Vad finns kvar? Effekter av handledning till arbetslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad finns kvar? Effekter av handledning till arbetslag"

Transkript

1 Lund Vad finns kvar? Effekter av handledning till arbetslag 1 Slutrapport SKA, prioriterat utvecklingsområde Verksamhetsbeskrivning Naturskolan är ingen skola med skolhus och elever. Det är ett sätt att arbeta. Naturskolan i Lund är en kommunal resurs med uppdrag att stödja och stimulera skolutveckling inom områdena naturvetenskap och hållbar utveckling. Man hör organisatoriskt till Barn- och skolnämnd Lund Öster, men är en övergripande utvecklingsresurs för alla skolor och förskolor i kommunen. Naturskolan är en resurs i undervisningen för både personal och elever i förskola, grundskola och gymnasieskola, i syfte att bidra till ökad måluppfyllelse. Verksamheten ska därför ha en tydlig koppling till skrivningar i läroplaner, kurs- och ämnesplaner samt kunskapskrav. Val av prioriterat utvecklingsområde För att försöka bedöma vår egen insats, ta reda på kvaliteten på vårt arbete, valde vi denna gång att granska handledningen till arbetslag. Varje år deltar flera arbetslag i den handledning som Naturskolan erbjuder alla skolor och förskolor i kommunen. Handledningen syftar till att vidareutveckla den pedagogiska verksamheten inom områdena naturvetenskap och hållbar utveckling. Den planeras tillsammans med pedagogerna i de aktuella arbetslagen samt blir tillfällen till observation och diskussion kring innehåll och metoder. Det handlar helt enkelt om ett slags kollegial handledning, där vi blir skolans kritiske vän, genom att föra ett pedagogiskt samtal över tid. Följande villkor gäller för de arbetslag som anmäler sig till denna form av kompetensutveckling: Arbetet ska sträcka sig över minst en termin. På detta sätt försöker vi undvika enstaka insatser, och i stället skapa långsiktighet i vårt arbete. Oftast blir en handledningsperiod förlängd till två terminer. Naturskolan ska vara med i både planering, delar av genomförande samt uppföljning. På så sätt får vi en helhetsbild över arbetet, och försöker skapa tillfällen för reflektion kring processen. Genom att delta i själva undervisningen får vi en chans att pröva metoder och arbetssätt och se hur de fungerar i den pedagogiska praktiken.

2 Skolledaren ska vara införstådd med, och garantera tid för kompetensutvecklingen. Vi vill att rektor/förskolechef ska vara väl informerad om den arbetsinsats vi förväntar oss från de inblandade pedagogerna, så att de får rimliga förutsättningar för kompetensutvecklingen. Alla i arbetslaget ska vara informerade om vad handledningen innebär, men alla pedagoger behöver inte nödvändigtvis delta i den. 2 Detta ville vi veta mer om Vi ville ta reda på effekter över tid av våra insatser i handledning till arbetslag. Vad har betytt något, vad finns kvar, och hur har tankarna utvecklats hos den enskilde pedagogen? Vi ville också ta reda på om pedagogerna uppfattat insatserna som handledning i lärande för hållbar utveckling (LHU). Vi tror att LHU kommer att bli allt viktigare de kommande åren, och att våra insatser kommer att handla mer om detta än om naturvetenskap, i vårt tudelade uppdrag. Vi tycker oss märka ett minskat intresse för handledning de senaste åren. Varför är det så? Denna fråga hoppades vi indirekt få svar på. Sammanfattningsvis hoppades vi kunna få en bedömning av vår egen insats, och tankar om hur vi kan förbättra den. Hur gör vi bäst nytta i framtiden? Metod Vi valde att använda en metod som av Gunnar Berg vid Uppsala universitet beskrivs som brevmetoden. Metoden har använts av Berg m.fl. för att genomföra skolkulturanalyser och är ett mellanting mellan intervju och enkät. Den går ut på att lärare uppmanas att skriva ett brev till undersökaren. Brevet ska utgå från en eller flera allmänt formulerade grundfrågor. Fördelarna med brevmetoden i jämförelse med intervjumetoden är att den är enklare att administrera och att målgruppen kan vidgas. Nackdelen är att det inte är möjligt att ställa några förtydligande uppföljningsfrågor till brevskrivaren. Brevmetoden förutsätter en hög grad av engagemang och motivation, så att breven blir relativt utförliga. Ju mer omotiverad den tillfrågade gruppen är, desto torftigare brev får man. Vi kände en viss osäkerhet kring engagemanget och motivationen hos den grupp vi tänkte vända oss till, men efter att ha konsulterat Gunnar Berg blev vi stärkta till att våga prova metoden i detta sammanhang. Totalt 70 brev skickades ut till pedagoger - från förskola till gymnasieskola, inom BSF Lund Stad, BSF Lund Öster och Utbildningsförvaltningen - som fått handledning 1, 3, 5 respektive 10 år tillbaka i tiden. De allmänt formulerade grundfrågor vi ställde var: Vi ber dig skriva ett brev till oss om vad handledningen har betytt för dig. Vad finns kvar av tankarna och arbetssättet i din pedagogiska praktik idag, hur har du utvecklat det sedan dess? Kan du ge konkreta exempel?

3 Brevet finns återgivet i sin helhet i bilaga 1. Tidsplan 3 Vår ursprungliga tidsplan var: Insamling av data i januari Sammanställning av insamlad data i februari Analys och rapport i mars-april Hela tidsplanen blev dock förskjuten c:a en månad, eftersom brevet inte skickades ut förrän i början av februari. Resultat Vi fick in 17 svar/brev, vilket ger en svarsfrekvens på 24%. Det är lågt utifrån statistisk säkerhet, men får ändå betraktas som rimligt med tanke på det stora informationsflöde som förekommer på skolor och förskolor. Att svara på uppmaningen att skriva ett brev var inget obligatoriskt, vilket sannolikt gjort att många inte prioriterat det framför andra arbetsuppgifter. Det fanns heller ingen tydlig vinst för den som skrev brev till oss. Möjligen kan vissa ha sett en chans till självreflektion. En sammanställning av allt insamlat resultat finns i bilaga 2. Analys Vi befarade att pedagogerna skulle ha svårt att skilja på handledning och andra av Naturskolans insatser som de medverkat i, t.ex. enstaka fortbildningsdagar och/eller projekt som Gröna skolgårdar. Detta visade sig stämma. I tolkningen nedan har vi emellertid försökt att rensa bort kommentarer som uppenbart handlar om något annat än handledningssituationer. Vad har betytt något? Innan vi går in på detaljer kring vad som tycks ha varit mest betydelsefullt ställer vi oss först och främst frågan om handledningen över huvud taget har betytt något för pedagogerna. Annars vore det ingen vits att gå vidare med analysen. Glädjande nog är det ganska många som ger uttryck för att handledningen varit betydelsefull för dem. För någon har det t.o.m. varit den mest betydelsefulla av all kompetensutveckling de fått: - Handledningen jag fick av Naturskolan har betytt jättemycket för mig, faktiskt mest av alla fortbildningar jag gått på under alla mina år som lärare. Man får dock tänka på att det sannolikt är de pedagoger som handledningen betytt mest för som också skrivit brev till oss. De som menar att handledningen har varit av mindre betydelse

4 finns kanske bland de 76% som inte skrivit något brev. Vi har alltså troligen ett positivt urval bland de inkomna breven. Bland dessa finner vi i alla fall två begrepp som återkommer flera gånger: konkret och arbetssätt. Med arbetssättet uttrycker pedagogerna att de fått nya insikter om att tillfället, platsen och det personliga mötet är viktigt för att lärande ska ske. De uttalar också vikten av elevernas delaktighet och betydelsen av att ge barn/elever tid till att fundera. Konkretiseringen, menar pedagogerna, gör det lätt att ta nyheterna till sig. Att man själv får testa först gör att man sedan vågar mer på egen hand. Vissa kallar det konkreta och praktiska tips. Görandet är centralt, liksom enkelheten: - Det var av största betydelse att jag fick göra aktiviteterna och inte bara läsa om dem. Det gav många aha!-upplevelser och gav mod att prova något nytt. - Ni har gett mig massor av konkreta förslag som man kan använda direkt i barngrupperna. 4 Vi kan utläsa av breven att Naturskolan för många har varit igångsättare för nya sätt att arbeta. En del vittnar om att man sedan kontinuerligt använt, och utvecklat, det man fick sig till livs i handledningen. Någon har fått med sig ett naturvetenskapligt arbetssätt, medan andra särskilt lyfter att de fått inspiration till att arbeta mer ämnesövergripande: - Handledningen gav mig den puff jag behövde för att våga satsa. Det känns rätt och jag tänker fortsätta på olika sätt. - Naturskolan hjälpte oss att förändra arbetssättet till det naturvetenskapliga. Vi hjälpte barnen att formulera hypoteser, utforska påståendet och analysera effekterna. - Det välkända tema som vi arbetat kring flera gånger innan visade sig nu nytt även för oss. Det blev som en resa i det okända. Vi kan också notera att många har upptäckt fördelar med utomhuspedagogik, d.v.s. att använda en större lärande arena i sin pedagogiska praktik. Framför allt lyfter man betydelsen av skolgården och närmiljön, samt att utomhusmiljöer ger möjlighet till tematiskt lärande i många ämnen, t.ex. språk och matematik, inte bara NO: - Naturskolan var en stor inspiration för att ta ut eleverna och studera utomhus, i naturen och närområdet, med enkla medel. - Man kan arbeta med de olika ämnena i vår utemiljö, såsom svenska, matematik och tema. Vi tror att det krävs en längre tidsperiod för att komma in i ett nytt sätt att tänka. Det är därför som vi försöker undvika enstaka insatser utan sammanhang. Långsiktigheten i handledningen nämns också av någon som positiv: - Det var en fantastisk kick att ha er knutna till oss under en lång period. För en del pedagoger har handledningen inte inneburit så mycket nytt. De menar dock att det har varit bra att återuppliva och förnya tankar och arbetssätt som de haft redan tidigare: - Både tankarna och arbetssättet fanns tidigare men behöver förnyas aktualiseras.

5 Vad finns kvar? Vi kan utifrån de inkomna breven glädjande nog konstatera att det tycks stanna en hel del kvar hos pedagogerna efter handledningsperioden. Flera uttrycker, om arbetssättet i allmänhet, att de fått en grund, eller en trygg bas, att stå på. Det gäller i synnerhet utomhusperspektivet. Pedagogerna vittnar om att de har lärt sig en massa saker, men det är svårtolkat vad de egentligen menar med kunskaper. Vi tolkar det oftast som ämneskunskaper, men det kan ju även röra sig om annat. Tyvärr ger inte brevmetoden någon möjlighet att be om förtydliganden: - Bredd på aktiviteter och kunskap. Mycket kan rymmas inom utepedagogik riktigt tvärvetenskapligt. - Handledningen betydde inspiration och konkreta pedagogiska tips, men också fördjupad kunskap. - De handledningsdagar och inspirationsdagar jag har haft med er finns ofta i det vardagliga jobbet. Jag känner att jag inte bara har inspirerats av olika arbetssätt utan även lärt mig mycket. 5 Vissa aktiviteter använder man igen i nya situationer, och/eller utvecklar dem vidare. Sättet att ställa produktiva frågor har för många varit en ny insikt och gjort att de ändrat sitt eget sätt att ställa frågor. - Under detta läsåret jobbar jag på liknande sätt, och har haft jättestor nytta av allt jag fick med mig från handledningen på olika sätt: Genom att jag själv fått mer fackkunskaper. Använt många idéer och aktiviteter som vi fick förslag på. Öppet förhållningssätt. Inte ge färdiga svar på en gång. Lyssna in barnens frågor. Handledningsperioden har även gjort att pedagogerna vet vart de kan vända sig för fortsatt rådgivning. Hur har tankarna utvecklats? Har tankarna utvecklats? Ja, övervägande delen av pedagogerna som skrivit brev har gått vidare på något sätt. Det kan vara att de utvecklat sin egen utemiljö och bättre tar tillvara den. De arbetar med fler ämnen utomhus, kopplar utomhuspedagogik med användande av digitala hjälpmedel, lyssnar in elevernas frågor och gör eleverna mer delaktiga. - För mig handlar det om att tänka om, skruva inlärningen. Skruva inlärningen vad menar denne pedagog egentligen? Vi tolkar det som ett uttryck för att förändra, och i så fall har vi nått resultat. Vi har med handledningen startat en utvecklingsresa: - Sedan handledningen har vi ofta använt detta arbetssätt. Varje gång blir det som ett äventyr. Vi vet var vi börjar men inte var vi slutar. Samtidigt lär vi oss något nytt hela tiden. Det berättas i breven också om problem att få med sig sina kollegor och sin skolledning i en mer övergripande förändringsprocess:

6 - För mig var handledningen från Naturskolan inspirerande. Dock tror jag att verksamheten inte är där ännu. Trots det kan upplevelsen av handledning och de idéer den väckte aldrig tas ifrån oss, utan idag lever den i våra verksamhetsdiskussioner. Vi är fortfarande i början men handledningen och aktiviteten lever kvar och den kommer att användas framöver, kanske i annan form, men ändå. 6 I ett av breven får vi veta att man på en skola satsat på en egen ansvarig utomhuspedagog. Det resulterade i att resten av personalen släppte utomhuspedagogiken mer och mer, och överlät ansvaret till utomhuspedagogen. När denne sedan slutade arbeta på skolan hade personalen svårt att komma igång igen, p.g.a. att man överlåtit för mycket av ansvar och initiativ. Slutsatsen av detta är att en bred förankring är viktig för en lyckad skolutveckling. Följdfrågorna En lärare beskriver på ett mycket tydligt sätt att insatserna uppfattats som handledning i lärande för hållbar utveckling: - Vi pratar inte bara om miljön, vi gör något på riktigt också, vilket leder till ökade upplevelser av autenticitet, sammanhang och meningsfullhet. Detta har vi lärt oss av er och håller levande i högsta grad! Vi har jobbat vidare med Grön Flagg och vår miljöundervisning har blivit mer levande och begriplig eftersom vi har en tydlig koppling mellan mål och verksamhet. Eleverna är mer delaktiga i utvecklingsarbetet. I övrigt är det svårt att hitta så tydliga kopplingar. Det behöver dock inte betyda att de övriga inte uppfattat insatserna som handledning i LHU. Det kan ju helt enkelt bero på att vi inte frågat rent ut om detta, och då ger inte brevmetoden någon möjlighet att ställa följdfrågor för att leda pedagogen in på detta. Anledningen till att intresset för handledning minskar kan vi inte hitta någonstans i det insamlade materialet. Vi hoppas det beror på att Naturskolan under sina snart 30 verksamhetsår har lyckats stimulera till en både bred och djup kompetenshöjning genom de långsiktiga insatserna i handledning till arbetslag. Pedagogerna känner idag kanske att de snarare behöver påfyllning, t.ex. genom enstaka fortbildningstillfällen. Intresset för våra kurser har nämligen ökat i samma omfattning som handledningen minskat. Pedagogerna har kanske inte heller upplevt att de, p.g.a. införandet av IUP och nya läroplaner, har haft den tid för reflektion och pedagogiska samtal som en handledningsperiod med Naturskolan innebär. Slutsatser och lärdomar inför framtiden Vi har fått en starkt positiv respons som känns äkta! Naturskolans handledning ger pedagoger både verktyg, arbetssätt, metoder och moraliskt stöd med förankring i läroplanerna. Denna relativt enkla undersökning har därför stärkt oss i att fortsätta erbjuda handledning till arbetslag även i framtiden. Långsiktigheten i handledningen ska vi hålla fast vid. Forskningen ger stöd för att kollegialt lärande är en framgångsrik väg till utveckling. Vi ser också att det

7 idag satsas en hel del även på införande av andra slags kollegiala förändringsagenter, t.ex. didaktiker, samtalsledare och förstelärare. Vi har sett av vår undersökning att det som betytt mest för pedagogerna är det praktiskt/konkreta arbetssättet, utomhusperspektivet och sättet att ställa frågor. Bland Sveriges naturskolor är detta självklara ingredienser i ett utvecklingsarbete som ger fler barn/elever chans att komma till sin rätt. Frågan är om naturskolans arbetssätt kan kallas för beprövad erfarenhet? Enligt Skolverkets definition är det tveklöst så. Det är prövat, dokumenterat och genererat under en längre tidsperiod och av många. 7 Vilka tankar om hur vi kan förbättra vår handledningsinsats fick vi av breven? Några saker har vi hittat i det insamlade materialet. Uttryck som: Verksamheten är inte där ännu betyder kanske att vi behöver involvera rektor mer i samband med handledningsperioder för att både synliggöra och sprida arbetslagets resultat, och för att uppnå en bredare förankring på enheten. Vi bör alltid inleda med en kontakt med rektor när ett arbetslag har sökt handledning. En förbättring är också att ha med rektor vid första planeringsmötet med arbetslaget. Vi kan också bli tydligare med att visa på vilket sätt handledningen stödjer lärande för hållbar utveckling. Genom att mer diskutera, och försöka synliggöra, vad som menas med lärande för hållbar utveckling kan förhoppningsvis detta fokus öka. Det kan säkert finnas fler lärdomar mellan raderna som vi inte sett när vi analyserat breven. Och vi hade kanske kunnat få ännu mer konstruktiv kritik från de 76% som inte skrivit några brev till oss. Trots den relativt låga svarsfrekvensen har studien varit betydelsefull och bidragit till tankar som vi kommer att ha med oss i vårt fortsatta arbete. Anna Ekblad Carolina Lindeblad Eva Persson Anders Wånge Kjellsson

8 Bilaga 1 Hej kära kollega/vän! År deltog du i handledning med Naturskolan. För vårt systematiska kvalitetsarbete ber vi dig nu skriva ett brev till oss om vad denna handledning har betytt för dig. Vad finns kvar av tankarna och arbetssättet i din pedagogiska praktik idag, hur har du utvecklat det sedan dess? Kan du ge konkreta exempel? 8 Vi vill att du skriver ditt svar på detta papper, fortsätt på baksidan och om du behöver skriv på fler papper. I vår rapport kommer du att vara anonym. Skicka ditt svar till Naturskolan via internposten senast den 1 mars Tack på förhand! Med vänliga hälsningar Anders, Eva, Anna och Carolina på Naturskolan i Lund.

9 Bilaga 2 Bearbetad sammanställning av inkomna brev1-17 gjord Vad har betytt något? 17. Handledningen gav mig den puff jag behövde för att våga satsa. Det känns rätt och jag tänker fortsätta på olika sätt. 9. Både tankarna och arbetssättet fanns tidigare men behöver förnyas aktualiseras. 1. Det var en fantastisk kick att ha er knutna till oss under en lång period. 7. Naturskolan hade en del av lektionerna med klassen och jag arbetade med klassen däremellan. 14. Vi hade handledning i ett fortlöpande tema som vi jobbade med då och då under hela läsåret. Vi fick hjälp med att planera, konkreta idéer och genom att ni höll i vissa lektioner. 12. Tanken med handledningen var att försöka formalisera, och få med i en planering med genomtänkta idéer, det som redan hände i verksamheten. Under en period av ca en termin fungerade denna aktivitet mycket bra. 2. Lekfull, omslutande och jag-stärkande atmosfär i er kompetensutveckling gör att man vågar och orkar komma igång att jobba utepedagogiskt. Och sprida samma positiva och trygga lärande-atmosfär till eleverna. 4. Handledningen jag fick av Naturskolan har betytt jättemycket för mig, faktiskt mest av alla fortbildningar jag gått på under alla mina år som lärare. Handledningstillfällena var av psykosocial betydelse för min del (konkret, lugnt, positivt). Jag såg senare att detta arbetssätt hade positiv inverkan på gruppen. 4. Det var av största betydelse att jag fick göra aktiviteterna och inte bara läsa om dem. Det gav många aha!-upplevelser och gav mod att prova något nytt. 15. Ert tema var tydligt och några aktiviteter tycker jag är fantastiska. Barn både tränar på information och att prata inför grupp. 11. Deltagandet i Naturskolans handledning har varit mycket betydelsefullt för mig för att kunna bedriva en bra uteverksamhet i skolan. 16. För mig är utepedagogik det lilla extra som ger lust i arbetet. Det finns med mig som en möjlighet. 11. Jag har fått massor av idéer och förslag som jag har kunnat delge mina kollegor och fått dem att bli intresserade av utepedagogik. 6. Naturskolan var en stor inspiration för att ta ut eleverna och studera utomhus, i naturen och närområdet, med enkla medel. 10. Att arbeta med kartor och geocaching är något som vi lärde oss under handledningen och som vi har fortsatt med. Det har varit till stor nytta och glädje i utforskandet av nya områden tillsammans med eleverna. 9. Handledningen betydde inspiration och konkreta pedagogiska tips, men också fördjupad kunskap. 3. Mycket inspirerande, bra konkreta tips och lättare nu att fånga eleverna kring en aktivitet när vi är ute. 11. Ni har gett mig massor av konkreta förslag som man kan använda direkt i barngrupperna. Man kan arbeta med de olika ämnena i vår utemiljö, såsom svenska, matematik och tema. 9

10 13. Naturskolan hjälpte oss att förändra arbetssättet till det naturvetenskapliga. Vi hjälpte barnen att formulera hypoteser, utforska påståendet och analysera effekterna. 9. Kände att jag blev säkrare vid t.ex. våra experiment i sättet att beskriva vad vi gjorde hypotes, slutsats o.s.v. 13. Det välkända tema som vi arbetat kring flera gånger innan visade sig nu nytt även för oss. Det blev som en resa i det okända. 16. Handledningen har gett mig vetskapen om att jag kan skriva eller ringa och fråga er om råd. 10 Vad finns kvar? 2. Era fortbildningar finns som en trygg och inspirerande bas i ens bagage. 4. Jag använder de djur och växter som finns på skolgården för närstudier avbilda, diskutera, klassificera. Innan handledningen visste jag inte riktigt hur jag skulle gå tillväga. 2. Bredd på aktiviteter och kunskap. Mycket kan rymmas inom utepedagogik riktigt tvärvetenskapligt. 3. Vi har använt det vi fick lära oss och tips på lektionsupplägg vid många tillfällen! 4. Jag använder material från naturen som underlag för att utveckla språket, att uttrycka sig både muntligt och skriftligt. Aktiviteten där barnen sitter rygg mot rygg och den ene beskriver sin naturbild för den andre, som ska bygga upp samma bild, är numera en klassiker. 17. Sen handledningen 2007 har jag i alla gemensamma temaplaneringar försökt få till att det ska finnas med uteverksamhet. 2. Jag har fått med mig ett uteperspektiv i lärandet, att se på utemiljön som fylld av pedagogiska möjligheter. Inte bara natur, utan även tätort, skolgård, park, lekplats. 6. Jag utnyttjar vårt närområde, skolgården, Stadsparken, gräsplanen o.s.v. mycket mer än tidigare. Vi lär oss massor av ord utomhus. 5. Vi har utnyttjat parken mycket och även varit på Lomma strand och använt oss av era tips. 12. Det konkreta vi gjort är att med eleverna gå till någon park/lekplats i närheten. Där leker vi, lagar mellanmål och gör valfria aktiviteter. 10. Vi försöker ta tillvara de möjligheter som vår närmiljö har att erbjuda. Vi tar oss runt både till fots och med cyklar på ett mer aktivt sätt än före handledningen. 1. Efter handledningen planerade vi in något utepass i veckan i olika ämnen. Något år senare fick vi en egen utepedagog på skolan, som gav eleverna något pass i veckan under en period. Det var ju tjusigt, men för oss andra innebar det att vi släppte det mer och mer. Barnen fick ju del av det ändå! 2. Tyvärr begränsas man ibland av att det är så många olika saker som ska hinnas med i skolan. Det blir mindre utepedagogik än vad man önskar och tror på. Men det blir i alla fall ibland! 14. Under detta läsåret jobbar jag på liknande sätt, och har haft jättestor nytta av allt jag fick med mig från handledningen på olika sätt: Genom att jag själv fått mer fackkunskaper Använt många idéer och aktiviteter som vi fick förslag på Öppet förhållningssätt. Inte ge färdiga svar på en gång. Lyssna in barnens frågor

11 13. Sedan handledningen har vi ofta använt detta arbetssätt. Varje gång blir det som ett äventyr. Vi vet var vi börjar men inte var vi slutar. Samtidigt lär vi oss något nytt hela tiden. 15. De handledningsdagar och inspirationsdagar jag har haft med er finns ofta i det vardagliga jobbet. Jag känner att jag inte bara har inspirerats av olika arbetssätt utan även lärt mig mycket. 17. Konkreta exempel som jag har sett till att det finns/händer: uteskåp med böcker och annat material, temapåsar, kul fakta om smådjur som finns på skolgården, gömda alfabet, listor på bra sidor på internet m.m. 10 (LHUT). Vi pratar inte bara om miljön, vi gör något på riktigt också, vilket leder till ökade upplevelser av autenticitet, sammanhang och meningsfullhet. Detta har vi lärt oss av er och håller levande i högsta grad! 12. För mig var handledningen från Naturskolan inspirerande. Dock tror jag att verksamheten inte är där ännu. Trots det kan upplevelsen av handledning och de idéer den väckte aldrig tas ifrån oss, utan idag lever den i våra verksamhetsdiskussioner. Vi är fortfarande i början men handledningen och aktiviteten lever kvar och den kommer att användas framöver, kanske i annan form, men ändå. 11 Hur har tankarna utvecklats hos den enskilde pedagogen? 3. Vi har fortsatt utveckla uteundervisningen, bl.a. genom tips från er hemsida och en dag gemensam fortbildning för personalen på hela skolan. Även fått in mer hur att arbeta med matematik ute. 1. I svenska, matte och temaarbetet har vi fått ganska stor erfarenhet av utepedagogik. Har även tagit in det i föräldrasamverkan och har ofta våra gemensamma fester utomhus på olika sätt. 4. Jag fick många bra aktiviteter på handledningen som jag använder. Jag har även kommit igång med att själv göra om innematte till utematte, vilket underlättar för barnens förståelse. 17. Jag har utematte schemalagt i den dagliga verksamheten. 6. Jag tar ut eleverna på promenader och med hjälp av kameran bearbetar vi i klassrummet vad vi sett och gjort. Minst en gång per termin (eller gärna två, om jag får ihop det) gör vi en längre utflykt. 9. Försöker att jobba undersökande, gå ut, jobba praktiskt och vara en som ställer bra frågor som inspirerar till att söka kunskap och undersöka! 15. Jag märker att olika skolor tyvärr jobbar mycket olika med natur. Jag tycker att man i svenska och matte kan ha naturinslag. 17. Jag upplever att det finns en osäkerhet bland mina kollegor i att använda utemiljön som lärorum. En vilja finns och chefen vill utveckla arbetet med vår uteverksamhet. 16. Jag är inte längre ute i alla väder, utan när det är inbjudande för mig och barnen. Det betyder inte att det ska vara varmt och soligt utan att det är lämpligt för det vi ska göra, t.ex. samla och räkna. Då får det inte blåsa för mycket. Igår var vi ute och undersökte hur snön är i slutet av säsongen och hur det var att måla geometriska former på is. 10. Vårt nuvarande tema går bl.a. ut på att utveckla vår utemiljö och bättre ta tillvara skolans trädgård som en pedagogisk resurs tankar som vi fick hjälp av er att utveckla.

12 7. Jag har använt mig av den kunskap som jag fick i ett tema med en ny klass tre år senare. Vi har använt oss av en del av de aktiviteter och arbetsmaterial som jag arbetade med tidigare. Jag blandar teoretiskt arbete med undersökande praktiskt arbete med mycket gott resultat. Eleverna får en djupare förståelse för temats innehåll. Vi har utvecklat arbetssättet genom att låta andra ämnen som bild, slöjd och teknik komma in i temat. 10 (LHUT). Vi har jobbat vidare med Grön Flagg och vår miljöundervisning har blivit mer levande och begriplig eftersom vi har en tydlig koppling mellan mål och verksamhet. Eleverna är mer delaktiga i utvecklingsarbetet. I vår ska vi bygga ett uteklassrum md växthus och återvinningsstation. 17. För mig handlar det om att tänka om, skruva inlärningen. 5. Jag tycker att handledningen borde upprepas varje nytt läsår. 17. För egen del går jag en kurs i äventyrspedagogik just nu. 12 Varför minskar intresset för handledning? -

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning

Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning stockholm.se 1 Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning Ur Grimstaskolans arbetsplan: Vi behöver motverka

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Kollegialt lärande Frågeställningar Hur upplever pedagogerna att processen i förändringsarbetet har förlöpt

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Ullvigårdens förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Annica Norén, 150528 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 1(8) Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Enhet: Uteförskolan Vinden Ansvarig: AnnCharlotte Olai 2(8) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete 1(10) Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Klostergårdsskolan Ansvarig: Marita Christoffersson 1 2(10) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Befästa arbetet med UNIKUM så att det

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola Rektor: Lisbeth Gustafsson Rektors telefonnummer: 035 13 75 08 Skolområde: Söder Datum: 20101020 Dnr: BU 2010/0298 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2013 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 Dokument kring Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 110831 Lärarutbildningen vid Linköpings universitet Mål med utvecklingsplanen under INR 1 och 2 Utvecklingsplanen är ett

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9

Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9 Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Åk 3 Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Nått målen i ämnesprovet* Svenska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 augusti september Furubackens förskola Sammanfattande analys av enhetens resultat för läsåret 2012/2013 Vårdnadshavarna visar i årets brukarenkät att de som helhet

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING Monica Nylund Torghandeln Göteborg 2014 AKTION= EN MEDVETEN FÖRÄNDRING FORSKNING= FÖLJA VAD SOM HÄNDER SOM KONSEKVENS AV FÖRÄNDRINGEN LÄRANDE= NYA

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Skolverket Dnr 2009:406. Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009

Skolverket Dnr 2009:406. Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009 Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009 En mall för beskrivning, uppföljning och värdering av det genomförda utvecklingsprojektet inom

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan Rapport Grön Flagg Förskolan Kåsan/Fröviskolan Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-29 13:33:31: Det är inspirerande att läsa er rapport och se hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet!

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola

Kvalitetsredovisning. Förskola År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Helikoptervägens förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: HELIKOPTERVÄGENS FÖRSKOLA ingår tillsammans med Barkarby fsk, Dalens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth-Hallgren 2015-10-27 BUN 2015/0924 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 20140910 1 (9) Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Skolledningens sida februari 2016

Skolledningens sida februari 2016 1 Skolledningens sida februari 2016 I och med skolans årliga julgransplundring, så dansade vi ut julen i januari. Det var precis lika festligt och trevligt som tidigare år. Under denna termin har klasserna

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Storbrons Förskola Lena Löwbäck Förskolechef 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn Skrivprocessen Skrivprocessens viktigaste grundtanke att sätta eleven och hans/hennes förutsättningar i centrum. Skrivprocessen är inte bara ett sätt att skriva uppsatser utan framförallt skriva för att

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011)

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Vad är era egna erfarenheter kring att genomföra klassrumsbesök? Syfte, möjligheter och utmaningar med klassrumsbesök? Hur förbereder man sig som rektor

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015 Förskola 2013/2014 Hållbar utveckling Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga innehåll...

Läs mer

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Matematikdidaktik hur förbättrar vi resultaten? I olika undersökningar de senaste 25 åren visar det sig att de

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27

Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27 Sida 1/5 Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27 Dunderklumpen är en fristående förskola som drivs som ett föräldrakooperativ. I dagsläget är 27 barn inskrivna.

Läs mer

Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje. Slutrapport

Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje. Slutrapport Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje Slutrapport Veli Tuomela 2004 1 1 Bakgrund I denna rapport redogör jag kortfattat för den tvååriga utbildningen Språkutvecklande

Läs mer

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans 1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans Nyköpings Folkhögskola Projektledare Jan Altsjö e-postadress info@nykoping.fhsk.se Tel 0155-29 20 80 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Ett sätt för skolan att

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef: P-O Wigsén, Eva Ivarsson

Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef: P-O Wigsén, Eva Ivarsson År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Ulvsättra förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 Dnr 2014/BUN 0090 Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 2014-08-25 Tyresö kommun / 2014-08-25 2 (19) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun Tyresö kommun / 2014-08-25 3 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete på enhetsnivå DEL C: NORMER OCH VÄRDEN, INFLYTANDE OCH ANSVAR. Läroplan för förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete på enhetsnivå DEL C: NORMER OCH VÄRDEN, INFLYTANDE OCH ANSVAR. Läroplan för förskolan Utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete på enhetsnivå DEL C: NORMER OCH VÄRDEN, INFLYTANDE OCH ANSVAR Läroplan för grundskolan Målområden Läroplan för förskolan Målområden Läroplan för gymnasieskola

Läs mer

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande Arbetslaget är navet i förskolans utveckling! Vad är viktigast för kvalitet

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Körsbärets förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

FörskolanSmöret Kvalitet och måluppfyllelseläsåret 2011/12

FörskolanSmöret Kvalitet och måluppfyllelseläsåret 2011/12 1 FörskolanSmöret Kvalitet och måluppfyllelseläsåret 2011/12 Innehåll: Inledning.. 2 Förutsättningar..... 3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse. 4 Beslutade mål och åtgärder. 7 Slutord. 9 Bilaga 1:

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen till vår förskola! Vi står inför en ny spännande höst med nya och gamla barn, delvis ny personal, en ny ledningsorganisation (from jan-2013), påbörja

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Från huvudmannen till undervisningen. Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen

Från huvudmannen till undervisningen. Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen Från huvudmannen till undervisningen Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen Vårt huvudbudskap Från huvudmannen till undervisningen Styrkan i skolans lokala styrkedja avgör om eleven får den skola

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Rånäs förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Sammanställning av utvärdering och erfarenheter. av en utbildningsinsats för förskolor. i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011

Sammanställning av utvärdering och erfarenheter. av en utbildningsinsats för förskolor. i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011 Sammanställning av utvärdering och erfarenheter av en utbildningsinsats för förskolor i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011 SJÄLVKÄNSLA & VÄRDEGRUND I CENTRUM Ovillkorlig kärlek Jag är älskad oavsett hur

Läs mer

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se 2015/2016 Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till föräldrar. Den innehåller

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Glumslöv 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

SJÖBO KOMMUN. Lokal arbetsplan. Centrums förskoleenhet. Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013

SJÖBO KOMMUN. Lokal arbetsplan. Centrums förskoleenhet. Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013 SJÖBO KOMMUN Lokal arbetsplan Centrums förskoleenhet Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013 Lokala arbetsplanen är en övergripande beskrivning av Centrums förskoleenhet och våra mål för 2013.

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Elevnära kursplaner Sammanfattning

Elevnära kursplaner Sammanfattning Elevnära kursplaner Sammanfattning Öjersjö grundsärskola i Partille kommun har arbetat med projektet Elevnära kursplaner under år 2014. Syftet med projektet var att utveckla de undervisande lärarnas bedömningar

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan

Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan TYNNEREDSSKOLAN 2013-05-30 Reviderad 2014-02-26 Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan På Tynneredskolan arbetar vi för att alla elever ska må bra och nå målen. Goda relationer till varandra,

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Akvarellen 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Akvarellen 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Akvarellen 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Skogshyddans förskola Läsåret 2013/2014 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Vi gjorde analysen utifrån följande underlag:

Läs mer

Elevledda utvecklingssamtal

Elevledda utvecklingssamtal SKOLPORTENS NUMRERADE ARTIKELSERIE FÖR UTVECKLINGSARBETE I SKOLAN Elevledda utvecklingssamtal Författare Johanna Brolin Juhlin, Karin Eliasson Skarstedt, Marie Öhman Nilsson Artikel nummer 4/2012 Skolportens

Läs mer

Planera och organisera för Matematiklyftet

Planera och organisera för Matematiklyftet Planera och organisera för Matematiklyftet För huvudman, rektor och förskolechef inom Förskola Förskoleklass Grundskola och motsvarande skolformer Gymnasieskola och gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13 Paper från lärgruppen i matematik S:t Olofsskolan vt 13 Agneta Sillman Karlsson Carolina Strömberg Katrin Lingensjö Ulla Sjöstedt Bakgrund: Många elever tycker matte är att enbart räkna i en mattebok.

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Hjorteds förskola; Kattbjörnen

Hjorteds förskola; Kattbjörnen Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Hjorteds förskola; Kattbjörnen Förskola 1 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer