Landstinget Sörmland (DLL) Delårsrapport 1, 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstinget Sörmland (DLL) Delårsrapport 1, 2012"

Transkript

1 Landstinget Sörmland (DLL) Delårsrapport 1, 2012

2 Sammanfattande analys Nedan sammanfattas delårsrapporten. Utifrån redovisningen är det svårt att uttala sig om graden av måluppfyllelse. Dock kan konstateras att det pågår många utvecklingsoch förbättringsaktiviteter som bör gagna de strategiska målen. Patientsäkerhet och tillgänglighet är viktiga fokusområden inom medborgarperspektivet. Inom hälso- och sjukvården har årets patientsäkerhetsronder förberetts. Målet är att få till stånd en kontinuerlig dialog kring och uppföljning av patientsäkerhetsarbetet inom varje verksamhet. Arbetet med avvikelserapportering kommer under 2012 att i större utsträckning fokusera på analyser, återföring och uppföljning av rapporterade avvikelser. Vad gäller tillgänglighet klarar samtliga vårdcentraler det nationella målet avseende andel patienter som får läkarbesök inom 7 dagar. Inom den somatiska sjukvården uppfyller man i mars kravet på väntetid för nybesök för att få del av det statliga bidraget som ges för att landstingen ska förbättra tillgängligheten. Inom personalområdet pågår inom landstinget ett aktivt arbete kring rekrytering och kompetensförsörjning och parallellt med det befinner sig Länssjukvården mitt i en period då antalet anställda ska minskas med 300. Under hösten 2011 skedde en kraftig minskning av antalet anställda, framför allt genom att Länssjukvården avslutade många visstidsanställningar. Denna minskning har fortsatt även under inledningen av 2012 om än i försiktigare takt. Samtidigt råder en brist på läkare (även sjuksköterskor) inom vissa specialiteter, t ex anestesi, gynekologi, psykiatri och radiologi. För att klara tillgängligheten nyttjas inhyrd personal och kostnaden för denna beräknas till 104 mnkr för helåret. Sjukfrånvaron har minskat under de senaste åren, men under hösten 2011 och inledningen av 2012 har den åter börjat öka. Samma tendens kan konstateras på nationell nivå. Inom förnyelseperspektivet pågår följande större utvecklingsarbete. Landstinget inför ett kvalitetsledningssystem som bygger på Socialstyrelsens förordning. Ledningssystemet ska finnas i hela organisationskedjan. I hälso- och sjukvårdsförvaltningen fortsätter den handlingsplan som ledningen fastställde i början av året. Arbetet med ledningssystemet ska samordnas med förvaltningens arbete med identifierade 10 huvudvårdsprocesser. Planering pågår för fortsatt införande av landstingets nya dokument- och ärendehanteringssystem EDIL. I vilken ordning och vilken information och utbildning behöver berörda handläggare, chefer och övrig personal. Arbetet med att miljöcertifiera Landstinget Sörmland enligt Miljöledningsstandarden ISO påbörjades under delår Extern revisor tillsammans, med för Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 2(38)

3 certifieringen ansvariga medarbetare på Miljöenheten, har besökt 20 verksamheter i steg 1 av certifieringsarbetet. Steg 2 påbörjades i slutet av mars och pågår under april och maj. 30 verksamheter ska under denna period miljörevideras. Resultatet från dessa revisioner, avvikelser, ska åtgärdas senast 8 veckor efter revisionen. Därefter kan Landstinget Sörmland erhålla ett miljöcertifikat enligt ISO Detta beräknas klart i augusti. Landstinget redovisar t o m mars ett ekonomiskt resultat på -2,5 mnkr. För hela året prognostiseras ett positivt resultat på 42,1 mnkr vilket är 40 mnkr bättre än budgeterat. Beräknade skatteintäkter under året bygger på den prognos som Sveriges Kommuner och Landsting presenterade i slutet av april månad. I prognosen har också förutsatts att AFA försäkringspremier avseende 2007 och 2008 återbetalas. Formellt beslut har ännu inte fattats men mycket tyder på att så sker. Landstingets resultat förbättras därmed med ca 85 mnkr för Denna intäkt motverkar beräknat underskott för budgeterad reavinst vid försäljning av fastigheter. Vad gäller nämndernas årsprognoser kommer Karsudden att under året ha kostnader kopplat till planerad ombyggnation vilket innebär att budgeterat plusresultat sannolikt inte kommer att uppnås. I övrigt redovisar nämnderna ingen eller små avvikelser jämfört med årets budget. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 3(38)

4 Perspektiv Medborgare (patient, kund) Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Vården ska vara säker Inom länssjukvården och landstingets primärvård har under första kvartalet årets patientsäkerhetsronder förberetts. Dessa kommer att genomföras under andra och tredje kvartalet med deltagande från patientsäkerheten, chefsläkaren, divisionschefen och vårdcentralerna. Målet är att få en kontinuerlig dialog kring och uppföljning av patientsäkerhetsarbetet inom varje verksamhet. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har ett generellt system för avvikelserapportering (Synergi 500). Avvikelsesystemet har även införts på de privata vårdcentralerna. Arbetet med Synergi kommer under 2012 att i större utsträckning fokusera på analyser, återföring och uppföljning av rapporterade avvikelser. Under årets första kvartal gjordes en analyserande sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvårdsförvaltningen för Primärvården har haft 165 rapporter under första kvartalet, av dessa är 94 avslutade (57 %). Länssjukvården har under samma period haft rapporter och av dessa är 895 avslutade (57 %). Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har sedan ett par år utvecklade arbetsmodeller för händelseanalys respektive riskanalys. Händelseanalyser genomförs bl a på Lex Maria ärenden och dessa har genomförts i samarbete med chefsläkarna. Under första kvartalet har 16 händelse- och riskanalyser genomförts inom länssjukvården och 1 inom landstingets primärvård. Patientsäkerhetsenheten och Patientnämnden har planerat ett fortsatt regelbundet samarbete. Samarbetet med Läkemedelskommittén kommer att utvecklas under Vidare eftersträvas ett utökat samarbete med Landstingets Ömsesidiga Försäkringsbolag framför allt när det gäller analyser av inträffade skador och hur dessa kan förebyggas. Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har genom en treårig överenskommelse enats om att arbeta för att stödja metodiskt förbättringsarbete inom den psykiatriska heldygnsvården. De team som deltar från Regionsjukhuset Karsudden (RSK) den här gången fokuserar på att förbättra metoderna som syftar till att öka patientens delaktighet i vårdplaneringen för att i förlängningen minska behovet av tvångsåtgärder. Patientnämnden har under första kvartalet 2012 registrerat 329 ärenden i verksamhetssystemet Vårdsynpunkter. Under motsvarande tid föregående år hade 270 Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 4(38)

