Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1"

Transkript

1 Nämnden Svenska rum Sida 1 / / / Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel Anna Krokfors, tel Elina Grönroos, tel Jaana Suihkonen, tel Virpi Leino, tel fornamn.efternamn@esbo.fi Beslutsförslag Bildningsdirektör Sampo Suihko Nämnden Svenska rum antecknar redogörelsen för kännedom och beslutar att göra följande tillägg i punkt 1 i principerna för att anordna den lagstadgade eftermiddagsverksamheten inom grundläggande utbildning: Staden kan anordna den lagstadgade eftermiddagsverksamheten inom grundläggande utbildning som egen verksamhet i enheter som definieras separat. Beslut Nämnden Svenska rum Förslaget godkändes enhälligt. Bilagor Redogörelse 1 Principerna för att anordna den lagstadgade eftermiddagsverksamheten inom grundläggande utbildning 2 Principerna för understöd till den lagstadgade eftermiddagsverksamheten inom grundläggande utbildning Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden beslutade på sitt möte om förändringar i principerna för att anordna den lagstadgade eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och om principerna för understöd. Finska dagvårds- och utbildningsnämnden fattade ett likalydande beslut på sitt möte Med nämndernas beslut preciserades principerna för anordnande, barninvalskriterierna, ansökningsförfarandet och anvisande av plats samt att en plats i enlighet med vårdnadshavarens ansökan inte kan bytas. Därtill preciserade man öppethållningstider för eftermiddagsverksamheten. Understödsprinciperna kompletterades med ett tillägg om understöd som kompensation för uteblivna kundavgifter samt med att verksamhetsbidragen för grupperna höjdes med 2 %.

2 Nämnden Svenska rum Sida 2 / 2 Nämnderna beslutade också att de i november 2013 ska tillställas en utredning om hur dessa principer förverkligats samt en framställan om eventuella ändringsbehov. Utredningen och framställan blev inte klara till mötet i november. Finska utbildnings- och dagvårdsnämnden bordlade ärendet vid sitt möte Nämnden behandlar ärendet vid sitt möte Föredragande avlägsnade ärendet från föredragningslistan vid nämnden Svenska rums möte Nämnden behandlar ärendet vid sitt möte Nuläget De preciserade principerna för at anordna den lagstadgade eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen trädde i kraft från och med början av läsåret Därtill tilldelades resultatenheten för den finska utbildningen i budgetförhandlingarna 2013 ett tilläggsanslag för att kunna erbjuda eftermiddagsverksamhet för fler elever i årskurs 2 samt för att säkerställa kvaliteten i eftermiddagsverksamheten. Alla som ansökt inom ansökningstiden, det vill säga senast , om en plats i eftermiddagsverksamheten för läsåret fick en plats. I eftermiddagsverksamhet som koordineras av resultatenheten för den finska utbildningen deltog barn, varav går i årskurs 1 och i årskurs 2. Till resultatenheten för den finska utbildningen har det efter ansökningstiden inkommit 320 ansökningar, varav 36 har fått ett nekande beslut, eftersom det inte funnits platser kvar. Det har inkommit 285 annulleringar och uppsägninger av platser i eftermiddagsverksamheten efter att besluten fattades i maj. I eftermiddagsverksamheten som koordineras av resultatenheten för svensk dagvård och utbildning deltog barn, varav 325 går i årskurs 1 och 257 i årskurs 2. Även de elever i årskurs 1 och 2 som ansökt om en plats efter ansökningstiden har kunnat erbjudas en plats i eftermiddagsverksamheten. Det har inkommit 22 annulleringar och uppsägninger av platser i eftermiddagsverksamheten efter att besluten fattades i maj. Deltagarantal 3 216, varav 258 elever med särskilt stöd Grupper SUKO SDU SUKO SDU 535, varav barn elever med särskilt stöd N 190 grupper, F 52 grupper N 42 grupper, F 2 grupper N 223 grupper, F 92 grupper barn N 43 grupper, F 2 grupper Tjänsteproducenter staden staden Enheter

3 Nämnden Svenska rum Sida 3 / 3 N = normalstor grupp, 15 elever, en ledare F = förminskad grupp för elever med särskilt stöd, 7 elever, en ledare Förverkligande av ändringarna i principerna som godkänts i december 2012 Besluten som nämnderna fattade i december 2012 preciserar principerna för att anordna eftermiddagsverksamhet för de elever som går i årskurs två. Principerna preciserades så att då platserna i eftermiddagsverksamheten anvisas är de barn i förtur, oberoende av vald verksamhetstid, som för sin utveckling, sitt växande och sina sociala färdigheter behöver eftermiddagsverksamhet. Därtill skrev man in en ny punkt 3, där man preciserade ansökningsförfarandet och anvisande av plats samt att en plats i enlighet med vårdnadshavarens ansökan inte kan bytas. Utöver det preciserade man öppethållningstiderna i punkt 9. Preciseringen av barninvalskriterierna underlättade antagningen av barn och minskade byten från en plats till en annan. Då en plats anvisats enligt vårdnadshavarens ansökan hade man inte möjlighet att byta plats. Inverkan av denna ändring märktes speciellt i de enheter där eftermiddagsverksamheten arrangeras av flera understödda tjänsteproducenter. I principerna för understöd till den lagstadgade eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen höjde man understödsbeloppen med 2 % för såväl normalstora grupper som för förminskade grupper. Som en ny understödsform för tjänsteproducenterna infördes möjligheten att ansöka om kompensation för inkomstbortfall på grund av uteblivna kundavgifter. Detta understöd kan man ansöka en gång om året för den gångna verksamhetsperioden. Resultatenheten för finsk utbildning gör varje år i mars en förfrågan till tjänsteproducenterna. Våren 2014 kommer man att be dem utvärdera bl.a. inverkan av ändringarna i principerna för att anordna eftermiddagsverksamhet och understödsprinciperna. En motsvarande förfrågan görs även till de svenska tjänsteproducenterna. För den svenska dagvårds- och utbildningsenhetens del bör man beakta verksamheten för de grupper som inte är fulla. Detta betyder att tjänsteproducenterna inte får kundavgifter för de platser som inte fyllts. De svenskspråkiga enheterna är ofta små med 2 3 barngrupper per enhet. I små enheter har redan några uteblivna kundavgifter en inverkan på ekonomin och verksamheten. Till resultatenheten för finsk utbildning inkom ansökningar från 13 tjänsteproducenter för sammanlagt euro, om kompensation för inkomstbortfall på grund av uteblivna kundavgifter. Utifrån ansökningarna beviljades understöd för euro. I en del av ansökningarna hade man inte gett tillräckliga uppgifter om betalningsuppmaningar och indrivning av fordringarna.

4 Nämnden Svenska rum Sida 4 / 4 Till resultatenheten för svensk dagvård och utbildning inkom inga ansökningar om kompensation för inkomstbortfall för uteblivna kundavgifter. Under höstterminen 2013 har det vid sidan av gruppunderstöden betalats ut understöd till tjänsteproducenterna enligt följande (inom parentes uppgifter från läsåret ): Understödsform SUKO SDU assistenttjänst 454 årsveckotimmar ( : 385 årsveckotimmar) 1 assistent; 10 årsveckotimmar ( : 1 assistent; 25 årsveckotimmar) startpeng 4000 ( : 8000 ) 0 ( : 3000 ) hyresbidrag ( : ) betalnings-lättnader ( : ) ( : ) 7650 ( : ) Assistenttjänsterna som nämns ovan har beviljats för hela läsåret , vilket innebär att talen är jämförbara med läsåret För övriga tal är uppgifterna för läsåret de uppgifter som gällde Framställan om ändringsbehov i principerna för att anordna eftermiddagsverksamhet Enligt lagen om grundläggande utbildning 48 b kan kommunen själv anordna eller skaffa lagenlig morgon- och eftermiddagsverksamhet. Om kommunen ordnar eller skaffar morgon- och eftermiddagsverksamhet ska kommunen erbjuda verksamhet för elever i årskurs 1 och årskurs 2 samt för de elever i andra årskurser som avses i lagen om grundläggande utbildning 17 1 moment i den utsträckning kommunen beslutar. Enligt nämnda paragraf kan kommunen ordna morgon- och eftermiddagsverksamhet själv eller tillsammans med andra kommuner eller skaffa tjänsterna av en annan offentlig eller privat tjänsteproducent. Kommunen kan också skaffa tjänsterna genom att bevilja understöd för detta syfte till tjänsteproducenter. Då man ordnar verksamheten bör man beakta olika språkgruppers särbehov. Kommunen ansvarar för att de tjänster som skaffas ordnas i enlighet med lagen om grundläggande utbildning. Enligt Utbildningsstyrelsens grunder för morgon- och eftermiddagsverksamhet kan kommunen anordna verksamheten samtidigt på de olika ovannämnda sätten.

5 Nämnden Svenska rum Sida 5 / 5 I Esbo har man anordnat eftermiddagsverksamheten som understödd verksamhet. Tjänsteproducenter som får understöd läsåret är till antalet 30 på finska sidan och 8 på svenska sidan. Därtill har staden eftermiddagsverksamhet som egen verksamhet på svenska sidan. De understödda tjänsteproducenterna är företag, organisationer, föreningar eller församlingar. Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning har piloterat eftermiddagsverksamhet som egen verksamhet i Finno skola från och med läsåret Erfarenheterna har i huvudsak varit positiva. Kostnaderna för eftermiddagsverksamhet i egen regi har varit något lägre än för eftermiddagsverksamhet som understödd verksamhet, men man har inte kunnat prissätta rektorns arbetsinsats under piloteringen. En förutsättning för att kunna ordna eftermiddagsverksamhet som egen verksamhet är att det finns tillräckligt många skolgångsbiträden vars veckoarbetstid flexibelt kan fördelas mellan skolan och eftermiddagsverksamheten. Detta har bidragit till att kostnaderna hållits på en lägre nivå, eftersom man kunnat resursera personalmängden timvis till att motsvara antalet barn i eftermiddagsverksamheten. Enligt finska utbildnings- och dagvårdsnämndens principbeslut ska resultatenheten för finskspråkig utbildning utifrån lagen angående specialomsorg om utvecklingsstörda och lagen om service och stöd på grund av handikapp börja förverkliga morgon- och eftermiddagsvård fr.o.m och lovvård fr.o.m Detta gäller utvecklingsstörda och autistiska elever som är berättigade till morgon- och/eller eftermiddagsvård samt lovvård. Den här förändringen gäller inte de svenskspråkiga elevernas eftermiddagsvård eller lovvård. Deras undervisning och eftermiddagsvård ordnas i Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors. Lovvården ordnas som regionalt samarbete och den har under de senaste åren ordnats i Zacharias Topeliusskolans lokaler i samarbete med Kyrkslätt och Grankulla. Elever med särskilt stöd har rätt till en plats i eftermiddagsverksamheten. Då man grundar grupper inom eftermiddagsverksamheten kan det komma emot situationer då det skulle vara bäst för barnen att grunda en förminskad grupp i skolans regi. En sådan situation berör skolor där handikappservicen tills nu ordnat dags- och lovvård för lindrigt, måttligt och gravt utvecklingsstörda barn samt för autistiska barn. Om personalens behörighet i eftermiddagsverksamheten stadgas i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet. Till en deltidsanställning är det svårt att få personal som har den behörighet som nämnda förordning förutsätter och som även har kunnande om hur man fungerar med utvecklingsstörda barn. Därtill kan det uppstå en situation där det i någon enhet inte inkommer en enda ansökan till att bli tjänsteproducent som får understöd eller att någondera part säger upp avtalet under pågående läsår. Då kommunen ordnar verksamheten som egen verksamhet kan man trygga tillgängligheten för alla kommunbor samt beakta pedagogiska skäl inom ramen för den vision om flexdag för barn och unga som svensk dagvård och utbildning omfattar. Man kan möjligen också erbjuda heltidsanställning för skolgångsbiträden.

6 Nämnden Svenska rum Sida 6 / 6 Utifrån ovannämnda utgångspunkter föreslås att man kompletterar principerna för att anordna eftermiddagsverksamhet med att staden kan anordna lagstadgad eftermiddagsverksamhet inom den grundläggande utbildningen som egen verksamhet i separat definierade enheter Eftermiddagsverksamheten kan ordnas som egen verksamhet bl.a. i följande fall: - ingen lämplig tjänsteproducent anhåller om understöd för att anordna eftermiddagsverksamhet i en enhet - när det krävs för att eftermiddagsverksamhet ska kunna anordnas för barn i behov av särskilt stöd - om avtal sägs upp av någondera part mitt i läsåret - av pedagogiska skäl Övriga ändringsbehov i principerna bereds under året 2014 och tillställs nämnderna för beslut i slutet av 2014.

7 Nämnden Svenska rum Sida 7 / 7

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 76/02.05.00/2015 15 Nya riktlinjer för beviljande av skolskjuts och reseförmån från 1.8.2015 Beredning och upplysningar: Ilkka Tahvanainen, tel. 050 591 3421 Jaana

Läs mer

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8 Nämnden Svenska rum 26.05.2016 Sida 1 / 8 759/2016 12.01.00.00 50 Utlåtande om fullmäktigemotionen om ett regionalt språkförsök i Esbo Beredning och upplysningar: Outi Saloranta-Eriksson, tel. 09 816 52345

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2.

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2. Sida 1 Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008 PRINCIPER VID KONKURRENSUTSÄTTNING AV SKOLSKJUTS Ärendet behandlades efter ärende 2. Föredragande: Bildningsdirektör

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

RP 124/2006 rd. I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

RP 124/2006 rd. I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 48 b och 48 f i lagen om grundläggande utbildning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

Läs mer

Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar

Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar 1 Meddelande till vårdnadshavarna Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar Bilaga: Blankett för anhållan om nedsatt avgift eller befrielse från avgiften

Läs mer

Verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsvården

Verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsvården Verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsvården 1 Innehållsförteckning 1. Principer för ordnande av verksamheten 3 1.1 Målsättningar för morgon- och eftermiddagsverksamheten 3 1.2 Verksamhetens omfattning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ANVISNING FÖR PRIVATA TJÄNSTEPRODUCENTER Barnet ska delta i förskoleundervisning som varar ett år eller i annan verksamhet som uppnår förskoleundervisningens

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Anvisningar 1(7) Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Användning av uppgifterna Statistikcentralen sänder uppgifterna på blanketten Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2015 1 (9) 7 Begäran om direktionernas utlåtanden om förslag till språkprogram för den grundläggande utbildningen HEL 2014-014319 T 12 00 01 Beslut Behandling Svenska sektionen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 57/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen om godkännande av överenskommelsen om samarbete mellan Finland och Sverige på utlandsundervisningens område och med förslag till lag om sättande i kraft

Läs mer

AVGIFTEN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN LÄSÅRET OCH PRINCIPERNA FÖR AVGIFTSNEDSÄTTNINGAR

AVGIFTEN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN LÄSÅRET OCH PRINCIPERNA FÖR AVGIFTSNEDSÄTTNINGAR 1 Meddelande till vårdnadshavarna AVGIFTEN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN LÄSÅRET 2017 2018 OCH PRINCIPERNA FÖR AVGIFTSNEDSÄTTNINGAR Fast månadsavgift Stadsstyrelsen fastställde 23.5.2016 ( 517) avgifterna

Läs mer

1 (5) Nämnden Svenska rum Ändringarna träder i kraft

1 (5) Nämnden Svenska rum Ändringarna träder i kraft 1 (5) BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED LAGSTIFTNINGEN SOM GÄLLER SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH UTBILDNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER OCH BILDNINGSSEKTORNS STAB Nämnden

Läs mer

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran 41 04.06.2014 51 18.08.2014 Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD Nämnden Svenska rum 26.2.2015 Träder i kraft 1.8.2015 RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD ALLMÄNNA PRINCIPER - Med en skolresa avses en resa mellan hemmet och skolan inom Esbo som

Läs mer

Allmänna principer för invånaranvändning av bildningssektorns lokaler

Allmänna principer för invånaranvändning av bildningssektorns lokaler BILAGA 1 Allmänna principer för invånaranvändning av bildningssektorns lokaler Skollokaler, men inte idrottslokaler Träder i kraft 1.8.2019 1. Bakgrundsinformation om invånaranvändning 1.1. Grund i strategin

Läs mer

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 1288/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 99 25.3.2013 60 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09 816 84330

Läs mer

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt?

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt? Förlängd läroplikt Vem omfattas av förlängd läroplikt? Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (6) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk Statens specialunderstöd för att tidigarelägga, utveckla

Läs mer

Esbo stad Protokoll 92. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 92. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 29.09.2016 Sida 1 / 1 3212/2016 05.10.00 92 Fullmäktigefråga om barns säkerhet inom dagvården Beredning och upplysningar: Paula Rautiola, tel. 09 816 42355 Jaana Suihkonen, tel. 09

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6)

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6) Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning 31.12.2018 1(6) 2(6) Innehåll ENKÄT OM HEMKOMMUNSERSÄTTNING INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 31.12.2018...

Läs mer

Val av nya studerande

Val av nya studerande Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2012 Nya studerande År 2012 antas nya studerande till utbildningsprogrammen för skådespelarkonst (finskspråkig), regi, dramaturgi, dans, ljusdesign och ljuddesign

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (5) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (5) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2017 1 (5) 4 Val av rektor vid Degerö lågstadieskola och Brändö lågstadieskola från 1.8.2017 HEL 2016-013696 T 01 01 01 01 Beslut beslutade att välja pedagogie magister Anders

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid: Torsdag kl. 14:00 Sammanträdesplats: Serviceenhet Flätan, Trädgårdsgatan 19 a, Åbo Närvarande/beslutande Ordinarie medlemmar Camilla Sandell, ordförande

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

Sofia Svanhnström

Sofia Svanhnström Uppföljning av morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever Vårdnadshavarna - (N = 11614) Sofia Svanhnström 6.5.2011 Bästa anordnare av morgon- och eftermiddagsverksamhet! Utbildningsstyrelsen genomförde

Läs mer

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 54 09..05 7 7.0.06 Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m..8.06 07/.00.0/05

Läs mer

STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND

STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND KYRKSLÄTTS KOMMUN 303/103/2008 STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND Innehållsförteckning 1 Fondens syftemål...2 2 Fondens kapital...2 3 Fondens avkastning (Ändr. Fge 31.1.2008 7)...2

Läs mer

Västra Nylands folkhögskola Sammanträdesdatum

Västra Nylands folkhögskola Sammanträdesdatum PROTOKOLL Styrelsen 31.1.2019 Sammanträdestid Torsdagen 31 januari 2019 kl. 16.35 18.08 Sammanträdesplats, Pumpviken 3, 10300 KARIS Medlemskommun Andelar Esbo 1 Grankulla 1 Hangö 3 Ingå 3 Kyrkslätt 4 Raseborg

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 2/2013 1 (9) 12 Servicenätet i Västra Distriktet HEL 2013-002831 T 00 01 01 Beslut Föredragande Bakgrunden beslutade att be om utlåtande av direktionen för skolorna i Västra

Läs mer

Siuntion kunta Sjundeå kommun. Verksamhetsplan för eftermiddagsverksamhet. Sjundeå svenska skolas eftis

Siuntion kunta Sjundeå kommun. Verksamhetsplan för eftermiddagsverksamhet. Sjundeå svenska skolas eftis Siuntion kunta Sjundeå kommun Verksamhetsplan för eftermiddagsverksamhet Sjundeå svenska skolas eftis Uppdaterad senast 09/2015 Utgångspunkterna för att anordna eftermiddagsverksamhet inom grundläggande

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Punkt A ifylls av följande uppgiftslämnare: Kontaktinformation på anordnarnivå anges beträffande de anordnare av utbildning och undervisning

Läs mer

1992 rd- RP 64 PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

1992 rd- RP 64 PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 1992 rd- RP 64 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 15 gymnasietagen samt temporär ändring av lagen om statsandelar och statsunderstöd till grundskolor, gymnasier

Läs mer

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen Finskan i fokus Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen 13.2.2019 Frågan om finska i enkäten till bildningsdirektörena Hur kan vi utveckla och stödja kompetensen i finska i

Läs mer

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg 2/2016 1 Svenska utbildningssektionen Aika/Tid 09.02.2016, Klo/Kl. 17:00-18:22 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Skogster Antti 17:00-18:22 ordf. Christel

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

Den elektroniska studentexamen utvidgas under året att gälla flera ämnen.

Den elektroniska studentexamen utvidgas under året att gälla flera ämnen. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2017, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER Resultatenheten Svenska bildningstjänster (Svebi) erbjuder Esboborna en fungerande vardag på svenska. Genom att förena småbarnspedagogik,

Läs mer

FÖRSKOLETRANSPORT. Vårdnadshavarna är alltid i första hand skyldiga att lära sina barn att röra sig tryggt i trafiken.

FÖRSKOLETRANSPORT. Vårdnadshavarna är alltid i första hand skyldiga att lära sina barn att röra sig tryggt i trafiken. 1.8.2011 FÖRSKOLETRANSPORT I lagen om grundläggande utbildning definieras villkoren för kommunalt ordnad transport för elever i förskoleundervisning. Vårdnadshavarna till andra elever än de som har rätt

Läs mer

Förslag till behandling av resultatet

Förslag till behandling av resultatet Kommunstyrelsen 123 30.03.2015 Kommunfullmäktige 56 15.06.2015 Godkännande av bokslut 2014 Kommunstyrelsen 30.03.2015 123 Kommunstyrelsen skall enligt kommunallagen upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden

Läs mer

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om extra konstnärspensioner.

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 30 03.05.2016 45 07.06.2016 FÖRSKOLANS LÄROPLAN SVUBS 03.05.2016 30 Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Rikard Lindström

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp)

Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp) Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp) 2018 2019 Ämnesdidaktiska studier och vilken behörighet de ger Målet med de ämnesdidaktiska studierna, dvs. studierna

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Redovisningstjänster BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.9.2006 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

Målgrupp. Tilläggsbeloppets storlek

Målgrupp. Tilläggsbeloppets storlek Inledning Den som godkänts som huvudman för en fristående verksamhet och därigenom fått tillstånd att bedriva förskola, grundskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet har rätt till ersättning. Bidraget

Läs mer

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration RP 336/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 06.05.2014 04/14 Sammanträdestid Tisdagen den 6 maj 2014 kl 18.00 18.35 Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården x

Läs mer

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION AVTAL OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (nedan ELY-centralen) och Grankulla stad (nedan staden) avtalar om följande när det gäller anvisande

Läs mer

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 -2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 Möteskallelse Måndag 13.4.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning

Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning 1(8) Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning 20.9.2010 Uppgiftslämnare Enkäten om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning ifylls av alla kommuner

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2013 1 (6) 8 Brev från svenskspråkiga familjer i Kasberget HEL 2013-000632 T 00 01 01 Beslut Behandling Bakgrund beslutade att sända ett svar till föräldrarna i Kasberget med

Läs mer

Underskrifter Ordförande 30-31 Ordförande 22-29

Underskrifter Ordförande 30-31 Ordförande 22-29 Föredragningslista: Styrelsemöte 2/2015 Plats: Hotell Kungsvägen, Esbo Tid: 22 maj 2015, kl. 16:00 17:45 Beslutande: Blomqvist Thomas ordförande 30- Lindgrén Jan viceordförande Dannbäck Erik MNBF Dahl

Läs mer

MEDDELANDE 19/ (5)

MEDDELANDE 19/ (5) MEDDELANDE 19/2017 1 (5) Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik Statsunderstöd för utvidgning av språkbadsverksamhet Bakgrund Rättsgrund: Statsunderstödslag (688/2001)

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING RESULTATENHETEN FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Att förbereda strategin Berättelsen om Esbo (Espoon tarina) inför nästa fullmäktigeperiod har

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 196/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen Vakansframställningar

Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen Vakansframställningar Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen 26.09.2018 Vakansframställningar 2019-2021 2019 SVENSK SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 befattning som gruppassistent Fr.o.m. 1.8.2019 Kostnadseffekt: 12 500 /

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 53 09.12.2015 Principer för förskoleundervisningen från och med 1.8.2016. 337/12.00.01/2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Den

Läs mer

Riktlinjer för skolval förskoleklass, skolbyte och skolplacering vid inflyttning

Riktlinjer för skolval förskoleklass, skolbyte och skolplacering vid inflyttning Partille Kommun Riktlinjer för skolval förskoleklass, skolbyte och skolplacering vid inflyttning Antagen av utbildningsnämnden 2019-01-16, 6 Innehållsförteckning PLACERING I FÖRSKOLEKLASS... 2 Rätt till

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/4 10.05.2012

Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/4 10.05.2012 Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) 25 Utbildningsväsendets förslag till budget för år 2013 och ekonomiplan för åren 2013-2015 HEL 2012-006788 T 02 02 00 Beslut Med stöd av 5, punkt 12 i instruktionen

Läs mer

Skolskjutsreglemente. Reglemente. Barn och utbildning. Tills vidare. Barn- och utbildningschefen. Dokumenttyp

Skolskjutsreglemente. Reglemente. Barn och utbildning. Tills vidare. Barn- och utbildningschefen. Dokumenttyp Skolskjutsreglemente Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2009-04-27 av Kommunfullmäktige 39 Senast reviderad 2011-05-02 av Kommunfullmäktige 128 Detta dokument gäller för Barn och utbildning Giltighetstid

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

REGLER OCH INFORMATION FÖR VAL AV SKOLA LÄSÅRET 2010/11. Perioden för skolval är den 12 januari till den 7 februari 2010.

REGLER OCH INFORMATION FÖR VAL AV SKOLA LÄSÅRET 2010/11. Perioden för skolval är den 12 januari till den 7 februari 2010. januari 2010 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 2 186 21 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 849 10 buf.@vallentuna.se www.vallentuna.se buf@vallentuna.se REGLER OCH INFORMATION FÖR VAL

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Tid 16:00-17:55 Plats Töysägatan 2 D Närvarande Ledamöter Harms-Aalto, Martina Apter, Ted Boldt, Hildur Horsma, Joakim Lindström, Nora Tyrväinen, Theo Fredlund, Maarit

Läs mer

Regler för val till förskoleklass och grundskola

Regler för val till förskoleklass och grundskola 1/6 Beslutad: 2018-11-27 155 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden BUN/2018:404-003 Gäller fr o m: 2018-11-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: BUN/2017:513-003, för

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 129/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås

Läs mer

FÖRSAMLINGSRÅDET

FÖRSAMLINGSRÅDET FÖRSAMLINGSRÅDET 130903 3.9.2013 Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.30-20.40 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON, Siv

Läs mer

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 423/2016 10.04.00 Social- och hälsovårdsnämnden 73 25.5.2016 Stadsstyrelsen 205 20.6.2016 103 Motion om gemensamt boende för unga och äldre i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

Under 2018 träder en rad förändringar i kraft i Skollagen (2010:800).

Under 2018 träder en rad förändringar i kraft i Skollagen (2010:800). Beakta följande ändring i Skollagen (2010:800) vid läsning av Partille kommuns riktlinjer för skolval förskoleklass, skolbyte och skolplacering vid inflyttning Under 2018 träder en rad förändringar i kraft

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 4 a, 5 a, 7 a, 7 c, 11 och 17 a, 19 1 mom. samt 31 1 mom., sådana de lyder, 4 a i lag 1243/2013,

Läs mer

Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m Förändringar i författningar

Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m Förändringar i författningar Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 13 09.03.016 Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m. 1.8.016 48/05.10.00/016 Svenska förskoleverksamhets-

Läs mer

Ansökan om godkännande av köregler

Ansökan om godkännande av köregler 2017-01-30 Handläggare Anna Boman Kultur- och utbildningssektorn/avd styrning och kvalitet 2017UTN/0003 Utbildningsnämnden Ansökan om godkännande av köregler Förslag till beslut - Förskolan Lärs anslutning

Läs mer

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN 2014-2016 FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 32 Enheten Svenska rum Invånare och tjänster Enheten Svenska rum inleder sin verksamhet i januari 2014. Inom enheten

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1 Sammanträdestid Måndagen den 24 januari 2011 kl 19.00-21.00 Beslutande Föredragande Kommungården,

Läs mer

STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND

STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND KYRKSLÄTTS KOMMUN 303/103/2008 STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND Innehållsförteckning 1 Fondens syftemål...2 2 Fondens kapital...2 3 Fondens avkastning (Ändr. Fge 31.1.2008 7)...2

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 145 09.05.2016 Stadsstyrelsen 176 06.06.2016 Stadsfullmäktige 39 29.06.2016 Stadsstyrelsen 217 08.08.2016 Stadsstyrelsen 247 22.08.2016 Stadsfullmäktige 52 31.08.2016 TJÄNSTEN SOM BILDNINGSDIREKTÖR

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8 PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8 Tid Plats Tisdag 30.10 kl.17 Kyrkans övre brasrum Närvarande medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth, förhindrad Ehrström-Tegengren Mona, förhindrad Hedlund Turid 34-48, 50-53 Herold

Läs mer

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever 2016-2017 www.inga.fi www.eftis.fi www.oph.fi Lagstiftningen är en trygghet för varje barn Ett av de viktigaste målen för morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2018

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2018 Anvisningar 1(10) Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2018 Användning av uppgifterna Statistikcentralen sänder uppgifterna på blanketten Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning

Läs mer

l. Nuläget och de föreslagna ändringarna Enligt 3 a lagen om arbetsförmedling (1645/91) kan en arbetssökande som är arbetslös

l. Nuläget och de föreslagna ändringarna Enligt 3 a lagen om arbetsförmedling (1645/91) kan en arbetssökande som är arbetslös 1992 rd - RP 230 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetsförmedling PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om arbetsförmedling

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 12.10.2018 Vindängens skola Direktionens möte Tid måndag 24.9.2018 kl. 7.30 9.00 Plats Närvarande rektorns rum Ida Andersson, ordförande Hanna Gustafsson Catharina Roterman Wilhelm Barner-Rasmussen

Läs mer

Utvärderingsrapport 2013. Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU)

Utvärderingsrapport 2013. Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU) 0 Utvärderingsrapport 2013 Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU) Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Utbildningsresultat... 3 2.1 Utvärdering av inlärningsresultat i hälsokunskap...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER Den nya resultatenheten Svenska bildningstjänster inbegriper Esbo arbetarinstitut från och med 1.1.2015. Det betyder att organisationen

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD Verksamhetsföreskrifter för resultatenheten 3.2.3 1 (9) VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD Bildningsdirektören 21.12.2016 I kraft fr.o.m. 1.1.2017 1 Verksamhetsidé

Läs mer

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Kommunstyrelsen Dnr 15KS694 REMISS SOU 2015:81 Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola FÖRSKOLEKLASS 3.6 Alternativ 1 Förskoleklassen

Läs mer

Bidrag till utomstående organisationer

Bidrag till utomstående organisationer Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-01-09 Bidrag till utomstående

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att socialvårdslagen ändras. Till lagen

Läs mer