Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa"

Transkript

1 Sveriges Universitets och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 31 augusti 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande ledamöter/adjungerade: Joakim Malmström, Cilla Häggkvist, Peder Tjäderborn, Brita Lundh, Tarmo Haavisto, Tina Josefson, Susanne Wadsborn-Taube (3, 5-21), Christopher Sönnerbrandt, Amanda Söderberg, Magnus Mörck, Tina Murray och Linda Gerén Frånvarande ledamöter/adjungerade: Viveka Sahlberg Övriga deltagare: Mauritz Danielsson, Ladokkonsortiet (punkt 4-5) och Bengt Levinsson, UHR (punkt 7) 1. Godkännande av dagordningen Dagordningen fastställdes med en övrig fråga. 2. Minnesanteckningar från föregående möte Minnesanteckningarna från mötet den 7 juni lades till handlingarna. 3. Meddelanden och information Linda meddelade att UHR:s ändringar i föreskrifter (UHRFS 2013:3) om anstånd med studier för antagna samt studieuppehåll trädde i kraft den 1 juni 2016 och alltså gäller från denna hösttermin. Bakgrunden till förändringen är att den tidigare grundläggande och kompletterande militära utbildningen (GMU) ersätts med en ny förlängd grundutbildning. Flera lärosäten har frågat om de nya föreskrifterna. UHR ser över om mer information behöver skickas ut. Linda meddelade att flera lärosäten har vänt sig till SUHF då tredjelandsstudenter som antagits till hösten 2016 inte fått uppehållstillstånd i tid till studiestarten. Susanne har fått frågan om att sammanställa uppgifter till Utbildningsdepartementet och har bett lärosätena om uppgifter. SUHF har sökt kontakt med Migrationsverket för att diskutera frågan men har ännu inte fått svar. Magnus meddelade att Konstfacks internationella studenter har haft problem med att få bankkonton. Särskilt studenter från Palestina får problem då landet inte har någon landskod i det svenska banksystemet. 4. Lägesrapport Ladok Mauritz Danielsson lämnade en lägesrapport för Ladok3. Arbetet för att införa Ladok3 på KKH har funderat mycket bra, den 1 september tas systemet i drift. Nästa lärosäte som är på gång är KMH. Planeringen för införandet på MaH går enligt tidplan. Några svårigheter är kopplingen mellan NyA och Ladok3 samt VFU-portalen. Expertgruppen diskuterade några frågor gällande möjligheten att dokumentera studier för inresande utbytesstudenter i Ladok3 med Mauritz. Presentationen bifogas. 1 (5)

2 5. Ladok och studentbostäder Joakim tog upp frågan från Sthlm6000+ som varit uppe tidigare. Projektet Sthlm6000+ har som målsättning att ordna fler studentbostäder i Stockholm. Inom projektet har önskemål framkommit om att bostadsföretag ska kunna få digital tillgång till information om studenters studieaktivitet från Ladok. En lösning i enlighet med detta kräver en förordningsändring. Expertgruppen har tidigare lämnat synpunkter på detta och har nu fått ytterligare svar/kommentarer från Projekt Sthlm Frågan diskuterades återigen. Expertgruppens ledamöter hade flera synpunkter: frågan diskuterades när nuvarande förordning utarbetades, den var inte bortglömd då; att öppna upp Ladok för studentbostadsföretag medför risker att även andra kommersiella företag (samt bostadsföretag) söker samma rättighet; det förslag till förordningsändring som Sthlm6000+ skrivit är för brett formulerat - att bara svara ja eller nej borde vara ok redan enligt nuvarande förordning; detta är inte vad Ladok är till för!; viktigt att studenternas syn på frågan framkommer. Ett praktiskt problem som framfördes är att det är svårt att veta till vilket lärosätes Ladok frågan ska ställas. En student i Sthlm kan ju läsa vid många lärosäten samtidigt. Expertgruppen menade samtidigt att den nuvarande situationen inte är bra eftersom lärosätena hanterar dessa frågor från bostadsbolagen olika. Kan vi tänka till med idéer om hur detta ska lösas på ett likartat sätt? Amanda meddelade att SFS har styrelsemöte i slutet av september och att frågan kan lyftas dit. Joakim sammanfattade diskussionen med att expertgruppen vill avvakta SFS synpunkter. Svar från SFS tas upp på nästa expertgruppmöte. SUHF bör inte driva denna fråga. Joakim meddelar Projekt Sthlm6000+ en bild av diskussionen under dagens möte. 6. Landblad och rättssäkerhet Magnus lyfte en fråga från NBA som gäller att handläggare vid olika lärosäten gör meritoch behörighetsbedömningar som bör godkännas av andra lärosäten. Bedömningarna varierar något beroende på handläggarnas kunskaper om förutbildningar i olika länder. UHR har bra kunskaper om olika länders system och denna kunskap bör spridas. Susanne meddelade att UHR ska arbeta för att kunskaper sprids bättre ut till olika handläggare. Magnus sammanfattade komplexiteten i frågan med att bedömningshandböckerna ger vägledning och rekommendationer MEN att varje handläggare själv måste fatta ett självständigt beslut. 7. Antal urval i samordnad antagning, int stud Bengt Levinsson redogjorde för det uppdrag han har att se över den samordnade master- och IK-antagningen. Undersökningen är en parallell till den utredning som Einar Lauritzen genomförde 2015 för de stora gemensamma nationella antagningsomgångarna. Expertgruppen ser positivt på att utredningen görs och diskuterade detaljer i uppdraget med Bengt. Presentationen bifogas. 2 (5)

