Sida 4 / 4 Det finns ingen detaljerad uppföljning av tidigare nämnda kostnader för enskilda åtgärder för varje lekpark. Lekparker saneras av säkerhetsskäl som upptäckts i enlighet med konsumentsäkerhetslagen. Då har man vid granskningarna av parkernas skick upptäckt sådana brister som inte längre kan skötas med normala åtgärder för underhåll. T.ex. lekredskapen och säkerhetsunderlagen samt konstruktionerna och staketen har sådana fel att parken måste byggas om i sin helhet. De mest använda lekparkerna kan behöva byggas om efter år i användning. Då parken är i det skedet, bedömer tekniska centralens beställare som svarar för planering av grönområdena ifall ombyggnad av parken är motiverad eller om ifrågavarande tjänst erbjuds och redan finns i närheten och är lätt att nå. Då man gör upp planer tar man i beaktande befolkningsstrukturren på ett bredare område och dess utveckling enligt befolkningsprognoser för de tio följande åren. Ifall det inte finns anledning att iståndsätta eller bygga om lekplatsen i sin helhet, demonteras objektets funktion eller tjänst enligt en separat plan. Området färdigställs och det förblir grönområde. Arealen av gatu- och parkområdena som underhålls växer årligen i Esbo med cirka 3 5 procent. Jämfört med kostnadsnivån har anslagen för underhållets driftsekonomi reellt sett inte ökat under detta årtusende. Denna utveckling tvingar staden att prioritera också för lekparkernas del. Måste alla parker uppfylla EU:s säkerhetskrav? Kan en del av parkerna vara till exempel familje- eller närparker familjernas och invånarnas gemensamma mötesplatser som inte har lika strikta säkerhetskrav? Kan lekparkerna som läggs ner göras om till sådana "familjeparker", varvid de fortsättningsvis är i rekreationsbruk, men säkerhetskraven kunde vara mindre strikta? Säkerhetskrav som grundar sig på lagar är tyvärr inte lindrigare någonstans på allmänna områden, utan kraven är jämlika gällande alla områden. Lekparkerna som läggs ner förblir grönområden. Till exempel i Svedjeberget sköter man om lederna, finslipningen samt genom att med fler bänkar göra det möjligt för besökarna att sitta och tillbringa tid. Har man i Esbo undersökt de befintliga lekparkernas användarprofil och/eller användningsgrad? Ifall detta har gjorts, hur ser de ut för de parker som hotas med nedläggning? Utgående från den professionella erfarenhet som finns vid tekniska centralen samt de funktioner som planerats för och genomförts i invånaroch lekparkerna kan man bedöma att invånarparkernas användare är alla från spädbarn till seniorer. De som använder Esbos 190 små lekparker är oftare barn som går i daghem eller i de lägre årskurserna, jämfört med invånarparkernas användare. Esbos elva invånarparker skiljer sig från lekparkerna så, att området har större areal i detaljplanen och invånarparken har en byggnad. Funktionerna är således mångsidiga och

5 Fullmäktige Sida 5 / 5 särskilt riktade till användare i olika åldrar från spädbarn till seniorer. Också invånare med olika bakgrund, liksom invånare av olika åldrar, använder liknande funktioner och tjänster i lek- och invånarparkerna. Tillgänglighet är en aspekt som beaktats vid planering och i områdenas användarprofiler. Användningen är mest aktiv från våren till hösten och särskilt under vardagar före lunchtid, efter skoldagarna samt under veckoslut och semestertider. Också om användningsgraden finns en del praktisk erfarenhet av och kunskap om underhåll, eftersom tekniska centralen länge har svarat för underhållet av lekparkerna. Dessutom kommer det respons via kundtjänsten. Då planeringen av ett objekt börjar, granskas också det ifrågavarande områdets aktuella invånarantal och fördelning samt den uppskattade utvecklingen utgående från befolkningsprognoserna. Dessutom är det möjligt att få invånarnas synpunkter om saken vid publikevenemang samt då man för in planerna på webben. Till exempel i parken som läggs ner i Svedjeberget i Sökö är användarsiffrorna relativt låga enligt information från underhållet. Dessutom har stadens representant tidigare deltagit i en invånarpromenad i Sökö och bett om åsikter om att parken läggs ner. Vid diskussionerna motsatte sig inte de som tillfrågades nedläggning, men önskade bland annat bänkar. I responsen som gavs om planen fick man också bifall till att lägga ner parken. Det är skäl att notera att själva grönområdet inte försvinner. Till exempel i Svedjeberget sköter man om lederna, finslipningen samt genom att med fler bänkar göra det möjligt för besökarna att sitta och tillbringa tid. Det är också bra att vara medveten om att daghemsgårdarna kan användas som lekplatser av alla Esbobor då daghemmen har stängt (under kvällar och veckoslut). Har man i samband med planerna för lekparkerna beaktat olika sociala frågor, så som områdesspecifik trivsel, utveckling av lokal ojämlikhet samt lekparkernas betydelse för barn som vårdas av familjedagvårdare och hemma med föräldrar? Vid planeringen beaktas befolkningsstrukturen i ett mer omfattande område och prognoserna för hur den kommer att utvecklas, en balanserad servicestruktur i olika områden samt att också familjedagvårdare och föräldrar som sköter sina barn hemma kan använda lekparkerna utan begränsningar. En utgångspunkt för planeringen är att erbjuda möjligheter till lek och motion i lek- och invånarparkerna. En balanserad servicestruktur innebär också att lekparkstjänster i allmänhet ska vara tillgängliga i olika områden. Till exempel i Sököområdet är avståndet mellan lekparken i Svejeberget, som ska avlägsnas, och den större invånarparken omkring 180 meter. Avståndet från lekparken i Svejeberget i Sökö, som ska avlägsnas, och de fyra lekparker som bevaras, ligger mellan 230 och 440 meter. Det uppskattas att antalet barn i åldern 0 6 år i Sökö kommer att minska med mer än sex procent och antalet barn i åldern 7 17 år med mer än 20 procent före år Å andra sidan finns det områden i Norra Esbo som ännu helt saknar allmänna lek-

6 Fullmäktige Sida 6 / 6 och invånarparker. Utgångspunkten för hur lekparker och andra grönområden förverkligas är att de ska vara trygga och trivsamma. Lappset planerar högklassiga till motion uppmuntrande redskap förutom för barn också för seniorer. Dessa "seniorlekparker" är populära motions- och mötesplatser. Kunde Esbo vara en föregångare i att bygga näridrottsplatser och parker som har redskap både för barn och för seniorer? Parkerna skulle också fungera som mötesplatser som förenar genarationer och de skulle öka invånarnas samhörighet. I Esbo är invånarparkerna framförallt parker där olika genarationer möts och för den delen ökar de särskilt invånarnas samhörighet. Invånarparkernas område har större areal i detaljplanen och invånarparken har en byggnad. Funktionerna är således mångsidiga och särskilt riktade till användare i olika åldrar från spädbarn till seniorer. Näridrott har också ofta beaktats som motionsform, något man givetvis främjar också genom planering av egentliga idrottsparker. Utrustningsleverantörerna har upphandlats, och Lappset Oy är en av ramavtalsleverantörerna. I parkerna har installerats redskap för flera generationer, till exempel i Storåkern. Beslutshistoria Tekniska centralen Beslutsförslag Stadsingenjör Harri Tanska Tekniska nämnden föreslår för stadsstyrelsen, att stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige antecknar redogörelsen för kännedom som svar på Mari Nevalainens och 30 andra ledamöters fråga av om underhåll, sanering och nedläggning av lekparker samt konstaterar att frågan är slutbehandlad. Beslut Föredragandens förslag godkändes enhälligt. Stadsstyrelsen Förslag Tekniska direktören Olavi Louko Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige antecknar redogörelsen för kännedom som svar på Mari Nevalainens och 30 andra ledamöters fråga av om underhåll, sanering och nedläggning av lekparker samt konstaterar att frågan är slutbehandlad. Behandling Beslut Då tekniska direktören var förhindrad, föredrogs ärendet av utvecklingsdirektör Olli Isotalo. Stadsstyrelsen:

7 Fullmäktige Sida 7 / 7 Föredragandens förslag godkändes enhälligt.

8 Fullmäktige Sida 8 / 8

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 2220/01.01.01/2013 Stadsstyrelsen 254 16.9.2013 140 Fråga om etnisk diskriminering vid rekrytering Beredning och upplysningar: Kimmo Sarekoski, tfn 09 816 22525 E-post

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 4594/10.00.00/2013 Stadsstyrelsen 127 28.4.2014 Fullmäktige 61 19.5.2014 79 Fråga om planeringen av Kägeluddens tunnel (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 1 3961/10.03.00/2015 Stadsstyrelsen 304 5.10.2015 Stadsstyrelsen 323 26.10.2015 162 Fråga i fullmäktige om användningen av seniorhuset i Esbo centrum Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 423/2016 10.04.00 Social- och hälsovårdsnämnden 73 25.5.2016 Stadsstyrelsen 205 20.6.2016 103 Motion om gemensamt boende för unga och äldre i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Stadsstyrelsen 314 3.11.2014 151 Motion om att främja bilism med låga utsläpp i Esbo Beredning och upplysningar: Petri Suominen, tfn 046 877 1840 Esa

Läs mer

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1979/2016 06.00.00 Stadsstyrelsen 172 30.5.2016 90 Fråga om flyttning av hälsovårdstjänsterna i Mattby till Hagalund och flyttning av Bolagskogs hälsostation till servicetorget

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 1203/10.03.02/2013 Stadsstyrelsen 259 16.9.2013 144 Motion om att bilda ett fastighetsbolag för stadshuset Beredning och upplysningar: Carl Slätis, tfn 09 816 84419 Mikko

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 1052/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 58 5.3.2012 32 Esbo stads proprieborgen för :s lån på 16 025 000 euro Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09

Läs mer

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 1288/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 99 25.3.2013 60 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09 816 84330

Läs mer

Esbo stad Protokoll 56. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 56. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.04.2015 Sida 1 / 1 1322/02.05.05/2015 Stadsstyrelsens koncernsektion 13 23.3.2015 Stadsstyrelsen 123 30.3.2015 56 Höjning av anslaget för aktier och andelar i balansenheten Hagalund år 2015

Läs mer

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 2553/07.02.00/2012 Stadsstyrelsen 321 12.11.2012 165 Motion om användning av Esbo stads vapen Beredning och upplysningar: Tyry-Salo Satu, tfn 09 8162 2112 E-post enligt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 46. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 46. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 8.03.03 Sida / 706/00.00.00/03 Centralvalnämnden 3 6..03 Stadsstyrelsen 8 4.3.03 46 Ändring av indelningen i röstningsområden i Esbo Beredning och upplysningar: Risto Pirkanniemi, tfn 09 86

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3707/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 248 15.9.2014 116 Beviljande av stadens proprieborgen för lån som upptas av Länsimetro Oy eller av ett bolag som grundas samt för de

Läs mer

Esbo stad Protokoll 47. Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1. 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo

Esbo stad Protokoll 47. Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1. 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 4590/02.09.00/2013 Stadsstyrelsen 103 31.3.2014 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo Beredning och upplysningar: Minna Ahola,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1. 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5.

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1. 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 5049/02.08.00/2013 Stadsstyrelsen 114 7.4.2014 Fullmäktige 65 19.5.2014 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar

Läs mer

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 1006/08.00.00/2015 Stadsstyrelsen 105 16.3.2015 Fullmäktige 62 13.4.2015 Stadsstyrelsen 160 27.4.2015 76 Fråga om byggande och automatisering av Västmetron Beredning och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 14. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 14. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 4947/02.05.05/2014 Stadsstyrelsen 349 15.12.2014 14 Beviljande av anslag för köp av aktierna i Tapiolan Keilahalli Oy och Tapiolan Urheilutalo Oy Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 18. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 18. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1 539/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 37 10.2.2014 18 Beviljande av stadens proprieborgen till Leppävaaran jalkapallohalli Oy Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 5381/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 19 7.1.2013 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Beredning och upplysningar: Hindsberg-Karkola

Läs mer

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1995/2016 10.03.00 Stadsstyrelsen 173 30.5.2016 87 Fråga om praxis med undantagslov i norra Esbo Beredning och upplysningar: Mauri Hämäläinen, tfn 043 826 5237 Merja Kiviluoto,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 4126/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 267 30.9.2013 128 Beviljande av stadens proprieborgen till Kiinteistö Oy Espoon Toimitilat för ett lån för ombyggnad och tillbyggnad

Läs mer

Esbo stad Beslut 1 / 5

Esbo stad Beslut 1 / 5 Esbo stad Beslut / 5 79/0.0.0/0 Stadsstyrelsen 7..0 Fullmäktige 0..0 Tillfällig ändring av Tapiolan Keskuspysäköinti Oy:s bolagsordning och delägaravtal jämte åtgärder samt stadens borgen för bolagets

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 1215/12.02.01/2014 Stadsstyrelsen 78 17.3.2014 44 Godkännande av Esbo stads program för kulturell mångfald 2014 2017 Beredning och upplysningar: Teemu Haapalehto, tfn

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 Stadsstyrelsen 44 8.2.2016 32 Förhandsbesked om 2015 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Vi skapar miljöer där människor möts för olika aktiviteter och upplevelser

Vi skapar miljöer där människor möts för olika aktiviteter och upplevelser Vi skapar miljöer där människor möts för olika aktiviteter och upplevelser Besiktning av stötdämpande underlag enligt SS-EN 1177:2008 För att minska riskerna för allvarliga skador vid ofrivilliga fall

Läs mer

Esbo stad Protokoll 65. Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 65. Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5049/02.08.00/2013 Stadsstyrelsen 114 7.4.2014 65 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat Beredning och upplysningar: Minna Ahola, tfn 050 525 2779 Regina

Läs mer

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 741/2013 02.05.06 Stadsstyrelsen 192 20.6.2016 98 Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 92. Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 92. Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1 2740/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 176 16.6.2014 92 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till :s lån för ombyggnad på Sökögränden 9, Portängsvägen 14 och Knopgränden

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 78 26.3.2012 43 Ändring av 2012 års budget Beredning och upplysning:: Heikkinen Pekka, tfn 09 816 22354 Jyrkkä Maria,

Läs mer

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö, vilket fn:s konvention om barnets rättigheter understryker. Samhällets olika organ

Läs mer

Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1. 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån

Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1. 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 5118/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 348 15.12.2014 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån Beredning och upplysningar: Viktoria

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 54 09..05 7 7.0.06 Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m..8.06 07/.00.0/05

Läs mer

Esbo stad Protokoll 75. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 75. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 6270/10.02.03/2011 Stadsplaneringsnämnden 186 26.11.2013 Stadsplaneringsnämnden 44 23.4.2014 Stadsstyrelsen 144 12.5.2014 75 Godkännande av ändring av detaljplanen Mattby

Läs mer

Esbo stad Protokoll 24. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 24. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 4468/06.00.00/2012 Social- och hälsovårdsnämnden 116 22.11.2012 Stadsstyrelsen 375 17.12.2012 24 Fråga om att trygga vården av reumapatienter Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas

Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas Kommunfullmäktige 112 08.10.2012 Direktionen för serviceproduktion 115 20.12.2012 Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas Kommunfullmäktige 08.10.2012 112 Ledamot

Läs mer

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö, vilket fn:s konvention om barnets rättigheter understryker. Samhällets olika organ

Läs mer

Esbo stad Protokoll 154. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 154. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 4968/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 340 26.11.2012 154 Höjning av stadens proprieborgen för Länsimetro Oy:s lån samt för de derivat som används för att skydda lånen Beredning

Läs mer

SÄKRA LEKPLATSER I YSTAD?

SÄKRA LEKPLATSER I YSTAD? SÄKRA LEKPLATSER I YSTAD? Vad vet vi om åldersfördelningen av lekredskapen? Lekredskaps livslängd. Ett lekredskap i trä beräknas ha en livslängd vid normalt slitage på 15 år. Nästan 30% eller 108 lekredskap

Läs mer

05.1 Skötselbeskr. Västra. Parkunderhåll Skötselbeskrivning för parkytor. Trollhättan. Väster om Göta Älv

05.1 Skötselbeskr. Västra. Parkunderhåll Skötselbeskrivning för parkytor. Trollhättan. Väster om Göta Älv 05.1 Skötselbeskr. Västra. Parkunderhåll 2012-2014 Skötselbeskrivning för parkytor Trollhättan Väster om Göta Älv 2012-2014 2(6) BRUKSGRÄSYTA (GR1) Dött gräs, ris och grenar samt sand efter vinterväghållning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMMETS PLACERING Avfallsutrymme I Vasa behövs åtgärdstillstånd eller bygglov för skyddstak för avfallskärl och konstruktioner. Ett avfallsutrymme

Läs mer

på tillsyn och skötsel av hamnområdet i Vejbystrand för 2012 och 2013.

på tillsyn och skötsel av hamnområdet i Vejbystrand för 2012 och 2013. Anbudsförfrågan på tillsyn och skötsel av hamnområdet i Vejbystrand för 2012 och 2013. Vejbystrands hamnförening (VHF) har sedan 2012-01-01 övertagit drift och skötsel av Vejbystrands hamn med tillhörande

Läs mer

05.1 Skötselbesk Västra. Parkunderhåll Skötselbeskrivning för parkytor. Trollhättan. Väster om Göta Älv

05.1 Skötselbesk Västra. Parkunderhåll Skötselbeskrivning för parkytor. Trollhättan. Väster om Göta Älv 05.1 Skötselbesk Västra. Parkunderhåll 2012-2014 Skötselbeskrivning för parkytor Trollhättan Väster om Göta Älv 2012-2014 2(5) BRUKSGRÄSYTA (GR1) Dött gräs, ris och grenar samt sand efter vinterväghållning

Läs mer

FASTIGHETSÄGARENS ANSVAR FÖR SÄKERHET VID LEKPLATS CHRISTINE HALLBERG OCH ÅSA THONFORS FRUKOSTMÖTE STOCKHOLM DEN 13 JANUARI 2015

FASTIGHETSÄGARENS ANSVAR FÖR SÄKERHET VID LEKPLATS CHRISTINE HALLBERG OCH ÅSA THONFORS FRUKOSTMÖTE STOCKHOLM DEN 13 JANUARI 2015 FASTIGHETSÄGARENS ANSVAR FÖR SÄKERHET VID LEKPLATS CHRISTINE HALLBERG OCH ÅSA THONFORS FRUKOSTMÖTE STOCKHOLM DEN 13 JANUARI 2015 RUBRIKER I PRESS Hyresgästerna hotar stämma värden på grund av att denne

Läs mer

Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009

Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009 Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009 Varför behövs en lekplatspolicy? En lekplatspolicy behövs för att säkerställa kvalitén och tillgängligheten till de kommunala lekplatserna. Den är tänkt som en

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1. 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras

Esbo stad Protokoll 22. Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1. 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1 5380/11.03.02/2013 Stadsstyrelsen 40 10.2.2014 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras Beredning och upplysningar: Petri

Läs mer

Projekt Lekpark. Projektet syftar till att skapa en plats där små och större barn kan mötas.

Projekt Lekpark. Projektet syftar till att skapa en plats där små och större barn kan mötas. Projekt Lekpark Projektet syftar till att skapa en plats där små och större barn kan mötas. Lekplatsen ska stimulera barnens fantasi och bilda ett eget engagemang att leka skälv och med andra. Den ska

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552)

136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-31 Sida 1(2) 136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (6) 43 Justering av avgiftstaxan för gaturenhållningen HEL 2017-009778 T 10 05 03 Beslut Stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden beslutade att

Läs mer

Fullmäktige 100 08.12.2014. Justering av avskrivningsplanen 310//2012

Fullmäktige 100 08.12.2014. Justering av avskrivningsplanen 310//2012 Fullmäktige 100 08.12.2014 Justering av avskrivningsplanen 310//2012 KST 271 Kommunstyrelsen 25.11.2014 Beredare: ekonomi- och förvaltningsdirektör Pekka Laitasalo, kommunkamrer Sture Lindqvist, controller

Läs mer

SÄKERHETSDOKUMENT FÖR ANNÄSVÄGENS LEKPARK NÄS. I enlighet med Konsumentsäkerhetslag 22.7.2011/920

SÄKERHETSDOKUMENT FÖR ANNÄSVÄGENS LEKPARK NÄS. I enlighet med Konsumentsäkerhetslag 22.7.2011/920 SÄKERHETSDOKUMENT FÖR ANNÄSVÄGENS LEKPARK NÄS I enlighet med Konsumentsäkerhetslag 22.7.2011/920 ANNÄSVÄGENS LEKPARK (NÄS) GEOGRAFISK PLACERING Anläggningens namn Annäsvägens lekpark Adress Annäsvägen

Läs mer

SÄKERHETSDOKUMENT FÖR FURUHOLMENS LEKPARK FURUHOLMEN. I enlighet med Konsumentsäkerhetslag 22.7.2011/920

SÄKERHETSDOKUMENT FÖR FURUHOLMENS LEKPARK FURUHOLMEN. I enlighet med Konsumentsäkerhetslag 22.7.2011/920 SÄKERHETSDOKUMENT FÖR FURUHOLMENS LEKPARK FURUHOLMEN I enlighet med Konsumentsäkerhetslag 22.7.2011/920 FURUHOLMENS LEKPARK GEOGRAFISK PLACERING Anläggningens namn Furuholmens lekpark Adress Västravägen

Läs mer

Nedan finns information om underhåll av lekplatsutrustning, multibanor och inspektion av lekredskap:

Nedan finns information om underhåll av lekplatsutrustning, multibanor och inspektion av lekredskap: Elverdal AB Box 16 118 200 25 Malmø (+46) 763 09 16 55 info@elverdal.se Bank: Nordea CVR nr. 30 73 25 96 www.elverdal.se TILL ÄGAREN AV LEKREDSKAP, PANNABANOR OCH MULTIBANOR Nedan finns information om

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster Stadsfullmäktige 84 27.10.2014 Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster FGE 84 Stadsstyrelsen 6.10.2014 476 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 och ekonomicheferna Stadsfullmäktige

Läs mer

Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää

Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää Stadsfullmäktige 136 10.12.2014 Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää Stadsplaneringsnämnden 19.8.2014 115 1) Bakgrund Via centralförvaltningen har en försäljning av ett frilufts- och strövområde

Läs mer

Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lagförslag 1. Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på sådana

Läs mer

Regler för lekplatser och lekredskap

Regler för lekplatser och lekredskap Regler för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö. FN: s konvention om barnets rättigheter understryker att samhällets olika organ ska känna ansvar

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Antagen av kommunfullmäktige 2015-09-28 95, diarienummer KS 2010/269. Bakgrund I Vaggeryds kommun finns idag 19 allmänna lekplatser som förvaltas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 68. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1. 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016

Esbo stad Protokoll 68. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1. 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 3921/02.08.00/2012 Revisionsnämnden 9 21.3.2013 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016 Beredning och upplysningar: Virpi

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2.

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2. Sida 1 Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008 PRINCIPER VID KONKURRENSUTSÄTTNING AV SKOLSKJUTS Ärendet behandlades efter ärende 2. Föredragande: Bildningsdirektör

Läs mer

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden Kommunstyrelsen 332 25.08.2014 Kommunfullmäktige 79 01.09.2014 Upplösning av samkommunen EVTEK Kommunstyrelsen 25.08.2014 332 Beskrivning EVTEK-kuntayhtymä Samkommunens avtalskommuner samt andelarna av

Läs mer

Esbo stad Protokoll 92. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 92. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 29.09.2016 Sida 1 / 1 3212/2016 05.10.00 92 Fullmäktigefråga om barns säkerhet inom dagvården Beredning och upplysningar: Paula Rautiola, tel. 09 816 42355 Jaana Suihkonen, tel. 09

Läs mer

Esbo stad Protokoll 91. Fullmäktige Sida 1 / Sammanförande av hjälpmedelstjänsterna vid Esbo stad till hjälpmedelcentralen vid HNS

Esbo stad Protokoll 91. Fullmäktige Sida 1 / Sammanförande av hjälpmedelstjänsterna vid Esbo stad till hjälpmedelcentralen vid HNS Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 1118/00.01.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 30 25.3.2015 Stadsstyrelsen 177 11.5.2015 91 Sammanförande av hjälpmedelstjänsterna vid Esbo stad till hjälpmedelcentralen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 5119/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 347 15.12.2014 11 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån Beredning och upplysningar:

Läs mer

Samhällsutvecklingsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Samhällsutvecklingsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsutvecklingsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 2018-11-05 143 Motion 2018:05 från Peter Evansson (S) Reservera plats för en stadspark i centrumplaneringen SUN-2018/522 Beslut Samhällsutvecklingsnämnden

Läs mer

Esbo stad Protokoll 109. Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1. 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån

Esbo stad Protokoll 109. Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1. 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1 2417/02.05.06/2015 Stadsstyrelsen 214 15.6.2015 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån Beredning och upplysningar: Viktoria

Läs mer

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk Ändringar i rätten till småbarnspedagogik BEDÖMNING AV VERKNINGARNA PÅ MÄNNISKOR OCH BARN Ärende: Ändringarna i 11 a och 11 b i lagen om småbarnspedagogik 1.8.2016 Beslutsfattare och slutligt beslutsfattare:

Läs mer

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 Stadsstyrelsen 185 01.06.2015 UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö

Läs mer

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Sammanträde Tid 21.12.2015 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1 4992/01.01.01/2014 Stadsstyrelsen 79 2.3.2015 Stadsstyrelsen 95 16.3.2015 43 Ordinarie tillsättande av tjänsten som teknisk direktör (vakansnummer 521000) i teknik- och

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT

SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT BLSDK 22.08.2017 40 Beredning och tilläggsuppgifter: kostservicechef Birgitta Creutziger, tfn 040 482 2301, birgitta.creutziger@porvoo.fi Mikaela

Läs mer

Skötsel av markanläggning under garantitiden

Skötsel av markanläggning under garantitiden STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN Tekniska enheten 2014-11-13 0 (7) Skötsel av markanläggning under garantitiden Bilaga till Teknisk handbok Version 1 2014-12-01 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg

Läs mer

Besiktning & utbildning

Besiktning & utbildning LEKPLATSBESIKTNING Besiktning & utbildning Utetjänst AB erbjuder som ett av få företag i Sverige fullständigt utförda säkerhetsbesikt- ningar av lekredskap och redskapens minimiutr ymmen mot de krav som

Läs mer

Esbo stad Protokoll 80. Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 80. Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1 1861/10.03.02/2013 Stadsstyrelsens lokal- och bostadssektionen 22 22.4.2013 Stadsstyrelsen 151 6.5.2013 Fullmäktige 10.6.2013 80 Godkännande av projektplanen för Mattbys

Läs mer

Småbarnsfostran i Helsingfors

Småbarnsfostran i Helsingfors Småbarnsfostran i Helsingfors Småbarnsfostran är vård, fostran och undervisning som knyts samman med varandra. Målet för småbarnsfostran är ett välmående barn som utvecklas och lär sig. 1 Innehållsförteckning

Läs mer

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 53 09.12.2015 Principer för förskoleundervisningen från och med 1.8.2016. 337/12.00.01/2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Den

Läs mer

Fördelning av underhållsansvar Badrum 29.10.2013 Kristel Pynnönen, jurist Finlands Fastighetsförbund rf

Fördelning av underhållsansvar Badrum 29.10.2013 Kristel Pynnönen, jurist Finlands Fastighetsförbund rf Fördelning av underhållsansvar Badrum 29.10.2013 Kristel Pynnönen, jurist Finlands Fastighetsförbund rf Suomen Kiinteistöliitto ry Innehåll Utredningsansvar av möjliga fukt- och mögelskador Fördelning

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om småbarnspedagogik

Lag. om ändring av lagen om småbarnspedagogik 1. Lag om ändring av lagen om småbarnspedagogik I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om småbarnspedagogik (540/2018) 19 mom. och ändras 12 och 15 samt 17 4 mom. som följer: 12 Rätt till småbarnspedagogisk

Läs mer

Delgeneralplanen Skärgården

Delgeneralplanen Skärgården 1 (7) 25.11.2009 Delgeneralplanen Skärgården Ändrad 13.8.2015. Ärende nr 6212/5022009 Område nr 830500 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PLANOMRÅDET Planområdets läge Läge Delgeneralplanen omfattar

Läs mer

Säkra, trygga och tillgängliga lekparker i Ludvika kommun

Säkra, trygga och tillgängliga lekparker i Ludvika kommun SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014-11-14 0 (6) Säkra, trygga och tillgängliga lekparker i Ludvika kommun Certifieringsmodell för kommunens lekparker Fastställda rutiner och åtgärder för att en lekpark

Läs mer

25 Områden i behov av planering

25 Områden i behov av planering Byggnads- och miljönämnden 111 09.06.015 Kommunstyrelsen 346 0.11.015 Kommunfullmäktige 113 16.11.015 Ändringar i 5 och 6 i byggnadsordningen Byggnads- och miljönämnden 09.06.015 111 Bestämmelsen i byggnadsordningen

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Tid 16:00-17:55 Plats Töysägatan 2 D Närvarande Ledamöter Harms-Aalto, Martina Apter, Ted Boldt, Hildur Horsma, Joakim Lindström, Nora Tyrväinen, Theo Fredlund, Maarit

Läs mer

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8 Nämnden Svenska rum 26.05.2016 Sida 1 / 8 759/2016 12.01.00.00 50 Utlåtande om fullmäktigemotionen om ett regionalt språkförsök i Esbo Beredning och upplysningar: Outi Saloranta-Eriksson, tel. 09 816 52345

Läs mer