Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB"

Transkript

1 6-B00 (6) Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB Inledning LKAB avser att hos mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt miljöbalkens 9 kapitel avseende ökad deponering av avfallssand till sandmagasinet i Malmberget. Ansökan kommer att omfatta tillstånd till deponering av avfallssand i erforderlig mängd. Ansökans omfattning Vid maximal produktion i Malmbergsgruvan och maximal produktion i förädlingsverken enligt nu gällande tillstånd kommer mängden avfallssand att överstiga tillståndsgiven mängd avfallssand om 2,2 Mton/år. För att dessa tillstånd ska överensstämma med varandra avser LKAB att ansöka om ändringstillstånd för en ökad mängd avfallssand som deponeras i sandmagasinet. Intag av rågods från Svappavaara kan också komma att medföra att mängden avfallssand ökar något på grund av att järnhalten generellt är något lägre. Gällande tillstånd LKAB:s verksamhet i Malmberget bedrivs med stöd av det tillstånd som meddelades av Miljödomstolen i en deldom den december 2007, mål nr Tillståndets omfattning Tillståndet omfattar deponering av inert avfall i form av gråberg (avfallskod 0 0 0) intill en mängd av 6,3 Mton per år, deponering av icke-farligt avfall i form av anrikningssand (avfallskod ) intill en mängd av 2,2 Mton per år, samt mottagning, behandling, lagring och deponering av icke-farligt avfall från svavelreningsprocessen (avfallskod ) intill en mängd av maximalt ton per år.

2 6-B00 2 (6) Miljödomstolen föreskrev bland annat följande villkor i domslutet: Utsläpp till vatten, bräddvatten 8. Halten suspenderade ämnen i bräddvattnet från klarningsmagasinet får som riktvärde inte överstiga 0 mg per liter. Nuvarande verksamhet Nuvarande deponisystem med sand- och klarningsmagasin har varit i drift sedan 975. Deponering av anrikningssand Anrikningssanden, som är den finkorniga restprodukt som uppstår efter att malmen krossats, malts och anrikats genom magnetseparation, deponeras genom att den pumpas till sandmagasinet i slurryform. Anrikningssanden sedimenterar i sandmagasinet varvid en densitet på den sedimenterade anrikningssanden av ca,45,50 ton/ m 3 uppnås. Porvolymen är ca %. Med tiden konsoliderar materialet ytterligare. Anrikningssand pumpas från anrikningsverket till sandmagasinet via parallella pump- och ledningssystem. Sanden kan deponeras via spigotter längs dammarna över en beach för användning som dammbyggnadsmaterial. Dessutom kan punktutsläpp användas där utsläppspunkten kan varieras för att kunna fylla magasinet på bästa sätt. Geokemisk karakterisering av anrikningssand Den anrikningssand som produceras vid anrikningsverket i Malmberget och som deponeras på sandmagasinet har karakteriserats i olika omgångar genom åren. I samband med framtagandet av anpassningsplanen för sandmagasinet som lämnades in i september 200 genomfördes karakterisering av den anrikningssand som finns deponerad i magasinet. Inför framtagandet av den senaste versionen av avfallshanteringsplanen har kompletterande karakterisering av deponerad anrikningssand genomförts. Sammanfattningsvis kan sägas att anrikningssanden i Malmberget generellt sett inte bedöms vara potentiellt syrabildande. Anrikningssanden innehåller förhöjda halter av flera ämnen, däribland As, Co, Cu och Ni och relativt låga halter sulfider. Huvuddelen av anrikningssandens innehåll av svavel föreligger i sulfidform. Anrikningssanden lakar inte i nämnvärd utsträckning i kontakt med vatten.

3 6-B00 3 (6) Intag av nytt rågods i Malmbergets förädlingsverk Med de nya gruvetableringar som sker i Svappavaara-området skapas en möjlighet att öka flexibiliteten för användning av olika rågods i LKAB:s förädlingsverksamhet. LKAB har därför som strategi att utveckla möjligheterna att använda rågods från malmfyndigheterna i Svappavaara (Gruvberget, Mertainen och Leveäniemi) i Malmbergets förädlingsverk. Andelen malm från de nya gruvorna kommer att variera över tiden som en följd av produktionen vid de olika gruvorna och beroende av vilken mix av de olika malmerna som bedöms lämplig ur produktions- och produktkvalitetssynpunkt i förädlingsverket i Malmberget. Konsekvens avseende mängden avfallssand Med det planerade intaget av rågods från malmfyndigheterna i Svappavaara (Gruvberget, Mertainen och Leveäniemi) beräknas mängden avfallssand öka. Själva hanteringen av anrikningssand kommer inte förändras Förändring av processvattenkemin Processvattenutredning för Svappavaara LKAB har låtit utreda hur rågods från Gruvberget, Kiruna, Mertainen respektive Leveäniemi påverkar processvattenkvaliteten i det yttre vattensystemet i Svappavaara och därmed också kvaliteten på det vatten som bräddas till Liukattijoki (Kjeøy Research & Education Center, 205). Som underlag för modelleringen har vattenbalanser för olika produktionsscenarier, analyser av processvattnet samt resultat från laktester på de olika rågodsen använts. Processvattenutredning för Malmberget En ny processvattenutredning för Malmberget pågår för närvarande och beräknas vara klar inom kort. Underlag för denna utredning är historisk processvattendata samt data från den regelbundna processvattenprovtagning som pågår sedan början av 205. En bedömning görs av hur processvattnet har sett ut och ser ut idag och vad som påverkar dess sammansättning. Detta kommer att resultera i en nulägesbild av processvattensammansättningen i Malmberget.

4 6-B00 4 (6) Undersökningar avseende hur planerade förändringar av rågodsintaget påverkar processvattenkemin kommer att utföras och resultatet kommer att redovisas i den kommande miljökonsekvensbeskrivningen (MKB). Avsikten är att nyttja resultat från laktester tillsammans med uppdaterad kunskap om processvattnet i Malmberget. Bedömning av miljöpåverkan i Lina Älv I MKB:n kommer en bedömning att göras av vilken belastning som det förändrade rågodsintaget eventuellt kan medföra till recipienten Lina älv från sandmagasinet. Rådighet över området Området är beläget på fastigheten Malmberget 8:7 som ägs av LKAB och ligger inom markanvisat område enligt minerallagen. LKAB har således rådighet över marken. Efterbehandling Efterbehandling kan genomföras på motsvarande sätt som redovisats i den konceptuella efterbehandlingsplan för Malmberget daterad LKAB bedömer i denna plan att det inte krävs några kvalificerade efterbehandlingsåtgärder för sandmagasinet eftersom det inte bedöms komma att generera någon oacceptabel belastning till miljön, utom för området närmast spigotteringspunkterna där viss segregering av sulfider sker. En skyddstäckning krävs dock för att undvika möjligheten till direktkontakt med anrikningssanden och för att minimera risken för erosion samt för att påskynda landskapsintegreringen. För området närmast spigotteringspunkterna föreslås dock en kvalificerad efterbehandling genom påförande av kvalificerad moräntäckning med tätskikt och skyddsskikt för att effektivt reducera syretransporten från atmosfären ned i avfallet som ett försiktighetsmått. Avfallshanteringsplan Avfallshanteringsplanen kommer att revideras så att den omfattar den planerade deponeringen av avfallssand. Områdesbestämmelser I gällande fördjupade översiktsplan som antagits av Gällivare kommun år 2008 betecknas området kring den befintliga Malmbergsgruvan som område avsatt för gruvverksamhet.

5 6-B00 5 (6) Riksintressen Gruvområdet är klassat som riksintresse för mineralutvinning. Ett annat riksintresseområde, som även utgör Natura 2000, är Kalix älv med käll- och biflöden, dvs. även Lina älv som rinner invid LKABs industriområde i Malmberget och som utgör recipient för överskottsvatten från LKAB:s dammsystem. Nordväst om LKABs industriområde går en flyttled av riksintresse för rennäringen. Inga övriga riksintressen eller skyddade områden bedöms beröras av befintlig eller planerad verksamhet. Natura 2000 Områden som avsatts som Natura 2000-områden är särskilt värdefulla för att bevara den biologiska mångfalden. De bör inte utsättas för störning, t.ex. annan markanvändning eller betydande föroreningspåverkan, som motverkar detta syfte. Sedan 200 är samtliga Natura 2000-områden klassade som riksintresse och det krävs tillstånd för att bedriva verksamhet eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i området. Inom Gällivare kommun finns knappt 20 områden som klassas som Natura 2000 områden. Två av dessa, Dundret och Lina fjällurskog, ligger inom ca 2 km radie från Malmberget och LKAB (figur 3 och 4). Även Lina älv är, såsom biflöde till Kalix älv, skyddad enligt Natura Torne-Kalix älvsystem omfattar ett stort avrinningsområde som är avsatt i sin helhet till Natura 2000 område. Rennäring Områdena kring samhällena Gällivare, Malmberget och Koskullskulle är av riksintresse för rennäringen. Ekonomisk säkerhet Villkor 4 i grundtillståndet avser den ekonomiska säkerheten. Villkoret ändrades i domen den 8 maj 204 och har nu följande lydelse: Bolaget ska ställa en ekonomisk säkerhet om 45 miljoner ( ) kronor för fullgörandet av de skyldigheter som gäller för deponeringsverksamheten. Säkerheten ska prövas av mark- och miljödomstolen. Säkerheten utgörs i dagsläget av att beloppet insatts på ett konto som pantförskrivits till förmån för länsstyrelsen i Norrbottens län.

6 6-B00 6 (6) Förutsättningar för ändringstillstånd enligt 6 kap. 2 miljöbalken - Nu gällande tillstånd för verksamheten är meddelat med stöd av miljöbalken och villkoren för verksamheten har helt nyligen prövats slutligt (alla ännu ej lagakraftvunna) - Gällande villkor i gällande tillstånd innehålls - Ändringen är i sig eller tillsammans med andra ändringar som skett i verksamheten inte av sådan omfattning eller betydelse att det skulle vara olämpligt med ett ändringstillstånd - Ökade olägenheter av betydelse för människors hälsa eller miljön bedöms inte uppkomma - Deponeringen kan utformas så att det efterbehandlade deponiområdet väl smälter in i den omgivande landskapsbilden Samråd Samråd har skett Länsstyrelsen i Norrbottens län som har beslutat att verksamheten utgör betydande miljöpåverkan. Samråd sker även med andra berörda myndigheter och organisationer enligt sändlista, bilaga. Tidplan LKAB avser att lämna in ansökan till mark- och miljödomstolen under våren 206. Kontaktuppgifter Vid frågor eller synpunkter rörande detta ärende är ni välkomna att senast den 8 februari 206 kontakta: Staffan Åsén Projektledare, LKAB Yttre Miljö staffan.asen@lkab.com Adress: LKAB FK Kiruna Telefon

7 Bilaga Sändlista utökad krets Samråd ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB Baste Cearru sameby per-gustav.nutti@baste.se Gällivare kommun, Miljö- och byggförvaltningen mobpost@gallivare.se Gällivare Naturskyddsförening Ingela Steen, ordförande ingela.steen@gallivarekiropraktor.se Gällivare skogssameby anders.persson@gallivareskogssameby.se Havs- och vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Kammarkollegiet registratur@kammarkollegiet.se Koskullskulle intresseförening Sven-Erik Nilsson, ordförande Kullegatan Koskullskulle Malmberget Koskullskulle Jakt & fiskevårdsförening mkjf@hotmail.com Myndigheten för samhällsskydd och beredskap registrator@msb.se Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Räddningstjänsten i Gällivare kommun Andreas Larsson, säkerhetssamordnare andreas.larsson@gallivare.se Sveaskog AB Marie-Louise Kaarle, administrativ assistent norra Sverige marie-louise.kaarle@sveaskog.se Trafikverket trafikverket@trafikverket.se

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2018-08-28 Stockholm Mål nr M 10355-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut i mål nr, se bilaga A PARTER

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (7) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Kiruna kommun Trafikverket Statens fastighetsverk Naturvårdsverket Havs- och

Läs mer

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 16 maj 2012 Boliden Mineral AB Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 1 Inledning Boliden Mineral

Läs mer

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 1 (5) Samrådsprocessen Boliden Mineral AB ( Boliden ) planerar för gruvverksamhet vid

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB

SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB UNDERLAG FÖR SAMRÅD GÄLLANDE ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR KAPACITETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID RYLLSHYTTEMAGASINET SAMT UTVIDGAT GRÅBERGSUPPLAG VID GARPENBERGSGRUVAN I DALARNAS LÄN,

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton i Kiruna. Förändrad rågodsförsörjning

Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton i Kiruna. Förändrad rågodsförsörjning Bilagor: 1 (7) 1 2014-07-30 14-M141 Handläggare Avd/Sektion Ivan Forsgren Hållbar utveckling/yttre Miljö D 0980-535 64 Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton

Läs mer

Underlag för samråd gällande kapacitetshöjande åtgärder vid sandmagasinet i Svappavaara, Kiruna kommun

Underlag för samråd gällande kapacitetshöjande åtgärder vid sandmagasinet i Svappavaara, Kiruna kommun 1 (20) Underlag för samråd gällande kapacitetshöjande åtgärder vid sandmagasinet i Svappavaara, Kiruna kommun Till: Delges: Enligt sändlista Erika Andersdotter Linda Andersson Annika Bjelkevik Thomas Bohlin

Läs mer

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Två av Bolidens efterbehandlingar. På föregående sida ses den sjö som numera täcker Långselegruvan och här syns det vattentäckta

Läs mer

Underlag för avgränsningssamråd avseende ansökan om tillstånd för deponering av avfallskalk i Malmberget

Underlag för avgränsningssamråd avseende ansökan om tillstånd för deponering av avfallskalk i Malmberget 1 (9) Underlag för avgränsningssamråd avseende ansökan om tillstånd för deponering av avfallskalk i Malmberget Till: Delges: Enligt sändlista Viveka Roslin Nordanfjäll Linda Bjurholt Björn Svanelöv Staffan

Läs mer

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2008-04-01 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm

DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm STOCKHOLMS TINGSRÄTT DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm Sid 1 (67) Mål nr SÖKANDE Vafab Miljö AB, 556191-4200 Nyängsleden 721 87 Västerås Ombud: Advokat Mikael Hägglöf Fröberg & Lundholm Advokatbyrå

Läs mer

Kan gruvavfall utgöra en resurs? Lena Alakangas Avdelningen för Geovetenskap och Miljöteknik Luleå Tekniska Universitet

Kan gruvavfall utgöra en resurs? Lena Alakangas Avdelningen för Geovetenskap och Miljöteknik Luleå Tekniska Universitet Kan gruvavfall utgöra en resurs? Lena Alakangas Avdelningen för Geovetenskap och Miljöteknik Luleå Tekniska Universitet Avfallsmängder per ton bruten malm Gråberg 0.4ton Gråberg 1 ton Anrikningssand 150kg

Läs mer

Björn Johansson

Björn Johansson Samrådsunderlag Ny Produktionsmix Ändring av tillstånd för gruvverksamhet Björn Johansson 2017-09-12 Sida 2 (8) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Administrativa uppgifter... 3 3. Lokalisering och

Läs mer

Fråga om tillstånd för gruvverksamhet vid Tapuli gruva

Fråga om tillstånd för gruvverksamhet vid Tapuli gruva 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2017-11-29 Ärendenr: NV-08128-17 Northland Resources AB i konkurs Advokaten Hans Andersson Advokatbyrån Kaiding Box 114 941

Läs mer

Ansökan om ny bearbetningskoncession för Baronmalmen i Malmberget

Ansökan om ny bearbetningskoncession för Baronmalmen i Malmberget 1 (5) Bergsstaten Varvsgatan 41 972 32 LULEÅ Kopia till Åsa Sundqvist Göran Tuomas Jan-Anders Perdahl Per Olov Fjällborg Therese Hägglund Ansökan om ny bearbetningskoncession för Baronmalmen i Malmberget

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1308 DOM 2008-02-25 Stockholm Mål nr M 1813-07 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, miljödomstolen, deldom den 8 februari 2007 i mål nr M 28110-05,

Läs mer

Efterbehandling av gruvverksamhet - Generellt

Efterbehandling av gruvverksamhet - Generellt Bolidens erfarenhet av efterbehandling av gruvor Policy Metoder Behov av utveckling Emma Rönnblom Pärson Boliden Mineral AB Emma.ronnblom-parson@boliden.com Miljö 1 Efterbehandling av gruvverksamhet -

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2011-03-23 Stockholm Mål nr M 3546-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-03-26 i mål nr M 2818-09, se bilaga A KLAGANDE Ragn-Sells

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen 2011-05-25 Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet En individuell prövning som utgår från den

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

02322-000754 NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 SE- 411 04 Göteborg T +46 (0)313 395 960 F +46 (0)313 395 969 E info@nordiskvindkraft.se www.nordiskvindkraft.se Anders Bjerkhoel (för fastighetsägare

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060204 DOM Stockholm Mål nr Sid 1 (14) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-05-10 i mål nr M 1471-08, se bilaga A KLAGANDE Naturvårdsverket 106 48 Stockholm

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722)

Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722) Utvinningsavfallsförordningen (SFS 2008:722) En orientering om förordningen och besluten från EU-kommmissionen Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen Oskarshamn 7 maj 2009 2009-05-07 Naturvårdsverket

Läs mer

Länsstyrelsen i Västerbottens län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador vid Svärtträsk

Länsstyrelsen i Västerbottens län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador vid Svärtträsk 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lundin, Cathrine Tel: 010-698 10 79 cathrine.lundin@naturvardsverket.se BESLUT 2014-05-21 Ärendenr: NV-03183-14 Länsstyrelsen i Västerbottens län Att: Karin

Läs mer

Underlag för avgränsningssamråd gällande Natura 2000-prövning av gruvverksamheten i Malmberget/ Vitåfors

Underlag för avgränsningssamråd gällande Natura 2000-prövning av gruvverksamheten i Malmberget/ Vitåfors Bilaga 209-04-6 9-M7 (54) Underlag för avgränsningssamråd gällande Natura 2000-prövning av gruvverksamheten i Malmberget/ Vitåfors Till: Delges: Enligt sändlista Linda Bjurholt Lotta Lauritz Sandra Lindgren

Läs mer

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar 1 (7) Miljö- och byggkontoret April 2005 Bo Jernberg PM Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar I Stålverket i Smedjebacken, Fundia Special Bar AB, tillverkas

Läs mer

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg,

Läs mer

Säkerhetsklassificering: Öppen. Fortsatt brytning av magnetitmalm vid Gruvberget, Svappavaara. Säte: Luleå Org.nr: 556001-5835

Säkerhetsklassificering: Öppen. Fortsatt brytning av magnetitmalm vid Gruvberget, Svappavaara. Säte: Luleå Org.nr: 556001-5835 1 (21) Författare: Uppdragsgivare: Får publiceras: Granskad av: Godkännande av: Utredning till: Petra Berggrund Monica Quinteiro Ja Monica Quinteiro Monica Quinteiro Linda Dahlström Ulf Halldén Jan-Ivan

Läs mer

Samrådsredogörelse - Koskullskulle

Samrådsredogörelse - Koskullskulle 2017-10-06 Bild: Hitta.se Samrådsredogörelse - Koskullskulle Ansökan om nätkoncession för 40 kv kraftledning vid Koskullskulle, Gällivare kommun, Norrbottens län Bilaga 1 till SR [Kommun, Länsstyrelse,

Läs mer

KOMPLETTERING AV ÖVERKLAGANDE SAMT BEGÄRAN OM INHIBITION. MOTPART: Boliden Mineral AB, Skelleftehamn

KOMPLETTERING AV ÖVERKLAGANDE SAMT BEGÄRAN OM INHIBITION. MOTPART: Boliden Mineral AB, Skelleftehamn 1(11) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-11-27 Ärendenr: NV-07262-14 Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 STOCKHOLM KOMPLETTERING AV ÖVERKLAGANDE SAMT BEGÄRAN OM INHIBITION KLAGANDE:

Läs mer

Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd

Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd 2017-06-01 Julia Bartholomeusz Dammsäkerhet och deponeringshantering Sweco Stockholm 1 Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Nuvarande tillstånd Avbördning

Läs mer

Inledning Ragn-Sells Avfallsbehandling AB (Bolaget) avser att hos Mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt 16 kap. 2 miljöbalken.

Inledning Ragn-Sells Avfallsbehandling AB (Bolaget) avser att hos Mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt 16 kap. 2 miljöbalken. 2018-11-23 Inbjudan till samråd enligt 6 kap. 24 miljöbalken med anledning av ansökan om ändringstillstånd till miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Heljestorp, Vänersborgs kommun. Inledning

Läs mer

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Arkivbeteckning 1(5) Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Länsstyrelsen har beretts tillfälle att yttra sig över remitterat författningsförslag som syftar

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

Vad är ett bra samråd i praktiken?

Vad är ett bra samråd i praktiken? Vad är ett bra samråd i praktiken? Anders Forsgren Samordnare samverkansfrågor 2 Social licence to operate! Socialt ansvar Skapa en säker arbetsmiljö Mångfald och jämnare könsfördelning Trygga den framtida

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 2017-03-14 Stockholm Mål nr M 2449-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M 2298-15, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Angående ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt och utökad verksamhet vid Löt avfallsanläggning i Vallentuna kommun

Angående ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt och utökad verksamhet vid Löt avfallsanläggning i Vallentuna kommun 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2009-02-26 Dnr 641-5879-08 Nacka Tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Yttrande i målet M3092-08 Angående ansökan om tillstånd enligt

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

Välkommen på samråd!

Välkommen på samråd! Välkommen på samråd! Samrådet avser Ansökan om ändringstillstånd Ansökan om tillstånd Agenda Inledning Presentation av flygplatsen Lagstiftning Prognos och Flygplatsens anläggningar Sökt omfattning Flygvägar

Läs mer

Upphävande av detaljplaner för del av Tuolluvaara industriområde, Kiruna kommun i Norrbottens län HANDLINGAR PLANPROCESSEN

Upphävande av detaljplaner för del av Tuolluvaara industriområde, Kiruna kommun i Norrbottens län HANDLINGAR PLANPROCESSEN PLANBESKRIVNING s. 1(8) Upphävande av detaljplaner för del av Tuolluvaara industriområde, Kiruna kommun i Norrbottens län HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Planbeskrivning - Fastighetsförteckning

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering SVEA HOVRÄTT Avdelning 13 Rotel 1307 Mål nr Rättelse/komplettering Dom, 2008-09-17 Rättelse, 2008-09-19 Beslutat av: hovrättsrådet Liselotte Rågmark Rättelse jämlikt 17 kap. 15 första stycket rättegångsbalken:

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Bakgrund. Martin Andersson tel ,

Bakgrund. Martin Andersson tel , 2017-07-12 Samrådsunderlag enligt 6 kap. 4 miljöbalken med anledning av ansökan om omprövning och utökad miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Marieholm, Göteborgs kommun. Bakgrund Det sker och

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M Rotel 14

Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M Rotel 14 Delegationsbeslut 1 (8) 2017-06-02 Dnr 2016.1597-4 Östersunds Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 708 831 28 Östersund Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M 37-17

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Bilaga 1 Bilagor till samrådsredogörelse

Bilaga 1 Bilagor till samrådsredogörelse Bilaga 1 Bilagor till samrådsredogörelse Sändlista för Samråd med utvidgad krets för vindkraftanläggning Lehtirova Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA Fiskeriverket

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Yttranden och

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Dnr: Upprättad: 2011-02-07 Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Samråd

Läs mer

UNDERRÄTTELSE OM GRANSKNING AV DETALJPLAN FÖR ÖCKERÖ KRETSLOPPSPARK Del av fastigheten Heden 1:300 samt fastigheterna Heden 1:401 och Heden 1:404

UNDERRÄTTELSE OM GRANSKNING AV DETALJPLAN FÖR ÖCKERÖ KRETSLOPPSPARK Del av fastigheten Heden 1:300 samt fastigheterna Heden 1:401 och Heden 1:404 Datum: 2017-05-22 Diarienummer: SB 0031/15 Sida 1/5 UNDERRÄTTELSE OM GRANSKNING AV DETALJPLAN FÖR ÖCKERÖ KRETSLOPPSPARK Del av fastigheten Heden 1:300 samt fastigheterna Heden 1:401 och Heden 1:404 UPPDRAG

Läs mer

Kommittédirektiv. Betryggande säkerheter för gruvnäringen och staten. Dir. 2017:59. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017

Kommittédirektiv. Betryggande säkerheter för gruvnäringen och staten. Dir. 2017:59. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017 Kommittédirektiv Betryggande säkerheter för gruvnäringen och staten Dir. 2017:59 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda och analysera om det finns

Läs mer

Bilaga 2 Nedlagda Deponier i Laxå Kommun

Bilaga 2 Nedlagda Deponier i Laxå Kommun Laxå november 2012 Bilaga 2 Nedlagda Deponier i Laxå Kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING Nedladga deponier i Laxå kommun ------------------------------------------------------------2 Mosjötippen ----------------------------------------------------------------------------------------3

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2018-05-25 meddelad i Nacka strand Mål nr M 6230-17 SÖKANDE Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB), 556197-4022 Box 63 186 21 Vallentuna Ombud: Advokat Mikael

Läs mer

Samrådsunderlag och erhållna synpunkter

Samrådsunderlag och erhållna synpunkter 1 Bilaga B 1 Samrådsunderlag och erhållna synpunkter Innehåll Samrådsunderlag Inledande samråd... 2 Brev till myndigheter avseende skriftligt samråd... 6 Inledande samrådsmöte med Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Pär Elander par@elandermiljoteknik.com 072-217 08 77 1 Pilotförsök sluttäckning med användning av avfall 2 Villkor

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs BESLUT 215-1-12 521-28623-215 1(4) Naturavdelningen Sven Arvidsson Infrahandläggare 1-224 43 58 Delg.kvitto Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

Miljöministeriet i Finland kirjaamo(at)ym.fi ÖVERSÄTTNING

Miljöministeriet i Finland kirjaamo(at)ym.fi ÖVERSÄTTNING Miljöministeriet i Finland 5.3.2019 kirjaamo(at)ym.fi ÖVERSÄTTNING VN/724/2019, yttrandebegäran angående Finlands deltagande i miljökonsekvensbedömningsprocessen i Kaunisvaara, Pajala kommun, Sverige GRÄNSÄLVSKOMMISSIONENS

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Länsstyrelsen i Jönköpings län

YTTRANDE Ärendenr: NV Länsstyrelsen i Jönköpings län 1(12) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y YTTRANDE 2018-06-05 Ärendenr: NV-02380-18 Länsstyrelsen i Jönköpings län jonkoping@lansstyrelsen.se Remiss från Länsstyrelsen i Jönköpings

Läs mer

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall;

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; 2003-09-16 NFS 2004:X Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; beslutade den XX 2004. Dessa allmänna råd ersätter tidigare allmänna råd (NFS 2001:22)

Läs mer

Sulfidjordshantering Skravelsjö 2:15

Sulfidjordshantering Skravelsjö 2:15 Samrådsredogörelse Sulfidjordshantering Skravelsjö 2:15 Umeå kommun, Västerbottens län 2017-08-22 TRV 2016/56675 Trafikverket Region Nord Postadress: Box 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut 2017-08-29 Sid 1 (5) Vattenenheten Handläggning vattenverksamhet vattenverksamhet.kalmar@lansstyrelsen.se 010-223 85 86 Mån 13-16, tisd och tors 09:30-11:30 Björkelunds Stugförening c/o Yvette Heikka Mukka

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Innanen gruva kan tas i drift Undersökningstillstånd

Innanen gruva kan tas i drift Undersökningstillstånd SweMins miljökonferens, Pajala 2010-09-21 Lotta Lauritz, Bergsstaten Nyetablering av gruvor -erfarenheter och lärdomar Innanen gruva kan tas i drift Undersökningstillstånd (=ensamrätt till undersökning,

Läs mer

Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan

Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Bilaga G till ansökan Botnia Exploration AB Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Eskilstuna 2018-08-08 Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Egenkontrollprogram, utkast Datum 2018-08-08 Uppdragsnummer

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv vid Gasverkskajen, fastighet Gullbergsvass 703:45, Göteborgs kommun

Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv vid Gasverkskajen, fastighet Gullbergsvass 703:45, Göteborgs kommun 1(6) Vattenavdelningen Sigrid Häggbom tel 010-224 43 75 Göteborgs Stad, Trafikkontoret trafikkontoret@trafikkontoret.goteborg.se Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2015-03-06 Stockholm Mål nr M 5566-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, deldom i mål nr, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman?

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? 1 Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? TOVE ANDERSSON / RENARE MARK DEN 15 MAJ 2019 2 Vad är det vi pratar om? Masshantering, några typfall: - Inom infrastrukturprojekt

Läs mer

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Bilaga 1 E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsredogörelse Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Mars 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun 22 26 Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun Dnr 2013-0176 Miljönämndens beslut Miljönämnden beslutar att

Läs mer

Gruvverksamhetens beslutsprocess. Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling Boliden Mines 1

Gruvverksamhetens beslutsprocess. Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling Boliden Mines 1 Gruvverksamhetens beslutsprocess Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling Boliden Mines Boliden Mines 1 2014-01-29 Boliden 2014 Nordiskt metallföretag med fokus på hållbar utveckling. Kärnkompetens

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

Masshantering GERTRUD GYBRANT

Masshantering GERTRUD GYBRANT Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden Avfall för anläggningsändamål Avfall eller produkt? Ändringar i 29 kapitlet MPF Täkter och masshantering Muddermassor Avfall Definition finns

Läs mer

PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET. Gällivare kommun. Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen

PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET. Gällivare kommun. Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen SAMRÅDSHANDLING Diarienr: Ksst/2019:207 PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET Gällivare kommun Lantmäteriet Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen Gällivare kommun

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060104 DOM 2015-02-24 Stockholm Mål nr M 5022-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-05-02 i mål nr M 5392-11, se bilaga KLAGANDE Bergslagens

Läs mer

Bilaga 4 Behovsbedömning

Bilaga 4 Behovsbedömning 1 Vad är en behovsbedömning? Enligt Miljöbalken 6 kap 11 ska kommunen genomföra en miljöbedömning för alla planer eller program som kan medföra betydande miljöpåverkan. I samband med upprättandet av den

Läs mer

Statens Vegvesen Teknologidagane 2014 NORWAT. Vattenhantering i Sverige

Statens Vegvesen Teknologidagane 2014 NORWAT. Vattenhantering i Sverige Statens Vegvesen Teknologidagane 2014 NORWAT Vattenhantering i Sverige Svensk vattenförvaltning Havs- och vattenmyndigheten är förvaltningsmyndighet på miljöområdet för frågor om bevarande, restaurering

Läs mer

FÖRELÄGGANDE

FÖRELÄGGANDE FÖRELÄGGANDE 2018-02-28 Aktbilaga 164 Mål nr Rotel 11 Anges vid kontakt med domstolen Svenska Vanadin AB genom Advokat Jan Eriksson Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Sökande: Svenska Vanadin

Läs mer

DELDOM meddelad i Östersund

DELDOM meddelad i Östersund meddelad i Östersund Sid 1 (4) Mål nr PARTER (såvitt nu är i fråga) Sökande Fortum Waste Solutions AB, 556129-9537 692 85 Kumla SAKEN Tillstånd enligt miljöbalken till deponiverksamhet vid Vaple deponi

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060302 DOM 2019-02-26 Stockholm Mål nr M 1103-18 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-16 i mål nr M 3814-17, se bilaga A PARTER Klagande Länsstyrelsen

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Yttrande över gruvavfallsfinansieringsutredningens betänkande Statens gruvliga risker (SOU 2018:59)

Yttrande över gruvavfallsfinansieringsutredningens betänkande Statens gruvliga risker (SOU 2018:59) 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över gruvavfallsfinansieringsutredningens betänkande Statens gruvliga risker (SOU 2018:59) Ert ärendenummer M2018/01962/Ke

Läs mer