Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1"

Transkript

1 Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 76/ / Nya riktlinjer för beviljande av skolskjuts och reseförmån från Beredning och upplysningar: Ilkka Tahvanainen, tel Jaana Suihkonen, tel Jemina Sirviö, tel Juha Nurmi, tel Miia Loisa-Turunen, tel Tommi Tuominen, tel Virpi Leino, tel fornamn.efternamn@esbo.fi Beslutsförslag Bildningsdirektör Sampo Suihko Nämnden Svenska rum 1) godkänner de nya riktlinjerna för skolskjuts och reseförmån för elever i grundläggande utbildning, påbyggnadsundervisning och förskoleundervisning enligt bilagan, samt 2) beslutar att riktlinjerna träder i kraft så att de nya riktlinjerna följs i beslut som fattas våren 2015 om läsåret Läsåret följs de tidigare principerna för beviljande av skolskjuts och reseförmån. Behandling Ekonomi- och förvaltningsdirektör Pirjo Mutanen var föredragande, då bildningsdirektör Sampo Suihko var förhindrad att delta. Ordföranden understödd av Hellsten-Palomäki föreslog att ärendet återremitteras för ny beredning. Hellsten-Palomäki understödd av ordföranden gjorde följande tilläggförslag: Nämnden Svenska rum önskar få en utredning över vilka extra kostnader som skulle uppstå om man skulle utvidga skolskjutsverksamheten till att också gälla klubbverksamhet som arrangeras i den skola där barnet går. Detta skulle gå helt i linje med den strävan Esbo stad har att skapa en så kallad flexdag för barn och unga. Ordföranden konstaterade att det hade lämnats ett understött förslag om återremittering och att de följande inläggen därför ska gälla återremitteringen.

2 Nämnden Svenska rum Sida 2 / 2 Efter avslutad diskussion frågade ordföranden om ordförandes samt Hellsten-Palomäkis förslag kan godkännas. Eftersom ingen motsatte sig det, konstaterade ordföranden att nämnden enhälligt godkänt förslagen. Beslut Nämnden Svenska rum Nämnden återremitterade ärendet för ny beredning. Nämnden önskar få en utredning över vilka extra kostnader som skulle uppstå om man skulle utvidga skolskjutsverksamheten till att också gälla klubbverksamhet som arrangeras i den skola där barnet går. Detta skulle gå helt i linje med den strävan Esbo stad har att skapa en så kallad flexdag för barn och unga. Bilagor Tilläggsmaterial 4 Nämnden Svenska rums riktlinjer för beviljande av skolskjuts och reseunderstöd (träder i kraft ) - Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan uudistetut koulukuljetusten ja matka-avustusten myöntämistä koskevat linjaukset (voimaan ) Redogörelse Undervisningen i kommunen ska ordnas så, att elevernas resor med hänsyn till bebyggelsen, skolornas och andra undervisningsplatsers placering samt kommunikationerna är så trygga och korta för eleverna som möjligt. Om skolvägen är lång ska skolskjuts ordnas. (6 i lagen om grundläggande utbildning) En elev i grundläggande utbildning, förskoleundervisning eller påbyggnadsundervisning som har längre än fem kilometer till skolan har rätt till fri transport till en skola som kommunen anvisat enligt 6 i lagen om grundläggande utbildning. Ett alternativ till fri transport är ett tillräckligt understöd för transport eller ledsagande. En elev har rätt till fri transport också när skolvägen med beaktande av elevens ålder eller andra omständigheter är alltför svår, ansträngande eller farlig. (32 1 mom. i lagen om grundläggande utbildning) Om en elev antas till någon annan skola än den som kommunen anvisat, kan den som ordnar undervisningen ställa som villkor att vårdnadshavaren svarar för de kostnader som transporten eller ledsagningen medför. Om ett barn som får förskoleundervisning deltar i barndagvård som ordnas i en annan kommun på det sätt som avses i 11 c i lagen om barndagvård har den som ordnar undervisningen rätt att förutsätta att barnets vårdnadshavare svarar för de kostnader som orsakas av transporten eller ledsagningen mellan dagvårdsplatsen och platsen för förskoleundervisningen. (32 3 mom. i lagen om grundläggande utbildning) Den som ordnar undervisningen kan besluta bevilja eleverna mer omfattande förmåner än de som föreskrivs i 32 i lagen om

3 Nämnden Svenska rum Sida 3 / 3 grundläggande utbildning. Finska utbildningsnämnden fattade (3 ) beslut om principerna för beviljande av skolskjuts och reseförmån för elever i den finska grundläggande utbildningen och de har ändrats (3 ). Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden fattade (9 ) beslut om likalydande principer för beviljande av skolskjuts och reseförmån för elever inom den grundläggande utbildningen och förskoleundervisningen och de har ändrats (8 ). För finskspråkiga elever i förskoleåldern som behöver stöd för sin uppväxt och inlärning följs principerna för anordnande av transport som finska dagvårds- och utbildningsnämnden godkände De nuvarande principerna för beviljande av skolskjuts och reseförmån samt principerna för anordnande av transport medföljer som tilläggsmaterial. Vid tillämpningen av principerna för beviljande av skolskjuts och reseförmån har tolkningsskillnader upptäckts. Därför är det nödvändigt att förnya principerna för beviljande av skolskjuts och reseförmån så att principerna för beviljande av skolreseförmån tydligare preciseras för de olika målgrupperna. Till den del eleven inte är berättigad till skolresor enligt 32 i lagen om grundläggande utbildning är det befogat att göra vissa preciseringar och tillägg i principerna. Det finns också skäl att uppdatera terminologin i motiveringarna till principerna. I beredningen av de nya riktlinjerna har representanter för resultatenheten för finsk utbildning, resultatenheten för finsk dagvård och resultatenheten för svenska bildningstjänster deltagit. Vid beredningen har respons från grundskolorna och vårdnadshavarna samt upphandlingsprinciperna för anordnandet av skolskjuts beaktats. Preciseringarna och tilläggen som presenteras nedan har behandlats av ledningen för respektive resultatenhet. Beslutsförslagen i utbildnings- och dagvårdsnämnden samt nämnden Svenska rum är i huvudsak av samma innebörd. För den svenskspråkiga verksamhetens del tillämpas riktlinjerna i den mån verksamheten anordnas. De nuvarande allmänna principerna för beviljande av skolskjuts och reseförmån är: - Med skolreseförmån avses skolskjuts eller reseförmån. - Elever i grundläggande utbildning och påbyggnadsundervisning får skolreseförmån i första hand i form av resekort (reseförmån). - Elever i förskoleundervisning får skolreseförmånen i pengar. Bidraget motsvarar priset för periodbiljetten och utbetalas till elevens vårdnadshavare. Dessutom beviljas 7 år fyllda elever i förskoleundervisning på vårdnadshavarens ansökan ett resekort för kollektivtrafik för den resterande tiden i förskoleundervisning. - Elever i förskoleundervisning och i grundläggande utbildning i årskurs 1 och 2 beviljas skolreseförmån om skolresan är över 3 kilometer. - Elever i grundläggande utbildning i årskurs 3 till 9 och i påbyggnadsundervisning beviljas skolreseförmån om skolvägens längd är över 5 kilometer.

