Underlag för avgränsningssamråd gällande omledning av Bergbäckens norra gren i Malmberget, Gällivare kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag för avgränsningssamråd gällande omledning av Bergbäckens norra gren i Malmberget, Gällivare kommun"

Transkript

1 1 (16) Underlag för avgränsningssamråd gällande omledning av Bergbäckens norra gren i Malmberget, Gällivare kommun Till: Delges: Enligt sändlista Joel Ahlquist Linda Bjurholt Lotta Lauritz Petter Madsen Peter Segerstedt Elena Ström Louise Svalqvist Erika Tinnerholm Lisa Werndin Niddi Ögren 1 Bakgrund LKAB bryter sedan början av 1890-talet järnmalm vid underjordsgruvor i Kiruna och Malmberget. Under senare år (med start 2010 i Gruvberget) har järnmalm även brutits i dagbrott i Gruvberget, Mertainen och Leveäniemi. Malmen sovras, anrikas och pelletiseras i förädlingsanläggningar i Kiruna, Malmberget och Svappavaara. Malmprodukterna transporteras via järnväg till hamnarna i Luleå och Narvik för vidare transport ut till kund. Som ett led i pågående och fortsatt brytning av den så kallade Fabianmalmen i Malmberget planeras för omledning av ett av delflödena i Bergbäcken. Omledningen är en förutsättning för fortsatt brytning av den nämnda malmkroppen. LKAB har med hänsyn till detta för avsikt att lämna in en ansökan om tillstånd till vattenverksamhet enligt 11 kap 9 miljöbalken. Ansökan lämnas in till mark- och miljödomstolen. Eftersom avledningen sker mot en delsträcka av Bergbäcken som är utpekad som ett Natura 2000-vattendrag bedöms att även ett så kallat Natura 2000-tillstånd enligt 7 kap 28 a kan komma att krävas. LKAB har tidigare haft för avsikt att till länsstyrelsen i Norrbottens län lämna in en anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a miljöbalken.

2 2 (16) Medelvattenföringen i den nu aktuella delsträckan av Bergbäcken understiger 1 kubikmeter per sekund vilket är angivet som gräns för anmälningsplikt i 19 punkt 7 i förordningen (1998:1388) om vattenverksamhet. Av denna anledning samt med anledning av det faktum att en Natura 2000-prövning kan vara aktuell har samråd tidigare hållits i ärendet 1. I tillägg till detta har LKAB tidigare även samrått med hänvisning till markavvattning enligt 11 kap 13 miljöbalken 2. Definitionen för markavvattning är en åtgärd som utförs för att avvattna mark, när det inte är fråga om avledande av avloppsvatten, eller som utförs för att sänka eller tappa ur ett vattenområde eller för att skydda mot vatten, när syftet med åtgärden är att varaktigt öka en fastighets lämplighet för något visst ändamål. Länsstyrelsen har under samråden dels uttryckt att de planerade åtgärderna inte kan anses utgöra markavvattning enligt definitionen i miljöbalken och dels ställt sig avvisande till att bedöma ärendet inom ramen för en anmälan om vattenverksamhet. Utifrån vad länsstyrelsen hittills gett uttryck för gällande prövningsförutsättningarna samråder LKAB nu med hänvisning till att åtgärderna ska anses vara tillståndspliktig vattenverksamhet och därmed ska prövas av mark- och miljödomstolen. Planerade åtgärder beskrivs närmare i föreliggande samrådsunderlag. Åtgärderna som sådana är desamma som omfattats av tidigare genomförda samråd. 2 Samråd LKAB samråder på detta sätt med de myndigheter, de organisationer och de enskilda som kan tänkas bli berörda av den planerade åtgärden. Samrådskretsen inkluderar även allmänheten. Avgränsningssamrådet har inte föregåtts av ett särskilt undersökningssamråd enligt 6 kap 24 första stycket miljöbalken. LKAB bedömer att de nu planerade åtgärderna kan komma att medföra betydande miljöpåverkan varför ett undersökningssamråd inte är nödvändigt enligt 6 kap 23 punkt 1 miljöbalken. 1 Samråd gällande Natura 2000 hölls under februari 2018 i anslutning till att LKAB hade för avsikt att hantera ärendet inom ramen för en anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a miljöbalken. 2 Samråd gällande markavvattning hölls under augusti-september 2017.

3 3 (16) 3 Lokalisering och allmänna förutsättningar Bergbäcken är belägen i Malmberget, Gällivare kommun, sydväst om LKAB:s industriområde Vitåfors, se figur 1. Figur 1. Bergbäckens lokalisering Gren Nord och Gren Syd. Gatunamn som omnämns i texten är utmärkta, samt den damm som är belägen utefter Gren Nord. Bäcken som sträcker sig genom samhället Malmberget har två förgreningar, här benämnda Gren Nord respektive Gren Syd, båda med närapå västöstlig sträckning.

4 4 (16) Utefter bäckens norra sträckning är en damm belägen, se figur 1. Dammen är ca 100 meter lång och magasinerar en vattenyta motsvarande ca m 2. Dammen har tidigare använts för fiskuppfödning. Dammkrönet är ca fyra meter brett och utefter dammen löper ett promenadstråk. Det finns även kraftmatning för vägbelysning draget längs krönet på dammen. Bergbäcken Gren Nord har sin början strax väster om Vintergatan och når dammen efter ca 900 meter. Gren Nord fortsätter därefter förbi centrala Malmberget och Elevhemsområdet. Den går ihop med Gren Syd efter ca 3 km strax nedanför Mellanvägen. Gren Nord har fem avrinningsområden som täcker en yta om ca 9,74 km 2. Medelvattenflödet (MQ) i Gren Nord är beräknat till 0,11 m 3 /s och den sträcka som berörs av omledningen är ca 3,5 km. Närområdet kring Gren Nord domineras av urban miljö, öppna ytor och bostadsområden. Skogen vid bäcken utgörs av blandskog, närmast bäcken med inslag av videarter och vass. Långa sträckor av Gren Nord från Malmbergsleden till hopflödet med Gren Syd förefaller vara grävda och kanaliserade, bitvis är det tydligt att uppgrävda massor ligger längs bäcken. Även omgivningarna är påverkade av olika verksamheter såsom motionsspår, kraftledningar och skogsbruk. Söder om bäcken är en långsträckt åsbildning ett tydligt inslag i landskapet. De trummor som förekommer är ca mm i diameter, trumman under Mellanvägen är ca 30 meter lång. Passage av järnväg och väg utgör ett partiellt vandringshinder för fisk i bäcken. Bergbäcken Gren Syd som, i dess egenskap av biflöde till Kalix älv, ingår i Natura 2000-området Torne och Kalix älv har sin början 300 meter sydost om stället där Bergbäcken Gren Nord startar. Efter ca 1,6 km når Gren Syd rondellen vid Malmbergsvägen och efter ytterligare ca 1,9 km går Gren Nord och Gren Syd ihop. Gren Syd har sammanlagt fyra avrinningsområden som täcker en yta av ca 3,65 km 2. Gren Syd är beräknad att ha ett ungefär lika stort flöde som Gren Nord och den sträcka som efter omledningen kommer att påverkas av ett högre flöde är ca 2,5 km. Gren Syd är större än Gren Nord och mer naturlig i både bäckens fysiska karaktär och i den omgivande naturmiljön. De trummor som förekommer är ca mm i diameter. Järnvägen passerar på en stenbro som är väl tilltagen. Från passagen av järnvägen och uppströms noteras mycket metallutfällning på botten. Metallutfällning kan också noteras i ett

5 5 (16) sumpskogsområde norr om bäcken, vid cirkulationsplatsen Mellanvägen/Malmbergsleden. Bergbäcken är i de nu aktuella delarna inte utpekad som en vattenförekomst enligt VISS (Vatteninformationssystem Sverige) och omfattas inte av bestämmelser om strandskydd. Bergbäcken rinner ut i Lina älv ca 13 km nedströms de båda grenarnas sammanflöde. Ett hundratal meter söder om sammanflödet återfinns Kavahedens avfallsanläggning och avloppsreningsverket för Gällivare/Malmberget. Från dessa anläggningar tar Bergbäcken emot lakvatten via infiltration samt renat avloppsvatten. 3.1 Natura 2000-området Torne och Kalix älvsystem Bergbäcken Gren syd, samt den nedersta delen av Gren nord (ca 450 meter), se figur 2, ingår i ett mycket stort Natura 2000-område (Torne och Kalix älvsystem, SE ). Det omfattar vattenområden i Torneälven och Kalixälven samt de flesta större biflöden och källsjöar inom de svenska delarna av avrinningsområdena. Natura 2000-området är drygt hektar stort och skyddat som ett SCI-område (Site of Community Interest) enligt miljöbalkens 7 kap 28 a.

