Övergång till digital distribution av nämndhandlingar för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övergång till digital distribution av nämndhandlingar för miljö- och hälsoskyddsnämnden"

Transkript

1 Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Sida 1 (5) Handläggare Emily Tjäder Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden , p. 10 Övergång till digital distribution av nämndhandlingar för miljö- och hälsoskyddsnämnden Förvaltningens förslag till beslut 1. Upphöra helt med tryckta pappersutskick av nämndhandlingar (med undantag av sekretessärenden) från och med miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde i september Tillhandahålla ipads till samtliga av miljö- och hälsoskyddsnämndens ledamöter och ersättare som ej redan har en ipad under tiden de sitter i miljö- och hälsoskyddsnämnden 3. Hänvisa övriga som idag får pappersutskick till att läsa sina handlingar digitalt via på egen hand införskaffad dator eller ipad Gunnar Söderholm Förvaltningschef Håkan Andersson Avdelningschef Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Box Stockholm Telefon emily.tjader@stockholm.se stockholm.se Bakgrund Miljöförvaltningen har vid ett flertal tillfällen utrett möjligheterna till att gå över till digital distribution av nämndhandlingar. Miljöförvaltningen införskaffade på försök, i enlighet med beslut i miljö- och hälsoskyddsnämnden den 13 december 2011 (se bilaga 1), ipads till miljö- och hälsoskyddsnämndens gruppledare, miljöförvaltningens förvaltningsledning samt nämndsekretariat för att testa om digital distribution var möjlig. Inledningsvis saknades ett välfungerande systemstöd vilket medförde att den interna hanteringen vid digital distribution blev omständig och ineffektiv. På uppdrag av stadsarkivet utvecklade leverantören av Insyn, där handlingar till nämnder och kommunfullmäktige publiceras digitalt

2 Sida 2 (5) för allmänheten, en mobilapplikation (app) med inbyggd anteckningsfunktion. Appen möjliggjorde en smidig digital publicering men kunde inledningsvis inte hantera ärenden innehållandes personuppgifter (enligt personuppgiftslagen, PuL). Sedan årsskiftet 2012/2013 finns dock möjlighet att genom en inloggningsfunktion ta del av ärenden som innehåller personuppgifter både via appen och via webbplatsen Insyn. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade med anledning av ovanstående den 18 juni 2013 att tidigast från september 2013 distribuera nämndhandlingarna digitalt och tillhandahålla ipads till dem av miljö- och hälsoskyddsnämndens ledamöter och ersättare som väljer att inte få pappersutskick. Under 2014 upphörde avtalet avseende ipads med Stockholms stads dåvarande leverantör och stadens stod fram till augusti 2014 utan upphandlad leverantör, och genom detta även utan support på eventuella ipads som inköptes under perioden innan nytt ramavtal fanns på plats. Idag finns både ramavtal för inköp av ipads samt de tekniska förutsättningarna för en fullgod digital hantering av nämndhandlingar. Vid en allmän förfrågan under miljö- och hälsoskyddsnämndens nämndöverläggning den februari 2015 uppvisades stor vilja hos miljö- och hälsoskyddsnämnden att gå över till digital distribution av nämndhandlingar. Miljöförvaltningen har med anledning av detta köpt in ipads till de i nämnden som meddelat att de ej redan har en ipad. Nuvarande hantering av utskick av nämndhandlingar Idag trycks och budas (alternativt postas) nämndhandlingar till drygt 50 personer. Vid sidan av nämndens ledamöter och ersättare samt vissa chefer och medarbetare på miljöförvaltningen finns bland mottagarna också rotlar och partikanslier samt en av miljöförvaltningens arbetstagarorganisationer. Handlingarna skickas i regel på fredagen cirka en och en halv vecka innan nämndsammanträdet. På måndagen efter utskicket, drygt en vecka innan sammanträdet, publiceras nämndhandlingarna (bortsett från sekretesshandlingar och handlingar innehållandes personuppgifter) på Insyn för allmänheten. Även protokollen publiceras på Insyn efter justering. Under beredningen av ärenden inför utskicken behandlas ärendena både internt på miljöförvaltningen och av presidiet. Till dessa tillfällen kopieras arbetsversioner av handlingarna upp för distribution till berörda inom förvaltningen och till presidiet.

3 Sida 3 (5) Digital hantering av nämndhandlingar Genom användandet av ipad och Insyns mobilapp (Insyn Sverige) kan nämndhandlingar, inklusive handlingar innehållande personuppgifter, publiceras digitalt. Varje mottagare av handlingarna får en inloggning till appen och kan ta del av samtliga handlingar (förutom eventuella sekretessärenden) digitalt på fredagen då handlingarna normalt budas eller postas till mottagaren. Appen har anteckningsmöjligheter vilket gör att användaren kan markera text eller göra egna noteringar i texten. Miljöförvaltningen tillhandahåller ipads för de i nämnden som inte redan har en ipad. Ledamöter och ersättare behåller sin surfplatta under den tid de innehar uppdrag i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Efter avslutat uppdrag lämnas surfplattan åter till miljöförvaltningen. Appen Insyn Sverige är inte kompatibel med annan plattform än ios (som finns på ipad) vilket gör att surfplatta av annat fabrikat inte kan användas. Det går dock att nå handlingarna genom inloggningen även från en vanlig dator; här saknas anteckningsmöjligheter eftersom de är inbyggda i appen men det finns möjlighet att på detta sätt skriva ut enskilda ärenden om så önskas. På måndagen efter att handlingarna publicerats för användare med inloggning publiceras handlingarna på den öppna versionen av Insyn för allmänheten (exklusive exempelvis handlingar med personuppgifter). Hanteringen av arbetsversioner inför miljöförvaltningens interna beredning och inför presidiemöte lämnas oförändrad, dvs presidet kommer att erhålla preliminär pappersversion vid presidiemötet. Miljömässiga, ekonomiska och administrativa aspekter Inför det första försöket med ipads i miljö- och hälsoskyddsnämnden (2011/2012) utreddes de miljömässiga aspekterna av en övergång till digital hantering av nämndhandlingar. Den miljömässiga påverkan av tryckta handlingar beräknades då på att 54 personer (mot dagens 51 personer) mottog tryckta handlingar. Beräknat på 54 personer handlar det om cirka 730 kg papper per år och cirka kg koldioxidutsläpp per år. Tillkommer gör också klimatpåverkan av bud av nämndhandlingarna men eftersom budbilarnas rutter varierar är det svårt att uppskatta denna påverkan. Det som dock kan sägas är att en bilresa på cirka tre mil motsvarar ett koldioxidutsläpp på cirka fyra kg.

4 Sida 4 (5) För ipad Air redovisar Apple en livscykelanalys med ett totalt utsläpp av växthusgaser på 210 kg koldioxid per enhet. Den procentuella fördelningen av utsläppen uppdelad per process redovisas nedan. Fördelning av växthusgasutsläpp för ipad Air (Wi-Fi + 3G) 4 % 1 % 15 % 80 % Produktion Kundanvändning Transport Återvinning Apple uppger vidare i sin miljörapport för ipad Air (2014) att de uppfyller kraven för Europaparlamentets och Rådets direktiv (2002/95/EG) om begränsningen av användningen av vissa farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter (RoHS-direktivet). Ämnen som begränsas av direktivet är exempelvis bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom och bromerande flamskyddsmedel. Avseende de ekonomiska aspekterna så kostar tryck av nämndhandlingar kring kronor per år. Till detta tillkommer kostnaden för bud av handlingarna, cirka kronor per nämnd vilket på elva nämnder innebär en årskostnad om kronor. För digital distribution av nämndhandlingar fördelar sig kostnaden på en engångkostnad vid inköp av ipads (observera att kostnaden på surfplattorna kan förändras utifrån ändrad prissättning hos leverantören) samt en månatlig kostnad för 3G-abonnemang. Inköpet av ipad Air medförde en kostnad av kronor per enhet. För 3G-abonnemang med 20 GB surf tillkommer en månatlig kostnad om 149 kronor per enhet. Beräknat på hela miljö- och hälsoskyddsnämnden, 26 personer, medför det en engångskostnad om kronor. Observera dock att vissa redan har ipads vilket innebär en minskning av kostnaden. Därtill tillkommer 149 kronor i månaden per ledamot och ersättare vilket resulterar i en årskostnad om kronor. Eventuella extra tillbehör så som skydd till surfplattorna är inte inkluderade i kalkylen.

