Strategisk plan och budget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk plan och budget"

Transkript

1 Ärende 13

2 Dnr VON Dpl 10 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ledningskontoret Tjänsteskrivelse Tapani Savallampi, tapani.savallampi@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Strategisk plan och budget Dnr VON Dpl 10 Vård- och omsorgsförvaltningens förslag 1. Förslaget till yttrande över preliminära budgetramar för perioden godkänns. 2. Av anslaget på 3,75 mnkr för utökad valfrihet inom kostverksamheten återlämnas 2,25 mnkr till kommunstyrelsen. 3. Teknik- och fastighetsnämnden tillförs medel år för ett nytt stort vårdboende och ett gruppboende med sex platser inom handikappomsorgen. 4. Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att utreda alternativ lokalisering för barn- och ungdomsboendet på Skagersviksgatan 5. Vård- och omsorgsnämnden tillförs medel för 64 platser, motsvarande 43 mnkr i helårskostnad, fr.o.m. halvårsskiftet Vård- och omsorgsnämnden tilldelas ett investeringsanslag på 8 mnkr år 2014 för ett nytt vårdboende och ett nytt gruppboende inom handikappomsorgen. 7. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Sammanfattning av ärendet Förslaget till budgetramar täcker inte vård- och omsorgsnämndens kostnadsökningar. Utöver de besparingar som nu håller på att genomföras skulle ytterligare 17 mnkr behövas för att täcka lönekostnadsökningarna fram till år Då saknas fortfarande medel för eventuella volymkostnadsökningar. Boendesituationen med fler i kön och brister i ett av boendena kräver ett nytt stort boende med 100 platser. Omstrukturering av korttidsplatser till vårdboendeplatser kräver nya arbetssätt för att minska flödet till Resurscentrum. Ett nytt gruppboende inom handikappomsorgen behövs för att ersätta det som kommer att avvecklas. Riksdagen har gett socialstyrelsen i uppdrag att komma med ett förslag till minimibemanning baserat på vårdtyngd. Om förslaget genomförs på den kostnadsnivå som man har redovisat i massmedia, det vill säga cirka 4 mdkr i riket, motsvarar detta en kostnadsökning på 40 miljoner kronor för vård- och omsorgsnämnden. Detta kan inte inrymmas i befintlig budgetram utan ett tillskott i motsvarande storlek är nödvändigt. Postadress: Vård- och omsorgsförvaltningen, Karlstad Besöksadress: Järnvägsgatan 4 karlstad.se Tel: E-post: vardochomosrgsforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

3 Dnr VON Dpl 10 sid 2 (2) Beslutsunderlag Vård- och omsorgsnämndens tjänsteskrivelse den 2 april Strategisk plan och budget den 2 april Gunilla Öberg vård- och omsorgsdirektör Tapani Savallampi ekonomichef Beslutet skickas till Kommunstyrelsen

4 Dnr VON Dpl 10 sid 1 (9) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ledningskontoret Tjänsteskrivelse Tapani Savallampi, tapani.savallampi@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Strategisk plan och budget Nämnd: Vård- och omsorgsnämnden Förutsättningar inför Bokslut 2011 och budget 2012 Vård- och omsorgsnämndens eget kapital minskade i bokslutet 2011 med 7,1 mnkr, varav 6 mnkr avsåg planerat ianspråktagande till vissa projekt och engångssatsningar. Genom att den kommunala ekonomin inte växer i tillräcklig omfattning, har inte nämnderna kunnat få så stora tillskott i ramarna att det har räckt till att täcka löne- och övriga kostnadsökningar. Detta har lett till att det i dag finns en obalans i nämndens ekonomi. Budget 2012 är underbalanserad med 14, 5 mnkr trots att 18 mnkr i besparingar är inarbetade i budgeten. I samband med budgetarbetet såg förvaltningen att med dåvarande planering behövdes sammantaget 45 mnkr i budgetförstärkningar för att nå balans under år En viktig förutsättning för planeringen var att lönekostnaderna inte ökade mer än vad som var inarbetad i budgetförslaget. Samtidigt är budgeten nedbantad, vilket innebär att det inte finns reserver som kan täcka eventuella ökade kostnader, oavsett om det avser volymkostnader eller andra kostnadsökningar. Lönekostnader Verksamheten som nämnden bedriver är lönekostnadsintensiv och starkt volymberoende. Dessa två förutsättningar innebär att vissa faktorer som påverkar ekonomin kan vara svåra att förutse i planeringen. De senaste löneavtalen har gett kostnadsökningar på mellan 1,7 och 2,4 procent per kalenderår. Budget 2012 bygger på en beräknad lönekostnadsökning på 2,3 procent. Det lokala avtalet för Akademikeralliansen och Vårdförbundet gav en nivåhöjning på 3,0 procent, det vill säga 0,7 procent mer än budgeterat. Om samma nivå kommer att gälla för övriga personalkollektiv, saknas det ytterligare 7 mnkr i nämndens budget år För att bedöma kostnadsutvecklingen för år 2013 behöver man ha kunskap om 2012 års avtal, framför allt för SKAF. I dagsläget kan man inte anta annat än att nivån 3 procent gäller för innevarande år och förmodligen lika mycket för nästa år. Postadress: Vård- och omsorgsförvaltningen, Karlstad Besöksadress: Järnvägsgatan 4 karlstad.se Tel: E-post: vardochomosrgsforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

5 Dnr VON Dpl 10 sid 2 (9) Ur samhällsekonomisk och kommunalekonomisk synpunkt är nivåerna för höga. Detta kommer att pådriva effektiviseringar och besparingar i verksamheterna. Preliminära ramar Nämndens nettoram för 2013 uppgår till mnkr, en ökning med 23 mnkr. I beloppet ingår en generell uppräkning på en procent och kompensation för ökat antal äldre. Detta ger ett nettotillskott på 19,8 mnkr. Därutöver finns det i ramen ett anslag för ökad valfrihet mat för äldre med 3,8 mnkr. De generella ramuppräkningarna åren 2014 och 2015 uppgår till två procent för respektive år. De totala rambeloppen är mnkr år 2014 och mnkr år Vård- och omsorgssnämnden Ram året före Generell uppräkning Kompensation för förändrat antal äldre Ökad valfrihet mat för äldre Delsumma Summa rambudget Förändring mellan åren Viktiga långsiktiga omvärldsförändringar Demografi Den största demografiska förändringen sker i den yngsta åldersgruppen, det vill säga de under 75 år, men dessa har sällan behov av insatser från vård- och omsorg. Det sker en fortsatt ökning i den äldsta åldersgruppen, 85 år och äldre, som har de största hjälpbehoven. Förändringarna i demografin är små, men samtidigt är inte ökningen av behoven direkt linjär med demografin utan snarare kommer behovsökningarna stötvis. Förändring per 31 dec respektive år År w Summa IT-utveckling/ny teknik Vård- och omsorgsförvaltningens IT-utveckling styrs inte enbart av de interna processerna. Ett arbete pågår med NPÖ, nationell patientöversikt, som innebär just att vårdgivare kan utbyta information med varandra. Detta kräver investeringar i samband med införandet, både i utrustning och i utvecklingskostnader. För att komma igång att konsumera information föranleder inga större kostnader. Detta kan ske under det innevarande året. För att börja producera information krävs relativt stora initiala investeringar bland annat i maskinell utrustning, konvertering av uppgifter och utbildning. Utgifterna kan idag uppskattas till cirka 3 mnkr och

6 Dnr VON Dpl 10 sid 3 (9) dessa kommer att realiseras under år Man kan inte idag uppskatta storleken på driftskostnaderna. Nya tekniska lösningar kan i framtiden skapa nya möjligheter att underlätta för kunderna i deras vardag och samtidigt ge vårdgivarna lösningar som minskar kostnaderna. Vård- och omsorgsförvaltningen är på gång att anskaffa nyckelfria lås till hemtjänsten som öppnas med hjälp av mobiltelefon. Detta kommer att öka effektiviteten för framför allt larm- och nattpatrullerna. En viss tillsyn kan i framtiden också ske genom kameraövervakning när kunden vill slippa tillsynsbesök. Ökad statlig kontroll och styrning Efter Socialstyrelsens granskning av nattbemanningen har bemanningen på tre av vårdboendena höjts i budget 2011 och medel har avsatts för förstärkning av bemanningen på de arbetsplatser där vårdtyngden tillfälligt ökar. Riksdagen har gett socialstyrelsen i uppdrag att komma med ett förslag till minimibemanning baserat på vårdtyngd. Om förslaget genomförs på den nivån som man har redovisat i massmedia, det vill säga cirka 4 mdkr i riket, motsvarar detta en kostnadsökning på 40 miljoner kronor för vård- och omsorgsnämnden. Detta kan inte inrymmas i befintlig budgetram utan ett tillskott i motsvarande storlek är nödvändigt. Kostverksamhet och valfrihet Vård- och omsorgsnämnden har undersökt möjligheten att utöka valfriheten inom kostverksamheten. Det finns ett anslag i den preliminära ramen på 3,75 mnkr för detta ändamål. Matdistributionen, det vill säga kyld mat till personer i ordinärt boende, kunde inte införlivas i LOV då gällande lagstiftning inte tillåter detta. Andra studerade lösningar har i dagsläget inte bedömts som hållbara eller ekonomiskt bärkraftiga. Vård- och omsorgsnämnden har ändå planerat för framtiden genom att upphandla en distributör som levererar maten till kunderna, oavsett vem som är producent. Denna tjänst medför en merkostnad på cirka 1,5 mnkr jämfört med nuvarande kostnadsnivå. Produktion av den kylda maten kommer att ske inom ramen för en gemensam kostnämnd tillsammans med Landstingen i Värmland och ett antal kommuner. Handikappomsorg och valfrihet Vård- och omsorgsnämnden har öppnat för konkurrens inom handikappomsorgen. Det visade sig att endast de anbud som avsåg gruppboende var ekonomiskt fördelaktiga. Anbuden kring serviceboende eller daglig verksamhet kunde inte antas på grund av prisnivån. Man kan konstatera att nämndens kostnader inom alla verksamheter redan till stor del är så låga att upphandlingar inte längre ger ekonomiska vinster. Vård- och omsorgsnämnden kommer att ansöka om statliga stimulansbidrag för att utreda möjligheten att införa valfrihet inom daglig verksamhet. Denna verksamhet ger redan i dag möjligheten till kunden/brukaren att välja vilket slags verksamhet den vill medverka i. Genom att andra utförare kommer in kan utbudet breddas ytterligare.

7 Dnr VON Dpl 10 sid 4 (9) Verksamhetens utveckling Hemtjänsten (22 procent av nettobudgeten) Hemtjänstvolymen minskade under år 2010 men ökade åter år 2011 med 1,9 procent. Budget 2012 baseras på beräknad volym för år Utvecklingen under de första månaderna år 2012 tyder på att den budgeterade volymen kan vara tillräcklig. Eftersom antalet platser inom korttidsboendet har minskat och kommer ytterligare att reduceras, kan man anta att hemtjänstvolymen kommer att öka mot slutet av detta år och under år Hur stort resurstillskott detta kräver, kan inte kalkyleras. Vårdboende inkl korttidsboende (32 procent av nettobudgeten) Nämnden disponerar 822 boendeplatser efter öppnandet av det nya vårdboendet på Zakrisdal med 48 platser. Under 2011 omstrukturerades 22 platser på korttidsboendet till vårdboendeplatser för dementa. Antalet ansökningar ligger ungefär på samma nivå som tidigare men antalet platser som omsätts har sjunkit med cirka 15 procent jämfört med år Anledningen till detta är att de flesta platserna i dag är reserverade till personer med demenssjukdomar. Dessa personer har ofta färre somatiska sjukdomar och lever därför längre. Fram till år 2011 har de sökande fått sitt boendebehov tillgodosett inom de tidsramar som tillsynsmyndigheterna har ställt. Verksamhet dec dec dec febr Somatisk långtidssjuka Dementa Servicelägenheter Summa vårdboendeplatser Korttidsplatser (växelvård o trygghetspl) Summa boendeplatser Antal personer i kö Omsättning av platser, snitt per månad Kösituationen har varit mer problematisk sedan senare delen av år Värt att notera är att kön nu är längre än i december 2009, trots tillskottet av 48 platser på Zakrisdal och omstrukturering av 22 platser på Resurscentrum. Om utvecklingen fortsätter i samma riktning behövs ytterligare boenderesurser. Vård- och omsorgsnämnden har därför beslutat att ytterligare 33 korttidsplatser kommer att omvandlas till vårdboendeplatser. Av den aktuella kön på 54 personer till vårdboende är 32 personer med demensproblematik. Det är viktigt att verkställa besluten om boendeplatser inom den gällande tremånadersgränsen, för att slippa betala vitesbelopp. Antalet personer med demenssjukdomar kommer med största sannolikhet att fortsätta att öka. Till stor del beror detta på att den genomsnittliga livslängden har ökat, vilket medför att fler personer hinner utveckla åldersrelaterade sjukdomar. Den så kallade Gerda-studien indikerar att antalet personer kommer att bli cirka 40 procent fler år 2050 än vad tidigare prognoser har angett. Samtidigt vet vi inte vad den medicinska

8 Dnr VON Dpl 10 sid 5 (9) utvecklingen kommer att medföra. Det finns goda resultat i forskningsstudier som tyder på att medicinering mot demenssjukdomar förlänger de friska åren och senarelägger behovet av institutionsvård. Förutom den aktuella kön till demensplats hanteras det en stor demensproblematik på våra servicehus och inom hemtjänsten. Servicehusen är inte utformade så att de motsvarar dagens krav på omhändertagande av svårt sjuka äldre. Servicehusen byggdes en gång i tiden för relativt friska pensionärer som till stor del klarade sig på egen hand. Ett av förvaltningens vårdboenden, Stagnellska, har uppenbara brister som behöver åtgärdas. Eftersom kostnaderna för ombyggnation och eventuell evakuering är höga, förordar vård- och omsorgsförvaltningen att byggnaden ersätts med en helt ny fastighet. Förvaltningen beskriver lokalsituationen i en särskild skrivelse till teknik- och fastighetsnämnden och kommunstyrelsen. Handikappomsorg inkl personlig assistans (23 procent av nettobudget) Volymutvecklingen inom handikappomsorgen har inte varit lika hög som för några år sedan men alltjämt sker det kostnadsökningar som är klart större än vad rena löneökningar genererar. Förvaltningen konstaterar att det finns en orättvisa i att dessa kostnadsökningar inte kompenseras i ramförslaget. Utvecklingen inom assistansområdet kan man inte kalkylera utifrån några förutbestämda variabler. Förvaltningen tror att nivån i budget 2012 med 131 platser kan vara tillräcklig. Däremot finns det en tendens som ökar nämndens kostnader för assistans. Försäkringskassan gör ombedömningar av ärenden i större omfattning än tidigare och har samtidigt skärpt sina bedömningar kring vad som räknas som grundläggande behov. Övriga behov skall kommunen stå för. Detta innebär en kostnadsövervältring från staten till kommunen. Verksamhet dec dec dec febr LASS med beslut från försäkringskassan Pers.assistans kommunalt ansvar Särskilt boende, antal platser Ej verkställda beslut boende Stöd i eget boende - antal personer Inom boendesidan finns det ett visst ökat behov, utöver de personer som kan klara sig med boendestöd i eget boende. Antalet servicebostäder kan justeras utifrån aktuella behov. Däremot saknas några platser inom gruppboende. Teknik- och fastighetsnämnden har i sin budget 2012 medel för att bygga ut befintliga gruppboenden för att skapa fyra nya platser. Vård- och omsorgsnämnden har inte fått tillskott i ram för denna kostnadsökning på 2,8 mnkr.

9 Dnr VON Dpl 10 sid 6 (9) I anslutning till Stagnellska finns ett gruppboende, Allén, med sex platser. Om Stagnellska inte kommer att byggas om utan ersätts med en ny fastighet, behöver sex nya gruppboendeplatser skapas inom handikappomsorgen. Vård- och omsorgsnämnden har ett boende för barn- och unga, Skagersviksgatan. Huset tillhör ett av dem som kommunen fick med sig i övertagandet från landstinget. Huset ligger mitt i ett villaområde och har en så kallad backstuga på tomten (ett boende för en person som kräver avskildhet). Huset har en dålig planlösning för den verksamhet som i dag bedrivs där. Anpassningen av badrum och toalett är inte heller tillfyllest. Det är en stor variation bland de boende, både vad gäller ålder men också graden av funktionshinder. Det är svårt att bedriva god vård med de förutsättningar som huset ger. Eftersom både de vårdmässiga men också de sociala behoven är så olika behöver man skilda gemensamhetsutrymmen. Detta boende skulle behöva ersättas med en mer anpassad fastighet. Hemsjukvård/rehab (8 procent av nettobudgeten) Vård- och omsorgsnämnden har ansvar för hemsjukvård för personer som inte kan ta sig till vårdcentralen. Behovet av hemsjukvård ökar med antalet äldre. Kortare vårdtider på sjukhuset påskyndar denna utveckling. Den kommunala organisationen har ansvar för allt mer avancerad sjukvård, vilket ställer högre krav på kompetens och utrustning. Utökning av valfrihet inom hemtjänsten under 2012 i Molkom, kommer att påverka kommunens hemsjukvård, men också larm- och nattverksamheterna. En allt äldre befolkning kräver också mer resurser inom rehabilitering och hjälpmedel. Målen i den strategiska planen MÅLOMRÅDE Attraktiv stad Bilden av Karlstad som en stad som ligger i framkant förstärks genom att valfriheten för kunderna ökar. MÅLOMRÅDE En stad för alla Alla invånare i Karlstad skall känna att de tjänster som vård- och omsorgsnämnden levererar är av god kvalitet. Nämnden skall arbeta förebyggande för att senarelägga behovet av insatser. Detta ger ökad möjlighet till ett fritt och självständigt liv längre upp i åldrarna. Kundernas vardag skall kännas meningsfull och skall innehålla aktiviteter som ökar livskvaliteten. MÅLOMRÅDE Arbetsgivarperspektiv Satsningen på kompetensutveckling och värdegrundsarbetet är de två konkreta åtgärderna för att höja personalens kompetens och i slutändan kvaliteten i omvårdnadsarbetet.

10 Dnr VON Dpl 10 sid 7 (9) Åtagande i den strategiska planen Åtagande Kommentar Andelen kunder som sammantaget är nöjda och trygga med hur insatserna utförs skall öka. Vård- och omsorgsnämndens insatser skall motsvara kundernas bedömda behov. Valfriheten skall öka inom handikapp- och äldreomsorgen. Alla kunder skall uppleva en meningsfull vardag. Antalet förebyggande insatser ska öka för att senarelägga behovet av mer omfattande insatser. X X X X Förvaltningen arbetar med resultatet från kundundersökningar och fokusgrupper. Arbete pågår med att utveckla servicegarantier och värdegarantier. X X X X Fler boendeplatser behövs inom äldreomsorgen.55 platser omstruktureras från korttidsboende till särskilt boende. Projekt och riktade insatser planeras för att klara av det lägre antalet korttidsplatser. Samtidigt behöver befintliga insatser inom hemtjänsten kompletteras och förstärkas. X X X X En första entreprenad inom handikappomsorgen startar år Ett tredje företag har startat hemtjänstverksamhet enligt LOV vid årsskiftet Förvaltningen kommer att ansöka om stimulansmedel för att undersöka möjligheten att införa LOV inom daglig verksamhet. X X X X Genomförandeplanerna skall framledes innehålla konkreta aktiviteter utifrån kundernas egna behov. Medel riktas speciellt inom hemtjänsten för detta. Uppföljning kring detta skall förstärkas. Satsningar planeras på att förbättra utemiljöer kring våra särskilda boenden. X X X X Fixarservice, anhörigcentrum och aktivitetssamordnare riktar sitt arbete mot äldre utan bedömda insatser för att öka tryggheten och för att senarelägga mer omfattande och kostsamma insatser.

11 Dnr VON Dpl 10 sid 8 (9) Åtagande Kommentar Utemiljön på äldreboenden X Genom projektet Bo bra på skall vara tillgänglig och äldre dagar har en förstudie stimulerande genomförts kring utemiljön på Hagaborg. Åtgärderna i den framtagna handlingsplanen kommer att realiseras i samarbete med KBAB. Vård- och omsorgsnämnden skall vara en attraktiv arbetsgivare. X X X X Gemensam ledarutveckling för alla chefer pågår. Förvaltningen arbetar med resultat från senaste LMU. Förebyggande friskvårdsarbete och funktionsprofiler prioriteras. Kompetensnivån skall höjas så att alla medarbetare har minst undersköterskeutbildning. Ekonomiska och verksamhetsmässiga prioriteringar De förändrade kommunalekonomiska förutsättningarna har markant påverkat nämndens ekonomi. Ramnivån år 2011 var 65 mnkr lägre än under år Det faktum att förvaltningen inte heller fått tillräcklig uppräkning under 2012 och 2013 har medfört en obalans i ekonomin. Den svåraste utmaningen för nämnden är att vi inte har fått full kostnadstäckning för löneökningar. Sparpaketet på mnkr som förvaltningen håller på att implementera, kommer att minska gapet mellan budgetramen och verksamhetens kostnader. Ett omfattande arbete pågår inom handikappomsorgen där den största besparingen görs. Vård- och omsorgsnämnden har alltid strävat efter framförhållning i sin ekonomiska planering. Det är inte aktuellt att diskutera höjda ambitionsnivåer utan mer om vad som ytterligare kan göras för att minska kostnaderna. Det går inte heller att luta sig mot tidigare års överskott. Gapet mellan kostnadsnivån och ramnivån får helt enkelt inte öka. Det finns inte utrymme till några nya kostnadsökningar. Ökade politiska ambitioner måste åtföljas av nya resurser till nämnden. De volymmässiga förändringarna kräver nya resurser när den aktuella budgeten redan är underbalanserad. Ett nytt, stort vårdboende på 100 platser, som ersätter Stagnellska men också ger ett tillskott på 64 platser kommer att kosta cirka 43 mnkr i nettotermer. Anslaget äskas för år En närmare beskrivning kring boendesituationen finns i ett separat ärende. Ramtilldelningen ger vård- och omsorgsnämnden en procent i uppräkning, motsvarande 10 mnkr och demografin ger 10 mnkr. Man kan konstatera att den sammantagna ramökningen inte täcker nämndens kostnadsökningar. För att täcka en löneökningsnivå på tre procent både 2012 och 2013, krävs ytterligare 17 mnkr i ramför-

12 Dnr VON Dpl 10 sid 9 (9) stärkning eller kostnadsminskning. Och då saknas fortfarande medel för eventuella volymkostnadsökningar. Investeringsbudget Vård- och omsorgsnämnden har en grundram på 2 mnkr i budget Beloppet bedöms som tillräckligt även framöver. Om ett nytt stort vårdboende och ett nytt gruppboende inom handikappomsorgen kommer att realiseras under planperioden behövs ett inventarieanslag på 8 mnkr år Det finns ett stort behov att upprusta utemiljöerna på våra äldreboenden. Av de äldre boendena har detta skett på Granberga och Brattska. Förstudien på Hagaborg som följde projektet Bo bra på äldredagar visar att det behövs cirka 0,5 mnkr i investeringsanslag per år för åtgärder. Detta kan inrymmas i nuvarande ram men om det finns objekt där behoven är större, kan nämnden behöva förstärkning i investeringsramen. Gunilla Öberg vård- och omsorgsdirektör Tapani Savallampi ekonomichef Beslutet skickas till Kommunstyrelsen

Boendesituation inom vård- och omsorg 2012

Boendesituation inom vård- och omsorg 2012 Ärende 12 Dnr VON-2012-134 Dpl 63 sid 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ledningskontoret Tjänsteskrivelse 2012-04-05 Tapani Savallampi, 054-540 55 57 tapani.savallampi@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013 EKONOMI Ekonomi m m En ekonom har ingen kristallkula som förutsäger hur utvecklingen blir under resten av året, men nog vore det bra att ha en.

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 maj 2012

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 maj 2012 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 maj 2012 EKONOMI Ekonomi m m Vård- och omsorgsnämnden kommer enligt årets första prognos att visa ett underskott på 14,8 mnkr under 2012. Av prognossiffran

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 22 februari 2012

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 22 februari 2012 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 22 februari 2012 EKONOMI Ekonomi m m Vård- och omsorgsnämnden redovisar för verksamhetsåret 2011 ett underskott på 7,1 mnkr, varav 6 mnkr avser projekt och engångssatsningar.

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013 EKONOMI Ekonomi m m Den ekonomiska bilden efter maj är inte helt entydig. Utförarsidan redovisar ett sämre resultat efter maj månad jämfört med

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden - Budget 2013. Vård- och omsorgssnämnden 2013 2014 2015

Vård- och omsorgsnämnden - Budget 2013. Vård- och omsorgssnämnden 2013 2014 2015 Vård- och omsorgsnämnden - Budget 2013 1. Inledning Vård- och omsorgsnämndens ekonomi har resulterat i överskott under flera år fram till år 2010. År 2011 gick den löpande verksamheten i stort sett ihop

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden - Budget 2014

Vård- och omsorgsnämnden - Budget 2014 Vård- och omsorgsnämnden - Budget 2014 1. Inledning Vård- och omsorgsnämndens ekonomi har resulterat i överskott under flera år fram till år 2010. Det egna kapitalet har nu minskat i två år i rad med 7

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 26 september 2012

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 26 september 2012 Ärende 11 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 26 september 2012 EKONOMI Ekonomi m m Vård- och omsorgsnämndens resultat för år 2012 i den löpande verksamheten beräknas till cirka -13 mnkr, vilket

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 2 oktober 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 2 oktober 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 2 oktober 2013 EKONOMI Ekonomi med helårsprognos Vård- och omsorgsnämndens beräknade årsresultat för 2013 i den löpande verksamheten uppgår till -15,3 mnkr,

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 januari 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 januari 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 januari 2013 EKONOMI Ekonomi m m Vård- och omsorgsnämnden redovisar för verksamhetsåret 2012 ett underskott på 11,4 mnkr. Till största del beror detta på

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 28 augusti 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 28 augusti 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 28 augusti 2013 EKONOMI Ekonomi med helårsprognos Sommarens ekonomiska utveckling har inte varit helt positiv. Utförarsidans resultat har försämrats, framför

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 20 november 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 20 november 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 20 november 2013 EKONOMI Ekonomi m m Då har ytterligare en månad gått och vi har ett nytt ekonomiskt resultat att ta ställning till. Siffrorna har varit stabila

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 december 2012

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 december 2012 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 december 2012 EKONOMI Ekonomi m m Utvecklingen för nämndens ekonomi kan beskrivas som stabil. För fjärde månaden i rad ligger utförarsidans resultat nästan

Läs mer

Onsdag den 25 april 2012 kl Falken, Järnvägsgatan 4 Ajournering samt

Onsdag den 25 april 2012 kl Falken, Järnvägsgatan 4 Ajournering samt sid 1 (23) Tid och plats Ledamöter Onsdag den 25 april 2012 kl. 13.00-16.10 Falken, Järnvägsgatan 4 Ajournering 14.20-15.20 samt 15.35-15.50 Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande Ingela Wretling (S)

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN sid 1 (8) VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet är inriktad mot äldre- och funktionshindrade människors behov av vård och stöd. Nämnden ansvarar för hemtjänst och vårdboende

Läs mer

Budgetramar

Budgetramar Dnr KS-2012-701 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2012-12-17 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar 2014-2016 Dnr KS-2012-701

Läs mer

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet Dnr VON-2012-324 Dpl 31 sid 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2013-09-23 Susanne Göransson, 054-540 55 13 Susanne.goransson@karlstad.se Utredning om förutsättningarna

Läs mer

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att:

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-08 Dnr: 2015/209-ÄN-041 Jan Bäversten - snsjb02 E-post: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Besparingsförslag

Läs mer

1. Barnchecklistan godkänns. 2. Förslaget på uppföljning av vård- och omsorgsnämndens och förvaltningens arbete med barnkonventionen godkänns.

1. Barnchecklistan godkänns. 2. Förslaget på uppföljning av vård- och omsorgsnämndens och förvaltningens arbete med barnkonventionen godkänns. Ärende 12 Dnr VON-2011-303 Dpl 1 sid 1 (1) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-05-11 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-04-22 Handläggare, titel, telefon Lotta Rengart, ekonomistrateg 011-153312 Vård- och omsorgsnämnden Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 oktober 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 oktober 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 oktober 2013 EKONOMI Ekonomi m m På en månad sker det sällan några omvälvande steg i den ekonomiska utvecklingen. Utförarsidan redovisar ett förbättrat resultat

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun Ärende 2 Dnr VON-2012-208 Dpl 30 sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Personalstaben Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Paulina Lindstedt, 054-540 55 97 paulina.lindstedt@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 Ärende 2 sid 4 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 2 Ersättningslokaler vid renovering av skolor, inhyrning av Skepparen 15 Dnr KS-2012-372 Dpl 62 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Irena Alm (S)

Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Irena Alm (S) 1 (14) Plats och tid Blosset, torsdagen den 19 januari 2017 kl 13:30 Beslutande Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Irena Alm (S)

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Beslut om antagande av leverantör för transport och beställning av kylda måltider till kunder med matdistribution

Beslut om antagande av leverantör för transport och beställning av kylda måltider till kunder med matdistribution Dnr VON-2011-77 Dpl 30 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningsledningskontoret Tjänsteskrivelse 2012-03-30 Karin Frejsjö, 054-540 55 62 karin.frejsjo@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014

Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014 1 (6) Omsorgskontoret 2014-11-20 Dnr Än 2014-4 Äldrenämnden Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014 FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Delårsrapporten per den 31 oktober med prognos för helår 2014

Läs mer

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-15 Percy Carlsbrand Ekonomichef 08-555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 - Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:265 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Lägesrapport april Socialnämnd

Lägesrapport april Socialnämnd Lägesrapport april 2019 Socialnämnd 1 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsuppföljning... 3 1.1 Nuläge... 3 1.2 Framtid... 3 1.3 Vad behövs för att klara framtiden... 4 2 Ekonomisk uppföljning i Mnkr... 5

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL...

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Eva-Lena Segerud. Ordförande Maria Ohlsson. Justerare Britt Palmius

Underskrifter Sekreterare Eva-Lena Segerud. Ordförande Maria Ohlsson. Justerare Britt Palmius sid 1 (8) Tid och plats Torsdag den 21 juni 2012 kl. 09.00-12.00 Kronoparkssalen, Bibliotekshuset Ledamöter Övriga Maria Ohlsson, ordf, kommunstyrelsen Håkan Holm, kommunstyrelsen Anita Svensson Nilsson,

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50

Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50 sid 1 (14) Tid och plats Ledamöter Ersättare Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50 Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Onsdag den 23 maj 2012 kl , Falken, Järnvägsgatan 4

Onsdag den 23 maj 2012 kl , Falken, Järnvägsgatan 4 sid 1 (16) Tid och plats Ledamöter Onsdag den 23 maj 2012 kl. 13.00-14.25, 15.05-15.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande Ingela Wretling (S) 1:e vice ordförande Anita Hall

Läs mer

BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER

BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER - GÄLLER EGEN REGI RIKTLINJE KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsdirektör Ansvarig samt fr.o.m: Utvecklingsledare 150530 Uppdateras: 160130

Läs mer

Bilagor Avstämning budget 2015 NF

Bilagor Avstämning budget 2015 NF TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/39-NF-041 Jan Bäversten - snsjb02 E-post: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Managementrapport 2014

Managementrapport 2014 Social- och omsorgskontoret Managementrapport 2014 Nämnd: Äldreomsorgsnämnden Månad: oktober Ekonomi tkr Resultat perioden Rättvisande resultat efter korrigeringar helårsresultat efter beslutade åtgärder

Läs mer

Delegation - förenklad biståndsbedömning

Delegation - förenklad biståndsbedömning Ärende 7 Dnr VON-2012-212 Dpl 01 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteskrivelse 2012-08-13 Roger Granat, 054-540 54 52 roger.granat@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Delegation

Läs mer

Motion - Seniorboende i ytterområdena

Motion - Seniorboende i ytterområdena Dnr KS-2012-141 Dpl 30 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-09-05 Elin Hedenkvist, elin.hedenkvist@karlstad.se Motion - Seniorboende i ytterområdena

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015 SON 150 Redovisning och handlingsplan med anledning av beslut från IVO SON 151 Ekonomisk månadsrapport för oktober 2015 SON 152 Driftsform för nytt särskilt boende SON 153 Budget 2016 Plats och tid Rådhuset,

Läs mer

Förslag till reviderad budget 2015

Förslag till reviderad budget 2015 Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou,0550-88 009 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-03-26 Ks/2015:24 041 Budget Sida 1(5) Förslag till reviderad budget 2015 Sammanfattning

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott KALLELSE Datum 2018-11-01 1(1) Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 8 november 2018, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Osby, kommunhuset i Osby Ärende 1 Upprop och protokollets

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte

Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte sid 1 (10) Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl. 13.00-14.50 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte 14.10-14.33 Tjänstgörande Ersättare Justerare Marléne Lund Kopparklint (M)

Läs mer

Framtidens äldreomsorg

Framtidens äldreomsorg PiteåPanelen Rapport 20 Framtidens äldreomsorg November 2012 Anett Karlström Kommunledningskontoret Framtidens äldreomsorg En beredningsgrupp bestående av politiker från olika partier i kommunstyrelsen

Läs mer

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK Regeringsbeslut 111:38 REGERINGEN Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN VLK Ink : 2008-04- 2 1 2008-04-10 S2008/3609/ST Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM (delvis) Doss Hand. Dnr Uppdrag att fördela stimulansbidrag

Läs mer

Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan

Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan 1 KUNGSÄNGEN och BRO Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan 2014 2020 PRO lämnar följande synpunkter på remiss angående revidering av Äldreplan 2014 2020. Remissvaret har disponerats enligt

Läs mer

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-27 Dnr Son 2015/31 Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar

Läs mer

Al Uppsala, ÄLDREFÖRVALTNINGEN

Al Uppsala, ÄLDREFÖRVALTNINGEN Al Uppsala, ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Johanna Wahlin 2015-08-27 ALN 2015-0063.10 Äldrenämnden Ekonomiskt bokslut och prognos per maj 2015 Förslag till beslut Äldrenärrmden föreslås

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Boendeplan 2015-2017. äldreomsorgen. Handläggare: Inga-Lena Palmgren

Social- och omsorgskontoret. Boendeplan 2015-2017. äldreomsorgen. Handläggare: Inga-Lena Palmgren Social- och omsorgskontoret Boendeplan 2015-2017 äldreomsorgen Handläggare: Inga-Lena Palmgren Innehållsförteckning Introduktion...3 Demografi...3 Nyttjandegrad...4 Aktuella förutsättningar...4 Vård- och...4

Läs mer

Statsbidrag för att utforma värdighetsgarantier och utbilda värdegrundsledare

Statsbidrag för att utforma värdighetsgarantier och utbilda värdegrundsledare Ärende 7 Dnr VON-2012-165 Dpl 11 Dnr VON-2012-192 Dpl 11 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Utvecklingsstab Tjänstesivelse 2012-07-05 Pia Adenmark, 054-540 55 72 pia.adenmark@karlstad.se Vård- och

Läs mer

Avstämning budget 2015

Avstämning budget 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/53-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Avstämning budget 2015

Läs mer

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP)

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 14.00. Ajournering kl. 13.45-13.50. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 24 (32) Kf Ks 14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden Dnr 2019/31-041 Från och med 2012 införde Västerviks kommun

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 3 2013-09-24 285 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS 2013-322

Läs mer

Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Rolf Malmberg (S)

Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Rolf Malmberg (S) 1 (14) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Almliden, Blosset, Bjuv Kl 13.00-15.45 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS Datum 2009-10-19 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS SAMMANFATTNING Prognosen för helåret visar på ett överskott med 59,4 mnkr gentemot balanskravet. Det är en förbättring

Läs mer

Införande av servicegarantier

Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-28 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719

Läs mer

Sammanfattning till årsredovisning 2017

Sammanfattning till årsredovisning 2017 2018-02-19 Dnr: 17ON394 Sammanfattning till årsredovisning 2017 Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Ordförande och förvaltningschef... 3 2 Resultat och investeringar... 3 3 Målanalys... 3 3.1 Medborgare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 10:25 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Peder Griph (S) Astrid-Marie Jonsson, (C) Övriga närvarande Linda

Läs mer

Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden

Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden Sida 1 av 7 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Marja Hedin Kvalitets- och utvecklingschef 2019-04-15 SN-2019/145 Socialnämnden Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden SN-2019/145

Läs mer

Boendeplan enligt LSS,

Boendeplan enligt LSS, 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-24 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Boendeplan enligt LSS, 2017 2019 Dnr: 16/013 Sammanfattning av ärendet Omsorgsnämnden tar årligen fram en plan för utbyggnad

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Planeringsperspektivet. äldreomsorgen

Planeringsperspektivet. äldreomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Anders Törnqvist Johan Lidström Planeringsperspektivet i äldreomsorgen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedöming... 1 2. Inledning...

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KVALITET I ÄLDREOMSORGEN

HANDLINGSPLAN FÖR KVALITET I ÄLDREOMSORGEN MILJÖPARTIET DE GRÖNA Riksdagen 100 12 Stockholm Torsdagen den 23 november 2011 Mynttorget 2 (besöksadress) HANDLINGSPLAN FÖR KVALITET I ÄLDREOMSORGEN TIO FÖRSLAG FÖR EN GOD OMSORG sid 2 av 7 Sverige är

Läs mer

Plan för hållbart boende

Plan för hållbart boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 218-3-8 OSN-218-174 Anders Stjernlöf Petra Sundström Maarit Rajamäki Omsorgsnämnden Plan för hållbart boende 218-222 Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 10 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Dnr von/2018:35. Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan

Vård- och omsorgsnämnden Dnr von/2018:35. Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Vård- och omsorgsnämnden 1999 2018-04-09 Dnr von/2018:35 3 Boendeplan 2018-2026(von/2018:35) Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan 2018-2026. Sammanfattning

Läs mer

Omsorgsverksamhet. Nyckeltal för vård och omsorg totalt. Nettokostnad social omsorg/inv 0-w Befolkning

Omsorgsverksamhet. Nyckeltal för vård och omsorg totalt. Nettokostnad social omsorg/inv 0-w Befolkning Omsorgsverksamhet Bakgrund,,, och arbetar sedan flera år tillbaka med att utveckla verksamheten genom benchmarking. Från och med år 23 deltar kommun och från och med år 27 också Tjörns kommun i samarbetet.

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Prognos 2018 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt de senaste åren endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning,

Läs mer

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Eva Gustafsson, förvaltningschef Gunilla Lynghed, sekreterare

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Eva Gustafsson, förvaltningschef Gunilla Lynghed, sekreterare Plats och tid Sjöborummet tisdagen den 18 juni 2019 kl. 18:30 Beslutande Ledamöter Tjänstg. ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner och övriga Berit Lundström M Ann-Christine Kullgren M Bertil

Läs mer

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan)

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan) Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan 2019-2028 ( inklusive specifikation till investeringsplan) 1. Inledning Ett av äldrenämndens viktigaste mål är att Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen

Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Roger Burström Mars 2017 Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen Håbo kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Uppdrag... 2 1.2. Bakgrund...

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige.

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige. Miljöpartiets förslag till preliminär årsplan för år 2020 Prognos 2019 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är enligt indikatorerna endast två uppfyllda, ekonomimålet och målet för vård och omsorg.

Läs mer

Välfärdssatsningar och 4H-gård

Välfärdssatsningar och 4H-gård 1 av 5 Kommunstyrelsens ordförande ORDFÖRANDEFÖRSLAG Kommunstyrelsen Välfärdssatsningar och 4H-gård Investeringar i avmattning Alliansmajoriteten presenterar här förslaget till ekonomiska ramar för de

Läs mer

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun KS.2013.0361 2013-08-16 Tomas Nilsson Kommunfullmäktige Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun Ärendebeskrivning Riksdagen har beslutat, prop.2011/12:172, att ge möjlighet för kommuner och

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

2 up Rffilue ÄLDREFÖRVALTNINGEN

2 up Rffilue ÄLDREFÖRVALTNINGEN 7 2 up Rffilue ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Magnus Bergman-Kyllönen 2018-04-26 ALN 2018-0252 Äldrenämnden Delårsbokslut per mars inklusive årsprognos 2018 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer