Boendesituation inom vård- och omsorg 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boendesituation inom vård- och omsorg 2012"

Transkript

1 Ärende 12

2 Dnr VON Dpl 63 sid 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ledningskontoret Tjänsteskrivelse Tapani Savallampi, tapani.savallampi@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Boendesituation inom vård- och omsorg 2012 Dnr VON Dpl 63 Vård- och omsorgsförvaltningens förslag Rapporten godkänns och överlämnas till teknik- och fastighetsnämnden och kommunstyrelsen för vidare behandling. Sammanfattning av ärendet En lägre omsättning av platser innebär att kön till särskilt boende inom äldreomsorgen har vuxit, trots omstrukturering av korttidsplatser till vårdboendeplatser. Det finns ett stort behov av att ersätta Stagnellska med ett nytt boende. Ett stort vårdboende med cirka 100 platser behövs snarast. Gruppboendet inom handikappomsorgen som ingår i Stagnellska måste också ersättas. På sikt bör något av de befintliga servicehusen ersättas med gruppboendeplatser. Beslutsunderlag Vård- och omsorgsförvaltningens tjänsteskrivelse 5 april Ärende Behov av platser inom äldreomsorg I mars 2011 disponerar vård- och omsorgsnämnden 822 boendeplatser, inklusive 87 platser för korttidsboende. Nämnden kunde under ett antal år från slutet av 1990-talet minskat antalet boendeplatser under en tioårsperiod över 270 platser. Den första och även den största avsåg Kronoparkens sjukhem. De senare avvecklingarna har haft två utgångspunkter; dels att ta bort de boenden som har varit minst kostnadseffektiva, dels att balansera nämndens ekonomi. Förutom att antalet platser har minskat, har också vårdens inriktning förändrats. De somatiskt sjuka vårdas i allt större omfattning i det egna hemmet, medan behovet av platser för personer med demenssjukdomar ökar. Postadress: Vård- och omsorgsförvaltningen, Karlstad Besöksadress: Järnvägsgatan 4 karlstad.se Tel: E-post: vardochomosrgsforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

3 Dnr VON Dpl 63 sid 2 (7) Tabell 1) antal platser 1 januari per år och antal personer med beslut om plats År Summa platser Personer i kön april Ovanstående tabell omfattar endast särskilt boende för dementa och somatiskt sjuka, men inte korttidsvård. Resurscentrum hade efter sin tillkomst cirka en fjärdedel särskilt boende och resten korttidsvård. Senare omvandlades hela Resurscentrum till enbart korttidsvårdsplatser. Nu går utvecklingen åt andra hållet och hälften av platserna blir vårdboendeplatser. Det senaste tillskottet på gruppboendesidan, vårdboendet Zakrisdal med 48 platser, öppnades i februari-mars Initialt minskade antalet personer i kön men utvecklingen under senare delen av 2011 och i början av 2012 har lett till allt längre kötider till boendeplatser. Tabell 2) antalet platser och antalet ej verkställda beslut inom särskilt boende för äldre den 1 april 2012: Antal platser Personer i kö Andel kö/platser Kötid i månader Servicehus ,2 2,3 Platser för somatiskt ,2 4,0 långtidssjuka Platser för personer med ,7 1,5 demens Summa ,1 De senaste åren har vård- och omsorgsförvaltningen haft det svårt att tillgodose behovet av platser. De två senaste månaderna har statistiken visat långa väntetider även för de somatiskt sjuka. Den aktuella omsättningssiffran i mars för personer med demens är längre än tidigare tack vare omvandlingen av platserna på Resurscentrum. I de fall personer har en längre väntetid än tre månader, har dessa tackat nej till erbjudanden. Vård- och omsorgsnämnden beslutade i oktober 2011 att omvandla 22 platser på Resurscentrum från korttidsboende till gruppboendeplatser för dementa. Samtidigt förändras inriktningen på Våxnäs servicehus genom att några platser där kommer att reserveras för personer med demenssjukdom. I mars 2012 fattade vård- och omsorgsnämnden beslut om att ytterligare 33 platser successivt kommer att omvandlas från korttidsplats till gruppboendeplats.

4 Dnr VON Dpl 63 sid 3 (7) Den aktuella kön på 52 personer med beslut om vårdboendeplats består av 35 personer som har demens, 9 personer som är långtidssjuka och 8 personer som har beslut om servicehusplats. Det har blivit allt svårare för förvaltningen att klara av att kunna erbjuda platser inom de tre månader som förvaltningen har på sig efter ett boendebeslut. Överskrids tidsgränsen utgår vite, dvs. en sanktionsavgift som kommunen får betala till staten. Avgiften kan som mest uppgå till en miljon kronor för ett enskilt ärende. En viktig faktor i sammanhanget är fördelning av platserna mellan de somatiskt sjuka och demenssjuka. Personer med demens har oftast färre somatiska problem och därmed en längre livslängd. Detta visar sig i omsättningssiffrorna som har sjunkit de sista åren. En lägre omsättning av platser bidrar till ökad kötid även om antalet nya ansökningar skulle vara konstant. Tabell 3) Omsättning av platser, snitt per månad Det är värt att notera att en liten minskning av omsättningstalen ger stora effekter för verkställighet av boendebeslut. Är minskningen tre platser, som det är mellan 2009 och 2011, motsvarar detta 36 boendeplatser, som så att säga har försvunnit på ett år. Under första kvartalet 2012 har i snitt 19 platser omsatts per månad, men samtidigt har i snitt 27 nya ärenden tillkommit. Detta ger en nettoökning i kön på 24 personer med behov av särskilt boende. Förändring av antal personer per år i åldersgrupperna år och över 85 år w Diagrammet visar att antalet äldre över 85 år fortsätter att öka de närmaste åren. Det sista åren i tabellen visar en lägre ökningstakt men detta är bara tillfälligt. Ökningstakten för de mellan 80 och 84 år ökar markant från och med år Den riktigt stora toppen i antalet äldre kommer att uppstå kring år 2030.

5 Dnr VON Dpl 63 sid 4 (7) Behov av platser inom handikappomsorgen Inom handikappomsorgen finns gruppbostäder där det bor personer med större behov av omvårdnad och tillsyn. På servicebostäder bor personer med lindrigare funktionshinder och som klarar sig själva med stöd av personalen. Inom särskilt anpassade bostäder bor personer som oftast kräver enskildhet. Vissa av dessa bostäder finns i anslutning till gruppbostäder och kallas då backstugor. Tabell 4) Antal och typ av boendeplats 1 april 2012 Typ av boendeplats Antal Antal platser gruppbostad 75 Antal platser servicebostad 125 Antal platser särskilt anpassad bostad 9 Antal köpta platser LSS 1 Antal köpta platser SOL 2 TOTALT ANTAL PLATSER 212 Inom boendesidan finns det ett visst ökat behov, utöver de personer som kan klara sig med boendestöd i eget boende. Antalet servicebostäder kan justeras utifrån aktuella behov. Däremot saknas några platser inom gruppboende Antalet boendeplatser kommer att öka med fyra under 2012 inom gruppboende genom att befintliga boenden byggs ut. Ytterligare fem platser skapas genom att nyttja befintliga lokaler som tidigare använts till elevhem. Platserna behövs på grund av den pågående omstruktureringen av verksamheten som följd av besparingsarbetet inom verksamheten. Tabell 5) Antal boendeplatser, ej verkställda beslut och stöd i eget boende Verksamhet dec dec dec mars Särskilt boende, antal platser Ej verkställda beslut boende Stöd i eget boende - antal personer I anslutning till Stagnellska hemmet finns ett gruppboende, Allén, med sex platser. Om Stagnellska hemmet inte kommer att byggas om utan ersätts med en ny fastighet, behöver sex nya gruppboendeplatser skapas inom handikappomsorgen. Vård- och omsorgsnämnden har ett boende för barn- och unga, Skagersviksgatan. Huset tillhör ett av dem som kommunen fick med sig i övertagandet från landstinget. Huset ligger mitt i ett villaområde och har en så kallad backstuga på tomten (ett boende för en person som kräver avskildhet). Huset har en dålig planlösning för den verksamheten som i dag bedrivs där. Anpassningen av badrum och toalett är inte heller tillfyllest. Det är en stor variation bland de boende, både vad gäller ålder men också graden av funktionshinder. Det är svårt att bedriva god vård med

6 Dnr VON Dpl 63 sid 5 (7) de förutsättningar som huset ger. Eftersom både de vårdmässiga men också de sociala behoven är så olika behöver man skilda gemensamhetsutrymmen. Detta boende skulle behöva ersättas med en mer anpassad fastighet. Lokalbeståndet Den totala ytan som förvaltningen förfogar över uppgår till kvm. Av denna ägs cirka 38 procent av kommunen och 62 procent är inhyrda objekt. Av äldreboenden är Zakrisdal, Stagnellska, Brattska gården, Resurscentrum och Åsbacka ägda av kommunen. Servicehusen Källan, Våxnäs, Hagaborg och Rud är alla inhyrda från Karlstads Bostadsaktiebolag. Den sammanlagda årliga hyreskostnaden uppgår till 107,3 mnkr och genomsnittskostnaden per kvm till kr. Cirka fem procent av lokalytan består av administrativa lokaler. Tabell 6) Lokalbeståndet per verksamhet Verksamhet Yta Andel Kostnad Andel 500 CENTRAL FÖRVALTNING % % 502 LOKAL FÖRVALTNING % % 504 GEMENSAM VERKSAMHET % % 505 HÄLSO O SJUKVÅRD % % 510 HEMTJÄNST % % 511 HEMSJSUKVÅRD (DS) % % 512 SÄRSKILDA BOENDEFORMER (ÄO % % 516 PERS ASS STATL VERKSAMHET 40 0% % 518 KORTTIDSVISTELSE 539 1% % 521 BOENDE BARN O UNGA 986 1% % 522 BOENDE VUXNA SERVICEBOST % % 523 BOENDE VUXNA GRUPPBOST % % 524 DAGLIG VERKSAMHET % % 526 ÖPPEN VERKS ÄO % % % % Utformning och skicket på lokalerna har stor betydelse för hur omvårdnadsarbetet kan bedrivas. Ett boende i markplan har ett antal fördelar. Det ger möjligheter för bättre logistik för transporter av mat, sopor och tvätt. Ett boende i markplan ger dessutom fördelar för själva vårdens kvalitet. Tillgången till utemiljön underlättas och de boende får därigenom en större frihet. Endast två av förvaltningens boenden är i markplan, nämligen Zakrisdal och, Brattska gården. Det finns en speciell problematik på Stagnellska som har 36 platser för äldre och 6 platser inom gruppboende för funktionshindrade. Huset är cirka 40 år gammalt och har stora brister i konstruktion, slitage, uttjänt teknik, brister i utformning, fuktskador m.m. Det finns en förstudie som pekar på att huset måste byggas om från grunden för att åtgärda alla brister. Den preliminära kalkylen visar en kostnad på 70 mnkr för själva ombyggnationen och ytterligare 10 mnkr för att lösa evakueringen. Eftersom de boende på Stagnellska är demenssjuka är inte evakuering till ett tillfälligt boende (baracker?) något som vård- och omsorgsförvaltningen ser som ett lämpligt alternativ. Och med tanke på prislappens storlek är det inte ekonomiskt att investera så stora belopp på en ombyggnation.

7 Dnr VON Dpl 63 sid 6 (7) Förutom den aktuella kön till demensplats hanteras det en stor demensproblematik på våra servicehus och inom hemtjänsten. Servicehusen är inte utformade så att de motsvarar dagens krav på omhändertagande av svårt sjuka äldre. Servicehusen byggdes en gång i tiden för relativt friska pensionärer som till stor del klarade sig på egen hand. På sikt bör en del av servicehusbeståndet ersättas med gruppboendeplatser. Utformning av ett nytt vårdboende Med tanke på den omstruktureringen på Resurscentrum som pågår och den aktuella kösituationen samt problematiken kring Stagnellska hemmet, behöver vård- och omsorgsförvaltningen ett nytt stort boende för äldre. När arbetet med Zakrisdal påbörjades gjorde vård- och omsorgsförvaltningen tillsammans med teknik- och fastighetsförvaltningen en kartläggning av vilka moderna vårdboenden som fanns i landet och som kunde användas som goda exempel vid planering för ett nytt modernt vårdboende i Karlstad. Ett boende i markplan har ett antal fördelar. Det ger möjligheter för bättre logistik för transporter av mat, sopor och tvätt. I ett större boende är detta viktigt då volymerna av dessa komponenter är stora. Ett boende i markplan ger dessutom fördelar för själva vårdens kvalitet. Tillgången till utemiljön underlättas och de boende får därigenom en större frihet. Innegårdar skapar till exempel möjligheter för personer med demens att på egen hand röra sig fritt i ett område. Studiebesöken gav tankar kring utformningen av den yttre miljön där gångstigar och promenadstråk är ett viktigt inslag. Till den yttre miljön hör också staket och växtlighet som kringgärdar hela anläggningen. Därigenom skapas större ytor för fri rörlighet i ett område som är tryggt för de boende. Två centrala frågor i vårdsverige i dag är inlåsning av personer med demenssjukdomar och nattillsyn av våra gamla. Med modernt låssystem som har införts på Zakrisdal ger man de boende stor frihet och möjlighet till ett värdigt liv. Inlåsningseffekterna kan minimeras i ett boende i ett plan. Samma effekter är svårare att uppnå i en fastighet med flera våningar. Trapphus och hissar är alltid ett hinder för fri rörlighet. Nattillsyn har varit i fokus sedan Socialstyrelsens granskning över landets vårdboenden. I ett boende i en plan kan nattpersonalen lättare att samarbeta över avdelningsgränser jämfört med en byggnad i flera plan. Tillsynen blir därmed kvalitetsmässigt bättre. Vård- och omsorgsförvaltningen anser att det nya boendet skall ha cirka 100 platser. Hur detta kommer att utformas får detta avgöras utifrån vilken tomt som kommer att finnas tillgänglig. Även om behovet av platser i dag är störst för personer med demens, behöver det nya vårdboendet kunna ta emot alla kategorier av kunder. Byggnaden invändigt skall vara handikappanpassad. Demensanpassning invändigt handlar mest om färgsättning och val av golvmaterial med mera. Utformningen av

8 Dnr VON Dpl 63 sid 7 (7) lokalytorna måste möjliggöra ett effektivt utnyttjande av personalen för att hålla driftkostnaderna så låga som möjligt. Vård- och omsorgsförvaltningen har inga synpunkter på ägandeformen, det vill säga om kommunen väljer att äga fastigheten eller om man väljer en ägandeform där någon privat byggherre står för investeringen och byggnationen som sedan hyrs in av kommunen. Erfarenheterna vid byggandet av Zakrisdal visar att det inflytande som verksamheten kan ha i ett byggprojekt i egen regi, ger ett stort mervärde i form av bättre och billigare lösningar. Däremot avvisar förvaltningen konstellationer som innebär att samma entreprenör både investerar, bygger och driver verksamheten. Denna sistnämnda konstellation innebär att nämnden blir låst vid en enda entreprenör och möjligheten att i en framtid byta entreprenör eller låta driften återgå i egen regi begränsas. Gunilla Öberg vård- och omsorgsdirektör Tapani Savallampi ekonomichef Beslutet skickas till Teknik- och fastighetsnämnden Kommunstyrelsen

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013 EKONOMI Ekonomi m m En ekonom har ingen kristallkula som förutsäger hur utvecklingen blir under resten av året, men nog vore det bra att ha en.

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013 EKONOMI Ekonomi m m Den ekonomiska bilden efter maj är inte helt entydig. Utförarsidan redovisar ett sämre resultat efter maj månad jämfört med

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 26 september 2012

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 26 september 2012 Ärende 11 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 26 september 2012 EKONOMI Ekonomi m m Vård- och omsorgsnämndens resultat för år 2012 i den löpande verksamheten beräknas till cirka -13 mnkr, vilket

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 maj 2012

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 maj 2012 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 maj 2012 EKONOMI Ekonomi m m Vård- och omsorgsnämnden kommer enligt årets första prognos att visa ett underskott på 14,8 mnkr under 2012. Av prognossiffran

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 december 2012

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 december 2012 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 december 2012 EKONOMI Ekonomi m m Utvecklingen för nämndens ekonomi kan beskrivas som stabil. För fjärde månaden i rad ligger utförarsidans resultat nästan

Läs mer

Strategisk plan och budget

Strategisk plan och budget Ärende 13 Dnr VON-2012-2 Dpl 10 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ledningskontoret Tjänsteskrivelse 2012-04-02 Tapani Savallampi, 054-540 55 57 tapani.savallampi@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 28 augusti 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 28 augusti 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 28 augusti 2013 EKONOMI Ekonomi med helårsprognos Sommarens ekonomiska utveckling har inte varit helt positiv. Utförarsidans resultat har försämrats, framför

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 22 februari 2012

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 22 februari 2012 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 22 februari 2012 EKONOMI Ekonomi m m Vård- och omsorgsnämnden redovisar för verksamhetsåret 2011 ett underskott på 7,1 mnkr, varav 6 mnkr avser projekt och engångssatsningar.

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 2 oktober 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 2 oktober 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 2 oktober 2013 EKONOMI Ekonomi med helårsprognos Vård- och omsorgsnämndens beräknade årsresultat för 2013 i den löpande verksamheten uppgår till -15,3 mnkr,

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 januari 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 januari 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 januari 2013 EKONOMI Ekonomi m m Vård- och omsorgsnämnden redovisar för verksamhetsåret 2012 ett underskott på 11,4 mnkr. Till största del beror detta på

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 20 november 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 20 november 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 20 november 2013 EKONOMI Ekonomi m m Då har ytterligare en månad gått och vi har ett nytt ekonomiskt resultat att ta ställning till. Siffrorna har varit stabila

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 oktober 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 oktober 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 23 oktober 2013 EKONOMI Ekonomi m m På en månad sker det sällan några omvälvande steg i den ekonomiska utvecklingen. Utförarsidan redovisar ett förbättrat resultat

Läs mer

Nytt vårdboende - funktionsbeskrivning

Nytt vårdboende - funktionsbeskrivning Ärende 4 Dpl sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningsledningskontoret Tjänsteskrivelse 2012-10-11 Gunilla Öberg, 054-540 55 48 gunilla.oberg@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Nytt vårdboende

Läs mer

Expansionsplan Bostad med Särskild Service

Expansionsplan Bostad med Särskild Service Datum: 2016-02-22 Handläggare: Tanja Mattsson Direktnr: Beteckning: Expansionsplan Bostad med Särskild Service Ärendet För att säkerställa att vi kan möta nuvarande och kommande behov när det gäller bostad

Läs mer

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet Dnr VON-2012-324 Dpl 31 sid 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2013-09-23 Susanne Göransson, 054-540 55 13 Susanne.goransson@karlstad.se Utredning om förutsättningarna

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 13

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 13 Ärende 13 sid 13 (46) KARLStADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 9 Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 ,~~~//L ''f

Läs mer

C~wr Carina Wiberg ~ administrativ chef

C~wr Carina Wiberg ~ administrativ chef Ärende 7 Dnr KS-2012-163 Dpl34 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-04-05 Madeleine Nyvall, 054-540 1286 madelein e. nyvall@karlstad.se Rapport avseende

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 Dnr KS-2012-164 Dpl34 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-07-13 Madeleine N yva II, 054-540 1286 madeleine. nyvall@karlstad.se Rapport avseende ej verkställda

Läs mer

1. Barnchecklistan godkänns. 2. Förslaget på uppföljning av vård- och omsorgsnämndens och förvaltningens arbete med barnkonventionen godkänns.

1. Barnchecklistan godkänns. 2. Förslaget på uppföljning av vård- och omsorgsnämndens och förvaltningens arbete med barnkonventionen godkänns. Ärende 12 Dnr VON-2011-303 Dpl 1 sid 1 (1) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-05-11 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Förslag till planering för boenden för äldre i Stockholms stad

Förslag till planering för boenden för äldre i Stockholms stad FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2008-12-18 Handläggare: Rebecka Strandberg Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 sid 8 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 6 Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma lag Dnr KS-2012-164

Läs mer

Förslag på avveckling av Tanto sjukhem och korttidsboende under 2004

Förslag på avveckling av Tanto sjukhem och korttidsboende under 2004 M A R I A - G A M L A S T A N S TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN 2004-01-22 S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G 2003-12-15 Handläggare: Gunilla Jalmarsson DNR 504-745/03 Till Stadsdelsnämnden Förslag på avveckling

Läs mer

Plan för hållbart boende

Plan för hållbart boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 218-3-8 OSN-218-174 Anders Stjernlöf Petra Sundström Maarit Rajamäki Omsorgsnämnden Plan för hållbart boende 218-222 Förslag till beslut

Läs mer

Juristfirman Vide AB Tel: 031-15 99 43. 413 01 Göteborg www.juristfirmanvide.se

Juristfirman Vide AB Tel: 031-15 99 43. 413 01 Göteborg www.juristfirmanvide.se Sida 1 av 7 Ale kommun Hanna Hogström Göteborg den 4 september 2015 Promemoria Rättsfrågor 1. Vilka regler och praxis finns i frågan om samlokalisering gällande bostäder med 9 9 LSS med andra LSS-verksamheter

Läs mer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna September Mölndals stad. Granskning av tillgänglighet avseende boendeplatser

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna September Mölndals stad. Granskning av tillgänglighet avseende boendeplatser Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2017 Mölndals stad Granskning av tillgänglighet avseende boendeplatser Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Motion - Seniorboende i ytterområdena

Motion - Seniorboende i ytterområdena Dnr KS-2012-141 Dpl 30 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-09-05 Elin Hedenkvist, elin.hedenkvist@karlstad.se Motion - Seniorboende i ytterområdena

Läs mer

Ej verkställda beslut enligt SoL och LSS

Ej verkställda beslut enligt SoL och LSS PITEÅ KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2011-08-17 18 Sn 123 Ej verkställda beslut enligt SoL och LSS Beslut Godkänna statistikrapport över ej verkställda gynnande beslut enligt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-10-19 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Rätt att välja boende

Rätt att välja boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Petra Sundström 2017-02-23 OSN-2017-0151 Rev 2017-03-13 Omsorgsnämnden Rätt att välja boende Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) per den 31 mars 2017

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) per den 31 mars 2017 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Maarit Rajamäki 2017-06-05 OSN-2017-0366 Omsorgsnämnden Rapport av ej beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service vissa funktionshindrade

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDN INGSUTSKOITET. Sammanträdesdatum 2014-03-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDN INGSUTSKOITET. Sammanträdesdatum 2014-03-04 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDN INGSUTSKOITET 12 (21} Sammanträdesdatum 2014-03-04 53 Dnr 2014/239 Nybyggnation av gruppbostad enligt lag om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS INLEDNING Projektering

Läs mer

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 Datum Diarienummer 2015-09-08 2015/377 012 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 2 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Historik (2004 2014)...

Läs mer

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) den 30 september 2017

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) den 30 september 2017 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg -10-31 OSN--0581 Omsorgsnämnden Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service vissa funktionshindrade

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 10:25 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Peder Griph (S) Astrid-Marie Jonsson, (C) Övriga närvarande Linda

Läs mer

Delegeringsordning för vård- och omsorgsnämnden revideras

Delegeringsordning för vård- och omsorgsnämnden revideras Ärende 11 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Delegeringsordning

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 7 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 S Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 9 lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och rapportering enligt 28 samma

Läs mer

Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Veronica Andersson, områdeschef Jan Nilsson, utredare PM 1 (5) VON/2010:59-727 Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50

Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50 sid 1 (14) Tid och plats Ledamöter Ersättare Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50 Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande

Läs mer

Omstrukturering av 14 lägenheter vid Kulltorps vård- och omsorgsboende

Omstrukturering av 14 lägenheter vid Kulltorps vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-03 Handläggare: Gunilla Jalmarsson och Kerstin Larsson Telefon: 08-508 12 000 Till stadsdelsnämnden 2012-06-14 Förvaltningens

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg OSN

Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg OSN OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 2018-10-12 OSN-2018-0527 Omsorgsnämnden Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (2001:453) (SoL) och lagen (1993:387)

Läs mer

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-04-22 Handläggare, titel, telefon Lotta Rengart, ekonomistrateg 011-153312 Vård- och omsorgsnämnden Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-08-29 182 KS 136/18 Svar på motion (M) (L) (C) om ett alternativ till kvarboende och särskilt boende Beslut Motionen tillstyrks. s förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen Nyckeltal Omsorgsförvaltningen Invånare 65-79 år, andel (%) (N1812) Antal invånare 65-79 år dividerat med antal invånare totalt 31/12. Källa: SCB. Invånare 8+ andel (%) Sammanfattning OMS Hemtjänst Kvalitet

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun Ärende 2 Dnr VON-2012-208 Dpl 30 sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Personalstaben Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Paulina Lindstedt, 054-540 55 97 paulina.lindstedt@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 31 mars 2019

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 31 mars 2019 Datum: Diarienummer: 2019-04-05 OSN-2019-0242 Sida 1 (2) Omsorgsförvaltningen Beslut Omsorgsnämnden Handläggare: Camilla Viberg Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen

Läs mer

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal 1 2015)

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal 1 2015) Kommunstyrelsen 2015-07-09 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:6 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (3) Kommunstyrelsen Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen,

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte

Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte sid 1 (10) Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl. 13.00-14.50 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte 14.10-14.33 Tjänstgörande Ersättare Justerare Marléne Lund Kopparklint (M)

Läs mer

Särskilda boenden. Socialtjänsten

Särskilda boenden. Socialtjänsten Särskilda boenden Socialtjänsten November 2013 Vad är ett särskilt boende? I Uddevalla består det särskilda boendet av äldreboenden och servicebostäder. Omvårdnadsbehovet styr valet av äldreboende och

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/135-NF-003 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

82 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 4, 2015 (KSKF/2015:6)

82 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 4, 2015 (KSKF/2015:6) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-04-12 Sida 1(2) 82 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 4, 2015 (KSKF/2015:6) Beslut

Läs mer

269 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 2, 2018 (KSKF/2018:6)

269 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 2, 2018 (KSKF/2018:6) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(2) 269 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 2, 2018 (KSKF/2018:6) Beslut

Läs mer

Onsdag den 25 april 2012 kl Falken, Järnvägsgatan 4 Ajournering samt

Onsdag den 25 april 2012 kl Falken, Järnvägsgatan 4 Ajournering samt sid 1 (23) Tid och plats Ledamöter Onsdag den 25 april 2012 kl. 13.00-16.10 Falken, Järnvägsgatan 4 Ajournering 14.20-15.20 samt 15.35-15.50 Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande Ingela Wretling (S)

Läs mer

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal )

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal ) Kommunstyrelsen 2017-10-27 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:6 Annette Johansson 016-710 84 64 1 (5) Kommunstyrelsen Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen,

Läs mer

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-09-03 Socialnämnden Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Kastanjens korttidsplatser ställs

Läs mer

3 Trafikfrågor hågelbyleden - Anders Nilsson, projektchef

3 Trafikfrågor hågelbyleden - Anders Nilsson, projektchef KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Kommunala pensionärsrådet 2013-02-05 Tid 2013-02-05, Kl 16:00 Plats Kommunalhuset Tumba rum 2:3 Ärenden Justering 1 Aktuellt från organisationerna 2 Uppdatering av arbetet

Läs mer

Information om ej verkställda beslut

Information om ej verkställda beslut Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Dnr 1.2.1.-514-2017 Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Monica Holst Telefon: 08-50801373 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-11-23 Ulla Thorslund

Läs mer

Ärende nr 2 Bilaga VON 2018/34/1. VOO Maj 2018

Ärende nr 2 Bilaga VON 2018/34/1. VOO Maj 2018 Ärende nr 2 Bilaga VON 2018/34/1 VOO Maj 2018 VoO Månadsrapport Maj 2018 Driftbudget Drift Nettokostnader Verksamhetsområde Budget tom maj Redovisat tom maj Budget avv tom maj Årsbudget Prognos Budget

Läs mer

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal )

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal ) Kommunstyrelsen 2016-03-23 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:6 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (2) Kommunstyrelsen Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen,

Läs mer

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal )

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal ) Kommunstyrelsen 2017-02-16 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:6 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (2) Kommunstyrelsen Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen,

Läs mer

Onsdag den 23 maj 2012 kl , Falken, Järnvägsgatan 4

Onsdag den 23 maj 2012 kl , Falken, Järnvägsgatan 4 sid 1 (16) Tid och plats Ledamöter Onsdag den 23 maj 2012 kl. 13.00-14.25, 15.05-15.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande Ingela Wretling (S) 1:e vice ordförande Anita Hall

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol och LSS, kvartal

Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol och LSS, kvartal Södertälje kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-08-16 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol och LSS, kvartal 2 2018 Dnr: OMS 18/003 Sammanfattning

Läs mer

Delegation - förenklad biståndsbedömning

Delegation - förenklad biståndsbedömning Ärende 7 Dnr VON-2012-212 Dpl 01 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteskrivelse 2012-08-13 Roger Granat, 054-540 54 52 roger.granat@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Delegation

Läs mer

Rapportering till IVO av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS för kvartal 4 år 2017

Rapportering till IVO av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS för kvartal 4 år 2017 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Sida 1 (7) 2018-02-15 Handläggare Monika Lind Telefon: 08-508 20505 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 Ärende 2 sid 4 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 2 Ersättningslokaler vid renovering av skolor, inhyrning av Skepparen 15 Dnr KS-2012-372 Dpl 62 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

3 Dnr KS 2016/238. Ärendet har beretts av Kommunstyrelsens arbetsutskott.

3 Dnr KS 2016/238. Ärendet har beretts av Kommunstyrelsens arbetsutskott. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 2017-01-25 6 (19) 3 Dnr KS 2016/238 Rapportering av ej verkställda gynnande beslut enligt socialtjänstlagen, SoL och lagen om stöd och service

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt SoL och LSS, kvartal 4, 2018

Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt SoL och LSS, kvartal 4, 2018 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-02-05 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt SoL och LSS, kvartal 4, 2018 Dnr: 18/003 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

352 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 2, 2017 (KSKF/2017:6)

352 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 2, 2017 (KSKF/2017:6) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 352 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 2, 2017 (KSKF/2017:6) Beslut

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 31 december 2018

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 31 december 2018 Datum: Diarienummer: 2019-01-25 OSN-2019-0061 Sida 1 (2) Omsorgsförvaltningen Beslut Omsorgsnämnden Handläggare: Camilla Viberg Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen

Läs mer

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden sid 12 (34) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 8 Strategisk plan och budget 2014-2016, teknik- och fastighetsnämnden Dnr TFN-2013-53 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens beslut 1. Godkänna

Läs mer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna September Mölndals stad. Granskning av tillgänglighet avseende boendeplatser

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna September Mölndals stad. Granskning av tillgänglighet avseende boendeplatser Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2017 Mölndals stad Granskning av tillgänglighet avseende boendeplatser Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

181 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 1, 2018 (KSKF/2018:6)

181 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 1, 2018 (KSKF/2018:6) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-09-11 Sida 1(2) 181 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 1, 2018 (KSKF/2018:6) Beslut

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-02-22 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

55 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 3, 2016 (KSKF/2016:6)

55 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 3, 2016 (KSKF/2016:6) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-03-07 Sida 1(2) 55 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 3, 2016 (KSKF/2016:6) Beslut

Läs mer

~ S~l~ Bilaga KS 2014/51/1

~ S~l~ Bilaga KS 2014/51/1 ~ S~l~ Bilaga KS 2014/51/1 ~KOMMUN!{!) 2014-02-07 MISSIV VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Kommunstyrelsens törvallning Kommunstyrelsen Ink. 2014-02- 2 6 Dlarienr,2:0 Il-f J ;:2: ;y) jakll:tllaga 2 Opb: '

Läs mer

Avveckling av Akalla vård- och omsorgsboende

Avveckling av Akalla vård- och omsorgsboende Svar Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Dnr 1.2.1.-316-2017 Sida 1 (5) 2017-09-26 Handläggare Annika Ekengren Telefon: 08-508 01 230 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-10-26 Förvaltningens

Läs mer

Statsbidrag för att utforma värdighetsgarantier och utbilda värdegrundsledare

Statsbidrag för att utforma värdighetsgarantier och utbilda värdegrundsledare Ärende 7 Dnr VON-2012-165 Dpl 11 Dnr VON-2012-192 Dpl 11 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Utvecklingsstab Tjänstesivelse 2012-07-05 Pia Adenmark, 054-540 55 72 pia.adenmark@karlstad.se Vård- och

Läs mer

Ärendehantering. Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec

Ärendehantering. Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Ärendehantering månaden (SoL ÄO o OF) månaden (SoL ÄO o OF) månaden (LSS) månaden (LSS) månaden (SoL, LVM, LVU IFO) månaden (SoL, LVM, LVU IFO) Andel tillgängliga handläggartimmar, ÄO och OF Andel tillgängliga

Läs mer

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal )

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal ) Kommunstyrelsen 2016-08-25 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:6 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (3) Kommunstyrelsen Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen,

Läs mer

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Tillsynsenheten Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Omsorgskonsulent Tillhör Tillsynsenheten Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN UPPHANDLING OCH UTVE CKLING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0801-88/2012 2013-02-26 Handläggare: Marita Sundell 08-508 36 205 Revidering av tillämpningsanvisningar från 2012-04-24 Tillämpningsanvisningar

Läs mer

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service, LSS (Kvartal )

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service, LSS (Kvartal ) Kommunstyrelsen 2016-12-21 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:5 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (2) Kommunstyrelsen Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen

Läs mer

Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(2) 166 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 1, 2016 (KSKF/2016:6) Beslut

Läs mer

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0184 011 Socialnämnden Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12

Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12 Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12 Vård- och omsorgsnämndens ansvar enl reglemente från KF Hemtjänst Äldreboende inklusive demensboende och korttidsboende Dagverksamhet för dementa Gruppboende

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson 0155-26 40 27 Socialnämnden i Vingåkers kommun 643 80 VINGÅKER Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt

Läs mer

Boendeplan Vård- och omsorgsnämnden

Boendeplan Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 [17] Vård- och omsorgsförvaltningen Ekonomi 2016-11-08 Boendeplan 2017-2020 Vård- och omsorgsnämnden VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, 14785 Tumba Besök Munkhättevägen

Läs mer

Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2014-09-22 SN-2014/3155.259 1 (4)

Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2014-09-22 SN-2014/3155.259 1 (4) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-09-22 SN-2014/3155.259 1 (4) HANDLÄGGARE Per Claug Tel 08-535 378 22 per.claug@huddinge.se Socialnämnden Beställning avseende

Läs mer

Hälso och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2010-05-17

Hälso och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2010-05-17 1 Plats och tid Kommunhuset, Åstorp kl. 19.00 20.50 Beslutande Karlsson, Gunilla, (S), ordförande Wilhelmsson, Anders (S) Åkerman, Lizette (S) Berglund, Tony (S) Andersson, Annika (S) Persson, Leif (S)

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Socialförvaltningen Insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av

Läs mer

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan)

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan) Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan 2019-2028 ( inklusive specifikation till investeringsplan) 1. Inledning Ett av äldrenämndens viktigaste mål är att Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Dnr von/2018:35. Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan

Vård- och omsorgsnämnden Dnr von/2018:35. Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Vård- och omsorgsnämnden 1999 2018-04-09 Dnr von/2018:35 3 Boendeplan 2018-2026(von/2018:35) Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan 2018-2026. Sammanfattning

Läs mer