5 ärenden registrerats, vilket innebär en ökning med 18 % under första kvartalet Inkomna ärenden registreras enligt följande fyra problemområden: Vård- och behandling Bemötande- och kommunikation Organisation- och regler Övrigt Vården ska ges i rimlig tid Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel invånare som utnyttjat vårdvalet genom aktiv listning. 31 % 100 % sörmlänningar har t o m mars 2012 aktivt valt vårdcentral Andel enheter inom Hälsoval som klarar det nationella målet på 85 % avseende andel patienter som får läkarbesök inom 7 dagar. Andel primärvårdsbesök av totalt antal besök. (Täckningsgrad) Andel patienters väntetid till besök enligt lagstadgad vårdgaranti Andel patienters väntetid till behandling, enligt lagstadgad vårdgaranti 100 % 100 % 54,2 % 55 % Täckningsgraden har ökat från drygt 47 % år 2010 till drygt 54 % år % 100 % Avser specialistkliniker på sjukhus. Utfallet har förbättrats något jmf med (85 %) 76 % 100 % Avser specialistkliniker på sjukhus. Utfallet har försämrats jmf med (80 %) Tillgänglighet inom primärvården Hälsoval är landstingets beställarfunktion för primärvård i Sörmland. I uppdraget ingår att skriva avtal för etablering av vårdcentraler, följa upp skrivna avtal med fokus på kvalitet, kompetensnivå, bemötande. En viktig förutsättning är att upprätthålla konkurrensneutralitet mellan olika aktörer sörmlänningar har t o m mars aktivt valt vårdcentral. Det utgör 31 % av befolkningen. Målsättningen på sikt är att alla sörmlänningar ska lista sig aktivt. Andelen sörmlänningar som är listade på privata vårdcentraler är 27 %. Vissa kapacitetsproblem finns. Till följd av kraftig ökning av antalet listade med lokalbrist som följd har en vårdcentral i Nyköping fått ett tillfälligt stopp för pålistning. Vårdgaranti inom den specialiserade vården Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 5(38)

6 Nybesök inom 90 dagar gäller för första besöket inom den specialiserade vården oavsett hos vilken yrkeskategori besöket sker. Uppföljningen görs dock enbart på besök hos läkare med undantag för vuxenpsykiatrin samt barn- och ungdomspsykiatri där samtliga första besök följs upp. Uppföljningen inkluderar inte samtliga specialiteter, t.ex. rehabilitering och infektionssjukvård är exkluderade. Behandlingsgarantin inom 90 dagar gäller för all planerad vård. Uppföljningen görs inom alla kirurgiska åtgärder/diagnoser samt ett urval av verksamhetsområden på totalt 42 olika åtgärder/diagnoser. 38 av dessa åtgärder utförs i Sörmland. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 6(38)

7 För att stimulera en förbättrad tillgänglighet har staten tagit beslut om ett landstingsbidrag den s.k. kömiljarden. Bidraget är en prestationsersättning som under 2011 stämdes av varje månad gentemot ett antal allmänna och särskilda villkor. För att få ta del av bidraget ska andelen väntade högst 60 dagar till första besök respektive behandling vara minst 70 % vid avstämningsperioden. Väntetiden för nybesök uppfyller i mars kravet för att få del av det statliga bidraget som ges för att landstinget ska förbättra tillgängligheten. Habiliteringsverksamheten Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel brukare med individuella habiliteringsplaner som är nöjda med de insatser som givits (HabV exkl. TolkC). Brukarens sammantagna bedömning av måluppfyllelse i den individuella habiliteringsplanen (HabV exkl. TolkC). Andel brukare med korta insatser som är nöjda med de insatser som givits (HabV, Sjukresor, Klimatvård). Andel elever som är nöjda med de insatser som givits (Dammsdal). Andel köpare som är nöjda med de insatser som givits (Dammsdal). 86,84% 90% Avser 33 av de 38 brukare som utvärderat sin plan under jan-mars. 70,3% 80% Avser 26 av de 38 brukare som utvärderat sin plan under jan-mars. 100% 80% Avser brukare som erhållit klimatvård samt sjukresor. Habiliteringsverksamheten avrapporterar from delår 2. Minst 75% Rapporteras i samband med årsbokslut. 90% Rapporteras i samband med delår 2. Antal brukare som fått insatser (HabV inkl. TolkC) st st Andel väntande som väntat på nybesök mindre än 90 dagar (HabV exkl. TolkC). Andel genomförda nybesök som väntat mindre än 90 dagar (HabV exkl. TolkC). Andel väntande som väntat på nybesök mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa, HabV). Andel genomförda nybesök som väntat i mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa, HabV). 90% 100% Avser 183 brukare av 204 väntande. Utfall dec ,3 % Utfall aug % Utfall mars ,2% 71% 100% Avser 137 av 176 genomförda nybesök under jan-mars. 50% 100% Avser ett av två väntande barn. Utfall dec 2011, 0 av 1 väntande Utfall aug av 7 väntande Utfall mars 2011, 0 av 1 väntande 66,7% 100% Avser 14 av 21 genomförda nybesök under perioden jan-mars. Utfall delår % (8/14) Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 7(38)

8 Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel väntande som väntat på behandling/insats mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa, HabV). Andel genomförda fördjupade utredningar/behandlingar som väntat mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti HabV) 100% Rapporteras ej då behandling påbörjats i och med nybesök. 8,8% 100% Avser 5 av 57 genomförda fördjupade utredningar/behandlingar. Brukarnas nöjdhet med de insatser som ges mäts företrädesvis via enkäter riktade till olika målgrupper. De utvärderingar som genomförts hittills i år visar att verksamhetens brukare sammantaget är mycket nöjda med de insatser som ges. Enligt den lagstadgade vårdgarantin ska samtliga brukare erbjudas ett första besök inom 90 dagar. Verksamheten når ännu inte målet fullt ut, men en successiv förbättring sker. Situationen är mer bekymmersam vad gäller den förstärkta vårdgarantin för barn med psykisk ohälsa. Barn med misstänkt autismspektrumstörning ska erbjudas nybesök inom 30 dagar och vid behov fördjupad utredning/behandling inom ytterligare 30 dagar. Ett stort antal brukare väntar på utredning och inflödet av nya remisser är fortsatt högt. Förnyade rekryteringsförsök av nyckelfunktioner pågår parallellt med upphandling av externa utredare. Projektet för förbättrad vårdkedja för barn och unga med neuropsykiatrisk problematik fortgår. Utveckling av arbetssätt och metoder pågår. Två tvärprofessionella team för utredning och behandling av barn och unga med komplex problematik, med medarbetare från både Habiliteringsverksamheten och Barn- och ungdomspsykiatrin har inrättats. Övriga åtaganden Genom den upphandling av transportörer som genomfördes 2011 ingick huvudmännen i början av året ett nytt transportörsavtal för sjukresor och färdtjänst. I förfrågningsunderlaget ingick krav på väntetider, bemötande, säkerhet, samt en extra bonus för fordon som drivs med förnyelsebart bränsle. Upphandlingen resulterade i en prissänkning på drygt 12 %, en fordonspark som till 65 % drivs med förnyelsebart bränsle, samt att en aktör fick merparten av uppdraget. Avtalsperiodens första månader har stundtals präglats av ett ökat antal avvikelser. Samtliga anmälda avvikelser följs upp och utreds och åtgärdas vid behov. Uppföljningar genomförs med berörd aktör så länge problem kvarstår. Kulturverksamheternas utbud planeras och genomförs med grundtanken att bidra till att belysa, väcka och lyfta upp frågor som är av betydelse för utveckling och bevarande av det demokratiska samhället. Några exempel på verksamhet som pågår inom Sörmlands museum är utställning om Himmlers massör samt projektet Sverige och flyktingarna. Utställningen Älskas ätas på Nynäs som är ett samarbete mellan Sörmlands museum Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 8(38)

9 och Sörmlands Naturbruk lyfter frågor om djurrätt och människans förhållande till djuren. Frågor kring genus, makt och gränsöverskridande lyfts fram i samband med sommarens föreställningar och utställningar under Strindbergåret. Hanteringen av fullmäktigemotioner har varit föremål för många diskussioner vid fullmäktiges sammanträden. Ofta framförs kritik mot en långsam beredning av motioner som får till följd att den ettårsgräns som kommunallagen föreskriver för motionernas besvarande passeras. Under årets första månader har motionshanteringen stramats upp rejält med klargjorda rutiner och roller för berörda. Uppstramningen har fått till följd att ovanligt många motioner kommer att behandlas vid styrelsens och fullmäktiges sammanträden under våren. Det innebär vidare att fenomenet med motioner som passerar ettårsgränsen i stort sett upphör under året eller åtminstone kraftigt reduceras. Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete Sörmland deltar tillsammans med fyra andra landsting i ett av Socialstyrelsen initierat pilotprojekt för uppföljning av levnadsvanor. Detta innebär att områdena alkohol- och tobaksbruk, fysisk aktivitet samt matvanor/viktminskning följs upp på individnivå genom registrering av sk KVÅ-koder. Till registeringen är kopplad en ekonomisk ersättning, vilket är relativt unikt i Sverige och förhoppningen är att arbetet inom detta område ska intensifieras och på sikt ge en friskare befolkning. Under perioden driver Hälsoval på uppdrag och med finansiering av Folkhälsoinstitutet projektet 60+ Hälsa. Projektet syftar till att stödja och främja ett aktivt och hälsosamt åldrande. Detta ska ske genom försöksverksamhet med hälsocoacher. Målgruppen är yngre pensionärer. Inom primärvården är första prioritet, för arbetet med levnadsvanor och livsstilsmönster, att lyfta frågor om levnadsvanor och motivera till förändring av dessa i mötet med patienten. Detta görs bl a genom arbetet med Frågor om din hälsa. Samtliga vårdcentraler är med i Hälsokoordinatorskonceptet och 11 vårdcentraler har levt upp till kraven för att bli diplomerade hälsocentraler. Frågor om din hälsa finns tillgängligt på samtliga vårdcentraler och ett gemensamt sätt att förskriva och dokumentera FaR (Fysisk aktivitet på Recept) är infört. Samarbete med Sörmlandshälsan sker bl a genom utbildning till aktivitetsarrangörer. Användandet av Frågor om din hälsa och förskrivning av FaR ökar. Processledare för det hälsofrämjande arbetet gentemot länets tre sjukhus är utsedda och insatser i samarbete med slutenvårdens kliniker har startat, bl a att införa Frågor om din hälsa på Samlad mottagning KSK, stötta i processen att införa FaR som rutin på psykkliniken på MSE och stötta barnkliniken i uppbyggnad av en föräldrarutbildning för barn med extrem fetma. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 9(38)

10 Habiliteringsverksamheten Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel individuella planer av dem som skall ha en plan (HabV). Andel elever där resultatet av TTAP test används vid formulering av elevens mål (Dammsdal). 32,7% 65% Avser 483 brukare av 1479 brukare aktuella för plan. Utfall dec % (555/1288) Utfall aug % (495/1178) 13,2% 60% Avser 5 av 38 elever. Det låga värdet förklaras av ett stort antal nya elever börjat under hösten Antal kunskapshöjande aktiviteter till andra verksamheter om funktionsnedsättningen och dess konsekvenser (HabV, Dammsdal). 35st 100 st Andel nöjda kursdeltagare vid kunskapshöjande aktiviteter (HabV, Dammsdal). 100% 80% Avser aktivitet som genomförts på Habiliteringsverksamheten. Tillsammans med brukaren, dennes företrädare och berörda i närmiljön, kartläggs behov och planeras insatser som dokumenteras i en habilitering/rehabiliteringsplan. Planen utgör grunden för det stöd och de insatser som ges till brukaren och skall vid behov följas upp och revideras. Verksamheten fortsätter att utveckla och systematisera sina rutiner inom området. Fortsatt arbete behövs för att nå uppsatta mål. Kulturverksamheten Att ta del av kulturaktiviteter framhålls ofta som hälsofrämjande. En väsentlig del av förvaltningens kulturverksamhet är inriktad mot detta åtagande. Exempel som kan nämnas är skoluppdraget i form av föreställningar, pedagogik samt film- och danskonsulenternas arbete rörande barn och ungdomar. Besöken inom äldreomsorgen genom föreställningar och vandringsutställningar är ytterligare exempel. Landstingets verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Inom primärvården har bl a följande kompetenshöjande aktiviteter genomförts för att öka medvetenheten att behandla alla på ett likvärdigt sätt: Kvalitetssäkring inom TeleQ-rådgivning genom att använda RGS som stöd Utarbeta information om vårdcentralen på olika språk Flyktinghälsa: Erbjudande om hälsosamtal till alla nyanlända i området enligt rutin och flöde Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 10(38)

11 Arabiskspråkig föräldragrupp i samverkan på Familjecentralen (VC Strängnäs) Tre vårdcentraler deltar i SKL:s lärandeprojekt Vård på lika villkor I samband med att Habilitering och hjälpmedels arbete med FNs Barnkonvention aktualiserades under 2011 tydliggjordes arbetssätt och målsättningar. Förvaltningen kommer att delta i framtagandet av ett landstingsgemensamt verktyg för barnkonsekvensanalyser inför beslut. Vidare betonar förvaltningen vikten av att göra den externa webben tillgänglig också för personer med funktionsnedsättning. Inom projektet för ett förbättrat medicinskt omhändertagande inom primärvården för personer med funktionsnedsättningar, har tre vårdcentraler i länet tecknat avtal med Hälsovalskansliet om ett utökat ansvar för målgruppen. Som ett första steg har de brukare som bedömts ha de största behoven erbjudits att göra sina hälsoval på aktuella vårdcentraler. I syfte att identifiera eventuella tecken på osaklig ojämlikhet har framtagning och analys av statistik som belyser hjälpmedelsanvändning avseende ålder, kön och kommun påbörjats. Projektet Barnets rätt i patientnära verksamheter har utvärderats och avslutats. Arbete kvarstår med att dokumentera genomförda trygghetsvandringar med barn och att utveckla landstingets webbsidor som vänder sig direkt till barn och unga. Utbudet för att uppfylla uppdragen i Vision Nynäs utvecklas fortlöpande. Besöksantalet har ökat och åtagandet att nå nya publikgrupper har nåtts. Uppdraget avser bl a att nå målgrupperna barnfamiljer och familjer med utländsk bakgrund. Nynäsområdet utvecklas även gemensamt inom förvaltningen till att vara en arena för utställningar, scenkonst och annan verksamhet. Helägda bolag Servicebolaget har tillsammans med FM-enheten genomfört ett antal kundmöten, bland annat på vårdavdelningar och på Karsudden. Samtliga kundmöten syftar till att skapa samsyn, förbättra rutiner och skapa god dialog. Servicebolaget har erhållit utmärkelse för Sveriges bästa sjukhusmat. Restaurang hållet på Nyköpings lasarett har haft en positiv utveckling under första kvartalet, antalet gäster har ökat med 12 % jämfört med Folktandvården fortsätter arbetet med att utveckla bästa möjliga kundservice. Det innebär att ett trevligt bemötande, snabba besked och tandvård av högsta kvalitet är Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 11(38)

12 viktigt. All personal har genomgått en serviceutbildning som resulterat i ett antal olika aktiviteter på respektive klinik. Personal Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Personal- och kompetensförsörjning Ingen förvaltning har redogjort för något större genomgripande arbete rörande generationsväxlingen. Däremot förekommer naturligtvis kontinuerligt ett aktivt arbete kring rekrytering och kompetensförsörjning. Inom Länssjukvården finns vakanser avseende läkare inom vissa specialiteter såsom anestesi, gynekologi, oftalmologi, psykiatri och radiologi. Detsamma gäller några grupper av specialistsjuksköterskor och allmänsjuksköterskor. I många fall har inhyrd personal nyttjats för att upprätthålla tillgängligheten. Vidareutbildning av sjuksköterskor med studieförmån har också fortgått. Inom Primärvården har en särskild rekryteringsgrupp tillsatts för att hitta nya vägar att rekrytera ordinarie läkare. Utöver ledningsgruppen finns på Karsudden en utbildningsgrupp som arbetar strategiskt med kompetensförsörjning. Då sjukhuset står inför utmaningar kopplade till det nya lagförslaget, där innebörden ännu är oklar, måste man tänka strategiskt och eventuellt annorlunda gällande den kommande kompetensförsörjningen. Karsudden upplever därutöver en viss fortsatt brist på sjuksköterskor och även på läkare. En modell för verksamhetsgemensam kompetensplan med yrkesspecifika delar har tagits fram inom Habilitering och hjälpmedel. Varje yrkessamordnare har, tillsammans med respektive yrkesgrupp, påbörjat beskrivning av de yrkesspecifika kunskaper som behövs inom verksamheten. Just nu pågår ett rekryteringsarbete rörande psykologer till Habiliteringsverksamheten eftersom vakansläget är besvärande. På Dammsdal har en bemanningsplan tagits fram för att tydliggöra kompetensbehoven för lärare. Syftet är att möta den nya skollagens krav. Inom Kultur och utbildnings alla verksamheter arbetar man med att hitta strukturerade former för planering av kompetensutveckling. Exempelvis genomförs inom Scenkonst Sörmland projektet KIV (kompetensutveckling, individ och verksamhet) som ska pågå under hela året tillsammans med Trygghetsrådet. Landstingets ledningsstab svarar för att utvecklingen av ELLSA kompetensplats fortgår med att fler utbildningar administreras den vägen och att verksamheterna får stöd i att själva producera e-kurser. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 12(38)

13 Intern arbetsförmedling Förberedelser fortgår inför etablering av en intern arbetsförmedling. En arbetsgrupp håller på att ta fram en kravspecifikation för ett systemstöd för matchningsprocessen. Studiebesök för att titta på olika rekryteringsverktyg har också genomförts. Ledarskap Under våren startade ett samarbete mellan cheferna på Karsudden och Stockholms universitet, AFA Försäkring och Sveriges ledande forskare inom organisationer, ledarskap och arbetsmiljö. En omfattande medarbetarundersökning har genomförts och återkoppling till cheferna har skett i april. Utifrån resultaten kommer ett antal workshops att genomföras. Målet är att cheferna ska få möjlighet till utveckling/utbildning i ledarskapet och dess utmaningar. En omgång av det landstingsövergripande ledarutvecklingsprogrammet ULLAS 5 startade i mars med 24 deltagande chefer. Programmet omfattar totalt 10 dagar fördelade på fem träffar spridda över året med avslut i december. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andelen kvinnliga chefer 74% Jämställdheten är relativt god inom Landstinget Sörmland, mätt på detta sätt. Kvinnorna utgör 78 % av personalen och 74 % av cheferna. Andelen kvinnor av samtliga anställda 78% Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Som framgår senare i rapporten, har sjukfrånvaron nu åter ökat efter att under flera år ha stadigt minskat. Dock pågår mycket arbete i landstingets olika förvaltningar med dels hälsofrämjande åtgärder och dels åtgärder för att minska sjukfrånvaron. Inom Länssjukvården genomförs under april-maj en utbildning i bemanningsfrågor utifrån ett hälso- och verksamhetsperspektiv. Målgruppen är chefer och utbildningen ska tydliggöra kopplingar mellan planering av verksamhet, bemanning, arbetsmiljö och hälsa samt ekonomi. Karsudden är nu en, utav Korpen, Hälsodiplomerad arbetsplats. Det innebär att man arbetar aktivt, strategiskt och målinriktat med insatser och förmåner inom hela hälsoområdet. Dessa insatser ska på sikt bidra till en minskad korttidssjukfrånvaro. För att minska sjukfrånvaron arbetar Karsudden också mycket aktivt med tidiga insatser. De medarbetare inom Habiliteringsverksamheten som haft längre sjukskrivningsperioder har fått stöd i samråd med företagshälsovården. För personer med upprepad korttidssjukfrånvaro genomförs uppföljningssamtal i syfte att finna åtgärder som möjliggör ökad närvaro. Inom HH har också projektet Arbetsglädje och stolthet haft en upptakt med en förvaltningsgemensam aktivitet och föreläsning. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 13(38)

14 Hjälpmedelscentralens medarbetare uppmuntras till fysisk aktivitet och har möjlighet till träning på arbetsplatsen. De, inom Personalutvecklingsenheten LLS, producerade arbetsmiljöutbildningarna som finns som e-kurser på ELLSA kompetensplats har reviderats och marknadsförts. Landstingsövergripande seminarie- och utbildningstillfällen i konflikthantering har arrangerats ihop med företagshälsovården. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Andelen medarbetare som under året erbjudits att delta i hälsofrämjande aktiviteter utifrån de prioriterade områden som är definierade i policyn för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet. 4,6 % 4,1 % Som flertalet sjukfrånvaromått uppvisar detta en viss försämring sedan årsskiftet. Vi är nu något längre ifrån att nå måltalet 4,1 %. Detta styrtal rapporteras endast vid årsbokslutet. Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Länssjukvården arbetar systematiskt med förbättringsarbete i syfte att utveckla bl a vårdprocesser och vårdkedjor. I detta arbete är personalens delaktighet en förutsättning. Inom primärvården pågår ett arbete med affärsplaner. Arbetet involverar medarbetarna på varje vårdcentral som deltar i att utveckla verksamheten och arbetssätten. HH arrangerar möten i s k öppna forum där medarbetarna kan diskutera med förvaltningsledningen. Under våren kommer fokus att ligga på projektet Arbetsglädje och stolthet. Helägda bolag Servicebolaget är inne i ett stort omställningsarbete där man genomfört kompetenskartläggning inom de olika verksamheterna och restriktioner är införda gällande timvikarier. Nya scheman tas fram med nya bemanningsgrader och därefter kan eventuell övertalighet definieras. Ledarskapsutbildning genomförs i Feelgoods regi, där ledarskapets grunder, beteenden, gruppdynamik, förändringsprocesser mm berörs. Parallellt med omställningsarbetet arbetar Servicebolaget med att säkerställa en god arbetsmiljö och att fånga upp de medarbetare som eventuellt inte klarar de höjda kraven. Riskanalyser utförs och arbetet med att få alla att hitta sina nya roller i omorganisationen genomförs. I mars genomfördes två kick-off-dagar där samtliga medarbetare fick delta en dag för att träffa kollegor ur det egna affärsområdet samt umgås över affärsområdesgränserna. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 14(38)

15 Varje verksamhet presenterade sina tjänster i workshops, vilket gjorde att medarbetarna också fick en tydligare bild av bolagets samtliga verksamheter. Grupparbete genomfördes där medarbetarna själva fick ta fram idéer kring God service och gott medarbetarskap. I den tuffa konkurrensen om arbetskraft har Folktandvården lyckats bra med att rekrytera erfarna tandläkare. Samarbetet med tandläkarhögskolorna i Umeå och Stockholm har bidragit till ett bra resultat. Inom specialisttandvården saknas specialister inom käkkirurgi. Det har man dock löst genom ett långsiktigt samarbetsavtal med specialisttandläkarna i Norrköping. Folktandvården på central nivå har en samlad kompetensplan som sträcker sig tre år framåt och en intern utbildningsplan för respektive år. Folktandvården arbetar just nu med att införa hälsodiplomering. Sedan november 2011 är man anslutna till företagshälsovårdens frisklinje som hjälper till med att ta emot alla sjukanmälningar. Bolaget får hjälp med fördjupad statistik och uppföljningar, samtidigt som medarbetaren kan få sjukvårdsrådgivning från första sjukdagen. Förnyelse Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Landstinget inför ett kvalitetsledningssystem som bygger på Socialstyrelsens förordning. Enligt förordningen ska ledningssystemet säkerställa att det finns rutiner för att styra, följa upp och utveckla verksamheten. Ledningssystemet ska finnas i hela organisationskedjan. Utvecklingsarbete pågår på såväl koncernnivå, förvaltningsnivå och på enhetsnivå. Från och med 1 januari 2012 gäller Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). Nyheter i föreskriften är att den fokuserar på hur ett systematiskt förändringsarbete ska bedrivas lägger hela ansvaret för att det finns ett ledningssystem för verksamheten på vårdgivaren ställer krav på att utveckla och säkra kvaliteten så att samtliga krav och mål enligt författningar (lagar, förordningar och föreskrifter) uppfylls ställer krav på att identifiera, beskriva och fastställa de processer som behövs för att säkra verksamhetens kvalitet är gemensam för all hälso- och sjukvård och omsorg Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 15(38)

16 I Hälso- och sjukvårdsförvaltningen fortsätter arbetet enligt den handlingsplan som fastställdes av förvaltningsledningen den 23 januari I handlingsplanen läggs stor vikt på att samordna ledningssystemsarbete med förvaltningens arbete med de identifierade 10 huvudvårdprocesserna, ledningssystemarbetet på landstingsnivån, införandet av SYSteam C4ross version 5 med PMA (ProcesstödMedAnteckning) samt utvecklingen av Insidan och dokumenthanteringssystemet. Habiliteringsverksamheten arbetar med följande aktiviteter: kartlägga processen för förskrivning av utvalda hjälpmedel för barn från det behov uppstår till leverans tydliggöra vilka insatser som ska ges generellt och specifikt enligt Cunninghams pyramid analysera behovet av och införa rutiner för att följa patientsäkerhetslagen Arbetet med att införa landstingets nya dokument- och ärendehanteringssystem EDIL fortsätter. Styrelsens och nämndernas diarieföring sker nu i det nya diariesystemet. Nästa steg är att ärendehanteringen till fullmäktige och nämnder ska ske i EDIL. Ett delprojekt har startats under mars månad för att planera hur införandet ska ske, i vilken ordning och vad som krävs när det gäller information och utbildning till berörda handläggare, chefer och andra. I detta arbete kommer nämndernas processer att kartläggas. Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Inom habiliteringsverksamheten pågår samarbete inom Uppsala/ Örebroregionen. Bland annat har ett idéseminarium genomförts för syn och hörselhabiliteringsområdet som syftar till att inspirera och utveckla idéutbyte, arbetssätt och skapa nätverk. Utbildnings och Kulturverksamheten är mycket aktiv i samverkan med bl a länets kommuner och interregionalt inom ramen för Mälardalssamarbetet. Som exempel kan nämnas kompetensutvecklingsprojektet KompoBib2020 som innebär ett intensivt samarbete med Regionbibliotek Örebro/ Västmanland samt med alla kommuner som ingår i projektet. Från och med hösten 2011 och under 2012 pågår projektet Kulturella och kreativa näringar. Projektets syfte är att stärka de kulturella näringarna i länet. Finansiering sker genom bidrag från Tillväxtverket, Regionförbundet Sörmland och Länsstyrelsen. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 16(38)

17 Under inledningen av 2012 har ett samarbete mellan de tre landstingen Örebro, Västmanland och Sörmland pågått i syfte att jämföra landstingen ur ett personalförsörjningsperspektiv. Detta arbete utmynnade i en workshop som ägde rum den 27 mars. Där diskuterades olika aspekter på personalförsörjning. Likheter och olikheter mellan landstingen lyftes fram och samtalades kring. Ett antal konkreta samarbetsprojekt initierades för att genomföras nu och andra planeras framöver. Miljöenheten har sett över förutsättningar för samarbete med Västmanland avseende miljöledningssystem och annat miljöarbete. Översynen har presenterats för berörd verksamhet i Västmanland och överlämnats till DU-nämnden för fortsatt diskussion. Inom finansområdet har etikkonsult upphandlats och en gemensam bankupphandling pågår med angränsande landsting. Helägda bolag Inom Servicebolagets transportverksamhet har en verksamhetsutvecklingsgrupp utsetts. Gruppens uppgift är att utifrån kundens behov identifiera förbättringsmål som ska mätas, dokumenteras och kontinuerligt följas upp. Arbete pågår också med att kartlägga processer bl a inom Fastighetsdrift och Vårdservice. Inom Folktandvården pågår ett ständigt utvecklingsarbete av processer och arbetssätt för att nå en ökad kvalitet och effektivitet. Produktionssystemet Effica utvecklas i en snabbare takt än förut för att tillgodose den förnyelse som behövs. Miljö Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Effektivt miljöarbete: Under delår , påbörjades arbetet med att Miljöcertifiera Landstinget Sörmland enligt Miljöledningsstandarden ISO Extern revisior tillsammans, med för certifieringen ansvariga, medarbetare på Miljöenheten har besökt 20 verksamheter i steg 1 av certifieringsarbetet. Steg 2 påbörjas i slutet av mars och pågår under april och maj. 30 verksamheter ska under denna period miljörevideras. Resultatet från dessa revisioner, avvikelser, ska vara åtgärdade senast 8 veckor efter revisionen. Därefter kan Landstinget Sörmland erhålla ett miljöcertifikat enligt ISO Att åtgärda avvikelserna i förvaltningarna, kommer att kräva personella resurser. Resurser som i dagsläget Miljöenheten saknar bland annat på grund av vakant miljöchefstjänst. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 17(38)

18 Upphandling; Köptrohet till ramavtal ska följas upp under året så att landstinget når målet på 95%. Under hösten 2011 installerades ett verktyg i måttdatabasen som kan mäta avtalstroheten. Ekonomicheferna har varit piloter för projektet och med hjälp av verktyget kan det nu sättas mål och göras uppföljningar ute på verksamheterna. Utbildning; Ett fortsatt fokus från förvaltnings- och bolagsledningarna på att medarbetarna ska göra den obligatoriska webbaserade miljöutbildningen är en förutsättning för att uppnå målet. Den 31 mars 2012 hade ca 56 procent av alla anställda i landstinget genomfört utbildningen. Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Transporter; Utbildning i Sparsam körning/ecodriving finns fortfarande att erbjuda de medarbetare som kör mycket bil i tjänsten. Att använda alternativa mötesformer såsom netmeeting och telefonmöten blir allt vanligare. Det som måste förbättras är utnyttjandet av kollektivtrafik istället för att använda behovs- och hyrbilar. Följsamhet till landstingets resepolicy och dess riktlinjer måste förbättras i alla förvaltningar. Lustgas; En lustgasdestruktör installerades på Mälarsjukhuset sommaren I enlighet med beslut påbörjas en installation av destruktionsanläggning på Nyköpings lasarett våren Köldmedier; Det råder oklarheter kring utfasningen av ozonnedbrytande köldmedier. Under 2012 bör detta klarläggas. Jord- och skogsbruk; arbetet med att öka andelen hektar naturbetesmarker med 10 % ska påbörjas under Energi; Ny kampanj för att spara elenergi, "Stoppa onödan" startade i januari Kampanjen har resulterat stor respons från verksamheten med många frågor kring elenergi. Både D-data och FM-enheten har presenterat sina åtgärder på Insidan i samband med kampanjen. Ett avstängningssystem på distans för datorer har varit en av de mest prisade åtgärderna från medarbetarnas sida. Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Kemikalier; Ett ökat fokus i verksamheterna på utfasning av kemikalier behövs för att nå målet inom området. Miljöenheten kommer att vara behjälplig med detta tillsammans med extern resurs under Läkemedel; Miljöenheten ser att det behövs mer resurser för att i samverkan med andra intressenter uppnå det uppsatta miljömålet för läkemedel. En del i detta kan bl.a. vara samarbete med reningsverken i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Miljöhänsyn vid förskrivning av läkemedel samt rekommendation till Fysisk aktivtiet på Recept, FaR, är åtgärder som ger stor miljönytta. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 18(38)

19 Ekonomi Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Totalt för landstinget beräknas för helåret ett resultat på 42,1 mnkr, vilket är 40,1 mnkr bättre än budgeterat. Den positiva avikelsen är hänförlig till skatteintäkter och återbetalning av AFA försäkringspremier. Negativ budgetavvikelse beräknas framför allt för reavinst vid försäljning av fastigheter, generella statsbidrag samt finansnetto. För verksamheterna beräknas ett mindre underskott. Hantering av återbetalningen av AFA premien kopplat till balanskravet ska utredas. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren. Avkastning på långsiktiga placeringar jämfört med fastställt avkastningskrav tkr tkr 0 Totalt för landstinget beräknas för helåret ett resultat på 42,1 mnkr, vilket är 40,1 mnkr bättre än budgeterat. Vid beräkning av förändringen har årets resultat 2010 och 2011 samt marsprognosen för 2012 använts. Landstinget hade 2010 ett relativt stort positivt resultat vilket dock motverkades av ett nästan lika stort negativt resultat Den genomsnittliga förändringen av eget kapital beräknas nu till 16,1 mnkr. 3,6% Avkastningen på långsiktiga placeringar överstiger fastställt avkastningskrav för perioden med 2,1 %. Under en rullande tolvmånadersperiod har portföljen avkastat 4,5 % medan avkastningskravet är 5,9 %. Helägda bolag Servicebolaget beräknar efter mars månad ett årsresultat på -5,2 mnkr. Möjligheten att återföra avsättningar i form av bokslutsdispositioner samt ett eget kapital som är högre än 8 mnkr innebär att sänkta priser inom framför allt städ och drift är genomförda innan full effekt är uppnådd i verksamheterna. Folktandvården har för 2012 budgeterat ett resultat på 5,3 mnkr och då avses resultat före avskrivning av immateriella tillgångar och ränta på lån från landstinget. Efter mars månad redovisas ett resultat på 3,8 mnkr. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 19(38)

20 Samlad analys - personal och ekonomi När det i detta avsnitt talas om "landstinget" avses landstinget exklusive bolag. Anställda I diagrammet ovan visar den övre kurvan utvecklingen av antalet anställda och den nedre antalet årsarbetare, d v s omräknat till heltider. Mellan 2009 och 2011 minskade antalet anställda i landstinget betydligt beroende på diverse omorganisationer. Inför 2010 bolagiserades serviceverksamheten, kommunerna tog över hemsjukvården och en vårdcentral privatiserades i samband med Hälsoval. Inför 2011 bolagiserades Folktandvården. De svarta alternativa kurvorna de senaste tre åren visar utvecklingen om man exkluderar omorganisationerna. Vid ingången av 2012 hade landstinget anställda eller omräknat till heltider. Efter mars är nu antalet Omräknat till heltider blir det Denna minskning med 28 heltider står främst Länssjukvården och sjuksköterskorna där för. Det ser följaktligen just nu ut som att vi fortsätter den nedåtgående trend som började i september 2011, då många visstidsanställningar avslutades inom Hälso- och sjukvården. Våren 2011 beslutade Hälso- och sjukvården att minska antalet anställda med 300 fram till 2014 för att nå en ekonomi i balans. Man har kommit en bra bit på väg med en nuvarande ackumulerad minskning sen dess på 227 anställda. Av de anställda är 91,4 % tillsvidareanställda och 76,2 % har en heltidstjänst. Arbetad tid och frånvarotid Antalet anställda säger inte allt. Minst lika viktigt är att titta på hur den arbetade tiden utvecklas. Nedan följer ett sätt att göra detta på. Den lila horisontella raden visar den totalt arbetade tiden fördelad på egen personal (tillsvidare- och visstidsanställda) samt timavlönade och inhyrd personal. För den egna Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 20(38)

21 personalen framgår även hur stor del av den arbetade tiden som är övertid respektive läkarnas jour och beredskap. De gröna kolumnerna visar hur frånvarotimmarna fördelar sig på olika typer av frånvaro för den egna personalen. Tabell 1 innehåller timmar, tabell 2 en schablonmässig omräkning till års arbet are och tabell 3 en omräkning till procent. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 21(38)

22 Arbetad tid Den arbetade tiden har minskat beroende på att vi är färre anställda nu än vid motsvarande tid i fjol. Vi ser att vi även hyrt in färre timmar än i fjol. Även nyttjandet Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 22(38)

23 av timavlönade går i samma riktning. Av den totalt arbetade tiden har 96 % utförts av landstingets egen månadsavlönade personal, 3 % av timavlönade samt resterande 1 % av inhyrd personal. De timavlönade motsvarar 188 årsarbetare, medan den inhyrda tiden motsvarar 50. Frånvarotid All frånvarotid hos den egna personalen motsvarar årsarbetare. Ca 25 % därav är sjukdom. Efter flera års minskande sjukfrånvaro, ser vi sedan hösten 2011 åter en successiv ökning. Ett intressant sjukfrånvaromått är "Antalet sjukdagar per anställd i genom snitt under de senaste 12 månaderna". Genom att använda s k rullande 12, görs alla månaders resultat helt jämförbara med varandra, då man vid varje mätning täcker in säsongsvariationer o dyl. Under den senaste 12-mån aders perioden har landstingets anställda i genomsnitt varit sjuka 15,4 dagar - en ökning med 0,6 dagar sedan årsskiftet. Hur det ser ut på de olika nämnderna/förvaltningarna/bolagen framgår här: Spannet ligger således mellan LLS:s 8,3 dagar och Karsuddens 17,3. De helägda bolagen ligger båda på en högre nivå. Utvecklingen av andelen långtidssjuka > 90 dagar har varit mycket positiv under de senaste åren som framgår av följande diagram, men även här syns den senaste tidens trendbrott. Andelen efter mars var 2,0 %. Lägsta notering hittills var augusti 2011, då den var 1,5 %. Vi har legat på en låg nivå och frågan är vilken nivå som är den lägsta realistiska. Tyvärr är det ju inte möjligt att helt undvika långtidssjukfrånvaro. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 23(38)

24 Uppföljning av de övergripande rehabiliteringsmålen Utifrån landstingets "Policy för Rehabilitering av medarbetare inom Lands tinget Sörmland", följs ett antal mått som på olika sätt speglar sjukfrånvaro situationen inom landstinget. Vissa av måtten har även målsatts och nedan presenteras graden av måluppfyllelse. Mål 1: Andelen långtidssjuka > 90 dagar ska vid utgången av 2012 uppgå till högst 1,4 %. Detta mål är nytt, då det tidigare målet avseende långtidssjuka mätte antalet exklusive de med tillfällig sjukersättning. Den typen av ersättning är nu på väg bort, varför måldefinitionen ändrats. Det är svårt att uttala sig om möjligheten till måluppfyllelse så här tidigt på året, men då vi vid ett tillfälle varit nere på 1,5 %, bör målet inte vara omöjligt att uppnå, även om vi just nu ligger på 2,0 %. Det kräver dock att vi är uppmärksamma och vidtar åtgärder i ett tidigt skede när vi nu ser den uppåtgående trenden. Mål 2: Frånvaron p g a sjukdom ska vara max 14,0 dagar per anställd under 12 månader efter Målet kvarstår sen 2011, då utfallet efter december var 14,8. Utfallet efter mars är 15,4 dagar. Det är relativt långt från målet, men möjligheten till måluppfyllelse ska inte dömas ut redan nu. Åtgärder krävs även här. Mål 3: Andelen sjuktimmar av ordinarie arbetstid under de senaste 12 månaderna ska vid utgången av 2012 vara högst 4,1 %. Även detta mål är detsamma som Efter december 2011 var andelen 4,4 %. Sedan dess har andelen höjts något till 4,6. Att nå en förbättring på hela 0,5 %-enheter för att uppnå målet är inte lätt. Utfallet för landets övriga landsting 2011 är nu känt. Det blev i genomsnitt 4,6 % att jämföra med våra 4,4. Vi har därmed förbättrat oss i relation till de övriga och ligger nu på en 9:e plats mot tidigare 10:e. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 24(38)

25 Lönekostnadsanalys Landstingets totala kostnad för personalen har under årets första kvartal uppgått till 866,6 mnkr. Det innebär att kostnaden för varje arbetad timme varit 351 kr. Nedan finns en närmare analys av den enskilt största kostnads posten för personal - månadslönen. Första tabellen avser landstinget totalt och den andra visar en specifikation per nämnd/förvaltning/bolag. Totalt har månadslönen i landstinget ökat med endast 0,1 % eller 0,3 mnkr, vilket består av följande delar: Nya avtal Nya avtal bidrar till kostnadsökningen med 2,0 %. Inga fackförbund har ännu hunnit få ny lön under Dessutom fick ett stort antal förbund tvåårsavtal 2010, vilket innebär att kostnadseffekten detta kvartal är relativt låg. Hälso- och sjukvårdsverksamheterna har högst utfall på denna post. Dessa verksamheter har högst andel av de relativt få fackförbund som fick ny lön fr o m april Individuell förändring utöver avtal Löneglidning i form av att personal fått ny lön vid sidan av de ordinarie avtalstillfällena är en kostnadspost landstinget behöver arbeta med att få så låg som möjligt, då den i sig riskerar att vara kostnadsdrivande. För period en uppgår den till 0,8 %. Det är Folktandvården som har den högsta löne glidningen av det här slaget. Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 25(38)

26 Löneförändring p g a personalomsättning Löneförändring p g a personalomsättning ligger ofta kring noll eller är svagt negativ, vilket betyder att nytillträdande personal fått en något lägre lön än den avgående. Så är fallet även denna gång med ett utfall på -0,4 %. Den högsta löneglidningen av detta slag står Kultur och Utbildning för, medan Primärvården ligger riktigt lågt. Volymförändring Kostnadsvolymen har minskat med hela -2,3 % enligt analysen. Det beror i stor utsträckning på den kraftiga minskningen av antalet anställda inom länssjukvården som skedde under hösten 2011, då många visstidsanställningar avslutades utifrån målet att minska antalet anställda med 300 fram till Högst volymutveckling har Kultur och Utbildning haft. Där har några ersättningsrekryteringar skapat överlappningar och några anställda har tillkommit i samband med att man fått externa projektpengar. Inhyrd personal En annan kostnadspost som bör kommenteras är kostnaden för inhyrd personal. På läkarsidan och i viss mån sjuksköterskesidan är nyttjande av inhyrd personal ett sätt att klara kompetensförsörjningen här och nu. Störst kostnader för detta har man inom Psykiatri, Medicin, Radiologi och Primärvård. Prognosen för året ligger på 104 mnkr, vilket är 5 mnkr högre än i fjol och den högsta årskostnaden hittills. Det är Närvårdsdivisionen som ökar sitt nyttjande mätt i pengar. Ser man istället till utförd arbetstid av inhyrda resurser, är det Primärvården som står för ökningen. Att dessa bilder skiljer sig åt beror på olika dyra timmar. Till 97 % avser kostnaden läkare och därav står distriktsläkare inom primärvården för 63 %. Verksamhetens intäkter och kostnader, periodutfall För perioden januari-mars uppgår verksamhetens nettokostnad till 1 612,4 mnkr, vilket innebär en ökning med 4,3 % eller 67,0 mnkr jämfört med motsvarande period föregående år. När hänsyn tagits till de jämförelsestörande posterna är ökningen 6,6 % Landstinget Sörmland, Delårsrapport 1, 2012 (DLL) 26(38)

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007 1(5) Jämställdhets- och mångfaldsplan för 2007 Styrelsen för Konsult- och service har som utgångspunkt att alla individer oavsett kön, etnisk bakgrund, religiös tillhörighet, funktionsförmåga eller sexuell

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 2005-11-09 ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 REVIDERING 2006 Folktandvården ÖVERENSKOMMELSE FÖR ÅR 2005-2007 OM TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA LÄN 1 VÅRDÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013 2013-06-20 LD13/00585 Landstingets samlade prognos per maj pekar mot ett resultat på plus 50 mkr (+/- 20 mkr). Det är 89 mkr sämre än budgeterat. RIPS-ränta försämrar resultatet med ytterligare 230 mkr.

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Kerstin Svensson Cert. kommunal revisor Strategisk kompetensförsörjning Surahammar kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Uppdrag... 3 2.1.

Läs mer

Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan

Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan 2013 SKURUP KOMMUNS JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Riktlinjer 3 1.2 Jämställdhet och likabehandling

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Ängelholms kommun Personalredovisning 2015

Ängelholms kommun Personalredovisning 2015 Ängelholms kommun Personalredovisning 2015 Förhandsversion 160229 Producerad av Ängelholms kommun Redaktör: Mikael Nyström 2 PERSONALREDOVISNING 2015 ÄNGELHOLMS KOMMUN Innehåll Inledning 4 Medskapande

Läs mer

Moderaterna i Landstinget Sörmland Personalenkät 2012. Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping. magnus.leivik@dll.se 2013-08-28

Moderaterna i Landstinget Sörmland Personalenkät 2012. Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping. magnus.leivik@dll.se 2013-08-28 Personalenkät 2012 1 Moderaterna i Landstinget Sörmland Personalenkät 2012 Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping magnus.leivik@dll.se 2013-08-28 2 Moderaterna i Landstinget Sörmland presenterar: Personalenkät

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARLSHAMNS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARLSHAMNS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2009 Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-811 30 Fax 0454-810 41 E-post: personal@karlshamn.se Internet:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:57 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Produktionsutskottet

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot annan kränkande behandling 1. Inledning En av förskolans uppgifter är att aktivt forma en framtida

Läs mer

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81)

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Föreningen Sveriges Socialchefer,FSS

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007/2008

Jämställdhetsplan 2007/2008 Jämställdhetsplan 2007/2008 Beslutad i KF 080128 Uppdaterad pga faktafel i bilaga 2 080214 Jämställdhetsplan 2007/2008 2 (26) Innehåll SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE JÄMSTÄLLDHETSPLAN...4

Läs mer

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2015-2017 Bakgrund Grunden för bolagets arbete med jämställdhet och mångfald är bolagets Personalpolicy, där vår syn

Läs mer

Ambulansdirigering Medhelp

Ambulansdirigering Medhelp LS-LED12-577 Ambulansdirigering Medhelp Maud Ekman (V) har inlämnat en interpellation om vad som krävs för att avtalet med Medhelp om ambulansdirigering inte ska förlängas och vilka alternativ som finns

Läs mer

Folktandvårdens plan för lika rättigheter och möjligheter inklusive jämställdhet

Folktandvårdens plan för lika rättigheter och möjligheter inklusive jämställdhet Arbetsplats: Division Folktandvård Sida 1 (11) Folktandvårdens plan för lika rättigheter och möjligheter inklusive jämställdhet 2013-2015 1 Arbetsplats: Division Folktandvård Sida 2 (11) Övergripande strategi

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning

Handlingsplan för kompetensförsörjning 1(7) Handlingsplan för kompetensförsörjning Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning krävs för att kunna

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Socialnämnden Budget 216 217 med plan för 218 219 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 216 217 Den stadiga befolkningsökningen i kommunen medför en ökning av antalet personer som är i behov av

Läs mer

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan.

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Charlotte Lindholm 2014-11-24 Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. Inledning Syftet med en övergripande mångfaldsplan

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Handlingsplan för barn och unga

Handlingsplan för barn och unga Handlingsplan för barn och unga Barnkonventionen I Jönköpings län 2013 Innehållsförteckning Landstingsdirektörens ord... 3 Barnkonventionen i Landstinget i Jönköpings län... 4 Begrepp... 5 Kunskap om barnkonventionen...

Läs mer

Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013

Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013 Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Plan Plan för främjande av mångfald 2011-01-01 Beslutat av Ansvarig avdelning

Läs mer

Personalöversikt 2008

Personalöversikt 2008 Personalöversikt 2008 Innehåll 1 Bemanning... 2 1.1 Tillsvidareanställda per förvaltning... 2 1.2 Tillsvidareanställda per personalgrupp... 3 1.3 Tillsvidareanställda i förhållande till befolkningsmängd...

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 Patientsäkerhetsberättelse 2014 CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 INNEHÅLL 1. Fakta...3 2. Sammanfattning...4 3. Övergripande mål och strategier...4 4. De viktigaste åtgärderna som vidtagits för

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan 2015-04-08 Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-1 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 ARBETSMARKNADSKONTORET 2 (21)

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Feministiskt initiativs yttrande över Jämställdhetsplan 2010-2011

Feministiskt initiativs yttrande över Jämställdhetsplan 2010-2011 Till Simrishamns kommun Feministiskt initiativs yttrande över Jämställdhetsplan 2010-2011 Enligt beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-02-23 (Dnr 2010/210) ska samtliga partier i kommunfullmäktige

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Äldre och läkemedel Slutrapport Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Sammanfattning Under 2013 har projektet Äldre och läkemedel pågått och FoUrum har haft en projektledare avsatt för området på 25 %. Projektet

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

Årsrapport 2014. Samrehabnämnden 2014

Årsrapport 2014. Samrehabnämnden 2014 Årsrapport Samrehabnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Uppföljning av uppdrag... 3 1.2 Könsuppdelad statistik... 3 1.3 Internationellt arbete... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Trygghet vid

Läs mer

SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak

SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak Inspektionsdatum: 120223-24 Landsting Sjukhus Landstinget i Västmanland BUP Västmanland STRUKTUR A. Verksamheten (3 p) Den barn- och ungdomspsykiatriska

Läs mer

Förord... 4. Förklaring av dokument... 5. Vision... 6. Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7

Förord... 4. Förklaring av dokument... 5. Vision... 6. Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7 Innehåll Förord... 4 Förklaring av dokument... 5 Vision... 6 Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7 Din hälso- och sjukvård i Sörmland... 9 Vårdköer... 9 Vårdlotsar... 9 Patientsäkerhet...

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(10) Datum 150617 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus Period: januari - maj Kort sammanfattning Ekonomi Prognos Planerade

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Barn och ungdomspsykiatri. efterlevnad av förstärkt vårdgaranti. September 2010 Karin Magnusson

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Barn och ungdomspsykiatri. efterlevnad av förstärkt vårdgaranti. September 2010 Karin Magnusson Revisionsrapport Landstinget Gävleborg Barn och ungdomspsykiatri efterlevnad av förstärkt vårdgaranti September 2010 Karin Magnusson 1. Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Revisionsfråga, kontrollmål och

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014

Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014 Tjänsteutlåtande 2012-05-08 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0257 KS-1 Kommunstyrelsen Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer