Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa"

Transkript

1 Sveriges Universitets och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 23 maj 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande ledamöter/adjungerade: Joakim Malmström, Cilla Häggkvist, Christopher Sönnerbrandt, Amanda Söderberg, Magnus Mörck, Susanne Wadsborn-Taube, Brita Lundh, Linda Gerén, Tina Murray, Peder Tjäderborn. Frånvarande ledamöter/adjungerade: Viveka Sahlberg, Tarmo Haavisto och Tina Josefson. Övriga deltagare: Mauritz Danielsson, Ladok-konsortiet (punkt 3), Fredrik Lindeberg, SFS doktorandkommitté (punkt 4) och Helena Lejon, Utbildningsdepartementet (punkt 18). 1. Lunch Gemensam avslutningslunch med diskussioner. 2. Välkommen! Joakim hälsade alla välkommen. 3. Ladok3 Mauritz Danielsson från Ladok-konsortiet deltog. Christopher inledde med att påminna oss om det uppdrag Expertgruppen fick som referensgrupp till Ladok3-projektet. Därefter berättade Christopher om det förslag han tillsamman med Mauritz diskuterat fram om hur Expertgruppen och Ladok3 skulle kunna arbeta tillsammans. Förslaget innebär ett mer strukturerat arbetssätt jämfört med har vi har arbetat tillsammans det senaste året. Bland annat ska skriftliga underlag med förslag, konsekvensanalys, mm tas fram. Mauritz kompletterade med att denna arbetsordning skulle underlätta för Ladok3. Expertgruppen var enig med Christopher och Mauritz om att detta är en bra arbetsordning. 4. Doktorander och studieadministration Under denna temapunkt deltog Fredrik Lindeberg, ordförande i SFS doktorandkommitté. Temapunkten har tillkommit för att vi behöver lyfta frågan om doktorander och deras studieadministration för att först av allt identifiera i vilken mån det finns behov att agera för ökad samordning inom sektorn, uttalande eller rekommendation av något 1 (5)

2 slag. Vi ville också undersöka om vi kunde identifierar vissa frågor eller områden som vi bör fortsätta att bevaka under det kommande året. Cilla berättade om erfarenheten av att doktorander ofta hamnar mellan stolarna, dvs mellan studentavdelningen och HR. Fredrik berättade att hanteringen varierar väldigt mycket mellan olika lärosäte. Facket tar ofta väl hand om doktoranderna. Dock problem för doktorander som inte är anställda, exempelvis stipendiater. Vid vissa lärosäten fungerar det bra med doktorandombudsman. Magnus berättade att Konstfack har doktorander men ej examensrätt. Detta innebär att doktorander från 4 olika lärosäten, med helt olika hantering, samtidigt är aktiva på Konstfack. Detta är problematiskt. Joakim frågade om SFS doktorandkommitté har några särskilda frågor. Enligt Fredrik är de vanligaste frågorna: - stressig tillvaro för doktorander - svårt för doktorander att få handledartid ofta beror detta på att handledarna i sin tur är stressade. Fredrik berättade att lokalt får doktorandombudsmän många ärenden, däremot får SFS doktorandkommitté inte in någon stor mängd ärenden. Cilla tog upp kurser inom forskarutbildningen. Fredrik tog upp önskemål från doktorandkommittén om en nationell kursdatabas. Joakim berättade om den hopsamling av kurser som gjorts och som har visat sig vara ofullständig och svår att administrera. Fredrik tog också upp kursfinansieringen som kan vara problematisk. Christopher tog upp frågan om rättssäkerhet för doktorander. Fredrik menade att den individuella studieplanen (ISP), som upprättas bland annat för att säkra doktorandernas rättigheter, av många doktorander anses mindre viktig. Dessa doktorander tycker inte att ISP:n ger så mycket utan den upprättas och följs upp mest av tvång. Fredrik fick frågan om doktorandkommittén fick in frågor som handlade om tillgodoräknanden. Fredrik har inte hört om något problem med detta. Sammanfattningsvis ser Expertgruppen några viktiga frågor att gå vidare med: 1) Stipendiedoktorander. Se också Kerstin Thams utredning från 2015: file:///c:/users/geren/downloads/stipendiefinansierad%20forskarutbildning%20pm% %20REV%20inkl%20enk%C3%A4tsvar.pdf 2) Kurser inom forskarutbildning. Flera frågor är förknippade med kurser, exempelvis frågan om en nationell kursdatabas, antagning till kurser vid andra lärosäten och Internationella deltagare i kurser på forskarnivå. 3) Frågan om hur man antar doktorander behöver diskuteras mer. 4) Fredrik la till en punkt om utbildning kontra bildning. Detta är en fråga som diskuteras mycket bland doktorander. Det handlar om att inte administrera för administratörernas skull. Svår balans mellan regler, rättssäkerhet och överdriven administration. 2 (5)

3 5. Kaffe 6. Start Vanligt möte 7. Minnesanteckningar från föregående möte Vi gick igenom minnesanteckningarna från mötet den 24 mars. En kommentar gäller Ladok3 och skyddsvärda personer. Vi har noterat att Ladok3- projektet fortsätter prata om en hantering av skyddsvärda personer i Ladok3, den så kallade aliashanteringen. Expertgruppen noterar att hanteringen hantering av skyddsvärda personer vid lärosätena varierar mycket. Det är polisens och Skatteverkets uppgift att tilldela skydd till de personer som behöver. Lärosätena behöver veta hur man hantera dessa personers uppgifter i systemen. Expertgruppen får återkomma till frågan. 8. Meddelanden och information Joakim informerade om att SUHF:s styrelse har utsett Jörgen Tholin till ny ordförande för Expertgruppen och Christopher Sönnerbrandt till ny verkställande ledamot. Styrelsen har också tänkt utse Ann Cederberg, förvaltningschef på Mälardalens högskola, till ersättare för Tina Josefsson som har nya arbetsuppgifter. Linda meddelade att Anders Söderholm blivit utsedd till generaldirektör för Universitetskanslersämbetet och därmed kommer att sluta som SUHF:s generalsekreterare den 31 juli. 9. Svea Hovrätts dom i fallet Connie Askenbäck Mälardalens Högskola. Mälardalens högskola har ansökt om prövningstillstånd i Högsta domstolen. 10. Nya ledamöter i Expertgruppen. Se punkt WS om studieavgifter Christopher och Tina M. redogjorde kortfattat för workshopen som genomfördes den 4 april. Christopher berättade att workshopen lett till två viktiga åtgärder: - Utredning om beställd utbildning är beslutad och Einar Lauritzen är anlitad. - En skrivargrupp ska utses för rekommendation kring studieavgifter. Christoppher och Linda fick i uppdrag att prata med Jörgen om detta. 3 (5)

4 12. Remiss av Tillträdesutredningens betänkande SUHF:s styrelse har beslutat att ska SUHF svara samt att synpunkter ska inhämtas från Expertgruppen. Expertgruppen ansåg att det utskickade förslaget var bra. 13. Basårsremissen SUHF:s styrelse har beslutat att ska SUHF svara samt att synpunkter ska inhämtas från Expertgruppen och RET- och DULRIK-nätverken (nätverk för teknik/naturvet dekaner/fakulteter). Expertgruppen ansåg att det utskickade förslaget var bra. 14. Rapporter från andra grupper - Nationella bedömargruppen för antagningsfrågor (NBA) Magnus rapporterade från senaste mötet i NBA då man bland annat behandlade frågan om översättning av meriter ska krävas (utöver från svenska, danska, norska och engelska). Man diskuterade också att UHR har tagit itu med att få fram ett sammanhållet meritvärderingssystem för utländska meriter. Konsekvensanalys behövs. - Högskoleprovsgruppen Peder rapporterade att frikännande dom meddelats i fuskärendet från höstprovet Peder informerade också om att HP-konferensen i år har förlängts från en till två dagar och genomförs maj. - Forum för internationalisering Tina M. meddelade att mötet i Forum för internationalisering den 10 maj inte behandlade frågor som direkt berör Expertgruppen. Utförliga minnesanteckningar från mötet den 10 maj är på gång och kommer att publiceras på Kommande möten Mötestider för hösten 2017 beslutades enligt följande - 5 september kl 9:30 12:30-15 november kl 10:00 15:30 ( vanligt möte + strategi framåt) - 6 december kl 9:30 12:30 Som underlag användes doodlen Övriga frågor Ett urval i mastersantagningen Andreas Sandberg, UHR, presenterade frågan om att bara ha ett urval i mastersantagningen. UHR har bett alla lärosäten svara på frågan om man är villig att minska till ett urval. Eftersom alla lärosäten har sagt ja till IK och masters blir antagningsomgången för våren 2018 en testomgång med endast ett urval. UHR kommer att tillsammans med lärosätena att utvärdera testomgången. Om detta går bra så bör SUHF anta en rekommendation om detta. Förslagsvis läggs uppgift om antal antagningsomgångar till i SUHF:s rek om takbelopp, mm. Expertgruppen antog denna ordning. 4 (5)

5 Basår och collegeår Helena Mähler Lejon deltog i mötet för att hon och Åsa Rurling på Utbildningsdepartementet nu har i uppgift att se över förordningen om högskoleintroducerande utbildning och förordningen om behörighetsgivande förutbildning. De vill gärna ha Expertgruppens syn på vilka behov av förändring av dessa förordningar som kan finnas. Magnus påpekade att sedan förordningarna diskuterades på allvar förra gången har landskapet förändrats i stor utsträckning med till exempel studieavgifter och många nyanlända. Cilla tog upp frågan om att basåret i många fall används trots att det inte finns en brist på sökande och arbetskraft. Istället används basåret för breddad rekrytering då det har visat sig framgångsrikt. Basårsremissen som just nu är ute svarar inte mot det behov som ses på lärosätena. Tina M. tog upp att det i dagsläget inte är tillåtet att ge förberedande utbildning till avgiftsskyldiga studenter. Lärosätena skulle vilja ha rätt att ge sådana. Efter diskussionen sammanfattade Helena ungefär så här: Det känns angeläget att se över både basår och collegeår med anledning av stora förändringar i samhället. Ökad internationalisering och det stora antalet nyanlända är några av de förändringar som skett sedan förordningarna tillkom. Den som har mer precisa tankar eller synpunkter får gärna skicka dessa till Helena på mejladress helena.lejon@regeringskansliet.se senast i september (5)

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-24 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 15 november 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-02-28 och högskoleförbund REV1 Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 27 januari 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-10-07 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 31 augusti 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2019-02-06 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 december i SUHF:s lokaler på Riddarholmen, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-11-20 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 26 oktober, kl. 09:30-12:30, i SUHF:s lokaler

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-05-24 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 7 april 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte Sveriges universitets- 2017-06-05 & högskoleförbund Protokoll 2017:3 Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Stefan Bengtsson ( 1-8, 10-14)

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2011-09-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-04-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 20 mars 2018 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-11-30 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-02-21 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 9 februari 2018 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-02-22 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-01-11 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2013-01-25 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 1 Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-09-20 Tid: 12.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Åkesson, UU, ordförande Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-06-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-05-02 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-03-13 Tid: 13.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Malmström Jonsson, ordförande, KTH Per A. Nilsson,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2010-11-10 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-02-24 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Remissvar: 2018-07-06 Dnr P2-39/1718 Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Regeringskansliets dnr: U2018/02165/UH Sammanfattning Det är positivt att departementet har utrett

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering Eva Åkesson Ordförande expertgruppen för internationalisering SUHF:s expertgrupp för internationaliseringsfrågor Eva Åkesson, rektor, Uppsala universitet, ordförande Per Nilsson, internationell strateg,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS Sveriges Universitets- 2010-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande Einar

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Sveriges universitets- 2015-11-05 & högskoleförbund Protokoll 2015:6 Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding ( 1-8) Anders Söderholm

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Sveriges universitets- 2016-01-11 & högskoleförbund Protokoll 2015:8 REV1 Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding Anders Söderholm

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Cilla Häggkvist, bitr. avdelningschef vid Studentavdelningen. Hur är det att jobba i nya

Läs mer

1. Presentation av handläggningsordning för examensbevis för ickeprogramstudenter

1. Presentation av handläggningsordning för examensbevis för ickeprogramstudenter Minnesanteckningar från FAB 2011-08-25 Närvarande: Johanna t o m p 5, Cecilia M, Nina Gemvik (CHE/BIO), Manja, Margareta B, Margareta K, Karin Blom (SCI), Lena, Yvonne, Janos p 1-2, Kattis, Åsa, Maria

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2009-06-22 protokoll 2009:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta

Läs mer

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande PM 1(9) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson Fredrik Svensson 08-563 087 62 08-563 087 87 ingrid.pettersson@uka.se fredrik.svensson@uka.se Utbildningsdepartementet Rapportering av

Läs mer

Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens

Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund 2009-08-28 protokoll 2009:5 Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta Stark, vice

Läs mer

Några relevanta projekt på UKÄ

Några relevanta projekt på UKÄ Några relevanta projekt på UKÄ HfR-konferens 10-11 november 2016 Marie Kahlroth och Johan Gribbe Aktuellt hösten 2016 Kartläggning av studieavgifterna (regeringsuppdrag) Uppföljning av ersättningsbeloppen

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016 Sveriges universitets- 2017-01-24 & högskoleförbund Protokoll 2016:8 Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Anders Söderholm Björn Brorström

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 juni 2016

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 juni 2016 Sveriges universitets- 2016-06-28 & högskoleförbund Protokoll 2016:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 juni 2016 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Anders Söderholm, via adobe connect

Läs mer

SUHF Remiss på Förslag om rekommendationer för kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem.pdf

SUHF Remiss på Förslag om rekommendationer för kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem.pdf Dennis Jakobsson Från: Lars Lustig Skickat: den 19 november 2010 15:18 Till: Dennis Jakobsson Ämne: VB: SUHF Remiss på Förslag till Rekommendationer med anledning av ändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand Anders Clarhäll Minnesanteckningar MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-03-10 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2

Läs mer

Regeringsdirektivet. Samordnad webbaserad information - slutrapport Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube

Regeringsdirektivet. Samordnad webbaserad information - slutrapport Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube 2018-02-14 Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube Regeringsdirektivet Samordnad webbaserad information - slutrapport Direktiv från Regeringen I UHR:s regleringsbrev 2017 har vi via Forum för internationalisering

Läs mer

Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt

Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt 2017-09-19 Andreas Sandberg Marleen Whiteley Direktiv från Regeringen I UHR:s regleringsbrev 2017 har vi via Forum för internationalisering

Läs mer

Sammanfattning. Promemoria U2018/02165/UH

Sammanfattning. Promemoria U2018/02165/UH Promemoria 2018-05-08 U2018/02165/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Ämnessakkunnig Frédérique Lémery 072-4503511 frederique.lemery@regeringskansliet.se Sammanfattning Denna

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Sektionen för antagning och examen Beslut: 2018-10-02 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Sektionen för antagning och examen Dokumentansvarig: Sektionen för antagning och examen Dokumenttyp: Regler

Läs mer

Protokoll Ladokstämma

Protokoll Ladokstämma 1 Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen. 2 Val av stämmoordförande Eino Örnfeldt, universitetsdirektör Stockholms universitet, valdes

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-01-23 Tid: 10.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Deltagare Eva Malmström Jonsson, ordförande, KTH Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Sida 1 (5) 2017-10-31 Dnr: 2017/4546-1.2 Handläggare: Ymke Mulder Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Fakulteten för hälso- och livsvetenskap erbjuder

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid tisdagen den 20 juni, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Christina Bellander, ordförande Marie Klingberg

Läs mer

Forum för internationalisering, 22 april 2015

Forum för internationalisering, 22 april 2015 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Sekreterare Petra Brundell Datum 2015-04-22 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr

Läs mer

Nya Ladok och administration av utbildning på forskarnivå. Cilla Häggkvist och Thomas Arnqvist Studentavdelningen

Nya Ladok och administration av utbildning på forskarnivå. Cilla Häggkvist och Thomas Arnqvist Studentavdelningen Nya Ladok och administration av utbildning på forskarnivå Cilla Häggkvist och Thomas Arnqvist Studentavdelningen Syfte med dagens möte Ge en orientering kring hur det nya systemet fungerar (detta är inte

Läs mer

Om Ladok3 STORMÖTE

Om Ladok3 STORMÖTE Om Ladok3 STORMÖTE 2017-11-09 Vad är Ladok3? Nytt studieadministrativt system (data förs över) Säkrare, effektivt och mer användarvänligt än dagens Ladok. Webbaserat (oberoende av tid och plats) Fokus

Läs mer

Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017

Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017 Dnr. Stud 3.5.3-2017/490 1 (av 2) REKTOR BESLUT 2017-05-29 Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017 Bakgrund Centrala stipendiekommittén har till uppgift

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Promemoria 2017-03-08 Utbildningsdepartementet Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Sammanfattning Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet). Promemorian

Läs mer

Mer detaljerad beskrivning av de kompetenser som krävs för grundläggande behörighet

Mer detaljerad beskrivning av de kompetenser som krävs för grundläggande behörighet GENERALDIREKTÖRENS BESLUT Diarienummer 1.1.1-00916-2018 Datum 2018-12-12 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika

Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika Hej och välkomna! Syftet med träffen Vad gör Ladokgruppen Vilka är vi Ladokgruppens organisation, arbetsuppgifter och ansvar Selma och Ladok - så hänger

Läs mer

Utbildningsstrategiska rådet minnesanteckningar

Utbildningsstrategiska rådet minnesanteckningar Sid 1 (5) minnesanteckningar Ärende Kommentarer 1.! Ordförande öppnar mötet Heidi Hansson hälsar välkommen och öppnar mötet. 2.! Föregående mötens minnesanteckningar (170914 samt 171011-12) Ad acta. 3.!

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14. 1. Ämnesbeskrivning Datavetenskap är ett brett ämne som omfattar de teoretiska

Läs mer

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) DNR LiU-2019-01070 1(6) Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Linköpings universitet har fått möjligheten att svara på remiss av slutbetänkandet Ökad attraktionskraft

Läs mer

Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad)

Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad) REK 2017:3 (REV) Dnr. 0069-17 Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad) SUHF:s styrelse antog vid sitt sammanträde den 15 november 2017 rekommendationen Rekommenderade

Läs mer

Betyg i högre utbildning

Betyg i högre utbildning Betyg i högre utbildning Hans Adolfsson http://www.suhf.se/nyheter-press/nyheter/betyg-i-hogre-utbildning Uppdrag Arbetsgruppen ska: undersöka behovet av betygssystem med fler steg i högskolan mot bakgrund

Läs mer

Tillträdesutredningen

Tillträdesutredningen SUHF 2016-10-18 Utredningens organisation Särskild utredare: Jörgen Tholin Sekretariat Åsa Rurling, huvudsekreterare, 100% Åsa Nandorf, sekreterare, 50% Linnea Gullholmer, administratör, 40% Roger Karlsson,

Läs mer

Ladok grundutbildning. Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat

Ladok grundutbildning. Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat Ladok grundutbildning Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat 2019-01-25 Praktisk information Namnskyltar Nödutgång Toaletter Rökning Kaffe och te Tider och pauser Material utskickat och

Läs mer

HISTORISKT. me LINKÖPINGS. Klassificeringsstruktur vid Linköpings universitet version 1.1 UNIVERSITET. Gäller från

HISTORISKT. me LINKÖPINGS. Klassificeringsstruktur vid Linköpings universitet version 1.1 UNIVERSITET. Gäller från me LINKÖPINGS UNIVERSITET LIU-2017-01676 1(7) vid Linköpings universitet version 1.1 Gäller från 2017-05-01 L1U-2017-0167 2(7) 1 Styra och leda verksamheten 1.1 Planera och styra verksamheten I denna process

Läs mer

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige 1(8) 2019-04-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm asa.odinekman@tco.se Sverige +46725292448 SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige U2018/04199/UH TCO har

Läs mer

Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder

Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder Nya Ladok Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder Bakgrund Med anledning av att Uppsala universitet inom några

Läs mer

SMiDiGA RUTiNER. Genomgång av studieadministrativa processer.

SMiDiGA RUTiNER. Genomgång av studieadministrativa processer. SMiDiGA RUTiNER Genomgång av studieadministrativa processer www.uu.se/nyaladok Genomgång av studieadministrativa processer För att införandet av nya Ladok ska fungera smidigt är det viktigt att nuvarande

Läs mer

Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet

Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet 1 (3) BESLUT 2016-03-23 Dnr SU FV-1.1.2-3503-15 Dok. nr 1 Mia Svanqvist Sektionsledare Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet Inledning Enligt förordning om redovisning av studier m.m.

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Enkät om omvärldsbevakning och omvärldsanalys

Enkät om omvärldsbevakning och omvärldsanalys Enkät om omvärldsbevakning och omvärldsanalys Svarstid 2013-06-11 14:07:17 Enkät om behov av omvärldsbevakning 1. Lärosätets nuvarande omvärldsbevakning Var, och av vem eller vilka genomförs omvärldsbevakningen?

Läs mer

Expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Expertgruppen för internationaliseringsfrågor Expertgruppen för internationaliseringsfrågor Per Nilsson intl strateg, UmU verkst ledamot Marianne Granfelt GS, SUHF sekreterare Eva Malmström prorektor, KTH ordförande Afrouz Behboudi vicerektor för

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2015/115-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2015-04-07 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Tillträde för nybörjare

Tillträde för nybörjare Korrektur Bilaga 2 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Betänkande av Tillträdesutredningen Stockholm 2017 SOU 2017:20 Till ministern för högre utbildning

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige REKTOR Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-03-25 Dnr C 2019/45 Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Eva Ekeblad, campus Borlänge Datum och tid måndagen den 28 augusti, kl 10.30 13.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2017/425-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2017-01-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

U2009/3627/UH. Verket för högskoleservice Box STOCKHOLM

U2009/3627/UH. Verket för högskoleservice Box STOCKHOLM Regeringsbeslut II:6 2009-05-28 U2009/3627/UH Utbildningsdepartementet Verket för högskoleservice Box 24070 104 50 STOCKHOLM Uppdrag om anmälningsavgifter och studieavgifter Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund Sveriges universitetsoch högskoleförbund Linda Gerén 2017-11-01 Tillgodoräknande efter utbytesstudier Sveriges universitets- och högskoleförbunds expertgrupp för studieadministrativa frågor skickade i

Läs mer

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning ENIC-NARIC Sverige 2015-04-22 Malin Jönsson, Cecilia George Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning Enheten för bedömning av utländsk gymnasieutbildning,

Läs mer

Ärende Beslut/åtgärd. 1. Sammanträdet öppnas Ordföranden förklarar sammanträdet öppnat

Ärende Beslut/åtgärd. 1. Sammanträdet öppnas Ordföranden förklarar sammanträdet öppnat GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr5/09 PROTOKOLL fört vid sammanträde med forskarutbildningsnämnden måndagen den 15 juni 2009 i rum A1 136, kl 13.00-15.15 Närvarande ledamöter: Jonas Ivarsson, Rolf Lander,

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Dnr: 1-419/2018 Gäller fr.o.m. 2018-07-01 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Inledning...

Läs mer

Administrativa rutiner avseende anmälnings-

Administrativa rutiner avseende anmälnings- Administrativa rutiner avseende anmälnings- och studieavgifter Beslut: Rektor 2010-11-25 Revidering: 2011-05-27, 2013-01-14, 2014-04-07, 2017-05-15 Dnr: DUC 2010/1930/10 Gäller fr o m: 2017-08-15 Ersätter:

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

The academic value of mobility

The academic value of mobility 2015-05-28 Annika Ghafoori The academic value of mobility Projekt för att öka den utgående studentmobiliteten Presentation vid programdagarna den 28 maj The academic value of mobility Projektet i korthet

Läs mer

Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå

Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå Sveriges universitets- REK 2013:1 & högskoleförbund Dnr 11/158 2013-02-22 Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå Fastställda av SUHF:s styrelse den 22 februari 2013. 1. Inledning Sedan

Läs mer

Forskarutbildning i Fysik

Forskarutbildning i Fysik Forskarutbildning i Fysik Mötesplats Rydberg 6/9 2016 Göran Frank Studierektor FU Innehåll Projektet Doktorander i Lärande (DiL) Anmälan av disputation: nya rutiner på LTH Anmälan av disputation: N-fak

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

5/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR

5/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR 5/19 Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR Utbildningsutskottet för mötet: Närvarande (beslutande): Per Berglund, ordförande, prodekanus Linda Barman Mats Boij Massimiliano Colarieti Tosti Anne Håkansson

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018

Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018 Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Karin Apelgren, avdelningschef vid Studentavdelningen. Cilla Häggkvist, biträdande avdelningschef

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING OCH HÖGSKOLEFÖRBUND MEDLEMSFÖRTECKNING Kompletterad 1995-08 Reviderad 5 Förbundsförsamlingen 1996-12-11 Reviderad 8 Förbundsförsamlingen 1998-10-28 Omarbetad Förbundsförsamlingen 2002-03-20 Ny medlem 2004-01-01

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Anders Söderholm, Generaldirektör Universitetskanslersämbetet Kristina Tegler Jerselius, Utredare Universitetskanslersämbetet Granskningssamhället

Läs mer