Esbo stad Protokoll 92. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 92. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1"

Transkript

1 Nämnden Svenska rum Sida 1 / / Fullmäktigefråga om barns säkerhet inom dagvården Beredning och upplysningar: Paula Rautiola, tel Jaana Suihkonen, tel Riikka Kurki, tel Virpi Mattila, tel fornamn.efternamn@esbo.fi Beslutsförslag Bildningsdirektör Sampo Suihko Nämnden Svenska rum föreslår för stadsstyrelsen och vidare för fullmäktige att fullmäktige antecknar redogörelsen för kännedom som svar på ledamot Veera Ruohos och 18 andra ledamöters fråga om barns säkerhet inom dagvården samt konstaterar att frågan är slutbehandlad. Behandling Beslut Ekonomi- och förvaltningsdirektör Timo Ketonen var föredragande, då bildningsdirektör Sampo Suihko var förhindrad att delta. Nämnden Svenska rum Förslaget godkändes enhälligt. Tilläggsmaterial Redogörelse - Valtuustokysymys lasten turvallisuudesta päiväkodeissa Veera Ruoho och 18 andra ledamöter lämnade en fråga om barns säkerhet i dagvården. Svaret på frågan har sammanställts av resultatenheten för finsk dagvård tillsammans med resultatenheten för svenska bildningstjänster och presenteras likalydande för utbildnings- och dagvårdsnämnden och för nämnden Svenska rum. Frågan Följande frågor ställs: 1. Har Esbo stad observerat och identifierat nya risker för barnen i daghemmen? 2. Ämnar Esbo stad poängtera jämställdheten och jämlikheten mellan könen i den småbarnspedagogik som sker i samarbete mellan dagvården och föräldrarna?

2 Nämnden Svenska rum Sida 2 / 2 3. Hur garanterar Esbo stad att barnens säkerhet i dagvården följer det som stadgas i social- och hälsovårdsministeriets och Stakes handbok, dvs. att man i verksamheten och vid planeringen av den respekterar dagvårdsklienternas religiösa och etniska värderingar och seder? 4. Flera invandrarfamiljer kommer från kulturer där kvinnors och flickors ställning traditionellt varit svagare än i Finland; hur kommer Esbo stad att se till att detta inte återspeglas på daghemsbarnens säkerhet? Svar på fullmäktigefrågan Förändringarna i verksamhetsmiljön Småbarnspedagogikens verksamhetsmiljö har under de senaste fem åren förändrats. Antalet barn i den finskspråkiga kommunala småbarnspedagogiken är cirka Av dessa har ca barn (cirka 22 procent) ett annat modersmål än finska eller svenska. I motsvarande svenskspråkig verksamhet finns det drygt barn. De barn som har annat modersmål än svenska eller finska är dock få. Antalet svenskspråkiga barn som är i dagvårdsåldern har inte ökat sedan 2012 och motsvarande antal finskspråkiga barn har inte ökat sedan All tillväxt beror på ökningen av antalet barn med andra modersmål. Förändringen i verksamhetsmiljön har ställt krav på personalens kunnande i och utbildning om kulturell mångfald och samarbetsformer med barnens föräldrar. För barn med annat modersmål görs en plan för tvåspråkighet i samarbete med vårdnadshavarna. Planens syfte är att barnen ska lära sig finska och förkovra sig i finländsk kultur. I den svenskspråkiga småbarnspedagogiken ingår för alla barn en utredning över barnets språkliga utveckling i barnets individuella plan för lärande. Planen innefattar även en anteckning om hur behövliga åtgärder genomförs. Främjande av säkerhet i småbarnspedagogiken Småbarnspedagogiken styrs av lagen om småbarnspedagogik och de nationella grunderna för planen för småbarnspedagogik. Lagen om småbarnspedagogik ställer upp mål för det arbete som görs av personalen inom småbarnspedagogiken. Enligt målen ska småbarnspedagogiken 1) hos varje barn främja en helhetsmässig uppväxt, utveckling, hälsa och ett helhetsmässigt välbefinnande i enlighet med barnets ålder och utveckling, 2) stödja barnets förutsättningar för inlärning och främja livslångt lärande och uppfyllandet av utbildningsmässig jämlikhet, 3) ordna mångsidig pedagogisk verksamhet med utgångspunkt i barns lek, rörelse, konst och kulturtradition samt ge barnet möjligheter till positiva upplevelser av lärande,

3 Nämnden Svenska rum Sida 3 / 3 4) säkerställa en småbarnspedagogisk miljö som är utvecklande, främjar inlärning och är hälsosam och trygg, 5) trygga ett verksamhetssätt som respekterar barnet och så bestående förhållanden som möjligt för växelverkan mellan barnet och personalen inom småbarnspedagogiken, 6) erbjuda alla barn likvärdiga möjligheter till småbarnspedagogik, främja jämställdhet mellan könen samt ge färdigheter att förstå och respektera den allmänna kulturtraditionen samt vars och ens språkliga, kulturella, religiösa och livsåskådningsmässiga bakgrund, 7) identifiera barnets individuella behov av stöd och, när det uppkommit behov av stöd, organisera ett ändamålsenligt stöd inom småbarnspedagogiken, vid behov i form av mångprofessionellt samarbete, 8) utveckla barnets förmåga till samarbete och växelverkan, främja barnets förmåga att delta i kamratgruppen samt vägleda barnet mot ett etiskt ansvarstagande och hållbart handlingssätt, respekt för andra människor och samhällsmedlemskap, 9) säkerställa barnets möjligheter att få delta i och påverka sådana angelägenheter som berör barnet självt, 10) i samverkan med barnet och dess föräldrar eller andra vårdnadshavare främja en harmonisk utveckling hos barnet och dess holistiska välbefinnande samt stödja barnets föräldrar eller andra vårdnadshavare i fostringsarbetet. I personalens arbete inom småbarnspedagogiken i Esbo ska en trygg och hälsosam lärmiljö för barnen ha högsta prioritet. Som stöd för personalens arbete har man sammanställt Turvallisuuskäsikirja ja toimintaohjeet och Dagvårdens säkerhetsanvisningar. Dessa säkerhetsanvisningar används i varje finsk- och svenskspråkig småbarnspedagogisk verksamhetsenhet och förskola i Esbo. Säkerhetsanvisningarna baseras på Olli Saarsalmis (red.) Säkerhetsplanering i dagvården (Stakes och Social- och hälsovårdsministeriet. Stakes Handböcker 71. Helsingfors 2008). Att vara förberedd på risker är en fortgående process inom småbarnspedagogiken. Personalen observerar och identifierar ständigt risker och har beredskap att handla i avvikande situationer vilket höjer verksamhetsenhetens säkerhetsnivå. Särskilt viktigt är det att koncentrera sig på åtgärder som syftar till att helt förhindra hot mot personalens säkerhet eller att effektivt förhindra verkningarna av en störningssituation som redan inträffat. För att småbarnspedagogiken ska vara trygg och kunna utvecklas, är det viktigt att personalen är utbildad och förstår vikten av säkerhet. Därför ska personalen både sinsemellan och i tillämpliga delar tillsammans med barnen regelbundet repetera sina färdigheter och då utnyttja bland annat den information som kommit fram vid uppföljningen av olika störningssituationer.

4 Nämnden Svenska rum Sida 4 / 4 Inom de småbarnspedagogiska enheterna i Esbo upprätthålls säkerheten bland annat genom att säkerhetsföreskrifter regelbundet studeras och genom utbildning, övningar och utvärdering av risker och faror. Varje verksamhetsenhet ska utifrån de småbarnspedagogiska säkerhetsanvisningarna utarbeta en enhetsspecifik säkerhetsplan i vilken det ingår en räddningsplan, krisplan, plan för förebyggande av mobbning, gårdsövervakningsplan samt planer för varje enskilt barn när det gäller till exempel dieter. Dessa enhetsspecifika planer ska justeras och uppdateras minst en gång per verksamhetsår. Ny personal ska introduceras i enhetens säkerhetsplaner och säkerhetsverksamhet. Samtidigt ska man poängtera vikten av att regelbundet observera och förebygga säkerhetsrisker. Småbarnspedagogiken samlar årligen information om olyckor som drabbat barn och om rymningar. Dessa ska för den finska småbarnspedagogikens del sedan rapporteras till utbildnings- och dagvårdsnämndens dagvårdssektion. Olyckor och rymningar sker sällan inom småbarnspedagogiken. Sannolikheten att ett barn drabbas av någon av dessa under en dag är endast 0,028 procent. Samarbete med vårdnadshavarna Småbarnspedagogiken ska hos varje barn främja en helhetsmässig uppväxt, utveckling, hälsa och ett helhetsmässigt välbefinnande i enlighet med barnets ålder och utveckling. Småbarnspedagogiken ska främja jämlikhet och förhindra utslagning. De kunskaper och färdigheter som barnen lärt sig ska stärka deras delaktighet och aktiva deltagande i samhället. Småbarnspedagogiken ska också stödja vårdnadshavarna i deras fostringsarbete och göra det möjligt för dem att delta i arbetslivet eller bedriva studier. Småbarnspedagogikens värdegrund styr så att personalens arbetssätt är sensitivt och etiskt och respekterar såväl barnen som deras familjer. Enligt lagen om småbarnspedagogik ska föräldrar och övriga vårdnadshavare ges möjlighet att delta i och påverka hur småbarnspedagogiken planeras, genomförs och följs upp. Lagen förutsätter att varje barn har en individuell plan som innehåller de småbarnspedagogiska målen och åtgärderna på ett sätt som passar barnets utveckling, lärande och välmående. Planen görs i samarbete med vårdnadshavarna och innehåller en beskrivning av barnets färdigheter, styrkor, intressen och individuella behov. I detta sammanhang diskuterar man med vårdnadshavarna också om målen för småbarnspedagogiken. Planen ska för att främja barnets välmående inkludera vårdnadshavarnas och personalens iakttagelser av barnets utvecklings- och inlärningsskeden och av hur barnet fungerar i grupp. Barnens önskemål och tankar utreds och beaktas när planen sammanställs. Även barnets kulturella och åskådningsmässiga bakgrund beaktas. Trots att religiösa och etniska aspekter respekteras tolereras inte ett våldsamt eller diskriminerande beteende av någon eller mot någon.

5 Nämnden Svenska rum Sida 5 / 5 Personalen inom småbarnspedagogiken i Esbo fortbildas i samarbetsfrågor med föräldrarna och fostringsgemenskap betonas. Fortbildning riktas till såväl personal som chefer. I fortbildningen ingår även olika kulturella och livsåskådningsmässiga synsätt och traditioner. På så sätt lär sig personalen att förstå dessa perspektiv så att de kan handla rätt i en kulturmiljö som blir allt mera heterogen. I fortbildningen ingår också hur man identifierar särdragen hos barn i olika åldrar och av olika kön. Detta hjälper personalen att bemöta barnen på ett jämlikt sätt och samtidigt ta hänsyn till deras individuella behov. Inom småbarnspedagogiken uppstår konflikter mellan barnen som inte beror på språklig bakgrund eller kön. Om ett barn skadar ett annat tas saken alltid upp med barnen. Även barnens föräldrar underrättas. Om situationen så kräver medverkar föräldrarna när saken reds ut barnen emellan. På detta sätt går man tillväga med alla föräldrar. Främjande av barnens förmåga till växelverkan Personalen inom småbarnspedagogiken instrueras och får utbildning i hur man utvecklar barns förmåga till växelverkan och sociala färdigheter. Som metoder används vedertagna arbetsmetoder såsom Arvokas, Hyveet päivähoidossa, Askeleittain, Ihmeelliset vuodet, lekklubben Vuorovaikutus, Start, Stegen och Med barna ögon. Personalens uppgift är att skapa en trygg och hälsosam miljö för småbarnspedagogiken där barnens välmående prioriteras. Personalen ska vara observant så att olägenheter i växelverkan barnen emellan upptäcks och åtgärdas. Inom småbarnspedagogiken ingriper man alltid vid mobbning och situationer där någon har för avsikt att skada en annan. Med hjälp av de småbarnpedagogiska enheternas säkerhetsplaner, såsom planen för gårdsövervakning, försäkrar man sig om att en vuxen är närvarande i situationer där fara kan uppstå.

6 Nämnden Svenska rum Sida 6 / 6

Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken

Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken 20.3.2018 Utvärdering av småbarnspedagogisk verksamhet, Helsingfors (UBS/NCU) Marika Lostedt, Esbo stad 1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik har som

Läs mer

Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa. Tammerfors Sept.2016

Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa. Tammerfors Sept.2016 Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa Tammerfors Sept.2016 Förberedande arbete - Utkast till grunderna för planen för förskoleundervisning 2000, 2010, 2014, nya grunderna 2016 Arbetet

Läs mer

Nämnden Svenska rum Sida 1 / 32

Nämnden Svenska rum Sida 1 / 32 Esbo stad Protokoll Nämnden Svenska rum 29.09.2016 Sida 1 / 32 Sammanträde Tid torsdag 29.9.2016 kl. 17:30-19:08 Plats Bildningssektorn, Kamrersvägen 3 B, Esbo Närvarande ledamöter Kurt Torsell, ordförande

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA Eftermiddagsverksamheten skall stödja och förebygga barnets välmående, samt genom meningsfull och mångsidig verksamhet skapa förutsättningar för växande

Läs mer

Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten. Vägkost modul 1-

Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten. Vägkost modul 1- Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten Vägkost modul 1- D I S K U S S I O N KONTINUERLIG PROCESS nuläget kontinuitet information delaktighet kunnande analys PLANEN SOM ARBETSVERKTYG SYNEN PÅ LÄRANDE

Läs mer

Skola och daghem som aktörer i integrationsarbetet

Skola och daghem som aktörer i integrationsarbetet Skola och daghem som aktörer i integrationsarbetet Undervisning för invandrare uppdrag och organisering Regionförvaltningsverkets utbildning, del 1. Tammerfors 14.3.2016 Ritva Mertaniemi, projektchef,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8 Nämnden Svenska rum 26.05.2016 Sida 1 / 8 759/2016 12.01.00.00 50 Utlåtande om fullmäktigemotionen om ett regionalt språkförsök i Esbo Beredning och upplysningar: Outi Saloranta-Eriksson, tel. 09 816 52345

Läs mer

Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Grunderna för planen för småbarnspedagogik - short & simple Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Från barndagvård till småbarnspedagogik Beredningen, förvaltningen och styrningen av lagstiftningen om barndagvård

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I HELSINGFORS 2017

PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I HELSINGFORS 2017 PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I HELSINGFORS 2017 UTKAST 15.3.2017 1 Innehåll 1 Inledning... 4 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik... 4 1.2 Planen för småbarnspedagogik i Helsingfors... 4 1.3

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

Plan för småbarnspedagogik Ti arbeit pedagogiskt ilag. Korsholms kommun

Plan för småbarnspedagogik Ti arbeit pedagogiskt ilag. Korsholms kommun Plan för småbarnspedagogik 2017 Ti arbeit pedagogiskt ilag Korsholms kommun Förord En småbarnspedagogisk verksamhet präglad av hög kvalitet och tillgänglighet har i allt högre grad kommit att betraktas

Läs mer

DET SITTER INTE I VÄGGARNA!

DET SITTER INTE I VÄGGARNA! DET SITTER INTE I VÄGGARNA! MARTINA LUNDSTRÖM Finlandssvensk utbildningskonferens, Helsingfors 2017 MARTINA LUNDSTRÖM PEDAGOGISTA OCH UTBILDNINGSKONSULT Kontakt: info@martinalundstrom.se Hemsida: www.martinalundstrom.se

Läs mer

Plan för småbarnspedagogik på svenska i Esbo. Från och med

Plan för småbarnspedagogik på svenska i Esbo. Från och med Plan för småbarnspedagogik på svenska i Esbo Från och med 1.8.2017 Resultatenheten Svenska bildningstjänster2017 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA

Läs mer

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 2220/01.01.01/2013 Stadsstyrelsen 254 16.9.2013 140 Fråga om etnisk diskriminering vid rekrytering Beredning och upplysningar: Kimmo Sarekoski, tfn 09 816 22525 E-post

Läs mer

Exempel från det lokala arbetet. Marika Lostedt & Outi Saloranta-Eriksson 11/2016

Exempel från det lokala arbetet. Marika Lostedt & Outi Saloranta-Eriksson 11/2016 Exempel från det lokala arbetet Marika Lostedt & Outi Saloranta-Eriksson 11/2016 TRAPPSTEG FÖR ATT KLARA AV FÖRÄNDRING Vision Kunnande Motivation Resurser Plan Förändring? Kunnande Motivation Resurser

Läs mer

Godkänd av Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik , 37

Godkänd av Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik , 37 Godkänd av Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik 22.8.2017, 37 Träder i kraft 1.8.2017 Innehållsförteckning 1. Utarbeta, utvärdera och utveckla planen för småbarnspedagogik....... 1 2. Lokala särdrag

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I LAPPTRÄSK

PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I LAPPTRÄSK PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I LAPPTRÄSK Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Grunderna för planen för småbarnspedagogik 13.9.2016 Vägkost kick off i Tammerfors Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Från barndagvård till småbarnspedagogik Beredningen, förvaltningen och styrningen

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

VÄRDEGRUNDEN vad är det?

VÄRDEGRUNDEN vad är det? VÄRDEGRUNDEN vad är det? Dialogduk för föräldrar och andra viktiga vuxna för barnet SKOLANS VÄRDEGRUND (Fritt efter den nationella läroplanen för grundskolan) Alla barn är unika och har rätt till god undervisning

Läs mer

Planen för småbarnspedagogik i Vanda

Planen för småbarnspedagogik i Vanda Planen för småbarnspedagogik i Vanda Undervisningsnämndens svenskspråkiga sektion 7.6.2017 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK...

Läs mer

1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3

1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik och deras bindande verkan... 3 1.2 Den

Läs mer

GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2018

GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2018 GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2018 Föreskrifter och anvisningar 2018:3b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2018:3b ISBN 978-952-13-6553-9 (häft.) ISBN 978-952-13-6554-6 (pdf)

Läs mer

Vasa stads plan för småbarnspedagogik

Vasa stads plan för småbarnspedagogik Vasa stads plan för småbarnspedagogik Namn Vasa stads plan för småbarnspedagogik Kommun Vasa Träder i kraft 31.5.2017 Innehållsförteckning 1. Lokal plan för småbarnspedagogik...........................

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2016-02-17 16:00 Möteskallelse Onsdagen 17.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

Plan för småbarnspedagogik i Lahtis

Plan för småbarnspedagogik i Lahtis Plan för småbarnspedagogik i Lahtis 1.8.2017 INNEHÅll 1. Grunderna för planen för småbarnspedagogik, utvärdering och utveckling 2 2. Lokala särdrag och sätt att anordna småbarnspedagogik 3 3. Barnets plan

Läs mer

Vasa Stad. Plan för småbarnspedagogik

Vasa Stad. Plan för småbarnspedagogik Vasa Stad Plan för småbarnspedagogik 31.5.2017 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk Ändringar i rätten till småbarnspedagogik BEDÖMNING AV VERKNINGARNA PÅ MÄNNISKOR OCH BARN Ärende: Ändringarna i 11 a och 11 b i lagen om småbarnspedagogik 1.8.2016 Beslutsfattare och slutligt beslutsfattare:

Läs mer

GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2016 Föreskrifter och anvisningar 2016:17 Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2016:17 ISBN 978-952-13-6309-2 (häft.) ISBN 978-952-13-6310-8 (pdf)

Läs mer

Dialogduk utskriftsanvisningar

Dialogduk utskriftsanvisningar Vad tar du med dig hem och tar upp med dina egna barn? Vilka tankar och känslor väckte dennadiskussion? 4 Diskutera. Vilka erfarenheter har vi av situationer då våra egna värderingar stått i strid med

Läs mer

Utbildningsstyrelsen. Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Utbildningsstyrelsen. Grunderna för planen för småbarnspedagogik Utbildningsstyrelsen Grunderna för planen för småbarnspedagogik Utkast 1.11.2018 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik 2018 29.3.2019 Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen 01/04/2019 Opetushallitus 2 Utbildningsstyrelsens nätbokhandel http://www.oph.fi/svenska/bokhandel/

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Bäsna förskola BLÅKLOCKAN

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Bäsna förskola BLÅKLOCKAN Framtagen 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bäsna förskola BLÅKLOCKAN På Blåklockan ska alla känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för den man är.

Läs mer

Plan för småbarnspedagogik i Ingå

Plan för småbarnspedagogik i Ingå Plan för småbarnspedagogik i Ingå BILDNINGS- OCH VÄLFÄRDSNÄMND 14.6.2017 1 Innehåll 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen

Läs mer

Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Lena Schmidt förskollärare

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Utbildningsstyrelsen. Charlotta Rehn 05/2016

Utbildningsstyrelsen. Charlotta Rehn 05/2016 Utbildningsstyrelsen Charlotta Rehn 05/2016 Utbildningsstyrelsen uppdrag fr.o.m. 1.8.2015 Till Utbildningsstyrelsens uppgifter hör o o o att göra upp och besluta om grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING inom Småbarnspedagogik och Förskoleundervisning i Vörå kommun

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING inom Småbarnspedagogik och Förskoleundervisning i Vörå kommun HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING inom Småbarnspedagogik och Förskoleundervisning i Vörå kommun Småbarnspedagogikens och förskoleundervisningens handlingsplan för att förebygga och ingripa i mobbning Lagen om

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik Inledning Du kan påverka På väg mot ett gemensamt mål En lärande gemenskap verksamhetskulturens betydelse

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag.

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag. Plan mot kränkande särbehandling Vallens förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

2. SMÅBARNSPEDAGOGIKENS UPPDRAG OCH ALLMÄNNA MÅL... 8

2. SMÅBARNSPEDAGOGIKENS UPPDRAG OCH ALLMÄNNA MÅL... 8 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik... 3 1.2 Planer för småbarnspedagogik

Läs mer

Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen. Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen

Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen. Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen Läroplanens tre nivåer i Finland Undervisning och lärande Det övergripande

Läs mer

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå 15 augusti 2016 1 Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef Greta Särefors Sara Wallin,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING UNDERVISNING OCH HANDLEDNING I TRÄNINGS- OCH REHABILITERINGSSYFTE FÖR HANDIKAPPADE STUDERANDE I GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

Plan för eftermiddagsverksamhet på svenska i Esbo. Läsåret - Eftis: Datum för senaste uppdatering: / / 20

Plan för eftermiddagsverksamhet på svenska i Esbo. Läsåret - Eftis: Datum för senaste uppdatering: / / 20 Plan för eftermiddagsverksamhet på svenska i Esbo Läsåret - Eftis: Datum för senaste uppdatering: / / 20 INNEHÅLLSFÖRETCKNING 1 Grunder för eftermiddagsverksamheten... 3 1.1 Värdegrunden för eftermiddagsverksamheten...

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821 Denna skrift är ett resultat utifrån våra tankar

Läs mer

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

DET SYNLIGA BARNET HUR LYSSNAR VI PÅ BARNEN? MARTINA LUNDSTRÖM BARNS PERSPEKTIV I KVALITETSARBETET

DET SYNLIGA BARNET HUR LYSSNAR VI PÅ BARNEN? MARTINA LUNDSTRÖM BARNS PERSPEKTIV I KVALITETSARBETET DET SYNLIGA BARNET BARNS PERSPEKTIV I KVALITETSARBETET HUR LYSSNAR VI PÅ BARNEN? MARTINA LUNDSTRÖM FINLANDSSVENSK UTBILDNINGSKONFERENS HELSINGFORS SEPTEMBER 2017 MARTINA LUNDSTRÖM PEDAGOGISTA OCH UTBILDNINGSKONSULT

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Blåsippan

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Blåsippan Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Blåsippan Läsåret 2017/2018 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD Korsholms familjedagvård erbjuder småbarnsfostran i en hemlik och trygg miljö. Målet med en kvalitativ vård och fostran är att ge barnen en lycklig

Läs mer

Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning

Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning Inledning Bildningsväsendets plan för utvecklandet av de mångkulturella färdigheterna definierar de centrala

Läs mer

Plan mot kränkande särbehandling

Plan mot kränkande särbehandling Plan mot kränkande särbehandling Bjälbotulls förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Emma Dahlberg,

Läs mer

Plan för småbarnspedagogik i Sibbo

Plan för småbarnspedagogik i Sibbo Plan för småbarnspedagogik i Sibbo Namn Plan för småbarnspedagogik i Sibbo Kommun Sibbo Träder i kraft 15.5.2017 Innehållsförteckning 1. På väg mot en lokal vasu i Sibbo........................... 1 2.