4 Nämnden Svenska rum Sida 4 / 4 - Skolskjuts eller reseförmån kan också beviljas för en kortare skolväg som med beaktande av elevens ålder eller andra omständigheter anses farlig. - Skjutsbehovet för en elev i behov av särskilt stöd och elever som deltar i en startklass bedöms i samband som gäller eleven och det justeras vid behov varje läsår. Till dessa principer föreslås inga betydande ändringar. Preciseringar och tillägg 1. Skolreseförmån beviljas från en adress Enligt Högsta förvaltningsdomstolen ska förutsättningarna för beviljande av skolreseförmån prövas utifrån skolvägen från den boendeadress som antecknats i befolkningsregistret. (HFD 2006:10) Behovet att transportera elever från två olika adresser har ökat på grund av de boendearrangemang vårdnadshavarna valt. Till principerna för beviljandet av skolskjuts och reseförmån föreslås att en punkt fogas, enligt vilken skolreseförmånen beviljas med beaktande av en, i befolkningsregistret antecknad adress i Esbo. 2. Skolskjuts och reseförmån på basis av sakkunnigutlåtande eller av annat synnerligen vägande skäl För elever i förskoleundervisning, grundläggande utbildning och påbyggnadsundervisning kan skolskjuts eller reseförmån beviljas också för en kortare skolväg som med beaktande av elevens ålder eller andra omständigheter anses alltför svår, ansträngande eller farlig. Enligt de nuvarande principerna har skolreseförmånen prövats utifrån elevvårdsgruppens utlåtande, rektorns eller skolföreståndarens rekommendation eller annat synnerligen vägande skäl som anges i ansökan. Vid beviljande av skolreseförmån har inget sakkunnigutlåtande krävts. Det förelås att grunderna för beviljande av skolskjuts och reseförmån ändras så att eleven kan beviljas reseförmån för en kort skolväg (under 3/5 km) eller vid behov skolskjuts på basis av sakkunnigutlåtande eller annat synnerligen vägande skäl. Sakkunnigutlåtandet ska i första hand vara ett utlåtande av läkare eller psykolog där elevens förmåga att klara av skolvägen till fots eller med kollektivtrafik bedöms. I händelse av annat synnerligen vägande skäl ska en handling som påvisar att skälet har fast anknytning till eleven företes. En skriftlig rekommendation av rektorn, skolföreståndaren eller daghemsföreståndarens som fogas till ansökan utan ett sakkunnigutlåtande eller en handling som påvisar förekomst av ett annat synnerligen vägande skäl är inte tillräcklig för att skolreseförmån ska beviljas. Det behövs inget sakkunnigutlåtande för en elev som nyligen flyttat till Finland och som inte har ett sakkunnigutlåtande när beslutet fattas.

5 Nämnden Svenska rum Sida 5 / 5 Dessutom föreslås att med annat synnerligen vägande skäl ska avses skäl som är fast anknutet till eleven, till exempel skolvägens säkerhet eller ett olycksfall som eleven råkat ut för i skolan. Med annat skäl avses därmed inte skäl som rör familjen eller anknyter till vårdnadshavarna. Skolvägens säkerhet bedöms då beslutet fattas utifrån följande omständigheter: - cykelvägar, gångbanor - vägrenarnas bredd och skick - trafiktäthet då förskoleundervisningen/skolan börjar och slutar - hastighetsbegränsning - gatubelysning - vinterförhållanden - planskilda övergångsställen, trafikljus vid övergångställena, mittrefug, farthinder såsom guppar, avsmalningar, skyddsanordningar i plankorsningar med järnväg, sikthinder. 3. Elever på s.k. startklass En elev på en s.k. startklass har i enlighet med 27 i lagen om grundläggande utbildning fått tillstånd att inleda den grundläggande utbildningen ett år senare än vad som föreskrivits. En sådan elev jämställs med en elev i förskoleundervisning. Skolskjutsbehovet för en elev på en s.k. startklass prövas i samband med beslutet att skjuta upp skolstarten. Det föreslås att grunderna för beviljande av skolskjuts och reseförmån preciseras så att skolreseförmån för en elev på en s.k. startklass beviljas som för en elev i förskoleundervisning. Elevens behov av skolskjuts prövas fortsättningsvis i samband med beslutet att skjuta upp skolstarten. 4. Elever med förlängd läroplikt som deltar i förskoleundervisning i daghem innan skolplikten börjar Elever med förlängd läroplikt har enligt 26 i lagen om grundläggande utbildning som 5-åringar rätt till förskoleundervisning som föregår läroplikten. Det frivilliga förskoleåret genomförs i en daghems- eller förskolegrupp. Till grunderna för beviljandet av skolskjuts och reseförmån föreslås att en punkt fogas om anordnande av transport för finskspråkiga barn som behöver stöd för sin uppväxt och inlärning ska följas, i enlighet med de principer som finska dagvårds- och utbildningsnämnden godkänt För svenskspråkiga barn tillämpas grunderna för beviljande av skolskjuts för elever i förskoleundervisningen. 5. Elev med förlängd läroplikt som under sitt första läropliktsår deltar i dagvård Läroplikten för barn som omfattas av förlängd läroplikt enligt 25 i lagen om grundläggande utbildning inleds det år barnet fyller sex år. Enligt 26 i lagen om grundläggande utbildning ska den som omfattas av förlängd

6 Nämnden Svenska rum Sida 6 / 6 läroplikt delta i förskoleundervisning som ordnas det år läroplikten börjar. Under det första läropliktsåret deltar eleven i en daghems- eller förskolegrupp. punkt fogas att eleven kan beviljas skolskjuts på grundval av ett sakkunnigutlåtande av en psykolog eller en läkare eller av ett annat synnerligen vägande skäl. 6. Elever som deltar i förskoleundervisning och som behöver stöd för sin uppväxt och inlärning En elev som deltar i förskoleundervisning och som behöver stöd för sin uppväxt och inlärning kan beviljas skolreseförmån på lika grunder som andra elever i förskoleundervisning. Vid beviljandet av skolreseförmån följs för finskspråkiga barn i tillämpliga delar finska dagvårds- och utbildningsnämndens principer av om anordnande av transport för barn som behöver stöd för sin uppväxt och inlärning (principerna för transport inom dagvården). För svenskspråkiga barn tillämpas grunderna för beviljande av skolskjuts för elever i förskoleundervisningen. Det föreslås att en punkt om detta fogas till principerna för beviljande av skolskjuts och reseförmån. 7. Elever som deltar i eftermiddagsverksamhet Eftermiddagsverksamhet är enligt lagen om grundläggande utbildning ledd verksamhet för skolelever som anordnas i skolans lokaler. Flera skolor har dessutom egna, avgiftsfria klubbar och hobbyverksamhet som anordnas av andra aktörer. Tiderna är ofta oregelbundna och kurserna av olika längd. Enligt 32 i lagen om grundläggande utbildning har kommunen inte skyldighet att anordna transport till och från eftermiddagsverksamheten. Vid anordnandet av eftermiddagsverksamhet bör dock 48 b i lagen om grundläggande utbildning beaktas, de barn som deltar i eftermiddagsverksamheten och som har rätt till fri transport ska ha möjlighet att använda denna förmån. I grunderna för beviljande av skolskjuts och reseförmån föreslås en ny punkt, enligt vilken en elev kan beviljas skolskjuts från eftermiddagsverksamheten hem om grunderna för beviljande av skolskjuts uppfylls. Skolskjutsen anordnas omedelbart efter eftermiddagsverksamhetens slut, och vårdnadshavarna kan inte välja tidpunkten. Om en elev deltar i eftermiddagsverksamhet i en annan skola än den anvisade närskolan, kan eleven beviljas skolskjuts från skolan till eftermiddagsverksamheten men inte från eftermiddagsverksamheten hem. Eleven kan sålunda beviljas skolskjuts högst två gånger per dag. Dessutom föreslås att en elev som efter skoldagen deltar i skolans klubbverksamhet och/eller hobbyverksamhet anordnad av andra aktörer inte är berättigad till skolskjuts. För transporten svarar elevens

7 Nämnden Svenska rum Sida 7 / 7 vårdnadshavare. Klubb- och hobbyverksamhet utgör inte verksamhet i enlighet med lagen om grundläggande utbildning på samma sätt som eftermiddagsverksamhet. På grund av att klubb- och hobbyverksamheten är oregelbunden och kurserna har olika längd är det arbetskrävande att administrera samordnandet av eventuella transporter. Små ändringar i de beställda transporterna avspeglas i de övriga elevernas transporter. Skolorna har inte resurser att sörja för att ändringar i klubb- och hobbyschemat förmedlas till enheten som ansvarar för skolskjuts, om klubben anordnas av en utomstående aktör. Skolorna ansvarar inte heller för övervakningen av eleverna vid utomstående aktörers verksamhet. 8. Elever som deltar i undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen En elev som deltar i undervisning som förbereder för den grundläggande undervisningen är enligt 32 i lagen om grundläggande utbildning inte berättigad till skolreseförmån. punkt fogas, enligt vilken skolreseförmånen kan beviljas på basis av elevens ålder, så som för elever i förskoleundervisning eller i grundläggande utbildning. 9. Elever i den grundläggande utbildningen under tillfälliga undervisningsarrangemang Elever som deltar i stöd-, utrednings- och handledningsbesök Esbo stad köper sakkunnigtjänster för stöd-, utrednings- och handledningsbesök genom att bevilja betalningsförbindelser för elever i behov av särskilt stöd. punkt fogas, enligt vilken betalningsförbindelsen täcker kostnaderna för elevens deltagande i den grundläggande utbildningen. Elever deltar i s.k. Etappi-period För elever i den grundläggande utbildningen anordnas sex veckors utredningsperioder, vilkas syfte är att utreda frågor i anslutning till elevens skolgång och stödbehov. De s.k. Etappi-perioderna anordnas i särskilt angivna skolor, som betjänar hela Esbo. punkt fogas, enligt vilken behovet av skolskjuts och reseförmån för en elev som deltar i en s.k. Etappi-period prövas i samband med beslutet om elevens deltagande i verksamheten. Eleven beviljas skolreseförmån på samma sätt som övriga elever i grundläggande utbildning. Elever som deltar i sjukhusundervisning För elever i den grundläggande utbildningen anordnas sjukhusundervisning i första hand i sjukhusskolan i Esbo. För enskilda elever som behöver sjukhusundervisning köper Esbo stad vid behov tjänster vid övriga kommuners sjukhusskolor.

8 Nämnden Svenska rum Sida 8 / 8 punkt fogas, enligt vilken elever som deltar i sjukhusundervisningen i Esbo beviljas skolreseförmån på samma sätt som övriga elever i den grundläggande utbildningen. En elev som deltar i sjukhusundervisning i en annan kommun ska beviljas en betalningsförbindelse och kommunerna ska träffa ett avtal som täcker kostnaderna för elevens deltagande i den grundläggande utbildningen. 10. Elever i en annan utbildningsanordnares skola Esbo stad köper vid behov för enskilda elever i behov av särskilt stöd elevplatser i andra utbildningsanordnares skolor genom att bevilja betalningsförbindelser och/eller upprätta elevvisa avtal med den andra utbildningsanordnaren. punkt fogas, enligt vilken betalningsförbindelsen som beviljas för att ansöka om elevplats och avtalet med den andra utbildningsanordnaren täcker kostnaderna för elevens deltagande i utbildningen. 11. Elever som råkat ut för olycksfall vid skolverksamhet punkt tillfogas, enligt vilken skolskjuts eller reseförmån enligt läkarutlåtande kan beviljas till följd av olycksfall vid skolverksamhet inklusive skolresor. Denna praxis gäller även de elever som studerar i annan skola än den närskola som kommunen anvisat. Esbo stads försäkring täcker direkta extra skolresekostnader som uppstår till följd av olycksfall vid skolverksamhet. På grundval av olycksfall under fritiden beviljas skolreseförmån endast en elev som går i en närskola som kommunen anvisat. Följaktligen beviljas elever som studerar i annan skola än den kommunen anvisat enligt 28 i lagen om grundläggande utbildning inte skolreseförmån. 12. Övriga situationer På grund av handikappservicelagen eller specialomsorgslagen eller brådskande placering utom hemmet kan grund för att bevilja och anordna skolskjuts eller reseförmån uppstå för eleven, men då är det inte fråga om skolreseförmån som tjänsteinnehavarna vid undervisningsväsendet fattar beslut om. Till grunderna för beviljande av skolskjuts och reseförmån föreslås inga preciseringar eller tillägg i denna sak. För kännedom - Grundskolorna - Förskolorna

9 Nämnden Svenska rum Sida 9 / 9

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD Nämnden Svenska rum 26.2.2015 Träder i kraft 1.8.2015 RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD ALLMÄNNA PRINCIPER - Med en skolresa avses en resa mellan hemmet och skolan inom Esbo som

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

Nämnden Svenska rum Sida 1 / 48. Plats Esbo stads bildningssektor, Kamrersvägen 3 B, våning 12

Nämnden Svenska rum Sida 1 / 48. Plats Esbo stads bildningssektor, Kamrersvägen 3 B, våning 12 Esbo stad Protokoll Nämnden Svenska rum 19.03.2015 Sida 1 / 48 Sammanträde Tid torsdag 19.3.2015 kl. 18:05-20:05 Plats Esbo stads bildningssektor, Kamrersvägen 3 B, våning 12 Närvarande ledamöter Kurt

Läs mer

Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS

Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS BJÖRNEBORGS SVENSKA SAMSKOLA Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS I denna guide presenteras de principer, enligt vilka eleverna i grundskolan och förskolan beviljas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8 Nämnden Svenska rum 26.05.2016 Sida 1 / 8 759/2016 12.01.00.00 50 Utlåtande om fullmäktigemotionen om ett regionalt språkförsök i Esbo Beredning och upplysningar: Outi Saloranta-Eriksson, tel. 09 816 52345

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

FÖRSKOLETRANSPORT. Vårdnadshavarna är alltid i första hand skyldiga att lära sina barn att röra sig tryggt i trafiken.

FÖRSKOLETRANSPORT. Vårdnadshavarna är alltid i första hand skyldiga att lära sina barn att röra sig tryggt i trafiken. 1.8.2011 FÖRSKOLETRANSPORT I lagen om grundläggande utbildning definieras villkoren för kommunalt ordnad transport för elever i förskoleundervisning. Vårdnadshavarna till andra elever än de som har rätt

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

Principer för skolskjutsar till förskolor och grundskolor i Lojo från

Principer för skolskjutsar till förskolor och grundskolor i Lojo från Principer för skolskjutsar till förskolor och grundskolor i Lojo från 1.8.2017 Nämnden för fostran och utbildning har 23.11.2016 beslutat att godkänna de principer som ska gälla för skolskjutsar till förskolor

Läs mer

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN Godkända av bildningsnämnden 27.4.2011 Gäller fr.o.m. 6.6.2011 1 Innehållsförteckning 1. Lagstiftning angående skolresor...

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer

Elever som väntar på transport skall ha möjlighet till handledd sysselsättning.

Elever som väntar på transport skall ha möjlighet till handledd sysselsättning. INGÅ KOMMUNS PRINCIPER FÖR SKOL- OCH FÖRSKOLESKJUTSAR Lagen om grundläggande undervisning 32 Skolresor En elev i grundläggande utbildning, förskoleundervisning eller påbyggnadsundervisning som har längre

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

BILDN 19.5.2011 45 Bilaga 1 PRINCIPER FÖR SKOL- OCH FÖRSKOLESKJUTSAR I SJUNDEÅ KOMMUN

BILDN 19.5.2011 45 Bilaga 1 PRINCIPER FÖR SKOL- OCH FÖRSKOLESKJUTSAR I SJUNDEÅ KOMMUN BILDN 19.5.2011 45 Bilaga 1 PRINCIPER FÖR SKOL- OCH FÖRSKOLESKJUTSAR I SJUNDEÅ KOMMUN Förslag till bildningsnämnden 19.5.2011 1 1. LAGSTIFTNING...3 2. ALLMÄNT...3 3. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV AVGIFTSFRI

Läs mer

1 (5) Nämnden Svenska rum Ändringarna träder i kraft

1 (5) Nämnden Svenska rum Ändringarna träder i kraft 1 (5) BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED LAGSTIFTNINGEN SOM GÄLLER SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH UTBILDNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER OCH BILDNINGSSEKTORNS STAB Nämnden

Läs mer

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUND- SKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUND- SKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN 1 PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUND- SKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN 2 Innehåll 1. ALLMÄNT OM ORDNANDE AV SKOLSKJUTS... 3 2. LAGSTIFTNING... 3 2.1 6 i lagen om grundläggande utbildning: Bestämmande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN!

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN OCH ANSÖKAN TILL EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN I KARLEBY STAD 2014-2015 ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

Läs mer

BILDN 16.1.2015 8 Bilaga 1 PRINCIPER FÖR SKOL- OCH FÖRSKOLESKJUTSAR I SJUNDEÅ KOMMUN FR.O.M. 1.2.2015. Sjundeå Nyckelservice för dig!

BILDN 16.1.2015 8 Bilaga 1 PRINCIPER FÖR SKOL- OCH FÖRSKOLESKJUTSAR I SJUNDEÅ KOMMUN FR.O.M. 1.2.2015. Sjundeå Nyckelservice för dig! BILDN 16.1.2015 8 Bilaga 1 PRINCIPER FÖR SKOL- OCH FÖRSKOLESKJUTSAR I SJUNDEÅ KOMMUN FR.O.M. 1.2.2015 Sjundeå Nyckelservice för dig! 1 1. LAGSTIFTNING...3 2. TILLÄMPNING AV LAGEN...3 2.1 Ordnad verksamhet

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

Regler för skolskjuts. Kl.öööööööööööööö-ä- ÖÖÖ Förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola

Regler för skolskjuts. Kl.öööööööööööööö-ä- ÖÖÖ Förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola Regler för skolskjuts Kl.öööööööööööööö-ä- ÖÖÖ Förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola 1 Innehållsförteckning Skolskjuts... 3 Rese- och väntetid... 3 Resor inom skolans verksamhet...

Läs mer

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2.

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2. Sida 1 Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008 PRINCIPER VID KONKURRENSUTSÄTTNING AV SKOLSKJUTS Ärendet behandlades efter ärende 2. Föredragande: Bildningsdirektör

Läs mer

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS INOM FÖRSKOLE- OCH GRUNDUNDERVISNINGEN. Bildningsnämnden 3.12.2014 97

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS INOM FÖRSKOLE- OCH GRUNDUNDERVISNINGEN. Bildningsnämnden 3.12.2014 97 PRINCIPER OM SKOLSKJUTS INOM FÖRSKOLE- OCH GRUNDUNDERVISNINGEN Bildningsnämnden 3.12.2014 97 1 Almänna principer... 4 Vägens farlighet... 5 Skolvägens längd... 5 2 Lagstiftning... 6 3 Trafiksäkerheten...

Läs mer

Skolskjutsreglemente. Timrå kommun

Skolskjutsreglemente. Timrå kommun Skolskjutsreglemente - för grundskola, särskola samt gymnasium - i Timrå kommun Efter beslut i barn- och utbildningsnämnden 2011-06-22 105 Innehållsförteckning Skolskjutsreglemente för Timrå kommun...1

Läs mer

Skolskjutsregler fo r Ljusdals kommun

Skolskjutsregler fo r Ljusdals kommun Skolskjutsregler fo r Ljusdals kommun Vad a r skolskjuts? Skolskjuts är transport av elev mellan en påstigningsplats i närheten av bostaden och skolan. Kommunen är skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts

Läs mer

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet i Götene kommun

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet i Götene kommun Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet i Götene kommun Antagen av: Barn -och utbildningsnämnden Datum för antagande: 2017-03-21 Innehållsförteckning Vad är skolskjuts?... 3 Ansvar;... 3 Färdvägens

Läs mer

Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning

Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning Planen godkänd i bildningsnämnden 27.1.2011 8 Kapitel 5.1 uppdaterad 3.10.2012, 57 LOVISA STADS PRINCIPER FÖR

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA OCH FÖRSKOLORNA I SIBBO

PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA OCH FÖRSKOLORNA I SIBBO SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA OCH FÖRSKOLORNA I SIBBO Bilaga till skolskjutsplanen för läsåret 2008-2009 Sivistyslautakunta / Bildningsnämnden 7.5.2008 ,11(+c//

Läs mer

SKOLSKJUTSPLAN OCH SKJUTSPRINCIPER FÖR GRUNDSKOLORNA OCH FÖRSKOLORNA I SIBBO KOMMUN

SKOLSKJUTSPLAN OCH SKJUTSPRINCIPER FÖR GRUNDSKOLORNA OCH FÖRSKOLORNA I SIBBO KOMMUN SKOLSKJUTSPLAN OCH SKJUTSPRINCIPER FÖR GRUNDSKOLORNA OCH FÖRSKOLORNA I SIBBO KOMMUN SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN Sivistysvaliokunta / Bildningsutskottet 20.1.2015, 4 2 INNEHÅLL Sida 1. INLEDNING 3 2. LAGSTIFTNING

Läs mer

REGELVERK FÖR SKOLSKJUTS OCH ELEVRESOR

REGELVERK FÖR SKOLSKJUTS OCH ELEVRESOR REGELVERK FÖR SKOLSKJUTS OCH ELEVRESOR Fastställt av: Utbildningsnämnden Datum: 2018-02-13, XX För revidering ansvarar: Utbildningsförvaltningen Dokumentet gäller för: Höganäs kommun 2018-03-05 3 (7) INLEDNING

Läs mer

Antaget av skolnämnden 2013-03-21

Antaget av skolnämnden 2013-03-21 2013-03-11 1 SKN 2011/344 Antaget av skolnämnden 2013-03-21 Skolskjutsreglemente Skollagen Rätten till skolskjuts regleras i Skollagen 10 kap. 32, 40 och 11 kap. 31, 32 för elev i grundsärskolan. Ansvarig

Läs mer

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt?

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt? Förlängd läroplikt Vem omfattas av förlängd läroplikt? Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Anvisningar 1(7) Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Användning av uppgifterna Statistikcentralen sänder uppgifterna på blanketten Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6)

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6) Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning 31.12.2018 1(6) 2(6) Innehåll ENKÄT OM HEMKOMMUNSERSÄTTNING INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 31.12.2018...

Läs mer

INSTRUKTION OM SKOLSKJUTS NYKARLEBY STAD

INSTRUKTION OM SKOLSKJUTS NYKARLEBY STAD INSTRUKTION OM SKOLSKJUTS NYKARLEBY STAD Allmänt Kommunen ordnar skolskjuts för elever i enlighet med stadsfullmäktiges beslut 17.12.1992 114. Skolskjutsfrågor och upphandling av skolskjuts besluts av

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning

Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning Planen godkänd i bildningsnämnden 27.1.2011 8 LOVISA STADS PRINCIPER FÖR SKOLSKJUTS INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts

Riktlinjer för skolskjuts 2011-06-13 Dnr: 2011/501-BaUN-610 VÄSTERÅS STAD Riktlinjer för skolskjuts RIKTLINJER FÖR SKOLSKJUTS FÖR GRUNDSKOLA OCH GRUNDSÄRSKOLA 1. ALLMÄNT Skolskjuts är en transport mellan hemmet och skolan av elev

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

Skolskjutsreglemente. Reglemente. Barn och utbildning. Tills vidare. Barn- och utbildningschefen. Dokumenttyp

Skolskjutsreglemente. Reglemente. Barn och utbildning. Tills vidare. Barn- och utbildningschefen. Dokumenttyp Skolskjutsreglemente Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2009-04-27 av Kommunfullmäktige 39 Senast reviderad 2011-05-02 av Kommunfullmäktige 128 Detta dokument gäller för Barn och utbildning Giltighetstid

Läs mer

Elevens rättigheter. Vasa 13.4.2013. Thomas Sundell. Jurist Svenskspråkiga serviceenheten för undervisningsväsendet

Elevens rättigheter. Vasa 13.4.2013. Thomas Sundell. Jurist Svenskspråkiga serviceenheten för undervisningsväsendet Elevens rättigheter Vasa 13.4.2013 Thomas Sundell Jurist Svenskspråkiga serviceenheten för undervisningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenskspråkiga serviceenhet för undervisningsväsendet 16.4.2013

Läs mer

FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler

FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler KARLEBY STAD Nämnden för utbildning och fostran 14.6.2012 79 Utbildningsnämnden 16.6.2009 79 Innehållsförteckning 2 1. ALLMÄNT... 3 2. GRUNDERNA FÖR

Läs mer

Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun

Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun Barn och utbildningsförvaltningen Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2011-11-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. INLEDNING... 3

Läs mer

Skolskjutsregler för elever i grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola

Skolskjutsregler för elever i grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola 1(6) Datum Diarienummer 2015-04-29 2015/546 611 Fastställd av BUN 2015-05-21, 100 Skolskjutsregler för elever i grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola Lagar och förordningar I lagar,

Läs mer

Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun

Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun 3 (8) Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun 1. Vem är berättigad till skolskjuts? Elever i skolan (grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola)

Läs mer

REGELVERK FÖR GRUND- OCH SÄRSKOLEELEVERS SKOL- RESOR I BJUVS KOMMUN

REGELVERK FÖR GRUND- OCH SÄRSKOLEELEVERS SKOL- RESOR I BJUVS KOMMUN REGELVERK FÖR GRUND- OCH SÄRSKOLEELEVERS SKOL- RESOR I BJUVS KOMMUN Inledning Detta regelverk för grund- och särskoleelevers resor i Bjuvs kommun har utarbetats i samarbete med Helsingborgs stad, Svalövs

Läs mer

Riktlinje för skolskjuts i förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola

Riktlinje för skolskjuts i förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola Riktlinje för skolskjuts i förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-05-16 2016-09-26 2015-06-04 2014-09-05

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANORDNANDE AV SKOLSKJUTSAR FÄRGELANDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ANORDNANDE AV SKOLSKJUTSAR FÄRGELANDA KOMMUN RIKTLINJER Dnr 2016/330 2016-05-25 RIKTLINJER FÖR ANORDNANDE AV SKOLSKJUTSAR I FÄRGELANDA KOMMUN Förskoleklassen Grundskolan Särskolan Gymnasieskolan Gymnasiesärskolan Fastställda av barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Larsmo kommun. Direktiv för skolskjuts. Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42

Larsmo kommun. Direktiv för skolskjuts. Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42 Larsmo kommun Direktiv för skolskjuts Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42 1. Allmänt 3 1.1 Lagen 3 2. Principer för skolskjutsar 4 2.1 Tidtabeller 4 2.2 Anordnande 4 2.3 Väntetider 4 2.4 Av- och påstigningsplatser

Läs mer

SKOLSKJUTSINFORMATION

SKOLSKJUTSINFORMATION Vasa Övningsskola SKOLSKJUTSINFORMATION 1 1. Inledning Denna broschyr är utarbetad av Vasa Övningsskola för att ge elever, vårdnadshavare och chaufförer information om skolskjutsarna och de spelregler

Läs mer

Regler för skolskjuts i Håbo kommun

Regler för skolskjuts i Håbo kommun Regler för skolskjuts i Håbo kommun Dokumentansvarig: Barn- och utbildningsnämnden REGEL 2(11) Regler för skolskjuts i Håbo kommun 1 Allmänna regler Bestämmelser om skolskjuts finns i skollagen (2010:800),

Läs mer

Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare

Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare Tammerfors 14.3.2016 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Skolskjutsregler. Antagna av kommunfullmäktige 090615

Skolskjutsregler. Antagna av kommunfullmäktige 090615 Skolskjutsregler Antagna av kommunfullmäktige 090615 Innehåll Skolskjutsregler... 3 1. Berättigade till skolskjuts... 3 2. Växelvis boende... 4 3. Avstånd... 4 4. Föräldraansvar... 5 5. Trafiksäkerhet...

Läs mer

RP 157/2009 rd. 1. Nuläge

RP 157/2009 rd. 1. Nuläge Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 i lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen

Läs mer

Regler fö r skölskjuts i Enkö pings kömmun

Regler fö r skölskjuts i Enkö pings kömmun SKN 2016/311 Utbildningsförvaltningen Regler fö r skölskjuts i Enkö pings kömmun Beslutade av skolnämnden den 7 december 2016. Ersätter från och med beslutsdatum tidigare regler/reglementen för skolskjuts.

Läs mer

Antagna av barn- och ungdomsnämnden , 2013/30, dnr 2013/0052 BUN

Antagna av barn- och ungdomsnämnden , 2013/30, dnr 2013/0052 BUN Barn- och ungdomsnämnden 2013-02-27 Sollentuna kommuns riktlinjer för skolskjuts Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2013-03-19, 2013/30, dnr 2013/0052 BUN Innehåll Sollentuna kommuns riktlinjer för skolskjuts...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SKOLSKJUTSAR INOM TÖREBODA KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SKOLSKJUTSAR INOM TÖREBODA KOMMUN TÖREBODA KOMMUN REGLEMENTE FÖR SKOLSKJUTSAR INOM TÖREBODA KOMMUN Gäller från och med läsåret 2008/2009 Töreboda kommun är enligt skollagen 4 kap. 7 samt 6 kap. 6 skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts

Läs mer

Information till vårdnadshavare om språkstimulans i småbarnsfostran, förskola och skola

Information till vårdnadshavare om språkstimulans i småbarnsfostran, förskola och skola Information till vårdnadshavare om språkstimulans i småbarnsfostran, förskola och skola Kronoby kommun Säbråvägen 2 68500 KRONOBY +358 (0)6 8343 000 Fax+358 (0)6 8343 200 kronoby.kommun@kronoby.fi www.kronoby.fi

Läs mer

Välkommen till förskolan!

Välkommen till förskolan! Välkommen till förskolan! Anmälan 9 23.1.2017 Läsåret 2017 2018 Läsåret 2017 2018: Förskola 15.8.2017 1.6.2018 Höstlov 19 20.10.2017 Jullov 23.12.2017 7.1.2018 Sportlov 19 23.2.2018 2 Anmälan till förskolan

Läs mer

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? - 1 - Jag kan inte! Om ett barn har inlärningssvårigheter

Läs mer

Skolskjuts. Riktlinjer för skolskjuts i förskoleklass, grundskolan och grundsärskolan

Skolskjuts. Riktlinjer för skolskjuts i förskoleklass, grundskolan och grundsärskolan Skolskjuts Riktlinjer för skolskjuts i förskoleklass, grundskolan och grundsärskolan Beslutade av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 27 mars 2019. Skriv text här 1 Innehåll 1 Allmänt... 1 1.1

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN!

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN OCH ANSÖKAN TILL EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN I KARLEBY STAD 2019-2020 ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

Läs mer

Regler för skolskjuts

Regler för skolskjuts Styrdokument, regler Utbildningsenheten 2015-02-18 Haina Berndtsson 08-590 975 19 Dnr UBN/2014:226 haina.berndtsson@upplandsvasby.se Regler för skolskjuts Nivå: Utbildningsnämnden Antagen: Av utbildningsnämnden

Läs mer

SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA I SIBBO Bilaga till skolskjutsplanen för läsåret 2006-2007

SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA I SIBBO Bilaga till skolskjutsplanen för läsåret 2006-2007 SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA I SIBBO Bilaga till skolskjutsplanen för läsåret 2006-2007 Sivistyslautakunta / Bildningsnämnden 17.5.2006 2,11(+c// 6LGD,1/('1,1*

Läs mer

Regler för skolskjuts

Regler för skolskjuts Styrdokument, regler Utbildningsenheten 2017-06-14 Haina Berndtsson 08-590 975 19 Dnr UBN/2017:118 haina.berndtsson@upplandsvasby.se Regler för skolskjuts Nivå: Utbildningsnämnden Antagen: Av utbildningsnämnden

Läs mer

Regler för skolskjuts

Regler för skolskjuts Styrdokument, regler 2011-01-01 Dnr BUN/2012:54 Regler för skolskjuts Nivå: Utbildningsnämnden Antagen: Av barn- och utbildningsnämnden 2010-12-14, 61 Reviderad: 2012-02-29 Giltig t.o.m: Tillsvidare Ansvarig

Läs mer

Skolskjutsreglemente

Skolskjutsreglemente Skolskjutsreglemente för grundskolan, grundsärskolan och gymnasiesärskolan Beslut i barn- och utbildningsnämnden 2016-09-28 Innehållsförteckning 1. Rätt till skolskjuts... 1 2. Skolskjutsgränser - skolskjutsområden...

Läs mer

Regler för skolskjutsar och elevresor i Marks kommun

Regler för skolskjutsar och elevresor i Marks kommun Regler för skolskjutsar och elevresor i Marks kommun Förskoleklass, grundskola och grundsärskola 1. Rätt till skolskjuts Elev har rätt till skolskjuts från anvisad påstigningsplats i hemmets närhet till

Läs mer

REGLER FÖR SKOLSKJUTSAR INOM SKÖVDE KOMMUN

REGLER FÖR SKOLSKJUTSAR INOM SKÖVDE KOMMUN 1(6) REGLER FÖR SKOLSKJUTSAR INOM SKÖVDE KOMMUN Dessa regler har antagits av Skövde kommuns kommunstyrelse den 14 mars 2011, (KS 66/2011), reviderade den 7 juni 2011 (KS 109/2011) och den 5 december 2011

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för skolskjuts BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Antagna av barn- och ungdomsnämnden

RIKTLINJER. Riktlinjer för skolskjuts BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Antagna av barn- och ungdomsnämnden DIARIENUMMER BUN 2018.073 5.8.5 RIKTLINJER BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Riktlinjer för skolskjuts Antagna av barn- och ungdomsnämnden 6 2018 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Resurscentrum Gäller

Läs mer

Skolskjuts i Håbo kommun

Skolskjuts i Håbo kommun REGLER FÖR Skolskjuts i Håbo kommun Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-04-04, BOU 39 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Administrativ chef barn- och utbildningsförvaltningen Håbo

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2013 1 (6) 8 Brev från svenskspråkiga familjer i Kasberget HEL 2013-000632 T 00 01 01 Beslut Behandling Bakgrund beslutade att sända ett svar till föräldrarna i Kasberget med

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun 1 (5) KF 125/2011 Dnr 2011/95 623 Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun Kommunfullmäktiges beslut Det reviderade skolskjutsreglementet för Hultsfreds kommun godkänns. Ärendebeskrivning Förslag till

Läs mer

2. Målsättning Syftet med skolskjutsning är att se till att skolplikten kan uppfyllas för de elever, vilka har rätt till skolskjuts.

2. Målsättning Syftet med skolskjutsning är att se till att skolplikten kan uppfyllas för de elever, vilka har rätt till skolskjuts. 1 (6) Antagen av bildningsnämnden den 19 maj 2009, 46 Reviderad av bildningsnämnden den 23 juni 2009, 64 Reviderad av bildningsnämnden den 13 oktober 2009, 96 Dnr: 986/09-623 Reviderad av välfärdsutskottet

Läs mer

Regelverk för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola

Regelverk för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola Regelverk för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola Inledning Detta regelverk utgår från bestämmelserna om skolskjuts i skollagen (2010:800). 1. Omfattning Regelverket omfattar

Läs mer

HANDBOK FÖR SKOLSKJUTSAR I LAPPTRÄSK KOMMUN

HANDBOK FÖR SKOLSKJUTSAR I LAPPTRÄSK KOMMUN Utkast HANDBOK FÖR SKOLSKJUTSAR I LAPPTRÄSK KOMMUN Regler och principer för skolskjutsar för elever inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen från och med 15.8.2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som denna företräder

Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som denna företräder Ansökan till förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller omhändertagande av ett barn (43 2 mom. i barnskyddslagen) Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som

Läs mer

Esbo stad Protokoll 92. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 92. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 29.09.2016 Sida 1 / 1 3212/2016 05.10.00 92 Fullmäktigefråga om barns säkerhet inom dagvården Beredning och upplysningar: Paula Rautiola, tel. 09 816 42355 Jaana Suihkonen, tel. 09

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för skolansökan till kommunala förskoleklasser och grundskolor i Sollentuna Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Innehållsförteckning 1 Skolansökan - fristående skolor i Sollentuna... 3 2 Skolansökan - kommunala

Läs mer

Sollentuna kommuns regler för skolskjuts. Innehåll

Sollentuna kommuns regler för skolskjuts. Innehåll Barn- och ungdomsnämnden Sollentuna kommuns regler för skolskjuts Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2013-03-19, 2013/30, dnr 2013/0052 BUN Reviderad av barn- och ungdomsnämnden 2016-02-16, 2016/21, dnr

Läs mer

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125 Skolstadga Godkänd av stadsfullmäktige 27.09.2016, 125 Träder ikraft 01.11.2016 Innehåll Skolstadga för Mariehamns stad... 3 Allmänt... 3 Bildningsnämndens verksamhetsidé... 3 Skoldistrikt... 3 Skolskjutsar...

Läs mer

Antagen av nämnd , 51 UTBILDNINGSKONTORET Dnr Handläggare Eric Berg 1 (7)

Antagen av nämnd , 51 UTBILDNINGSKONTORET Dnr Handläggare Eric Berg 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Eric Berg 2019-04-16 Dnr 19-00075 Antagen av nämnd 2019-04-09, 51 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se

Läs mer

Regler och riktlinjer

Regler och riktlinjer TÖREBODA KOMMUN Regler och riktlinjer För skolskjutsar inom Töreboda kommun Antaget av kommunfullmäktige: 2016-04-25 Inledning Töreboda kommun är enligt skollagen (SFS 2010:800) 10 kap. 32 samt 11 kap.

Läs mer

Sollentuna kommuns riktlinjer för skolskjuts. Innehåll

Sollentuna kommuns riktlinjer för skolskjuts. Innehåll Barn- och ungdomsnämnden Sollentuna kommuns riktlinjer för skolskjuts Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2013-03-19, 2013/30, dnr 2013/0052 BUN Reviderad av barn- och ungdomsnämnden 2016-02-16, 2016/21,

Läs mer

Reglemente. Skolskjutsar. i Mariestads kommun. Gäller för elever i: Grundskolan åk 1-9 Grundsärskolan åk 1-9 Gymnasiesärskolan

Reglemente. Skolskjutsar. i Mariestads kommun. Gäller för elever i: Grundskolan åk 1-9 Grundsärskolan åk 1-9 Gymnasiesärskolan Reglemente Skolskjutsar i Mariestads kommun Gäller för elever i: Grundskolan åk 1-9 Grundsärskolan åk 1-9 Gymnasiesärskolan Antaget av Kommunstyrelsen 2011-0-1 KS 2011/0172 Senast reviderat 2013-05-02

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Sollentuna kommuns riktlinjer för skolskjuts Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2013-03-19, 2013/30, dnr 2013/0052 BUN Reviderad av barn- och ungdomsnämnden 2016-02-16, 2016/21, dnr 2016/0339 BUN Reviderad

Läs mer

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten i Götene kommun.

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten i Götene kommun. Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten i Götene kommun. Upprättad: 2012-05-08 Antagen av: Kommunstyrelsen Datum för antagande: 2012-03-07, 84 Kontaktperson: Maria Jönsson, 0511-38 68 02 Innehållsförteckning

Läs mer

Skolskjutsbestämmelser - lokala riktlinjer

Skolskjutsbestämmelser - lokala riktlinjer Skolskjutsbestämmelser - lokala riktlinjer Fastställd av kommunfullmäktige 12 juni 2012 70 Skolskjutsbestämmelser Kommunen är enligt Skollagen skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för elever i grundskolan,

Läs mer

Eleven studerar enligt verksamhetsområde

Eleven studerar enligt verksamhetsområde Utbildningsanordnare INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ORDNAS (IP) Eleven studerar enligt verksamhetsområde Sekretessbelagd Offentlighetslagen 24 1 mom. punkt 30 1. BASUPPGIFTER Elevens namn

Läs mer

Skolskjuts inom Gällivare kommun

Skolskjuts inom Gällivare kommun Skolskjuts inom Gällivare kommun Skolskjuts Avser resor mellan anvisad på- avstigningsplats i hemmets närhet och av kommunen anvisad eller beviljad skola. Skolskjuts omfattar inte förskola, pedagogisk

Läs mer

Välkommen till förskolan!

Välkommen till förskolan! Välkommen till förskolan! Anmälan 8 22.1.2018 Läsåret 2018 2019 Checklista och tidtabell för förskolelanmälan inför läsåret 2018 2019 Fyll i alla uppgifter på ansökan Gör ansökan om kompletterande småbarnspedagogik

Läs mer

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 2 1 (5) ANVISNINGAR OM HUR FAMILJEDAGVÅRD I FAMILJEDAGVÅRDARENS HEM SKA ARRANGERAS 1 Ansökan om och beviljande av dagvårdsplats I 2 2 mom. i lagen

Läs mer

Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro. Allmänna frågor om saneringen och flytten

Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro. Allmänna frågor om saneringen och flytten Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro Det här dokumentet samlar en del frågor som ställts kring flytten. Vartefter nya frågor kommer upp strävar vi till att komplettera dokumentet regelbundet.

Läs mer

SKOLSTADGA FÖR geta KOMMUN

SKOLSTADGA FÖR geta KOMMUN SKOLSTADGA FÖR geta KOMMUN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 08.04.2015, 25 TILLÄMPNING 1 Vid ordnandet av undervisningen i kommunens grundskola skall bestämmelserna i denna skolstadga iakttas utöver vad

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Punkt A ifylls av följande uppgiftslämnare: Kontaktinformation på anordnarnivå anges beträffande de anordnare av utbildning och undervisning

Läs mer

SKOLSKJUTSDIREKTIV FÖR STADEN JAKOBSTAD

SKOLSKJUTSDIREKTIV FÖR STADEN JAKOBSTAD SKOLSKJUTSDIREKTIV FÖR STADEN JAKOBSTAD Staden Jakobstad Bildningsnämnden 12.10.2016 88 Uppdaterad i STFM 27.11.2017 107 2 Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT... 3 2. GRUNDERNA FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS...

Läs mer

PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL SKOLORNA INOM BILDNINGSVÄSENDET

PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL SKOLORNA INOM BILDNINGSVÄSENDET PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL SKOLORNA INOM BILDNINGSVÄSENDET 1. INLEDNING Enligt Kronoby kommuns förvaltningsstadga 65 mom. 4 skall bildningsnämnden godkänna skolskjutsplaner och gränser för skolskjutsar.

Läs mer

Skolskjutsriktlinjer för förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola i Nyköpings kommun

Skolskjutsriktlinjer för förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola i Nyköpings kommun Dnr KK17/77 RIKTLINJER Skolskjutsriktlinjer för förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola i Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-01-30 Dnr KK17/77 2/5 Innehållsförteckning

Läs mer