Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen KS/2011:79

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen KS/2011:79"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen KS/2011:79 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Kommunstyrelsens och förvaltningsledningsgruppens 26 läsplattor byts ut under hösten 2016 för att säkerställa driftsäkerheten, 2. Investeringskostnaden beräknas bli ca 120 tkr för 2016 som genererar kapitalkostnader i tre år (cirka 42 tkr/år). Kostnaden finansieras ur kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov, 3. Förändringarna arbetas in i budgeten för Kommunstyrelsens och förvaltningsledningsgruppens läsplattor byts ut med jämna intervall vart tredje till fjärde år för att säkerställa driftsäkerheten, varför frågan aktualiseras i budgetarbetet inför år Utbytesplanen synkroniseras med mandatperioder från och med mandatperioden 2019 så att nyvalda förtroendevalda får ny utrustning. TJÄNSTESKRIVELSE Sammanfattning av ärendet Kommunstyrelsen beslutade , 28 att ge förvaltningen i uppdrag att utreda frågan om kommunstyrelsens läsplattor behöver bytas ut med jämna intervall för att säkerställa driftsäkerheten. Utredningen ska återredovisas till kommunstyrelsen senast den 7 juni Det har varit vissa tekniska problem med digital distribution av handlingar till kommunstyrelsens läsplattor. En orsak kan vara att äldre läsplattor har svårare att ladda hem tunga filer och blir långsammare för varje uppgradering av operativsystem. För att kunna ladda hem handlingar optimalt krävs god tillgång till internetuppkoppling, lagringsutrymme och uppgradering till senaste version av operativsystemet IOS och senaste version av appen LexMeeting. Läsplattor behöver bytas ut med jämna intervall för optimal, snabb och effektiv digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen. IT-enheten och kommunstyrelsens ledamöter bedömer att kommunstyrelsens äldre läsplattor från 2011 och 2012 behöver bytas ut för effektiv digital distribution av handlingar. Det är en fördel att handlingar också publiceras på hemsidan vilket ökar tillgängligheten för både politiker och medborgare och fungerar som backupsystem. Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (3)

2 Ärendet Förvaltningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar att kommunstyrelsens och förvaltningsledningsgruppens 26 läsplattor byts ut under hösten 2016 för att säkerställa driftsäkerheten. Förvaltningen gör ett samlat inköp av läsplattor och fodral för att sänka kostnaderna genom avrop på SKL Kommentus ramavtal. Förvaltningen köper in t.ex. 26 ipads Air med wifi och 4G cellular och 16 GB minne för cirka 4400 kronor styck. Kostnaden kan troligen sänkas vid en större samlad upphandling. Kostnaderna är högre för Samsungs läsplattor och andra modeller för digital distribution av sammanträdeshandlingar. Fortsatt användning av ipads minskar kostnader för utbildning och konfigurering och fungerar med appen för digital distribution av handlingar. Det är lättare för användarna att fortsätta använda samma sorts läsplatta som de har idag och det minskar kostnaderna för administration och utbildning. Nya läsplattor delas ut till hösten. Kostnader för inköp av nya läsplattor till kommunstyrelse och förvaltningsledningsgrupp tas från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov. Det är angeläget ur ett demokratiperspektiv att både kommunstyrelsens ledamöter och förvaltningen har tagit del av samma handlingar för beredningsprocess och beslut. Alla i förvaltningsledningsgruppen har inte haft läsplattor som det var tänkt då budget har legat på respektive avdelning. Ur ett kommunövergripande perspektiv bör alla avdelningschefer ha samma utrustning och tillgång till kommunstyrelsens beslutsunderlag. Nämndernas ordförande har läsplattor för insyn i kommunstyrelsen. Vid behov kan de återlämnade läsplattorna delas ut till skolor, förskolor eller annan verksamhet. Användarna skriver på en ansvarsförbindelse om att läsplattorna är arbetsverktyg som ska användas för uppdraget och återlämnas om man slutar. Lagringskapaciteten kan försämras om användaren laddar hem egna appar, varför användaren endast ska ladda hem appen LexMeeting i Appstore. Förvaltningen har utrett frågan tillsammans med IT-enheten och tagit upp frågan med leverantörer. Handlingar kan laddas hem till läsplattan så att de finns tillgängliga även vid offlineläge. TJÄNSTESKRIVELSE Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Protokollsutdrag Kommunstyrelsens sammanträde , 28 Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser Investeringsbudget Ekonomiska konsekvenser i investeringskostnaden beräknas bli cirka 120 tkr som genererar kapitalkostnader i tre år (cirka 42 tkr/år). Kapitalkostnaderna för återstående avskrivningstid av läsplattor beräknas till ca 42 tkr/år. Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (3)

3 Inköp av t.ex. 26 ipads Air med wifi och 4G cellular och 16 GB minne kostar cirka 4400 kronor styck. Fodral inklusive tangentbord kostar ca 300 kr styck, d.v.s kr totalt. Total budget för 26 nya läsplattor för kommunstyrelsen, nämndernas ordförande och förvaltningsledningsgruppen beräknas bli ca 96 tkr år 2016, 95 tkr år 2017 och 94 tkr år 2018 med sedvanlig treårig avskrivningstid. Det kan tillkomma kostnader vid eventuella inköp av extra tangentbord, extra fodral eller dylik utrustning. Total kostnad för inköp av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen blev kr för åren samt driftkostnader för trafikavgifter 3G på ca 36 tkr per år. Driftbudget Driftkostnader för trafikavgifter beräknas vara oförändrade jämfört med nuvarande budget på cirka 36 tkr per år (ca 2000 kr per person och år). Förvaltningsledningsgruppens trafikavgifter på cirka 16 tkr per år bekostas ur respektive chefs budget. Barnkonventionskonsekvenser Beslutet medför inga konsekvenser utifrån barnperspektivet. TJÄNSTESKRIVELSE Ola Edström Kommundirektör Thomas Jansson Kanslichef Beslutet expedieras till Förvaltningsledningsgrupp Ekonomiavdelning Verksamhetsutvecklare IT Anders Eklund IT-enhet Akten Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (3)

4

5

6

7

8 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon Utredningsuppdrag Utbyte av ipads för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen KS/2011:79 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Ge förvaltningen i uppdrag att utreda frågan om kommunstyrelsens ipads behöver bytas ut med jämna intervall för att säkerställa driftsäkerheten, 2. Utredningen ska återredovisas till kommunstyrelsen senast den 7 juni TJÄNSTESKRIVELSE Sammanfattning av ärendet Kommunstyrelsen beslutade , 149 att genomföra ett pilotprojekt med digital distribution av sammanträdeshandlingar för kommunstyrelsen under våren Kommunstyrelsen beslutade även att innan beslut tas om en eventuell fortsättning av projektet ska en utvärdering av testperioden göras. Utvärderingen visade att projektet med digital distribution av sammanträdeshandlingar 2012 var lyckat och kommunstyrelsen beslutade därför , 147 att projektet permanentas. Det har varit vissa tekniska problem med digital distribution av handlingar till LexMeeting till kommunstyrelsen vid övergång från Netpublicator till LexMeeting. En orsak kan vara att äldre ipads har svårare att ladda hem tunga filer och blir långsammare för varje uppgradering av operativsystem. För att kunna ladda hem handlingar optimalt krävs god tillgång till internetuppkoppling, uppgradering till nästa version av operativsystemet IOS och uppgradering till nästa version av appen LexMeeting. Troligen behöver ipads bytas ut med jämna intervall för optimal, snabb och effektiv digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Protokollsutdrag Kommunstyrelsens sammanträde , 147 Tjänsteskrivelse Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (2)

9 Ekonomiska konsekvenser Ekonomiska konsekvenser kommer att redovisas i utredningen. Barnkonventionskonsekvenser Beslutet medför inga konsekvenser utifrån barnperspektivet. Ola Edström Kommundirektör Beslutet expedieras till Ekonomichef Verksamhetsutvecklare IT Anders Eklund Akten Thomas Jansson Kanslichef TJÄNSTESKRIVELSE Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (2)

10 TJÄNSTESKRIVELSE Lena Ramdani Informationsstrateg Telefon Kommunstyrelsen Digital distribution av sammanträdeshandlingar - utvärdering Dnr KS/2011:79 Sammanfattning av ärendet /Kommunstyrelsen beslutade att genomföra ett pilotprojekt med digital distribution av sammanträdeshandlingar för kommunstyrelsen under våren Kommunstyrelsen beslutade även att innan beslut tas om en eventuell fortsättning av projektet ska en utvärdering av testperioden göras. TJÄNSTESKRIVELSE Utvärderingen visar att projektet med digital distribution av sammanträdeshandlingar har varit mycket lyckat och förvaltningen föreslår därför att projektet permanentas i kommunstyrelsen. På grund av det rådande ekonomiska läget föreslår förvaltningen att distribution av handlingar till övriga nämnder och kommunfullmäktige fortsätter som tidigare genom kopiering och distribution i pappersform./ Förvaltningens förslag till beslut /1. Projektet med digital distribution av handlingar till kommunstyrelsen permanentas. 2. Distribution av handlingar till övriga nämnder och kommunfullmäktige fortsätter som tidigare genom kopiering och distribution i pappersform under Digital distribution av handlingar till kommunfullmäktige prövas i samband med budgetarbetet 2014./ Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Sammanställning av enkät till kommunstyrelsen i samband med utvärdering av försök med digital distribution av sammanträdeshandlingar Sammanställning av enkät till övriga berörda i samband med utvärdering av försök med digital distribution av sammanträdeshandlingar Ärendet Kommunstyrelsen beslutade att genomföra ett pilotprojekt med digital distribution av sammanträdeshandlingar för kommunstyrelsen under våren Kommunstyrelsen beslutade även att innan beslut tas om en eventuell fortsättning av projektet ska en utvärdering av testperioden göras. NYKVARNS KOMMUN Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (6)

11 Sida nr 2 (6) Projektet inleddes i november 2011 med att kommunstyrelsens ledamöter, kommunsekreteraren och kommunchefen utrustades med varsin ipad så att de i lugn och ro kunde bekanta sig med det nya verktyget innan utbildningen i januari Under våren har fem sammanträden genomförts digitalt. Alla handlingar till sammanträdena har publicerats på Netpublicators portal där ledamöterna har kunnat läsa och ladda hem dokumenten via en skräddarsydd ipad-app, vilken möjliggör enkel navigering mellan dokumenten och möjlighet att skapa egna anteckningar. Handlingarna har även funnits tillgängliga för facklig samverkan, personal, allmänhet, media med mera via en länk på kommunens hemsida. Under våren beslutade kommunchefen om en förlängning av projektet till och med kommunstyrelsens septembersammanträde, detta för att inte behöva avbryta den digitala distributionen innan beslut fatta om en eventuell fortsättning. Under maj månad genomfördes en enkät för att ta reda på användarnas och andra berördas upplevelser av de digitala sammanträdena. Enkäten lämnades i ett utförande till kommunstyrelsens ledamöter och i ett annat till övriga berörda så som förvaltningsledningsgruppen (FLG) och facklig samverkan (F-samverkan). Sammanställningar av enkätsvaren bifogas denna tjänsteskrivelse. Redovisning av enkät till kommunstyrelsen 11 av 16 kommunstyrelseledamöter svarade på enkäten. Ledamöterna upplever att utbildningen och hanteringen av ipad har fungerat bra. Några ledamöter har även kunnat se andra användningsområden för ipad i samband med sitt politiska uppdrag, t.ex. de som sitter i Nykvarns Kommunkoncern AB som även de har fått handlingarna till sammanträden digitalt. Nedladdningen av dokumenten har fungerat mycket bra. Vissa problem har dock upplevts för dem som bor på landsbygden. Inläsningen av materialet har upplevts fungera bra till utmärkt, men att anteckna i dokumenten har endast fungerat bra. Drygt hälften av de ledamöter som har svarat på enkäten tycker att sammanträdena har fungerat bra. Övriga tycker att de har fungerat mycket bra eller utmärkt. Vid samtliga sammanträden har det behövts support från IT-avdelningen på grund av inkörningsproblem och ovana användare. Ledamöterna är mycket nöjda med den hjälp de har fått av IT-personalen under sammanträdena. Nio av elva ledamöter anser att sammanträdena har kunna genomföras på ett fullgott sätt ur demokratisk synpunkt. De synpunkter som har kommit in är att man anser sena handlingar vara ett större problem. När det gäller publiceringen av handlingar samt information kring detta tycker ledamöterna att det har fungerat mycket bra eller utmärkt. Åtta av elva ledamöter anser att projektet ska permanentas i kommunstyrelsen utifrån de förutsättningar som var kända när enkäten genomfördes. Tre anser att det ska gälla för samtliga nämnder, tre att det inte ska det och fem har inte svarat på frågan. De ledamöter som inte vill införa digital distribution i övriga nämnder har angett att de anser att det skulle bli för kostsamt. Vidare finns synpunkten att projektet ska gäller för alla utom vård- och omsorgsnämnden med anledning av problem med sekretess. Någon tycker att även gruppledarna ska utrustas med ipads. Redovisning av enkät till övriga berörda

12 Sida nr 3 (6) Den enkät som skickades ut till FLG och F-samverkan har besvarats av fem personer från F- samverkan och från 7 personer i FLG. Den allmänna uppfattningen inom F-samverkan om digital distribution av handlingar är att det är dåligt eller mycket dåligt. Man anser inte att man har kunna ta del av handlingarna på ett fullgott sätt. En lösning som man föreslår är att även F-samverkan utrustas med ipads eller att handlingarna publiceras i så god tid att de själva kan skriva ut dem. En av fem uppfattar projektet som utmärkt. I FLG är man generellt sett positiva till den digitala distributionen men ser stora problem med tillgängligheten till handlingarna. Lösningar som föreslås är att även FLG utrustas med ipads eller att handlingarna trycks upp till FLG. Kommunsekreterarens reflektioner Införandet av digital distribution av sammanträdeshandlingar har förenklat sekreterarens möjlighet till god service betydligt. Det har inte minskat den arbetsinsats som krävs inför varje sammanträde men det innebär enklare vägar till distribution. Eftersom kommunen inte har e- arkiv så måste alla handlingar fortfarande finnas i pappersform, varför ett fysiskt underlag funnits till varje sammanträde. Detta har tidigare lämnats till kontorsservice för tryck och kommunsekreterarens arbete med utskicket har härmed varit slutfört. Den digitala distributionen innebär att samtliga handlingar i ärendet måste finnas som pdf-format hos kommunsekreteraren. Dessa läggs sedan in i Netpublicator för publicering först till ledamöterna och sedan till allmänheten via kommunens hemsida. Arbetet med att lägga upp och publicera handlingarna har således inneburit en ökning av sekreterarens arbetsinsats inför sammanträdet. En av de vinster arbetssättet innebär är att man enkelt kan publicera handlingar som kommer sent, eller korrigera eventuella fel som finns i de redan distribuerade handlingarna. Sekreteraren har också skapat en mapp där ledamöterna kan läsa andra handlingar av vikt som inkommer till kommunen för deras kännedom och tidigare lagts fram i ett eller ett fåtal exemplar vid sammanträdet. Detta gäller även rapporter och dylikt som produceras inom kommunens förvaltningar och som kan antas vara av intresse för ledamöterna. Detta är en möjlighet som inte har funnits tidigare och får anses vara en stor tillgång för ledamöternas möjligheter till god och snabb information och uppdatering av handlingar. Sekreteraren ställer sig mycket positiv till ett permanent införande av digital distribution av sammanträdeshandlingarna. Kostnader för projektet Kostnaden för projektet var beräknat till 136 tkr som en engångskostnad för testperioden januarimaj Den faktiska investeringskostnaden blev 147 tkr som genererar kapitalkostnader i tre år (cirka 49 tkr/år). Därtill har tillkommit andra driftkostnader för trafikavgifter med mera med cirka 30 tkr. Därtill kommer ej bokförda kostnader för att ha IT-tekniker på plats vid sammanträdena cirka 6 tkr. Projektet finansierades i budgeten för 2012 med en ramomfördelning från enheten kundcenter till kommunstyrelsen med 51 tkr. Skälet till denna omfördelning är att kostnaden för tryckning och distribution skulle minska i och med projektet.

13 Sida nr 4 (6) Utrustningen som införskaffades till pilotprojektet i kommunstyrelsen tillfaller kommunen oavsett om vi fortsätter med tjänsten eller inte efter testperioden. Kapitalkostnaderna för återstående avskrivningstid uppgår till 49 tkr/år. Förvaltningens synpunkter till fortsatt digital distribution av sammanträdeshandlingar Projektet med digital distribution av handlingar har varit mycket lyckat och förvaltningen förslår därför att projektet permanentas i kommunstyrelsen. På grund av det rådande ekonomiska läget föreslår förvaltningen att distribution av handlingar till övriga nämnder och kommunfullmäktige fortsätter som tidigare genom kopiering och distribution i pappersform. Förvaltningen ser fler fördelar med digital distribution av sammanträdeshandlingar: Samhällsvägledarna, som tidigare kopierade handlingarna till kommunstyrelsen och skickade ut dem, har fått mer tid för att arbeta med mer kvalificerade arbetsuppgifter i Kundcenter. Pappersförbrukningen och portokostnaden har minskat. Handlingarna är tillgängliga för ledamöterna omgående när de har publicerats i Netpublicators portal. Användarna har tillgång till handlingarna även utanför sin ordinarie postadress. Handlingarna finns tillgängliga för alla att läsa på kommunens hemsida. Om beslut tas om en fortsättning av digital distribution av sammanträdeshandlingar i kommunstyrelsen bör en utbildningsinsats genomföras för de ledamöter som inte har använt möjligheten att anteckna i dokument. Det är viktigt att alla känner sig trygga i att använda de funktioner som finns. Denna utbildning bör kunna ske internt utan större kostnad. När det gäller support till ledamöterna under sammanträdena så bedömer förvaltningen att denna kan skötas av kommunsekreteraren fortsättningsvis. När pilotprojektet inleddes så glömdes de personer som tidigare hade tillgång till pappershandlingar, och som inte sitter i kommunstyrelsen, bort. Om projektet permanentas måste därför en fullgod lösning hittas som ger bland annat F-samverkan en bra möjlighet att ta del av handlingarna i god tid och på ett bra sätt. Även det av kommunstyrelsen upplevda problemet med att vissa handlingar publiceras sent måste lösas. Förvaltningsledningsgruppen (FLG) har upplevt stora problem med tillgången till handlingarna under försöksperioden. För att projektet ska vara så effektivt som möjligt bör även FLG utrustas med ipads för att kunna ta del av och arbeta med handlingarna på samma sätt som de förtroendevalda. Kostnaden för en fortsättning av digital distribution av sammanträdeshandlingar i kommunstyrelsen 2012 uppskattas till 27 tkr för perioden oktober-december. Kostnaden föreslås finansieras inom kommunstyrelsens budget. Kostnaden för 2013 uppskattas till 114 tkr och finansieras genom en omdisponering i

14 Sida nr 5 (6) kommunstyrelsens detaljbudget Denna kostnad ska ställas i förhållande till vad det kostar att kopiera upp och distribuera sammanträdeshandlingarna i pappersformat igen. Kostnaden uppskattas till 91 tkr och inkluderar kostnader för personal, papper, kopiering och distribution. Kostnaden för att utrusta förvaltningsledningsgruppen, 7 verksamhetschefer, med ipads uppskattas till 27 tkr i investeringskostnad och 26 tkr i driftkostnad inklusive kapitalkostnader för 2013 och finansieras i detaljbudgetarbetet Kostnaden för digital distribution av sammanträdeshandlingar i kommunstyrelsen 2014 uppskattas till 113 tkr. Förvaltningen ser många fördelar med att även kommunfullmäktiges handlingar distribueras digitalt. Ett flertal av ledamöterna i kommunstyrelsen har uppdrag även i kommunfullmäktige och är redan bekanta med verktyget. En annan fördel är att samtliga handlingar skulle finnas att hämta digitalt på kommunens hemsida för allmänhet, media med mera. Förvaltningen föreslår därför att projektet med att införa digital distribution av sammanträdeshandlingar i kommunfullmäktige prövas i samband med budgetarbetet Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för att permanenta projektet digital distribution av sammanträdeshandlingar i kommunstyrelsen uppskattas till 27 tkr i 2012-års budget, 114 tkr i 2013-års budget och 113 tkr i 2014-års budget. Investeringskostnader om 27 tkr för inköp av ipads till verksamhetscheferna i förvaltningsledningsgruppen tillkommer. Driftbudget Om projektet med digital distribution av sammanträdeshandlingar permanentas i kommunstyrelsen tillkommer en kostnad om 27 tkr i 2012-års budget (för perioden oktoberdecember). Driftkostnaden för 2013, som uppskattas till 114 tkr, finansieras genom en omdisponering i kommunstyrelsens detaljbudget Driftskostnaden för 2014 uppskattas till 113 tkr. Inköp av eventuellt nya ipads vid förlust eller skada belastar kommunstyrelsens budget. Investeringsbudget Inga ytterligare investeringskostnader tillkommer när det gäller digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen. Investeringskostnader om 27 tkr för inköp av ipads till verksamhetscheferna i förvaltningsledningsgruppen tillkommer. Kostnaden för inköp och drift av ipads till verksamhetscheferna finansieras i detaljbudgetarbetet Markku Petäjäniemi Lena Ramdani

15 Sida nr 6 (6) Kundcenterchef Informationsstrateg Beslutet expedieras till Akten Kommunsekreteraren IT-enheten Ekonomienheten Förvaltningsledningsgruppen

Ärende 6 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar

Läs mer

Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder från år 2017 KS/2011:79

Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder från år 2017 KS/2011:79 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige

Läs mer

Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19

Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-01-08 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2017:245

Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2017:245 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner

Läs mer

Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2016:23

Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2016:23 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08 555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen

Läs mer

Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/

Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/ 2013-09-30 rev. Ann-Cathrine Bergström Kanslichef 08 56039104 ann-cathrine.bergstrom@ekero.se Kommunstyrelsen Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/207-006 Förslag

Läs mer

Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413

Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-04-29 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413 Förvaltningens

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-378 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-06-30 Karin Holmgren, 064-640 10 12 karin. holmgren@karlstad.se Breddinförande

Läs mer

Sammanträdesplan 2019 för Digitaliseringsutskottet KS/2018:429

Sammanträdesplan 2019 för Digitaliseringsutskottet KS/2018:429 TJÄNSTESKRIVELSE 20180925 Björn Bergérus Nämndsekreterare Telefon 08555 014 10 bjorn.bergerus@nykvarn.se Sammanträdesplan 2019 för Digitaliseringsutskottet /2018:429 Kommunstyrelsens digitaliseringsutskotts

Läs mer

Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt förtidsröstning för perioden 22 augusti till och med 9 september

Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt förtidsröstning för perioden 22 augusti till och med 9 september TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-11 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 5

Kommunstyrelsen. Ärende 5 Kommunstyrelsen Ärende 5 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-11-02 1(2) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar

Läs mer

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen.

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Nämndernas redovisning av program för uppföljning och insyn av verksamhet

Läs mer

KS/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter

KS/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter JÄNEKRIVELE 2017-02-02 Kommunstyrelsen Joakim tröberg Kundcenterchef elefon 08 555 011 10 joakim.stroberg@nykvarn.se K/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Utökad budgetram för. Kundcenter KS/2016:144 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Utökad budgetram för. Kundcenter KS/2016:144 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2016-05-17 Kommunstyrelsen Lena Ramdani Informationsstrateg Telefon 08-555 010 05 lena.ramdani@nykvarn.se Kundcenter KS/2016:144 Förvaltningens förslag till beslut Utökad budgetram för 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Kommunstyrelsen Sari Kyhälä Kommunikatör/Projektledare Telefon 08-555 011 19 Sari.kyhala@nykvarn.se kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 Webbsändning av Förvaltningens

Läs mer

Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd LSO och LBE - Södertörns brandförsvarsförbund KS/2017:88

Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd LSO och LBE - Södertörns brandförsvarsförbund KS/2017:88 JÄNEKRIVELE 2017-04-20 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef elefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd

Läs mer

Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104

Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104 Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-23 Kommunstyrelsen Linda Olsson Utredare/Jurist Telefon 08 555 010 53 linda.olsson@nykvarn.se Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104 Förvaltningens förslag

Läs mer

Datum 2013-06-10 Dnr 1301185. Användande av läsplattor vid politiska sammanträden i Region Skåne

Datum 2013-06-10 Dnr 1301185. Användande av läsplattor vid politiska sammanträden i Region Skåne Regionstyrelsen Cecilia Eklund Bitr. Kanslidirektör 044-309 32 30 cecilia.eklund@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-06-10 Dnr 1301185 1 (7) Regionstyrelsen Användande av läsplattor vid politiska sammanträden

Läs mer

Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen

Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen Kommun kansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2015-02-25 Dnr KS 2015/0096 Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen Sammanfattning Redovisning av enkätsvar skickad till Kommunstyrelsen

Läs mer

Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Kanslichef Elisabet Olsson 0490-25 40 69 elisabet.olsson@vastervik.se 2017-11-14 Kommunstyrelsen Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2018-05-14 Toivo Tiedemann IT-chef Telefon 08-555 011 14 toivo.tiedemann@nykvarn.se Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Kommunstyrelsen Sari Kyhälä Kommunikatör/Projektledare Telefon 08-555 011 19 Sari.kyhala@nykvarn.se kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 Webbsändning av Förvaltningens

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221

Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Kommunstyrelsen Anders Edin Controller/handläggare Telefon 08 555 010 35 anders.edin@nykvarn.se Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221 Förvaltningens

Läs mer

Övergång till digital distribution av nämndhandlingar för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Övergång till digital distribution av nämndhandlingar för miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Sida 1 (5) 2015-06-01 Handläggare Emily Tjäder Telefon: 08-508 28 741 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-16, p. 10 Övergång till digital distribution av nämndhandlingar

Läs mer

Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och Turingeskolans tillagningskök och matsalar KS/2017:38

Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och Turingeskolans tillagningskök och matsalar KS/2017:38 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-04-19 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros Endrell Kommunsekreterare 08-55501003 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och

Läs mer

Förslag om övergång till digitalt utskick av socialnämndens och organisations- och föreningsutskottets möteshandlingar

Förslag om övergång till digitalt utskick av socialnämndens och organisations- och föreningsutskottets möteshandlingar Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-09-26 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämnden 2016-10-25 Förslag om övergång till digitalt

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag

Läs mer

1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda. Styrdokument 1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-12-14 150 Dokumentansvarig

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Ändring av kommunstyrelsens respektive borgarrådsberedningens reglementen

Ändring av kommunstyrelsens respektive borgarrådsberedningens reglementen Utlåtande 2017:238 RI (Dnr 109-1555/2017) Övergång till digital hantering och digital distribution av sammanträdeshandlingar för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och borgarrådsberedningen (edok) Ändring

Läs mer

Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens möteshandlingar

Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens möteshandlingar KULTURFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA STABE N SID 1 (5) 2011-12-01 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Till Kulturnämnden KuN 2011-12-13 Nr 15 Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Utbyte av konstgräs TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Utbyte av konstgräs TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-22 Kommunstyrelsen Liselotte Palmborg Kultur- och fritidsstrateg Telefon 08-555 010 41 liselotte.palmborg@nykvarn.se KS/2016:205 Utbyte av konstgräs Förvaltningens förslag till

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Kommunstyrelsen 2015-03-02. Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C)

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Kommunstyrelsen 2015-03-02. Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C) HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Notariet, måndagen den 2 mars 2015 kl 17.30-18.20 Beslutande Övriga deltagande Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C) Anders Svensson

Läs mer

Revision- Granskning av biståndsbedömning inom hemtjänsten

Revision- Granskning av biståndsbedömning inom hemtjänsten TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE 2018-03-26 Vård- och omsorgsnämnden Harri Luukko Nämndsekreterare/utredare Telefon 08-555 010 62 harri.luukko@nykvarn.se Revision- Granskning av biståndsbedömning inom

Läs mer

Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309

Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309 2015-08-27 Kommunstyrelsen Sofia Cedergren Planarkitekt Telefon 08 555 014 73 sofia.cedergren@nykvarn.se Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309 Förvaltningens

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare.

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare. 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15 Ledamöter Kristina Svensson Lotta Husberg

Läs mer

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads)

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads) Arbetsmarknadsförvaltningen Administrativa enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-07 Handläggare Amanda Hernbäck Telefon: 08-508 35 511 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 maj 2015 Ärende 14 Beslut

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

SLUTREDOVISNING. Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda 1(6) KS/2015:54. /Eget_Förvaltning/ Diarienummer. Datum

SLUTREDOVISNING. Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda 1(6) KS/2015:54. /Eget_Förvaltning/ Diarienummer. Datum SLUTREDOVISNING 1(6) /Eget_Förvaltning/ Datum Diarienummer 2016-03-02 KS/2015:54 Handläggare Carina Stolt Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda Postadress Besöksadress Telefon Internetadress Mjölby

Läs mer

Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige

Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige 1 (5) Kommunledningskontoret 2012-10-09 Dnr KS 2011-409 Karin Hjalmewik Kommunstyrelsen Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige FÖRSLAG

Läs mer

E Sammanfattning av ärendet Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern AB har upprättat delårsbokslut för 2017, t o m augusti.

E Sammanfattning av ärendet Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern AB har upprättat delårsbokslut för 2017, t o m augusti. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Kommunkoncern AB KS/2017:408 Delårsrapport Nykvarns Förvaltningens förslag till

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag.

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag. PROTOKOLLSUTDRAG 2018-01-23 Kommunstyrelsen 8 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 109 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 Dnr KS/2017:509

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen 2014-04-09 8:15-10:00 Beslutande Kristina Svensson Lotta Husberg Veronica Almroth Lars-Åke Gustavsson Sven Olsson Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att

Läs mer

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta Ärende 8 Dnr VON-2012-249 Dpl 09 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-07-31 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden

Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden Dnr Sida 1 (5) 2017-02-02 Handläggare Karin Dhakal 08-508 261 85 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ersätter tryckta

Läs mer

Utredning Återvinningscentral KS/2016:117

Utredning Återvinningscentral KS/2016:117 Ärende 15 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-01 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen 08-555 020 95 johan.dahlberg@nykvarn.se Utredning Återvinningscentral KS/2016:117 Förvaltningens

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG

PROTOKOLLSUTDRAG PROOKOLLUDRAG 2018-02-20 Kommunstyrelsen 46 Ökad kostnad för byggnation av vattentorn K/2015:311 340 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige 1. besluta om utökat investeringsanslag

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement till blanketter KS/2018:443

Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement till blanketter KS/2018:443 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-28 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 97 erika.nysater@nykvarn.se Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 90 Dnr KS/2014:552. Beslutsunderlag Missiv daterad Tjänsteskrivelse daterad

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 90 Dnr KS/2014:552. Beslutsunderlag Missiv daterad Tjänsteskrivelse daterad Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-04-24 1 (2) Sida 90 Dnr KS/2014:552 Filmning hörsalen Bakgrund Magnus Bergstrand har i ett medborgarförslag daterad 2014-11-27 föreslagit

Läs mer

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs.

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Stefan Sköldén Mark-exploateringsingenjör Telefon 08 555 010 74 stefan.skolden@nykvarn.se kv. Kaffebryggaren KS/2017:458 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-27 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Ny plattform för E-tjänster och hantering av handlingar till kommunens nämnder - PRIOSavtalet

Ny plattform för E-tjänster och hantering av handlingar till kommunens nämnder - PRIOSavtalet TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Sida 2016-12-09 KSF 2016/637 1 (3) KOMMUNLEDNINGSKANSLI Kommunkansliet Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige Ny plattform för E-tjänster och hantering av handlingar

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Reviderad taxa för tillsyn. enligt strålskyddslagstiftningen KS/2017:445 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen. Inte aktuellt.

TJÄNSTESKRIVELSE. Reviderad taxa för tillsyn. enligt strålskyddslagstiftningen KS/2017:445 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen. Inte aktuellt. JÄNSESKIVELSE 2017-11-08 Kommunstyrelsen Maria Frykegård Nämndsekreterare elefon:08-555 010 08 maria.frykegard@nykvarn.se enligt strålskyddslagstiftningen KS/2017:445 eviderad taxa för tillsyn Förvaltningens

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för Krisledningsnämnd. Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år]

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för Krisledningsnämnd. Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Reglemente för Krisledningsnämnd Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Ändringar införda till och med KF, [nr/år] Innehållsförteckning Reglemente för krisledningsnämnden...2 1 Krisledningsnämndens

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse

kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse Ärende 15 file:///c:/users/mr0915k/appdata/local/temp/xpgrpwise/571100e7nykvarnkomm... Sida 1 av 2 2016-04-18 kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse

Läs mer

Ärendet Av kommunallagen framgår att kommunstyrelsen ska ha uppsikt över kommunal

Ärendet Av kommunallagen framgår att kommunstyrelsen ska ha uppsikt över kommunal TJÄNSTESKRIVELSE 2017-03-03 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se KS/2017:100 Årsredovisning 2016 för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Barnkonventionsbeslut KS 2011:182

Barnkonventionsbeslut KS 2011:182 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-03-30 Kommunstyrelsen Ola Edström Kommundirektör Telefon 08-555 01001 ola.edstrom@nykvarn.se Barnkonventionsbeslut KS 2011:182 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens

Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(2) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2018-04-10 73 Dnr 2018/000065 007 Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens investeringsplanering Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslaget bedöms ge viss kompensation för generella kostnads- och prisökningar.

Ekonomiska konsekvenser Förslaget bedöms ge viss kompensation för generella kostnads- och prisökningar. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-31 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Vård- och omsorgsnämnden KS/2017:498 Taxor och avgifter 2018 Förvaltningens förslag

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl Beslutande Roger Eklund (S) ordförande. Andreas Trygg (V)

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl Beslutande Roger Eklund (S) ordförande. Andreas Trygg (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30-11.00 ande Roger Eklund (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) ersättare Andreas Trygg (V) ledamot Daniel Åkervall (MP) ledamot Ola Saaw

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Reglemente för valnämnden TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Reglemente för valnämnden TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-11 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se valnämnden KS/2017:13 Reglemente för Valnämndens förslag

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tisdagen den 10 maj 2016 kl.13.30-18.40 i konferenssal Yngern, Nykvarns kommunhus. Ajournering kl.15.40-16.00, 16.30-16.35, 16.50-16.55, 17.40-17.45. Bob Wållberg

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Taxor och avgifter 2019 Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:465

Taxor och avgifter 2019 Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:465 TJÄNSTESKRIVELSE 2018-10-08 Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Taxor och avgifter 2019 Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:465 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde.

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-13 Kommunstyrelsen Mikael Tjulin Projektledare Telefon 08 555 010 88 mikael.tjulin@nykvarn.se avlopp Stensättra KS/2014:357 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Direktiv - Internbudget 2015

Direktiv - Internbudget 2015 Tjänsteskrivelse 2014-09-02 KFN 2014.0027 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Direktiv - Internbudget 2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden fastställer sin budget för 2015

Läs mer

KF Ärende 6. Införande av E-förslag i Karlskoga kommun

KF Ärende 6. Införande av E-förslag i Karlskoga kommun KF Ärende 6 Införande av E-förslag i Karlskoga kommun Tjänsteskrivelse 1(2) KS 2018-00299 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Anette Jonson Införande av e-förslag i Karlskoga kommun Sammanfattning

Läs mer

Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv

Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Administrativa avdelningen Jesper Jacobsson 046-35 59 26 Jesper.jacobsson@lund.se Kommunstyrelsen Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv Sammanfning

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322

Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-14 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Val- och demokratinämnden

Val- och demokratinämnden 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00-15.00 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S) Fredrik Fogelkvist (V) Samuel Ericson (V) Robin Pleines (C) Jonas Domnauer (HOB) Erkki Vuorijärvi

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 8 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 Ärendehanteringsprojektet 2011-01-01 infördes en ny organisation i kommunen för såväl politiker som tjänstemän. Det innebär bland annat att samtliga kommunsekreterare

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144

PROTOKOLL 2014-12-01. Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144 Kommunstyrelsen 253 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige besluta

Läs mer

att överlämna årsredovisningen för Nykvarns Kommunkoncern AB till

att överlämna årsredovisningen för Nykvarns Kommunkoncern AB till TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-02 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se KS/2019:124 Förvaltningens förslag till beslut Årsredovisning 2018 för Kommunstyrelsen

Läs mer

Robert Bengtsson. Sekreterare: Paragrafer 12-17 Gunni Heland. Robert Bengtsson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Robert Bengtsson. Sekreterare: Paragrafer 12-17 Gunni Heland. Robert Bengtsson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Servicenämnden 2011-03-01 1(9) Plats och tid: Torsgatan 1, kl 13:30-16:30 ande: Svein Henriksen (MP), ordförande Carina Persson (M) Anders Wikström (M) Sherazade Belkaid Nilsson (S) Robert Bengtsson (S)

Läs mer

Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19

Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19 TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-09 Utbildningsnämnden Anders Edin Utredare/Handläggare Telefon 08-555 010 35 anders.edin@nykvarn.se Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19 Förvaltningens

Läs mer

Tjänsteskrivelse Hemställan från socialnämnden om integrationssamordning

Tjänsteskrivelse Hemställan från socialnämnden om integrationssamordning VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-04-22 DNR KS 2015.033 EMELIE HALLIN SID 1/2 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Hemställan

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 53 Dnr KS/2018:55. Motion om strategi för öppna data - svar

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 53 Dnr KS/2018:55. Motion om strategi för öppna data - svar Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-03-12 1 (2) Sida 53 Dnr KS/2018:55 Motion om strategi för öppna data - svar Bakgrund Liberalerna har genom Tobias Josefsson lämnat in

Läs mer

Granskning av utskick av digitala handlingar. Trelleborgs kommun

Granskning av utskick av digitala handlingar. Trelleborgs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Gabriella Fredriksson November 2014 Granskning av utskick av digitala handlingar Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden IT-nämnden 2016-02-15 10 Plats och tid Kommunhuset, Röda rummet, Töreboda, måndagen den 15 februari 2016, klockan 8.30 10.10 Beslutande Övriga närvarande Johan Abrahamsson (M), ordförande, Mariestads kommun

Läs mer

88 Införande av e-post för förtroendevalda

88 Införande av e-post för förtroendevalda PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-03-21 1 (2) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/147 88 Införande av e-post för förtroendevalda Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

256 Sammanträdesdagar för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 2019 Dnr KS/2018:396

256 Sammanträdesdagar för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 2019 Dnr KS/2018:396 Kommunstyrelsen 2018-10-23 256 Sammanträdesdagar för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 2019 Dnr KS/2018:396 Beslut Kommunstyrelsen sammanträder följande datum 2019: 15 januari 18 juni 17 december 19

Läs mer

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-07-14 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden 2018-2022

Läs mer

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern ABs

Läs mer

KF Ärende 8. Medborgarförslag om hundrastgårdar

KF Ärende 8. Medborgarförslag om hundrastgårdar KF Ärende 8 Medborgarförslag om hundrastgårdar Tjänsteskrivelse 1 (1) 2018-03-19 KS 2017.0278 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundrastgårdar Sammanfattning

Läs mer

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304 Åstorps kommuns Nämndadministration Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-15 218 Dnr 2014/304 2(8) Nämndadministration berör det fortlöpande arbetet som sker i anslutning till en nämnd. Nämnden är ett

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-21 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Lokalbussar som cirkulerar i Nykvarn KS/2014:373 Medborgarförslag: Förvaltningens

Läs mer

Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab) KS/2016:186

Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab) KS/2016:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-09 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08-555 01010 percy.carlsbrand@nykvarn.se Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab)

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Politikerrummet, kommunhuset, 2018-09-13, kl. 13.00 14.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Christian Björkqvist, kanslichef, sekreterare Justerade paragrafer 36-41

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041 -12-03 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN /35-041 Naturreservatsnämnden Internbudget 2015 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden noterar att naturreservatsnämnden läggs ned och att ansvaret för naturreservaten

Läs mer

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden 2014-09-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014/140-041 KFKS 2014/240-041 Fritidsnämnden Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på skolnämndens begäran om tilläggsanslag i 2016 års driftbudget

Svar på skolnämndens begäran om tilläggsanslag i 2016 års driftbudget Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson,0550-88021 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-12-30 Ks/2015:254 041 Budget Sida 1(2) Svar på skolnämndens begäran

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Taxor och avgifter kultur och fritid inklusive bibliotek KS/2015:407 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Taxor och avgifter kultur och fritid inklusive bibliotek KS/2015:407 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2015-11-25 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se kultur och fritid inklusive bibliotek KS/2015:407 Taxor och avgifter 2016 Förvaltningens

Läs mer