Läs mer

Planen för småbarnspedagogik. i Helsingfors

Planen för småbarnspedagogik. i Helsingfors Planen för småbarnspedagogik i Helsingfors Planen för småbarns pedagogik i Helsingfors 2017 2 Helsingfors stad Innehåll 1. Inledning 4 2. Principerna för hur småbarnspedagogiken ordnas i Helsingfors 9

Läs mer

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2016 2019 ENKÄT FÖR PRIVATA FAMILJEDAGVÅRDARE Utbildningsstyrelsen gav hösten 2016 ut Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Antagen i samverkan 2007-04-24

LIKABEHANDLINGSPLAN. En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Antagen i samverkan 2007-04-24 LIKABEHANDLINGSPLAN En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling Antagen i samverkan 2007-04-24 Den första april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola 2016-03-04 Jeanette Libera och Erica Rafstedt Innehållsförteckning Grunduppgifter...3 Definiering av olika begrepp...3 Aktuell kartläggning...3-5

Läs mer

Förskolan Anemonen/Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Anemonen/Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Anemonen/Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP SID 1 (7) 2015-0605 Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 Bakgrund Denna likabehandlingsplan

Läs mer

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 76/02.05.00/2015 15 Nya riktlinjer för beviljande av skolskjuts och reseförmån från 1.8.2015 Beredning och upplysningar: Ilkka Tahvanainen, tel. 050 591 3421 Jaana

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Backstugans förskola

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Backstugans förskola Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Backstugans förskola 2015-16 1 Innehållsförteckning Backstugans vision sid 3 Till dig som barn sid 3 Till dig som förälder

Läs mer

Plan för småbarnspedagogik, Malax kommun

Plan för småbarnspedagogik, Malax kommun Plan för småbarnspedagogik, Malax kommun Namn Plan för småbarnspedagogik, Malax kommun Kommun Malax Träder i kraft 16.11.2017 Innehållsförteckning 1. Utarbeta, utvärdera och utveckla planen för småbarnspedagogik.......

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

DEL II. Referensram för den pedagogiska verksamheten. November 2016 i Helsingfors, Åbo och Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

DEL II. Referensram för den pedagogiska verksamheten. November 2016 i Helsingfors, Åbo och Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen DEL II Referensram för den pedagogiska verksamheten November 2016 i Helsingfors, Åbo och Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Grunderna för planen för småbarnsfostran 2003 (2005) Värdegrund Fostringsprinciper

Läs mer

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 Förskolan: Stenbacka Likabehandlingsplan - Handlingsplan mot kränkande

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Christina Petersson Maria Nyberg Vår vision På vår förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Framtagen november 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskola: Högsvedens Förskola Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning På vår förskola ska alla känna sig trygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fridhemsenheten omfattar förskolorna Fridhem och Fridhemskullen. Planen gäller från och med 2017-11-01. Vår vision På våra förskolor ska barnen känna sig

Läs mer

BARNS INFLYTANDE I SMÅBARNSPEDAGOGIKEN

BARNS INFLYTANDE I SMÅBARNSPEDAGOGIKEN MARTINA LUNDSTRÖM ÅBO AKADEMI, 181025 BARNS INFLYTANDE I SMÅBARNSPEDAGOGIKEN - SÅ MYCKET MER ÄN ATT FÅ VÄLJA FRUKT. MARTINA LUNDSTRÖM PEDAGOGISTA OCH UTBILDNINGSKONSULT Kontakt: Lärarförlaget, 2014 Hemsida:

Läs mer

Östertull Montessoriförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Östertull Montessoriförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Östertull Montessoriförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen Innehåll 1. Syftet med kriterierna för god handledning... 3 2. Användningen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Motverka diskriminering och kränkande behandling KRISTNA FÖRSKOLAN ARKEN

LIKABEHANDLINGSPLAN. Motverka diskriminering och kränkande behandling KRISTNA FÖRSKOLAN ARKEN LIKABEHANDLINGSPLAN Motverka diskriminering och kränkande behandling KRISTNA FÖRSKOLAN ARKEN Vision Förskolan Arken skall utifrån Läroplanen för förskolan och vår kristna profilen arbeta för att alla barn

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Alla ska visa varandra hänsyn och respekt Alla ska ta ansvar Alla ska känna en framtidstro Syfte: Planen ska syfta till att främja barnens lika rätt oavsett kön,

Läs mer

Planen för småbarnspedagogik i Kyrkslätts kommun

Planen för småbarnspedagogik i Kyrkslätts kommun Planen för småbarnspedagogik i Kyrkslätts kommun Yhdessä -Tillsammans 1 Innehållsförteckning Förord till läsaren av planen för småbarnspedagogik... 3 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE

Läs mer