DEL II. Referensram för den pedagogiska verksamheten. November 2016 i Helsingfors, Åbo och Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DEL II. Referensram för den pedagogiska verksamheten. November 2016 i Helsingfors, Åbo och Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen"

Transkript

1 DEL II Referensram för den pedagogiska verksamheten November 2016 i Helsingfors, Åbo och Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

2 Grunderna för planen för småbarnsfostran 2003 (2005) Värdegrund Fostringsprinciper Barnets sätt att fungera Verksamhetskultur Fostringsgemenskap Inlärningsmiljön Innehållsmässiga inriktningar Språklig medvetenhet Särskilt stöd Mångkulturalism Mångprofessionellt samarbete och nätverkssamarbete Grunderna för planen för småbarnspedagogik 2016 Värdegrunden Mångsidig kompetens Synen på lärande och mångsidiga arbetssätt Riktlinjer för att utveckla verksamhetskulturen Samarbete med vårdnadshavarna Lärmiljöer Lärområden Språkmedvetenhet Stöd för utveckling och lärande Kulturell mångfald Mångprofessionellt samarbete

3

4 Värdegrunden Värdegrunden i grunderna för planen för småbarnspedagogik baserar sig på de allmänna principerna barnets bästa kommer i första hand barnet har rätt att må bra, få omvårdnad och skydd barnets åsikter ska beaktas barnet ska behandlas jämlikt och likvärdigt barnet får inte diskrimineras.

5 Värdegrunden Barndomens egenvärde Småbarnspedagogiken har som uppdrag att skydda och främja barnens rätt till en god och trygg barndom. Att växa som människa Det synliggörs i det sätt på vilket var och en ser på sig själv, på andra människor, på sin omgivning och på kunskap samt i sättet och viljan att göra rätt. Ingen form av mobbning, rasism eller våld ska accepteras. Barnets rättigheter Barnen har rätt att uttrycka sig, sina tankar och åsikter samt rätt till god undervisning, omsorg och uppmuntrande respons.

6 Värdegrunden Likabehandling, jämlikhet och mångfald Demokratiska värderingar, möjligheter att utveckla sina färdigheter, respektera mångfald Mångfald av familjer En professionell och öppen inställning skapar förutsättningar för ett bra fostringssamarbete Hälsosam och hållbar livsstil Den sociala, den kulturella, den ekonomiska och den ekologiska dimensionen. Lägger grunden för ekosocial bildning. Lokala prioriteringar eller tillägg? En gemensam syn på värdegrunden och hur den syns i det dagliga arbetet?

7 Synen på lärande Barnet är en aktiv aktör och barnen lär sig genom att kommunicera med andra. Lärande är en helhetsbetonad process och sker överallt - kunskaper, färdigheter, handlingar, känslor, sinnesförnimmelser, fysiska upplevelser och tankar. Varje barn ska få uppleva och känna glädje över att lyckas och lära sig och över sig själv som en lärande individ. Lokala prioriteringar eller tillägg? En gemensam syn på lärande och hur den syns i det dagliga arbetet?

8 Verksamhetskulturen i utveckling Synliggöra den gemensamma verksamhetsidén och verksamhetens mål i det dagliga arbetet

9 Verksamhetskulturen omfattar bland annat: värderingar och principer tolkning av de normer och mål som styr arbetet lärmiljöer och arbetssätt olika former av samarbete kommunikation och atmosfär personalens kompetens, professionalism och utvecklingsmetoder ledningsstrukturer och -praxis organisering, planering, genomförande och utvärdering av verksamheten.

10 Målet är att skapa en inkluderande verksamhetskultur som främjar likabehandling, lärande, delaktighet, välbefinnande och en hållbar livsstil.

11 Utveckling av verksamhetskulturen förutsätter pedagogiskt ledarskap Pedagogiskt ledarskap innebär att leda, utvärdera och utveckla småbarnspedagogiken på ett målinriktat och systematiskt sätt. Det omfattar alla sådana åtgärder som ger personalen förutsättningar för goda arbetsförhållanden, förutsättningar att utveckla och utnyttja sin yrkeskompetens och sin utbildning och att genomföra pedagogisk verksamhet.

12 Utveckling av verksamhetskulturen förutsätter pedagogiskt ledarskap Ledaren ska: skapa strukturer för professionella diskussioner engagera arbetsgemenskapen i att regelbundet utveckla och förnya den gemensamma verksamhetskulturen. stödja gemenskapen så, att den utvecklas till en lärande gemenskap där var och en utvecklar och delar med sig av sin kompetens. ansvara för att de gemensamma arbetssätten synliggörs och för att de regelbundet observeras och utvärderas. Målet är att den gemensamma verksamhetsidén och målen för verksamheten syns i det praktiska arbetet. Barnen och vårdnadshavarna ska vara med och utveckla och utvärdera verksamhetskulturen.