6 6 (16) Figur 2. Översiktskarta med Bergbäckens båda grenar markerade i ljusblått, den planerade omledningen i mörkblått och den östra respektive den norra gränsen för Natura området utmärkta med röda streck. För ytterligare detaljer kring planerad omledning, se avsnitt 4 nedan. I ett Natura 2000-område gäller att ett gynnsamt bevarandetillstånd ska uppnås för de utpekade habitaten (naturtyperna) och de utpekade arterna. De naturtyper som förekommer inom hela Natura 2000-området är 3130 Oligo-mesotrofa sjöar, 3160 Dystrofa sjöar och småvatten, 3210 Naturliga större vattendrag av fennoskandisk typ, 3220 Alpina vattendrag med örtrik strandvegetation, 3260 Mindre vattendrag med flytbladsvegetation eller akvatiska mossor. De arter som, enligt Art och habitatsdirektivets bilaga II (annex II), är utpekade i det aktuella Natura 2000-området är utter, lax, grön flodtrollslända, flodpärlmussla och venhavre. 4 Planerade åtgärder Pågående och planerad brytning av den så kallade Fabianmalmen i Malmberget kommer att innebära att deformationszonen kring brytområdet utökas söderut. Utökningen medför att ett biflöde till Bergbäcken berörs varvid det finns risk för vatteninträngning i gruvan. Då kapaciteten för vattenhantering i gruvan bedömts vara otillräcklig d.v.s. vid hantering också av bäckflödet krävs att bäckens sträckning leds om.

7 7 (16) 4.1 Utredda alternativ för omledning Vid förprojektering av planerad omledning har ett antal olika alternativ diskuterats och utretts. Figur 3. Utredda alternativ gällande omledning av Bergbäcken. Område 1 motsvarar område för alternativ A1 och A2. Område 2 motsvarar område för alternativ A3. De på kartan utmärkta vägarna och dammen motsvarar anläggningar som omnämns i texten nedan.

8 8 (16) Alternativ A1: Malmbergsleden 1 (område 1 i figur 2) Alternativet innebär att bäcken går i sitt befintliga läge från dammen och österut, fram till Malmbergsleden. Därifrån anläggs ny sträckning i riktning söderut; parallellt med Malmbergsleden (väster om vägen). Längst norrut anläggs ny sträckning i öppet dike, varefter kulvert anläggs för passage av högpunkten +381, samt Mosebackevägen. Bäcken går sedan vidare i öppet dike och ansluter till Gren Syd nära cirkulationsplatsen Malmbergsleden/Mellanvägen Alternativ A2: Malmbergsleden 2 (område 1 i figur 2) Alternativet innebär att bäcken leds, direkt från dammen, med ny sträckning i riktning mot sydöst ut mot Malmbergsleden. Då detta alternativ bedömts möjliggöra att högpunkten +381 kan passeras under självfallsförhållanden, krävs passage med trumma endast under befintliga vägar och gång/cykelvägar. Söder om Mosebackevägen går bäcken vidare såsom i det första alternativet A1 i öppet dike och ansluter till Gren Syd nära cirkulationsplatsen Malmbergsleden/Mellanvägen Alternativ A3: Pumpning (område 2 i figur 2) Alternativet innebär att bäcken leds om från Gren Nord till Gren Syd genom pumpning. Detta alternativ har utretts översiktligt. Flödet från Gren Nord, fram till dammen, skulle eventuellt kunna hanteras genom pumpning i riktning västerut (med ledning förlagd i befintlig bäck), från dammen och tillbaka till en punkt väster om Vintergatan. Detta alternativ benämns A3-a. Det har även översiktligt utretts ett alternativ där vattnet genom pumpning överleds från Gren Nord till Gren Syd med ledning förlagd över den moränhöjd som är belägen vid Mosebackevägen. Det sistnämnda alternativet benämns A3-b.

9 9 (16) 5 Förespråkat alternativ Samtliga alternativ bedöms vara genomförbara beaktande befintlig infrastruktur (vägar/gator, befintliga ledningar, planerade ledningar etc.) topografi och omgivning. Kulvertlösning enligt alternativ A1 medför att ingrepp kan undvikas i skogsområdet syd/sydost om dammen. Dock krävs lång sträcka förlagd i kulvert vilket innebär djup schakt, avstängning av Mosebackevägen samt passage av befintlig teleledning. Alternativ A3-a, d.v.s. pumpning tillbaka längs med befintlig sträckning för Gren Nord, innebär, relativt de andra alternativen, minst omfattande anläggningsarbeten. Förläggning av pumpledning krävs längs en sträcka om ca 160 meter. Dock innebär detta alternativ att flödet i Gren Syd ökar längs en längre sträcka.

10 10 (16) Tabell 1. Sammanställning för jämförelse av utredda alternativ. Förespråkad sträckning markerad med grönt i figur. A1 A2 A3-a A3-b Längd, ny sträcka (m) - varav kulvert (m) antal nya trummor (st) Kritiska punkter flöde Fördelar, allmänt Nackdelar, allmänt Med tiden behov av att underhålla kulvert (rensning etc) Inga ingrepp i skogspartiet syd/sydost om dammen Lång stäcka kulvert medför passage av telekabel, avstängning av Mosebackevägen, schaktkostnad 1) Vid A3 för förläggning av pumpledning. 2) Förläggning sker i befintliga trummor. Åstadkommande av självfall från dammen ned till del parallellt med Malmbergsleden Schaktning kan ske utan störning av infrastruktur Större del av bäcken hålls öppen Jämförelsevis lång sträcka i relativt orörda områden. Ökat flöde i Gren Syd i bebyggelse Minst omfattande ingrepp i hittills orörda områden System beroende av pumpdrift, ökat flöde i stor del av Gren Syd Utformning av pumpstation, säker förläggning av pumpledning etc. Ökat flöde endast i en mindre del av Gren Syd System beroende av pumpdrift, pumpledning genom bebyggt område Utredningarna har visat att det mest fördelaktiga alternativet är alternativ A2 med vissa mindre justeringar, se figur 4. Omledningen föreslås justeras till att inte gå utmed Malmbergsleden mer än nödvändigt. Detta eftersom en alltför nära sträckning invid Malmbergsleden medför att föroreningar från vägen riskerar att nå bäcken. Alternativ A2 innebär att en längre sträcka kan hållas öppen vilket i förlängningen medför att bäcken i viss mån och med tiden kan återta en mer naturlig karaktär.

11 11 (16) Figur 4. Förespråkat alternativ A2 för omledning av Bergbäcken Gren Nord. Alternativ A1 kräver att en längre sträcka måste kulverteras och alternativ A3-a och A3-b kräver pumpdrift, vilket kräver ett relativt omfattande underhåll. Dessutom görs i alternativ A2 inget ingrepp i dammen. Observera att sträckningen i figur 4 för alternativ A2 bara redovisar ett ungefärligt läge för bäckens nya dragning. Detaljprojektering och platsspecifika förutsättningar kan komma att ändra den exakta dragningen för omledningssträckan. 6 Planförhållanden och markanvändning Inom området gäller: - Översiktsplan för Gällivare kommun, antagen av kommunfullmäktige Fördjupad översiktsplan Gällivare, Malmberget och Koskullskulle, antagen av kommunfullmäktige Den nu planerade omledningen av Bergbäcken står inte i strid med gällande planer. Närområdet vid Gren Nord domineras av urban miljö, öppna ytor, vägar och bostadsområden. I området finns även motionsspår och kraftledningar. Skogen kring bäcken utgörs av blandskog, närmast bäcken med inslag av olika videarter och vass. I bäcken är sedan tidigare trummor nedlagda. Samtliga befintliga trummor är 1000 mm i diameter. Trumman under Mellanvägen är ca 30 meter lång.

12 12 (16) Passagen under järnväg och väg är att betrakta som partiella vandringshinder för eventuell fisk. Långa sträckor längs den nordliga grenen är sedan tidigare grävda och kanaliserade. Efter vissa sträckor är det tydligt att uppgrävda massor ligger längs bäcken. Bergbäcken Gren Nord sträcker sig genom LKAB:s befintliga bearbetningskoncession Malmberget K nr 4, se figur 5. Figur 5. Bergbäcken Gren Nord i förhållande till bearbetningskoncession Malmberget K nr 4. 7 Översiktligt om förutsedd miljöpåverkan De nu aktuella åtgärderna innebär att Bergbäcken Gren Nord grävs om för att ansluta till Gren Syd tidigare än vad som är fallet i dess naturliga sträckning. Åtgärderna vidtas i den del av bäcken som inte ingår i Natura 2000-området Torne och Kalix älv. Den norra grenen av Bergbäcken och dess närområden har vid tidigare utförda inventeringar generellt visat sig ha naturvärden endast av lokal karaktär. Inga övriga miljövärden har identifierats via nationella databaser eller andra källor. Tidigare provfiske i bäcken gav ingen fångst vilket tyder på att bäcken i den nu aktuella sträckningen inte hyser någon större mängd fisk.

13 13 (16) Vid omledningen kommer berörda delar av vägbanken att erosionsskyddas efter behov. I de sträckningar där bäcken tillåts rinna i befintliga diken utefter gång/cykelväg schaktas diket för att flödet inte ska hindras. Dikesbotten kläs in med grovt material för att minska erosionsskador. I vissa delar av sträckan kan det uppschaktade materialet med fördel användas för erosionsskydd. Fällning av enstaka träd kan komma att krävas. Avverkningen hålls dock till ett absolut minimum för att så långt möjligt bibehålla bäckfårans naturliga karaktär. Omledningen innebär dels att Gren Nord får ett väsentligt lägre flöde, dels att Gren Syd (ca 2,5 km) får en relativt stor ökning jämfört med dagens flöde fram till anslutningspunkten där de två grenarna rinner ihop. Kortsiktigt kan ett högre flöde innebära en ökad erosion men detta kommer främst att leda till en omstrukturering av material, en breddning av bäcken, men inga habitat kommer att gå förlorade. Ett närapå fördubblat flöde längs en sträcka om ca 2,5 km kommer främst att innebära att en större areal av landmiljön kommer att översvämmas. Vad gäller Gren Syd förutses därutöver mestadels temporär påverkan i form av grumling vid det tillfälle då anslutningen av Gren Nord genomförs. Detta kan motverkas genom att siltgardiner anläggs. Där flödena går ihop erosionsskyddas dikesbotten. Hastigheten på vattnet planeras även att sänkas av innan den leds in i Gren Syd. De tillkommande miljöeffekter som den planerade åtgärden medför bedöms vara temporära och uppstår främst under arbetstiden, då maskiner såsom grävmaskiner kommer att användas. Schaktningen i anslutning till sammanflödet mellan Gren Nord och Gren Syd kan medföra att grumling uppstår mot Gren Syd, men erforderliga åtgärder kommer att vidtas för att minska effekterna av detta. Uppläggning av massor sker så att det inte orsakar grumling. Arbeten i vatten utförs inte vid höga flöden. Trummor anläggs så att de inte orsakar vandringshinder för fisk, vattenlevande organismer och djur som använder vattnet som vandringsstråk. 8 Miljökonsekvensbeskrivning LKAB har för avsikt att hos mark- och miljödomstolen ansöka om tillstånd till vattenverksamhet enligt 11 kap 9 miljöbalken. Eftersom avledningen sker mot en delsträcka av Bergbäcken som är utpekad som ett Natura 2000-

14 14 (16) vattendrag kan även Natura 2000-prövning enligt 7 kap 28 a komma att aktualiseras. I ansökan som lämnas till mark- och miljödomstolen ingår en miljökonsekvensbeskrivning. I processen med framtagande av miljökonsekvensbeskrivningen utgör samrådet en viktig del. I miljökonsekvensbeskrivningen kommer effekterna av planerade åtgärder att belysas. Därutöver kommer även nollalternativet beskrivas, det vill säga att Bergbäcken Gren Nord inte leds om och vilka konsekvenser detta får. Aspekter som kommer att beskrivas i miljökonsekvensbeskrivningen är bland annat: - Fysiska förhållanden, såsom områdesbeskrivning, skyddade områden och riksintressen i den mån de berörs. - Påverkan på Natura 2000-området. - Utsläpp till vatten, grumling. - Planerade skydds- och kompensationsåtgärder. 9 Pågående och utförda utredningar I pågående projektering av planerade åtgärder tas hänsyn till naturvårdsaspekter. Därigenom eftersträvas att bäcken ska anta ett så naturligt lopp som möjligt utifrån de förutsättningar som råder på plats. Tänkbara skyddsoch kompensationsåtgärder ses över. För att utreda den planerade verksamhetens inverkan på Natura området pågår en översyn av hur åtgärderna förhåller sig till gynnsamt bevarandetillstånd för de utpekade habitaten (naturtyperna) samt de utpekade arterna. Som ett led i detta utförs inventeringar av naturtyper samt arter i området kring bäcken samt den föreslagna omledningssträckan. Utöver ovanstående har en hydrogeologisk utredning utförts i området kring Bergbäcken med syfte att bland annat skapa en större förståelse för bäckens kontakt med underliggande berggrund i närhet till omkringliggande kända sprickzoner. LKAB undersöker även de geologiska förhållandena kring bäcken.

15 15 (16) 10 Tidplan Samråd kommer att genomföras under perioden oktober till november Därefter kommer ansökan om vattenverksamhet och Natura 2000-tillstånd inklusive miljökonsekvensbeskrivning sammanställas och ansökan kommer att lämnas in snarast möjligt under vintern LKAB ser ett behov av att utföra planerade åtgärder vid Bergbäcken snarast möjligt under 2019 för att inte riskera produktionsstopp i gruvan med mycket stora konsekvenser som följd. 11 Kontaktpersoner Synpunkter i det aktuella ärendet kan lämnas genom att skicka e-post eller brev till nedan angiven kontaktperson (Viveka Nordanfjäll Roslin). LKAB uppskattar om även de som inte har något att erinra mot den planerade verksamheten meddelar detta skriftligen till LKAB. Synpunkter ska vara LKAB tillhanda senast den 31 oktober Kontaktperson: Viveka Nordanfjäll Roslin Adress: Förvaltningskontoret FK8, Kiruna e-post: viveka.nordanfjall.roslin@lkab.com Telefon:

16 16 (16) Sändlista Länsstyrelsen i Norrbottens län Gällivare kommun, Miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen Trafikverket Baste sameby Naturvårdsverket Havs- och vattenmyndigheten Kammarkollegiet Gällivare Energi Skanova Vattenfall Eldistribution

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun 2010 05 27 Upprättad av: Ellen Samuelsson, WSP Environmental

Läs mer

Erosionsskydd vid väg 395, Lovikka 5:3 Inom vägplan Lovikka Palokorva

Erosionsskydd vid väg 395, Lovikka 5:3 Inom vägplan Lovikka Palokorva PRÖVNING AV VATTENVERKSAMHET OCH NATURA 2000 Projekt Malmtransporter Kaunisvaara-Svappavaara Erosionsskydd vid väg 395, Lovikka 5:3 Inom vägplan Lovikka Palokorva Pajala kommun, Norrbottens län Objekt:

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (7) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Kiruna kommun Trafikverket Statens fastighetsverk Naturvårdsverket Havs- och

Läs mer

Grundvattenbortledning M Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats

Grundvattenbortledning M Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats Grundvattenbortledning M 3346-11 Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats FS61 Trafikplats Akalla PM 2(11) Objektnamn Entreprenadnummer FS61 Entreprenadnamn Trafikplats Akalla Beskrivning

Läs mer

Samrådsredogörelse - Koskullskulle

Samrådsredogörelse - Koskullskulle 2017-10-06 Bild: Hitta.se Samrådsredogörelse - Koskullskulle Ansökan om nätkoncession för 40 kv kraftledning vid Koskullskulle, Gällivare kommun, Norrbottens län Bilaga 1 till SR [Kommun, Länsstyrelse,

Läs mer

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför tillståndsprövning av vattenverksamhet: Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Östra Göinge kommun, Skåne län Samrådsunderlag 2016-09-19 UNDERLAG

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg 919, Vadstena-Motala Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Granskningshandling 2017-10-06 Dokumenttitel: Tekniskt PM Avvattning och ledningar Skapat av:

Läs mer

Trelleborgs kommun 2013-03-22

Trelleborgs kommun 2013-03-22 Omprövning av dikningsföretaget Grönby-Assartorp av år 1934 och nedläggning av dikningsföretaget Grönby nr 2 och 13 samt Hönsinge nr 10 år 1887 och 1888 Trelleborgs kommun 2013-03-22 Innehåll 1. Sökande...

Läs mer

Alternativbeskrivning ny sträckning

Alternativbeskrivning ny sträckning Alternativbeskrivning ny sträckning Allmänt Ny utredd sträckning för delprojekt Södra Solna utgår från transformatorstation Galoppvägen, se Figur 1 nedan. Samförläggning med ny ledning för delprojekt Järva

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län Växjö Tingsrätt Mark och miljödomstolen Kungsgatan 8 351 86 VÄXJÖ paketadress Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Sökande Adress Org. nr Lunds kommun Tekniska förvaltningen 212000-1132

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

Vattenverksamhet

Vattenverksamhet Vattenverksamhet Upplägg Definitioner Prövning av vattenverksamhet Eventuella frågor Definitioner 11 kap. miljöbalken, MB Lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet, LSV Förordningen

Läs mer

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 1 (5) Samrådsprocessen Boliden Mineral AB ( Boliden ) planerar för gruvverksamhet vid

Läs mer

Dispens för intrång i diken, bäck och åkerholmar vid utbyggnad av väg E45 i Lilla Edets kommun

Dispens för intrång i diken, bäck och åkerholmar vid utbyggnad av väg E45 i Lilla Edets kommun 2011-06-23 1(6) Naturvårdsenheten Peter Flodin 031-60 54 80 peter.flodin@lansstyrelsen.se Delg. kvitto Trafikverket BanaVäg i Väst Att. Erik Lööv 405 33 Göteborg erik.loov@trafikverket.se Dispens för intrång

Läs mer

Markavvattning och aktuell lagstiftning

Markavvattning och aktuell lagstiftning Markavvattning och aktuell lagstiftning Norra Sandsjö Bygdegård 26 september Charlotta Carlsson, Jordbuksverkets vattenenhet 2012-09-26 Vattenenheten Vattenenheten finns på tre platser Linköping Jönköping

Läs mer

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 Borgholm Energi AB Dricksvenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 SVEAVÄGEN 17, 11 TR. 111 57 STOCKHOLM TELEFON: 08-662 79 40 FAX: 08-662 79 41 Fröberg

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling

PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling Vattenverksamhet, vad gäller? Vattenverksamheter, d.v.s. arbeten i vattenområden 1, regleras i miljöbalkens 11 kap (1998:808), lag med särskilda bestämmelser om

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga)

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Arkivbeteckning 504 1(6) Umeå kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden 901 84 Umeå Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra!

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra! Att anlägga vägtrummor En samlande kra! Råd vid anläggning av vägtrummor En vägtrumma ska transportera undan vatten men vägtrumman blir ofta ett hinder för de djur som lever i och runt vattnet. Hinder

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING 2017-10-26 UNIVA Ann-Britt Lawén Hamntorget 1 Univa AB 62 26 KARLSTAD Org. Nr 906 68 Mobil +46 (0)70 60 91 19 www.univa.se Styrelsens

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll INFORMATION 1(7) Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll Definition vattenverksamhet Samtliga vattenverksamheter

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Byggande av en bro eller anläggande eller byte av en trumma i ett vattendrag Anmälningspliktig vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a punkt 6 miljöbalken.

Byggande av en bro eller anläggande eller byte av en trumma i ett vattendrag Anmälningspliktig vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a punkt 6 miljöbalken. Byggande av en bro eller anläggande eller byte av en trumma i ett vattendrag Anmälningspliktig vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a punkt 6 miljöbalken. Vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kapitlet

Läs mer

BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten. Hälsingeskogen

BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten. Hälsingeskogen BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER 2013-12-17 BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten Hälsingeskogen Innehåll 2 1 RESTRIKTIONSOMRÅDEN OCH BEFINTLIG VÄG 4 2 OMRÅDE 1 5 2.1 Beskrivning

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Örnborg Kyrkander Biologi och Miljö AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog sida 2 Naturvärdesbedömning För att kunna avgöra vilka områden i en

Läs mer

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson Täckdikning och juridik Nässjö 2017-03-08 Tilla Larsson gällande rätt Dikningslagen 1879 Vattenlagen 1918 Vattenlagen 1983 Miljöbalken 1998 Lag med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet markavvattning

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 10104-12 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-08 i mål nr M 2148-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

PM Avvattning och övriga ledningar

PM Avvattning och övriga ledningar Dokumenttitel: E22 Gladhammar-Verkebäck Skapat av: Structor Mark Malmö AB Dokumentdatum: 2015-03-xx Dokumenttyp: PM Trafik och vägutformning Projektnummer: xxxxxx PM Avvattning och övriga ledningar Väg

Läs mer

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt TMALL 0141 Presentation v 1.0 Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt 10.00 11.00 Varför bryr vi oss om vatten 11.00 11.30 Vad gäller enligt lagen, Länsstyrelsen Vattenverksamhet

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

MARKAVVATTNING. Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap.

MARKAVVATTNING. Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap. MARKAVVATTNING Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap. 4 MB Ansökan om dispens enligt 11 kap. 14 MB Ansökan om tillstånd

Läs mer

Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered.

Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered. Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered. 2010-04-14, Reviderad 2010-09-03 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Föreslagna

Läs mer

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING Lekhytteån Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e41, 10e4j, 10e3i och 10e3j Vattenförekomst: SE656786-144723 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121068 Inventeringsdatum: 3 juni 2004

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun 1 (5) BESLUT 2012-01-25 delgivningskvitto Trafikverket Att. Lars Jonsson Box 44 342 21 ALVESTA Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön Mölndals Kvarnby Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen Rådasjön Stensjön Ståloppet Kvarnbyfallen Grevedämm etkanalintag Stensjö dämme Copyright

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

Tänk på det här innan du gräver

Tänk på det här innan du gräver Tänk på det här innan du gräver Foto: Jönköpings kommun 2018 10 03 Du som är gräventreprenör, har åkeriverksamhet, är fastighetsförvaltare och som arbetar med schaktmassor kan på olika sätt bidra till

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

Beskrivning av ärendet. Beslut Box SVEG. Delgivningskvitto

Beskrivning av ärendet. Beslut Box SVEG. Delgivningskvitto 1 (6) Miljöskyddsenheten Halvard Didriksson 010-2253269 Härjeåns Nät AB Box 129 84222 SVEG Delgivningskvitto Föreläggande enligt miljöbalken för nyanläggning av markkabel och rasering av befintlig luftledning

Läs mer

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2010:46 En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Antikvarisk kontroll Fornlämning Västerås 636:1 6 Västerås 4:86 Västerås (f.d. Skerike) socken Västerås kommun

Läs mer

PM Avvattning och övriga ledningar

PM Avvattning och övriga ledningar PM Avvattning och övriga ledningar Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ 2016-11-30 Projektnummer: V87 833 333 Dokumenttitel: PM Avvattning

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 10f9a,10f9b och 10f8b Vattenförekomst: SE659955-145464 Kommun: Nora och Örebro Vattendragsnr.: 122263 & 122631 (kanalen)

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap.

Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap. Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap. 29 miljöbalken Samrådsmötet - Samrådets syfte - Lokalisering,

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG. Avveckling av Bollmora-Gimmerstad torrläggningsföretag

SAMRÅDSUNDERLAG. Avveckling av Bollmora-Gimmerstad torrläggningsföretag SAMRÅDSUNDERLAG Avveckling av Bollmora-Gimmerstad torrläggningsföretag 2016-11-14 SAMRÅDSUNDERLAG Avveckling av Bollmora-Gimmerstad torrläggningsföretag KUND Tyresö Kommun Stadsbyggnadsförvaltningen 135

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kyrkån. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 9e7d, 9e7e och 9e6e. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 19 augusti 2004

Kyrkån. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 9e7d, 9e7e och 9e6e. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 19 augusti 2004 Kyrkån Avrinningsområde: Gullspångsälven 6-8 Terrängkartan: 9e7d, 9e7e och 9e6e Vattenförekomst: - Kommun: Laxå Vattendragsnummer: 8 Inventeringsdatum: 9 augusti 4 Koordinater: 655964 49694 Inventerad

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen..

Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen.. 2017-06-16 Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen.. Detta yttrande gäller på utfärdandedatum. LFV förbehåller sig rätten att revidera

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Samrådsunderlag för utökning av utredningsområde Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Östhammar, Uppsala län Samrådsunderlag 2011-11-21 Projektnummer: 880007 Dokumenttitel: Vägutredning väg 288 delen

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Natura 2000 och artskyddsfrågor

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Natura 2000 och artskyddsfrågor TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Natura 2000 och artskyddsfrågor Natura 2000 och artskyddsfrågor, disposition Aktuella bilagor Aktuellt tillåtlighetsvillkor MKB-processen Översikt aktuellt arbetsområde

Läs mer

54(65) 54(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

54(65) 54(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 54(65) 54(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 55(65) HÄLSA OCH SÄKERHET Energiproduktion Ett fjärrvärmesystem har byggts ut i Tanumshede. Värmecentralen är placerad

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV. Göran Lundgren

UPPDRAGSLEDARE. Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV. Göran Lundgren UPPDRAG VÄG 798 ESARP-GENARP UPPDRAGSNUMMER 2222064 UPPDRAGSLEDARE Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV Göran Lundgren DATUM PM Avvattning Här nedan redovisas vad den planerade ombyggnaden och breddningen av vägen

Läs mer

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet 2016 11 09 Länsstyrelsens roll dagvatten och markavvattning? Plansamråd. Vid olika exploateringar,

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Ordförande i NOF LULEÅ. Skickat: den 9 juli :17 Till:

Ordförande i NOF LULEÅ. Skickat: den 9 juli :17 Till: Från: Skickat: den 9 juli 2017 08:17 Till: Ämne: Remiss @bredband.net> Hej, Ni önskar att få synpunkter vad avser tre ärenden om förlängd koncession Lovikka-finska gränsen.nof vill på det här stadiet av

Läs mer

PM BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE TRUMMOR UNDER NORRA STAMBANAN

PM BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE TRUMMOR UNDER NORRA STAMBANAN Författare: Granskad av: Joakim Scharp PM BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE TRUMMOR UNDER NORRA STAMBANAN Sammanfattning Det har utförts en bedömning av de vägtrummor som finns i Rosersbergsbäcken, nedströms det

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken avseende skogsbruksåtgärder beslutade den

Läs mer