3 8. SUHF:s rekommendationer gällande studieavgiftsskyldiga studenter SUHF:s expertgrupp för internationaliseringsfrågor har bett den studieadministrativa expertgruppen om kommentarer på ett utkast till ny rekommendation för hantering av avgiftsskyldiga studenter. Expertgruppen ansåg att det är bra att den befintliga rekommendationen (REK 2012:1) ersätts. Utkastet till ny rekommendation diskuterades. Expertgruppen har tagit del av kommentarer på utkastet från Antagningsenheten vid Uppsala universitet och ställde sig bakom dessa kommentarer. Christopher fick i uppdrag att delta i nästa möte med SUHF:s expertgrupp för internationaliseringsfrågor för att redogöra mer i detalj för kommentarerna och Expertgruppens diskussion. 9. SUHF:s rekommendationer pågående arbete Expertgruppen gick igenom hur arbetet med översynen av rekommendationer fortgår. Rekommendationerna finns på Rekommendation för att underlätta studenters möjlighet till rörlighet mellan olika lärosäten i Sverige, dec 2008 (dnr 08/025) Tina J har sett över frågorna som har kommit från lärosätena angående rekommendationen. Tinas utredningen läggs till minnesanteckningarna samt publiceras på suhf.se. Därefter avslutas ärendet. Rekommendation om tillgodoräknande av utländsk grundutbildning, mars 2000 (dnr 27/99) Åsa har gjort en genomgång med förslag att rek. upphävs. Expertgruppen beslutade den 25 november att lämna förslaget till SUHF:s styrelse som enligt expertgruppens förslag upphävde rekommendationen den 14 juni Ärendet har därmed avslutats. Rekommendation för nationella antagningsomgångar: tidsplaner, antal sökalternativ och takvärden Cillas förslag till ny rekommendation behandlades av expertgruppen den 15 oktober. Några förslag till justeringar framkom samt behov av en text som sätter den nya rekommendationen i sitt sammanhang. Förslaget behandlades på SA-chefsmötet den 3 december. Expertgruppen beslutade vid sitt möte den 2 februari att lämna förslaget till SUHF:s styrelse som enligt expertgruppens förslag antog den nya rekommendationen den 14 juni Rekommendationen publiceras på suhf.se. Därefter avslutas ärendet. Rekommendationer för arbetet med att validera reell kompetens inom högskolan, REK 2009:2 (dnr 42/03) Tarmo har tagit fram ett förslag till reviderad rekommendation och förslaget har behandlats av NBA och på SA-chefsmöte den 3 december Tarmo har nu fått in synpunkter på förslaget och har arbetat in synpunkterna i en översyn av rekommendationen. Expertgruppen tog del av Tarmos översyn. Validering är just nu aktuellt på flera håll, bl.a. har UHR fått ett nytt uppdrag om validering. Expertgruppen beslutade att invänta tillträdesutredningen och remissen av Validering med mervärde (DS: 2016:24) innan man går vidare med revideringen. 3 (5)

4 Reviderade rekommendationer om samordnad antagning till magister och masterprogram som bl.a. vänder sig till sökande utanför EU/EES-området, REK b (dnr 08/062) Christopher har gjort en genomgång med förslag att rek. upphävs. Expertgruppen beslutade den 15 oktober att lämna förslaget till SUHF:s styrelse. Styrelsen upphävde rekommendationen Ärendet har därmed avslutats. Rekommendation angående utfärdandet av nytt examensbevis vid byte av namn, pnr och/eller kön. Expertgruppens behandling av en ny rekommendation angående utfärdandet av nytt examensbevis vid byte av namn, pnr och/eller kön är tills vidare vilande. Brita och Cilla påbörjade arbetet och ett utkast har lämnats till juristnätverket inom sektorn. Frågan är svår. Värt att notera att Sveriges förenade hbtq-studenter har tagit fram ett förslag i frågan, se Expertgruppen gör tills vidare ingenting i denna fråga. Rekommendationerna på SUHF:s webb Linda har tagit fram ett förslag till hur rekommendationerna ska presenteras på suhf.se. Expertgruppen betonade vikten av att arkiverade rekommendationer går att hitta. Arkiverade rekommendationer får gärna förses med information om vad de har ersatts med. Linda har i uppdrag att arbeta vidare med förslaget. 10. Ny mandatperiod för Högskoleprovsgruppen (HP-gruppen) Peder har tidigare meddelade att mandatperioden för HP-gruppen går ut den 31 oktober Peder skickade ut en förfrågan om nomineringar av ledamöter inför den nya mandatperioden och fick in 5 nomineringar. Diskussioner i HP-gruppen i samband med detta har resulterat i ett förslag om att utöka gruppen med en ledamot. Expertgruppen stödde förslaget. Förslaget lämnas till SUHF:s presidium för beslut. 11. Ledamot till Migrationsgruppen En ersättare till Migrationsgruppen behöver utses sedan Åsa Nandorf lämnat Expertgruppen och därmed också Migrationsgruppen. Sedan tidigare är det beslutat att Cilla deltar från Expertgruppen i mötet den 29 september. Expertgruppen bör utse en ledamot för perioden oktober 2016 december Linda skickar ut Migrationsgruppens uppdrag samt en rapportering från gruppen som skrevs för ca 1 år sedan. 12. Ledamot till Expertgruppen för internationalisering Tina Murray är adjungerad till Expertgruppen för studieadministrativa frågor från Expertgruppen för internationalisering. Utbytet bör vara ömsesidigt. Christopher utsågs att delta i mötet den 16 september i Expertgruppen för internationalisering. Frågan tas upp igen. 13. Kommunikation med internationella sökande Susanne berättade att de som arbetar med universityadmission.se på UHR har problem då man får förslag på förändringar från många olika håll. Vissa förslag står i kontrast mot varandra. Expertgruppen hade förståelse för frågan men kunde inte vid sittande bord utse personer till en sådan gruppering. Frågan tas vidare till samverkansgruppen mellan UHR och SUHF. 4 (5)

5 14. Rapporter från andra grupper Magnus tog upp 2 frågor från senaste mötet med NBA. Vid nästa expertgruppsmöte behöver frågan om utredning av meritbedömning på annan grund, MV300, behandlas. Olika lärosäten behandlar sökandes meriter väldigt olika. NBA återkommer med förslag på hur detta ska utredas. Den andra frågan handlar om WHED (world higher education database) och respektive lands myndighetsinformation. Hur ska vi i Sverige hantera sökande från universitet som tidigare var godkända lärosäten men som fråntagits denna status? Magnus återkommer med konkret fråga i ämnet. Peder meddelade att Högskoleprovsgruppen har tagit fram ett dokument som beskriver vilka åtgärder som har vidtagits eller är på gång för ökad säkerhet kring provet. Dokumentet har skickats ut till anordnande lärosäten. Linda fick i uppdrag att vidarebefordra dokumentet till Expertgruppen. Joakim meddelade att planeringen för tillträdeskonferensen går enligt plan. 15. Kommande möten Expertgruppens kommande möten är inbokade - 25 oktober kl 9:30 12:30-6 december kl 9:30 12:30. Alla möten äger rum på SUHF:s kansli. 16. Övriga frågor UKÄ:s uppdrag att kartlägga de studieavgifter som universitet och högskolor tar ut av utländska studenter Tina M berättade att UKÄ har börjat arbetet med kartläggningen. En enkät kommer att skickas ut till lärosätena. Pga kort utredningstid kommer enkäten att ha kort svarstid. Utredningen ska redovisas till Utbildningsdepartementet den 20 januari. Susanne meddelade att UKÄ har kontaktat UHR för underlag i utredningen. 5 (5)

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-24 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 15 november 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-09-05 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 23 maj 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-02-28 och högskoleförbund REV1 Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 27 januari 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-11-20 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 26 oktober, kl. 09:30-12:30, i SUHF:s lokaler

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2019-02-06 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 december i SUHF:s lokaler på Riddarholmen, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-05-24 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 7 april 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2011-09-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 1 Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-09-20 Tid: 12.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Åkesson, UU, ordförande Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-11-30 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-01-11 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-04-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 20 mars 2018 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-06-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-02-22 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-05-02 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Administrativa rutiner avseende anmälnings-

Administrativa rutiner avseende anmälnings- Administrativa rutiner avseende anmälnings- och studieavgifter Beslut: Rektor 2010-11-25 Revidering: 2011-05-27, 2013-01-14, 2014-04-07, 2017-05-15 Dnr: DUC 2010/1930/10 Gäller fr o m: 2017-08-15 Ersätter:

Läs mer

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering Eva Åkesson Ordförande expertgruppen för internationalisering SUHF:s expertgrupp för internationaliseringsfrågor Eva Åkesson, rektor, Uppsala universitet, ordförande Per Nilsson, internationell strateg,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-02-21 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 9 februari 2018 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-02-24 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Cilla Häggkvist, bitr. avdelningschef vid Studentavdelningen. Hur är det att jobba i nya

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

SUHF Remiss på Förslag om rekommendationer för kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem.pdf

SUHF Remiss på Förslag om rekommendationer för kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem.pdf Dennis Jakobsson Från: Lars Lustig Skickat: den 19 november 2010 15:18 Till: Dennis Jakobsson Ämne: VB: SUHF Remiss på Förslag till Rekommendationer med anledning av ändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA.

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. ANTAGNINGSORDNING 2013-09-23 Högskolestyrelsen Dnr 748/2.1.1/2013 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. Med stöd av 2 kap 2 och 6 kap 3 högskoleförordningen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2013-01-25 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande PM 1(9) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson Fredrik Svensson 08-563 087 62 08-563 087 87 ingrid.pettersson@uka.se fredrik.svensson@uka.se Utbildningsdepartementet Rapportering av

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 1(11) Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen Beslutsdatum: 2019-02-19 Dokumenttyp: Regel Träder i kraft: 2019-02-19 Giltighetstid: tillsvidare Bör uppdateras före: 2020-02-31 Ev. dokument

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS Sveriges Universitets- 2010-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande Einar

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Sveriges universitets- 2016-01-11 & högskoleförbund Protokoll 2015:8 REV1 Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding Anders Söderholm

Läs mer

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Karlstads universitet Rektor 651 88 Karlstad Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2010-11-10 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 juni 2016

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 juni 2016 Sveriges universitets- 2016-06-28 & högskoleförbund Protokoll 2016:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 juni 2016 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Anders Söderholm, via adobe connect

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/541-1.1.1. Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2018-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek... 4 3.

Läs mer

Några relevanta projekt på UKÄ

Några relevanta projekt på UKÄ Några relevanta projekt på UKÄ HfR-konferens 10-11 november 2016 Marie Kahlroth och Johan Gribbe Aktuellt hösten 2016 Kartläggning av studieavgifterna (regeringsuppdrag) Uppföljning av ersättningsbeloppen

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte Sveriges universitets- 2017-06-05 & högskoleförbund Protokoll 2017:3 Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Stefan Bengtsson ( 1-8, 10-14)

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet

Det akademiska värdet av mobilitet Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-05-11 Anders Ahlstrand Bakgrund På forummötet i oktober 2013 diskuterades hinder och möjligheter

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-01-23 Tid: 10.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Deltagare Eva Malmström Jonsson, ordförande, KTH Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016 Sveriges universitets- 2017-01-24 & högskoleförbund Protokoll 2016:8 Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Anders Söderholm Björn Brorström

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 1 styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 Närvarande: Per Brolin, Karin Cardell, Anders Lundgren, Roger Pettersson, Susanne Kristensson, Susanne Wallmark, Frånvarande: Caroline Sjöberg, Matts

Läs mer

Protokoll Ladokstämma

Protokoll Ladokstämma 1 Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen. 2 Val av stämmoordförande Eino Örnfeldt, universitetsdirektör Stockholms universitet, valdes

Läs mer

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Föreskrifter för beviljande av stipendier

Föreskrifter för beviljande av stipendier BESLUT Dnr 27-2011-419 2012-02-01 Föreskrifter för beviljande av stipendier HÖGSKOLAN I HALMSTAD Tel 035-16 71 00 Besöksadress Kristian IV:s väg 3 stig.perttu@hh.se BOX 823 Fax 035-18 61 92 registrator@hh.se

Läs mer

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) DNR LiU-2019-01070 1(6) Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Linköpings universitet har fått möjligheten att svara på remiss av slutbetänkandet Ökad attraktionskraft

Läs mer

Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt

Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt 2017-09-19 Andreas Sandberg Marleen Whiteley Direktiv från Regeringen I UHR:s regleringsbrev 2017 har vi via Forum för internationalisering

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2017/425-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2017-01-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

1. Presentation av handläggningsordning för examensbevis för ickeprogramstudenter

1. Presentation av handläggningsordning för examensbevis för ickeprogramstudenter Minnesanteckningar från FAB 2011-08-25 Närvarande: Johanna t o m p 5, Cecilia M, Nina Gemvik (CHE/BIO), Manja, Margareta B, Margareta K, Karin Blom (SCI), Lena, Yvonne, Janos p 1-2, Kattis, Åsa, Maria

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Sveriges universitets- 2015-11-05 & högskoleförbund Protokoll 2015:6 Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding ( 1-8) Anders Söderholm

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens 2017-02-23 Aleksandra Sjöstrand Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Varför validering? Jag kontaktade universitetet så fort

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017 Fastställd av högskolestyrelsen 2015-11-30 Dnr: 1.2.3-2015/2936 1 (17) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017 2 (17) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017...

Läs mer

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige 1(8) 2019-04-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm asa.odinekman@tco.se Sverige +46725292448 SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige U2018/04199/UH TCO har

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua.fe.2010.3.0-3888 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Antagningsordningen gäller från och med utbildningar som startar

Läs mer

Maria Gren, sekreterare Mikael Löfström, ledamot Linda Sörensen, ledamot Linda Borglund, gäst Sofie Larsson, gäst

Maria Gren, sekreterare Mikael Löfström, ledamot Linda Sörensen, ledamot Linda Borglund, gäst Sofie Larsson, gäst För arbetsgivaren: För arbetstagarna: Birgitta Alfraeus, ordförande Mikael Löfström, ledamot Linda Sörensen, ledamot Linda Borglund, gäst Sofie Larsson, gäst Carina Theén, huvudskyddsombud Olle Holmudd,

Läs mer

Utbildningsstrategiska rådet minnesanteckningar

Utbildningsstrategiska rådet minnesanteckningar Sid 1 (5) minnesanteckningar Ärende Kommentarer 1.! Ordförande öppnar mötet Heidi Hansson hälsar välkommen och öppnar mötet. 2.! Föregående mötens minnesanteckningar (170914 samt 171011-12) Ad acta. 3.!

Läs mer

Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad)

Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad) REK 2017:3 (REV) Dnr. 0069-17 Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad) SUHF:s styrelse antog vid sitt sammanträde den 15 november 2017 rekommendationen Rekommenderade

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-11-02 Anders Ahlstrand Upplägg Bakgrund Inspiration Projektets uppdrag och frågeställningar

Läs mer

Nätverk för validering inom högre utbildning

Nätverk för validering inom högre utbildning Nätverk för validering inom högre utbildning - Validering och bedömning av reell komptetens Marianne Andrén 2017-03-17 Nätverk för validering inom högre utbildning Startade 2016 på initiativ av Malmö högskola,

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(16) Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr. o m: antagning till utbildningar med start höstterminen 2017 Fastställd av Försvarshögskolans

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-04-20 Annika Ghafoori Upplägg Bakgrund Inspiration Projektets uppdrag och frågeställningar Projektets

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-03-13 Tid: 13.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Malmström Jonsson, ordförande, KTH Per A. Nilsson,

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 Fastställd av högskolestyrelsen 2012-12-03 Dnr: MDH 2.1-561/12 1 (14) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 2 (14) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014...

Läs mer

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Promemoria 2017-03-08 Utbildningsdepartementet Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Sammanfattning Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet). Promemorian

Läs mer

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 anna.sandstrom@uka.se 2016-11-15 31-188-16 Uppsala universitet Rektor Anmälan mot Uppsala universitet om urval till

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2015/2016

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2015/2016 Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-01 Dnr: MDH 2.1 591/14 1 (15) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2015/2016 2 (15) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2015/2016...

Läs mer

Vad har gjorts inom SARA?

Vad har gjorts inom SARA? 2013-05-16 Tuula Kuosmanen Vad har gjorts inom SARA? Uppföljning av SARA-projektet Bidrog till att lyfta fram problem, utmaningar och behov av förändringar för den avancerade nivån. Till viss del har behov

Läs mer

Behovet av att införa möjligheten till separat antagning. Införandet av anmälnings- och studieavgifter

Behovet av att införa möjligheten till separat antagning. Införandet av anmälnings- och studieavgifter Promemoria 2013-07-01 U2013/4281/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Antagning av studieavgiftsskyldiga studenter Inledning Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2015/115-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2015-04-07 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova

Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova Ersta Sköndal högskola Rektor Barbro Molander Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova Bakgrund Huma Nova har marknadsfört universitetskurser i teoretisk psykosyntes på A-nivå (20 poäng) och B-nivå

Läs mer

U2009/3627/UH. Verket för högskoleservice Box STOCKHOLM

U2009/3627/UH. Verket för högskoleservice Box STOCKHOLM Regeringsbeslut II:6 2009-05-28 U2009/3627/UH Utbildningsdepartementet Verket för högskoleservice Box 24070 104 50 STOCKHOLM Uppdrag om anmälningsavgifter och studieavgifter Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens

Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund 2009-08-28 protokoll 2009:5 Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta Stark, vice

Läs mer

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Malmö högskola Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Anmälan N N har anmält Malmö högskola till Högskoleverket eftersom

Läs mer

Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering

Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering I detta nyhetsbrev ges en kort-version av minnesanteckningarna från mötet i Forum den 22:e mars 2013. Via de länkar som anges når du den fullständiga

Läs mer

1 Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Dnr LiU

1 Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Dnr LiU 2019-03-08 PROTOKOLL Delegationsbeslut FST del 2019-011 1(1) Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Delegationsbeslut Närvarande: Annalena Kindgren Maria Boberg dekanus föredragande sekreterare 1 Remissvar:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(16) Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr. o m: antagning till utbildningar med start vårterminen 2016 Fastställd av Försvarshögskolans

Läs mer

Pilotverksamheten för bedömning av reell kompetens

Pilotverksamheten för bedömning av reell kompetens Pilotverksamheten för bedömning av reell kompetens 2018-11-13 Sofia Elfstrand UHR:s uppdrag att samordna pilotverksamhet för att stötta högskolor och universitet att skapa en varaktig struktur och ett

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet 1(10) DNR: 2014.1.1.1-2821 Exp. den: 10/2-15/CH Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå STYRANDE DOKUMENT Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Student- och

Läs mer

Riktlinjer gällande anmälnings- och studieavgifter vid KMH

Riktlinjer gällande anmälnings- och studieavgifter vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/167 SAD Vladimir Spasic Utbildningshandläggare 1 (7) Riktlinjer gällande anmälnings- och studieavgifter vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH)

Läs mer

Betyg i högre utbildning

Betyg i högre utbildning Betyg i högre utbildning Hans Adolfsson http://www.suhf.se/nyheter-press/nyheter/betyg-i-hogre-utbildning Uppdrag Arbetsgruppen ska: undersöka behovet av betygssystem med fler steg i högskolan mot bakgrund

Läs mer

Ärende Beslut/åtgärd. 1. Sammanträdet öppnas Ordföranden förklarar sammanträdet öppnat

Ärende Beslut/åtgärd. 1. Sammanträdet öppnas Ordföranden förklarar sammanträdet öppnat GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr5/09 PROTOKOLL fört vid sammanträde med forskarutbildningsnämnden måndagen den 15 juni 2009 i rum A1 136, kl 13.00-15.15 Närvarande ledamöter: Jonas Ivarsson, Rolf Lander,

Läs mer

Fyra år med studieavgifter

Fyra år med studieavgifter STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning /löpnummer 2015-09-22/5 Analysavdelningen Handläggare Keili Saluveer 08-563 086 80 keili.saluveer@uka.se Fyra år med studieavgifter Universitetskanslersämbetets statistiska

Läs mer

Bedömningshandboksgruppen den 15 januari 2016.

Bedömningshandboksgruppen den 15 januari 2016. Datum 2016-01-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Bedömningshandboksgruppen den 15 januari 2016. Närvarande

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 Universitetens, högskolornas och de enskilda utbildningsanordnarnas Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 - ett urval uppgifter och slutsatser från rapporten. Anna Lundh, utredare vid UKÄ Internationella

Läs mer

Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå

Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå Sveriges universitets- REK 2013:1 & högskoleförbund Dnr 11/158 2013-02-22 Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå Fastställda av SUHF:s styrelse den 22 februari 2013. 1. Inledning Sedan

Läs mer