Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan"

Transkript

1 16 maj 2012 Boliden Mineral AB Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 1 Inledning Boliden Mineral AB (Boliden) äger 5 producerande bas- och ädelmetall gruvor i Skelleftefältet med ett centralt anrikningsverk i Boliden. Boliden bedriver dessutom ett intensivt och framgångsrikt prospekteringsarbete i Skelleftefältet. Gruvan i Kristineberg, Lycksele kommun, drivs i enlighet med tillstånd från Koncessionsnämnden från År 1999 infördes Miljöbalken. Mot bakgrund av detta har Bolaget för avsikt att ansöka om nytt tillstånd för verksamheten vid Kristinebergsgruvan i enlighet med Miljöbalken. Lokaliseringen av Kristinebergsgruvan har markerats på översiktskartan i bilaga 1. Samråd har tidigare hållits vid ett flertal tillfällen, både med myndigheter och med allmänhet. Ett kompletterande samråd hölls den 9 maj med länsstyrelsen i Västerbotten och Lycksele kommun. Då arbetet med framtagande av ansökan dragit ut på tiden och vissa justeringar skett (f.f.a. vad gäller efterbehandlingsmetod för magasin 4) vill Boliden även ge utökad samrådskrets möjlighet att lämna synpunkter i ärendet. Med detta samrådsunderlag som utgångspunkt söker Boliden fortsatt samverkan med remissmyndigheterna, närboende, rennäringen och övriga berörda för erhållande av ett för den förestående tillståndsprövningen tillräckligt underlag. Den planerade ansökan kommer att omfatta den fortsatta verksamheten vid gruvan, dvs både den miljöfarliga verksamheten och vattenverksamheten (länshållning av gruvvatten). Ansökan omfattar även efterbehandlingen av industriområdet, gruvan samt magasin 4. 2 Obligatoriska uppgifter för samrådet När det gäller den planerade verksamhetens omfattning och utformning samt förutsedd miljöpåverkan m m hänvisas till avsnitt 4 och 5 nedan. I detta avsnitt redovisas information som utgår ifrån länsstyrelsernas önskemål om innehållet i samrådsunderlag i allmänhet.

2 2(8) Administrativa uppgifter: Boliden Mineral AB Boliden org.nr Bolagets verksamhet i Kristineberg bedrivas huvudsakligen inom fastigheten Kristineberg 1:215, som ägs av Boliden. Kontaktperson och projektledare är Emma Rönnblom-Pärson med adress enligt ovan och med direkttelefon telefon samt med adress emma.ronnblomparson@boliden.com. Kod enligt FMH: A Lokalisering: Den befintliga och planerade verksamheten är belägen i Kristineberg ca 60 km norr om Lycksele och ca 92 km västnordväst om Boliden, inom Lycksele kommun, se bilaga 1. Alternativa lokaliseringar saknar relevans eftersom det handlar om en befintlig verksamhet vars lokalisering styrs av mineraliseringens läge. Inom gruvområdet kan det specifika läget och utformning av anläggningar i viss mån justeras för att minimera påverkan, men även dessa är idag huvudsakligen byggda och i bruk. Planförhållanden m m: Industriområdets lokalisering framgår av översiktskartan i bilaga 1. Boliden är markägare. Kristinebergsgruvan är belägen intill samhället Kristineberg, Västerbottens län, Lycksele kommun. Närmaste bebyggelse finns ca 500 m sydost om industriområdet. Recipient till gruvan är Vormbäcken, vilken via Vormträsket mynnar i Vindelälven. I gällande översiktsplan som antagits av Lycksele kommun år 2006 betecknas området kring den befintliga Kristinebergsgruvan som riksintresse för mineralnäringen. Ett annat riksintresseområde, som även utgör Natura 2000, är nationalälven Vindelälven med käll- och biflöden. Vormbäcken som är ett biflöde till Vindelälven ingår därmed i det skyddade området. Inom Vindelälvens avrinningsområde pågår ett större miljöåterställningsprojekt. Inga övriga riksintressen eller skyddade områden bedöms beröras av befintlig eller planerad verksamhet.

3 3(8) 3 Gällande tillstånd Verksamheten i Kristineberg bedrivs under ett tillstånd från 1979 enligt miljöskyddslagen (Koncessionsnämnden 14/79). Efter detta har ytterligare tillstånd tillkommit rörande vattenhantering och utsläpp till vatten (Koncessionsnämnden 131/91; 132/97; 111/98). Tillståndet medger brytning av upp till 750 kton malm per år vid Kristinebergsgruvan. I ett separat ärende har beslut rörande efterbehandling av sandmagasinen 3 och 4 beviljats tillstånd (Koncessionsnämnden 133/95, ; Miljödomstolen M511/99 och M430/99, ). Efterbehandlingen av magasin 3 har i princip avslutats emedan arbetena på magasin 4 inte genomförts i någon betydande omfattning, se avsnitt 5.7. Tillståndet för efterbehandlingsåtgärderna för magasin 4 har därför förfallit. Denna ansökan avser den verksamhet som Boliden avser att bedriva framgent vid Kristinebergsgruvan samt efterbehandling av industriområdet, gruvan och magasin 4. Detta innebär i princip en prövning av befintlig verksamhet med den skillnaden att produktionsnivån avses att ökas till maximalt 850 kton/år (avsnitt 4). 4 Planerad verksamhet Dagens gruvverksamhet vid Kristinebergsgruvan bedrivs i en underjordsgruva där malm och gråberg bryts. I anslutning till gruvan finns även ett relativt stort industriområde som innehåller 4 utbrutna dagbrott och ett antal byggnader/anläggningar med olika servicefunktioner för gruvdriften. Malmen som uppfordras från gruvan fraktas med lastbil till det centrala anrikningsverket i Boliden, ca 92 km från gruvan. I retur transporteras cyklonerad anrikningssand som används för återfyll av gruvan. Uppumpat gruvvatten renas i ett reningsverk innan det avbördas till recipienten, via magasin 3 och 4. Fram till 1991 anrikades malmen från hela Kristinebergsområdet i anrikningsverket som fanns på industriområdet. Anrikningsverket är idag rivet liksom ett antal andra byggnader som saknade funktion. Andra överblivna byggnader har sålts till andra verksamhetsutövare men finns kvar intill området. Verksamheten vid Kristinebergsgruvan planeras även framledes att bedrivas på i princip samma sätt som idag med två huvudsakliga förändringar: 1. Mineraltillgångarna inklusive de nya fyndigheterna i Kristinebergsgruvan bedöms idag innehålla ca 10 Mton antagen mineraltillgång. Prospektering ger hela tiden nya tillskott. För att rationalisera och upprätthålla en ekonomiskt lönsam produktion i gruvan avser Boliden att investera i förbättrad infrastuktur samt öka den årliga malmproduktionen i gruvan till maximalt 850 kton/år, dvs en ökning med 100 kton/år i jämförelse med den idag tillståndsgivna produktionsnivån på 750 kton malm/år.

4 4(8) Verksamheten planeras och dimensioneras för en årlig produktion av 800 kton/år, men eftersom mindre variationer kan förekomma mellan åren avser Boliden att söka för en produktionsnivå på 850 kton/år vilket även täcker in dessa mindre variationer i de fall produktionen skulle gå bättre än förväntat. 2. En ny efterbehandlingsplan har utarbetats för hela verksamheten vid Kristinebergsgruvan. Planen innebär att magasin 4 används för fortsatt deponering av slam från vattenrening tills dess vattenrening upphör varefter magasinet efterbehandlas med kvalificerad moräntäckning istället för som tidigare tillståndsgivet genom överdämning. Vidare kommer gråbergsdeponin att efterbehandlas successivt med kvalificerad moräntäckning. 3. Förändringar av dammkonstruktioner: Eftersom behovet av att reglera flödet i Vormbäckens övre del inte längre föreligger ansöker Boliden om tillstånd för utrivning av befintligt utskov och återställning av bäckfåran som medger fiskvandring. Vidare har dammsäkerhetshöjande åtgärder utförts på magasin 4 där ett nytt extrautskov har byggts för att klara de flöden som skulle uppkomma vid ett 1000 års regn i enlighet med rekommendationer från genomförda utredningar. Vidare kommer dagens ordinarie utskov, vilket utgörs av en munk, att ersättas med en fördjupning i det nya extrautskovet. Härmed kan en genomföring genom dammen elimineras. Vidare kommer frågor som inte berörts vid tidigare prövningar (energihushållning, avfallsminimering m.m.) att belysas vid den aktuella prövningen. En skiss över det befintliga industriområdet inklusive sandmagasinsområdet i Kristineberg redovisas i bilaga 2. 5 Miljökonsekvenser 5.1 Konsekvenser för rennäringen Den fortsatta verksamheten, inklusive de planerade förändringarna, i Kristineberg bedöms inte leda till några förändrade konsekvenser för rennäringen. Ingen ytterligare mark tas i anspråk. 5.2 Utsläpp till luft Utsläpp till luft från verksamheten, dvs från sprängning, lastning, transport av malm och gråberg samt transporter till och från gruvan bedöms under drift komma att medföra utsläpp av:

5 5(8) NO x, CO, CO 2, HC, SO 2 och partiklar. Utsläppen har bedömts utifrån beräknad sprängmedelsförbrukning samt genom den transportutredning som genomförts. Utsläppen till luft bedöms komma att öka i proportion mot den planerade produktionsökningen. Diffus damning bedöms komma att ske från industriområdet i begränsad omfattning. Det är i första hand vid lagring, lastning, lossning och interna transporter som damning bedöms komma att ske varför en rad skyddsåtgärder införts. Mätningar av inandningsbara partiklar i luft (PM10) har genomförts i Kristinebergs samhälle som underlag för en bedömning av verksamhetens påverkan på luftmiljön. 5.3 Utsläpp till vatten Verksamheten i Kristineberg kommer även framgent att generera utsläpp till vatten. Potentiellt förorenat vatten samlas upp och renas vid reningsanläggningarna (vattenreningsverket och kalkstationen) vid gruvan. Renat vatten avbördas till Vormbäcken som mynnar i Vindelälven. Utsläppen och miljökonsekvenserna har bedömts utifrån dagens utsläppssituation, förväntad vattenkvalitet på renat vatten, förväntad effekt av planerade efterbehandlingsåtgärder samt förväntade flöden och vattenkvalitet i recipienten. En rad recipientundersökningar har genomföras de senaste åren vilka ger ett omfattande underlag för bedömning av recipientens status. Hydrogeologiska studier har också genomförts. 5.4 Länshållning av gruvvatten För att möjliggöra gruvbrytning måste gruvan hållas läns under drift. Inströmmande grundvatten pumpas i flera steg upp till ytan där det renas innan det släpps ut till recipienten. Mängden uppumpat gruvvatten bedöms komma att öka i takt med att gruvan blir djupare och breder ut sig. En hydrogeologisk utredning har genomförts för att bedöms hur gruvvattenmängden kommer att förändras i framtiden och vilken påverkan länshållningen av gruvan kan medföra. 5.5 Restprodukter och avfallsminimering Vid den befintliga verksamheten i Kristinebergsgruvan liksom i den planerade verksamheten framgent kommer både s.k. branschspecifikt avfall och icke branschspecifikt avfall att generaras. Det branschspecifika avfallet utgörs av det gråberg som i undantagsfall tranporteras upp ur gruvan, emedan det icke branschspecifika avfallet i princip är allt annat avfall som genereras vid anläggningen. Boliden har för avsikt att deponera det branschspecifika avfallet direkt i de utbrutna dagbrott som finns på industriområdet, i den mån det inte används som ballastmaterial eller återfyll i underjordsgruvan. Nyligen genomförd prospektering har dock indikerat att det finns mineraltillgångar i anslutning till dagbrotten varför dagbrottsdeponering stoppats tills det utretts huruvida fortsatt deponering i dagbrotten skulle kunna försvåra en

6 6(8) utvinning av dessa mineraltillgångar. Tills vidare har därför deponering på gråbergsupplaget återupptagits. För det icke branschspecifika avfallet gäller att rutiner för omhändertagande av olika avfallsfraktioner kontinuerligt ses över och interna instruktioner revideras regelbundet inom Boliden. Målet är bland annat att skapa ökad källsortering och ökad återvinningsgrad av allt fler materialslag. Beräknade årliga mängder av olika avfallskategorier och rutiner för omhändertagande redovisas i MKB. 5.6 Buller och vibrationer Verksamheten ger upphov till buller (lastning och transport av berg, uppvärmning av ventilationsluft, ventilation, etc) och vibrationer (sprängning). För verksamheten i Kristineberg bedöms inga nämnvärda förändringar jämfört med dagens störningsnivåer. Boendemiljön bedöms därför inte påverkas nämnvärt av den planerade produktionsökningen. Här bedöms riktlinjer vad gäller buller och vibrationer med marginal kunna innehållas. Den nyligen genomförda flytten av tilluftsschaktet har medfört sänkta bullernivåer i Kristinebergs samhälle. 5.7 Energihushållning Boliden bedriver inom Affärsområde Gruvors arbete med ständiga förbättringar i enlighet med SS EN 16001:2009, OHSAS och ISO ett kontinuerligt arbete för att minimera hälso- och miljöpåverkan från verksamheten. Under år 2006 infördes och certifierades ett energiledningssystem enligt SS EN 16001:2009. I detta arbete studerades hela verksamheten vid Kristinebergsgruvan med avseende på energieffektivitet. År 2010 genomfördes en omfattande energikartläggning för Kristinebergsgruvan. Genomförd energikartläggning visade på ett antal möjligheter till energibesparingar utifrån vilka ett årgärdsprogram utarbetats och är under genomförande. Ett steg i det kontinuerliga arbetet är att systematisera rutiner vid inköp av varor och tjänster som har bärighet på de betydande miljöaspekterna och som verksamheten har rådighet över. En energianalys och ett medvetet val rörande energieffektivitet görs för varje projekt och komponent som köps. En av de betydande energi och miljöaspekterna för Kristinebergsgruvan är användning av fossila bränslen och utsläpp av koldioxid, varför ett antal rutiner vid upphandling av transporttjänster är implementerade i verksamheten. Den planerade produktionsökningen bedöms komma att leda till en ökning i energiförbrukningen som i princip är proportionell mot ökningen i produktion.

7 7(8) 5.8 Efterbehandling Vid brytning av sulfidhaltiga mineralfyndigheter utgör oftast potentiell uttransport av sura och metallhaltiga lakvatten den största risken i ett långtidsperspektiv för allvarliga miljökonsekvenser. I Kristineberg har gruv- och anrikningsverksamhet pågått i mer än 60 år vilket gett upphov till en komplex föroreningssituation. Den planerade verksamheten i Kristinebergsgruvan kommer att utformats så att uppkomsten av sura lakvatten minimeras både under driftsperioden och i långtidsfasen. En viktig åtgärd är att verksamheten utformas så att minimal mängd gråberg behöver brytas och deponeras. Den gråbergsmängd som kommer att brytas och tas upp ur gruvan kommer tills vidare att deponeras på gråbergsupplaget. Så fort det klarlagts huruvida det är möjligt att fortsätta dagbrottsdeponeringen utan att försvåra brytningen av de mineraltillgångar som identifierats i anslutning till dagbrotten kommer gråberget att deponeras i befintliga dagbrott och därmed möjliggöra en bättre efterbehandling av dagbrotten och underjordsgruvan. Underjordsgruvan kommer efter avslutad drift att vattenfyllas på naturlig väg efter det att gruvdriften har upphört varvid vittring av blottade sulfider minimeras. Alla de sulfidhaltiga fyllnadsmassor som över åren användts som fyllnadsmaterial på industriområdet kommer att grävas upp och slutligt deponeras i de utbrutna dagbrotten som därefter täcks med kvalificerad moräntäckning. Gråbergsupplaget kommer att efterbehandlas efter hand. I en första fas kommer befintligt upplag att efterbehandlas och vid avslutad drift kommer eventuellt nytillkommet gråberg att efterbehandlas. Det är nu mer än 10 år sedan magasinen 1, 1B och 2 efterbehandlades. Surt metallhaltigt lakvatten dränerar i viss mån fortfarande från det efterbehandlade området, helt i linje med förväntningarna, vilket gör att kalkstationen mellan magasin 3 och 4 inte kan tas bort inom de närmaste åren. Kalkstationen renar dessutom gruvvatten som av olika anledningar inte kunna behandlas i reningsverket. Detta gör att magasin 4 inte kan slutligt efterbehandlas eftersom producerat kalkslam sedimenterar i detta magasin. En grundlig utvärdering av olika efterbehandlingsalternativ för magasin 4 har gjorts innan slutligt val av efterbehandlingsaltenativ för magasinet skett. En fördjupad dammsäkerhetsutredning (FDU) har bl.a. genomförts och ligger till grund för detta val av slutlig efterbehandlingsmetod för magasin 4. Genomförd FDU anser det olämpligt att efterbehandla magasin 4 genom överdämning. Boliden har därför arbetat fram en ny efterbehandlingslösning som innebär kvalificerad moräntäckning av magasin 4 efter avslutad drift av magasinet. Efterbehandlingen av magasin 3 håller på att slutföras. 5.9 Övrigt Dammarna vid magasin 3 och 4 har riskklassificerats och DTU-manual upprättats i enlighet med GruvRIDAS. Dammarna följer ett stipulerat program för revisioner och uppföljning. I samband med utarbetning av efterbehandlingsmetod för magasin 4 genomfördes en fördjupad dammrevision (FDU). Risken för andra typer av olyckor som skulle kunna leda till allvarliga

8 8(8) miljökonsekvenser vid den planerade verksamheten bedöms som relativt liten. Normal praxis gäller i samband med sprängning. Mycket få kemikalier kommer att hanteras på området. Petroleumprodukter kommer att hanteras sparsamt och då på hårdgjorda ytor. Diesel kommer att förvaras säkert samt med uppsamlingsmöjligheter för läckage som minst motsvarar tankarnas volym. Tankning kommer även i fortsättningen att ske på impermeabiliserad yta med möjlighet till uppsamling Synpunkter Med hänsyn till ovanstående anhåller bolaget om synpunkter beträffande den kommande ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. Synpunkter lämnas skriftligen till: Emma Rönnblom-Pärson Boliden Mineral AB Boliden eller via e-post: emma.ronnblom-parson@boliden.com För att era synpunkter på bästa sätt skall kunna beaktas i arbetet med ansökan ber vi om era synpunkter senast den 15 juni, Boliden den 22 maj 2012 Boliden Mineral AB Emma Rönnblom-Pärson Projektledare Stab Gruvor Miljö

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Arkivbeteckning 1(5) Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Länsstyrelsen har beretts tillfälle att yttra sig över remitterat författningsförslag som syftar

Läs mer

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Två av Bolidens efterbehandlingar. På föregående sida ses den sjö som numera täcker Långselegruvan och här syns det vattentäckta

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722)

Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722) Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722) En orientering om förordningen och besluten från EU-kommmissionen Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen Oskarshamn 7 maj 2009 2009-05-07 Naturvårdsverket

Läs mer

Gruvor i Sverige. Blaikengruvan år 2006

Gruvor i Sverige. Blaikengruvan år 2006 Gruvor i Sverige Blaikengruvan år 2006 Blaikengruvan, lokalisering Umeå Förutsättningar Miljötillstånd enligt miljöskyddslagen år 2000, driftstart sommaren 2006 Brytningen påbörjades av Blaikengruvan

Läs mer

Projektet Georange. Georange och miljöforskningen. Beräknade kostnader. Georange Ideella Förening

Projektet Georange. Georange och miljöforskningen. Beräknade kostnader. Georange Ideella Förening Projektet Georange Georange och miljöforskningen Projektägare: Georange Ideella Förening Period: 1 juli 2008 31 december 2011 Fem insatsområden En återkommande internationell mötesplats (EuroMineExpo)

Läs mer

Garpenbergsgruvan. Miljökonsekvensbeskrivning

Garpenbergsgruvan. Miljökonsekvensbeskrivning Garpenbergsgruvan Miljökonsekvensbeskrivning gällande produktionsökning till 3 Mton Sevilla och Fryksta 2011-01-29 Nils Eriksson och Lennart Lindeström Miljökonsekvensbeskrivning gällande produktionsökning

Läs mer

Underlagsmaterial samråd

Underlagsmaterial samråd 1. Administrativa uppgifter Cold Lake AB org.nr 559037-1141 C/o Jens Nilsson Heleneborgsgatan 12a 11732 Stockholm Underlagsmaterial samråd Fastighet: Västgård 1:1 (i Kall) Fastighetsägare: Erik Alexandersson

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 1 (5) Samrådsprocessen Boliden Mineral AB ( Boliden ) planerar för gruvverksamhet vid

Läs mer

2009-06-08 Samrådsunderlag

2009-06-08 Samrådsunderlag Vårt datum Vår beteckning 2009-06-08 Samrådsunderlag Tjänsteställe/handläggare Thomas Örnberg 0123-191 00 thomas.ornberg@valdemarsvik.se Valdemarsviks kommun Miljöprojekt Valdemarsviken KOMPLETTERANDE

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering SVEA HOVRÄTT Avdelning 13 Rotel 1307 Mål nr Rättelse/komplettering Dom, 2008-09-17 Rättelse, 2008-09-19 Beslutat av: hovrättsrådet Liselotte Rågmark Rättelse jämlikt 17 kap. 15 första stycket rättegångsbalken:

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVÄNDNING LKAB KONCERNEN

RIKTLINJER FÖR MARKANVÄNDNING LKAB KONCERNEN RIKTLINJER FÖR MARKANVÄNDNING LKAB KONCERNEN RIKTLINJER FÖR MARKANVÄNDNING ÄR FASTSTÄLLD AV LKAB:S STYRELSE NOVEMBER 2015 2 Riktlinjer för markanvändning MARKFRÅGOR FÖR LKAB Gruvverksamhet tar mark i anspråk,

Läs mer

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK SUNE CARLSSONS ÅKERI AB L:\3801\Växjö\Asfaltbolaget Sverige AB\10161040_Ändringstillstånd asfaltsverk\4_dokument, egna\samråd\samrådsunderlag

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

Kompletterande undersökningstillstånd.

Kompletterande undersökningstillstånd. VD har ordet När jag nu återigen sätter mig ner för att sammanfatta vinterns arbeten uppe i Vindelgransele känns det mycket glädjande att Länsstyrelsen i Västerbotten godkänt vår ansökan för provbrytning

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Länsstyrelsen i Västerbottens län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador vid Svärtträsk

Länsstyrelsen i Västerbottens län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador vid Svärtträsk 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lundin, Cathrine Tel: 010-698 10 79 cathrine.lundin@naturvardsverket.se BESLUT 2014-05-21 Ärendenr: NV-03183-14 Länsstyrelsen i Västerbottens län Att: Karin

Läs mer

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd Administrativa uppgifter 1(8) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET - Enligt 9 kap. 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Anläggning, namn Organisations- eller personnummer Kund-ID

Läs mer

DELDOM 2014-03-20 meddelad i Nacka Strand

DELDOM 2014-03-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT meddelad i Nacka Strand Mål nr SÖKANDE Nordic Iron Ore AB, 556756-0940, Vendevägen 85 A, 182 91 Danderyd Ombud: Advokaterna Mats Björk och Jan Eriksson, Alrutz' Advokatbyrå AB, Box 7493,

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsbeskrivning... 2 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 2 1.2 Beskrivning av verksamheten... 2 1.3

Läs mer

Björn Johansson

Björn Johansson Samrådsunderlag Ny Produktionsmix Ändring av tillstånd för gruvverksamhet Björn Johansson 2017-09-12 Sida 2 (8) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Administrativa uppgifter... 3 3. Lokalisering och

Läs mer

Nordic Iron Ore AB (publ)

Nordic Iron Ore AB (publ) Nordic Iron Ore AB (publ) Information till aktieägare i samband med företrädesemission i september 2014 www.nordicironore.se Ett tillfälle att investera i ett järnmalmsprojekt med produktion inom en snar

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

BESLUT 1 (9) BESLUT. 2012-03-08 Dnr: 551-5198-11. Gyproc AB Box 153 746 24 BÅLSTA

BESLUT 1 (9) BESLUT. 2012-03-08 Dnr: 551-5198-11. Gyproc AB Box 153 746 24 BÅLSTA BESLUT 1 (9) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Gyproc AB Box 153 746 24 BÅLSTA Slutliga villkor avseende energiförbrukning, utsläpp av kväveoxider och damning från verksamheten som Gyproc AB bedriver på

Läs mer

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Sida 1 Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Tillsynsprojekt inom målen Friska vatten och Giftfri miljö RAPPORT, 2012 Sida 1 Datum: 2012-12-17

Läs mer

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 RGS 90 Sverige AB 813-139 Samrådsunderlag, myndigheter Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 1 Bakgrund 1.1 Ansökan om nytt miljötillstånd RGS 90 Sverige AB (RGS

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning

Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning Miljö och bygg Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 1 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 2.1

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk Januari 2012 till december 2012 Principskiss av reningsverken. www.stockholm.se/miljoforvaltningen Från Stockholmvattens Va AB:s miljörapport

Läs mer

Deponering av icke farligt avfall Från 100 000 ton/år till 150 000 ton/år. Ingen förändring av höjd för deponin avses göras.

Deponering av icke farligt avfall Från 100 000 ton/år till 150 000 ton/år. Ingen förändring av höjd för deponin avses göras. 213-6-24 Underlag inför samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken med anledning av ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet vid Heljestorp:s avfallsanläggning, Vänersborgs kommun Saken Ragn-Sells Heljestorp

Läs mer

Undersökningstillstånd karttjänst Vad är Bergsstaten? - Regeringens uppdrag - Organisation & personal - Årsredovisningar - Historik

Undersökningstillstånd karttjänst Vad är Bergsstaten? - Regeringens uppdrag - Organisation & personal - Årsredovisningar - Historik Aktuella kungörelser Aktuellt diarium Bra att veta - För företag & prospektörer - För kommuner & myndigheter - För markägare - Om gamla gruvhål Undersökningstillstånd karttjänst Vad är Bergsstaten? - Regeringens

Läs mer

Tillsyn väg- och spårtrafik

Tillsyn väg- och spårtrafik Tillsyn väg- och spårtrafik Dokumenter behandlar översiktligt vanligt förekommande störningar från väg- och spårtrafik, hur störningarna kan åtgärdas och vilka roller olika aktörer har enligt miljöbalken.

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde)

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 22 oktober 2010 A N

Läs mer

Storliden. Göran Gustafsson, VD

Storliden. Göran Gustafsson, VD 1 Storliden Storlidengruvan som upptäcktes 1998 och invigdes våren 2001. Investeringskostnaden för gruvan samt utbyggnad av industriområdet har uppgått till ca 123 miljoner kronor. Produktion från gruvan

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om hantering av brännbart och organiskt avfall

Föreskrifter och allmänna råd om hantering av brännbart och organiskt avfall NR 3? 2004 Kontaktpersoner: Per Molander tel nr 08-505 765 00 e-post pmo@msa.se Hans Larsson tel nr 08-505 765 00 e-post hla@msa.se NYTT FRÅN LAGSTIFTAREN Handel med utsläppsrätter EU:s system för handel

Läs mer

Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774)

Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774) Stockholm den 1 juni 2016 Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774) Om Återvinningsindustrierna Återvinningsindustrierna, ÅI, är en branschförening

Läs mer

Bilaga K:1 Förslag till villkor

Bilaga K:1 Förslag till villkor Bilaga K:1 Förslag till villkor 1. Villkorsdiskussion 1.1 Inledning SKB har i avsnitt 8 i ansökan lämnat förslag till villkor och därutöver redogjort för sin uppfattning om behovet av villkor. Flera remissinstanser

Läs mer

WÄSA STONE & MINING AB

WÄSA STONE & MINING AB WÄSA STONE & MINING AB 1 Affärsidé Wäsa Stone & Minings AB (WSM) affärsidé är att genom framgångsrik och kostnadseffektiv mineralprospektering påvisa brytvärda fyndigheter, som kan utvinnas och förädlas

Läs mer

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06 HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1 - Allmänt Denna handledning finns som ett stöd för tillsyn av fordonstvättar. Varje avsnitt i checklistan följs av anvisningar och detaljerade förklaringar mm.

Läs mer

Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar maj Stockholm, KTH

Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar maj Stockholm, KTH Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar 13-14 maj Stockholm, KTH 1 Disposition Boliden Mineral AB Bolidenområdet Anrikningssand, sandmagasin och gruvdammar Hötjärnsmagasinet

Läs mer

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 2006-08-22 för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 1 Att söka tillstånd enligt miljöbalken Ett tillstånd enligt miljöbalken är ett viktigt beslut för företaget. Tillståndet kan t ex

Läs mer

Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram

Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram AVTALSPROCESSEN Beslutad av branschorganisationerna Juni 010 Innehåll 1 Inledning... 4 Struktur... 5 Kollektivtrafikens miljöpåverkan... 6 4 Miljöpolicy... 8 5

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem.

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem. Miljön i fokus. Energi- och klimatfrågan. Berendsen har arbetat med miljö- och kvalitetsfrågor under många år. Det är numera en integrerad del i vårt dagliga arbete. Tillsammans strävar vi efter ständiga

Läs mer

Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007

Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007 Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007 1/5 MILJÖREDOVISNING FÖR ÅR 2007 Beskrivning av miljöledningssystemet Miljöledningssystem enligt standarden ISO 14 001:2004 ska vidareutvecklas inom Lasarettet

Läs mer

en granskningsrapport från riksrevisionen Gruvavfall Ekonomiska risker för staten rir 2015:20

en granskningsrapport från riksrevisionen Gruvavfall Ekonomiska risker för staten rir 2015:20 en granskningsrapport från riksrevisionen Gruvavfall Ekonomiska risker för staten rir 2015:20 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten.

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR SAMRÅDSUNDERLAG Framställd för: Myndigheter, enskilda och organisationer Uppdragsnummer: 1270389 Innehållsförteckning ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 1 1.0

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

SANERING AV BLY OCH PCB. - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering

SANERING AV BLY OCH PCB. - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering SANERING AV BLY OCH PCB - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering Sponge-Jet anläggningen har utvecklats för miljövänlig sane- ring av BLY och PCB. Traditionell miljösanering utgör en miljörisk

Läs mer

ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING

ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING TIO HÄNDELSRIKA ÅR 2004 blev Zinkgruvan Mining en del av Lundin Mining-koncernen. Mycket har hänt sedan dess och både företaget och koncernen har

Läs mer

BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc THERMOnomic-systemet

BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc THERMOnomic-systemet BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc THERMOnomic-systemet Gyproc AB Box 153 746 24 Bålsta tel 0171-41 54 60 Order/Kundservice tel 0171-41 54 80 Technical Sales & Support www.gyproc.se BYGGVARUDEKLARATION BVD

Läs mer

BRUNNS SILVERGRUVA. Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson. Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län

BRUNNS SILVERGRUVA. Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson. Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län BRUNNS SILVERGRUVA Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson ARCMONTANA PM 2009:1 Bild på föregående sida: RAÄ 79 i Hedesunda

Läs mer

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna 2012-01-23 Bild 1. Projektområdet Samrådsunderlag Vindpark Kånna 1 Administrativa uppgifter Sökande: Scanergy South AB Vita gavelns väg 10 426 71 Frölunda organisationsnummer

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Strategi för hållbar vattenhantering inom gruvverksamhet -exempel Aitik

Strategi för hållbar vattenhantering inom gruvverksamhet -exempel Aitik Strategi för hållbar vattenhantering inom gruvverksamhet -exempel Aitik Seth Mueller Boliden Mineral EHS Mines/Gruvor Miljö SveMins Miljökonferens 2014 GMMY/Boliden Mines 1 2014-10-07 Disposition Hållbar

Läs mer

Ange med ett kryss vilka bilagor som medföljer anmälan Om någon av bilagorna 1-5 ej bifogas skall orsaken till detta bifogas anmälan

Ange med ett kryss vilka bilagor som medföljer anmälan Om någon av bilagorna 1-5 ej bifogas skall orsaken till detta bifogas anmälan Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken (1998:808) 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Ansökan skickas till: Vingåkers kommun Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK Dokumentnamn: Bilaga 3 - Förslag vattenskyddsområde Dokumentet gäller för: VA-försörjning, dricksvatten Strömsund kommun Framtaget av: Ansvarig för dokumentet: Anna Norman, ProVAb VA-chef, Strömsund kommun

Läs mer

FÖRELÄGGANDE 1 (7) 2013-04-16 Dnr: 551-1002-13 Anl.nr: 0482-20-029. Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm

FÖRELÄGGANDE 1 (7) 2013-04-16 Dnr: 551-1002-13 Anl.nr: 0482-20-029. Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm FÖRELÄGGANDE 1 (7) Anl.nr: 0482-20-029 Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm Föreläggande om komplettering av ansökan om tillstånd för naturgrustäkt på fastigheten Broby 1:6 i Flens kommun Kod 10.50-2

Läs mer

TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER

TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER JIFFY UNITORV AB TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER Förslag till kontroll av verksamheten gällande torvtäkt inom fastigheterna Gydingstorp 1:11 m fl i Ljungby respektive Älmhults

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

ÖVERKLAGANDE. NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 NACKA. Klagande: Länsstyrelsen i Gotlands län 621 85 VISBY

ÖVERKLAGANDE. NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 NACKA. Klagande: Länsstyrelsen i Gotlands län 621 85 VISBY ÖVERKLAGANDE Datum 23.6.2014 Dnr 551-1848-14 1(8) NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 NACKA Överklagande av Mark- och miljödomstolens, Nacka Tingsrätt, beslut den 2 juni 2014 angående

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (med checklista)

BEHOVSBEDÖMNING (med checklista) Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad september och november 2013 BEHOVSBEDÖMNING (med checklista) Behovsbedömningen utgör underlag för beslut om detaljplanen

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

Maria Kallvi. Kvalitet & Miljö, SMT. Skäliga och rimliga åtgärder - 1 fallstudie

Maria Kallvi. Kvalitet & Miljö, SMT. Skäliga och rimliga åtgärder - 1 fallstudie Maria Kallvi Kvalitet & Miljö, SMT Skäliga och rimliga åtgärder - 1 fallstudie GUSAB, Mjölby - historik 1940, 50-tal metallavfall deponeras 1950-tal till 1970-tal metallavfall skickas iväg 1990 undersökning

Läs mer

Efterbehandling av gruvverksamhet - Generellt

Efterbehandling av gruvverksamhet - Generellt Bolidens erfarenhet av efterbehandling av gruvor Policy Metoder Behov av utveckling Emma Rönnblom Pärson Boliden Mineral AB Emma.ronnblom-parson@boliden.com Miljö 1 Efterbehandling av gruvverksamhet -

Läs mer

Biogasanläggningen i Linköping

Biogasanläggningen i Linköping Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin 2014-01-16 PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin Information om sluttäckningsarbeten av Toverum Toverumsdeponin har varit aktiv sedan slutet av 60-talet fram till 2005. Avfall som deponerats är bland annat

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 PLATS FÖR LEVERANTÖRENS LOGOTYP BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID Varunamn Cellbetong Artikel-nr/ID-begrepp 001 Varugrupp

Läs mer

Idag är avståndet från Lidköpings reningsverk till bebyggelse ca 600 meter. Målet är att kunna bygga bostäder inom ett avstånd av 50-100 meter.

Idag är avståndet från Lidköpings reningsverk till bebyggelse ca 600 meter. Målet är att kunna bygga bostäder inom ett avstånd av 50-100 meter. BILAGA 1 Frånluftbehandling vid Lidköpings ARV INLEDNING Reningsverken i svenska städer och samhällen ligger av naturliga skäl i lågpunkten nära vattenrecipienten. Det finns idag en klar tendens i Sverige

Läs mer

Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2. Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling

Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2. Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2 Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling INNEHÅLL Inledning Järnmalmen är grunden Samhällsomvandling

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK Bilaga - Förslag vattenskyddsområde Norråker () 0-0-03 BILAGA RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK. Identifiering av risker Identifiering av risker (potentiella föroreningskällor) har utförts

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för lagefterlevnad och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för lagefterlevnad och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 2014 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den Inledning Denna PM är framtagen av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Naturvårdsverket, Boverket

Läs mer

Ändring genom tillägg

Ändring genom tillägg Ändring genom tillägg till Detaljplan för utvidgning av Södra Industriområdet i Sävsjö stad, Sävsjö kommun, (lagakraftdatum 1992-04-09) TILLÄGGET ANTAGET 2014-12-02 LAGA KRAFT 2014-12-30 Gällande planer,

Läs mer

Norrmejeriers biogasanläggning i Umeå

Norrmejeriers biogasanläggning i Umeå Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Rockfon Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2011-12-05 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196

KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196 KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196 INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Återvinning 5. Tillgänglighet 6. Utemiljö Inledning

Läs mer

miljö - med fokus på klimat -

miljö - med fokus på klimat - miljö - med fokus på klimat - Miljöarbetet på LKF startade redan 1990 med projektet Trimma LKF. Det gick ut på att minska alla våra kostnader och miljöpåverkan, då företrädesvis värme, vatten och el. Till

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1090 Varunamn Formplywood WISA- Spruce Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till drift av återvinningscentral

Tillstånd enligt miljöbalken till drift av återvinningscentral BESLUT Aktbilaga 13 1(14) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Gästrike Återvinnare Box 722 801 28 Gävle Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd MILJÖFÖRVALTNINGEN Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälningsplikt enligt miljöbalken Den som avser att driva bassängbad för allmänheten

Läs mer

UMEVA:s vattenanläggning på Holmön består av ett antal råvattenbrunnar, ett vattenverk samt omkring 4,5 km ledningsnät.

UMEVA:s vattenanläggning på Holmön består av ett antal råvattenbrunnar, ett vattenverk samt omkring 4,5 km ledningsnät. 5.3 Holmön Bakgrund Holmön saknar verksamhetsområde för vatten och avlopp. Umeå kommun och sedermera UMEVA har ändå tagit en central roll i dricksvattenförsörjningen på ön. Engagemanget har motiverats

Läs mer

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad inom niijomiijarden, Stockholm Diarienummer för ursprunglig ansökan: 454-4653/2004

Läs mer

BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc GK-systemet

BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc GK-systemet BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc GK-systemet Gyproc AB Box 153 746 24 Bålsta tel 0171-41 54 60 Order/Kundservice tel 0171-41 54 80 Technical Sales & Support www.gyproc.se BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt

Läs mer