5 Sida 5 (5) Sett till de administrativa aspekterna slutligen så medför en övergång till digital distribution av nämndhandlingar inget direkt merarbete för miljöförvaltningen. En viss administration kommer att behöva läggas på skapandet av inloggningsuppgifter för användarna samt iordningsställandet av ipads innan utlämning. Detta merarbete är dock till största delen förknippat med själva övergången och den löpande administrationen torde inte bli nämnvärt större än vid tryck av pappershandlingar. I de fall sekretessärenden ska behandlas kommer förvaltningen även fortsatt att behöva lämna tryckta handlingar till miljö- och hälsoskyddsnämnden eftersom varken appen eller webbsidan har tillräckligt hög säkerhet för att kunna publicera denna typ av ärenden. I övrigt ska alla handlingar kunna distribueras digitalt. Förvaltningens synpunkter och förslag Med ovanstående taget i beaktande föreslår miljöförvaltningen att miljö- och hälsoskyddsnämnden från och med sammanträdet i september 2015 upphör helt med tryckta pappersutskick av nämndhandlingar (med undantag av sekretessärenden) för att istället övergå till digital distribution via Insyn Sverige att läsa på ipad som miljöförvaltningen tillhandahåller. Övriga som idag får tryckta pappershandlingar bistås med inloggningsuppgifter men får ta del av handlingarna på ipad eller dator som de själva införskaffar. Strävan bör vara att helt frångå pappersutskick vid övergången till digital distribution; om viss pappershantering ändå består så kräver det dubbel administration, det minskar de kostnadsmässiga fördelarna markant och de miljömässiga aspekterna påverkas negativt. Slut Bilagor 1. Beslut och tjänsteutlåtande från miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 december 2011; Övergång till läsplattor för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden

Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden Dnr Sida 1 (5) 2017-02-02 Handläggare Karin Dhakal 08-508 261 85 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ersätter tryckta

Läs mer

Övergång till digital ärendehantering för exploateringsnämnden

Övergång till digital ärendehantering för exploateringsnämnden Dnr Sida 1 (5) 2013-09-02 Handläggare Ann-Charlotte Bergqvist 08-508 271 25 Till Exploateringsnämnden 2013-09-26 Övergång till digital ärendehantering för exploateringsnämnden Förslag till beslut 1. Tillhandahålla

Läs mer

Övergång till läsplattor för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Övergång till läsplattor för miljö- och hälsoskyddsnämnden MILJÖFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSSTÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (12) 2011-11-29 Handläggare: Jonas Arnqvist Emily Tjäder Telefon: 08-508 28 104 08-508 28 741 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-12-13, p.

Läs mer

Förslag om övergång till digitalt utskick av socialnämndens och organisations- och föreningsutskottets möteshandlingar

Förslag om övergång till digitalt utskick av socialnämndens och organisations- och föreningsutskottets möteshandlingar Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-09-26 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämnden 2016-10-25 Förslag om övergång till digitalt

Läs mer

Övergång till digital nämndhantering för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Övergång till digital nämndhantering för miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2013-05-14 Handläggare Jonas Arnqvist Telefon: 08-508 28104 Till Miljö- och 2013-06-18, p. 8 Förvaltningens förslag till beslut 1. Tillhandahålla

Läs mer

Ändring av kommunstyrelsens respektive borgarrådsberedningens reglementen

Ändring av kommunstyrelsens respektive borgarrådsberedningens reglementen Utlåtande 2017:238 RI (Dnr 109-1555/2017) Övergång till digital hantering och digital distribution av sammanträdeshandlingar för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och borgarrådsberedningen (edok) Ändring

Läs mer

Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen

Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen Kommun kansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2015-02-25 Dnr KS 2015/0096 Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen Sammanfattning Redovisning av enkätsvar skickad till Kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads)

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads) Arbetsmarknadsförvaltningen Administrativa enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-07 Handläggare Amanda Hernbäck Telefon: 08-508 35 511 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 maj 2015 Ärende 14 Beslut

Läs mer

Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/

Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/ 2013-09-30 rev. Ann-Cathrine Bergström Kanslichef 08 56039104 ann-cathrine.bergstrom@ekero.se Kommunstyrelsen Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/207-006 Förslag

Läs mer

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 8 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 8 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2011-12-13, 8 Tid Tisdagen den 13 december 2011 kl 17.00 18.45 Plats Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset Justerat Tisdagen den 20

Läs mer

Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens möteshandlingar

Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens möteshandlingar KULTURFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA STABE N SID 1 (5) 2011-12-01 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Till Kulturnämnden KuN 2011-12-13 Nr 15 Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-378 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-06-30 Karin Holmgren, 064-640 10 12 karin. holmgren@karlstad.se Breddinförande

Läs mer

Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Kanslichef Elisabet Olsson 0490-25 40 69 elisabet.olsson@vastervik.se 2017-11-14 Kommunstyrelsen Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen KS/2011:79

Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen KS/2011:79 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar

Läs mer

Ärende 6 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar

Läs mer

Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder från år 2017 KS/2011:79

Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder från år 2017 KS/2011:79 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige

Läs mer

Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun

Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun Mats Guldbrand mats.guldbrand@ 019-21 11 31 @guldbrandmats Dagens agenda Vision och bakgrund Förstudie och pilotprojekt Uppdrag Genomförande och implementering

Läs mer

Digitala utskick till nämnderna

Digitala utskick till nämnderna 2012-04-12 1 (14) PM Samtliga nämnder Digitala utskick till nämnderna Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING OCH SYFTE... 2 ARBETSPROCESSEN... 2 KRAV PÅ DIGITALA HANDLINGAR... 3 KOSTNADER...

Läs mer

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta Ärende 8 Dnr VON-2012-249 Dpl 09 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-07-31 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 5

Kommunstyrelsen. Ärende 5 Kommunstyrelsen Ärende 5 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-11-02 1(2) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar

Läs mer

Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda

Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda Antagen av kommunstyrelsen 2017-05-24, 110 Namn: Jonna Sanfridsson Datum: 2017-05-30 Sammanfattning I Götene kommun läser förtroendevalda främst de

Läs mer

Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige

Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige 1 (5) Kommunledningskontoret 2012-10-09 Dnr KS 2011-409 Karin Hjalmewik Kommunstyrelsen Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige FÖRSLAG

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. PM 2017:90 RV (Dnr 110-411/2017) Förslag till Europaparlamentets och Rådets direktiv om ändring av direktiv 2011/65/EG om begränsning av användning av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning

Läs mer

Socialförvaltningen Administrativa avdelningen. Handläggare Karl-Erik Edlund Lisbeth Westerlund. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Socialförvaltningen Administrativa avdelningen. Handläggare Karl-Erik Edlund Lisbeth Westerlund. Svar på remiss från kommunstyrelsen Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande SoN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Karl-Erik Edlund Lisbeth Westerlund Till Socialnämnden Detaljerad krav- och behovsanalys

Läs mer

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-08 Handläggare Melanie Lindqvist Telefon: 08-508 28 887 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-08-29, p. 7 Upphandling av gemensamt

Läs mer

Datum 2013-06-10 Dnr 1301185. Användande av läsplattor vid politiska sammanträden i Region Skåne

Datum 2013-06-10 Dnr 1301185. Användande av läsplattor vid politiska sammanträden i Region Skåne Regionstyrelsen Cecilia Eklund Bitr. Kanslidirektör 044-309 32 30 cecilia.eklund@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-06-10 Dnr 1301185 1 (7) Regionstyrelsen Användande av läsplattor vid politiska sammanträden

Läs mer

Robert Bengtsson. Sekreterare: Paragrafer 12-17 Gunni Heland. Robert Bengtsson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Robert Bengtsson. Sekreterare: Paragrafer 12-17 Gunni Heland. Robert Bengtsson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Servicenämnden 2011-03-01 1(9) Plats och tid: Torsgatan 1, kl 13:30-16:30 ande: Svein Henriksen (MP), ordförande Carina Persson (M) Anders Wikström (M) Sherazade Belkaid Nilsson (S) Robert Bengtsson (S)

Läs mer

Caroline Johansson, trafikplanerare Kristin Johansson, trafikplanerare

Caroline Johansson, trafikplanerare Kristin Johansson, trafikplanerare Kollektivtrafiknämnden Hjo/Tibro/ 2009-12-08 1 Plats och tid Sammanträdesrum Bonaren 14:00-16:00 Beslutande Claes Jägevall, ordf Anne-Marie Wahlström Catrin Hulmarker Pierre Rydén Kjell Sjölund Övriga

Läs mer

SLUTREDOVISNING. Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda 1(6) KS/2015:54. /Eget_Förvaltning/ Diarienummer. Datum

SLUTREDOVISNING. Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda 1(6) KS/2015:54. /Eget_Förvaltning/ Diarienummer. Datum SLUTREDOVISNING 1(6) /Eget_Förvaltning/ Datum Diarienummer 2016-03-02 KS/2015:54 Handläggare Carina Stolt Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda Postadress Besöksadress Telefon Internetadress Mjölby

Läs mer

1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda. Styrdokument 1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-12-14 150 Dokumentansvarig

Läs mer

Plats och tid: Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 08.30

Plats och tid: Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 08.30 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2016-06-14 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund 2016-06-22 kl 08.30 Ärenden: Enligt föredragningslistan Sida 1 Kommunstyrelsens

Läs mer

Svar på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel

Svar på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-03-27 81 på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel Dnr 2016-000103 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-07 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: 08-508 25 187 Till Socialnämnden 2017-08-22 Upphandling av gemensamt upphandlings-

Läs mer

Denna informationstext förklarar hur Bad & Fritid AB hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som

Denna informationstext förklarar hur Bad & Fritid AB hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som 1. INLEDNING Denna informationstext förklarar hur Bad & Fritid AB hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som Är kund/medlem hos oss Besöker vår hemsida

Läs mer

Smart schema och förenklad rapportering frigör värdefull assistanstid

Smart schema och förenklad rapportering frigör värdefull assistanstid Smart schema och förenklad rapportering frigör värdefull assistanstid Sammanfattning Med en komplett webbtjänst för administration av personlig assistans sparar stadsdelsförvaltningen i Stockholmsförorten

Läs mer

Minskad energiåtervinning av fossil plast

Minskad energiåtervinning av fossil plast Miljöförvaltningen Plan- och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-23 Handläggare Charlotta Hedvik Telefon: 08 508 28 941 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-03-13 p. 24 Minskad energiåtervinning

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Stockholms län

Klimat- och energistrategi för Stockholms län MILJÖFÖRVALTNINGEN Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-02 Handläggare Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p 19 Remiss från Kommunstyrelsen,

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Kommunstyrelsen 2015-03-02. Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C)

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Kommunstyrelsen 2015-03-02. Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C) HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Notariet, måndagen den 2 mars 2015 kl 17.30-18.20 Beslutande Övriga deltagande Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C) Anders Svensson

Läs mer

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden 6:1 6:2 6:3 6:4 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015:772-036 Administrativa enheten 2015-11-11 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Läs mer

Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar

Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar MISSIV 1(2) 2012-04-10 LK11-0400 Landstingsstyrelsen Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar Bakgrund Önskemål om att digitalisera och effektivisera processerna kring

Läs mer

Tillsyn över lagen (2014:799) om sprängämnesprekursorer

Tillsyn över lagen (2014:799) om sprängämnesprekursorer Miljöförvaltningen Plan och Miljö Tjänsteutlåtande Dnr 2015-015612 Sida 1 (5) 2015-11-29 Handläggare Christer Edvardsson Telefon: 08-508 289 77 Till Miljö och hälsoskyddsnämnden MHN 2015-12-15 p 20 Tillsyn

Läs mer

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 Ärendehanteringsprojektet 2011-01-01 infördes en ny organisation i kommunen för såväl politiker som tjänstemän. Det innebär bland annat att samtliga kommunsekreterare

Läs mer

Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby

Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby Övergripande krav som gäller hela processen 1. Struktur att kunna bygga upp synliga processer i varje ärende. a.

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2012:90 RI (Dnr 013-772/2012) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2017:233 RI (Dnr 102-1487/2017) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Listade ärenden och ärendegrupper

Läs mer

Avgifter för kopior av allmänna handlingar

Avgifter för kopior av allmänna handlingar Avgifter för kopior av allmänna handlingar Beslutad av kommunfullmäktige 26 november 2018, 159. Dnr KS2018.0293 Innehållsförteckning 1. Avgifter för kopior av allmänna handlingar... 33 1.1 Avgift för kopiering

Läs mer

Genomförandeplan. för papperslösa sammanträden. i Piteå kommun

Genomförandeplan. för papperslösa sammanträden. i Piteå kommun Genomförandeplan för papperslösa sammanträden i Piteå kommun Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 28 januari 2013 att uppdra till kommunledningskontoret att ta fram ett förslag till genomförandeplan,

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144

PROTOKOLL 2014-12-01. Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144 Kommunstyrelsen 253 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Frekventa och omfattande ärenden om utlämnande av allmän handling (Ds )

Frekventa och omfattande ärenden om utlämnande av allmän handling (Ds ) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Anette Brännkärr Telefon: 08-508 250 70 Till Socialnämnden 2017-09-19

Läs mer

Kartläggning av beräkningsmodeller för att visa stockholmarnas faktiska klimatpåverkan samt Energianvändning och LCA-beräkning i.

Kartläggning av beräkningsmodeller för att visa stockholmarnas faktiska klimatpåverkan samt Energianvändning och LCA-beräkning i. Miljöförvaltningen Energi och Klimat Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-09 Handläggare Emma Gabrielsson Telefon: 08 508 28 781 Örjan Lönngren Telefon: 08 508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Riktlinje Användande av surfplatta, förtroendevalda

Riktlinje Användande av surfplatta, förtroendevalda Riktlinje Användande av surfplatta, förtroendevalda Fastställd av: Kommundirektören 2015-01-23 Revideras senast: 2016-12-31 Innehåll Riktlinje - Användande av surfplatta, förtroendevalda... 3 Omfattning...

Läs mer

Stadsdelsnämndens webbsändningar

Stadsdelsnämndens webbsändningar Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-01-13 Handläggare: Pia Sundqvist 08 508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-02-02 Stadsdelsnämndens webbsändningar Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner

Läs mer

Elektronisk justering & förändringsresan till digital ärendeprocess

Elektronisk justering & förändringsresan till digital ärendeprocess Elektronisk justering & förändringsresan till digital ärendeprocess Maria Svenningsson, kommunsekreterare, Varbergs kommun Cajsa Löfmark, nämndsekreterare/jurist, Kungsbacka kommun Morgonens punkter Vilka

Läs mer

Digitalisering av sammanträdshandlingar för Fritid och kulturnämnden i Knivsta kommun Diarienummer FKN-2011/42

Digitalisering av sammanträdshandlingar för Fritid och kulturnämnden i Knivsta kommun Diarienummer FKN-2011/42 Britta Lästh Fritid och kulturnämndens ordförande FÖRSLAG TILL BESLUT 2011-04-13 Fritid och kulturnämnden Digitalisering av sammanträdshandlingar för Fritid och kulturnämnden i Knivsta kommun Diarienummer

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-10 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-02-07 Standardiserade arbetssätt

Läs mer

Kemiskt innehåll i förskolematerial

Kemiskt innehåll i förskolematerial Miljöförvaltningen Miljöanalys Tjänsteutlåtande Dnr 2017-8324 Sida 1 (5) 2017-05-18 Handläggare Maria Pettersson Telefon: 08-508 28 834 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden Kemiskt innehåll i förskolematerial

Läs mer

Ett väldigt kundvänligt företag. Offert till Bankebergs Mellangård Samfällighet

Ett väldigt kundvänligt företag. Offert till Bankebergs Mellangård Samfällighet Ett väldigt kundvänligt företag Offert till Bankebergs Mellangård Samfällighet Bankebergs Mellangård Samfällighet Offert Digitalt basutbud Innan vi presenterar vad vi kan erbjuda er vill vi berätta lite

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Lena Björklund-Stoehr Telefon: 08-508 28 187 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-09-20 p. 12 Yttrande över

Läs mer

Utredning konsekvenser av att införa träkort istället för dagens passagekort

Utredning konsekvenser av att införa träkort istället för dagens passagekort TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Jonas Jensen Säkerhetsenheten (2) +46701761140 2014-01-14 HBN13-022-4 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U

Läs mer

Upphandling av elenergi för trafikkontorets elförbrukning.

Upphandling av elenergi för trafikkontorets elförbrukning. Dnr Sida 1 (5) 2015-03-25 Handläggare Elisabeth Kollberg 08-508 263 55 Till Trafiknämnden 2015-04-13 trafikkontorets elförbrukning. Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner att upphandling av elenergi

Läs mer

Digitala handlingar UN-2011/22

Digitala handlingar UN-2011/22 Utbildningsnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Klas Bergström (M) 2011-02-24 ordförande Utbildningsnämnden Digitala handlingar UN-2011/22 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att godkänna tidplanen

Läs mer

Revidering av EU-direktiv om rena och energieffektiva fordon Konsultation från EU-Kommissionen

Revidering av EU-direktiv om rena och energieffektiva fordon Konsultation från EU-Kommissionen Miljöförvaltningen Plan och miljö/miljöfordon Dnr Sida 1 (6) 2017-02-27 Handläggare Jonas Ericson Telefon: 08-508 28 946 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-03-14 p. 13 Revidering av EU-direktiv om

Läs mer

Svar på medborgarförslag om webbsända nämndsammanträden

Svar på medborgarförslag om webbsända nämndsammanträden Spånga Tensta stadsdelsförvaltning Kansli och kommunikation Dnr 1.2.4-076/2016 Sida 1 (5) 2017-05-18 Handläggare Till Spånga Tensta stadsdelsnämnd Svar på medborgarförslag om webbsända nämndsammanträden

Läs mer

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar Vanliga frågor digitala nämndhandlingar 2013-10-25 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna kopplade till din läsplatta och applikationen Netpublicator.

Läs mer

Prövotidsredovisning för utsläpp till vatten från Värtaverket

Prövotidsredovisning för utsläpp till vatten från Värtaverket MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-08-14 Handläggare: Marianne Kängström Telefon: 08-508 28 870 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-08-28 p. 25 Prövotidsredovisning

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kultur & fritid, Gymnasiegatan 29, måndagen den 6 november 2017 kl 17:00 ande Jörgen Strende (S), Ordförande Peter Eclund (KD), 1:e vice ordförande Roger Magnusson (S) Stefan Grad (C) Torbjörn

Läs mer

Allmänna villkor Fastighetsägarna Dokument

Allmänna villkor Fastighetsägarna Dokument Allmänna villkor Fastighetsägarna Dokument 1. Allmänt om Fastighetsägarna Dokument Fastighetsägarna Dokument är en tjänst avsedd för både företag och organisationer och fysiska personer som är näringsidkare.

Läs mer

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-09 Diarienummer: N132-0012/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra

Läs mer

Riktlinjer för publicering av personuppgifter på webbplatser 16 KS

Riktlinjer för publicering av personuppgifter på webbplatser 16 KS Riktlinjer för publicering av personuppgifter på webbplatser 16 KS 2017.191 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-06-15 97 Riktlinjer för publicering av personuppgifter

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare.

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare. 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15 Ledamöter Kristina Svensson Lotta Husberg

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS REGERINGSUPPDRAG OM OMHÄNDERTAGANDE AV BILAR

NATURVÅRDSVERKETS REGERINGSUPPDRAG OM OMHÄNDERTAGANDE AV BILAR MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-07 Handläggare: Christer Edvardsson Telefon: 08-508 28 977 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2011-09-27 p24 NATURVÅRDSVERKETS REGERINGSUPPDRAG

Läs mer

Utredning konsekvenser av att införa träkort istället för dagens passagekort

Utredning konsekvenser av att införa träkort istället för dagens passagekort TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Jonas Jensen Säkerhetsenheten (2) +46701761140 2014-01-14 HBN13-022-4 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U

Läs mer

Avgift för utlämnande av allmänna handlingar

Avgift för utlämnande av allmänna handlingar Avgift för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-12 75 Avgift för utlämnande av allmänna handlingar Innehållsförteckning Offentlighetsprincipen...1 Tillämpliga lagar och

Läs mer

Klimatpåverkan från stockholmarnas konsumtion

Klimatpåverkan från stockholmarnas konsumtion Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2018-05-29 Handläggare Charlotta Porsö Telefon: 08-508 28 986 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-06-12 p. 23 Klimatpåverkan från stockholmarnas

Läs mer

Utveckling av Vårdsynpunkter Investeringsplan 2015

Utveckling av Vårdsynpunkter Investeringsplan 2015 Handläggare: Lillemor Humlekil 1 (1) PAN 2015-02-03 P 8 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-14 PaN A1410-00260-43 Utveckling av Vårdsynpunkter Investeringsplan 2015 Ärendet I ärendet föreligger förvaltningens plan

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN Typ av styrdokument Reglemente Datum för fastställande 2017-09-21 Beslutsinstans Kommunfullmäktige Datum för revidering 2018-12-31 Dokumentansvarig Administrativa

Läs mer

GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY

GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY 1. INTRODUKTION Grabbarna Flytt Sweden Ab respekterar din integritet och skyddar dina personuppgifter. Med personuppgifter menas all information som kan identifiera

Läs mer

Vår integritetspolicy

Vår integritetspolicy Vår integritetspolicy Besqab värnar om din personliga integritet och din rätt att själv ha kontroll över dina personuppgifter. Dataskyddsförordningen (GDPR) gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från

Läs mer

Avgiftstaxa för utlämnande av allmänna handlingar

Avgiftstaxa för utlämnande av allmänna handlingar Avgiftstaxa för utlämnande av allmänna handlingar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Avgiftstaxa för utlämnande av allmänna handlingar Taxa KF 1995-12-18, 231 Kommunfullmäktige

Läs mer

Koncept och infrastruktur

Koncept och infrastruktur Mina meddelanden Mina meddelanden är en myndighetsgemensam tjänst som gör att privatpersoner och företag på ett säkert sätt kan få sin myndighetspost digitalt istället för på papper. Alla med e-legitimation

Läs mer

Föreläggande från Förvaltningsrätten i mål nr

Föreläggande från Förvaltningsrätten i mål nr Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Amal Shabibi Telefon: 08-508 28 899 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-16, p.12 Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15 MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-22 Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: 08 508 28 941 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-16 p. 15 Motion (2012:75)

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGE N Handläggare: Andrea Kurdik Telefon: 08-508 26 761 Markus Buråker Telefon: 08-508 27 620 Till idrottsnämnden 26 DNR 015-715-2010 SID 1 (5) 2010-09-21 IdN 2010-10-

Läs mer

Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: En svensk flygskatt. Remiss från kommunstyrelsen, KS /2016

Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: En svensk flygskatt. Remiss från kommunstyrelsen, KS /2016 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Dnr 2016-18484 Sida 1 (5) 2017-01-19 Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: 08-508 28 934 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-01-31 p.18 En svensk

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Publika toaletter och andra nyttigheter. Reviderat genomförandebeslut

Publika toaletter och andra nyttigheter. Reviderat genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2017-11-07 Handläggare Johan Sundman 08-508 260 27 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Malin Andersson 08-508 261 74 Publika toaletter och andra nyttigheter. Reviderat genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Granskning av utskick av digitala handlingar. Trelleborgs kommun

Granskning av utskick av digitala handlingar. Trelleborgs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Gabriella Fredriksson November 2014 Granskning av utskick av digitala handlingar Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Stadsarkivet Dnr 9.0 7389/08 Sida 1 (8) 2016-03-17 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (8) Innehåll POLICY... 1 FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

SOLHEMSSKOLAN. Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb

SOLHEMSSKOLAN. Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb Du som vårdnadshavare på Solhemsskolan kan logga in i Stockholms Skolwebb och få information om ditt barns skolgång. Stockholm Skolwebb är en e-tjänst som

Läs mer

Dataskyddsombud för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Dataskyddsombud för miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Sida 1 (6) 2018-03-20 Handläggare Albin Ring Telefon: 08-508 28 928 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-04-10, p. 8 Dataskyddsombud för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Reglemente för Myndighetsnämnden

Reglemente för Myndighetsnämnden Reglemente för Myndighetsnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2010-12-16 178 Inledning Enligt 6 kap 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet

Läs mer

Protokoll 9/2010. Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande

Protokoll 9/2010. Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 15.00 17.35 Protokoll 9/2010 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2010-11-08 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Familjehemsbanken Uppdaterat 2013-11-28

Familjehemsbanken Uppdaterat 2013-11-28 Uppdaterat 2013-11-28 Allmänna villkor Familjehemsbanken Familjehemsbanken är en mötesplats för personer/familjer som är eller vill bli familjehem, jourhem och/ eller kontaktfamilj/person och personer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen 2014-04-09 8:15-10:00 Beslutande Kristina Svensson Lotta Husberg Veronica Almroth Lars-Åke Gustavsson Sven Olsson Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2016 för Stadsarkivet

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2016 för Stadsarkivet Stadsarkivet Tjänsteutlåtande Dnr: 1.2-16544/2015 Sid 1 (7) 2015-11-24 Handläggare: Till Johan Bergkvist Kulturnämnden Telefon: 08-508 28 322 2015-12-08 Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Nya riktlinjer för direktupphandling i Stockholms stad och arbetsmarknadsförvaltningen

Nya riktlinjer för direktupphandling i Stockholms stad och arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr AMN 2013-0161-1.6 2013-06-05 Handläggare Johnny Ridemar Telefon: 08 508 35 527 Till Arbetsmarknadsnämnden den 18 juni 2013 Ärende

Läs mer

Förändrad handläggning av medborgarfö r- slag

Förändrad handläggning av medborgarfö r- slag SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) DNR 1399-2012-1.2.1. 2013-03-27 Handläggare: Maud Beijner Telefon: 508 13 054 Handläggare: Agneta Pernu Olofsson Telefon:

Läs mer