13 Utveckling av verksamhetskulturen Förbinda sig till gemensamma mål Viktigt att fundera över vad som påverkar verksamhetskulturen och identifiera icke-önskvärda drag och korrigera dem Förstå vilka värderingar, kunskaper och föreställningar som påverkar det egna arbetet och att man kan analysera dem En förtroendeskapande dialog som präglas av delaktighet och respekt för varandra är viktig i utvecklingsarbetet Barnets bästa ska utgöra utgångspunkten för allt utvecklingsarbete

14 Riktlinjer för att utveckla verksamhetskulturen En lärande gemenskap är kärnan i verksamhetskulturen En gemenskap som uppmuntrar till lek och kommunikation Delaktighet, likabehandling och jämställdhet Kulturell mångfald och språkmedvetenhet Välbefinnande, trygghet och en hållbar livsstil

15 En lärande organisation är kärnan i verksamhetskulturen Varför? Man lär sig med och av varandra. I en lärande gemenskap finns det rum för olika åsikter och känslor. Man delar sina tankar och prövar nya tillvägagångssätt. Hur? Man vågar utmana sig själv och är medveten om och utnyttjar sina styrkor. Man uppskattar respektfullt och hänsynsfullt beteende. Man delar sina tankar, prövar nya tillvägagångssätt och gör tillsammans. Man uppmuntras till att experimentera, försöka och anstränga sig. Det är tillåtet att göra misstag. Personalen uppmuntras till självvärdering och till att dela kunskap och kompetens och samtidigt utvecklas professionellt. Reflektion över gemensamt överenskomna mål och uppgifter, regelbunden utvärdering av det egna arbetet. Respons, utvecklingsarbete, utvärderingar och forskning utnyttjas.

16 En gemenskap som uppmuntrar till lek och kommunikation Varför? Leken är betydelsefull för barnets välbefinnande och lärande. Det är viktigt att stödja kommunikationsfärdigheterna och kamratrelationerna. Möjlighet att uppleva glädjen i att göra och leka tillsammans. Hur? Barnen ska ges tid, rum och ro att hitta på lekar, experimentera och uppleva. Leken ska få synas och höras. Lekande barn och vuxna ska ges lekro. Man lägger märke till faktorer som begränsar leken. Man utvecklar arbetssätt och lärmiljöer som främjar lek. Man uppmuntras att använda sin uppfinningsrikedom, uttrycksförmåga, fantasi och kreativitet. Man uppmuntrar barnen till uppbyggande kommunikation och till att fungera som medlemmar i gruppen. Man värnar om barnens vänskapsrelationer. Man tar itu med konflikter och man lär sig att lösa dem konstruktivt. Man samarbetar med personalen, vårdnadshavarna och närmiljön.

17 Delaktighet, likabehandling och jämställdhet Varför? En känsla av att bli sedd och hörd på ett positivt sätt är viktigt. En förståelse för gemenskapen, rättigheter, ansvar och konsekvenserna av val. Ett jämlikt bemötande oberoende av kön redan i småbarnspedagogiken. Hur? Främjas på ett målinriktat och systematiskt sätt. Initiativ, åsikter och synpunkter ska värdesättas. Medvetet utveckla arbetssätt och strukturer som främjar delaktighet, likabehandling och jämställdhet. Man är medveten om att attityder, sätt att kommunicera och språkbruk överförs som en modell till barnen. Barnen ska uppmuntras att göra val oberoende av könsbundna eller andra personrelaterade stereotypa rollmönster och förväntningar. Man ska lägga märke till om det förekommer ojämlikt bemötande bland barnen och ingripa på ett finkänsligt och konsekvent sätt. Man ska stödja utvecklingen av barnets identitet och självkänsla.

18 Kulturell mångfald och språkmedvetenhet Varför? Småbarnspedagogiken är en del av ett kulturellt föränderligt och pluralistiskt samhälle. Rätt till det egna språket, den egna kulturen, religionen och åskådningen. Man ska värdesätta och ta till vara landets kulturarv och nationalspråk. Hur? Att söka information och vara intresserade. Förmåga att förstå och se företeelser ur olika perspektiv och sätta sig in i andra människors situation. Man är medveten om att språken är närvarande hela tiden och överallt. Man förstår språkets centrala betydelse för barnens utveckling och lärande. Synliggöra flerspråkigheten. Personalen ska vara medvetna om att de är språkliga modeller för barnen. Man ska fästa uppmärksamhet vid sitt eget språkbruk. Man ska uppmuntra barnen att använda språk på ett mångsidigt sätt. Barnen ska ges tid och möjligheter att uttrycka sig i språkligt varierande situationer.

19 Välbefinnande, trygghet och en hållbar livsstil Varför? Barnen tillägnar sig en hälsosam, trygg och fysiskt aktiv livsstil. Man lär sig principer i anknytning till hållbar utveckling, bl.a. gemensam användning av redskap och lokaler, måttlighet, sparsamhet samt att reparera och återvinna saker. Hur? Man ska röra på sig både inomhus och utomhus på många olika sätt. Man ska främja barnens välbefinnande bl.a. med en flexibel dagsstruktur. Möjlighet att arbeta i en stressfri miljö som främjar koncentration. Man ska värna om hela gemenskapens fysiska, psykiska och sociala trygghet. Man ska känna igen mobbning, ingripa vid mobbning och förebygga mobbning och olyckshändelser. Ett fungerande och ansvarsfullt ledarskap samt att personalen behärskar säkerhetsaspekterna. Vikten av en ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbar livsstil ska beaktas.

20 Diskutera parvis eller i grupp: Beskriv verksamhetskulturen där du jobbar t.ex. med fem ord. Vad är redan bra, vad fungerar? Vad måste vi ännu jobba mera på? Vad måste vi bli av med? Hur få alla att förbinda sig till de gemensamma målen, hur synliggöra verksamhetens mål i det dagliga arbetet?

21 Lärmiljöer inom småbarnspedagogiken Lärmiljöerna ska vara utvecklande, främja lärande och vara hälsosamma och trygga. Lärmiljöerna ska erbjuda barnen olika möjligheter till meningsfull sysselsättning mångsidiga och fartfyllda aktiviteter lekar och spel men också till vila och lugn och ro Barnen ska få utforska världen med alla sina sinnen och med hela kroppen Digitala verktyg ska användas på ett ändamålsenligt sätt Lärmiljöerna ska planeras och utformas tillsammans med barnen. Lekparker

22 Diskutera parvis eller i grupp: Fundera på era lärmiljöer. På vilket sätt främjar lärmiljöerna lärande? Stödjer lärmiljöerna barnens naturliga nyfikenhet och vilja att lära? Lockar de till fysisk aktivitet? Är leksakerna och redskapen tillgängliga för barnen?

23 Med lärmiljöerna främjas bland annat: Språkutvecklingen Språkmedvetenheten Likabehandling och jämställdhet Delaktighet, gemenskap och att göra tillsammans Kulturell mångfald Lek, fysisk aktivitet, att utforska, uttrycka och uppleva konst, naturupplevelser En trygg miljö främjar lärande.

24 Samarbete inom småbarnspedagogiken Genom samarbete ska man stödja den småbarnspedagogiska verksamheten så att varje barn får ta del av fostran, undervisning och vård enligt sin egen utveckling och sina egna behov. Anordnarna av småbarnspedagogik bär ansvaret för att samarbetet är systematiskt och för att samarbetet vid behov är mångprofessionellt.

25 Samarbete med vårdnadshavarna Målet med samarbetet är att vårdnadshavarna och personalen ska förbinda sig till att tillsammans främja att barnen växer, utvecklas och lär sig på ett sunt och tryggt sätt. Samarbetet ska bygga på förtroende, jämlik kommunikation och ömsesidig respekt. Särskilt viktigt vid övergångarna, då barnets plan görs upp och då barnet behöver stöd för sin utveckling och sitt lärande. Av personalen förutsätts initiativtagande och aktivitet. Familjernas mångfald, barnens individuella behov samt frågor som gäller vårdnad och föräldraskap ska beaktas. Personalen och vårdnadshavarna utbyter information om barnens dagliga upplevelser. Det är viktigt med uppmuntrande meddelanden som beskriver barnets utveckling och lärande i positiva ordalag. Barnens vårdnadshavare ska ges möjligheter att delta i planeringen och utvecklingen av målen för den småbarnspedagogiska verksamheten och det fostrande arbetet tillsammans med personalen och barnen.

26 Mångprofessionellt samarbete Syftet med det mångprofessionella samarbetet är att försäkra sig om att den småbarnspedagogiska verksamheten motsvarar barnens behov. I enlighet med lagen om småbarnspedagogik Samarbete med rådgivningspersonalen, barnskyddet samt med andra aktörer inom hälsovården och socialvården. Omfattande hälsoundersökning Med samarbetspartner menas alla de regionala och lokala aktörer som det är naturligt att samarbeta med inom småbarnspedagogiken. Samarbetet mellan kommunens småbarnspedagogiska verksamhet och de privata serviceproducenterna som erbjuder småbarnspedagogisk verksamhet inom kommunen är centralt.

27 Preciseringar gällande språk och kultur Lag om småbarnspedagogik 2 a 6) erbjuda alla barn likvärdiga möjligheter till småbarnspedagogik, främja jämställdhet mellan könen samt ge färdigheter att förstå och respektera den allmänna kulturtraditionen samt vars och ens språkliga, kulturella, religiösa och livsåskådningsmässiga bakgrund De språkliga och kulturella aspekterna ska beaktas för varje barn som deltar i den småbarnspedagogiska verksamheten.

28

29 Pedagogiskt inriktad helhet för fostran, undervisning och vård Alla mål och all verksamhet inom småbarnspedagogiken ska kunna motiveras pedagogiskt. Förutsätter pedagogisk sakkunskap och en gemensam syn på hur barns lärande och välbefinnande kan främjas på bästa sätt. Fostran, undervisning och vård betonas på olika sätt i verksamheten för barn i olika åldrar och i de olika verksamhetsformerna.

30 Mångsidig kompetens inom småbarnspedagogiken Med mångsidig kompetens avses en helhet som består av kunskaper, färdigheter, värderingar, attityder och vilja. Kompetens innebär också förmåga att använda sina kunskaper och färdigheter på det sätt som situationen kräver. Förmåga att delta och påverka Multi- litteracitet och digital kompetens Vardags- kompetens Förmåga att tänka och lära sig Kulturell och kommunikativ kompetens

31 Förmåga att tänka och lära sig Småbarnspedagogiken har som uppdrag att stödja barnens förmåga att tänka och lära sig. VARFÖR? skapar förutsättningar för utvecklingen av andra kompetenser och livslångt lärande kreativt och kritiskt tänkande är en förutsättning för att söka och strukturera information och skapa ny kunskap VAD? förmåga att strukturera, benämna och beskriva omgivningen och dess fenomen uppmuntras att ställa frågor och ifrågasätta förmåga att använda sin fantasi och sin kreativitet för att hitta lösningar i olika situationer. uppmuntras att vara ihärdiga HUR? det ska finnas utrymme för att förundras och göra upptäckter samt känna glädje i lärandet ge mångsidiga och meningsfulla upplevelser, möjligheter till lek och fysisk aktivitet glädja sig över framgångar tillsammans och barnen lär sig att uppmuntra varandra barnen ska handledas att vara uppmärksamma också under längre tider förmågan att tänka och lära sig görs synlig med hjälp av pedagogisk dokumentation

32 Kulturell och kommunikativ kompetens Småbarnspedagogiken har som uppdrag att främja barnens kulturella och kommunikativa kompetens. VARFÖR? barnen växer i en värld som kännetecknas av kulturell, språklig och åskådningsmässig mångfald de sociala färdigheterna, kommunikationsfärdigheterna och den kulturella kompetensen får ökad betydelse VAD? förmåga att lyssna, identifiera och förstå olika synsätt samt förmåga att reflektera över sina egna värderingar och attityder att kunna kommunicera och uttrycka sig i olika situationer förstå och uppskatta sin egen och andras kulturella och åskådningsmässiga bakgrund HUR? bekanta sig med andra människor, språk och kulturer öva att sätta sig in i andras situationer, lära sig att granska företeelser ur olika perspektiv samt att lösa konfliktsituationer till exempel lekar, måltider och fester ger goda möjligheter att dela erfarenheter om olika traditioner och vanor personalen fungerar som modell när det gäller kommunikation

33 Vardagskompetens Småbarnspedagogiken har som uppdrag att stärka färdigheter som hör samman med barnens välbefinnande, säkerhet och trygghet samt att handleda dem att göra val som överensstämmer med en hållbar livsstil. VARFÖR? alla behöver kunna ta hand om sig själva, värna om sin hälsa och trygghet VAD? stödjas att gradvis bli mera självständiga få hjälp i att uttrycka och reglera sina känslor lära sig en ansvarsfull livsstil och att ta hand om sig själv och andra HUR? barnen ska få hjälp och de ska uppmuntras att be om hjälp vid behov barnen ska få träna olika färdigheter, till exempel att klä på sig och äta barnen ska vägledas att handla ansvarsfullt och tryggt i olika miljöer personalen ska tillsammans med barnen diskutera frågor som främjar deras välbefinnande, barnen ska få hjälp i att uttrycka och reglera sina känslor barnen får lära sig att upptäcka, förstå och sätta ord på känslor barnen ska också få handledning i att respektera sin egen och andras kroppsliga integritet

34 Multilitteracitet och digital kompetens Småbarnspedagogiken har som uppdrag att stödja barnens multilitteracitet och digitala kompetens. VARFÖR? central betydelse i barnens och familjernas vardag, för kommunikation mellan människor och för delaktighet i samhället multilitteracitet och digital kompetens främjar en jämlik fostran och utbildning

35 Multilitteracitet VAD? med multilitteracitet avses förmåga att tolka och producera olika slag av meddelanden, bygger på det vidgade textbegreppet omfattar olika färdigheter, till exempel bildkunskap, numerisk läskunnighet, mediekunskap och grundläggande läsfärdighet nära kopplat till förmågan att tänka och lära sig HUR? namnge olika företeelser och föremål tillsammans med barnen Barnen ska uppmuntras att undersöka, använda och producera meddelanden i olika miljöer Barnen behöver en vuxen förebild, en rik textmiljö, kultur producerad av barn och kulturella tjänster avsedda för barn

36 Digital kompetens VAD? förstå möjligheterna med informations- och kommunikationstekniken och använda IKT i vardagslivet förmåga att med hjälp av digitala verktyg producera innehåll självständigt eller tillsammans med andra barn HUR? bekanta sig med olika digitala verktyg, applikationer och spel digital dokumentation användas i samband med att barnen leker, undersöker, rör på sig samt upplever och producerar konst barnen ska handledas att använda digitala verktyg på ett mångsidigt och tryggt sätt

37 Förmåga att delta och påverka Småbarnspedagogiken har som uppdrag att stödja barnens växande förmåga att delta och påverka samt att uppmuntra barnen att ta egna initiativ. VARFÖR? lägger grunden för en demokratisk och hållbar framtid det förutsätter att individen har förmåga och vilja att delta i den gemensamma verksamheten och litar på sina möjligheter att påverka VAD? rätt att bli hörda och att vara delaktiga i frågor som påverkar deras liv att bemöta barnen med respekt, ta hänsyn till deras tankar och bemöta deras initiativ barnens uppfattning om sig själva utvecklas, deras självförtroende ökar och deras sociala färdigheter utvecklas att förstå betydelsen av gemensamma regler, överenskommelser och tillit HUR? personalen ska se till att varje barn har möjlighet att delta och påverka barnen ska planera, genomföra och utvärdera verksamheten tillsammans med personalen

38

39 Pedagogisk dokumentation Pedagogisk dokumentation är en central arbetsmetod för att planera, genomföra, utvärdera och utveckla den småbarnspedagogiska verksamheten. Det är en kontinuerlig process där observationer, dokument och en gemensam tolkning av dessa skapar förståelse för den pedagogiska verksamheten. Det är inte ett slutresultat utan ett sätt att arbeta tillsammans med barnen. Den pedagogiska dokumentationen möjliggör att barnen och vårdnadshavarna kan delta i utvärderingen, planeringen och utvecklingen av verksamheten.

40 Pedagogisk dokumentation Barnets plan för småbarnspedagogik är en del av den pedagogiska dokumentationsprocessen Den information och förståelse som dokumentationen bidrar till ska användas till exempel för att arbetssätten, lärmiljöerna, verksamhetens mål, metoderna och innehållet kontinuerligt ska kunna anpassas enligt barnens intressen och behov.

41

42 Mångsidiga arbetssätt Barnens ålder, behov, förutsättningar och intressen ska styra valet av arbetssätt. Barnen är med och planerar och väljer arbetssätt. Barnen ges möjlighet att pröva och använda olika arbetssätt både i mindre och större grupper och självständigt. Barnen ska uppmuntras att fråga och fundera samt att dra slutsatser och lösa problem tillsammans. Aktiverande arbetssätt som främjar kreativitet är bl.a. spontan och ledd lek att utforska olika saker fysisk aktivitet att uppleva och uttrycka konst.

43 Leken som grund för utveckling, lärande och välbefinnande För barnet är det leken i sig som är viktig; GLÄDJE, VÄLBEHAG, GEMENSKAP Leken är barnens sätt att strukturera och utforska världen omkring sig och skapar mening utifrån sina erfarenheter. Barnet lär sig genom lek, även om barnet självt inte upplever leken som ett verktyg för lärande, utan ett sätt att vara och leva samt gestalta världen. I leken är barnen aktiva aktörer barnet kan påverka lekens gång. Personalen har en viktig roll i att handleda leken.

44 Att fundera på: Hur syns leken i planen? Värdegrunden Hur syns det att barnet har rätt att leka och glädjas över att lära sig? Lekens egenvärde för barnet? Verksamhetskulturen Hur uppskattas leken i arbetsgemenskapen? Avbryter man leken då man ska göra någonting viktigare? Får man störa ett barn eller en vuxen som leker? Lärmiljöerna Att utveckla lekmiljön tillsammans med barnen. Får lekarna sprida sig till andra utrymmen? Leken som arbetssätt Vad betyder det för barn under 3 år? Vad är helhetsskapande undervisning som förenar drama, rörelse, sagor, lekvärldar, projekt Genussensitivt förhållningssätt och kulturell mångfald Hur beaktas detta i t.ex. lärmiljöerna eller då man besvarar barnens initiativ till lek? Personalens roll Hur tryggar man förutsättningarna för lek? Hur handleder man leken på ett målinriktat sätt?

45

46

47 Lärområden Lärområdena beskriver den pedagogiska verksamhetens centrala mål och innehåll. Lärområdena styr hur personalen tillsammans med barnen ska planera och genomföra en mångsidig och helhetsskapande pedagogisk verksamhet. Barnen har rätt att få mångsidiga upplevelser inom de olika lärområdena. Lärområdena ska inte genomföras som separata helheter, utan deras teman ska kombineras och anpassas utgående från barnens intressen och kompetens. En helhetsskapande pedagogisk verksamhet gör det möjligt att granska och undersöka olika företeelser och fenomen i ett brett perspektiv. Den centrala utgångspunkten för verksamheten är barnens frågor och intressen. Personalen ska se till att den pedagogiska verksamheten främjar utvecklingen och lärandet hos barn i olika åldrar.

48 Ett samhälle i förändring Mångsidig kompetens Kunskaps- och färdighetsområden Helhetsskapande pedagogisk verksamhet Helhetsskapande undervisning Undervisning enligt läroämne Barnens intressen och behov Barnens intressen och behov LÄROÄMNE LÄROÄMNEN LÄROÄMNE MÅNGVETENSKAPLIGA LÄROMRÅDEN Lärområden Gemensamma mål FÖRSKOLEUNDERVISNING S M Å B A R N S P E D A G O G I K GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING BARNETS VÄXANDE OCH LÄRANDE UTVECKLING FOSTRAN LÄRANDE - VÄLBEFINNANDE

49 Stöd för barnets utveckling och lärande Utgångspunkten är att barnet ska få det stöd som han eller hon behöver. Småbarnspedagogiken stödjer barnets utveckling och lärande. Samarbetet med vårdnadshavarna och mångprofessionellt samarbete är viktigt Stödet antecknas i barnets plan för småbarnspedagogik

50 Stöd för utveckling och lärande de centrala principerna Stödet ska ordnas utgående från barnets styrkor och behov av stöd för utveckling och lärande. Omfatta såväl lösningar som möter barnens individuella behov som lösningar som berör hela gruppen och lärmiljöerna: 1. Pedagogiska 2. Strukturella 3. Arrangemang som stödjer välbefinnandet Stödet ska i första hand ges genom olika flexibla arrangemang i barnets egen daghems- eller familjedagvårdsgrupp.

51 Barnets plan för småbarnspedagogik i samband med stöd Då barnet beskrivs är det viktigt att beskriva barnets situation från många olika perspektiv Stödarrangemang i olika situationer 1. Lärmiljöer (ute, inne, i salen ) 2. Vardagliga situationer (måltider, övergångar, vila, utomhusvistelse ) 3. Gruppsituationer (smågrupper, hela gruppen, självständigt arbete ) 4. Andra faktorer som påverkar barnets verksamhet (trötthet, humör ) Pedagogiska stödåtgärder ska antecknas i planen

52 Barnets plan för småbarnspedagogik i samband med stöd Planeringen av stöd ska basera sig på barnets styrkor och intressen, som ska beskrivas i planen Stödets inverkan ska utvärderas regelbundet och planen ska ändras vid behov. Hur målen för verksamheten har uppnåtts ska antecknas i planen och målen ska ändras så att de motsvarar det nya behovet.

Verksamhetskulturen i förändring. Eva Staffans

Verksamhetskulturen i förändring. Eva Staffans Verksamhetskulturen i förändring Eva Staffans Hur skapas verksamhetskultur? Utgångspunkten är det sociala samspelet Handlingsmönster formas av kulturen Alla bidrar till att forma verksamhetskulturen och

Läs mer

Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Grunderna för planen för småbarnspedagogik - short & simple Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Från barndagvård till småbarnspedagogik Beredningen, förvaltningen och styrningen av lagstiftningen om barndagvård

Läs mer

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik Inledning Du kan påverka På väg mot ett gemensamt mål En lärande gemenskap verksamhetskulturens betydelse

Läs mer

Läroplan för förskolan

Läroplan för förskolan UTKAST 1: 2017-09-11 Läroplan för förskolan 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Förskolan ingår i skolväsendet. Enligt skollagen (2010:800)

Läs mer

Plan för småbarnspedagogik Ti arbeit pedagogiskt ilag. Korsholms kommun

Plan för småbarnspedagogik Ti arbeit pedagogiskt ilag. Korsholms kommun Plan för småbarnspedagogik 2017 Ti arbeit pedagogiskt ilag Korsholms kommun Förord En småbarnspedagogisk verksamhet präglad av hög kvalitet och tillgänglighet har i allt högre grad kommit att betraktas

Läs mer

Godkänd av Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik , 37

Godkänd av Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik , 37 Godkänd av Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik 22.8.2017, 37 Träder i kraft 1.8.2017 Innehållsförteckning 1. Utarbeta, utvärdera och utveckla planen för småbarnspedagogik....... 1 2. Lokala särdrag

Läs mer

Planen för småbarnspedagogik i Hangö stad

Planen för småbarnspedagogik i Hangö stad Planen för småbarnspedagogik i Hangö stad 1.8.2017 -> 20 Godkänd av bildningsnämnden 30.5.2017, 52 1. Planen för småbarnspedagogik i Hangö stad 1.8.2017 1 Grunderna för småbarnspedagogik utarbetas och

Läs mer

Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken

Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken 20.3.2018 Utvärdering av småbarnspedagogisk verksamhet, Helsingfors (UBS/NCU) Marika Lostedt, Esbo stad 1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik har som

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I HELSINGFORS 2017

PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I HELSINGFORS 2017 PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I HELSINGFORS 2017 UTKAST 15.3.2017 1 Innehåll 1 Inledning... 4 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik... 4 1.2 Planen för småbarnspedagogik i Helsingfors... 4 1.3

Läs mer

Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen. Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen

Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen. Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen Läroplanens tre nivåer i Finland Undervisning och lärande Det övergripande

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 Läroämnets uppdrag Uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att sträva efter det goda livet. I livsåskådningskunskapen ses

Läs mer

Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola

Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola Nordiskt skolledarseminarium Helsingfors 28.1.2016 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 SKOLANS LÄROPLAN och årsplanen som bygger på den KOMMUNENS

Läs mer

GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2

GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2 GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2 Läroämnets uppdrag Uppdraget i gymnastikundervisningen är att påverka elevernas välbefinnande genom att stödja den fysiska, sociala och psykiska funktionsförmågan och en positiv inställning

Läs mer

Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan

Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan Helsingfors 2.12.2014 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 Arbetet med läroplansgrunderna 2012 2013 2014 2015 Allmänna riktlinjer Läroämnen/innehåll

Läs mer

1. INLEDNING Grunderna för planen för småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik... 4

1. INLEDNING Grunderna för planen för småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik... 4 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik... 3 1.2 Barnets plan för småbarnspedagogik... 4 2. VÅRT UPPDRAG OCH ALLMÄNNA MÅL... 5 2.1 Förpliktelser som styr småbarnspedagogiken

Läs mer

KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL. 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag

KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL. 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag Varje skola som ger grundläggande utbildning har som uppdrag att undervisa och fostra. Det innebär

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Läroplan för förskoleundervisningen i Larsmo kommun

Läroplan för förskoleundervisningen i Larsmo kommun Läroplan för förskoleundervisningen i Larsmo kommun Namn Kommun Läroplan för förskoleundervisningen i Larsmo kommun Larsmo Träder i kraft 1.8.2016 Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

1. INLEDNING Grunderna för planen för småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik... 5

1. INLEDNING Grunderna för planen för småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik... 5 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik... 4 1.2 Barnets plan för småbarnspedagogik... 5 2. VÅRT UPPDRAG OCH ALLMÄNNA MÅL... 6 2.1 Förpliktelser som styr småbarnspedagogiken

Läs mer

Vasa stads plan för småbarnspedagogik

Vasa stads plan för småbarnspedagogik Vasa stads plan för småbarnspedagogik Namn Vasa stads plan för småbarnspedagogik Kommun Vasa Träder i kraft 31.5.2017 Innehållsförteckning 1. Lokal plan för småbarnspedagogik...........................

Läs mer

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 53 09.12.2015 Principer för förskoleundervisningen från och med 1.8.2016. 337/12.00.01/2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Den

Läs mer

Planen för småbarnspedagogik i Pargas stad

Planen för småbarnspedagogik i Pargas stad Planen för småbarnspedagogik i Pargas stad Namn Planen för småbarnspedagogik i Pargas stad Kommun Pargas Träder i kraft 30.5.2017 Innehållsförteckning 1. Utarbeta, utvärdera och utveckla planen för småbarnspedagogik.......

Läs mer

GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2016 Föreskrifter och anvisningar 2016:17 Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2016:17 ISBN 978-952-13-6309-2 (häft.) ISBN 978-952-13-6310-8 (pdf)

Läs mer

1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3

1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik och deras bindande verkan... 3 1.2 Den

Läs mer

Regeringen föreskriver följande. Den läroplan som framgår av bilagan till denna förordning skall gälla för förskolan.

Regeringen föreskriver följande. Den läroplan som framgår av bilagan till denna förordning skall gälla för förskolan. VERSION 170823 - UTSKICK Förordning (SKOLFS 2018:xx) om läroplan för förskolan Regeringen föreskriver följande. Den läroplan som framgår av bilagan till denna förordning skall gälla för förskolan. Denna

Läs mer

Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten. Vägkost modul 1-

Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten. Vägkost modul 1- Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten Vägkost modul 1- D I S K U S S I O N KONTINUERLIG PROCESS nuläget kontinuitet information delaktighet kunnande analys PLANEN SOM ARBETSVERKTYG SYNEN PÅ LÄRANDE

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I LAPPTRÄSK

PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I LAPPTRÄSK PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I LAPPTRÄSK Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2016 2019 ENKÄT FÖR PRIVATA FAMILJEDAGVÅRDARE Utbildningsstyrelsen gav hösten 2016 ut Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

1. Miljöfostran in Ingå

1. Miljöfostran in Ingå Innehåll 1. Miljöfostran in Ingå... 2 1.1. Ett positivt förhållningssätt till naturen och miljön... 2 2. Hållbar utveckling... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Hållbar utveckling i planer som styr fostran

Läs mer

Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa. Tammerfors Sept.2016

Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa. Tammerfors Sept.2016 Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa Tammerfors Sept.2016 Förberedande arbete - Utkast till grunderna för planen för förskoleundervisning 2000, 2010, 2014, nya grunderna 2016 Arbetet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

VÄRDEGRUNDEN vad är det?

VÄRDEGRUNDEN vad är det? VÄRDEGRUNDEN vad är det? Dialogduk för föräldrar och andra viktiga vuxna för barnet SKOLANS VÄRDEGRUND (Fritt efter den nationella läroplanen för grundskolan) Alla barn är unika och har rätt till god undervisning

Läs mer

PLAN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

PLAN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK KRISTINESTAD DAGHEM FAMILJE- DAGVÅRD FÖRSKOLOR PLAN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2017 1 Innehåll 1. Grunderna för planen för småbarnspedagogik 3 2.Småbarnspedagogikens uppdrag och allmänna mål..3 2.1. Förpliktelser

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP Läroämnets uppdrag Det centrala uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att hitta ett gott liv. I livsåskådningskunskapen förstås människorna

Läs mer

PLAN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I RASEBORGS STAD 2017

PLAN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I RASEBORGS STAD 2017 RASEBORGS STAD PLAN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK I RASEBORGS STAD 2017 Fastställd i bildningsnämnden Innehållsförteckning 1. DEN LOKALA PLANENS BETYDELSE OCH UPPGÖRANDE AV DEN... 3 1.1 Planen för småbarnspedagogik

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Utbildningsstyrelsen. Charlotta Rehn 05/2016

Utbildningsstyrelsen. Charlotta Rehn 05/2016 Utbildningsstyrelsen Charlotta Rehn 05/2016 Utbildningsstyrelsen uppdrag fr.o.m. 1.8.2015 Till Utbildningsstyrelsens uppgifter hör o o o att göra upp och besluta om grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund Senast uppdaterad: april 2016 Kristina Westlund kristina.westlund@malmo.se 0708-133376 Innehåll ANALYSSTÖD FÖRSKOLA... 3 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 4 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

Lahden kaupunki

Lahden kaupunki Ändringar och kompletteringar som berör undervisningen i A1- språket i årskurs 1 2 i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen in Lahtis 1.8.2019 2 (9) Sisällys 13. Årskurs 1 2......

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Dialogduk utskriftsanvisningar

Dialogduk utskriftsanvisningar Vad tar du med dig hem och tar upp med dina egna barn? Vilka tankar och känslor väckte dennadiskussion? 4 Diskutera. Vilka erfarenheter har vi av situationer då våra egna värderingar stått i strid med

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Bildkonst. Läroämnets uppdrag årskurs 1 2. Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst

Bildkonst. Läroämnets uppdrag årskurs 1 2. Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst Bildkonst Läroämnets uppdrag årskurs 1 2 Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleverna att genom konsten utforska och uttrycka en kulturellt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA Eftermiddagsverksamheten skall stödja och förebygga barnets välmående, samt genom meningsfull och mångsidig verksamhet skapa förutsättningar för växande

Läs mer

2. SMÅBARNSPEDAGOGIKENS UPPDRAG OCH ALLMÄNNA MÅL... 8

2. SMÅBARNSPEDAGOGIKENS UPPDRAG OCH ALLMÄNNA MÅL... 8 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik... 3 1.2 Planer för småbarnspedagogik

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Vasa Stad. Plan för småbarnspedagogik

Vasa Stad. Plan för småbarnspedagogik Vasa Stad Plan för småbarnspedagogik 31.5.2017 Innehållsförteckning 1. GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH DE LOKALA PLANERNA FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK... 3 1.1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Lovisa stads plan för småbarnsfostran

Lovisa stads plan för småbarnsfostran Det här är Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på de riksomfattande grunderna för småbarnsfostran. Planen uppdateras vart annat år och godkänns av bildningsnämnden. Dagvårdsenheterna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94)

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94) 090629 Samverkan Samverkan sker mellan: barn-barn, pedagog-barn, pedagog-förälder, pedagog-pedagog. Samverkan med kamrater är en förutsättning för att barnen ska nå de mål som finns i läroplanen. Med leken

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik 1.4.2019 Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik ska utgå från barnets bästa 1 och barnets behov. Syftet med barnets plan för småbarnspedagogik (nedan barnets

Läs mer

Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan, med personalrotation.

Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan, med personalrotation. Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola 2016/2017 Enhet Kvarngårdens förskola Förskoleverksamhet 1-5 år Förutsättningar Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan,

Läs mer

Planen för småbarnspedagogik. i Helsingfors

Planen för småbarnspedagogik. i Helsingfors Planen för småbarnspedagogik i Helsingfors Planen för småbarns pedagogik i Helsingfors 2017 2 Helsingfors stad Innehåll 1. Inledning 4 2. Principerna för hur småbarnspedagogiken ordnas i Helsingfors 9

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Plan för småbarnspedagogik i Lahtis

Plan för småbarnspedagogik i Lahtis Plan för småbarnspedagogik i Lahtis 1.8.2017 INNEHÅll 1. Grunderna för planen för småbarnspedagogik, utvärdering och utveckling 2 2. Lokala särdrag och sätt att anordna småbarnspedagogik 3 3. Barnets plan

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

RELIGION (KATOLSK) ÅRSKURS 1 2. Läroämnets uppdrag

RELIGION (KATOLSK) ÅRSKURS 1 2. Läroämnets uppdrag RELIGION (KATOLSK) ÅRSKURS 1 2 Läroämnets uppdrag Läroämnets uppdrag är att ge eleverna en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. En religiös och åskådningsmässig allmänbildning innebär kunskaper,

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Gun Oker-Blom 1

Gun Oker-Blom 1 Läroplanen som verktyg för en helhetsskapande skola; med fokus på gymnasiet Gun Oker-Blom, Utbildningsstyrelsen Nordiskt skolledarseminarium 28.1. 2016 28.1.2016 Gun Oker-Blom 1 Upplägg Läroplanen och

Läs mer

Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever. Utbildningsstyrelsen

Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever. Utbildningsstyrelsen Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever Utbildningsstyrelsen Till kommunstyrelserna DNR 5/011/2004 FÖRESKRIFT Lagstadgad, bör iakttas DATUM 27.2.2004 Giltighetstid Fr.o.m. 1.8.2004

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS

GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014 Föreskrifter och anvisningar 2014:94 Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2014:94 ISBN 978-952-13-6000-8 (häft.) ISBN 978-952-13-6001-5

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet

Läs mer

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information.

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. Målet för undervisningen är att stödja eleven att fördjupa de kunskaper

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer