Underlag för samråd gällande kapacitetshöjande åtgärder vid sandmagasinet i Svappavaara, Kiruna kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag för samråd gällande kapacitetshöjande åtgärder vid sandmagasinet i Svappavaara, Kiruna kommun"

Transkript

1 1 (20) Underlag för samråd gällande kapacitetshöjande åtgärder vid sandmagasinet i Svappavaara, Kiruna kommun Till: Delges: Enligt sändlista Erika Andersdotter Linda Andersson Annika Bjelkevik Thomas Bohlin Jan Eriksson Carola Hahr Kenneth Jokinen Lotta Lauritz Dan Lundell Ulf-Arne Nilsson Liselotte Olausson Göran Olovsson Åsa Partapuoli Helena Skoglund Nils Stenberg Malin Suup Annika Tegeback Sara Töyrä Monica Quinteiro Niddi Ögren 1 Bakgrund LKAB bryter sedan början av 1900-talet järnmalm vid gruvor i Kiruna och Malmberget. Under senare år (med start 2010 i Gruvberget) har järnmalm även brutits i dagbrott i Gruvberget, Mertainen och Leveäniemi. Malmen sovras, anrikas och pelletiseras i förädlingsanläggningar i Kiruna, Svappavaara och Malmberget. Malmprodukterna transporteras via järnväg till hamnarna i Luleå och Narvik för vidare transport ut till kund. I Svappavaara finns idag möjlighet att förädla rågods från Kiirunavaaragruvan samt från dagbrottsgruvorna Gruvberget, Mertainen och Leveäniemi. Som ett led i LKAB:s gruvprocess uppkommer årligen stora mängder anrikningssand då sidoberg skiljs från järnmalm i förädlingsprocesserna. För att kunna deponera anrikningssand i magasinen i Svappavaara efter år 2017 utan framtida driftstörningar och problem med dammsäkerhet krävs

2 2 (20) åtgärder på magasinen. LKAB avser därför att ansöka om tillstånd för att höja dammarna samt vidta vissa andra åtgärder enligt vad som beskrivs nedan. De åtgärder som LKAB planerar att utföra vid magasinen kräver tillstånd enligt miljöbalken och till ansökan ska en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) fogas. I ett tidigt skede av MKB-processen skall samråd hållas med Länsstyrelsen och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. Innan samrådet skall uppgifter lämnas om den planerade åtgärdens lokalisering, omfattning och utformning samt dess förutsedda miljöpåverkan. 2 Lokalisering LKAB:s gruvindustriområde i Svappavaara, med dess förädlingsanläggningar med kringverksamhet samt dess dammsystem, är beläget i Kiruna kommun, Norrbottens län, ca 1 km sydväst om samhället Svappavaara, se Figur 1. Avståndet till Kiruna är ca 45 km. Förutom samhället Svappavaara med ca 400 boende är kringliggande område glesbebyggt. Närmaste enstaka bostadsbebyggelse ligger i nuläget vid Vargbacken som ligger drygt 2 km bort från dammsystemet sett. Avveckling av bostäderna på Vargbacken är påbörjad och samtliga fastigheter är förvärvade. Utflyttning kommer att vara slutförd under Avståndet till väg E10 är ca 1 km.

3 3 (20) Figur 1. Översikt av Svappavaara och LKAB:s gruvindustriområde 3 Beskrivning av LKAB:s dammsystem, förtjockare och hantering av vatten Sandmagasinet är ett kombinerat slänt- och dalgångsmagasin som begränsas av dammkropparna A-C och C-H, se figur 2. Spärrvallen, även benämnd C-K, delar magasinet i två delar, en klarningsdel även kallad klarningsmagasinet och en sedimenteringsdel även kallad sandmagasinet. Båda delarna utgör idag deponier för anrikningssand, som är den finkorniga restprodukt som uppstår efter att malmen krossats, malts och anrikats. Därutöver finns ett magasin benämnt recipientmagasinet som utgör klarningssteg för processvattnet. Efter klarning återcirkuleras processvattnet till förädlingsverken via pumpstationer och sjön Metträsk eller bräddas till Liukattijoki via recipientmagasinet och/eller Metträsk. År 2005 anlades sandutlopp i spärrvallen för att öka sandflödet mellan sandmagasinsdelen och klarningsmagasinsdelen och sedan dess deponeras sand i båda delarna av magasinet. Idag är spärrvallen delvis övertäckt av förtjockad anrikningssand och har inte längre någon funktion.

4 4 (20) LKAB har under hösten 2015 utfört vissa förebyggande åtgärder vid magasinen, se figur 3, för att säkra befintlig och framtida produktion i Svappavaara. Åtgärderna har bedömts kunna utföras utan särskilt tillstånd eller anmälan. En flödesväg schaktas till utskov U3 för att erhålla en väl definierad flödesväg som blir lätt att kontrollera. Ledningen för överloppsvatten förlängs mot respektive utskov i syfte att styra mängden varmt överloppsvatten för att undvika frysning vid utskoven. En sänkning av spärrvallens krön utförs för att vidmakthålla samma funktion som nuvarande bräddavlopp i spärrvallen (nuvarande bräddavlopp kommer i förlängningen att överlagras av sand). Därutöver flyttas utsläppet av by-pass -flödet till södra delen av sandmagasinet för att inte störa uppbyggnaden av den brantare sandlutning som fås vid deponering av sand med hög fastgodsandel. För att minimera sandtransport till utskoven U1 och U3 vid höga flöden anläggs dessutom en sidobergspir som förlänger flödesvägen. Piren placeras i princip vinkelrätt ut från damm C-H på gränsen till nuvarande vattenspegel.

5 5 (20) Utskov: Bräddavlopp Munk N Utskov: Munk U1 och U3 H Damm C-H Klarningsmagasinet K C Deponering från öst med hög fastgodsandel Förtjockad deponering Sandmagasinet Metträsk Damm A-C A Nores bro/ Nores damm (utanför foto) Foto: LKAB, juni 2014 Figur 2. Översikt över Svappavaara dammsystem.

6 6 (20) Figur 3. Förebyggande åtgärder som utförs under Anrikningssanden deponeras genom s.k. förtjockad deponering i sandmagasinet, se figur 4. Avfallet från anrikningsverket (innehållande ca 5-10 viktprocent fastgodsandel) leds in i en förtjockare belägen på Gruvberget invid deponisystemet. I förtjockaren tillsätts ett flockningsmedel varpå anrikningssanden förtjockas till en fastgodsandel på ca 70 viktprocent. Ytterligare en förtjockare med samma funktion men högre kapacitet anläggs för närvarande i anslutning till den befintliga förtjockaren i enlighet men en anmälan som gjorts till tillsynsmyndigheten. Anläggningen kommer att drifttas under inledningen av 2016.

7 7 (20) Figur 4. Översiktlig bild över deponi- och yttre vattensystem i Svappavaara. Den förtjockade anrikningssanden läggs ut från underloppet i förtjockaren via en rörledning ner mot sandmagasinet där godset deponeras med en lutning på ca 2-3 %. Utsläppspunkten kommer att flyttas efter i princip magasinets hela östra sida allteftersom deponeringen fortskrider, detta för att åstadkomma ett optimalt utnyttjande av magasinsytan. Förtjockningsanläggningen är utrustad med möjlighet till by-pass i det fall att anläggningen av någon anledning (t.ex. underhåll) inte kan köras. Tillfälligt deponeras då anrikningssanden konventionellt på magasinet i slurryform. Bräddat vatten från förtjockningsanläggningen återgår till processen genom att det återcirkuleras, antingen via återföringsledning direkt till förädlingsverken, eller via recipientmagasinet och Metträsk, se figur 4.

8 8 (20) Vatten från recipientmagasinet pumpas via pumpstation P3 till Metträsk. I recipientmagasinets södra anfang finns även ett nödutskov till Liukattijoki. Utskovet utgörs av en betongkulvert och en kanal som erosionsskyddats med sten- och blockfyllning. Från Metträsk återförs vattnet med hjälp av pumpstation P2 via en högreservoar tillbaka till förädlingsverken. Om verken har behov av ytterligare processvatten sker detta genom intag av vatten från Nores damm. Nores damm har som funktion att reglera nivån i det yttre vattensystemet via Metträsk och kan via fjärrstyrda ventiler tillföra såväl som bortleda vatten till och från Metträsk. Väster om LKAB:s dammsystem rinner dess recipient, Liukattijoki. Möjlighet att släppa ut vatten från systemet finns via följande alternativa vägar: Från Metträsk via styrda ventiler mot Nores damm, från recipientmagasinet via styrda ventiler i pumpstation P3 samt från nödutskov i recipientmagasinet till Liukattijoki. 4 Kapacitetshöjande åtgärder Följande åtgärder planeras: - De östra delarna av damm A-C och damm C-H höjs för att ge utrymme för deponering av förtjockad anrikningssand (hög fastgodshalt). Anrikningssanden som deponeras är avsedd att placeras i formen av en kon ut från berget (lutning prognostiserad till mellan 2 till 3 %). - Damm A-C och C-H höjs även längs sandmagasinets västra sida, men höjningen för dessa delar är betydligt lägre än för de östra delarna av dammarna. Höjningen görs för att möjliggöra en högre vattenspegel (för att undvika risk för inströmning av sand i utskoven även när sandkonen breder ut sig ytterligare) samt tillåta viss deponering av by-pass -flöde (låg fastgodshalt) i denna del av magasinet. Utsläpp av by-pass -flödet är avsett att flyttas så att bypass -flödet släpps i magasinets västra delar. By pass -flödet förväntas ge upphov till en i princip horisontell sandyta (lutning mindre än 0,5 %) i dessa delar.

9 9 (20) - För att skapa utrymme för avsättning av sand från by-pass -flöde i sandmagasinets sydvästra del höjs spärrvallen (C-K) alternativt anläggs en pir uppströms spärrvallen. - Förändring av utskoven: Ett nytt utskov anläggs i den nordvästra delen av magasinet för att säkerställa fullgod avbördningskapacitet. Utskovet utformas och dimensioneras för att klara hela den framtida avbördningen från magasinet. En kanal anläggs nedströms damm C-H för avledning av flödet från det nya utskovet (se ovan) till södra delen av recipientmagasinet. Utskov U3 kommer på sikt att torrläggas, och därefter tas ur drift och pluggas. Utskov U1 bibehålls i drift för reglering av driftsnivå i inledande skede (innan sandkonen breder ut sig fram till utskovet). Därefter kommer även detta utskov att tas ur drift och pluggas. En bred tröskel utformas i den höjda delen av spärrvallen eller, om alternativet med en sidobergspir uppströms spärrvallen väljs, i piren, för att möjliggöra kontrollerad avbördning av ytvatten från området uppströms spärrvallen (från område tidigare benämnt sandmagasinet till område tidigare benämnt klarningsmagasinet ). Om behov uppstår anläggs ett eller två mindre bräddavlopp (ledning genom dammkropp) för utökad dränering av de lågpunkter som uppstår vid dammarnas anfang A och H (se figur 6). Behov av bräddavlopp kan uppstå om läckaget genom de dränerande dammsektioner som kommer att anläggas vid anfangen inte dränerar tillräckligt och vattenansamlingar uppstår som kan försvåra arbetet med uppbyggnad av sandkonen. - Dämningsgräns för vatten: Dämning av vatten uppströms spärrvallen (äldre sandmagasinet ) kommer att tillåtas till en nivå 2 meter under dammkrön för damm A-C, vilket efter full höjning motsvarar nivån +370,5 (RH2000). Dämning av vatten nedströms spärrvallen (äldre klarningsmagasinet ) kommer att tillåtas till en nivå 3 meter

10 10 (20) under dammkrön för damm C-H, vilket efter full höjning motsvarar nivån +361,5 (RH2000). Mindre ansamlingar av vatten kan uppstå invid dammkropparna men ett fribord (skillnad mellan vattenyta och dammkrön) om minst 2 meter kommer att upprätthållas. (Då sandkonen som byggs upp med den förtjockade sanden kommer att luta mot dammarna fås inte en jämn lutning längs med dammarna, varvid mindre indämningar invid dammkropparna kommer att uppstå.) - Fribord för sand: Sand mot dammarna kommer att tillåtas upp till 2 meter under dammkrön. - I samband med dammhöjningen kommer delar av dammarna som tidigare har utsatts för tjälpåverkan att grävas upp och packas om. I samband med dessa arbeten kommer vattennivån i magasinet att tillfälligt sänkas av. En översikt över avsedda förändringar visas i figurerna 5-6. Vid höjning görs även en övergång från RH00 till det nyare höjdsystemet RH2000 (de nya dammkrönen anpassas till nivåer i RH2000). Skillnaden mellan systemen RH00 och RH2000 är i området för sandmagasinet i Svappavaara cirka 72 cm, där nivån +360,00 i RH00 motsvaras av +360,72 i RH2000.

11 11 (20) 9 m 3 m Övergång (lutande krön) 3 m Övergång (lutande krön) 6 m Figur 5. Översikt ungefärliga dammhöjningar och framtida deponering enligt planerade åtgärder. Exakt placering av partier med lutande dammkrön kan komma att justeras (för lämplig anpassning till sandkonens utbredning). Förtjockad sand (hög fastgodsandel) kommer att deponeras från olika utsläppspunkter längs med östra sidan (ungefärlig placering redovisad som fyllda pilar) för uppbyggnad av sandkon. By-pass -sand (låg fastgodsandel) kommer vid behov att släppas från magasinets västra delar och förväntas avsättas med flack lutning. Ungefärlig placering av avsedda utsläppspunkter för by pass -flöde redovisas som ej fyllda pilar i västra delen av magasinet.

12 12 (20) Figur 6. Förändringar på utskoven samt del av spärrvall som är avsedd att höjas (streckad ruta). - Ett nytt utskov anläggs i nordvästra delen av magasinet (röd pil). - Utskovsflöde leds till södra delen av recipientmagasin (blå pil). - Utskov U3 tas ur drift och pluggas. - Utskov U1 bibehålls tills vidare för reglering av vattennivå vid normal drift. - Om behov uppstår anläggs två mindre bräddavlopp (ledning genom dammkropp) för utökad dränering av de lågpunkter som uppstår vid dammarnas anfang (orange streckade linjer vid punkt A och H). Behov uppstår om läckaget genom den dränerande dammsektionen inte är tillräckligt som dränage, och den vattenansamling som uppstår i lågpunkten kan försvåra arbetet med uppbyggnad av sandkonen.

13 13 (20) Damm A-C Krönet på dammkropp A-C är ca m långt och dammen har en högsta höjd av ca 15 m. Dammkrönet lutar längs med dammlinjen och dagens krönnivå varierar mellan +372,0 och +368,0 (RH00). Dammkrönets nivå är som högst i området vid punkt A. Dammen är klassad i konsekvensklass 2 och uppbyggd med en tätkärna av morän. Höjning av dammen kommer att ske i etapper med en dränerad sektion vid anfanget (vid A). Läckage från dammen kommer att ledas mot Metträsk, vilket utgör en del av dagens returvattensystem. Dammkroppen höjs utåt, vilket gör att dammtån flyttas nedåt och dammen breddas ut i nedströmsområdet. I och med höjningen anpassas krönnivåerna till det nyare höjdsystemet RH2000. Efter full höjning (höjning avsedd att ske i etapper) ligger dammkrönet på mellan +377,5 och 372,5 (RH2000) och dammkroppen förlängs i anfanget (vid A) med ca 125 m. Damm C-H Krönet på dammkropp C-H är ca m långt och dammen har en högsta höjd av ca 21 m. Dagens krönnivå är +361,0 (RH00). Dammen är klassad i konsekvensklass 1. Dammen är i princip utformad som en homogen morändamm, med filtermaterial och stödbank på nedströmssidan. Höjning av dammen kommer att ske i etapper, där delar av sträckan kommer att höjas med en tät sektion och delar av sträckan kommer att höjas med en dränerad sektion. Den dränerande sektionen kommer att anläggas från anfanget (punkt H) och fram till att den lutande delen av krönet når nivån för den lägre belägna horisontella delen. Den täta sektionen, kommer att anläggas på sträckan från spärrvallen (punkt C) och fram tills det att dammkrönet börjar luta. Syftet med den täta dammsektionen är att minimera läckage ut ur systemet (läckage genom den dränerande sektionen leds till recipientmagasinet och bibehålls i systemet). Även damm C-H höjs utåt vilket gör att dammtån flyttas nedåt och dammen breddas ut i nedströmsområdet. I och med höjning anpassas krönnivåerna till det nyare höjdsystemet RH2000. Efter full höjning (höjning avsedd att ske i etapper) ligger dammkrön på mellan +371,0 och 364,5 (RH2000) och dammkroppen förlängs i anfanget (vid H) med ca 45 m. Spärrvall (C-K) Krönet på spärrvallen (C-K) är idag ca m långt och vallen har en högsta höjd av ca 12 m. Dagens krönnivå är +367,0 (RH00). Spärrvallen är

14 14 (20) en klass 3-damm uppbyggd av stödfyllning utlagd på deponerad anrikningssand. Höjning av spärrvallen kommer att ske i etapper med en dränerad sektion av stödfyllning på sträckan från punkt C, fram till sektionen där vallen svänger, se figur 6. Spärrvallen höjs inåt med en flack nedströms släntlutning. I och med höjning anpassas krönnivåerna till det nyare höjdsystemet RH2000. Efter full höjning ligger spärrvallens krön på +371,5 (RH2000) på den del av vallen som inte kommer att täckas av sandkonen. I och med sandkonens framtida utbredning (sanden kommer att överlagra de östra delarna av vallen) kommer spärrvallens krönlängd att kortas av till ca 400 m. Alternativt anläggs en sidobergspir med dränerande sektion av stödfyllning upp till nivå +371,5 (RH2000) uppströms befintlig spärrvall. Piren kommer i så fall att ges en längd på ca 400 m. Om detta alternativ väljs kommer spärrvallen att lämnas oförändrad. (Den ytterligare dämning av sand som är nödvändig kommer i så fall att uppnås med hjälp av piren.) Material Material för dammhöjningen utgörs företrädesvis av olika sidobergsfraktioner från LKAB:s produktion samt morän. Nya utskov Det nya utskovet i den nordvästra delen av damm C-H kommer att utformas som kulvertar genom övre delen av dammen. Flödet leds, via ledning placerad på dammslänten, vidare ned till en kanal, som i sin tur leder flödet till södra delen av recipientmagasinet. Avbördningen från området uppströms spärrvall C-K avses säkerställas genom anläggande av en nedsänkning i krönet, samt utflackning av nedströmsslänten på spärrvallen. Eventuellt om behov uppstår anläggs även två mindre bräddavlopp (ledning genom dammkropp) för utökad dränering av de lågpunkter som uppstår vid dammens anfang vid punkterna A och H. Behov uppstår om läckaget genom den dränerande dammsektionen inte är tillräckligt som dränage, och den vattenansamling som uppstår i lågpunkten försvårar arbetet med uppbyggnad av sandkonen. Från myrområdet nedströms södra delen av damm A-C, som idag avvattnas mot Metträsk, kan en utökning av avbördningskapaciteten under Kiviniemivägen, i form av en större vägtrumma, komma att krävas.

15 15 (20) Befintliga utskov Sandmagasinet har två kulvertutskov (munkar), med uppströms reglering via intagstorn med sättar, benämnda U1 och U3. Utskov U3 kommer att tas ur drift och pluggas när det nya nödutskovet är anlagt. Utskov U1 kommer att bibehållas i drift för reglering av vattennivå vid normal drift fram till dess att sandkonens utbredning når utskovet. Därefter kommer även U1 att tas ur drift och pluggas. Av befintliga utskov återstår därefter bara nödutskovet i recipientmagasinet. Recipientmagasinet Inga kapacitetshöjande åtgärder planeras för recipientmagasinet. Instrumentering och tådränage Instrumenteringen kommer att omfatta läckagemätning, mätning av portryck i dammkropp och undergrund samt rörelsemätning. Dränageledningar i dammarna justeras om behov uppstår i och med flytt av dammens nedströmstå (om möjligt bibehålls befintliga dränageledningar). 5 Planförhållanden och markanvändning Inom området gäller: - Översiktsplan för Kiruna kommun, antagen av kommunfullmäktige I gällande översiktsplan för Kiruna kommun anges att det sökta området skall användas för gruvindustri. Området för dammsystemet ligger inom mark som anvisats för gruvindustri enligt minerallagen. Hela Svappavaara gruvindustriområde är av Sveriges geologiska undersökning (SGU) utpekat som riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och mineral enligt 3 kap 7 miljöbalken. Flyttleder och svåra passager av riksintresse för rennäringen enligt 3 kap 5 miljöbalken finns utpekade norr och söder om dammsystemet för Gabna respektive Laevas samebyar. Riksintresset ligger som närmast ca 500 meter söder om dammsystemet. Markerna närmast Svappavaara ingår i samebyarnas året-runt-marker men används i huvudsak för vinter- och rastbete.

16 16 (20) Torne- och Kalix älvsystem utgör riksintresse för friluftsliv och för naturvård enligt 3 kap 6. Recipienten Liukattijoki utgör riksintresse i dess egenskap som biflöde till Torne älv. Torne älvsystem är också, tillsammans med dess biflöden, avsatta som Natura 2000-områden och innehar skydd enligt 7 kap 27 miljöbalken. Samtliga Natura 2000-områden är klassade som riksintressen. Väg E10 samt järnvägen (Råtsi-Svappavaara) utgör riksintresse för kommunikation enligt 8 kap 7 miljöbalken. Delar av Gruvberget och Svappavaara samhälle är avsatt som riksintresse för kulturmiljövård enligt 3 kap 6 miljöbalken. Den nu planerade dammhöjningen bedöms inte inverka negativt på något av ovan nämnda områdesskydd. En översikt över påverkansområdet för dammhöjningen redovisas i figur 7.

17 17 (20) Svappavaara Gruvberget LKAB dammsystem LKAB förädlingsanläggningar Leveäniemi dagbrott Figur 7. Påverkansområde för planerad dammhöjning i förhållande till befintlig markanvisning (brun streckad linje) samt omdragning av Kiviniemivägen (svarta heldragna linjer i sydvästra resp. nordvästra delen av dammsystemet).

18 18 (20) 6 Översiktlig förutsedd miljöpåverkan Eftersom dammkroppen höjs utåt flyttas dammtån nedåt och dammen breddas ut i nedströmsområdet. Detta medför att Kiviniemivägen kommer att ges en ny dragning på två ställen där den nya dammtån når över nuvarande sträckning för vägen. Även kraftledningen som nu sträcker sig utefter Kiviniemivägen kommer delvis måsta dras om. Från myrområdet nedströms södra delen av damm A-C, som idag avvattnas mot Metträsk, kan en utökning av avbördningskapaciteten under Kiviniemivägen, i form av en större vägtrumma, komma att krävas. För uppsamling av läckagevatten anläggs ett dike från punkt C mot Metträsk. Diket kommer att ledas i trumma under Kiviniemivägen och gå parallellt med vägen mot Metträsk. Vid anläggningsarbetena kommer viss grumling uppstå. LKAB har för avsikt att vidta erforderliga åtgärder i form av exempelvis anläggande av siltgardiner för att undvika att grumling når recipienten Liukattijoki. De tillkommande miljöeffekter som den planerade åtgärden innebär är, med undantag för det utökade markanspråket, temporära och uppstår främst under anläggningstiden, då maskiner som truckar, lastbilar, traktorer och grävmaskiner kommer att användas. De emissioner som kan väntas är utsläpp till luft samt buller genom ökade transporter av material. Eftersom avståndet till närmsta bostadsområde är drygt 2 km bedöms buller från anläggningsarbetena inte verka störande för närboende. Även damning kan förekomma då materialtransporterna sker på grusvägar. LKAB har för avsikt att vidta damningsbekämpande åtgärder (främst i form av bevattning) vid behov för att minska ev. olägenheter från damning. 7 Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan kommer att inkludera dels en teknisk beskrivning och dels en miljökonsekvensbeskrivning, där samrådsprocessen utgör en viktig del. I miljökonsekvensbeskrivningen kommer effekterna av planerade åtgärder att belysas. Därutöver kommer även nollalternativet beskrivas, det vill säga att kapaciteten i magasinen inte utökas.

19 19 (20) Aspekter som kommer att beskrivas i miljökonsekvensbeskrivningen är bland annat: Fysiska förhållanden såsom områdesbeskrivning, skyddade områden och riksintressen samt ev. påverkan på dessa Utsläpp till luft, vatten och mark Damning och buller Transporter Påverkan på rennäringen Konsekvenser vid dammbrott miljö och människoliv Avfallshanteringsplan Hushållning med naturresurser Tillsyn och kontroll Förebyggande av risker vid onormala situationer 8 Kontaktpersoner Synpunkter i det aktuella ärendet kan lämnas genom att skicka e-post eller brev till nedan angiven kontaktperson (Viveka Nordanfjäll Roslin). LKAB uppskattar om även de som inte har något att erinra mot den planerade verksamheten meddelar detta skriftligen till LKAB. Synpunkter skall vara LKAB tillhanda senast den 11 december Miljöfrågor: Viveka Nordanfjäll Roslin Adress: Sweco, Kaserngatan 14, Kiruna Telefon: e-post: viveka.roslin@sweco.se Tekniska frågor: Kenneth Jokinen Telefon: e-post: kenneth.jokinen@lkab.com

20 20 (20) Sändlista Länsstyrelsen i Norrbottens län Naturvårdsverket Havs- och vattenmyndigheten Kiruna kommun, Miljökontoret Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Kammarkollegiet SGI, Statens geotekniska institut Laevas sameby Gabna sameby Statens Fastighetsverk Vattenfall Kiviniemivägens vägsamfällighet Svappavaara bysamfällighet

Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd

Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd 2017-06-01 Julia Bartholomeusz Dammsäkerhet och deponeringshantering Sweco Stockholm 1 Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Nuvarande tillstånd Avbördning

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB

SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB UNDERLAG FÖR SAMRÅD GÄLLANDE ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR KAPACITETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID RYLLSHYTTEMAGASINET SAMT UTVIDGAT GRÅBERGSUPPLAG VID GARPENBERGSGRUVAN I DALARNAS LÄN,

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB

Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB 6-B00 (6) Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB Inledning LKAB avser att hos mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt miljöbalkens 9 kapitel avseende ökad

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (7) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Kiruna kommun Trafikverket Statens fastighetsverk Naturvårdsverket Havs- och

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar maj Stockholm, KTH

Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar maj Stockholm, KTH Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar 13-14 maj Stockholm, KTH 1 Disposition Boliden Mineral AB Bolidenområdet Anrikningssand, sandmagasin och gruvdammar Hötjärnsmagasinet

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun 2010 05 27 Upprättad av: Ellen Samuelsson, WSP Environmental

Läs mer

Underlag för avgränsningssamråd avseende ansökan om tillstånd för deponering av avfallskalk i Malmberget

Underlag för avgränsningssamråd avseende ansökan om tillstånd för deponering av avfallskalk i Malmberget 1 (9) Underlag för avgränsningssamråd avseende ansökan om tillstånd för deponering av avfallskalk i Malmberget Till: Delges: Enligt sändlista Viveka Roslin Nordanfjäll Linda Bjurholt Björn Svanelöv Staffan

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Underlag för avgränsningssamråd gällande omledning av Bergbäckens norra gren i Malmberget, Gällivare kommun

Underlag för avgränsningssamråd gällande omledning av Bergbäckens norra gren i Malmberget, Gällivare kommun 1 (16) Underlag för avgränsningssamråd gällande omledning av Bergbäckens norra gren i Malmberget, Gällivare kommun Till: Delges: Enligt sändlista Joel Ahlquist Linda Bjurholt Lotta Lauritz Petter Madsen

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton i Kiruna. Förändrad rågodsförsörjning

Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton i Kiruna. Förändrad rågodsförsörjning Bilagor: 1 (7) 1 2014-07-30 14-M141 Handläggare Avd/Sektion Ivan Forsgren Hållbar utveckling/yttre Miljö D 0980-535 64 Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

GruvRIDAS kapitel 3 DAMMARS KONSTRUKTION OCH UTFÖRANDE. Dag Ygland SWECO VBB

GruvRIDAS kapitel 3 DAMMARS KONSTRUKTION OCH UTFÖRANDE. Dag Ygland SWECO VBB GruvRIDAS kapitel 3 DAMMARS KONSTRUKTION OCH UTFÖRANDE Dag Ygland SWECO VBB Uppdrag Anpassa och göra tillägg till RIDAS kapitel 3 för att beakta de speciella förhållanden som kan råda vid en gruvdammsanläggning

Läs mer

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön Mölndals Kvarnby Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen Rådasjön Stensjön Ståloppet Kvarnbyfallen Grevedämm etkanalintag Stensjö dämme Copyright

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 1 (5) Samrådsprocessen Boliden Mineral AB ( Boliden ) planerar för gruvverksamhet vid

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Säkerhetsklassificering: Öppen. Fortsatt brytning av magnetitmalm vid Gruvberget, Svappavaara. Säte: Luleå Org.nr: 556001-5835

Säkerhetsklassificering: Öppen. Fortsatt brytning av magnetitmalm vid Gruvberget, Svappavaara. Säte: Luleå Org.nr: 556001-5835 1 (21) Författare: Uppdragsgivare: Får publiceras: Granskad av: Godkännande av: Utredning till: Petra Berggrund Monica Quinteiro Ja Monica Quinteiro Monica Quinteiro Linda Dahlström Ulf Halldén Jan-Ivan

Läs mer

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg Dagvattenutredning Mantorp FALL 1:1 Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg 2016-03-02 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 2 Befintligt ledningssystem... 2 Geologiska förutsättningar...

Läs mer

Vanligt utförda uppgraderingar av fyllningsdammar

Vanligt utförda uppgraderingar av fyllningsdammar Vanligt utförda uppgraderingar av fyllningsdammar SwedCOLD Temadag 2016-10-25 Åke Nilsson VASO-rapport - Enkät, utsänd 1993-10-22 Ange åldersförändringar i fyllningsdammar som bedöms påverka dammsäkerheten

Läs mer

PM Mark och Avvattning. Utredning i samband med detaljplanearbetet vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26

PM Mark och Avvattning. Utredning i samband med detaljplanearbetet vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26 PM vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26 Upprättad av: Kjell Molarin Granskad av: Joakim Alström Godkänd av: Henrik Jönsson vid Torsboda Logistikpark Kund Torsboda Combiterminal AB Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län Växjö Tingsrätt Mark och miljödomstolen Kungsgatan 8 351 86 VÄXJÖ paketadress Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Sökande Adress Org. nr Lunds kommun Tekniska förvaltningen 212000-1132

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Umeå kommun, Västerbotten Samrådsunderlag 2011-12-14 Projektnummer: 880872 Dokumenttitel: Vägport 1 inom E9, västra länken, Umeprojektet

Läs mer

RAPPORT. Tyresö BDT-inventering TYRESÖ KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB UPPSALA VATTEN OCH MILJÖ ÖVERSKTLIG GENOMGÅNG AV FASTIGHETER I TRINNTORP OCH BREVIK

RAPPORT. Tyresö BDT-inventering TYRESÖ KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB UPPSALA VATTEN OCH MILJÖ ÖVERSKTLIG GENOMGÅNG AV FASTIGHETER I TRINNTORP OCH BREVIK TYRESÖ KOMMUN Tyresö BDT-inventering UPPDRAGSNUMMER 1832251000 ÖVERSKTLIG GENOMGÅNG AV FASTIGHETER I TRINNTORP OCH BREVIK UTKAST UPPSALA SWECO ENVIRONMENT AB UPPSALA VATTEN OCH MILJÖ CECILIA SJÖBERG, PETER

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Trelleborgs kommun 2013-03-22

Trelleborgs kommun 2013-03-22 Omprövning av dikningsföretaget Grönby-Assartorp av år 1934 och nedläggning av dikningsföretaget Grönby nr 2 och 13 samt Hönsinge nr 10 år 1887 och 1888 Trelleborgs kommun 2013-03-22 Innehåll 1. Sökande...

Läs mer

Gruvdammar Exempel på dammsäkerhetsarbete

Gruvdammar Exempel på dammsäkerhetsarbete Gruvdammar Exempel på dammsäkerhetsarbete Tailings Consultants Scandinavia AB NNCOLD 2017-11-14 Rapport från mätning av vattenståndsrör: Röret ej mätt, mätlodet för kort. 3 månader senare: Röret ej mätt,

Läs mer

Samrådsunderlag. Provbrytning av hematitmalm vid Gruvberget, Svappavaara MEDDELANDE

Samrådsunderlag. Provbrytning av hematitmalm vid Gruvberget, Svappavaara MEDDELANDE 1 (28) Till: Delges: Enligt sändlista Anna-Karin Bengtsson Linda Dahlström Celine Debras Ulf Halldén Jan-Ivan Johansson Patrik Kansa Niddi Ögren Tomas Ölvebring Lotta Lauritz Anders Lindholm Peder Nensén

Läs mer

Åtgärder på mindre fyllningsdammar i södra Sverige

Åtgärder på mindre fyllningsdammar i södra Sverige Åtgärder på mindre fyllningsdammar i södra Sverige Jill Holmberg o. Tina Påhlstorp, ÅF 2016-10-25 1 Exempel: Konskevensklass 3 damm 2 Efter en överdämning i augusti 2014 observerades två skador i fyllningsdammen.

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV. Göran Lundgren

UPPDRAGSLEDARE. Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV. Göran Lundgren UPPDRAG VÄG 798 ESARP-GENARP UPPDRAGSNUMMER 2222064 UPPDRAGSLEDARE Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV Göran Lundgren DATUM PM Avvattning Här nedan redovisas vad den planerade ombyggnaden och breddningen av vägen

Läs mer

Bilaga A1 DAGORDNING

Bilaga A1 DAGORDNING Bilaga A1 DAGORDNING Välkomna till myndighetssamråd Presentation av närvarande Översiktlig genomgång av Samrådsunderlaget Frågor och synpunkter från Länsstyrelsen och kommunen Vad sker nu Avslut 2018-01-30

Läs mer

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun 22 26 Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun Dnr 2013-0176 Miljönämndens beslut Miljönämnden beslutar att

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING

V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING 2018-09-06 V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING KUND Gällivare kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Storgatan 59 901 10 Umeå Besök: Norra Skeppargatan 11 Tel:

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån Halmstad 2014-10-03 Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån 1 Inledning Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför tillståndsprövning av vattenverksamhet: Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Östra Göinge kommun, Skåne län Samrådsunderlag 2016-09-19 UNDERLAG

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg 919, Vadstena-Motala Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Granskningshandling 2017-10-06 Dokumenttitel: Tekniskt PM Avvattning och ledningar Skapat av:

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Samrådsredogörelse - Koskullskulle

Samrådsredogörelse - Koskullskulle 2017-10-06 Bild: Hitta.se Samrådsredogörelse - Koskullskulle Ansökan om nätkoncession för 40 kv kraftledning vid Koskullskulle, Gällivare kommun, Norrbottens län Bilaga 1 till SR [Kommun, Länsstyrelse,

Läs mer

Lär dig mer om markavvattning

Lär dig mer om markavvattning Lär dig mer om markavvattning Foto: Länsstyrelsen Denna broschyr är till för dig som vill fördjupa dina kunskaper om markavvattning och markavvattningsföretag. På Länsstyrelsens webbplats finns ytterligare

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Åke Engström, HydroTerra Ingenjörer AB, Karlstad Jonas Nilsson, NCC Construction Sverige AB, Karlstad SKÅPAFORS KRAFTVERK

Åke Engström, HydroTerra Ingenjörer AB, Karlstad Jonas Nilsson, NCC Construction Sverige AB, Karlstad SKÅPAFORS KRAFTVERK Åke Engström, HydroTerra Ingenjörer AB, Karlstad Jonas Nilsson, NCC Construction Sverige AB, Karlstad SKÅPAFORS KRAFTVERK 1 Skåpafors kraftverk Västra Silen Skiforsdammen Svärdlång Skåpafors kraftverk

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 3 ARBETE I YTVATTEN TMALL 0141 Presentation v 1.0 Arbeten i ytvatten Översikt 2, disposition

Läs mer

Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) VA och dagvattenutredning för ny detaljplan.

Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) VA och dagvattenutredning för ny detaljplan. Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) Ny detaljplan Det planeras för nytt bostadsområde med 11 st nya tomter i första etappen och ca 11 st i andra etappen. Yta inom planområdet (etapp 1 )

Läs mer

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3 Geoteknik PM Handläggare Mikael Johansson Tel +46 10 505 04 42 Date 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 219 15 48 Albyberg Etapp 2 E-mail mikael.a.johansson@afconsult.com PM Geoteknik Innehåll 1

Läs mer

Information om ras och skred i Lillpite

Information om ras och skred i Lillpite Information om ras och skred i Lillpite Piteå mars 2015, Piteå kommun Samhällsbyggnad Figur 1. Resultat av skred sommaren 2012 uppströms fotbollsplan i Lillpite. Bakgrund Efter långvariga problem med stabiliteten

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 Borgholm Energi AB Dricksvenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 SVEAVÄGEN 17, 11 TR. 111 57 STOCKHOLM TELEFON: 08-662 79 40 FAX: 08-662 79 41 Fröberg

Läs mer

Grundläggning på anrikningssand

Grundläggning på anrikningssand Grundläggning på anrikningssand Thomas Bohlin M.Sc. Civil Eng. +46(0) 706 022 153 thomas.bohlin@tailings.se TAILINGS CONSULTANTS SCANDINAVIA THOMAS BOHLIN Principal Eng. M.Sc. Civil Eng. +46 706 022 153

Läs mer

Väg 796, bro över Indalsälven i Lit

Väg 796, bro över Indalsälven i Lit GRANSKNINGSHANDLING Väg 796, bro över Indalsälven i Lit Östersunds kommun, Jämtlands län Hydrologisk PM, 2015-09-30 Objekt: 143961 Titel: Granskningshandling - Väg 796, bro över Indalsälven i Lit Utgivningsdatum:

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Johan Danielsen GRANSKNING. Thomas Reblin

UPPRÄTTAD AV. Johan Danielsen GRANSKNING. Thomas Reblin UPPDRAG Rensbo DP UPPDRAGSNUMMER 2418194000 UPPRÄTTAD AV Johan Danielsen GRANSKNING Thomas Reblin DATUM Detaljplan Rensbo 1:30 Uppdrag På uppdrag av Hedemora kommun har Sweco Civil AB utfört en översiktlig

Läs mer

Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken

Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken Tyresö kommun 2017-03-23 1 (4) Ida Olén enhetschef, detaljplanering Diarienummer 2014KSM0520 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken

Läs mer

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun 2016-05-30 HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun KUND Norrköpings kommun KONSULT WSP Environmental

Läs mer

PM Avvattning och övriga ledningar

PM Avvattning och övriga ledningar Dokumenttitel: E22 Gladhammar-Verkebäck Skapat av: Structor Mark Malmö AB Dokumentdatum: 2015-03-xx Dokumenttyp: PM Trafik och vägutformning Projektnummer: xxxxxx PM Avvattning och övriga ledningar Väg

Läs mer

Larm och beredskapsplan. Sala silvergruvas vattensystem

Larm och beredskapsplan. Sala silvergruvas vattensystem 1. Larm och beredskapsplan Sala silvergruvas vattensystem Innehållsförteckning Larm och beredskapsplan... 1 Sala silvergruvas vattensystem... 1 Allmänt... 3 Sammanfattning... 3 Beredskapsorganisation...

Läs mer

Björn Johansson

Björn Johansson Samrådsunderlag Ny Produktionsmix Ändring av tillstånd för gruvverksamhet Björn Johansson 2017-09-12 Sida 2 (8) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Administrativa uppgifter... 3 3. Lokalisering och

Läs mer

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Uppdragsnummer 1311702 Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Bilaga 7 Göteborg 1 (10) Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg,

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Utkast. Vattenverksamhet Balingsholmsån. Teknisk beskrivning av åtgärder med syfte att förbättra vattenmiljöer och ekologisk status.

Utkast. Vattenverksamhet Balingsholmsån. Teknisk beskrivning av åtgärder med syfte att förbättra vattenmiljöer och ekologisk status. 2018-06-26 Utkast Vattenverksamhet Balingsholmsån av åtgärder med syfte att förbättra vattenmiljöer och ekologisk status. 2 Beställning: Huddinge kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se

Läs mer

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 16 maj 2012 Boliden Mineral AB Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 1 Inledning Boliden Mineral

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN AVSEENDE NYTT TILLSTÅND FÖR DEPONERING, MARKSANERING SYDOST

UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN AVSEENDE NYTT TILLSTÅND FÖR DEPONERING, MARKSANERING SYDOST UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN AVSEENDE NYTT TILLSTÅND FÖR DEPONERING, MARKSANERING SYDOST 1 Administrativa uppgifter Bolaget: Marksanering Sydost AB Postadress: Box 952 191 29 Sollentuna

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING Uppdrag DPL Gammelgårdsområdet UPPDRAGSNUMMER 16040 Uppdragsledare Marina Fyhr Datum 2016-11-11 Upprättad av: Patrik Johnsson Granskad av: Marina Fyhr 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning

Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning 1(5) Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning Ärendet Svenska Kraftnät har till kommunen översänt ett samrådsunderlag rörande tunnelförläggningen av en ny 400 kv ledning mellan transformatorstationen

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

VA-Utredning Hensbacka, Smedberget

VA-Utredning Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN VA-Utredning Hensbacka, Smedberget Göteborg VA-Utredning Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan Sahl Kjell

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Inför detaljplan för fastighet Björkfors 1:5 (del av), 1:448, 1:819, 1:850 m fl

Inför detaljplan för fastighet Björkfors 1:5 (del av), 1:448, 1:819, 1:850 m fl 1(7) Inför detaljplan för fastighet Björkfors 1:5 (del av), 1:448, 1:819, 1:850 m fl Detaljerad undersökning avseende stabilitetsförhållandena samt risk för slamströmmar och störtfloder inom området Rapport:

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4 Dnr: Upprättad: 2011-01-20 Detaljplan för del av Granås 1:4 Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av planer och program Enligt

Läs mer

Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Bovieran

Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Bovieran Sida 1(12) Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Sida 2(12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2018-08-28 Stockholm Mål nr M 10355-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut i mål nr, se bilaga A PARTER

Läs mer

PM KARAKTERISTISKA NIVÅER FÖR BÅVEN VID JÄLUND

PM KARAKTERISTISKA NIVÅER FÖR BÅVEN VID JÄLUND PM KARAKTERISTISKA NIVÅER FÖR BÅVEN VID JÄLUND Inledning WSP har fått i uppdrag att för broläget vid Jälund beräkna karakteristiska vattenstånd i Båven. Vattenståndsberäkningar i sjöar omnämns inte explicit

Läs mer